Egy elszabott short története

2011.11.20. 08:09 Kuku

Sokat hallottunk már a tőkepiac sötét oldaláról, de akkora lóláb ritkán lóg ki a bankházak falai mögül, mint pénteken. A gazdasági portálok egy héten át futószalagon ontották a forint szakadása miatt aggódó, majd - a forint drasztikus erősödésén örvendezés helyett - az IMF kikötőjében lehorgonyzó gyorsnaszádon élcelődő cikkeket. Ezek között megbújva megjelent két rövid hír, ami csodásan szemlélteti, miért nem kellene eleve kiröhögni a "gazdasági szabadságharc" kifejezést, csak azért, mert Orbán Viktor mondja.


short.gif Az első, múlt hét szombaton megjelent írásban azt olvashattuk, hogy Benoit Anne, a francia Societe Generale vezető elemzője páros lábbal rugdossa a forintot, közölve hogy mit ajánlanak ügyfeleiknek: hétfő reggeltől gőzerővel shortolják a forintot. Ez persze unszimpatikus lehet nekünk magyaroknak, hiszen az ilyen forint öntésére buzdító harci kiáltások már hétfőn 6 forinttal emelték devizahiteleink terheit, de a shortolás jelenleg nem illegális. Magunknak köszönhetjük, mondhatja erre bárki. Azonban Anne és ügyfelei számításába ezúttal hiba csúszott. A hétfői kasza után a forint oldalazásba kezdett 315-ös euró árfolyam környékén, majd a gyorsnaszád váratlan csütörtöki manőverét követően pár óra alatt 7 forintot erősödött, amire rég nem láttunk példát. Erre persze mindenféle reakció érkezett, és azok ellenkezője is, de egyszer csak min akad meg a szemünk? Benoit Anne péntek reggel fél kilenckor újra felbukkan, de nem ám akárhogy, hanem mint a Financial Times szerkesztőségi blogjának vendég szerzője kap lehetőséget. És mit állít? Az IMF tárgyalás eleve kudarcra van ítélve, a Valutaalap pikkel ránk, a befektetők bizalmát végleg aláástuk, most azonnal adni kell a forintot. A végén csak így, egy szóba dramatizálva: "Sell." Véletlenül épp ezekben a percekben a devizapiacon kemény beöntés indult, gyakorlatilag az egyetlen komolyabb korrekció a forinterősödés ellenében, ami szerencsére egy óra múlva, 311 forintnál elhal. Innen aztán újra megnyílik az út a befektetői bizalom elpárolgásának cáfolata, vagyis egy újabb 8 forintos napon belüli forint erősödés előtt. Őszintén remélem, hogy ez már a melléktevékenységként "gazdasági újságírást" is űző bankház shortjait is kivágta. A magyar deviza végül bő 24 óra alatt 12 forinttal erősödött az euróhoz képest. Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napunk! 

Kapcsolódó írások:

David Keohane: CEE market wrap: mostly pain… some temporary gain - Financial Times, beyondbricks 2011.11.11

Benoitte Anne: Hungary’s false dawn - Financial Times, beyondbricks 2011.11.18.

 

eurhufyahoo.PNGGrafikon: Yahoo

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr83395266

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy elszabott short története 2011.11.20. 19:43:01

Sokat hallottunk már a tőkepiac sötét oldaláról, de akkora lóláb ritkán lóg ki a bankházak falai mögül, mint pénteken.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugi, a megnyugvás csak átmeneti. ha kiderül hogy orbán megint életvitelszerűen hazudozott, lesz itt még olyan sort áramlat, hogy a csillagos ég földközeli pályának fog tűnni.
Szerintem jövő héten 300 alá megy a forint. Majdnem 40 milliárd eurós devizatartalékunk, többletes külker mérlegünk, és nem tök elszálló adósságunk van (ma már ez is valami), enyhén csökkenő (hivatalos) munkanélküliség, és egy kb. 1000 milliárdos megszorítás jövőre. Nem az a kistigris üzemmód, de bedőléstől tényleg csak akkor kell tartani, ha ránk dőlnek a nagy dominók. Elképzelhető, hogy fundamentálisan is indokolt egy lassú lecsorgás, de 4 hónap alatt 21% esés már hiszti, vagy fenyítés, amiből vissza is megyünk 300 alá. Utána, úgyis valahogy kiiktatják a devizahitel problémát, majd leértékeljük a forintot a növekedés reményében. De akkor már nem 315-re.
@Kuku: Egyrészt kurvára benne van az is, hogy szopatnak minket, de ez sajna mindig is így volt, feltóék alatt is ha emlékszel.

A fő probléma nem az matolcsyval, hogy szabadságharcot akar, mert ez tök jó gondolat, csak közben azokon az adatokon kivül (és tegyük hozzá az export növekedés a gyenge forint miatt van)kb minden szar, és nagyon elkurták. A forint meg tényleg valszeg visszaáll, mivel a kormány inflálta el, ezen nem kell megérmülni, az már gáz, hogy ebbe beleállnak.

De mondjuk az erőviszonyokat felmérve elég rossz taktikának tünik, a forint inflálása és közben a devizahitelesek megmentése miatt a végtrlesztéssel a banokat baszogatni, mivel a stabilitásnak bankrendszer stabilitása, a bakok itteni tőkekapacitása, és hitelállománya elég erős tényezője. Az biztos, hogy a kapitalizmus mostani müködésével elég nagy gondok vannak.

És végül, ha egy gazdasági miniszter nem számol ezekkel a pénzügyi reakciokkal, bármennyire is szimpatikusak vagy nem neki ezek a körök, kurva gyorsan mondjon le.
a lengyeleknek van eszük:

"...Megszűnik az akadémikusok, újságírók, művészek adókedvezménye, a tőkejövedelmek adómentességének lehetősége és az internetkedvezmény. Emelkednek a munkáltatói járulékok (rokkantnyugdíj járulék)...

...Emelkedik a nyugdíjkorhatár, férfiaknál 65-ről 67 évre, nőknél 60-ról 67 évre. Előbbi esetben fokozatosan 2020, utóbbinál 2040-ig történik meg az emelés. Az évenkénti nyugdíjemelés százalékos forma helyett fix összegű lesz. A jövőre szolgálatba lépő rendőrök és katonák már nem kapnak a korábbihoz hasonló korkedvezményes nyugdíjat, 15 év helyett 25 év szolgálati idő kell...A bányászok korkedvezményét csak a ténylegesen földalatti munkát végzőknél tartják meg..."
@weisz manfréd huba:
Az a baj, hogy a kisembernek az erős Ft és az alacsony infláció lenne jó. a kormány meg pont ennek ellenkezőjét akarja...
@Kuku: Az 1000 milliárdos megszorításról hol hallottál? Mert ebben rejlik pillanatnyilag a hiteles problémamegoldás de egyelőre mindenki csak ezt szeretné látni a kormány oldaláról még semmi egyetértés nem jött.
@Kivlov: Nah igen :D Itt kell választani, amit a kormány nem tesz meg, az unortodox gazdpollényege, az, hogy ide is kicsit oda is kicsit, plusz a kiskeresetüek nem emberek.
@weisz manfréd huba:
a kiskerestűek is adózzanak...

amúgy kb 4-500 nettóig mindenki szegény. az 1200-1500 euró, lóf*sz...
A "gazdasági szabadságharcot" nem azért röhögjük ki, mert Orbán mondja, hanem mert hülyeség.
1. senki nem fenyegeti a függetlenséget
2. attól, hogy nem az egyiknek tartozol, hanem a másiknak nem leszel függetlenebb.
3. az, hogy valaki nem ad feltétel nélkül pénzt, nem a függetlenségünk elleni támadás (tegye fel a kezét, aki 5 ezreset osztogat az arra járóknak)

Egy gazdasági bloggernek is lehet véleménye és le is írhatja. Ugyanakkor senki se köteles elolvasni és megfogadni.
Ha pedig azt akarjuk, hogy ne lehessen könnyen rugdosni a forintot, arra van megoldás: magas jegybanki devizatartalék (épp leépítés alatt), alacsony fenntartható hiány, kiszámítható kormányzati viselkedés stb.
Látom, hogy nem sok komment szól a cikkről, úgyhogy a kár azt is mondhatnám, hogy első :-))

Naszóval csak annyit akarok mondani, hogy a cikkíró inkább örüljön annak, hogy aki az FT cikk hatására shortolta a forintot, az egy oltári nagy balek és egy életre megtanulta, hogy ne higgyen Benoit Anne-nak :-))
Remélhetőleg most már a piac is kivár jövő év elejéig, és addig nem lesz nagy ugrándozás.

Matolcsy egyébként most volt a TV-ben, és elmondta, hogy olyan jól végezték eddig a dolgukat, hogy azt az IMF és az EU is elismeri, ezért nem számít olyasmire, hogy az eddigi vonaltól lényegesen eltérő irányt akarjon az IMF:

videotar.mtv.hu/Videok/2011/11/20/19/A_Lenyeg_2011_november_20_.aspx
@weisz manfréd huba:
Szerintem nem Matolcsy a gazdasági miniszter. Legalábbis mióta rendszeresen látom a meccseken Csányit és Orbánt egymás mellett ülni. Szóval ha megy is Matolcsy, az csak egy kirakatrendezés lesz. A devizahitelek kifuttatását meg tképpen ügyesen csinálták, mert úgy kényszerítették a bankokat az első adag kivezetésére, hogy a portfólióban maradt rossz adósok miatt fennmaradt az érdekeltségük a következő körökre. Mert logikusan végig gondolva, 3-4 hónap múlva minden lakáshitel forintban lesz. Szerintem ezért állították meg a forint gyengülést, ami csak a hitelátváltás után életképes húzás a növekedés előmozdítására.
@Kivlov: Én arra gondoltam, hogy a kiskerestüeket kicsinálják konkrétan.
@weisz manfréd huba:
Mert? a munkaadójuk adja a bért, nem az állam. kivéve a közszférát...
Az volt a baj, hogy valakik kitaláltak valaha is ilyet, hogy kvázi adómentes minimálbér...vicc...
@Pierr Kardán: Teljesen egyetértek.

Ezen kívül pedig azt szeretném mondani, hogy zavaró ez a folyamatos ellenségkeresés. Mi tegyük a dolgunkat - dolgozzunk, vigyük előbbre a saját és az országunk sorsát, és ha lehet, ne vegyünk fel hiteleket felelőtlenül, mert azokat majd vissza is kell fizetni. Ha meg tartozunk, akkor fizessük ki a tartozást, és ne szabadságharcoljunk, és ne szidjuk a gonosz külföldi tőkét.

Ha versenyképesek leszünk nemzetközi szinteken, akkor úgyis megerősödik a forint, bármit mondanak az "elemzők". Ha meg a szlovákok jobban dolgoznak mint mi, akkor úgyis megszívjuk. Ilyen egyszerű ez.

Amúgy meg ne rugjuk fel a hitelszarződéseket, mert akármilyen gonoszak is a bankok, amit most csinálunk, az amúgy törvénytelen, és ettől részben függetlenül a bankok hatalmas befolyással rendelkeznek a világban - megszívatnak majd minket ezért. És ha meg éppen szívatnak minket, akkor ne csodálkozzunk. És pláne ne nemzetközi összeesküvést vizionáljunk. Csupán mindenki megy az érdekei után.
Ha igaz, hogy csak 4 milliárd eurót kérünk az IMF-től, akkor még a jövő héten is érdemes lesz shortolni
Hány élet, karrier, cég, lélek ment tönkre a 310 -es eurótól, a 425-os dizeltől, a munkanélküliségtől, a Kerényi féle festményektől..... a pökhendi, gőgös, szarházi fidesz kormányzás miatt!

ELÉG VOLT, ITT AZ IDŐ!
@chipanddale74:
Ez a devizatartalékunk 10%-a. Tényleg nem sok. De ha pl. a tavaszi Surányi deviza swap tervre költenék, épp elég lenne a devizahitel kivezetésre, a kamatait meg fizethetnénk a kamatfelárunk csökkenéséből.
@Kuku: Mindenesetre orbánék alaposan betojtak,kár hogy nem szóltal nekik.
@Új, szakértői kormányt de azonnal!:
És kikből állna az a szakértői kormány? És mitől szeretnénk jobban őket? Hogy 250-re fixálnák az eurót, és 300-ra a gázolajat? Épp egy szakértői kormány fájna a legjobban rövid távon, hosszú távon meg kicsinálná őket a populizmusban otthonosan mozgó politikai elit.
@laci0011: Nincs meg a telcsiszáma. :)
Tényleg jóleső látni amikor kirázzák a shortosokat a gatyájukból, kár, hogy a ravaszabbja már úgy egy hete zárta a pozikat. Megjelentek akkorr már "itt az ideje a profit realizálásának" típusú figyelmeztetések, úgy látszik hogy az FT-s fiúk a vakmerőbb spekik közé tartoztak.
Ezzel együtt itt lenne az ideje a Tobin-adó, vagyis a pénzpiaci tranzakciók megadóztatása kőkemény bevezetésének, hogy a hatalmas társadalmi költségekkel járó tőkepiaci turbulenciákat visszafogják, mert jogi eszközökkel legalább olyan nehéz tiltani a nem létező pénzzel végrehajtott tranzakciókat mint a szerencsejátékot.

A másik, ami felmerül, a magyar gazdasági sajtó szakmai felelőssége és tisztessége. Bár tudjuk hogy ez a közeg hagyományosan nem az unortodox gazdaságpolitika és nemzeti-polgári kormányzás elkötelezett híve, de az objektivitás látszatára törekvés jegyében a nyilvánvalóan pozícióból nyilatkozó "guruk" és más piaci szereplők nyilatkozatait illene kritikai kommentárral tolmácsolniuk.
@Új, szakértői kormányt de azonnal!: szakértőket, persze...
kit? mert hinni csak a vona-schiffer koalicionak hinnék (a leguotlsó "szakértői" kormánynak tagja volt szilvásy, kiss péter és szekeres imre: kösz, de nem szakértői kormány kell, hanem elszánt, aki nem fogja egy szavazói rétegnek sem...)

@Kuku: a bankok Ft-ban fognak hitelezni, az otp és a takarékok viszik tovább, amit a német, olasz vagy osztrák bankok nem akarnak
pár év múlva lesz egy ítélet, amiért fizetünk pár mrd Ft-ot nekik, de addigra valszeg kinn leszünk a sz.rból (vagy épp államcsőd lesz, tehát tökmindegy, mert nem fizetünk senkinek semmit)
naszoval: ha lesz a köv hetekben (nov végére várják a kamatláb növelését?) jegybank alapkamat emelés, akkorra 300 Ft-on jegyeznek majd pl 8%ért, ami jővőre 260 körül lesz

s ez nagyon-nagyon megéri majd a külföldieknek, ha Ftban lesz a kötvénykibocsájtás
(1 mrd euroért ugye most kapnának 300 mrd Ft-ot: egy év mulva 8%-os kamattal ez majd 324 mrd Ft lesz, 260-nal visszaosztva 1,24 mrd euro lesz: egy évre! bödületesen jó hozam... csak azt kell majd hiresztelni, hogy itt kérem minden jó...)
elég irreális amit felvázolsz.
a devizahiteleket nem lehet kivezetni, és a forint is azert gyengül mert a vegtörlesztes miatt mindenki adja (plusz pár speki, aki ezt átlátja, de nem jelentős mértékben).

azonkivul van itt még más probléma is.
legalább 4% os GDP arányos megszorítás kell jövőre, ami brutális és hatalmas gazdasági visszaesést fog okozni. ez a bizonytalansag is benne van a forint árfolyamában.

aztan persze lehet belole deflacio meg mégnagyobb kertöbblet, ha jol sikerül minden, de valószínűleg még nem jött el az ideje a forintvételnek.
"hétfő reggeltől gőzerővel shortolják a forintot. Ez persze unszimpatikus lehet nekünk magyaroknak, hiszen az ilyen forint öntésére buzdító harci kiáltások már hétfőn 6 forinttal emelték devizahiteleink terheit, de "

De? De eszembe jut, hogy sokan vannak, akik fafűtés mellett didergik végig a telet, mert a gáz kétszer annyiba kerül.
Most még. Aztán a fentieknek köszönhetően jövőre dönthetnek, hogy zsíroskenyér lesz-e hó közepétől, vagy fa. Esznek, vagy fűtenek. Aztán eljöhet még az idő, hogy nem lesz ez probléma, mert egy kis shortolás után már nem lesz mit fűteniük.

Most baromi jó lehet a légkondicionált lakásukban shortolgatni, de sajnos egy összeomlás után elég kellemetlen lehet egy fán lógni (ahogy a szél fújdogál békésen lengni, lengedezni), szerencsésebb esetben, hogy ne menjenek kárba biomasszaként ebtelepek és állatkertek takarmányaként végezni.

Na, azt majd megköszönhetik maguknak. A baj az, hogy olyan esetekben nincs válogatás. Nincs de. Sőt olyan sincs, hogy illegális.

Most biztos negatív voltam. :P :D
Jó shortolást!
@Kuku: nem tudom amit én hallottam Csányi felől az nem ezt erősíti meg, inkább azt hallani onnan hogy viszi ki a pénzét itthonról.
@Kuku:
"Mert logikusan végig gondolva, 3-4 hónap múlva minden lakáshitel forintban lesz"

Aha, ahogyan azt Móricka megálmodta. Amig a forinthitel törlesztőrészlete 15-20%-al magasabb a normál áru (280 körüli) eurohoz képest, addig akinek van esze, nem fogja átváltani (eurosokról van szó)
Ha meg ilyen sokba kerül az euro, akkor meg ki az a hülye, aki realizálná az árfolyamveszteséget?

Magyarul baszhatja a kormány, a devizakitettségünk (euro) nagy része megmarad, akármit is csinálnak. Mert egyszerűen nem éri meg átváltani.
Ha tartósan 310 körül lenne az euro, akkor nem csak a devizahiteleseknek szar, hanem a kormány önmagát szopatja gyakorlatilag.
Ha meg beáll 280-ra, akkor nem váltják át forintra. 22-es csapdája.
@Kuku: Pár shortolót ezzel megkopasztottál vazze.
Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de a szerző észrevétele nekem is feltűnt. Rendszeresen olvasom a Mo-ról szóló cikkeket a Financial Timeson és eddig soha nem merült fel bennem, hogy maipulatívak lennének, de most nálam is nagyon kilógott a lóláb. Egy türelmetlen, sőt kétségbeesett hangnemben íródott cikk benyomását keltette benne, ami szinte sürgeti az olvasót, hogy a lehető leghamarabb el kell adni a forintot. Mintha személyes érdeke fűződne a dologhoz.
@Karmadealer: Azért észre kéne venni,mielőtt hülyének néznek,a média területén már nincs szoci túlsúly,már csak a Népszabadság és az ATV-van,vazze.A Népszabadság is sok kritikával van az mszp irányában!
@val: Sajnos az összehangolt, nagy pénzeket megmozgató shortolás ellen egy Anglia vagy Korea méretű ország sem védett, vagy irdatlan jegybanki költségbe kerül az elhárítása. Fel kellene fogni hogy a spekik nem gonoszak csak szeretnek pénzt keresni és egy teljesen abszurd rendszernek köszönhetően ezt megtehetik, vagyis nem létező pénzekkel okozhatnak tényleges, összegszerűsíthető károkat, ezért elemi érdeke a tranzakciók megadóztatása minden tisztességesen gondokodó döntéshozónak, hogy ezek a folyamatok a helyükre kerülhessenek és a pénz újra a reálgazdasági teljesítmények közti közvetítő szerepbe szorulhasson vissza a virtualizálódás helyett. Sajnos a Wall Street-i és luxemburgi, svájci tőkepiaci lobbi - nem szép ilyet mondani, de valószínűleg zsebből intézkedve - rendszeresen elhárítja az Európai Bizottság minden ilyen irányú konkrét törvényjavaslatának összeurópai jogszabállyá válását, pedig ez tényleg olyan terület amit nem lehet nemzetállami szinten szabályozni.
@Kuku: Na ne má,akkor most Olaszhonban a hülyeség vette át az uralmat,és bedőlnek?
Tetszettek volna bevezetni az eurót.
Most mit démonizáljátok a shortolást? Lehet vele kárt is okozni, meg hasznot is. Pont ugyanúgy mint a long üzletekkel. Van aki nyer és van aki veszít, a win-win üzletekhez 2 olyan partner kell, ahol mindkettő okos. Mi magyarok sem egyénileg, sem nemzetként nem vagyunk pénzügyileg intelligensek. Sőt buták vagyunk.

3 éve 10 éves volt autóink átlagéletkora. Az egész magyar szaksajtó ezen kesergett, hogy ez milyen sok vegyél-vegyél-vegyél újat, nem baj ha hitelre. A szlovákoknál ugyanez a szám 14év volt. Ma is kb. ennyi a szlovákoknál, Mo. meg 2 és 13 között van.

A lényeg hogy a konjunktúrában kitermelt (nem nagy) mozgástér luxusra ment, nem termelő beruházásra(egy autó lehet termelő is ugye)és a gazdasági szerkezet ma sokkal egészségesebb a 'buta tótoknál'.

