Miért építi le a kormány a felsőoktatást ? I.

2012.12.13. 07:00 Döry L.

Magyarország elmaradottá tételében szerencsére húsz éve egy nemzeti egységkormány és nagykoalíciója kormányoz. Most semmi egyéb nem történik, mint az, hogy egy elmaradott ország gazdaságához egy elmaradott ország oktatáspolitikáját írják hozzá.

vonatoznak_kis.jpg

"Saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat"

Ptk. 4.§

Vagyis? Vagyis, ha elfogadjuk, hogy igaz az, hogy:

- a költségvetés nem képes finanszírozni egy egyenlő hozzáférési eséllyel, legfeljebb méltányos összegű    hallgatói hozzájárulással üzemelő felsőoktatást;

- A magyar gazdaság nem képes százezernyi diplomást felszívni;

az nem olyan ok, amire bármely kormány hivatkozhatna, amikor elzárja a felsőoktatás útját a magyar fiatalok előtt.

A jóhiszemű magyarázat szerint a kormány által használt érvekben annyi igazság ugyan van, hogy az ország (bár ennél többet fordíthatna rá), most nem képes fenntartani egy egyenlőségelvű minőségi felsőoktatást.

Ez azonban következmény. Ennek a következménynek az okát viszont politikai döntéshozók állították elő. Magyarországot szívós munkával oda juttatták, hogy nem képes jó minőségű képzést nyújtani, és még az ilyen-olyan képzésből nagy számú magasan kvalifikált egyetemistának sem tud munkát adni.

De miért, kedves barátaim?

Például mert Magyarországot - a teljesség igénye nélkül - Bauer Tamástól Matolcsy Györgyig kedves vezetőink úgy integrálták a világkapitalizmusba, hogy a külföldi tőke alacsony hozzáadott értékű termelési fázisait csalogatták ide nagy adókedvezményekkel. Közben leépítették a saját kapacitást (privatizáció), a magyar piacot pedig kinyírták (EU, magas kamat, túlértékelt forint).

Ezzel a profillal még soha egy ország sem növelte a potenciálját, és nem is „zárkózott föl”. Ez a tartós kizsákmányoltság biztos receptje. Ez a 2000-es évek Kínája előtti Ázsia. Nálunk ez a pannon puma és a zsebcirkáló csodafőzete, ami ugyan elég nagy szégyen, de az ex MSZMP-s-SzDSz-es „reformközgazdászok” és a fideszes hatalomgazdaság ideológusai és technokratái ennyit bírtak kigondolni. Talán ezért is lehet, hogy szükség van közgazdászképzésre (másfajtára, mint ami eddig volt).

A rendszerváltás politikájának a következménye, hogy Magyarországon az összeszerelő munkásra van szükség (aki kevés értéket állít elő, kevés adót fizet, a profitot pedig Düsseldorfban realizálják), és nem tanárra, innovátorra, csúcsvezetőre. Továbbá a multiknak odaajándékozott, be nem szedett adó következménye is, hogy nincs miből fenntartani a felsőoktatást.

Magyarország elmaradottá tételében szerencsére húsz éve egy nemzeti egységkormány és nagykoalíciója kormányoz. Most semmi egyéb nem történik, mint az. hogy egy elmaradott ország gazdasághoz egy elmaradott ország oktatáspolitikáját írják hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr324962670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.13. 12:36:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aki Orbán Viktorra szavaz az Kun Bélára szavaz.
Aki Pintér Sándorra szavaz, az Garbai Sándorra szavaz.
Aki a Szájer Józsefre szavaz az Ágoston Péterre szavaz.
Aki Kövér Lászlóra szavaz az Tisza Istvánra szavaz.
Aki a Fideszre szavaz az a hagyományos uralkodó osztály és a Tanácsköztársaság szövetségére szavaz.
Aki a keresztény hagyományos uralkodó osztályra szavaz, az azokra szavaz, akik eladták a népüket rabszolgának azért a hatalomért cserébe, amit azért kaptak hogy a kereszténység által tiltsák a kamatszedést, fenntartva a monopóliumot etéren, és irtsák a pogányokat, valamint hogy második eljövetelként állítsák majd be a leendő világkormány felállítóját a ’30-as évek elején.
Aki a Jobbikra szavaz az a nácikra szavaz, akik úgy csinálnak mintha a zsidóknak nem csak egy nagyon szűk kisebbsége tudna arról hogy mire használja a saját papi kasztja a zsidóságot.
Aki Gyurcsányra szavaz az Klebelsbergre szavaz, és Metternichre szavaz.
Aki az alul lévők érdekeinek a képviselőjére szeretne szavazni, olyanra aki nem része a hagyományos uralkodó osztálynak, annak oda kell figyelni, hogy ne csatornázzák be régebben a pályán lévők a saját tervükbe.
Sajnos igazad van.
Ehhez adódik még egy kép. Valamiért a diktatúrával eszközeivel szimpatizáló hatalomnak mindig van jól meghatározható ellenségképe és idealizált, tipikusan példaképnek kinevezett társadalmi csoportja. Rákosinál ellenség volt a nagytőkés, a földbirtokos, egészen a kulákig, eszmény pedig a gyári munkás. Jelszó: a felemelkedés útja az iparosítás és a munkáshatalom. Ma ellenség a bank, az értelmiségi, eszmény a nagybirtokos egészen le a kulákig. Jelszó: a felemelkedés útja a rabszolgaság, lásd Kínát. Megmondták világosan: a jóléti társadalomnak vége, válaszunk erre a munkaalapú társadalom. Lefordítva: sokkal több munkával talán elérjük, hogy ne dögöljünk éhen. Na ehhez tényleg nem kell sok diplomás.
"Miért építi le a kormány a felsőoktatást ?"

csak a közpénzeket gépesítik... vagyis: közgépesítik...
Nagyon jó írás, gratulálok a poszthoz. Az okok pedig itt vannak kitűnően leírva egy történésztől:
www.kibulizottorszag.net/szerzo.html
A diplomásokkal mindig baj van, mert okosak és átlátnak a hazugságon. Ezt kifelejtetted a cikkből.
magyarországi diplomások nem csak hogy nem látnak át.. hanem ők maguk gyártják a hazugságokat...
"Matolcsy: a magyar szabadságharc mentheti meg Európát"

van baj.
@Fullánkos Algol: Ezt te el is hiszed? vagy csak le akarod járatni magad?!
most bemásolok egy válaszlevelet.. kapaszkodjanak meg:

A felsőoktatás egy államban nem csak a diplomák osztására való! De úgy tudom, ön ismer külföldi oktatási mintákat is, mert külföldön végzett!

