Ebekkel Pesten: karámokba zárva

2014.04.15. 07:00 volgyesikrisz

ebekkelpesten.jpg

Budapesten a választások előtt több közteret átadtak a nagyközönségnek, bizonyítva, hogy mennyire emberbarát a rendszer és milyen jó nekünk, hogy a kormány és az önkormányzatok foglalkoznak azzal, hogy a mi közérzetünk jobb legyen. Egy mondat viszont mindig megütötte a fülemet: „kutyát nem lehet bevinni”. Az utolsó csepp volt a pohárban, amikor pénteken azt olvastam a neten: megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a frissen átadott Kossuth Lajos térről is kitiltották az ebeket. Elhatároztam, hogy utánajárok annak, hogy egy kutyás pesti lakos merre viheti a jószágát.

Szombaton összeszedtem két havanese-emet és megbeszéltem Vica barátommal, hogy két pulijával körbejárjuk Pest belső parkjait, köztereit, és megvizsgáljuk, mik a lehetőségek egy kutyatartó számára. Kiindulási pontnak a Jászai Mari tér déli parkját jelöltük meg.

Jászai Mari tér

A 76-os trolival érkeztem és a Pozsonyi út felől közelítettem meg a teret. Ott ért az első meglepetés: piros keretes téglalap alakú táblán egy nagytestű, hosszúszőrű, fekete kutya volt egy piros vonallal áthúzva. Természetesen mindenki tudja, hogy ez mit akar jelenteni, de szöveges tiltás híján ez valójában nem jelent semmit, ugyanis ennek a táblának sehol nincs definiálva a jelentése, így sokféleképpen értelmezhető. Ránéztem kutyáimra, akik egyáltalán nem hasonlítottak a képen látható kitiltott fajtára és továbbmentem. Láthatóan ez senki nem zavart, ugyanakkor szembejött velem egy lány, aki kézben hozta kistestű ebét. Gondolom, próbálta betartani a szabályokat, de nem tudom eldönteni, hogy így sikerült-e neki. Ahogy haladtam tovább, feloldótáblával sehol nem találkoztam.

jászai.jpg

Miután átmentem a híd alatt, már semmilyen tiltásra utaló jelet nem láttam. Találkoztam Vicával, s innentől négy jól nevelt, becsippezett kutyával haladtunk tovább póráz nélkül.

Olimpia park

Következő állomásunk az Olimpia park volt, melynek északi részén egy külön elkerített, viszonylag nagy, jól felszerelt kutyafuttatót alakítottak ki. Ez a futtató viszont eltörpül a mellette kialakított, gyönyörű füves-fás park mellett, mely szerény becsléssel is legalább tízszer akkora, ennek ellenére még „demilitarizált területet” sem alakítottak ki, ahol a kutyás-gyermekes családok élvezhetnék a szabadban töltött együttlétet. A park magas kerítéssel van elkerítve és zárható kapukat alakítottak ki. Minden kapunál jól láthatóan és egyértelműen kiírták, hogy mit nem szabad és ezeket piktogramokkal is jelölték.

olimpiapark.jpg

A tiltások első sorában az áll, hogy „kutyát és egyéb állatot a parkba vinni tilos”, de a bent látható galambok ezeket a szabályokat határozottan figyelmen kívül hagyták.

Kossuth Lajos tér

Észak felől érkeztünk a Kossuth Lajos térre, és már kerestük a tiltásra utaló jeleket. Sehol semmi. „Megint csak a média torzít” – jegyeztük meg. Megnéztük Károlyi hűlt helyét, ahol Tisza Istvánról fognak szobrot állítani, szemrevételeztük a látogatóközpontot, ami még nem nyitotta meg lépcsőit, majd mellékhelyiség keresésre koncentráltunk, egyelőre sikertelenül.

Közeledve a Kossuth-szobor helyéhez, szembejött velünk egy közteres és egy idősebb úr, akik szemmel láthatóan hozzánk jönnek:

- Jó napot!

- Jó napot!

- Tájékoztatom Önöket, hogy kormányrendelet emlékhelynek minősítette a teret, ezért a térre nem lehet állatot behozni. Kérem, vigyék ki a kutyákat a térről!

- Rendben, de honnan kéne ezt nekünk tudni? Hol vannak a tiltótáblák?

- Megjelent a Magyar Közlönyben, a táblákat három napon belül ki fogják helyezni.

- Értettük. Akkor három nap múlva nem fogjuk behozni a kutyákat.

A közteres rezzenéstelen faarccal, teljesen hivatalos hangnemben beszélgetett velünk. Nem ragaszkodott ahhoz, hogy azonnal távozzunk, ugyanakkor megtudtuk, hogy annak ellenére, hogy a kormányrendeletet visszavonták, egy V. kerületi rendelet kötelezővé teszi a póráz használatát. WTF?! Érdeklődtünk, hogy mely területekre nem szabad az ebünket vinni: a rendelet szerint a tér egész területére kiterjed a tiltás, a tiltótáblák a bevezető utcák torkolatában kerülnek kihelyezésre, miszerint semmilyen állatnak nincs helye a Kossuth téren. Arra a kérdésre, hogy hogyan fognak bejárni a Parlamentben dolgozók, nem kaptunk kielégítő választ.

Búcsúzás előtt még megkérdeztük, hogy hol találunk mellékhelyiséget.

- Az a látogatóközpontban lesz, de egyelőre még nem nyitott meg.

- És addig hova lehet menni?

A közteres egy pillanatra elbizonytalanodik, ezzel együtt megjelennek az első emberi vonások az arcán, de az úr, akivel érkezett gyorsan a segítségére siet:

- A múzeumban van WC, 200 forintért lehet használni.

A mondat végére közterület-felügyelőnk újra felveszi a robotokra jellemző kifejezéstelen tekintetet.

