A HÖK nem változik, az egyetemisták igen

2012.02.16. 17:53 volankombi

Őszintén szólva én nem döbbentem meg, amikor az ELTE HÖK kijött ezzel az állásfoglalással a tegnapi, Hallgatói Hálózat által szervezett tüntetés és előadófoglalás kapcsán, amelyen még a roppant cinikus és tájékozatlan Index-tudósító is felháborodott. Aki járt egyetemre, tudja, mit jelent a Hallgatói Önkormányzat: alamuszi, hataloméhes, zárt kasztot, amely nagy részben felelős olyan nagy formátumú politikusok termelésében, mint Staudt Gábor, Vona Gábor, vagy Almássy Kornél - hogy csak néhány példát ragadjak ki -, és a sportesemények megszervezésén kívül gyakorlatilag minden más tevékenységre alkalmatlanok - na jó, csinálnak még rettenetes bulikat és még rettenetesebb videókat róluk, az érdekképviseletről viszont nem sokat tudnak. Tisztelet a kivételnek, bizonyára van, aki tényleg tenni szeretne valamit, de talán nem véletlen, hogy ez az általános kép.

Én az ELTE-re jártam, úgyhogy a közleményt kiadó csapat elődeivel volt módom találkozni: mikor másodévesen bementem az irodájukba egy, a jelenleginél sokkal marginálisabb problémával kapcsolatban tájékozódni (arról volt szó, hogy visszamenőleges szabályozással csökkentették az elvégezhető szakok számát, ami több száz egyetemistának nehezítette meg a diplomaszerzését, mert már elkezdte a képzést a régi szabály szerint), és megkérdeztem az ügyeletes HÖK-öst, hogy miért nem álltak ki a diákok érdekében, akkor a következő választ kaptam:

"Meg kell értened, hogy a HÖK-nek lojálisnak kell lennie az egyetem vezetésével szemben is."

Soha többé nem tettem be a lábam a HÖK-irodába, leszámítva azt a pár alkalmat, amikor a focibajnokság nevezési díját fizettem be. A hallgatói érdekképviselet számára az volt (és, mint a közleményből látszik, ma is az) a szempont, hogy ügyesen lavírozgasson a hallgatók és a számukra pénzforrásokat biztosító állam között, és erre nevel ki olyan embereket, akikből később politikusok lesznek. A mi generációnknak és az előttünk és utánunk következőknek egy-két gyorsan elvetélő próbálkozáson kívül hosszú éveken keresztül eszébe sem jutott, hogy az egyetemeken bármilyen formában érdekeket lehetne képviselni - '56 a dicső múlt volt csupán, amit rektorok idézgettek fel érdektelen évnyitó beszédeikben és megemlékezéseiken, amelyekre úgysem ment el senki.

Az Orbán-kormány arroganciája azonban azt is elérte, ami a mi időnkben álmunkban sem fordulhatott elő: a HÖK-ök háta mögött elindult és terebélyesedik a független önszerveződés, a Hallgatói Hálózat, amellyel a tegnapi tüntetés óta számolni kell. Őszintén remélem, hogy sikerre jutnak, és hosszú távon kialakul egy intézmény, amely hatékonyan tudja képviselni az egyetemisták érdekeit és véleményét a nagy nyilvánosság előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr574119585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabadság vagy szuverenitás? 2012.02.17. 07:08:47

Az Európai Parlament mai határozatában „súlyos aggodalmának ad hangot a demokrácia, a jogállamiság, az emberi és szociális jogok, a fékek és ellensúlyok rendszere, az egyenlőség és a megkülönböztetés tilalma terén fennálló magyarországi helyzet m...

Trackback: Occupy ÁJK – Radikális mainstream? 2012.02.17. 00:51:55

Magyarországon terjedőben vannak a radikális, rendszerkritikus mozgalmak, illetve az azok eszközrendszerét alkalmazó csoportok. Úgy tűnik, ezek közé tartozik a Hallgatói Hálózat is. A tegnapi tüntetésen feltűnt néhány radikális szocmunkás, és gondolom ...

Trackback: A nem érdekel sötétsége 2012.02.16. 23:16:53

A Hallgatói Hálózat legutóbbi posztja döbbentett rá egy, a mostani politikára nagyon is jellemző, magatartásformára. A legutóbbi posztjuk arról szól, hogy mi a gond a felsőoktatási törvénnyel. A poszt szerint rengeteg probléma van, amelyeket az új törv...

