A békés többség és az Operaház ostroma

2012.01.03. 16:24 volankombi

Kik tüntettek tegnap az Operaháznál: demokráciaféltők, antifasiszták, vagy csőcselék? És kinek az oldalán áll a békés többség?

És vajon meg akarta-e bárki ostromolni tegnap az Operát? Ez a kérdés motoszkált bennem, miközben körbesétáltam a fél Terézvárost úgy hét felé, mert nincs okostelefonom, így nem tudhattam, hogy nem lehet sehonnan sem átjutni a másik oldalra: a rendőrök úgy lezártak egy fél kerületet Orbán és ünneplő társai számára, mint egy komolyabb  melegfelvonuláson. Aztán amikor már eléggé eltelt az idő és eloszlott annyira a tömeg a „kordon” körül, láttam, hogy valójában csak egy kifeszített kötél választja el a tüntetőket a velük farkasszemet néző egyenruhásoktól; az Index videójában is szereplő, jelzőlámpás lámpaoszlopra felkapaszkodó kissé részeg fiatalember pedig simán lemászott pár perc után, miután erre többen megkértük. Ez nem az a tömeg volt, amely kukákat gyújt fel és középületekbe tör be – persze ettől még ugyanúgy hatályba lépett az Alaptörvény, a nép meg ugyanúgy megunta és hazament. A legnagyobb affér maximum negyedóráig tartott az MSZP-s és árpádsávos bohócok között (persze nyilván itt volt a legtöbb újságíró, mert ez volt a legérdekesebb esemény számukra az este során), na meg Gonda Laci bácsi szórakoztató szónoklata egy elaggott kisbusz tetején az Operaház mögött.

A „békés többség” azonban mégsem ez a tömeg volt, tudtuk meg Selmeczi Gabriellától, elvégre csak néhány tízezer gyurcsányi gyűlöletkeltő rendetlenkedett az utcán – és ez volt a másik dolog, ami eszembe jutott, hallgatva a kellemesen káromkodó, skandáló embereket, hogy hát akkor most éppen ki a békés többség? Amikor először hallottam, akkor is azért idegesített ez, mert hát vajon mi lett volna, ha 1848 márciusában Magyarország a „békés többségre” hallgat, akik a néhány ezer gyűlöletkeltő pest-budai vonulgatása közben szorgalmasan dolgoztak a búzamezőn? Merthogy a gyanús pesti kávéházi elitnek, költőknek és birtokosoknak persze van ideje fesztiválozni, de igaz magyar ember egy hétköznap este munkája utáni jól megérdemelt pihenését tölti otthon, és ha valaki tényleg akar valamit, akkor ennek a többségnek kéne ám valamit mondania (megjegyzem, tegnap nem volt nercbunda senkin a tömegben, az a csapat az épületen belül volt, de hát én legalább ne keressek a kákán is csomót).

Vajon nem az a pillanat-e a hatalom erodálódásának nyilvánvaló manifesztációja, amikor az az ellene elemi erővel utcára lépő, skandáló tüntetőket egy virtuális nemzeti egység nevében megpróbálja elmismásolni?

A "békés" (a.k.a "csendes") többség kommunikációját egy olyan párt fejlesztette tökélyre, amelynek több prominens tagja is ott volt az utcán tegnap este. Ma egy olyan párt használja, amely az akkori kormánypártokat gyűlölte. Érdekes módon azonban a Fidesz és az MSZP kartellben csőcselékezte le azokat az elkeseredett embereket, akik az öszödi beszéd után spontán gyűltek az utcán, mikor már a saját, demokratikusan választott hatalmuk volt a tét. A nyilatkozatokban szereplő békés többség valamiért mindig kormánypárti és a fennálló rendet támogatja - nyugodtan fogjunk gyanút, ha szóvivők kezdik emlegetni. Aki felidézi, már semmiképpen nem nevezhető magabiztosnak.

Persze nem mondom én, hogy ez volt a legösszeszedettebben megrendezett tüntetés, amin jártam, én személy szerint a Magyar Fokhagymafront produkciójánál kaptam idegrohamot, mégis volt egy nagyszerű hangulata az egész estének. Na és Magyarország már megint bekerült a világsajtóba – a New York Times és a többiek tárgyi tévedésektől hemzsegő, fasisztaveszélyt kiáltó cikkeit olvasva még egyértelműbb, hogy egyedül vagyunk, és egyedül kell megbirkóznunk a most szélesedő újabb hatalmi vákuummal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr413516361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar Tavasz Budapesten és az interneten ! 2012.01.03. 23:39:08

Végre ébred a magyar!Az esti tüntetés megmutatta vannak még olyan közös célok amik összehozzák az embereket az utcán, több tízezer vagy majd 100 ezer ember volt kint az utcán, hogy együtt tiltakozzon az Orbáni diktatúra ellen, messze hangzott a "V...

Trackback: Új köztársaság kényszere 2012.01.03. 20:50:04

Orbán – meg az azt várhatóan követő jobbikos koalíciós intermezzo – után igen nehéz munka vár ránk. Mindenekelőtt kell egy alapos cezúra. A politikai, a szimbolikus és az intézményi változás mellé akár büntetőjogi cezúra* is szükséges lehet...

