Venezuelai elnökválasztás - Reloaded

2013.04.14. 07:00 camburpinton

Ven_Ch_BanskyStyle1.jpg

"Jelen leszek a küzdelemben" - Chávez a nép szívében él

Fél éven belül a második elnökválasztásra készül Venezuela ma, de ezúttal, amióta Venezuela egyáltalán a tudatunkban van: először Chávez nélkül. Azaz ez nem is igaz. Chávez szinte minden plakáton és minden szlogenben ott van. "Chávez te lo juro, yo voto por Maduro" - Chávez esküszöm neked, Maduróra fogok szavazni. "Chávez vive, la lucha sigue" - Chávez él, a harc folytatódik. "Con Chávez y Maduro, la patria está seguro" Chávezzel és Maduróval a haza biztonságban van. Annak ellenére, hogy Nicolás Maduro és a PSUV tudatosan építi a Chávez-brandet, sulykolva, hogy Chávez halálával semmi nem változik, azért nagyon sok minden változott. Újra és újra lejátsszák azt a felvételt, amin Chávez a "gyermekeinek" (a venezuelai nép) atyaként utasítja, hogy Maduróra szavazzanak és a követői láthatólag hisznek neki. Ennek ellenére a legfontosabb ellenzéki jelölt, Capriles Radonski tömeggyűlésein is régen látott tömegek gyűlnek össze. Sejtik, hogy talán "most eljött az idő". Az biztos, hogy a rövidke kampány (hivatalosan csak két hét volt) most jóval feszültebb. Már ötödik napja a venezuelai katonaság zárva tartja a kolumbiai-venezuelai határt, bár gyalogosokat naponta kétszer átengednek. Csak annyit mond a hivatalos közlemény, hogy így megakadályozzák a kábítószer és fegyverek forgalmát(!), de  így megnehezítik azt, hogy Kolumbiában élő sok venezuelai hazajöjjön a választásokra.

Chávez kijelölte az utat, Maduro kezében a volánVen_Maduro_volante.jpg

Érdekes részletek a kampányból: Nicolás Maduro, aki Chávez fiának hívja magát, a Metro de Caracas-nál dolgozott azelőtt buszsofőrként, ahonnan szakszervezeti megbízott, majd politikus lett, miniszter majd Chávez fő bizalmasa. Azt állítja, hogy Chávez nem véletlenül halt meg rákban, hanem a CIA mérgezte meg. Rákkal fertőzték meg. Szerinte a nemrég meghalt Chávez személyesen beszélt Istennel, hogy latin-amerikai pápát válasszanak. Ezenkívül azt is mondta, hogy nemrég megjelent neki Chávez egy kismadár személyében. Egy az ország déli részében tartott körútján állítólag megfenyegette az indián lakosságot, hogy az ősök átka fog rájuk szállni, ha nem rá szavaznak. Beszédeiben másolja Chávez stílusát, de hiányában van az ő karizmájának. Ezt még harciasabb retorikával és személyeskedéssel ellensúlyozza. Azt állítja, hogy ha Capriles nyer, privatizálni fogja a szociális missziókat és ki fogja rúgni a kubai orvosokat. Általában utal a Chávez előtti, társadalmilag bemerevedett és nagy különbségeket rejtő állapotra, amikor a gazdagok semmilyen közösséget nem vállaltak az elfeledett szegény tömegekkel. Azt is hangozatja, hogy Radonski zsidó (ami igaz is), fasiszta és buzi (ez utóbbit az emberek általában valószínűnek tartják, bár az érintett soha nem tagadta vagy ismerte el). Egy beszédében egy érett platanóval (nagy, főzéshez és sütéshez használt banánfajta - azzal, hogy érett - spanyolul "maduro" saját nevére utalt.) fenyegette Caprilest, hogy ezt fogja "berakni" neki a választásokon.