Előre jeleztem a felsőoktatási intézmények 70%- ának bezárását, illetve szükségszerűségét! Statisztikai adatokra hivatkozva!

Mivel a fiataloknak még széles a látókörük, és gyakorlati munkát is kell tanulniuk, célszerű lenne az állam feladatainak egy részét rájuk bízni! Önök ezt tanácsadásként és szakértői vélemény címén kijuttatták a közbeszerzés megkerülésével a versenyszférába!

Holott, ebből felsőoktatási munkákat lehetett volna finanszírozni és általa karokat! Mert erre lennének!

Nem részecske kutatás kellene, hanem pl. koncepció a Duna vízesésének olcsó hasznosítására energia termelés céljára úgy, hogy ne emeljük meg jelentősen a vízszintjét, valamint ne rontsa jelentősen a látképet! Több lépcsős árapály erőművel meg lehet oldani, nem csak nagy esésű turbinákkal lehet olcsó v.áramot előállítani!

Az uránbányászat kidolgozását is rájuk lehetne bízni, van bányászati szak, oktatnak kibernetikát, és vegyi tisztítással is meg lehet oldani! Egyszerre több szak is együtt dolgozhatna! A homokkövet ki lehet ma már automata robotgépekkel is szedni, távvezérléssel, anélkül, hogy a karsztvizet kiszivattyúznánk!

Meg kell találnia a felsőoktatásnak azokat a lehetőségeket, amiből meg tud élni! Számos önfinanszírozási lehetőség is van! Vetőmag termelés, vagy éppen, alumínium hegesztés oktatása AVI minősített bizonyítványok adása, akár külföldi szakmunkásoknak is! A szolnoki gépipari szakközép régóta próbálkozik az önfinanszírozással, csak hogy megtartsa a tanári munkahelyeket!

Ráadásul, az oktatásban dolgozók aránya, a diákokhoz képest... rémisztő! Pedig a csoportok nagyok! Akkor nyilván sok fölösleges dolgot oktatnak, szakmaidegen dolgokat! Vagy adatoktatás zajlik!

www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/a868.pdf

Két éven belül, a GDP látványosan fog esni, ha nem indul be a forgótőke termelés! Ennek az elhárítását is kidolgozhatják! Geológia! Hol vannak hőkutak, elemezhetik a MOL kutatási eredményeit! A melegvizet is el lehet messzire szállítani, úgy mint a gázt... akár elektromos villanyáram formájában is...

Megtervezhetik a városok zöld hulladékának összegyűjtését, pellet kazánokkal besegítve a fűtésbe! Tanulmányt készíthetnek, mennyi forgótőke marad ezáltal az országban, hány munkahelyet létesít a forgótőke, és mennyivel lesz olcsóbb a távfűtés, mennyit erősödik a forint ezáltal és vásárló érték! Ja, hogy ezt a László Csaba nem tudja megtanítani a diákoknak! Ez van, akkor olyan oktató kell aki megtudja!

Át kell térnie az oktatásnak a tanártól eldifferenciált és az egyéniség oktatásra, az előadás típusúról, vagy legalábbis kevert órákat kialakítani! Igaz ez elsősorban az általános iskolák feladata!

A diákokat szociális életre kell nevelni, mert különben nem lesz gyermek! Éhen halnak, ha nincs kit oktatni! Indítványoznám azon intézmény vezetők felelősségre vonását, akik a megesett gyermeklányokat diszkriminálták! Meg kellene fordítani a trendit... azokat kellene büntetni, aki beteggé tették a gyermekeket! A szociológiai szakok kidolgozhatnának erre is programokat!

Ezt az ő dolguk megoldani! A társadalmunk életképességét nekik kell biztosítani! Nekik kell megmondani a frankót, mit hogyan kell finanszírozni és előrejelezni a hatásosságukat, majd... hatástanulmányt készíteni!

Be kell vezetni a csoportos diploma munka után járó lehetőséget is, mert számos olyan probléma van, aminek a tanulmányozása több száz embert követel! A régészeti feltárásokat is vezethetné a felsőoktatás, hiszen az építési területeket mentesíteni kell!

A felsőoktatás létezésének kell hogy oka legyen! Felnőtt munkaképes emberek!

Most már lehet beszélni a terrordiktatúra gondolatnélküli csökevényeikkel, mert mert nincs más út! Vagy megtanulnak élni,vagy be kell zárni a felsőoktatás 70%-át!
Nem hiszem, hogy az orszagnak jogi vegzettsegu teruleti kepviselokre meg bolcsesz McDonaldsos felszolgalokra lenne szuksege... Nem ertem miert kell eroltetni a diplomas hulyegyerekek keretszamanak az esszerutlen fenntartasat. Epp eleg hulye van az orszagban es ha ehhez meg parosul az egyebkent semmit nem ero diploma megkapjuk az egesz magyar tarsadalmat megtolto arrogans vadbarmok tomegeit. Eves szinten 20,000 tehetsegtelen, drogos kis geci kb 100,000(!!! szazezer!!!) kis kocsognek az ellatasat terheli a tarsadalomra egy evben, hisz ezek huzzak atlagosan 5 evig a diploma megszerzeset... tobb, mint 10,000 hely van, akinek van tehetsege, tudasa es szorgalma de nincs penze azoknak ez eleg... azok akik az egesz egyetemet vegigbulizzak/szivjak faszkalapokra meg csak a sulibufet/partyt uzemeltetok kivancsiak... Az, hogy a Jobbik is kiall ezekert a majmokert, meg csak megerositi a hitem abban, hogy ezt a rendszert a folddel kell egyenlove tenni majd csak annak felsozasa utan gondolkodni a hogyan tovabbon...
"elzárja felsőoktatás útját a magyar fiatalok előtt."

