Kövérek maradnak a titkosszolgák

2011.12.27. 08:21 tintas

Az én megmondtam szlogeneket meghagynám a magukat nehezen hitelesre magyarázó „közíró-megmondó” embereknek. Annyi azonban leszögezhető: pár héttel ezelőtti hipotézisemet egyre valószínűbbé rajzolják a legfrissebb hírek.

Akkor azzal a felvetéssel éltem: valószínű, hogy Orbán Viktor Kövér Lászlón keresztül fűrészeli el Pintér Sándor NIBEK-tervét. Mivel Kövér László nem kívánja a szakszolgálatok feletti informális hatalmát veszni hagyni, ezért csendben, de sikeresen levették a napirendről az új szervezet létrehozásáról szóló törvénytervezetet.

A HVG is zavarban volt a helyzet értelmezése körül, mivel komoly hátsó szándékot tulajdonít Balajti Lászlónak az AVH éléről történő lemondásának, noha ők maguk írták le a 2009-es kinevezésekor a Fideszre hivatkozva, hogy kormányra kerülésekor a jelenlegi kormánypárt le fogja váltani őt.

Ha valami kérdés, akkor csupán az: miért most mondott le vagy mondatták le? Hiszen ezt az AVH-vá való átnevezéskor is meg lehetett volna tenni, ugyanis akkor is ugyanolyan inkompetens volt, mint most. (ti. végig a szakszolgálati vonalon működött, vagyis a technikai háttér biztosítása, pl. környezettanulmányok készítése, lehallgatások volt a feladatköre). Tehát az általa felügyelt operatív munkához jobban értett Kövér embere, Dobokay Gábor, aki éppen a szakszolgálatot vezette (lásd fent inkompetencia). Hivatalosan ezért a „magyar turmixért” Juhász Gábor egykori MSZP-s államtitkár a felelős, de jelenlegi politikai súlyából ítélve nehezen hihető, hogy a Fidesz-MSZP-paktumként nevesített ötletnek ő lett volna az értelmi szerzője. Sokkal valószínűbb, hogy így lehetett az UD Zrt. ügy után kihúzni a politikai ellenségeskedés méregfogát a választásokig.

A jelenlegi helyzet is sok érdekességet tartogat. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi vezetője, Boda József, mint megbízható Pintér-ember segítségével kerül(hete)t az AVH élére Göbölös László, aki egykor Boda József alatt dolgozott. Éppen ezért nem tartom jó megközelítésnek a HVG Pintér-Kövér harcról szóló cikkében azt a megjegyzést, hogy Göbölös a Kövér lobbi embere. Hiszen a cikken végighúzódik az a gondolat, hogy nem lehet a Fideszhez kapcsolni az új kinevezettet.

Túl azon, hogy a NIBEK kudarcért libikóka módjára épp a Pintér-lobbi eredményének tekinthető a kinevezés, a HVG azon állítása, hogy az eddigi kinevezések szakmaisága megtörni látszik a politikai megbízhatóság oltárán, kedvesen naiv elgondolás a fentebb már említett Juhász Gábor nevével fémjelzett helycserés támadás ismeretében. És ne feledjük, hogy Göbölös ismeretlensége épp azt bizonyítja, hogy az újságírók az eddigi Kövér-embereknek számító titkosszolgákhoz nem tudják kötni. A NIBEK kiesésével továbbra is megmarad Kövér László informális hatalma, ezt épp az mutatja, hogy lehetővé válik egy Pintér-ember kinevezése az AVH élére anélkül, hogy Kövérnek ez probléma lenne. (lásd: tessék, fiam, játszódjál!)

Röviden: A titkosszolgák kövérkés alkata megmarad.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr613491840

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1276. A Balajtit, azt miért kellett? + pár k(ó/u)sza gondolat nemzetbiztonsági kérdésekről 2012.01.03. 23:00:18

December 15-én leváltotta Orbán Viktor miniszterelnök Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját. Gondolom, emiatt nem fognak a Falk Miksa utcába vonulni felháborodott tömegek, az altábornagy sorsánál vélhetően sokkal jobba...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása