Köszi, de nem kell a magyarokat civilizálni

2014.02.18. 07:00 Tékás Lacika

Eastern-Europe-small.png

Észrevettem valahol Pesten tömegközlekedve az Andrássy Egyetemnek (teljes nevén Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem) a reklámját, miszerint "Wir machen Sie fit für Europa!", azaz ők felkészítenek engem Európára. Ez amúgy az egyetem hivatalos mottója. Pff. Hát, ha ők fel lennének készülve Európából, akkor tudnák, hogy ennek a reklámnak a célközönsége (magyar fiatalok) egy olyan ország állampolgárai, amely már több mint ezer éve itt van Európában.

2004 óta még az EU-nak is a tagjai vagyunk, ami viszont természetesen egy szűkebb kör, Európa - és nem csak földrajzi, hanem kulturális és politikai értelemben is - tovább tart, mint az EU. A magyar fiatalok akkor is európaiak, ha az Andrássy Egyetem közelébe sem mennek soha. Természetesen sokat profitálhatnak abból, ha németül szereznek diplomát, nőhetnek az esélyeik az európai munkaerőpiacon, de nem kell őket Európa-készre faragni, hiszen eleve egy európai nemzet kultúráját és nyelvét sajátították el otthon. (És ezen Orbán keleti kalandozásai sem változtatnak persze.)  Lehet azt mondani, hogy egy reklámszöveg (és egyetemi mottó) szószerint vevésének semmi értelme, de az a helyzet, hogy olyan diskurzushoz kapcsolódik az Andrássy Egyetem, ami túl ismerős ahhoz, hogy a véletlennek legyen betudható a hirdetés konnotációja. Igen, ez is egy magyarugarozó beszéd, annak is egy, az egész régióra gyakran alkalmazott formája. Kelet-Közép-Európa "nem kész Európára",  úgy lehetünk európaiak, ha teszünk érte, hiszen magunktól vademberek lennénk. Megnyugtatnám az Andrássy Egyetemet, hogy nem kell minket civilizálni, önerőnkből vagyunk európaiak, ahogy például a szlovákok, ukránok, románok, szerbek is azok. Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy a kelet-európaiak is európaiak mindenféle felkészítés nélkül is. Ja, és igen, sokunk eléggé érzékeny arra, ha európaiságunkat látszólag kétségbe vonja valamilyen reklámszöveg, még ha az írójának esetleg nem is volt ilyen szándéka.  

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr855814206

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.18. 11:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azzal amit ott tanítanak,kinn nem él meg.
Hétfőtől-szombat estig úgyis dolgozni fog,vasárnap meg semmi sincs nyitva.
Kedves blogger. Ébresztő! El vagy tévedve! Az Andrássy Egyetemen mosogatást és wc-pucolást tanítanak posztgraduális képzésben diplomás fiataloknak.

:)

Arbeit macht freai.
Addig amíg ugyanazért a munkáért a T. Nyugat-Európa nekünk 4-5-ször kevesebbet fizet nincs miről beszélni.
A mi teljesítményünk az, hogy az ő mindennapi megélhetési áraiknál magasabb árakkal, de 4-5-ször alacsonyabb fizetésből kell megélnünk.
A pofájukról lesülhetne a bőr, hogy szerintünk bennünket kell civilizálni.
Mi, akiket a II világháborúban menet-jövet végigromboltak, raboltak a nyugati majd a keleti "barátaink", miután háborús jóvátételt fizettünk, nem kaptunk Marshall segélyt, nyögtük a szocializmus "áldásos" fejlődésképtelenségét 45 éven keresztül... nekünk ŐK ne dumáljanak. Akkora az adósságuk felénk, hogy azt 100 évig törleszthetnék. És még most is nyomorgatnak, kihasználva helyzetünket, legjobb fiataljainkat veszítjük el. Miért is? Mert itt nem tudnak 4-5-ször többet keresni. Miért is? Mert a Tisztelt Nyugatnak ez az érdeke: a jókat elszipkázni, a gyengébbeket éhbérért dolgoztatni.
Hát ez a nyugati DEMOKRÁCIA!!!
Igen, a kommentek nagyjából megválaszolják a poszt amúgy is eléggé költői kérdését.

Jó lenne egy kis reality check...
"Köszi, de nem kell a magyarokat civilizálni"

Pedig nem ártana.
@PAPÓ38:

Ja, mindenről a köcsög Nyugat tehet...
@PAPÓ38:

"Addig amíg ugyanazért a munkáért a T. Nyugat-Európa nekünk 4-5-ször kevesebbet fizet nincs miről beszélni."

Te miről beszélsz, gyogyóskám? Neked a T. Nyugat-Európa Nyugat-Európában ugyanannyit fizet, mint Jürgennek vagy a Stefännak. Akiről te beszélsz, az a Mészáros "földtolvaj" Lőrincz, meg a többi tolvaj hűbéresed.
@lavór:

"Kösz, de nem kell a magyarokat civilizálni!" (Tékás Lacika)
"Egy lófaszt nem..." (Ady Endre)
@PAPÓ38: Mi mennyit fizetünk a román építőmunkásnak? Hm? Mint a magyarnak, mi?
De a nyugat a köcsög. Hát peeerszeeee...
:)

Megjegyzem sem a Marshall-segély elutasítása, sem a malenkij robot nem a Nyugat műve volt.

És arra se kényszerített minket senki hogy belépjünk a II-ik világháborúba.
(Vagy hogy megkezdjük az elsőt.)
@Svájc kiadta a szökésben lévő elítélt expolitikust:

Nem, Mészáros Nagyuram, meg Simicska rendben van, csak Brüsszel meg a bankok ne lennének...

Olyan hülyék ezek, mint a segg.
@PAPÓ38:

"Mi, akiket a II világháborúban menet-jövet végigromboltak, raboltak a nyugati majd a keleti "barátaink", miután háborús jóvátételt fizettünk"

Hofi után szabadon: kérem, mi lenne ha már végre elöre néznénk, és nem hátrafelé...!
ZF2-vel és lavórral értek egyet. (És tudom miről beszélek, mert összesen 14 évet töltöttem tőlünk nyugatabbra.)
Kedves blogger!

Először is nyugodj meg, igyál egy kávét, majd fordíts le (gugli nem ér) még egyszer a "jelmondatot".
Ha ezzel megvagy, akkor kezdj el gondolkodni, hogy vajh' miért is lehet ez a jelmondat! Nem, nem jó válasz! Mert az nem válasz, hogy: "Mit képzel az a suttyó fritz!" Az a jó válasz, ha nekiindulsz és megvizsgálod miként gondolkodnak Mo.-ról, mit tudnak Mo.-ról a "nyugaton". Eldobhatod messzire a Nobel-díj, Olimpiai arany és hasonló hagymázas meséket. A legtöbb "nyugati" annyit tud: puszta, tschikosch, gulasch, Balaton oder plattensee. egyébként meg drága, átvernek, lepukkant stb.
Szóval haver, le a magas lóról, mert a nyugat, ma már autóval jár, ráadásul olyannal amit ő gyárt.
Megint tipikus, mint a legtöbb posztnál: a tiltakozó kommentelők stílusukkal (is) igazolják a poszt igazát.
Nem kell a magyarok civilizásával foglalkozni, ez ugyanis mission impossible. Nagy államférfiaknak (mint Széchenyi) se sikerült.
A poszt iskolapéldája a turbómagyar öntudatra építő ostoba beszűkültségnek, a hozzászólások nagy része pedig ennek hű alátámasztását adják.

"Hát, ha ők fel lennének készülve Európából.." Meg tetszett nézni az Egyetem alapítóit? Ausztria, Németország, meg pár német tartomány. Szerinted az ő Európai felkészültségükkel van a baj, vagy a kérdezőével???

Abban az országban, ahol a Brüsszel elleni szabadságharccal választást lehet nyerni, miközben az ország összes beruházását a német adófizetők pénzéből építjük, ott igenis helye van az Európai értékrend propagálásának.
@room_101: Jól értem? Azt mondod, hogy a poszt állítását, igazolják azok, akik szerint mégiscsak volna mit zárkóznunk, a (nyugat)európai szinthez?
1. Ez a szlogen pont annyira árnyalt, mint a "Nem leszünk gyarmat", "Rezsiharc" és társai, tehát ebből kiderül, hogy az Andrássy kiválóan érti a magyar néplelket.
2. Ha megnézed az oktatott tárgyakat, akkor rájössz, hogy egyáltalán nem civilizálásról beszélnek, hanem valóban Európára készít fel olyan tárgyakkal, mint
• Európai és nemzetközi igazgatás
• Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
• Nemzetközi tanulmányok
és a többi.

