Lázártól Orbánig: populizmus vs. felsőközép

2010.06.10. 08:00 nurker

Lázár János még egy május 20-i interjúban, az azokban a napokban nyilvánosságra kerülő Fidesz-újbeszél egyik legbriliánsabb példányában a "forradalom", "új ország" és "nemzeti együttműködés" kulcsszavakat azzal fejelte meg, hogy a politikai szabadság hiányosságaként emlegette fel a rendszerváltás gazdasági áldozatait.

Mert szabadság helyett kiszolgáltatottság, felemelkedés helyett szegénység, testvériség helyett mély lelki, politikai válságba torkollott a rendszerváltozás. (…) Az egymillió devizahitelesnek, aki fizetésképtelen, milyen önrendelkezése van? És azoknak, akik elveszítették a munkahelyüket? Annak a három-négymillió embernek, aki a rendszerváltás vesztese?

Hiába lépett közbe sietve a nol.hu éber riportere, menteni a liberálisok és konzervatívok közös dogmáját, miszerint piac és politika függetlenek egymástól, Lázár lendületből tisztázta a szabadság és megélhetés közti összefüggést, majd rögtön át is tért mindennek a magyar demokráciát illető következményeire.

Akkor vagyok szabad, ha önállóan tudok dönteni. Ez akkor lehetséges, ha a megélhetés napi kilátástalansága nem béklyóz. Az utóbbi húsz évben sokakban kialakult annak érzete, ami egy fiatal demokráciában nagyon veszélyes: a választó leadja a voksát, s akit kitüntet vele, kormányon a hatalmát ellene használja fel.

Kedden került sor arra, hogy a nemzet nagy szimbolikus összefogása után Orbán végre mondott is valamit. Azt mondta, ami várható volt: az Orbán-kormány a (felső)középosztály kormánya lesz.
 
Persze azt is mondják, hogy a vállalkozó középosztály támogatása majd közvetetten le fog csorogni a nemzet egészéhez, csak ki kell várni, mint ahogy arra a globális egyenlőtlenségek neokon felszámolási programja óta várunk - csak ezúttal a határon belül. Erre többek közt Schiffer, az LMP szociális-gazdaság vonala nevében jegyezte meg, hogy a középosztály nem egyenlő a nemzet egészével („a szegényeket cserbenhagyja”). Vesztére: ennél könnyedébben soha nem sütötték rá az egyébként piacpárti LMP-re a szocialista címkét.
 
Orbán válaszában elmagyarázta: közte és Schiffer között mély felfogásbeli különbség van. Hibás azt nézni, hogy hogyan vehetek el valakitől, hogy másnak adhassam, mit akarnak maguk, államszocializmust? Nem elosztási kérdés, hanem szabadságkérdés az, hogy valaki mit kezdjen a bevételeivel, mondta, az államszocializmus sötétjéből szemközt átevezve az utóbbi években ugyancsak a szocialisták által képviselt gazdasági liberalizmus vizeire.
 
A politikai szabadság köztársaságozó, demokráciázó, nemzeti összefogásozó, úgynevezett populista értelme ezennel a gazdasági előny gyakorlásának jó öreg konzervatív szabadságaként coming outolt.
 
Persze keveseket ért ez meglepetésként; a Fidesz szimbolikus nemzete és vállalkozói fókusza közül egyik sem vetített előre egy köztársasági újjászületést megalapozó össztársadalmi szolidaritást.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr12069311

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amit ígértek 2010.06.11. 08:46:02

Ha sokat keresek, ne terhelj adókkal! - tartja a kelet-dakota népi mondás. Majdnem ezt ígérték választáskor. De nem a majdon van a hangsúly. És nem is ez a legnagyobb gond.Talán nem is annyira irigy, aki fölveti, hogy a társadalmi tehervise...

Trackback: Erőből ötletelés 2010.06.10. 20:10:24

Hanem azért ez a kétharmad, ez bizony könnyen elbizakodottá tehet. Fölényessé, hogy úgy mondjam. És akkor még finoman fogalmaztam.Mert egyrészről az rendben van, ha a kétharmados parlamenti támogatottságú kormány határozottságot, tettrekészséget és cse...

Trackback: A szakpolitika ideje 2010.06.10. 16:23:28

"Oszlassunk el egy tévhitet! Az állam méretének, a közszolgálati béreknek a csökkentése nem a minisztériumi, önkormányzati 'léhűtők' ügye. Hanem a tanároké, orvosoké, rendőröké stb. A fűnyíró itt nem megy." Vendégszerzőnk, Holtzer Péter írá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem az tetszett, hogy "Eltöröltük" by MDF.

Akik most a nagy vagyonok öröklését ingyenessé teszik, két nappal ezelőtt még oligarchákról értekeztek. szanalmas.hu
Most akkor ezzel Hagyó ki lesz mosdatva, hogy a lányának ajándékozott gyorsan pár ingatlant?
@Kamee: Hagyó is középosztálybéli, tehát nincs vele semmi gond.))
@Leonard Zelig: Kér nappal ezelőtt, két nappal ezelőtt.... mit kell állandóan a múlton rágódni!?) Most, hogy forradalom történt a szavazófülkében, kicsire nem adunk!)
Sikerült megcélozniuk az egyik legvéknyabb társadalmi réteget:)

Vágülis pár százezer embert könnyebb kielégíteni, mint pár milliót.
A forradalom szó használata sokakban kicsapta a biztosítékot. Pedig ez retorika, elvtársak... De minek magyarázzak maguknak ilyen kispolgári-csökevény áltudományokat?
@yafet: Mesélnél aról (linkkel, ha lehet), melyik társadalmi réteg TILTAKOZOTT a bejelentett 29 pont (vagy azok bármelyike ellen?