Nem zárja el! Lehet fizetni, ha valami média-ruhatár szakot akar végezni. Tessen mérnöknek menni. Persze érdekelne, hogy egy bölcsész beállítottságú ember milyen mérnök lesz. De ez Cölöp Teknősünket nem érdekli! És persze könnyű azt mondani, hogy az egyemisták léha, naplopó banda. De ezt a fajta megosztást mindig is jól alkalmazta a komenista fityisz.
@wmiki:

Az talán nem tüntethet egy rossz rendszer ellen, akinek van mit a tejbe aprítania? Az talán nem állhat ki a szegényebb sorstársai mellett, akinek tellik bőrcsizmára és almás laptopra?

Gratulálok, Miki, téged se az eszed fog a sírba vinni.
"Például mert Magyarországot a teljesség igénye nélkül Bauer Tamástól Matolcsy Györgyig kedves vezetőink úgy integrálták a világkapitalizmusba, hogy a külföldi tőke alacsony hozzáadott értékű termelési fázisait csalogatták ide nagy adókedvezménnyel."

Ez így van, de érdemes a mögöttes okokat is föltárni egy kicsikét.

Magyarországon a 90-es évek elején (Antall-kormány) az a stratégiai döntés született, hogy a magyar termelővagyont nem érdemes korszerűsíteni és versenyképessé tenni, hanem el kell adni, ezzel ki kell fizetni a már akkor fojtogató államadósságot, és be kell hozni a külföldi tőkét, azzal tőkésítve fel a magyar gazdaságot.

A probléma ott volt, hogy bár a privatizáció - átmenetileg - képes volt csökkenteni az államadósságot (megjegyzem, messze nem hozta meg e téren az elvárt eredményt), de az eladósodás OKAIT egyetlen kormány sem kezelte. Az eladósodás fő oka pedig a magyar lakosság túlzott költekezési szokásaiban keresendő. Ezeken demokratikus kormányzat képtelen volt változtatni, mivel mikor megpróbálta, azonnal ellene szavazott a többség (lásd pl. Bokros, de Bajnai is jó példa erre).

Így aztán kb. 2008-ra se privatizálható államvagyonunk nem maradt, se az államadósságtól nem sikerült megszabadulni, sőt. Nagyobbra dagadt, mint valaha volt. Ennek megfelelően és ehhez párhuzamosan kiépítettük Európa legnagyobb adóéket magába foglaló adórendszerét, miközben a célunk az lett volna, hogy külföldi vállalkozásokat csalogassunk az országba, akik majd tőkésítenek. Ez azonban csak úgy ment, ha a külföldi multik külön engedményeket kaphattak a magyar KKV-kel szemben.

Ennek két eredménye lett: egyrészt a Magyarországon befektető külföldi multi nem adózik, így húzza kifelé a pénzt az országból (Vagyis még nekünk kerül pénzbe ahelyett, hogy hasznot termelne), másrészt a magyar KKV szektor, az ország valódi gazdasági húzóereje olyan hátrányba került, amit képtelen kompenzálni. A gazdaság tehát halódik, az adók irdatlan magasak, az államadósság nő, a külföldi tőke pedig csak akkor jön ide, ha még további pénzeket húzhat ki az országból.

Ördögi kör. Csak egyféleképpen lehetne kilépni belőle, irdatlan megszorítások árán. Adót emelni tovább nem lehet, a Matolcsy-féle gazdaságpolitika elmúlt 2 éve ezt bizonyította. Bármely szektorban növeljük az adókat, azzal a gazdaság növekedését ütjük agyon. Kizárólag az lehetne a megoldás, ha a költségvetés kiadási oldalát csökkentenénk, de minimum 2500-3000 milliárd forinttal (a költségvetés teljes kiadási oldala most olyan 14.500 milliárd forint, úgyhogy van miből).

Nincs más megoldás, hozzá kell nyúlni a nyugdíjakhoz, tovább kell elvonni az egészségügyből, meg kell szüntetni a gázártámogatást, a lakáshitelezés kamattámogatását, a szociális segélyeket és még hasonlókat. De ezek politikailag nem túl szerencsés lépések, ugyanis mindegyikük milliós tömegeket érint. A kormány - a 20 éves hagyományt tartva - ahhoz az ágazathoz nyúlt, ahol politikailag a legkevesebb szavazót veszíti. Az oktatáshoz.

Csakhogy ez a legutolsó, amit csökkenteni kéne, mert - ahogy a cikk is írja - egy fejlett, nagy hozzáadott értékű iparágakra alapuló gazdaságnak 40-45%-nyi diplomásra van szüksége (és rengeteg felsőoktatási szakmunkásképzésre). A jelenleg 10.000 államilag finanszírozott képzési hely az évi 98.000 élveszületés mellett azt jelenti, hogy csak a negyedét képezzük majd azoknak a kiművelt emberfőknek, ami a fejlett gazdaság kialakításához kellene.

Vagyis PREDESZTINÁLJUK a magyar gazdaságot az alacsony hozzáadott értékű, fejletlen pályára, méghozzá 20-30 évre előre. Ez tényleg katasztrófa.
@kovacsjancsYYYZZZ: Szerintem ne foglalkozzon olyannal amihez nem ért, mert bűncselekményt követ el!

A Magyarország elszegényedésének egy oka van! Kimerültek a nyersanyag forrásaink... Leállították az uránbányászatot, elfogyott a földgáz és kőolaj... és stb...

Nincs forgótőke képzés!
Vannak a cikkben érdekes gondolatok, melyeket át lehetne gondolni, vagy érdemes velük vitába szállni. De megakadtam azon, hogy hogyan szóljak hozzá olyan összemosáshoz, mint "Bauer Tamástól Matolcsy Györgyig kedves vezetőink"? Vajon Bauer is unortodox gazdaságpolitát folytatott? Vagy Matolcsi nem is unortodox, csak követi elődei tevékenységét?
Arról nem is szólva, hogy az elsőnek említett befejezte művét, az utóbb nevezett meg még éppen végzi a dolgát, aminek eredménye, lehet, hogy csak a teljes tevékenysége végén derül/derülhet ki. (vagy nem, vagy az eredmény negatív lesz)
Egyébként a hozzászólók többsége igen figyelemreméltó dolgokat is írt. (Még ha személyesen nem is értek minddel egyet.)
Üdv.
Döbbenetes! 10-12 évvel ezelőtt max Bogár László meg Drábik Jani bácsi írt ilyeneket, most meg még az Indexre is ki van posztolva.
" Most semmi egyéb nem történik, mint egy elmaradott ország gazdaságához egy elmaradott ország oktatáspolitikáját írják hozzá. "

Merjünk nagyok lenni, ugye Viktor ?