Miután körbementünk a téren, megállapítottunk, hogy a több tonna térkővel történt tereprendezés teljesen turisták számára készült és nemcsak kutyát nem javasolt odavinnie a lakosoknak, hanem célszerű messziről kerülniük a helyet. Nem nekünk készült.

kossuth.jpg

Szabadság tér

A volt TV-székház felől sétáltunk be a Szabadság térre és az úttesten átérve egy fehér téglalapon egyiptomi egyszerűséggel ábrázolt fekete – jó eséllyel – kutya volt áthúzva egy fekete vonallal. A tábla elhelyezéséből egyértelműen adódott, hogy csak a pázsitra vonatkozik a hatálya, bármit is jelentsen. A táblától pár méterre a gyepen egy pontosan ugyanolyan kinézetű kutya kószált, egyértelműen tudomásunkra hozva azt, hogy számára nem egyértelmű az üzenet.

Fidel nevű kutyám ezt az alkalmat találta jónak a „pózolj tiltótáblával” című kép elkészítésére.

szabadsag.jpg

A parkon keresztülhaladva több helyen láttunk tiltótáblákat, de az emberek többségét ez nem érdekelte: sokan sétáltattak itt kutyát, és senki nem tartotta fontosnak, hogy rászóljon valakire ezért.

Széchenyi István tér

A volt Roosevelt térről túl sokat nem lehet írni, hiszen szabályosan gyakorlatilag megközelíthetetlen a zöldfelület. Az úttest túloldaláról tiltást nem láttunk, de nem is találtuk alkalmasnak kutyasétáltatásra a helyet. A park körül nagy a forgalom, ilyen helyre még megbízható kutyával sem megy szívesen az ember.

Erzsébet tér

Az Erzsébet tér Duna felőli része igazi közpark. Alkalmas kiülésre, kutyasétáltatásra, illetve bárminemű kis helyigényű foglalatosságra, ugyanis nagyon zsúfolt. Egy frizbivel már könnyen fejbe találhatsz valakit.

A tér másik fele viszont már teljesen más világ. Az Akvárium és a Fröccsterasz közötti sétányon a Deák Ferenc tér felől haladtunk a József Attila utca irányába. Félúton pont azt beszélgettük, hogy ideje egy kicsit pihenni: üljünk ki a fűre, szívjunk el egy cigit, amikor két biztonsági őr srác odalép hozzánk, hogy vagy tegyünk pórázt a kutyákra, vagy hagyjuk el a terület, mert ez magánterület, pontosabban „közforgalom számára megnyitott magánterület”. Udvariasak, lazák voltak. Miután több internetes oldal is foglalkozott ezzel a dologgal, kérdezgettük őket és a következőket tudtuk meg:

  • az Erzsébet tér ezen fele „közforgalom számára megnyitott magánterület”;
  • a tulajdonos az Állami Vagyonkezelő, ami mellesleg köztulajdonban áll;
  • ha nem fogadunk szót, hívják a köztereseket, akik azért intézkedhetnek, mert a „közforgalom számára megnyitott” területről van szó;
  • az italozásért és a dohányzásért már tényleg nem szólnak;
  • a sétányon kutyák pórázon közlekedhetnek, de a fűre nem mehetnek.

Minket leginkább a kutyákat érintő szabályozások érdekeltek. Kértük, hogy mutassa meg a táblát, ami a szabályokról tájékoztat minket. Az őr a József Attila utca felé mutat: „ott ki van írva.”

- De mi nem arról jöttünk, hanem a másik irányból. Ott nem láttunk semmit.

A srác tekintetéből látszik, hogy hirtelen nem tudja, mit feleljen, de a másik segít neki:

- Azért jöttünk szólni!

Távoznak, de mi maradunk, mert közben hosszas beszélgetésbe elegyedünk egy vidéki sráccal a pulikról, közben jön két másik őr: ők is elküldenek minket, de letudjuk annyival, hogy „mindjárt megyünk.” Egy fél óra csacsogás után indulunk tovább, de előbb egy mosdót keresünk. Elindulunk a József Attila utca irányába, amikor odalép hozzánk a harmadik páros, a nála lévő rádióban üvölt a diszpécser, hogy most már tényleg ránk hívják a köztereseket és azok istenbizony megbüntetnek minket.

- Éppen kifelé megyünk – látom, hogy megkönnyebbül –, de előbb egy mondja meg, hogy hol van a mosdó!

Eligazít minket, miközben a rádióban még mindig kiabál a diszpécser.

Klauzál tér

A Klauzál téren van egy – a tér méretéhez viszonyítva – nagy, sóderrel leszórt kutyafuttató. Ezt a fajta kialakítást az én kistermetű kutyáim nem szeretik, nem is viszem ilyen helyre őket. Továbbhaladva tapasztaljuk, hogy a téren nincs semmilyen tiltás. Itt a játszóterek vannak lekerítve, oda evidens, hogy nem megyünk be. A tér lepukkant, szocreál stílusa ellenére olyan kialakítású, mint amilyennek lennie kell. Az egészet körbefogja egy alacsony kerítés, így nincs börtönérzete az embernek, van külön kutyafuttató, egy park, ahonnan nincsenek kitiltva a kutyák, és lekerített pályák, játszóterek.

Ezt érdemes lenne rendbe tenni, de félek, hogy a felújítással megszüntetnék ezt az elrendezést – túl lakosságbarát.

