Igenis fizessen a Sziget a területhasználatért

2011.01.14. 07:55 baum

Felkavarta az indulatokat Tarlós István főpolgármester bejelentése, miszerint a Szigetnek ezentúl területhasználati díjat kell fizetnie a fővárosnak. 2,5 milliárd forintra taksálta Budapest első körben az összeget, amit másnap maga Tarlós tompított azzal, hogy ebből 1-1,5 milliárdot visszaadnának a szervezőknek.

Természetesen a Facebook volt az első, ami reagált a hírre. Jó szokás szerint megjelentek az ötletet elutasító csoportok, arra még várni kell ugyan, hogy a profilképek lecserélésében adjanak hangot „elkeseredésüknek”, de ami késik, nem múlik. Gerendai Károly a Sziget főszervezője interjút adott rögvest az origónak, ahol elpanaszolta sirámait, sűrűn utalva arra, hogy ők tulajdonképpen országimázst építenek, majdnem hogy jószolgálatot teljesítenek, a tavalyi nyereség is rongyos 80 millió forint volt például.

Még mielőtt agyatlanul nekiesnénk a főpolgármesternek, gondolkodjunk egy kicsit. Emelkedjünk felül a trollokon, akik szipus, drogos fiatalokról szólnak, és azokon is, akik Tarlósban az SS-vezért látják. Nyilván figyelembe kell venni azt, hogy a Sziget mit jelent Budapest és az ország szempontjából. A hírértéke kifejezetten jó Európa-szerte, Budapestnek is jó, mert az ide érkező pénzes fiatalok sok-sok pénzt itt is hagynak. Na de hol? Nagyrészt a Szigeten, egy kevés részük az aquincumi Auchanban, csekély százalékuk pedig biztos marad tovább, egyéb helyekre is elmegy, utazgat, vásárol.

A mostani Szigeteket elsősorban nekik tartják. A fesztiválra látogatók legalább 70 százaléka külföldi. Hol van az már, amikor a hőskorban Müller Péterék saját közönségüknek álmodták meg a rendezvényt. Szigorúan üzleti alapokon nyugszik a vállalkozás, és hiába mondja Gerendai, hogy 80 millió a  haszon, meg majd minden évben falfehér arccal kijelenti, hogy akkor lesz nyereség, ha a hétvégén nem fog esni az eső. A tények azt mutatják, hogy baszott jól lehet ezzel keresni. Gerendai a Costes nevű éttermébe havonta 2,5 millió forintot tol bele. A 2010-es Szigeten megkérdeztem egy zsíroskenyér árust, hogy miért 400 forintnál kezdődik a sima, lilahagymás, némi pirospaprikás deszka. A válasz az volt, hogy a Sziget minden árusnak a szerződésben megszabja, hogy kitől szerezheti be az árut. Csak egy helyen, kilónként 400 forintért. Mi bevétel jöhet be csak a rákényszerített alapanyagbeszerzésből. A sör 500, a kaják ára elszállva, ebből vannak a legnagyobb bevételek. A napijegy 12.000.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy Gerendai és a Sziget szervezőiroda nem érdemelné meg azt a pénzt, amit megkeres. Sőt, örülünk neki. De azt nem szabad elhinni, hogy kultúrmissziót teljesítenek. Nagyon kemény üzletté vált a Sziget megszervezése, már-már a multik kegyetlenségével párosulva. Tehát ne sértődjenek meg azon, hogy területhasználati díjat kell fizetni. Ha ők ennyire jól járnak, akkor legalább ne ingyen kapják meg a buli helyét.

Ettől nem kell jobban szeretni Tarlóst, de azt igenis el kell várni tőle, hogy a budapestiek érdekét képviselje, és ne néhány üzletember gazdasági hasznát hagyja ellentételezés nélkül szárnyalni, mint ahogy azt tette az előző városvezetés. Nincs mese, meg kell egyezni, hogy Gerendaiék továbbra is nyerjenek az üzleten, az idejövő fesztiválozók jól érezzék magukat, és a fővárosnak is legyen pluszbevétele a Sziget által hozott járulékos bevételeken túl is.

az első fotó készítője: Tildy Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr512581974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 4: István 2011.01.16. 11:16:07

Na, eltelt egy hét és kialakult, hogy vasárnap délelőtt lesz az összesítés. Gyér hét volt, de West Balkán ügyben még nem volt nyilatkozat, bár heti nyertesünk lehet, hogy ott is indul.             Szóval NE kattints, mert ...

Trackback: Egy visszautasítható ajánlat 2011.01.14. 23:36:33

Sok-e 2 500 000 e Ft. – azaz kettő és félmilliárd forint – amennyit Tarlós úr gondol a Sziget rendezvény helypénzeként.                       A Wikipédián olvasható adatok szerint a f...

Trackback: Mit érdemel Tarhálós István? 2011.01.14. 14:31:55

Akik már régóta követik az egykori óbudai polgármester és a Sziget "se veled, se nélküled" kapcsolatát, azok Tarlós István főpolgármesterré választása óta várták a csiki-csuki állapotot bemutató szappanopera újabb évadát. Nem is kell csalatko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvetően persze fizessenek, nem is ezzel van a gond. A gond a hozzá állással van.
1. Miért kellett első körben egy irreális összeget bedobni? Hogy utána még ők legyenek a jó fiúk, hogy nem az egészet kérik?
2. Idézet
„Nem akarjuk ellehetetleníteni a Szigetet. Ha valóban nincs pénzük, keressenek gazdag városokat, kerületeket, akik támogatják őket a saját költségvetésükből. Én viszont erről senkivel nem fogok egyeztetni, hiszen ez már nem az én dolgom, hanem a szervezőké.”
Tarlósnak ennyit jelent ez az egész. Semmit. Nem számít neki a város külföldi megítélése, ismertsége, imázsa. Pedig kéne.
Szerintem ezt józan ember nem is vitatja. A FaceBook-on beindult mozgalmak is inkább arról szólnak, hogy "Kell Budapestnek a Sziget!", nem pedig arról, hogy "Ne kelljen fizetni területhasználati díjat a Sziget Fesztiválnak!"
Tarlós első felvetése a Sziget Fesztivál beszántását és helyének sóval fölhintését jelentette volna.
(Bár nem lepődtem volna meg, ha a megszűnése után egy évvel valamely baráti agytrösztnek hirtelen új ötlete támadt volna: "Gyerekek, szervezzünk már egy zenei fesztivált - mondjuk a Hajógyári Szigeten! Nem jó ötlet?")
A Tarlós-féle első javaslatból kiolvasható szándék ennek az írásnak a tartalmával, végkövetkeztetésével köszönő viszonyban sincs.
Szerintem meg ezt úgy hívják, hogy ártárgyalás, a töredékét sem láthattuk, hallhattuk annak, ami a felek között zajlott. Kicsit trükköztették egymást azzal, hogy a közvélemény előtt is el kelljen játszani a szokásos hazugságokat, egyébként meg szépen lezsírozzák a háttérben.
basszus ez a második fotó a mi koncertünkön készült valamikor 2001-ben :D örök hála, sztem már nekünk sincs meg
Baromira nem erről van szó!!
Tarlós el akarja lehetetleníteni a szigetet mert utálja a fiatalokat meg a boldogságot.
Egyébként minden évben kérdés hogy épp nyereséges, nullszaldós, vagy épp veszteséges lesz-e a Sziget, most épp 80 millió pluszban voltak, az ugye nem kevés, de az 1 milliárdhoz képest mi?? honnan fizessék ki??
igenis támogatni kell s szigetet, mert nemcsak növeli Budapest imidzsét, ismertté teszi a világban, hanem az ide jövő fiatalok igenis itt hagyják a pénzüket, ha csak az 500 Ft-os sört meg az Auchan-piát veszik akkor is mert ugye adóznak, nemde? azon kívül jegyet vesznek a HÉV-re, kajálnak a belvárosban, és legalább a Hősök terét megnézik, ha nem is marad itt plusz napokra...
@Ork of Angelland: "Tarlós el akarja lehetetleníteni a szigetet mert utálja a fiatalokat meg a boldogságot."

Ha ezt elhiszed, akkor asszem nem ork vagy, hanem troll. :D
Abban igazatok van, hogy a Sziget márra nem Kultúrmisszió hanem üzlet, ellenben Gerendainak is igaza van abban, hogy jól megfért eddig a fővárossal és tényleg baromi sok adóbevételt hoz. Persze valami jelképes díj beleférne, de nem hiszem, hogy ha már a főváros profitját nézznénk, akkor nagy tolongás lenne Agusztusban a fél hajógyári sziget kibérléséért.
Az meg amit Tarlós mondott, hogy el lehet menni megint érdekes dolog. Jah és mint a Facebook oldal adminja, sehol nem írtuk le, hogy ne fizessen a Sziget, és kösz a linket :D
@Ork of Angelland: Hadd segítsek egy kicsit, ma úgyis Segítő Péntek van.

Gerendai nagyon rafkósan oldotta meg a dolgot, mert maga a Sziget persze, hogy éppencsak nyereséges/nullszaldós, de Gerendai pénze nem abból van, hanem abból, amit a posztoló is állít: övé az a bót, ahonnan a kajások vehetnek bármit is a sörtől a csirkemellen és a sertészsíron át a lilahagymáig és a kenyérig. Azon keres sokat, és mivel a sziget éppencsak nyereséges, így felveheti hozzá az állami támogatásokat. Itt semmi más nem történik, mint Tarlós húzgálja Gerendai lófarkát, mert tudja, hogy G. nem fogja elvinni a Szigetet a helyéről, mert a földrajzi elhelyezkedése a legnagyobb előnye, Gerendai pedig Tarlós fülét pöcköli, mert tudja, hogy úgysem kéri el a 2,5Mrd forintos területhasználatit. Ártárgyalás zajlik, kis pszichológiai ráhatással. Ne aggódj, meglesz a Sziget az 5-6 évvel ezelőtt csúcson járt sztárokkal, meg minden (és én is kint leszek, mint mindig).

Szép hétvégét!
Az , hogy valakit " SS -vezérnek " tituláljanak és nem Törpapának,......kell némi valóságtartalom is !
Demagóg módon a Szigeten lévő árakba kötsz bele....nos a Balcsin is hasonlóak az árak,...a semmiért ! Nem beszélve arról a tényről , hogy 70 % - ban külföldiek fizetik a borsos árakat. Őket sajnálod tán ? Nem kéne lebecsülni a járulékos hasznot , amit a Fővárosnak ( és az Országnak ) hoz a Sziget !
Egyetértek a bloggerrrel, de az 1milliárd azért egy picit tényleg sok. Mindenki ismeri a Gerendai háttér bizniszeit, de azért abban nincs ekkora lauf. Valamint a Tarlós mindenkitől pénzt akar kérni, ez elég sok ingyenes fesztivált kinyírhat.
a sziget milliárdos bevétel a fővárosnak és az országnak is.... ezenkívül pozitív országimázs...
utálom az orbánrezsimet ez köztudott.

De a sziget betiltásával mélyen egyetértek, narkós-alkesz koszfészek az egész.
gerendait meg börtönbe kellene zárni.
>De azt nem szabad elhinni, hogy kultúrmissziót teljesítenek.

Igen, tudjuk, kulturmissziot csak a senki altal nem nezett filmek teljesitenek, meg a modern szinhazak. :) Most komolyan...
Az a 80 millió az nyereség és nem bevétel akart lenni, nem? :)
@puffatag: persze, volt olyan kormány is (ugyanazok, mint ma), amelyik országimázs címén a kormányt dicsőítő jelentéseket küldözgetett polgárainak, vezetőjük a költségekre azt mondta, a nagymamát se kérdezzük a karácsonyi bejgli költségeiről...
Na azért ez boritékolható volt. Amióta Tarlós az ami/aki azóta bögyében vana Sziget, vagy mer' hangos a zene és mari néni nem tud aludni, vagy azért mert sok a szemét, vagy éppen mert nem lehet parkolni a környéken.

Nem akarja ő ezt megszüntetni csak éppen le akarja húzni a sápját, a sajátját nem a városét, mert az kap belőle így is, ahogy az előttem szólóak mondták: BKV. MÁV, HÉV, MAHART, sőt autópálya, parkolási díj, szállodák, kempingek, boltok, perec sütödék, az "offisöl" sör szállító, az összes pálinkaárús, meg a kurvák és a fű árúsok (bár tény hogy utbbi kettő "nem annyira" adózik, de ez talán érv lehet amellett hogy miért is legalizáljuk a füvet és legyenek legális kupik! :) nade ebből azért kap a város is. Nem beszéve a járuláékos haszonról: "This is the first time, that i'm in Hungary but next year i'll be back!" mondja ezt nem egye idelátogató külöldi.
Ja kérem, hogy ebból nem kap Tarlós? Hát igen akkor itt valamit tenni kell az ügyben .

Persze lehetne csinálni 300 milláért faszályos gémeskutas pántlikásos merengve a hortobágyi naplementére bámuló ostoros-betyáros-csikós pulikutyás reklámfilmet, meg toábbi 700 milláért benyomni EU szerte a tévébe, csak arra baszna se idejönni senki, mert a Borat végén is látta már ezt a Kazah himnusz alatt, és kurvára nem érdekli Kazahsztán.

Tarlós elmehet a sunyiba, Nomen est omen: utána csak tarló marad.
@ORBÁNHITLER!: te ostoba gyűlölködő köcsög vagy. Az ilyenek miatt tart itt ez az ország.
Amellett, hogy az egymilliárd forintot arcpirítóan magas összegnek tartom, azon csodálkozom, hogy hogy a fenébe nem kellett eddig ilyen szabadtéri happeningekért fizetni? A Szigeten kívül (ahol azért elég erős a pr-ja a "rendet tartunk, rendet teszünk" szándékának) számos olyan szabadtéri rendezvény van, ahol gyalázatos állapotokat hagynak maguk után; ilyen volt pl. a Majális a Városligetben, több párt kisszínpadával, meg vmi retrózenével, bóvliárusokkal, műanyagpoharas sörrel és ami még belefér. Nehogymár le lehessen bármelyik parkot tarolni egy hétvégi ökörsütéskor!
Amúgy az is lehet, hogy Tarlósnak tényleg nem szívügye a Sziget. Nem ő volt az, aki jónéhány éve kifogásolni kezdte, hogy "Szivárvány" sátor is van?
nem is értem minek van a Sziget Budapesten...túl színvonalas ez abba a szürke, lepukkant, unalmas és piszkos városba, fura is volt, hogy eddig gond nélkül működött pedig pl. a "hangoskodás" miatt hányszor támadták őket, míg az Árpád-híd budai lábánál a diszkók egész nyáron teljes hangerővel üvölthetnek - hozzájuk bezzeg nem ment Tarlós zajt méricskélni, meg aztán az a tuti hazai kultúra, ugyebár.
Na mindegy, én már csak több ezer kilométerről néha sírok, néha röhögök azon ami odahaza folyik, remélem soha nem kell újra a saját bőrömön átélnem a magyarországi viszonyokat.
Hát igen, az éremnek 2 oldala van.
Az egyik: országimázs, Budapest népszerűsítése, adóforintok az államnak, remek kikapcsolódás több tízezer magyarnak

A másik: a Sziget ma már egy zöld övezetbe költözött plaza is. Tesco, pénzautomata, pólóbolt, cipőbolt, bugyiárus... Kőkemény kereskedelem folyik. Gerendaiék iszonyat nagyot kaszálnak.

Ha a két dolgot a mérlegre rakom, akkor azt mondom, valamennyi bérleti díjat fizessenek, ha nem is milliárdokat meg százmilliókat.
Ne kapják ingyen - eddig egyetértünk.
De ne légy demagóg.
Költségek is vannak. (Az meg, hogy Gerendai mennyi tol hova az az ő dolga.)
Azt is ki kell fizetni. Mivel nem kultúrmisszió az is pénzbe kerül.

Egyébként, gond egy szál se - Tarlós nagyon elrúgaszkodik a valóságtól ('visszaad' - ez meg fáj) - majd gondolom kiviszik Bp közig. területérről azt nem 1 milliárd egy kanyi vasat nem lát. Az üzlet erről is szól.

Szóval legközelebb számokat is írj. Plusz és mínuszt is.
Azért ugye senki nem hiszi el, hogy a sziget nyeresége csak 80 millió? 80 milliót sokkal kisebb vállalkozások is kitermelnek, a 3,2% nyereség a költségvetéshez képest elég halovány a legsuttyóbb bankban is adnak 5%-ot.

Szóval valószínüleg van egy ügyes könyvelőjük, akik minden évben egy szép Audival lesz gazdagabb.

Ettől függetlenül egy milliárt picit azért húzósnak tűnik, inkább a tizede hangzik reálisnak. Nem mintha gyakran adnék bérbe apróbb szigeteket.
szerintem is fizessenek, van ott miből. az a dolga Tarlósnak, hogy a város számára bevételeket szerezzen. alkudozni lehet, persze, sőt, kell is, aztán majd a végén középen megállnak. de az, hogy semmit nem fizetnek, az nem elfogadható a város szempontjából.
Szerintem korántsem annyira triviális, hogy "a város külföldi megítélése, ismertsége, imázsa" a Szigetre látogató külföldi fiatalok körén túl javulna, nőne, szépülne a külföld szemében.
(A Moody's leminősítésekor sehol, senkitől nem hallottam, hogy "...de ne bántsuk szegény magyarokat, mert annyira jó az a Sziget-fesztivál...")

Amiben viszont biztos vagyok, hogy "a város külföldi megítélése, ismertsége, imázsa" mivel kellően bonyolult, nehezen, vagy egyáltalán nem számszerűsíthető, kimutatható és SZÁMON KÉRHETŐ fogalmak, alkalmasak arra, hogy egy valag pénzt költsenek el rá (vagy kapjanak meg miattuk ingyen egy szigetnyi közterületet ÜZLETI célokra)

Kultúrmisszió?! Én megnéztem az alábbi videót és elbizonytalanodtam...
index.hu/kultur/zene/fesztival/2010/08/13/a_legutolso_punkok/?cp=1
Akik hoztak már össze 10 fős szülinapnál nagyobb rendezvényt, valószínűleg értik hogy baromira könnyű egy ilyen rendezvénnyel hatalmasat bukni. Az hogy a Gerendainak egyébként van más jövedelmező vállalkozása, kinek mi köze? Foglalkozzatok azzal, hogy nektek miért nincs.
Egyébként a sziget eddig is fizetett, nem is olyan keveset, csak eddig nem volt gond hogy ezt a III-ker kapja.
prágában minden a városban tartott,amúgy a város hírnevét erősítő rendezvényhez ingyen adják a közterületet. nem egy esetben pénzzel támogatják a rendezvényt....kb 20 évvel vannak előttünk. nem egy surmó alkesz a polgármester. nem mintha a demszky jobb lett volna...neki köszönhetjük a 20 év lemaradást. de ez a mostani farok tényleg csak minszk irányába viszi a várost
OK.legyen a bérleti díj egy hétre 10-20-30-40-50-60 millió forint, ami körülbelül reális. A 2,5 milliárdos benyögés, kb egyenlő azzal, hogy majd keresztény világifjúsági találkozót szerveznek helyette.

Egyébként most is az, hiszen biztos, hogy az ott lévők többsége keresztény ember.
A fesztivál vendéglátó egységeit ellátó élelmiszer nagykereskedés termeli a legnagyobb hasznot már réges-régen. Százmilliókat hoz csak ez a konyhára. Ez rendben van, nem sajnálom, csak azt gyűlölöm, amikor Gerendai "árvagyerek vagyok, fogadj be" arccal a kamerába bámulva elsírja a panaszait, hogy épp hogy csak nyereséges lett a Sziget. Ehhez képest pedig csörög némi apró a zsebében, amiből tolhatna annak a közösségnek is, amely a területet biztosítja-biztosította éveken át ingyen a milliárdos üzleti vállalkozásához. Mi ezzel a probléma?
gerendai amikor a sziget pénzügyeiről beszél, mindig kerüli a kocsmákból származó bevételek kérdését.

a belépőkből származó bevételek nagyjából fedezik a szervezés költségeit, ezt elég pontosan belövik nullszaldó környékére (meglepően pontosan, szerintem itt is sumák van). a kocsmákból befolyó pénzről kushadás van. gerendai eladta a sziget kft-t, de a kocsmabevétel továbbra is hozzá csorog be :-)
@walter77: te is bedőlsz a propagandának.
Ez a tipikus magyar mentalitás.

Máshol örülnek ha egy ilyen rendezvény felpörgeti az idegenforgalmat, azaz élénkíti a gazdaságot.

Itt csak a nehogy már pár üzletember jól járjon duma megy. Aztán meg megy a sírás hogy miért nem nő rendesen a GDP.

Súgok. A GDP akkor nő ha sok üzletember jól jár.

Érdekes módon a magas GDP vel rendelkező országokban jobban élnek az emberek.

Nem olyan nehéz ám ezt összerakni.

Rövidlátás és irigység. Ezért tart ott ez az ország ahol.
A Sziget olyan hatalmas nyugati népszerűsége egyértelműen a relatív olcsóságból adódik. Semmilyen kulturális értéke nincsen egy bokáig h_gyban gázolós, többnyire másodosztályú popzenekarokat és egy-két felfutóban vagy lefutóban lévő sztárt felmutató fesztiválnak.

Gerendaiék meg vegyenek valami nagy szántót egy vasúti sín mellett és állapodjanak meg a MÁV-val egy ideiglenes megállóról. Vagy HÉV-vel ugyanez. Szerintem pont a "pénzért bármit" káeurópai imázsát erősíti, hogy a város közepén egy ilyet meg lehet tartani.
Nem azzal van a baj, hogy fizetni kell a terület használtért és még csak nem is azzal, hogy az mennyi! A baj a visszatérítéssel van, ugyanis az már "pofára" megy! Azt olvastam, hogy ezt a megoldást a "mutyi" elkerülésére találták ki, szerintem meg éppen az a "mutyi"...
@weisz manfréd huba:

"tényleg baromi sok adóbevételt hoz."

Ebben nem lennék olyan biztos ... ez nem a Forma-1, az idelátogató külföldiek nem a belvárosi hotelekben laknak.
Naná, hogy üzlet. Szívjóságból senki nem fogja működtetni, ezen abszolút hülyeség fennakadni.

De igenis van nivós kulturális tartalma. Én Frenák Pál táncelőadástól kezdve mindeféle színházalőadásokon át Spiró György beszélgetésekig midnenen voltam. Ez nem csak egy agysorvasztó alkoholizálás, ami ettől persze van, de nem olyan jellegű, ahogy itt beállítják sokan.

De mit lepődünk meg már. Ha Szegedi lézerközpont helyett debreceni futballstadion lesz, akkor minek kell nekünk egy világhírű, több milliárdos adóbevételeket hozó rendezvény.

Vannak kifogásolható dolgok, senki nem vitatja, de azt is ki kéne hallani az egészből, hogy nem kibújni akarnak a fizetség alól. Persze a zemberek többsége csak fekete-fehérben lát és gondokolkodik. Az újra és újra felhangzó trollkodás, hogy menjenek a picsába, mit akarnak itt ingyen, miközben erről szó sincs
400 a zsíros kenyér?
Mennyit kaszál a Sziget tulajdonában lévő nagyker az árakon?

vastagbor.blog.hu/2009/08/17/hol_van_sziget
Szerintem a Szigettel összehasonlítható nemzetközi ismertséget hordozó, minden évben megrendezésre kerülő rendezvény egy van az országban: a Forma-1 (nem, a Debreceni Virágkarnevál nem az). A Forma-1 annyiban hasonló, hogy ott is egy magánvállalkozás kasszírozza az igazi nagy pénzt, az állam csak a turizmusból és az adókból kap bevételt. Tudja valaki mennyit fizet Ecclestone a Hungaroring és a környező infrastruktúra használatáért? És mennyi licencdíjat fizet neki az ország azért, hogy a rendezvényt idehozza? Elárulom: milliárdos tétellel finanszírozzuk mi adófizetők Ecclestone úrat, hálából azért, hogy idehozza a külföldieket. Kellemetlen, de megéri.
A Szigetre is ki lehetne róni 1 milliárd területhasználati díjat, majd odaadni nekik ugyanennyit támogatásként, a turizmus élénkítéséért. Így marad a nullszaldó, de megszűnik a veszélyes precedens, hogy valaki ingyen használhat közterületet (ami szerintem is tűrhetetlen).
Ez az egész egyedi alkudozás, sajtócsatározás nekem csak annyit jelent, hogy Gerendai még nem tette meg az elégségesnek elfogadott felajánlást a Fidesz pártkassza, meg Tarlós svájci számlája felé. Nem így kellene ennek működnie.
igazából egyetértek azzal, hogy gerendainak fizetnie kéne a szigetért, párszáz misit, ki lehet azt sakkozni szépen, (bár én igazából egy betonkemény ellenőrcsapatot küldenék minden vele kapcsolatos cégre), de amikor a hajógyári teljes déli oldalát, építési területként eladják 3.5 milliárd forintért örökbe, akkor még az 1 milliárd is irreális. ti is a lakás vételi árának harmadáért mentek albérletbe?
nagyjából a sziget ami egyáltalán a térképen van európában, közel és távol semmi, ami ekkora fizető közönséget hozna. ha tarlós aszondaná, hogy "elkérnénk egy milliárdot, de kurva jó fejek vagyunk, tekintse a rendezvény ezt támogatásnak" akkor egy szavam se lenne, meg tarlósnak is jobb lenne az optikája. Mo-n ez nem várható el, nyilván, túl logikus lenne. Inkább megy a kinek hosszabb a fasza verseny.

a drága szerző pedig tűnődjön el azon, hogy mi az árbevétel, nyereség meg ilyesmi, mert hülyeségeket beszél
@Kulics: szerintem meg a magadfajta gyűlölködők miatt.
te kis fideszdroid, menj inkább este a tüntetésre komcsizni a szabadságért demonstrálókat!
A Hajógyári-szigeten hasonló nagyságú telket adtak el(!) 3 mrd-ért. Ha ezt összehasonlítjuk a 4-5 napos 1 (vagy 2,5?) mrd-os bérleti díjjal, mindjárt látszik, hogy valami nem stimmel.

És már elhangzott, hogy a komplett Budapest SPortcsarnok közművel, rendezőgárdával együtt napi 10 millióba kerül, vagy a teljes Budai vár egy napi bérbeveétele is 10 milliós nagyságrendű. Mitől lesz a Sziget több mrd?
Vigyek at Szlovakiaba a rendezvenyt, ott biztos tart karokkal varnak oket, es ingyen kapnanak teruletet.
emlékszem találkoztam egy csajjal franciaországban, dumáltunk, mondta, hogy sajnos még nem járt kelet-európában. Ahogy többet dumáltunk, szóba kerültek a nyári bulik, mondta, hogy már kétszer volt egy tök jó fesztiválon, valami island a neve. Kérdeztem, hogy hol van, melyik városban. Mondta, nem tudja, mindig partybuszal mentek, és igazából nem voltak a városban. eléggé égett a feje, amikor elmagyaráztam, hogy pesten van.

Amúgy a szigetkor (ezt minden vendéglátós tudja BP-n) legérdemesebb bezárni, mert lecsökken a városi helyek forgalma szinte 0-ra.
@MiKeyRuLeS:

talán hogy vagy 20 napra veszik bérbe az az 50 hektárt?
@ap@tigris: Na végre! Ugyan gondolkodjon már el mindenki, mennyi "hasznot" hoz ez? A külföldi fiatal megveszi a hetijegyet, aztán a szigeten alszik meg eszik meg iszik. Mennyi adóbevételt jelent ez? Vajon az apja vagy nagyapja, aki tényleg szállodában lakna, étteremben enne, befizetne a városnéző túrákra meg megvenné a sok bóvli emléktárgyat és itt hagyna a városban egy csomó pénzt mi alapján választ úticélt?
Hazamegy a takonypóc fia és elmeséli hogy "állat buli volt, a felére sem emlékszem, úgy be voltam állva." Ez tényleg nagyon vonzó.
Na, az majd nagyon jó lesz, ha nem lesz Sziget, mert az ugye nyilván 0 Ft területhasználati díjat jelent...
Szóval azért Tarlós sincs olyan jó alkupozícióban, és reméljük, ezt ő is tudja...
Nagyon úgy tűnik, hogy megest dolgozik az irigység -mármint a sok bejegyzésből, akik a tulaj zsebében kotorásznak. Ha elfogadjuk az ismert tényt, hogy 70%-a a látogatóknak külföldi, illetve azt, hogy a rendezvénynek jó a híre -valószínűleg ezért jönnek sokan- akkor ez segít az amúgyis megtépázott hírünknek. Ezért vetődik fel a kérdés, hogy miért kell ilyen nagy összeggel megsarcolni a rendezvényt -vállalkozást-, aminek ezzel az amúgyis -időjárás függő- rizikója meglehetőssen nagyra nő. Ha az a cél, hogy ellehetetlenítsék, akkor egyszerűbb azt mondani, köszönjük, de a jövőben nem engedéklyezzük. Még csak meg sem kellene indokolni -bár az indokok között felhozható a zaj, a környezetkárosítás, esetleg a fiatalok szellemi, kultúrális fertőzése, és még rengeteget okot kitalálhatnék. De ezt sem kell megtenni, a városnak egyszerűen hatalmában áll azt mondani, hogy nem és kész. Minek ez a köntörfalazás?
Amúgy meg nézzük már meg, hogy pár külföldi fesztivált hol rendeznek meg:

Novarock: a mezőn kint a halál faszán
Glastonbury: a mezőn kint a halál faszán
Rock am Ring / Rock am Park: kint a Forma-1-es pályán.
@szürke_tapir:

eddig is 0 ft volt a főváros bevétele ...
Rockmaraton a legjobb, olcsó minden, jók a fellépők. Egyébként meg egyetértek a sarccal!
Az _adózott_ nyereség csak 80 millió? :)
Csatlakozom az előttem szólókhoz. A cikk írójával egyáltalán nem értek egyet.
A baj nem azzal van, hogy fizetniük kell.
A baj azzal van, ahogy Tarlós ezt kommunikálja.
A baj azzal van, hogy irreális összeget kérnek.
A baj azzal van, hogy ő még ezt jófejségnek is tartja.
A baj azzal van, hogy hosszú távon az ilyen és ehhez hasonló húzásaival megjósolhatatlan kárt okoz, ellehetetlenít. És ezt még csak nem is látja. Nemcsak a szigetről van itt szó.
@MiKeyRuLeS:
Szerintem ne az áron alul, ki tudja milyen sunyiságok közepette eladott telek árához hasonlítsd a Sziget bérleti díját! Nem vagyok ingatlanszakértő, de az a telek érhet több tucat milliárd forintot.
@deflorator: gerendai már adócsalásért is minimum életfogytigot érdemelne!!!!
Amúgy a szentjobb-körmenet is fizetni fog? Gondolom a katolikus egyház is már készíti a pénztárcát, hiszen forgalomelterelés, lezárás, rendőrök stb pénzbe kerül.
Mert feltételezem, Tarlós úr tartja a szavát, és a főváros nem nézi el a potyázást.
@zero: De egyrészük igen. Nem véletlen, hogy a szállodások Tarlóshoz fordultak. Nem egyszer találkoztam kint külföldi családdal papa, mama gyerekek. Persze ők éjfél körül hazamennek vagy előbb.
De a szállodások mellett a vendéglátok elég keményen kaszálnak. Álltalában egyébként egy két nappal elötte jönnek a franciák pl és utána mennek.
A Gerendai Demszky alatt(támogatásával) meggazdagodott a Szigetből. Folyamatosan emelte az árakat és ezzel a hazai látogatókat szinte teljesen kiszorította onnan. Most meg panaszkodik, hogy elmúlt a jó világ. Majd megegyeznek egy alacsonyabb árban a Tarlóssal. Minden alku úgy kezdődik, hogy az eladó mond egy árat, a vevő meg egy alacsonyabbat(nem nullát!) és a kettő között valahol megegyeznek és létrejön az üzlet. Az eddig is teljesen abszurd volt, hogy ingyen kapta meg a területet. A piacon is kell helypénzt fizetni, ha valamit el akarok adni.
@belga6: ha mondjuk erős túlzással 10 szeresét éri a telek és tegyük fel 30 mrd a reális értéke, akkor is érdekes 5 napi használatért az értékének a 10-ét kérni.
Tarlós a kezdetek óta utálja a Szigetet.Leginkább azért, mert kihagyták belőle, mint óbudai polgármestert és Gerendai végig a fővárossal kokettált.Érdekes, hogy Tarlóst csak 99-ben kezdte zavarni a zaj, de akkor aztán nagyon,pedig a Sziget 93-óta van.Bekényszerítették hülye sátrakba programokat, visszavették a hangerőt és este 11-kor bezár a nagyszinpad.Ezzel már veszített az értékéből az egész.Aztán nekiment ez a barom a Magic mirror sátornak, mondván, hogy buzik randalíroznak a Hajógyári szigeten és az óbudai gyerekek megállnak a növésben.Most meg nekikmegy ezzel a nevetséges milliárdos tétellel.Értem én, hogy pénzt akar, de miért kell ezt így csinálni?Ráadásul ha senki nem jön augusztusban a Szigetre, akkor a főváros jobban jár?Ne kábítsuk már egymást ilyen hülyeségekkel!Gerendait ráadásul Tarlós ezzel tönkreteszi személyesen is, mert a szerződés szerint csak akkor fizetik ki a Sziget teljes vételárát,(Gerendai eladta ugyanis) ha öt évig nyereséges és abból még három hátra van.Ha megszünik, Gerendai tönremegy és azt is vissza kell fizetnie, amit eddig megkapott.
Azon nem gondolkodik senki, hogy miért kényszerül egy városvezetés ilyen lépésre? 4-es metró 140 milliárdból egyszercsak 570 milliárd lett, ez senkit nem zavar? Mennyi közpénzt eltapsoltak Budapest kontójára?
Mert a Forma-1 milyen kultúrmissziót teljesít, hogy évente milliárdokkal támogatjuk???
Szerintem itt arról van szó, hogy valahonnan vissza kell szerezni az 5 milliárdot, amit a Rogán Tóni kilopott a Főváros zsebéből az idegenforgalmi adókkal.
Nahát vannak értelmes újságírók is, ki hitte volna...
Bizony érték a sziget! Mindig is boldogan biciklizek 3 kis unokámmal és látom, hogy a pár éve megépített
csúszda rendszer is milyen jó időtöltés a kis gyerekeknek.
Sajnos a Margitszigetről a nagycsaládosok kiszorultak,a drákói parkírozási díjak miatt.
A sok éven át ismétlődő agyatlan fesztivál már így is fizikailag rányomta bélyegét a szigetre, nincs pénz a
károk helyreállítására sem,aki nem hiszi nézze meg saját szemével!
augusztusban van a legtöbb bevétele az országnak a turizmusból. 1. F1, 2. sziget.
ha a szigetnek fizetni kell akkor az állam miért fizeti ki az F1 rendezési jogdíjat ami 2 mrd ft? ott azt papolják, hogy mennyi adóbevétel jön stb....akkor ez most hogy is van? be kéne vennie a gerendainak valamelyik fideszes buzit a boltba és nem lenne gond....mondjuk a miniduce-t
@zero:
A Sziget idejére kiveszik mondjuk 20 napra, plusz a Gyereksziget idejére legalább 30 napra. Gondolom, utóbbiért sem fizetnek.
@MiKeyRuLeS:

A budai várba nem 12000 a napijegy, és nincs 382 ezer látogatója egy hét alatt.

de csökkentsük erősen a számokat, és szorozzuk már meg a 300.000 -t 10.000 el

az alsóhangon 3 milliárd jegybevétel, és még nem beszéltünk a kocsmák helypénzeiről, stb, stb, ami brutálisan sok lehet.

Természetesen van fellépési díj is, meg technikai költségvetés, amibe senki nem lát bele.

de röhej a budai várral összehasonlítani.

Hát ettől.
De amikor délelőtt nincsenek koncertek, az a baromi sok ember kiszivárog Óbudára, és bizony ott is költenek, meg elvannak. Délelőtt bent nagyon szellős az egész, az emberek többsége a közelben sem jár. A K-hídon folyamatos az átjárás, soha nincs leállás. Én is emlékszem, amikor egész hétre mentünk ki anno, legalább napjában 4-szer fordultunk meg a K-hídon. Nincsenek oda bezárva az emberek.

Másfelől kis tárgyszerűség tényleg jól jött. Valóban itt egy amolyan bér-tárgyalás folyik, de nem hinném, hogy az álláspontok olyan merevek lennének. Tarlós minden fillérnek örül, most megpróbál minél többet kiszedni a Szigetből. Gerendai meg ismerve a valós költség/bevétel adatokat megpróbál puhítani ezen az állásponton. Végső soron mindkettejük érdeke az, hogy a fesztivál meg legyen tartva. Másfelől ha Tarlós annyira gyűlölné, és lehetetlenné akarná tenni a fesztet, akkor már óbudai polgármesterként csírájában folytatta volna el.

Sok mindent elhinnék Tarlósról, de azt, hogy hülye lenne, nem nagyon.
mindenki fizet az elfoglat területért, miért a sziget ne fizetne?
@weisz manfréd huba:

Nézd, a Sziget azért Sziget, mert Budapesten belül van. Van 20 ezer hetijegyes ottalvós és ehhez kimegy minden nap 50 ezer budapesti.

Ha nem lenne Budapesten, nyilván nem mennének ki.

Vagyis a Sziget durván profitál a helyszínből, maga a helyszín dobja meg a nézőszámot és a bevételt, nem a fellépők.

Teljes jogos, hogy a helyszínért pénzt kér a Főváros, a hiba az, hogy idáig nem kért.

Persze nem látunk be a színfalak mögé, de szépen meg fognak egyezni egy bizonyos összegbe.

Saját véleményem szerint egy ekkora volumenű fesztivál nem való városon belülre, nem véletlenül, hogy a hasonló méretű fesztiválok Európában városon KÍVÜL vannak.
"azt nem szabad elhinni, hogy kultúrmissziót teljesítenek. Nagyon kemény üzletté vált a Sziget megszervezése"

Hááát, az nagyon avítt, posztkádári duma... Miért ne lehetne vakami kultúrmisszió (lévén hogy kulturális programsorozatot szerzvez), ÉÉÉS közben meg persze hogy az egész üzlet is, mellesleg nem kis bűvészmutatvány hog yminden évben sokerül összerakni és bővíteni a dolgot, évről évre az új kifogásokra válaszolni.

Nyáron jön Roger Waters a Wall-al - hatalmas üzleti vállalkozás: terembérlés, szállítás, fények, énekesek... Mégsem "hatalmas üzleti vállalkozásként" hirdetik (furcsa módon), hanem a nyár egyik kiemelkedő művészeti eseményeként. Miért lenne gáz hogy a dolgoknak VAN üzleti oldala is, és EMELLETT kulturális szándéka, üzenete, missziója?

Na, szóval szerintem a sziget kultúrmisszió - számomra az. Maradjon meg sokáig.
Nem érte mi ez a nagy hüledezés, Tarlós soha nem csinált titkot belőle, hogy legszívesebben betiltaná a Szigetet. Számos alkalommal hallottam erről nyilatkozni még kerületi polgármesterként.
A Budapestiek most megválasztották főpolgármesternek, hát egyék meg amit főztek! Talán 2014-ben tanulnak belőle.
@MiKeyRuLeS:
A Sziget 7 napos, (-1. és 0. nap is van), előtte minimum 1 hétig építik, utána minimum 1 hétig bontják. Tehát legalább 3 hétig elfoglalják a Szigetet. És igen, szokás ezért is fizetni. Ha pl a symában csinálsz egy rendezvényt, az építési idő is területfoglalásnak számít, amit szintén ki kell fizetni. + 30 napig övék a terület a Gyereksziget miatt
@Ork of Angelland: Ugye nem vagy olyan naiv, hogy elhiszed, a fesztivál csak néhány tízmilliót hoz?
Már korábban leírták, megvan a trükkje, hogy hogyan lesz ebből sok pénz úgy, hogy maga a Sziget veszteséges.
Ennek ellenére a Tarlós által mondott összeg irreális, de az sem járja, hogy a mostani 0 Ft maradjon. Meg fognak egyezni, az egésznek nincs is más célja, csak azt, hogy végre kapjon a főváros pénzt. Szerintem valahol 100-200 millió között lesz a végső összeg, így papíron nullszaldós lesz idén a fesztivál, és kész.
@Kulics:

Mármint melyiknek?

A Kazahnak? Vagy?
@HDO: a hungaroringen nem sátoroznak emberek, hanem mindenki szállodákban lakik, akkor rohadt sokan jönnek, a sziget teljesen más, még a pesti szórakozóhelyek is kiürülnek.
@weisz manfréd huba: Gerendai nem jelképesen keresi gennyesre magát. Fizessen csak szépen a területért, mint mindenki más.
@HDO: Azért a Forma1-nél egy kicsit más a helyzet, mert maga az állam nevez a Forma1 rendezési jogára, amihez igénybe veszi a véletlenül Mogyoródon megtalálható pályát. Ha lenne egy versenyzésre megfelelő pálya mondjuk Balatonalmádiban, akkor azt is használhatná. Nem a Hungaroring Zrt dönt úgy, hogy ő most Forma1-et rendez, ő mindössze csak hostolja azt, és cserébe a versenyből bejövő bevétel őt illeti. Az állam meg közvetett módon adóbevételekkel kompenzálja a kifizetett díjat.

