Ki vezesse Budapestet 2014-től? Szavazz!

2013.12.02. 07:00 miket

budapest_zaszlok.jpg

UPDATE: a szavazás december 8. vasárnapig tart, utána értékeljük az eredményeket!

Nyitott kérdés még minden oldalról, hogy ki vezesse Budapestet 2014 őszétől. Az Országgyűlésben, úgy tűnik, maradhat a rezsicsökkentés Fidesz, szocikkal és Jobbikkal fűszerezve, és már csak az a kérdés, hány kis párt (LMP4K!E14PMDK) jut be mellettük. De a fővárosban bármi lehet. Lehet egy jó és mindenki számára elfogadható városvezető. Számba vesszük a lehetséges jelölteteket: minden olyan személy felkerült a listára, aki egy kocsmai beszélgetésen szóba került. A jelöltség alapvető kritériumai: hozzáértés, politikusi képességek, ismertség. Ajánljuk jelöltjeinket minden oldal számára, vannak köztük nyerő emberek!

vitezi2.jpg

1. Vitézy Dávid - aki mindent tud a villamosokról

Tarlós nevezte ki a BKK élére, de most már visszafogná az erős Fidesz-hátszéllel megáldott közlekedési vezetőt. Vitézy érti és imádja a várost. A jelenlegi vezető beosztottjaként pedig rendesen trenírozza magát a politikai szardobáláshoz. Eddig csak a pofonokat kapja, de azokat állja, és teszi a dolgát. Ilyen állóképességgel és rokonsággal még sokra viheti. Nem véletlen, hogy Tarlós ellenfélként tekint rá.

tarlos.jpg

2. Tarlós István - srác a nagyvárosban

Közelebbről jött, mint Felcsút, de még így sem érti, mi az a modern város. Hiányosságait demagógiával palástolja, egy igazi politikai profi. Óbuda vezetőjeként húsz évig csiszolta tudását a főpolgármesteri székhez. Nem fél a konfliktustól, sőt lételemévé vált a folyamatos harc, kommunikációja alapja a személyeskedő támadás. Hajlandó pálfordulásokra is: a Szigetet régen utálta a buzik és a hang miatt, most már támogatja. Főpolgármesteri tevékenységét a hajléktalantörvény és a BKK fémjelzi. Az egyikre büszke, a másikat szégyelli.

20120605-finta-sandor-budapest-foepitesze.jpg
3. Finta Sándor - Kisfinta

A kis jelző csak megkülönbözteti a városnak hátat mutató Duna-parti szállodákat tervező Finta Józseftól, nem a jelöltet próbálja degradálni. A jelenleg jogkör nélküli fővárosi főépítészként dolgozó tervező neve a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) vezetőjeként lett ismert a városrajongók körében. A KÉK valóban az egyik legelőremutatóbb dolog, ami Budapesttel történt az utóbbi 10 évben. Finta a politika mocsárharcot csak most tanulja, jelenlegi munkája talán épp nagyobb ambícióit készíti elő.

jahn_gehl.jpg

4. Jahn Gehl - a sztárurbanista

Ha a fociválogatottnak lehet holland edzője, miért ne lehetne Budapestnek dán vezetője? Szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, előadásait áhítattal hallgatják mindenütt a világban. Ő dolgozta ki az élhető város koncepcióját - és bizonyítva, hogy nem elméleti szakember, meg is valósította Koppenhágában. Sajnos a szartúró csinovnyikok országában nem sok jövő áll egy skandináv előtt, hamarabb menekülne innen, mint bármelyik leszerepelt szövetségi kapitány. Ha nem is lesz Budapesten főpolgármester, Cities for People című könyve kötelező olvasmány minden helyi vezetőnek.

Enrique_Peñalosa.jpg

5. Enrique Penalosa - a sztárpolgármester

Ha már külföldi igazolás, akkor Penalosa jobb választásnak tűnik, a dél-amerikai mentalitás közelebb áll hozzánk, mint a hűvös skandináv. Bogotá volt polgármestere - elődjével, Antonas Mockusszal - karöltve, olyan csodát vitt véghez, amit máig emleget a világ. A könnyen adaptálható öletekhez nem volt szüksége óriási összegekre, csak szemléletváltásra. Rendet rakott a közlekedésben, a köztereken és az emberek fejében, mégsem rendpárti. A kolumbiai politikai környezetben edződött hős tökéletes választás a magyar viszonyok között. Egyedül ismeretlensége szólhat ellene.

Horvath-Csaba(1).jpg

6. Horváth Csaba - az MSZP örök jelöltje

Eredetileg nem került volna fel a listára, de bejelentkezett. Úgy néz ki, a szociknak tényleg nem volt jobb ötlete, mint egy évek óta szorgalmas semmitmondó. Érthetetlen, hogy a verhető Tarlós ellen miért nem küldenek komolyabb ellenfelet. 2006-ban alagutat akart a Duna alá, most meg csak simán nyerni. Politikailag igazi róka, és ez minden várossal kapcsolatos megnyilvánulásán látszik is. Ha két rossz közül kell választani, akkor inkább Tarlós, mert ő legalább vicces.

bajnai3.jpg

7. Bajnai Gordon - aki mindenkit lever

Ha Horváth bekerült, akkor legyen Bajnai is, állítólag a politika nevű mutyival még jelölhetik. Lelkes és aranyos, de valahogy minden összetörik körülötte. Szétesett mellette a Milla, az LMP, a Juhász. Nem várospolitikus, de még csak nem is politikus. Mesterházy eszik reggelire ilyeneket, mit csinálna vele egy olyan nagyvad, mint Tarlós?

Rogan-Antal(8).jpg

8. Rogán Antal - a belvárosi gumicsizmás

Aki 226 millió tanyatámogatást kap a fővárosban, az sok mindenre képes, akár repülő szállodát is építhet. De Tóninak nagyobb álmai vannak, mint a főpolgármesteri szék. Nagyon jól tudja, hogy Orbán trónjához nem a fővároson át vezet az út: nehéz terep, kevés sikerrel. Minek bajlódjon vele? Nagy szerencse ez a pestieknek és Tarlósnak is. Pedig az ő kapcsolatrendszerével sok mindet el tudna érni a városnak, de lehet, hogy az is rezsicsökkentés-szagú lenne.

gegesy_ferenc.jpg

9. Gegesy Ferenc - nagykoalíciós jelölt

Húsz évig vezette csendben a Ferencvárost, lett benne Ráday utca, Müpa, sőt Nemzeti Színház is. Volt Fidesz-, SZDSZ-, MDF- és KDNP-Fidesz közös jelölt. Minden oldalról elismert. “Azért nem mentem szavazni, mert biztos voltam benne, hogy nyer” - így maradt alul 2010-ben a IX. kerületben. Tudja, mi az a város és tudja, milyen Magyarországon politizálni, ideális jelölt jobb- és baloldalnak egyaránt. Talán kevés benne a csibészség Tarlós vagy Horváth ellen, de egy normális közegben biztosan tarolna.

László János fotó.JPG

10. László János - bringával a Városházára

LJ szépen felépítette a Kerékpárosklubot, önmagát és a budapesti bringás infrastruktúrát egyengeti. Szakmaisága a klubbal együtt fejlődött. Tudja, milyen egy jó város közlekedése, vallja: autós, gyalogos és bringás mind ember. Nem a kompromisszumok embere, elvei vannak. Találkozott már politikussal életében, de nem egy mocsárharcos. Kedves bácsis arcával és a meggyőző retorikájával még Winklert is meg tudta győzni, hogy bringázzon, miért pont a szavazókat ne tudná, ha teret kap.

winkler.jpg

11. Winkler Róbert - az autós celeb

Bár tudjuk, hogy nincs sem autó, sem kerékpáros, csak a közlekedők, de ha már László, akkor legyen Winkler is. Ő az autós mintaképe: menő a frizurája, benne van a TV-ben, és okosakat mond a dugattyúkról. Közben pedig máshoz is ért, például az állatokhoz meg a boxhoz, és ez hasznos lehet a politikában. Nagyvárosi természetbúvár című könyve alapból predesztinálja főpolginak, de ha azt vesszük, hogy a csajok a sármja, a fiúk meg a kocsija miatt tuti rá szavaznának, egyértelmű jelölt bármelyik oldalnak. Tökösségével talán még helyt is tudna állni a politikai sakálok között, de öltönyben fura elképzelni.

raday_mihaly.jpg

12. Ráday Mihály - unokáink sem fogják látni

Ha az ismertséget nézzük, ő a legelső a listán. Mindenki látta a tévében. és egy műsorvezetőnél csak az orvos hitelesebb az átlagember szemében. Ráday jelenleg is fővárosnál dolgozik, ő felel a városképvédelemért, de a pártgépezet simán bedarálja Városliget- vagy Várkert Bazár-ügyben. Talán egy világvárosnak nem egy historizáló bácsikára van szüksége, de ha Schmitt-szintű bábura van szükség, tökéletes választás valamelyik nagy pártnak, de akár a Jobbiknak is.

szel_bernadett.jpg

13. Szél Bernadett - okos, csaj

Kell egy jó csaj a listára, meg a feministáknak is meg kell felelni. Ez vicc, de Illés butasága óta tudjuk, hogy Detti okos is. Ifjonc még egy ilyen posztra, de egy jó stábbal csodákra lehet képes. A maradék LMP-ben egyedül nem látszik a potenciál, de egy pártszövetség élén végre bemasírozhatna  a Városházára egy nő. Üdeségével nagyot nyerne a jelenleg maffiatalálkozónak tűnő Fővárosi Közgyűlés.    

pokorni.jpg

14. Pokorni Zoltán – a hegylakó

Hivatalosan a Fidesz második embere, valójában Orbán egyetlen párton belüli ellenzéke. Mégis túlélte a rezsicsökkentés időszakának erkölcsi összeomlását a Fideszben, igaz, abszolút a margón van. Azért jó választás, mert valószínűleg képes lesz azokat az alkukat megkötni, ami a főpolgármesterséghez kell, és közben a jófiú értelmiségi látszat is fönnmaradhat.

persanyi.jpg

15. Persányi Miklós – a rozmár nem fóka

Tudjuk, hogy nagy az Isten állatkertje, hát még a magyarok Istenéé. Persányi nem csak hozzáértéssel vezeti az Állatkertet, de rövid politikai kitérője ellenére meg tudta őrizni a „cuki szakértő bácsi, aki nem bánnám, ha a szomszédom lenne”-imidzset is. Megégette már magát a poltikával, de lehet, hogy az csak bemelegítés volt.

Szavazzon! Ön szerint ki vezesse Magyarország fővárosát 2014 őszétől? A most indult Budapest:kívülbelül 

budapest_kivul_belul_logo2.jpg

Facebook-oldal a Fent és Lent Budapest-mellékleteként fog hírt adni a főváros érdekes történéseiről, és végigkövetjük az eseményeket a választásokig. Szeretnénk vitát generálni Budapest jövőjéről, hogy ne pártérdekek döntsenek a főváros vezetéséről, hanem a város lakói.

Ön szerint ki vezesse Magyarország fővárosát 2014 őszétől?
Vitézy Dávid - aki mindent tud a villamosokról
Tarlós István - srác a nagyvárosban
Finta Sándor - Kisfinta
Jahn Gehl - a sztárurbanista
Enrique Penalosa - a sztárpolgármester
Horváth Csaba - az MSZP örök jelöltje
Bajnai Gordon - aki mindenkit lever
Rogán Antal - a belvárosi gumicsizmás
Gegesy Ferenc - nagykoalíciós jelölt
László János - bringával a Városházára
Winkler Róbert - az autós celeb
Ráday Mihály - unokáink sem fogják látni
Szél Bernadett - okos, csaj
Pokorni Zoltán – a hegylakó
Persányi Miklós – a rozmár nem fóka
Poll Maker

fotók: origo.hu, bpn.hu, blikk.hu, ifhp.org, wikipedia.org, hir24, index.hu, kerekparosklub.hu, kiskegyed.hu, hg.hu, parameter.sk, 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr335666309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Horváth Csaba (...) Politikailag profi, és ez minden várossal kapcsolatos megnyilvánulásán látszik is."