Kéthly Anna tér

Itt is van egy kutyafuttató, ha egyáltalán annak lehet nevezni, hogy egy keskeny, nem túl hosszú szakaszt leválasztottak a térről. A baj az, hogy olyan rövid ez a futtatónak nevezett rész, hogy hosszában ki lehet dobni egy labdát a területről. Ide biztos nem hoznék semmilyen kutyát.

kethlyanna.jpg

A park itt is magas kerítéssel van elkerítve. A bejáratnál két táblát találhatunk. Az egyik arról tájékoztat minket, hogy Erzsébetváros önkormányzata feltalálta a „nemdohányzó közterületet”, és ez a park az. A másik egy piros keretes, kör alakú tábla, ami fehér háttéren fekete kutyát ábrázol piros átlós vonallal áthúzva. Ezt rebellis kutyáink nem tudták értelmezni.

Tapasztalat

Az embereket nem zavarják a kutyák. Háromórás utunk alatt senki nem szólt, hogy négy kutya póráz nélkül szaladgál a gazdája körül. A turisták kifejezetten csodálták a pulikat, a gyermekek pedig jöttek megsimogatni a jószágokat. Mindenki elégedett volt.

A rendeletek és szabályok kitalálóin kívül csak azokat zavarják az ebek, akiket arra kényszerít a rendszer, hogy szóvá tegyék a szabálytalanságot.

A szabályoknak, tiltótábláknak köszönhetően Pest belső része nem alkalmas a több órás kutyasétáltatásra, ha gyermeked is van, akkor pedig pláne nem. Ha ilyet szeretnél, tulajdonképpen három megoldás maradt előtted:

  1. Átmész Budára vagy a Margitszigetre;
  2. Kiutazol valamelyik külső kerületbe;
  3. Kimész a Városligetbe.

A Városligetet, mint tudjuk, múzeumnegyeddé akarják alakítani. Ha ez megtörténik, jó eséllyel innen is kitiltják az állatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr76025411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ezt köszönjétek meg annak a sok prolinak, akik sem a behívást nem képesek megtanítani a kutyájuknak, de még ha te megkéred, hogy ne engedje oda hozzád a kutyáját, akkor is csak annyit nyög oda, hogy "nem bánt", vagy ha visszahívja, arra pont szarik a kutyája... apropó, szar: jól látom, hogy azon az apró kutyafuttatón lépni sem lehet, feketéllik a széthagyott ürüléktől?! Amíg proli módon viselkednek a gazdák, addig sajnos a kutyáik szívnak, mert ezért vannak mindenhonnan kitiltva, a széthagyott kupacok miatt.
A táblákról jogilag (hülye kérdés, de tényleg érdekelne): ha egy parknak több "bejárata" van, és csak az egyik "bejáratnál" van kutyát tiltható tábla, és jön a közterületfelügyelő, hogy márpedig kutya itt nem, mi van ha azt mondom neki, hogy én mindig a másik felén jövök be a parkba, ahol semmilyen tábla nincsen, és soha nem is találkoztam ilyen táblával?
Érdekes a kontraszt egyébként Angliával szembeállítva, ahol kutyástul éltem. A parkban nyugodtan rohangálhattak póráz nélkül a kutyák, egyedül a játszótér volt lekerítve, ahova nem mehettek be (pont fordítva mint nálunk), persze fetrengeni is nyugodtan lehetett a füvön, azon sütögetni is (amint kisütött a nap, megjelentek a kiégett fű-négyzetek).

Mondjuk 1000 fontra is büntethető volt aki nem szedte össze a kutyakakát, de ott 50 méterenként van kuka, ellentétben itteni kisvárosommal, ahol a várost keresztülszelő főút teljesn hosszában kettő, azaz 2db kuka van, pl.
Egye meg a fene, aki nem juhász, nem vadász, annak minek kutya?
Amúgy nem csak a kutyaszarral van probléma, hanem a kutyahúggyal ugyanúgy. Végigmegy az ember az utcán, méterenként vagy egy kupac szar, vagy egy nagy húgyfolt... nyáron büdös a város mint egy vizelde. Undorító, nem tudom tőlünk nyugatra hogy csinálják, hogy nincs ez a dolog. Talán beszedik az arra való pénzt, amiből aztán folyamatosan takarítják a mocskot...vagy van annyi eszük, hogy nem tartanak városban kutyát?
Igen a kutyahúgyot borzasztó nehéz a kukába továbbítani.A városi kutyatartók igen rendes emberek, csak idióták.
Sosem értettem meg, hogy a belvárosban kit milyen percerzió visz rá kutyát tartani. Naponta jut annak a kutyának 4x20 perc "levegő", amúgy egy 40 négyzetméteres garzonban húzza meg magát. Mi ez, ha nem állatkínzás?

Másrészt amíg az elengedett kutyásnak annyi a válasza, hogy "nem bánt", "nem harap", amikor megkérem, hogy ugyan vigye már el a közelemből, illetve a körbe nem kerített zöldön úgy kell lóugrásban közlekedni, addig nagyon helyes a tiltás. Aki annyira kutyázni akar, vegyen kertes házat, aztán a kertjében azt csinál vele, amit akar.
Hát, majd ha nem lesz merő fostenger a város, meg ha a kutyákat megtanítják normálisan viselkedni, akkor lehet, hogy a kutyások érdekeit is nézni fogják.
Miért az az elvárás, hogy a kutyák a városban bárhol futkározhassanak, hugyozhassanak és szarhassanak? Elég baj, hogy ki kell írni a játszóterekre, parkokra, hogy NEM szabad behozni a kutyát. Ez lenne az alapértelmezett szerintem.
Nekem a városi kutyatartásról a kutyaszar és a húgyszag jut eszembe.
nem értem miért kell Budapesten kutyát tartani valakinek, már így is elég lehet a tahó, paraszt budapestieknek egymást elviselni, nem kellene még tetézni.
Kertvárosi, parkos környezetben lakom, a környék tele óriási kutyafuttatókkal... érdekes jelenség, hogy ha esik 3 csepp eső, 1 cm hó, vagy kicsit fúj a szél, a kutyasétáltatók sehol. A sok "gondos gazdi" kíméli magát, pedig "legjobb barátja" nyilván az esőt, meg a havat is szereti.
Németországban láttam. A temető bejáratánál kampók vannak a falra erősítve, mellettük egy kis tábla. "Én inkább itt várom meg a gazdit".
Ott ez is elég.
Viszont, ha kutyát akarok tartani, akkor abba MINDEN szomszédomnak bele kell egyeznie. Az engedély visszavonható, ha bármiben zavarják a közösséget.
Belvárosba kutya nem való!
Városba kutya nem való.
Ez valószinü azok miatt van akik odaszaratták a kutyájuk azután meg nem szedték össze. Én se tartanék nagyvárosban kutyát. Németországban viszont mindenhova be lehet őket vinni, étterem, cipőbolt, ruhabolt, nagy plázák, egyedül az élelmiszerboltba nem.
Ti nagyon, de nagyon, nagyon hülyék vagytok.
• A kutyák idônként harapnak.
• A kutyák ugatnak.
• A kutyák az utcán ürítenek.
• És ez borzasztó és elviselhetetlen. És ezt radikálisan csökkenteni, majd megszüntetni kell.