A Sziget ellenben Gerendai szervezésében történik. A terület használati joga nem a szervezőé, hiszen nem az övé. A Forma1-nél a Hungaroring a bevételeket kapja, mert övé a terület. A Szigetnél meg a főváros mostantól a terület-használati díjat, mert övé a terület. Szerintem jogos.
Nem értem, ha a Sziget üzlet, miért nem akaródzik fizetni a területért? Miért olyan nehéz belátni, hogy a területhasználatért fizetni kell? A Vörösmarty téri karácsonyi vásár is növeli a város ismertségét - oszt mégis fizetnek a helyekért a kereskedők. Ha én konténert rendelek és a járdára rakják le, fizetnem kell az önkormányzatnak a közterület használatáért, és ez így van rendben.

A BKV 2011-ben padlót fog, ha nem kap az államtól a főváros és a cég 70 Milliárd forintot, amivel a bankok felé fennálló tartozásaikat egyenlíthetik ki.
Figyelem!
Nem osztogatás - fosztogatás!!!
Nem fejlesztés, hanem túlélés. Nem szépújkörnyezetbarátalacsonypadlóshangtalanuljáródizájnereuropéer buszok, hanem az elvi lehetősége annak, hogy márciusban is legyen mit tankolni a sok régi sz@r Ikaruszba, ami elviszi a népeket A-ból B-be...

Ehhez képest kéne értékelni a Sziget, meg a megítélése, meg az imázsa hozta adóforintokat - mert ezt még senki nem tudta leírni, hogy 1 Sziget fesztivál = x adóbevétel. Ehhez képest a 70 Milliárd elég konkrét adóforint - konkrétan a mi konkrét zsebünkből. Szóval, ha lehet, kérjenek csak pénzt a Hajógyáriért, akkor csak 6x kell a BKV-ra.
Én, a demagóg. :-)
Uff.
@Alf: A Budai vár napi teljes kivétele 10 milliós nagyságrendű. Azaz ennyit fizetsz, és szervezhetsz olyan rendezvényt, ahova jön x ezer látogató, elkérhetsz y ezer forint belépőt, és helypénzt kérhetsz z számú sátras árustól.

De a várhoz nem kell elhagyni a várost, központban van, és a bérbeadó fővárosnak kell gondoskodnia az elterelésről, és a forgalomváltozásból adódó elég nagy kellemetlenségekről.

Össze lehet hasonlítani a dolgokat. Ahogy te sem kérsz ugyanolyan vagy több bérleti díjat egy szántóért, mint egy ugyanakkora lakásért.
Végre egy teljesen korrekt írás a témával kapcsolatban, minden szavával egyetértek.
Ha megvásárolja a szigetet, akkor majd nem kell bérleti díjat fizetnie. Addig viszont nem az a kérdés, hogy miért kell, hanem hogy eddig miért nem kellett?!
Ami még érdekel, hogy a kommentelők honnan a picsából kapják elő az ilyen számokat, hogy a sziget 50 vagy 200 milliót hoz? Ennyi erővel hozhat 3 milliárdot is (valószínűleg többet), ezt is ugyanannyi ideig tartott leírni.
A posztírót még egy Tarlós is átejti? :) Akkor nem lehet nagy észkombájn... Csak a vak nem látja miről van szó: Tarlósnak nem tetszetős a Sziget, tarlós ki akarja nyírni a Szigetet.

Tegnap számoltam (ez az amit a posztíró nem tett meg...), íme az eredmény:

Egy kb. 10 milliós zuglói vagy VI. ker-i, vagy jobb helyen lévő belső pesti, bútorozott 1,5 szobás lakás havi bérleti ára 50 ezer ft. Alku nélkül, bár manapság jól lehet alkudni, de kerekítsünk felfelé. Ez egy hétre 12 ezer ft, azaz 833-ad része a lakás vételárának. Ismétlem: ez egy felkapott kerület, és ez egy felépített, összkomfortos lakás. És a bérleti díjon túl a bérlő semmilyen hasznot nem hajt a tulajdonosnak.

Tavaly az Óbudai Sziget másik részén egy hasonló nagyságú, de infrastruktúrával és épületekkel ellátott építési terület tulajdonjogát 3,6 milliárd forintért értékesítették.

Összesítve:
- Lakás tulajdonjog: 10.000.000 ft. Ennek 833-ad része: 12.000 ft, ennyi a heti bérleti díj.
- Sziget fele tul.jog: 3,6 milliárd ft. Ennek 833-ad része: 4.320.000 ft.

Tehát kb. 4,3 millió ft, ráadásul az összehasonlítási egy "infrastruktúrával és épületekkel ellátott terület", nem a fesztivál kiépítetlen területe. Ez tovább csökkenti a piaci értékét. És az is csökkenti, hogy ez egy olyan terület, amit amúgy nem használnak ki, nem állnak sorba semmilyen más bérlők. A 4,3-at ezek miatt alapján simán le lehetne vinni min. 2-3 millára.

És persze a fesztivál önmagában is hatalmas idegenforgalmi haszon a városnak, az országnak, milliárdos adóbevételeket, járulékbevételeket generál, és országimázsunk talán egyetlen modern, fiatalos, látványos és jól bejáratott eleme, ami nagy haszon az országnak, tehát inkább kezet kéne csókolni a Gerendainak, hogy ilyen jól megcsinálta, sőt akár támogatni is. Ilyen vállalkozók kellenének még tucatszámra, vagy inkább százával, hogy legyen valami ebből a béna országból.

Ehhez képest mi van? Tarlós milliárdokkal dobálózik... ez szánalmas. Nem számít semmi, Budapest és az ország haszna sem. Simán ki akarják nyírni, és még csak nem is titkolják.
@Achille: A Szigeten lévő árusok kinek fizetnek helypénzt? Az önkormányzatnak vagy Gerendainak? Az ottalvósok kinek fizetnek a sátorhelyért? Az önkormányzatnak vagy Gerendainak?
Nem pofátlanság, hogy Gerendai pénzt kér ezekért és ő pedig rinyál, hogy fizetnie kell? A 2,5Mrd nem reális, de a területért igenis fizessen.
Egy ismerős cégtulaj évente 100-150 millát vett ki a cégéből, de bevalláskor csak 2-3 millás nyeresége volt. kb. ezt gondolom a 80 milláról és gerendairól.
@Öltönyösrabszolga:
A fellépőket a saját offshore cégén keresztül szerződteti. Akkora nyereséget mutat ki itthon, amekkorát akar.
@belga6: akkor számolj: van egy lakásod, tegyük fel 20 milliót ér. Szerinted mennyi bérleti díjat lehet érte elkérni/kapni? A szerinted számolt, vegyünk 30 napért az érték egy tizedét, azaz kétmillió forintért? Egy év alatt fizessék ki a lakás teljes összegét bérletként?

Ugye, hogy nonszensz?
Jajajaj... a Tarlós nagyon jó politikus. Ezzel a 2.5 milliárddal ideirányította a figyelmet. A szigetesek sírnak mint a fürdőskurva, mire a média kikutatja mennyit is hoz ez nekik. Aztán Tarlós már bedobta hogy az ebből profitáló kerületek is tejeljenek a fővárosnak. Így szépen mindenkit a tárgyaló asztalhoz kényszerít még időben és majd lesz tavaszra egy szép egyezség.
Tarlós meg mestere a háttéralkuknak.
Tarlós a Szigetet persze hogy ellenezte, 3. kerületi polgármesterként fel kellett lépnie a hangos zene ellen. Az hogy homofób? Na és? Joggal várja el hogy ne legyen homokos sátor egy olyan helyen ahova éretlen kamaszgyerekek is járnak.
Szerintem ez egy korrekt, objektív írás, teljesen egyetértek vele. Aki meg elhiszi, hogy a Sziget eredménye ténylegesen az a 80 millió Ft, amit a Sziget Kft. bevall, hát ahhoz nincs hozzáfűzni valóm.
Gerendainak azt ajánlom,ha Budapestnek nem kell a sziget vigye le az M5 mellé Pusztavacsra, anno ott rendezték az ország közepe fesztiválokat, jó volt amig a rendőrők kardlappal szét nem verték. Ott olcson bérelhet területet s nincs mesze pesttől.
Ja és mi az az emeletes baromság, hogy a Sziget nem kultúra? :D

A hazai és nemzetközi könnyűzene rengeteg előadója fellép, rétegzenéktől mainstreamig. Sokat soha nem is látnánk Magyarországon ha nem lenne Sziget, tehát nem csupán kultúra, de hiánypótló is. És akkor még nem is szóltunk az egyéb műfajokról, meg arról, hogy maga a fesztivál-élmény is a kultúra része, még ha ezt IKSZ-es hülyék és hasonszőrűek nem képesek felfogni.
Csókolom, kéne a sziget ingyen 7 napra!
Te vajon megkapnád? A lófaszt.

A kérdés tényleg az, hogy eddig miért nem kellett fizetni érte!
@Zoli74: a bérleti díj mértéke független a bérlő nyereségétől és jövedelmi viszonyaitól. Egy lakást is többé-kevésbé ugyanannyiért vehet ki egy menő ügyvéd, mint egy utcaseprő.
Én a szervezők helyében pályázatot írnék ki: Melyik közép európai város kínál többet azért, hogy oda vigyék a fesztivált...
@jet set: Gerendai pl megszervezi hogy legyen ott kb 60.000 ember. Az árus azért fizet hogy részese legyen a mókának,amiből hasznot remél. Február második szerdáján vajon hány árusnak éri meg odamenni?
Gondolkodni már látjuk, nem divat.
jó emberek! a gerendai jól kibaszhat a keresztapával, fogja és tol egyet a helyszínem,és az pest határain kívülre kerül, no nem sokkal, csak éppen annyira, hogy budapest infrastruktúrája még előnyös legyen a projektnek, a vállalkozás szemetét, szarát meg a főváros szopja be. remélem ezt is teszi! szerintem arról van szó, hogy a bigott, kdnp-s politika "csinálóknak" nem tetszik a dolog - pont mint a templomok helyett üzletekbe járás vasárnap - ezért annak nyakát akarják törni, és ehhez a gyerekgázoló pont jó szócső! mi más oka volna helypénznek a bruttó költséget kérni? - persze lehet alászállni, de az meg már a bevált fideszes kabátlopás lesz...szóval mindenbe bele akar szólni az autokrata hatalom!
@belekotty: Te és 93 és 99 között hat évig miért nem lépett fel a hangos zene ellen? A Magic Mirror sátor miért csak kétezerben kezdte zavarni?Addig nem volt homofób?
Igaza van a Pistának, de a kér 2,5 milliárd baromi kevés. Valami háttérstiklitől bűzlik a dolog, hogy ilyen óccsóért megszámolná nekik ...
@Platon:
"Rövidlátás és irigység. Ezért tart ott ez az ország ahol."

+1
@sárkányfő: de hát fülkeforradalom volt, és ez megváltoztatott pár fogalmat is a magyar nyelvben! A kultúra szó most már csak a karikás ostorra, a csárdásra, Koósra és Aradszkyra, valamint a Szent Jobbra vonatkozik. Na, persze és Vikidálra.

A többi már szenny április óta.
@BigTom: szerinted nem tették volna meg, ha nem itt lenne a mutyiparadicsom, ahol a legtöbbet lehet kaszálni?

Valószínűleg csupán a nemzet elismertségéért vállalják a hatalmas anyagi áldozatokat a sziget szervezői.
@MiKeyRuLeS: Most c�lsz vagy egyet�esz? Szerintem sincs semmi k� Kell egy korrekt, mindk�f��al elfogadhat�rt� b�eti d� A fesztiv��� t�legesen rengeteg egy�bev�lt hoz az orsz�ak, ezt figyelembe kell venni. De igenis fizessenek �e b�eti d�t, majd legfeljebb ritk�an cser� Gerendai a Maseratit.
Még lehet, hogy fizethetne is a sziget, a baj nem ezzel van, hanem azzal, hogy Tarlós megint rászállt a kigolyózásukra, amivel ugye régóta próbálkozik, csak most nagyobb tankja van.
Kultúrmisszió: koncertek alatt, után a saját szarban, húgyban, hányásban fentrengeni... No igen.
Bocsánat, nem olvastam el minden hsz-t, lehet, hogy írta már más is:

Nem ahhoz kellene viszonyítani, hogy ha nincs Sziget, akkor a főváros bevétele éppen nulla? Merthogy egyébként a sziget kiadhatatlan, a fesztiválon kívül csak a kutyáknak kell lepukkant sétáltatóhelyként. A főváros bevétele a 2% helyi adó, az egyéb adókat (ÁFA és társai) már mások biztosan felsorolták. Vagyis a város örüljön, hogy valaki csinálja ezt az egészet, a kevés jó egyikét, ami itt van. Tarlós hozzáállását a Szigethez meg persze ismerjük.
@altec: Te figyi, az hogy van, hogy Ausztriában a nyáron egy átkozott boltot nem sikerült felhajtani vasárnap? Se középvárosban, se kisvárosban. Az érdeklődő kérdésemre meg úgy néztek, mintha a Holdról jöttem volna, nehogy már vasárnap bármi is nyitva legyen, hol élek én?

Biztos az osztrákokat is a fidesznáci patásOrbán kézivezérli, mi???
"De azt nem szabad elhinni, hogy kultúrmissziót teljesítenek. Nagyon kemény üzletté vált a Sziget megszervezése, már-már a multik kegyetlenségével párosulva."

Ne haragudj, de ezt nem bírom ki szó nélkül. Ha már egyszer dícsértelek, a másik oldalról viszont nem tudlak. Ez a mondat azt igazolja, hogy vagy még az életben nem jártál szigeten, vagy kultúra alatt csakis az öltönyös szenteskedő opera-előadásokat tudod érteni. Már miért ne lenne kultúrmisszió a világ legismertebb zene-művészeinek a meghívása, és bemutatása a hazai, és külhoni közönségnek? Ez igenis kultúrmisszió. A kultúra, és az üzlet nem zárja ki egymást, elvégre egy Madách színházi előadás is kemény üzlet, csak a számok kisebbek, de attól még üzlet. És kultúra.
@MiKeyRuLeS:
A hírekben olvasható 1 v. 2,5 milliárd nonszensz. Az, hogy ingyen kapja a területet Gerendai, szintén nonszensz.
A 20 milliós lakásomban nincs teszkó, nincsenek kocsmák és kajáldák, és nem szedek belépőt.
Ha valaki nem értené: Tarlós milliárdos víziója magyarul azt jelenti, hogy "itt nem lesz sziget fesztivál".
Hogy most a fiatalokat utálja, vagy Gerendait, az ettől független dolog. Az is lehet, hogy a választóinak akar megfelelni.

Szerintem sokan örülnek ennek a hírnek. Pl a nickelsdorfi Nova-Rock fesztivál szervezői biztosan. Oda tuti többen mennek majd emiatt.
A határtól másfél kilométerre van Ausztriában, a sör egyébként ott 4 EUR, és minden ár jóval a duplája a magyarnak. Szóval lehet sírni, hogy milyen drága, mégis kurva sokan vannak és megfizetik. Helyszíne egyébként a Pannoniafield (szántóföld). Nem kultúrmisszió, csak három napig tart és igen, üzlet. Az egyébként miért baj? A könyvnyomtatás is az, de ha valakivel erről vitatkozni kell, az már eleve rossz.
@Zoli74: persze, a reális bérleti díj elfogadható. Az a kérdés, hogy mennyire érdeke a fővárosnak, hogy még egy híres nemzetközi esemény is legyen. Ha nem érdeke, akkor jöhet bérleti díj. Ez már politikai kérdés. De ne a valóságtól elrugaszkodott hasra ütött számot mondjanak.
@zero: ez esetben nyilván nem a belvárosi hotelből folyik be az adó, hanem mondjuk abból, hogy minden 400 Ft-os zsíroskenyérből 80 Ft az államé.
@Platon: így van, az irigység miatt van csődben a budapesti tömegközlekedés, az irigység miatt építünk 6x olyan drágán metrót, mint a spanyolok, emiatt adjuk el a legértékesebb állami ingatlanokat és erőforrásokat, stb stb.

Megmondom: NEM.

Nem az irigység, hanem a korrupció, a haveri alapon való pénzleosztás, az ésszerűtlenség miatt, és amiatt, hogy nem a legnagyobb profitot termelőket, hanem a pórnépet sarcolják.

Igenis fizessen a közterület lefoglalásáért a sziget, annyit, amennyi reális.
@weisz manfréd huba: Jó, hogy egy ilyen tiltakozásnak is pont megszállott baloldaliak állnak az élére. Hitelessé teszi.
Novaja fesztiválová Szigetová in Bratislava! Ugye nem hangzik olyan hülyén? Majd megszokjátok...
A post súlyos hiánya, hogy nem kérdez rá:

miért nincs még bilincsben, rabláncon Dr. Demszky Gábor ex-főpolgármester no és az összes MSZP-s, SZDSZ-s ex-képviselő, akik lehetővé tették Gerendai eddigi rablását???!!!
Be kell siman tiltani a nyugati kulturszemetet es kesz, nem is ertem mi van ezen szorozni valo? A sok dekadens nyugati meg menjen a koszos Parizsba vagy Londonba rohadni.

A Szigeten pedig lehetne kinai kulturalis napokat szervezni halk gong utesekkel es operakkal a Nagy Kormanyos-rol. Hiszen keleti szel fuj, nem?
@MiKeyRuLeS: Egyetértek. Ha az a cél, hogy kicsinálják, akkor jó szám a 2,5 milliárd. Ha tényleg meg akarnak egyezni, akkor szerintem meg fognak. Bár az igaz, hogy a tulajdonos Econet egyértelműen baloldali kötődésű, úgyhogy nem csoda, hogy felmerült a sziget ellehetetlenítésének lehetősége is. Majd meglátjuk. Én nem vagyok oda érte, de attól még jó és fontos rendezvénynek tartom.
@belga6: a bérleti díj nem attól függ, hogy a tevékenység, amit ott művelsz mennyi pénzt hoz. A lakásodat kiadhatod irodának, és a bérlő cég lehet nagyon nyereséges is, de ez nem változtat a bérleti díjon. Ha lakásként adod ki, akkor sem kérdezed meg, hogy a bérlőnek mennyi a jövedelme, mert ettől függ a bérleti díj.
@broáf: És mennyi Budapesté? Merthogy a terület az övé...
@Gerzsonka: történetesen az F1 körüli állami mutyit jobban ismerem...1 ft nem sok annyi bevétele nincs az államnak az F1-ből. ecclestone az utolsó fillérig elviszi és a magyar helytartóján keresztül aka Frank Tamás teszi ezt minden kormánynál legitimmé...btw: a hungaroring zrt 25 éve vesztességes...ja és próbálj meg 1 rendezvényt is bevinni az f1 pályára? nem fogod megkapni.mert nekünk az a jó ha nincs ott semmi, csak az nyomrult f1 ahol a frank meg a haverjai pufira keresik magukat....szerinted a sziget nem kereste már meg a hungaroringet? de. el lettek hajtva. ide ne jöjjön semmi.
az összes versnypálya a világon 200-300 napos kihasználtsággal működik....csak ez nem...
a gerendai tényleg vicces pasi, de azért kreált valamit amiről beszélnek a világon...ha ez sem lesz, marad a kosz és a bűz a kátrány-medencében
@belekotty: Én jártam a Magic Mirrorban, te nem. Soha olyan elfogadó közösséget nem találtam még, mint az ottani emberek.

És hogy félreértés ne essék: nem smároltak a színpadon, meg nem lógatták ki a mellüket lépten-nyomon. Az meg, hogy néha fellép egy transzvesztita, az meg durván a "ki nem szarja le" kategóriába tartozik, mivel csak a sátor területén belül csinálják, kívülről egy nagy színes valami. (És csak hogy tudd: nincsenek a sátorban kiskorúak. De még a szigeten se nagyon.)
@TIN modell: Es te erre mit reagaltal? Elmormoltal ket miatyankot, es halat adtal az osztrakoknak, hogy a vasarnappal megszentelik az ur nevet?
@Zoli74: én sem voltam soha a SZigeten (zeneileg megragadtam a 80-as években), de én is fontos dolognak tartom.
@HDO: Jó, az F1-körüli dolgokat tényleg nem ismerem behatóan, de azért mert eddig a szigetnek egy töketlen Demszky miatt egyáltalán nem kellett területhasználatot fizetnie, mostantól meg kell, még nem kell a fesztivál végét vízionálni.
@Ork of Angelland:
"Egyébként minden évben kérdés hogy épp nyereséges, nullszaldós, vagy épp veszteséges lesz-e a Sziget, most épp 80 millió pluszban voltak, az ugye nem kevés, de az 1 milliárdhoz képest mi?? honnan fizessék ki??"

Ezt ugye te se hiszed el. Maga a főszervező kft. nullszaldós. De a beszállító cég (a kaja-pia árusoknak meg van szabva, hogy melyik cégtől vásárolhatnak), meg az egyéb kiszervezett-szétdarabolt cégek mind nyereségesek. Persze ők alvállalkozók, de valahogy véletlenül mindegyik cég Gerendásnak, vagy valamelyik haverjának a kezében van. Ebben van a nagy üzlet, nem a főszervezésben!
A narkóbiznisszel kapcsolatos mendemondákról meg annyit, hogy nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Nagyon érdekes, hogy folyamatos rendőri jelenlét mellett is mindig csak fekákat, meg kisebb csoportokat kapnak el, holott nagyjából minden 3. ember be van állva-tépve-lőve. Vajon honnan szerzik a szert? :)
Gerendást amúgy se csípem, még pár éve volt vele egy riport a TV-ben valamelyik nulladik napon. Kamera mutatja, ahogy Gerendás megérkezik a vadi új terepjárójával, kiszállva még mobilozik a legújabb okostelefonnal, márkás napszemüvegben parádézik, annyi fuksz, meg gyűrű van rajta, mint egy "szerencsétlenebb" segílyesen, aztán elkezd sírni a riporternek, hogy már megint nullszaldó lesz, meg miből fizeti a gyerekeknek a beiskoláztatást. Ez azért elég undorító riport volt. Csak az akkor rajta levő ékszerekből kifizethette volna a kölkeire mind a 8 osztályt előre. Meg aztán egy Michelin-csillagos éttermet összehozni se két fillér, nem hinném, hogy ha beiskolázási problémákkal küzdene, megengedhetne magának egy ilyet.
Azt hadd áruljam még el, hogy a Sziget soha nem a kultúráról szólt, azt csak azért rakták bele a programba (nagyon okosan), hogy felmarkolják ezért is az állami támogatást. A legtöbb szervezet meg ingyen megy ki, vagy még fizet is a Gerendáséknak, hogy ott lehessen.
Ki van ez találva, mint az offshore-cégek :)

A 2.5 milliárdot én is soknak tartom (gondolom a Tarlós se gondolja komolyan, csak beijesztett), de felét-harmadát simán ki tudnák csengetni, és még maradna is nekik.
Tarlós utálja a szigetet. Tiszta sor, mindenki tudja.
Gerendai mindenkit megpróbál átbaszni ezzel a "jaj most nullszaldós lesz vagy marad valami apró kenyérre" dumával. Ezt is mindenki tudja, csak a hülyék nem. Tarlós mindenesetre tudja.

Ha egy üzleti célú rendezvény kibérel egy szigetet Budapesttől egy hétre, akkor bizony fizessen érte. Ha én helyet bérlek valahol, akkor sem dobom be a "ingyér kéne, de majd mennyit fogunk fogyasztani" dumát.
@horcrux: nem, nem ehhez kell viszonyítani, ilyen alapon a mercedes gyár is simán ingyen kellene több hektárt kapjon, ahol amúgy max repcét lehetne termeszteni.

De menjünk egy kicsit tovább, én felújítom a védett műemlék házban lévő lakásunkat, amit amúgy támogatni kellene, de persze nem, még egy konténert nem rakhatok le csak úgy a közterületre, fizetni kell érte.

Én évekig vettem részt kulturális szervező munkában, egy igen meghatározó helyet működtettünk, és elmondhatom, hogy semmi nincs ingyen, főként a közterület használata, akkor sem, ha egy fillért nem profitálsz, és kultúrát közvetítesz.

Csak akkor zárhatsz le ingyen egy közterületet, és szedhetsz borsos belépőt, ha megfelelő zsebekbe folyik a zsé.
@Alf:

Jah, persze mert a sziget meg a Metró az tök ugyanaz ugye?

Súgok, csak hogy értsd a különbséget. A szigetre külföldi turisták hozzák ide a pénzüket amihez forintot vásárolnak valutáért.

Ami mit jelent?
Egyrészt keresletet generál a forintra, ezzel erősíti az árfolyamot.
Javítja az ország külkereskedelmi mérlegét
Javítja a szolgáltató szektor eredményét, ezáltal munkahelyet teremt.

+ Ha jól érzik magukat itt, akkor javítja az országimage-t is.

Megéri ingyen odaadni ezért egy hétre egy közművesítetlen területet? Elég egyértelműen igen.

Rövidlátó ostobaság milliárdos összegekkel ellehetetleníteni? De még mennyire.

De csak irigykedj tovább.
@Nyomek:
"Ha valaki nem értené: Tarlós milliárdos víziója magyarul azt jelenti, hogy "itt nem lesz sziget fesztivál"."

Ezt magyarázom én is, de a sok ostobát az orránál fogva vezeti Tarlós :(
@Gerzsonka: az 1.5 milliárd egy komolytalan ajánlat...a 2.5-ről ne is beszéljünk. ha úgy kezdte volna. hogy srácok üljünk le tárgyalni, az rendben van...
de nekem ez egy clear message. a város vezetője ne török bazárosként kezdje. mondok egy magas árat aztán majd alkudozunk....ne má'!!!
Úgy gondolom most nagyon jó, hogy Budapestnek végre egy kőkonzervatív polgármestere van aki először számolni kezd és csak utána álmodozik. A Sziget fesztivál is beleesett a városi költségvetést rendbetevő intézkedéssorozatnak.
Gerendai elmondta a sajat erveit:
-Az a terulet gyakorlatilag nem hoz kozvetlen hasznot a fovarosnak mert nem akarja senki kiberelni, semennyiert sem. Nem kell az senkinek, nem akar oda senki mas fesztivalt szervezni.
-A sziget kb 50-80 millios hasznot hoz, ebbol nem futja ekkora dijra.
-A sziget kb 5 milliardos hasznot hoz a gazdasagnak (turizmus) a fovarosnak is kb 1 milliardot (adovetetelek)
-A sziget felbecsulhetetlen reklam az orszagnak.

Tarlos ervei a demagogia ujabb szep alkotasai, nagyot csalodtam benne (eleve miert vartam ettol az embertol barmit?)

Szoval ez csak valamilyen politikai tamadas lehet, hogy ki akar ezzel elertni es mit azt talan maga sem tudja.
De Tarlos es a Sziget kozott regi ellentet huzodik meg III. keruleti polgarmester korabol meg hat ugye a szigeten fiatalok vannak raadasul nem magyarok es az nagyon nem tetszik a szavazobazisnak.
@HDO: Látom, nem ismered Tarlós stílusát. :)
Csak annyit h egyetértek a cikk alapállításával:

FIZESSEN Gerendai.

akármennyit is panaszkodhat/sírhat, nem számít.
eléggé megszedte magát, van neki, és ha lesz sziget, lesz is neki.
@sárkányfő: a számítási módszer kicsit hibás.

A most 10.000.000 forintot érő lakás újraépítési költségei mekkorák? És mekkora a fenntartás (közös költség, felújítás) költsége, és mennyi idő múlva kell újraépíteni az egészet?

Sajnos ebből kell kiindulni. Az 50.000 nem elég a finanszírozásra: ha nekem van egy 10.000.000 forintot érő lakásom, akkor 50k-s bérleti díj mellett azzal járok jól, ha eladom, beteszem a bankba és a hozamot szépen felélem (6-7% mellett ez kb. ugyanaz az összeg, csak nincs vele annyi gond).

A sziget esetén ugyanilyen számítással napi 600.000 forint nagyságrendű hozamot kaphatunk, ha az általad említett vételár megáll.

És akkor még a "hol máshol" kérdése, mint vágyott helyszíné (-->keresletnövekedés!!!) nincs benne a kérdésben. De erről most ne is beszéljünk, elsőre azt lásd be, hogy 50.000 forintos bérleti díjjal konkrétan feléled a vagyont, nem gazdagszol belőle.
csak a prágai példát tudom ismét elővenni. prága egy ilyet területtel simán támogat,de én pénzt is látnék mögötte. a fridge fesztivál is fizetett 40 millát a helyért. mikro ezt prágában elmeséltem egy rendezvény szervezőnek, az nem hitt a fülének....ilyen ott nem fordul elő. ezért szines, látogatott és dübörög. mert a másodlagos bevétel ugyanolyan jó....
@BigTom: Úgy gondolod, bármelyik középeurópai városnak nincs meg a saját Gerendaija? Szerbiának ott az EXIT, Ausztriának ott a NOVAROCK! Egytől-egyig jobbak, igaz másabbak is, mint a sziget. Nem értem, mit keresne ott Gerendai.
@Devil:
"-A sziget kb 50-80 millios hasznot hoz, ebbol nem futja ekkora dijra."

Ez természetesen hazugság, ez csak az itthon kimutatott nyereség. A javát az offshore cégében keletkezteti.
Hihetetlen mennyi hülye összegyűlt itt :)
Blogposzt a foltját...

1. A Sziget több milliárdos (!) adóbevételt hoz az országnak, Budapestnek.

2. Egyedülálló kulturális fesztivál, pótolhatatlan.

3. Az országimázs része, reklám az országnak.

4. A földterület piaci értéke alapján 2-3 millió ft lenne a reális bérleti díj egy hétre.

Tekintve hogy milliárdokat és egyéb, pénzben nehezen kifejezhető kulturális és marketing-értékeket hoz az országnak, inkább örülni kéne neki meg támogatni.

A Szigettel ugyanaz a baj, mint a szintén kinyírás alatt lévő szegedi lézerrel: nem fideszes biznic.
ha ennyire kell a della/ilyen értékes a közterület, akkor lassan a piaci parkolási díjakat elkezdhetnék felszámítani a főpolgármesteri hivatal dolgozóinak is. vagy nekik alanyi jogon jár pakolóhely a belváros szívében?
@deflorator: Gerendai ezt nyilatkozta.
Es azt is hogy sok ilyen fesztivalt egyenesen tamogatnak, szazmilliokkal mert akkora reklam ez egy orszagnak/varosnak es rengeteg turisztikai bevetelt hoz.
De Tarlos ezt jobban tudja. Szerintem osszerugta a port Viktorral egy kiscit es most ezzel kell torlesztenie a Nagyvezirnel pl hogy kapjon penzt a BKVra.
@Gerzsonka: azt tényleg nem de a fejét és az intézkedéseit látván egy fasza kis ruszki uráli párt titkár vizionálok...
@Acsabi44:

De csak nyugodtan dobd be ha a rendezvényed ténylegesen idehoz pár tízezer külföldi turistát. Én támogatni foglak.
Igenis fizessen Gerendai "nullszaldó" Károly, mert így is nagyon jól jár már sok ideje. Ami nem baj, de a szabott alapanyagbeszerzésnek olyan diplomáciai üzenete van, amiért válaszul minimum megérdemel egy nagyobb területhasználati díjat.

A nyugat divatszétcsúszói pedig valóban szinte csak a Szigeten költik a pénzt a túlszerkesztett woodstock jár jól vele egyedül, nem pedig maga az ország.
Először is szeretnék gratulálni a post szerzőjének, hogy sikerült két dologra is rájönnie a Szigettel kapcsolatban. Az egyik az, hogy ez egy üzlet, a másik pedig az, hogy "nincs ingyenebéd". :D Brilliáns.
Remélem, Gerendai is hasonlóan gondolkodik, fogja a Szigetet és átviszi mondjuk Szlovákiába.
Tarlós valszeg azóta utálja a Szigetet, amikor egyszer be akart tiltatni egy rendezvényt, de nagyot bukott vele. Most eljött a bosszú ideje, és pontosan tudja, hogy most a válságban a pénzzel jól lehet érvelni.

A Bokros-csomag évei alatt Budapest elvolt ingyenes Szigettel, most meg nincs meg? Azt nyilatkozta Tarlós, hogy több száz milliárdra rúg Budapest adóssága. Hogy ez az 1 milliárd bejön-e, vagy sem, szerintem ebből a szempontból édes mindegy. Arról nem is beszélve, hogy ha egyszer csinálnak egy "low cost" fesztivált, akkor azzal lényegében meg is ölik az egészet.

Ez nem csak Gerendai magánbiznisze. Szállásadásból, kajálásból, közlekedésből, a várost megismerő turistákból jelentős közvetlen és közvetett bevétele van a fővárosnak - ezt teszi most kockára Tarlós.

www.origo.hu/kultura/20110113-a-piaci-ar-ezerszereset-keri-a-szigetert-a-fovaros-gerendai.html
@Platon:

Véleménykülönbség.

Van egy csődbe ment város, van neki egy területe, amely értéket képvisel, vannak kiadásai, amelyeket ki kell fizessen.

Mit csinál, ha béna? felvesz hitelt, folyatja közben a pénzt, a kamatokat fizetik unokáink.

Mit csinál, ha okos? Megnézi, hogy hol tud profitot termelni, és ott behajtja keményen, üzletember módjára és egyenesbe jön.

A sziget egy érték, nyilván nem érné meg bezáratni, majd megegyeznek.

DE: ki kell belőlük préseljük (mi, a köz, akinek tulajdonában van a terület) a legtöbb pénzt cserébe a területünk használatáért. A kamu duma meg nem érdekel, itt üzletről van szó, nem is kicsiről, tudja ezt nagyon jól Gerendai is és Tarlós is. Ha jó üzletemberek, megegyeznek, terheket áthárítanak pl francia szigetlakókra, stb stb.

Amikor kiadunk közpénzből 500 milliárdot metróépítésre (pl franciáknak), akkor milyen dolgo nem kihasználni összes bevételi forrásunkat (pl stílusosan a főként francia turistákat)?

Hülyeség, vagy inkább bűn.
Ráadásul a főváros pénzén rekultiválják a széttaposott növényzetet és szedik össze a szemetet.
Én azon háborodtam fel, hogy eddg nem fizettek!
Én 2000-ben voltam az utolsó, még punk-hangulatú Szigetek egyikén, aztán még 1-2 alkalommal, de egyre marketing, reklámszagúbb lehúzássá kezdett válni.

Azóta meg már ki sem megyek.

80 milliós bevétel? Sírva röhögök. Ha csak 80 millát vennének ki belőle, már rég nem csinálnák.

Ja meg a másik. Sírnak, hogy kevés a látogató. Ők szervezik a Soundot, a Hegyalját, meg pár kisebb eseményt... Biztos nincs pénzük... jajjjj.
Szóval az van, hogy Gerendai és a sleppje jó nagyot kaszáltak éveken keresztül, - többet, mint akik úgymond "szétlopták" az országot. (Zuschlag koszos nyolcvan milla miatt ül, a Szigetet pedig kezdetben közpénzzel is támogatták, később már csak a közterület használat volt ingyen-, na ez a történet is megérne pár évet If várában).
Erős túlzás az is, hogy a Sziget országimázst építene-, éppen lehetne ott országimázst is építeni és még a fiatalok szórakozása is beleférhetne. A Sziget kulturális értéke finoman szólva is marginális.
Tarlósnak néha vannak jó meglátásai és ugyan nem tartozik a "puccos" úri polgárok közé, mint Schmitt Pál, - de legalább tud pl. helyesen írni.
Gerendaiék pedig egyrészt fizessenek a közterület használatáért, másrészt tanúsítsanak tisztességes üzleti magatartást. Ne verjék fel az árakat, ne legyenek kötelező alapanyag beszállítók és fizessenek adót és bérjárulékokat. Persze az ECONET is tulajdonos a Szigetben, így Tarlósnak nem lesz könnyű dolga a sarc kivetésével, mert sok befolyásos ember érdekébe tapos bele. Becsületére legyen mondva, hogy Tarlós ki szokott állni a meggyőződése mellett, nagyon sarokba kell szorítani ahhoz, hogy ne érje el azt, amit szeretne. (Egyébként kifejezetten tetszik, hogy egymilliárdos nagyságrendről indítja a "licitet" és milyen "jófej" lesz, ha elengedi a felét...)
@fovarosi.blog.hu:
"A Bokros-csomag évei alatt Budapest elvolt ingyenes Szigettel"

Igen, demszky két marokkal szórta a pénzünket. És még mindig nincs börtönben érte.
@cnt:
haha, lehet számolgatni, de tekintve a Sziget több milliárdos adó- és járulék hasznát, nagyon nem érdemes, max. kihozod hogy 3 helyett 5 millió lenne a reális ár, nem számítva a milliárdos bevételeket.

de a számításod eleve hibás, mert az ingatlan hosszútávon sokkal jobban őrzi az értékét, mint az inflációnak folyamatosan kitett készpénz.
aztán meg a szigeten nem kell semmit beruházni, a csupasz földet, füvet, fákat adják ki, egy fillér költsége sincs ezzel a városnak, szóval ez is inkább az én számításomnak kedvez.
hogy azt már ne is említsem, hogy a szigetet senki nem venné ki, tehát ha nem adják oda a szigetnek, akkor a bevétel nem a baki kamata a sziget értékének, hanem egy kurva nagy NULLA.
@Devil:

Akkor tartsanak minden fesztivált a Hajógyári szigeten, hiszen ingyen van a hely ...
@Bepes Elek: hát ez pont NEM igaz, a sziget állitja viszza az eredeti állapotot !!!!
@fovarosi.blog.hu:

"Szállásadásból, kajálásból, közlekedésből, a várost megismerő turistákból jelentős közvetlen és közvetett bevétele van a fővárosnak"

Te, a sátorlakók milyen pénzt nyomatnak a fővárosnak? Itt dolgozom a sziget mellett és van szerencsém évről-évre látni az "igényes" közönséget. Mocsok, hányás.....
@Bepes Elek: na ezt nagyon rosszul tudod. Ugyanis a sziget költ a helyreállításra milliókat. Csak úgy mondom...
Azért ne már a lakásbérléshez hasonlítsuk a sziget kibérlését. Sokkal közelebb lenne a valósághoz, ha ipari területet, irodát, bolthelységet veszünk figyelembe.

Mellesleg ha tényleg minden négyzetcentijét az alapján számolták ki a sziget bérbeadásának, ahogy azt egy Vörösmarty téren felállított bódéval teszik, az sem teljesen egyenértékű.
@sárkányfő: "4. A földterület piaci értéke alapján 2-3 millió ft lenne a reális bérleti díj egy hétre. "

Ja. A Hajógyári Szigeté.
Mikor egy lakás a belvársoban 20+ misi.
@ColT: szerinted mitől nem veszteségesek? a reklám a szükséges rossz.
@fovarosi.blog.hu:

szerintem nem kockára teeszi, hanem nagyon helyesen, lecsapolja a profit egy részét, és jól teszi, ilyen egy üzletember.

"Gerendai Károly, a fesztivál ügyvezetője ... bár nem örül neki, hogy neki kell támogatnia a várost, de kész a kompromisszumra"

Erről van szó, nem kell sírni, nekünk pedig az az érdekünk, hogy a pesti profittermelő vállalkozások is beszálljanak a közteherviselésbe, ne csak a pórnép.
1. A fizetés rendben van, de ezek a milliárdos összegek mit üzennek, nekem a 'Vagy bezársz, vagy tejelsz!' üzenet ugrik be, szimpla maffia üzenet.
2. A Red Bull Air Race-t tavaly betiltották, repül a Sziget, egyik se fájt állami pénzbe.
3. Marad a Hungaroring, ami évi 5 mrd. adópénzbe fáj, pedig 1/3-ad turisztikai bevétel se áll mögötte.
4. Támogassuk Bernie Ecclestone-t 5 mrd.-al, Gerendást nem kell, sőt vágjuk haza, mert magyar, éljen a nemzeti kormány!
5. Marad a Magyar Turizmus Rt., ami szintén évi 5mrd.-ba kerül, ki tudja milyen hatékonysággal.
@fovarosi.blog.hu:

Egy frászt. Akik a Szigetre mennek egymást sem ismerik meg, nem hogy a várost. (Tisztelet az etilmámorban nem ténfergő kisebbségnek). Hagyjuk már... A Hegyalja jogait is elég csúnyán nyúlták le...
Egyébként 2008-ig volt reális a napijegyek és a hetijegyek ára, 2009 és 2010 már abszurd, azt kellene felfogni, hogy igenis magyar fiatalok is kellenek ide, és NEM MINDENKI BUDAI, meg ügyvédek gyermeke, meg stb.

Ha 2011-ben 15 000 lesz a napijegy (mert látok rá esélyt), akkor meg már biztos, hogy nem megyek ki többet.

Többre megyek balatoni nyaralóval, saját zenével, 15 000 ből 3 napot is elvagyok saját nyaralóban. Ha meg bulit akarok, akkor elmegyek normális árfekvésű buliba. És nem irigy vagyok, de nekem ez már irreális.
@Platon: JA és még valami, a szigeten mindenk külföldi EURÓVAL fizet, 10% nem tudja, melyik országban van.
@zero: jobb ha tudod, hogy pl. a Jobbik rengeteg rendezvényt tart ott és ingyen kapja a helyet. Ennyi... Azon azért nagyot röhögnék, ha nekik is bemondaná Tarlós a tarifát.
Ja és a gyerek rendezvényeknek hétvégenként. Satöbbi
@sárkányfő:

"1. A Sziget több milliárdos (!) adóbevételt hoz az országnak, Budapestnek."

Ezt hogy számoltad ki?

"2. Egyedülálló kulturális fesztivál, pótolhatatlan."
Nem egyedülálló, nem kulturális és nem pótolhatatlan.

"3. Az országimázs része, reklám az országnak."
Nem része, csak mivel a Sziget látogatóinak 70%-a külföldi, értelemszerűen KÜLFÖLDÖN hirdetik a fesztivált, hogy vegyenek a külföldiek hetijegyet. ettől ez még nem "országimázs".

"4. A földterület piaci értéke alapján 2-3 millió ft lenne a reális bérleti díj egy hétre."
Ezt hogy számoltad ki? Szerinted egy budapesten belüli 30-40 hektáros terület bérleti díja 3 hétre 2-3 millió? Te hülye vagy?
1993-ban 300 Ft volt egy darab szigetjegy.
@Mogyoró007:

Ha jól tudom, kampányrendezvény esetén nincs területfoglalási díj.
Ha Tarlós kinyírja a Szigetet, akkor több milliárdos kárt okoz Budapestnek és Magyarországnak.

De ti sárgák vagytok az irigységtől és utáljátok mert a Gerendai meggazdagodott... Igen, ez Magyarország, dögöljön meg a szomszéd tehene is, ugye fiúk?
Vessenek a mókusok elé, de az utóbbi jó pár évben a szigetből egy kőkemény üzleti vállalkozás lett, aminek már régen semmi köze sincs a kultúrához - talán soha nem is volt. Meghívnak 2-3 ismertebb, minőségi zenekart meg egy rakat harmadvonalbeli belterjes bandát. A sziget közönségének jelentősebb része az árak miatt már nyugat-európai fiatal, akik idejük jelentős részében részegen végigfetrengik a "fesztivált".
Mindezzel nekem nincs is semmi bajom, mivel bazi sok pénzt hagynak itt. Csak az a pénz ne csak Gerendai elvtársat gazdagítsa, hanem rendesen perkáljon belőle adót is. Ha nem is egymilliárdot, de mondjuk 500 milla az elfogadható lenne. Jut is, marad is.
@szamarhegy:

Ez azért a tények erős sarkítása. Egyébként szó nincsen egymilliárdról.
@zero: angelina joliet akkor duplán baszták át, mert 1.5 millióért adták ki neki a 800nm-s gyárudvart.
@G_P:
"Egyébként 2008-ig volt reális a napijegyek és a hetijegyek ára, 2009 és 2010 már abszurd, azt kellene felfogni, hogy igenis magyar fiatalok is kellenek ide, és NEM MINDENKI BUDAI, meg ügyvédek gyermeke, meg stb."

Ha a bevételt nézi, akkor Gerendai szerint ez üzlet, maximális bevételt kell hozni.
Ha neki kell fizetni, akkor kultúrmisszió és országimázs.
Undorító.
A mocskos hanyatló imperialista nyugat zanéjét kisöpörjük a városból, amitől az élhetöbb lesz.

Mit vártok egy Viktorhoz kapcsolódó embertől.

Megmondta az EU haldoklik és megreformálják.

Ez is a része.
@sárkányfő: Figyu. Nem az a baj, hogy Gerendai meggazdagodott. Ha ehiszi valaki, hogy tényleg 80 milla jön be egy ilyenből, az kicsit gondolkozzon el.
Papíron nullszaldó, valójában meg hatalmas bevételük van, és nem egyediek ezzel itthon.

Amúgy meg nem lehetetlenítik el ezzel a fizetéssel a Szigetet, csak annyi, hogy a befolyásos befektetői körök kicsit kevesebbet tesznek zsebre.

Örüljenek, hogy az APEH nem kezdett még el (de vajon miért nem) komolyan vzsgálódni, mert akkor aztán lehúzhatnák a rolót.
@zeee: Mi a sarkítás, 2 - 1 v 1,5 mrd. mekkora nagyságrend?
@sárkányfő: Ha valaki a közt megkárosítva gazdagodik, akkor az bűntény. Annak is, aki elköveti (Gerendai és sleppje) és annak is, aki ezt lehetővé teszi (Demszky és sleppje).

Aki pedig pártolja, védi a közvagyon elleni bűncselekmények elkövetőit, az könnyen lehet, hogy maga is sáros, bűnrészes a dologban ...
@magyar bucó:

Úgy bizony!

És lehet mondani, hogy szánalmas balos a szövegem, de milyen már, hogy emelik a közműdíjakat stb és ebből akarják többek között a város költségvetését talpraállítani, miközben itt az élet- és tőkeerős év üzletembere Károly, aki fizethetne. 24 évesen mondom, hogy nehogymár csak a fővárosi lakosok vegyék ki a részüket a dologból, égbe szökő szemét és vízdíjakkal..
@vauvauvau: ja, és volt egy fellépő :)
@sárkányfő: És a legfelháborítóbb, hogy Tarlóst Gerendai haszna sem érdekli, csak kizárólag az, hogy a város számára kaszáljon. Szemét polgármester, csak a közérdekkel törődik.....igaz-e sárkányfő?
@orgoványi erdőjáró: ja arról nem is beszélve, hogy a hazai fellépők nagy része ingyen, a másik meg bagóért lép fel. A többi pénz meg külföldre megy, mert a nagy arcok sokba kerülnek.
@sárkányfő:

Nem hiszem, hogy bárki oly nagyon irigy lenne. Önmagában a tény bosszantó, hogy mindenféle mityi-mutyival és összeköttetésekkel hozzá lehet jutni egy olyan lehetőséghez, amivel valaki hülyére keresi magát.
Emberek, nekem is kell nyáron a Sziget egy hétre ingyen!
@zero:
1. Tegnap a tv2 híradójában bemondták a turisztikai statisztikákra mondva: 3 milliárd a bevétel.
Továbbá a látogatók fele egy héttel hamarabb érkezik, 40%-a meg tovább marad az országban. Főleg Budapestet nézi meg, de 14%-uk lemegy a Balcsira is. Javaslom tájékozódj...

2. De az. Gondolom azért nem érvelsz, mer nincsenek érveid :) Csak a vak nem látja, hogy pótolhatatlan, mainsteram és rétegzenék sokaságát hozzák el Magyarországra, amiket egyébként csak az látna, sokkal többért, akinek van pénze külföldre menni. Hogy a többit ne is említsem.

3. Az országimázs pl. ott kezdődik, hogy nyugaton hallanak Magyarországról, pozitív hírt kötnek hozzá, nem is szólva a pozitív élményről. Ezt nem felfogni... full evidens.

4. itt a számításom:
fenteslent.blog.hu/2011/01/14/igenis_fizessen_a_sziget_a_terulethasznalatert/fullcommentlist/1#c12180420
@Alf: Főleg a Gerendai offshore cégén keresztül szerződtetve.
@hakos2: igen, igaz hogy tarlóst ezért választották meg, de akkor is egy szemét, szegény gerendaival most mi lesz, be kell zárjon a costes, hullóban a michelin csillag???
@hakos2: közérdek kinyírni az ország egyik fontos bevételi forrását? Hát te h***lye vagy, már bocs.
@sárkányfő: "Egy kb. 10 milliós zuglói vagy VI. ker-i, vagy jobb helyen lévő belső pesti, bútorozott 1,5 szobás lakás havi bérleti ára 50 ezer ft. "
Egy másfeles lakásban mikor keresel 10 nap alatt akár 80 millát (ha elhisszük, hogy annyit)?
Számlagyár nélkül sehogyan :D

Amúgy meg ha a belvárosban tudsz 50-ért fullos másfeles kiadó lakást, szépet, akkor szólj, mert tudok érdeklődőt.
@sárkányfő: Kedves Sárkányfő, csaknem Gerendai személyesen, vagy csak egy csicskása?
Nem hiszek a Sziget pótolhatatlanságában és mindenható egyediségében.

Angol, francia és holland fiatalok járnak ide pénzt költeni, májat rombolni, és továbbra is olyan európai/amerikai zenekarok koncertjeit hallgatni, akik rendszeresen fellépnek MÁSHOL is.

Most akkor mitől is pótolhatatlan? A Töki pompostól, vagy a Tankcsapdától (ők is fellépnek máshol), netán valamelyik 3 rajongóval rendelkező Balkán Ultra Exotic Neo Culture Roma Beatz Professin Crew zenekartól?

Félre ne értsetek, bírom a helyet, de szerintem ez az igazság.
A külföldiek részéről meg azért nem releváns a drágulás, mert nekik aprópénz ez. Drágábban is.
@TIN modell: eszednél vagy? Az eddig Sziget fesztiválok több tízmilliárdos HASZNOT hoztak Magyarországnak. Képes egy ezt felfogni, nagyokos?
@sárkányfő:

Tehát szerinted akkor bűn a város érdekeit képviselve kipréselni belőlünk valami pénzt?

Ez a dolga egy polgármesternek.
A Hungaroring évi 5 mrd.-ba kerül nekünk, ott aztán végképp semmi, se kultúra, se más nincs, max. prostituáltak, Budapesthez sincs semmi köze, pár hotel kivételével. Tiszta nettó kiadás, ráadásul egy külföldinek Bernie Ecclestonnak fizetjük, hol vannak a rendes magyar emberek, hogy mielőtt a Sziget bezár, előtte tűnjön innen a Forma-1, meg Bernie!?
@Mogyoró007: Kinyírni nem, de megnyírni igen. Azaz tejeljen csak szépen a köznek is.
@Alf:

Nem jól okoskodsz.

A következő a képlet. Ha ráver a város 1 milliárdot, akkor nem lesz Sziget azaz a bevétel = 0 veszteség = pár tízezer turista, és annak költései stb.

Jó üzlet nem?

A jelen felállás szerint a sziget egy fillérbe nem kerül a városnak, ellenben adóbevételt, és pár tízezer turistát eredményez.

Ezt hívják bomba üzletnek, amikor egy amúgy kutyának sem kellő terület egy heti kölcsönzéséért cserébe kapsz egy csomó konkrét bevételt, és gazdaság élénkítést.

Persze a szervezők is jól járnak. Nyilván, hiszen ezért csinálják. Vedd észre hogy ha nem csinálják te is rosszul jársz vele. (Van deviza hiteled? Gondold át hogy vajon nem jön e jól bármilyen vételi nyomás a forinton ilyen árfolyam mellett.)

Sok ilyen rendezvény kellene inkább.

De persze lehet irigykedni és sajnálni a vállalkozótól a hasznát, és kizsigerelni belőle minden hasznot.

Talán mondjuk észre kéne venni hogy pont ez a társaság a hasznának egy jelentős részéből további rendezvényeket szervez további turistákat idehozva. De persze Tarlósnál jobb helyen lesz a pénz kell az csónakházakat dózerolni. Mert az sokkal jobb ha majd valamelyik politikus ellopja, ahelyett hogy a gazdaságban maradna nem? Különösen hogy a főváros már így is nagyon jól jár.

Elmondom neked hogy Belgrád pl. súlyos milliókat fizetne hogy pl. az EXIT et átvigyék hozzájuk Újvidékről. Ki tudja lehet hogy a Sziget is érdekelné őket. Tök jó lenne ha Szerbiába mennének azok a turisták Magyarország helyett nem?

Komolyan mondom félelmetes hogy Magyarországon szégyen tisztességes üzlettel pénzt keresni. Persze ez látszik is a gazdaság teljesítményén.

Irigység és Rövidlátás.
Ugyanaz a gond itt is, min a bankadóval: Nem az elv, hanem a mérték...
@szamarhegy:

Úgy " am Block" hülyeség, amit írtál, de ez nem közgazdasági fórum.
A bérleti díj egyébként olyan összefüggésben hangzott el, hogy amennyiben terület arányosan kerülne a terület használat díja meghatározásra, úgy kb. milliárdos nagyságrendű összeget kellene fizetni. Ez azonban aránytalan, ezért ilyen esetekben lehetőség van /lehet egyedi megállapodások megkötésére.
@magyar bucó: telejen, az oké. De nem ennyit. Ez az összeg az ellehetetlenítésről szól, vedd észre.
@sárkányfő:

Oké, de nem Magyarországnak kell most a pénz annyira szétszórva, hanem összpontosítva BUDAPESTNEK, különben tönkremegy. A BKV is.
@ColT: te képes vagy felfogni egy analógiát, arányosítást? hol írtam én olyat, hogy egy másfél szobás lakásban milliókat lehet keresni egy hét alatt? hány éves vagy? matek érettségi? vagy meg se próbáltad? Azt felfogod, hogy ha 1.000-nek az egy ezreléke egy, akkor 10.000-nek tíz?
@Alf:

Nem kérlek, a polgármesternek az a dolga hogy város érdekeit nézze. Sokkal de sokkal több pénzt lehetne felhajtani ha a rendrakás nem azt jelentené hogy ezután az MSZP-s haver helyett a FIDESZ-es haver kapja túlárazva a munkákat.

Ezzel kellene foglalkozni, a turisták elüldözése helyett.
Rendben a Főváros gondban, de akkor miért megint a sarc jut elsőként eszükbe? Miért nem vonják össze a kerületeket, miért nem rúgják ki az önkormányzati dolgozók felét?
Mi atyánk, ki vagy a mennyekben, az 1 hét leállatiasodást el ne vedd tőlünk!
Ámen
@Platon:

Látom, nem vagy közgazdász (ez inkább bók :)

Amikor valaki pénzt kér valamiért, akkor nem "sajnálja" tőle a hasznát, hanem keresni akar rajta.

Gerendai sem "sajnálja" a sörárustól a hasznát.

Mi sem sajnáljuk gerendaitól, hanem keresni akarunk rajta. helyes? IGEN.

Jó, ha nem lesz szigat? NEM.

Meg fognak egyezni? IGEN.

Ez a mostani sírás rívás csak körítés, Gerendai már rég számolt Tarlóssal, nem kell beszarni.
@Mogyoró007:
Azt veszem észre, hogy teljesen helyesen Tarlós a városnak pénzt akart szerezni egy jól menő üzleti vállalkozástól.
Az összegről meg most alkudoznak. Alkuban senki sem a tervezett összeggel indít.
@sárkányfő: nem tudom haver, hogy mit szívsz, de nekem is adhatnál belőle ;-)
Az a baj, hogy nem tudnád bebizonyítani - senki nem tudná - hogy mennyi hasznot hoz a Sziget Magyarországnak. Ugyanis a szigetlakók többsége ideutazik, beköltözik a szigetre, aztán a végén onnan egyből hazautazik. A Szigeten alszik, eszik, iszik. Mindent ott vásárol.
Viszont egy körültekintő APEH vizsgálattal azt meg lehetne tudni, hogy mennyi hasznot hoz a Sziget Gerendai elvtársnak. Mert hogy nem 80 millát, az olyan biztos, mint a rendőr a sarkon.
Milliárdos tételt elkérni valóban túlzás, de az tény, hogy a Sziget az utóbbi időben baromi drága lett, múlt évben már ki sem mentem, pedig imádom, de a napi "megélhetés" már nem magyar pénztárcához van szabva.
Az adóztatás rendben levő dolog, de nem annyiért amennyiért akár a fél szigetet meg lehetne vanni(jó, túlzok).
Arról , mennyi pénzt hoz ez Budapestnek: a túristák, és fellépők ebben az időszakban szinte a teljes szállodai kapacitást lekötik, szóval ez nem csak az Auchan bulija...
nemazért, de a 2. kép nem a SZIN-en készült,úgy tök véletlen? :)
@Saints and Thieves: aha, és a sziget tette tönkre pl. a bkv-t, stb? Miért egy fesztiváltól várnák azt a pénzt amit a bkv-sok, egyebek elloptak?
Ha a szigettől várják a megoldást erre, akkor nagy szarban vagyunk emberek...
@zeee: Végül is egyszerűbb személyeskedéssel elintézni, lehet, hogy Te többet tudsz, nekem a sajtó maradt, ahol 2 mrd., majd 1 mrd. körül összegek röpködtek, ez mitől közgazdasági téma?
@szamarhegy:

Mert az rengeteg konfliktussal és valódi munkával járna. Továbbá így jók a kerületek, ahogy vannak, választási eredmények szempontjából is, mert jól kitapintható, hogy melyek az atomfideszes kerületek (pl. a 16 az).

Ha pl a 16-ot veszed, és összevonnád valamelyik szomszédjával, jó eséllyel nyerhetne az újonnan létrejövő megakerületben az mszp is, és ez a fidesznek nem érdeke. Mint ahogy az se, hogy kevesebb pártfunkcionárius dolgozzon az önkormányzatokban.
@walter77: Az a gyanúm nekem is, hogy itt a piac újraleosztásáról van nagybaszó. Mint ahogy az egész ország egész területén, a legkisebb ábécéig, bocs, cébéáig. Folyjon, de ne oda, hanem ide.

Ennek van kultúrája (lásd Coca Cola), de Tarlós (is) túl hülye ehhez. Komolyan.
@szamarhegy:

Az állam gondban, és különböző cégekre különadót vet ki. Az rendben van?

Itt pofonegyszerű a helyzet: MINDENKI fizessen ha fővárosi terültet használ.
@szamarhegy: Miért rúgnák ki a dolgozókat? hogy utána segélyt lehessen nekik fizetni? Fizessen csak szépen Gerendai is, mint a többi vállalkozó. A hasznot el tudja tagadni, a területet nem, ezért az különösen jó alap.
@Platon:

Figy, az, hogy néhány külföldi kokszos hülye gyerek csövezik a Szigeten néhány napot, az pontosan semmilyen hatást nem gyakorol a Forintra, - vicc. (Fél százalékos kamatemelésnek, vagy százmilliárdos kötvényjegyzésnek sincsen szinte semmilyen hatása a Forintra...)

Ami a Szigeten folyik az maximálisan piacellenes, egy igen szűk vállalkozói kör extraprofitját szolgálja.

Abban igazad van, hogy több rendezvény kellene, de NEM ILYEN!
@Alf: még mindig nem érted? :)
Budapest maga is több száz milliót, hanem milliárdnál is többet nyer adóbevételeben, járulék-bevételeben, idegenforgalomban, város-reklámban.

Ez egy win-win üzlet, fogjátok már fel.
Jól jár Gerendai is, Budapest is, Magyarország is, a zenei élet is, a kint szórakozó fiatalok is.
Persze akinek elborítja a fejét az irigység, az nem jár jól.
@szamarhegy:
A 2,5 milliárdról nekem is valami ilyesmi ugrott, be amit tovább súlyosbított, hogy másnapra megfelezték!

A sziget területet használ, fizessen! A politika ne szabjon olyan árat, aminek az az üzenete, hogy mivel ekkora összeget úgysem fog fizetni, hát elmarad!
@szamarhegy:

Szerintem tájékozódj. (Az nem személyes). :(
@november13.:

"a túristák, és fellépők ebben az időszakban szinte a teljes szállodai kapacitást lekötik"

Nagyobbat nem is tévedhetnél
@Saints and Thieves: Ezért nyomták ki tavalya Red Bull Air Race-t, amelyet 4-500e. söröző, kólázó, étterembe beülő ember nézett végig?
És elég jól megéltek belőle eddig is a fiúk, pedig állítólag veszteséges volt igen sokáig.... pedig már akkor sem Ladával és Suzukival jártak.....
most vagy lelkizunk, vagy szamolunk.

sajnos az utobbihoz az kellene, hogy a 80 milliot ne bevetelnek, hanem profitnak vagy nyeresegnek hivjuk, es tudjuk a bevetelt is. innentol az egesz poszt szamolasi szempontbol kuka, lathatoan fingod sincs, mirol irsz.

az persze egeszen nyilvanvalo, hogy a nyereseget eltuntetik a Szigetbol magabol, pl. a beszerzesi szerzodessel, amit masok mar irtak. tehat a 80 millio az egyaltalan nem igaz, legalabb 10, de inkabb 15-20%-os nyereseggel lehet kalkulalni, az pedig 250-400-500 millio. de tobbel nem. nem veletlen, hogy Gerendai rogton mondott 25 milliot, az meg se latszana. a helyes szam valahol a 150-250 millio kozott van, annyit bizony pengessenek ki. ez persze nem csokkenti a nyereseget, mert ennyivel megtoljak a jegyarat, de ez mar legyen az o gondjuk, hogy ezt hogyan toljak le a vevok torkan.
@Alf: sztem is úgy van ahogy mondod. Tutira meg fognak egyezni. Persze lesz egy kis paláver, néhány kokós bölcsészt majd összecsődítenek tüntetni, lesz faszbúk csoportoskodás "Save the Island from Tarlós the Terrible" címen, lehet ezerrel lájkolni szanaszéjjel stb.
Aztán minden megy tovább, ahogy eddig, csak a fővárosnak végre lesz bevétele ebből (is).
@Alf:

Naivitás rulez. Ha én ezerszeresen túlárazok valamit az azt jelenti hogy nem akarom eladni. Erről szól a történet. Ha lesz megegyezés az csakis azért lesz mert átnyúlnak Tarlós helyett.

Egyébként pedig az ilyen rendezvényekéért versenyezni szoktak máshol. A főváros már így is nagyon sokat keres rajta szó nincs róla hogy jótékonykodna. Az hogy konkrétan a területet ingyen adja az nem jelenti azt hogy nincsen rajta bevétele úgyhogy sima hazugság hogy ez arról szól hogy vége a "jótékonykodásnak". Eddig is jóval nagyobb haszna volt a fővárosnak, és az országnak ezen a rendezvényen mint a szervezőknek.
@sárkányfő:

Egy frászt. Miért és hogyan is járnak jól ebből a hmm... pl. magyar zenei élet képviselői?
Valamikor tényleg kulturmisszó volt a Sziget, de most már tisztán üzleti vállalkozás. Van már néhány sokkal értékesebb fesztivál - vidéken.

Fizessen a területhasználatért, de azért ne annyit hogy ellehetetlenüljön, mert turisztikailag jó azért.
Amúgy PRÓBÁLNA MEG VALAKI a sziget idején keresztbe tenni Gerendainak, pl "engedély nélkül" nyitni valamit a közelben, azonnal megjelennének Gerendai gorillái, mert hogy neki is vannak.

Igen jó és szoros kapcsolatokat ápol az alvilággal, ettől persze ugyanúgy fetrenghet egy leedsi lány a saját hányásában, csak mondom.
@Platon:

Helyes. Legyen nyílt közbeszerzés! Máris támogatom.
@sárkányfő:

Az a baj, hogy te nem érted. Lehet, hogy jól jár, de járhatna még jobban, mert ez nagyobb üzlet ennél.

Ennek nincs köze az irigységhez, az irigység az egy ilyen rendszerváltás kori fogalom, amikor a tőkefelhalmozást ezzel mentegették.

Nekünk az az érdekünk, hogy jól járjunk, és a sziget is megmaradjon. Engem nem érdekel, hogy gerendai mennyit visz haza, az érdekel, hogy a lehető legtöbbet szerezzek a buliból.

Ha az összes piaci szereplő a profitmaximalizálás elvét követi, és az állam (a köz) pedig nem, akkor a vége az lesz, hogy az állam tönkremegy -> amint a példa szemlélteti.
@sprenczl:

Az Audi és a BMW sokba kerül. Papíron marha könnyű veszteségesnek lenni.
@AkS: Puskás Panchoban (Symbol) két éve 800 volt. Gondolom ott szebben lehet enni a zsíroskenyeret...
@zeee: Idézet az ügy kapcsán: , Tarlós később arra az újságírói felvetésre, hogy a 2,5 milliárd forintos területhasználati díj a fesztivál egész költségvetését felemésztené, azt válaszolta, a Sziget Gerendai által vázolt költségvetési számaival szemben az ő számaik valósak, és „tényekkel tudják alátámasztani” azokat. A főpolgármester azonban azt is elmondta: jövő héten találkoznak a Sziget szervezőivel, és egyeztetnek a kérdésben.

Igazad van, most már én is azt gondolom, hogy szó sincs itt milliárd-ot elérő nagyságrendről.
@zero: ha az allam gondban van, akkor ne terrorelharito kozpontot grundoljon 20 milliardert, meg focistadiont Debrecenbe meg 15 milliardert. ne szopd mar be, hogy gond van, csak most masoknak kell a penz.
@zeee:

Nahát kibujt a szög a zsákból :D Utálod a szigetet hát betiltatnád. Tiszta beszéd, kár többi kamu rizsa mellé. Ez a véleményed nem értek vele egyet de hát nem vagyunk egyformák. Viszont kár bérleti díjat stb. idekeverni.

Ami a forintot illeti önmagában a sziget hatása elhanyagolható. Egészében az iparágé ellenben messze nem. Márpedig ez a történet erről szól, a gusztustalan rövidlátó irigy mentalitásról.

ps.
Amúgy meglepődnél ha tudnád menyit költ el itt nálunk egy hét alatt egy ilyen "külföldi kokszos hülye gyerek".
@orgoványi erdőjáró:

nesze, okoska:
tv2.hu/tenyek/video/elmaradhat-tenyek-riport

tekerj 1:49-ig.

Idézem:
"A 2005-ös Sziget látogatói 6,3 milliárd forintot költöttek el, a rendezvény által generált bruttó hazai termék meghaladta a 3 milliárd ft-ot, az adóbevétel pedig 1,3 milliárd ft volt."

Akkor ehhez még tegyük hozzá azt a minden évben meglévő, és összeadódó országimázs-értéket, amit egyébként egyszeri sokszáz milliós reklámkampányokkal sem tudnánk beérni.
@TIN modell: ott németül beszélnek, mert egy másik nép éli - nem? ne ebből indulj ki, más ország más gyökerek, büdös bigott kdnp!
te meg ne vásárolgass a labancnál, mert lecsaplak!
@Platon: most leírtál kapásból vagy 4 légből kapott dolgot.

"Ha én ezerszeresen túlárazok valamit az azt jelenti hogy nem akarom eladni."

Egyrészt nem ezerszeresen árazta túl, azt gerenda mondta másrészt fogadjunk, hogy megegyeznek.

"Egyébként pedig az ilyen rendezvényekéért versenyezni szoktak máshol."
HOL?

"Eddig is jóval nagyobb haszna volt a fővárosnak, és az országnak ezen a rendezvényen mint a szervezőknek"

Bevetted a 80 milliós nyereséget?
@zsidóbodza = magyar film: rohadj meg rasszista szemétnácigeci!
@is: Ne téveszd össze az államot a fővárossal.
Sajnos boldogult diákkoromban nem volt arra pénzem, hogy elmenjek a Szigetre, amikor 1995-től Pepsi Sziget lett már elkezdődött a szervezők részéről a rendezvény kommercializálódása. Az viszont tény, hogy a Sziget közvetve több md-ot ad a költségvetésbe. Nem értek egyet az ingyenes használattal, de a md-os bérleti díj is irreális.
@zeee:

Úgy érted Gerendaiék írjanak ki pályázatot hogy melyik Európai város milyen feltételekkel biztosít nekik területet? :D LoL
A sziget vállalkozás. Ebből a városnak is bevétele kell legyen. Ez tiszta.

Amúgy meg szinte minden magyar vállalkozó ott bukik meg tiszteletből és példeképként, hogy takargatja vagyonát, hazudozik a bevételeiről. Ahogy a sziget kft tulajdonosai is teszik a kezdetektől fogva. Nyílván gennyesre keresték magukat, amit szégyelnek. De hogy miért, azt csak ők tudják.

Amilyen feltételeket szabnak gerendai és társai a szigeten dolgozóknak olyat érdemelnek a várostól. Ha valaki az anyját megizéli a pénzért és így bánik az alvállalkozóival, akkor olyan tárgyaló partnert és feltételeket érdemel a fővárostól, aki hasonló anyakomplexussal bír. Ha meg valóban kultúrmissziót, akkor olyat....
@Alf:

Figyelj, aki viszont havi bruttó százötvenért robizik napi 12 órát, azt lehet, hogy érdekli, hogy Gerendai mennyit keres ingyenes közterület-használattal, ilyen-olyan módszerekkel az ölébe pottyant "bizniszen".
Nyílt közbeszerzést!
Hátha valaki jobb tartalommal és jobb feltételekkel, színvonalasabban tudná megszervezni.
Úristen, és megint Úristen!!! Nem olvastam el az összes hozzászólást csak az első kb. 40-et. Itt mindenki ilyen sötét?!
Mindenki azt a dumát nyomja, hogy Gerendai ennyit, meg annyit kaszál, és ha milliárdokat nem is, de mindenféleképpen fizessen. A világ nem így működik! A világ úgy működik, hogy nekem van egy rendezvényem, neked meg van egy kocsmád. Én megígérem neked, hogy a rendezvényemet a te kocsmádban tartom, ezért elvárom tőled, hogy a kocsmát a rendelkezésemre bocsásd ingyen, én meg garantálok a kocsmádban 1,4 milliárd Forint fogyasztást (ez a város adóbevétele a rendezvényből). Nos az nem járja, hogy te azért is pénzt kérsz tőlem, hogy a kocsmát odaadd, meg a fogyasztást is zsebrevágod. Ha én lennék Gerendai, akkor biztos ami biztos alapon megkérdeznék más kocsmákat is, hogy nem akarják-e befogadni a rendezvényemet.
A mesében eltekintettem az olyan apróságoktól, hogy a város nem kocsmát ad csak területet, ahova nekem kell fölépíteni a kocsmát, amiben utána 5-7 napig csapolhatok. A Sziget jegyárai hivatottak eltartani a programokat, a vendéglátás pedig az infrastruktúra felépítését, lebontását, reklámköltséget, személyzet bérét és járulékait. A Szigeten sok sör fogy, azaz lehet, hogy mindezekre futja, de ettől még a Sziget nem kasza. Bár szeretnék én olyan boltot, ami egy évben 80 milliót termel tisztán, olyan kocsmát meg nagyon, ami a kisujj megmozdítása nélkül 1,4 milliárdot csinál, jófej leszek a szomszéd szemében, és még ki is takarítanak maguk után
Amúgy ösmerjük a Művészetek Völgye storyt? Ahhoz még Tarlós sem kellett. Banyek egy délután egy pöcs faluban (kb. akkorában, ahonnan én származom) úgy elb...szni 30.000 forintot, hogy szaros fűben ülve közepes szintű, időben elcsúszó, részeg színészek/zenészek által előadott produkciókat nézünk, úgy, hogy én, mint családfő és sofőr még csak inni sem tudtam egy kortyot sem, na, ahhoz tényleg kell művészet. (Mondjuk, abban a pillanatban, ahogy levettem a gázpedálról a lábam (tehát még csak meg sem álltunk) már hatan álltak körbe 800 Ft-ot kunyerálva.)

Ez is úgy indult, hogy a cégem volt az egyik főszponzor. Aztán meg az állam...
wow, annyira bírom hogy (majdnem) mindenki hogy beleéli magát valamelyik szélsőségbe (Tarlós náci+a sziget Athéné temploma/mocskosrohadtgerendai+bunkódrogosok)...

szeretném leszögezni, hogy szerintem a sziget jó. most mindegy is hogy mennyire "kultúrmisszió", vagy hogy zeneileg rakás szar, meg hogy már így is pofátlanul drága, a lényeg egyrészt hogyha külföldön élsz valahol, a helyi fiatalok meglepően nagy része volt már és jön is még a szigetre plusz vágja hogy Bp nem Bukarest, meg volt fent mondjuk a várban és azt gondolja hogy Mo az valahogy ilyen fasza hely. másrészt meg aki ma Mo.n fiatal (vagy az elmúlt tizeniksz évben az volt) és egyszersem érezte magát kurvajól a szigeten, az vagy hülye vagy hazudik (esetleg persze peche volt, mielőtt valami zseni ezen háborodik fel)

persze értem én ha valaki abból a bizonyos sajátságosan magyar népikereszténykonzervatív-kádárnosztalgikus alsóközéposztálybeli létből kinézve úgy gondolja hogy az egész arról szól hogy egy csomó buzi meg punk és egyéb lowlife rohadt hangosan drogozik egy hétig, de ez igazából szerencsére irreleváns.

ami a lényeg az a matek. gerendai azt mondja h a rendezvény nullszaldós. ebben benne vannak a jegybevételek, és tegyük fel hogy üzletek bérleti díjai is. és ez persze valószínű kb igaz is. viszont nézzük már meg mennyi a ker-bevétele a szigetes nagykernek! ha mondjuk mindenki iszik átlagban 24h alatt 3 sört, két felest, két colát (saját tapasztalatból: lényegesen többet...) és a szigetes nagykerárakon csak 100% van plusz van (több )akkor ebből kijön hogy egy vendég min. 3*200+2*400+2*150=1700 HUFot ad Gerendaiéknak egy nap alatt és akkor még nem evett, nem számoltuk a papírpoharat a szalvétát meg a szuvenírpólót. Namost ez 6 nappal és napi mondjuk 60E fővel számolva több mint 600 milla... ki fogják tudni gazdálkodni azt max 3-400 milliót amiben végül megegyeznek majd Tarlósssal, és lófaszt fogják elvinni a rendezvényt Hajdúbasznádra vagy Szlovákiába, az önkormányzat meg persze jól jár, ami nyilván fasza.

a gond csak az hogy egyáltalán nem kizárt hogy Gerendai gondol egyet majd hogy ez így mégse jó, és akkor sör nem 6 de 800 pénz lesz, a franciáknak (főleg ugye 300 feletti euróval) mindegy, a magyarok meg majd sóhajtoznak, a pultosokkal faszkodnak de persze kifizetik... :(
@Platon: "Ami a forintot illeti önmagában a sziget hatása elhanyagolható."

Ami a forintot illeti valoban. Ami viszont az orszagot, az nagyon nem elhanyagolhato. En mar jo ideje kulfoldon elek es itt az emberek 2/3-anak az elso (es tobbseguknek az utolso is) dolog, ami Budapestrol beugrik, az a Sziget. Az mindegy, hogy tetszik-e az olyan besavanyodott pocsoknek, mint zeee.
magyarok vagyunk! sok irigysperma írja, hogy fizessen a gerendai! meg a szomszéd tehene is dögöljön meg! és mindenki más, aki okosabb, tehetségesebb! szarból vagyunk kérem, büdös szarból! ez konstans itt, évszázadok óta!
@zeee:
Ezzel viszont abszolút nem értek egyet.
Gerendaiék építették fel, az életük van benne, ezt nem lehet "közbeszerzéssel" megcsinálni, annak olyan vége lenne, mint PÉCS 2010-nek, ahol ez történt.

Meg kell velük egyezni, úgy hogy a kecske is jól lakjon...
@Alf: amit nem vagy képe felfogni az az, hogy egy milliárdod kérnek el a Szigettől, akkor az vagy elmarad, vagy elmegy máshová.
Így Budapest egy hatalmas zsák pénztől fog elesni. Ergo nem ellenségként kéne kezelni a Szigetet, nem gonosz aprószemű külföldi multiként, amelyik szíjja az igaz magyar emberek pénzét és vérét, hanem egy nemzeti értéknek, ami pénzt, reklámot, kultúrát hoz az országnak.
@336: Rosszul tudod, az ÁFÁ-t nem a főváros kapja meg. Az csak a helyi adót, ami nagyságrenddel kisebb.
végre egy igazán jó poszt!!

ez a valós helyzet kb.

csak ez a tém is olyan hogy sajnos csak szekértáborsablonokban szokás beszélni róla.
legalábbis sokan igyekeznek ugy kommunikálni.
(ti.: igazmagyarnemzetvédőhazafitarlós visszaveszi az ősmagyar földet a liberálisdrogoserkölcstelenszigeteszsidógerendai-tól )
@Alf: Szerinted a fellépők sátraznak a V.I.P.
kempingben? Saját "pór" ismerőseim közül is aludtak motelben anno, és minket nem vet fel a pénz.
@Platon:

:) Na, így sem rossz. Ha van olyan város, ahol ingyen csinálhatnak kokszos tábort és árakat szabhatnak meg, akkor hajrá!!
@jzs: 1. a városnak a sziget miatt rengeteg bevétele volt.
2. bizonyítsd az állításaidat? Miért gondolod, hogy alapból hazudnak?
3. milyen feltételekről beszélsz?
@sárkányfő: végighallgattam és igazad van. Nagyon jelentős a járulékos haszna a Szigetnek.
Pontosan ezért fognak Tarlós és Gerendás megegyezni.
baaaa,ezt a sok egybitest...
:)))

n1-nevetseges,hogy azok a ballibberek picsognak az ingyenessegert,akik idaig vertek a nyalukat,hogy nincs nincs ingyenebed...
n2-a sziget "fizetosse tetele"nem most merult fel eloszor,hanem meg 2008ban...
www.hetek.hu/belfold/200806/bezarhat_a_sziget
erdekes,hogy ez pont a szadesz egyik haziujsagjaban tema...
:))
n3-a2,5milliard mar itt is szerepel,az oka teljesen egyszeru,620.000m2 teruletnek a hatalyos fovarosi dijszabas szerint ennyi az ara...
n4-az hogy a sziget egyik felet mar eladtak(vajh kiknek???)aron alul a megint nem tarlos sara...ajve,emiatt sem lehet megfogni???
n5-gerendaitol miert is vettek volna meg 1,5miliardert az econetesek a sziget kft 25%at,ha nem termel csak 80 millio hasznot???

gondolkodni kene,nem hisztireiazni....
Igazad van, nem kell sajnalni Gerendaiekat. Mondjuk az a 80 millio az nem bevetel, hanem nyereseg lesz. Az viszont eleg idiota uzenet, hogy a terulethasznalatert annyit kernek, mint az egesz feszt ossz koltsegvetese. Lehetne targyalasi trukknek tekinteni, de meg annak is komolytalan.

Es igen, nagyreszt a szigeten koltenek a turistak - bar azert a szallodak adataibol biztos le lehet merni, hogy mekkora az ennek koszonheto plusz forgalom - de ahogy te is irod, eleg jo orszagimazs epito eszkoz is. Azt meg egyebkent nehez bearazni. Tehat egy picit bonyolultabb a helyzet annal, mint hogy igaza van valakinek, vagy nincs. Ez egy uzleti targyalas ket fel kozott. Egyszerre ellenerdekeltek (mindketto minel tobbet szeretne keresni) es egyszerre erdekeltek ugyanabban (mindketten rosszabbul jarnanak, ha nem lenne Sziget, mint a mostani helyzettel).
Kaposváron nemzetközi kamarazenei fesztivál volt tavaly augusztusban.
Nyolc nap alatt 16 koncert.
Nyugateurópában 100 millióan hallgatták rádión a kaposvári koncerteket.
Ez a kultúra, ez az országimázs.
Sziget... :-(((((
Szerintem ezt a fesztivált máshol kell megrendezni. Azt, hogy miért üres a fővárosi kassza, azt mindenki tudja és azt is, hogy a bevételek ezentúl is ellesznek tapsolva. Semmi értelme továbbra is tömni a zsebüket. Ezeknek a jó Isten pénze sem lenne elég. El kell menni Budapestről. Biztos van olyan település a közelben, ahol szívesen látnak egy ilyen fesztivált, ha nincs, akkor egy szomszédos országban kell megrendezni.
Én biztosan nem tárgyalnék ilyen előzmények után a fővárossal. Tarlós azoktól szerezze vissza a pénzt, akik ellopták!
Amúgy ezt érdemes elolvasni: www.fn.hu/belfold/20110112/ranschburg/
@altec:
A sok irigysperma szájtátva nézte, ahogy az ország 90%-t eladták szarérhugyér külföldi vállalatoknak.
Ezt nevezem én elvtelen kormány-utálatnak, ha budapesti lakosként, szegény Gerendai mellett, egy emberként kiálltok, hogy nehogy fizetnie kelljen.
Ez igen.
Sziget betiltás?? Ki beszélt ilyenről? Ezen a fesztiválon közvetlenül is rengeteg bevétel van, közvetve meg milliárdos nagyságrendű. Mindez Budapest egyik szigetén zajlik, ezért a városnak is jár némi pénz (hamár NEM hotelekben alszanak, a kajákat többnyire a SZIGET-en veszik, a valutát NEM kell átváltaniuk, tehát nem olyan sok a város haszna rajta, amúgy.)

Szóval hogy higgyem el nektek azt, hogy Orbán Viktor személyesen ellopja a magánnyugdíjamat, és at új médiatörvény miatt pedig immár ismét diktatúrában élünk, ha teljes mellszélességgel álltok ki Tarló ellen egy olyan ügyben, amiből nektek semmi hasznotok. Csak azért, mert Tarlós nem zsebbe tenné a pénzt érte, és intézné el négyszemközt a dolgot, hanem a fővároshoz is juttatna a dellából. Gratulálok. DEMSZKY KELL NEKTEK, bazdmeg! Meg Combino.
@Alf:

1, De. A reális bérleti díj milliós nagyságrend. Ők 2.5 milliárddal indítottak. Ez bizony nagyságrendileg 1000x túlárazás.

2, Pl. Szerbia pl. Belgárd évek óta akar valami hasonló fesztivált, jelenleg az Exitnek kínálgatnak milliókat. De eszükbe juthat a sziget is.