Ezt most tök komolyan gondoltad?
@Bogas: irónia volt, de ha félreérthető átírom a profit rókára.
Magyar embert a főváros vezetéséhez.
Csakis olyan, aki ért az állatokhoz.
Ez a csapat össze is ülhetne és vezethetné a várost koalícióban.
Mindegyik már nem lehet tökkel ütött?
Demszkit kell vissza, és a még megmaradt járdákra is festethetne kerékpárutakat ahogy régebben tette, hogy tudjunk majd nyugodtan sétálni a járdákon a száguldozó bringások között.
Tényleg egyetlen erre alkalmas ember sincs?
Vagy aki alkalmas lenne, annak nincs gyomra hozzá?
@Bogas: hmm.. végül is ingyenes lenne a BKV ahogy ígérte már egyszer.
Lovas, ökrös szekeret vezessenek!Ott ha árokba hajtottak, rögtön kiderül, nem négy év múlva! Nem lehet az ostorral hátra mutogatni!
@lupilui: koronáztassuk rögtön királlyá, és akkor minden ingyen lesz! :)))
A fidesz és a szocik mindig lopnak , csalnak, hazudnak. Ezt évtizedek óta bizonyítják.
Csak nélkülük lesz igazi rendszerváltás!!!!
Horváth Csaba vezeti a szavazást éppen?? És ugyan miért???

Demszky Hagyó mellet a 3ik zseni volt...

Tarlós vagy Vitézy semmivel se jobb, de akkor is érthetetlen, hogy Csaba akár 2 szavazatot is kapott.
Kit érdekel az,hogy ki legyen ?! Nem mi döntjük el,mint ahogy nem Tarlós döntött úgy,hogy Dávidkából főgóré legyen.Neki/mármint a kis Vitézy pubinak/
van a legjobb ajánlólevele,ugyanis a Lauder iskolában tanították,ott,ahol egy közel-keleti állam nagykövete szerint Magyarország leendő vezetőit képezik.
Szerintem ő lesz a nyerő.
Fáj a szívem, hogy kihagytátok a jelöltek közül Szabó László Zsoltot. Neki mindig minden összejön.
Most olvasom: kozmedia.blog.hu.
Ezek után főpolgármesternek is elmenne.
Jelöltethetem magam (?), és akkor vállalom én is.
Ha nem felelnék meg egy hónap múlva, vessenek a 4-es metró elé!
Úgyis csak egy gerinctelen seggnyaló juthat oda, mivel a politikához nem ész kell: csak érdes nyelv és vastag arcbőr.
Hogy a picsaba vezet a Horvath Csaba?! Tegye mar fel a kezet, aki ra szavazott! Legalabb egyvalaki.
@Szelid sunmalac: @doggfather: Szerintem elég prózai a válasz, én a totalcar facebook oldaláról keveredtem ide, hogy Winklerre kell szavazni, gondolom a HCS fanclub-ot is ráengedték. Szóval jó eséllyel elérte már a maximumot :)
@Cecan Basescu: Ha megnézitek a szavazás 4 oldalát jól látszik, hogy így jöttek fel.
Az egyik sem menüpont?