• Az autók embereket ölnek, hetente tíz-tizenöt, nem számítva most a nagyszámú sérültet.
• Az autók zaja elképesztôen nagy.
• Az autók az utcán iszonyúan büdösek, és bûzük mérgezô.
• Ez kellemetlen, de a modern társadalom ezzel jár, ezeket a jelenségeket el kell viselnünk.

• Az autó egy tárgy.
• A kutya a társunk.

• Sokkal több autó van, mint kutya.

(Csányi Vilmos állatpszichológus)
@Mclaurin: inkább száz kutya, mint egy részeg disznó.
kutyát minden lakásba, nincs elég szar az utcákon!
kutyát - a kutya érdekében is - udvaros, kertes háznál illik tartani, nem pedig egy nagyvárosi lakásban. ha meg valaki városlakóként nem tud lemondani a kutyájáról, akkor tessék feltakarítani a szart a kutya után (hányan teszik ezt meg?), mindjárt kevésbé fogják zavarni a nem kutyatartó polgártársakat.
A kutyaellenes bunkóság ellen a legjobb megoldás a polgári engedetlenség.

Amikor két kutyámmal Budapest központjában éltem, kínosan ügyeltem, hogy véletlenül se tartsak be egyetlen kutyaellenes szabályt sem. Pl. abszurd a kutyakaki tilalma, mikor minden tele szeméttel. A kutyakaki hasznos szerves anyag, lebomlik, míg a nejlonzacskó nem.
@finom szaftos oldalas:

A kutya az ember legjobb barátja (a nő után), ősi emberszokás a kutyatartás.
A poszter ezzel a hosszú szöveggel csak azt bizonyította, hogy antiszociális, képtelen a társadalmi együttélés szabályait betartani.

A Blikk-szintű politizálás pedig szinte már szóra sem érdemes. A Kossuth tér pártállástól függetlenül tetszik az embereknek, sokszor járok arra, rengeteg magyar szót hallok, az emberek láthatóan élvezik, hogy végre az egész tér az övék, és nem egy ronda parkoló széléről nézhetik a távoli Parlamentet.

Egyébként meg a parkok nem azért készülnek, hogy kutya wc-k legyenek, hanem hogy a városlakók egy picit kiszakadhassanak az aszfalttengerből. Valószínűleg ez a jog még a kutyák városbeli jogait is megelőzi :)
@P1sty:

Nincs kutyád, azért gondolod ezt. Kb. mintha azt állítanád, hogy minden ember, aki nem medencés hézban lakik és nincs milliós jövedelme, az csak szenved.
@_most_:

Ne avatkozz bele mások magánéletébe! Nem mindenki utálja az állatokat, mint te.
@vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan:

A német fasiszta börtönszellemet akarod pozitív példának beállítani?
@Mclaurin:

Kutya mindenhová való. Akinek nem tetszik mások kutyája, az konzultáljon elmeorvosával.
Ebben a remek országban mindent tiltással kívánnak megoldani. Az miért van, hogy Ausztriában mindehova lehet kutyát vinni, és senkit sem zavar? Igen mindenhova, boltba plázába stb. Mert mégis mit csináljon az ember a kutyával, mikor be szeretne menni a boltba? És kit és mit zavar a vásárlásban egy eb?
Ez bunkó pestre/belvárosba/lakásba nem való a kutya szöveg pedig minősíthetelen!

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok kutyatulaj, de sosem éreztem úgy, hogy utálnom kéne bárkit mert kutyája van. Ilyen baromságokat csak olyan mond aki gyűlöli az állatokat, és általában az embereket is.
A kutya egy önnáló élőlény, aki mindig ott érzi jól magát ahhol a gazdájával lehet, mert a kutya legalább őszintén szeret.
amikor meglatom legkozelebb hogy a kutyat a gazdi odahugyoztatja a falhoz utana beletorlom a blokit a hugyba
igaz elotte finoman rakerdezek hogy a blokit vagy a puloveret tunkoljam meg a kutyahugyban

nalam, amikor kertes hazas ovezetben a kutya odakommandozott a falhoz en allandoan odebbtessekeltem, talalt eleg fat is, mondjuk az enyem a finom rugdosasokbol levette hogy ki is a fonok...
Általában zavarni nem zavar, de azt én sem értem, városba, tömbházlakásba minek kutya.
Kutyának kint a helye.
Ennyi frusztrált embert...
Hármashatárhegy, a Fenyőgyöngyétől tiz perc felfelé. Kiirás: Erdőgazdaság, kutyát bevinni tilos. Egyébként biciklizni is. Idilli sétautak és tisztások az erdőben, természetesen - hétvégeken sok - biciklissel és kutyákkal, békességben. A tiltótáblák országa vagyunk (sok más mellett).
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Speculater major

Beletörölsz... tunkolsz... rugdosol...
Te vagy a főnök! Mindenki láthatja!
@maxval a gondolkodó birca: Inkább ősemberszokás :-). Más meghaladott ősemberszokásokkal is felhagytunk az idők során, mert beláttuk, hogy nem helyesek. Talán ezzel is fel kéne hagyni.
Alapvetően a legtöbb embernek nem a kutyával, hanem a sok esetben bunkó gazdájával van baja.

