A Párt és a Gárda

2010.06.07. 08:00 istvanffy

Volt már olyan korábban is, hogy egy párt szervezett magának egy magánhadsereget. Az is kiderült a múltban, hogy alapvetően meghatározta az események kimenetelét az, hogyan volt megszervezve a párt és a paramilitárisok kapcsolata.

Tartsunk most egy kis történelemórát, hogy kontextusba tudjuk helyezni a Jobbik és a Magyar Gárda viszonyát.

 

 

A fasiszták

A fasiszta modell volt a legegyszerűbb és a legkevésbé problémás: a párt és a paramilitáris szervezet gyakorlatilag egy és ugyanaz volt. Minden helyi pártszervezetnek (fascio-nak) ki kellett állítani az arra alkalmas tagjaiból egy vagy több rohamosztagot (squadra-t). Az osztagok így a helyi szervezetnek voltak alárendelve.

Ez a modell alapvetően minimalizálta a konfliktusokat: csak annyi feszültség volt, amennyi a párton belül politikai konfliktus volt, nem vált el egymástól a párton belüli és a párt kontra paramilitárisok küzdelem. Talán ezért is volt, hogy a 20. század totalitárius-forradalmi pártjai közül a fasiszták voltak az egyetlen, ahol nem került sor véres belső leszámolásokra.

 

A nácik

Az NSDAP és az SA viszonya már jóval viharosabb volt. Az SA nem a pártba épült be, mint a fasisztáknál, hanem egy párhuzamos pártszervezet volt. Az SA minden tagjának be kellett lépnie az NSDAP-ba, és a párt elnöke nevezte ki az SA vezetőjét, azonban egy kvázi-autonóm szervezet volt, saját struktúrával, saját szabályokkal, saját identitással.

Míg a fasisztáknál a helyi pártszervezet és a helyi rohamosztag együttműködése evidens volt, hisz egy és ugyanaz voltak, addig a náciknál ez újabb és újabb megállapodásokon múlott. Az első komolyabb választási eredmény, 1930 után állandósult a villongás a rohamosztagok és a pártbürokrácia között, mindegyik magának tulajdonította a sikert. A helyzet veszélyességét látva Hitler felépített egy csak hozzá hű, mind a párttól, mind a SA-tól független újabb párhuzamos paramilitáris szervezetet, az SS-t.

A náci szervezetbe bele volt kódolva a robbanás: 1930 szeptemberében a berlini SA fellázadt a pártbürokrácia ellen, és elfoglalta az NSDAP berlini székházát, amit az SS védett. Élete során állítólag ez volt az egyetlen pillanat, amikor Goebbels – aki akkor berlini pártvezető volt – valóban az idegösszeroppanás közelében volt. A rohamosztagosokat végül csak Hitler személyes megjelenése tudta lenyugtatni: könnyes-hisztérikus beszédek, hűségeskük, az SA vezetőjének lemondása, fizetésemelés a rohamosztagosoknak.

A párhuzamos szervezetben rejlő legfőbb probléma az volt, hogy lehetőséget adott az SA vezetőjenek saját, független politika kialakítására. A berlini válság után az SA élére kinevezett Röhm 1933 után pontosan ezt tette: nyíltan kritizálta Hitlert, második forradalmat sürgetett, és azzal fenyegetőzött, hogy a hadsereg lesz rövidesen beolvasztva az SA-ba, nem pedig fordítva.

A gordiuszi csomót Hitler a Hosszú Kések Éjszakáján vágta át, amikor egy váratlan csapással az SS likvidálta az SA teljes vezetését.

 

A jobbikosok

Láttuk, hogy a fasisztáknál a párt és paramilitáris szervezet ugyanaz volt, ami belső nyugalmat eredményezett. A náciknál az SA a párthoz tartozó, de párhuzamos szervezet volt, ami a tétek növekedésével véres belharcokhoz vezetett.

Hozzájuk képes a Jobbik és a Magyar Gárda viszonya a lehető leglazább. A Gárda pártokon felüli civil szervezetnek hirdeti magát. (Persze amikor az első kapitány ezt szó szerint vette, rögtön ki is rúgták.) A Gárda nem tartozik szervezetileg a párthoz, tagjaitól nem követelik meg, hogy belépjenek a Jobbikba. Ezért lehet manapság találkozni a kocsmákban olyan gárdistákkal, akik büszkén hirdetik, hogy ők nem tagjai a Jobbiknak, és a Jobbikos vezetőket kritizálják.

Egyetlen dolog köti össze a két szervezetet: Vona Gábor személye. Van egy Jobbik nevű párt, aminek éppen Vona Gábor az elnöke, és van volt egy Magyar Gárda Egyesület, aminek történetesen Vona Gábor az elnöke. Ez azonban nem szervezeti szabály. Ha Hitler meghalt volna 1930-ban, az NSDAP új elnöke automatikusan az SA legfőbb vezetője is lett volna, ahogy azt a szabályzat előírta. Ha viszont Vonát leváltják a Jobbik éléről, az új vezetőnek nem lesz semmilyen hozzáférése a Gárdához.

A Gárda a politikai párt nélkül súlytalan szervezet lenne. A pártot viszont a Gárda vitte sikerre, a Gárda biztosította a kapcsolatát az egyszerű emberekkel. A két szervezet egymástól függ, még sincs köztük hivatalos kapcsolat.

Ez a szerkezet egyetlen célt szolgál: Vona Gábor hatalmának bebetonozását. Ha az egyik helyen leváltják, elviszi a másik csapatat. Őt leváltani mindkét szervezetnek öngyilkosság.

Az ügyészség egy kicsit belerondított ebbe a szépen kifundált helyzetbe. Az egyesület feloszlatása után szervezetileg már Vonát sem fűzi semmi a Gárdához, kizárólag a szimbolikus tőkéjére tud építeni. Ez viszont nem teszi lehetővé az olajozott működést. Jó példa erre, amikor a választások előtt Vona, ahelyett, hogy kiadhatott volna egy belső utasítást, médianyilvánosság előtt, a tekintélyét latbavetve üzengetett a Gárdának, hogy tegyenek már rendet pornóügyben.

Hitler egy adott ponton felépítette az SS-t az SA ellen, hogy fegyvert tudjon fegyver ellen fordítani. Vonának egyelőre nincs ilyen adu a kezében. Vona kötélen táncol a két szervezet között, és kizárólag a szimbolikus tőkéjében bízhat.

Mi ebből a tanulság? Egy karaktergyilkosság olyan szinten kezdené ki szervezeti működésében a Jobbik-Gárda komplexumot, ahogy az a fasisztáknál és a náciknál lehetetlen lett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr362015269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Vona kötélen táncol"
Tánc helyett inkább a nyakára kötné... :D
Érdekes és tárgyilagos cikk... nekem tetszett..
A kettős mérce elkerülése végett szeretnék olvasni az Ifjú Szocialisták ~ Societas illetve Gyurcsány és Cusi szerepéről. Legalább olyan érdekes.
@H Stahl: Nem túl marginális a téma? Egyáltalán van az ISZ-nek és a Societasnak bármiféle jövője? :)))
A gárda mikor vert meg valakit, mikor ölt meg valakit, mikor rabolt, mikor vert meg egy tanárt, egy orvost, vagy egy sofőrt...?!

Mikor és hol keltettek félelmet és kikben, és miért...?
Kimaradt az MSZMP és a Munkásőrség/MHSZ kapcsolatának taglalása.
A Tisztelt Szerző ott fog mellé az összemosó szándéktól indíttatva, h . a lényeget nem látja v. nem láttatja - merthogy elfeledte a valódi marxi-lenini tanításokat a dialektikáról pl. A Gárda egy létező társadalmi csoportnak a kriminalitásba hajló "kulturális" viselkedésére adott konkrét válasz. A Jobbik politikai célkitűzésének sorában csak az egyik (bár talán kétségkívül a legmarkásabban megfogalmazott) törekvés a "cigánybűnözés" felszámolása a nemzeti izék jegyében és (túl)hangsúlyozásával.
Történik ez x év "liberálbolsikomcsi" töketlenkedés és y év (közbülső) "kereszténymagyar" töketlenkedés után.
A kötelet sztem - ha már emlegettétek - azoknak a nyakára kéne kötni akik a szó erkölcsi és anyagi értelmében is elÁRULTÁK a magyar Haza ügyét. Akik még kérésükre se adnának állampolgárságot a magyar "származásúaknak", de sok-sok "jöttmentnek" szinte számolatlanul...
@mokas_gizi:

A "gárda" szót most cseréljük ki a "cigány" szóra...