@Thulsa Doom: Bizony: most forradalom történt a szavazófülkében. Az általatok lenézően fülkeforradalmároknak emlegetett SZAVAZÓPOLGÁROK akaratából 174 Fidesz-KDNP jelölt ellenében 2 AZAZ KETTŐ darab úgynevezett szocialista ment be a parlamentbe. Nem kéne ezt észbe venni? Csak úgy kérdem..
@Leonard Zelig: Légy nyugodt. Az általu emlegetett oligarchia (egy része legalább) most szépen bíróság elé fog állni. Szerencséjük (szerencsétek?), hogy csak "fülke"forradalom volt. Nem gondolod?

De értem én, hogy rossz nektek. Úgyhogy:

E L L E H E T M E N N I !

by Gyurcsány Ferenc (Ha nem emlékeznél: a rózsadombi milliárdos kisztitkár pubi)
Mi és ki fog hosszú távon értéket teremteni?

Az, ha a "proli" (arányaiban) egy évben 30 ezerrel költhet el többet, vagy ha a felső-középosztály plusz egymilliót tolhat a vállalkozásába?

Nyilván lesznek ennek az intézkedés-sorozatnak társadalmi kihatásai, de én kérek elnézést: aki azt hiszi, hogy eddig nem voltak társadalmi szakadékok Mo.-n, az jöjjön már ki a burokból. Épp arról volt szó fél éve, hogy az istenadta nép nem befektet, hanem feléli a jövőt. Talán most több marad azoknál, akik inkább az utóbbit preferálják...
Évek óta úgy érzem, csak fizetem, fizetem az adót, és nem történik semmi. Illetve, dehogynem.
Lopnak belőle a politikusok, tenyésztik belőle az ingyenélő cigányokat, korrupció, Völgyhíd, 4es metró, stb.
És közben a középosztályt teljesen leamortizálták, illetve óriási hitelekbe kergették. Mert 2 diplomával, sok munkával igenis nívós életet akarok élni.

Jövőre jelentősen emelkedik így a kézhezkapott fizum, ez már kijárt nekem.

Az ingyenélők meg az un. szegényemberek meg próbáljanak már meg magukról gondoskodni, és ne az én befizetett adómból tegyék.
Dzurindáék is ezt csinálták: elvették a segélyt a lumpencigányoktól, az így felszabadult pénzt adócsökkentésre használták, aztán egyből mintha egy ballaszttól szabadult volna meg az ország, és azóta a szlovák gazdaság dübörög. Nálunk mért nem csinálják ugyanezt?
@Brain$torming: Nekem cska két nyelvvizsgám, és egy diplomám van. Nyilván te is azt gondolod, hogy miután az államnak utánam ma is majd annyi bevétele van, mint amennyiből én élek, még kapjon tőlem egy tizest havonta. Ugye???
@szárny: Miért köszön vissza állandóan az az érvelés, hogy aki nem ért egyet azzal, amit a Fidesz csinál, az liberálkomenista elftárs? Valahogy nem fér a fejembe, hogy ilyen primitív választ hogyan LEHET bármire adni?
@Ianas: Don't feed the troll! Please, please, please!
@Vitéz Kőbányai Világos: Sorry. Csak van olyan fórum, ahol a trollok részaránya 50-90% :)

De valóban, bedőltem butául.

Bár elképzelhető, hogy komolyan gondolja.
kérdem én, kit kellene kielégíteni?
aki rendes bejelentett bérrel adózik és befizeti az szja döntő részét?
vagy akik minimálbérre bejelentve vállalkozóként x5-el jár?
vagy azt aki eva-ként, ekho-ként röhög a brutális terhelésen?
kicsit el lett tolva az utóbbi időben az a nagy közös felelősségvállalás a rendesen adózók irányába
az, hogy most visszakapunk belőle az egykulcsossal, szerintem még mindig csak kompenzáció
az senkit nem zavar, hogy ua-z a kórházi ellátást kapja pl aki pár ezer forintot fizet mint aki súlyos tízezreket?
ne legyünk már demagógok, ez nem a szocializmus, lesznek akik jobban élnek és lesznek akik rosszabbul
én középosztálybelinek érzem magam, de sajnos a jelenlegi adóterhelések mellett messze nem úgy élek
amibe kerülök a cégemnek, azt ha evásként számláznám pl, akkor DUPLA annyi nettóm maradna, csak van akinek ezt lehet, van aiknek meg nem sajnos ...
egyetértek Viktorral, most aki rendesen adózik az a lúzer ...
@sirlancelot: Sajna az általad említett lúzerek között ott van pl. az összes általános iskolai tanár. Nem állítom, hogy nincsenek túl sok (sőt, ellenkezőleg), viszont ez a lépés 5-10-15 ezer forintot von el a különben sem túl magas fizetésükből. Azt sem állítom, hogy nem alkalmatlan a jelentős részük, viszont így aztán biztos, hogy legfeljebb örültek mennek tanítónak (eddig is, most még inkább). A probléma az, hogy nekik nem a havi 200-250 nettóból kell több terhet vállalni, hanem a havi 100-ból. Megértem, hogy leszarják, amikor arányosságról hadoválnak nekik. Továbbá azt is, hogy aki el tud menni, pályaelhagy (ez megint a tehetségtelenebbeket hagyja pályán). Amég a közalkalmazottaknál nincs teljesítményértékelés/-bérezés, van viszont adóemelés, addig az olyan ágazatok, mint az oktatás, taccsra kerülnek. Holott, ha van stratégiai ágazat, ha az oktatás, biztos az...
A legkomolyabb segítséget a jól kereső foglalkoztatottak kapták a Szja-csökkentésével. Magyarországon a rendes adófizető keresőkre kirótt adóteher elviselhetetlenl magas volt, a világ egyik legmagasabbika (miközben a keresetek azért nem érték el a svéd szintet). Nagyon helyes, hogy ezt a mértéket csökkentik.