És ehhez nem sok ész kellett hanem egy kis fegyelem.
@magyar ember teli szájjal: Az eurózóna átlagos GDP arányos adóssága 88%, szóval nem tudom mennyivel lennénk előrébb de lenne előnyös oldala is.
Tudom hogy bizarrul hangzik, de ha lenne vér a pucánkban, mint a "Blöff" c. film bokszolójának, MNB-kormány szinten kellene shortolnunk vagy longolnunk a forintra, csak az a baj hogy a magyar kormány nehezebben tud stróman láncolat végén megjelenni a nemzetközi tőkepiacon. Pedig ez lenne az igazi kurucos megoldás... Az IMF bejelentéshez hasonló váratlan húzások biztos tudatában zsinóron rángatva kopaszthatnánk a spekiket! :-)
Csak a hülyéknek nem nyilvánvaló, hogy a bankházak és haverjaik, a pénzügyi újságírók, sőt a hitelminősítők is, nem úgy játszanak, hogy nekünk legyen jó, hanem úgy, hogy nekik. Nem objektív véleményt mondanak, hanem a saját anyagi érdekeiket nézik. Ennyi.
Ha valaki ezt nem hiszi, az próbálja megválaszolni azt a kérdést, hogy miért is mondanának mást, amikor az az egyetlen céljuk, hogy sok pénzt keressenek.
@Kuku: azt a populista politikai elitet két tollvonással örökre el lehetne zárni, amit kellett is volna. Egyszerűen hozni egy EU-s rendeletet hogy a tagállamokban nem tölthet be politikai szerepet senki aki a kommunista vagy fasiszta rendszert bizonyíthatóan kiszolgálta 18 év felett (hogy a kisdobosok akik rá voltak kényszerítve ne legyenek igazságtalanul kizárva) attól még a szavazati jogot is megvonják. Egyből megszűnne a belepofázás.
@laci0011: Népszava? Klubrádió Bolgár Györggyel? 168 óra Mester Ákossal?
@Karmadealer: Vagy ha bíznának magukban, most középtávú erősödésre is tehetnének, szerintem.
@gono:
De, ki lehet vezetni a devizahiteleket, csak nem piacon, hanem a svájci jegybankkal swapolva. Surányi leírta ezt még tavasszal, 200-as CHF árfolyamnál, ha akkor nem félnek a veszteségtől, már készen volnának. Szerintem az ő tervét fogják felmelegíteni, csak ehhez az SNB és az MNB is játékban kell hogy legyen, és az a vicces, hogy pillanatnyilag a svájci jegybankkal könnyebben leülhetnek, mint a magyarral.:)
Ezt kell elolvasni, bár azóta biztosan finomítottak rajta:
fn.hir24.hu/gazdasag/2011/04/06/egy_radikalis_terv_lakossagi/
@Karmadealer: 5 csillagos ötlet... Járai idején realizált is kemény nyereségeket az MNB (bár nem pont így), na ezrét (is) támadták. Most nincs ilyen "probléma", masszívan veszteséges az MNB! :)
@farcsika67:
Kis hülyém, Ortbánt nem úgy hívják: Financial Times. Nem úgy hívják: Benoit Anne.Épp a bankok hazudoznak "életvitelszerűen" hisz abból élnek.
@weisz manfréd huba:
A kettő nem zárja ki egymást. :)
Csak valahogy jó lenne, ha szájzárat kapnának a politikusaink és önkormányzati képviselőink, mert párat nyilatkoznak pillanatokon belül 400 fölé lökik a jen árfolyamot...
Egyébként az EU adóztatni akarja a spekulatív pénzmozgást, Nagybrtitannia nem. (A Financial Times angol lap).
@Kőmíves Kelemen:
fn.hir24.hu/gazdasag/2011/04/06/egy_radikalis_terv_lakossagi/

Ezt kell elolvasni. Olyan terv biztosan nem működik, amin az adós bukik csak. De ha az adós, a bank, a jegybanki tartalék, és a költségvetés megosztja a terheket, akkor előfordulhat hogy létezik életképes megoldás, még ilyen magas árfolyamnál is. Ráadásul hozadéka is van, mert ugyan egyszeri fájdalom az összesnek, de felszabadul a törlesztőrészletek 30%-a, ami pörgeti a gazdaságot, és mérséklődik a kockázati kamatfelárunk, ami olcsóbbá teszi a finanszírozást. Csak hát ehhez a kormánynak vagy ki kell békülnie a jegybankkal, vagy el kell foglalnia, mert így nem fog menni.
@Várúr: Na, majd hiszem ha látom.

Nem tudom hogy a béka segge alatt levő össz-európai versenyképességet mennyivel viszi előre, ha a tőzsdei forgalom megszünik.
Nagy meglátás, vazze, posztoló, én még nem láttam olyan gazdasági portált, ahol ne igyekeznének időnként (vagy éppen rendszeresen) föl- vagy ledumálni a piacot.
@Kuku:
Direkt beleirtam, hogy euro-hitelekről beszélek :)

Tudom, hogy a CHF-hitelek jobban el vannak szállva, és az a sürgetőbb, de viszont az adósságállomány jó része euro alapú.
Tehát addig nem tudják elinflálni az államadósságot, amig ekkora a kitettség. Magyarul marad a fizetni, fizetni, fizetni...

Az MNB-vel meg ez a két majom sosem fog dülőre jutni. Egyezkedni nem fognak, hiszen most kaptak egy irtózatos pofont az IMF-visszahivással, ha meg beerőszakoskodnak a jegybankba, megint gyengülni fog a forint. Ráadásul ezt nem fogja hagyni az EKB és az IMF sem.

Ezért lenne fontos lecserélni Matolcsyt egy olyan szakemberre, aki el tudná bájolni a felcsúti konok marhát is, és nem hoznának több idióta ötletet.

Unortodoxkodjanak akkor, ha már talpraállt a gazdaság...
@Karmadealer:
A short békeidőkben egy pozitív, piackarbantartó eszköz. Nem véletlen, hogy csak most függesztgetik fel átmenetileg a lehetőségét itt-ott. Turbulens piacokon olyan mint az elszabadult hajóágyú. Ez párosul azzal, hogy mivel mindenki pánikban van, rohangál a devizák, arany, olaj, réz, CDS, stb. között. Ettől óriási és gyors árfolyamingadozások vannak, ami még inkább a be vagy kimenekülésre ösztönöz. Nem hülyeség a Tobin adó ötlete, legalább átmenetileg, de csak Európában nem lehet értelmesen bevezetni, a világadóktól meg parázok annyira, hogy ne akarjam a precedenst rá.
@Karmadealer:
Azért nekem csütörtökön, mikor megtudtam hogy az IMF-nek nem szóltak előre, bizony átfutott az agyamon, hogy talán ez történt. Most sem vetném el teljesen.
"Ezek között megbújva megjelent két rövid hír, ami csodásan szemlélteti, miért nem kellene eleve kiröhögni a "gazdasági szabadságharc" kifejezést, csak azért, mert Orbán Viktor mondja."

Azon most lépjünk túl, hogy az OV mondja értelmezhetetlen ebben az összefüggésben.
Magán a gazdaságpolitikánkon nevetünk és sírunk egyszerre. Mondjuk csak sírnánk, de az ilyen elnevezések persze mosolyt fakasztóak is.
Viszont a "csodálatosan szemléltetés" igencsak elmaradt szerintem.
Érthető, hogy mire akarsz célozni, csak nem látszik az összefüggés.

Viszont ez:

"És kikből állna az a szakértői kormány? És mitől szeretnénk jobban őket? Hogy 250-re fixálnák az eurót, és 300-ra a gázolajat? Épp egy szakértői kormány fájna a legjobban rövid távon, hosszú távon meg kicsinálná őket a populizmusban otthonosan mozgó politikai elit. "

már rettenetesen elszomorító gondolkodásmódot mutat sajnos.
@Ben Franklin:
A shortolással az a probléma, hogy ez nem csak két fél üzlete ahol az egyik keres a másik bukik, hanem adott esetben tönkreteheted a shortolás alanyát is, egy harmadik felet, aki esetleg azt sem tudja hogy létezel.
@Rwindx: Hát ez kicsit erős mert egy cég/deviza mögött fizikailag ugyanaz a cég/állam áll akkor is ha a piac 100on vagy 200on jegyzi(tehát én hiszek egy kiegyenlítő ellen-erőben is). Nem kell realizálni a veszteséget, ha lehet. De ki lehet így használni a pánikot, igen.
@Kőmíves Kelemen:

Hát azért a jegybanknak csak dolga lenne beszállni egy ilyenbe. Már csak erkölcsi alapon is, amiért elfelejtett pl. CHF fedezetet építeni a CHF eladósodás mögé a devizatartalékban.
A szükséges euró most is ott van az MNB-nél (38 milliárd, ami a devizahitelek teljes összegének is a 3x-osa), csak CHF nincs. Szépen meg kellene várni amíg az SNB felhúzza 1,40-1,30-ra vagy közé az eurót a frankhoz, és akkor kell vele egy piacon kívüli swap ügyletben frankra boltolni az eurót, majd ugyanígy piacon kívüli ügyletben kihelyezni a hiteleket nyújtó bankokhoz.
@Rwindx: Ha megnézed a legnagyobb befektetők nem day-traderek. Buffett, Lynch 20 évre veszi bele magát valamibe, nem érdekli ha közben az árfolyam a tizedére esik.
"de a shortolás jelenleg nem illegális.": nem bánnám, ha az emögött a félmondat mögött sejthető vélemény törvényerőre emelkedne...
@Kuku: A próféta szóljon belőled ...
Egyébként ha Benoit shortolgatj a forintot, azt értem miért gáz, de ha a saját kormányunk, akkor az miért nem gáz? Mert azért elég feltűnően elsütötték többször is elmúlt 1.5 évben.
@TrueY: Turnék örülni ha egyszer visszamenne végre a "régi" 180-220 közötti "inga" árfolyamra, de legalább 240 alá.
@Ben Franklin:
Ne azt az oldalát vizsgáld a shortnak amivel nekem sincs problémám :) Sokkal inkább azt az esetet amikor kvázi piacbefolyásolásra használják. Ezt kellene szabályozni, hogy ilyen ne fordulhasson elő, és ez nem a short betiltását jelenti.
@Rwindx: Azt betiltani, hogy a pénz beszél kutya ugat nem lehet. Nincs az a kormány.
@Bambano:
Van amikor a short hasznos. Segít elkerülni az árfolyamlufikat például. Én hosszú távon nem tiltanám a shortot, de amíg a tőke úgy rohangál mint a mérgezett egér, elég logikus lépés lenne. Meg a tranzakciós adó via Tobin....
@Blogger Géza: Kicsit bővebben,ha lehetne,bocs.
@Ben Franklin:
Igen, ez így van, pont ezért írtam hogy nem ezt jelenti a szabályozása.
@chipanddale74:
Miért 4 milliárd? Lehet hogy épp a devizaátváltáshoz kell fedezetnek arra a résre, amit a jegybanki tartalékból erre fognak költeni.
A ma esti Matolcsy nyilatkozat után nagyon valószínű, hogy pár héten belül bejelentés lesz erről.
@Kuku: A spekulánst a befektetőtől az különbözteti meg ami a daytradert Warren Buffettől. A Tobin adó, amellett hogy egy központi alapot tudna teremteni a pénzpiaci diszfunkciók költségeinek fedezésére, lehűtené a túl forró, spekulatív tőkét, így a pénzpiacnak tényleg a kiegyenlítő, a szelep funkciója maradna meg, nem rángatnák perc-hírek az árfolyamokat, sokkal inkább a fundamentumok kerülnének előtérbe.
Persze, lehet megint a szemét nyugati világot okolni. Csak ez hazugság és önbecsapás. A francia pasi nyilván nem magyargyűlöletből mondta, amit mondott; hanem azért, mert nem lát itt ésszerű gazdaságpolitikát, csak egyszeri, kapkodó, és legtöbbször elképesztően ostoba és rövidlátó kormányzati lépéseket. És ebben kurvára igaza van.
@Lord_Valdez: Maradjunk annyiban, hogy fingod nincs miről van szó.

Nem vagyok orbán fan, de attól még igaza van.
1000 szálon vagyunk úgy kiszolgáltatva, hogy semmit sem kapunk érte csak a pénz dől kifelé az országból.

Ez adósrabszolgaság.
@Kuku: ezt szajkózta Varga Mihály is tavaly, hogy azért kell a FIDESZt megválasztani, mert akkor majd a hiteles gazdaságpolitika miatt lemegy a kamatfelár, és akkor majd milyen jó lesz. most kapjuk ismét a FIDESZes mantrát: de most már isten bizony jobb lesz, van még ötletünk, és mi mindig mindent jól csinálunk, hol is az emlékezettörlő, MiB, ide tessék nézni,....

"És mitől szeretnénk jobban őket?"

hogy nem 3 éves gyerekek szintjére lőnék be a kommunikációjukat, mely szerint a jövő héten már megint lehet mást mondani a gyereknek, és egyébként is azt eszi, amit kap. ugye nem állítod azt, hoyg ez nekd az adekvát szint? és próbáld azt a hihetetlen dolgot elképzelni, hogyha valaki másfél évig hitelesen kommunikál, az el is fogja érni, hogy lemenjen a kamatfelár.
azok a csúnya spekulánsok, főleg a legrondább fajta, a shortolós, az a leggazabb!
@Karmadealer:
Egyetértek, csak a világadótól mindig fázom. Lehet jó rövid távon, és hát a Tobin adó tényleg egy jó eszköz, és annak nem fáj aki nem minden reggel borogatni megy a tőzsdére. Egyetértek.
Benoit Anne szavaira figyelnek a tözsdék - kb. 5 percig.
@harmincas:
Az írásom nem a shortról szól elssősorban, hanem arról, hogy valaki shortol, majd rányilatkozik mint Financial Times. Amúgy szerintem a 315 Ft is magas, de Socgenes ember nyilván min. 340-re gondolt, ami még a magyar gazdaságpolitikával is spekulatív várakozás, és tenni is kell érte, mert magától (még és most) irreális.
Az árfolyamjavulásban ne bízzatok. Lesz ez még sokkal rosszabb is. Ha összevetjük az Euró és a Forint inflációját 2000-2010 között, akkor az Eurónak ma 450-500 forinton kellene állnia.

Egyébként az üzemanyag-átlagbér arányok is hasonlóan néznek ki.
@is:
"hogy nem 3 éves gyerekek szintjére lőnék be a kommunikációjukat, mely szerint a jövő héten már megint lehet mást mondani a gyereknek, és egyébként is azt eszi, amit kap. ugye nem állítod azt, hoyg ez nekd az adekvát szint?"

Az ahogyan kommunikálnak velünk, az tükör felénk. Sajnos. Nem egyénileg, hanem úgy általában. Ne gondold hogy bolondok, ahhoz túl sok pénzt költ minden kormány magán-közvéleménykutatásra és kommunikációs tréningekre. Sajnos az átlagemberrel nem lehet racionális szinten kommunikálni, mert abba azonnal belebuksz. Persze abba is ha hülyének nézed, de csak azért, mert ilyenkor a mindenkori ellenzék segít értelmezni a hallottakat, lehetőleg úgy, hogy átszeressenek belé. Aztán kormányra kerül, és ő kezdi az ovis szintű kommunikációt. És ez így megy amíg az iskolákban be nem vezetik a pénzügyi ismeretek nevű tantárgyat.
@Kuku: talán nem kellet volna anno az anyjába elküldeni az IMF-et! Akkor most nem kéne a legújabb kunyizásunk okán történő spekulációktól tartani! Úgyhogy kedves bértollnok, a tanulság egyszerű: ovi, mattolcsi, meg a többi dilettáns fütyiszkádéenpés nagymogul megtanulhatná már végre, hogy leszarni lehet, de felszarni nem! És a nemzetközi pénzvilág hozzájuk viszonyítva mindig felül lesz!
@bucbuc:
Maradjunk annyiban, hogy sokkal több fingom van róla, mint Viktornak és Gyurinak együttvéve.

Adósrabszolgaság?
Amikor felvettük a hitelt, akkor meg befelé dőlt, akkor kellett volna sírni, amikor eltapsoltuk a pénzt. Nem emlékszem, hogy tömegek tiltakoztak volna a nyugdíjemelés ellen...
@egyenlito:
Érdekében is fog állni az országnak az árfolyamsáv eltolás, de a devizapara megoldásáig nem engedheti 400-ra az eurót. Utána viszont el fogja. De nehogy shortold!!! :)
Az eddig is elég nyilvánvaló volt, hogy mesterségesen gerjesztett "pánik" gyengíti a forintot. A gazdasági fundamentumaink jobbak mint anno mikor gyurcsányék az imf-hez fordultak, érdekes módon mégis megfenyegettek minket a bóvlival. Sokan nyilván ki fognak nevetni, de én akkor is fenntartom a véleményem, miszerint bizonyos pénzügyi körök - akiknek az érdekeit sértette a magyar kormány gazd. politikája - nyomást gyakoroltak ránk a hitelminősítőkön keresztül. Akiket egyébként már itt lenne az ideje leállítani, mert nem normális, hogy néhány cég lényegében oligopóliumot alkotva ekkora hatalomra tegyen szert.
@Blogger Géza: MNB:
2001: 3,x Mrd nyereség
2002: 4,9 Mrd veszteség
2003: 78 Mrd nyereség, amit egyszeri tételként a januári spekulánsroham visszaverése okozott, könnyedén, tekintettel, hogy az erős oldalra spekuláltak.
2004: 42 Mrd veszteség, nem volt spekulációs roham
2005: 21 Mrd veszteség
2006: 14 Mrd nyereség

ez hol nyereség mindig, és éves átlagban pár milliárd forint a többezer milliárdos főösszeghez képest hol kemény? de ha legalább nem olyan számadatokban próbálnál hazudni, amiknek 3 perc alatt utána lehet nézni...
@NA YA!:
Az IMF jelenléte érdekes téma. Van hogy egy stigma a gazdaságon, van hogy a hiánya az. Emlékezzünk rá, hogy 2008-ban attól zuhant be a forint, hogy híre ment hogy az IMF-fel tárgyalunk, most meg attól erősödött, hogy tárgyalni FOGUNK.
Összességében az IMF jelenléte azért nem jó dolog, és ha nincs az előre nem látható euróválság, akkor (és addig) nem lett volna olyan rossz húzás a lekoptatásuk. Erősödött is a forint amikor újra saját lábra álltunk, tehát díjazta a piac is, és az állampapírok is elkezdtek menni. Nekem nincs orbán, meg antiorbán vallásom. Fenntartom a jogot, hogy szabadon ítéljek minden egyes lépést.
@kvpsgb: A forintpofozó SocGen short célja is főleg politikai volt (itt az IMF) mint üzleti. Ez a módi.
@kvpsgb: Olyan nincs, hogy mesterségesen gerjesztett "pánik", illetve a pániknak mindegy.
@kvpsgb:
Hát én ebben teljesen egyetértek. Annyival egészíteném ki, hogy aki nem tudná, pár éve szinte gazdasági világháború van, csak ez a tárgyalóasztalok alatti rugdosásban nyilvánul meg, miközben mindenki mosolyog az asztal felett. A gyenge jüan, a quantity easing, a S&P és társai, olajárazás, mind egy-egy eszköze ennek.
@Kuku: A gazdasági világháborút kapitalizmusnak hívják.
Kuku: 40 milliard euro devizatartalek?????
Ezt honnan veszed??
Kivancsi vagyok
Kosz
is: Az MNB nyereseg-veszteseg adatainak hol lehet 3 perc alatt utana nezni?
Kicsit most zavarban vagyok. 300-on "megshortoltam " a forintot és 317-en vettem vissza. Ritkán sikerül ilyen jól kiszállnom, de most sikerült. Kerestem némi pénzt. Most szégyellni kéne magam?
A kapitalizmusnál jobbat még nem találtak fel. Más kérdés, hogy Magyarországon ez is zsákutca.
Mi uralkodásra születtünk, nem munkára .
1848-óta már megtanulhatták volna a nyugati társadalmak, hogy minket senki se akarjon munkára fogni, mert inkább legyilkoljuk magunkat, de nem leszünk senkinek a rabszolgái. Ebben velünk vannak az ukránok is.
@Kuku: érdekel a világadóval kapcsolatos félelmed. A wikin azt írják hogy ha a három hagyományos pénzügyi központ bevezetné nemzetközi egyezmények alapján, a tranzakciók 58 %-a meg lenne fogva. en.wikipedia.org/wiki/Tobin_tax#Is_the_tax_easy_to_avoid.3F
Szimpatikus, hogy az elszámolóházak szednék, így csak akkor tudnának alóla kibújni a szereplők, ha az egész tőzsdét kivinnék egy tax havenbe. Viszont, mivel csak a devizakonverziót terhelné, ezt aligha lépnék meg.
@tóninéni:

10 tranzakcióból 3 nyereségs, 3 semleges, 6 veszteséges. Ez az átlag. A brókered viszont mindig nyereséges.
@ne most:
:)
oké, de akkor most már az egymás közti leszámolás időszaka van :)
@salisbury:
Ezeket az infókat MNB oldalán megtalálod.

