A bevándorlás és a magyar nyilvánosság

2015.09.28. 07:30 Döry L.

roszke_5.jpg

Alapvetően a meglévő politikai törésvonalakat termelte újra a bevándorlás kérdése. De eközben meg is forgatta a kaleidoszkópot. A korábban egzotikusan anticionista magyar jobboldal, már maga is arabellenes (a kurucon is vannak Izraellel szimpatizáló kommentek). A kilencvenes évek legendás „pesti liberális zsidó”-inak pedig egy része inkább zsidó, míg a másik része liberális.

Kedves bevándorlók, mi sokkal jobban gyűlöljük egymást, mint titeket

Eközben elfogytak az érvek. Maradt az érzelmekre ható sivár propaganda. A 444 kommentelőinek látványos elszakadása a kedvenc portáljuk irányvonalával, majd az erre jött válasz az elsötétítéssel örökíti meg a változás pillanatát. Több mint tíz napja nem tudjuk azt sem, hogy miért tűnt el Plankó röszkei cikkének utolsó két mondata a 444-ről.

A kommentelők után már magát is cenzúrázza a 444

Ez a nyíltan elfogult közvéleményalakítás az úgynevezett netadós tüntetések megjelenítése és bővített újratermelése során jól működött, most meg úgy tűnik, hogy nem. Még egy darabig - ahogyan nő az elszigetelődés - a moralizáló beszéd és sajtó hangosabb lesz, végül következik a behódolás, ahogyan pl. az MSZP pozitívan semleges és a DK Jobbikosodik el.

Európa a bűneiért lakol? A bevándorlás értelmezései

Az ideológiákon túl

A harci indulatok fölkorbácsolása érthető volt. A bevándorlási vita egyik tétje az európai kormányok, európai intézmények összeütközésének kimenete. Maga az európai bevándorlási/politikai válság közben ráépül és részben elfedi az orosz-NATO szembenállás éleződését. Bármit is gondoljunk a kormány szándékáról vagy a képességéről, ebben a küzdelemben a hazai „humanista” sajtónak az a szerep jutott, hogy mindent megtegyen, hogy a kormány pozícióját aláássa. De a „dögöljön meg Orbán Viktor lehetőleg máma még”, vezérelve politikának megintcsak kevésnek bizonyult.

A második részben a nemzetközi nyilvánosságban vert hullámokkal foglalkozunk

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr557819100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Maga az európai bevándorlási/politikai válság közben ráépül és részben elfedi az orosz-NATO szembenállás éleződését."

Fenét fedi el. Bár ez inkább az USA ügye mint a NATO-é. Az egész konfliktus alapvetően az USA közel-keleti politikájának következménye. Vagy inkább kudarca.
egyrészt nem tudo mi a 444

másrészt mióta friss téma h a 8% ballib gyülöli a magyarokat? meg főleg kit érdekel?
lol

www.atv.hu/belfold/20150929-kamerank-ele-allt-az-elgancsolt-szir-ferfi/hirkereso

"A futballedző Osama Algahadabról időközben kiderült, több mint 10 éve csatlakozhatott az al-Kaida szíriai szárnyához, az al-Nuszra Front terrorszervezethez."
A "hazai humanista" sajtó véleménye valójában egy kalap szart nem ér, ez 5 év alatt már eléggé jól látszik.

Többek között azért is, mert alapeleme a gyűlölködés, ez a libsiknek mindig is jól ment.
@Proud Mary: Közben kiderült, hogy 10 éve nem volt még al-Nuszra...

@Willkommenskultur: Van az 8%?

@♔bаtyu♔: Azért külföldön elég jól ki tudnak emeltetni magyarellenes cikkeket, képeket...
@Online Távmunkás: @♔bаtyu♔: 'Azért külföldön elég jól ki tudnak emeltetni magyarellenes cikkeket, képeket...'

Nem elég jól.

A magyar export és a magyar turizmus is csúcsévet zár idén.
@Tiszteltetem Brüsszelet: A turizmus sajnos a várost összehányó legénybúcsúsok és idén a migránsok miatt pörög, nem a minőségi turistából lett több...
@Online Távmunkás: 2015.09.29. 21:50:08 igen itt zavarodtam össze én is
Butaság a cikk, aki nem tudja mi van az ne vonjon le felszínes következtetéseket. Én olvasom a 444-et és pont két héttel a kormánypropagandát nyomó 888 indulása előtt hirtelen látványosan új emberek tömege özönlött a 444-re, akikről messze bűzlött hogy mandiner meg a kuruc-szag, és ők kezdtek jobbos kommenteket meg menekült-gyűlölő szövegeket beírni. Ismétlem: egyszerre jöttek, tömegesen, nagyon közel a 888 indulásának időpontjához.... micsoda véletlen... Bedőltél egy szervezett támadásnak, kínos.
Most nézem, a cikk vége még nagyobb butaság mint az eleje:
"Maga az európai bevándorlási/politikai válság közben ráépül és részben elfedi az orosz-NATO szembenállás éleződését. Bármit is gondoljunk a kormány szándékáról vagy a képességéről, ebben a küzdelemben a hazai „humanista” sajtónak az a szerep jutott, hogy mindent megtegyen, hogy a kormány pozícióját aláássa."

