Internetadó: népharag vs. tüntetésbiznisz 1:2

Gizelladalma írása

Múlt vasárnap hosszú idő után először mentem ki tüntetni, elsősorban kíváncsiságból. Nem reméltem, hogy ez a tüntetés más lesz, mint az utóbbi évek megmozdulásai, de szerencsére az események felülmúlták a várakozásaimat. Az Opera előtti tüntetés óta először lehetett érezni dühöt és népharagot az utcán: nem csak egy előre megszervezett programhoz bólogattak az emberek, hanem aktívan alakították az eseményeket. Ahogy azonban ez lenni szokott, az elszabadult felháborodást nem csak a nagyrészt átláthatatlan szervezői kör szeretné saját igényeinek és céljainak megfelelően kontrollálni és irányítani, hanem sokan mások is igyekeznek belső cenzorokként megítélni, hogy például a Fidesz-székház megdobálása belefér-e a “jó tüntetés” fogalmába vagy sem. A következő napok, hetek kérdése, hogy sikerül-e nekik a tiltakozássorozatot a már jól ismert, eddig eredménytelennek bizonyuló mederbe belekényszeríteni, vagy pedig a düh és felháborodás saját utat tör majd magának.

20141028tuntetes-az-internetado-ellen.jpg

A vasárnapi tüntetésben nem az volt különleges, hogy sokan voltunk és nem is önmagában az, hogy olyan emberek is az utcára vonultak, akiket korábban semmilyen ügy nem tudott kimozdítani. Számomra azért volt felemelő, mert nem annyiból állt a demonstráció, hogy végighallgattunk pár beszédet, aztán sétáltunk egy jót, hanem az emberek szabadon kifejezték dühüket, ellenállásukat az elnyomással szemben. Nem a szervezők által előre megírt forgatókönyv szerint cselekedtünk, hanem szabad emberekként fejeztük ki gyűlöletünket a cinikus kormánnyal szemben. Ennek része volt a Fidesz-székház megdobálása és a Hír TV és dolgozói iránt kifejezett megvetés is.

Akkor jött ez a széleskörű felháborodás, amikor már lemondtam arról, hogy a közeljövőben lesz valamirevaló demonstráció. Az utóbbi években többnyire önjelölt hivatalos szervezői csoportok hoztak létre olyan “tüntetéseket”, amelyek abból álltak, hogy a résztvevők végighallgatták a színpadi beszédeket és haknikat, tapsoltak hozzá, majd hazamentek. (Ez alól a tavalyi diáktüntetések jelentettek némi üdítő kivételt.) Az elégedetlen emberek passzív szerepbe kényszerültek, előre leszervezett programok fogyasztóinak szerepét osztották rájuk. Nem alakították az események menetét, csak díszletül szolgáltak. Azon felül, hogy ez a tüntetésforma a kezdeményezőkészséget és aktív szerepvállalást hátráltatja, semmiféle veszélyt nem jelent a hatalomra. Az, hogy a tüntetések képei bejárják a magyar vagy akár a külföldi sajtót, nem fogja sem a kormányt, sem a vele nagyjából azonos színvonalú parlamenti ellenzéket meghátrálásra kényszeríteni. Ezért volt számomra rendkívüli az a szabadon megnyilvánuló népharag, amely nem kímélte a Fidesz-székházat, sem a Hír TV tudósítását (miközben egyébként senkit sem bántottak).

Sajnos azonban rögtön másnap megjelent jó pár vélemény és nyilatkozat szervezetektől, párttagoktól, és magánemberektől is, amelyek elítélték az “erőszakot” és a rongálást. A szervezők és sokan mások is (fideszes) provokátoroknak minősítették a dobálókat. Károsnak és veszélyesnek tartom azt a hozzáállást, amely megítéli, ki a “mi tüntetőnk”, és ki lehet kizárólag ellenséges provokátor. Volt például olyan közeli barátom (nyilván nem fideszes provokátor), aki szintén dobált, és ahogy elnéztem a többieket, felháborodott fiataloknak tűntek. Az is szomorú, hogy egyesek úgy gondolják, olyan felsőbbrendű pozícióban vannak, hogy morális magaslataikról megítéljék és megmondják másoknak (gyakran több tízezres Facebook-tábornak), mi a jó és elfogadható tüntetői magatartás. Azt természetesen mindenki eldöntheti maga, hogyan vélekedik egy szimbolikus épület megdobálásról és a rendszer szerves részét képező pártcsatorna iráni gyűlölet kifejezéséről. Viszont nagyon egyenlőtlenül (nem demokratikus módon) oszlik el a szólásszabadsághoz való jog: hozzám például eddig a személyes ismerőseimet leszámítva szinte kizárólag az infrastruktúrával és erőforrásokkal rendelkező "hivatásos" aktivisták és egyes párttagok véleménye jutott el. Ezek az elítélő nyilatkozatok tehát ilyenformán mégiscsak egyfajta belső cenzúraként működnek. Kedves önkéntes cenzorok, természetesen jogotok van békésen tüntetni, de ahhoz nincs, hogy beleszóljatok abba, mások hogyan tüntetnek. Ha rajtatok és a hozzátok hasonlókon múlt volna, soha egyetlen forradalom és szabadságharc sem tört volna ki. Ti nyilván a Sztálin-szobor ledöntését és feldarabolását is elítéltétek volna ’56-ban.

