10 mínusz 2 pont a párizsi merényletről

2015.11.17. 07:00 Döry L.

bataclan-paris-1321646700.jpg

1. A november 13-i párizsi terrortámadásokkal Európa biztonsági helyzete nem először rendült meg. Madrid, London és Charlie Hebdo után vagyunk (nem beszélve az erőszakos hatvanas évekről). Akik azt állítják, hogy a lényeges változás most történt, azoknak ezzel céljuk van.

2. Annyiban talán más a helyzet, hogy a biztonsági kihívást nem csak szigorúbb állami rendszabályok követhetik. Látótávolságba került egy olyan disztópia, amelyben breivikek és szalafisták állhatnak szemben egymással a kontinensen. A migrációs hullámmal érkezők integrációja (amely a múltban is kétséges eredménnyel zajlott) a jelen körülmények között illúzió (lásd utolsó pont).

3. A merénylet az európai migrációs vita környezetében történt. Ezen a síkon pedig látványos cáfolata lehet a fotelszakértőknek, akik szerint a migrációnak és a terrorizmusnak nincs köze egymáshoz.

4. Szeptember 11-én több ezer fokos lángokat vészelnek át az útlevelek, a Charlie Hebdo elleni merénylet esetében is ott maradnak az okmányok és most is. Ismét egy terrortámadás, ahol az elkövetők személyét érintően semmilyen kétség nem merülhet föl.

5. Míg korábban a jobboldal csüngött a hivatalos álláspontokat megkérdőjelező konteókon, most a hivatalos igazságban hisz. A liberálisoknak marad a kételkedés.

6. A nyugati nyilvánosság szentimentális ostobasága ismét nem ismer határokat. Míg számukra a CH elleni támadás a „sajtószabadság elleni” támadás volt, most értetlenkednek, hogy a Bataclan-nál „miért támadták meg a zenét”?

Rassemblement au Bataclan : «Pourquoi ont-ils attaqué la musique?»

No komment.

7. A globális terrorizmus nagyhatalmak politikai eszköze. Finanszírozásuk és információik nélkül jelenlegi formájában nem létezne - ahogyan az Iszlám Állam sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden egyes terrorakció mögött konkrét utasításuk húzódik meg, de azt igen, hogy a terrorizmus nem egy csoport kulturális beilleszkedési kudarcának folyománya. A merényletek elkövetéséhez fölhasznált közkatonák fejében lévő tudattartalomnak, az ő integrációs kudarcuknak pont annyi köze van a konfliktus okaihoz, mint a II. világháborúban harcoló bakák fejében lévő tudattartalomnak a világháború okaihoz.

8. Az „integráció kudarca” a második generációs muszlim közösségekben, valójában a munkaerőéhes ipari (keynesi, jóléti) kapitalizmus vége. Míg az első generációt bevonta a termelésbe (és így az őshonos szervezett munkásságot leértékelte) a második nemzedéknek az elvándorló ipar hűlt helye már csak marginalizálódást kínálhatott. Tehát ugyanazt, mint az őshonos munkásosztálynak, amely kulturális okok miatt természetesen nem a szalafizmusba ágyazódott ki, hanem szélsőjobboldali pártokhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr168084400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megkapták a "sajtószabadságot". Egyszerűen van akinek más kigúnyolása a fontos, míg van akinek más megölése. Legyünk toleránsak egymás "szabadságához"...
Érdekes post pár vitatható állítással, következtetéssel, de egészében messze normálisabb, mint a blogszféra elmúlt pár napi termése.
Gratulálok hozzá!
Köszi!
"3. A merénylet az európai migrációs vita környezetében történt. Ezen a síkon pedig látványos cáfolata lehet a fotelszakértőknek, akik szerint a migrációnak és a terrorizmusnak nincs köze egymáshoz."