Egyébként nincs pont 40 mrd, de közel annyi, most ha jól rémlik kb 2mrdvel csökkent, egyrészt a devizaaukció miatt, másrészt meg volt valami 1mrd törlesztés.
Es meg a zsidora mondjak hogy kivalasztott nep, pedig hat nyilvanvalo hogy a magyar, akit a vilag el akar pusztitani, de hosiesen ellenall :) Sajnos az az igazsag hogy a vilag nagy reszenek fogalma sincs meg Magyarorszag letezeserol se, persze ez sokkal fajobb mint az elozo gondolat.
De haborgo emberkek: a fonnti irasok nagyreszevel az a baj mint a regi adomaval ahol azt mondtak hogy Moszkvaban autot osztogatnak, pedig Szent Petervaron auot fosztogatnak...
Az ordog a reszeletekben lakozik:
mint mi a kulonbseg a short es a naked short kozott.
mint miert van tele az Index es mas magyar portalok FX trading reklamokkal (inkabb orosz rulettet jatszanek IMHO) de megis mennyire gonosz a forintot shortolo...
mi a hivatalos angol allaspont a 'Tobin tax'-al szemben: csak akkor tamogatjak ha globalisan bevezetik, nezzetek meg mi tortent mikor a svedek bevezettek. Azonkivul az ado 70%-at Londonnak kene befizetni, na ja mas orszagban konnyu adot bevezetni, a nemetek helyeben en is tamogatnam.
Szoval nem akarom senki stressz levezeto duhongeset felbeszakitani, de azert ki kell abranditanom mindenkit hogy a tutit most megmondtak evvel.
Ezt a szanalmas befektetoi mellefogast nevezed te "nyakoncsipesnek"?
A Societe Generale egyszeruen mellefogott es karmentes zajlik. Szerinted a Societe Generale az elmult evekben hirdetokent mennyi penzt tett a Financial Times zsebebe?
Kaptak egy kis viszonzast egy nyamvadt blogon mondhattak a maguket. Ez nem szerkesztosegi cikk!!!!!!!!!!
Sajnalom de te nem csiptel fulon senkit. Teged viszont leleplezett az irasod. Orbanista vagy!!!!!
Gaz!!!!!
@soproni1: Ja, ez így van. Én csak azt akartam mondani, hogy a short, mint szitokszó, milyen jól beépült már a köztudatba. Lassan már a 6 osztályos cigánygyerek is ismeri, és köpköd, ahogy meghallja. Megjegyzem, én az EUR/HUF-ot longoltam :)).
@salisbury:
Hirtelen ezt dobta a gugli:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111007-rekordszinten-a-magyar-devizatartalek-magyar-nemzeti-bank.html
Mondjuk külön vicces, ahogy az MTI egy ezres szorzóval elnézi, így annyit ír, mint az EU GDP-je 3x. :)))
Az összes lakossági jelzáloghitel amúgy 10 milliárd euró nagyságrendileg, tehát a tartalék durván 30%-a. Kb. épp 4 milliárdos bukta lenne a forintosítás, és véletlenül épp ekkora IMF keretet is emlegetnek.
@Kuku: Tizedespont/tizedesvessző lesz az nem?
@tóninéni:
Gondolom nem érzed rosszul magad. Amúgy nem az a legnagyobb gond ha shortolsz, hanem ha közben bennfentes infóid vannak, vagy hiteles forrásban hátsó szándékkal elhelyezel ezt erősítő szakértői blablát. Persze ezt is csak egyszer-kétszer lehet eljátszani, legalábbis remélem, hogy a FT nincs benne a buliban. :)
Vajon 317 Ft-os euro és 180 000 Ft-os átlagbér esetén, miért nem jön a tőke az országba?
@Pipas:
Ja. A lényeg, hogy nem 37 000 000 000 000 euró a jegybanki tartalék. Ha az lenne, akkor aranyból öntenénk az autópályáinkat. :)
@Kuku: Pl. a tavaszi Kósa-féle okosságokra gondolsz? ;)
@Pipas:
Ez van a cikk headjében:
A tavaly év végi állományhoz képest szeptember végére több mint ÖTEZERMILLIÁRD euróval nőttek, és 37,637 milliárd eurós rekordra emelkedtek a magyar devizatartalékok.
@Kivlov: "a munkaadójuk adja a bért, nem az állam. kivéve a közszférát..."
A közszférában nincs minimálbéres állás.
A minimálbért az állam határozta meg.
A munkaadónak a munkavállaló jövedelme utáni terheket az állam állapította meg.
A munkavállalónak nem jó a minimálbér.
A munkaadó nem tud kifizetni olyan jövedelmet, amit nem termelnek ki. Illetve kitermelik, de valamiért "fekete" pénz lesz egy részéből (ebből kell visszaosztani a megrendelő felé), és jó esetben ebből megy zsebbe a bérkiegészítés.
Kinek az érdeke ezt fenntartani?
@Kuku: Ezen mekkorát röhöghetnek az amerikaiak.
Egy kis adalék, hogy mit is jelent az ortodox/heterodox gazdasági szemléletek közötti különbség a pénzügyi/hitelválság oki kezelése szempontjából, és picit érintve azt is, hogy Mo-i magánszféra valutában való eladósodottsága miért volt akkora gazdaságpolitikai baklövés...

www.levyinstitute.org/pubs/wp_695.pdf
@ne most:
Egy napig volt 317. Ilyen időtávon csak a spekulatív tőke reagál, a működő tőke évek alatt mozdul. Nyáron pl. még 270 volt az árfolyam.
@tóninéni:

Pedig a short zárások fel tudják rántani az árfolyamot! Kiváncsi leszek, mikor jönnek a pánik zárások ! Talán, ha lemond a szépszemű...
@ne most:
Jövő héten az arcukra fagyhat a mosoly.
@soproni1:
A rövidek pénteken elégtek szerintem. Persze aki 280-90 óta tartja, még reménykedhet, de szerintem jövő héten 29x lesz az árfolyam.
@paroma: Az a bajom az ilyen cinikus bölcsességekkel, hogy azt sugallják, minden rendben van, csak intellektuális asszimetria van a piaci szereplők között.
Szerinted minden OK? Business as usual? Szerintem kurvára nem.
A (gazdaság)politikai szuverenitás hordozója is az istenadta elátkozott nép, és ha észleli hogy csunyán félre lett gombolva a kabát, vért kiált. Én azt gondolom hogy a könyvelők, brókerek, hitelkockázat elemzők és bankárok felkötése, a wall street elfoglalása, és hasonló radikális megoldásokhoz képest a Tobin adó igenis kulturált jelzés lenne az értékpreferenciákról, és az, hogy milyen arányban osztják vissza a beszedő országnak az adót, azt gondolom hogy egy másodlagos kérdés, végül is szabályozási modell kérdése hogy épp úgy mint a szennyezésre globális kockázatközösséget vagy nemzeti kockázatközösségek összességét hozunk létre, bár nem kétséges hogy az előbbi statisztikailag hatékonyabb.
Egyébként nekem nagyon gyanús ez a hirtelen pálfordulás. Simán el tudom képzelni, hogy pár nap múlva benyögik, hogy mégsem tudnak megegyezni az IMF-fel, marad minden a régiben. Szóval ez megint csak valami "stratégia". Bár ne lenne igazam! Na akkor meddig szaladna a forint?!
@Kuku: A speculativ tőke számára a hosszútáv 24óra. A működő tőke sem gondolkozik évekig.
@Kuku: Ha le tudja törni a 300-as szintet, akkor jöhetnek a pánik zárások, bár még mindig szép emelkedő trendben van az EUR/HUF. Ez a mostani forint erősödés (egy kis rosszindulattal) akár még korrekciónak is tekinthető.
@tóninéni:
Fundamentálisan nincs akkora gáz most. Ha blöff lett volna, akkor sem épülne vissza gyorsan a 317 ft. Szerintem a devizakiváltáshoz kell az IMF és ahogy Matolcsy szavaiból kiveszem, mindjárt az EU is beszáll. És szerintem ügyes húzás volt így csinálni, mert még mielőtt meglépték, a bankokkal kifizettettek egy csomó jó hitel végtörlesztését (15-20%), amire azok az anyabanktól hoztak haza pénzt, ráadásul ugyanolyan érdekeltek maradtak a megoldásban, mert besűrűsödve még mindig ott vannak a nem fizető hiteleik, amit most majd a jegybankkal, állammal, adósokkal megosztva kell kinyögniük.
@tóninéni:
Szerintem letöri. De amúgy ez még tényleg korrekció. Csak a hír azért elég erős, és ha nem hal be, akkor nem fog nekimenni senki az újabb shortnak egy ideig.
@Kuku: Ez azert igy eleg gyenge valasz.
"És kikből állna az a szakértői kormány?"
Szakertokbol es nem politikusokbol, vagy politikai korokhoz kozelallo szakemberekbol. Ilyen eddig 1990 ota nemvolt meg.

"És mitől szeretnénk jobban őket? Hogy 250-re fixálnák az eurót, és 300-ra a gázolajat?"
Attol,hogy mondjuk lenne evente 6% GDP novekedes(akar 300 feletti euroval es 400 ft gazolajjal). Mondjuk lehet megszunne a szocialis segely mint olyan, lehet el lenne kuldve 30% kozalkalmazott, lehet nem lenne korkedvezmenyes nyugdij csak egyseges 67 ev, lehet megszunne a nygdijasok utazasi kedvezmenye, lehet nem jarnanak AUDI-val a minden evben kvazi csodben levo allami vallalatok vezetoi (BKV,MAV),lehet megszunne a kepviseloi koltsegterites es meg sorolhatnam egy egesz regenyben...

"Épp egy szakértői kormány fájna a legjobban rövid távon, hosszú távon meg kicsinálná őket a populizmusban otthonosan mozgó politikai elit."

Senki sem mondta nem fajna, de vegre megszunne a poszt-szocialista rendszer amihez senki sem mer nyulni 21 eve barmilyen szinu is legyen a partogoja. Ja es termeszetesen a szakertoi kormany az nem egy part tamogatasat elvezi, hanem jobb esetben minden parlamenti parttet, mert az orszag erdeke, es felretennek az ellenteteiket amig ki nem maszunk a szarbol. Persze ezt fejlett politikai kulturaju orszagokban elvarhatjuk, nekunk meg kell meg par szaz ev ehhez...
@orient:
Szerintem félreértesz.
Én örülnék a szakértői kormánynak, csak 10-ből 9 ember nem fogadná el őket, és 10-ből 9 szakértő nem ért a nép nyelvén. Állandó háttérzajnak meg ott lenne a két leszerepelt ellenpólus, ami alig várná, hogy visszajöhessen.
Amúgy a szociális részt nem osztom teljesen, nem a segélyezés, meg a szociális érzékenység a baj magyarországon, hanem az, hogy 20 éve nincs aki szétválassza az igazán minimálbért keresőket a minimálbérezőktől, és az igazán rászorultakat a támogatást is bezsebelő feketézőktől. Ebben annyi pénz van, amennyinél már csak az államra épített vállalkozásokban több. ;)
Ha már mindenképp összeesküvést keresgéltek a nemzetközi pénzügyi sajtó mögött, akkor felhívnám a figyelmet, hogy egy nagykutya által pénzelt hírcsináló célja sosem az kell legyen, hogy helyes jóslatot mondjon egy asset mozgási irányára vonatkozóan, hanem épp ellenkezőleg.

Neki ugyanis a nyilvánosság elé lépéssel balekokat kell toboroznia, akiknek az árfolyamot valóban mozgató nagykutya el tudja adni a pozícióit, és így az úgy építheti le jókora kitettségét, hogy nem omlasztja össze az árfolyamot.

Ugyan statisztikát nem készítettem, de általános megfigyelésem, hogy amikor a kisembert is elérő sajtóban megjelennek ösztönző hírek valamilyen irányú beszállásról, akkor fog fordulni az árfolyam. Amíg egy jó pozíció valóban jó, addig senki sem veri nagydobra. Amikor nagydobra verik, a valódi szereplők már rég az ellenkezőjén dolgoznak.

Ez úgy nagyjából most is szépen összeillik, a forint újra történelmi csúcson, én is ilyenkor szállnék ki egy nyár óta tartó nagyméretű shortból. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs még a forintban lehetőség.
@orient:
Szakértői kormányt ! Hajrá ! De akkor minek ez a demokrácia nevezetű bohóckodás, szüntessük meg a választásokat is. És ki fogja eldönteni hogy kik a jó szakértők akik kihúzzák az országot a gödörből ? Te vagy az IMF ? És biztos hogy az IMF szakértői kihúznak minket ? Mert ahogy egy nemrég zindexen is publikált tanulmányból kiderült igazából ez még sehol nem sikerült nekik.
Lhet, hogy qrva okos a cikk írója, de azt magyarázza már meg, hogy miért nem csinálják ugyanezt a bolgár levával, vagy a cseh koronával. Azért mert ott nincs szabadságharc, gyorsnaszád, meg a faszom tudja milyen egyéb baromságok! Ott kiszámíthatóság van és stabilitás. Ott nem ilyen pöcsjankó, 3-ig számolni nem tudó barmok irányítják a gazdaságot mint nálunk! Úgyhogy nekem ne hablatyoljon Anne Benoit-ról, meg a kurva anyjáról, mert csak fostömlő országokkal lehet felmosni a padlót. Azt viszont meg is teszik, ezen pedig ne sírjon senki, főleg nem azok a zidióták, akik ennek a köcsög kormánynak szavaztak 2/36-ot. Azoknak most nagyon KUSS a nevük és pofa be! Majd akkor ugathatnak, ha ez a mocsok fityisz banda eltakarodott!
@tron.encom: légyszi linkeld már be azt a tanulmányt! Nagyon kiváncsi vagyok rá!
@Lord_Valdez: jó látni, hogy a mai libik szerint a szabadságharc hülyeség.

@Kőmíves Kelemen: takarékszövetkezetek bubor+3%-t kérnek.

@orient: a szakértői törvényeket kik hoznák?
@Kuku: Fundamentálisan alapvető gáz a növekedés hiánya. Különösen az többiekhez képest.
@orient: Nekem már az is megváltás lenne, ha a zorbán eltakarodna a sunyi büdös francba, de igen gyorsan! A fostalicska jobbkezével együtt!
@tölgy: "jó látni, hogy a mai libik szerint a szabadságharc hülyeség."
Ez már a 10-15-20 évvel ezelőtti "libik" szerint is egy ménkű nagy baromság, egy agyament idiotizmus egy ilyen külgazdaságnak kitett országban! A szabadságharcot a buiállta zorbán és bandája ellen kell vívnunk, meg a zőt királlyá emelő fosagyú fityisz szavazók ellen!
@Bal: Ja itt még nem is független elemzőről van szól. Ebben az esetben nem csodálkoznék, ha a SG jelentős forint shorton ülne, amiből nagyon szeretne kiszállni...
Rohadjon meg minden fityiszes barom állat!
@dekol84:
Itt hivatkoztak rá : index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/18/imf-konstrukciok/

"Az egyik kutatás az elmúlt harminc évben 130 országnak nyújtott IMF-hitelnek a növekedésre gyakorolt hatását elemzi, és megállapítja, hogy a hitelnyújtást követő öt évben nincs kimutatható eredmény, a következő ötéves periódust vizsgálva azonban egyértelműen negatív a hatás."

"A 2000-es évek elején az IMF kintlevőségeinek 60 százaléka származott három országtól (Argentína, Brazília, Törökország), az átlagos hitel nagysága növekedett, míg a hitelfelvevő országok száma csökkent. Ezek az országok rendszeres hitelfelvevők, és nem tudnak szabadulni az újra és újra visszatérő válságokból."
Rohadjon meg minden fityiszes barom állat, különösen a ző vezérükkel a zélen! IDIÓTÁK!
@dekol84: anarchista vagy-e vagy 5leted is van-e?
@Kuku: reszben igazad van, csak ha mondjuk 1 millio ember el segelyen akkor abbol mar nehezen szurod ki azt aki valoban raszorult es nincs mas valasztasa es azt aki ha lenne es tudna dolgozni sem tenne...ebben az esetben csak a teljes megvonas marad es ha helyreall a rendszer akkor kesobb el lehet ujra kezdeni lassan, esszel,szigoru feltetelekkel. Minimalberesekkel egyetertek, de ha mondjuk a fent emlitett problemak meg lennenek oldva akkor siman olyan alacsonyra lehetne vinni a munkaadoi terheket es jarulekokat ami ma a munkara rakodik, adoval egyutt hogy minden vallakozo rendesen bejelentene az embereit(aki meg nem azt 20 evre lecsukni...)

Elso evekben lenne siras es nyomor bizonyos helyeken, de a csokkentett adokbol es jarulekokbol lenne munka dogivel akinek meg van munkaja az megelne, akkor is ha csak takarit vagy mas egyszeru munkat vegez...mondjuk ehhez kene a jarulekcsokkentes amit nem lehet mert tul sok a segely, kozalkalmazott,nyugdijas kedvezmeny,olitikai korrupcio es igy tovabb..22-es csapdaja.

Lenne felhaborodas? Lenne. Aztan ha mondjuk hosszutavon szarnyalna a gazdasag es mindenki jol elne AKI DOLGOZIK,akar vallakozo, alkalmazott vagy melos akkor valoszinuleg megertenek az emberek miert kellett. Amig nyomor van addig nem ertenek, lehet bele is buknanak a jelenkori partok de ezt az aldozatot meg kene hozni az orszag erdekeben ha a sajat bukasuk is lesz belole...nem lesz belole semmi mert Szechenyi-t csak emlegetni szeretik, de a szellemebol,onfelaldozasabol egy csepp sem jutott a mai politikusokba. (ja igen elfelejtettem hogy a mosnaiak fizetve vannak ezert es ott korrumpalhatoak ahol csak lehet, mig Szechenyi a sajat jovedelmet adta az orszagert..).Szegyen csak egy mondatban is emliteni ezekkel a mostaniakkal...
@dekol84: Erről van szó.

Tud úszni? Nem. És ha adok 3000 milliárdot?

317-es árfolyam 2/3-ot meghaladó többség és ilyen devizatartalékok mellett. Mennyi ideig alkalmaznád az ilyen munkavállalót? Csak ennyit lehet ebből kihozni?
@tron.encom: Ha nekem ki van a szaros valagam a gatyából, akkor ne azt nézzem, hogy ki ad mentőövet, és főleg nem köpködjem, hanem fogjam be a pofám és örüljek, hogy akad olyan hülye, aki pénzt ad. Főleg azok után, hogy minden lehetséges módon elqrtam az elmúlt 2 évet és a potenciális segélyezőt is többször megköpködtem!
Rohadjon meg a zösszes fityiszes baromállat!
@Ben Franklin: Nem csak úgy rühellem a zorbánt és mocsok csürhéjét, mint a szart!
@cuidado llamas:

"Mintha személyes érdeke fűződne a dologhoz."

Miért ne lehetne? Ha a SG fideszék ámokfutása láttán beállt shortolni a forintot (szabad), kellemetlenül érinthette az IMF hír, és a piac verbális befolyásolásával (nem tilos) próbálhatta menteni a menthetőt. Ha a piac ezzel nem értene egyet, az SG rosszul járhat. Mi ebben a nagy összeesküvés? Racionális gazdaságpolitika kell és a spekulánsok (nem pejoratív főnév) longolni fogják a forintot.
@Lord_Valdez: Az, hogy egy ország a piacról finanszírozza magát vagy az eu/imf alamizsnáiból él, igen JELENTŐS különbség, ha ennyire alapvető dologgal nem vagy tisztában képzelem milyen kép élhet a fejedben egy gazdaság működéséről...
@ne most: Az ilyen fostömlő zorbán, meg matócsni féléket két perc után rúgnám ki páros lábbal, úgy hogy a zíemef adja a másikat nekik!
@dekol84:
Bocsi hogy az előbb válaszoltam, azt hittem hogy egy átlagos kommentelő vagy te is aki kérdez valamit mert érdekli, de most látom hogy csak egy vérgőzös troll vagy, most éppen a ballibancs oldalról, ilyenekkel nem szoktam kommunikálni. Ignore.
@tron.encom: szakertoi kormanyoknak meghatarozott celjuk van meghatarozott idore. Mondjuk 2 ev vagy 4 ev. Azutan meg elhuznak vissza a zsiros allasaikba es tesznek a politikara, johetnek a valasztasok es a kovetkezo part mar egy mukodo rendszert vehet at. Ki mondta IMF szakertok? Van eleg okos magyar ember a vilagon, csak akinek egy csopp esze van kozuluk az messze elkeruli ezeket a populista, dilettans koroket akik most ott vannak (osszes partot ertem ez alatt, kivetel nelkul..)
@orient: Még az 1kulcsost sem merik végigcsinálni akkora a sírás-rívás hogy gazdagok így meg úgy. Pedig a szovákoknál müködik és nagyon bonyolult: 19% szja és 19% Áfa(utóbbi már 20). Ennyit számít hogy nem fizetnek rengeteg kamatot.
@tron.encom:

"az IMF kintlevőségeinek 60 százaléka származott három országtól (Argentína, Brazília, Törökország)"

Mindhárom ország (de főleg Brazilia és Törökország)gazdasági sikertörténet.
@dekol84: Az a helyzet, hogy nem is kell az IMF pénze, mert dögig van valuta tartalék. Már attól is hitelesebbek, ha az IMF szóba áll velük.

Mintha bemennél a kocsmába, kérnél egy sört, adnál 5000-es a csaposnak és erre azt mondaná "Nem adok", mert nem hiszi el, hogy ki tudnád fizetni.
@Bal:
Tök logikus amit írsz, tanultam belőle. Ugyanakkor most a SocGen a saját ügyfeleinek írt ajánlást a shortra, és az nem logikus, hogy a saját megbízóit futtassa lyukra, mert akkor elveszik tőle a kezelt pénzt, nem?
@ob.szerver:
Az a törökország amelyiket épp a napokban hoztak szóba az IMF es bejelentésünk feltételezett oka kapcsán ?

"Magyarország a török kártyát próbálhatja kijátszani - 2009-től Ankara a másfél éven át elhúzódó IMF-tárgyalások idején alkalmazta ezt a taktikát, ami azt sugallta: ha kell, az IMF ad pénzt, de az általa megkövetelt szigorú programot mégsem kellett bevezetni - teszi hozzá az amerikai lap. A piaci reakciókat ítélve ez most is sikeres volt - írja a WSJ."

Nekem ez nem úgy tűnik mintha a törökök odalennének az IMF ért.
@Ben Franklin: Pontosan. Mellesleg nalunk azert nem mukodik mert sosem volt egykulcsos ado. Egykulcsos ado lenyege az egyszeruseg, anmar most a mi egykulcsos adonk az minden csak nem egyszeru..es csodalkoztak nem porgeti a gazdasagot??? A szlovakoknal sem a belso fogyasztas volt ami vitte, hanem amit a burokracian, terheken megsporoltak a cegek azt felhasznalva jol mukodo, egeszseges cegek , vallakozasok jottek letre a piacon. A sok milliot amit megsporoltak a burokracian azt termelesre, munkara forditottak papirtologatas helyett. Na nalunk meg hiaba 16% SZJA, ha jarulekok egekben, , fizetesi papiromon ossze se tudomszamolni hany FAJTA jarulekot vonnak le a berembol, + ilyen felszuber-negyed tized bruttobol szamolnak es mas baromsagok,ugyan ott vagyunk mint ezelott, ez nem segitettea soralatetet. Most egy vastag konyv meg az adobevallas nem egy alatet, es csodalkoznak hogy nem mukodik?
@Kuku: Vártak a leminősítésre. Matolcsy ügyesen bemutatott nekik egy IMF tárgyalást.
@orient: Többtényezős dolog ez. A szlovákoknál nem engedték el a 'jólétet' amikor beindult a gazdaság. Sok beruházás hiányzik, nincsenek autópályák(igaz fizetni sem kell őket), középületek, egészségügy romokban. A bérek még csak nemrég hagyták el a magyart. Óriási munkanélküliség volt évekig, bizonyos régiókban 20% fölötti most is. A GDPt az autógyártás hozza össze nagyjából. Kormányváltás lesz tavasszal, már belengettek egy 'gazdagadót'(persze munkára terhelve), magas kulcsot a kvalifikált szakembereknek.