Malév, reptér, egyetem az nem kell.

De Olimpiához nem vagyunk elmaradottak.

Ahhoz világnemzet vagyunk, bazmeg.

Ezt a sok magyarázkodó tolvajt...
@VinnieJones: Azok szerint a buta táblázatok szerint egy diplomásnak ma még is sokkal nagyobb esélye van elhelyezkedni, és mivel sokkal magasabb a fizetése is eleve sokkal többet adózik.
Arról nem beszélve, hogy az EU-s 30% körüli arányt el kéne érni, de így meglesz vagy a fele?
A keretszámokat meg meg kell nézni, egyből látszik a leépítésnek kb. semmi köze a "büfé" szakokhoz ...
@kovacsjancsYYYZZZ: Csakis egyetérteni tudok. A prognózissal is. Azt gondolom már csakis egyéni (el)menekülési megoldások léteznek, egészében leépülés várható - a magyarok csinálták ezt maguknak, egymásnak.
Mindössze az a ganyé, hogy a Vezír és társai is ingyen végezhették el az egyetemet, oszt mi lett belőlük? Egy kupac... Ettől akarják megvédeni a mai fiatalságot!
Ez volt a morbid humor.
Van egy olyan olvasata is a dolognak, amit nemrég egy itthon élő politológus kifejtett - aki nem Londonból írogat haza -, hogy a csúti gnóm által kedvelt réteget célozták meg ismét, vagyis a középosztály felső szintjétől kezdődőt. Arról már nem is beszélve - rossz májúan -, hogy a protekcióval kik tudnak majd élni? Mari néni a hegyről, vagy Zsiga "47 ezerből meg lehet élni" Marcell a fideszből? Tehát csak az övéik kerülhetnének be "ingyé'" a felsőoktatásba...oszt ha nem lesznek ennyien, akkor majd úgy húzzák meg a pontszámokat, hogy ne legyen 10000 ingyenes hallgató! Valamikor azért vertük a taknyunkat, hogy a koreai kis tigris az okítással lett nagy... Európában ez nem működik? Szoktuk volt mondani, a jövőbe mindig be kell fektetni...akkor most mi a rák van?
@komplikato: Egy tanár képzési költsége 8 millió forint... ami elég alap sok más szakhoz képest. De ha nincsenek olyan szakok amik tudnak termelni pénzt akkor miért kellene elvárni, hogy azt finanszírozzák az adófizetők? most sem értem miért kell jogi végzettség egy területi képviselőnek akinek a képzése jóval több, mint 10 millió forint? oda elég középfokú végzettség meg egy háromnapos továbbképzés... ergó túlképzett emberek veszik el mások elől a munkát, miközben nekik kellene munkát és bevételt generálniuk...
"még az ilyen-olyan képzésből nagy számú magasan kvalifikált egyetemistának sem tud munkát adni."

Hibás premissza. Az egyetemet végzettek között a legalacsonyabb a munkanélküliség.
Nem leépíti hanem fel . Az ország pedig nincs elmaradva .
@Con Storm: Ha kicsi vagy még ehhez az nem az én problémám.
Hát én láttam a minap egy kommentet, sajnos nem tudom, hol, nem tudom idézni. Azt írta a delikvens, hogy a felsőoktatási hacacáré oka a diákhitel, és valóban, túl föltűnő, hogy minden fideszes megszólaló folyamatosan sulykolja, hogy DIÁKHITEL 2.
Nomármost: a diákhitelt az MFB adja, a hitel forrását, meg majd a kamattámogatást az MFB kapja. Ilyen címen gyakorlatilag ellenőrizetlen mennyiségű pénzt lehet betolni oda, majd elkölteni reklámra, felmérésekre, szakvéleményekre, tanulmányokra stb., hiszen a felsőoktatás jövője a cél.
Szerintem egész hihető, és nincs mögötte ez a hülyeség, hogy szándékosan zülleszteni. Nem, nem szándékos, csak collateral damage, de azt látjuk, hogy odafent ez sose fékezte az agyvelejüket.
"A rendszerváltás politikájának a következménye, hogy Magyarországon az összeszerelő munkásra van szükség "

én még emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt Magyarországon volt a legjobb részekcsegyorsító, itt volt a legnagyobb mobiltelefon-fejlesztés, itt fejlesztették ki a legmenőbb laptopokat és szofvereket, a google főhadiszállása is itt volt. fantasztikus biokémiai kutatás volt, csak úgy ontottuk magunkból a génterápiás módszereket.

csak aztán ez a kurva rendszerváltás elbaszta.

a szerző HÜJE
Amúgy az helyes meglátás, hogy "húsz éve egy nemzeti egységkormány és nagykoalíciója kormányoz" vagyis ua klikk aki 20 évvel ezelőtt is... talán átkellene gondolni "értelmiségi körökben", hogy valóban megtörtént-e a rendszerváltás?
" a multiknak odaajándékozott, be nem szedett adó következménye is, hogy nincs miből fenntartani a felsőoktatást."

nem hivatkoztál: ez az idézet Vona Gábor összes művei 534. oldalon található. átvette még Orbán Viktor összes művei, 1734. oldal.
"A rendszerváltás politikájának a következménye, hogy Magyarországon az összeszerelő munkásra van szükség "

ja, azt még elfelejtettem, hogy a rendszerváltás előtt nálunk volt az európai űrközpont, a legnagyobb európai teleszkóp, csak aztán jött a Bauer Tamás, és mindent elqrt.:)
A blog eddigi összes írásában a minden oldalt egyformán támadó és mindenkit mindenkivel azonosító demagógia és populizmus uralkodik. Most pl. a FIDESz, az MSZP és az SZDSZ gazdaságpoli
tikai elveit azonosítja egymással könnyed felületességgel, amely a teljes tudatlanságból származik. Ráadásul az Antall-kormány felelőtlen privaticiós politikáját keni rá az összes utódra (nem a privatizáció volt a hiba, hanem a felelőtlenség, amellyel a piacot ajándékozta oda a vevőknek).
Egyszóval amit ebben a posztban olvashattunk, egyszerűen nem lehet komolyan venni. Azért mégiscsak valami hozzáértés lenne a feltétele annak, hogy a gazdaságpolitikáról posztoljuk!
@épészmérnök: baromság. Egyrészt alig kisebb a munkanélküliség a középiskolát végzettekhez képest, másrészt azért van különbség mert mostmár a mekibe is diplomát kérnek. Ha nem fognak, mert nem lesz bölcsész aki betöltse, akkor a középiskolás munkanélküliség fog csökkenni, ahogy kéne.
@rabelais: vagy éppen erre a cikkre meg a többire index.hu/tech/2012/12/11/430_milliardnyi_adot_trukkozott_el_a_google/

Ezt persze nem csak a gugli műveli, az összes multi. Ezt hívják "kitalicskázásnak" ;)
@komplikato: megint csak baromság. a büfé és ruhatár szakos diplomásnak olyan valós átlagfizetése van mint a huzat 100-140 között... én diploma nélkül kerestem ennyit kezdőként ;) ( igaz ma még ritka az olyan hely ahol a tudást részesítik előnyben és nem a diplomát )
@Con Storm: szerintem fogadd meg a saját tanácsodat, mert te se értesz hozzá. Komoly hasznot nem csak nyersanyagból lehet kihozni. Tök hihetetlen, mi?
@VinnieJones: Látom, neked sem sikerült bekerülnöd egyetemre és most itt fröcsögsz...

A kis drogosokról meg csak annyit, hogy a középiskolások is ugyanannyit drogoznak, mint az egyetemisták...

A diplomások képzésébe azért kell befektetni, mert ők viszik előre az országot. Gondoljuk csak bele, egy diplomás középvezető adójából 20-30 másik ember egészségügyi ellátását fizetik...
@sanyix: a mekis-diplomás hülyeség olvastán elég nehéz komolyanvenni ezt a hozzászólást.
Most szólok a vicces trolloknak, fogják vissza magukat, mert különben úgy járnak, hogy a bűnbandával együtt őket is megtalálják hamarosan és nem fognak örülni a kokiknak és sallereknek amit kapni fognak!
@Zka77: hát jogod ban áll álomvilágban élni, és hülyének lenni ;)
@Távmunkás: amióta tömegcikk lett a diploma (elmúlt 10-12 év) azóta van kezelhetetlenűl gázban az ország. Neked minek kellett (ha van felsőfokú végyettséged egyáltalán) diploma csak azért, hogy mutyizz az interneten?...

"középiskolások is ugyanannyit drogoznak, mint az egyetemisták..." mibe fogadjunk, hogy nem!...:D

nagyon szétvagy csúszva, csak most keltél fel?
@Madnezz: háááát igen... ha már ésszel nem megy, marad az erőszak! Mégis mit várhat az ember a szélsőbalos frusztrált diplomás hülyegyerek tömegeitől? A történelem ismétli önmagát, így valós veszély a a baloldal erőszakos rombolása
Ez is volt. Előbb fórumoztak, aztán a főtérre vonultak és demonstráltak Debrecenben (videó)
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3508_a_magyar_szurkeallomany_a_tet
@kovacsjancsYYYZZZ:
Totálisan egyetértek amit írtál.. Nagy a sötétség, meg az irigykedés.. Bizony a csökkentésnek nagy ára lesz, elég hamar.. Mert sokan fitymálva mondják, hogy mi szükség van erre a rengeteg bölcsédz-közgazdász sallala emberre? Fúúú meg sok az a 40 ezer.. Mondják azok általában, akik főiskolát-egyetemet csak képről láttak! Sőt a suli helyett is általában csak mellé jártak..

1 Tény:
Az oktatás bármi pénzt megér! Bármelyik szintű.. Az oktatásra 3-4 szer többet kellene költeni.. Mindegyik szinten! Mert csak így lesz versenyképesebb a gazdaság,

2. Tény:
Bármilyen szakon végezettek közül max 20-25% helyezkedik el a szak szerint megfelelően.. És ez nem csak a felsőoktatásban van így.. pl 95-ben végeztünk egy jónevű műszaki technikumban, és a 3x-emberből max 8-10 helyezkedett el gépész pályán!

3. Tény:

Minél magasabb a képzetségi szintje, annál rugalmasabban helyezkedik el, képes betanulni más irányokban.. Ahogy apám mondta "tanulj fiam, mert azt nem vehetik el tőled.. másrészt a lapát nyelét bármikor meg tudod fogni attól függetlenül milyen képzetséged van, de forditva nem működik"

Ebből kiindulva, ha csökkented a keretszámot, és anyagi terhekkel sulytod a csökkentett keretszámot, akkor nem fog változni az oktatás minősége.. azaz 1/4 annyiból lesz "merítésed" azaz még inkább nehéz lesz megfelelő embert találni a posztra.. Szal hatványozottan megindul a süllyedés..

Sokan szidják a multikat is.. Egyrészt mert olyan multik jönnek ide, akik "csak" alacsony hozzáadott értékű munkát végeztetnek? hát igen.. Mert egy multi nem hülye, mert a település előtt felméri a munkaerő piacot.. Ha van megfelelő számú ember jön, ha nem nem.. Adókedvezmények a multiknak.. Fogós ügy.. De általában a multiknak nyujtott kedvezmény jóval kevesebb, mint a foglakoztatottak után beszedett adó.. Másészt a multik általában bejelentik, és nem csak jellemzően "minimálbérre" az embereiekt.. Nem mint a kkt-k... Harmadrészt a kkt-k nagy része is ugye beszállítói a multiknak.. Másrészt biztosan jönne ide olyan multi is, aki végeztetne magasabb hozzáadott értékü munkát, de nem talál hozzá képzett munkaerőt..

Egy szónak is 100 a vége, bizony a nem az elsősorban a lényeg mit tanulsz (valamennyire az is) hanem maga a tanulás a lényeg. Mert az alapszintű oktatás szintje rossz.. Szakképzés szinte nincs is.. A felsőoktatás színvonala sem túl magas, tisztelet a kivételnek.. És most azt is megnyirják.. oszt lesz csodálkozás hogy 3-4 éven belül, mert bizony ilyen időtávon jelentkezni fog ez a probléma, nem csak az inflációt meghaladó nyugdíjemelésre, de magára a nyugdíjra sem lesz lóvé.. És akkor a kiszámítható magyar vállkozói környezetről, meg a 2 hetente változó jogszabályokról nem is beszéltem... DE HA ERRE VAN IGÉNY akkor csak tessék!
@sanyix: "Ezt persze nem csak a gugli műveli, az összes multi. Ezt hívják "kitalicskázásnak" ;) "

nézd, ez hülye nézőpont. persze, szép volna, ha a multi nem vinné ki a nyereségét, de ő fektet be. még ha az összes nyereségét kiviszi is az országból, állásokat fizetnek, és általában nem a multik azok, akik elcsalják az adót, az egészségügyi biztosítást, meg ilyenek.

tehát a multikkal eléggé jól járunk.

ha a google befektetne Nyíregyházán, és öt év múlva kivonulna, és elvinné az összes pénzt, Nyíregyháza akkor is csak örülhetne ennek, mint majom a farkának.

persze ugye a google mi a halált tudna kezdeni Nyíregyházán, de ez egy másik kérdés.
@Con Storm: attól még, hogy neked nem tetszik, igaza van. A tények makacs dolgok...
"kedves vezetőink úgy integrálták a világkapitalizmusba, hogy a külföldi tőke alacsony hozzáadott értékű termelési fázisait csalogatták ide nagy adókedvezményekkel."

Ez azért erős túlzás. A világ csúcstechológiájának szmos példányát gyártják nálunk VW gruppe legjobb motorjaitól a Nokia telefonokon át a Mercedes új sikermodelljéig.

A kábelkonfekció csak az első próbálkozás volt. Sokkal jobban integráélódtunk a világgázadaságbe mint ahogy a szerző felételezi. És ellentétben a közvélekeédssel sokkal inkább nyertesei vagyunjk mint vesztesei. Még így is. El lehet képzelni hol tartanánk glaobalizáció nélkül. Elég ellátogatni Szerbiába, hogy mire vezet a harmadik utasság...
@sanyix: a Google fejlesztői részlege például nem jön Budapestre, mert nem volt Magyarországon elég jó manager, aki irányította volna a magyar kutatásokat.

én, és még egy csomó kollégám, meg barátom, marhára örültönk volna annak, ha Budapestre jött volna, mert akkor lett volna egy cég, amely tudja értékelni azt a tudást, amellyel rendelkezünk.

a Simicska and Co. ugyanis nem tud mit kezdeni ezzel a tudással.
@Melee:
Köszi! Szóval, akinek nincs diplomája, az hülye az élethez.
@VinnieJones: Ha nálad egy sima tüntetés erőszak...
Mindegy, én szóltam előre.
@ZF2: ezeket az üzemeket bepakolják kamionokba pár nap alatt, amíg behajóztatják valami fejlődő országba addig ki is képzik a gépkezelőket, ez napok, hetek kérdése...nem szabad túlértékelni! itt csak az olcsó munkaerő a magyar semmi más!
@Madnezz: ezt te írtad, és valószínűleg ennél is dúrvább eszmék vannak a buta kis fejecskédben: "őket is megtalálják hamarosan és nem fognak örülni a kokiknak és sallereknek amit kapni fognak!" megértem, hogy frusztráltságod erőszakkal kívánod leplezni, hisz inteligenciád az nincs! Erőszakos csőcselékkel akik önmagukat értelmiségnek tartják, hogy a fenébe lehetne normális és élhető országot építeni? Sehogy!
@rabelais: Vagy inkább a tiedé a "hülye nézőpont"? Egyrészt a legtöbb multi nemnagyon fektet be, lásd pl tré (nem kell a multiadókra fogni, mert sok éve ugyan így megy). Állásokat fizetnek... csak nem itt, (lásd a számtech cégek) a legtöbb állást kínában és indiában adják ;D

És ott a cikk, hogy pont hogy elcsalják az adók. A brit kormány kezdte egyébként ez a amikor kiderült hogy a starbucks kb 3% adót fizet náluk, az apple meg valami 6%-ot, és a többi. Tehát a multi és nem multi között az a különbség, hogy a multi hivatalosan csal adót, a nem multi pedig nem hivatalosan...
@VinnieJones: Ez az 'erőszakos csőcselék' szöveg valamiféle mantra nálad és ha sokat mondogatod akkor el is hiszed? :)
1848-ban is ezt írtad volna:
'Erőszakos csőcselékkel akik önmagukat értelmiségnek tartják, hogy a fenébe lehetne normális és élhető országot építeni?'
Vagy '56-ban...
Nézzé má' magadba kissé!
@sanyix: Starbucks has paid no tax in the UK since 2009 and just £8.6m in the past 14 years, despite generating over £3bn in UK sales! Could YOU get away with this?
@rabelais: Sajnos csak hiszed, hogy a tudás amivel rendelkezel - illetve a kollégák barátok rendelkeznek - az a Google-nak kellhet. :)
@Madnezz: szerintem te igen kicsi rigó vagy ahhoz, hogy 1848 vagy 1956 hőseivel összehasonlítsd a most erőszakra uszítókat így te sajátmagadat is! Ök valmiÉRT váltak hősé, te/ti meg valami ELLEN vagytok folyamatosan és miután hülyék vagytok széles társadalmi támogatást elérni ezért kénytelenek lesztek erőszakot alkalmazni, ahogy te is itt tervezed...
betanított munkásokra van szükség nem olyanokra kik gondolkodnak, vagy esetleg még el is mondják a gondolataikat. Ennyi az egész.
@VinnieJones: Te melyik pártházból kommentlegetsz? Mert ennyire setét tutira nem lehetsz.
@Madnezz:
Sajnos lehet.. Igazából joga van hozzá! Oszt mindjárt megjellenek a pártház előtt és meg kell keresnie a "betegség miatt zárva" táblát!:D
@Madnezz: ne terelj, kedves erőszakra úszító sötét barátom!
@VinnieJones:
Idézzed már hol uszítok erőszakra!
Szö-veg ér-tel-me-zés!
@Madnezz: Evvel elég egyértelműen erőszakra szólítasz fel, illetve erőszakosan próbálsz másokat meggyőzni, megfélemlíteni: "Most szólok a vicces trolloknak, fogják vissza magukat, mert különben úgy járnak, hogy a bűnbandával együtt őket is megtalálják hamarosan és nem fognak örülni a kokiknak és sallereknek amit kapni fognak!"
@VinnieJones:
ja... 2006-ban sem "eråsyak" volt!
@ati27:
Bocs, Svéd billentyűkiosztáson írtam.. :)
Bármibe lefogadom, hogy azok, akik most habzó szájjal Orbánoznak, azok simán torokra vennék Bokros Lajost, pedig ő pár éve ennél jóval drasztikusabb leépítést javasolt a racionalizáció jegyében...
jó írás! nem illik beszólni az említett "elitértelmiségünknek".. pedig csak egymás szaktudását fényezik, miközben egy nagy kalap szar "mértékadó" elméleteik eredménye.
diplomatikusan megfogalmazva: kitörölhetjük a valagunkat technokratáink "szaktudásával"!!!
@ati27: 2006-ban nagyon sok minden történt...
@ati27:

"1 Tény:
Az oktatás bármi pénzt megér!"