3, Tényszerűen 1.3 milliárd adóbevételt hozott tavaly a sziget. Szerinted Gerendaiék megkeresték rajta ennek akár a felét is?

4, Bár 4 dolgot említettél csak három konkrétumot írtál.
sárkányfő: te mennyit kapsz Gerendaitól?
Vagy személyesen? :) Áhh, azt nem hiszem. Samesz nélkül egy lépést sem...
@zeee: "azt lehet, hogy érdekli, hogy Gerendai mennyit keres ingyenes közterület-használattal"

O evi kb 80 millat, az allam meg 1.4 milliardot (minimum, nem szamitva a kozvetett hatasokat). Szerinted tenyleg olyan rossz uzletet csinal az allam?
@sárkányfő: nem fog elmaradni, ne félj már annyira. nem kel mindent egyből beszopni, amit lead a tények.

pont, mint: "jaaaj a bakadó miatt kivonulnak a multik?"

tényleg? melyik? mikor?
@Platon:

Mennyiért is adták el az üzletrészt az ECONET-nek?
@zeee:

Befizeted zsebből a kieső adóbevételeket?

Ha nem akkor inkább ne verd más faszával a csalánt.
@orgoványi erdőjáró:
Nocsak! Igazam van? :) Ez mindjárt jobban hangzik, mint hogy: "mit szívsz?"
Na, jó méltányolom hogy képes vagy belátásra, legalább te egyedül az itteniek közül...
@Platon: 62 hektár fővárosi belterületi terület bérleti díja milliós nagyságrend? Te nem vagy magadnál...
Nemtudom, hallgatta-e tegnap valaki a Klubrádióban, Bulgár gyuri kifaggatta a budapesti számok emberét a kérdésről.
A területhasználati díj beszedése után lehet, hogy visszaadnának valamennyit támogatásként, de a megoldás szerinte az lenne, hogy a kormány több pénzt nyom a fesztiválba (mer országimidzs), és emellett a kerületi önkormányzatok is (!!) hozzájárulnak, mivel a sziget ideje alatt milyen szépen megnőnek a bevételeik... wow
a sziget tavaly 100 milliós nyereséget hozott, a költségvetése valamivel 2 milliárd fölött van, ha főváros ennyit kér, akkor nem lesz sziget, ez ilyen egyszerű - ennek lehet örülni, de az adókiesésnek, amit ez jelent, nem mindenki fog, de akkor már késő lesz
@Platon: "Szerinted Gerendaiék megkeresték rajta ennek akár a felét is?"

Igen, még többet is.
@Platon: millios nagysagrend???
hol,hejopapiban???
olavsgasd mar egy kicsit meg demszki cimborad altal elfogadott/elfogadtatott alistakat...
es itt 620.000m2rol beszelunk,nem egy 3x3as pavilonrol a sarkon...

ehhh...
@Alf: hülyék lennének a bankok kivonulni, amikor olyan törvényt hoztak, amelyik nem akadályozza meg, hogy ráterheljék az ügyfelekre a pénzt...

Amúgy a vita az volt, hoz-e hasznot a Sziget Budapestnek. Hoz. Milliárdost. Remélem ezt lassan már sikerült felfognod.
@zeee:
Az adóbevételi szám éves összeg. Add csak össze gyorsan hogy az elmúlt évek alatt mennyit is keresett jelenértéken a szigeten a főváros, és az állam, aztán tátsd el a szád, és ülj le gondolkodni.
@Öltönyösrabszolga: a te kommented vége a legjobb... "Ettől függetlenül egy milliárt picit azért húzósnak tűnik, inkább a tizede hangzik reálisnak. Nem mintha gyakran adnék bérbe apróbb szigeteket."

Nem vagyok egy Sziget fan, de sokan igen, és magyarok is kifizetik a borsos beugrót, nemcsak a külföldiek, és azért valljuk be, hogy Törpapának tényleg nem szívügye egyetlen ifjúsági rendezvény vagy ötlet sem, emlékezzünk csak vissza a plakátbotrányra, vagy itt a sziget dolga. Amíg óbuda kiskirálya volt, addig a főváros megkötötte a kezét, csak hőzöngeni tudott. Most, hogy ő lett az übermensch, tesz is ellene. Fizessen a Gerendai, mert az sem jobb, de legyen reális az összeg + 10% Törpapinak zsebbe.... :) Tőlem meg lehet fetrengeni a szigeten, engem nem zavar...
@abaka:
"O evi kb 80 millat, az allam meg 1.4 milliardot "

Te tényleg ilyen hülye vagy? Esetleg minket nézel annak?
@sannya: igen, kb. 3 millió ft lenne egy hétre a reális ár. ha eltekintünk a milliárdos bevételektől, amit generál a Sziget az országnak...

a 3 milliót itt számoltam ki:
fenteslent.blog.hu/2011/01/14/igenis_fizessen_a_sziget_a_terulethasznalatert/fullcommentlist/1#c12180420
@abaka:

Szerintem nem csinál az állam jó üzletet, de ez csak egy része a kérdésnek.
Engem az zavar, hogy egy kivételezett állampolgár, vagy egy - eddig - kivételezett üzleti kör aránytalanul (talán jogtalanul) jut irreálisan magas haszonhoz. MOst egy kicsit jobban zsebbe kell majd nyúlni. Nem kötelező luxusautókkal járni, nem kötelező luxusvillákban élni és nem kötelező luxusutazásokra sem szórni a pénzt, - végső soron közpénzből.
(Pl. Gerendai fizethetne nekem osztalékot, hogy nem használhatom a Szigetet, amikor ő urasága éppen pénzt óhajt keresni. és persze ne csak nekem fizessen osztalékot, hanem mindenkinek, akinek azon a héten éppen kedve /lehetősége lett volna kimenni /pihenni a szigetre).
@sannya:
Ez egy közművesítetlen terület mindennemű kiegészítő szolgáltatás nélkül, amire a fesztivál után 40-50 milliót kell költeni a rendbetételre. Előtte meg az infrastruktúra kialakítására.

Te hány éves vagy?
@inyencmester:"Nyugateurópában 100 millióan hallgatták rádión a kaposvári koncerteket"

Ezt a hattalmas baromsagot meg honnan vetted??? A focivebe dontojet neztek kb annyian. Meghogy kaposvari koncerteket hallgattak a radion. LoL
@sárkányfő:
"hoz-e hasznot a Sziget Budapestnek. Hoz. Milliárdost."

Nem, nem hoz milliárdos hasznot Budapestnek. Az ÁFÁ-t számolod, de az nem Budapesté.
amúgy ha évente keresnék 80 milliót, mondjuk akár a Sziget szervezésével, én kurva boldog lennék... :D ezmeg itt sír, lol
@Platon:

Szerencsétlenségedre olyan a munkaköröm, hogy vannak előttem számítások. Úgyhogy nem fogom "eltátani" a szám.
@sannya: Nagyon szépen összeszedted, ennél nem is kell több.

Persze nincsenek illúzióim, ennek megértéséhez sokaknak az elveiket kéne feladniuk (legalábbis szerintük). Ugyanaz a "tábor" hallatja a hangját ismét, akik féltették a multinacionális cégeket és áruházláncokat a különadóktól, illetve Simor 8 milliós fizetését.

Why am I not surprised?
@Platon:

ha szerinted 2,5 milla a reális, akkor nem tudok mit mondani. Mert szerintem pl egy gyenge 25 millió az alap, igaz ez is százada a 2,5 mrd-nak, ami a törvényi szabályozás szerinti ár...

fizetett valaha valamelyik város egy nagy fesztiválnak, hogy odamenjen? (forrással, ha lehet)

Hogy gerendaiék mennyit kereshetnek, arról elmondanék neked privátban egy sztorit egy budapesti szórakozóhely egynapi bevételéről. De lehet, hogy lelőnének, ha ide írnám.

Véleményem szerint nem 700 milliót keres gerenda és érdekcsoportja, hanem jóval többet.
mégegyszer mondom, csak a jegybevétel 3 milliárd.

De persze ezt nem tudhatjuk.

A 4. dolgot azért nem említem, mert nevetséges, hogy tarlóson átnyúlva lehet csak megegyezni. ez ilyen semmilyen duma.

a lényeg, hogy van még pénz, és ezt gerendai is nyilvánvalóvá tette, meg fognak egyezni, ezzel én be is fejezem, csicskák vagyunk ahhoz, hogy erről beszéljünk, itt jóval keményebb arcok fognak megegyezni és lesz sziget.
borzasztó világot élünk.
Először a bankok és a multik menekültek ki az országból az adók miatt.
mára a diktatúra teljes, a népszabadság és az index szemmel láthatóan csak kormánybarát cikkeket mer közölni.
most már attól kell félnünk, hogy belgrád vagy szlovákia elviszi utolsó kulturális eseményünket, a Szigetet is! Mentsük meg a SZigetet! Alapítsuk meg, a "Minden ember adjon 1000 Ft-ot Gerendainak, akinek fontos a Sziget" csoportot. Én tuti belépek, az "Összefogás az Auchanért" csoportban is bennevagyok, szja 1%-kal támogatom őket a megszorítások miatt!
Egyrészt megmutatták, hogy a Sziget mennyi egyéb, a Szigeten kívüli bevétellel jár MÁSOKNAK, másrészt Gerendainak igaza van abban, hogy a főváros nem egy minden kommunális szolgáltatással ellátott területet ad ki, tehát ebbe is invesztálniuk kell, harmadrész a területet teljesen megtisztítva kell "visszaadniuk".
Szerintem az lenne a normális, ha -mivel a látogatottság évente nagyon is változó lehet, ld. időjárási viszonyok pl.)-, hogy a nyereség valamely %-át kérné a főváros úgy, hogy a Sziget könyvelésébe betekinthetne, vagy elfogadná egy közösen kiválasztott könyvvizsgáló szakvéleményét.
@zeee:

Na akkor demonstráld matematikai képességeidet és add össze a számokat szépen, aztán prezentáld az eredményeket. :D
Az Önkormányzati Minisztérium tanulmányából:
A Sziget jelentős számú külföldi látogatót vonz, akiknek 81,8%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a Sziget volt-e magyarországi látogatásának elsődleges célja. A küldőországok között a legfontosabbak: Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia és Ausztria. A külföldiek több mint fele a rendezvény kezdetét megelőzően érkezik Magyarországra, és megközelítőleg 40% hosszabbítja meg tartózkodását a Sziget befejezését követően. A legtöbben budapesti városnézésre mennek, míg 14,3% a Balatonra is ellátogat. Az utazáshoz legtöbben a vasutat veszik igénybe (38,6%), a második legfontosabb közlekedési eszköz a repülőgép (30,1%), amelyet az autós utazás követ (25,4%).
A Szigetre látogató külföldiek 2006-ban még szinte kivétel nélkül a Szigeten töltötték az éjszaká(ka)t, mára ez 70,2%-ra csökkent; 2008-ban 15,6% vett igénybe diákszállást, míg 10,5% szállodában vagy panzióban szállt meg.
Ja és korrekt a cikk, szinte már az elfogulatlanság látszatát kelti (ezt dicséretnek szántam :))
Ugyan nem friss adat, de:
"2008-ban 15,6 százalék vett igénybe diákszállást, míg 10,5 százalék szállodában vagy panzióban szállt meg."
Gondolom, ez azóta sem csökkent.

vendon.hu/hirek/a-sziget-fesztival-turisztikai-vonatkozasai/
Basszus lemaradtam.Mindegy , második :D
@sárkányfő: igan, milliárdosat, de jobb lenne mondjuk milliárd-kétszázmillió.

Ha szerinted nem lenne jobb, vagy mondjuk fizethetnénk mi, akkor jobbulást.
@magyar bucó: és szerinted Budapest melyik országban található?
és szerinted a helyi fogyasztáshoz, közlekedéshez, szálláshoz, szolgáltatások igénybevételéből fakadó hasznok hol csapódnak le? és szerinted Budapestnek ez több száz millió értékű reklám évente vagy sem?
@zeee: "Gerendai fizethetne nekem osztalékot"

Azt teszi, ado formajaban.

"aránytalanul (talán jogtalanul) jut irreálisan magas haszonhoz"

2.5 milliardos koltsegvetesen 80 millio az irrealisan magas?

"MOst egy kicsit jobban zsebbe kell majd nyúlni."

Es mi lesz ha ez a kizsakmanyolo dog ugy dont, hogy 1.4 milliard Ft erejeig belenyul a Te zsebedbe es szepen atkoltozik Belgradba. Akkor mad azert nagyon hulyenek fogod magad gondolni vagy pedig elegedetten dolsz hatra, hogy igazsagot tettel?
Igazából nincsen baj Tarlós ötletével, az összeg nyilván rugalmas, majd megegyeznek valamiben.

Inkább azt nem értem, hogy ez miért nem általános gyakorlat? Ha fizet a Sziget, akkor fizessen a Forma1 is, mert ugye jelenleg Mo. lapátolja a milliókat/milliárdokat, hogy legyen itt futam, az indoklás pedig ugyan az, mint a szigetnél: "országimázs" + idegenforgalomban/adóban visszajön.

Persze a kérdés naiv, Ecclestone nagyhal, Gerendai meg kishal.
@zeee: Bernie Ecclestone yacht-ja nem zavar, és hogy évi 5 mrd.-os adópénzből vállaljuk a fenntartását?
@sannya: Apró pontosítás:

Sziget Kft =/= Sziget Fesztivál. A Sziget Kft szervezi a VOLT-ot, az EFOTT-ot, és még egy rakás nagyobb rendezvényt. (Persze nem azt akarom ezzel sugallni, hogy a sziget nem jó üzlet, csak ezt azért ajánlott szem előtt tartani)

Másfelől engem nagyon durván le szoktak ballibezni, amikor jobbosok idegeit húzom a láthatóan védhetetlen intézkedésekkel szemben, de az, hogy a Sziget bérleti díjat fizessen a fővárosnak szerintem teljesen rendben van.

Az meg, hogy a tövig ballibek kiabálnak, érthető, elvégre a független Tarlós úr csak a fidesz listán indult, a reflexek meg működnek. De ezt el kell fogadni. Mind a fidesznek, mind a szociknak megvan az a táboruk, aki a szart is megenné, ha az aktuális vezetőjük kínálja fel. :)

Tehát a bérleti díj jogos, viszont a 2.5 milliárd szerintem akkor is (stílusosan szólva) fénymarhaság /Tarlós (c)(tm)/
@Platon:Mennyi a részed a Sziget üzletben,te görög filosz nevét felvevő beképzelt pöcs?
@magyar bucó: Hat akkor ne adj ra okot.
@bandos: ha kell a saját hullámmal töltöm fel a lápot, bazeg, csak maradjon a madaras tecsó!!!
@AnnaKarenina: "a nyereség valamely %-át kérné a főváros "
Minthogy Gerendai offshore cégen keresztül szerződteti a fellépőket, a könyvvizsgáló sem láthatja a valódi számokat.
Vesszen a Sziget, vissza a Parádét!
@abaka: segítek.
Az Európai Rádió Szövetség adatait vettem alapul. 55 országot tömörít a szervezet, mely tavaly márciusi genfi közgyűlésén úgy döntött, hogy a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 16 koncertje olyan színvonalúnak ígérkezik, hogy érdemes a sugárzásra. Az általad talán nem sokszor hallgatott Bartók rádió világszínvonalon rögzítette, és továbbította a koncerteket.
Amúgy igen, a BL döntő nézettségével vetekszik a fesztivál hallgatottsága, mivel azt kb. 109 millióan látták.
Azért, mert nem hallasz róla, hidd el, sokkal nagyobb értéket termel a klasszikus zene országunk számára, mint az összes ilyen-olyen bulifesztivál tíz év alatt együttvéve.
@abaka: segítek.
Az Európai Rádió Szövetség adatait vettem alapul. 55 országot tömörít a szervezet, mely tavaly márciusi genfi közgyűlésén úgy döntött, hogy a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 16 koncertje olyan színvonalúnak ígérkezik, hogy érdemes a sugárzásra. Az általad talán nem sokszor hallgatott Bartók rádió világszínvonalon rögzítette, és továbbította a koncerteket.
Amúgy igen, a BL döntő nézettségével vetekszik a fesztivál hallgatottsága, mivel azt kb. 109 millióan látták.
Azért, mert nem hallasz róla, hidd el, sokkal nagyobb értéket termel a klasszikus zene országunk számára, mint az összes ilyen-olyen bulifesztivál tíz év alatt együttvéve.
@Alf: A Sziget egy aranybánya Magyarországnak, Budapestnek. Te pedig, jól értem, még többet akarsz? vagy csak simán utálod a Szigetet és ki akarod nyírni, mint Tarlós?
@sárkányfő: A főváros kölségvetésében megjelenő bevétel olyan százmillió körül lehet. Az ÁFÁ-hoz semmi közük.
A 2.5 milliárd pedig mint kiinduló összeg egész jó: a végösszeg (amiben majd megállapodnak) Tarlós számára is jó lesz (engedett) és Gerendainak is meg lesz a sikerélménye (tudott alkudni).

A fővárosról már nem is beszélve.
Az ugye mindenkinek megvan hogy Tarlos ur a dorgolozesen meg a pofazason kivul nem sokat tett le az asztalra. A haverokkal vadaszva tsz elnokos modon ahogy az egesz poltikai elit Magyarorszagon, a ti zsirotokon el, es kozben semmit, de semmit nem hoz letre. Csak es kizarolag a tekintelyelvre epitve fenyeget, es tartja a markat mindenert kulonben ellehetetlenit a pecsetelos irodistahaddal.
Ezzel szemben all egy ember, aki letrehozott egy zenei fesztivalt amivel Magyarorszag felkerult a vilagterkepre, majd megcsinalta az elso michelin csillagos ettermet, szinten ott ahol amugy a madar sem jar a regi keletnemet turistakat kiveve akik nosztalgiabol elmennek ebbe a kis szerencsetlen paprikajancsi posztkommunista orszagba.

Csak nekem dereng hogy itt szereptevesztesben vagyunk? A Gerendai fele embereknek kellene vezeto pozicioban ulni, mert az teny hogy az amit ok letrehoznak az legalabb latszik. Hogy emellett mennyit tesz zsebre leszarom. De azt nezni hogy zsirosnyaku dilettans populista semmirekellok kapjak a fizetesuket az adotokbol, es melle meg ezeket a produktiv embereket is fenyegetik, meg lehuzni probaljak az verlazito.
Az ilyen rendezvenyeket minden eszkozzel segiteni kellene, ahogy teszik ezt fejlettebb orszagokban, es nem a sajat kis korrupcios penzhajhaszok zsirosbodonjenek hasznalni.

Erdekessegkent mondom: Azt ugyan elmondta Tarlos ur hogy mennyit fizessen a sziget, de azt nem hogy ebbol a penzbol mit hozna letre az amugyis hiresen okos onkormanyzat. Hamarabb adnam oda a fizetesemet a Gerendainak mint barmelyik magyar politikusnak, ugyanis toluk en meg ertelmes produktumot nem lattam.
Ti meg hagyjatok hogy az irigysegetekre epitve a populista lozungokkal a sajat businessre huzzak le azokat az embereket akik legalabb valamit tesznek.
El lehet menni. Igen. Barmelyik szomszedos orszag boldogan fogadna azt a 300.000 latogatot a vilag minden tajarol. Csak a magyar kozvelemeny megosztott, mert azthiszi hogy a vilag kozepe. Kozben meg egy kis risszrossz periferiaorszag szomoru, irigy emberekkel, nevetsegesen magas arakkal 10 evvel a vilagszinvonal mogott. De mellet dongetve.
Amikor a maratoni futók miatt lebénul a fél város akkor azok fizetnek a területhasználatért?
20-30 km2-t tuti, hogy használnak...
@sárkányfő: igen, többet akarok, mert van egy bányánk, viszont egyéb alagutak fúrására ráment a gatyánk, gyakorlatilag csődben vagyunk.

ha valaki okosan akar gazdálkodni, nem tehet mást, profitot maximalizál.

Melyik piaci szereplő nem maximalizál profitot?

A sziget kinyírása egy picsogás, lesz sziget, te is tudod.
@szamarhegy: Koszi az adatokat, talan gondolkodasra keszteti a hoborgoket. Itt Hollnadiaban egy egesz generacio nott fol, akiknek csak Szigetnek (illetve amiatti Budapesti latogatasoknak) koszonhetoen nincsenek sulyos eloiteletei Magyarorszaggal kapcsolatban.
Mosolyogtató az itt sok demagóg duma függetlenül attól, hogy mennyire egyik mennyire másik oldal!

1, A Sziget üzlet. Mint olyan sok bevétele és kiadása van! A cég az iparűzési adót a fővárosnak fizeti meg, mint minden bevétellel rendelkező cég.

2, Én is azt támogatom, hogy a Sziget kapjon támogatást ami a bérletidíjat fedezi.

3, Amennyiben ez az összeg igaz lenne két lehetőség van az egyik, hogy nem lesz Sziget illetve átköltözik más országba vagy még jobban felemelik a jegyek árát és tényleg csak elvétve fog hallani az ember Magyar szót!

4, A nyereségről nem érdemes vitázni, mert a 80 m az olyan összeg ami már minden lejön róla az irodahasználattól az adói. S így már nem is rossz viszont nem is sok egy ekkora vonulatnál céges tekintetben.
Hogy a gazdaságilag egyszerűeknek ezt az összeget tudja kivenni ha akarja a cégből a tulaj.

5, Nem hiszem, hogy kulturális megaprodukciók lennének a Szigeten, de mindenképp sokszínű program van és ez a hét nagyon sok féle dologra tudja az ember figyelmét felhívni.

6, A külföldik 30 %-a nem a szigeten alszik. Én a hajnali busszal szoktam jönni tele van külföldivel. Általában a Sziget előtt pár nappal jönnek és Sziget után még Balatonra vagy a Forma 1-re is maradnak, de találkoztam olyan párral aki Kapolcsról jött fel a Szigetre.

+ Aki meg meg akarja szabni nekem mikor igyak ne igyak azzal nagyon szívesen találkozom és elmagyarázom neki, hogy mibe szólhat bele és mibe nem! (pl.: abba a péklapátba amit az arcába nyomok.)
@denever333333: na már 30% !!
egyre jobb, kicsivel feljebb még 15 volt.

Húzzunk bele!!

;)
@magyar bucó: Az offshore nem törvénytelen, nem értem, miért ne láthatnák annak a számait, ráadásul a fellépő költség, tehát érdeke is megmutatni.
@magyar bucó: és egy budapesti nem magyar ember? egy Budapestnek nem érdeke hogy Magyarországnak állami szinten legyen bevétele? És Magyarország kormánya nem támogatja Budapestet milliárdokkal? Budapest és Magyarország nincs egymásba kötve százezer szálon, mind gazdaságilag, mind nemzeti értelemben? Budapestnek nem érdeke, hogy az ország sok adóbevételt szerezzen, és fordítva?

eh, asszem lépek, ennyi hülyét...
@Turbék: Egy sporteseményt azért nem kéne összehasonlítani egy profitorientált, magánszemély által igazgatott rendezvénnyel.
@Turbék: A sportot ugye nem akarod egyformán kezelni egy üzleti vállalkozással?
@abaka: ja, én meg leszarom a holland generációt, aki fiatal tőkésként csicskának használja majd a gyerekeimet.
@Platon:

szamit,hany eves vagyok???
szemmel lathato,hogy nem korfuggo az,hogy fogalmad sincs arrol,amirol beszelsz...ennyi...
szvsz a területhasználati díj felvetése jogos gondolat, annak megszellőztetett mértéke egy eszeveszett nagy baromság.
Ha 2,5 milliárdot akarnak beszedni a Szigettől, akkor az 6000 Ft-tal drágítaná meg a napijegyek árát. Hány magyar tudná ezt megfizetni? A zenekarokon nem lehet spórolni, a jogdíjaik csillagászatiak, de miattuk megy ki a nép a rendezvényre. A kaja és a pia már így is nagyon drága, azokat tovább srófolni nem lehet. Marad tehát a szokásos változat: emelni a belépőjegyek árait.
Illetve van még egy lehetőség: a Szigetet kivinni az agglomerációba, valamelyik főváros közeli falu külterületére, ahol nem akarják ennyire lenyúlni a szervezőket.
Visszatérve az első gondolatomhoz: egyet értek a területhasználati díj bevezetésével, de - figyelembe véve azt is, hogy a Sziget mennyi közvetett hasznot hajt a fővárosnak - annak mértékét max 1-200 millióban határoznám meg.
Lesz Sziget, mit fostok.

Tarlóst joggal lehet utálni sok mindenért, de a háborgóknak nagyon nem esik le a tantusz: persze, hogy lesz Sziget, persze, hogy továbbra is a Gerendai biznisze lesz, és továbbra is vissza fog osztani, csak most másoknak. És most lesz egy kis területfoglalási befizetés is. Na bumm.

Ez az 5 ezer milliárdos cucc egy kampány része, ami arról szól, hogy nagyot mondok, hogy a másik befosson, és hogy legyen miből engednem. Szofisztikáltan ártárgyalásnak hívják.

Gerendaiért pedig plz ne hullajtsunk egyetlen könnycseppet sem. Hogy a toszba lett milliárdos a csávó a Szigetből, ha minden évben az megy, hogy "a legjobb esetben nullszaldós lesz a Sziget..." Mindenki neki tejel az árusok közül, az ő áruját eszed-iszod, még ha téged leszopnak egy bokorban, az is a Gerendainak lesz jó - miről beszélünk, uramatyám... Indítsunk Facebook-kampányt, és adakozzunk neki, nem?

Lesz Sziget, ne fossatok.
Gerendai a Szigettel feltette Mo-ot Európa fiataljainak a térképére, a Costessel pedig Európa gasztronómiai térképére - ez két olyan egyértelműen pozitív kisugárzása az országnak a külföld felé, és nekünk büszkeségforrás, amiről itt mindenki áhítozik, de hirtelen több ilyet nemigen tudnék említeni. Most hagyjuk a golyóstollat meg dinamót, most őszintén, kit érdekel ez rajtunk kívül? Vagy tudja valaki, melyik országot kell dicsőíteni mondjuk a habszivacsért?
Népszerű mostanában a határon túli kérdés is: a FélSzigetre sok román is jár, olyan ott a romániai magyaroknak, mintha házigazdák lennének, hiszen a Sziget az magyar fesztivál. A moldvai románok is tudják, akik esetleg sosem láttak magyart csak uszító röplapokon, hogy ezt a fesztivált magyarok csinálják.
Gerendai sokat keresett vele, ez tény. Kitalált valamit, rengeeget dolgozva sok év alat felépítette a semmiből, - rengeteg hasznot hajtva egyébként az országnak - és jól keresett vele. Skandallum! Abban az országban, ahol rengetegen keresnek sok pénzt kevesebb hasznot hajtva (hogy maradjunk diplomatikusak). A pozitív hírnéven kívül akár arra is gondolhatunk, hogy európai fiatalok tízezrei arra gyűjtögetnek év közben, hogy pénzüket elhozhassák Mo-ra és itt hagyják - 25%-ot egyenesen a költségvetésnek.
Ha pénzt vonunk el, attól biztosan nem lesz jobb a fesztivál, hanem rosszabb - hogy az emberek embere kifejezésével éljek. Rosszabb fesztiválra pedig rosszabb együttesek jönnek el, ez pedig kevesebb és még kisebb pénzű látogatót jelent. Ha még több pénzt vonunk el, akkor esetleg nem jönnek látogatók (aki követi a szektor fejleményeit, tudja, hogy már minden környező országnak van valamilyen hasonló zenei fesztiválja, egyre öldöklőbb a küzdelem a látogatókért).
Züllesszük le tehát vagy egyenesen szüntessük meg a Szigetet, hiszen olyan sok dolog van még, amire büszkék lehetünk külföldön, és az államnak nem kerül milliárdokba, hanem pénzt kap érte. Gerendai meg egyébként is dögöljön meg, annyi pénze van már, mit akar még? Degeszre kereste már magát úgyis a rohadék. A sok külföldi meg ki érdekel, úgyis csak a médiatörvényt szidják. Vegyünk el két és fél milliárdot, aztán adjuk oda egy országimázst népszerűsítő kampányra, hangsúlyozva, hogy mi találtuk fel a golyóstollat...
De őszintén szólva, aki képes 2,5 millió forintot kifizetni havonta a hobbijára, hogy ne Budapest szerepeljen számos gasztronómiai és üzleti kiadványban Bukaresttel és Szófiával együtt, mint olyan EU-főváros, ahol nincs Michelin-csillagos étterem, annak biztos k***ra még több pénze van, mint gondoltuk - nem lenne hülyeség egyéni képviselői indítványon keresztül kiegészíteni mondjuk a környezetvédelmi törvényt oly módon, hogy a 98%-os prémium-adó rá is vonatkozzon. Oszt akkor ugráljon.
Kérdem én, ha a Sziget látogatói a Hajógyári-szigeten sátoroznak, akkor a Magyar Szállodaszövetséget miért érdekli az ügy???
www.tozsdeforum.hu/i/c-a_hazai_szallodak_kiallnak_a_sziget_mellett-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-420923-red-rss.html
"A szervezet úgy véli, hogy a 2010-ben 18 éves Sziget Fesztivál azon kevés fővárosi rendezvény közé tartozik, amelyen Magyarországról, Európából évente több százezren vesznek részt, akik amellett, hogy jól szórakoznak, ismerkednek Budapest turisztikai nevezetességeivel, viszik Magyarország hírét a nagyvilágba, és nem utolsó sorban jelentős bevételt hoznak a turisztikai szolgáltatóknak, a fővárosi szállodáknak."
(Nyilván ez is csak egy rohadt komcsi trükk Demszky-éktől, ugyebár.)
Azt gondolom, hogy azt a 2,5 milliárdot a rendezvény bőven behozza mind a városnak, mind az országnak. de ha ragaszkodik hozzá Tarlós, akkor szerintem legyen. Viszont akkor nem kell utána hetekig gondoskodni a talajcseréről, újrafüvesíteni az egészet, fákat ültetni és saját pénzből elszállíttatni a szemetet, ahogy ezt eddig "szívességből" megtette a sziget.
@Callidus: Hát valóban nem sokat, igaz nem is volt rá nagyon alkalma, mert az elmúlt 20 évben mintha más lett volna Budapest főpolgármestere.
@inyencmester: Hat en nagyon szivesen megneznek egy linket. En eleg sokat vagyok kulfoldon es sehol nem lattam, hogy a komolyzenei adoknak nagyobb aranyu hallgatottsaga lenne, mint otthon a Bartok radionak. Akkor pedig siman 50 milliard kell, hogy legyen Nyugat-Europe lakossaga ahhoz, hogy 100 million hallgassak.
@AnnaKarenina: Mert az külföldön van és ha a fejed tetejére állsz, akkor sem látsz bele. Pont ezért van.
@sárkányfő: adatokkal támasztottad alá a mondandódat, így már trollkodás lett volna a további vita :-)
Virtualis valosagban eltek ti ott Magyarorszagon, es ezt kihasznalja az a sok babszinhazas hulye akikre szavaztok. Nyomorban tartjak az orszagot, es az ebbol fakado irigyseget is arra hasznaljak hogy ellensegkepet keressenek nektek. Igy lehet csapkodni a hatatokat es csibeszelni benneteket erre-vagy arra (legtobbszor egymasra) mikozben a nyakatokon a poraz mert meg azt a kis apropenzt is elvehetik toletek amibol elnetek kell. Nesze neked jogallam. Tudni akarod hol elsz? A legkozelebbi hasonlo orszag Feheroroszorszag. Nem, nem Ausztria.
@Alf: csődben, te szerencsétlen? A fél EU boldog lenne a 3,8, idén pedig a 3%-os hiányunkkal. Olyan gazdagok vagyunk, hogy adót csökkentünk, 500 milliárd ft értékben. ma jelentik be Széchenyi program néven újabb százmilliárdos osztogatásokat. Jön februárban a reform, az is 6-800 milliárd ft lesz.
és épp most nyúlnak le 3000 milliárd nyugdíjpénzt.
szóval milyen csődről beszélsz mégis kérlek szépen??
Tarlós utálja a szigetet, ennyi! Nem kell a képmutatás!
bizonyos országok azért lesznek sikeresek, mert kiaknázzák a forrásaikat.

Olyan dolgok esetében, ahol külföldieket lehet államilag lehúzni a magyar közvélemény felháborodik, és körömszakadtáig védi a bankok, multik, vállalkozók és turisták pénzét.

Aztán sír, ha gatyája is rámegy az adókra.

Persze semmi sincs INGYEN, főleg ha közember vagy. Ha milliárdos vállalkozó, akkor sok minden INGYEN van.
Adóbevétel : nem értem mit értetlenkednek egyesek ezen.A turizmusban/közgazdaságban mindenhol elfogadott módszerekkel mérik,de ha ez nem győz meg,akkor gondolj arra,hogy a Sziget egy kisebb városnak megfelelő vizet/villanyt/stb infrastruktúrát használ.Az ide érkező külföldiek pedig itt esznek/isznak 1 hétig.Teljesen mindegy,hogy a szigeten vagy a városban,mert az adótartalom egyforma.
2008-ban kb 20000 külföldi jött repülővel és ha csak 2 BKV jegyet számolsz oda-vissza az már több mint 20 milla bevétel csak a BKV-nak.

Mellesleg a szállodaszövetség is félti a Szigetet, mondván : "nem utolsó sorban jelentős bevételt hoznak a turisztikai szolgáltatóknak, a fővárosi szállodáknak."
www.origo.hu/utazas/20110114-a-szallodasok-is-feltik-a-sziget-fesztivalt.html

Országimázs : közel 350 médiumtól 550 külföldi újságíró képviselte a nemzetközi sajtót, a legtöbb újságíró német nyelvterületről érkezett.
www.antennamagazin.hu/2009-03/04_sziget_fesztival_kommunikacio.html

Hogy fizessen e a Sziget vagy ne,azon lehet vitatkozni,de a tényekkel minek ?
Igenis a Gerendaiék csak fizessenek a DROG szigetért!--amin annyit harácsoltak már össze hogy éttermet is működtet ....a pénzből télen is....
nem irigylek semmit gerendaitól mert tényleg felépített vmit amire mi magyarok büszkék lehetünk
ettől függetlenül tipikus magyar "vállalkozó", adót nem szeret fizetni, a kft-t ügyesen 0-ra hozzák ki minden évben...közben meg nyílt titok h a szigetre a kaja/pia csak egy cégen keresztül érkezhet alaposan túlszámlázva, van ott eredmény bőven
@sárkányfő: Nem, két külön költségvetés. A főpolgármester csak a budapestiért tartozik felelősséggel, a másikba viszont nincs több beleszólása, mint bármelyik állampolgárnak.
@Na mi újság, Wágner úr?: lesz, szerintem is. De majd ne lepődj meg a belépő árán...
@abaka: Tévedsz. Ha koncertenként csak 8 millió hallgatója van a fesztiválnak, az 16 koncert esetében menyi is?
8 millió hallgató 55 országban az mennyi is?
Mindegy. Hagyjuk.
@Alf: "ja, én meg leszarom a holland generációt, aki fiatal tőkésként csicskának használja majd a gyerekeimet."

Mi van??? Ezt meg honnan a banatbol huztad elo. Es megis mit ertesz alatta?

Imadom ezt a hozzaallast, hogy a szemet kulfold csak kizsakmanyol bennunket, mikor szerintem alanyi jogon kene szimplan atutalniuk a penzuket, mivel nekem az jar.

Azt, hogy ezert tenni kene, hat az eszdbe sem jut, sot egyenesen lenezed meg ocsarolod azokat, akik tesznek. Oszinten, ez szanalmas. Ha szopsz az eletben, csak nezz a tukorbe a felelosokert.
@sárkányfő:

ez most komoly?

akkor vess egy pillantást államadósságunkra:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_public_debt

vess a fizetések vásárlóértékére, a megfagyott emberekre, a kilátástalan, kivándorló pályakezdőkre, az összeomló tömegközlekedésre.

A ktgvetési hiány az egy EUnak mutatott szám, ha a költségvetésből nem futja a fentebb leírtak kijavítására, akkor nem írják bele, megmarad a szám.

ennyire naiv ne legyél...

nagy a jólét mi, beszoptad?
Mondjuk van egy erős politikai íze ennek az ügynek, ha üzletről lenne szó, akkor behívták volna Gerendait, hogy egyeztessenek, aztán futottak volna pár kört és megegyeznek, vagy nem és akkor jöhet a média.
De, így, hogy a médiával kezdték Tarlósék, így lehetőséget adnak, hogy megoszthassák a 'végre elfoglaltuk Budapestet, a mi erős emberünk majd rendet vág a ballibsi bagázs wircsaftjában' mámorító érzését.
@johevi: A városnak biztos, hogy nem. Nála csak a helyi adó marad, ami nagyságrendekkel kevesebb.
@magyar bucó: csak most az általad propagál széthúzás helyett a NER van: Nemzeti Együttműködés.

És a két külön költségvetés ezer szálon ér össze, ami egyiknek jó, az ebben az esetben a másiknak is. De ha nem érted, feladom.
@Atisz: Ugy tudom nem eloszor polgarmester. Amit rola eddig hallottam az az hogy homofob, es lehalkittatta a zenet a szigeten a nyugdijas szavazobazisanak kielegitese erdekeben.

Ennel meg a Demszky is jobb, mert az legalabb nem csinalt semmit, hagyta hogy kialakuljanak a romkocsmak meg egyebek. De az arogans dilettantizmusnal rombolobb nincs. Tessek maradni a parnazottajtos kv szagu irodaban, kurogatni Margokat a titkarsagrol, es hagyni az embereket fejlodni maguktol. A kovetkezo 4 evben nem ez jon sajnos.
@inyencmester: Ok, az mas. 8 milliot siman elhiszek. Csak te azt irtad, hogy "Nyugateurópában 100 millióan hallgatták rádión a kaposvári koncerteket". Ez azert nem ugyanaz.

Meg mondjuk a BL dontovel sem vetekszik (szinten toled idezet), mert ha 16 BL donto lett volna, akkor azt a te szamitasod szerint 1.7 milliardan neztek volna.
@abaka: Nem valószínű.

Az a költség, amit a reklámokra kellene fordítani, hogy a külföldi résztvevők tudtára hozzák, hogy ezentúl valamilyen EU-n kívüli Belgrád nevű városban lesz a rendezvény Budapest helyett, elég sok lenne.
Az egyéb költségekről nem is beszélve.

Sokkal egyszerűbb leülni, tárgyalni, megegyezni.
@inyencmester: ez szép és jó, és el is hisszük neked. A mondanóddal csak annyi a baj, hogy teljesen más itt a téma.
Csak egy paróságot emelek ki a sok közül. Pl. hogy a stiget közönsége és a te általad említett koncertsorozat közönsége teljesen más. Összehasonlíthatatlan.
Még kapásból tudnék 18 olyat írni, ami miatt ennek a hírnek nem sok keresnivalója van itt ebben a blogban.
@Alf: viccelsz? :D meg se próbálod cáfolni amiket írtam, csak hajtod a magadét?

ha ilyen nagy a gáz, mire föl az adócsökkentés? meg a pénz-osztogatás?
Nem jó ez az egész sehogy sem. Én nem bánom, ha nem lesz, mert non-stop vedelést kultúrális rendezvénynek aposztrofálni enyhén túlzás.

Az viszont undorító, hogy mint a szocializmusba', politikusok akarják meghatározni, mit lehet megtartani és mit nem. És ebben ez az igazán gáz...
bele kell szarni egy boritekba, elkuldeni tarlosnak a szigetet meg elvinni egy olyan orszagba, amelyik okosabb annal minthogy ilyen gumicsizmas, suttyo parasztokat valaszt maganak...

szlovakiaba pont ugyanugy el fog menni mindenki, mint a hajogyarira. ha nem kell az ado a fovarosnak, kelleni fog a szlovakoknak.
@sannya:

Szerinted mennyi egy ilyen szinten (nem) közművesített semmilyen infrastruktúrával nem rendelkező telek bérleti díja a piacon? (forrással ha lehet nem hasra ütve.)
@inyencmester: Egyebkent melyik 55 orszag van Nyugat-Europaban?
Költözzön át a rendezvény a Csepeli szigetcsúcsra az eperföld helyére,az már magánterület,ott is van akkora infrastruktúra mint a szigeten,lehet hogy olcsóbban adják bérbe és nincsenek lakók a közelben,lehet éjszaka is koncertezni.