Mindenesetre nagyobb a mozgásterük a nagyságrendileg fele/kopf adósság miatt.
@dekol84: Az egy dolog, hogy OV és társai tényleg elmehetnének valahová (és persze ugyanúgy a korábbi ellenoldal is), de te attól függetlenül egy hugyagyú, nagypofájú seggarc maradsz.
@Kuku: teljesen egyetertek a cikkel.

Szerintem a megoldas itt radikalis kell legyen.
1. Esszeru mertekre es atlathatora hozni az adokat,jarulekokat,terheket (kornyezo jol mukodo gazdasagok szintjere vagy al kicsit).
2.Adni a cegeknek egy rovidebb idot (6 honap mondjuk a feheredesre) es senkit sem bantani (amnesztia), aki viszont a hatarido utan nem adozik rendesen azt mint boszorkany uldozeskor, gyorsitott eljarasban sok evre jogerosen racs moge.

Azonnal lenne adofizetes es feheredes. Mondjuk ehhez penz is kene, nagyon sok penz hogy a turelmi idot atveszelje a gazdasag, ehhez kellenenek a megszoritasok es felesleges terhek eldobasa elotte, ami akkora terhet szabaditana fel, hogy lenne keret a valodi ado-liberalizaliciora es feheritesre. Aki ezt megcsinalja az belebukik politikailag, de felmenti-e ez a kormanyt? Foleg egy olyat akinek 2/3-d van a kezeben?
@orient:
Kb. erre számítottam a 2/3-tól. Már csak 2 év van belőle. De a nagy pénz még mindig itt van, és a növekedés is.
@Ben Franklin: soha sem mondtam ott arany elet van. Aki dolgozik az jol el, es talal munkat (koltozni lehet kell aholvan munka). Aki nem dolgozik az biztos rosszabul el mint egy magyar(segelyrendszer, rokkantsag..stb.), a szlovak nyugdijas is rosszabul el mint magyar tarsai, de konyorgom mit akarunk epiteni? Egy joleti tarsadalmat? Nincs hozza olajunk sem mas kincsunk/forrasunk. Inaktiv bena tarsadalmat aki mindig az adott kormanytol es igereteitol varja az alamizsnat? Vagy egy dolgos, kemenyen dolgozo orszagot ahol ha dolgozol meglesz rendesen, vagy egy olyat ahol ha dolgozol akkor is vegetalsz a terhek miatt, ha segelyen vagy akkor is.Kinek jo ez hosszutavon?

U.i.: egyszer egy kulfoldi utam soran hallottak magyar vagyok tudod mit mondtak Magyarorszagrol? "Poor men's sweden.." Ezt gondoljak ma rolunk nyugatabbra teljes joggal...
@Ben Franklin: @orient: Segelyezesnel,rokkantasgnal termeszetesen ne azokra gondolok akik betegek, vagy korlatozottak valamilyen szinten, es nyugdijasoknal sem.Hanem azokra az eleteros egeszseges emberekre akik a rendszert kijatszva visszaelnek azzal es munka helyett a konnyebb utat valasztjak. Barmilyen nagy szarban van az orszag , betegeket,idoseket (nem 40 eves elo-nyugdijazottakat) minig tamogatni kell a rendszernek,csak nalunk tobbszorose a potyautas masokhoz kepest.
Rövid táv, hosszú táv.
Rövid távon, persze akkor is csak nagyritkán, a cikk ki nem mondott, de egyértelmű mondanivalója akár igaz is lehet: rosszindulatú shortosok, meg egyéb gaz idegenek mozgatják lefelé a forint árfolyamát. (Kicsit) hosszabb távon ez már nem igaz: Kósa, Szijjártó stb. hatásosabban és maradandóbban tudják ledumálni az árfolyamot holmi francia megmondóembereknél.
De a lényeg a trend: ez a gazdaság teljesítményét és a kormány bölcsességébe (haha, akarom mondani, bruhaha) vetett bizalmat tükrözi: na a trend az, ami igazán szomorú, a rövid távú shortolás csak természetes kísérőjelenség.
Kevés ilyen hazug és ostoba bejegyzést olvashatni, gratulálok a szerzőnek.
Tisztelt Blogger,

Az IMF bejelentes elmeletileg erosithetne a forintot (igaz, azota kiderult, hogy majd csak december kozepen akarnak leulni, es januarban dontest hozni, szoval gyakorlatilag bloffoltek egyet), a financial times szerint: „tartalom nelkuli szobeli intervencio” tortent…

Nezzetek a szelesebb horizontot, a magyar piac mellett az EU penzugyi fejlemenyeket. Nekem ugy tunik, hogy a nagyfiuk mar tudjak, hogy k.nagy gaz lesz Europaban…

www.nytimes.com/2011/11/19/business/global/lenders-flee-debt-of-european-nations-and-banks.html?pagewanted=1

mg.co.za/article/2011-11-18-south-africa-braces-for-eurogeddon/

Azsia is arra keszul, hogy europaban komoly gondok lesznek:
www.reuters.com/article/2011/11/19/us-asia-eurozone-idUSTRE7AI0M520111119?feedType=RSS&feedName=businessNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FbusinessNews+%28News+%2F+US+%2F+Business+News%29

Ha a gorogok vagy olaszok, vagy spanyolok csodbe mennek, annak tovabbgyuruzo hatasai lesznek..

„The British government is preparing contingencies for an "economic Armageddon" in a week when GDP was forecast to grow at just 1% for 2012 and the country's unemployment rate hit a historic high of 8.3%, with the number of jobless increasing to 2.62-million for the quarter ending in September.

Authorities doubt that the proposed bailout for the eurozone, estimated at as much $6-trillion, will pull countries such as Greece, Italy, Portugal and Spain out of their debt hole. They also do not have faith in the new ruling technocrats' ability to restore fiscal and political stability in Italy and Greece.”

Nem tudom, hogy ez bekovetkezik-e, de azt latom, hogy lapatoljak ki a penzt europabol, es az europai bankoknak nem nagyon akarnak hitelezni... szamomra ez ugyanazt mutatja, mint a del-afrikai befektetesi alap vezetojenek:

"It's crazy out there," said Nedbank Capital head of flow sales Brigid Taylor. "Watching the movement on the screen … yes, it's like Armageddon is coming. The financial repression is benefiting South Africa. We've seen massive inflows into our bond market. Investors worried about banks collapsing are buying government bonds in South Africa."

Nehez okosnak lenni, ebbol lehet forint erosodes is, meg forint zuhanas is barmelyik nap.. Nem hiszem, ha azsia es az usa panikol, akkor a magyar piac szarnyalni fog, naprol napra valtozik az eurozonas helyzet, es egyelore ugy tunik negativ elojellel..

Szerintem a SocGen-es arc ezert mondja, azt amit mondott...Velemeny?
@tölgy:
Ez a bizonyos "szabadságharc" nem több, mint retorika. Akkor találták ki, amikor kudarcba fulladtak a tárgyalások a Valutaalappal.

@kicsijuti:
Neked is: az IMF távozása anno nem döntés volt. Az történt, hogy a kormány nem tudott hihető makropályát felmutatni, aztán két hét után a küldöttség eredmény nélkül hazament.
Ezután találták, hogy kirúgták őket és különben is a függetlenségünket veszélyeztetik. Ez tisztán belpolitikai használatra szánt szlogen volt, ami önálló életre kelt.

Mellesleg pont a piacról történő finanszírozással van probléma. Az, hogy évi 8%-os kamatra tudtunk csak hitelt felvenni igen rossz jel. Ezt nem fogjuk tudni előállítani, pláne recesszió környéki időkben.
@Kuku: csak tudná az ember, hogy 'devizapara megoldása' alatt mit is értesz. Mert ugye egyrészt a magyar állam _is_ elég tekintélyes méretű, devizaalapú adóssággal rendelkezik, meg a lakosság _is_. Billgéc pénze kevés lenne mind visszafizetni.

Azaz a 400HUF-os euroárfolyam az államadósság-rátát mindenképpen fellőné egy lépésben 100% fölé, a 'visszafizethetetlen' tartományba: mivel a befektetők nem teljesen hülyék, ez együtt járna a refinanszírozás árának drasztikus emelkedésével.

A lakossági árakra, a belső fogyasztásra gyakorolt hatásával együtt (600HUF-os benzinár csak a kezdet) ~ az ország teljes kivéreztetésével lenne egyenlő a dolog.
@Pierr Kardán: Őszintén? Ha valami nagy gazdasági guru ennyire ajánl valamit, én már csak azért is az ellenkezőjét csinálom :) Eddig nagyon bejött.

Pénzügyekhez nem értek, de empatikus ember vagyok és megértem mi motiválja a tömegeket. Márpedig piacokat a tömegek mozgatják, és ez a tudásom elég egy tisztességes stabil hozamra a tőzsdén.

A cikk írónak abban igaza van, hogy nagyon, de nagyon feltűnő volt hogy a csapból is a forint/Orbán fikázó cikkek folytak az utóbbi napokban amik mind a forint gyengítésére játszottak, a tömegek befolyásolásával. Szóval ha lett volna valutám tuti hogy forintot veszek még a mélyponton.

Nem vagyok egy összeesküvés hívő, szeretem a kézzel fogható bizonyítékokat, de amikor a fenti tömeg hisztéria keltéssel együtt, azt látom hogy a világ bankárai, azért húznak le egymás után, mert adósságot csökkentünk, illetve csökkentjük a függésünket tőlük, azért kezd bennem is motoszkálni némi szabadságharc érzés.

A cikk egyébként elég gyenge lábakon áll, inkább hőbörgésnek mondanám, más esetben továbblapoztam volna, de a sok manipulatív hajbókoló cikk között jelenleg ezt az egyet találtam, ami felfigyelt arra amire én is már pár hete.
Én időben shortoltam a forintot és nyertem rajta. Manapság ez a legjobb üzlet. Állampártunk illusztris képviselői is ezt csinálják, persze némileg több bennfentes információval. Hülyéknek meg eladják a munkaalapú társadalom dumát.
@dekol84: Menj, iratkozz be valami iskolába. Rád férne némi iskolázottság és tanulás.
@Kivlov:
A lófaszt, itthon 400-500 ezer nettóval úgy lehet élni, mint Németországban 1 millió nettóval(Ft-ba átszámolva). Persze, persze, a műszaki cikkek olcsóbbak, a bolti élelmiszer ugyanannyi, de nézz már rá a lakhatási költségekre és a szolgáltatóiparra!

Nyilván a probléma nem is ez, hanem az, hogy a hazai fizetések mediánja olyan 80-100 ezer körül lehet...
Lehet vitatkozni, vagy sírni azon, hogy a nemzetközi pénzvilág játszik velünk, de egy dolgot el kellene fogadni, és ebben reálpolitikusnak lenni (bár ez a szó eleve önellentmondás, ma Mao-n). Az tény, hogy kicsik vagyunk. Lehetünk huszárosan bátrak, de a többiek (bankok, cégek) jóval erősebbek nálunk. Ez sajnos ténykérdés. 2000-ben legalább 42 olyan cég volt a világon, aki nagyobb gazdasági erőt képviselt, mint Mao összességében. Ha kicsik vagyunk, ahhoz illő versenystratégiát kellene választanunk. Ha a hangya le akarja győzni az elefántot, nem szkanderra hívja ki...
@Donor:
Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy miért van ki a töke fél Európának Orbánnal. Igen, az elvakult hívek erre azt szokták mondani, hogy a nagytőkével szemben az ország érdekeit szolgálja. Csak ez paradoxon, ugyanis ha az ország érdekét szolgálná, akkor nem akaszthatná össze a bajuszát ilyen szinten azokkal, akik tönkre tudják vágni kintről az országot.
@Zabalint: Itt szép lehetsz, de okos nem. Amit írsz a bérekről valószínűleg igaz, bár érdekes lenne megnézni, hogy ténylegesen mennyi is az annyi? (Például: amikor a KSH közzéteszi az átlag bér értékét, akkor jó lenne tudni a módszertant ahogy erre az eredményre jutott. ) Mindenesetre a minimálbér kérdéséről már olvastam pro és kontra érveket, ha akarom mindkettőt elhiszem, ha akarom egyiket sem.

Az egyik oldalról sírnak a cégek, hogy ezt már nem tudják kifizetni, itt a gazdasági összeomlás újabb oka. Másrészről sírnak (egyes) elemzők, hogy a gazdasági fejlődést fogják vissza az alacsony bérek (mert nincs miből élénküljön a belső kereslet...). No tegyél igazságot. :-)
@Ben Franklin:
Szlovákia olyan, hogy van Pozsony és környéke, az top10-ben van ez EU-s régiók között Európában, elhagyva a szomszédos Alsó-Ausztriát, meg van a többi része, amely elmaradottabb, mint nálunk Észak-Magyarország.
@Zabalint: Bár önmagában nézve igaz amit a paradoxonról írsz, de mivel nem gépek élnek a Földön, ez nem így működik. Ha így gondolkodna mindenki, akkor se '56, se Francia forradalom, se '48 nem lett volna, se az angoloknál némi ribillió anno, aztán mitől lenne újkor? (Mondandómnak NINCS aktuálpolitikai összefüggése, pusztán megállapítás)
@68nyara:
Nyilván vállalkozóként azt szeretnéd, hogy keveset kelljen kifizetni, de mások mégis sokat fizessenek az alkalmazottaiknak, hogy megvehessék a termékedet, miközben valamilyen titokzatos okból mégsem mennek el az alkalmazottaid oda, ahol jobban fizetnék őket...

Az adójóváírás amúgy faszság, én középtávon egy háromkulcsos adórendszert tartanék értelmesnek, az adójóváírás eltörlésével. Lenne egy nagyon alacsony kulcs, a minimálbér és akörülieknek, lenne egy kulcs kb. havi 300 ezer nettóig, fölötte pedig a legnagyobb kulcs. Azután pedig évekkel később, mikor a világ már tényleg kimászik a válságból, akkor lehetne egykulcsos. Nem az egykulcsos SZJA-val van a bajom, hanem az időzítéssel. Ilyenkor nem jó érv, hogy a 400-500 ezer nettót kereső sem gazdag. Amikor van bőven, vagyis fellendülés esetén, akkor kell igazságosan adóztatni, válság idején viszont ugyanezen elvet követve a fél ország éhezhetne.
a baj, hogy az allam hasonloan el mint a zemberek nagytobbsege..
szeret jobban elni mint ahogy megengedheti!
ezt viszont hitelbol tudja csak megengedni..
a imf a piac a bank a karvaj toke meg piiizt csak profitra ad!!

csinalni kell egy a koltsegvetest...
- annyit koltunk amennyit beszedunk
- vagy a legjobb 3% al kevesebbet koltunk mint amit beszedunk...
amit megsporolunk az megy az allam adossag valos torlesztesere
punk-tum

De hat!!!
- etetni kell a cimborak es holdudvarok gazdasagi vallalkozasait jo kis lezsirzott szerszodesekkel
- alsobb szinteken mennek a mutyik, BKV, MAV, onkormanyzatok

a zemberek zsebere konnyu szorni a lovet hulyesegekre 3x 5x 10X es aron autopalyak, vasuti palyak, illatos szokokutak, fenymasolo szamolas stb stb

meg ugye a zemberek a valasztok ha elvesznek toluk mindent se ovoda, se iskola, se egeszsegugyi ellatas, se nyugdij... (tulajdonkepen ezek elvetele folyamatason zajlanak)

ki fogja oket (mszp, fidesz, kdnp, lmp)...
MEGVALASZTANI!!!

ordogi kor kitorni nem lehet belolle ugyhogy marad a HITEL :):):)
a zemberek meg majd fizetnek......
@68nyara:
48 és 56 el is bukott, bár előbbi ért el maradandó eredményeket, azért elgondolkodtató, hogy esetleg Széchenyinek volt igaza a módszerekről.

De én nem azt mondom, hogy nem lehet szembemenni a dolgokkal, hanem azt, hogy ha igen, akkor ésszel kell csinálni, nem fejjel a falnak.
@Zabalint: És ezért nem szabadna már rég a statisztikákban a GDP adatot alapul venni, sőt annak is csak a bővülés részét. Távolról nézve ezek az országok (Szlovákia, baltiak, Románia, Lengyelország, szóval közép és kelet Eu, nagyjából ahogy van, aztán Portugália, Írország, stb.) tök jól néznek ki, van egy GDP amit szépen összehasonlítunk egymással és utána nyugodtan lefekszünk aludni, hogy pl. igen, Észtország mekkorát fejlődött, minden rendben.

Nemrég itt volt egy cikk az Indexen, hogy Szlovákia fejlettebb mint mi, mert mi csak a 38. ők a 36. helyen állnak a ranglistán. Ha megnézte valaki, akkor 1990-ben is előttünk voltak a statisztika készítői szerint. Aham, persze, ha a tényeket nem nézzük akkor igen.
Na, megnéztem a friss, tavalyi adatokat is, 4-5 olyan bank, biztosító volt/van, aminek nagyobb az árbevétele, mint Mao GDP-je. Egy másik képpel élve, bementünk a birkózóterembe, ahol nálunk erősebb, fittebb, magasabb, jobban trenírozott és gyakorlottabb versenyzők voltak, majd el kezdtünk kiabálni, hogy mi vagyunk itt a Király, aki egyedül is, meg önerőből is. Most őszintén, csoda ha letesztelték, hogy tényleg így van-e?
@Kivancsi:
10-15 éve még csak az állam gazdálkodott idiótán, az emberek többsége még nem. Igaz, ez részben annak volt köszönhető, hogy túl magas volt az infláció és az alapkamat ésszerű hitelfelvételtől. Én azonban akkor is úgy látom, hogy a támogatott lakáshitelek idején indult meg egy folyamat, akkor hitették el az emberekkel, hogy többet lehet költeni, mint amennyit megkeresnek. De az állam már jóval korábban elkezdte azt, amit az emberek csak a 2000-től.
@Lord_Valdez: A tömegek sosem tiltakoznak ilyesmi ellen.

Ha ilyen sok fingod van tudhatnád. :)

A politikai és gazdasági elitnek lenne a felelőssége ez. Pontosan úgy, ahogyan más országokban működik ez.
Srácok, én nem értelek benneteket.. Titeket az egyáltalán nem zavar, hogy az euró közben teljesen szétesőben van, és ennek Mo.-i hatásai is lehetnek, és ezért van a HUF gyengülés?

www.marketwatch.com/story/the-euro-must-be-split-up-2011-11-21
@Kuku: A FT gyakorlatilag mást se csinál, mint a saját érdekeit védi(az mszp szekerét tolja).

Hogy az mszp-nek hogy sikerült ilyen szerepet kivívnia magának, az egy jóval érdekesebb kérdés.
A végén sok lámpavassal remélhetőleg.
@harmincas: Harmincas létedre itt tartasz? Ez szörnyű. Kicsit még próbáld továbbgondolni, miért is nyilatkozhat még ilyeneket.
@Zabalint: Ezt viszont rosszul látod, a folyamat 1968 után kezdődött, amikor elkezdtek építkezni extra alacsony hitelekkel és extrémen alacsony építőanyag árakkal (mert szarrá támogatták, persze hitelből) az emberek. Sajnos, azt kell, hogy mondjam (és most sokan anyázni fognak ezért), hogy az akkori pénzügyi helyzethez képest semmi alapja nem volt a vidéken (meg Bp. családi házas környékein) hirtelenjében felhúzott családi házaknak. A paneleknek sem sok. No azóta gondolja azt a magyar ember, hogy az természetes, hogy 8 óra gyárkapun belüli munkakerülésből is lehet 90-100 nm házat építeni.
@salisbury:
Érdekes, nekem is valami hasonló jutott eszembe...
A shortolás a tőzsdézés egyik formája. Aki belevág legyen felkészülve rá, hogy bukhat is. Ez olyan, mint a társasjáték. Ha a másik fél két kockával 2-9-et dob akkor nyertél, ha 10-12-t akkor buktál. Magyarország az IMF visszahívásával 12-t dobott, a másik fél vesztett. Ha nem köti meg vele a szerződést 2-t dob és ő veszít.
@Zabalint: esszel kell csinalni a dolgokat? Hat ez erosen nezopont fuggo. Magyaorszagon van egy jobb meg egy baloldali maffia. Maffia, mert "Protection racket"-ben utazik. A "megbizoik" a tarsadalmi spektrum ket vege, az also veg a jovedelemtranszferre hajt, a felso resz pedig a konkurenciatol valo vedelemre (torvenyi versenykorlatozas), piacszerzesre. Az also szferat propagandaval es kis osszegu kifizetesekkel, a felsot pedig haveri kapcsolatokkal inteztik. A cel a kozeposztaly, toluk lehet csak elvenni. Persze a jelenlegi elvonasi szintet novelni kell, mert nem fedezi a koltsegeket, es az igatlanadon keresztul lassan az also osztaly is meg fogja erezni ezt, nem veletlenul halogatjak...
Csak azt felejtik el az itthoniak, hogy rajtuk kivul meg mukodnek hasonlo "vallalkozasok", csak sokkal magasabb szinteken.
Most akkor orulni kellene az IMF-nek, aki egy nemzetkozi szintu protection racket-et hajt vegre, mert az itthoni tullot a celon? Tenyleg ez a ket valasztasi lehetoseg van csak? Szomoru lennek...
@Crescendo: OK, megoldás? Mi a harmadik lehetőség szerinted? (komolyan)
@68nyara: a hitel azert van hogy a zemberek a vallalatok fejlodjenek.
Igenis hasznalni kell...

Normalis gazdasagban ami evrol evre szepen nol es bovul az emberek fizetese emelkedik kezdi utolerni az elmult 50ev lemaradasat a nyugathoz kepest ott a hitel egyik legfontosabb alap epito elem..

a problema ott van, hogy ez egy olyan allamnal aki pazarolva, kontrol nelkul el szorja a lovit magara a cimbiknek a mutyira...
Nem a gazdasag fellelnduleseert tesz hanem csak KERESZTbe tesz...
Ott nem lesz bovules nem lesz utoleres hanem ami az elmult 20 evben volt sac/kb stagnalas van vagy valamicske bovules..

- nincs uj melohely ami van ott is foss fizetes van minimalber es kicsivel felette
magyaran szolva nincs sok befizetes az allamfele..
viszont az allam nyugati szinten szeretne elni.. Audi, 2M fizetes stb stb..

Az arak epitoanyag, uzemanyag, lakas arak mar mar verdesik a nyugat szinteket... (esetleg mar tul is lepte)

az 500eu fizetesre nyugati aron vasarolni hitelre....??

EZ mind az emberek mind az allam oldara igaz!!

NEM MEGY!! EXTRA eladosodas nelkul :(:(
@Zabalint:
dehogy lehet úgy élni.
de amúgy minden, mert kb minden probléma forrása az irreálisan alacsony bérek...
Tévedés azt hinni, hogy shortolással, akár a posztban leírt "hátszél" előállításával együtt is a végtelenségig lehet gyengíteni valaminek az árfolyamát. Egy ponton ugyanis a hosszabb távra kalkulálók már elég alacsonynak tartják az árfolyamot ahhoz, hogy venni kezdjék. Erre az esés megáll, kis emelkedés is beindul. A shortosok erre zárják a pozícióikat, ez ismét felfelé hajtja az árfolyamot. Így az árfolyam beáll annak a szintnek a környékére, amit a piac reálisnak ítél.
Ezért lenne marhaság betiltani a shortolást, mert az csak lelassítaná ezt a folyamatot.

@soproni1: Én vagyok a brókerem, akkor én mindig nyerek? :-)
en azt mondom jojjon az IMF, az EU vagy akarki!
IGEN is tartsa kontrol alatt az allami koltsegvetest!
Mert a mi verunkbol valo tolvaj hazug maffia band keptelen ra!

Sajna valszeg sokaknak ez fajdalmas lesz!
- politikusoknak
- a mutyinak,
- cimbiknek
- holdudvarnak
- segelyen elonek
- nyugdijjasnak
- az al-nyomoreknak
- a 40 evesen nyugdijba menonek

azaz mindenkinek!

De tiszta lapokkal csak korrekt koltsegvetessel lehet!
Mashol lehet?
Csak a balkanon (Mo-on) nem lehet?

Szerintem uzejunk hadat swajcnak vagy nemeteknek... osztrakoknak..
Aztan gyorsan adjuk meg magunkat!
Hagyjuk hogy atvegyek az iranyitast..
Jo lesz nekunk Merkel asszony :):):)
Idejonnek azt rendet vagnak gyorsan...
ugy mint NDK val tettek!!!
@Kivancsi: "a mi verunkbol valo tolvaj hazug maffia band keptelen ra!"

Dehogy képtelen. Csak nem érdeke. Ez talán még rosszabb.
De az igaz, hogy mindenkinek fájna, ha rendet rakna valaki.

Amúgy jó a post, nagyon alátámasztja az IMF-es-bankos-összefonódós elméleteimet. Köszi!
@Zabalint: Az a gond hogy az egész fejlett világ vette fel nyakló nélkül a hitelek, miközben a termelés kikerült Kínába.
@kvpsgb: Erre nekem az az elméletem, hogy azok a pénzügyi körök, amik eddig csak spekuláltak, és shortoltak, most nagyban tolják, és valuta-és országbedőléseket idéznek elő, amiken rohadt nagyot keresnek. Ebben nyilván nyakig van az összes bank. Nekik meg nem tetszett, hogy
- megfingatják őket itthon
- nem akarunk IMF-hitelt
...és léptek.
@Lord_Valdez: "Akkor találták ki, amikor kudarcba fulladtak a tárgyalások a Valutaalappal."
- Nem fulladtak kudarcba, eleve nem is akartak megállapodni. Nekem van ismerősöm aki ott volt a tárgyalásokon. Eleve meg akartak szabadulni tőlük, mert a manyupot nem lehetett volna lenyúlni. Akkor pedig a megszorításokkal kellett volna kezdeni, amit igazából most is halogatnak.
@Kivancsi: Jobb helyeken a hiteleket termelőeszközökre veszik fel. Itthon meg autóra és plazmatévére (meg lakásra, de az azért más nagyságrend, azt fizetésből nem lehet kihozni).

Meg a magyar cégek, hm, ott hazudják magukat veszteségesnek, ahol tudják, és nem nagyon fizetnek adót (a 27%-os áfát se fogják) -> így nem nagyon lesz GDP.
Na végre! Látom egyre többen értik és tudják mi folyik a pénzügyi világban.Egy a lényeg őket csak az érdekli hol mekkora hasznot lehet beseperni.Hogy majd a kérdéses országgal mi lesz az másodrangú.Sajnos egyre falánkabbak.De már kezdődik az emberekben az ébredés. És ugye hogy nem lehet eljátszani a nagymenőt? Megvannak az eszközök hogy vissza kényszerítik az ugrálókat az asztalhoz.
@ColT: Na! Te is egyszerű vagy mint a faék. A fejlett világ évi 3-4 százalékkal, de lehet hogy öttel, többet fogyaszt mint megtermel.
A bankok meg hiteleztek és jóval több lett a virtuális pénz mint a mögötte lévő árú.
Ez dőlt most össze.
Persze ennek vannak vámszedői, de messze nem a bankok profitja az ok.
@ColT: "Jobb helyeken a hiteleket termelőeszközökre veszik fel. Itthon meg autóra és plazmatévére " - a faéket visszavonom, mégis csak kapisgálsz valamit. Az ország éveken át nem takarított meg semmit, a hitelt meg fogyasztásra vette fel, nem termelő beruházásra.
@röhögő: Ez miért nem illik abba, amit mondtam? Ezt mindenki tudja.
Amúgy az "előző" válság elején megmondtam, hogy addig fog ez tartani, amíg el nem tűnik az, aminek nincs fedezete (a volt munkahelyem el is tűnt, pedig az sem volt kis cég, csak balfaszok voltak :( )
@torró: Már filóztam ezen, hogy minket gyakorlatilag valaki már nullára írt, beáldozott, eladott.
@orient: A szakértői kormányhoz legalább egy nagykoala kellene, mert akkor az ellenség nem házon belül lenne.
@Zabalint: Ezzel az a gond, hogy ez most már nem a boldog 80-as, 90-es évek. Az EU-n belül szabad munkavállalás van - ami azt jelenti, hogy azok akik használható diplomával, 1-2 nyelv felsőfokú ismeretével rendelkeznek, úgy húzhatnak el innen, mint a pinty. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy nem fogod tudni beszedni a pénzt a 300 ezer forint felett keresőktől, hanem azt is, hogy komoly szakemberhiány léphet fel, ami hosszú távon akadályozza meg azt hogy ide olyan befektetők érkezzenek akik nem azért fektetnek itt be, mert a vietnami és az indiai munkaerőpiac túl drága nekik.
@Nzoltan: Akkor meg megint nem tudnának meghozni semmilyen törvényt, mert menne a huzavona.
@Kuku: Ne hidd. A magyar feketegazdaság szvsz alapvetően három lábon áll:
1. Van egy olyan drága nyugdíj, szociális, oktatási , egészségügyi rendszer ami messze túlmutat az ország lehetőségein. Nem hiszem, hogy túl sok hely lenne még a világon ahol valaki simán leélheti úgy az életét, nevelheti a gyerekeit, úgy hogy közben életében nem volt rendes munkahelye.
2. Van egy igencsak lerohadt magyar gazdaság. Itt a cégeknek kb. a gengszterváltás óta csak szar és még szarabb gazdasági környezet jutott - és eleve hátrányból indultak egy olyan EU-s céggel szemben Pl. akinek sikerült kihagynia a 40 év cuculizmust. Ezek a cégek nagyjából örülnek, ha megélnek.
3. Ugyanakkor, ezek a cégek foglalkoztatják az emberek 2/3 részét. Azaz, ha megszűnnének, akkor sok-sok ember kerülne az utcára, a legkisebb remény nélkül hogy záros határidőn belül munkája lesz.

Állam bácsi így egyet tehet - beszedi a pénzt onnan, ahonnan tudja, úgy ahogy tudja.
Ez a poszt most vegulis mi a tokomrol szol? Van egy elemzo, aki eladasi ajanlast ad a forintra. A forint emelkedik az IMF hirre, erre az elemzo megismetli az ajanlasat arra hivatkozva, hogy az IMF targyalas kudarcba fog fulladni. Tette ezt akar azert, mert igy gondolja, akar azert, hogy a sajat segget mentse, mert nem jott be az otlete.

Ez egy olyan tortenet, amihez hasonlok szazszamra lejatszodnak minden heten. Akinek ennyire nem tetszik a kapitalizmus, az mennyen vissza a cipot cserelunk csirkelabra rendszerhez. De legalabbis gondolkodjon el rajta, hogy van-e ertelme tudatlansagbol hulyesegeket posztolni a neten.
@röhögő: Az igazi probléma szvsz az, hogy az EU-s támogatások felesleges infrastrukturális fejlesztésekre mentek, olyasmikre mint városok főtereinek felújítása, iskolák, tornatermek, önkormányzati épületek építése/felújítása amiket aztán nincs pénz fenntartani, de vígan ide lehetne sorolni az autópályák jó részét is. Ahelyett hogy olyasmire költötték volna a pénzt mint Pl. az írek - a hazai gazdaság helyzetbe hozására.
@midnight coder: De egy csomó olyan helyről nem szedi be, ahonnan lehetne... Ha te kisemberként elrontod az adóbevallásod, megvágnak. Egy nagyobb cég meg ott simlizik az adókkal, ahol tud. Azoktól nem szedi be senki, meg a minimálbéres luxusautós vállakozóktól sem.
És ezen nem változtat a 16% SZJA, meg a 27% ÁFA sem, mert azt se fogják több embertől befizetni, csak az szopja, aki eddig is beizette.
@midnight coder:
Mondjuk azért a felújítások is sok munkahelyet teremtettek, az autópálya meg rohadtul kellett, az igaz. (Ja, meg egy rakat EU pénzre meg van szabva, hogy mire lehet költeni.)
Ennek ellenére valóban lettek volna jobb módozatok, ahogy mondod.

(Autópálya; viszont pl. ha lemész róla, akkor akár egyszámjegyű főutak is olyan tré állapotban vannak, hogy közlekedni is alig lehet rajta, és akkor még nem mentél be kis falukba mellékutakon. Vagy ott már nem számít, mi van?)
Lehet ezeken a dolgokon hosszasan okoskodni, meg "ideges a piac" és társai, miközben valójában annyiról van szó, hogy ez a Benoit Anne is csak egy a sok szélhámos közül, akiknek átmenetileg és pénzért ugyan, de nagyon sokan kedvelték az édesanyját, (innen eredhet mondjuk a pénz iránti vonzalma).
Sajnos nem explicite illegális amit csinál, mert egy kis korrupciót, csalást, bennfentes információt ezek mindíg ki tudnak magyarázni, lásd pl. "lobbizás".

Az az egyetlen érdekes kérdés, hogy vajon miért vannak nyitva hagyva az ilyen szélhámos lehetőségek, miért nem kérik ezeket számon, teszik felelőssé, stb. De ez a kérdés is költői.
Akinek van esze, és shortolt, az 310-315 Ft. körül kiszállt. Nameg nem akkor kezdte a shortolást, amikor egy banki elemző felhívta rá a figyelmet, hanem már előbb. Szóval a "megélhetési" shortolók már leakasztották a nagy lóvékat.
@TomT: Mitol lesz megis szelhamos? Te mondtal mar eletedben olyat, hogy szerinted a forint erosodni fog vagy pl, hogy szerinted az OTP reszveny tul draga? Mert ha igen, akkor ugyanolyan szelhamos vagy, mint o (az, hogy a te velemenyedet le sem szarja a penzvilag, az overe meg esetleg neha halllgat, annak itt semmi szerepe sincs). Ha meg meg sosem, akkor valoszinuleg nem tul sokat tudsz errol a temarol...
@TomT: Ennyi!

@abaka: Írta. Nem explicite szélhámos. De gyakorlatilag az üzlet ilyen mocskos dolog, és én sem nézem semmibe a pénzembereket. Semmilyen hozzáadott értéket nem képvisel a "munkájuk".
bizony
aki gyorsan váltott sokat, profitált
minden karácsony elött igy van: le és föl
az IMF-nek nincs köze ehhez
@midnight coder: "Állam bácsi így egyet tehet - beszedi a pénzt onnan, ahonnan tudja, úgy ahogy tudja. " - és fizeti a kurva sok léhűtőt.
@dekol84: Minek neked a pénz? Úgyis elvered.
Hogy ki ad hitelt, az nem mindegy. Felveheted egy banktól, vagy a helyi uzsorástól. Vajon melyik a jobb?

Én inkább kissebb lábon állok közben megszabadulok a maradék adósságomtól.
@ColT: Mi ebben a mocskos dolog? Az, hogy barmilyen ajanlast adott a forintra, vagy pedig az, hogy eladasit?

A hozzaadott ertekrol: A penzugyi szektor hozzaadott ertekerol hosszasan lehet beszelni, de altalaban idopocsekolas. Akinek minimalis ralatasa van a temara, annak ez sosem volt kerdeses, a tobbieknel pedig ez egyszeruen csak hit kerdese. Plusz altalaban ennek a hitnek az egyik legfobb forrasa, hogy a hivok minden erofeszitest megtesznek, hogy tudatlansagban tartsak magukat. Ezert aztan kenyesen elzarkoznak az eszervek elol. Pedig nem kell olyan sokat gondolkodni, hogy belassa az ember, mik az elonyei annak, ha egy valuta/reszveny/kotveny etc a valos erteken kereskedik....
@Zabalint:

I . Nézd, Orbánnal azért van ki a tökük, mert
1. precedenst teremtett a krízis és iparági adóival. T.i. arra, hogy KEu NyEu cégeket jó alaposan megadóztat.
A precedens érték mellett ez jelenleg a pénzügyi stabilitást is veszélyezteti, hiszen a KBC és az Erste p.l. a bankadók és az előtörlesztés miatt több mint egymilliárd EUR s veszteséget szenvedett el Q3ban.
2. Nem tetszik nekik Orbán stílusa. ( Bár a Szarközy meg a Berlusconi stílusa sem a legjobban fésült ).
3. Hosszabb távon nem tetszik nekik az euroatlanti irányvonal feladása, meg az hogy az oroszokkal meg a kínaiakkal barátkozik.

Érdekes módon senki nem kifogásolja az
1. koncepció és a stratégia hiányát, t.i. hogy Orbánnak még csak terve sincs arra, hogy hogy tudná az országot jövedelmezővé tenni. Biztos nem stadionok építésével.
2. koherens gazdaságpolitika hiányát.

Fennáll a veszély, hogy az IMF a szekoriális adók eltörlését szorgalmazza, és azt, hogy a nép kapja meg a kifizetetlen számlát. Ez így természetesen furcsa, hiszen p.l. a KIBASZOTT és TÚLÁRAZOTT autópályákat a Strabag meg hasonló NyEu cégek épitették. Az osztogatáson kívül az infrastrukturális beruházások járultak hozzá az eladósodáshoz.

A másik ami hozzájárult, az az, hogy a bankok ( az anyabankok tudtával ) belementek a svájcifrank alapú hitelekbe. Namármost, aki már járt bankban nem ügyfélként, az tudja, hogy
a. ez egy strukturált termék, amelyet minimum le kell fedezni ( p.l. el kell swapolni, az opció kicsit drága lenne ). Ez nem történt meg.
b. vannak kockázatkezelési limitek és irányelvek. Ezeket le se szarták.
c. már nehogy azt mondja nekem valaki, hogy a KH Bank ( a KCB leánya ) nem az anyabank forrásköltségén (re)finznszírozza ezeket a hiteleket. Így nem érthető, hogy miért számitják fel az országkockázatot a hiteleseknek.

Ugyanakkor viszont a hitelt felvevők is csak egy strukturált termékkel spekuláltak, így felelősségük ( az államéval, ahol az ÁPFT és a MNB mindezeket megengedte ) megállapitható.

Na, mindezeket k.b. ilyen szinten és a demagógiát mellőzve kellene megtárgyalni.

II. A Financial Timesről.

Idén májusban olvastam az FTben, hogy "az elkövetkezendő 18 hónapban, 2o12 végéig, recessziós veszély nem várható, a világgazdaság növekedni fog. ".

No comment.

III. A shortról.
1. Tudományos cikk van róla, hogy a short csan átmenetileg és kis mértékben képes a részvények árfolyam esését megakadályzni, így pozitív hatása megkérdőjelezendő.
2. Megtiltása viszont káros lehet. Ugyanis sok ( nem direkt short ) pozíció szintetikus shortot tartalmaz, ha máshogy nem, az ú.n. put call paritáson keresztül.
@abaka: Az, hogy tudja, hogy mindenki elhiszi, amit mond, és ezzel simán visszaélhet. Ráadásul senkinek nem tartozik felelősséggel, és semmilyen követelményeknek nem kell megfelelnie.
Egy szaros ISO minősítéshez is ezer feltételt néznek, ez pénzügyi minősítőnél pedig...

A hozzáadott értékről pedig valóban nem érdemes beszélni.
@röhögő:
Na igen, gyanítom, hogy nem törték össze magukat. Viszont ekkor még senki nem beszélt a MNYP lenyúlásról. Lehet, hogy a fejükben már ott volt, de még nem kommunikálták.
@Scaramella va alla guerra: Jó a kommented! Gratula!
Az jutott eszembe, hogy én nem szerettem Gyurcsánt hallgatni, mert nem tetszett, ahogy beszélt. Őt inkább olvastam. De Orbánt sem tudom meghallgatni, mert nem tetszik, amit mond. Jobbára semmit. Őt nem is olvasom.
@ColT: Mindenki elhiszi, amit mond? Ha mindenki elhiszi, akkor nem 315 Ft lett volna az euro... Mikor valaki elad 310-nel forintot, akkor valaki meg is veszi azt... De azert par dologra kivancsi lennek.

1. Szerinted mit kellett volna csinalnia? Hazudja azt, hogy szerinte erosodni fog a forint? Mert az IMF elott egyertelmuen semmi ok nem volt az erosodesre. A kormany 180 fokos fordulata pedig eleg komoly meglepetes volt.

2. Miert az o felelossege, ha egyesek adnak a velemenyere? Miert nem azoke, akik az o velemenye alapjan fektetnek be? Senki nem kotelezi oket erre...

3. Ha mindenki az o velemenyere hallgat, akkor miert erosodott a forint? O tovabbra is eladast javasol.

4. Egy kulfoldi befekteto be akar fektetni Magayrorszagon, de fel az arfolyamkockazattol. Viszont azt latja, hogy van egy csomo bank, akinel ezt a kockazatot lefedezheti. Ezert aztan ugy dont, befektet nalunk. Szerinted itt van hozzaadott erteke a penzugyi rendszernek?
@Kivancsi: 1. ezt nem tudom mire válaszoltad nekem.
2. Az olyan mondatokat, amelyekben Audi, állam, 2M fizetés van, hagyjuk. Nem ezek miatt van szar helyzetben Magyarország, ez csak parasztvakítás a mindenkori ellenzéktől.
@Zabalint: Hülyeség. Ha a lakhatás meg van oldva, akkor sokkal olcsóbb Németország. Ha pedig nem, akkor kb ugyanaz. Ugyan több a bérlés, de azt családi viszonylatban simán visszahozod a fogyasztási cikkek árán.

Mikor kint voltam Németországban, vidéken ugyanannyiért lehetett házat venni, mint amennyiért itthon vettem. Persze az akkor 260-270-es árfolyamon számolva.
@Zabalint: Gondolom nem poénból teszi. Kényszerből. A devizaadósság megnyomorítja az országot. Nem kell szeretni viktorékat, de ítéletet mondani még korai. Egy folyamat közepén vagyunk. Egy év múlva már más lesz a helyzet.
@Zabalint: Ha a kisvállalkozásoktól elveszed a bevétel nagy részét valamilyen adó formályában, akkor nem lesz munkahely. A munkabér költségeit a vállalkozásból le tudod írni, de akkor is ki kell termelned egy akkora összeget, amit a járulékokra kifizetsz a munkavállaló után.
Ha valaki félmilliót keres, és ki tud venni annyit belőle, hogy még beleférjen egy akár minimálbéres alkalmazott, akkor már jól rát az állam. Ha viszont nem, akkor lesz mégegy ember, akit segélyezni kell. Milyen jó is az újraelosztás! Azzal legalább lehet manipulálni a tömegeket.
@abaka: Miután egy elemző tudatában van annak, hogy adnak a véleményére, már igencsak éreznie kéne a felelősséget. Remélem ezután lesznek is ezirányba lépések.

A véleménye alapján befektetők pedig valóban, nézhetnének utána a dolgoknak maguk is. Amúgy is, egy befektetést sosem hirtelen szokás megoldani, és sosem csak egysíkú információk alapján.

Az árfolyamkockázat és egyebek megint csak mesterségesen generált dolgok. Egyébként magának a pénzügyi szektornak megint csak nincs hozzáadott értéke, mert a befektetés tárgyához továbbra sincs semmi köze, önmagáért van, meg persze ennek eszköze az is, hogy rajta keresztül történjenek a dolgok, mert így biztosított a pénzszektor hatalma.
Egyébként nem csak hitelből lehet befektetni.
@Nzoltan: Ezeket a lépéseket valamikor muszáj volt megtenni, és minél később, annál szarabb lenne. És akárki lépi meg, azt utálni fogják a választók. Csak sajnos ez a kormány (is) balfasz módon intézi a dolgot, pedig a céljaik nem biztos, hogy rosszak.
@68nyara: gyors megoldas nincs. A politikusok epp olyanok, mint az emberek tobbsege (vegul is ezert valasztjak meg oket).
A tobbseg pedig a ker.tv-bulvarlap-MTI propagandaharomszogben eli le "intellektualis" eletet. Igy nagyjabol a muveltseguk es intelligenciajuk olyan 6-8 eves gyerek szintjen van. Ahogy minden gyerek nemi rosszindulattal konnyen megvezetheto, befolyasolhato.
Elso lepesben eleg sok embert el kell erni es ravenni, hogy muvelodjon, olvasson, tanuljon meg gondolkozni es lepjen ki a "kiskorusitasbol".
Erre vannak nagyon sikeresnek tuno kulfoldi peldak. De a szamok miatt oriasi feladat...
@ColT: "Miután egy elemző tudatában van annak, hogy adnak a véleményére, már igencsak éreznie kéne a felelősséget."

