Minden Portik, fiam!

2014.02.17. 07:00 tintas

A Tanú című klasszikus magyar filmben Pelikán József gátőr, a szocializmus elkötelezett híve börtönbe kerül, mivel engedély nélkül vágott disznót. Az őt egykor szarrá verő fasiszta pribékkel találkozik össze a cellában. Rövid fenyegető közjáték után megérkezik a harmadik rabtárs, a szentatya, akiről kiderül: továbbra se vall a kommunistáknak. Az atya rákérdez az új jövevényre, mire a fasiszta pribék készségesen közli, ez csak egy köztörvényes. Ám a szentatya rendkívül jártas a totális diktatúrák arendt-i koncepciójában, így csak annyit közöl: Minden politika, fiam.

A Fent és Lent helyszíni tudósítójának, Babettanyónak ehhez hasonló érzése támadt a Portik ügy első fokú ítélethirdetésekor. A bírónő kénytelen volt azt mondani: Minden Portik, fiam! A jelenlegi hatalom elvárása, hogy a kilencvenes évek nagy leszámolásainak megoldatlansága változzon. A kétezres évek levegőtlen időszakában, a hétköznapi ember érzésvilágának kongó üressége után jusson be új levegő, új hit a fülkeforradalmat követően. Nem létezhet felderítetlen ügyektől terhes magyar maffia helyzet és az igazságszolgáltatás helyett jogszolgáltatássá fajuló elmúlt nyolc év helyett, most legyen legalább tizenhat év hepiség.

137bb448-4b51-4db2-a02c-2d189d4a6252.jpg

Portik a baloldal maffiavezére, ezt a Hír Tv Célpont című műsorában Kisberk Szabolcs több részben kívánta bizonyítani. Most jönnek majd a bírósági ítéletek. Rögtön itt van az első. Ki ölhette meg a kilencvenes évek kivégzéseinek turbulenciáját elindító Prisztás Józsefet?

Hát persze, hogy a Portik a hunyó. Mennyire biztos ez? Babettanyó nem akarja azt állítani az igazságszolgáltatás embereivel szemben, hogy biztosan tudja, hogy ki tette. De a bíróság szilárd hitével kapcsolatban vannak kételyei.

Mi van ha Radnai László és Csüllög rájött, vagy ráébresztették őket operatív eszközökkel, hogy hasznos lenne megtalálni a fő bűnöst, a baloldal elkötelezett támogatójának láttatni kívánt Portikot.

Radnai László a kórházban, miközben a szíve egy jéggel hűtött tálban dobog mellette, megkéri Csüllögöt, hogy segítsen innen kijutni. Ekkor valószínűleg egy börtönkórházban volt, ahol nem akart meghalni. Talán nem kapott olyan ellátást, mint ami szerinte neki dukált. A kijutás permanenssé tétele érdekében jó lenne egy hasznos vádalku. Ráveszi Csüllögöt, hogy valljanak Portik ellen. De kell választani egy megfelelő végrehajtót. Rohác személyében meg is egyeznek.

3_o_Portrik-CZ.jpg

Nézzük ,mi is történt a tárgyalás végén. Adjuk át a szót Babettanyónak:

A bírónő időnként megremegő hangon olvassa fel az ítéletet, melyben Portik és H. István bűnösnek találtatik –  maga sem hiszi, amit mond. Ezután három és fél órán keresztül magyarázza a bizonyítványát olyan jogi kötéltánc közepette, olyan aprólékossággal, amelyből keveset hallottunk a magyar jogtörténetben. Kitér például arra is, hogy a látótér perifériáján észlelt személy testalkatát mennyire másképp észlelheti az ember - így lehet, hogy az akkor "lógó belű", 140 kg-os Hatyi egy átlagos alkatú kerekezővé karcsúsodik - és egy bázisállomás akár 30-40 kilométeres hatótávolságú is lehet - lehetőséget teremtve, hogy az elkövető az Északi összekötő hídhoz kerekezzen a Ladik utcából, megszabaduljon biciklitől és fegyvertől, majd visszasétál a Mozaik utca magasságába, beül a Cherokee-ba és a gyilkosságot követően 12-14 perccel a Fillér utcai bázisállomásra jelentkezik be a mobilja. Ezután már csak azt vártam, hogy kiderül, hogy F. Ferenc üregbőrbe varrt üzenetekkel üzent a békaembereken keresztül Portik Tamásnak Prisztás úr koordinátáiról. A bírónő olyan volt, mint a romantikus regények elbeszélője: tudta, hogy "Tibike" (anyakönyvezve: F. úr) mért vágta a földhöz a SIM-kártáyját Prisztás holtteste mellett, hogy H. István miért hencegett a "nagymellű szőkének", röviden: mindent tudott.