1. nem fed el semmi semmit
2. a kettőnek semmi köze egymáshoz
3. a sajtó egyik része sem tudja aláásni a kormány pozícióját, ha így lenne a kormány már rég el lenne ásva nagyon mélyre
4. a kormánynak semmi szerepe, befolyása vagy pozíciója nincs a NATO-orosz viszonyba, egy kisegér nem dönti el a nagyvadak ügyét. a mi kormányunk legfeljebb a mi országunkat tudja elárulni az oroszoknak de ez csak nekünk rossz, a NATO meg se rezzen ettől.
@pamut: Ilyenkor nem gyíkember meg kemtrél, a "szervezett támadás"? A 444 saját olvasói passzívak lettek, meg elegük lett. Pont azért mert a menekültes kotta, a pedagógus humanista szöveg, eltért attól a kelet-, (ön) gyűlölő mantrától is ami addig a középo. lib. 444-ista identitás sarokköve is volt.
@Döry L.: Ez nem szubjektív megítélés kérdése, hanem ténykérdés. Aki rendszeresen olvassa a 444-et - mint pl. én - az a saját szemével látta ezt. Pont, ezen nincs mit vitatkozni.

Milyen "kotta" meg "öngyűlölő" meg "mantra", meg a többi? :D Ez komoly? :D Széttépték az agyad a süket közhelyek és ostoba sztereotípiák? Mi ez a blog egyáltalán, lehet hogy eltévedtem? :) Ha itt megbélyegezni meg rágalmazni akarnak akkor bocs, itt se vagyok...
Érdekes írás, de én sem gondolom, hogy a humanista oldal automatikusan a NATO pozícióját erősítené. Egyszerűen arról van szó, hogy a russzofób atlantisták próbálják lenyúlni a humanista retorikát, lásd pl.:
www.nytimes.com/2015/09/26/opinion/hungarys-politics-of-hate.html?smid
@Tamás Nagypál: Pont ezt írtam feljebb, hogy mennyire ügyesen tudnak külföldön Magyarországot lejárató cikkeket lehoznimagyar nevű emberek...
@Tamás Nagypál:
Igazad van az összefüggés nem "automatikus". Csak ha a politikai eredményt tekintve mindig ugyanazt pöki a gép az elgondolkodtató.

Nincs olyan "humanista oldal" ami gondolat volna csupán és ne volna neki teste, amely nem éppen egy aktuális hegemóniakonstelláció helyi lecsapódásához igazodva töltene be egy funkciót.

Találós kérdés: Van e a véleményipari művek egyetlen üzemcsarnokának egyetlen olyan esztergapadja is, ahol nem az a bizonyos "atlantista" metszi és alakítja az anyagot (hogy milyen fóbiával, retorizálva az aktuális érdekeket az most mindegy)
"Nincs olyan "humanista oldal" ami gondolat volna csupán és ne volna neki teste..."

Eddig egyetértek

"..amely nem éppen egy aktuális hegemóniakonstelláció helyi lecsapódásához igazodva töltene be egy funkciót."

Ez így egy kicsit túl kerek, szerintem a valóságban egy "hegemóniakonstelláció" hatalmi állásai nagyon ritkán tudják kontrollálni a saját maguk által támogatott eszmék hatókörét és használati módját. A nyilvánvaló példa erre az USA (illetve Szaúd-Arábia) esete Bin Laden-nel vagy az ISIS-szel. Nyilván mindkettőnek fontos geopolitikai szerepe van/volt, csak éppen egy idő után már senki nem tudja megmondani, hogy mi is az pontosan (majd utólag lehet okosnak lenni). De hogy a költői kérdésedre is válaszoljak, szerintem ugyanez elmondható az olyan hírcsatornák funkciójáról mint az Al Jazeera vagy a RT. A saját állásuknak megfelelő propaganda mellett egy csomó olyan globális balos anyagot is leközölnek, aminek kiszámíthatatlanok a következményei.
@Tamás Nagypál: én inkább úgy közelíteném meg, hogy egy hegemóniához (ha így kezdtük el hívni, szal termelési mód, meg ahhoz tartozó politikai rendek)-hez tartozó szimbolikus szint, az a hegemónia "válsága", átrendeződése időszakaiban "lekésik", elválik, önálló életet kezd el élni. Pl még a megelőző, hanyatló hegemónia szimbololikus rendjét nyomják, de annak az új helyzetben más jelentése van.

Vö. még ugyanez: privilegizált osztályok szopóágra kerülése, és a korábbi privilégiumok nosztalgikus nyelve, tűnik föl progresszívnek(okkupáj)
süti beállítások módosítása