Ami fantasztikus, az fantasztikus!

2013.02.15. 07:30 Döry L.

Őrült dili, amikor az ember egy volt osztálytársát akarja megkeresni, de az nincs fönn fácsén és a google képkereső mindenféle találatot kiad, amit egyébként nem látna az ember a szemével (végül is a lomtalanított Romana-kat és Beszélőket sem gubizza az ember direkt). Ez az a kép:

gönczi_1.jpg

Ez az ember Gönczi Gábor, egy televíziós (bemondó? személyiség?).

Többmillió benszülöttes szafaris, hülyeturistás kép van. Ez az egy azonban - biztosra veszem kedves olvasó - különleges. Mert ez meditációs objektummá tud válni, ha avatva nézzük:

Mi minden van ebben a képben:

A kulturális imperializmus, a suttyóság, a bulvár érzéketlensége? Persze az is.

És mi minden más is, amit mi tanultunk el a hozzánk látogató szafarituristától: amikor mi vagyunk a lógó csöcsű, - rossz áthallással a bennszülött - akivel kedvesek. Amikor részeg németek szirtakit járnak a siófoki "csárda" (barackos pulykamellfilé mit rizibizi)  baumax-fenyő deszka kiülőjén (amit az önkormányzati rendelet ellenére ácsoltak volt a járda közepére).

A Johnny Depp-el fotózkodó nyíregyházi főiskolás lányok is benne vannak. Benne van a fölkapaszkodott magyar (lengyel, román) , aki elutazza a gyorsan jött pénzét, aki érti és szereti az egzotikumokat, el is bírja mesélni a kollégának és a barinőnek a szaunában. Benne van a bulvár bulvárosításának recikláló működése,  a még nem, még nem eléggé – van ezen még bőr - végtermék.

Legyünk bátrak kattintsunk a gombra, hogy "oldal felkeresése". A „fantasztikus volt olyan emberrel beszélgetni, aki ennyire szenvedélyesen szereti azt, amit csinál” a mértéktartó újságíró kedvcsináló felütése.

Nézzük a képet és közben öblögessünk ezzel a cseppet sem megfáradt, leeresztett gumizsiráffal, ezzel a szóval, hogy: fantasztikus.

Apropó kulturális imperializmus

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr945080847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem kicsit túlgondoltad. Egyrészt a fotóknak ára van Afrikában, megélhetési forrás. Másrészt a Himbák (Kaokoland, Namíbia)vörös okker földfesték és vaj keverékével kenik be a testüket tisztálkodás (vizet erre nem használnak) és a bőr védelme céljából. Valszeg a haverod is jó poénnak/azonosulásnak/kísérletnek tartotta, ha magát is bekeni ezzel, lehet, hogy vett egy marékkal belőle és ezért fizetett, nem a fotóért. A kép alapján ő jött ki rosszabbul ebből. :) Az imperializmus persze megnyilvánulhat a turizmuson keresztül is, de ennél jelentősebben, hogy a Himbák földjén a legfontosabb folyón gátat akarnak építeni, amivel hazavágnak mindent. earthpeoples.org/blog/?p=2910
@Egon Bondy:
Hát éppen ezt az azonosulási kísérletet gondolta a Paul Simon is és mi lett belőle!

www.pastemagazine.com/articles/2012/05/under-african-skies.html

Ha nem lenne túlgondolva, akkor mit fizet ki a judeobolsevista megrendelő, a kopipasztolt képet?
Már Paul Simon óta is változott a szcéna. Aki elmegy Namíbiába, az egyetlen úton, aztán azon is túl, az már az esetek nagy részében kicsit átalakul, legyen bármilyen tufa. A kulturális sokk, az út viszontagságai (meleg, víz nuku, nem európai infrastruktúra, fosol a tegnapi vacsorától, ráadásul nem csak akkor amikor a bozótban letolod a gatyád, hanem bármilyen egyéb szituációban is be- becsúszik egy hígabb fing) átvisznek valahová, ahol nem a nagy fehér ember vagy, hanem egy kis pöcs és lógsz a halál faszán mondjuk 600km-re (2 napi járásra) a legközelebbi ember doktortól. Szerintem ilyenkor tanul valamit az ember a Himbáktól, meg magáról és a civilizációról. Szerintem még ez a fasz is tanult valamit és ez tök fontos. Ne legyél annyira kiégve, inkább gyűjts 7-8 ezer dollárt és menj nézd meg te is őket.
süti beállítások módosítása