Trackback: Százezer 2012.01.03. 20:49:21

Nagy eséllyel ez volt az utolsó békés tömegtüntetés Orbán regnálása alatt. A következőt nemigen tudja már kordában tartani sem a rendező szervezet, sem a rendőrség. És utóbbi talán nem is nagyon akarja. Hisz vezetőktől közrendőrökig sokan állnának legs...

Trackback: A békés többség és az Operaház ostroma 2012.01.03. 17:25:01

A nyilatkozatokban szereplő békés többség valamiért mindig kormánypárti és a fennálló rendet támogatja – nyugodtan fogjunk gyanút, ha szóvivők kezdik emlegetni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezzel a békés meg csendes többséggel igazán ki lehet hozni a sodromból. Hogy ezer, tízezer, százezer tüntetőt bárkinek is van pofája úgy értelmezni, hogy akkor kilencmillió-kilencszázezer-akármennyien meg minket támogattak a nemtüntetésükkel, grrr...
@TuRuL_2k2: és ez mennyire oldaltól független... nagy kedvencem még a népszavazás intézményének felhasználása hatalmi helyzettől függően és az előző választási eredményekre hivatkozás, miután évekig szembeköpték az előzetesen meghirdetett választási programjukat.
szerintük pl a szolidaritás mögött hány ember áll? A két résztvevő parlamenti párt mögött hány ember áll? A többi kismillió civil szervezet mögött hány ember áll, aki nem volt ott?
Meghalt a Darth Vader helyett kardozó olimpikon
Ez éngem lesúlytott.
„Meghalt a Darth Vader helyett kardozó olimpikon.“
Ez éngem lesúlytott.
@TuRuL_2k2: Szerintem a tüntetők legalább 2 millióan voltak! Felvettem a fityeszes főszónok szemüvegét és azon keresztül határozottan 2 millióan voltak! ;)
Nyakó és judeobolsevik haverjai úsztak a boldogságban, hogy végre jó hangosan óbégatva kinácizhatták magukat.
Kulturáltabb helyeken ugyanis már megvonják tőlük a szót, ha rázendítenek.
@komissarlajos: most szopatsz a lyével, UGYE?
@libbancs: naaa, melyikek azok a kulturáltabb helyek? magyarsziget? kurucinfo? turulnőttafaszomra-klub?
Szerintem amíg, nem gyújtják fel a parlamentet vagy az Operaházat a békés tüntetők , és nem lámpavas, addig a politikai elit nagy ívben szarni fog a hétköznapi emberek problémáira. Nincs előttük elrettentő példa, azt tesznek velünk, amit akarnak, a békés tüntetést pedig lesz*rják.
@roli101:

A békés tüntetésnek is vannak fokozatai. És itt most nem a gyujtogatásra gondolok.

Lipcsében annak idején ha jól emlékszem, akkor hétfői sétáknak a tüntetéseket, mert minden hétfőn volt egy tüntetés.
Ezeken a megmozdulásokon hétről hétre egyre többen vettek részt.
de.wikipedia.org/wiki/Montagsdemonstrationen_1989/1990_in_der_DDR
Van egy táblázat a résztvevőkről, ahol látszik, a kezdeti 1200-ról kb negyed év alatt több száz ezerre nőtt a számuk.

Emlékezhetünk a Bach rendszerrel szembeni passzív ellenállásra, 1848 után. A jelenlegi helyzetre nem kifejezetten a megfelelő alternatíva.

Sajnos egyenlőre még csak a félpályás útlezárásoknál tartunk, ahol 3 ember is érhet el komoly eredményeket, amennyiben a 6 kilométer hosszú torlódás eredménynek számít.
A magyar fokhagymafrontot kerem szepen ne engedjetek a podium kozelebe tobbet. Nem azert mert az effele kabare nem az en mufajom, vagy mert egyszeruen pocsekul csinaltak, hanem mert nem nevetgelni mentek oda az emberek.
Index cím:
"Operaház Ostroma"

GIGALOL!!!!
@gerdo:
Öregem!
A nevetés a leghatásosabb fegyver a sötét gyalogok ellen!
Hidd el,sokszor kipróbáltam,mindig bejött!
Ha ordibálás hejett,hangosan körbe röhögik a nagyérdeműt,a közértbe sem mennek többet!
Tudod,hatalmasék számára nincs megalázóbb,mint nevetség trágyává válni.
Hitler is ezért vette be a ciánt,remélem utódja,a mi Dolfink is követi példáját!

u.i.:Kopasz fasiszták esetén azért, nem árt észben tartani!
A következmények kivédéséhez vagy VEREKEDNI,vagy FUTNI kell tudni!!
Egy Balsai /fidesz/ nevű alak beadványával megemeltette az alkotmánybírók számát, majd szépen beült az általa kreált helyre. Komoly fizetést kap és rálátást a várható kormány döntéseket elutasító ítéletekre.
Amióta bekerült más párttársaival együtt, folyamatosan szivárognak ki előre az AB döntései.
Régen még nem voltak bent, nem voltak ilyenek.

Ez a fidesz jellem!!

Az orbáni csürhe anno felgyújtotta a tv székházat, most normális, korrekt de nyomós tüntetés mellett lopakodott be a törpe a saját ünneplésére.

Meddig tűröd magyar?
@libbancs: ugye előző neved a"ribanc"volt a FideSS ribanca..........D
süti beállítások módosítása