Aki megengedi a kutyájának, hogy az utcára/parkba szarjon/hugyozzon, az ugyanaz, mint ha ő maga szarna/hugyozna ugyanoda. Mennyivel higiénikusabb a kutyaszar/húgy a közterületen, mint az emberszar/húgy?

A másik ugye a kutya nevelése. Ha egy kutyát a gazdája nem tud visszahívni, amikor valaki nem kívánja a kutya közelségét, akkor annak nem való kutya. Mi jogon kényszerít bárki arra, hogy közterületen elviseljem, hogy a kutyája hozzám dörgölőddzön vagy hozzám nyomja az orrát, megnyaljon stb.?

Sajnos Magyarországon túl nagy a kulturális deficit, és ez az állattartásban is megnyilvánul. A sok tiltás nem feltétlenül jó, de amíg nem alakul ki egy állattartási kultúra, addig sajnos szükséges.
A szart nem összeszedőket agyonbüntetni, a kutyásokat békén hagyni. Ezt kéne csinálni az adóelkerülőkkel/adózókkal is
@gyorossyerno: Te se gyere Németországba...
@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Nekem a városi emberekről jut eszembe ugyanez, csak még a cigicsikket, napraforgó héjjat, mindenhol elnyomott rágókat is hozzáadom.
@vuvuzela importőr: Társasági kutya mint olyan? Pont ilyesmire tenyésztették ki...
V. ker., az utcánk bűzlik a kutyaszartól, a műemlék jellegű vaskapu lassan kirohad a kutyavizelettől.
Egyszer megkértem egy gazdit (nőt) ne a házunk falára vizeltesse a kutyát, pofon akart vágni és húzta rám a kutyát is.
Jééé! Panaszkodnak a kutyások.
Amikor a dohányos emberek tiltásáról volt szó, csöndben maradtak. Pedig az vagy 35-40%-ot érint.
S így lesz tele tilalommal az ország. A kormányok színétől függetlenül.
@Szúnyog: Kutyagumitól vagy vizelet szagától kapsz-é vajon tüdőrákot? Persze költői a kérdés...
Így is lehetne:
Németországban az ölebeken kívül alapvető szabály, hogy minden fajtájú kutyát kutyaiskolába kell vinni, amely őrző-védő nagytestű kutyák esetében akár két éven keresztül is tarthat. Itt minden kutyát elsősorban szocializálnak az ember környezetéhez, vagyis fegyelemre tanítják őket. Így aztán a hozzá nem értők csak csodálkoznak, hogy a bolt, a posta vagy a éppen a bank bejárata előtt, elfektetett kutyák várják türelmesen, hogy a gazdi kijöjjön az épületből. Egyébként a kutyát be lehet vinni a szállodákba az éttermekbe és a presszókba is, de minden felelősség a gazdát terheli. Ahol ezt nem lehet megtenni, ott táblával van tiltva, de ez kihat egyébként a vendéglátó egység forgalmának a csökkenésére is, mert sokan szeretnek a kedvenc kutyájukkal pl. egy étterembe beülni. Itt egyébként a személyzet külön kérés nélkül is a kutya számára tiszta ivóvizet szolgál fel. Szóval itt szeretik a kutyákat és meg is becsülik őket. Természetesen a kötelező kutyaiskolai oktatás kemény pénzeket emészt fel, de az elkötelezett kutyatartók ezt magától értendőnek tartják. Itt évekre visszamenően csak nagyon ritkán fordul elő, hogy ok nélkül valakit is a kutya megharapna, az utcán pedig egyáltalán nincs kóbor eb (herrenloser Hund ) és így a közutakon is ismeretlen az elütött kutya teteme.
Ha lehetőségünk van egy állatmenhelyt megtekinteni, ahová a megunt vagy a sors hozta események miatt gazdájától megválni kényszerült ebeket hoznak be, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy szinte luxus körülmények között élnek a menhelyi kutyák. Gyönyörű környezetben, rácsok nélkül, rendszeres étkezés, napi foglalkoztatás, rendszeres orvosi ellenőrzés, tisztaság, higiénia.
A kutya sétáltatásból eredő kutyaürüléket a tulajdonos vagy a kutya vezetője azonnal köteles feltakarítani. Az ehhez szükséges fóliazacskókból a kutya vezetőjénél, ha a kutyát közterületre viszi mindig kell lennie egy pár db-nak, különben a rendőr vagy a közterület felügyelő keményen büntetni fog. Akkor is büntet, ha a kutya nem az öleb kategóriába tartozik és nem rendelkezik igazolt kutyaiskolai bizonyítvánnyal. A községek nagy részén ingyenes kutyazacskó automaták működnek a frekventált környékeken, ahol kutyabarátok által látogatottabb helyek vannak.
Tilos a kutyát játszótereken,kórházak parkjaiban és az egyéb tiltott helyeken sétáltatni. Közterületeken pedig kivétel nélkül csak pórázon lehet vezetni. Nagyon kevés az a hely, ahol a pórázt hivatalosan le lehet venni a kutyáról és egy kicsit el lehet engedni futkározni... Ezek vagy kimondottan kutyafuttatásra kijelölt helyek vagy pedig magánföldterületek erre alkalmas részei.
A bérlakásokban lakásonként egy kistestű kutya tartható. megkövetelik azonban hogy a lakóközösség békéjét és nyugalmát ugatással, hangoskodással ne zavarja, mert akár egy lakó feljelentésére is intézkednek a kutya menhelybe szállításáról.
Kemény törvények, de ez a záloga az élhető és a kutyákkal kölcsönösen élvezhető mindennapi konfliktusmentes életnek.
Na, ha valamiből látatlanban is meg lehet állapítani egy ember sikerességét az biztosan a kedvtelésből tartott állatokról alkotott véleménye.

Ennyi kétszínű, savanyú pöcs is csak Magyarországon élhet...

Külön vicc, hogy az egyik mondatotokban állatkínzásról meg kertes házra való igényről beszéltek (na nem mintha nem lenne minden falusi kutya lelkibeteg őrült, mert utoljára 5 éve vitték szerencsétlent sétálni - igen, képzeljétek a kert nem mentesít annak szükségessége alól, még akkor sem ha 500nm-s), aztán a következő mondatban már azon háborognak, hogy futtatni merik az állatokat parkokban.

Mert ugye annak a megtagadása természetes lenne, kicsit sem állatkínzás :)

Na mindegy, gondolom csak itt tudok némi perverz örömöt csempészni a sivár életetekbe, ha nektek ez jó...
@maxval a gondolkodó birca:"... A német fasiszta börtönszellemet akarod pozitív példának beállítani? ..."

1. Érthetetlen, hogy miért vagy ilyen agresszív. Itt az emberek beszélgetnek bizonyos felmerülő problémákról, amelyek tagadhatatlanul léteznek.
2. Az nem fasizmus, ha a jogaid addig terjedhetnek, ahol a másik ember jogai kezdődnek.
3. Az nem börtönszellem, ha a többség dönthet arról, hogy mit kíván elviselni és mit nem.

Amúgy talán a vitatkozási kultúrával kellene kezdeni.
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Te egy köcsög vagy. Hol laksz? Három kutyát hugyoztatnék a faladra, utána megnézném a szánalmas próbálkozásodat a törlögetéssel! :D Szerintem fasírt lenne belőled...azt meg belerugdalnám a kanálisba és akkor a főnök már nem te lennél! :D Te! ...főnök... az utca cucca vagy mi. :D

Azért a sok kutya kiutáló kollégának üzenem, hogy még nem oldották meg a vakok és gyengén látók munkakutyáinak gondját, a rendőrkutyák gondját...ezek a szemetek még szabadon garázdálkodnak! :D ...és és ott vannak a repülő patkányok is! Azokat is ki köll tiltani, mert tiltani jó! Igenis! A tolerancia meg rossz! Be kell mindent tiltani és akkor jó lesz! :D Ökrök! :D
@vontod75: Köszi! Követendő példa a német, pont ez a receptje egy élhető országnak. Az érdekek kölcsönös(!) tiszteletben tartása, a tolerancia másokkal szemben és a felelősség! Jó volt olvasni, hogy hazánkhoz viszonylag közel élnek emberek is. :)
@BKV reszelő: gusztustalan nyugattol semmit nem at venni! Mi mindent jobban tudunk!
Nagyon helyes! Én a bolygóról is kitiltanám az összes kutyát. Pesten egy négyzetméter zöld területen legalább két kutyaszar van. Hóban ez látszik is.
@rolldog: A nyugat nem akkor lett gazdag amikor azokat a hülye szokásait felvette, amit most majmolni akartok.
@rolldog: Nem is! Ez itt a föld szívcsakrája, itt különleges nemzet él. Olyan, ami a saját fajtáját is utálja, ha annak sötétebb a bőre....vagy mi.
Qutyáknak erdőben a helyük!!!! Mondta volt drága jó apám:DDDDD
Aki kutyát akar tartani, költözzön vidékre.
Nyolc kutyám van. Az erdő szélén élek. Viszem őket sétálni hajnal négykor, hogy senkire se hozzak frászt. És a nyúlról is lehívom őket.
A kutya nem a városba való és nagyon helyes hogy kitiltják őket a közterekről.
Például a város közepén vizslákat tartóktól tudok a falra mászni. Az egyik legmozgásigényesebb, nemes, magyar kutyafajtát panelban tartani butaság.
Annak a kutyának büntetés hogy mennek vele két kört a háztömböknél. Azt meg kevés emberről hiszem el hogy naponta kiviszi erdőre-mezőre futni két órát.
@vontod75: Fejlett demokráciákban meg tudják oldani ezeket úgy látszik.
@maxval a gondolkodó birca: "Pl. abszurd a kutyakaki tilalma, mikor minden tele szeméttel. A kutyakaki hasznos szerves anyag, lebomlik, míg a nejlonzacskó nem. "
- Hol laksz? Mert akkor egyszer elugrom hozzád a 8 kutyámmal és mindet odaszaratom az ajtód elé.
Tele van Budapest hajléktalanokkal, csövesekkel, akik nagy része még arra sem veszik a fáradságot, hogy ne oda ürítsenek, ahol esznek. Deakutyákattíccsukbe, mert lepisilt egy bokrot! :)
Kultúrált kutyatartónál mindig van egyébként legalább 2 zacskó (150 Ft 50-100 db bármelyik "nagyboltban") és nem pisilteti a kutyát házfalra.
Nem való a kutya a lakásba? Ilyet is csak az ír, aki még kutyát sem látott, csak képről. Egy kutya a nap nagy részét átalussza, akkor mozog, ha a gazdi is vagy ha muszáj. És ez a tanyán is így van.
@zsoci: Garantalni tudod, hogy a kutya nem hullajtja a szoret es nem csorgatja a nyalat(egyes kutyafajtaknal nincs mit tenni ellene)?
Amíg nekem a játszótéren azt mondja a szabadon engedett kutya gazdája, hogy "nem bánt, nézd meg, hogy szeretik a gyerekek", csak éppen az én gyerekem ül a kismotoron kővé dermedve, teljes pánikban a kétszer akkora kutya mellett, aki amúgy tényleg barátságosan szagolgatja a popsiját, illetve nem tudom a gazdinak elmagyarázni, hogy miért nem célszerű higiéniai szempontól sem játszótérre vinni a kutyát, a törvényt meg nem ismeri, addig nincs mit tenni. Tiltás és tiltás (nem lehet a józan belátásra számítani, hiszen az nincs sok esetben), és ha kell, sajnos rendőr, hogy be is tartsa.
@HKata: A te eseted a fenti kommentek másik véglete, az idióta kutyatartó tipikus esete.
Hívj rá rendőrt, az majd elmagyarázza neki az együttélés szabályait.
@Flaggx: Persze, csak sajnos nem egyedi eset (a másik kedvencem a környékünkön két mopsz, akik ráugrottak az előttünk bicikliző gyerekünkre, kicsit megrángatták a ruháját - biztos játékból, és amikor szóltam a gazdinak, hogy tán visszahívhatná a kutyákat, még neki állt feljebb), és én legalábbis sok olyan kutyatartóval találkoztam, aki bele sem gondol más helyzetébe, hanem elvárja, hogy az ő és kutyája számára teremtsenek ideális környezetet. A fenti kommentelők között is volt olyan, aki "csakazértse" tartja be a tiltásokat, sajnos sok ilyennel találkozom én is (parkos kertvárosi részen lakom).
@HKata: A fenti kommentelők és az általad említett kutyatulajdonosok az iskolapéldája annak, hogy miért lép le igazából sok ember ebből az országból.
Nem tudnak együttélni, nulla tolerancia, nulla megértés.
De nem hiszem hogy a kollektív bűnösség elve lenne a megoldás. (Értsd. kitiltunk mindenkit mindenhonnan)
De beleverném a pofádat a kutyád szarába, te tahó paraszt!
@Flaggx:

De, az a megoldás, mert láthatóan a völgyesikrisz-féle, hiányos neveltetésű előemberek képtelenek felfogni, hogy nem valami rezervátumban laknak, hanem emberek között.
@helci: Már megbocsáss, de a te hozzászólásaid sem épp azt bizonyítják, hogy emberek közé való vagy. :)
Egyébként mi a problémád? Volt valahol olyan leírva, hogy ő nem szedi össze a kutyája után a végterméket? Csak szimplán sétáltak egyet és végignézték, hol mi a helyzet.
@Reggie: Miért is kéne? Takarításról hallottál? És azt ki garantálja, hogy Neked nem hullik a hajad? És nem csöpög a nyálad?
@helci:

Ha már így személyemet megtámadtad...
Légyszíves áruld el nekem, hogy miből sikerült kikövetkeztetned, hogy "hiányos neveltetésű előember" lennék!

Gondolom nagyon frusztráló életed lehet, ha egy élménybeszámoló olvasásától eljutottál a személyes támadásig a cikk írója (jelen esetben személyem) felé. Javaslom, tölts több időt emberek (neadjisten állatok) között, teremts valódi kapcsolatokat és kevésbé fogod fontosnak érezni azt, hogy blogkommentben háborúzz olyan emberekkel, akiket nem ismersz! Természetesen ez csak egy opció. Élheted úgy is az életed, hogy azon idegeskedsz, hogy más jól érzi magát a bőrében. A te életed, a te döntésed. :)

Többiek:
Én őszintén meglepődtem, hogy ez a poszt ilyen indulatokat szül. Meggyőződésem, hogy többet kéne egymással (ez esetben kutyások és nem kutyások) beszélgetnünk. Értelmesen, indulat nélkül. Sajnos a blogkomment erre alkalmatlan, mert név és arc nélkül olyanokat engedtek meg magatoknak, amit egyébként - jó esetben - nem.
Tudom, úgy tűnik, mintha először csodálkoznék rá a trollok létezésére, de nem így van. Csak végre leírtam! :)
@vontod75: Ühüm. És ez hogy kapcsolódik a blogbejegyzéshez?
Persze azért köszi, hogy megosztottad a gondolataidat.
@zsoci: Latod ha a kutyakat kint hagyjak, akkor annyival kevesebb koszt kell eltakaritani.
@volgyesikrisz:

"Én őszintén meglepődtem, hogy ez a poszt ilyen indulatokat szül."

Ezt hadd fogadjam némi fenntartással. A kutyások és nem kutyások közötti feszültség folyamatosan indulatokat gerjeszt, nem hiszem el, hogy erről eddig nem tudtál.

"Értelmesen, indulat nélkül. Sajnos a blogkomment erre alkalmatlan, mert név és arc nélkül olyanokat engedtek meg magatoknak, amit egyébként - jó esetben - nem."

Ha eleve tudod, hogy a blogkomment erre alkalmatlan, akkor kár volt megzrnod a posztot. Ám ne gondold, hogy szemtől szemben értelmesebben lehet elbeszélgetni egy bunkó kutyatartóval - az értelmessel persze lehet, de nem ők vannak többségben. Hadd idézzek tőled:

"- Megjelent a Magyar Közlönyben, a táblákat három napon belül ki fogják helyezni.

- Értettük. Akkor három nap múlva nem fogjuk behozni a kutyákat."

Na mármost világos, hogy a tiltás célja már a tiltás meghozásakor fennállt, a tábla kihelyezésével csak hatályba fog lépni a tiltás. Ha jó szándékú lettél volna, akkor nem rugózól azon, hogy csak 3 nap múlva teszik ki a táblát - noha a törvény betúje szerint persze igazad volt -, hanem elfogadod a tiltás célját, a többi ember zavarásának a megelőzését, és odébb állsz. De ugye azért jó volt egy kicsit gizdáskodni?