Emellett a “békés tüntetés”-fetisizmus éppen a jogos harag kifejeződését, az aktív ellenállást akarja megakadályozni: azt, amiben potenciál van arra, hogy változást hozzon el. A békés mederbe kényszerített tüntetés olyan, mint az alkoholmentes sör: semmi értelme sincs. Le kéne számolni azzal a tévképzettel, hogy egy tüntetés a szervezőké, és nekik joguk és feladatuk az eseményeket a kezükben tartani. Ha egy demonstráció előre kiszámítható (színpad, vonulás A-ból B-be, hazavonulás), nem fog elérni semmit. Egy tüntetésnek akkor van lehetősége elérni valamit, ha a tömeg spontán alakítja az eseményeket, és így bizonytalan a kimenetele. Akkor van esély a változásra, ha a dühöt és haragot nem akarjuk normatív módon kizárni a tömegtiltakozásból. Én személy szerint nem hogy elítélném a dobálást, kifejezetten köszönöm azoknak, akik elég bátrak voltak hozzá. Fontos első lépés volt ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek: alakíthatják az események menetét, nem csak bólogathatnak a színpadi performanszokhoz.

Sajnos a múlt keddi és pénteki tüntetések jól mutatják, hogy szervezőik alkalmatlanok arra, hogy az emberek felháborodását jó vezetőként összefogják. Nem képesek arra, hogy a tömeg céljait és igényeit érezzék, kölcsönös kommunikáció helyett csak egyoldalúan beszélnek a “néphez”. Saját elképzeléseik és elveik szerint, saját céljaiknak megfelelően igyekeznek igazgatni a tömeget. A háttérben persze hatalmi harcok is zajlanak: Gulyás Balázs és társai nem hajlandók együttműködni a vasárnapi tüntetés eredeti szervezőivel, se másokkal. Saját tüntetésüket nemcsak “hivatalosnak” nevezték, hanem azt is fontosnak tartották beleírni, hogy "a neten terjedő más eseményeket nem a valódi szervezők működtetik". Szögezzük le: az oldalt nem a szervezők tevékenysége, hanem az ügy miatt lájkolták majdnem 250 ezren, tulajdonképpen az oldal szerkesztőinek ölébe hullott a nagyszámú Facebook-követő. Ettől még senki nem nevezte ki őket az internetadó ellenes küzdelem kizárólagos letéteményeseinek, ők önhatalmúlag nevezték ki magukat hivatalos és valódi felelősnek. A Százezren az internetadó ellen oldal moderátorai visszaélnek ezzel a helyzettel, egyoldalúan kommunikálnak, nem a tiltakozók akaratának, hanem saját igényeiknek megfelelően igyekeznek alakítani az eseményeket. Ez nem más, mint az emberek jogos dühének és tiltakozásának a kisajátítása.

Ez persze nem meglepő, sőt, tulajdonképpen jellemző a hazai ellenzéki tüntetésszervező közegre és nem is az eddigi demonstrációk szervezői az egyetlen kör, akik igyekeznek felülről irányítani az internetadó ellenes tiltakozást. Viszont különösen szomorú, hogy azok az emberek, akik végre az utcára mentek, mindemiatt talán csalódni fognak és soha többé nem fognak kiállni a jogaikért. Jelenleg a tüntetésbiznisz áll nyerésre a népharaggal szemben, de remélem, az utóbbi hamarosan mégis utat talál magának és elsöpri (többek közt) azokat, akik rátelepszenek a megmozdulásainkra. Reményre ad okot, hogy a tiltakozás viharos gyorsaságú szétzilálása miatt rengetegen vannak kiábrándulva a szervezők tevékenységéből, ez talán lehetőség arra, hogy egy újfajta tiltakozásforma induljon el a jövőben. Én sem tudom és nem is akarom a tüntetők nevében megmondani, hogy mik a céljaik és szándékaik. Minden bizonnyal nagyon heterogén társaságról van szó, amelynek nem volt ideje és lehetősége közös célokat megfogalmazni azon túl, hogy ne legyen internetadó – az ugyanis nagyon sokakban megfogalmazódott, hogy ez a tüntetés nem csak arról szól. Nem érdemes tehát igényeket előre és felülről megfogalmazni és lezártnak tekinteni, hiszen egy jelentéktelennek tűnő ügyből is nőhetnek ki általánosabb célok és akár mozgalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr976869901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A ballibák ezt a csatát csúfosan elvesztették...
Az amerikai kongresszus ismét felszólította a NATO-t, hogy váltsa meg az Oroszország számára készített Mistral-okat, vagy bérelje azokat. Ez olvasható abban a levélben, amit a kongresszus Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak küldött.