Trackback: Bezárva a jogi karra - szuperszubjektív élménybeszámoló, és ami a híradásokból kimaradt 2012.02.16. 21:22:33

  (forrás: Vámpírpillangó) Ez most kicsit hosszú lesz, meg tényleg csak az, amit én láttam. Plusz okosság a végére.  Tandíjpártiságom miatt viszonylag nagy dilemmát jelentett, elmenjek-e a Hallgatói Hálózat szerdai megmozdulására: egyértelműe...

Trackback: Írjatok kérdéseket, legyen népszavazás a tandíjról! 2012.02.16. 20:55:05

Itt most egy Jobbikról szóló cikknek kellene következnie, de majd hétfőn, addig egy felhívás. Előtte kezdjük messzebbről: 2008-ban szavazott az ország arról, hogy ne legyen egyetemi tandíj, most meg mégis lesz korábbi ellenzőik révén. Az legalább ...

Trackback: A HÖK nem változik, az egyetemisták igen 2012.02.16. 20:41:02

Az Orbán-kormány arroganciája azonban azt is elérte, ami a mi időnkben álmunkban sem fordulhatott elő: a HÖK-ök háta mögött elindult és terebélyesedik a független önszerveződés.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aha, Hallgatói Hálózat. Amelynek tegnapi tüntetéssel kapcsolatos költségeinek jó részét az LMP állta, miközben "nem támogatja". Amely gondolom kb. annyira független, mint amennyire a "kilencvenezren" civil. Köszi, talán ugorjunk.
@Átvitel honvéd: költségeinek jó részét? Az, hogy nyomtatnak pár táblát ami nem is a tüntetés része és azt osztogatják az mióta a tüntetés költségeinek jó része?

nem kell minden kamunak bedőlni...
@Átvitel honvéd: Azt már nem is kell értened, ki, mit mondott... Nem az a lényeg? Mi a köze ahhoz, hogy ki kit támogat! A cél a lényeg! Még valami: kis "gyurcsányozást" is beleszőhettél volna... Jobban érteném állásfoglalásodat!
Amikor SP a Debreceni Egyetemre látogatott nemrégiben, akkor a helyi HÖK volt, amelyik "jó szóval", finom fenyegetéssel lebeszélte a hallgatókat arról, hogy demonstráljanak a plagidoktor miatt. Aztán az ünnepségen a HÖK-elnök koszorúzott, SP meg tapsolt. Hát így.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1581_schmitt_csak_regisztraltak_elott
Hallgatói Hálózat a baloldali aktivisták hálózata
A HÖK most kicsit pánikol, mert érzik a végét a jóvilágnak. Sokminden ők, de nem "hallgatói", az biztos, mert CSAK a hallgatók érdekeit nem képviselik. A sajátjukat igen, hogy minél jobb kocsival parkolhassanak reggelenként a suli előtt, és felvegyék azt a szoctámot, amit mondjuk olyanoknak kéne, akiknek nemhogy kocsi, rendes ruha sincsen néha. Persze, hogy nem álltak oda ez a dolog mögé, mert félnek, hogy akkor hamarabb basszák ki őket a fotelból, mint így. Csak remélni tudom, hogy a HÖK-re vonatkozó átalakításokat véghez viszi, aki kitalálta, mert ez a csapat szemét megérdemelné...
Ha a hallgatoi hallozat amirol egy eve lehet hallani olyan jo, akkor miert nem indulnak a jeloltjei a HOK valasztason. Kulonben egy HOK-ot osszehasonlitani a hallgatoi halozattal olyan, mint egy varosi onkormanyzatot osszehasonlitani egy civil szervettel. Egyszeruen dilettantizmus. A Hallgatoi Onkormanyzatoknak eddig sikerult a nagy-politikatol mentesen kepviselni a hallgatok erdekeit. A HOOK partpolitika mentes civil szakmai testulet. A hallgatoi halozat meg nem az.
@fludd: ez a nap vicce. Az osszes elcseszett ifjusagi politikus mindekt taborbol a HOKos vonalrol erkezett.
A HÖK sem volt piskóta a karon, ahova jártam (15 jelölt, egy szavazat már HÖK tagság, WTF??), de az EHÖK vitt mindent Szegeden Török Márkkal. Gyakorta semmi másra nem való a szervezet, csak beletanulni a korrupcióba a nagybetűs politika előtt.
@kzoltana: Először úgy értelmeztem, hogy az az SP. :D
@Átvitel honvéd: Én a kilencvenvalahányezer egyike vagyok és civil. Ismersz olyat, aki nem?
@xstranger: Ebbol is latszik, hogy a HOK-ok es a HOOK nem partpolitikai alapon szervezodnek... Koszi a megerositest!
@miro1: Meg mindenkié, aki nem akar megfizethetetlen áron tanulni.
@fludd: Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy ha Bajnai olyan jó politikus, miért nem ő lesz a Fidesz elnöke? Talán azért, mert nem ért egyet azzal, amit az a szervezet képvisel, valami mást szeretne.
Amikor egyetemista voltam, minden normális diák hányingert kapott a hökösöktől.
Velejéig korrupt geci mind a politikusokhoz hasonlóan.
Csak a haverok kaptak számítógépet a kollégiumban, csak a haverok szervezhettek bulit. Kis politikus mutyizós geci az összes. Ezen kívül mindegyiknek megmondták, hogy kire kell szavazniuk, vitték a papírt magukkal, mert még megjegyezni sem voltak képesek.
@gigacherry:
A HOK a hallgatokat kepviseli. Ha valaki a hallgatok kepviseletevel nem ert egyet akor ne tuntessen az utcan a hallgatokert... :)