Akkor azert mar korbe is ertunk... Mert ha o valoban ugy gondolta, hogy esni fog a forint (megegyszer, az IMF nelkul ez nagy valoszinuseggel igy is lenne), akkor mit kellett volna tanacsolnia? Mert ugyebar o azt mondta, esni fog, es szerinted ezert szelhamos. Tehat hazudnia kellett volna arrol, amit gondol, annak ellenere, hogy tudja, hogy sokan hallgatnak ra, es akkkor lett volna becsuletes? Erdekes ertekrend...

"Az árfolyamkockázat és egyebek megint csak mesterségesen generált dolgok. "

Ez alatt megis mit ertesz? Tegyuk fel, hogy nincs penzugyi rendszer es barter kereskedunk. Te birkat termelsz es tudod, hogy egy birkat el tudsz cserelni 50 kg kenyerre a peknel. Tegyuk fel, hogy ez a pasztornak kedvezo arany es emiatt sokan pasztornak allnak. Nyilvanvalo, hogyha mindenki elkezd birkat termelni es senki nem megy peknek, akkor ez az arany elobb utobb megvaltozik, es mondjuk csak 40 kg kenyeret kapsz birkankent. Ez pedig, akarhogy is nezzuk ugyanaz, mint az arfolyamkockazat. Ha ez "mestersegesen generalt", akkor nem tudom ki csinalja, mertt ugyebar bankok nincsenek...

"nem csak hitelből lehet befektetni."

Ok, tegyuk fel van egy kivalo auto-design otleted, avagy jo vagy biokemiabol es van egy otleted az AIDS gyogyszerere. Akkor legyszi epits autogyarat vagy gyogyszergyarat, hogy megvalosithasd az otleted... Persze hitel nelkul. Sok sikert! Igen ez kirivo eset, de az az igazsag, hogy manapsag mar nagyon nagy a res (penzben es idoben) egy otlet megszuletese es akozott, hogy ebbol azz otletbol a kitalaloja barmi hasznot lat. A bankrendszer nelkul sosen lenne az otletbol valosag.
Hát ennyit a "közgazdaságtan törvényszerűségeiről"! Mintha a kocsmai "itt a piros,hol a piros" átverő játékra a valószínűség-számítás törvényszerűségeit akarnánk ráhúzni.
Orbán Viktor egy igazi szabadságharcos. Csak így tovább! Meg aztán, senki sem próféta a saját hazájában... :(

Ne feledjük, hogy az IMF mindig a gazadagokért, és a bankokért aggódik. Ha egy országot meg akar segíteni (akár hívatlanul is), akkor sohasem a munkások életét akarja javítani. Csak Orbán Viktor tudja igazán (a nagypolitika világában), hogy milyen sokat ér egy ember élete.

A nagypofájú bal-libsik mindig azt mondják, hogy fontosak a bankok, mert ők tartják életben a gyárakat, a cégeket. Na, de ha a gyárakban, cégekben nem dolgozna senki, akkor mit érne akár száz milliárd dollár is egy cégnek!? Vagy ha nem vásárolná meg senki sem a termékét? A mozgatórugó nem a pénz, hanem az emberi munka.
Az embereket kell megmenteni, s nem a bankokat.

Demagóg állításkánt, akár azt is mondhatnám, hogy jó pár ezer évig megvolt az emberiség bankok nélkül is.
@Vahakomb: Bar eleg trollszagu a dolog, azert egy aprosagra reagalnek.

"állításkánt, akár azt is mondhatnám, hogy jó pár ezer évig megvolt az emberiség bankok nélkül is."

A bankok nagyjabol egyidosek a civilizacioval. Mar Krisztus elott 2000 evvel is voltak bankok.

en.wikipedia.org/wiki/History_of_banking

Persze teny, hogy az oskorban par ezer evig megvolt az emberiseg bankok nelkul, de ott eljel te egyedul, nem hiszem, hogy olyan sokan oda vagynanak vissza.
@Crescendo: Hát, ezzel az a baj, mint az összes többi "elmélettel", nem számol az emberekkel. Az emberek nem egyformák (szerencsére és sajnos), így minden olyan elmélet, ami "az emberek"-re alapoz eleve hibás. Ilyen volt a kommunizmus, a demokrácia, a kapitalizmus, stb. Nem tudom a megoldást, nem is akarom megtalálni, csak szemlélődöm csendesen. A mondanivalód első felével, úgy-ahogy egyetértek, a megoldást tekintve viszont szkeptikus vagyok. Nincsenek jó példák egyébként, maximum messziről annak tűnő példák.

Ez nem azt jelenti, hogy ne kellene pl. az oktatásra, művelődésre költeni. Dehogynem, sokat, rengeteget kellene, de ettől még a társadalom túlnyomó többsége nem fog tudni rendszerben, vagy ne adj isten hosszútávon gondolkodni. Soha.
@abaka: A bankrendszerrel nem az a baj,hogy létezik,hanem hogy gátlástalan magánemberek kezén
összpontosul. Konkrétan: a magyar állam jegybankja verethetne forintot és odaadhatná neked
egy AIDS vakcina gyár létesítésére,de az MNB-nek ez tilos. A FED /magánemberek bankja!/viszont korlátozás /és fedezet/ nélkül nyomtathat dollárt,
kamatra és biztos fedezetre ad belőle bárkinek.
@Nzoltan:
Azért a lakhatás nem baromira mindegy. Ismerek olyat, aki itthon nettó 350-et keresett, kint ugyanebben a pozícióban 800 ezret. Kb. 20%-át költi itt és ott is bérlésre, de itt ez egy lakás, ott egy szoba csak. Rezsi is magasabb ott, meg minden szolgáltatás. Ingatlant ne a pestit vesd össze ottani kisvárosokkal, mert amúgy sokszoros különbség van ha hasonlót hasonlítasz hasonlóval.

"Egy folyamat közepén vagyunk. Egy év múlva már más lesz a helyzet. "

Egyetértek. Most manyuppal együtt sikerült növelni az államadósságot, jövőre már nem lesz mit lenyúlni...
@midnight coder:
Aki ki akart menni, eddig is kiment. Ha igaz lenne az a fokú társadalmi mobilitás, amiről beszélsz, akkor itthon is annyit lehetne keresni diplomásként, mint az EU átlag, mivel ha elmennek, akkor valakit ide kellene csábítani, a munkaerő kínálat csökkenése miatt meg emelkednének a bérek. Éppen azért nem történik ez meg, mert nem húz ki mindenki.

És ami lényeges, nem az az 5-10% nettó béremelkedés a döntő, amit az egykulcsos SZJA ad, amikor 4-szer annyit lehet keresni Németországban.
@Nzoltan:
Nem értem hol írtam, hogy a kisvállalkozásoktól vegyenek el pénzt? Vagy az adójóváírás eltörlésére gondolsz(minimálbéres kisvállalkozók)?
@vezér01: Te lenyegeben azt mondod, hogy a kozponti bankok puszta penz nyomtatassal erteket tudnak krealni. Ez nincs igy. Ha egy kozponti bank penzt nyom, az inflaciot general (elobb-utobb). Tehat effektive penzt von el azoktol, akiknek megtakaritasa van (mert a vasarloereje csokken a megtakaritott penznek), es odaadja annak, aki a kibocsajtas utan megkapja az uj penzt (tehat pl neked, ha a te otletedet finanszirozna az MNB).

A bankok hasonlo dolgot csinalnak (a megtakaritok vagyonat adjak kolcson azoknak, akiknek penzre van szukseguk), de par nagyon komoly kulonbseggel.

1. A kozponti bankok diszkriminalas nelkul minden megtakaritotol vesznek el vaygont. Raadasul cserebe nem kapnak semmit. A bankoknal kapsz kamatot a megtakaritasaidra.

2. A banki hitelezes nem general inflaciot.

3. A bank piaci alapon adja a hitelt, tehat, aki hajlando megfizetni az arat az kap, aki nem az nem. Kozpontositott hitelezes a korrupcio melegagya. Most itt lehet arrol vitatkozni, hogy mukodhet-e egy kozpontositott rendszer korrupcio nelkul, de a valasz nem. Nem mukodhet. Meg soha senkinek nem sikerult megcsinalni.
@abaka: És szerinted ezek véletlen dolgok?
A hitelek terjedése is, és a pénzügyi elemzők esetében is az, hogy ha ő azt mondja hogy esni fog, akkor akkor is esik, ha amúgy nem esett volna?

@vezér01: Ezt szerintem hiába mondod neki, hiszen a pénzvilág teljesen tiszta (szerinte).
@abaka: Hm, az egy dolog, hogy voltak bankok, de attól még nem feltétlenül volt MINDEN az ő kezükben. És nem tudtak (annyira) visszaélni a hatalmukkal (na persze volt más, aki visszaélt ;) )
A látszólagos szlovák demokráciában pedig ez folyik az újságírókkal

www.szabadujsag.com/hirek/koezeleti-hirek/4163-ujsagirokat-hallgattak-le
@ColT: Ne haragudj, de ezt nem ertem pedig tobbszor is elolvastam. Az egyertelmu, hogy megprobalod elkerulni, hogy barmmelyik felvetesemre reagalja, de ezen tul tenyleg nem tudom mit akarsz mondani. Plane ezzel:

"a pénzügyi elemzők esetében is az, hogy ha ő azt mondja hogy esni fog, akkor akkor is esik, ha amúgy nem esett volna?"

Ebben a posztban nem pont arrol van szo, hogy azt mondta az elemzo (akire ugyebar MINDENKI hallgat), hogy esni fog, aztan megis emelkedett?
@ColT: Vezer01 azt mondta nem voltak bankok. Voltak. Ennyi.
@Karmadealer: A cinikus bolcsesseg es tapasztalat kozti kulonbseg sokszor csak nezopont kerdese.
Kulonben definicio alapjan ha valsag van, akkor nincs minden rendben hogy a kerdesedet megvalaszoljam (ambar a kapitalizmus sajnalatos velejaroja a valsag, de nem ez az alapveto letezesformaja mind minden mas most jelenleg elo tarsadalomformanak). Sajnos Magayrorszagnak az az elso is igen kellemetlen talakozasa evvel a jelenseggel, de sajnos lesz meg tobb its.

De toled idezve: ', hogy milyen arányban osztják vissza a beszedő országnak az adót, azt gondolom hogy egy másodlagos kérdés'
Nos ez nagyon nem masodlagos kerdes. Ez a mas f***val verem a csalant hozzaallas. A reszletek kidolgozasa nelkul ez csak egy populista szolam, ami csak kart okoz. Arrol nem tehetek hogy a reszleteket megoldani (megallapitani mi is a 'penzugyi tranzakcio', rabeszelni Kinat es Amerikat es atobbi) nem egyszeru. Nem is tudom, Merkel miert nem a luxus auto gyartasra akar kivetni adot.
Na igen, minden bonyolult problemara van egy egyszeru megoldas - ami rossz.
Azonkivul megemlitenem hogy talan nem is a bevetel oldala lenne elonyos ennek az adonak, hanem a szabalyozasi => egyes kereskedesi tipusokat, bizonyos high frequency algo trading-et peldaul gazdasagtalanna tenne, ami lehet hogy nem lenne karos.
Na meg beszelhetnek errol orakat, csak arra szeretnem felhivni a figyelmet hogy gondolkodni kell mielott kiabalni kezdunk.
@Kuku: "Utána, úgyis valahogy kiiktatják a devizahitel problémát, majd leértékeljük a forintot a növekedés reményében. De akkor már nem 315-re."

De konkrétan hogy értékelik/engedik majd le az árfolyamot, mikor az MNB-nek kimondottan az infláció alacsonyan tartása a célja?

Igaz, fel lehet higítani a monetáris tanácsot saját emberekkel (már meg is történt régen), de akkoris: hogy fog az MNB elszámolni Brüsszel felé ha a hosszabb távra megcélzott 3% helyett 10% lesz az infláció?
@68nyara: Az iskolai képzésnek és a klaszikus müveltségnek semmi köze az önálló gondolkodásra való képességhez.

Ehhez vegyük hozzá, hogy a fenntartónak(legyen állami vagy magánintézmény) nem is érdeke a sok önállóan gondolkodó 'termék', mert a munkaerőpiacnak ilyesmire nincs szüksége. A legjobb üzleti egyetemeket is ide lehet számítani.

Peter Lynchnek (ez az a Lynch) volt egy kísérlete 7-10 éves gyerekekkel, jobb érzékkel választották ki a részvényeket, mint a Meryll-Lynch brókerei.

Pénzügyi önálló gondolkodást oktatnak/pl. richdad.com/, de alapvetően csak autodidakta módon tanulható és a fejlődésben nincs határ.
@abaka: Ki beszélt most a postról? Amúgy ez egy egyedi eset volt. Különben reagáltam.

(Amit nem értesz : kezd arrafele menni a dolog, hogy az történik, amit az elemző mond, és nem azért mert megjósolja, hanem az történik, amit akar. Ez nem mindegy. Azt mondja esni fog? Kitör a pánik, mindenki elad, és esik is! Ha nem mond semmit, akkor lehet nem esett volna. Persze eshet is, de nem biztos.)
Ez az IMF sztori is csak egy az elmúlt másfél évben, amikor a liberális lakáj sajtó megpróbál elefántot fúni a bolhából. 2 hét múlva pont annyira lesz napirenden és lesz pont akkor a hozadéka az ügynek, mint az új alaptörvénytől kezdve a bankadóig és különadóig át bármiig volt.

Egyszerűen képtelenek beletörődni, hogy elvesztették a hatalmat, a hegemóniát és jelen helyzetben még csak esélyük sincs visszakerülni, ráadásul minden aknamunkájuk ellenére a Fidesz bármelyik időközi választást torony magasan nyerte és töretlen a népszerűsége. Némelyik prominens elvtárs/elvtárnő szinte bele is őrölt, itt is csak a kontroll nélküli gyűlöletet lehet olvasni, a tehetetlenség dühét.
@ColT: Hm, pl en vegig a posztrol beszeltem, illetve a benne szereplo elemzorol. Azt hittem te is, mert eleg specifikusan szelhamosoztal. Egyebkent peldaul, tobbek kozott, arra nem reagaltal, hogy mit kellett volna csinalnia/mondania az elemzonek. De mondjuk arra sem, hogy miert nem kreal erteket a bankvilag, ha nelkuluk semmifele nagyobb volumenu vallalkozas nem valosulhatna meg. Ezeket csak ugy peldakent emlitem. Persze nem kotelezo valaszolnod, de ezek ugyebar reakciok voltak a te allitasaidra...

Az viszont jo, hogy van egy elemzo, aki megmondja merre fog menni a piac, aztan az arra is megy. Mar csak az kene, hogy megmondd melyikuk az. Nagyon tudnam hasznalni. Tudod en naponta kapok kb 10 ilyen velemenyt nagy nemzetkozi befektetesi bankoktol, es hat ezek aztan ossze-vissza javasolgatnak mindenfele dolgokat, egymasnak is ellentmondva. Jo lenne, ha csak azt azt egyet kellene elolvasnom, amelyik a tuti mondja meg... (igen, ez ironia volt)
@okostojáska: Na te aztán segghülye vagy! Tényleg ennyire birka vagy hogy nem jössz rá hogy Orbánék az IMF üggyel beismerték hogy rosszul mérték fel a gazdasági helyzetünket?
Amit mindenki harsogott már másfél éve?
@röhögő: És időközben meghoztak egy sereg olyan gazdasági döntést amit az IMF valószínűleg nem engedett volna. Szóval azért nem olyan egyszerű ám a helyzet...
@Ben Franklin: Azért az iskoláknak lenne némi közük hozzá, de mindegy, tény, hogy nem várhatjuk azt, hogy az oktatás kimenetén csupa zseni jöjjön ki. A zsenialitás valóban nem oktatás függő, maximum annak a kiteljesítése.
@abaka: " nem kreal erteket a bankvilag, ha nelkuluk semmifele nagyobb volumenu vallalkozas nem valosulhatna meg."
Simán lehetne ilyen, ha nem függene minden a bankoktól. Jelenleg függ de főleg azért, mert náluk a tőke.
A bankrendszer pedig azért nem kreál értéket, mert ők nem végeznek érdemileg semmit a befektetésben. Mások pénzét kezelik, ez nekem nem értékhozzáadás. És ráadásul elég pofátlanok, hatalmuk teljes tudatában (na persze nem közvetlenül). ezt persze könnye megcáfolhatod racionalitásban, de bármilyen morális elvek mentén az egész nulla, amit csinálnak. (Kezdve ott, hogy vajon miért csak a haszon számít bármiben, és nem az, hogy a társadalomnak jobb legyen. Utóbbi nem feltétlenül anyagilag értendő.)

"hogy mit kellett volna csinalnia/mondania az elemzonek. "
Konkrétan annyira nem ismerem a helyzetet, hogy ezt meg tudjam ítélni. Ellenben sajnos az ok-okozati összefüggések sem deríthetők ki egyértelműen, szóval felesleges boncolgatni tkp.
Már megint az elefánt fikázása. Mikor nő már ki a magyar ember ebből az önámításból?
Lehet ugatni, hogy igazságtalan kizsákmányolók a nyugatiak, de kérem: miért nem tetszettünk a kommunizmusban maradni, ha ez nem tetszik?
Azért, mert nem működött. Elszegényedtünk, gazdaságunk pont a most tapasztalható módon ment tönkre, hasonló mentalitás mellett. Ki az a hülye ,aki elhiszi, hogy amibe belerokkantunk 25 éve, az most működni fog? Pláne folyamatos világgazdasági válságban?
Akinek nincs pénze, az ne a gazdagokat fikázza, hanem álljon be a sor végére és dolgozzon. Mert ingyen nem lesz semmi, az csak álom. Meg hazudozásból se. Fe lehet akasztani a fél világot, de attól még ebben az országban nem lesz nagyobb termelékenység, se kevéssé pazarló állam. A picsogás,a sértettség meg ennek okán a aktuális közellenséggyártás még egy országot se tett sikeressé - minket se, amint az jól látható.
Jó volna végre a lényegre koncentrálni, nem hergelni magunkat: szarban vagyunk, mert ide juttattuk magunkat. Mi elbasztuk az elmúlt 20 évet amolyan görögösen, a nyugatiak meg nem annyira. Nálunk vannak megszorítások, nem ott. Fel kéne ébredni, hogy a hangulatkeltés ezen nem segít.
@68nyara: Minden zseni akiről olvastam rühellte az oktatást, vagy otthagyta vagy kirúgták, területtől függetlenül(Einstein,BillGates,JózsefAttila). De hát teljesen nyilvánvaló ez. Nem szeretik a tanárok aki nem megy a nyájjal meg nem szopkodja be az aktuális mantrát.
@ColT: "Simán lehetne ilyen, ha nem függene minden a bankoktól."

Ezt mar irtad. Attol viszont, hogy sokszor elismetled meg nem lesz igaz. En arra lennek konkretan kivancsi, hogy hogyan.

"Mások pénzét kezelik, ez nekem nem értékhozzáadás"

Konkretan olyan dolgokat csinalnak vele (hitelezes, kockazatkezeles stb.), amire az emberek egymaguk nem kepesek. Peldaul neked egymagadban nincs lehetoseged arra, hogy sok embernek adj par forint hitelt ezzel is csokkentve a kockazatodat. A bank pontosan ezt csinalja.

Vagy peldaul ha megtakaritasaid vannak, akkor azt jo esellyel a bankban tartod. Ha magadtol magasabb kamatot tudnal rajta elerni kisebb kockazattal, mint a bank, akkor nyilvan nem raknad oda a penzed. Mi ez, ha nem errtek krealasa a megtakaritok szamara?

Miert van az, hogy az emberek mindig a bankoknal kezdenek el moralizalni? A Pampers sem azert gyart pelenkat, hogy a babaknak jo legyen. Sot te sem azert mesz be a munkahelyedre, mert segiteni szeretnel a munkaadodon, hanem, mert fizetest kapsz.

"annyira nem ismerem a helyzetet, hogy ezt meg tudjam ítélni"

Annyira viszont igen, hogy siman szelhamosnak nevezd az elemzot. Hogy is van ez?

Ja, a bankok merhetetlenul pofatlanok, ebben teljesen igazad van.
@Ben Franklin: Nem egészen. A zseni mindig kilóg a sorból, általában szociálisan is, és a korábbi oktatási rendszerek nem tudtak semmilyen devianciát kezelni. A maiak kicsit jobbak (nem a miénk :D )
@ColT: "A bankrendszer pedig azért nem kreál értéket, mert ők nem végeznek érdemileg semmit a befektetésben."

Pl. próbálnak róla meggyőződni, hogy a befektetés megtérül.

Egyáltalán: megszabaditanak téged a befektetéssel kapcsolatos milliónyi időtrabló intéznivalótól.

Meg nem csak a szomszéd Józsival hoznak össze, ha befektetni szeretnél, hanem egy kicsit szélesebb horizonttal.

De ezzel az erővel pl. a szumma kurmány se termel semmi értéket: szerveznek csak, egy darab audit se raktak össze saját kezűleg, a szemetek.
Miről beszélsz kuku?

A forint most is 316 körül van ! Hol itt az a kibbb-aszott nagy erősödés? Ha jól tudom 269-ről szálltunk fel erre a magaslatra.

okostojáska, látom mindenhol nagyon aktív vagy kár hogy fizetett .
A gyűlölet meg belőled jön nem másból - elemezd csak a szóhasználatodat. Zápulj már meg!
@waszabi: A picsogás,a sértettség meg ennek okán a aktuális közellenséggyártás még egy országot se tett sikeressé

- de igen, nagyon is, persze keménymunkával társítva (Németország 1930-39)

Mi elbasztuk az elmúlt 20 évet amolyan görögösen, a nyugatiak meg nem annyira. Nálunk vannak megszorítások, nem ott.

- attól függ mi a nyugat. A miénknél (ami eddig volt 2010től) sokkal durvább megszorítások vannak Görögországban, sokkal durvábbak kellenek Spanyolországban (fiatalok munkanélkülisége 45%). A román megszorítás is a magyar 10szerese kb.
@abaka: Az elemzőket azért merem leszélhámosozni, mert számomra elég valószínű, hogy nagyon nem függetlenek, és nem elemeznek, hanem befolyásolnak.

A hitelezésre meg semmi szükség nem lenne, ha mindenki addig nyújtózkodna, amíg a takarója ér. Igen, valóban nem pörögne ennyire a gazdaság, és stb. divatfogalmak, de valójában baj lenne ez?

Egyébként annyiban tartom inkorrektnek a bankrendszer _túlzott_ befolyását (nem a létével van bajom, csak azzal, hogy mindent a kezében tart), hogy míg egy termék gyártója direkte ad valamit a pénzedért - nyilván haszna van - addig a bank kb. a semmire kér pénzt tőled, és kb. befektetés nélkül gazdagodik. Számomra ez nem korrekt, de gondolom te ezt sosem fogod felfogni.

Amúgy hogy én nem adhatok hitet? De adhatok, csak ha többet kérek vissza, akkor lecsuknak uzsorázásért. Ebből a szempontból viszont a bankok ugyanezt csinálják, csak nekik szabad.
@ColT: Még az kéne hogy megtanulják a devianciát kezelni! A zsenialitás mindig deviancia, de nem minden deviancia zsenialitás.
@Ben Franklin: Ebben az esetben viszont minden zseni kiesik az oktatásból, de nem minden oktatásból kieső lesz zseni. És nem lehet kiszűrni, és megfelelően fejleszteni az amúgy is kiemelkedő képességűeket. (Fejlesztés != betagozódás, természetesen az is hiba.)
@ColT: A hitelezes valoban jo a gazdasag felporgetesere is, de nem csak erre. Azt kene latnod, hogy lenyegeben semmmilyen tokeigenyesebbb tevekenyseg nem tudna hitelezes nelkul megvalosulni. Ez nem ujkeletu dolog, erre mar evezredekkel ezelott rajottek az emberek. A legtobb termelo tevekenyseg nagy osszegu befektetest igenyel, amit aztan kesobb jo esetben ki is termel. Viszont osszesporolni a penzt nem lehet addig, amig nincs termeles, termeles pedig nem indulhat meg, amig nincs a penz osszesporolva. Bankrendszer nelkul az elmult 500 ev fejlodese nem lett volna lehetseges.

"addig a bank kb. a semmire kér pénzt tőled"

Ha ezt igy gondolod, akkor remelem visszafizeted a kamatokat, amiket a megtakaritasaidra kapsz. Hiszen a "semmire kapsz penzt"...

"De adhatok, csak ha többet kérek vissza, akkor lecsuknak uzsorázásért.Ebből a szempontból viszont a bankok ugyanezt csinálják, csak nekik szabad."

A hitelezes es az uzsora valoban hasonloak csak a feltetelek masok. Emiatt viszont a kulonbseg eg es fold. Ha megmutelek, mert szukseged van ra es akarod is, akkor orvos vagyok. Ha meg akaratod ellenere kiveszem a vesedet, akkor... Pedig a ketto hasonloan nez ki.

"Az elemzőket azért merem leszélhámosozni, mert számomra elég valószínű, hogy nagyon nem függetlenek, és nem elemeznek, hanem befolyásolnak."

Tettel valaha is barmit, hogy ezt a sejtest bizonyitsd vagy cafold? Csak, mert eleg eros kovetkeztetest vonsz le belole.

Nem fuggetlen: nyilvan, a Socgennek dolgozik, oda is van irva. Sosem mondta, hogy az.

Nem elemez: Akkor megis mivel gyozi meg a piacot, hogy ugy lesz, ahogy o mondja? Azert az az igazsag, hogy mikor euro-szazmilliokat fektet be az ember, akkor eleg komoly igenye van arra, hogy valami okot lasson a befektetesere (itt nem az elemzorol beszelek, hanem azokrol, akik ra hallgatnak).
@68nyara:
Butaságokat beszélsz.

Régen a házépítés úgy történt, hogy összesereglett a rokonság, és kalákában egy hétvégén felhúztak az ifjú házasoknak egy vályogházat, amiben akár egész életüket leélhették. Utána már csak a kajáért, ruházatért kellett dolgozni, és csinálhatták a gyerekeket tucatjával. Nem is volt akkor demográfiai válság.

Ma - a tolvajok kivételével - az emebr élete arról szól, hogy robotol - rosszabbul, mint a középkori jobbágy - a lakáshitel fizetéséért. Normális ez? Nem normális.
A mai technológiával egy kis lakás (35 négyzetméter) max. 1 évi (de hun van még ez is az egy hétvégétől?) munkával kifizethető kellene, hogy legyen. Punktum! Nincs apelláta!
ha a piac ezt nem tudja, akkor menjen a francba! A búbánatos francba!
Akkor az állam vegye ezt kezelésbe, mint az igazságszolgáltatást, rendőrséget stb. és brutális támogatással meg technológia fejlesztésekkel (központosított előgyártott elem üzemek stb.) tegye lehetővé, hogy mindenki 1, de max. 2 évi munkával lakást tudjon magának szerezni.
Nem lenne annyi hajléktalan, drogos fiatal, bűnözés, depresszió stb.
A fedél alkotmányos jog kell, hogy legyen.
Ebből nem engedek!
"Az elemzőket azért merem leszélhámosozni, mert számomra elég valószínű, hogy nagyon nem függetlenek, és nem elemeznek, hanem befolyásolnak."

Nem hiszem hogy bizonyításra szorul, hogy bármilyen jól kereső alkalmazott egy vezető elemző, mégiscsak morzsákat keres ahhoz képest, amit egy nagyobb kötés egyetlen esésen vagy emelkedésen hozhat. A tőzsde bennfentes kereskedelem, csak az a kérdés, ki mennyire bennfentes.

Persze ez konkrét esetben semmire nem bizonyíték, de inkább intuitív módon müködik a spekuláció, ha mindent bizonyjtani kéne, akkor a t. bíróság sebességével hoznák a döntéseket.
@intelCorei5: speciel az euro pénteken 303 forint volt, most épp 307 körül van.
@abaka: " Azt kene latnod, hogy lenyegeben semmmilyen tokeigenyesebbb tevekenyseg nem tudna hitelezes nelkul megvalosulni."
A jelenlegi rendszerben. De nem csak ez létezhet. OK, most ez van, sajnos. De attól még nem lesz jó, sőt teljesen el van rontva mostanra.

A megtakarításaim kamatainak a visszafizetésével semmi gondom nem lenne, ugyanis akkora kurva nagy összegeket adnak, hogy azt egy csövi egy nap alatt megkeresi.

"A hitelezes es az uzsora valoban hasonloak csak a feltetelek masok. Emiatt viszont a kulonbseg eg es fold. "
Egy hajszál. Pont azért, mert hitel nélkül meg se lehet manapság mozdulni, és ezt a bankok is tudják.

Khm, hogy az elemző nem független, azt nyilván nehéz bizonyítani, hiszen nem hülye, hogy kiírja a homlokára. De sejteni nem nehéz, hiszen a
pénzszektor is a kapcsolatokra épül.

"Nem fuggetlen: nyilvan, a Socgennek dolgozik, oda is van irva. Sosem mondta, hogy az."
Naív.

"Azert az az igazsag, hogy mikor euro-szazmilliokat fektet be az ember, akkor eleg komoly igenye van arra, hogy valami okot lasson a befektetesere "
De arra is, hogy valami módon bebiztosítsa... És ide jó egy jó haver, akin keresztül lehet manipulálni a a piacokat.
@abaka:
" hogy mit kellett volna csinalnia/mondania az elemzonek. "

Egészen konkrétan : a cikk végén lábjegyzetben feltüntetni, hogy a céges elemzéseiben a HUF shortra vételét ajánlja. ( Megjegyzem : jobb helyeket ezt így csinálják )

Mindenki emlékszik mi volt itt 1O éve : banki elemzők a "független" elemzéseikben pl olyan telekomcégeket magasztaltak, amelyeknek az IPOját pont az őket alkalmazó bank menedzselte, vagy nagy long pozícióik voltak benne.

Ez úgyannyira not done, hogy a SEC is megbüntette őket, sőt, egyet kettőt még a szakmája gyakorlásától is eltiltott.
Na, jó, az (luxus)autót nem soroltam az alkotmányos jogok által lefedett szükségletek közé, de pl. az internet is ilyen lenne.

Újra kell gombolni az egész társadalmi rendszert, emberek!
Ez így nem mehet tovább! Mert, ha így megy borzalmas (polgár)háborúkat látok!
Azért korai lenne leírni az eurhuf long pozíciókat jelenleg. Nyilván volt egy kis zárás múlt héten, de nagyon úgy tűnik, hogy a forint gyengülő trend egyelőre tartja magát. Szerintem lesz még új csúcs. CSak emlékeztetőül, 2008-2009-ben ilyen mértékű korrekciókat láthattunk: 286-253 (33ft), 304-286 (18ft), 309-293 (16ft) mielőtt elérte volna az akkori csúcsot 317 fölött. Maximum nem leszünk a továbbiakban alulteljesítők a régiós devizákhoz képest...
"pár óra alatt 7 forintot erősödött, amire rég nem láttunk példát"

Azért én valahogy nem vagyok oda a boldogságtól, mivel ezzel még mindig bőven 300 felett van egy euró...
@68nyara: szerintem ez nem "elmelet". Alulmuvelt valasztok alulmuvelt kepviseloket valasztanak... Mert eleg egy par jol hangzo propagandaigeret es maris megszavaztak a partot! Persze az igeretek mogotti tenyleges politikai menu nagyon szuk. Leginkabb soft fasizmus (lobbicsoportok, nagy cegek , partamogatok igenyeinek kielegitese). Ha megy akkor csak a kozpeosztalyt nyuljak le, ha nagy a gond, mint most, akkor az also retegekre is hat, de a special interest erinthetetlen. :(

Amugy en lenyegesen kevesebbet koltenek az oktatasra. Lenyegesen tobbet koltunk erre, mint 20 eve, az eredmenyek azonban egyre rosszabbak. Visszaallitani az oktatas es a szulok dontesi szabadsagat. Ne egy miniszteriumi burokrata dontson...
A cikk rossz értelmezési keretben vizsgálja ezt a jelenséget. Olyan elvárásokat támaszt, aminek a piacgazdaság nem felelhet meg.

A piacgazdaságban minden for profit szervezet maximalizálni akarja a profitot a piaci ésszerűség határain belül. Minél erősebb egy cégnek az érdekérvényesítő képessége a piacon, annál inkább kihasználja ezt, és más kárán nagyot kaszál -mint ebben a helyzetben is. Elsősorban a piaci verseny kényszeríti erre a gazdasági feleket (jó, és közismert példa erre a devizahitelek elterjedése).

Értelmetlen moralizálni ezen a jelenségen, amíg elfogadjuk, hogy a termelés célja a profit, és a piaci feleknek versenyeznie kell.

A piacgazdaságban ahol eladó és vevő szemben áll egymással, nincs helye a szépelgésnek, mert aki folyton ezt teszi, folyton veszít.

A szépelgésre a gazdag feleségek, és férjeik egyletei szolgálnak, ahol a többi emberből kitaposott pénz egy töredékét visszaosztják nekik tetsző célokra.

A tőkekoncentráció ilyen fokán természetesek ezek a tőzsdei "anomáliák". A 19. században is általános jelenség volt ez, hát még most.

Aki ezt nem szeretné, ne tegye lehetővé azt, ami ezt lehetővé teszi. A termelés célja ne a profit legyen, ne lehessen vagyonokat gyűjteni, és ezzel a vagyonnal az árupiacokat rángatni fel-le, mint egy marionett bábut.

Enélkül bármilyen felháborodás meddő, és csak a magyar bazdmeg kultúrát táplálja.
Én csak azt nem értem hogy ha egy ilyen kis stikli eléri az ingerküszöböt, akkor miért nem attól hangos a blogvilág, hogy az USA jó ideje gyakorlatilag nyíltan hadat visel az EU gazdasága ellen.
@énisszeretlek: "Aki ezt nem szeretné, ne tegye lehetővé azt, ami ezt lehetővé teszi. " Aki ez ellen tudna tenni, azok sajnos ne mi vagyunk, még ha forradalmat csinálunk sem.
Ettől még lehet tudni, hogy nem van jól ez így. :(
@Ben Franklin: most engem akarsz vakítani, vagy magadnak magyarázod? Mit számít, hogy ás balkáni országok (értsd: mediterrán mentalitás) hogyan szúrták el? Nekünk attól jobb lesz? Nem hát. Erről vagyon szó. Szép ez az ország, jók a természeti adottságai, élhető is volna. A választást nem szúrta el Árpád apánk. De a semmit tevésnek, a buta, önző szemléletnek ritkán gazdagság a következménye. Én eddig ezt láttam. Elméletileg mondom, hogy sajnos, itt még a náci német modellt se lehetne megvalósítani, mert ahhoz is kell fegyelem, elkötelezettség a cél iránt 8ami az ország jobb léte ugye, beleértve a zemberek életét is). De ez a nép a közös szó jelentését legfeljebb a lopás és szétmutyizás kapcsán ismeri. Elég rég így megy ez, sajna, ma is kiütközik a rablóvér.
@csillámpóni: min csodálkozol? Az EU és a közös pénz létrehozása nem világhatalmi törekvés az európai országok részéről? Dehogynem. Nagyobbat akartak szakítani a világból. És ezt ölbe tett kézzel kéne nézniük az amcsiknak?
Másrészt, nem úgy kezdődött, hogy az USA Európa ellenes lett, hip-hopp, hanem fordítva, az európai politikusok érezték sértve érdekeiket az USA-tól az elmúlt évtizedekben a II. világháború után. DeGaulle kvázi úgy viselkedett akkor, mint most Viktor. A segge kilógott a gatyájából, a katonai és anyagi segítségüket elfogadta, de utána folyton a nemzeti öntudatát hangsúlyozta, ahelyett, hogy tükörbe nézett volna. Büszkeség és balítélet, ez közös európai jellemző.
Nevetséges...
@énisszeretlek: persze kozben hallgassunk nagyot arrol, hogy az igazi mozagatorugok nem piaci eredetuek. A nagy bankok politikai, torvenyi es lobbihatterrel barmilyen torvenytelenseget meguszhatnak. Sot...
A nagy vagyonrol panaszkodok legyakrabban a kommunizmust sirjak vissza.Elsosorban a szomszeddod autoja es haza a "nagy vagyon".
Miert van, hogy a vagyonos emberek ennyire tamogatjak a szocializmust/kommnizmust/fasizmust? Elvileg nekik lenne rosszabb... vagy nem biztos, hogy ostobak es valamilyen celja van a tarsadalom ily modon torteno ujraszervezesenek? Talan csak nem a verseny csokkentese, kizarasa es ezaltal az elert poziciok megszilarditasara torekszenek?
Hol lenne neked szemely szerint, ha csak nem vagy benne az elitben, jo egy ilyen rendszer?
@ColT: "A jelenlegi rendszerben. De nem csak ez létezhet."

Akkor azert sokadszor is megkerdezem. mi az a rendszer, ami nagy tokeigenyu befekteteseket tud finanszirozni ugy, hogy a megterules idotartama 5-10 evekben merheto?

"A megtakarításaim kamatainak a visszafizetésével semmi gondom nem lenne, ugyanis akkora kurva nagy összegeket adnak, hogy azt egy csövi egy nap alatt megkeresi."

Ez gondolom azert van, mert kicsit a megtakaritasaid. De szivesen kuldok bankszamlaszamot, ahova utalhatod a kamatokat.

"Egy hajszál."

Persze pont, mint az orvosos peldamban, amire szinten nem sikerult mit mondanod. ironikus szovegbol ertelmetlen felmondatokat kiragadni.

"Khm, hogy az elemző nem független, azt nyilván nehéz bizonyítani, hiszen nem hülye, hogy kiírja a homlokára."

Mint az elobb is irtam, az elemzonek a homlokara van irva, hogy NEM fuggetlen. Nincs ezen seemmi bizonyitani valo. Oda van irva, hogy a Societe General alkalmazasaban all.

"Naív."

Mi van??? Ha te azt sejted, hogy nem fuggetlen, az eleslatas, ha meg en tudom, hogy nem fuggetlen, akkor az naivitas? Errol Maksa jut eszembe. "A haditervunk az, hogy ok ugy gondoljak, hogy mi gyengek vagyunk, mig mi tudjuk ezt."

"De arra is, hogy valami módon bebiztosítsa..."

Jezus! Itt mar kezd egesz osszefuggestelennne valni az egesz. Ha egyszer ez egy tuti manipulacio, akkor mi a rossebbnek kell egy haver, aki ezt egy masik manipulacioval biztositja?

Szerintem erdemes lenne legalabbis minimalisan vegiggondolnod a mondanivalodat, mielott leallsz vitatkozni. Sokat segithet, de legalabbis sok folos potyyogestol megkimelne.

@Scaramella va alla guerra: "Egészen konkrétan : a cikk végén lábjegyzetben feltüntetni, hogy a céges elemzéseiben a HUF shortra vételét ajánlja."

Azt ugy hivjak disclaimer, torvenyi kotelezettseg es ahogy te is mondod, jobb helyeken ezt igy csinaljak.
@Kara kán: Már miben beszélek butaságokat?
@Crescendo: Pontosan mit is szeretnél? Mert a mondanivalód nem igazán konzisztens, és kicsit ellent mond az eleje a végének.
egyetlen ország sem köteles az árfolyamot lebegtetni. az olyan nyitott gazdaságoknak, mint a magyar válságban nem is érdemes. az árfolyamsávot védeni kell. ahhoz jegybanki tartalék kell. ehhez a kötelező tartalékrátát kellett volna emelni, és a valutaalappal megállapodni. ezen felül az uniós mértékű bankadót ki lehetett volna vetni.

a magyar kormány azonban - pártpolitikai céllal - a saját jegybankja ellen fordult. és kampánycéllal szembefordult az országot kisegítő valutaalappal. a nyugati gazdasági lapokkal, és a hitelminősítőkkel.

ezt az ország többsége megszívja. a kérdés csak az, hogy az ország miért ezt a kormányt választotta? szóval a fidesz semmi olyat nem tett szerintem, ami a korábbi politikájából ne következne. a magánpénztárak államosítása is következett. ez egy unortodox jelzővel felruházott ortodox nacionalista rezsim. a fidesz politikája addig működik, amíg van mit nacionalizálni. ez az ortodox liberális privatizációs politika pandantja. az ország erre szavazott.

ha nem teszik, akkor az ország annyit tehet, hogy a kormányt leváltja. és olyanokat nevez ki a helyükre, akik a közjogi és a pénzügyi rendszert nem a "nemzet", hanem a közjó érdekében akarják átalakítani.
@68nyara:
Ott van a hsz-edben a butaság, ne engem kérdezz, hanem gondolkozz. Igenis, aki napi 8 órát gürcöl, az méltán várja el, hogy max. 2 év alatt egy kis lakás ára összejöjjön.

Ha ez nincs íg, nem a munkavállaló a hibás, hanem a rendszer.

De nem magyarázkodom többé!

vagy gondolkodsz úgy maradsz.
@Kara kán:
fel fogod találni az államszocializmust előbb, vagy utóbb.
@okostojáska:
nézd meg ezt az ábrát:
finance.yahoo.com/echarts?s=EURHUF=X+Interactive#chart1:symbol=eurhuf=x;range=5y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

keresd meg rajta a nagy emelkedést. na ott bukott meg a gyurcsány kormány. akkor most a pénzvilág a fidesz haverja, vagy az mszp haverja?
@Kara kán: A hozzászólásodnak nem sok köze van az enyémhez. Az, hogy valaki sokat dolgozik az nem jelenti azt, hogy megtermeli a lakás árát. Ugyan én is sajnálom, de így van. Hogy miért van így az most nem érdekes.

Az pedig tény, hogy (többek közt) a hetvenes évek nagy lakásépítési bummja (illetve annak finanszírozása) okozta az elsődleges eladósodást, illetve az emberek részéről a hibás hozzáállást.

Ami pedig a szocializmus alatt (vagy hívjuk ahogy akarjuk) történt, az igen is nevetséges volt, abból a szempontból, hogy mesterségesen kedvezményezett egy adott réteget egy másikkal szemben. Akkor ezt osztályharcnak hívták.

Arról már nem is beszélve, hogy azt sem vizsgálta senki, hogy a dogma, ami szerint óriási hiány volt lakásokban, az valóság volt e, vagy sem?
@Unionista: "a kérdés csak az, hogy az ország miért ezt a kormányt választotta?"

Hat ugye a mezony nem volt tul eros...
@68nyara: A házgyárak és lakótelepek nem okoztak
"elsődleges eladósodást",azt még fedezhette a költségvetés.De mi arra vettünk hitelt,hogy az NSZK-ból acélcsövet vegyünk a SzU gázvezetékeihez,
az embargó miatt ők ugyanis nem kaptak.Gázt kaptunk a SzU-tól,de a deviza-kölcsön a mienk maradt,fizethettük a kamatait újabb kölcsönökből.
Nyugati hitelekből építettünk soha meg nem térülő
beruházásokat /Eocén program,MIG repülőgép-szárnyak hőkezelésére szolgáló üzem,ami egy napig se üzemelt,stb.-stb./ Túl jól éltünk? Ti talán igen.
@Unionista: nekem is feltűnt, hogy az MNB Simor alatt mennyire nem tesz semmit. Se a devizahitel-felvételt nem korlátozta időben, se a forint csúszóleértékelésére nem tett javaslatot. Az intervenció jelen helyzetben csak további államadósság-növelés árán volna lehetséges, ti. a MNB veszteségét a költségvetés állja. A 33 mrd eurónyi tartalék pedig hamar elfogyna jelen helyzetben, arról nem beszélve, hogy az ország minősítésének egyik védbástyája is a tartalék mennyisége.
@vezér01: Rossz hírem van, egyrészt a lakótelepek is okozták, másrészt a családi házak. Sajnos egyik sem piaci áron kapott hitelt, nem piaci áron adták el, stb.