Kétséget kizáróan

Ebben a két szóban foglalható össze a bírói ítélethozatal a tények bizonyítottságáról. Vagyis ha a vád nem képes minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vádlott követte el a bűncselekményt, ő és nem más, akkor a vádlott ártatlan.

De a RENDnek Portik feje kellett. Mindenáron. Hatyi (H. István) csak szükséges áldozat volt. Ha kellett, akár hetven kilót is karcsúsítottak rajta, hogy megfeleljen az elkövető átlagos testalkatának, és tempósan tudjon biciklizni.

De ha H-nak vesznie kell, akkor F. úr, mint bűnsegéd, mindenképp vele hullik – gondolnánk mi, akik objektíven igyekszünk ítéletet alkotni és nem megrendelésre dolgozunk. De nem ez történt. F. úr ártatlan, az egészről mit se tud. És ahhoz, hogy ezt megmagyarázzuk, valóban kell három és fél óra.

000139681-9378-625.jpg

Kronológia

Radnai, a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottja, haldoklik a rabkórházban, a szíve mellette dobog egy kis jéggel hűtött tálban. Nem így képzelte a végnapjait a Conti Car egykori társtulajdonosa. 2006-ban 12 évet kapott. Ami, barátok közt is, négy-ötödölve, több, mint 9 év (2015-16). Csüllög szíve megesik a barátján: két vallomás már megállna a bíróságon. Radnai vádalkut köt: Portik fejét a hátralévő évekért. Radnai 2012. július 24-én szabadul. De ez így még kevés. Portik felbújtóként való részvétele a Prisztás-gyilkosságban nem áll meg, ha nincs meg az elkövető. Márpedig Radnai szerint ez Rohác volt. Ellene viszont nincs semmi. Keressünk tehát másikat. Olyat, aki közel áll Portik köreihez. Ez lesz Hatyi.

Jól festene azonban a tárgyaláson egy vallomás, mely H. István elkövetői mivoltát alátámasztaná. A vallomásnak Portik közeli köreiből kell jönnie, egy bennfentestől. Itt jön a képbe K. Györgyi.

Ugorjunk vissza egy pillanatra a Prisztás-gyilkosság közvetlen előzményeihez. 1996. október 10.-e környékén tűnik el Kis Bandi Dominikára, ahol együtt nyaral Portik Tamással, aki október 22-én érkezik haza. Kis Bandi jobbkeze volt K. Györgyi, a Kis Bandi-féle "titkok és trükkök tudója" (Dacia-ügy, ingatlanvisszaélések, uzsorázás), akit Portik vesz szárnyai alá. Ez rendkívül jó befektetésnek bizonyult, mert tisztában volt több szervezett bűnözői cselekmények know how-jával. Az illegális trükkökért cserébe Portik védelmet nyújt neki, amitől joggal kell tartania, hisz az alvilág pénztárosa számos haragost hagyott maga után. Portik nyújt védelmet K.Györgyinek, ami miatt értelemszerűen közelebbi viszony alakul ki közöttük. Portik járt kozmetikushoz, ahova vitte K. Györgyit is, aki az ingatlanüzleteket vitte továbbra is. De miért tenne K. Györgyi terhelő vallomást Hatvanira? A Dacia-ügy kapcsán is először védte a szervezett bűnözői kapcsolatait, de feltehetően rendőri nyomásra hajlandó volt vallomást tenni ellene. A Kis Bandi eltűnését követően kialakult kaotikus alvilági állapotban tehát - úgy tűnik - Portik volt az, aki lépéselőnyben volt, és még hasznot is húzott belőle. 

2012. július 10-én K. Györgyi először tesz vallomást a Prisztás-gyilkossággal kapcsolatosan, de H. Istvánt nem említi meg.

2012. július 14-én kommandósok kapják el Portik Tamást. Ugyanezen a napon szintén letartóztatják H. Istvánt, akit aztán később - K. Györgyi augusztusi vallomása után - megvádolnak Prisztás József megölésével.

Augusztus 8-ára K. Györgyi viszont már "rájön", hogy az addig nem említett Prisztás-gyilkosság elkövetője valójában Hatyi, és a felbujtó Portik. A Rohác elleni bizonyítékok túl gyengék lennének?

12_1.png

Mi is a baj?