Mind a kettőre választ kérnék előítéletek nélkül, tények alapján, kettős mérce nélkül...!!!
mindegyik képen megborzongok egy jóleső érzéstől, annyira nagyszerű nézni őket. Tömegek, egy emberért a halálba, nekünk királyság kéne emberek vagy újabb diktatúra, legalább akkor elég lenne egy naplopót eltartani.
Izrael államot minek is tarthatnánk?
Megint agyonlő.ttek 4 palesztint, mert búvárruhában, csónakban megközelítették izrael partjait.
Milyen jelet érdemel?
Remek kép az ausztráliai békáról készült kép!
Nekem egy közel-keleti ország lakóit juttatja eszembe. Kinézetre, mennyiségre oké!
És orvul támad a béka, ebben is egyeznek.
@bass.gitár: izrael a leginkább fajgyűlölőbb állam a világ történetében
@bloghozszokott:

Á dehogy! Az igazság, egyenlőség, testvériséget próbáljuk alkalmazni egy liberális oldalon.

Furcsa, hogy megjelenhet?! Nekem is!
Ja, tudom, ez is csak a Fidesz alatt jelenhet meg.

@mokasgizi: "Mikor és hol keltettek félelmet és kikben, és miért...?"

több faluban (hadd ne részletezzem, de ha akarod, összeszedem), a helyi lakosságban keltettek félelmet. Magyar állampolgárokban. Nem tudják, miért. A meggyilkolt kisfiú, a 2 nő, a munkába induló férfi sem. Csak a rasszista gyilkosok tudják. A Gárda a lelki kiképzőhelyük.
Istenem... már azért el se olvastam, mert ott kezdődik a szánalmas szinted, hogy többet írsz a jobbikról mint a fasisztákról és a nácikról összesen.

Össze se hasonlitható ez a három. És arról írsz messze a legtöbbet akik max annyit tettek hogy "fúdemagyarvagyokmostvégigmasirozunkahősökterén". A 2. legnagyobb tettük! meg hogy odébbpakoltak 500tonna homokzsákot. Ez aztán összemérhető egy olyan rendszerrel akik csak egy világháborút robbantottak ki.

Hogy őszinte legyek az lehet jobb lenne, ha valóban ilyen súlyúak lennének a jobbikosok, de sajnos nem.
A cikk érdekes, de jó lenne már tényleg egy olyan oldalt olvasni, ahol az Összes! (mondjuk parlamenti) párt pozitívumát és negatívumát "egy lapon emlegethetjük"!
Politikai hozzáállástól függően mindig csak egy-egy párt dicsőítéséről vagy lehúzásáról esik szó adott blogokban...
Ma tényleg csak troll vendégeink vannak? Hihetetlen, hogy nem tudtok elvonatkoztatni, és megérteni a írás tárgyilagosságát, és pusztán elemző lényegét.
Bátran írogatnak itt a gárdistákról. Most nincs, aki megvédje őket.
Az árvízkárosultak ezt a sok nagyokost szívesen látják a házuk megmentéséért való küzdelemben. De egyik magasröptű sem hajlandó megemelkedni, még a gyűjtéskor is elfordítják a fejüket!