HOK valasztasokon minden hallgato valaszto es valaszthato. Ha nem ert egyet valaki az aktualis HOK munkajaval, tessek elindulni a valasztasokon, bekerulni a HOK-be es megvaltoztatni.

Hozzaszolasodbol sut a dilettantizmus es az, hogy azt se tudod mi a HOK es hogy mukodik.
@egyjózsi: Nem az a lényeg? Mi a köze ahhoz, hogy ki kit támogat!

Hát pont ez az egésznek a lényege. Mert kis hazánkban, ahol urambátyám ország van, fontos, hogy ki, kit támogat, erről szól az érdekképviselet is. De látom, nem vágod. HÖK azokat képviseli, akiktől kapják a lóvét. Ennyi.

Csak a haverok kaptak számítógépet a kollégiumban, csak a haverok szervezhettek bulit.
Csak a haverok kaphattak lakhatási támogatást, olyan ösztöndíjakat, amiket más nem kaphatott meg. Folytathatnám.
hök? haha?
eben guba
Amikor az ELTE HÖK kijött ezzel az állásfoglalással, akkor kellett volna nekifutásból fejberúgni őket. Gittegylet.
@weisz manfréd huba: Voltak ketelyeim, de onnantol, hogy te probalod bizonyitani az ellenkezojet, nyilvanvalo, hogy tenyleg LMP-s szervezes volt, koszi :)
@Rántott máj: Valós problémára szerveződött a tiltakozás. Jobban tenné a kormány, ha nem söpörné le, mert a végén ráfázhat. A probléma az arroganciától nem fog elmúlni.
@Átvitel honvéd: Elvtárs! Nem szőtte bele az elmultnyolcévet, úgy hogy levonatok a fizetéséből, amit márciusban utalunk a Szentkirályi utcából.
Trollkodnék még egy picit, ha szabad.
A diáklázadások kapcsán említenék egy betiltott filmet, az Eper és vér címűt.
Tanulságos!
@fludd: "A HOOK partpolitika mentes civil szakmai testulet."

Ezen percek óta sírva röhögök.
Bokros beszélhetett a hallgatók ellene szóló demonstrációján. Pintér beszélhetett a rendvédelmisek kormányellenes tüntetésén.