Ven_ChCapr_BanskyStyle1.jpgkivágni és kidobni - kivágni és beragasztani

Capriles azzal fűti a hangulatot, hogy szerinte a közvéleménykutatások azt mondják, hogy nyerni fog, bár ez nem igaz: nagy részük Madurót hozza ki győztesnek. Gazdag családi háttérből jön, jó helyeken tanult, Európában és az USÁ-ban is, jogász. Ennek ellenére ő sem jó szónok, de ő is próbálja Chávez stílusát utánozni, ami aztán pláne hülyén hat. Próbál a szegényekkel is haverkodni, de a szakadék túl nagy ahhoz, hogy a barriók népe valaha is bízzon egy "escualido"-ban. "Nem fognak visszajönni" - skandálják. Többször is média-párbajra hívta ki Madurót, de az nem volt hajlandó kiállni. Radonski egészségileg láthatólag nem viseli jól a kampány stresszét. Azzal vádolja a kormányt, hogy hazudtak Chávez halálával kapcsolatban. Nem ott és nem akkor halt meg, mint amit mondanak. Szerinte még tavaly decemberben meghalt Kubában és februárban, amikor állítólag hazajött, már csak a holttestét hozták haza. Előre bebalzsamozták, és amikor már meg volt tervezve a forgatókönyv, akkor jelentették csak be a halálát. Volt egy szerencsétlen kijelentése Maduro feleségére, amire az ellenfél hívei joggal megsértődtek. Azt állítja, hogy nem fogja megszüntetni a missziókat, hanem átszervezi, hogy "hatékonyabbak" legyenek. Azt ígérte, hogy azoknak a kubai orvosok, akik továbbra is itt akarnak dolgozni, megadja a venezuelai állampolgárságot és örömmel látja őket. Ugyanis szerinte Kubában olyan rossz, hogy onnan az emberek, ha tehetik, menekülnek, és ezek a jóravaló orvosok megérdemlik, hogy maradjanak. Viszont az itt lévő kubai katonákat igenis ki fogja utasítani. Általában próbál az egész nép képviseletében, egyesítő személyiségként feltűnni. Az eddigi kormány gazdaságban és a közbiztonságban mutatott sikertelenségére koncentrál. Fizetésemelést és a vállalkozásokat nem korlátozó politikát ígér.

Ven_Cambur_es_kalapacs.jpgAz emberekből sok érzelem jön elő. Esténként, amikor egyik vagy másik jelölt beszél, edénycsörgetéstől hangos az utca. Ez még Chávez idejéből maradt szokásból jön. A kormány közleményeit az ország összes tévé- és rádióadója élőben köteles közvetíteni, megszakítva az aktuális adást. Ezzel Chávez jócskán visszaélt és a gyakori, több órás beszédeit kellett néznie mindenkinek az országban. Ekkor alakult ki, hogy aki nem akarta őt hallgatni, kiállt az ablakba egy edényekkel és azokat zörgette, hogy ne hallja a mindenhonnan szóló elnököt. Ez egyben ad hoc tüntetés is volt. Már most, a kampány során volt egy megkérdőjelezhető helyzet, amikor éppen Capriles beszélt, és bizonyos tévék élőben közvetítették, egyszercsak belevágott Maduro, és az ő élő beszédével kellett folytatni.

Eredmények magyar idő szerint hétfő hajnalra várhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr485216146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.15. 19:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reméljük ezúttal nyer a demokratikus ellenzék a diktatúrapártiak ellen.
Nagyon szar lehet úgy meghalni, ha valakinek azok az utolsó szavai, hogy: ne hagyjatok meghalni ! A ragaszkodás mindent elárul egy emberről. Ezekben a latin nemzetekben van élet, az biztos....
Ha Orbánék újra nyernek már én is készítem az edényeket...
@rockjano: a borondjeidet keszitsd

ez a venezuela is milyen rednbenvalo orszag volt 20 eve
Megvan már az eredmény? Meglepne, ha nem a hülye demagóg baloldal nyert volna. Délamerikában eleve népszerű mindenhol ez az irányzat. Itthon is, sajnos, romlásba is dönti az országot ez a mentalitás.
Venezuela a világ egyik legnagyobb olajkészletén ülve képes tökszegény lenni, ez azért nagyon beszédes.
@Zka77: Igen meg van. 1,5%-kal, azaz kb 235ezer szavazattal nyert Maduro, ami a legszorosabb amióta a Chavista éra van. Az ellenzéki Capriles Radonski most a szavaztok újraszámlálását kéri.
Az emberek az utcára vonultak és kivezényelték ellenük a katonaságot...
süti beállítások módosítása