Úgyhogy nem kell paranoiásnak lenni, a szlogenben nincs semmi degradáló, de ettől függetlenül @Dr. Gy. Dr. Fűegér: +1
igen, egy kis önkritika sose árt.

Mertünk-e szembenézni saját múltunkkal -
a) mit csináltunk a Trianonig vezető úton,
b) Horthy-t meg a rendszerét tényleg lehet-e bármiért is dicsérni
c)a szocialista besúgó rendszert föl mertük-e fedni
d) a rendszerváltás után hozzá mertünk-e nyúlni a nagy ellátórendszerekhez (nyugdíj, oktatás, egészségügy), vagy magunkat hülyítjuk azzal, hogy nem kell lényegesen változtatni rajtuk?
e) van-e a mai társadalomban egészséges diskurzus bármelyikről a fentiek közül?
f) a legnagyobb pártok támogatták-e például az egyértelműnek tűnő áfacsalási rendszer kivizsgálását, amit a navos Horváth írt meg, egyébként kiváló minőségben?

Na, például ezért kell minket európaivá tenni, hogy ellentétben sok más ex-szocialista országgal, mi is hozzá merjünk nyúlni ezekhez a kérdésekhez, és bátran merjünk a saját hibáinkkal szembenézni, és ne pedig mindig a mellünket döngessük, mint valami gátlástól szenvedő valaki, mint akinek semmi hibája nincs, és mindenki más a hibás.
@kisa:

Azért kíváncsi lennék, Tékás Laci mire bukkanna annak a gondolatmenetnek a végén, hogy: "Magyarugarozott-e Ady Endre?"

:D
Ajánlanám a posztolónak, hogy ilyen felkészítés nélkül szerezzen állást dániától norvégiáig bárhol. Egy kísérőlevelet nem tud megírni egy magyar oktatásból szabadult munkakezdő. Nem elhelyezni nem tudja magát a kompetenciák világában, hanem a nagyvilágban szokásos fogalmak negyedét leírva nem látta még életében. Esetleg a nyelv is számít, mert érthetetlen módon a magyart kevés európai cég használja munkanyelvként. Ilyenekre gondolok a hirdetés kapcsán, nem pedig a késsel villával evésre, de persze lehet felháborodni, meg fröcsögni, csak azzal éppen azt a képzetet erősíti a posztoló, hogy neki ilyen felkészítésre is szüksége lenne.
@zsg?: akkor nekem már nem is kell írnom, mert pont ezt akartam.
Nem megsértődni kell, hanem elgondolkozni, hisztis hülyegyerekek.
A poszt félreérti a szlogent, az egyetem ugyanis nem csak magyaroknak (vagy kelet-európaiaknak) szól. A wikipedia szerint a hallgatók harmada német, osztrák vagy svájci.

Nem vitás, hogy európaiak vagyunk, de az anyatejjel nem szívunk magunkba tudományos értékű tudást az európai történelemről, jogról, igazgatásról, gazdaságról stb. - ahogyan a hollandok vagy a franciák se.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Hümm. Magyarugarozott, és soha nem mondta, hogy "Magyarország jobban teljesít", sőt. Ergo egy magyargyűlölő, kommunista, nertelen valaki volt, nem is értem, miért tanítják még az iskolában. Hoffmann Rózsa, hol vagy?????
Alighanem ezt túltárgyaltuk. A posztoló még gyakornok, vagy már felvették? Szerintem érdemes lenne átgondolni a HR-en a minőségi elvárásokat.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér, @lavór: Ha Ady magyarugarozásával lenne bajom, akkor arról írnék. Azzal van bajom, hogy szalonképes a 21. században, és nem művészi kontextusban egy ilyen nyugati-felsőbbrendűség-stílusú beszédmód.

