Spanyol fieszta Pesten a döntő után

2010.07.14. 10:15 miket

A világbajnokság alatt gyönyörűen kirajzolódott, mennyien használják Budapestet, ha van rá lehetőség. Tömegek ültek minden este a szabadtéri kivetítők előtt. Akár a belváros Szabadság téri kedvességen, akár az „Eiffel téri” magánterületen zajlott happeningen, vagy bárhol a városban felállított készségeken figyeltük Uruguay menetelését, láthattuk, hogy lehet élet a téren, ha vannak hívószavak, mint jelen esetben a VB, vagy közösségi funkciót kap bármilyen más módon.

Ami most csak egy kicsit nagyobb képernyő volt, az állandóra lehet egy mászóka, egy sakkasztal, pingpong-asztal , szökőkút, egy gördeszka rámpa vagy egy érdekes kép. Bármi, ami kicsalogatja, vagy gondolkodásra ösztönzi a népet, kihívja őket zugaikból, közösséget teremt idegen városlakók között.

Egy jó irányba haladó városvezetésnek nem is lehet más célja, minthogy élhetőbbé tegye a teret, amit rábíztak szavazói. Így egy idő után akár Kovács László és Madeleine Albright is békésen piknikelhetne együtt a Kodály körönd egyik szegletében gárdafelvonuláskor. Gyönyörű kilátások állnak csodás városunk előtt.

De spanyolok már elfoglalták Budapestet egy éjszakára (és itt nem a Fadesára gondolok).

Miközben Afrikában meghódították a világot, Budapestre is szépen beszivárogtak a piros-sárga zászlók. A spanyol nagykövetség a Vörösmarty utcai Cervantes intézet elé szervezett a döntőre egy fiesztát. A két-háromszáz fős tömeg jó része spanyolokból állt, és a feszült meccs alatt is vígan skandált spanyol lelátóról ismert dalokat. Amikor pedig Iniesta a hosszabbításban eldöntötte a meccset felrobbant a tömeg, a kupaátadásig végig beénekelve a teret. Utána megindultak a spanyol hadak az Andrássy úton. Nem volt nekik elég a világ!

Bő fél órával később az Erzsébet tér közepén álló Danubius kútra kitűzték a spanyol zászlót, és a hódítók vígan vízicsatáztak és énekeltek:

Yo soy! Espanyol! Espanyol! Espanyol!
Yo soy! Espanyol! Espanyol! Espanyol!
Yo soy! Espanyol! Espanyol! Espanyol!

El lehet mélázni, mi lehet Madridban vagy Barcelonában, ha itt ez van. Hihetetlen élmény volt látni Budapesten, amint egy közösség örömében birtokába veszi a várost, és a város velük örül. Gratulálunk és köszönjük Spanyolország!


Fotók: Veres Dalma

http://dapplephotographs.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr622148712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annyival árnyalnám ezt a pozitív képet, hogy a Szabadság téren a német-spanyol elődöntő után hasonlóan ünneplő spanyol erasmusos diákokat részeg magyar németdrukkerek :) támadták be olyan igazi alpári módon, megdobták őket sörrel (műanagpohár csak), ahogy kell.

Egyébként Yo soy Espanyol lesz az, de sokkal inkább hupp Holland. :(
Azért ezt az örömöt irigylem tőlük:)
Én ottvoltam :DD hatalmas volt, főleg a kútban fürdés az ami felejthetetlen volt:D
én ott voltam, hatalmas élmény volt főleg a kútbanfürdés az ami felejthetetlen :DDD
énis ottvoltam :P ugyszintén a kútban és életem legnagyobb élményei között lesz, a fotó készitőjétől kérdezném vagy akinek vannak fotói erről, h nincsennek e még , és nemtudná esetleg nekem elküldeni, előre is köszi !
@DaveGrohl: a nobrakes@citromail.hu cimre
süti beállítások módosítása