Kiváncsi lennék hogy a Tarlós a redőrségtől,tűzoltóságtól,mentőktől is kér-e pénzt amikor a Városligetben nyilt napot tartanak,valszeg ott nagyobbak a bérleti dijak.
@jet set: Sajna ez a látásmód megest csak az irigység faktorból fakad. A rendezvény Gerendai-é. Ő igénybeveszi a helyet, amit mindezidáig ingyen kapott.(szerzett jog)A város meg örül, hogy jönnek a vendégek, költenek, a cég meg adót fizet. Ha most megsarcolják akkor joggal viszi el esetleg máshová, ahol megelégszenek az általa eddig kifizetett nagyságrendekkel. Ez kérem egy vállalkozás, üzlet. Ha a tulaj keres ahhoz meg senkinek semmi köze. Ez szemléleti kérdés (is). Nyilván a szervező által beszedett pénzek fedezik a költségeket (zenészek, eső esetén homok szórás, takarítás stb. -nem tudom és nem is akarom felsorolni mindet, már csak azért sem mert nem ismerem a rendezvényszervezés költség strukturáját- és a hasznot. Ez utóbbiért csinálja a szervező. De adót is fizet, nem is keveset. Szóval váltig nem értem mire ez a sarc. Persze az is lehet, hogy arra vár valaki, hogy Gerendai bedobja a törölközőt, vagy vigye el máshova a rendezvényt, és akkor rögvest lesz valaki aki majd jelentkezik, hogy majd Ő és cége. Persze ez csak egyelitélendő összeesküvés elmélet, de már láttam ilyet. Egyebekben soha nem voltam a Sziget Fesztiválon. Kedves @jet set sajnálom, hogy nem tudunk egyetérteni.
@sárkányfő: Inkább közteherviselés van, fizessenek a gazdagok IS.
A Tarlós majd akkor fog nézni nagyokat, ha a Gerendaiék erre az egészre közlik, hogy akkor nincs Sziget, azt kész. Gerendai a szigeten kívül még vagy féltucat fesztivált csinál évente, nem fog éhen halni. A főváros meg majd számolgathat, hogy mennyibe is fáj neki az elmaradt járulékos bevétel.
@Atisz: Szerintem sem valoszinu. De nagyon targyalni sem tudnak, mert 10-20 millional tobbet nem tud fizetni a Sziget. Egyebkent meg szamolni nyilvan Tarlos is tud, es ha kozlik vele, hogy igy bizony nem lesz Sziget, ergo 1.4 milliard minusz Pestnek, akkor azert majd rajon ki van az ero-pozicioban...
@abaka: én nem szopok az életben, de ez az ország keményen szop.

Pontosan azért, mert nem áll ki a pénzéért, jogaiért, stb, mert ilyen csicska nép lakja, aki csak a tekintélyt látja a pénzemberekben.

Gyurcsányra azért szevaztak, mert beszopták, hogy jó vállalkozó, jó üzletember, pénze van, komoly ember.

A sikeres nyugati országok azért sikeresek, mert kipréselik a forrásaikat, kihasználják, leigázzák a gyengébbeket, kiszipolyozzák őket, és ők élenk, boldogan, mint "kultúrnép".

Nem ajnározom ezeket az országokat, nekünk K-Európában sokkal nehezebb sors jutott és rányomta a bélyeget az önbecsülésünkre is.

Én külföldön élek, olyan országban, ahol az emberek felismerték ezt, nem szarják össze magukat a nyugat előtt, ja múlt héten bevezették az eurót.
@magyar bucó:

ezt mond a kormánynak, épp most csökkentették az jövedelemadójukat.
@inyencmester:
Bazmeg ez az! Nem Forma1 kell hanem koncert Kaposvárról. Lenyomjuk Ecclestont a szarba. Azt vacak versenyt a világon nézik 200 Millióan, minket "csak" Európából 100 millióan :D
@Platon: Semmilyen infrastruktúra? Nyilván Duna vizet isznak és mókusok hajtják a generátorokat, hogy legyen áram...
@Alf:

Szerintem ha valaki már így is betegre keresi magát valamin, és még több pénzt követel, ráadásul milliárdokat azzal komoly problémák vannak. Csak az a baj hogy nem Tarlósnak lesz rossz ha kiesnek a fővárosból a sziget bevételei hanem nekünk fővárosiaknak. Egységesen függetlenül attól hogy szeretjük e éppen a rendezvényt vagy sem.

Ez a topic nem másról szól hogy ha valaki csinál egy üzletet ami nem mellékesen szép summát hoz a fővárosnak és az államnak, akkor azt nehogy véletlenül támogassuk ebben, hanem facsarjunk ki belőle minden csepp hasznot hiszen profitot csinálni erkölcstelen.

Ezt hívják rövidlátó kispolgári irigységnek.
Tényleg :)

Akik szerint fizessen a gerendai, "mer gazdag", azok mit szólnak hozzá, hogy ország és persze Budapest több száz milliárdtól esik el a tehetősebbeknek kedvező adócsökkentés miatt? :)
@Callidus: Én meg azt halottam, hogy a német katonák gyerekeket ettek a II. világháborúban. Aztán elolvastam pár könyvet.

Nyilván érzed a sarkítást, de sajnos kb. hasonló ez ahhoz, amit te említettél. Demszky 20 év alatt tönkretette Budapestet, a BKV a megszűnés szélén áll, miközben a párizsi metró díjaihoz hasonló tarifákkal operált.

Mindenképpen jár neki 4 év, hogy megítéltethessen, mennyire is "dilettáns". Ha ez mégsem kellően meggyőző érv számodra, akkor gondolj erre: Demszkynél rosszabb nem lehet.
@Callidus: "A Gerendai fele embereknek kellene vezeto pozicioban ulni..." na akkor lenne igazán csak sírás. Nem egy vállalkozót ismerek, aki megpróbált a 3 kerben a Sziget idején lacikonyhát stb-t beüzemelni, hogy némi bevételre tegyen szert. Ott ahol Gerendai nem tudta elintézni, hogy a hatóságok zárják be boltot, ott megjelentek a biztonságiak. Mondjam, vagy mutassam? Maffia módszerekkel védi a Szigeten luxus sarccal felállított árait. A legszívesebben luxus adót rónék ki rá, a gond, hogy számlagyáras háttérrel kilopják a profitot, így nem sok minden megadóztatni való lesz.
Mondjuk ettől még Tarlós nem válik Robin Hood -dá, hisz közismert tény, hogy a szigetre már be van tervezve a casino city, amely az egész éves forgalmával sokkal többet tejelne mint az 1 hetes sziget fesztivál. Gerendaiék nem fizetnek, ehelyett leköltöznek valamelyik vidéki vízforrás mellé (Balcsi, Tisza tó stb ...) Ott még nagyobb hatalmat kapnak, hisz fellendítik a környék turista forgalmát. Az ide utazó külföldieknek nem azon a 150 km-en múlik majd, hogy eljönnek-e (ráadásul ha tó mellett lesz, akkor ott fürödni is lehet), s Tarlósék is jól járnak a casinó adójából. Nem mellesleg azzal fognak kampányolni, hogy végre nincs zaj túllépés és a környék nyugodtabb, nincs drog business-re ösztökélő rendezvény stb.
Szép ez a színdarab, de követve az eseményeket ez megint csak a tömeg megvezetésére szolgál.
Azt ugye senki nem gondolja, hogy ha a szigetnek sok pénzt kell fizetni a helyért, akkor majd a gerendai fog a zsebébe nyúlni, bevállalja a kevesebb profitot, vagy a veszteséget, és megy minden, ahogy.

- ha nem tudnak megegyezni, akkor nyilvánvalóan ott nem kesz fesztivál.
- ha megegyeznek, azt a fesztiválozók fogják megfizetni plusz költségként:
drágább jegy, szarabb line up, drágább sör, drágább girosz.
@Mogyoró007: segítek.
Arról volt szó, hogy KULTÚRA és ORSZÁGIMÁZS.
Hidd el, a sziget kulturális jelentőssége konvergál a nullához. Aki sokat jár külföldre, találkozik fiatalokkal (akik hallottak a Szigetről), az tudja, hogy semmiféle kulturális vonzereje nincs.
Ebből a szempontból a környező országok fesztiváljai kilómétereket vernek a Szigetre.
Országimázs szempontjából pedig érdemes végiggondolni: a Sziget közönsége takonyban és sárban fetrengő fiatalokból áll leginkább, akiknek a /fő költése messze elmarad egy átlagos turistáétól. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell megbecsülni minden bejövő fillért, de helyén kell kezelni ezt is!
@Kurgán: "A főváros meg majd számolgathat, hogy mennyibe is fáj neki az elmaradt járulékos bevétel."
Kevesebbe, mint Gerendainak, ezért aztán nem is fog elmaradni.
Ne fizessen. Kösyönjük meg, hogy itt rendeik a Szigetet, és ezzel felkerül Budapest az ifjabb korosztály világtérképére. Ki fog ez majd fizetődni.
@inyencmester: nem sikerült megértened, amit írtam. Mind1, hagyjuk.
@magyar bucó:

Te még sosem jártál a Szigeten az jól látszik. Gyanítom vidéki lehetsz, aki bedőlt a magyar politika által évtizedek által szított népi urbánus ellentétnek.

Mindent úgy hoznak ki oda a szervezők által kiépítve, igen még az áramot is a trafóháztól.
@magyar bucó:
őszinte kérdésem lenne hozzád:

te voltál valaha a Szigeten? :)
@abaka: egy kis hallgatni való:

www.mr1-kossuth.hu/archivum/rona-peter-a-banke-a-haszon-a-tarsadalome-a-kockazat.html

van egy hallgassa meg link...

Róna Péter pedig nem az a tipikus hülyegyerek.
Most akkor a cikkíró szerint a rengeteg fellépő ingyen jön ide? Pont azért kell a kajaárulásból megszednie magát a szervezőknek, hogy jövőre is legyen elég pénz mindenre. Az meg nem Tarlós dolga, hogy a szervezők egyéb cégei hogyan muzsikálnak anyagilag, az a NAV dolga, és amíg ők nem találnak valami sértőt, addig lehet kussolni.
@abaka: "gy bizony nem lesz Sziget, ergo 1.4 milliard minusz Pestnek

Eddig összesen nem volt ennyi bevétele Budapestnek a szigetből. Tudod, nem az államnak, a fővárosnak.
@abaka: Hát azért Budapest főpolgármesterének lenni nem annyira hétköznapi (még akkor sem ha Demszky után kicsit megkopott a presztízse ennek a pozíciónak).

A 80 millió nyereség pedig a "vagy elhiszem, vagy nem" kategória. Gerendainak be kell látnia, hogy az elmúlt évek balliberális kormányzata a tenyerén hordozta őt és most bizony új szelek fújnak.
A gazdagok (pl. Gerendai) nem SzJA szerint adóznak.
@Alf: "A sikeres nyugati országok azért sikeresek, mert kipréselik a forrásaikat, kihasználják, leigázzák a gyengébbeket, kiszipolyozzák őket, és ők élenk, boldogan, mint "kultúrnép"."

"Én külföldön élek, olyan országban, ahol az emberek felismerték ezt, nem szarják össze magukat a nyugat előtt, ja múlt héten bevezették az eurót."

Hat azert az esztek is sokat koszonhetnek az orosz kisebbseg elnyomasanak es eroszakos "esztesitesenek". ha mar kulturnepeknel tartunk. Bar mindjuk ez kicsit off-topic, kar belemenni.
@sárkányfő:

ezt csak a sok büdös proli csicska hiszi, hogyha a gazdagokat cincogtatják, akkor azt nem ő fogja megfizetni.

Illetve ezt talán a semmirekellősködő, közszférában aktát tologató szarháziak mondhatják némileg komolyan, mert egyedül nekik érdekük.

Mindenki más vagy gazdag embernek dolgozik, vagy maga is gazdag ember.

Gondolom nyílvánvaló, hogy az utóbbiak termelik magyarországon a gdp-t, ők a tartják a vállukon a gazdaságot, az előbbi csoport pedig ez utóbbiakból él.
@magyar bucó: Elnezesedet kerem az elirasert, ez termeszetesen az osszes korabbi ertelmetlen ervedet igazolja...
@sárkányfő:
utálom a fideszt, de nem a tehetősebbeknek kedvez az új adórendszer, hanem a hivatalosan bejelentetteknek, akik eddig is fizettek azok helyet akik inkább feketéznek....ezt már 10 éve meg kellett volna lépni
@Paulybird: nyílvánvaló? :))))
Nyílik a való?
@sárkányfő: Kamu. Mondom, hogy a gazdagok (pl. Gerendai) nem SzJA szerint adóznak.
@Paulybird:
a Költségvetési tanács kiszámolta, hogy 500 milliárd ft bevételkiesése van az államnak az adócsökkentés miatt. valakik ezt a pénzt már nem fizetik be az új törvény miatt.

lehet ezt cincálni, de az 500 milliárd az 500 milliárd. ez van.
@johevi: az a minimum és nem szívesség, hogy a szétbarmolt/összeszart/összeszemetelt szigetet az eredeti állapotában adják vissza!
@Platon: nem, ezt hívják üzletnek.
Ha nem fenyítene be, és nem ültetné le gerendait tárgyalni, azt hívnák bénaságnak.

Sok cég hoz hasznot az országnak, de 0 cég kapja ingyen a területet.

Pl ott van a graphisoft, nem megért volna egy irodát az államtól?

Vagy ezer más exportcég, egyiküknél sem merült fel, hogy bármit is ingyen kapjanak.

Egyáltalán hol élünk, hogy ez felmerül, ne idegesítsetek már fel.

Mi a faszomat adunk ingyen bármelyik más, magyarországnak profitot vagy elismerést termelő cégnek?

????????????
Igazából kell nekünk a Sziget?
[ ] IGEN [X] NEM
@Alf: 0 cég? na ennek nézz utána. A nulla kicsit kevésbé gömbölyű valójában....
@Atisz: Teny, hogy eddig kedvezett a kormanyzat a Szigetnek, de a kerdes az, hogy ezt jol tettek-e avagy sem. Mert azert ez tipikusan egy olyan terulet (turizmus), aminek csak haszna van, hatranya pedig lenyegeben semmi. Plusz a Sziget azt is bizonyitotta, hogy eleg jol tszik a dolgukat (egy vilagszinvonalu rendezveny szervezese egy olyan orszagban, ami keves vilagszinvonalu dologgal buszkelkedhet).

A 80 milla tenyleg vagy igaz, vagy nem, de 1) ennel nagysagrendekkel nagyobb nem lehet, 2) az 1.4 milliard ado viszont teny. Szerintem nagyon jol jar az allam.
Riszpekt a posztért. Minden szavával egyetértek.
Miért nem csinálják azt, amit a Novarock fesztivál? Kibérelnek egy kibaszott szántóföldet (gondolom az filléres dolog lehet), odavezetnek áramot, vizet, ásnak egy emésztőgödröt és kész. Bérleti díj letudva.
A partiarcoknak meg tökmindegy, hogy a belvárosban vagy a pusztán dagonyáznak a sárban.

Ne adj' isten, még egy ingyenes buszjárat is beleférne Pestre.
@magyar bucó: "A gazdagok (pl. Gerendai) nem SzJA szerint adóznak."

Akkor mi szerint? Meg egyebkent a minimalberre bejelentett, annak harom-negyszereset keresok, igen? Egy ilyen feketen dolgozo aranyaiban sokkal tobb adot csal el, es kevsebb hasznot is hoz (meg egyszer nem abszolute, hanem relative).
@abaka: erről fogalmad sincs, ebben egyezzünk meg.

Az orosz kissebbség az elnyomó szovjetekkel érkezett, előtte 0,5% volt, és elhurcolt, gulágon meghalt százezrek helyére költöztették.

Nekik semmit nem köszönhetnek, csak 50 nyomorúságos évet, és azt, hogy majdnem kihaltak mint nép.

És amúgy örülne a magyarországi cigányság annak a bánásmódnak, amit egy olyan nép kap, aki előtte végigerőszakolta az összes nőt, aki mozgott, kifosztotta, megalázta és megnyomorította az országot.

szép napot!
Ne várd tőlem, hogy azt mondjam - nem tették jól. Ahhoz, hogy erre válaszolni lehessen tudni kéne hivatalosan (és nem hivatalosan) mennyivel támogatták az elmúlt évek kormányai Gerendait és ez mennyire érte meg az országnak.
@Alf: ja és ne a hungaroringet, az a másik korrupt szar,amit át kellene gondolni.
@Alf: Sokat tenyleg nem tudok a dologrol, es igazad van, igy is lehet nezni. Masreszt a most Esztorszagban elo oroszok kozul bizony nagyon kevesen eroszakoltak meg eszt noket plusz eleg kevesse tehetok felelosse azert az 50 evert.
@magyar bucó: Az offshore cégek létrehozása nem jogellenes, általában a kedvezményesebb adózást használják ki, ezért esik rosszul az anyaországoknak. De éppúgy vezetnek könyveket, mint más vállalatok és ha az érdekük, hogy a költséget be tudják mutatni, akkor nem nekem kell a fejem tetejére állnom ezért.:)
ez itt a lényeg. a szomszéd tehene kategória és szánalmas.

"Ha ők ennyire jól járnak, akkor legalább ne ingyen kapják meg a buli helyét."
@orgoványi erdőjáró: Ez így is történik. Akkor mi a baj?
@Atisz: Egyetertek, tenyleg jo lenne tudni. De itt viszont nem arrol szolt a poszt, es nem is ezt akarja Tarlos megtudni a Szigettol.
Hm, szóval, akkor van akinek lehetett idáig ingyenebéd? Tényleg sok a 2,5 mrd, de csak arról volt szó, ha a területért pont annyit fizetne a Sziget, mint ammennyit négyzetméterre mások fizetnek Bp-n, akkor ennyit kellenne fizetniük. De tekintve a rendezvény méretét, stb, jelentős kedvezményt fognak kapni. Persze a Sziget sokkal jövedelmezőbb, mint Gerendai állítja. Csak eddig jó volt egyenlőbbnek lenni a többinél, most egy kicsit kevésbé lesz egyenlőbb.
Ami meg a főváros eddigi Szigetből eredő haszna, az hát az érintett kerületek (amelyik vendéglátó cég, szálloda abba a kerületben van bejelentve) iparűzési adója (bevétel 1%-a) leginkább (ÁFA, SZJA, járulékok állambácihoz folynak be).
Országimázsnak, hát nehéz nevezni. Ja Joe, mi is az ahely, ahol seggrészegen hánytunk?
Szóval, akik azt pártolják, hogy a legegyenlőbbek, továbbra is nagyon egyenlőbbek legyenek, gondolják át újra, hogy mis budapestiek 20 év alatt mennyivel is támogattuk Gerendait (úgy 10-20 mrd ft), szóval így könnyű sikeres üzletembernek lenni. Tényleg, ha én akartam volna fesztivált csinálni, nekem is ingyen adták volna?
@abaka: bírok pár vállalkozó ismerőssel, és gyanítom, hogy inkább 1 milliárdhoz közeli jövedelme van Gerendai-nak is. Szerinted az hogyan lehet, hogy az általuk szervezett kisebb fesztiválok nyereségesek (papíron), míg a Sziget, ami abszolút értékben is több embert vonz, fajlagosan magasabb árakon, "veszteséges" vagy a milliárdos költségvetéshez képest aprópénznyi bevételt termel? Szerintem is tök jó dolog, hogy van Sziget, de egyetértek azzal, hogy adjanak le lassanként a haszonból valamit Budapestnek is - igazából amióta először hallottam Tarlósról (pont a szigetes homokos sátor kapcsán), azóta csak egyre pozitívabb kép van bennem róla. Demszky patkányságához képest (ld. ő is aláírta szerződést, ami révén a magyar bankgaranciát francia váltotta fel... no comment). Ahhoz, hogy a város jól működjön, bevételek kellenek. Tarlós pedig nagyon helyesen, ilyeneket igyekszik szerezni.
te hülye vagy apám! az a budapestiek érdeke hogy Tarlós zsebretegyen jópár millát? istenem, nevetséges vagy.
@Turbék: Ott a pont!

amúgy meg ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy a belvárosban kell futóversenyt rendezni? Mert szmogba futni jó?
@Alf: ja és ne a hungaroringet, az a másik korrupt szar,amit át kellene gondolni.
Eletem legjobb dontese volt elhagyni Magyarorszagot. Ennel szuklatokorubb, ostobabb, irigyebb, rosszindulatubb hely nem sok van.

Van is erre egy angol vicc. Az a csattanoja hogy a magyaroknak nem kell a pokolbeli usthoz biztonsagi or, mert aki mar majdnem kimaszna azt a tobbi ugyis visszahuzza. Jobban ismernek minket mit mi magunkat. Persze amig az ustben vagy addig az tunik a normalis viselkedesnek hogy cibalod a masik labat aki mar majdnem kint lenne. You are a product of your environment.

Ez a Szigetes sztori kivalo peldaja ennek. Az egyetlen nemzetkozileg is elismert rendezveny a fiatalok koreben. Ezt szepen lassan a magyar primitiv politika tonkreteszi. Es asszisztal melle az orszag nyomorultabb fele, mert azthiszi az o zsebebol veszi ki a penzt a Gerendai.
Hat tessek kerem fesztivalt szervezni! Michelin csillagos ettermet osszehozni! Nemmegy? Ja hogy akkor dogoljon meg a szomszed tehene is. Na ezert lep le annyi fiatal kulfoldre. Mert szeretne 2010ben elni. Inspiralodni, haladni, boldogan mosolyogni. Az utolso kapcsolja ra a villanyt az egymast pusztito megkeseredett zaszlolengeto droidhadra.
@abaka: Szerinted a kimutatott minimális nyereségét fizetésként vagy osztalékként veszi fel?
@Alf: Budapesti Lovas Juniális, Jobbik majális, gyermekrendezvények, és bár arról nincs ifnóm, de gyanítom, hogy az ott lévő dokk beach, bed beach, studio, stb helyek sem fizetnek a helyért semmit.
Ez a pár példa nem budapesti, nem országos, hanem csak a hajógyári szigetre vonatkozik.

Ja és egy cikk:
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=90085
2009 óta ez csak bővült. Ennyi.
@blacklord: ja, és mielőtt bárki beskatulyázna, az akkori üggyel kapcsolatban természetesen az volt a véleményem, hogy mekkora orbitális marha az, aki elhiszi, hogy a homoszexualitást "divattal" meg "rossz példával" lehetne magyarázni. Megnézném azt az embert, aki azért lesz homo, "mert az jó hecc". Kurvára nem az, szinte minden téren hátrányos helyzetbe kerülnek. Vagy megvan rá a hajlam, vagy nincs, a felvilágosítás és tolerancia-növelés csak annyit ér el, hogy aki ebben a helyzetben van, annak élhetőbb élete legyen.
@abaka: nekem sok orosz barátom van, a múlttal szembe tudnak nézni, nincsenek jobban elnyomva, mint eddig egy határontúlról áttelepülő magyar magyarországon.

(tapasztalat)
@színjáték az egészvilág: A másik oldalra tedd oda a fekete bérezés további fenntartását támogató intézkedéseket:
- mnyp. kiiktatása: érdektelen a hivatalosan bejelentett bér, hiszen az államnál eltűnik a nyugdíjjárulék a nagy összességben,
- a most bejelentett nyugdíjrendszer változás: ha a befizetett járulék értéke nem lesz befolyással a kifizetendő nyugdíjra, hanem annyi nyugdíjat kapsz, amennyi jut, akkor még azok sem lesznek érdekeltek a járulékfizetésben, akik eddig ezt rendben megtették.
@Callidus: Ez mind szép és jó, csak nem mind1, hogy valaki mindezt önerőből vagy állam/kormányzati támogatással teszi.

Mert ugyebár itt erről lenne szó.
Ha nem lesz Sziget, lesz mas. Ha nem ott lesz, mashol lesz.

Igazabol az Econetes bagazson kivul lofaszt nem erdekel, hogy mi lesz ott es ki fogja csinalni.

Az az erv meg, hogy kulfoldiek elkoltenek x penzt, es ezert kene milliardos kedvezmenyeket adni, egy kicsit megmosolyogtato: ennyi erovel lehetne legalizalni a teljes drogpiacot vagy akar a szervkereskedelmet is.

A csekely bevetel miatt meg nem kell felteni senkit. Lehet barki barmennyire elhivatott, ha tenyleg akkora szopo lenne, 15 ev utan mar nem rohanna fejjel a falnak. Ott van peldanak a Laki, na o tenyleg bukosra csinalta a bulikat (a vege fele), el is tunt rendesen.

A masik fele meg, hogy ki nem szarja le mi lesz a Szigettel, nem a hazai kozonsegnek, a budapestieknek csinaljak, akkor meg mi kozunk van hozza?
3.kerületi lakosként(hát vagy negyven éve), mivel közel van és nyugis sokszor jártunk ki a szigetre (nem a zeneire!) sétálni, pihenni. Kár, hogy ilyen behavazott képet látunk, mert különben látszana, hogy a gyep már egyáltalán nem tud magához térni, és így sivatagosodik el szépen a táj! A közösségi sportpályák, csúszdák szétb...va. Na ezt keményen számon kérném rajtuk, és amíg a legutolsó fűszál nincs helyreállítva (újraültetve), mondjuk a fesztivál vége utáni 3. hétig bezárólag, akkor a következő évi bulit nem engedném megtartani!
Viszont Tarlós rohadt nagy öngólt rúg most, mert ha egy magamfajta, (aki közvetlenül semmit nem profitál, és elviseli a környéken ezen időszakban tapasztalható nem kis zűrzavart), az is érti, hogy mind imázs, mind anyagi szempontból ez kell az országnak!
Na de Tarlós régi sérelmeiért most visszavághat, sőt megvádolva Gerendaiékat avval, hogy amennyiben nem fizetnek, akkor tulajdonképpen ők veszik el a hajléktalanok támogatására szolgáló pénzeket! Lassan megszokjuk ezt a cinizmust.
@Callidus: Mit lehet ehhez hozzátenni?

Azt, hogy szerintem mim ketten abba az egy ezrelékbe tartozunk, akik ezt így látják.:S

Ebben az országban valaki hall egy nagy számot (úúúú, kétésfélmilliót tesz az éttermébe!), és máris összeszarja magát. Nem tudunk felnőni, nem tudjuk elfogadni, hogy igen, van, akinek jobban megy. Önerőből.

Nem döbbenet, amikor egy hollywoodi színész forintban 4-5 milliárdot kap egy filmszerepért? Az nem baj?
@Callidus: Ember, ez mind szép és jó, de azért tükrözi a végtelen illuzórikus látásmódodat a hazai vállalkozási kultúrát illetően. Cégek tucatjai vannak egyetlen tevékenység köré csoportosítva, hogy a különböző járulékokat és adókat minimalizálni lehessen. Gerendaiék nem fognak belehalni, ha többet kell leadniuk, hidd el. A probléma inkább az, hogy a munkaadói járulékokat nagyon le kéne csökkenteni (az SZJA egységes kulcs helyett), hogy ne érje meg ez az idióta trükközés, amivel a vállalkozók többsége az ideje jó 25%-át tölti.
@blacklord: Hat nezd en meg mindig inkabb hajlok a konyvvizsgalo altal hitelesitett konyveles szamaira, mint a te vallalkozo ismeroseidnek a velemenyere, es ezt kerlek semmikepp se vedd szemelyeskedesnek. Te is igy tennel a helyembe.

Biztos vagyok benne persze, hogy minden lehetseges konyvelesi trukkot bevetettek es csusztatnak, ahol lehet.
@Mogyoró007: aha, hát nem tudom, a jobbik majális milyen elismerést vagy profitot hoz az országnak, de végülis lehet...

ezek is biztosan akkor belépős rendezvények kisajátított területtel?

mindjárt jön a critical mass is, nem?
@magyar bucó: "Szerinted a kimutatott minimális nyereségét fizetésként vagy osztalékként veszi fel?" Ez mit szamit? Mar ugy ertem az itteni vita szempontjabol.
@Callidus: sajnos ez teljesen így van.
ha tudsz egy jó állást, megyek én is, még jutalékot is adok...
A magánnyugdíjakra is szüksége van a kormánynak, meg a költségvetési tanácsra sincs szüksége. Csak az nem mindegy, hogy milyen módszerrel érik el az eredményt. Persze egy királyságban (autokráciában) nem kell semmit várni.
@Alf: hát pont ez az. Amikor a jobbik majálisozik ott (ingyen), nem merek arra menni bringázni.
@rezo_O: A Sziget hívószó a külföldi fiatalok számára, akik ráadásul a világ rendje szerint majd megöregszenek, és lehet, hogy szívesen jönnek/járnak vissza a fiatalságuk egyik színhelyére. De ők legalább tudni fogják, hol van Magyarország. nem vagyunk mi már olyan vonzóak az idegenforgalom számára.
@fovarosi.blog.hu: bocs , de nejem szállodában dolgozik, egy évben kétszer van telt házuk. F1 az csak egy hétvége, és Sziget akkor viszont legalább 10 napig telt ház van. Remélem így érted, hogy miért szólt a stálloda szövetség.
@Callidus:
Szerintem nem látunk bele annyira a dolgokba, hogy teljesen szentté avathassuk Gerendait, így jobb ha elgondolkozunk olyanokon, hogy ha sikeres rendezvényt is csinált, azt nem úgy tette-e, hogy mutyi alapon eddig ingyen kapta a helyet, illetve a fenti kommentekben van pár, akik pedzegetik, hogy milyen trükökkel lehet a Szigetet, mint rendezvényt nullszaldóra kihozni, de a kiskocsmákat ellátó nagykert meg baromi nyereségesen üzemeltetni.

Szóval ha arra buzdítjuk egymást, hogy dolgozzunk, szervezzünk, mi is csináljunk rendezvényt, akkor éppen hogy az felé kéne elmozdulni, hogy ne legyenek az egyenlőbbnél egyenlőbbek, legyen szépen verseny minden, nézzük meg a másik oldalt is. (mint ahogy többen azt is leírták, hogy Sziget alatt visszaesik a többi városi hely forgalma, a külföldiek nem feltétlenül az adót fizető szállodákban, éttermekben laknak-esznek, stb)
@AnnaKarenina: Természetesen az offshore adóelkerülésre használata nem illegális, csak erkölcstelen, viszont kiválóan alkalmas a valódi folyamatok eltitkolására. Ők is könyvelnek, de ezt nem mutatják be a magyar partnernek (a fővárosnak).
@rezo_O: Kicsit durva a példád (nekem mondjuk tetszik), bár ha visszagondolunk a kendermagos tagozat a marihuána legalizálásával kapcsolatosan pont hasonló érvekkel jött (ÁFA, jövedéki adó) és a legviccesebb az egészben az, hogy komolyan is gondolták.
Ecclestone is fizessen. Meg a papa is, ha ide mer jonni. Fidiota majmok :D
@abaka: Aki gazdag, az nem SzJA szerint adózik. Csak ezt írtam. Nem az a gazdag, akinek egymillió a havi fizetése, hanem akinek a cége milliárdokat keres.
@Alf:

Te vagy nagyon naiv vagy vagy tudatosan beszélsz mellé.

A szigetnél sokkal jelentéktelenebb semmilyen hasznot nem termelő rendezvények kapnak milliós, milliárdos állami támogatásokat.

Lehet betámadni a szigetet, hajrá. Aztán majd nem lesz elégedetten hátradőlhetsz hogy lám megdöglött a szomszéd tehene is, és sopánkodhatsz tovább a nyomorban hogy miért is nem száguld a magyar gazdaság.
@magyar bucó: Ha igaz az, amit írtál, hogy a fellépők költségeit számolják el ebben a cégben, akkor neki érdeke bemutatni, mert az költség, ami csökkenti a bevételt.
Profit kiesés biztosan nem lesz, ha a fesztivál máshol is lesz megtartva.
íme az egész éves bevételt biztosító projekt:
hirszerzo.hu/belfold/164114_lmp_aggalyos_az_alomszigetprojekt
@Artie: Neked is, csupán az ismétlés illetve az "inkább 2x, mint 1x sem" elv miatt:

Önerő vs. állami/kormányzati támogatás.
Ha Tarlós Petya, ezt a válság adót, kiveti a fesztiválra,
akkor nem fesztivál hanem, egy nagy semmi, de az meglessz.
@Alf:

Tudod üzletnek az hívják hogy befektetek egy amúgy semmilyen hasznot nem hajtó területet 1 hétre az 53 ból, és utána semmit nem csinálva hátradőlök és számolom a befolyó milliárdos adóbevételeket, és a turisták százezreit.

Na ez üzlet.

Ha azt mondom hogy ez így nekem nem jó, még többet akarok, és ellehetetlenítem az egészet, na azt nem üzletnek hívják hanem rövidlátó kapzsi ostobaságnak.

Na ez Tarlós.
@Artie: A havi 2,5 milliót vesd össze a bevallott 80 milliós nyereséggel. A nyolcvanból harmincat kidob az ablakon hobbiból. Persze.
@Tájfájter: Szerintem mindenki jogosnak nevezhetné, ha adott év nyereségének valamilyen részében állapodnának meg. A fix összeg az egyoldalú diktátum, mert nincs figyelemmel arra, hogy adott évnek milyen az eredménye. Így szerintem is el kell vinni olyan helyre, ahol nem ilyen módon akarnak "megállapodni".
ha gerendainak fizetnie kell, akkor:
- sokkal sz*rabb, olcsóbb fellépők lesznek
- a belépők magasabbak lesznek

ez pont majd a csóró magyaron csattan, aki kinézne 1-2 napra.
a kulák hollandnak mind1, pláne ilyen gyenge Ft mellett.
Állami támogatás nonprofit szervezeteknek jusson.

A sziget tulajdonosai a kötelezővé tett beszerzési forrásokon keresztül személyes tulajdonukat gyarapítják.

A sziget több száz millió forint támogatásban részesült eddig, a veszteségességet adminisztratíve elkerülték, a nagy lóvé a közvetítő cégeknél landolt.

Legyen piaci bérleti díj, ez az alap.

A profitot eddig megkapó cégek támogassák alacsonyabb szolgáltatási díjakkal a kulturmissziót.

Támogassa a Szállodák szövetsége, amely magántőke érdekeit védve felemelte szavát az piaci árak visszaállítása ellen. Gondolom, nem kis hasznuk származik akkor a rendezvényből.

Van még egy pár szervezet, amely siratni fogja a szigetet - támogathatják ők is.

50-150 milliárd forintos tartozással nem Budapestnek kell a piaci áraktól eltérni.

Aki volt kint, az tudja, a sziget hiánya szinte kimutathatatlan nyereségtől fogja Budapestet megfosztani.

A magántőke ezen sokkal többet nyert.

Nincs ingyen kalács.

Jelentős kulturális esemény? Értékteremtő rendezvény? Hány budapesti, akinek a pénzére közvetve áhítozik, tudná felsorolni az elmúlt 5 év 10 kiemelkedő fellépését? 2000?

Kőkemény profitszerző vállalkozási rendszer, közepes könnyűzenei alapokkal, sátorozási lehetőséggel.

A tavalyi évben már annyi panasz volt a sziget látogatóitól a zene halk mivoltára, amely a tőkések helyett a környező lakosságnak adott igazat, és tiltotta el a szervezőket a hangoskodás különösen zavaró formáitól, hogy a zenehallgatás tetszési indexe sem lehet olyan magas, ami miatt támogatni kellene ezt a rendezvényt.
Nem erdekel az adotrukkozes, meg a tobbi.

Egy tenyt latok sziklaszilardan:
Valaki letrehozott egy nemzetkozileg is elismert, ismert es emberek szazezreit idecsalogato rendezvenyt. Plusz az egyetlen szinten nemzetkozileg elismert ettermet.

Szeretnem megtudni melyik megvalasztott politikus tud akar csak ehhez hasonlo eredmenyt is felmutatni. Mert az nem eredmeny hogy addig hazudozunk amig az analfabetabbik fele az orszagnak rank szavaz.

Ha jol tudom az orszag jelenlegi miniszterelnokenek meg egyetlen civil allasa sem volt eleteben. Es ilyen emberek utmutatasa alapjan szol korusban az orszag irigyebbik fele. Ennel abszurdabbat a kozepkor ota nem sokat latni.

Kellene valami programot inditani hogy a lakossag nagytobbsege tanulja meg az angolt kommunikativ szinten. Ugy mint a Skandinav orszagokban. Hirtelen mas lenne a vilagkepe mindenkinek, ha nem csak azt a 0,001% at ismerne a lakossag ami magyarul is elerheto.
Persze ez a szinten tudatlan "elit"nek nem erdeke. Akkor nem maradhatna fent ez a kis zarvany, ahol egy teljesen mas valosagban elnek az emberek.
@AnnaKarenina: Nem, nem érdeke, sőt. A fellépő kér egy egység pénzt (ezt szerződésben titkosítják), az offshore cég pedig ezt továbbszámlázza a szigetnek tíz egységét. Az offshore cég kurva nyereséges, a sziget meg éppen csak nullszaldós. Ilyen egyszerű ez...
"bocs , de nejem szállodában dolgozik, egy évben kétszer van telt házuk. F1 az csak egy hétvége, és Sziget akkor viszont legalább 10 napig telt ház van. Remélem így érted, hogy miért szólt a stálloda szövetség."

akkor támogassák ők a szigetet, magáncégek, lehet szponzorálni, nosza
@abaka: a helyedbeN tennék max. így :-p , és tényleg nem veszem személyeskedésnek, értelmes hangvételben fogalmaztad meg a véleményedet (már ha az ezirányú véleményem érdekelne :-) )

Biztos, hogy szanaszét van aprózva ez a dolog, és hogy vannak benne olyan cégek is szép számmal, amik hajléktalanok nevein vannak senkiföldje u. 3 jellegű címekkel, mint bejelentett székhelyek. Meglepő módon ezekbe lesznek aztán átszívattyúzva az ÁFA- és egyéb tételek jó részben, majd ezek beborulnak. És van még jópár ilyen stikli. Egyszerűen nem hihető szerintem, hogy miközben évről évre egyre többen jönnek, és az árak is szépen növekednek, aközben nincs érdemi haszon rajta. Ez egyszerű porhintés, semmi több.
Ahogy már mások is leírták előttem, az egyetlen kérdés az, hogy Tarlósék jól lőjék be a mértéket - ha túl sokat húznak, az tényleg megárthat a fesztiválnak. Szerintem amúgy egy 1-200 millió lenne a reális, és nem lennék meglepődve, ha végül ilyen összegben egyeznének ki.
3 évvel ezelőtt találkoztam két holland sráccal Egerben egy borozó előtt...éppen söröztek:)...szóba elegyedtünk kínálgattam nekik a jobbféle vörösöket, aztán mondják, hogy a szigetre jöttek , de valakitől hallották , hogy nem messze van egy kisváros ami elég fasza:), így aztán eljöttek ide.Szóba kerültek a fesztiválok és nyári bulik, így hallották tőlünk , hogy Sirokon meg motoros találkozó van... átmentek oda is, aztán még valaki Miskolcra is lerángatta őket...szóval a két srác lejött egy hétre, aztán itt maradt vagy 3-ig és irgalmatlan lóvékat fizettek ki mindenhol...mondták is ha nincs a Sziget lehet sose jöttek volna Magyarországra...ez a reklám és nem a milliókért kinyomatott országblamázs szórólapok és a gagyi elsőfilmes reklámspotok
Ez nagyon szánalmas volt. Olyan mint, hogy Orbán kitalálta, hogy a multikat adóztatja meg, így a magyar embereknek nem kell többet fizetniük.. ja persze.. Ugyanúgy ránk hárítják az egészet, mint ahogyan a Sziget is fogja tenni!!
Le kell vinni az egészet vidékre, ahol tizedannyi helypénzért jóval nagyobb területet kapnak.
@Mogyoró007:

Ügyes fiú a mi Karcsink, hidd el, hogy nem fogja addig feszíteni a húrt a jegyárakkal, hogy a végén bukjon, mert senki nem veszi meg.
@newtehen: szerintem majd a horvát tengerpart lesz belőle. Töredék kölstégért, adókért, stb. Én szívesen megyek majd oda is. Szeretem a tengert :)
@Atisz: Lehet hogy megdobbento amit most mondok. De Magyarorszag felviragzasanak lehet az egyik modja epp a marihuana legalizalasa lehetne. Lehetnenk a keleteuropai amsterdam. A magyar lanyoknak sem kellene olaszorszagba meg dubajba jarni kurvalkodni, meg fellendulne az a beveteli forras ami igazabol megmaradt ennek az orszagnak. Mert vonzo dolgunk a prostikon, meg a 100 eve epult szep epuleteken kivul nem nagyon van. A vaci utcan is a matrjoska baba a legfelkapottabb ajandek. Azert ez sokat elarul.
A gyogyfurdo rt is sikerult csodkozeli helyzetbe kormanyozni (nem sok olyan orszag van ahol egy ilyen termeszeti kincset sem bir kiaknazni az analfabeta vezetes), mig dubajban a sivatagban is kepes aranybanyat letrehozni a homoki arab...

Tehat itt lenne az ideje magyarorszagnak helyre tennie magat, mert a kornyekbeli orszagok mar evekkel jarnak elottunk, mar a Romanok is eloznek ami azert eleg durva.
A sziget ellehetetlenitese, megsarcolasa kivalo peldaja a kontraproduktiv, beszukult, soha semmit nem latott tapasztalt urambatyam vezetes rombolo munkajanak.
@Callidus: Auuuu, ez a fájdalmas idealista ostobaság... Szerinted Amerikában és Angliában nincs ostoba ember, aki a politikusok által megvezethető (különösen előbbi helyen...)? Pedig ők tudnak angolul, és hozzáférnek az internet többségéhez... Nem ezen múlik ez, hanem az iskolázottságon. Svájcban és a Skandináv országokban pl. jóval nehezebb lenne ez, egyszerűen, mert értelmes közegben nőnek fel az emberek, és össze tudják adni az 1+1-et (ami itthon valahogy a legtöbb embernek nem megy).
Két kérdés.
1. Miért axióma az, hogy ha más is ilyen lehetőséget kapna a fővárostól, akkor nem tudna ilyen bulit csinálni?
2. Mi lenne, ha az Apeh megszorongatná Karcsit és azért nem lenne sziget mert épp sitten van?
@blacklord: Persze, hogy erdekel az eziranyu velemenyed. Meg egyebkent is szeretem hallani, hogy milyen ertelmes a hangvetelem. :)

En kicsit sokallom a 200 milliot, a 100 talan, de az is nagyon max. Szerintem tul eros a Sziget targyalasi pozicioja. Belgradba athelyezni meg nem olyan nagy problema. Bar szamunkra a Budapest-Belgrad kulonbseg oriasi, a nyugat-europaiaknak a ketto egy es ugyanaz. Csak egy masik varosra kell bokni a repjegy foglalasnal, a pilota meg ugyis tudja az utat. A sor meg sor ott is.
@blacklord: Szerintem több. Olyan milliárdos buli ez a Gerendainak, ha a fele marad, akkor is bőven megéri neki.
Egyébként Tarlós minden évben basztatja valamivel a Szigetet...én a szervezők helyében nagyon komolyan utánanéznék , hogy a budapesti agglomerációban hol tudnék új helyszínt találni...Budapestet ugyanúgy használhatnák a vendégek , de Tarlósnak max egy nagy fing jutna hámozva adó helyet...
@Kóser Malac: A GVH is levehetne róla némi aprópénzt a kötelező beszerzési forrás miatt.
@Kóser Malac: "2. Mi lenne, ha az Apeh megszorongatná Karcsit és azért nem lenne sziget mert épp sitten van? "

szarra perelne a magyar allamot nemzetkozi birosagon..
ez ugyanis teljesen egyertelmuen koncepcios per lenne. es nem csak azert kapna karteritest mert igazsagtalanul lesitteltek politikai okokbol, de raadasul meg az elmaradt szigetek vesztesegeit is ki kellene fizetni neki.

szoval csak esszel ezekkel a kommunista modszerekkel, aranyapam...
@Callidus: Jo otletek, de sosem fognak megvalosulni.
@sankó panza: "Budapestet ugyanúgy használhatnák a vendégek"

Akkor a helyi adó bevételek ugyanúgy jönnek, viszont a részeg csürhe máshol duhajkodik. Tök jó.
Ha meg mégis maradnak, akkor fizetnek. Az is jó.
ez így teljesen oké amit leírtak, csak mi a f.szért kellett ebből is politikát csinálni, 2,5 milliárddal telekürtölni a sajtót, miért nem tudtak a háttérben megegyezni, ha tényleg csak a pénzről van szó?? egyáltalán nem csoda h rögtön csoportok alakulnak, lásd a szlovák rádio fm FB-oldalán már kint is van hogy "veszélyben a sziget", 3kor a pohoda főszervezője mondja el a véleményét erről, jövő hétre rossz esetben azzal lesz tele fél európa, hogy a gonosz náci magyaarok be akarják zárni ezt a jó kis fesztivált. a fidesznek állítólag erőssége a kommunikáció, hát néha mintha a holdról jöttek volna úgy festenek..
Szerintem fizessen a sziget, az étel és ital iszonyat drága kint. Egy barátom apja több piáldát üzemeltet a szigeten, és csak 1 helyről veheti mindenki a normál ár többszörösé ért. amiből a nyereség vajon kihez megy? gerendai tuti nem fog éhen halni
ideje lenne mar megtanulni, ha a gerendai-felek nem szarnak, a tarlos-felek nem esznek...
@AnnaKarenina: "Szerintem mindenki jogosnak nevezhetné, ha adott év nyereségének valamilyen részében állapodnának meg."
Nem is kicsit kicsit vagy naiv!
bocs: kicsit kicsit=kicsit
@huncsongor: A haverod apja meg hős, és persze nem ez alapján kalkulálja az eladási árakat. ehh
@abaka:
Belgrád?
A nem EU tag Szerbiával, kicsivel macerásabb a kiutazás szerintem, meg ott még "háborúk" vannak, nem? :-)
Meg a party-fiatalok nagy része busszal-vonattal jön, nem repülővel.
@az igazi Sipi: Ezen még egy kicsit gondolkozz!
Ha feltesszük (persze nem, de ha még is), hogy Gerendai kicsit manipulálja a könyveket, amikor a szigetes bevételeit számolgatja és ezt törvényesen számonkérik rajta, akkor az kommunista koncepciós per??? Nincs egy kis baj a gondolkodás módoddal?
"Nyáron jön Roger Waters a Wall-al - hatalmas üzleti vállalkozás: terembérlés, szállítás, fények, énekesek... Mégsem "hatalmas üzleti vállalkozásként" hirdetik (furcsa módon), hanem a nyár egyik kiemelkedő művészeti eseményeként. Miért lenne gáz hogy a dolgoknak VAN üzleti oldala is, és EMELLETT kulturális szándéka, üzenete, missziója?"

Helyben vagyunk. Mennyi közpénz van a Roger Waters koncertben?
@Tájfájter: Nos, ha az Exit-et meg tudják lent szervezni, akkor miért ne tudnának más fesztivált is tartani. www.soundhead.hu/portal/index.php/Nyari-Fesztivalok/Fesztivalok/exit-fesztival-ujvidek-novi-sad-2010-julius-8-11.html
Majd jól áthárítják a kedves látogatókra, újra egy hetes lesz, megdobják a jegyárakat az átlagos 2-3ezer helyett a duplájával és máris megvan.
Nyugodtan sarcolják őket, ők már megszedték magukat és nem a magyar fiatalság szórakoztatása a céljuk, szóval nem sajnálom őket egyáltalán. Az a durva, hogy eddig ilyen népszerű, jól jövedelmező dologhoz a fő kelléket ingyen kapták.
Én ha a lakásfelújítás miatt rendelek egy konténert fél órára a parkolóba, de nem fizetek érte már megvágnak a közterületesek.
Ja és különben is, Slayer, Metallica, Anthrax, Megadeath, Superjoint Ritual, Napal Death, Darkthrone koncertet összehoznak, akkor majd értékelhető lineup-juk lesz megint, addig meg csak bazinga, lehet fizetni.
Gerendai keressen magának egy ingyen gerendát.
@homoscepticus:
Helyben vagyunk. Mennyi közpénz van a Roger Waters koncertben?
Ha én rendezem a koncertet és ingyen kapom a Papp László Budapest Sportarénát, akkor sok! :D
@Kóser Malac: azert, mert tarlos "leveremaszemuvegedesraisugrok" pubi azt hazudja, hogy nincsennek rendben a konnyvek az nem jelent semmit..

es mivel egyertelmuen az apeh azzal a vida nevu zsirosbodonnel az elen olyan vizsgalatot tart amilyet a fidesz csak szeretne, igy teljesen egyertelmu hogy ujabb vedelmi penzt akarnak szedni az allami hivatalokat es eroszakszervezeteket hasznalva fenyegetesnek.

most eppen gerendaitol.

en mondom, beleszarnek es kivinnem a szlovakoknak. tarlos pubi meg szopjon lovat.
Egyébként Kisoroszi és Tótfalu között is elég nagy nagy pusztaság van, és az is egy sziget. 20-25 km-el északabbra van. Szentendréig még hév is van:)
Jómagam, budapesti vagyok, jártam a Szigeten (szar volt amúgy) és bár rühellem Tarlóst meg az egész fideszes bagázst, abban viszont egyetértek, hogy a Sziget egy üzleti vállalkozás, aminek igen tisztes bevételei vannak. Miért használná ingyen a helyet a Gerendai?
@az igazi Sipi:

Ideje lenne már megtanulnod, hogy a terület használatáért díjat kell fizetni, és ez alól gerendai sem bújhat ki többet.
Az nagyon buta ember aki azt hiszi, hogy ezek a gerendaiék csak jótékonykodnak. Megszedik amgukat vastagon. Állítom, még ilyen díjjal is nyereségesek lennének, de igen, tudjuk, már évek óta nuillszaldósak:)))

Aztán azt is sokat olvasom, hogy az ország, meg az imázs, meg Budapest meg az imázs.

Hát az már rég rossz ha egy Sziget jelenti az imázsot:P

Ha meg már itt tartunk inkább lenne több kisebb fesztivál a fővárosban, vagy esetleg a városhatáron mint egy nagy a központban ami amúgy is mindig rendszeres viták forrása.
@VoLk&StRoY: Igazad van, vigyük a csürhét a vízmű védterületre.
Egészen borzalmas ami itt megy...
A rohadt életbe a Forma 1 meg idejön, és még mi fizetünk neki! Mekkora szánalom már....te jó ég...
WTF, eddig nem kellett fizetnük??? Éppen ideje!!! Azt a hétszázát!
Lehetne mondjuk a Művészetek-völgye mintájára,a gödöllői hév vonalára felfűzve több helyszínen...Kistarcsa, Nagytarcsa, Gödöllő, stb... szerintem sírva nyüszítenének az örömtől...Egy hét "felfordulást" kibírnának, viszont olyan extra bevételeik lennének, amiért megérné bevállalni...
@Legelő Őse: Akarsz fogadni, hogy az F1 PR-értéke "kicsit" nagyobb, mint a Szigeté?
@magyar bucó: esetleg Hortobágy védterület?
@sivatagi n.: semmi bajom a terulethasznalati fijjal

a bajom azzal van, hogy a piaci ertek ezerszereset akarja elkerni ez a surdribunko.

en speciel nem jarok szigetre ~18 eve, de akkor sem ertem, hogy egy ekkora presztizsu, az orszagimazsnak kifejezetten hasznos kulturalis rendezvenyt miert kell politikai indokokbol es frusztralt aporpocsu szarjankok mentalis zavaranak kielegitese celjabol tonkretenni...
@Tájfájter: hat lehet, hogy most kenytelen leszek teged lelombozni, de itt (Hollandia) joforman semmi kulonbseget nem Magyarorszag es Szerbia kozott. A party fiatalok donto tobbsege nem tudja, hogy Magyarorszag EU vagy hogy Szerbia nem. A beutazasnal annyi akulonbseg, hogy egyik helyen meg kell mutatni az utlevelet, a masiknal nem. A haboru meg baromi regen volt. Hidd el nekem, holland szemmel semmi kulonbseg nincs a ket orszag kozott.
@sivatagi n.: semmi bajom a terulethasznalati fijjal

a bajom azzal van, hogy a piaci ertek ezerszereset akarja elkerni ez a surdribunko.

en speciel nem jarok szigetre ~18 eve, de akkor sem ertem, hogy egy ekkora presztizsu, az orszagimazsnak kifejezetten hasznos kulturalis rendezvenyt miert kell politikai indokokbol es frusztralt aporpocsu szarjankok mentalis zavaranak kielegitese celjabol tonkretenni...
@VoLk&StRoY: A Szentendrei-sziget nagy része vízmű védterület. Azt a vizet isszuk itt Budapesten.
@VoLk&StRoY: A Szentendrei-sziget nagy része vízmű védterület. Azt a vizet isszuk itt Budapesten.
@Mogyoró007: Nem lenne rossz azt mondani a Horváth tengerpartra Magyarországon azt mondani: Vidék. :-D
@az igazi Sipi: na jo, ertem, mert lattam eleg maffiafilmet..:-)

vagy fizet vedelmi penzt gerendas, vagy tonkreteszik.
Hol kapsz te 1-2 millióért 62 hektárt?
@newtehen:
A Horváth tengerpart magyar vidék. Ebben különbözik a horvát tengerparttól.
Oké, fizessen a Sziget, de álljunk meg egy pillanatra.
Szerintem se Gerendai, se más nem hőbörögne (jogosan), ha arról lenne szó, hogy bár eddig ingyen volt, de most nagyon kell minden pénz, szóval hoci ide 10 millát.
Ez lenne reális, ugyanis a szigeten jelenleg nincs semmi...
De azt mondani, hogy dek..va jó fejek vagyunk mert nem 2,5 milliárdot kérünk, hanem mondjuk csak 1 milliárdot, az pofátlanság. Ha ezt komolyan gondolja a T. főfőfőpolgármester, akkor itt egyáltalán nem a területhasználati díjról van szó, hanem a rendezvény ellehetetlenítéséről.
Lehet a szigetet szeretni, vagy nem szeretni (én szeretem!) de tagadhatatlan, hogy mekkora híre van a világban. Szerintem szégyen lenne veszni hagyni.
Aarról nem is beszélve, hogy ha nincs sziget, 0Ft. a bevétel.
@magyar bucó: egy hetre?

barhol...

nem megvenni kell..
berelni. egy, azaz 1 hetre.

mi a negyzetmeter dija a kozmuvesitetlen ugarnak?
@Kókuszmenyét: "zerintem se Gerendai, se más nem hőbörögne (jogosan), ha arról lenne szó, hogy bár eddig ingyen volt, de most nagyon kell minden pénz, szóval hoci ide 10 millát.
Ez lenne reális, ugyanis a szigeten jelenleg nincs semmi..."

egeszen pontosan errol van szo...
@Kókuszmenyét: zerintem se Gerendai, se más nem hőbörögne (jogosan), ha arról lenne szó, hogy bár eddig ingyen volt, de most nagyon kell minden pénz, szóval hoci ide 10 millát.
Ez lenne reális, ugyanis a szigeten jelenleg nincs semmi..."

egeszen pontosan errol van szo...
Jelrntős reklámot jelent az országnak , Budapestnek , ha elviszik egy legelőre , sokat veszít mindenki a szervezőkön kívűl , akik profi módon bárhol feltalálják magukat . Az árak azért nem barátian vannak kikalkulálva .
"Callidus 2011.01.14. 14:30:50
Eletem legjobb dontese volt elhagyni Magyarorszagot. Ennel szuklatokorubb, ostobabb, irigyebb, rosszindulatubb hely nem sok van.

Van is erre egy angol vicc. Az a csattanoja hogy a magyaroknak nem kell a pokolbeli usthoz biztonsagi or, mert aki mar majdnem kimaszna azt a tobbi ugyis visszahuzza. Jobban ismernek minket mit mi magunkat. Persze amig az ustben vagy addig az tunik a normalis viselkedesnek hogy cibalod a masik labat aki mar majdnem kint lenne. You are a product of your environment.

Ez a Szigetes sztori kivalo peldaja ennek. Az egyetlen nemzetkozileg is elismert rendezveny a fiatalok koreben. Ezt szepen lassan a magyar primitiv politika tonkreteszi. Es asszisztal melle az orszag nyomorultabb fele, mert azthiszi az o zsebebol veszi ki a penzt a Gerendai.
Hat tessek kerem fesztivalt szervezni! Michelin csillagos ettermet osszehozni! Nemmegy? Ja hogy akkor dogoljon meg a szomszed tehene is. Na ezert lep le annyi fiatal kulfoldre. Mert szeretne 2010ben elni. Inspiralodni, haladni, boldogan mosolyogni. Az utolso kapcsolja ra a villanyt az egymast pusztito megkeseredett zaszlolengeto droidhadra."

Mutass olyan fiataloknak szánt rendezvényt, ahol mindenkire vonatkozó területhasználati díj elengedése, kiemelt támogatás mellett évente több száz millió forint értékű nyereséget realizál a közreműködő alvállalkozó cég. Amely a főszervező érdekeltségéhez tartozik.

Aligha hiszem, hogy közvagyon ilyen módon történő megkárosítása, magántőke vagyonának növelése érdekében szokásos dolog. Ekkora méretű rendezvény esetén meg pláne nem.

A magántőkének miért nem éri meg támogatni jobban ezt a rendezvényt?

Mert akkor valószínűleg üzletképtelen lenne a jelenlegi felállás.

" Az egyetlen nemzetkozileg is elismert rendezveny a fiatalok koreben." - akkor írd le most az általad, vagy a környezeted által ismert lengyel, román, szlovák, hasonló rendezvények neveit.

Vélhetően nem fog sikerülni. Mert jelentéktelenek, legfeljebb pár 10 ezer embert érint meg, akik a buli kedvéért jönnek és legfeljebb emlékezni fognak néhány kellemes napra Magyarországon.

Naivitás azt hinni, hogy ettől az országképünk mérhető módon változni fog a világban.

És akkor a többi ország, többi rendezvénye is sokkal ismertebb lenne, hisz minden ország ezt támogatná ezerrel.

De nem.

Ők sem értik, amit te igen?
@sárkányfő: csak az a baj, hogy az 500 milliárd adókiesés nem az én és a hozzám hasonló átlagkeresetűek pénzéből adódik, hanem pontosan azokéból akik jóval az átlag felett keresnek. Nem tudom mi ebben a logika, hogy azokat segítsük az adóval akiknek amúgy sincsenek anyagi gondjai. Akinek 1 mill a bruttója az majd 140-rel visz többet haza, én meg alig keresek ennél valamivel többet. Úgy hogy a vicc a hajóval meg a békával jut eszembe erről adologról. Sőr még majd kevesebbet is viszek haza. Ezért aztán Gerendai urat sem tudom sajnálni, sorry !
@magyar bucó: szóval értem én, hogy minden hely, ha kell, akkor Mo-on védetté válik, ha olyat akarnak ott csinálni ami éppen nem tetsző. Sokkal korrektebb lenne, azt mondani, hogy (a te szavaiddal élve) a csürhe ne is jöjjön ide Mo-ra (bár egy jó részük magyar), ott rohadjon el ahol van, ez egyenes beszéd, így megértené a világ csürhéje, hogy mit akartok. Ez olyan, hogyha te busszal járnál, akkor azt mondanám, hogy én szeretlek, de holnaptól a havi bérleted 150.000,- lesz, bocsi! Bár nyelvünk elég választékos tud lenni, így lesz a megszorításból például spórolás! Az egészben a mérhetetlen cinizmus a gusztustalan!
@mortadella:

Jah persze. Minek is az az évi 1.3 milliárd adóbevétel. Nem kell az.
@James Pond: Nem is Gerendait kell sajnálni...
Nem keresem most vissza ki írta, de igaza volt: egy hollandnak/németnek stb... tök mindegy, hogy itt lesz a sziget vagy a szlovákoknál vagy akárhol.
De ha elviszik a rendezvényt Budapest jár a legrosszabbul és azok akik szeretnek kijárni, mert nem a pusztában van valahol az istenhátamögött...
Magunkat kell sajnálni... vagy lelépni ahogy sokan meg is teszik.
@mortadella:

Segítek. Ez egy üzleti vállalkozás, amibe a szervezők (magántőke) beleteszi a munkáját, a know-how-t és a pénzét, a főváros meg beletesz egy amúgy másra kiadhatatlan, és semmilyen hasznot nem hajtó területet. A magántőke profitot termel, amit jelen esetben további hasonló vállalkozásokban forgat. Az állam meg a főváros bekasziroz több mint 1 milliárd adóbevételt évente csak ebből, valamint a fővárosban profitál a szolgáltatóipar, és pörgeti a gazdaságot, ezáltal munkahelyeket teremt.

Ezt hívják jó üzletnek minden félnek. Szó nincsen jótékonykodásról. A sarcoljuk meg a sikeres vállalkozót mert a, irigyeljük, b, ostoba kispolgárok vagyunk, c, nem a mi haverunk (Tarlóséknál imho ez játszik) még jobban-t pedig rövidlátó ostobaságnak. Reálisan pár millió forint plusz pénzt lehet max. kisajtolni a témából, ami eltörpül az állami milliárdos nyereséghez képest, viszont meg van az a kockázata hogy a szervezők megunják és elviszik az egészet egy olyan helyre ahol értékelik.

Aztán lehet veregetni a saját válladat, meg siratni a százezres turista tömeget meg az évi milliárdos bevételt.
@Kóser Malac: akarok...mert a fiatalok közül egyre kevesebbeket érdekel a Forma 1...azonban évente egyszer Európa fiataljai arra gyűjtenek hogy nálunk bulizzanak, és elköltsenek egy rakás pénzt! De lehet így is, ahogy Tahós...vagyis Tarlós csinálja...nem tárgyalni mint egy egyenrangú féllel, hanem a sajtóban megüzenni...gratulálok, Európa városainak jelentős része összetenné a kezét ha lenne egy ilyen rendezvénye!!!
@Platon: Teljesen egyet értek. Inkább arra feküdnének rá, hogy ezen közösséget miként lehet itt marasztalni, jobban fogyasztásra bírni, stb stb. Ebben még talán a szigetesek is partnerek lehetnének/lennének.
Pláne arról nem is beszélve, hogy az egész egy nagy "na a hasamra ütök" és mondok egy számot.
Előbb 2Mrd, majd 1Mrd - nonszensz. Egy kicsit nagy a különbség a két szám közt -ennek senki nem számolt utána.
Hát az Air Race már elrepült, a Sziget elúszik. Marad a fesztivál a KL téren. Ingyé
@Platon: Teljesen egyet értek. Inkább arra feküdnének rá, hogy ezen közösséget miként lehet itt marasztalni, jobban fogyasztásra bírni, stb stb. Ebben még talán a szigetesek is partnerek lehetnének/lennének.
Pláne arról nem is beszélve, hogy az egész egy nagy "na a hasamra ütök" és mondok egy számot.
Előbb 2Mrd, majd 1Mrd - nonszensz. Egy kicsit nagy a különbség a két szám közt -ennek senki nem számolt utána.
@mortadella: milyen közvagyon megkárosítása? Ezt azért magyarázd el!!
@Platon: neked igazad van..de hiába, mert Tarlós is tudja mi kell a népnek...kizsákmányoló milliárdosok...szánalmas ez az egész... úgysem értik..
"...vagyis Tarlós csinálja...nem tárgyalni mint egy egyenrangú féllel, hanem a sajtóban"
De legalább a hazaiban.
Budapest vegyen fel IMF hitelt a működési költségek fedezésére: a lényeg , hogy Károly grátisz kapja meg a szigetet nyáron!! :)
Szegény Gerendai már tényleg közröhej tárgya, ahogy előadja tizenakárhány éve, hogy épphogy 0 szaldós a sziget. Azért egy igazán geci vagyonosodási vizsgálaton csúnyán megbukna... egy kicsit lehetne nagyvonalúbb, keresett már eleget.
@Tájfájter: Ugye már oda sem kell vízum. Sőt már kölcsönesen elfogadják egymás (Szerb, EU) személyi igazolványait tehát már útlevél sem kell. És mi lenne ha Pozsonyba vinné a Szigetet?

Látszik, hogy van bőven van alternatíva.
Lehet a Szigeten és Gerendai szapulásán leakadni, de ha nektek nem tűnt volna fel, nem csak a Szigetre róttak ki közterületfoglalási díjat, hanem az összes budapesti közterületen tartott rendezvényre a Critical Masstól, a városligeti gyereknapig, a Nemzeti Vágtáig ez mindenkit érint. Közösen meghatározott négyzetméterár alapján. Ez azt jelenti, hogy ettől a tavasztól minden budapesti lakos elmehet a fővárosból, ha rendezvényen szeretne részt venni, legyen az gyereknap vagy monstre fesztivál. Ugyanis ekkora tőkével egyik rendezvényszervező cég sem rendelkezik, és a már egyéb módon megsápolt multik sem fogják ennyi plusszal finanszírozni a kultúrát Budapesten.
Vagyis minden fröcsögő kommentelő unatkozhat majd egész fesztiválszezonban, ugyanis nem lesz kit fikázni.
Nem olvasok el 536 kommentet, rögtön az elsőt viszont átolvastam, azt írja, hogy iriny szándékból tönkreteszik az egyetlen színvonalas kirakat rendezvényt stb stb.

NA. ÉN kint voltam az ÖSSZES Szigeten a tavalyi kivételével (akkor összes -1-en...) Tavaly már nem mentünk. Én vagyok az a srác, aki tavalyelőtt a Szigeten kérte meg a barátnője kezét a Szigeti megismerekedésünk 10-ik évfordulóján és erről kedves mementóként Sasa barátom cikket is írt egy országos napilapba. Szóval az utolsóra nem mentünk, mert: ez már egy k*baszott, a külföldieknek kedvező fesztivál. NAGY üzlet. Nem 80M forint a bevételük, az a kirakat.
@Készpénz Jancsi:

Te és milyen jó lesz ha még a Sziget adóbevételei is kiesnek. Na akkor milyen faszán lehet majd szaladgálni az IMF-hez ugyi?
A területfoglalási díj ilyen mértékéről kommunikálni, érzéketlen durva lépésnek tűnik, semennyire sem tükröződik benne, hogy a Sziget miatt idejövő turisták a gazdaság számos más szereplőjénél is költik a pénzüket, akik a területfoglalási díjhoz nem járulnak hozzá. A 200-250 e. turista legalább 50%-a Szigeten kívül is csinál magának mo.-i programokat, minden személyes vagy mit tudom én milyen ellenszenv ellenére, ezt, csupán gazdasági szempontokból kifolyólag illene méltányolni. Erőltetett, indokolatlan izmozás, ahogy ehhez hozzáállnak.
@mortadella: :) ahhoz képest, hogy az elején ékezet nélkűl kezted, a végén szépen megtaláltad a billentyán az ékezeteket. Ez érdekes... Nem vitatva azt amit írtál, de még is egy picikét:
amennyiben nincs a bill.-en magyar gombok úgy akkor sem lesznek ha az opot átálítod magyarra, ergo, nem lesz ékezett, ui. a bill.en fizikailag csupán 101 gomb van ami nem elég a magyar karakterkészlethez (az angolhoz igen). Amennyiben még is tudtál ékezetett írni, az azt jelenti, hogy
a) még is csak van ékezett a bill-edet, de akkor miért csak a közepe táján kezted használi?
b) képes voltál végigírni egy fél hozzászólást az ascii kódok használatával. Ezt nem hiszem :)

Na mind1. A vitzet meg 2002-ben hallotam, amikor az akkori ellenzék kivonúlt a TF-be. Azidőtájt kezdett terjedni ez. Amúgy teljesen helytálló meglátással bír a vitz. Sajnos ilyenek vagyunk.
És teljesen igazad van abban amit írtál!
Nem utolsó sorban pl az idegenforgalmi adó is a főváros kasszájába megy!!

Pl azt el tudnám képzelni, hogy a Sziget fizet a fővárosnak idegenforgalmi adót!! Ha mondjuk eladtak 30000 db ott alvos jegyet akkor napi 300 Ft-jával 7 éjszaka az 2100 Ft x 30000 = 63000 mm
szerintem ez reális lenne!
@kaqkkfioka: ez mire vonatkozik? A hazaiban? szerinted a világsajtó azért van megborulva, mert olyan "fajsúlyos politikusok" mint Lendvai Ildikó telekürtöli, vagy szimplán normális ember ledobja a láncot ha ilyesmit olvas mint a magyar médiatörvényben...mit gondolsz...
Nem mellékesen az EU-ban belpolitika kiteregetésében magasan OV volt a legnagyobb...szóval nem értem miről beszélsz.
A témánál maradva pedig: milyen főpolgármester az, amelyik a városa legnagyobb rendezvényének szerződéses alapjait a sajtón keresztül, ilyen populista zsaroláson keresztül intézi? Elárulom: NEM PROFI! Úgy hívják, igaz így nem is lóg a Fideszből, mert tőlük is ezt látjuk folyamatosan...
@Platon: De hát Tarlós piaci alapra helyezte a dolgokat. Majd a Láthatatlan Kéz mindent elrendez... erről áradoztok 20 éve. Hajrá szadeszosok!
Bocs kis javítás tehát a hotelekre gondoltam amik a városban szolgáltatnak.
S a sziget 63 millió Ft-ra gondolok.
@Készpénz Jancsi: de Te most nem tudod elviselni hogy más gazdag vagy mi? Vagy a profit mint olyan lep meg? nem értem. Nem mellesleg - ha valakinek a tulajdonában van egy ekkora rendezvény, és pénzt vesz ki magának, az nem értem hogy miért probléma? Az APEH szarrá vizsgálta már az összes Sziget céget, ezek tények, olvass utána a net szabad!
2009, 390 000 fő, heti jegy 37 500, napijegy 10 000.
Ez alsó hangon 5 milliárd HUF, ha nem éri meg vastagon akkor ugye ennyit kell befektetni is.
Valaki komolyan elhiszi, hogy van aki ennyit befektet úgy hogy csak pár millió lehet a haszna?
@Készpénz Jancsi: de ez nem piaci alap. Akkor lenne az, ha tárgyalnának. Amit Tarlós csinál, az az izomból visszaélek a hatalmammal. No, ezt büntetni szokták..tudjuk-e? A Tarlós Sziget ellentét pedig nem új, ki ne találjuk már hogy ez nem annak a folytatása, pedig a választások előtt, milyen robotarccal mondta hogy neki fontos a sziget. Nyomorult egy szélhámos az!
@AnnaKarenina: abszolut jogos, de nem tok mindegy hova mennek? Csepel? Garancsi? Mittudomen. Mert szerintem max a repjegy foglalasnal szamit nekik, hogy Budapest, v Bukarest..
@AnnaKarenina: abszolut jogos, de nem tok mindegy hova mennek? Csepel? Garancsi? Mittudomen. Mert szerintem max a repjegy foglalasnal szamit nekik, hogy Budapest, v Bukarest..
Amig a pia olcso (nekik) addig, meg csak nem is lesznek olyan allapotban, hogy felfogjak, hogy most a Tokajban, vagy a Hajogyarin ugranak hasast a sarba.
a posztíró görcsösen próbált normális (objektív) lenni, de hát egy nemnormális országban ebből még egy kapufára se futja...:D
sztem
- kulturharc: ezek iszomyat alulreprezentáltak magas- és tömegkultúrában, ráadásul 20 év alatt lófaszt se csináltak (a másik oldalon a turbómagyarok nyomulnak, akikhez szintén semmi közük), egyet tehetnek, odabasznak a ballibnek úgy acélelvtársiasan: ki is tekerhetnénk a nyakatokat, de ha jól viselkedtek, kaptok egy középső T-t (fiatalabbak kedvéért: támogatott-tűrt-tiltott), erről szólt a tilosügy is
- a piac újrafelosztása privatizációs technikával: lerohasztani, elfoglalni (szarérhugyér megvenni) aztán kasza, ezért idén mindent meghúznak keményen, jövőre várható a fesztiváltörvény, az már róluk fog szólni, és itt nem csak nagy pénzről, nagy hatalomról is szó van (pl. 87' óta egy a mindenkori kormánytól többé-kevésbé független szervezet csinál rendezvényt aug. 20án a várban, ez mekkora luxus:D, de hát van itt még a borfesztivál meg egyebek...)
- szóval azt hinni, h ezt Tarlós találta ki, butaság, bár nyilván ez a bunkóság jól esett az "én csak eccerű proligyerekvagyok" komplexusának

Gerendai: nem kis hátszéllel indultak, az első évek veszteségei Demszky meg Árpibácsi kereteiből lettek többek között pótolva, de hát végül is megcsinálták, a velük kb egyidős Kapolcs legalább annyi támogatást kapott, és...?, se Kapolcs, se Michelin csillag, csak az évi rendes zokogás...:D
mer persze pénz az van benne, jó sokan, jó sok pénzt kerestek a fesztiváliparban (sztem még a szigetesek közül se a gerendai a leggazdagab, csak ő mutatja), nekimenni annak, aki dolgozik, meggazdagszik, szép kádári hagyománya van a lángossütők óta, és ahogy itt is kiderül, nem kevés politikai hasznot hoz a konyhára még ma is...:D
szóvalhogy ez kicsit se helybérletről, Tarlós homofóbiájáról, miegyebekről szól, a zemberek több mint háromharmada akarja eztet...
@Készpénz Jancsi:

Pont erről van szó. A láthatatlan kéz elrendezi, mi Budapestiek meg szopunk, Belgrádban, Bukarestben, vagy Pozsonyban meg örülnek annak a milládnak. Évente.

Te meg veregetheted a saját vállad a nyomorban.
Azt hiszem kezd érthetővé válni hogy kis népünk miért vergődik a minimálbér/éhhalál torkában. Egyszerűen gondolkozásra képtelen. Persze lelkesen ítélkezik egy számára érthetetlen vállalkozás felett. Milliárdos hasznokat vizionál ott ahol bizony szigorú keretek közt mozog a pénz. Addig lát hogy drága a jegy, drága a sör, szar a zene. Valaki meg sokat keres. Sajna a bevétel nem egyenlő a haszonnal. Mivel a sok fotelpolihisztor többsége a befektetet munka oldaláról képtelen vizsgálni a kérdést, és valószínűleg ennek költségvonzatával is nagy homályban van. Mondanám hogy drága a buli, de elintézi azzal hogy „nem hiszem el”. Keveslik a kb 100 millás /nettó!!!/ hasznot. Úgy hogy még annak mibenlétét sem értik. Pedig nem egyszerű összehozni. Nektek egy hét, egyébként 10 hónap színtiszta meló sok ember számára. Az persze érthető hogy Tarlós próbálja foltozni a lyukas kasszát, de ész nélkül ez sem megy. Pár 10 millás /több száz nem fér bele/reménybeli haszonért beáldozni milliárdos járulékos bevételt eszement dolog. Mert ez elsősorban üzleti vállalkozás, van az a pont hogy nem éri meg. Akkor is ha Geredai és csapat jól keres. Ezt meg ne irigyelni tessék, hanem utánozni.
@Legelő Őse: Akkora köztük a ellentét, hogy Tarlóst kérte fel esküvői tanúnak Gerendai. Ez egyszerű kupeckodás, megy az alku.
Persze , fizessen mindenki a közterület használatért.
Az is igaz, hogy sok a részeg és a drogos is. Van akinek ez nem tetszik. Rendben. Akkor mondja azt, de ne kenje a területfoglalási díjra!
Annyit kérni mint maga a teljes költség ez tipikusan álságos (fideszes) módja az ügyek intézésének. Újbeszél.

Ne legyen Sziget és ne legyen Magyar Dal napja sem, azt is ellopják az hazaárulók és idegenszivüek ! Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország!
Tarlós: ostoba, populista ösztönlény. Ezt nem így kell csinálni és nem így kell elővezetni. A Szigetet inkább arra kéne felhasználnia, hogy megerősíti a pozícióit. De nem így.
Gerendai: ha a Szigeten kocsmát vagy bármit üzemeltetsz, akkor csak az ő (rész)tulajdonában álló cégeken keresztül szerezhetsz be mindent. Viszont olyan magas áron ad mindent (egy üveg Bacardi 11 ezer forint felett!) hogy nem nagyon tudsz keresni, kivéve ha nem ütsz be mindent a pénztárgépbe. Tehát a Gerendai egy nagy, ravasz, hazug kapitalista, akit a tisztességtelen eszközei miatt felelősségre kéne vonni. De mivel túl gazdag és befolyásos ez nem fog megtörténni.
@zeee: Tavaly Zagar koncerten voltam szigeten, akik bizonyára ingyen léptek fel. De volt ott már Beatrice, Demonlord, Lord, egy közeli ismerősöm az Almost Saint gitárosa, ők is voltak kint fellépni. Szóval ők is NAGYON jól járnak.
@Platon: Tehát szerinted az az okos döntés, ha hitelt veszünk fel, minthogy kiadnánk "albérletbe" az értékes köztereinket? Ha Karcsinak nem éri meg úgy, hogy fizetni kell a területéről, akkor nem kötelező..hidd el, lesz rá elég új jelentkező
@Gyermekláncfűrész:
"Pár 10 millás /több száz nem fér bele/reménybeli haszonért beáldozni milliárdos járulékos bevételt eszement dolog."
De pár 10 millás /több száz nem fér bele/reménybeli haszonért beáldozni milliárdos tőkét az teljesen normális. Mert te most ezt mondod. Elköltenek 5-6 milliárdot és csak reménykednek, hogy lesz némi bevétel is, ezt te el is hiszed?
Az a helyes döntés ha nem mondunk le milliárdos bevételekről, ha amúgy is kilóg a seggünk a gatyából.

A működési költségek leszorítását pedig a korrupció lenyesésével kellene inkább megoldani.
BÖRTÖNBE GERENDAIVAL ÉS TELJES VAGYONELKOBZÁST NEKI!
@ORBÁNHITLER!: neked meg kényszerzubbonyt...
@ORBÁNHITLER!: fideszfiúknak javaslom hogy tehetik legálisan: vissszamenőleg 5 évre hajtsák be gerendain a 2.5 milliárdot.
@Laciii: A bevételi oldal egy része előre kalkulálható. Bérleti díjak, szponzorok, jegyelővétel stb. A reménykedésnél azért komolyabb hozzáértést kíván a feladat, de egy része bizony lutri. Semmi nem garantálja hogy pozitív mérleggel zárják a fesztivált.
Valaki mondja meg már, az hogy van, hogy az ingyen használt terület minden hasznosított négyzetcentiméteréért bérleti díjat számol fel Karcsika.
Mutassatok nekem egy árust, vagy mutatványost, de akár csak egy sátorozót, akinek nem kell fizetnie a helyért.
A hídon a profitmaximalizálás érdekében elkobzott, illegálisnak minősített egy liter ásványvízről most nem beszélek.
"Budapestnek is jó, mert az ide érkező pénzes fiatalok sok-sok pénzt itt is hagynak. Na de hol? Nagyrészt a Szigeten, egy kevés részük az aquincumi Auchanban, csekély százalékuk pedig biztos marad tovább, egyéb helyekre is elmegy, utazgat, vásárol. "
Ezt honnan veszed? Kedvelem az ilyen kafkai fordulatokat, bedobok egy szürreális v tényeket nélkülöző v. megalapozatlan v blőd v szándékosan félrevezető (kinek mi tetszik) állítást majd ezen megyek tovább. Ez az írástudók alkonya!
A helyzet pedig profán. Tarlósnak ez régi álma, most majd álmodik egy nagyot és ellehetetleníti a Szigetet amolyan Fidesz módra.
@Gyermekláncfűrész:
"Pár 10 millás /több száz nem fér bele/reménybeli haszonért beáldozni milliárdos járulékos bevételt eszement dolog."
De persze pár 10 millás /több száz nem fér bele/reménybeli haszonért beáldozni milliárdos saját tőkét az teljesen normális. Ha pár 10 milla a haszon akkor ezek szerint a kiadás is 5-6 milliárd (ami jegyekből bejön), simán megéri a hülyének, de ők szerintem nem azok.
tessék, csináljátok utána!

"Gerendai neve egyébként nem csak a Sziget Fesztivál ügyvezetőjeként csenghet ismerősen. A teljesség igénye nélkül: annak idején oroszlánrészt vállalt a PANKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) kilobbizásában, kezdeményező szerepet töltött be a Szeretem Magyarországot Alapítvány létrehozásában. 2002-ben megnyitotta a Kultiplex Művelődési Házat, 2004-ben pedig a TV Sziget televíziós műsorgyártó vállalkozás –amiből a későbbi „Kultúrház” című műsor kinőtt magát-producere volt. 2008-ban az Ernst&Young az év üzletemberévé választotta. De megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, tavaly márciusban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Gerendai Károly a program-és rendezvényszervezésen kívül a vendéglátóiparban is érdekelt: 2006-ig üzemeltetője és résztulajdonosa volt a Liszt Ferenc téri Buena Vista étteremnek, 2008-ban pedig tulajdonostársaival megnyitotta a Costes Éttermet."

atv.hu/belfold/20110113_tarlos_brutalisan_dragithatja_a_szigetet_nezzen_jegyarakat
@ORBÁNHITLER!: no akkor, igaziból erről van itt szó. Kellet a fiúknak bankár kormányozni, a híveiknek most mindenki aki gazdag, egyenlő az ördöggel...fasza..
@Platon:
"A működési költségek leszorítását pedig a korrupció lenyesésével kellene inkább megoldani. "
abban a pillanatban összeomlik a rendszer, nagyonsokmillákról van szó...:D
@Gyermekláncfűrész:
Azt hittem először nem ment el, de látom a lényeg nem ment át.

"A bevételi oldal egy része előre kalkulálható. Bérleti díjak, szponzorok, jegyelővétel stb."
A maradék még mindig több milliárd, ennyit épeszű ember nem kockáztat ha csak pár 10 millát kereshet.
@Laciii: Pár tíz milla /amit Tarlós levehet, úgy hogy ésszerű üzlet maradjon/ Érti? Olvass vissza picit és értelmezd a szöveget. Ha mást is olvasol, akkor láthatod hogy mennyi a sziget költségvetése. Csak mert téves számokat írogatsz.
@Gyermekláncfűrész:
Pár 10 milla a bevétel amit hazudnak, izé a fő cégnél látszik.

