Kósa Lajos fehér biciklin belovagol Budapestre

2010.05.12. 14:00 baum

Van az úgy, mikor az ember meglepődik. Van az úgy, mikor ebben, az amúgy kiszámítható belpolitikában történik meg ez. Amikor először csak a címet olvastam valahol, hogy: „Kerékpárral a parlament alakuló ülésére”, természetesen egyből az ugrott be, hogy az LMP valamelyik belvárosban élő újonnan megválasztott képviselője kicsit akciózik, kicsit fényezi a bringásokat, kicsit magát.

A valóság viszont az, hogy Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, hóna alá kapva négy másik képviselőt, köztük a leendő vidékfejlesztési minisztert, majd 250 kilométert letekerve érkezik meg az ország házába. Hű.

Öncélú PR? Kósáék ezt írják:
"Az akció célja felhívni a figyelmet arra, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek, körülményeinek javítása fontos feladat nemcsak a városokon belül, hanem a települések között is, amely hozzájárulhat az ország turisztikai vonzerejének növeléséhez"

Meglepő, hiszen eddig politikusainktól annyira tellett, hogy néha fotósokkal megjelennek egy-egy ilyen rendezvényen, mosolyognak, és támogatásukról biztosítják az egybegyűlteket. Ki retinájába ne égett volna bele a parizer-tokájú Hagyó mester Critical Mass pózolása?!

Kósáék ötlete ezen jóval túlmutat. 250 kilométer, az egészen pontosan 250 kilométer. Persze, azt ne várjuk el tőlük, hogy nem használják ki a saját népszerűségük érdekében, ami ebben benne van, hiszen politikusok. Az indulásról például a Mokka közvetített élőben. Azt se gondoljuk, hogy nem egy alulról szerveződő társadalmi igénynek igyekeznek így az élére állni. Régi politikusi trükk. Viszont talán ez egy olyan jelzés, ami azt mutatja, hogy a felálló új kormány hangsúlyosabban fog az ügy mellé állni.

Már az is gyanús volt, mikor tavaly októberben a Fidelitas egész napos konferenciát tartott, Városálom címmel, ahol Tarlós István, és Rogán Antal részvételével, László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke is hosszas előadásban mondhatta el elképzeléseit a városi közlekedés átalakításáról. A Rogán fémjelezte Jövő Városa projekt pedig a gyakorlatban is megvalósítja az egyirányú utcákban a kerékpárosok kétirányú forgalmát, ami szintén régi követelése volt a kerékpárosszervezeteknek.

Kósáék most nem a városi, hanem a települések közti bringázást népszerűsítik. Nagyon mélyen reménykedjünk benne, hogy tényleg komolyan is gondolják. Akár így, akár úgy, az biztos, hogy azok kitartása generálta  ezt a politikusainkban lezajlott mentális változást, akik egyre többet használják a bringát a mindennapos közlekedésre.

Ők a hősök, politikusaink meg lavíroznak, használjuk őket néha jóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr671995575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mi az eredeti terv? mikorra érnek be?
kicsit több mint egy Balaton kör, az meg egy nap alatt megoldható... :)
Na erről is készül " freskó" mint a lovaglós képen!

Pojáca, bár népszerűbb nálam is mint a gonosz törpe!
a kerékpáros bizottságból végül senki nem érte el a célját.