Arról nem is beszélve, hogy a rendelet/törvény valójában nem a tábla kihelyezésével, hanem már a Magyar Közlönyben való megjelenéssel hatályba lépett. Persze ha nincs kinn tábla, akkor nem vagy köteles erről tudni, na de épp ezt közölte veled a fügyelő. Elég baéfasz volt, hogy azonnal nem büntetett meg.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Csak pár dolgot írok a végére:
1. Ha nem tudsz értelmesen elbeszélgetni a kutyatartókkal, mert úgy gondolod, hogy a többségük bunkó, akkor könnyen lehet, hogy veled van a baj. Érdekes módon, amíg nem volt kutyám, tudtam beszélgetni a kutyásokkal, és most, hogy már van, tudok beszélgetni azokkal, akiknek nincs kutyája. Sohasem volt konfliktusom kutya miatt, ezért tényleg nem tudtam, hogy léteznek ilyen - szerintem indokolatlanul - dühös emberek. Mondjuk ritkán találkozom olyannal, aki már a mondandója elején megkérdőjelezi az állításom valóságtartalmát. Ebből adódik a következtetés, hogy nem is akarsz/tudsz (a nem kívánt rész törlendő) értelmesen beszélgetni másképp gondolkodó emberekkel.
Tipp: próbáld ki, hogy reagál a másik, ha nem támadólag lépsz fel egyből!

Nem állítottam azt sem, hogy eleve tudtam, hogy alkalmatlan erre a blogkomment. Egyszerűen csak levontam a következtetést.

2. Úgy látom, nem jutottál el a poszt végére (én tehetek róla, hosszúra sikerült), különben nem írtad volna a következőt:

"Ha jó szándékú lettél volna, akkor nem rugózól azon, hogy csak 3 nap múlva teszik ki a táblát - noha a törvény betúje szerint persze igazad volt -, hanem elfogadod a tiltás célját, a többi ember zavarásának a megelőzését, és odébb állsz. De ugye azért jó volt egy kicsit gizdáskodni?"

Ezért megismétlem: Háromórás utunk alatt nem volt konfliktusunk az emberekkel!
(kivételt csak a megemlített esetek képeznek, de nekik az volt a feladatuk, hogy cseszegessenek)

3. Ha az a feladata a közterület-felügyelőnek, hogy tájékoztasson, akkor nem büntethet, még akkor sem, ha az ilyen "jó szándékú" kommentelők balfasznak nevezik. Mellesleg közterestől tudom, hogy ilyen esetben kell a tiltótábla.

4. Ha elolvastad a hozzászólásokat, láthatod, hogy van közöttük konstruktív, értelmes javaslat, amelyekkel tökéletesen helyettesíthető az általános tiltás.

Üdv!
@volgyesikrisz:

"1. Ha nem tudsz értelmesen elbeszélgetni a kutyatartókkal, mert úgy gondolod, hogy a többségük bunkó, akkor könnyen lehet, hogy veled van a baj."

Ahogy az is könnyen lehet, hogy a kutyatartók többsége valóban bunkó.

"Érdekes módon, amíg nem volt kutyám, tudtam beszélgetni a kutyásokkal, és most, hogy már van, tudok beszélgetni azokkal, akiknek nincs kutyája. Sohasem volt konfliktusom kutya miatt"

Azzal ugye tisztában vagy, hogy egy példa nem az összesség? Te egyetlen példa vagy, saját magad alapján nem állíthatod, hogy a többség ilyen. Avagy személyesen ismered a magyar kutyatartók többségét?

"Mondjuk ritkán találkozom olyannal, aki már a mondandója elején megkérdőjelezi az állításom valóságtartalmát."

Ezen nem kell annyira kiakadnod. Ez nem neked személyesen szól, hiszen nem ismerlek, hanem annak, amit kiolvastam a posztodból. Márpedig engedd már meg nekem, hogy merjek nem egyetérteni veled.

"Tipp: próbáld ki, hogy reagál a másik, ha nem támadólag lépsz fel egyből!"

Hol támadtalak?

"Úgy látom, nem jutottál el a poszt végére (én tehetek róla, hosszúra sikerült), különben nem írtad volna a következőt:"

Rosszul látod.

"Ezért megismétlem: Háromórás utunk alatt nem volt konfliktusunk az emberekkel! (kivételt csak a megemlített esetek képeznek, de nekik az volt a feladatuk, hogy cseszegessenek)"

Aha! Szóval csak azokkal volt konfliktusotok, akik szóltak azért, hogy tartsátok be a hatályos törvényt. A törvény betartására vonatkozó felhívás pedig számodra cseszegetés. Érdekes hozzáállás.

"Ha az a feladata a közterület-felügyelőnek, hogy tájékoztasson, akkor nem büntethet, még akkor sem, ha az ilyen "jó szándékú" kommentelők balfasznak nevezik."

Ha jól olvastalak, akkor nem is büntetett meg. Te viszont elég szemtelen módon a figyelmeztetés ellenére sem tartottad be a hatályos törvényt/rendeletet. Pedig akár meg is tehetted volna, senki nem tiltotta, hogy betartsd.

"Ha elolvastad a hozzászólásokat, láthatod, hogy van közöttük konstruktív, értelmes javaslat, amelyekkel tökéletesen helyettesíthető az általános tiltás."

Ezek az értelmes javaslatok működnek az értelmes embereknél. A bunkóknál nem, ők csak a tiltásból értenek. Avagy úgy gondolod, hogy ilyen táblát kellene kitenni: "Bunkó kutyásoknak kutyával belépni tilos, értelmeseknek szabad"?
süti beállítások módosítása