@grundigg:"A poszt félreérti a szlogent, az egyetem ugyanis nem csak magyaroknak (vagy kelet-európaiaknak) szól. A wikipedia szerint a hallgatók harmada német, osztrák vagy svájci." - a budapesti metróban kitett hirdetést szerintem nem merész dolog elsősorban a magyar fiataloknak szólónak értelmezni.
@kisa: "Ha megnézed az oktatott tárgyakat, akkor rájössz, hogy egyáltalán nem civilizálásról beszélnek, hanem valóban Európára készít fel olyan tárgyakkal..." Budapesten kiírva az idézett német mondatnak van olyan konnotációja szerintem, amit a poszt kritizál. Természetesen ezekkel a tárgyakkal nincs semmi baj.
@PAPÓ38: Hát,pedig nagyon sok magyara ráférne egy kis Európaiság.Főleg az ilyen álmagyarkodőkra.
@zsg?: Tökéletes meglátás!A sok elbutitott embert meg kell győzni,hogy nem mi tehetünk saját,elhibázott gazdaság politikánkról,hanem a "csúnya Únió!".Ha nem lennénk Úniós tagok nem 4millió szegény lenne,hanem 8!!
@Tékás Lacika: volt szerencsém megtapasztalni egyetemi oktatást több országban is. Nem a magyar oktatás színvonala a legnagyobb baj (pedig hajaj!), hanem az a pökhendiség, amivel hozzáállnak a külföldön szerzett tudáshoz.

Hidd el a pökhendiség nem a németek sajátossága (épp a történelmi okok miatt). sokkal inkább a komplexusos magyaroké...
...de szeretnék egyetérteni Veled, de a tények, miszerint Európában vagyunk mármint helyileg, na meg, hogy mióta azzal, nem is vitázom...

Viszont, volt aki mindig is Európai volt idehaza akár a világégések elöttől, át a az átkoson a mai napig. Van aki soha sem volt, és nem is lesz!

Mert: hogy Európai é valaki az (is) fejben dől el
Azok nem lesznek sosem európaiak, akik a sajátjukat úgy ekézik, mint teszik itt a nagy nyugati fenéknyalók.
@ZF2:

"...hanem az a pökhendiség, amivel hozzáállnak a külföldön szerzett tudáshoz."

Nyugodj meg, ez oda-vissza így működik. Hányszor találkozni olyan kinti végzettségűvel, aki azt hiszi, hogy az ott szerzett végzettsége arra predesztinálja, hogy ő legyen az, aki megmondja a tutit. És érezteti is ezt.

Miben különb egy ilyen ember annál, aki innen nézi le a külföldit?
@pocaklakó minimanó: nem attól különb hogy lenézi (amúgy én ilyet eléggé ritkán tapasztaltam), hanem mert van összehasonlítási alapja.
@ZF2:

És honnan veszed, hogy van? És azt meg honnan veszed, hogy itt meg nincs?

Olyan uncsi már ez a "merjünk kicsik lenni, mert máshol mindig jobban tudnak mindent" pucsító mentalitása.
@pocaklakó minimanó: bakker, ha valaki kint tanult és itthon is, annak van összehasonlításai alapja. Aki meg csak itthon annak nincs. Ezen mit nem lehet érteni?

Te tanultál már valamennyit is külföldön? Egyáltalán jártál már felsőoktatási intézménybe itthon?

nem azt mondom hogy minden rossz itthon de nagyon sok dolog igen. És ezen javítani kellene ahelyett hogy hatóságilag betiltjuk hogy a szőnyeg alá nézzünk...
@ZF2:

"Te tanultál már valamennyit is külföldön?"

Igen. Nagy-Britannia, Midlands.

És dolgoztam is külföldön.

És akkor is uncsinak és trének tartom ezt a nyöszörgést.
@ZF2:

"nem azt mondom hogy minden rossz itthon de nagyon sok dolog igen."

És te tanultál/dolgoztál külföldön? Mert akkor tudhatnád, hogy ott sem más a helyzet - de kevesebbet rinyálnak az itthonihoz hasonló módon.
@pocaklakó minimanó: van egy külföldön szerzett és egy hazai posztgrad diplomám is. Szóval tanultam és tanítottam is itthon (egyetemen). Munkám volt itthon és külföldön is, eléggé jónak minősülő állásokban társadalomtudományi (jogi és/vagy közgazdász (makroökonómia) területen.

És érdekes látni hogy kint mennyire odafigyelnek egyetemi tanárok az előadás módjára és a tartalom piacképességére. Sőt maga az egyetemi diploma piacképességére. Amikor egy egyetem arra büszke hogy komoly nemzetközi cégek középvezetői, államférfiak uniós biztosok végeztek és/vagy tanítanak náluk.