az első kerekes egy kivilágitatlan, jelöletlen munkagödörbe esett bele.
a második a jelzőtáblákat követve Ukrajna felé indult el.
a harmadik ittasan közlekedett, emiatt a rendőri igazoltatáskor elkobozták a kerékpárját.
a negyedik azt hitte, hogy megadják a neki járó elsőbbséget egy kereszteződésben, de tévedett.
az ötödik nem az útviszonyoknak megfelelő sebességet választotta, hanem legalább 15 km/h-val ment, emiatt tönkrement mindkét kereke a kerékpárút burkolatán.
a hatodikat árokba szoritotta egy ámokfutó román rendszámú gépjármű.
a hetedik meglátott egy EUROVELO útvonalat jelző táblát, elindult a jelzett iránybe, és soha többé nem lett meg.
a nyolcadik kapott egy jobbhorgot még Debrecenben amikor lejött a bringaútról az útra, most kórházban fekszik.
a kilencedik annyira szabálytartó volt, hogy nem tudta folytatni az utat, mivel a tervezett útvonalon nem is szabadna kerekezni.
a tizedik egy hypermarketben vásárolt kerékpárral indult el, amely két kilométerig birta, utána eltört a kormányrúdja, elszakadt a lánca, és kettétört a váz. a garanciális javitásra még fél évet várni kell.
a tizenegyedik bérkerékpárral akart volna menni, de rájött, hogy ilyen nem létezik.
a tizenkettedik a járdán közlekedett az úttest helyett, emiatt gyalogost gázolt az első öt méteren.
a tizenharmadik pedig szimplán csak balszerencsés volt.
Nekem a nyuszika piros sapkában vicc jut az eszembe erről a cikkről. Ha nem mennek az is baj, ha mennek, az is. Jó lenne inkább értékelni a hozzáállásukat. Ilyet ugyanis még sosem csinált egyetlen képviselő sem. Ja, arra emlékszem, amikor Demszkáj, Piársanyi és Kókadt urak az Andrássy úton végigbicikliztek. Ez nagy teljesítmény volt, legalább akkora, mint az ország- és városvezetésük.
hát most rendesen el fog ázni, és odafagy a drótszamárra. csodálkozni fogok, ha egészségesen érkezik meg :(
@victoriginal: Fizetésem 90%-a nőkre, piára és szerencsejátékra megy el... maradék 10%-ot elherdálom...

Másfelől viszont én értékelem, tekerjenek, ismerjék meg milyen utakon járnak az emberek, kicsit izzadjanak meg.

Mehetnek felőlem egy kört a Balaton körül is, északi parton varázslatos élményben lesz részük a gyökerekkel alánőtt bringaúton... Már ha a tábláktól körbeérnek...

Mert abban is biztos vagyok, hogy ott úgy tervezték a bringautat, pontosabban olyan ember, aki már attól kiütést kap, ha meglát egy 26 colos kereket, és az utolsó hasonló járműve egy tricikli volt... és arról is árokbaborult...

Hajrá Debrecen!
kerekpar savot kerunk, nem utat.
Elképzelem, hogy zászlócskákkal integető, tapsoló népek sora áll két oldalt az Alkotmány utcában, jönnek a bringás képviselők, koszosan, csatakosan, izzadtan, fújtatva, hörögve (ha hideg lesz, akkor mint Dumb és Dumber az arcukra fagyott takonnyal, ami előfordulhat, hiszen Végh Antal szerint is "Akkor májusban esett a hó"), mindenki tapsol, bekanyarodnak a 12-es kapuhoz, letámasztják a fal mellé a drótszamarat és elvonulnak a szolgálati zuhanyzóba, ahol tisztálkodás után várja őket az előre küldött öltöny, vasalt ing, nyakkendő és lakk cipő. Még jut idő leugrani az alagsori fodrászatba is.

Települések között kerékpározni hátköznapi embernek ma annyit jelent, hogy kihívod magad ellen a sorsot.

Képviselőknek ezzel szemben biztosan meglesz a kellő elő- oldal- és hátvéd az őrült sofőrök és részegen vezető helyi vagány csávók ellen.

Minimum.
Van ebben az ügyben más is, sok.
Kósa Lajos bizonyíték, nem ígéret:
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/05/12/Kosa_bizonyitek_nem_igeret/
Persze, hogy PR. Ki a frász figyelmét akarja felhívni egy kormánypárti, ráadásul eléggé exponált vezető? Figyelemfelkeltés helyett akár cselekedhetne is. Kb. ugyanaz, mint amikor a Demszky bicajozott. So what? Vagy az autósok figyelmét hívja fel? Mert annak még lenne értelme.
Én nem tudom, de az biztos, hogy örülnék, mint majom a farkának, hogy valakik akárcsak ha politikusok is, vélt vagy valósan aljas öncélból, szándékból propagálnák hobbimat.