Tudományos szinten a 5%-nak kell lennie a korrelációnak, hogy statisztikai szignifikanciáról beszélhessünk. Tehát, ha 1 millió migránsból 50 ezer lenne terrorista akkor igazad lenne.

És tegyük hozzá az Iszlám Állam nem hülye: utálják a menedékkérőket és mindent megtesznek azért, hogy keresztbe tegyenek nekik. Vagy talán véletlen, hogy az egyetlen útlevél amit támadónál találtak pont szíriai okmány volt?
7. pont betűről betűre igaz. Bataclan elleni támadás után megindultak a francia vadászgépek bombázni, a dánok jelezték ők is részt vesznek a támadásokban. Ez kinek áll érdekében?
A 6. pont viszont nem helytálló. A merénylet valóban új helyzetet teremtett: eddig nem irányult iszlám terrorista támadás bulizó fiatalok ellen. Ez új fejezet az iszlám terrorizmus történetében. Seggrázós rock n roll koncerten lövöldöztek a muszlimok, volt már ilyen korábban? Egyébként az Eagle of Death Metal az A38-on is fellépett volna. Magyarország NATO és EU tag, keresztény ország. Ott volt Irakban, Afganisztánban. A hétvégi eseményeket figyelembe véve a kérdés az alábbi (pl. számomra aki az utóbbi 25 évben a Fekete Lyuk, Pecsa, Sziget, egyetemi klubok, Wigwam, ZP, stb. helyeken töltötte a fél életét: "nagyhatalmi érdekeket" (is) figyelembe véve mehetünk még Barba Negrába, A38-ra lazulni?! Felmenjek-e holnaptól a cégjegyzékre megnézni, hogy ezekben a klubokban az ügyvezetőt Wittberger Mózesnek vagy Kovács Botondnak hívják? (Ugye ha előbbi, akkor terrorista támadásnak lehet kitéve a klub.) Vagy pl. a Sziget közismerten neolibcsi rendezvény meleg sátorral, hedonizmussal. Veszélyben van-e, aki kimegy az Anna & the Barbies koncertre? Röhejesnek hangzik, de ezután ez már nem vicc.
Egyértelmű tehát, hogy "az iszlám terrorizmus megtámadta a zenét". Egy új területbe nyomakodott be.
"az ő integrációs kudarcuknak pont annyi köze van a konfliktus okaihoz" - az okaihoz nem sok, viszont biztosítja az immár európai talajban termett utánpótlást. És mivel eddig kudarc volt az integráció, semmi nem indokolja azt a bizalmat, hogy az újabb migrációs hullámot (vagy a gyerekeiket) majd sikeresen fogják integrálni ezek az országok. Még ha azt látnánk is, hogy sikeresen integráltak évi 100-200ezer bevándorlót (és az utódaikat), akkor is jogosan kételkednénk az évi egy-másfél millió ember (és a majdani utódaik) sikeres integrálásában. Így viszont csak egy csődöt mondott modelt lát az ember, amit tovább erőltetnek.

A 8. ponthoz pedig az is hozzátartozik, hogy a második nemzedék gyakran nem is akarja az első nemzedék helyét átvenni a munka világában. Nekik már nem akkora perspektíva kukásnak lenni Lyonban vagy Frankfurtban, mint a Szenegálból vagy akárhonnan bevándorolt apjuknak volt. És a szociális ellátórendszer sok országban még mindig elég bőkezű.

És ne higgyük azt, hogy az új migrációs hullám majd más eredményekhez fog vezetni. Miért vezetne más eredményre?
Ez a szöveg egyszerűen szörnyű. Józan akar lenni & egyben képromboló, de persze csak konformista. Legyetek csak mind egyformák. Higgyétek csak, h. önállóak vagytok, miközben együtt üvöltötök a... nem is a farkasokkal, csak a juhászkutyákkal. De majd kigyógyultok ebből is, úgy, ahogy szokás. Későn.
Üdv. TGM
süti beállítások módosítása