A Hallgatói Hálózat megijedt Hoffmann Rózsától. Ezek után akarnak még valamit? Érdekképviseletet valószínűleg nem. - Egyébként kár értük. A HÖK-ön tényleg túl kellene lépnie a rendszernek.
A Hallgatói Hálózat nem a HÖK ellen van! Ott voltam tegnap a tüntetésen, a hallgatói fórumon. A cél az egyetemisták mobilizálása, a közösségi terek kialakítása, a netalántán néha gondolkodó fiatal generáció formálása. Ez tudom, hogy sokak szemét piszkálja.
Anyagiak: ismerem a HaHa nagy részét. Fiatalok, akik konkrétan a saját pénzüket adták bele a dologba, hogy legyen szóróanyag (plakát, matrica, stb.). Az hogy az LMP megjelent pár plakáttal, nem jelent semmit. Nem is örültünk neki igazán. Jó lenne, ha néha meghallgatnánk egymást, és nem az egybites gondolkodást követnénk.
A sok trollkodónak meg üzenném, hogy ha tized annyi energiát fektetne a közügyek bárminemű formálásába, mint a HaHa tagok, egészen sok mindent elérhetnének. Csak nem a számítógép előtt kéne gyűlölködni...
@sztd: Bizony, és Bokros nem is adta rosszul magát, az ember ismerje el az ellenfélben is, ha az ügyes. De a HaHa betojt Hoffmantól.
Ha-Ha :)
a hök egy fos lenyúlda, az volt a bme-n is, a bgf-en is, a miskolci egyetemen is. ideje hogy konkurenciát kapjanak
@fludd: "HOK valasztasokon minden hallgato valaszto es valaszthato. Ha nem ert egyet valaki az aktualis HOK munkajaval, tessek elindulni a valasztasokon, bekerulni a HOK-be es megvaltoztatni." -- Aha. Meg még: "Látom, vannak páran, akiknek nem tetszik, amit mondok. Hölgyeim és uraim, szabad a pálya, Önöknek rengeteg lehetőségük van arra, hogy minket tisztességes munkára kényszerítsenek. Itt van például a hallgatói önkormányzat: ők valamennyi tanszéki, intézeti, kari és egyetemi döntéshozó testületben egyharmados szavazati joggal rendelkeznek – ezzel minden vitás ügyben a mérleg nyelveként funkcionálhatnak –, és egyéb jogosítványaik is vannak. Önök azonban minden ciklusban, következetesen, kivétel nélkül huszonegy éves köztörvényes bűnözőket, vagy jobb esetben sunyi, törtető, karrierista tetveket választanak saját képviselőikül. Ők aztán még magasabbról szarnak Önökre, mint mi, ráadásul két szemináriumi négyesért az anyjukat is eladnák. Volt már olyan eset, hogy ezt konkrétan megtették." (mandiner.blog.hu/2008/09/08/tanevnyito_beszed)
Ma már kevesen emlékeznek rá, de a 90-es évek közepén a HÖK-nek volt már egy riválisa, a MEFHOSZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Szövetsége, de ez a kísérlet gyorsan elhalt, pedig annak idején elég radikálisan tüntettek a tandíj ellen 96-97-ben. Aztán 98. után, ha jól emlékszem az első embere az FVM Agrár Marketing Centrumának élére került még Torgyán idejében. Maga a szervezet pedig elhalt. Mi lehet a sorsa a Hallgatói Hálózatnak?
@Rokkantnyugdíjaspornósztár: így van, a HÖK-ösök jellemzően a legnagyobb trógerok.
@gigacherry: mekkora az átjárás a "civil" Milla, és a "nem civil" 4k! között?
Ugyan má'!
Most mondta Viki bácsi: az új rendszerben többen tanulhatnak mint a régiben.
Na, akkor meg mit akartok?
Ő mindíg megmondja az igazat!
@weisz manfréd huba: igazad van. Túlértékeltem az LMP szerepvállalását. (Amit ettől függetlenül ezek után is jelzésértékűnek tartok).
Az ELTE HÖK-ből alakult a Jobbik anno, úgyhogy :) Van perspektíva.

A Hallgatói Hálózat létezett már 6 évvel ezelőtt is, amikor a Gyurcsány-beszéd után egyetemfoglalással egybekötött demonstrációt terveztek az ELTE BTK-n, ettől az akkori oktatási dékánhelyettes, Dezső Tamás úgy beijedt, hogy kommandósokkal záratta le a Trefort-kertet. MegaLOL :P

Engem 2004-ben akart beszervezni egy évfolyamtársam a HaHa-ba, de hamar elküldtem búsba a világmegváltó szélsőbalos agymenését. :)
@Térerő:

Az ELTE BTK-n pl. amíg a Jobbik alapító atyái tartották kézben a HÖK-öt, addig az egyharmdos szavazatukkal sikeresen akadályoztak meg professzori kinevezéseket, pl. konkrétan Krausz Tamás kinevezését évekig késleltetni tudták.

2006 őszén pedig a HÖK félhivatalos lapjának, a PBÚ-nak a főszerkesztője vezércikkben uszított a rendőrség ellen.
Kéne még vagy 2-3 Hallgatói Hálózat, szocialista, konzervatív, meg anarhista, meg neonáci, hogy legyen demokratikus verseny. :)
faszság.le lehet az összes hököst "politikusgecizni", csak sajnos ez nem igaz.@LAVÓRVAGÁNY: kocsival mi? barmok.
@Dreyfus: Jó, akkor mondjuk azt, hogy egy belterjes, mutyizó, sikkasztó, hazudozó, egymást is átb@szó bagázs?
Egyébként 10-12 éve a TTK HÖK majdnem összes képviselőjének volt kocsija, pedig tudtommal csak 1 azaz egy dolgozott.
@bloggerman77: Helyes. Ezek legalább nem vörösnáci bölcsészek.
Hát azért ez a cikk is megéri a magáét. Egyrészt hihetetlen, de vannak az országban olyan hök-ök melyek érdekképviseletet is végeznek, persze sok hallgató egyrészt inkább járatja a száját minthogy segítséget kérne, másrészt meg leginkább csak a bulikra emlékszik...
A hallgatói hálózat pedig nem most jött létre, hanem igencsak az előző kormány alatt. Ez sem egy tagadható tény. Persze bizonyos érdekek eléréséhez jobb úgy beallitani, hogy a jelenlegi hatalom hozta létre. Így úszik el az igazság...
HÖK = KISZ

Ez a véleményem.
@Térerő:

"Itt van például a hallgatói önkormányzat: ők valamennyi tanszéki, intézeti, kari és egyetemi döntéshozó testületben egyharmados szavazati joggal rendelkeznek – ezzel minden vitás ügyben a mérleg nyelveként funkcionálhatnak"

Mint a KISZ.
Annak idején voltak a vállalatoknál az üzemi négyszögek: a fejesnek meg kellett beszélnie mindent a párttitkárral, a kisztitkárral, meg a szakszervezetissel.

Marhára nagy érdekképviselet volt. Meg mérleg nyelve.
Mint most.
@fludd: Igazán csak a pártpolitikától mentesen kellene működniük. A politikamentesség azt jelenti, hogy bedugod a fejed a homok alá. (Lásd pl. most.)
A BME-re jártam, egy évfolyamtársam HÖK tag volt, változtatni akart, kitúrták.
A Fidesz úgyis szeret átnevezgetni, átnevezhetné a HÖK-öt KISZ-re, legalább mindenkinek egyértelmű lenne mit is képviselnek.
Nehany evig vezettem az orszag egyik regi es ismert szakkollegiumat.

Az egyetemi HOK-osokkel mindig ugy targyaltunk, hogy diktafonnal rogzitettuk a beszelgetest, mert azoktol a figuraktol barmi kitellett - es volt, hogy hasznalni is kellett a felvetelt, mert a targyalas utan masnap mar csipobol tagadtak volna le mindent, amirol megallapodtunk.

Es komoly merkozeseket kellett vivni pl. kozos palyazatok kapcsan is. A HOK "tiszteletre melto" tagjai ugyanis valtig nyomtak, hogy a summa nehany szazezres projektek (tanulmanyi versenyek, stb.) koltsegvetesebe epitsunk be 50-100.000 Ft (a ketezres evek elejen jartunk!) "kommunikacios koltseget", amit aztan ok leadott Domino-kartya szamlakkal igazoltak volna - mikozben egyebkent az egesz szervezes interneten zajlott. Nem mentunk bele. Komoly uvoltozesek lettek a dologbol, hogy milyen elhetetlenek vagyunk, meg papiron ugyis minden rendben lesz, stb.
Apro, mai szemmel jelentektelen mutyi-probalkozasok voltak... figyelve, hogy mi lett mara azokbol a sracokbol, ok nem sokat valtoztak.

Fludd: a HOK-valasztasok demokratikussaga kapcsan erdemes volna megnezni a jeloltallitasi folyamatot (!): igen rovid ajanlas-gyujtesi hataridok, lehetoleg essen bele hetvege es pentek is, stb.
Egy ilyen, mersekelten demokratikus eloszures utan a valasztas mar valoban lehet demokratikus - noha egyebkent abszolut nem reprezentativ (nem veletlen, hogy igen ritkan esik szo a reszveteli aranyrol). Siman elo tudott akkoriban fordulni, hogy ket-harom tucatnyi szavazattal lett valaki egy tobb ezer fos kart kepviselo HOK tagja...