Szóval legalább annyira tűnik öncélú propagandának Kósa bicajozása, mint ez a post oncélú ócsárolásnak.
Tavaly szeptemberben meglátogattam debreceni barátaimat és feltűnően kevés biciklist láttam a városban. Azt mondták, más városokhoz képest kevés a kerékpárosút és nem ösztönzik az embereket sem .
Ha nem így van cáfoljatok meg, de ha így van akkor talán ott kéne demonstrálni és tenni valamit, nem?
Az LMP meg betonba ültetett virágot, igaz, az a kampány időszakban volt. Mostmár nincs kampány. Vagy az önkormányzati kezdődött el?
Mindettől függetlenül, Debrecent még mindig nagy D-vel írjuk, hiszen második legnagyobb várusunk nevéről van szó, légy kedves javítani.
De ha biciklizek, akkor elüt a kamion és kijönnek a belecskéim :(
Valaki mondja meg,hogy hol mennek??
M3-as kiesik
4-es főút kiesik
Ha meg valami zergebaszta ösvényeken kerülgetnek,akkor az aug.20-i koronaúsztatást is lekésik...
@Öreg Sam: Tiszafüred-Heves-Jászberény-Nagykáta-Maglód
@Öreg Sam: a politikusok mindig külön utakon járnak....
@Martian:
Kösssz )
Akkor legjobban a ceglédi polgi qrt rá..
@Bokortalan Lajtalan: ez amúgy nem igaz, de ebbe ne menjünk bele.

Engem az érdekelne, hogy merre mennek? Hátsó kis utakon kóborolnak, ahogy kell, vagy mennek a 4-esen, ami amúgy tilos lenne (bár nekik van mentelmi joguk)?
@Martian: csak ebbe Karcag nemigazán esik bele.. :) inkább a négyesen túl, Hajdú-xy felé mennek nem?
@PTibi: Bocs, ez nem a hivatalos útvonal, hanem egy bringával optimális.
Meg hát ha a Tour de France mehet biztosítással autópályán, pont egy ilyen fontos ember ne mehetne akármerre? :)
@PTibi:
Van egy olyan spurim,hogy látványos kikerekezés Debrecenfalváról,utána kényelmes lakóbusz,pár km újabb tekerés,és igy tovább.
Kizárt dolog,hogy Lali király ne akarná ünnepeltetni magát az Istenadta Néppel.
Virágeső,meg majális,meg sült kolbi az út mentén,stb...
...mert ha simán kocsival jött volna, akkor most senki nem irna róla...:-))))
Bringaparkolót a Parlament elé !!!!!!!!
Ma voltam egy vidéki kisvárosban: mindenki kerékpárral jár! Minek kell ebből politikai mozgalmat, meg napi 500 cikket generálni?
lehet hogy csak én értem félre de ez a cikk nem pont arról szól, hogy most kivételesen jó irányba működik a politikusok önérdeke?
nem tudom mért kell mindig ilyen pesszimistán hozzáállni mindenhez, esküszöm, mintha csak a öreg papikat meg mamikat hallanám, akiknek semmi sem jó. És ha személyes pr, akkor mi van. örülni kéne, hogy legalább van ilyen.
amúgy Debrecenben tényleg nincs vmi sok kerós, pontosabban lehetne több is.
@victoriginal: Hát ez nagyon jópofa!Én már nem is írok semmit,inkább elolvasom még egyszer.
biztos pr is van benne, meg monnyon le, de ha tényleg letekerik a távot ebben a xar időben, akkor le a kalappal. de ha feladják se hibáztatom őket :-)
Ennek is csak az lesz az eredménye hogy még több ócska és használhatatlan kerékpárút fog épülni. Cserébe meg kitiltják a bringát a közutakról.
Valójában kerékpárút építés címen a kerékpárosok eltüntetése folyik az autósok útjából. Teljesen ellehetetlenítik a kerékpározást ebben az országban.
@skip22: van bringatároló, ráadásul ugye a hely miatt örzött is :-)
@hurdler:
Lali király valami olyasmit mondott,hogy a települések közötti bringautakért demonstrál.
Én heti rendszerességgel autózom Debrecen-Kecskemét között,igazi túlélő kalandtúra autóval is...
Egyébként meg elismerésem minden bringásnak,aki Debrecenben kelet-nyugat irányban keresztülszeli a várost fő műsoridőben )
Ha bringával megy az a baj, ha kocsival megy, az a baj...
Az ötlet sztem nem Kósáé. Ha jól tudom Fazekas volt az ötletgazda, aki egyébként minden nyáron biciklitúrára megy. Volt már Velencében, Erdélyben, Lengyelországban stb. Szval neki ez meg sem kottyant.
Fénykoromban 6 óra alatt megvolt 170km, de akkor 15 kilóval könnyebb voltam. 250 km már kihívás, még akkor is ha síkon mennek. Nem is az erő érdekes benne hanem fenékkel derékkal kell bírni, tudni kell táplálkozni közben hogy az elégetett kalória miatt leeső vércukor szint miatt ne fordulj az árokba, és így is fogy a végére 3-4 kilót. Ilyenre csak az vállalkozik aki edzésben van, csak a pr kedvéért ilyen nem megy.
Nade miafasz?
Ez a huszármester nem burgermeister már kb 8 éve (ha nem több)?
Még mindíg jobb, mint a szocik bohóckodása a Parlamentben focizás címszóval...
Kósa fel akarja hívni a figyelmét? KINEK? Ő az egyik főatyaúristen egy mostani 2/3-os pártnak... Ő hova telefonál tovább? Elég magas polcon van ahhoz, hogy Viktor szóbaálljon vele, mit akar még?