K. Györgyi vallomása keveri gyanúba H. Istvánt, aki állítólag a gyilkosság elkövetésével dicsekedett neki. Nem tudható pontosan, hogy csajozási trükkbe csomagolta azt, hogy a valódi elkövető fedve maradjon, vagy más indokból mondta el K. Györgyi szerint az alábbiakat: Az elkövetést követően az Északi összekötő hídhoz kerekezett, ahol a fegyverrel együtt a Dunába dobta a biciklit, majd visszafutott a Mozaik utcába, ahol beült az autójába és a Művészinasba hajtott, a Bajcsy-Zsilinszky útra. Ott Portik asztalára ledobta a slusszkulcsot, és elégedett mosollyal közölte, hogy megtörtént.

Mi lehet ezzel a baj? Az akkor 140 kilós Hatyi miért menne el a Ladik utcából fel egészen az északi összekötő hídig, amikor a Filatorigátnál áthaladva a sokkal közelebb lévő K-hídnál ledobhatná ugyanazokat a dolgokat? Vajon Hatvani csak menőzni akart a nő előtt? Vagy egyáltalán nem akarta a Portik megbízásából elvégzett, szakmailag levezényelt munka minden részletét (például Rohác felbérlését) az orrára kötni a nőnek, így inkább imponálni akart az ügyet védő hazugsággal.

Mi se tudjuk a válaszokat mindenre, csak vannak kérdéseink.

A történet másodfokon folytatódik. De addig is búcsúzzunk Radnai egykori bűnözőtársa, Foster István szavaival, aki olyan féllábú, mint Deák Bill, de talán szilárdabban áll rajta, mint egykori társai. A Heti Válasz egyértelműen a bíróság döntése mellett álló cikkében idézi a világmagyarázásra is alkalmas szentenciáját: "Mocskosul el van ferdítve ez az egész."

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr305813322

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.17. 10:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs az az aljasság amit ezek ne követnének el a hatalomért és az ezzel megszerezhető eszetlen mennyiségű pénzért.
Nyugi emberek Ő is ártatlan lesz, mindegy melyik oldalra húz.
Most ilyenkor mi van? Menjünk tüntetni Portik mellett? (Már úgy értem, a ballibsik).
Az MSZP csicskáktól sok minden kitelik, de azt magam se gondoltam, hogy a legvéresebb kezű maffia hálózatot is a védelmükbe veszik, csak azért mert vannak baloldali kötődések az ügyben.

Mondjuk a ballib tetvek a lelkiismeretlenül mindig is felmentették a saját tolvaj fajtájukat.
Politikusokat szeretnék már a vádlottak padján látni, pl.: Gyurcsányt és tsi-t.
Miről szól a poszt? Valaki összefoglalná? Csak addig jutottam, hogy a Fidesz már megint rossz, Portik meg egy ártatlanul elítélt áldozat. Itt jelzem, kissé unalmas már ez a folyamatos nyavalygás a blogokon, ma pl leírta valaki, hogy Orbán beszédéből az jött át, hogy ez nem lesz egy demokratikus ország a jövőben sem. Egyem a szívét a húszéves, buzgómócsing szerzőjének, de megjött a főiskolások kedve az értelmiségi léthez.
@jogalany: Nem tűnt fel, hogy az egyetlen összetákolt kísérlet is kudarcot vallott pubi? Na akkor segítek, két eset van:

1. Gyurcsány nem bűnös és már soha a büdös életben nem ültetitek le
2. Gyurcsány bűnös, meg sok másik is, de megdumálták, hogy egymást azért mégse csukják le

Ha meg jobbikos vagy, azért van rossz hírem, mert soha nem fogtok választást nyerni.

Akárhogy nézem, neked csak a vérben forgó szemek maradtak pubi.
Hálisten Pintér Sándor még meg sem született a kilencvenes években. Így nem tudhat semmit.
"jogalany 2014.02.17. 20:46:35
Politikusokat szeretnék már a vádlottak padján látni, pl.: Gyurcsányt és tsi-t."

Én meg az Orbán és társait!
@♔batyu♔: volt egy per, ami során a móri vérengzés miatt elítéltek két embert, akiről a létező világban elfogadható bizonyítékok alapján nyilvánvalóan lehetett tudni, hogy a közelben sem jártak. Érdekesség, de lényeges, hogy azért élnek, mert alkalmasint nincs Magyarországon halálbüntetés. És akármekkora gazemberek is egyébként, alapjában véve nem volt tisztességes a tárgyalásuk. Az más tészta, hogy valószínűleg amúgy is hosszú évekig a büntetés-végrehajtás vendégszeretetét fogják élvezni, de ma már legalább annyit lehet tudni, hogy a ma életben levő egyetlen valódi elkövető is.
Hát, nagyjából ennyire tűnik megalapozottnak ez az ítélet is.
elég zavaros a leírás (persze az ügy is...)