Mi téves, 390000 fő a hivatalos adat 2009-re, ha mind csak a 10 000 Ft-os napijegyet vette az 3,9 milliárd HUF. Melyik szám téves?
nem értek a könnyűzenei koncertek szervezéséhez, de ha Gerendai nem nyereséges, átveszem a boltot, és nekem az lesz..
porhintő nyafogó vállalkozó, nem több. az egyetlen fesztivál, ahol a napok számát összeszorozzák a résztvevők számával, mert úgy jobban tejelnek a multi szponzorok.

irány a Csepel-sziget :D
@Laciii: kicsit olvass utána a neten, bárhol megtalálod: a 390 000 látogató nem 390 000 embert jelent, a látogatószámot úgy számolják, hogy pl egy bérletes beszoroznak 7-tel (hiszen egy hétre szól a jegye). Így már más a leányzó fekvése.
@serpico: miért, szerinted nem pontosan így van? Ha nem, akkor szerinted hogyan? Na, oszthatod az észt, rajta.
@Laciii: A napijegy a legdrágább konstrukció, ne /csak/ezzel kalkulálj mert fals eredményt kapsz
Egyébként a 5-6 milliárdról elég nagyot zuhat a tipped.
@Laciii: kicsit olvass után a neten, a látogatószámot úgy számolják, hogy pl a bérleteseket beszorozzák 7-tel (mert egy hétre szól a jegyük), vagyis a 390 000-es látogatói szám nem 390 000 főt jelent. Így már más a leányzó fekvése.
Suttyókáim! Nem az a baj, hogy valamennyit fizet, hanem hogy 1 MILLIÁRDOT kérnek.
@Zsebenci Klopédia *:
Jó akkor számoljunk a 37500as hetijegy és 390000/7 fővel az, még mindig 2 milliárd csak jegybevételből.
@Legelő Őse:
1. rühellem a fideszt.
2. az mszp-t is.
3. gerendait meg a szigetet is.

ezt boronáld össze:-)

na de ami a lényeg itt:
gerendai mint demszky csókosa ingyen kapta a szigetet, és ezzel az extra profitját is.
egyszóval lopott a magyar államtól.

akkor miért nem jár neki büntetés, ha hagyónak, hunvaldnak, cuslágnak meg a többinek jár?
ez is lopás az is.
mindegy hogy nem fizetsz, vagy nokiás dobozozol, vagy ingatlan panamázol..stb.
csalsz, megkárosítod az országot.

TEHÁT JOGOS A GERENDAI BÖRTÖNE.
@Laciii: Mindkettőtök kalkulációja téves. Az együttesek nem kevés pénzért jönnek el fellépni, nem mellesleg azért ki kell fizetni a biztonsági szolgálatot, a felszerelést ....
Mondjuk nagy valószínűséggel ezt is saját cégtől teszik, így akár mekkora összeget fel tudnak számolni. Mindezek mellett, nem kis pénz jön be a helyi árusoktól (amire itt már többen utaltak, ugyanakkor azt nem tudom mennyire lehet bizonyítani, hogy a beszállító cégek Gerendai érdekeltségébe tartoznak -még ha ez nyilvánvaló is-), valamint a reklám összegek, amiből ugyancsak nem kis bevételek folynak be.
Mindent összevetve is hatalmas pénzek maradnak meg. Gerendai nem Szent Margit, hogy csupán jó szándékból osztogassa a bulizásra kiéhezett fiataloknak a koncerteket.
Ugyan minden évben marad Gerendainak pár száz milla,...de gondolom azért csinálja,...nem pusziért ! Ha a hasznát el akarják venni,...nem fogja csinálni .
@Thyb:
Én is azt mondom, hogy ennyi milliárdot nem fektet be senki ha nem számíthat a befektetésnek megfelelő komoly haszonra, szóval a pár milliós bevétel az könyvelési trükk.
@Laciii: Alakul. Még jön pl 500 mill egyéb bevétel. A kérdés már csak annyi hogy milyen összeg szerepel a kiadás oldalán. Az is baromi magas.
kedves hozzászólók! kérem, nyugodjanak meg. ez egy színjáték. a sziget nem marad el és fizetnie sem kell majd. csupán erőfitogtatás és némi közhangulat fokozás zajlik éppen. augusztusban újra lehet fekve hányni és holland ribitől kankót szerezni a szigeten. gerendai urat pedig nem kell félteni, eddig is talicskával tolta haza a nullszaldót a gödöllői kastélyába, ezután sem lesz másképp.
@Laciii: a rendezvény költségvetése 2010-ben 2,6 milliárd ft volt. Ezt még bőven nem fedezi a jegyár.
látom itt csupa matekzseni van.

azt tudjátok mennyibe kerül egy világsztár banda fellépése? 60.000 ember kiszolgálása?

kösz az infót...
@Gyermekláncfűrész:
Igen az is baromi magas, de ha te kockára teszel 1000 Ft-ot azt nem 10 Ft reményében teszed. Ha az össz kiadás 900 Ft a várható bevétel meg 1000 akkor belevágsz, mert ha csak 920 jön be akkor is nyertél, de ha az össz kiadás 990 Ft akkor nem adsz rá egy 1000est, hogy ha minden jól megy kapsz pluszba 10-et, de bukhatsz 80-at.
@Thyb:

Lenne még több ilyen ügyes magyar üzletember, akiket nem megfojtani igyekeznének, és kicsit alacsonyabb lenne a SI faktor (sárga irigység) és rögtön sikeresebb lenne ez az ország.

El kéne gondolkozni azon hogy vajon miből is áll össze a GDP, és vajon kik azok akik növelik.
@sárkányfő:

Az adatok nem érdekesek. Jól megy az üzlet Gerendainak, hát börtönbe vele.

És közben nem értik miért nyomorognak.... Szánalmas.
@Laciii: kb nettó 100 mill maradt. Egyébként ez egy(!) rendezvény. A „sziget” pedig elég sokat csinál / év.
@Platon:
A baj csak az, hogy a sok ügyes magyar üzletember ügyesen eltünteti a haszon nagyját a könyvelésben.
Azt tudjuk, hogy az ivók mindent csak a sziget kft-től vehetnek? (sör, bor, rövidek, üdítő...nagyker ár többszöröséért: Bacardi 4000/l helyett 10000/l körül volt, ha jól emlékszem...), ami szintén nem a veszteséget növeli. Azt hiszem
Fizessenek mint a katonatiszt !! Büdös , paraszt és koszos "kúltúresemény". Én 5 milliárdot kérnék , hogy ne is tudják megtartani...
Na jó, utolsó megvilágosítási próbálkozás:
Nagylelkűen csak 2 milliárd költséggel számolva a 100 millió várható haszon az 5%, szóval a valós ennél még kevesebb.
GARANCIA NÉLKÜLI, KOCKÁZATI befektetésnek ez KEVÉS mint medvesajtban a brummogás, erre SENKI nem ad pénzt.

errrrrrr már leírta a lényeget:
"gerendai urat pedig nem kell félteni, eddig is talicskával tolta haza a nullszaldót a gödöllői kastélyába, ezután sem lesz másképp."
most Tarlós majd lesarcolja, ennyi, nem lesz itt senki ás semmi ellehetetlenítve.

Üdv.
@Esetleg Edit: Igen tudjuk, ez a bérleti szerződés része. Lehet nemet is mondani. Egyébként rosszul emlékszel :)
@Platon: ez a hazánk. néha azt hiszem ez itt a középkor.
@Laciii: Vajon mennyire vagy tisztában azzal, hogy Gerendainak hány vállalkozása van ami pénzt termel? /persze hogy nem/ Mert nem pont a sziget ami olyan baromira tömi a talicskát. Nem irigykedni kellene és fohászkodni a bukásáért, hanem –mint már mondtam- utánozni. Na pá. Mennem kell, mert jönnek a delfinek, és jó velük úszni.
Egy új szereplő , kaphat lehetőséget , de könnyen belebukhat és örökre oda a sziget .
Könyörgöm ki a halálhónajsérvét érdekli, hogy ingyen kapta? Az egy kikúrt mező ahol napoznak az emberek meg kutyát sétáltatnak az év 90%-ban.

1 hónapig sziget van rajta milliárdos állami bevétellel és megfizethetetlen ország PR-al.

Ez most miért fáj ennyire? Igen a Gerendai 18 év alatt rommá kereste magát!!! És? Megérdemli basszameg, mert a semmiből felépítette Európa legnagyobb fesztiváljainak egyikét.

Kérdem én hányan tudnák az itt vért követelő habzószájú hölgyek és urak közül ezt megtenni? Hány ember tudna 18 évig felszinentartani egy ilyen vállalkozást? Hányan tudnák elintézni, hogy 1 év alatt idehozzanak annyi zenekart amit ezek 1 hét alatt?

Mi a francnak kell eggyire gusztustalanul irigynek és rosszindulatúnak lenni? Ha ennyire fáj, hogy ingyen kapja meg akkor gondolj arra, hogy ez állami támogatás az adóbevételek és a PR-ért cserébe. Érdekes módon a Forma1-be berakott adómilliárdok miatt nem kurvaaanyázik senki..
amúgy meg nem kell áltatnia magát senkinek, hogy valaki (vagy valakik) nulla pénzért szervez egy ilyen monstre fesztet. üzlet ez, a legnagyobbak közül való. az aquinkumi osan külön átrendezi a vevőteret a sziget idejére, hogy már a bajáratnál rádőljön a sok pia a szegény kűfődi szigetelőkre. a kaszásdűlői pusztulat kocsmákban meg a csóringer magyarok verik el a pénzt kissfröccsre meg diánára. mindenki jól jár. tizenakárhány év után pedig a főváros is tartja a markát. tegye fel a kezét, aki ne akarna merni ebből a zsírosbödönből, ha lenne rá lehetősége!
@pincze: ezt nem értem. Hát a sziget márkanév, mint rendezvény, mint fesztivál stb. az ő tulajdonuk. Ez egy rakás zsetont hoz az országnak. Nem érte milyen új szereplőről beszélsz...
@errrrrrrrrr: de a fővárosnak is lenne, csak lehet hogy nem így kellene csinálnia, mert ez a legalja!
@Squid:
"Mi a francnak kell eggyire gusztustalanul irigynek és rosszindulatúnak lenni?"

Nézz körül: ez itt Magyarország.
@xboxer: teccik...
azér G a csaló, mer a kocsmárosok nem adnak blokkot, mekkora gondolatmenet..
@Laciii: jaja, a helypénzből támogassuk az ügyetlen üzletembereket..:D
azonos feltételek mellett G csinált egy európai brandet meg egy M*os éttermet, más meg nem csak tehetségtelen, de szétlopott amit tudott, és amikor elapadt az állami pénz, bedőlt...
sokan konkrétan szarrá lopták magukat, a pénzt meg elkurvázták, vadászták, vettek egy csomó luxuskocsit (hunwald), stb...
vhogy nem bánnám, ha az ügyesek lennének többen...
Az új szereplő akár hajógyári néven is indíthat valamit ,csak kétséges a sikere háttér nélkül , közben a sziget márka marad Gerendainál.
ez itt Magyarország bizony, ahol a multik a "jólmenő" vállalkozó újgazdag szórakoztatóiparos furfangos személyek is megszerezhetik a hírnevet, és a befolyásolást...irigy, gusztustalan? hm... átbaszó és telhetetlen...
voltam már a szigeten, de ez ez a dolog már nem nekünk magyaroknak hanem a külföldieknek van tartva, és ezzel nem is lenne baj, ha nem 80%ban lenne ez a szám a külföldieknek!... sracoljanak csak, sarcoljanak.. tőlem farcolhatnak is...
Lehet hogy már írták előttem, de nem az fáj senkinek hogy kell területhasználatért fizetni, hanem az összeg nagysága. Na az ami arcpirítóan lenyúlós, nem az hogy fizessenek érte.
A bejegyzés nagyon pontosan, mindkét odal érdekeit enyhe derítésben láttatva mondja ki azt, amit a "szigetesek" nem hajlandók figyelembe venni: ez a buli már régen Gerendai nagyon jól jövedelmező "bulija", persze kultúrküldetés köntösben.
@Laciii: Ha hagyja magát. Ne feledd, hogy Gerendainak nem kötelessége kibérelni milliárdért vagy milliárdokért egy olyan területet, hogy aztán olyan vállalkozást folytasson amely kevesebb vagy 0 hasznot jelent. Akkor meg Tarlós úr majd számolgathatja a költségvetésből hiányzó összegeket.
@Gyermekláncfűrész: A többi rendezvénynek mi köze a Szigethez? Amiről szól van épp?
@lecsekkoltam: visszaolvas, megérti. nem, nem :) pacsi
@nishi felügyelő: az a helyzet, hogy szánalom hogy ezt kell hogy mondja, hogy nincs még egy olyan rendezvény sajnos az országban, ahol ennyi civil, kulturális szervezet jelen van, és pont a nehezen elérhető korosztály arcában. Sőt, meg kell hogy mondjam, mivel nem vagyunk túl erősek a külföldiek tájékoztatásában sem, a Szigeten lévő hazánkat bemutató programok is sajnos a többszörösét teszik, mint amit az adónkból fizetett soktagú magyar intzmény! Elsősorban például azt el tudja érni a Sziget, hogy IDEJÖNNEK! Tudom hogy mindez nagyon nagyon szánalmas hogy így, van, de jelenleg bizony nincsen jobb. Addig ezt miért kell szétbaszni? De tényleg?
@Laciii:

Bizonyára. De azért csak csurran cseppen a sziget kapcsán 1.3 milliárdnyi adóbevétel.

Hű de rossz ez az államnak.
@Van Mááásik: Teljesen mindegy hogy mekkora az összeg Tarlósnak csak az számít hogy ne lehessen kifizetni azaz végre megszüntethesse a Szigetet. No de bezzeg választások előtt hogy ígérgette hogy nem tesz keresztbe a szigetnek. Mert ugye akkor még kellettek a szavazatok.

Egyszerűen szólva:

Tarlós hazudott. Ismét.
Gerendainak ezer lehetősége van, ha kedve tartja elviszi a fesztivált Győrbe, Kecskemétre, Szentendrére, egy mezőre. A Dakar is ragaszkodott Afrikához aztán lépett.
@Zsebenci Klopédia *:
A Critical Mass az egész útvonalért fizetni fog?
Ezt komolyan gondolod?
Mert ha csak a Rajt-Cél helyről van szó, akkor érthető.
lol, kábé 2.5 milliárdót ér az egész sziget:D Tarlós főtanácselnök úr meg inkább adóztassa meg az itt élő külföldi újságírókat, azzal több hasznot hajtana:D
@Van Mááásik: Teljesen mindegy hogy mekkora az összeg Tarlósnak csak az számít hogy ne lehessen kifizetni azaz végre megszüntethesse a Szigetet. No de bezzeg választások előtt hogy ígérgette hogy nem tesz keresztbe a szigetnek. Mert ugye akkor még kellettek a szavazatok.

Egyszerűen szólva:

Tarlós hazudott. Ismét.
Ez egy az egész bérleti díjas hisztizés egy kurva nagy reklám a szigetnek!!
A poszt írója és a kommentelők jelentős része teljesen félreérti a szitut – sajnos nem arról van szó, hogy a főváros szarul áll és ezért ki akar sajtolni egy kis pénzt egy sikeres vállalkozásból. Egyszerűen ki akarják nyírni a Szigetet, mert a) a rendező nem az ő holdudvarukba tartozik, b) amúgy is utálják a füvező hippiket és c) mert a Tarlós már óbudai polgármesterként nekiment a Szigetnek, csak lepattant.

Arról van szó, hogy legszívesebben betiltanák, csak az botrány lenne, inkább követelnek egy nyilvánvalóan kifizethetetlen bérleti díjat. Aztán majd széttárják a kezüket, hogy hát azért nincs Sziget mert a Gerendai nem fizet, ő tehet róla...

Tarlós meg is mondta már: az rendezzen bármit, aki tud fizetni.

Erről kicsit bővebben:

zuzda.blog.hu/2011/01/13/a_sziget_ugye_elorevetiti_hogyan_mukodik_majd_a_cenzura
Ha bedob tarlós egy 200-300 milliós dijat, ugyanúgy ki fogja gerendai bácsi pengetni, mintha 100 millióba fájna. Miért? Mert úgy is meg fogja neki érni. Az meg, hogy a könyveléssel miket bűvészkednek, hogy csak 80 millára hozzák ki a nyereséget, azt nem tudom... Vagy legyen olcsóbb, vagy a Costes helyett legyen melegétel a csöveseknek... Ez kicsit demagógnak hangzott, de a lényeg, hogy talán majdnem a felét a nyereségnek realáis dolog lenne elvenni és a város egyéb gondjaira forditani.
@nocenz_Ura: "Tarlós már óbudai polgármesterként nekiment a Szigetnek, csak lepattant."

A kerületből a zaj miatt érkező sok panasz miatt, amire a rendezők magasról szartak. De ettől még nem akarja kinyírni, Tarlós nem hülye és nem is bosszúálló. Csak egy apró példa: ha az lenne, fideszes főpolgármesterként ugyan miért Atkári Jánost tette meg tanácsadójául?

Aki elhiszi, hogy a rendezőknek csak 80 milliós nyereségük jön be a Szigetből, az gyógyíthatatlanul naiv. (Nemcsak a küzvetlenül kimutatott nyereséget kell nézni, hanem a szintén G tulajdonában lévő "beszállító" cégekét is.) Ha viszont feltesszük, hogy a nyereség ennél jóval több, akkor a szervező egyszerű adócsaló. Ráadásul mindeddig úgy csalt adót, hogy emellett közterületet teljesen ingyen használt. A minimum az, hogy ezentúl ezt ne folytathassa.

Azt nem tudom, mennyire sok vagy kevés az egymilliárdos területhasználati díj a jó nagy, de közművekkel nem sűrűn ellátott területért, de ha arra gondolok, hogy már a külvárosokban is óránként és kb. 3 négyzetméterenként sokszáz forintot kell fizetni a szintén közművesítetlen, őrizetlen parkolóhelyért, akkor a milliárd nem is tűnik soknak.
Végre annak is fizetni kell aki csinálja, nem csak annak aki élvezi!
A sziget jó király meg minden, de a szarásért is a bőröm húzzák le. Mégis az hogy néz ki, hogy a szomszéd kis közértbe mész vásárolni meg a nagyba?
Ott helyeben kell a sör a fű meg a kaja is, de az én egész évben erre spórolt pénzem még sohasem volt elég!! Na ebből elég!
Gondolom most még drágább lesz minden és megint én szívok! (ha megyek, rendesen)csak legyen mit!!!!
A SZIGET nagyon jó kis rendezvény én szeretem. Amit sose értettem, hogy miért a városban tartják?

Kimehetnének a gödöllői dombságba valami szántóra (oda is elmegy a HÉV) ott nem igen vannak lakók, akiket zavarna a zaj, óriási területek vannak és még fix infrastruktúra is kialakítható, ha akarnak. Persze, körbe kell keríteni meg nem olyan egyszerű, de így egész zavartalan lehet az egész.

A SZIGET pedig igenis kulturális missziót IS teljesít, az üzleti része mellett, egyes előadók kimondottan emiatt jönnek el...Gerendai meg keressen vele pénzt, mit fáj az bárkinek. Kitalálta, leszervezi, menedzseli évek óta, hát keressen vele, ez mozgatja a világot. Sziget kell.
@Pajszer Művek:

Teljesen igazad van. Hozzáteszem, a szervező fizessen is a használt közös javakért, területért. Ahogy mindenki másnak is fizetnie kell, ne legyenek kivételek. Meg tisztességesen adózzon is, ahogy a legtöbbünk is azt teszi, ne vigye le a létszólagos nyereséget könyvelési trükkökkel, egyebekkel szinte hihetetlenül kis összegre.

Éljen a szabad vállalkozás, de mindenkinek azonos mérce szerint.
@Goompah: miért, és mi alapján feltételezed hogy csalnak az adóval?
A Sziget szervezi a Gyerek Szigetet is a Hajógyárin, minden júniusban 4 hétvégén át. Ezentúl a szervezőknek vajon erre a rendezvényre is le kell perkálniuk az 1 milliárd ft-ot közterületfoglalási díj gyanánt? Egy ingyenes gyerekrendezvényért? Ha ebben az összefüggésben nézitek, akkor is reálisnak tartjátok a bérleti díjat?
Szerintetek hányan állnak sorba a Sziget bérletéért? Hány rendezvényt láttatok ott a Szigeten és a Gyerek Szigeten kívül? Egyet sem. Pedig eddig nem 1 milliárd volt a bérlet. Kutyának sem kell infrastruktúra nélkül a Sziget Fesztiválon kívül.
nem voltam rest végigolvasni az összes kommentet.
először is, az a (szerencsére) kevés csökkent értelmi képességű engedje meg nekem, mint szigetre járó személynek, hogy ezennel begyöpösödött, korlátolt irigy seggfejeknek nevezhessem őket, ha már ők merészelnek minden szigetlakót drogos, saját hugyában-szarában fetrengő, igénytelen idiótának titulálni. ez így fair asszem.
aki meg életében nem járt kint, az ne mondjon már véleményt a rendezvényekről, odajáró emberekről, színvonalról stb.
másodszor telibeszarom, hogy kinek mennyi pénze van. nem érdekel. mert nekem attól nem lesz több, hogy betegre gyűlölködöm magam olyasvalakin, aki CSINÁLT valami nagyot ebben az országban. olyan dolgot, ami hasznot is hoz, aminek híre van, és ráadásul JÓ híre messze földön. nekem iszonyat jó érzés, hogy bármerre megyek európában, ismerik a fiatalok ezt a fesztivált, és mindegyik vagy járt már itt, vagy jönni fog, vagy valakije volt, aki el volt ájulva tőle és neki is elmesélte. taplós pista mikor ért el bármilyen nyomoronc intézkedésével is valami hasonlót, hmm? milyen értékelhető dolgot vitt végbe ez az ember? óbudán laktam közel 10 évig, tehát meg tudom mondani: a nagy büdös SEMMIT csinálta kerületi polgiként pl.
most, amikor egész európa (sőt már a világ számos más országa is) rajtunk köszörüli a nyelvét és ezen a balfasz bagázson, aki vezeti az országot (félreértés ne essék, nem voltam elájulva az előző garnitúrától sem), még van valamink, ami JÓ, tönkrebasszák. és ez most nem feltétlenül csak a szigetre igaz, ha egy kicsit gondolkodtok, minden valamire való értelmes dolgot tönkretesznek. ha van egy jó ötlete valakinek, egy jó kezdeményezése és bele mer vágni, azt csírájában igyekeznek eltiporni, vagy akadályoztatni minden lehetséges eszközzel.
Sok itt a baromság.Valaki azért írt értelmes dolgot is:az árusok fizetnek Karesznak?Helypízt persze..mert ha igen( mert igen)akkor egyértelmű a pofátlanság.Ingyen kapott dologért pénzt kérni.
Persze,persze...ez is a költségvetés része..no de akkor,mennyi is az?Kettő és fél milliárd?Ez a bevallott összeg lehet.Pont nem hiszem el.De fordítani is lehet a dolgon. Nyitok egy éttermet a külföldieknek.Már csak a jó hírnév miatt is.Természetesen a főváros tulajdonában lévő helységben.Fizetnem nyilván nem kell érte,majd szajkózom az egyenlőség elvét.Viszik majd a jóhírt.Hogy itt milyen frankót ettek.Fizetnek,én adózok,lesznek alkalmazottak is.Ráadásul egész évben nyitva tart majd.És megígérem,nem csalok könnyeket senki szemébe és nem kérek részvétnyilvánítást sem.Ha esik az eső.Az az X6-os meg odakinn örökségből van.de...most hirtelen felvilágosultam.Egyszerűen csak irigy vagyok.És keserű.Vagy csak egy tipikus magyar?
Szerintem fizessen.Úgy, mint bárki más.Bár az az egymilliárd kicsit soknak tűnik.
@Goompah:

Nem kellene ám hazudozni, nem szép dolog. Tarlósék (is) pereltek, és el bukták, mert az objektív műszeres mérések alapján nem volt semmilyen problémás zajterhelés. Az a sok sok panasz pedig pár tucat szerencsétlen volt, abból a fajtából aki a szomszédait is rendszeresen feljelentgeti.
@forlan:

Ingyen kapott dolog, na persze.

Kérdezem én tőled, vajon miért akkor mennének oda árulni azok az árusok? Miért nem egy héttel később? Hm. Lehet hogy mégsem a terület a lényeg hanem szervezők pár hónapi munkája és befektetett pénze amivel odahozzák a fizetővendégeket? Hm?

Lehet hogy nem is a területért fizetnek hanem a vevőkért?
Hm? Okoska?
A lényeg:
A sziget kft. mint fővállalkozó a befolyt bevételeket ki is számlázza az alvállalkozóinak az elvégzett munkákért igy alig marad nyeresége.
Ja persze az alvállalkozó cégek mind a sajátjai.
Magyarul: Az alvállalkozók közös cége a sziget kft.
Az összes szigetes górénak van cége ami a sziget alatt szakít. Persze a híradások csak a sziget kft-ről szólnak.
ha komolyak a pletykák milliárdos "illetékről", ellenberger Gerendai tényleg olyan iszonyú összegeket akaszt a színfalak mögött - valószínűnek tartom, hogy így van - akkor a helyében elvinném innen az egész Szigetet és kész. nem hiszem, hogy a főváros miatt érkezik ide a vendégsereg. mondjatok egy nagy európai fesztivált, amit fővárosban tartanak. na ugye.
@Platon:

"a sok sok panasz pedig pár tucat szerencsétlen volt, abból a fajtából aki a szomszédait is rendszeresen feljelentgeti"

Ismered mindet személy szerint? Mert ha mégsem, akkor nem szép dolog ilyesmit hazudozni róluk.

"az objektív műszeres mérések alapján nem volt semmilyen problémás zajterhelés"

Ha tudom, mikor mérnek, akkor nem nehéz arra az időre a határértéket nem meghaladó zajt mérni. Az sem mindegy, hol mérnek, pl. egy épület hangárnyékában vagy a 3. vagy 13. kerületi panelházak 10. emeletén, szabad rálátással-ráhallással.

"Lehet hogy nem is a területért fizetnek hanem a vevőkért?"

Ez önmagában nem is lenne gond, ha nem írnák elő nekik, hogy csak a szervező által kijelölt cégektől vásárolhatják meg az alapanyagokat, árukat. Így már dupla lehúzás.
Nem vagyok a Sziget ellen, az elsőn is ott voltam, de legalább annyit fizessenek, amennyiből helyre lehet állítani a területet. Mert ocsmány szemétdomb marad a fesztivál után. Mi meg néhányan szeretnénk arra használni a szigetet, amire (inkább) való(sportolás, gyerek "legeltetés", séta stb.).
@Goompah: Egyszerűen olyan hangtechnikával látták a szigetet ami nem engedi hogy a megengedett értékeknél hangosabban szóljon a zene. Így a környező lakosok /én is/ 20%-al alacsonyabb zajnak van kitéve éjjel, mint aki pl a körúton lakik. Egyszerű, mért eredmények.
@forlan: Az árusok a kutyaszaros gyepet kapják és a napi 40-50 kutyasétáltatót?
Vagy egy tereprendezéssel, csatornával, vízzel, villannyal, biztonsági alkalmazottakkal, wc-vel előkészített és 380.000 leszervezett kuncsafttal megtámogatott árusító helyet?
@Goompah: milyen jó, hogy ilyen jól ismered a Sziget Kft. könyvelését, adóbevallását, kiadásait és bevételeit.
Ez miért kérdés?
Ha én egy 10 négyzetméteres helyet elhasználok 10 percre (azaz leparkolok) azért is fizetni kell.

És aki egy hatalmas parkot, szigetet használ önnön haszonszerzésre? ...
egy elég jó ismerősömtől több, mint 1millió EUR KP-t kért az egyik minisztere Orbánnak (pontos összeget nem mondok, hogy ne tudják a fideszesek ott fenn, ki ez az ismerős, mivel mástól is kaszáltak), táskában, reggel 7-re személyesen kellett bevinnie a minisztériumba! Amit kinált a miniszter: megtűrik őket is a piacon! (nem segitik, nem sugallnak, csak engedélyezik, hogy ők is a piacon maradhatnak. Ennyi.) Ha nem személyesen tőle hallom, biztos azt mondom, hogy ilyen nincs! hát van. a fijjug beindultak rendesen.
@gastro vazze: Egyébként persze fizessen a Gerendai, de piaci árat. 2 milliárd nem piaci ár, 1 milliárd sem, talán 70 milliót el lehet kérni, de nemsokkal többet!
@magyalka: a Sziget után szerződés szerint is a szervezők kötelessége és költsége a terep helyreállítása. Én rendszeresen kijárok a Hajógyárira, kb egy hónappal a fesztivál után már kék az ég és zöld a fű.
@magyalka: Kutyát sétáltatni oda járok néha,én rendezett állapotokra emlékszem, bár a sziget eléggé elvadult alapból.
Én a Gerendai helyében kiszervezném vidékre. A Tarlós et. meg sétálgasson a hajógyári szigeten.
Azért azt nem kellene elfelejteni,hogy 2007-ig a sziget évi 100 Millió állami támogatást kapott.
@fda: Meg a taxisok, a budapesti szállodások, éttermek, sőt a balatoni idegenforgalom is profitál belőle 1-2 mrd.-ot. Amikor leparkolsz, akkor te is ilyen európai hírű, másoknak is hasznot hozó tevékenységet folytatsz, az egyébként elhagyatott, gazdaságilag kihasználatlan helyen?
Nem tudom, a főváros az üres területen kívül mit ad a szigeten?
Ha ad bármilyen szolgáltatást, nos akkor jogos a bérleti díj, amiben persze az érintetteknek meg kell egyezni.
Ha csak az üres területet adja a főváros, akkor csak a rendcsinálás, a takarítás után felszámolt díj lenne a jogos, szerintem.
Sok fiatal szeret, és az árak miatt lassan már csak szeretne kimenni a szigetre, hogy a kedvenceit hallgathassa, nézhesse! És ezek az együttesek, zenekarok a sziget híre, és Gerendai személye miatt jönnek ide! Ők ugyanezt a fellépti díjat a világ bármely más városában megkapják, és a rajongóik oda is elmennek utánuk!
A másik, ha szegény kereskedőket az ág, és még a Gerendai is húzza, akkor miért mennek oda? Csak nem megéri még így is?
Nem Teréz anya szervezi a szigetet, és nem irgalmasnővérek az ott árusító kereskedők sem. Hasznot hoz, ezért csinálják!
@soproni1: ugyanerre gondoltam én is:)
@szamarhegy: @Zsebenci Klopédia *: lehet, hogy én vagyok a finnyás, de én nem vagyok megelégedve a tisztasággal. Bár az is igaz, hogy a fesztiváltól függetlenül is előfordul a szemét... :(
@gyárvárosi: no de milyet! nem véletlenül állnak sorban a vendéglátósok, hogy bejuthassanak. Csak a tejbár 3 éve több, mint 10 millió HASZNOT csinált...
@Platon:
Várható volt a reagálásod.Bár valószínűleg nem érdektelenül teszed ezt.Ez is egy megszokott dolog itt.A Berkes família is rendesen kommentelgetett az x faktor alatt.Természetesen nem Berkes egy,kettő stb. nickkel.És ők sem érdektelenül.Mindegy.Nem arról van szó,hogy az árus ne fizessen.Ez nem esett le neked.Persze sokszor nem olyan könnyű értelmezni dolgokat.Sokaknak még az egyszerűt se.Ezt érted?
Fizessen a karesz.Nem non profit dolog,amit csinál.Mondjuk olyat ebben az országban nem is nagyon lehet elképzelni.Kap valamit,adjon is érte.Ez az országimázs vaker meg unalmas.Nem ingyen csinálja.Ez egy vállakozás.A területfoglalás meg egy rezsi.Hát fizessen érte.Ha meg nem akar,vigye máshová.Akár egy sztyeppére.Ja,hogy az nem megfelelő?Talán a sikeresség egyik kulcsa a helyszín?
Majd minden kiderül.A nyereség is.Hisz ha száz millió felett kérnek majd,gondban lesz a jótevő bagázs.Vagy akkor válnak majd igazi hősökké?Hisz akkor már húsz misit buknak.Vagy a jövő évi lesz a legsikeresebb sziget.Mert belefér a bérleti díj.Akkor viszont az derül ki,hogy Tarlós a legjobb üzletember.Egy géniusz.Egy tollvonással, egy gigantikus sáppal megsokszorozza a hasznot.
Hm?..okoska?
Persze fizessenek Gerendaiék a területért, de az milyen már, hogy a zsebükben kotorászva akarják a díjat megállapítani. Meg különben is nem lehetne már , hogy a mindenkori kormányok tiszteletben tartják a vállalkozókat és nem ilyen ad hoc revolveres döntések, helyzetek elé állítják őket. Miért nem lehet azt mondani a Szigetesek-nek, hogy 3 év alatt fokozatosan erre a területfoglalási díjra szeretnénk eljutni. De, hogy bő félévvel a rendezvény előtt beakasztani egy nem kalkulált költséget, amikor már rég elkezdték az idei Sziget szervezését és a gazdasági tervezésen is túl vannak? Balkán.
@forlan: hát ez elég zavaros lett..... szóval télleg te lennél az, Tarlós Pista?(:)
@forlan: „Tarlós a legjobb üzletember. Egy géniusz. Egy tollvonással, egy gigantikus sáppal megsokszorozza a hasznot.” Vagy bukik mindenki mindent. Mennyi egy koncerjegy 10e ft? 1 jobb név és 8000 ember. Vajon miért? Mert annyi kell hogy érdemes legyen megrendezni, és van hogy nem jön be. A sziget igaz +2000 ft-ért ad naponta 50+ programot /és van drága név bőven/ egy mesterségesen épített környezetben. Ha számolsz, fura számok jönnek ki. Szerinted maradnak milliárdok? Ha igen, akkor neked kellene ilyet csinálni.
@Goompah:

Nem nem ismerem, de olvastam a tárgyalásról.

Az meg röhejes hogy te magáncégek belső elszámolásán rugózol, miközben az egész történet hasznot hoz a városnak. Nem is keveset. De dögöljön meg aki profitot mer csinálni ebben az országban nem?
@forlan:

Na hát ez elég vicces egy komment lett. :D És valóban fűződik némi érdekem a történethez, nevezetesen hogy budapesti vagyok, és szeretném hogy ennek a városnak jól menjen, és aggodalommal tölt el hogy a római part mészárosa most az idegenforgalmat is le akarja dózerolni.
@Gyermekláncfűrész:

Zaj és zaj nem ugyanaz, és itt válik hiteltelenné sok mérési módszer és határérték. A körúti zaj széles spektrumú zaj, nem tartalmaz kiemelkedő csúcsokat egyes diszkrét frekvenciákon. Nem ritmusos, nem dallamos, ami beleveszi magát az ember fülébe, akár akarja, akár nem.

Próbáld egyszer ki, hogy azonos hangteljesítménnyel hallgatsz fehérzajt vagy hasonló széles spektrumú zajt, majd egy szűkebb frekvenciasávot. Az utóbbi sokkal zavaróbb lesz.

A használt szűrő (súlyozás) sem mindegy. A nálunk szokásos "A" súlyozás (kb. a Fletcher-Munson görbe 40 phon hangerőn) a 100Hz körüli/alatti mély hangokat sokkal kevésbé veszi figyelembe, mint a CCIR 468-as súlyozás. 20Hz-en az eltérés már kb. 15dB-t tesz ki, nem semmi. És a környéken lakók pechére épp a mély hangokat nem lehet kizárni az ablakok becsukásával sem.

A zajmérések azt sem veszik figyelembe, hogy a zaj nem folyamatos, hanem ritmusos, főleg a dobok miatt. Egy folyamatos x hangerő messze nem olyan zavaró, mint pl. minden 10 másodperc csend után egy baromi nagy dobütés a füled mellett, holott az átlagos hangerő mindkét esetben azonos.

"olyan hangtechnikával látták a szigetet ami nem engedi hogy a megengedett értékeknél hangosabban szóljon a zene"

Szóval azt állítod, hogy a 3. és 13. kerületben mérőpontokat helyeztek el, amelyek folyamatosan visszaszabályozzák a hangerőt, ha pl. a szél épp az egyik irányban nagyon felerősíti a hangot?
Platon! A Rómainak az lett a mészárosa, hogy évtizedeken keresztül szűrés nélkül került a Dunába minden szenny.

A fesztivál pedig fizessen területhasználati díjat, mint ahogy mindenkinek fizetnie kell, aki közterületen üzletel.
@Platon:

"Az meg röhejes hogy te magáncégek belső elszámolásán rugózol"

Ha azok a magáncégek "kreatív könyveléssel" adót csalnak, akkor adócsalók, nem?

"miközben az egész történet hasznot hoz a városnak"

Mennyit is? A Szigetre látogató fiatalok mind nívós szállodákban szállnak meg, nívós éttermekben étkeznek (akkor miből is élnek meg a szigeti árusok?), zeneszünetben pedig alvás helyett a budapesti múzeumokat látogatják?
@tölgyes: oszt kijalófasz adott engedélyt a 3 emeletes "üdülőkre"?
@Goompah: Szerinted kell folyamatos visszajelzés a szabályzáshoz? Nem kell. Megfelelően kell beállítani és annyi. Erre van hangmérnök, és ezért van az hogy az egy hét alatt nem mértek a meghatározott mérték felett ….- egyszer sem -…
Pedig sokat küzdöttek az ellenőrök.3-4-13 kerben is.
@Goompah:

Hát tudod aki ért a témához az tudja hogy a zajmérések módszertanára nézve jogszabályi előírások, ipari szabványok, és tudományos módszertani alapelvek vannak érvényben. Amikor egy perben egy szakértői névjegyzékben szereplő független szakértőt kér fel a bíróság, akkor az ezek alapján dolgozik. De a jelek szerint te jobban tudod mi alkalmas módszertanilag a zajterhelés megállapítására. Kérdésem. Szerepelsz az igazságügyi szakértői névjegyzékben? Van tudományos munkásságod, esetleg fokozatod a témában? Hány publikációd van a zajmérések módszertana témájában?
Mindezek függvényében megalapozottnak érzed a módszertani kritikádat?
egy info: tavalyelőtt négyzetméterenként 2500 ft+ÁFA volt a területfoglalási díj négyzetmétere/hónap, ha terasszal ki akart valaki települni..
@Platon: "Nem nem ismerem, de olvastam a tárgyalásról. "

És a tárgyaláson arról volt szó, hogy a panaszosok mind egymást is feljelentgető izgága emberek? Netán a panaszosok voltak az alperesek és az ő dolgaikat tárgyalták a bíróságon? Véletlenül sem a zajszennyezésről szólt a tárgyalás?

Maradjunk abban, hogy nem szép dolog azt hazudni, hogy a panaszosok egymást is feljelentgető szerencsétlenek.
@Goompah:

1, Bizonyára, csak ez jogállamban nem úgy megy hogy te rámutatsz valakire, és kijelented hogy adócsaló. Azt bizonyítani kell, különben esetleg elbuksz egy büntető, és egy polgári rágalmazási pert, ha kellően ostoba vagy akkor még hamis vád miatt is felelhetsz ha ezt a mutogatást hatóság elött műveled.

2, Egészen pontosan 1.3 milliárdos adóbevételt jelent évente a sziget.
@Goompah:

Pajti, követni kellett volna az eseményeket. Akkor mondjuk láttad volna azt az emlékezetes sajtótájékoztatót a tv-ben pár éve amikor két panaszos újpesti lakó megmutatta magát a világnak. Annyit mondok, nem volt szép látvány.
@gastro vazze: A polgármester semmiképp4.. Egyébként pedig a rómait az tette tönkre, hogy a vízbe nem lehetett belemenni, mert olyan mocskos lett a víz.
@Gyermekláncfűrész:

"Szerinted kell folyamatos visszajelzés a szabályzáshoz?"

Az, amit te írtál, csak így oldható meg. Tudod, visszacsatolás, ha ismered a szót. Különben ha megindul a szél egy irányban, rögtön 10dB-lel megnő a zajszint egyes helyeken. Vagy még többel. Ezt a zene helyszínén nem lehet tudni, mérni.

@Platon:

Ha sokezer ember nem tud éjjel aludni a zajtól, akkor ott zaj van, függetlenül a mért eredménytől. Az zajra vonatkozó előírások célja nem az, hogy betartsák őket, hanem az, hogy biztosítsák az emberek nyugalmas pihenését. Szerinted nem?

"Mindezek függvényében megalapozottnak érzed a módszertani kritikádat?"

Attól, hogy nincs szakképzettségem e téren, még ismerem a módszertant. Nem titok, könnyen megismerhető. Te is megteheted, senki nem akadályoz meg ebben, 10 perc.
@gastro vazze: A polgármester semmiképp.
A rómait pedig az tette tönkre, hogy a víz szennyes és mérgező lett. Nem volt tanácsos belemenni.
@Platon: Ha te elhiszed a 80 milliós nyereséget, akkor túl naiv vagy.

"Egészen pontosan 1.3 milliárdos adóbevételt jelent évente a sziget."

Kimutatásod van erről?

"két panaszos újpesti lakó megmutatta magát a világnak. Annyit mondok, nem volt szép látvány."

Attól, hogy nem voltak szép látvány, már elvesztették a nyugodt pihenéshez való jogukat? És összesen csak ők ketten panaszkodtak? Vagy a többit is láttad mind, egytől egyig?

"Pajti, követni kellett volna az eseményeket."

Pajti ám a kurva anyád! Én tisztességes hangon írtam neked, te is azt tedd.
Sok a szűklátokörül ember, lehet hogy x millió forintot veszt a főváros, hogy ingyen adja a területet a fesztiválnak ( majd utána a fesztivál szervezői teljesen felújítják a szigetet. Tessék mondani még egy zöldövezetes részt amit évente megújítanak) szóval x milliót veszt a főrváros ,de cserébe az ország x+nagyon sok milliót nyer azzal, hogy jön sok-sok külföldi fiatal.