Ez egy ócska pr fogás.
ráfér, hogy a BMI-je csökkenjen
Az igazi szánalom inkább az, amikor egy VI. kerületben lakó, frissen megválasztott, holdudvarát már ígéretekkel előzetesen elhalmozott, képviselői juttatásoknak előre örülő LMP-s figura felül, és nagy diadalittasan átteker a Szondi utcából az Alkotmány utcán át a Házba. Hű.
Szögeket a 4-es útra! :-))
@belekotty: Ez aztán az értelmes hozzászólás, gratulálok!
Ez a poszt újabb pontot szerzett a "kössünk bele mindenbe" játékban!

De komolyan: most ez így lesz? Ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, az a baj.

Nem lenne jobb inkább megnézni külön-külön a dolgokat, és ami jó, azt nem fikázni, ami rossz azt igen?

Ennyire fáj az MSZP-SZDSZ bukása?
Települések közti...ja....a beton a politikus legjobb barátja.
@ergya: és a végén csak sárga csill... akarom mondani mellényben lehet majd bringázni a bringagett... akarom mondani a kerékpárúton.
@Diamond Dave: na, holnap meglátogatod egy törött teleszkópos első vellával?:)
A különbség az MSZP és a FIDESZ között pontosan az, hogy az egyik csak pózolni tud a bringával, a másik le is tud tekerni 250 kilométert. Azért ezt becsüljük meg.
@PTibi: Nem, én tudom, hogy igazából ha egy kamion és egy bicikli összeütközik, akkor a biciklisnek semmi baja nem lesz, a kamion pedig repül száz métert és belefúródik a földbe, csak ilyen kamulós gyerek vagyok.
A tilos irányból "használható" Petőfi Sándor-Bécsi utca útvonalat kívánom a kitalálójának! Máshol se járjon, talán eltapossa egy busz... :(

@Vizet Prédikál: Nagy dolog. Egy nap alatt én is tekertem 100km-t, pedig nagyon nem vagyok sportos alkat. Ezek meg amennyire tudom, aktívan sportolnak. Szerintem Maszop-szadi környékén is lennének ilyenek, csak ők nem csinálnak politikát a hobbijukból.
@szipó: de csak addig, amíg még folyékony állapotban van az a beton! :D
@Sir Kommentor: NYÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍHAAAAAAAAAAAAHAHAHA... mondja ezt egy jobbik-fidesz fan, akik mást se csináltak az elmúlt nyolc évben, mint köpködtek mindenre. És nem csak a fanok, hanem az igen tisztelt politikusaik is ezt művelték a parlamentben. Kicsit sem vagy röhejes... :DDDD
Kósa a a fő Korrupt Debrecenben.... úgy is nevezik ott, hogy a 10 százalékos polgármester...mindent engedélyez 10 százalékért...
@nestrot10: szerintem szinte minden polgármester a saját lakhelyén Mr. 10%. Sőt, van, ahol 12, 15, vagy akár 20 is. Viszont sokkal érdekesebb, hogy hova megy el a maradék 90%. Kósát pontosan ezért választják meg újra és újra, mert érzékelik a folyamatos fejlődést, ami a városban van.
@PappZe: jah... Demszky is a folyamatos fejlődés miatt maradt főpolgármester ennyi ideig. :)
Debrecen.Van puder..a főtér.És a munkahelyek, nem a korménytól várni mindig.
Sokkk a puder lajos,szállj le a lóról.A téged megörökitő festmény unios pénzből maradhat.
süti beállítások módosítása