1. H.István = Hatyi?

2. Az elkövető miután bedobta a Dunába a bringát és a fegyvert, miért ment volna vissza a helyszínre? Hisz akkor már gondolom volt ott pár rendőr.

3.miért tartotta volna ott a kocsiját, ugyanabban az utcában?

4.És milyen kocsikulcsot dobott oda Portiknak az asztalra?
Aki itt úgy érti, hogy a cikk arról szól, hogy Portik ártatlan, annak súlyos szövegértési problémái vannak. A cikk nem Portikról, hanem arról a bírói ítéletről szól, ami az ügyében született, és ami a leírtak alapján eléggé justizmordnak tűnik (amitől még lehet akár bűnös, akár ártatlan).
"Rövid fenyegető közjáték után megérkezik a harmadik rabtárs, a szentatya, akiről kiderül: továbbra se vall a kommunistáknak."

A Tanúban lecsukják a pápát? Beszarás...
Értem én, hogy békaemberek meg bolsilibsi meg bűnös meg maffia meg minden DE legalább nem volt egyszer sem belügyminiszter.
Biztos én vagyok túl romantikus alkat, de ez a tény önmagában már nekem pozitivum.
--
Minek belekeverni valamibe a politikát amiből nem lehet jól kijönni...? Nem értem. Az hogy nem úriemberek gyülekezete az biztos. De ezeknél még biztos, hogy volt egy köztes ember köztük és a hatalom között. És ma?
Végre megvan már a politikai akarat - ideje lecsukni ezeket!

Már csak Biszku Bélával kellene valamit kezdeni, ő az aki, a Tanú-ból idézve: "a pofánkba röhög"...
@Suta Sete:
Akkor nincs vita, mert tsi -ban benne van.
A posztoló műveltségéhez:
a cellába természetesen nem a Szentatya (nagy S-el) jött be, mert az a pápa lenne. Semmilyen más pap nem Szentatya.
De megszoktuk már a műveletlen antikeresztény firkálókat.
@Szúnyog: mennyivel is jobb a sok műkeresztény fasz, amilyen te is vagy! :D
Iróniáról, egyebekről életedben nem hallottál.

Úgy nagy általánosságban meg csak annyi látszik, hogy a szokásos náci söpredék megjelent köpködni, miközben fel sem fogják, hogy miről szól a poszt.
@jogalany: na, pl. Gyurcsány akármekkora disznó, nem igazán tudsz rábizonyítani semmi Btk-ba ütköző dolgot.
Orbánékra elvileg - még kormányra jutásuk előtt - megállt volna a hazaárulás (EU parlamentben felszólították az EU tagokat Magyarország(!!!) elleni fellépésre), az elmúlt közel négy évből kapásból a hűtlen kezelés (mást ne említsek: manyup pénztárak), hivatali hatalommal való visszaélés (államosítások, trafik mutyi stb.) és ki tudja, még mi minden...
hozzá akartam szólni érdemben, de olyan rossz a poszt, hogy inkább kihagyom.
@álfirkász:
Örülök, hogy az alapokban egy véleményen vagyunk.
Nekem az a meglátásom, hogy a min.eln. felelős a kormány munkájáért. Így a rendőrségi túlkapásokért is.
Ha ellenére történik valami, akkor vizsgálatot indíthat és eljárhat a bűnös ellen. Ha valakinek bűncselekmény jut tudomására, vagy annak előkészülete esetére is, annak kötelessége a hatóság értesítése, különben a társtettes fogalomkörébe kerül.
A vizsgálatok elmulasztása, társtettesé emelte, így bármilyen büntető eljárás megindítható lenne.
Ne felejtsük, saját bevallása szerint tel. kapcsolatban volt a helyi vezetéssel.
@jogalany: nem vagyunk egy véleményen. Amit írsz az ugyanaz a faszság, mint amikor Demszkyt okoltátok a kutyaszarért. (D. ment, a kutyaszar maradt, most miért nem óbégattok, hogy tarlós elvtárs miatt szaros a város?)
@álfirkász:
liberális mentegetés, mikor belekevered a korrupt Demszkyt és a hozzá hasonló Tarlóst.
Ha szaros valami kend be a többit is, akkor az már nem lesz bűdös?
Gyurcsány bűnös, és ezt nem menti másé.
süti beállítások módosítása