Ehhez képest nálunk az egyetem alatt tilos volt a munka (gyakornoki státusz is), bár ez azóta változott. Persze sok neves ember tanított de pl elég érdekes volt látni hogy a doktori képzésben mennyire féltékenyek voltak a karriereredményekre. Ok hogy a PhD bénázásai univerzálisak, de akár tetszik akár nem a magyar egyetemek nem ugyanonnan indultak.
@ZF2:

Nekem meg az volt érdekes, hogy kinti ösztöndíjasként a híres egyetemen (jelenleg éppen nincs benne az első 50-ben a QS szerint) a "placement test" során úgy kívántak kezelni minket, mintha valami bergengóc helyről érkeztünk volna és gyógytesztet akartak velünk kitöltetni (mondván, nem beszéljük a nyelvet annyira, hogy lépést tudjunk tartani a többiekkel és különben is olyan fura helyről érkezünk, amely az első sokcsillióban sincs benne, mint a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény) és csak utána tölthettük ki a rendeset, miután ragaszkodtunk ahhoz, hogy érjen minket semmiféle (se pozitív, se negatív) megkülönböztetés.

Aztán meg jött a meglepi, hogy ötből hárman egy évfolyammal feljebb csatlakoztunk be, mint a saját évfolyamunk.

Érdekes volt látni azt a korai lenézést, azt a korábbi lesajnálást.

De tudom, a te egyéni példád számít, az enyém nem annyira. :)
@pocaklakó minimanó: direkt xopatod magad? Az egyetem geszttusát is rosszul is veszed? Bakker te akkor még az átlagosnál is hülyébb vagy.

Lehet hogy az elején el kell magyaráznod a legtöbb nyugatinak hogy nálunk már van színes TV és nem tartunk kecskét a spájzban. Ez egy ilyen dolog, ők annyit tudnak rólunk mint mi mondjuk Moldováról.

De általában elég gyorsan lejön nekik, hogy ki a használható ember. Volt olyan ismerősöm aki a végére ott maradt Leonardóval egy félévre, beelőzve a helyieket. És a legviccesebb, jelenleg minden ex-Erasmusos közül talán a leggazdagabb saját erőből, ráadásul odahaza.

Az Erasmus egy lehetőség, annak érdemes élni vele aki tud (és szüksége van rá).

Nyilván ha apucinak van már egy cége/praxisa amit úgyis átvehet, akkor kevés értelme van idegen országba menni bevállalni a koleszt/közös lakást, rászűnni a megtakarítást.

De pl remek kitűnési lehetőség a CV-ben ha versenyezned kell állásért.
@ZF2:

"De általában elég gyorsan lejön nekik, hogy ki a használható ember."

Éppen arról beszélek, hogy nem. Attól, hogy a placement test után feljebb avanzsáltunk, megmaradtunk bergengócnak, akinek meg kell tanítani, hogyan eszünk késsel és villával.

Nehéz leküzdeni a felsőbbrendűséget. Ha másképp lenne, akkor nem nyomulnának ma is ezerszámra pl. a multiknál az expatok, miközben a munkájukat ugyanúgy el tudnák végezni az itthoniak is. De nem, azt nem lehet. Egy bizonyos szinten felül beleszakadhatsz, akkor sem lehetsz senki.

Mert a felsőbbrendűség rulez.
@pocaklakó minimanó: én ismerek nem egy külföldön élő magyar expatot (és egyébként tényleg jó bulinak tűnik ez a státusz, persze ára is van). Ez egy külön státusz, és nem azért mert valaki "arra született". Itthon azért nem találkozol magyar expattal mert az ugyebár fogalmilag kizárt. Próbáld megy egy nagyobb gazdasági fővárosban mint Frankfurt vagy Milánó, esetleg Luxembourg, fogsz találni magyar expatot.

És egyébként ismertem olat aki nagy cégnél lett magyar partner (nem ügyvédi iroda, mert ott ez természetes), ráadásul külföldezés nélkül.
@ZF2:

Szerintem te szándékosan nem akarod megérteni, amiről írok.

Sebaj, kérlek!
süti beállítások módosítása