egyébként ott van belsoseg.blog.hu/2013/12/03/winkler_a_varoshazara

Winkler...ha indulna és pesten szavaznék rá szavaznék.
Egy biztos, lmp-s luvnyát meg bringásakat sosem
Tarlós István. Budapest szerencsére nem kér töbet a liberalizmusbol meg az ezzel járo züllésböl, mocsokból, kátyukból.
Bár tény hogy elképesztöen ostobák az ottani emberek, akik 5X megválaszották demszkijt, de szerencsére el lett zavarva és végre fejlődésnek indult a föváros. Persze a ballib szerint az is a Kormány hibája hogy a hagyó féle sikkasztások, nokia dobozok miatt nincs még mindig kész a 4-es metró, jövöre viszont kész lesz, így be lesz söpörve a Fideszes város (és ország) vezetés :))
@enpera:

meg dekás, különpm-s meg szoci sem kell, és dzsobbik sem
@doggfather:

sok a komcsi még mindig bp-n. De messze nem lesznek elegen a polgáriakhoz képest :)
Mindegy, csak ne Horváth Csaba. A város több évszázados történelmének legnagyobb csapása lenne, hogy ha az az ember a főpolgármesteri székbe ülhetne. Szovjet ostrom (2x), náci-nyilas nagykoalíció, schwarzgelb kutyák meg török hordák: mind-mind egy kedves délutáni pikniknek érződnének Horváthhoz képest.
mindegy, csak ne egy nacionalista farok, akinek már nagyszülei is eltartották a kisujjukat az unokák meg nem bírnak az egojukkal.
itt azért még emberek is laknak
@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: de nyugtass meg - a polgári oldal alatt nem magadra gondolsz, ugye?
HA Gegesy elindulna, én szavaznék rá. Persze nyilván a polgármester-választás is alapvetően pártszimpátia-szavazás nálunk, tehát sok esélye nem lenne.

Pedig egyszerűen meg kell nézni Ferencváros elmúlt 15-20 évét, aztán meg a környező kerületekét. Több érvre nem is lenne szükség.
Nekem Tarlós szimpatikus. Alapvetően alkalmas erre. De nem szavazok rá, mert fideszes lett. Ez egy nagy mínusz számomra.
A kolumbiai csóka eredményei:

egy órával csökkent a napi torlódások időtartama,

43 százalékkal nőtt a közlekedési sebesség,

a légszennyezés 16 százalékkal kisebb lett,

10 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás,

a kerékpározók aránya 0,3-ről 5 százalékra emelkedett,

a gépkocsi-forgalom csúcsidőben 40 százalékkal csökkent,

13 százalékkal mérséklődött a halálos balesetek aránya,

12 százalékkal kevesebb lett az emberölések aránya.

Viva Bogota!
@VHB: Az a pali egy idiota. Sokkal jobb eredmenyeket lehetne elerni 0-24-es kijarasi tilalommal, de megsem akarjuk nem?
Olyan oltari baromsagok fuzodnek a nevehez, mint hogy a rendszamtol fugg, hogy melyik nap nem kozlekedhetsz a kocsiddal a varosban. Ez csak arra jo, hogy az emberek egy normal kocsi helyett vesznek ket pofekelo szart(mint Athenban). Persze ez a valtozas nem azonnal jelentkezik, igy ideiglenesen nem csoda, ha jonak tuno eredmenyeket mutat fel.
@Reggie: Arrol nem is beszelve, hogy egyes utak epitesehez karterites es beleegyezes nelkul sajatitott ki maganteruleteket. Rosszabb mint barmelyik magyar politikus.
"Az index jelöltje Winkler Róbert."

Nem rossz,de az Indexhez Uhrin Benedek jobban illene.
nem teljesen kurvára mindegy ki lesz az? úgyis hülye lesz... na jó, Winkler talán nem
"Az index jelöltje". Az Index kenje csak a hajára. Volt ott valaki aki merte azt mondani, hogy nem? Igy Demszky után már csak egy indexes csóka hiányzik.
@Cecan Basescu: de mire fel van neki fanklubja ez amit én nem értek.

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: nem a komcsi a sok, a buta a sok. :S
Biztos ami tuti, én Winklerre nyomtam.
Olcsó benzin, széles út! Winkler for President! :D
Vitézy-t a fővárosba! Aki nem rá szavazott, áruló!
szerintem az állatkert valamelyik majmát kell kinevezni főpolginak és kell mellé tenni egy jó _szakmai_ stábot, akik meghozzák helyette a döntéseket, ő meg csak a nevét adja hozzá, cserébe kap banánt.
süti beállítások módosítása