A zaj miatt feljelentgető emberek között (akiket a híradó szokott mutatni) valahogy túl vannak reprezentálva a kisnyúgdíjas panelosok, kicsit hitelesebb lenne ha néhány huszonévest is betennének.
@morden2:

A kisnyugdíjas panellakónak nincs joga a nyugodt pihenéshez? Ugyan mióta?
Én nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy 15 évig ingyen kapták a szigetet Gerendaiék. Mert ez azt jelenti, hogy én is megkaphatom, mint bárki más. Indén meg is igényelem a sziget utáni két hetet, és összeütünk valami bulit a haverokkal...
@morden2:

Ja, és mióta szűklátókörűség azt elvárni, hogy a közterület használatáért mindenki fizessen? (A rendbetételt ne számold, az alapvető, hogy amit a szigetelők letaposnak, azt a szervező helyrehozza.) Ne csak te vagy én, ha parkolok, ne csak a vendéglős, ha az utcára asztalokat tesz ki, hanem a Sziget szervezője is?
@morden2: Ha Ön fizet a közterület használatért, akkor se hagyhatja ott a mocskát... Az egy más kérdés, hogy a sziget minden igénybevétel után felújítást igényel, mert annyira tönkre teszik. Helyes!! FIZETNI KELL A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁÉRT.
@Goompah: :DD "Pajti ám a kurva anyád! Én tisztességes hangon írtam neked" Először leanyázod, majd 2 szóval arrébb tisztességes hangot emlegetsz, nagyon gyorsan vált az agyad személyiséget ( bocs nem személyeskedés, csak vicces volt nagyon :D )
@Goompah: Amióta nekik kell fizetni. Ha Önnek kéne, akkor kevesellnék.
hmmm....ha 400ft/kg-ért kötelező a zsír és 1 deszka 400, akkor ebben mi miatt kell az árusnak szívni? 1 kenyér 25gr zsír, kijön 40 kenyér. Szóval ha mindent beleveszek, akkor is nyer 1 bödön zsíron 8-10e HUF-ot...

Szóval ez tényleg komoly piaci korlátozás. Én is szeretnék ilyen üzletet...:)))

Egyébként meg szép ez az országimázs építés, csak 3-4 éve már inkább a zsebükről lehet mindig hallani. Ideje, hogy kicsit fizessenek is a területért.
A zajártalmas baromságot meg cserébe hagyják békén...:)))
@Goompah:

Beismered hogy nem értesz a zajmérés módszertanához, de azért kompetensnek érzed magad a kritikájára. No comment.

Ami az adóbevételt illeti én a világgazdaságban olvastam de te bizonyára ezt is jobban tudod.

Ami a panaszkodókat illeti bizonyára forrongott a kerület, de hogy 's hogy nem a tárgyalásra alig néhány bemutatható panasz maradt. Hányan is laknak Újpesten és Óbudán együttvéve?
@tölgyes:

Nem a szennyezett dunavíz mosta el a műemlék csónakházakat, hanem a buldózerek, Tarlós áldásával.
@tölgyes: @Goompah: De érdemes kicsit tovább látni az orrunk hegyénél. Érdemes a végösszeget megnézni, ha van fesztivál van x tízezer külföldi aki elkölti itt a pénzét és esetleg jóhírünket viszik és még több turista fog jönni így év végén x (a területfoglalás díja)+ nagyon sok millió a túristákból. Míg ha nincs sziget akkor nincs bérleti díj és nincs sok sok túrista ( elemben néhány tucat feljelentgető nyugodtan alszik az év 365 napjából 365őt az eddig 360 helyett.
@morden2: Lehet nem fogalmaztam egyértelműen nem azt mondtam, hogy akkor egy fillért se fizessen a sziget a területhasználatért, hanem mivel nagyon de nagyon sok pénz hajt össze, legyen nagyon kedvezményes a bérleti díj.
@tölgyes: ezt azért gondold át mégegyszer, a polgi bármit bármikor le tud állitani. Márpedig ők "adták" el a Dunapartot..
@Goompah: ez ugyanaz a kör, mint Zamárdiban. Ki lehet bírni 5-7 napig, hogy van egy alapmorajlás, egészen közelről (Duna túloldal), meg enyhe zaj, mély basszusokkal. Mi, te, ők, ugyanúgy kibírták, hogy a fidesz összesen több, mint 2 hetet hangoskodott 4 év alatt a rendezvényeivel. Fizettek? nem!
@morden2: csak hiszed, hogy a feljelentgetők Sziget nélkül nyugodtan aludnának, keresnek vmi más bohócot, akit fel tudnak jelentgetni hangos pukizásért vagy bármi másért :)
Tök jó az írás - dehát az agyatlan birkák hozzák szokásos formájukat, és bégetnek, bégetnek, bégetnek...

Világosan leírja a szerző, hogy:
1. tök jó, hogy Gerendaiék sokat keresnek, semmi baj ezzel, megérdemlik
2. a Sziget jó image Budapestnek, és némi plusz bevétel is. (De tényleg főleg az Aquincumi Auchan-nak.)

Viszont nagyon reálisan leírja a tényeket (az Auchan-on kívül is):
1. a közönség nagy része külföldi (tehát a kultúrmissziós jelleg erősen csorbul), és az idehozott pénz szinte teljes egészét a Szigeten költik el, elenyésző, aki tovább marad, és máshol is költ. (Nem nulla, persze, tök jó - de ezt is megírta a szerző.)
2. Hatalmas kamu a párás szemmel előadott "éppen hogy null szaldó" szöveg, és a kitelepülő vendéglátók számára előírt kötelező beszerzési forrás ezt pontosan mutatja is.

A konklúzió (a cikkben és nálam is):
Tök jó a Sziget, legyen, keressenek vele pénzt, de vonatkozzanak rájuk is ugyanazok a szabályok, mint bármilyen vállalkozásra, és igenis fizessenek valamit a területért.

Erre miket hordanak össze a kommentelők?
Nagyképű, lekezelő osztások, csúsztatások, stb.
Hogy a szerző irigy, hogy "persze, tönkre kell tenni minden sikeres vállalkozást", megy a Tarlósozás, stb.

Az antiblog egyszerűen nem győzi írni a bejegyzéseket, amennyit kellene, annyi különböző területen, annyi kórusban bégető birkával találkozik...
A forma 1 mennyi allami tamogatast kap?
Persze az F1-re erkezo kulfoldiek tobbet koltenek, de a sziget latogatoi kesobb, mar tehetosebben ismet ellatogathatnak ide. Befektetetes, orszagimazs...
Egyébként ott van Budapest egyik legnagyobb pazarlása, a kőbányai vásárváros. Hatalmas terület, jó közlekedés.

A Hortobágyról nem is beszélve. Bár ott is megjelennének a zöld zsaroló szervezetek, hogy a leveli béka vonulási útvonalát akadályoznák ( aztán némi készpénz fejében megoldódna)
"Ha ők ennyire jól járnak, akkor legalább ne ingyen kapják meg a buli helyét." - tipikus buta magyar, dogoljon meg a masik tehene is mentalitas...
@gastro vazze:

"ugyanaz a kör, mint Zamárdiban. Ki lehet bírni 5-7 napig, hogy van egy alapmorajlás, egészen közelről (Duna túloldal), meg enyhe zaj, mély basszusokkal."

Aki nem fesztiválozni meg Zamárdiba, azt vsz. zavarja. Az, hogy máshol is zavarták a környék lakóit, még nem teszi jogossá, hogy a Sziget is ezt tegye.

Hogy világos legyen: Ugye attól, hogy más törvényt sért, nekem még nem lesz jogom törvényt sérteni. És itt most irreleváns, hogy a Sziget törvényt sértett-e.
@morden2: Ugye fogod, ki szólt először alpári stílusban a másikhoz?

"Míg ha nincs sziget akkor nincs bérleti díj és nincs sok sok túrista"

Én nem a Sziget ellen ágálok. Igen, legyen Sziget, mert az mindenkinek jó. DE egyenlő feltételek mellett legyen, a Sziget rendezője se kapjon ingyen közterületet, ahogy más se kap.

Mi a bajod azzal, hogy mindenki egyenlően fizessen a közös használatáért? Mi a bajod azzal, hogy ne legyen kivételezés, ami köztudottan a mutyi melegágya?

@Platon: Hol írtam, hogy nem értek hozzá?

"a tárgyalásra alig néhány bemutatható panasz maradt"

Jópár ismerősömet is nagyon zavarja a zaj, főleg mert másnap dolgozni járnak. De feljelentést inkább az tesz, akinek van erre ideje, az meg gyakran a nyugdíjas. Az ismerőseim sem tettek feljelentést, mert dolgozni jártak, de attól még zavarta őket x évig.

@porquenotecallas: Tökéletesen egyetértek veled.
@morden2:

A használati díj több mint felének elengedése szerintem eléggé nagyon kedvezményes. És szerintem lesz az az egymilliárd még jóval kevesebb is.

Nem válaszoltál arra a kérdésemre, vajon szerinted a nyugdíjas panellakónak nincs-e joga a nyugodt pihenéshez. Mitől hitelesebb egy huszonéves panasza, mint egy nyugdíjasé?
@Goompah: azt te csak szeretnéd hinni, hogy kizárólag a Sziget kapta eddig ingyen a közterületet, egy normális főváros a terület biztosításával támogatja a kulturális rendezvényeket, így működik az összes olyan megmozdulás, mint a Critical Mass, a Nemzeti Vágta, a pálinkafesztiválok, a Lánchídi hétvégi programok és minden, amitől színesebb, élvezhetőbb ez a város egy kultúrakedvelő ember számára.

Ajánlom figyelmedbe ezt az írást:

"Izgalmas és sokszínű világvárosból unalmas provinciává süllyeszti Budapestet Tarlós István költségvetési koncepciója - állítja Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője. - Eltörölnek mindent, ami a nemzetközi porondon érdekessé és vonzóvá teszi a várost. Máshol irdatlan összegeket költenek városimázs-építésre, Budapest pedig virtuális bevételek reményében ellehetetleníti a már bevezetett rendezvényeket is, így a Sziget Fesztivált, a Critical Mass-t, a Tavaszi fesztivált. Ha ezt a programot végrehajtják, akkor a ciklus végére a magyar főváros elhasznált és lelakott település képét nyújtja majd, ahol nincsenek rendezvények, de talán jobb is, mert a gondozatlan közterek és épületek nem éppen turistacsalogató látványosságok."
nol.hu/belfold/allamcsodre_keszul_tarlos_varosvezetese_
Ez Európa legnagyobb és leghíresebb ilyen jellegű fesztiválja, többet használ az országnak, mint egy teljes imázs-építő hivatal az összes akta-tologatójával együtt, miközben ez pénzt termel, az meg pénzt visz el.
Sajnos nem készült olyan felmérés, hogy a 90'-es évekbeli Sziget Fesztiválok látogatói közül később hány tért vissza az országba fizető turistaként. Szerintem sokan vannak.
A baj nem azzal van, hogy az önkormányzat pénzt akar kérni a terület használatáért, hanem azzal, hogy mennyit akar lenyúlni, mert ez a rendezvény ellehetetlenítését eredményezi. Persze, az indok érthető, az nem tisztességes, hogy valaki pénzt termel és keres egy olyan dologgal, amit más végezhetne veszteségesen, állami támogatással is.
@Zsebenci Klopédia *:

"azt te csak szeretnéd hinni, hogy kizárólag a Sziget kapta eddig ingyen a közterületet"

Nem hiszem ezt. Azzal viszont egyetértek, hogy a közterület foglalásáért mindenki fizessen. Főleg akkor, ha profitorientált vállalkozásról van szó. Nonprofit rendezvények nyilván jóval kevesebbet fizessenek.

Mennyibe kerül a részvételi jegy a Critical Masson? És a Nemzeti vágtán? (Nem a VIP lelátóhelyekre gondolok, hanem ahonnan látni a kivetítést.) Vagy a pálinkafesztiválokon?
@Goompah: Ezek szerint te sose laktál panelben. Egy évben nincs olyan hónap, amikor legalább egy lakásban ne lenne felújítás, és ezzel járó fúrás-faragás, lakkozás, stb. Egy panellakót csak akkor zavar a Sziget, ha ő azt akarja, hogy a Sziget őt zavarja.
Mellesleg, ha én panaszt nyújtok be, mert zavar az augusztus 20-i tűzijáték, szerinted foglalkoznak-e vele?
@Goompah: Nemzeti vágta és a Critikal Mass termel 2 Mrd közvetlen és 10 Mrd járulékos hasznot?
bazmeg gondoltam olvasok néhány hozzászólást de Sárga háttéren világos szürke betű, hát ennél szarabbat akarva se tudnék kitalálni. Gratulálok aki ezt összepárosította....
@Melee:

Másfél éve panelban lakom, igaz, korábban soha.

Nem tudom, máshol mi a szokás, de nálunk éjjel nem szoktak fúrni vagy másképp zajongni a házban. Este 6 után tilos és a lakók betartják. Szombaton du. egyik szabad zajjal járó tevékenységet végezni, vasárnap egyáltalán nem.

Ja, és hangosan bulizni sem szoktak a házban, igaz, ez a 11. kerület, nem a Havanna vagy hasonló.

@Gyermekláncfűrész:

Miért, a Sziget termel 2 milliárd közvetlen és 10 milliárd járulékos hasznot a köznek? Összesen talán nincs 10 milliárd az össze költés, és a költésnek csak kicsiny része a haszon.

Nagyokat mondani én is tudok.
@porquenotecallas: te, értjük hogy a szerző világosan fogalmaz, de attól mi még nem értünk vele egyet. Birkák lennénk ezért?
@Goompah: a net nálad is működik, olvass tájékozódj, hasznodra válik.Ezek visszakereshető számok.:)Ha értenél hozzá –persze nem baj ha nem- eszedbe jutna hogy pl a külföldiek, jönnek vonattal, autóval, vesznek jegyet, benzint, csokit. Ezeken van áfa. stb….kell még súgni?
@Gyermekláncfűrész:

Ebből lesz a 2 milliárd közvetlen és a 10 milliárd járulékos haszon? Tehát a 10 milliárdos ÁFA-bevételhez 50 milliárdot kellene költeniök a Sziget látogatóinak.

Na de számoljunk csak. Van kb. 45,000 látogató, így jön ki a 300,000 látogató naponként számolva.
Az 50 milliárdos költéshez egy hét alatt fejenként több mint egymilliót kellene költeniök a fesztiválon részt vevő fiataloknak.

"olvass tájékozódj, hasznodra válik"

Neked csak gondolkodnod és számolnod kellene, ahhoz net sem kell. :)

És mi is a 2 milliárd közvetlen haszon? Ennyi adót fizet Gerendai?
Az egy nagy tévedés, hogy a Szigetre látogató nyugat-európai fiatalok milliókat hagynak itt a Sziget után, mert még hosszabb időre maradnak, megszállnak és szétnéznek az országban.
Egyszerűen nem igaz. Megérkeznek, irány a Sziget, ahol Gerendai zsebét tömik, amihez joguk van, nem érdekel különösebben. Aztán 99%-uk másnap elhagyja az országot és már Franciaországban vagy Hollandiában józanodik ki.

Gerendai Szigetes vállalkozása azt juttatja eszembe, ahogy a rendszerváltás környékén mindent elprivatizáltak. Minimális befektetéssel hatalmas vagyonokat játszottak át a haveroknak.
Gerendai közterületet használ, vadkapitalista módon szabja meg az árakat, bérleti díjakat, feltételeket és utána még sorban áll támogatásért. Mert az ingyen területhasználat bizony hatalmas támogatás volt eddig a Szigetnek. Mondhatnám, hogy az eddigi városvezetés hanyag kezelést követett el, amikor elmulasztotta beszedni a területhasználat díjait. Ez kicsit durva megközelítés, de szerintem egy milliárdos vállalkozó ne kapjon több kedvezményt.
Támogatom az élelmes vállalkozókat, ők pörgethetnék a gazdaságot, de Gerendai nem ez a kategória.
@Goompah: Hát én feladom. Ha nem akarod érteni, nincs ellenszer, ha nem tudod érteni adhatsz egy tockost a matektanárodnak, de akkor is értelmetlen küzdeni veled.
Szerinted ugyanaz a 45.000 ember van kint? Mert akkor nem rossz a 75.000 látogatócsúcs. (tudunk klónozni?) Mivel a szigeten elég sok pénz mozog, hatalmas bevételt termel az államnak is.
A sziget bevétele egy összeg. A sziget eladott áruk / szolgáltatások is sok, de az egy másik összeg. Ez pl nem pont az ami Gerendai csapatánál landol. Ehhez adódik még amit az országba látogató külföldiek elköltenek, szállodában, taxira vonatra, kajára és sok piára. Ez pedig bevételt jelent a szigethez nem kapcsolódó cégeknek, vállalkozásoknak. Ez a 10 Mrd nem az áfa. Lusta vagyok tovább részletezni, hány féle módon hoz hasznot egy ekkora rendezvény.
A Sziget akkor is jó reklám lenne az országnak, ha Gerendai fizetné a közterület használat díját.
Simán megtehetné, de eddig hozzászoktatták ahhoz, hogy ő előjogokat élvez. Egy vendéglős, ha két asztalt kitesz az utcára, rögtön megbírságolják, mert díjfizetés nélkül használ közterületet.
Gerendai meg egy szigetet foglal el ingyen.

Az, hogy nullszaldós a Sziget egy jó könyvelési trükk. Egy kapitalista vállalkozás nem folytatna tevékenységet nullszaldó mellett, hanem nagyon gyorsan lehúzná a rolót.
@Gyermekláncfűrész: az, hogy az országnak az ÁFA és egyéb bevételekből van pénze még nem indokolja azt, hogy Gerendait mentesítsék a közterület használat díjának megfizetése alól.
A vásári árus is fizet helypénzt, pedig ő is ÁFA bevételhez juttatja az államot.

A Szigetre a külföldi akkor is eljön majd, ha Gerenadai megfizeti a területhasználat díját. Mert a francia fiatalokat nem érdekli, hogy mi van a háttérben, ők csak bulizni jönnek ide.
Nem ellehetetleníteni kell a Szigetet, hanem más vállalkozásokkal egyenrangúan kezelni.
@Gyermekláncfűrész: igen

hülye kérdésre hülye válasz :P
@mbaye: ok, de milyen összeget? Mert az első becslések kb a sziget vételárával volt egyenlő.
Egyébként ez már régen is volt téma. Akkor az lett a megállapodás hogy a rendező cég vállalja hogy megőrzi, javítja a sziget állapotát. Ami szintén nagy összeg. /többszöröse, mint a terület piaci árából következő bérleti díj.

Ha nem láttad a könyvelést, akkor hidd el hogy nincsenek milliárdos hasznok. Elég összevetni egy normál koncert költségvetésével.Szabad szemmel is jól látható.
@sárkányfő:
Milyen érdekes, képes vagyok.
Csak kicsit azért más a dolog egy ekkora rendezvény esetén. Főleg, ha feltételezzük, hogy a főbérlő bevallja azt a bevételt, amit keres a kéróval, míg a Szigetnél ez nincs. Másrészt vedd figyelembe, hogy a Sziget esetében nem releváns, hogy közműves-e, attól még dől belőle a lé.

"Sziget fele tul.jog: 3,6 milliárd ft. Ennek 833-ad része: 4.320.000 ft."
Ez még nagyjából reális, de az eladás volt.
Most ha 500 milliót elkérnek, vagy akár százat a Sziget Kft-től, akkor hosszú távon jobban jár a város.
Gerendai úr középeurópa legnagyobb, sőt a világ egyik legnagyobb fesztiváljával büszkélkedhet. Ha a pár ezer fős falu-fesztiválok profitálnak eleget akkor a sziget hogyne tenné?! jesszus! Fizessen a helyszínért, nincs is ennél természetesebb, ha meg nem tud akkor húzzák le a redőnyt, mert vmit nagyon rosszul csinálnak!
@mortadella: Hirtelen az Exit ugrott be, de 6 eve nem partizok keleteuropaban.

Nem tudok olyan dologrol Magyarorszagon (Puskas kivetelevel) amit tobbet hallottam volna random kulfolditol mint a Sziget fesztival.

Hogy mi az orszagimage azt meg had dontse el az aki latja.

Azt elmondhatom neked hogy Angliaban pontosan annyit hallani Magyarorszagrol mint Tadzsikisztanrol. A legdurvabb hogy kozel azonos kontextusban is.
@Gyermekláncfűrész:

Ki a faszt érdekel, ugyanaz a 45 ezer ember van-e kint? Amikor arról beszélnek, hogy a BKV évente százmillió utast szállít, akkor sem gondolja senki, hogy az USA lakossága ide jár metrózni. 45 ezer ember tölt el egy hetet a Szigeten, az már tökmindegy, milyen váltásban. 45,000 * 7 = 315,000 VENDÉGNAP, csak a te kedvedért kihangsúlyozva, hogy megértsd. Capisce?

Aki meg rövidebb ideig van itt, az arányosan kevesebbet költ, érted?

"ha nem tudod érteni adhatsz egy tockost a matektanárodnak, de akkor is értelmetlen küzdeni veled."

A te képességeiddel valóban céltalan, ha még a napi átlag 45 ezret sem érted. :(

"Ez pedig bevételt jelent a szigethez nem kapcsolódó cégeknek, vállalkozásoknak. Ez a 10 Mrd nem az áfa."

Te 10 milliárdos járulékos HASZONRÓL beszéltél. A bevétel kurvára nem azonos a haszonnal.

Tényleg tanulj meg számolni és értelmezni legalább azt, amit te magad írsz. Nem bántásból, csak jószándékból mondom neked, hasznodra válna.
@Gyermekláncfűrész:

"Akkor az lett a megállapodás hogy a rendező cég vállalja hogy megőrzi, javítja a sziget állapotát. Ami szintén nagy összeg. "

Még szép, hogy rendbehozatja azt, amit tönkretettek a látogatói.

De tudod mit? Add ki nekem a lakásodat bérbe, én ígérem, hogy megjavítom, helyrehozom azt, amit tönkreteszek. De bérleti díjat ne akarj kérni!
@Goompah: igazad van
A sziget állapotának helyreállítása alapvető kötelessége annak, aki szétgányolja előtte.
Ez nem is kérdés. Ez a bérlati díj fizetésétől teljesen függetlenül így van.

A bérleti díj fizetése sem lehet kérdés, mert mindenki másnak is fizetni kell.
Az összeget meg majd megállapodással határozzák meg, Tarlós sem akarja elűzni a Szigetet.

A legutolsó alföldi rockfesztivált is ki lehet hozni nyereségesre, ezért is kreálnak egyre többet. Nem hiszem el, hogy a Sziget nem termel legalább több százmilliós profitot ilyen kemény üzletpolitikával. Ez így is van rendjén, mert egy vállalkozásról van szó. Már csak az a kérdés, hogy miért hazudják veszteségesnek...
Én 5 éven át dolgoztam a nemzetközi szintű koncertszervezésben. Mindig is röhögtünk azon, ahogy mártírkodik Gerendai a bevételeket illetően. Akkora kamu!
Párszáz milkát tényleg leperkálhatna a szervező cég, de milliárdos tételről beszélni faszság.

De mindezektől függetlenül Tarlós egy hülye paraszt marad. Remélem egyszer tényleg lesz egy király polgija Budapestnek.
@pistola: Vihar a lavórban. Gerendai és Tarlós is racionális lény, meg fognak egyezni.

Csak részben osztom a véleményedet Tarlósról: lehet, hogy paraszt, de nem hülye:-)) Amúgy sem ő, hanem Atkári javasolta a dolgot, aki akkor (és azért) mondott le a főváros pénzügyeinek intézéséről, amikor többségbe került a maszop, Demszky bedobta a törölközőt és elindult egy folyamat, amire Hagyó tette fel a "koronát".
Ha 300.000 látogató(vendégnap) van, akkor az 1 milliárd kb. 3500 ft/vendégnap. Alkualapnak teljesen reális. Azon meg nem kell meglepődni hogy a zsidaj veszteségből él. Biztosan más is szivesen rendezne fesztivált.
Nehogy már azt higgye vki, hogy eddig nem fizettek a helyszinért. Csak nem a főváros ktgvetésébe, hanem demszky-papa maffiájának zsebbe. Mindenki jól járt csak ti nem, de azért hörögjetek csak, agyhalottak.
@forlan: Az nem fordult meg a fejedben, hogy demszky eddig is leült gerendással évente, oszt igy: figyelj seperc alatt megszavaztathatom, hogy 600 milla legyen a területhasználati dij, de nem vk. én olyan ember. Realista vk. Ide tessék utalni a felét, 300at. Libsibolsi uriemberek egymás közt.
Most akkor csak jobb, hogy a pénz az önkormányzatnak megy, nem?
@forlan: Az nem fordult meg a fejedben, hogy demszky eddig is leült gerendással évente, oszt igy: figyelj seperc alatt megszavaztathatom, hogy 600 milla legyen a területhasználati dij, de nem vk. én olyan ember. Realista vk. Ide tessék utalni a felét, 300at. Libsibolsi uriemberek egymás közt.
Most akkor csak jobb, hogy a pénz az önkormányzatnak megy, nem?
@Bathory:

Nem hiszem, hogy ezt el kellene vinni a zsidózás felé, a nemzsidó éppúgy csal adót, ha módja van rá. Ez persze nem menti a Sziget szervezőjét.

@Bebes:

Én úgy emlékszem, hogy előtte Demszky elvette Atkári minden jogkörét, így a lemondása már puszta formalitás volt. Igazság szerint Demszkynek is ott kellene ülnie Hagyó mellett.
Szerintem is adoztassak meg a Szigetet, es minden olyan uzleti vallakozast ami emberek hulyitesere, osszetoborzasara, lehuzasara es boditasara epul...

Szoval adoztassuk meg szepen az egyhazakat is. Jogos a "mindenki egyenlo" duma!
Nem kell elvinni a zsidózás felé, igazad van.

Emlékeztetni viszont nem árt a testvéreket, hogy mint ez is, a NezetiVágta is egy másik diszzsidó (Geszti)közremüködésével kerül tálalásra. Nyilván az is veszteséges.

Miért zsidózás ez?
@Bathory:
Te kispajtas, ha ilyen egyszeru miert nem csinalol te fesztivalt?
Megvan a saját bulim, mindent nem lehet.:D
@Bathory:
Jah egyszerre zsidozni meg fesztivalt szervezni mar bonyesz? :-)
@KopaszMercis: Ha most azt mondtam volna, hogy a Szigetet(Zsiget), Nemzeti Vágtát albánok rendezik és viszik a profitját, azt mondanád albánozok? Akkor miért zsidózás ez?
@Bathory:
Nem zsidozas, tok mindegy hogy mit irok oda.. egyszerre ketto dologra keptelen lennel, ez volt a kerdes.. >)
Kifejezetten utálom a Tarlóst, de jogos, hogy pénzt kér a Szigetért. Bár nagyságrendileg el van tévedve.
@traktakoma: Neked ott van az öledben a Sziget-ktgvetés? Nem az amit az Apehnak mutogattak.
@traktakoma:
uuu ez az en velemenyem is...
@ColT: "vedd figyelembe, hogy a Sziget esetében nem releváns, hogy közműves-e, attól még dől belőle a lé."

:D

Már hogyne lenne releváns. Szerinted a Szigeten nincs víz, WC, hangosítás, áram? Képzeld, van. Gerendai viszi mindet oda, mert a sziget nincs közművesítve. Tehát ennyivel is kevesebbet ér a terület.

""Sziget fele tul.jog: 3,6 milliárd ft. Ennek 833-ad része: 4.320.000 ft."
Ez még nagyjából reális, de az eladás volt."

Igen, eladás volt. Ha végre végigolvasnád a példát, a lakásnál is az eladási árat vetettem össze egy heti bérleti árával, és a Szigetnél is ott a referencia-ár, amiből arányosítással kihoztam az egy heti bérleti árat.
Értsd már meg, ha ne hiszed olvass utána: a piaci ár úgy működik, a világon mindenhol(!) hogy egy ingatlan értéke és bérleti ára között kőkemény összefüggés van. Méghozzá arányosan.

Ami viszont különbség, hogy a világon kevés olyan ingatlan-kiadás van, amiből hatalmas közvetett adóbevétel és országimázs haszon is kijön az országnak...

De feladom. Ha nem vagy képes megérteni, kár a szóért.
Minden idiótizmus dacára, amit itt olvastam, a poszttal együtt, örülök ennek és köszönöm.

Nagyon egyszerű oka van ennek: ismét jobban megismertem népemet, melyben még mindig lehet csalódni.

Azt már megszoktam, hogy a politikai témájú blogokon elszabadul a hülyeség-ágyú, de azt végül is rá lehet fogni elfogultságokra, érzelmekre, na meg a pártokra, amik széthülyítik híveiket.

De itt ez a hatás legfeljebb csak egészen kis mértékben érvényesülhet. Itt aki hülye, annak az őszintén, mélyről, belülről fakad. Illetve nem is a hülyeség, hanem a hozzászólások jó részében szint kézzelfogható a kicsinyesség, a sárga irigység, rosszindulat, és főleg a mélysötét korlátoltság, ahogy nem képesek felfogni, hogy egy egyébként egész évben senkinek semmire nem kellő terület kihasználásával jól jár az ország, milliárdok jönnek be, országreklám, stb., és erre jön a piti szarakodás, meg a százmilliók.
De azért egy jót is kiemelek (több nincs): ha jól láttam, annyira hülye senki nem volt, aki a milliárdos helypénzt jogosnak érezte volna.
Azért van más lehetőség is. Pl.
1. másnak akarják odaadni, ezért irreális bérleti díjat kérnek, hogy a jelenlegit elüldözzék. Aztán megállapítják, hogy ennyit nem lehet kapni, és odaadják a havernak ingyen.
2. Nem akarják másnak adni, csak többet akarnak zsebbe. Így kicsit ráijesztenek a jelenlegire, aki majd "tejel" zsebbe, és maradhat alacsonyabb bérleti díjért.

És még nagyon sok egyéb lehetőség van, soha nem tudjuk meg, melyik az igaz. Csak egyben vagyok biztos, nem a "társadalmi érdek" a döntő.:)
Most olvastam egy másik blogban :)

"van Széchenyi-terv mától, lehet pályázni.

A Sziget-Fesztivál megpályázhatna 2 milliárd támogatást a kis és középvállalatokéból.
Eddig úgysem támogatták őket"
@sárkányfő: teljesen jogos, ill. érthető a dolog, ha abból indulunk ki, hogy ebben az országban az arany tojást tojó tyúkot azonnal le kell vágni!
Ha a területfoglalási díjjal elérik, hogy az egész zajongó cirkusz kiköltözik valahová a pusztába, és ott nyomja tovább, már megérte.

Nem sajnálom senkitől a szórakozást, de ne a környéken lakók rovására tegyék. Légvonalban 3 kilométerre lakom onnan északra a Duna mentén, és éjjel 11-kor nem lehet nyitott ablaknál aludni, mert úgy döng az egész környék.
Az irányított beszerzés jogos.

Én sem bíznék a lacipecsenyés maszek beszerzési forrásában.
Egy mérgezés és jó estben a sziget örökre ugrik, rossz esetben sziget ugrik, ember meghal, szervezők sitt.

Szerintem a sziget egy érték, melyet Gerendaiék hoztak létre a semmiből.
Az országnak hozott haszna pedig nehezen felmérhető. Egy 20 éves angol fiatalnak lehet olyan élménye, melynek alapján 40 évesen jön vissza, vagy a gyerekei fesztiválprogramjában szereplő magyar rendezvénytől nem esik hanyatt, hanem támogatja. Nem beszélve arról, hogy pár év alatt mennyi haverjának szólt. Ezért lett ekkora a rendezvény.

Ha a szigetet az állam rendezné, a tízszeresébe kerülne az adófizetőknek és arról is bebizonyítanák, hogy megéri nekünk.
@KopaszMercis: mint például a múzeumok, meg a könyvtárak?

Olyan az ötleted, mint te: egyszerű, primitív.
Tarlós nem hülye. Nem a kormány puszipajtás barát Rogánnal veszekszik a kb 10 milliárdos kilobbizott idegenforg. adó kerületi lehúzásért, hanem szétnéz a könnyebben megfingatható ellenfelek után, hogy ezt a pénzt pótolja.
Nem sok korrekt lehetősége van, ezt ő is tudja és szenved is. Már most látszik szegényen, hogy rohamosan romlik az állapota: tovább lassult, hullik a haja...
Rogánék vele vitetik el a balhét. Szerintem rengeteget röhöghetnek a szerencsétlenen a háta mögött.
Érdekes, a hvg sem azt a magyar nyelvet beszéli, mint szijjártó kedvenc tanítványa, Schaf.

Íme:
"A Költségvetési Tanács által az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentum szerint a most tárgyalt szja-javaslat ehhez képest eredményszemléletben közvetlenül mintegy 300 milliárd, pénzforgalmi szemléletben 275 milliárd forint bevételcsökkenést jelent 2011-ben, ami körülbelül 500 milliárd forintra emelkedik 2012-ben."

hvg.hu/gazdasag/20101019_koltsegvetesi_tanacs_orban

Erről ennyit.

Más:
A bankbetétekkel nem akarjuk támogatni szegény jól-keresőket? :) Szerintem ha Orbán lenyúlná a bankbetéteket is, akkor akár el is lehetne törölni mondjuk a legjobban kereső felső 10% jövedelemadóját :) Na, milyen jó ötlet már :) Levisszük 0%-ra az szjt-t a gazdagoknak a bankbetétekből finanszírozva.

Amúgy az is milyen épületes, hogy - elvileg(!) - hosszútávú adócsökkentést egyszeri bevételből finanszíroznak :) 2014-ig ki is tart az elrabolt pénz, utána meg kit érdekel, ugye? :)
A szervezőknek fizetniük kell és ez nem lehet alku tárgya.
Hiszen így sérülhet a piaci verseny és egy szabadpiacú kapitalizmusban ez megengedhetetlen.
A kisvállalkozók által befizetett adó az valszeg nagyságrendekkel több terhet jelent az adott válalkozásnak mint a Szigetfesztivált szervezőknek.
Nem szabad különbséget tenni, vagy akkor holnap én is bemegyek alkudozni az adóról illetve az egyéb terhekről.

És igen is szakítani kell a demszky féle mutyizásokkal!!!

Ne tessék elfelejteni, hogy ezért szavazott a nagyon nagy többség jobbra!
@sárkányfő:
hoppá, félrement, elnézést :) így jár, aki egyszerre két blogon társalog :)
Jól agyoncsapni azt, ami van és sikeres, tipikus magyar mentalitás. Ha nincsen Sziget fesztivál, az alatt a pár nap alatt tuti nem jön egy fillér haszon abból a területből. Ha megcsinálják a fesztivált, szórakozik egy sereg ember, egy csomóan keresnek vele, és ADÓZNAK utána. De mert Magyarországon két dolog biztosan irritálja az embereket, az ha egy másik ember jól érzi magát, de még inkább az, ha valaki pénzt keres, ez elegendő ok akkora sarc kivetésére, hogy az egész fesztivál, vele a fenti két zavaró tényező, megszűnjön. Plusz esetleg még ki lehet küldeni a Köjált és a Munkavédelmi Felügyeletet is. A magyarok egyébként (ide értve a városvezetőket is) nem voltak mindig ekkora barmok. Annak idején a ma Újlipótvárosnak nevezett terület beépítetlen volt. Azt mondták a városvezetők, hogy ebből a területből most nem húzunk adót. Vegyük rá a vállalkozókat, hogy építsék be, és akkor onnan is jön az adó. És serkentendő az építési kedvet, pár évig még lemondtak arról a pénzről, amit addig sem kaptak, azt odaadták néhány évig adókedvezménynek. És mit tesz Isten, pillanatok alatt beépült az a terület, nem is akármilyen minőségben. Ma ez elképzelhetetlen. Lenne gátlástalan sarc, "közbeszerzés", keresztbetevés, feljelentés, számonkérés lihegő ügyészekkel, kéz- és lábbilincs, kárörvendés, csak tisztességes eredmény nem. Ott volt augusztus huszadikán a Duna feletti légiparádé. A nézők száma után ítélve elég sok embernek tetszett, de mert a barmokat irritálta, hogy egyeseknek ötleteik vannak, azt megvalósítják és még működik is, ezért ki kellett találni gyorsan valami okot a tönkretételére. "Nem fizetnek a területfoglalásért". Elmaradt az Air Race, ettől most több lett a bevétel? Vagy többen csoszogtak az áhitattól könnyezve a körmenetben? Annyi csak a haszon, hogy a barmoknak hízhat a mája: megint tönkretettünk valamit! Aztán majd csináltatunk a haver cégével csöpögős gagyi "országimázst".
Tarlós visszamenőleges hatállyal akar bérleti díjat szedni gondolom, ezért mert ilyen nagyot álmodni, de az sem teljesen igaz, hogy eddig tök ingyen kapták volna a területet.
Minden évben augusztusra teljesen kultúrált zöld környezetben lehet elkezdeni a züllést hányást fetrengést meg mittomén mit, igaz sokaknak sikerül színházi előadásokat, meg más hasonlóan antikulturális dolgokat megtekintenie, ne adj isten józanul is.
A terület nem teljesen magától regenerálódik, azért tenni kell, és pénzt is kell rá áldozni. Szerény véleményem szerint évente egy olyan 100 millió körül költenek magára a szigetre, a vízzel körülvett föld darabra, nem a fesztiválra. Persze ez biztos nem számít, meg így sincs, hanem valami dobogókőről átívelő tavaraszálak biztosítják minden évben azt, hogy úgy nézzen ki ahogy.
Én egy feketén-fehéren látó, "azért tart itt ez az ország, ahol"-féle troll vagyok, 29 éves, budapesti lakos. Nem látok a Szigetben semmi magasztos értéket, csak egy nagy dagonyát. Kívánom, hogy ne legyen Sziget.

(Ezen az oldalon eddig 4-5 alkalommal fordult elő az "ez az ország" kitétel, és 2 originál említése a fully featured "ezért tart itt ez az ország" mondatnak.)
@ember67:
az oszd meg es uralkodj is egyszeru es primitiv.

Meg is mukodik.

A magyar egeszsegugy bonyolult... ertod majom?
@fraki: Ha a törvényes fizetnivalókkal nem kifizetődő a sziget,nem kell megrendezni! Senki nincs a megrendezésére kötelezve.
@Gyermekláncfűrész: Nem nagyon kalkulalhat, mert fix arak vannak. Ennyiert vehet es enyiert adhatja el. Erdekes modon, megse latok ures kocsmat...Talan megeri a vendeglatosoknak is.

Egyebkent nem dragabb a Sziget, mint egy atlag budapesti szorakozohely. Ha megis beut ez a gyonyoru otlet, akkor majd szepen dupla lesz a jegyar, kutya nem megy oda Magyarorszagrol es gondolom a kulfoldiek is meggondoljak, hoyg eljojjenek ide. Lehet, hogy nem lesz nekik draga, de hulyenek se kell nezni (hogyisvolt, amikor a F1 palyan asszem 800-ert adtak a sort? Sorban vonult a nemet turista hutotaskaban sorosuvegekkel, mert ki tudna fizetni helyben is, csak utalja, ha hulyenek nezik. Jogosan.)

Hungarikum-falu a Szigeten:

" Tavaly egy nagy csapat teletetovált és -piercingezett brit rocker esett be a Hungarikum Faluba, ahol kiszúrtak maguknak egy lekvárfőző nénit. Előbb csak fényképezkedtek vele, aztán elkezdtek ők is lekvárt kavarni, végül átíratták a repjegyüket egy héttel későbbre és a Sziget után elutaztak egy ötnapos pihenésre Szatmárcsekére - meséli Szép Fruzsina, a Sziget Fesztivál programigazgatója. "
sziget.hu/fesztival/beszamolok/vilagon_egyedulallo_nepzenei_gyujtemeny_a_szigeten.10264.html

Asszem, az urat nem lehet tipikus magyarnak nezni, megis megnezte, mi ez:
hungarikumfalu.eu/galeria.php?page=1&event=3&period=1

Lattam en estenkent csardast tanulo olasz ifjakat ott.

Egypar nagykovet is megfordult ott a nevenincs (pl. Guardian, New Musical Express ) lapok ujsagiroin kivul:
www.elelmiszer.hu/cikk/politikusaink_szerint_a_sziget_a_legvonzobb_hungarikum

Par sajat kep az egy hetig keszulo homokszoborrol, a holland R'n'R DJ Barkasrol meg egyeb dolgokrol...
celtic.aion.hu/kepek/SZIGET_2010/
@szamarhegy:
Ne viccelj, hoyg lenne ez adhoc? Teljesen logikus lepes, jovo heten majd azzal allnak elo, hogy visszamenoleg ot evre fizessen dijat. Aztan majd jon a nyereseg 98%-os megadoztatasa, joizlesbe utkozo nyereseg neven.
@Goompah: Egy reszuk igen. Ha nincs Sziget, ennyien sem laknak a szallodaban, nem etkeznek az ettermeklben, nem mennek a muzeumokba (amugy kint a Szigeten is van par muzeum mar evek ota, Ludwig, Szepmuveszeti, tobbire nem emlekszem).

Sajnos, Tony Curtis nem jott be, az amcsi nyugdijas nem jon ide a gyogyfurdok miatt, Sziget idejen viszont a kulfoldi fiatalok kijarnak a furdokbe delelottonkent...
tényszerű poszt? az én fentéslentemen?
süti beállítások módosítása