Nekem elegem volt abból, hogy az általam megtermelt érték 72-73%-át elveszi az állam (ezt három éve számoltam).
Ideje lenne belátni végre, hogy a felülről erőltetett "szolidaritás" megbukott!

Megbukott a kommunizmus alatt, és megbukott a Nagy Elszúrás alatt is!

Az évtizedes (százados), alapvető problémák közül semmit sem oldott meg, viszont kiélezte a társadalmi csoportok közötti ellentéteket!
@Grrr: Ez persze rendben is van. Azt nem értem, hogy ettől miért válik okévá, hogy a gyengébben keresők terhei (akik nyilván még messzebb vannak a svéd szinttől) nőttek? Nem az a bajom, hogy nem csökkentek. De nőttek!
azért az adócsökkentés ad(hat) plusszt a tanároknak is, náluk ugye a 13. havi elvétele volt a szívóág
@sirlancelot: Pl. milyen esetben? Elvárjuk a 23 éves kezdő pedagógustól, hogy azonnal 5 gyereke legyen. Oder hogy?
nagyon jó
nem a bankár oligarchia
, hanem a felsö közép:)
melyik felsö ? susogó melegítö felsö?
@brainstorming: "...Lopnak belőle a politikusok, tenyésztik belőle az ingyenélő cigányokat, korrupció, Völgyhíd, 4es metró, stb.
És közben a középosztályt teljesen leamortizálták, illetve óriási hitelekbe kergették. Mert 2 diplomával, sok munkával igenis nívós életet akarok élni. Jövőre jelentősen emelkedik így a kézhezkapott fizum, ez már kijárt nekem."

Nem tenyészt senki senkit, csak ha közel-távon semmi munkahely nincs, te is csak dugnál ezerrel. Inkább felvilágosítás, óvszer, munkahely kéne, nem gondolod?
Völgyhíd kellett, csak így kaptak arra a szakaszra EU-pénzt - gondolom, te sem bánod, hogy gyorsabban eljuthatsz ide-oda?!
4-es metrót ki állította le? Már rég kevesebb büdösítő busz, és gyorsabb tömegmozgatás lenne.
Korrupció, lopós politikusok - egyetértek, csak a szemed rajtuk legyen ebben a ciklusban is!
Én is diplomás munkás vagyok, de nekem 160 ezer körülivel csökken a fizum évre bontva. Mit baszok el?
Hoppá...Akár már idén emelhetik a minimálbért, de jövőre biztosan. A sok siránkozó alól kihúzták a széket, akik szerint "Orbán a gazdagok új barátja"...
Én általában elvi szempontból nem tartom helyesnek, hogy a foglalkoztatottak ne adózzanak (Szja), úgyhogy az adójóváírás eltörlését helyesnek tartom. Jó lenne, ha nőnének a bérek, beleértvev a minimálbért is, hogy végeredményben ne járjon érezhető elvonással. Vagy akár fokozatosan lehetne leépíteni ezt a kedvezményt.
@sirlancelot: mivel a kereserük többnyire teljesen befért a 17%-os sávba, ezért a 16%-ra csökkentés éves szinten kb 20ezer pluszt jelent nekik. Viszont az adójóváírás eltörlése kb évi 180ezer mínuszt. Szóval igenis nő a szegények adóterhelése.
@bloghozszokott: Munkahely, mint olyan, amúgy lenne, csak ez a réteg jelentős részben foglalkoztathatatlan. Képzetlen, megbízhatatlan (nem jelenik meg munkakezdéskor), a férje nem engedi (igen, még Magyaroszágon is van erre példa!), esetleg olyan objektív okok miatt van bajban, hogy nincs időben tömegközlekedés a munkahelyre, nem tudja óvodába adni a gyerekeit...

Ezt nem munkahellyel lehet megoldani, hanem a "kínálati" oldallal kell foglalkozni. És - szerintem - a paternalisztikus ösztönöket kell levetkezni, hogy "az államak kell munkát adni nekik", meg hogy "az államnak tovább kell segélyezni". A szociális transzferek utáni jövedelemegyenlőtlenség, valamint a szegélységi rizikó Magyarországon a legalacsonyabbak között van - miközben ezt nagyon kevés foglalkoztatott termeli ki. Ez nonszensz!
@II.Briandrew:
"Hoppá...Akár már idén emelhetik a minimálbért, de jövőre biztosan. A sok siránkozó alól kihúzták a széket, akik szerint "Orbán a gazdagok új barátja"..."

Aha. Tudod, most az a helyzet, hogy a takarítónőnek emelkedik a fizetése, mert minimálbéres. A nagyfőnökök fizetése emelkedik, mert ők jobban jártak a 16%-os adóval.

Én meg, a diplomás alkalmazott, aki ezek szerint mégsem középosztály, kevesebbet fogok kapni...

Csókolom, tapsikolhatok?
Általános iskolai, középiskolai, és felsőoktatásbeli oktatók bére tavaly a 13. havi elvételével csökkent.

Most újra csökkenni fog az oktatók bére az adójóváírás eltűnése miatt, kb. az egyetemi adjunktusig bezárólag.

Ehhez jön a 15% bértömeg csökkentés, amit vagy terítenek, vagy egyes embereket bocsájtanak el miatta.

Szóval csórikáimnak az előző kormány is jó volt, de a mostani alatt még jobb lesz. Sebaj, építik az országot, akár ingyen is.
@II.Briandrew: Ez nyílván rengeteget segít a 150-200 bruttó közt keresőkön (akik most erősen szopóágon vannak).
@bloghozszokott: Nyilván lusta és buta vagy. Velem együtt. Meg még további nehány százezer ápolóval, tanítóval, tűzoltóval, kezdő versenyszférás munkavállalóval, pénztárossal,... együtt. Akik most téged nem értenek, azok előtt valszeg az is rejtve van, hogy a magyar munkavállalók közel kétharmada esik bruttó 250 ezer forint alá (tehát abba a körbe, amelyik most szív). Ezek az emberek (esetleg max 100 000 feketéző alvállalkozó kivételével) dolgoznak. Kivétel nélkül, van aki igyekvőbb, van aki kevésbé az, de mind dolgoznak. És már most is szarul élnek, ettől pedig még rosszabbul fognak. Az új adótervet itt éltetők közül ez nyilván mindenkinek oké. Gondolom meg tudják magyarázni (okosabb vagyok, jobbat érdemlek, az ő hibája, az ő döntése, stb). Nem remélem, hogy valaha ilyen helyzetbe kerülnek, de azért hátha másképp gondolkodnának, ha csak pár napra... mondjuk nettó 80ért takarítanának, vagy megpróbálnának lehúzni 12 órát szalag mellett, minimálbérért (arról már ne is beszéljünk, hogy egy rossz magaviseletü 4-es osztály próbáljanak terelgetni).
@Grrr: Még mindig nem vagy képben. Képzett vagyok, megbíhaztó, 40 helyett 60 órát dolgozom hetente... oszt mégis csökken a fizum. Gondolom azért, mert túlkereslet van a munkámra.
@Terézágyú:

Elárulod nekem, hogy ha 16%-os lesz az adód, akkor hogy a fenébe fogsz te rosszabbul járni? Érdekes módon én is diplomás alkalmazott vagyok, még sem járok rosszabbul, mint az elmúlt 8 év vagy akár 20 évben...
Amúgy is arról beszéltem, hogy a minimálbért emelik. Én speciel örülök annak is, hogy a "takarító néninek" magasabb lesz a fizetése. Téged pedig ha nem fizetnek meg eléggé, válts állást és ne folyton a mindenkori kormányra mutogass! Elkezdték lefaragni a terheket, szépen lassan, de biztosan. De ha neked jó volt az előző rendszer, akkor élj abban!
@szárny: Egy szóval se mondtam, hogy bárki is tiltakozott! Sőt kifejezetten örülnek neki! Mernének mást tenni...

A beígért 1 millió új munkahelyen a fizetés pedig mindenkinek a kedvező 250.000 Ft-nál fog kezdődni. Mert aki most nem megy el 60 rugóért dolgozni, az akkor 50-ért se fog elmenni.
@Vitéz Kőbányai Világos:

Annyira jó, amikor valaki a kisujját nyújtja és a karja kellene. Eddig mi volt? Minden happy és ok? Nem. Elindult egy változás és szépen lassan nyilván eléri azt a réteget is. Tipikus siránkozó, örök elégedetlen, pesszimista magyar mentalitás...nem irigyellek!
@II.Briandrew:
"Elárulod nekem, hogy ha 16%-os lesz az adód, akkor hogy a fenébe fogsz te rosszabbul járni?"

Fentebb már többen leírták... :)

"Téged pedig ha nem fizetnek meg eléggé, válts állást és ne folyton a mindenkori kormányra mutogass! De ha neked jó volt az előző rendszer, akkor élj abban!"

avagy "akinek nem tetszik, el lehet menni"? :)))
Kormányok mennek, kormányok jönnek, de úgy látom, ez az alapválasz minden kritikára :)
@Terézágyú:

Nem, egyáltalán nem ezt mondtam. Ez a másik oldal egyik jeles figurájának kedvenc mondata.

A pesszimizmust, örök elégedetlenkedést kellene már befejezni és végre örülni annak, hogy elindult egy változás. Mindenkinek, mindig nem lehet megfelelni.
@II.Briandrew:
"Annyira jó, amikor valaki a kisujját nyújtja és a karja kellene."

Hát nekem nem kell a kormány karja, mert az amúgyis a zsebemben van :)
Mellesleg nem a kisujját nyújtja, hanem a középsőt :)
@II.Briandrew: Figyu, példa: bruttó 150 000 forint fizetés---> jelenlegi adóteher 32800 forint, jelenlegi jóváírás 15100 forint, tényleges adóbefizetés 17700 forint (az államnak fizetendő egyéb terhek mellesleg:kb 68 000 forint). Jövőre 150 000 bruttóból az adó 24 000 forint, a jóváírás (legkésőbb két év múlva) 0 forint. Bukó: 6 300 forint. Figyelmedbe ajánlom azt a körülményt, hogy ez egy 20 (!) év tapasztalattal rendelkező általános iskolai tanár fizetése. (Továbbá amúgy egy csomó kezdő diplomásé is, kb.) Persze, ha már bedolgoztad magad egy most épp menő szakmába, akkor válthatsz pillanat alatt. Amég nem, addig viszont örülsz, hogy van helyed (ez igaz pénzügyesekre, informatikusokra, jogászokra is). Magyarán ne oktassál munkahelyváltoztatással, vagy esetleg kérdezz meg egy 55 éves, 20 éve munkanélküli lakatost, vagy egy tavaly végzett közgazdászt! Azzal meg végképp ne gyere, hogy ettől a programtól majd lesz több munkahely, pláne magasabb fizu! Nem lesz... Az Orbán liebling kkv-knak lesz nagyobb profit, amiből ugye majd mégkevesebbett kell a közösbe adni, nehogy aztán megártson szegényeknek!
@II.Briandrew:
"Nem, egyáltalán nem ezt mondtam. Ez a másik oldal egyik jeles figurájának kedvenc mondata."

De, basszus, ezt mondtad.
@II.Briandrew: Nem éri el, ez a baj. A kiválló leszivárgás elmélet a Friedman féle neokon-fasiszták találmánya. Nem működött sehol, viszont eredményezett egy csomó keményen dolgozó, mégis nyomorgó amerikait (északon és délen is).
@Vitéz Kőbányai Világos: Nekem az a gyanúm, hogy Ön inkább írni szeretne, olvasni már kevésbé. Mert hogy arra nemigen figyelt, hogy én mit mondtam és kinek.
@stratez:
"Hablatyolás. Az előző 8 év minden az Orbán-programmal kapcsolatos fanyalgást felülír. Majd ha az Orbán-programok is idevezetnek 8 év múltán, akkor lehet kuvikolni, addig viszont kuss."

Na, halljátok emberek, tilos a kormány kritikája.

Egyébként annak idején az első orbánkormány alatt is ugyanez volt... a minimálbérek ott is nőttek, meg valahogy a vezetőké is, csak a sima alkalmazottaké nem...
Aztán majd csodálkoznak a fityeszek, hogy négy év múlva megint feljönnek a szocik - pedig ne adja isten!!!
@Terézágyú:

Vitatkozhatunk ezen....azt olvasol ki a szavaimból, amit akarsz. Azt írtam, hogy ne siránkozz, hanem ha nem jól fizetnek meg, akkor válts állást. A kormány a minimálbért határozza meg(leszámítva a közszférát) és nem minden magyar ember fizetését!
@Vitéz Kőbányai Világos:

6300 forint...ez most komoly? Ehhez képest tudod mennyivel marad több a zsebedben, ha beindul végre a gazdaság?

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy semmi nem jó, amit ez a kormány csinál...az előző ilyen jó volt? Most komolyan...le vagyok döbbenve, hogy bejelentettek 29 intézkedést és mindenki figyelmen kívül hagy 28-at és siránkozik egyen. Aztán bejelentik a minimálbér emelését, akkor meg az eggyel feljebbi kategória tagjai siránkoznak...Ezek szerint eddig minden rendben volt, igaz?
@Grrr: Elolvastam mégegyszer. Továbbra se látom, hogy ez bármilyen módon igazolná az átlag (másfélszerese) alatti keresetek tehernövelését. Legfeljebb a kínálati oldallal baszik ki, hamár itt tartunk (lsd. kevesebb és rosszabb minőségű tanító).
@II.Briandrew:
"Vitatkozhatunk ezen....azt olvasol ki a szavaimból, amit akarsz."

Hát, csak azt, amit írsz :)))))

"Azt írtam, hogy ne siránkozz, hanem ha nem jól fizetnek meg, akkor válts állást."

Hát ezt mondta gyurcsány is: "ne siránkozz, hanem ha nem jól fizetnek meg, akkor válts országot".
@II.Briandrew: Hát ha gondolod, akkor mégegy: az 500 millás vállalkozások (azok aztán már marhára nem kicsik) tehercsökkentését hogy illesztjük igazságossági szempontból az évi 1,5 milliós fizetések (az bizony elég kicsi) tehernöveléséhez? Ezt pont arra mutat, hogy ha beindul a gazdaság (ami beindult volna a Bajnai-féle adótervek mellett is csak akkor nem lehetett volna így betérdelni a havi fél milla feletti fizetéseknek, továbbá az 50 és 500 milla közti kiskirályoknak), ebből csak az lesz, hogy a tulajnak lesz új lexus, a beosztott éhenhal (munkaerő túlkinálat baromi kevés területen van, a terhek nagyobb részét a munkavállalók viszik, stb). A többivel (pálinka, stb) had ne foglalkozzak, röhelyes...
@Terézágyú:

Szerinted a kettő ugyanaz???? Jézus Úristen! Ok, én ebbe a mélységbe már nem akarok lemenni. Inkább megyek és csinálok valami értelmeset!
@II.Briandrew:
"Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy semmi nem jó, amit ez a kormány csinál...az előző ilyen jó volt?"

Basszus, nem, nem volt jó, azért kellett annak a kormánynak mennie!
Nekem ez nem fér a fejembe, hogy hogy nem lehet ezt megérteni? Azért küldtük el a régit, mert azt akarjuk, hogy jobb legyen az új. És ha úgy érezzük, hogy az új se jobb, akkor kritizáljuk, illetve majd elküldjük. Ugyanúgy ahogy emezt.
@szárny: Pont az ilyen agyatlanokra alapozza orbán úr az egész Fidesz-kormányzást. Neked, komám, a szar is csokiból van, ha viktor kínálja.
@II.Briandrew:
Egyébként a te fizuddal mi lesz? Csökken? Marad? Nő? :)))
Azért az elgondolkodtató az LMP függetelnségével kapcsolatban, hogy eddig nagyon tudtak a párt- és kampányfinanszírozás tisztázásáról beszélni, követelni azt. Most amikor Orbán Viktor egyik pontja tovább ront a helyzeten, valahogy csendben vannak. Mi lehet ennek az oka vajon?
@II.Briandrew: Haggyuk már a másik oldalt, bakker, most ezek kormányoznak, ezeket kell szapulni, ha átbasznak. Márpedig erős a gyanúm, hogy átbasztak.
@II.Briandrew:
"Szerinted a kettő ugyanaz????"

Nem, nem ugyanaz, mert az egyiket neked vágta a képedbe a szemét szoci hazaáruló, a másikat meg te vágtad másvalaki képébe... :)
Hogy lenne ugyanaz? Az első eset undorít téged, a másik meg teljesen jogos.... :)
@Vitéz Kőbányai Világos: Ilyen kérdésekben nincs megfellebbezhezhetetlen igazság. Én elvi szempontból támogatom az alacsony keresetek adómentességének eltörlését (progresszív adókulcsokkal amúgy nem lenne bajom). Az, hogy ez most tehernövekedést okoz, igaz. De mit lehet itt tenni? Eddig meg sok-sok éven át élvezték az előnyeit az érintettek. El lehet húzni egy kicsit még jobban a bevezetést, úgy, hogy a nettó fizetések ne csökkenjenek (érezhetően).
@Vitéz Kőbányai Világos:

Válaszolok, aztán tényleg inkább lépek, mert azzal nem tudok vitázni, hogy a Fidesz és Orbán bármit csinál, az rossz...

Először is...röhej, sima j, nem ly. Másodszor. Amit leírsz, annak se füle, se farka. Össze-vissza írsz mindent, de próbálok reagálni!
Azon túl, hogy csökkentik a terheit a kis és közepes vállalkozásoknak 500 milliós bevételig az nem azt jelenti, hogy a főnöknek lesz új Lexusa, az alkalmazott meg éhen hal. Ha kevesebb adót fizet, fordítsa bérfejlesztésre. Hidd el, meg fogják találni a módját, hogy ezt elérjék. Csakhogy a kormánynak oda most, jelenleg és korábban sem volt semmilyen hatásköre, ami előírja, hogy egy magáncégnél mennyi a fizetés. Gesztusokat tehet a vállalkozónak, könnyítheti a terheit, mint pl most. Ennyi. Arról egyik kormány sem tehet, hogy az adott magáncég hogyan zsigereli ki a dolgozóit. Előbb-utóbb az ilyen cég vagy megszűnik vagy csődbe megy...
Felső középosztály, kész röhej. Ilyen nincs.
@Vitéz Kőbányai Világos: "az 500 millás vállalkozások (azok aztán már marhára nem kicsik)"

Az EU módszertan szerint 2 millió euró éves árbevételig (vagy árrés, kereskedőcégeknél) nemhogy kis- hanem mikrovállalkozásokról beszélünk. A kisvállalkozás kategória 2-10 millió között van.

Amúgy persze ágazatonként igen eltérő az árbevétel és a hozzáadottérték aránya. Egy 500 milliós cég produkálhat akár 50-100 milliós hozzáadottértéket is, aminek nagy része ráadásul gépek és ingatlanok "hozzájárulása" - így összesen csak 3-4 munkása van. Az mindenképpen mikrovállalkozás.
@II.Briandrew: Tényleg kissé össze-vissza (mivel dolgozom közben). Ugyanakkor baromira nem látom, hogy a dolgozókat kizsigerelő vállalkozások olyan marhára csődbe mennének. Melyik McDonald's franchise, balatoni étterem, vidéki szupermarket, stb. ment csődbe az utóbbi időben? Vajon mivel fogja elérni a dolgozó, hogy a teherkönnyítés az ő bérét fejlessze? Amég nincs súlyos túlkinálat munkahelyből, addig ez nem nagyon jön létre, ehhez pedig nem egymillió új munkahely kell, hanem kb 3.
@II.Briandrew: Igen, a 29 pontbol mindrol lehet vitatkozni, de egy egyszeruen aljassag - elvesz azoktol, akiknek nagyon keves van, es ad azoknak, akiknek sokkal tobb. En szerencsere a masodik csoportba tartozom, de kurvara elszegyelltem magam, amikor megsaccoltam, hogy milyen sokat fog noni jovore a netto fizetesem, egy fel-tucat vagy egy tucat szegeny ember es gyerei rovasara. (Vamosi Nagy Szabolcs adoszakerto szerint az adointezkedesek a koltsegvetesre kb. semlegesek lesznek, tehat amit a gazdagabbak kapnak, azt a szegenyektol veezik el.)
@Grrr: Tudtommal az 500 millio azoalapra (profit) vonatkozik, nem forgalomra.
@Megfigyelo: És neked most lesz alkalmad azt a pénzt befektetni, esetleg vállalkozni. Abból a tucat szegény emberből meg lehet hogy egynek épp te adsz munkát, miközben másik 6 meg ugyanúgy sz@rik bele, mint eddig...
Csendben megjegyzem, hogy a bezzeg-ország Szlovákiában is az egykulcsos adó volt a mostani kiscsoda egyik pillére...
Egyszer már jó lesz ha valaki arra a "szűk rétegre" is gondol, aki eltartja az országot... még az előtt, hogy az is végképp belepistulna és csatlakozna az elfekvők széles táborához!
Ha valakinek az a szolidaritás, hogy azt a lovat kell ütni, amelyik húz, az nem valami igazságos és nem is valami bölcs!
98-ban 1.098.000 ember vallott be minimálbér, vagy az alatti kövedelmet, de ezekből csak 300.000 munkavállalóként, a többi vállakozó volt, stb. ez türhetetlen, s nincs olyan APEH, akik ezt a 700.000 embert végig vagyonvizsgálná. valami tenni kell, hogy ezek is adózzanak. Ráadásul a 300.000 munkavállaló egy jórésze is csak papíron minimálbéres.... Tehát a minimálbért meg kell adóztatni, s azoknak akik eddig semmit sem fizettek be, azoknak nagy túrost.. aki pedig emiatt tényleg rászorul, azt szociális ellátási oldalon kell támogatni, s nem az adóban.
@dagiiron: 2008-ban, természetesen
Ezzel az SZJA-változtatással szépen egymásnak ugrasztottak nagyon sok embert. Régi jó magyar szokás szerint azt nézzük mi van a másiknak. Én speceil nagyon örülnék, ha a jövedelemem akkora lenne, hogy 32%-kal adózzak.

Ha elkezdik megemelni a minimálbért, azzal még több járulékterhet rónak a munkaadókra. Aki eddig ügyeskedett, az ezután még jobban fog. Aki meg a gyárban melózott minimálbéren, az meg megint beszopta.

Ha átmenetileg csökkentenék a járulék-terheket, talán több embert lehetne beterelni a legális gazdaságba. Az ügyeskedő vállalkozókat kéne baszogatni, nem azt aki örül ha kihúzza hó végéig. Hozzászokna a társadalom is, hogy ez a normális. Majd azután lehetne emelni az szja-t.
@pHérték:

így van, Fletóék politikája az volt, hogy olyan szintű elvonást vezetett be a "statisztikai átlag " felett kereső, minden jövedelmét leadozzó emberekre, hogy folyamatosan húzta le őket. Az azért nevetséges, hogy egy 400 bruttót kereső ember a gazdasági visszaesés miatt az elmúlt években szinte alíg kapott fizetésemelést, viszont azadóelvonása folyamatosan nőtt, azaz reálbér csökkenése volt, s nem csak ebben az évvben, vagy tavaly, hanem 2006 óta, sőt már előtte is, mert az évi néhány százalékos béremelések nem ellensúlyozták a TB plafon emelést, a kedvezmények eltörlését, az adó emelését stb stb.
@Vitéz Kőbányai Világos: Nem látod a fától az erdőt. Ez gyakorlatilag az utolsó lehetőség. Akkora a "gazdag" rétegeknél (értsd 400-800eFt körül kereső és adózó bejelentett munkavállalók) az elvonás, hogy már az ország pénzügyi egyensúlyát veszélyezteti ezen rétegek elvándorlása.
A keresett szakmákban már egy értelmes (gyak. egy nyelvet legalább beszélő (és nem makogó) érdemi tudássál rendelkező) frissdiplomást sem találsz 400-500 körül sem, mert mindet elszívják már egyetem alatt külföldre vagy maga megy ki... Hiába csak 2-3X annyi kint a fizu, de nettóban 5X-ös, ennyiért pedig szinte mindenki vállalja a beilleszkedéssel járó nehézséget. Vagy próbálj meg összeszedni egy 30-35 évés középvezetőt műszaki területre. Rá fogsz jönni, hogy nincs! Már olyan alacsony néhány fejlesztőcégnél a felvételi elvárás, hogy már egyetem elvégzésével bajban lévőket is vesznek fel...
Ez a réteg fizeti az adók nagy részét és ha nem csinálnak valamit, a minőség romlása miatt a fejlesztőcégek lassan elvándorolnak innen (már volt rá eddig is nem egy példa). Aztán viszik néhány év múlva a gyárat is, mert tudják, hogy a kettőnek együtt van igazán értelme. Mi most Indiával, Szlovákiával és Kínával versenyzünk. Olyan trendek alakultak ki az elmúlt években (szinte minden it fejlesztővég cseheknél vagy szlovákoknál nyitott irodát, mert annyira magas lett volna itt egy fejlesztő összköltsége), amin sürgősen változtatni kell vagy 10millió minimálbéres országa leszünk.
Ennek első lépése lehet az egységes 16%-os adó. Gondolj bele, ha anno Kóka nem ellenzi ezt amikor az összes többi ország meglépte körülöttünk, és csak az ő gazdasági növekedésüket átlagát produkáljuk az elmúlt 8 évben, most hol lennénk...
Az én szubjektív véleményem a középosztály támogatásával kapcsolatban az, hogy lehet, hogy nem tűnik fairnek, de másképp nem működik. Arisztotelész megmondta, hogy egy demokrácia (ill. politeia) lelke a középosztály. Ők adóznak a legtöbbet, ők viszik a gazdaságot, ők az egyetlen olyan réteg, akitől pénzt, szürkeállományt humán errőforrás jelentős részét várhatjuk. Lehet, hogy nem vagyok szociálisan túl érzékeny, sőt biztos, de amennyire látom az utóbbi időkben megfojtották a középosztályt. Mert a gazdagok kevesen vannak és őket nehéz megadóztatni, így ők sem fizetnek többet mint a középréteg, sőt nagyrészük minimálon van. Ha a középosztálynak tőkéje lesz, az országnak lesz tőkéje. Munkát adnak, több adót adnak, ipart, mezőgazdaságot fejlesztenek. Szerintem ez elég egyértelmű, nem járhat jól mindenki, de ha a középosztályt továbbra megfullasztják a vállalkozási kedv nem nő, nem lesz munkahely és hiába nem adóznak a minimálbéresek, mert mindenki munkanélküli lesz. Azt nem tudom, hogy Orbán képes-e véghez vinni ezt, de az irány szerintem jó.
Gratulálok orbánnak! Gyári munkásként a havi 150000 bruttómból két év múlva 6700 Ft-tal több adót fizetek! Igen megcsinálták a nagyarányú adócsökkebntést!
Mielőtt még leproliznának, és megkapnám hogy miért nem mentem egyetemre, megjegyezném, hogy ha én nem esztergálok a sok felsőfokú végzettségű nem eszik.
@mauser: Speciel Koka akarta az egykulcsos adot, a tobbi part nem. (Nemreg meg Orban is eliteloen nyilatkozott rola.)

@nabu: En - lehet, hogy az egesz kozeposztaly helyett egyedul - mar elore nagyon szegyellem magamat attol, hogy mennyire meg fog ugrani a netto jovedelmem a szegenyek rovasara. Az adokat csokkenteni lehet, sot kell, de most nem errol van szo, hanem arrol, hogy a kisfizetesuek adojat novelik, a legjobban fizetetteket csokkentik, s az eredmeny a koltsegvetesnek semleges lesz (Vamosi Nagy Szabolcs adoszakerto szerint).
ELTÖRLIK A LUXUS ADÓT!!!!
MOST MONDTA BE A RÁDIÓ!!!!
@Pszt!: ha van gyereked akkor valószínű több fog maRADNIezt tudtad??
Abszolút jogosnak látom a FIDESZ-nek ért vádakat. Lassan két hete kormányoznak, és még mindig nem sikerült helyretenniük a 8 éves szociálliberális sáskajárás következményeit. Nem csoda, hogy fogy azoknak a türelme, akik idejuttatták az országot.
@Gyurma73: Hmm! Végre egy ígéret, amit szó szerint betartottak :)
A lényeg az, a Fidesz nyolc éven át hazudott.A kampányában is nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi szolidaritásra és a szegények élethelyzetének javítására na a felvázolt lépések ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Hazugsággal nyert választást!!! Fujj!! Nem sül le a pofájukról a bőr!?
@Megfigyelo: Igen, a végén sokat hangoztatta, de ha emlékszel a Szlovákok 2004-es adóreformja után váltig azt nyilatkozta, hogy a Szlovákok ezt bebukják (bezzeg a Pannon Puma ugye...), aztán 2008-ra hirtelen eszébe jutott, hogy tényleg ez lenne az út, csak addigra már sehol sem volt... (nem mintha bánnám, hogy nincs már sehol...)
@Pszt!: szia! te forgácsot reggelizel?ne hagyd magad átverni.
@yafet: Egy erős társadalomban a középosztály a legerősebb, legnagyobb.
@yafet:
Sikerült azt a réteget(lakosság 10%-a) jutalmazni végre, több évnyni elfeledés után, akik az szja bevételek 80%-át adják össze, és eltartják az összes többit. Mindenki jutalmazta a közszolgákat, nyugdíjasokat, cigányokat stb..., de az igazi középréteggel senki nem törődött, viszont sikerült annyira sanyargatni őket, hogy aki nem tudott, az lesüllyedt a középből, és ez a politikusok hibája.
Én és nagyon sok ismerősöm, évek óta csak fizetjük és fizetjük az egyre több adót(nem, nem panaszkodom, tényleg örülök, hogy sok adót kell fizetnem, mert azt jelenti van miből), viszont nem jár semmilyen kedvezmény, mert annyira jól keresünk; de ha több adót kellett fizetni, akkor csak mi voltunk akik összeadhattuk; ha megtakarítok adózzak utána; ha gyereket merünk vállalni fizessünk utána, az hogy eltartjuk a magándokikat senki nem honorálja, stb.. Mi többet költünk a többől, ergo többel járunk hozzá a gazdaság működéséhez, ha most több marad, akkor még többet költünk majd, bár személy szerint megtakarítani akarok, a családomnak és nem az államnak. Igen van családtag, akinek rosszabb lesz, őket bizony mi fogjuk segíteni, ezt honorálja az állam? Nem, ezt sem. Reméljük további töketlenkedéssel nem fogja ennek az egyetlen jónak az eredményét erodálni ez kontár kormány.
@Megfigyelo: Miért szégyenled magad? Őszintén, vagy mert elvárják, hogy rosszul érezd magad azért, mert megélsz a munkádból, azok akik nem? És miért a szegények rovására? Ez mekkora csúsztatás! Vajon a szegények is nem járnak-e jobban azzal, ha neked több marad, amiből teszem azt támogathatod őket közvetlenül? Vagy erre még nem gondoltál? Azt a többletet, ami miatt "szégyenkezel" nyugodtan átutalhatod egy karitatív alapítványnak!
süti beállítások módosítása