No ha ez így van akkor megéri a diáknak is hogy összeszedje (vagy felvegye kölcsönként) a tandíját, nem?
@VinnieJones:
Van külön felszólító mód ami rád vonatkozik és van leírás cselekvésről, ami meg nem felszólítás. A kettőt ne vond össze!
@Tóth Ágas: Az elitértelmiségre senki sem hallgat legalább 10 éve, mert az emberek azokat szavazzák meg, akik beígérik a 186. havi nyugdíjat, aztán csak magukkal vannak elfoglalva.
@VinnieJones: Erre van egy remek idézet.
"That post gave me cancer..."

Komolyra ferdítve a szót. Az valóban igaz, hogy az egyetemre felvettek kb. fele nem végzi el a bsc-t. (azaz az ötvenezer felvett diákból 25 ezer szerez diplomát. Most 10 ezer hely lenne...) Az alapfelvetésedet lehetett volna úgy megfogalmazni, hogy komolyan vehető, vitaindító hozzászólás legyen. Lehet azt állítani, hogy túl sok diákot vesznek fel, hiszen a fele kihullik.

A nyelvezetedből azonban világos, hogy egy gimnáziumot sem ismersz belülről, egyetemet pedig kívülről se nagyon. A másik ami nyilvánvalóvá teszi ezt, az annak az ismeretnek a hiánya, hogy az egyetemek gazdasági okokból működnek így. Egész egyszerűen felvesznek egy rakat diákot (a fejkvóta miatt), majd ezek egy részét kirúgják, függetlenül attól hogy alkalmasak-e. Ugyanis bizonyos felsőbb éves tantárgyakat csak adott számú diák tanulhat (pl. labor max létszáma adott). Rossz-e a jelenlegi rendszer? Az. Rosszabb lesz-e a most tervezett. Az.
@neoteny:
Nem, az államnak is megér bármi pénzt.. Sőt pont az államnak igazán!
@skipy:

Pl A BMF Kandó-ra távoktatásra 75 embert vettek fel, majd ebből kb 15-16 ember végzett, és ebben már azok is vannak akik egy-két félévet ismételtek..
@ati27:

"Sőt pont az államnak igazán!"

Miért is? Nem a diáknak lesz biztosabb munkája és jobb fizetése?
@sanyix:

"Állásokat fizetnek... csak nem itt, (lásd a számtech cégek) a legtöbb állást kínában és indiában adják ;D"

a nem Magyarországra jövő multik szóba se kerültek, te baromarcú.

"És ott a cikk, hogy pont hogy elcsalják az adók."

a cikk először is nem TB-ről, nem nyugdíjról szól, hanem nyereségadóról. másrészt a dolog az USA-ban törvényes. ez legyen az ő bajuk, hogy a Google miért nem fizet az USA-nak. ha Európában ki lehetne hozni, hogy a multik többet fizessenek, az jó.

de mondom, Budapestnek már az is jó volna, ha jönne a google, fizetne állást, megfelelő fizetéssel, TB-vel, nyugdijjal magyar kutató-fejlesztőknek. ez egy csomó nálad százszor okosabb embernek, mint pl nekem, már kurva jó volna.

"Tehát a multi és nem multi között az a különbség, hogy a multi hivatalosan csal adót, a nem multi pedig nem hivatalosan... "

a nem multival nekem az a kurva nagy gondom, hogy NEM TUD NEKEM MUNKÁT ADNI.

hogy mennyi nyereségadót fizet, azt elsőle LE SE SZAROM. majd másodikra jön szóba.

mondom, a Simicska Kft nem tud nekem munkát adni, mert én nem kubikos vagyok, hanem valami olyasmi, ami a SImicska Kft eseményhorizontján kívül van, számukra nem is létezik, érthetetlen, misztikum (gépi tanulás)
@neoteny:
Szerited mi a jobb? Közmunka 47000-ért (ki is fizeti?) vagy egy jobb biztosabb meló.. Ki is fizet több adót?
@Con Storm: "Ráadásul, az oktatásban dolgozók aránya, a diákokhoz képest... rémisztő!"

A KSH szerint az oktatásban 230 ezer közalkalmazott dolgozik.A tanulók száma kb. 1.9 millió (mert az oktatás ugye nem egyenlő a felsőoktatással).Mi ezen a rémisztő?A Tárki tanulmánya 1996-os,több mint 15 éves adatokkal készült.A 8-12-es táblázatból az olvasható ki,hogy a közszférában az elmúlt 40 évben folyamatosan csökkennek a bérek.A szerző következtetése 1998-ban az volt,hogy "A relatív keresetek csökkenése jelentősebbnek mutatkozik azokban az ágazatokban és azokban a csoportokban, ahonnan nem lehet elvándorolni (10. táblázat): a felsőfokú végzettségű egészségügyi alkalmazottak túlnyomórészt orvosok, az oktatásban dolgozók nagy része pedig általános iskolában tanít."A külföldre vándorlás 1998-ban,EU-tagságunk előtt még nem merült fel problémaként.Aki stadionépítések,több száz milliárdos államosítások,populista rezsicsökkentés mellett az oktatásból való forráskivonás mellett érvel,az szégyellje magát!
@XEP:

"Sajnos csak hiszed, hogy a tudás amivel rendelkezel - illetve a kollégák barátok rendelkeznek - az a Google-nak kellhet. :)"

figyusz, ne okoskodj olyannal, akinek nagyon jó belátása van erre! halvány lila gőzöd nincs erről.

egy biztos, hogy a Simicska Bt.-nek az én tudásom egyáltalán nem kell, ugyanis kurvára fingjuk nincs arról, hogy ez az egész data mining világ mi fán terem. ők csak kubikozáshoz értenek.
@rabelais: "egy biztos, hogy a Simicska Bt.-nek az én tudásom egyáltalán nem kell"

Dehogynem, pont ilyenek dolgoznak ott...
:)

Ez a baj látod, a mai magyar diplomás elit azt hiszi ér valamit a szánalmasan kicsi tudása...
@XEP: "Ez a baj látod, a mai magyar diplomás elit azt hiszi ér valamit a szánalmasan kicsi tudása..."

az nem zavar, hogy mondjuk a külföldi kutatóintézeteknek és a Microsoftnak ér valamit, meg, hogy egy most éppen egy német cégnél dolgozok?