Amit írsz amúgy ettől még igaz, a nem megtérülő beruházások okozták a bajt, ez is az egyik volt.
@vezér01: Egyébként amit írsz az is valahol megvolt. A mi általunk felvett hitelek egy része (senki nem tud pontos számot) valóban direkt, vagy áttételesen átkerült más szocialista országokba.

Igen, ezt is fizetjük, és igen ez igazságtalan.
@Crescendo: Nem kell elhallgatni semmit. Azt sem, hogy a piacgazdaságot egy életképtelen modellnek tartom. A fasizmus, és a bolsevizmus is egy állam által vezérelt, erősen korlátozott piacgazdaságot tartott fent. Az eredmények mindenféle szempontból lesújtóak.

A gazdag emberek, és unatkozó csemetéik azért támogatták pl. a fasizmust, mert Olaszországban így előzték meg a forradalmat (preventív forradalomnak hívják sokan). Nem vették el a házukat, meg az autójukat, sem azt amiből megvették és fenntartották az előbbi kettőt. Hagyták dühöngeni a fekete ingeseket, intézzék el ők a piszkos munkát. Németországban is úgy gondolta az ipari tőke, hogy jó lesz kicsinálni a szakszervezeteket, biztos állami megrendeléseket kapni, és a hadigazdaságból gennyesre keresni magukat, majd újabb piacokat szerezni a háború által.

A bolsevizmus, maoizmus a radikális kispolgárság válasza a félperiférián. Lenin pl. arról beszélt, hogy a német postarendszer szerkezete egy adekvát társadalmi szervezési forma lehetne Oroszországban (pártbürokrácia). A félperifériának egy utolérési stratégiája volt a bolsevizmus. Centralizálni, iparosítani, iparosítani, életben maradni gazdaságilag, katonailag a centrummal szemben. Kínának ez sikerült is, pont úgy hogy ötvözte a legdurvább piaci viszonyokat, az állami irányítással.

Magyarán azért is támogatják sokan az értelmiség, a kispolgárság közül ezeket a baloldali áramlatokat, mert beleszólást ad a társadalom szervezésébe, akár anyagi felemelkedést is nyújt, de anyagi biztonságot mindenképp (jó elvtársként). Ráadásul a társadalmi státusza is emelkedik ezeknek az embernek, ami nem elhanyagolható szempont (Látod apu, így is lehet emelkedni!).

Azt meg végképp ne felejtsük el, hogy a széles tömegeknek a !!korábbiakhoz képest!! felemelkedést jelentettek, és/vagy ígértek ezek a rendszerek.

Momentán én hányok ezektől a rendszerektől, ahogy mostanitól is. Nem kívánok hivatalt, kényelmes státuszt kapni tőlük. Ha átvenné egy ilyen banda a hatalmat, az nekem vagy nagyon szar lenne, mert lehet hogy börtönbe kerülnék, vagy pedig ugyanilyen lenne, azzal a különbséggel, hogy nem lehetne ilyen helyekre irkálni. De van aki az érdekét, a vágyálmaival ilyenformán összeköti, és nekik nagyon vonzó ez a menekülési pálya.

Szerintem igenis létezik olyan társadalomszervezési modell, ami közösségi alapokra épít, és nem öli meg az egyént. Ezt viszont csak alulról lehet építeni, és nem egy árutermelő társadalom lenne. Egyik kiindulópontnak vehetnék azt a rendszert amiben az emberi társadalom él, a bioszférát. Ha tetszik, ha nem, egy globális társadalomban, egy zárt rendszerben a bioszférában az emberek a természetre utaltak, és ahhoz kéne alkalmazkodniuk. Nyilván az emberi kultúra egészének, így a gazdaságnak is. Ebből persze nem következik egy szigorúan determinált társadalmi rendszer. Csak támpontokat ad, hogy milyen keretek között élhetnek az emberek. De ezt is leszarjuk. Márpedig mát itt is leírták, hogy felfelé szarni nem lehet (OV megpróbált).

Nekem egy ilyen rendszer építésében az a jó, hogy miközben próbálom eltartani a seggem, mint sokan mások, nem kell sem szent ideológusnak lennem, sem egy törtető, önérdekű állatnak. Nem válik a hivatásommá. Az a legrosszabb, ha valaki összeköti egy szar rendszerben a megélhetését a világjobbítással. Ez egy nagyon kényelmes konstrukció, mert úgy lehet "forradalmárkodni", hogy közben megfizetik az embert ezért. Ennek a legkézenfekvőbb példája a politikus, meg a többi csatolmány CSR-rel, szakszervezetekkel, tudományos intézetekkel, civilekkel(EU pénzén az EU ellen?) együtt.
@énisszeretlek: "Szerintem igenis létezik olyan társadalomszervezési modell, ami közösségi alapokra épít, és nem öli meg az egyént. "
Idealista kollega, akkor nem csak én vagyok ilyen :)
@waszabi:
a törvény szerint a jegybank elsődleges feladata az ár (és nem az árfolyamstabilitás) megteremtése.

úgy képzelték, hogy ha a jegybank az inflációt leszorítja és az árfolyamot lebegteti, akkor a tőkepiac automatikusan belövi az árfolyamot. tehát az árstabilitás magával hozza az árfolyam stabilitást is. ehhez nem kell más csak szabad tőkemozgás. ezt a tételt elméletileg is cáfolták, de a gyakorlatban is látható, hogy ennek majdnem az ellenkezője igaz.

szerintem a jegybank, és a kormány politikája is téves. elhibázott az adósság állomány erőltetett csökkentésének terve. látjuk, hogy az adósságot nem lehet voluntarista módon leszorítani. hanem annak a növekedéshez kell igazodnia. a valutaalapot pedig a jegybanki tartalékok feltöltésére kell használni. csak itt egy olyan tőkekiáramlás ment végbe, hogy tartok tőle: a forintgazdaság semmilyen árfolyamon nem versenyképes. vagyis szinte mindegy, hogy milyen árfolyamon, de kelet-európának is az euroövezethez kellene csatlakozni. és ezek után összeurópai megoldást találni a pénzpiaci problémákra.

fiskális, és monetáris unió kellene. összeurópai hiánycél, összeurópai adórendszer. makrogazdasági értelemben összeurópai egység. szerintem ez a magyar nép szuverenitását nem csökkenti, hanem épp ellenkezőleg megnöveli. egy nép csak akkor lehet szuverén, ha a közös alapnormákban megegyezik a szomszédaival. civilizációs összetartás a népszuverenitás záloga. a 20. századi ortodox nacionalista politikusokat és kormányokat el kell taposni. és ha ezt nem látja be a magyarok többsége, akkor ez az ország a balkánon fogja leélni a 21. századot. ha európa nem tudja ezt megvalósítani, akkor ez a földnyelv ázsiai gyarmattá válik.
@énisszeretlek: aluljovo szervezodes, egyen vs. kollektiv kapcsolata, stb. sok mindenben egyet ertek.

De a szabad piac epp az a rendszer, amely ezt megvalositja. Kell hozza meg valamennyi erkolcsi alapelv is, de ez a rendszer nagyon is eletkepes. Direkt mindennapi demokracia. Nem tetszik valami, a penzeddel azonnal szavazol es a koklernek hamar nem lesz megelhetese. Szemben azzal, hogy a rendorseggel rakenyszerit, hogy vasarold meg az altala kovetelt dolgokat es csak 4 evente tudsz egyaltalan beleszolni ebbe...

A jelenlegi rendszert szabadpiacinak nem gondolod? Ha igen probalj egy vallakozast nyitni, burokraciak garmadajatol kell engedelyt kerned ehhez... Hol van ebben a szabadsag, ha mindenhez allami enegdely, beleegyezes kell?

Azert nem "unatkozo" gazdagok voltak a bunosok... sokkal szamitobb es kormonfontoltabb modon avatkoztak bele a politikai folyamatokba azok, akiknek sok vesztenivalojuk volt. Olvastad mar: G. Edward Griffin: A rak osszeeskoves cimu munkajat. Alaposan dokumentalta azt, hogy mikent is tortent a kartellek eggyuttmukodese es milyen szintekre ment el...
@ColT: "Ebben nyilván nyakig van az összes bank. Nekik meg nem tetszett, hogy
- megfingatják őket itthon
- nem akarunk IMF-hitelt
...és léptek. "

Az bezzeg tetszett nekik, hogy minálunk 36%-ra adják a hitelt, míg odahaza 10% körül van, mert éles a verseny. Itt meg kartellezhetnek, mert az OTP is ennyiért adja.
@énisszeretlek:
nézd, akármilyen rosszul hangzik, de erre szerintem a legjobb válasz egy redukált kommunizmus. ha tudsz ennél jobbat, akkor írd le.

egyszerűen azt kellene mondani, hogy magyar - vagy még inkább az összeurópai - gdp egy tizedét egyenlő módon szétosztjuk az európai polgárok között. és ennek fejében el kell felejteni mindenféle társadalmi, gazdasági, kulturális, hivatali privilégiumot. mindent, ami a jóléti állam különféle választói rétegek, és érdekcsoportok számára biztosított.

tehát kapjon valamennyi heti apanázst a hajléktalan, a munkanélküli. de ugyanennyit kapjon (adójóváírásként) a munkás. és ugyanennyi legyen az egy főre eső agrártámogatás a családi gazdaságban (birtokmérettől függetlenül). ugyanennyivel kell támogatni a diákokat. ugyanennyi nyugdíjkiegészítést kell adni az időseknek. de ezen felül csak a járulékból lehet járadékot fizetni. de ezek után nincs kedvezményes utazás, adómentes cafeteria, nem kell semmiféle munkahelyösztönző támogatás.

egy munkanélkülit munkára az ösztönöz a leginkább, hogy ha legális keretek között megy el dolgozni, akkor sem veszti el a segélyt. hanem van adójóváírás. és a munkaadónak is jó. mert viszonylag olcsón foglalkoztathat.

szóval kellene egy 10%-os nemzetközösségi adó. ami az összes fogyasztásra, az összes beruházásra, az összes kormányzati költésre, és az export-import különbözetére (vagyis az összeurópai gdp-re) kiterjedne. és ezt az összeget egyenlő arányban szét kellene osztani.

és azt mondani, hogy tisztelt európai polgárok. oldjátok meg az életeteket. persze kell még társadalombiztosítás (ez is 1/10), kell oktatás (1/10), kell közberuházások keretében infrastruktúrát építeni (ez is 1/10), és kell igazgatásrendészet (ez is 1/10). a humán alapellátással együtt ez 5/10. tehát 1 euróból 50 centet használunk közcélra. és 50 centet használjunk magáncélra. egy világos koncepció kellene.

állam => szociális ügyek (egészségügy, nyugdíj)
régió => kulturális, oktatási ügyek
város => fejlesztési ügyek, közberuházások
unió => egységes igazgatásrendészet megyei alapon
----
civilizáció => humán alapellátás (automatizmus. mivel ezt a tizedet egyenlő módon osztjuk el, ezért nem igényel politikai döntést)
@ColT: :D latom talaltal valakit, akivel jol lehet egy nyajban begetni...
@Unionista: álljunk meg egy picit. Csak hogy belső fülben megálljon a folyadék.
Az állam kurva sok pénzt kaszált a devizahitelekből épült lakásokon. Meg az autókon is, amiről most igyekszik megfeledkezni.
Csak az éveken át befolyó ÁFA többletet számold, meg a bankok nyereségéből befolyó adót, meg extraadót. A szabályozás is az ő kezükben volt, nem tették meg, amit kellett volna, csak a szájuk járt, ha járt, az is halkan, nehogy megértse a potenciális fogyasztó, miről is van szó. Most meg ujjal mutogatnak az eladósodott emberekre? Nem hallottam, hogy a FIDESZ nagyon pfujolt volna a devizahitelek elterjedésekor. Viszont valamennyi kormánytag felvette.
Havi 1 milliós állami fizetésből nem nehéz törleszteni, még 300 ft HUF/CHF-nél sem. Erkölcstelen, amit a kormány művel.
@abaka: Akkor ezeknek most mi bajuk lett hirtelen? :
www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/erste_raiffeisen_unicredit_szigoru_szabalyokkal_allt_elo_ausztria.158716.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

"Erste, Raiffeisen, UniCredit: szigorú szabályokkal állt elő Ausztria"

Ez a három bank sír, mint a fürdősk****, de csak a vasfüggönytől keletre szívják piócaként az emberek vérét. Nyugat-Európában épp csak jelen vannak.
@Jozicsenko, aki inkább lenne pék...:
s ez nagyon-nagyon megéri majd a külföldieknek, ha Ftban lesz a kötvénykibocsájtás
(1 mrd euroért ugye most kapnának 300 mrd Ft-ot: egy év mulva 8%-os kamattal ez majd 324 mrd Ft lesz, 260-nal visszaosztva 1,24 mrd euro lesz: egy évre! bödületesen jó hozam... csak azt kell majd hiresztelni, hogy itt kérem minden jó...)

hát jah. van benne valami...
@Kuku: nem rossz, de ezt már mikor meg kellett volna lépni..
@waszabi: miert, a bankok panaszkodtak, amikor dolt a le nekik a devizahitelezesbol? Epp ugy, mint az un. vezereink es bolcseink a kormanyokban.
Persze a valsagot sem a politika, sem a bankszfera nem sinyli meg.
Ha gond van az adofizeton mindig lehet huzni egy tovabbit. :(
@cso zsi: Ne haragudj, de ebbol a "piocakent szivjak az emberek veret" stilusu epito vitakbol nekem eleg napi egy. Te nem ervelni vagy beszelgetni szeretnel, hanem visszahallani a sajat velemenyedet valaki mastol, ezzel is megerositve, hogy igazad van. Hiszen ha mar tobben is ugyanezt kantaljak, akkor az csak igaz lehet, eszervekre mar semmi szukseg. Pont, mint CoIT (ColT?).
@is: Jó, hát neked mondjuk 78 Mrd nyereség nem tétel, másoknak meg az. :) Ki hazudott? Max te, mert olyan szavakat adtál a számba, amit nem mondtam. (Pl "mindig") Amúgy kösz, hogy alátámasztottad a mondanivalómat...
@Kuku: hogy ez a figura

1. mit ír az FT nyilvános blogján,
2. mit tanácsol a fizető ügyfeleinek,
3. mit csinál a rábízott pénzzel,
4. mit csinál a saját pénzével,

az NÉGY különböző dolog. Valamiért úgy sejtem, hogy nem sok átfedés van köztük.
@abaka: Találtam valakit, aki bizonyította, hogy nem vagyok teljesen hülye, és szemellenzős, mint... ehh.
@abaka: A piócaként szívásról csak annyit, hogy még a saját OTP-nk is több kamatot szed itthon, mint külföldön, ami azért már a bazmeg kategória.

Amúgy neked lehet, hogy jó egy szarul működő világ, de attól, hogy neked (meg egy kisebb rétegnek) jó, nem biztos, hogy mindenkinek, és nem biztos, hogy jól működik.
Vagy szerinted együnk lószart, mert 20 milliárd légy nem tévedhet?
@ColT: Vicces a szemellenzos hulye vad attol, aki egyetlen egy ervre nem tudott erdemben reagalni. Ha pedig meg barkinek ketelye lett volna azzal kapcsolatban, hogy te abszolute minimalis tudassal sem rendelkezel a bankokkal kapcsolatban, akkor azt az OTP-s megjegyzes teljesen eloszlatta. Par eszrevetel:

MNB alapkamat 6%, ECB kamat 1.25%. Magyar 5yrs CDS 594 bps, Ausztria 218 bps. Es te ezek utan azt varnad el, hogy Ausztriaban ugyanakkorak legyenek a kamatok, mint nalunk? Erdekes...
@abaka:
2009.05.14.
index.hu/gazdasag/blog/2009/05/14/elveszett_a_raiffeisen_holding_eredmenyenek_negyotode/

2010. április 13
index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/13/a_bankszektor_profitjanak_a_fele_az_otp-nel_termelodott/

Ma:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/22/rovid_porazon_az_erste_es_a_raiffeisen/?rnd=13

Elég régóta vettem fel még az "átkosban" személyi kölcsönöket, áruvásárlási hiteleket. Ezek, mivel nem minősültek létfontosságú dolognak, mind 36%-os teherrel bírtak.
Később bejöttek a külföldiek, és a helyzet nem változott.
A nyáron itt volt egy rokon messzi földről, olvassa a metrón ez egyik (most hisztiző) bank hirdetését, amiben 15-17%-os kamatról áradoztak. Álla leesik, hogy "ilyen sok"? Mondom, ez akciós, ennek a duplája a szokásos.
@cso zsi: Nem tudom, a bevagott linkek mire reagalnak. A kommentre, amire valaszoltal biztos nem.

15-17%-os aruvasarlasi hitelkamatok nevetsegesen alacsonyak, amikor egy forint jelzaloghitelen 10% folotti kamatot fizet az ember.

Arrol meg folosleges anekdotazni, hogy kulfoldon mennyivel alacsonyabbak a kamatok. A kommentben, amire reagaltal adtam is egy nagyon vazlatos magyarazatot, miert. Gondolom nem ertetted...
@abaka: Na, de milyen bankok voltak azok!? Az igazi, jól megfejő bankokat az olasz Fuggerek (nem biztos, hogy pont így írják a nevüket) voltak. Ők kezdtek először diktálni a politikában (legalábbis pontosan dokumentálva).
A bankok megsegítésében engem rettentően irritál, hogy kapják a sok segély pénzt, amiből nem a hitelezőiket igyekeznek megmenteni, hanem jachtokat, szigetecskéket igyekeznek maguknak vásárolni a top managerek...
@Vahakomb: Elvben ugyanolyanok, mint a mostaniak. Legalabbis az alapotlet evezredek ota valtozatlan. Az ilyen "a bankok a nekik adott segelyekbol jachtokat, szigeteket vesznek a top managereknek" duma szimpla demagog suletlenseg.

A legtobb top manager az allasat sem tudta megtartani a valsag alatt (nem mintha megerdemeltek volna persze), nemhogy szigeteekt vagy jachtokat kapjon. Atlagban a bankarok vagyonuk sokkal nagyobb hanyadat buktak be ezen a valsagon, mint az atlagember. Persze nem sajnalom oket, mert egyreszt maguknak kosszonhetik, masreszt meg igy is maradt nekik eleg, de az ilyen hangulatkelto butasagoknak semmi ertelmuk.
@Blogger Géza: "Járai idején realizált is kemény nyereségeket az MNB "

bátran tagadd le a többes számot. hol vannak a kemény nyerségEK? Járai ideje az egyetlen év volt, vagy hat? %-ban az a nyereség a tőkéhez mennyi volt? az a % vajon keménynek számít-e nálad?

értem én, hogy próbálkozol, de a blogmotor nem felejt. ha le akarod tagadni a saját szavaid, akkor ne írásban kísérletezz.
@abaka: "...Az ilyen "a bankok a nekik adott segelyekbol jachtokat, szigeteket vesznek a top managereknek" duma szimpla demagog suletlenseg."

Hát..., olvass valamit pl. Geraint Anderson -ről, vagy esetleg keress rá a Google-n ezekre a kulcsszavakra "obama wall street bonuses shameful"! Valami olyasmiről tudsz majd olvasni, hogy Obama dühös a WallStreet -i bankárokra, mivel azok a kapott bónuszaikat (20 milliárd dollár) hülyeségekre használták fel. (Nytimes, cbsnews, usatoday, és egyéb, a Népszava mellet eltörpülő kis médiácskák.)

Csak azt nem értem, hogy ezzel a m.o.-i médiák miért nem ordibálták tele a füleinket!?

Szegény bankárok, ugye!? Sirassuk őket együtt kedves abaka barátom?
@Vahakomb: Kivancsi lennek itthon melyik politikai szereplo szajabol hangzana egy ilyen mondat hitelesen? Orban? Gyurcsany? Schiffer vagy Vona? Szijjarto??? Attol, hogy Obama mondta, meg nem lesz tobb demagog baromsagnal.

Hogy egy kicsit perspektivaba helyezzem. Az USA-ban a penzugyi szektor allitja elo a GDP 15%-at. Ez nagyjabol 2200 milliard dollar es ebben csak a penzugyi szektor van benne. A hozzajuk kapcsolod es/vagy beloluk elok tomege (ugyvedektol kezdve a high-dining ettermekig bezarolag) nincs.

1.8 millioan dolgoznak az amerikai penzugyi szektorban. A $20 milliard tehat fejenkent kb $11k eves bonuszt jelent. Persze ez nem egyenletesen oszlik el, de akkor is messze alatta marad a korabbbi fizeteseknek.

Egyebkent tovabbra is varom azt az egyetlen peldat, amikor szigetet vett egy bankar a bonuszabol (a valsag alatt). Az egybol rovidre zarna az egesz vitat. Akkora meggyozodessel mondtad, biztos nem csak a levegobe beszeltel...
@abaka: "...Egyebkent tovabbra is varom azt az egyetlen peldat, amikor szigetet vett egy bankar a bonuszabol (a valsag alatt)..."

:))

Na, nézzük csak... Hát, tudtommal az ilyesmit nem verik nagydobra. :))
Nos, nézzük csak... Michael Schumacher nem bankár, de vett egy szigetet Dubaiban. Aztán... Johnny Depp is vett, de ő sem bankár, meg nem is Dubaiban vette, hanem a Karib térségben. Valami Mr. William Hamilton (fiaival) vett tavaly februárban egy szigetet Skóciában, de sajna ő sem bankár, hanem csak egy vállalkozó (talán EVÁ-s?). Kínaiak is vásárolgatnak erre-arra, de azok sem azok az igazi Wall Street -i bankárok.

Hát, jól van, egyelőre, mivel nem tudok példát mondani rá, maradjunk annyiban, hogy szigetet nem vettek. :))
@Vahakomb: :)

Persze egyebkent az igaz, hogy a bonuszok meg igy is eleg komolyak (valsag van vegulis) es az utolso dolog, amit a bankarokkal csinalni kell az sajnalni oket.
@is: Valóban,a blogmotor kegyetlen és egyértelműen mutatja, hogy nem mondtam, hogy MINDEN évben realizált volna, amit megpróbálsz a számba adni. Ezt buktad, add fel, kár erőlködni.
süti beállítások módosítása