Május végén hasonló kérelemmel fordultak a NATO akkori vezetőjéhez, Anders Fogh Rasmussenhez.

Tegnap Manuel Valls francia miniszterelnök mondta, hogy még nem sikerült elérni a Mistral Oroszországnak történő átadásához szükséges feltételeket.

A Mistral építéséről szóló szerződést Franciaország és az Orosz Föderáció 2011 júniusában írta alá. Az ügylet teljes költsége 1,2 milliárd euróra rúg. Ha Franciaország nem teljesíti a szerződést, akkor köteles bírságot fizetni Oroszországnak.
Nagyvilág, NATO, USA, Mistral helikopter-anyahajó, Franciaország, Politika
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/news/2014_11_07/Az-USA-felszol-totta-a-NATO-t-hogy-valtsa-meg-az-oroszok-szamara-kesz-tett-Mistral-okat-6756/
Liberté, Égalité, Fraternité – Wikipédia !!!!!!!!

NO ! MOST MAJD KIDERÜL...IGAZ-E EZ A FRANCIÁKNÁL !!!! :)
@maxval birca hozzászóló: bizony el. es a fehervar szurkoloi is elvesztettek, meg a hollandok is. hogy ottse voltak? naugye hogy elvesztettek.

Vajk
@maxval birca hozzászóló: szerintem össze-vissza beszélsz, ezért kérdezem hogy milyen csata, és milyen ballibák?
@sanyix:

A ballibák azt hitték, 100 ezer ember őket támogatja. Aztán kiderült: ezek 95 %-a nem akarja őket.
@maxval birca hozzászóló: Lett is internet-adó, annyira elveszítették. Te tényleg csakis a következők egyike lehetsz:
a) orosz érdekeket támogató (és akkor hazaáruló)
b) Fidesz-érdekeket pénzért támogató troll (és akkor pénzért hazudozó)
c) Fidesz érdekeket önként támogató (és akkor értelmi fogyatékos)
d) Fidesz-érdekszféra tagja (és akkor a mi adónkból élsz jól, ergó lopsz tőlünk)

Egyik esetben sem lehet rólad jó véleményünk.

Amúgy a poszthoz: nekem épp a keddi tüntetés tűnt a legerőteljesebbnek, pedig ott csak "békésen" vonult a tömeg.
@maxval birca hozzászóló: Ez biztosan csak egy vicc. Ez a "gondolkodó". És péntek délutánról lévén szó: nem is rossz vicc.
@maxval birca hozzászóló: zoldfulu szamar,azt azert kialkudtad a moszkvai gazdaidnal,hogy dollarban fizessenek ,ugye?.CSAK HARMINC SZAZALEKOT ESETT A RUBEL EBBEN AZ EVBEN de szerinted a nyugat hanyatlik.Tudjuk mi is legalabb 50 eve
Volt egy cikked 2009-ben 2006-ról:

fenteslent.blog.hu/2009/11/05/az_elkurt_forradalom_magyarorszag_2006_2009

Ott azért még nem álltál az erőszak mellé ennyire nyíltan.

De az ottani kérdésed most is aktuális.
Szeretném ha válaszolnál rá:
"A politikai elittől való mély elidegenedettség és a szociális igazságtalanságok miatt feszültség kérdését – ami 'x idővel' ezelőtt az erőszak táptalaja volt – ki oldja meg?

Ki fogja megcsinálni azt az új politikai és gazdasági modellt, aminek meglesz a széleskörű legitimitása? A Fidesz? A Jobbik? Egy új, hiteles baloldal?+

Thx.
Ezek a troll hazaárulók a mai három per hármas besúgók.
@Trackers:

Még annyit hozzáfűznék ehez, hogy szerintem nem érdemes megdönteni, semmilyen demokratikusan választott kormányt.
Mert
1. Aki erőszak által kerül hatalomra, az ellen jogosan léphetnek fel erőszakkal és válthatják le.

2. Az idő megoldja a problémát. Azaz az MSZP ragaszkodott a kormányzáshoz, de ezzel olyan szopórollerre szálltak melyről 2018-ban is csak bajosan kerülnek le.
Ha a Fidesz ellen lesz 2018-ig kitartó aktív társadalmi ellenállás, akkor 2018-ban a Fidesz is padlóra kerül.
jelenleg az a kérdés, lesz-e ilyen, és ki jön helyette, ha lesz.
@Trackers: "Ott azért még nem álltál az erőszak mellé ennyire nyíltan."

Milyen erőszakról beszélsz, ifjú padavan? Kint voltál a tüntetéseken? Nyilván nem.
@Trackers: csak a blog ugyanaz, a két szerző nem.
@Trackers: "szerintem nem érdemes megdönteni, semmilyen demokratikusan választott kormányt"

Minden kormányt demokratikusan választanak meg, ez még nem ok arra, hogy ne döntsék meg (lásd Észak-Korea, Kuba, Szíria, Líbia, a volt Kelet-Európai diktatúrák stb.)

"jelenleg az a kérdés, lesz-e ilyen, és ki jön helyette, ha lesz"

Ez csak neked legyen kérdés, hagyd ezt az agymosást.
Szegény Milán gyerek éppen most lett öngyilkos, amikor már közeledik a forradalom a maffia ellen.
@Baribál: Nálam a Troll a b) volt. Nem gondolnám, hogy ezt, amit birca csinál érdemes ingyen is csinálni. Ezért gondolom, hogy ha troll, akkor fizetett.
@martineden: Értem és díjazom a humorodat, de ellentmondanék birca kapcsán.

Nem hiszen, hogy a birca minden egyszerre: ha értelmi fogyatékos, akkor nem lehet orosz ügynök. Azt gondolnám, hogy csak egy bizonyos szint fölötti embert lehet ügynökként használni. Tehát a birca vagy értelmi fogyatékos, vagy ügynök.
@Trackers:
Ha a Fidesz "szopórollerre" kerül és bukik, a Jobbik jön utánuk. Szegény libsik még mindig nem veszik észre, hogy nem kellenek senkinek.
@maxval birca hozzászóló: és mi ebben az újdonság? Egyértelmű volt hogy a netadó ellentüntetők nem a ballibek mellett tüntettek, hanem a fütyisz ellen, az ellen amit képvisel a fütyisz a ballibbel kéz a kézben...
Van egy kérdésem: hol vannak a demokrácia határai?

Azért kérdezem, mert a kapitalista berendezkedés inkább plutokrácia, tehát pénz beszél, kutya ugat. Minél több pénze van valakinek, annál nagyobb a befolyása a politikára, tehát annál nagyobb az érdekérvényesítő képessége, és minél kevesebb pénze van, annál kevesebbet ér, ahogy azt Lázár Jani leszögezte.
Namost, ebből az következik, hogy a cégeknek maguknak kellene elérniük azt, amit a kormánytól szeretnének, mert nekik sokkal nagyobb az érdekérvényesítő képességük, mint mondjuk nekem. Ha a vodafone-nak saját magától nincs elég érdekérvényesítő képessége, akkor én, a nép kiharcolom neki, hogy ne legyen adó?
És attól lesz nagyobb érdekérvényesítő képességem, mint pl a vodafone-nak, hogy az utcán ordítozok? Én majd kiharcolom azt, amit a politikusok és a cégek nem tudnak kiharcolni?
Orbán vezette be az utcai politizálást, kérdés, vajon Orbán megijed ettől és hagyja magát befolyásolni? Vagy neki tökmindegy, ki ugrál, úgyis azt csinálja, amit akar?

Ha annyi nem elég a demokráciához, hogy minden politikus, minden cég, az EU-s politikusok és minden fórumon minden magánember azt mondja, hogy ne vezessék be, mert ez tönkreteszi a gazdaságot, elvágja a jövőt, súlyos károkat okoz - szóval ha ennyi nem elég, akkor majd az lesz elég, ha az utcán üvöltözök?
Akkor az még demokrácia?
Akkor én, mint tüntető még demokratikus vagyok, vagy már nem? Mert már erőszakkal akarom rákényszeríteni az akaratomat arra, aki erőszakkal akarja rám kényszeríteni az akaratát?
Melyik ponton van fölmondva a demokrácia, és ha mondjuk a vezető egyoldalúan felmondja a demokráciát, akkor válaszul én is viselkedjek úgy, mint aki erőszakkal akar elérni valamit a kormánytól? Válaszul én is legyek erőszakos?
Üvöltve követeljem a demokráciát?
Ez nem fából vaskarika?

Mi van, ha az összes cég összefog, és együttesen mondják, hogy ebből az adónemből egyetlen fillért sem fognak befizetni, mert ennek semmi értelme?
Ha az összes cég ellen háborút indít a kormány, az már elég érdekes, nem?
Ha az egyszerű emberek kimennek tüntetni, ott bármikor előfordulhat, hogy valakik elkezdik lőni őket, és sosem tudják meg, hogy ki volt (Kijevben is ugyanez történt). Vagy előfordulhat az, hogy provokátorok elkezdenek molotov-koktélokat hajigálni, erre a rendőrség gumilövedékkel lőni kezd, véletlenül pont szemmagasságban.
Ilyesmi tüntetéseken már előfordult, és még sok egyéb cifra dolog, tehát a tüntetésnek semmi értelmét sem látom.
Arról nem is beszélve, hogy a kormány alapvetően a szolgáltatókat adóztatná meg. Ha pedig az adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük, akkor miért tüntessek helyettük én?
Miért ne lehetne, hogy ha alapvetően a szolgáltatóra van kivetve az adó, akkor a szolgáltató próbál ellenállni neki, és NEM HÁRÍTJA RÁM ANNAK A TERHÉT, hogy én védjem meg őt a kormánytól!
Ezt én egyáltalán nem látom sem normálisnak, sem BIZTONSÁGOSNAK.
Ha bárki lőni kezd, miért is halok meg? A vodafone-ért?

Szóval, ha egy cég (ráadásul olyan óriási világcég, mint a vodafone) úgy látja, hogy a magyar kormány totál hülyének nézi, akkor miért ne állhatna ellen a kormánynak maga a vodafone?
Én kisegér se vagyok hozzá képest, a dübörgő elefánthoz képest.
Én dübörögjek helyette?

Két megjegyzés még.
Az egyik egy tanulságos cikk: vosatka.blog.hu/2014/10/09/ha_fejbe_verek_egy_rendort_kevesebb_fat_vagnak_ki

A másik Rózsa Milán öngyilkossága.
Akár igaz, akár nem, mindenképpen félelmetes és elgondolkodtató, milyen következményekkel jár a kormány elleni nyílt fellépés.
Ide sorolhatnám Váradi András halálát, Ángyán József és Kishantos kálváriáját.

A kormány akár betartja a demokrácia szabályait, akár nem, nekem mindenképpen biztonságosabb, ha BETARTOM a szabályokat, és nem feszegetem a határokat.
@martineden:

Kibírja az orosz nép, tudja mi lenne az alternatíva.
@vajdasagi: Nehez valasztas ele allitottal,de meggyoztel.Akkor inkabb ugynok
@maxval birca hozzászóló: Hat szegenyeknek muszaj kibirni,de azert gyorsan dollarra valtjak a meglevo penzuket.Persze evvel sokkal szarabb helyzetet teremtenek.
@maxval birca hozzászóló: mintha ha szocializmusban is ilyeneket mondtak volna: Most rossz, de a szocializmus legyőzi az imperialistákat és jó lesz :D

Csak hát ez megint begyűrűzött ez a válság is... az ilyen helyekre begyűrűzik még a begyűrűzés is.
@maxvall birca: - csak a vélemény a fontos! -egy "jobbliba" annyiban más,hogy jobbnak hiszi önmagát,mint a bal...-Nem vélemény a bal-jobb, liba=liba - ezek a tüntetések pontosan azért lehetnek fontosak,mert nem egyszerűen oldalaznak,hanem direkt őszinte vélemények,-nem pénzért,hatalomért ácsingózók söpredéke.
Én úgy látom, vannak néhányan, akik kissé becsapódnak attól a tízezres tömegtől, és forradalmat vizionálnak... de hát ez csak a saját vágyaik kivetítésének kísérlete a valóságra, ami ugyanis jelenleg mégis csak az, hogy a jelenlegi kormánynak erős a támogatottsága. Tehát, ha van is néhány ezer dühös, gyűlölködő ember (-jelzők a blogbejegyzésből véve), a kormány "forradalmi" megdöntése jelenleg finoman szólva nem aktuális, az arról való fantáziálás max. pótcselekvés lehet, ill. hát, ha valaki ezzel akarja magában és elvbarátaiban tartani a lelket, természetesen jogában áll...
süti beállítások módosítása