és tudod miért dolgozok külföldön? mert ott vannak olyan cégek, amelyek fel tudják használni a tudásom. Magyarországon meg az ilyen multiellenes barmok, mint Orbán, Vona, meg a cikk írója miatt éppen nincs.

az a baj, hogy vagy olyan hülye, hogy látatlanban hülyeségeket feltételezel másokról
@XEP: a te eseményhorizontodon is kívül vagyok, úgyhogy ne szólj be, nem telefon!
@XEP: azt lefelejtettem, hogy a Nokiában és Siemensben dolgoztam. úgyhogy elmész te a nénikédbe, baromarcú!
"az a baj, hogy vagy olyan hülye, hogy látatlanban hülyeségeket feltételezel másokról"

Nos, te magad igazoltad a feltételezéseim, a hozzászólásaiddal, még csak nagyon provokálni se kellett. :)
@O86: Szerintem vitathatatlan, hogy nem a diplomásokat szólítja meg a Fidesz a megvédjük az ország függetlenségét, a bankok az ellenségeink, a magyar föld a termelőké, és hasonló szövegekkel.
@skipy: de buta vagy öcsém! Azt állítod, hogy a jelenlegi 50,000(sic!) tanulóbol marad 10,000 (sic!) pfff.... elég gyengén vagy demagógia függő, ne haragudj a szellemi kapacitásod nem engedi meg, hogy veled ne szórakozzak... ugyhogy a felkészültél, akkor várlak szeretettel egy finom mosolygásra
@VinnieJones: Semmi köze a nagyobb számú diplomásnak ahhoz, hogy az ország nagy gázban van a nyugdíjasoknak és köztisztviselőknek osztogatott pénzek, a rosszul szabályozott gazdaság és a globális válság miatt. Nézz szét a nagyvilágban, azok az országok fejlődnek, akik sokat költenek az oktatásra. Tudod, hogy az utóbbi években kik csökkentették Magyarországon kívül az oktatási kiadásokat? A görögök és az írek, gondolom nem kell elemeznem a helyzetüket...

Nem mutyizok az interneten. Ha megnézed a blogomat, akkor láthatod, hogy nekem csak egy hobbi az internetes munkalehetőségek kipróbálása és az ezen belül az átverések lebuktatása. Nem ebből élek, ezzel óránként max. 2000-2500 forintot keresek, ennyiért nem hagynám ott a munkámat, de fizetett hobbinak jó.

Nem vagyok szétcsúszva, de azt elárulom, hogy a kommentjeimet nem mindig magyar idő szerint kell nézni, mert előfordul, hogy külföldön dolgozom, másik időzónában...

Személyes tapasztalatom alapján a középiskolában az osztályból 60-70% dohányzott, 90% hetente legalább egyszer komolyabban ivott és 50% havonta legalább egyszer füvezett vagy valamilyen diszkódroggal pörgette magát. Az egyetemen nagyjából 40-50% dohányzott, 99% ivott, de csak 10-20% drogozott. Az értelmesebb emberek az első kipróbálás után hamar abbahagyják a drogokat... Persze a művészeti oktatásban a drogosok aránya bőven 50% felett van.
@skipy: Összességében tényleg nagyjából a hallgatók fele szerez diplomát, de nem tudom, hogy milyenek az arányok az államilag finanszírozott és a költségtérítéses szakokon.
@ati27: A távoktatás és a műszaki terület is szélsőséges példa, mindkettőn közismerten magas a lemorzsolódás. A másik végletként érdemes szétnézni tanító és óvónő szakokon, sok helyen ismeretlen fogalom a buktatás...
@XEP: Látszik, hogy fogalmad sincs arról, hány magyar dolgozik például a Google Írországban lévő európai központjában...

Neked van diplomád vagy a szánalmas magyar diplomás tudás szintje alá kell besorolni téged?
@Távmunkás: "Látszik, hogy fogalmad sincs arról, hány magyar dolgozik például a Google Írországban lévő európai központjában..."

Nem, nincs, de kérlek áruld el! Mennyi magyar dolgozik ott? Aztán persze a többi Google központ is érdekelne. Meg persze biztos tudod mit csinálnak ott, erről is írhatnál valamit.

"Neked van diplomád vagy a szánalmas magyar diplomás tudás szintje alá kell besorolni téged?"
Lényegtelen, hogy van-e diplomám.
Oda sorolsz, ahová csak akarsz.
@XEP: A Google-ről pontos számokat nem tudok, de az egyik gimnáziumi osztálytársam vezető szoftverfejlesztő náluk (BME informatika diploma), egy másik ismerősöm pedig az Android fejlesztésén dolgozik (Kandó informatika diploma). Ők mesélték, hogy van rajtuk kívül több magyar szoftverfejlesztő és talán a marketingen is van magyar.

Fogalmad sincs a felsőoktatásról és arról, hogy a diplomások hogyan élnek Magyarországon kívül...
@Távmunkás:
hm.. El sem tudjátok képzelni, hogy pl Svédországban hány magyar orvos dolgozik.. Esetleg mérnök.. Persze egyéb szakmunkákban meg még többen!
@ati27: El tudom képzelni. Európai összehasonlításban kevés az orvosok fizetése, ugyanúgy, mint mondjuk a tanároké, de felsorolhatnánk az összes szakmát.
Ismerek olyan falusi orvost, aki havonta 1-2 hétvégén Svédországban tart ügyeletet, pedig pár óra az út még a reptérig is... Viszont cserébe megduplázza a fizetését.
@Melee: Ettől függetlenül nemcsak a diplomások látják úgy, hogy a kormány tönkreteszi az országot. Jómagam sem jártam főiskolára, mégsem adok igazat Orbánnak, és pereputtyának (és még finoman fogalmaztam).
@O86: Tény, kissé pongyolán fogalmaztam.
süti beállítások módosítása