@bloghozszokott:
Volt olyan hely, ahova hívták őket. Nem tettek semmit, a híradó is csak annyit tudott mutatni, hogy végig vonultak a falun. Akkor volt rendőr bőven. De akkor, amikor a lakókat verik, fenyegetik, kirabolják, rendőr nincs! Költözz Borsodba, a Nyírségbe, Biharba. Amint az országban napközben ki lehet menni nyugodtan az utcára, éjszaka nem törik rá az öregekre a házuk ajtaját, nem rabolják el az állataikat, kertjükből a terményeiket, nem lesz szükség gárdára. Állj be rendőrnek, ha alkalmas vagy rá bevesznek! Felvétel van! Tegyél valamit azért, hogy az országban jobb legyen a közbiztonság.
Ahh, csak egy dolog hiányzik a cikkből: mi köze a Gárdának akár az SA-hoz, akár a fasiszta magánhadsereghez? Veszélyt jelentenek, mert segítenek a gátakon? Veszélyt jelentenek, mert segítettek a tornádókárok helyreállításában? Vagy azért, mert tüntetésekkel felhívják a figyelmet a cigánybűnözésre, amivel nem hajlandó a politika foglalkozni? És mindezt egyenruhában teszik, bármilyen fegyver nélkül. Húha, hát én rettegek tőlük. Magyarországon ezek szerint egy cserkészalakulat is be lenne tiltva.
Baum! Megtámadtak már téged az utcán. Gyermekedet, szüleidet? Betörtek már az otthonodba?
Rossz volt párhuzamot vonnod a fasiszták és a gárdisták közé! Most a gárdisták dolgoznak, saját pénzüket és szabadidejüket áldozzák fel másokért, amit te sohasem tennél meg! Nem nézem ki belőled, kevés vagy hozzá! Akkor tedd ki ezt a cikket, amikor meg tudják magukat védeni! Amit most tettél gyávaságra vall!
A horogkeresztes képet jobb lenne lecserélned. Mit szólnál, ha feljelentene valamelyikük?
@Junk1: "Leköpi, és akár le is nácizza a saját nagyanyját is, mint ahogy Tóta. W. árpád tette a zsidó Soros-féle alapítású Metro című újságban (ma Metropol a címe, mert kiderült a "Metro" címet is lopták)"

Akkor idézek:
"Az első ingyenes napilap 1995. február 13-án Stockholmban jelent meg.... Jan Stenbeck svéd üzletember 1995-ben felkarolt egy vad ötletet: az ingyenes napilapot. Ez volt a Metro...
Ma már lánya, Cristina irányítja a család kommunikációs konglomerátumát."

Szóval, tessék kitalálni és megvalósítani valamit, ami kimozdít ebből a sötét látásmódból. Ha csak a seggeden ülsz és zsidózol, megszophatod az életed.

@bass.gitár: "Tegyél valamit azért, hogy az országban jobb legyen a közbiztonság."

Mert attól jobb lesz, hogy odamennek ijesztegetni? Komolyan?
Miért nem a vállalkozásukat viszik oda, hogy ócsó munkaerőt kapjanak? Ja, hogy hőzöngeni könnyebb?!
Ja, tudom, mert csak ellopnák az eszközöket, mert utálnak dolgozni ezek a cigányok, meg különben is, zsidók. Amíg volt kohászat meg bánya, érdekes, dolgoztak.
@bloghozszokott:
Igazad van, hogy az általad említett munkahelyeken dolgoztak s dolgozhatnának ma is.
Viszont sajnos az eltelt évek során sok-sok tényező úgy alakult, hogy ma már kínálhatnál többségüknek - hangsúlyozom többségüknek, nem mindegyikőjuknek - képességüknek és képzettségüknek megfelelő munkát, nem állnának sorba érte. Sok mindenen kellene változtatni felsőbb szinten...
MIelőtt megkérdeznéd:
igen, van rálátásom, a bátyám révén sikerült néhány tucatjukban családtagokat köszöntenem...
@bass.gitár: nem én írtam a posztot. Másfelől ugye nem gondolod, hogy az olasz fasiszta önkéntesek nem dolgoztak mellette, és nem azért léptek be, mert úgy érezték, hogy tenni akarnak valamit az olasz népért? Teljesen más kérdés, hogy kik használták őket, és mire. Harmadrészt meg ez a poszt nem arról szól, hogy milyen történelmi okok miatt jöttek létre a különböző szervezetek, és a hozzájuk rendelt paramilitáris egységek, hanem csak egy elemzés az egymáshoz rendelt viszonyaikról, különösképp górcső alá véve a vezetőik ráhatását a rendszerre. Ha ez nem világos, akkor nem tudunk mit tenni. Bárminek is ítélsz meg, az biztos, hogy legalább szövegértelmezési problémáim nincsenek.
Szása ma más a kása. Történelmi órát pedig felesleges venni, amíg az nincsen tisztázva. Nem hinném, hogy Ungváry Krisztián bíróság általi elítélése után bárkinek is kétsége lenne afelől, hogy a történelemkönyvek és iratok zöme ma is a párt szája íze szerint összeállított hazugságok és ferdítéseken nyugszik.
Így összehasonlítani egy hipotézist egy másik hipotézissel szerfelett izgalmas, de mindössze játék a gondolattal. És természetesen bér a fizetett bértolnoknak. Egy kis "koszoljuk be meló". A mocskolódás és démonizálás még akkor is jó, ha éppen tökminegy kit kell jó hírnevében csorbítani, anyázni, nácizni, a lényeg, hogy az illető gój legyen. Igaz?
@bloghozszokott:

Dolgoztál te már cigány ember mellet? Nehéz nekik munkát keresni, mert nincs végzettségük. A gyorstalpaló végzettség után, azt hiszik rögtön vezetői poszt, és magas fizetést kapnak. Gyakran mennek táppénzre, de a vendéglátó helyeken, játéktermekben megtalálni őket. A piacon, és az utcákon a gyerekek lopnak, a szülők távolból figyelik őket. A rendőrök nem tehetnek semmit. Remek volt az utóbbi időben a törvényhozás, ezt te biztos jobban tudod nálam!
A rendőrt, a hivatalnokot büntetik meg, ha intézkedik! Nem történt semmi az utóbbi évben, években, ami javított volna a közbiztonságon. Ha történt volna, nem záratnának le utcákat mindenki elől.
Áruld már el, mit tettél, mit tennél, hogy jobb legyen a közbiztonság az országban? Te kis "zseni".
Azért Vona "szimbolikus tőkéjének" a hatása a gárdára kicsit nagyobb, mint a szerző gondolná.

Pl. 2008. szeptemberében úgy megbuktatta a vele (is) szembeforduló (korábban általa felkért) gárdakapitányt, mint a sicc.

Innen elérhető a gárda akkori gyűlésének (szinte) teljes videófelétele:
www.magyargardamozgalom.hu/letoltes
@baum: Hát te ne trollozzál itt senkit. Te a tárgyilagosság okán kérdőjelezed meg az "értetlenséget". Szóval a történelmi ismeretek azok rendben vannak kisbarátom és kellően tárgyilagossak. De nehogymá úgy csinálj, mintha a párhuzamba állítás mögött nem lenne egy szekunder kör. Ugyan menj már te nem troll és nem keresem a helytállóbb, megfelelő kifejezést.
Ma tényleg csak troll blogíróink vannak? Hihetetlen, hogy nem tudsz elvonatkoztatni, és megérteni az írás tárgyilagosságának hiányát, és a burkolt kettős mércét.
"Teljesen más kérdés kik használták őket és mire."
"...nem arról szól, hogy milyen történelmi okok miatt jöttek a különböző szervezetek, és a hozzájuk rendelt paramilitáris egységek, hanem csak egy elemzés az egymáshoz rendelt viszonyaikról, különösen górcső alá véve a vezetőik ráhatását a rendszerre."

1. Vagy egy ócska komcsi vagy, és megszoktad, hogy hülyének nézheted az embereket, azok meg felállva tapsolnak. Ezt szoktátok meg a pártgyűlésen.

2. Vagy egy fiatal kölyök, aki a zsolnay-módszer szerint tanult, így nem igazán tanultad meg a szövegelemzést. Így azt sem tudod, mit jelent az. Erről a területről ezért tolass ki!

3. Ha diplomák hadával rendelkeznél, akkor sem tudnál tárgyilagosan a témához nyúlni. Kevés vagy hozzá. Rossz helyről indultál el. Ezzel elérted amit akartál, összeugrasztod az embereket. Kérdezd meg a gárdistákat. Menj közéjük. Nem bántanak. Beszélgess el velük a kérdésről.
@bass.gitár:
"Kérdezd meg a gárdistákat. Menj közéjük. Nem bántanak. Beszélgess el velük a kérdésről."
Vona Gábor kollégaként az egyik legkorrektebb, legobjektívebb munkatárs volt. Nem folyt bele semmilyen intrikába, vele tényleg beszélgetni lehetett. Objektív, udvarias embert ismertem meg benne.
Politikusként nem látom.
A Gárdára sincs rálátásom. De Gábor tényleg nagyon normális ember volt magánemberként.
Nem tudom, a többi politikus milyen mint magánember. Messziről nézve elég kétségbeejtő lenne a helyzet, ha ismeretlenül kellene kiválasztani, ki szimpatikus...
@bloghozszokott: Soros amikor elindította a magyarországi metrot, csak annyi kikötése volt, hogy az első három hónap után önfenntartó legyen a hírdetéseken keresztül. Eszköz volt arra, hogy az ingyenes újságon keresztül ferdített hírekkel manipulálják a választókat 2002 előtt. Ez szerepet játszott abban, hogy 2002-ben és 2006-ban a Fidesz elveszítette a választást.
Az, hogy mit ír a wikipédia és mi "papíron" a jelenlegi helyzet az mellékes.
@Junk1:

Ezt az újságnak nevezett szemetet ma már csak a kisnyugdíjasok egy része veszi a kezébe, a diákoknak pedig azért kell, hogy órán elkezdjék a rejtvényt fejteni, aztán a kukába kerül.
Ezért kár papírt gyártani! Az lmp, mint a természetvédelem legfőbb harcosa tehetne is az ügyben valamit. Vagy színvonalas újság, vagy semmi! Szemetet gyártani nem kell.
Úr Isten! Már megint nincs téma.. Jöhet a Jobbik-fasiszta-gárda duma.
@bass.gitár: baum egy fiatal, nagyon is ócska komcsi, együtt nevelkedtünk Ferenc Úr titkos, csak belső használatra írt könyvein. és még ráadásul kevés is, fogalma sincs például, hogy valójában miről szól ez a cikk. örülök viszont, hogy van még olyan ember köztünk, aki megérti a Nagy Dolgokat és átlátja, hogy valójában ez nem is elemzés, hanem egy, a Gárdát támadó rohadékság. remélem örökre a körünkben maradsz, hogy felvilágosíts minket az Élet Igazságairól.

a "szarkazmus" szót pedig az sz betűnél találod a szótárban
@mérien: Ez a poszt egy olyan szót sem tartalmaz, ami Vona Gábort vagy a gárdistákat mint személyeket jellemezné.

A párt és a gárda viszonyáról szól, a felépítésről.

A kommunista sejtek működéséről meg 'how-to' felépítéséről találhatsz millió oldalnyi szakirodalmat.
@bass.gitár: egyébként a Gárda úgy tudom rendületlenül pakolta észak-kelet Magyarországon a homokzsákokat
Áááá, ez után a poszt után nem tudom eldönteni, hogy ez most egy viccblog, vagy ezt bárki komolyan gondolja. Húzzak párhuzamot az MSZP egy-egy vezetője, és Hitler között? Ugyanígy lehetne. Buta népségek olvasnak ilyen semmitmondó, szar posztokat, és blogokat, az fix. Ami tárgyilagos benne, annál meg történelemórán mindenki jóval többen megtanul úgyis a témáról.

Mellesleg elég sunyi módszer ez...
@Vincenzo90: nehezebb lenne, mint egyenlőségjelet tenni viktor és Sztálin közé.
Hát ez valami borzalom aki ezt írta. A tudatlanságát és a tájokozatlanságát inkább ne firtassuk! De az hogy néhány hozzá szólónál is felfedeztem a józan ész hiányát,, hát ez meg döbbentő. Én nem tartok nektek sem töri órát,sem egyéb felvilágosítást éppen a nacionalizmusról vagy épp a jobbikról! Ha nem vagytok tisztába a nazi szónak a jelentésével akkor jobb ha meg sem szólaltok! Az meg aki fél a jobbiktól vagy a gárdától az egyedül a cigány! A gárda azért jött létre mert vannak emberek akik nem bírják tétlenül nézni hogy a magyarokban nincs semmi összefogás,és hogy megvernek, megölnek,kirabolnak minket a saját országunkban. Ők magyarnak nevezhetik büszkén magukat,hogy kiállnak valami mellet! Nem olyanok min némely magyar mint akár itt is van kommentelők között,főleg aki írta ezt, hogy várjátok hogy majd minden megoldódjon magától,ti meg ültök a gépelőt és kockakán inkább mást ócsároltok! Hát milyen országban élünk,de jó ég!!!
süti beállítások módosítása