Es akkor meg nem esett szo a kollegiumi helyek elosztasarol, a visszatartott kulfoldi osztondij-palyazatokrol, amit tizbol kilencszer HOK-osok nyertek meg - hogyne, a felhivas a lejarati ido elott tipikusan harom nappal, legtobbszor egy pentek delutan kerult ki a faliujsagra, mikozben a HOK-osok mar hetek ota gyujtottek maguknak a szukseges ajanlasokat, bizonyitvany-masolatokat, stb. - a tanulmanyi kivalosagi osztondijakrol, a szamla nelkul beszedett ilyen-olyan hozzajarulasokrol, golyataborok koltsegvetesenek elszamolasi trukkjeirol, stb.

Van tortenet boven. Sajnos.
@Pacsker: Az Eper és vér-t ki és mikor tiltotta be? Én a hetvenes évek közepén háromszor is láttam: egyszer általános iskolásként, egy kis vidéki moziban (16 mm-es, fekete-fehér kópia), aztán gimnazistaként Budapesten.
...társadalmi normákat sért ...

a gyülekezés ?

... demokratikus eszközökkel...

rendőrkocsikkal ?
a hallgatói hálózat azt mondja meg inkább, honnan fizesse az állam a plusz 200 szociológust, hm? a többi nyavalygás rohadtul nem érdekel
@fludd: Tudom mi az a HÖK, a mi egyetemünkön is volt, ott is kb. annyit ért, amennyit most az ELTÉn. Vannak helyzetek, amikor azonnal kell cselekedni, bizonyos dolgokat lereagálni, minden hallgató érdekében összefogni, és a HÖK láthatólag nem ezt teszi, hanem ennek pont az ellenkezőjét. Indulni a választásokon és nyerni kicsit késő lenne és a HÖK keretein belül nem biztos, hogy minden egyetemista hangot adhatna a véleményének.
"A HÖK a hallgatokat kepviseli. Ha valaki a hallgatok kepviseletevel nem ert egyet akor ne tuntessen az utcan a hallgatokert... :)" - Akkor mit csináljon? Áruljon dezodort egy aluljáróban, vagy menjen el és rúgjon be jól, miközben azt látja, hogy a jogai csorbulnak, a lehetőségei csökkenek és a HÖK nem tesz semmit ezellen? Alulról szerveződni tilos, nem helyes, elvetendő? Csak az intézményi keretek között, támogatott szervezeteken keresztül adhatunk hangot nemteszésünknek és ha ők nem az érdekeinket képviselik, akkor ennyi? Orbánék miért alakították meg a Fideszt, miért nem lettek KISZ-esek? Lehet, hogy ez egy kicsit túlzó hasonlat, mint ahogy a Bajnaival kapcsolatos is az volt, na de a másik embert dilettánsnak nevezni, mert más a véleménye szerintem kicsit gáz.
@Átvitel honvéd: Nem tudok átjárásról, de én csak egy vagyok a sokezer közül, elmegyek néhány tüntetésre, hozzászólok időnként az oldalhoz. Biztos van köztünk, aki nem civil, na de kilencvenezer emberre rásütni a bélyeget kicsit túlzás, nem?
a HÖK csak egy dologra jó: hogy ellopja a diákok pénzét. szoctámból pontoktól függetlenül a maximumot adják egymásnak, mert ugye ők "szinte a semmiért dolgoznak, és ezt valahogy kompenzálni kell". legalább felkészülnek későbbi sikeres politikai pályafutásukra.
@fludd: A Hook az nem egy mesefigura? :-)
Egyik legszimpatikusabb eleme volt az eredet felsooktatasi torvenyjavaslatnak, hogy Hoffman ki akarta csinalni a HOK-osoket.

Mindig is utaltam azokat a naplopo, korrupt, mutyizo kocsogoket (tisztelet a kivetelnek).

En a PTE-AOK-ra jartam, ahol nemreg bortonbe csuktak a volt gazdasagi igazgatot (Imhof Gabor), es egypar HOK-os cimboraja is ment vele a dutyiba. Jellemzo, hogy a HOK elnok mar 8 eve jart az orvosi egyetemre, es, miutan nem lehetett megoldani, hogy tovabb huzza a diplomazast, utana a PTE-ETK-ra iratkozott be, csakhogy diak es HOK-elnok maradhasson. Ekkora biznisz volt HOK-osnek lenni Pecsett, gondolom az ELTE-n kicsit nagyobb nagysagrendben folytak a dolgok, sot, ott nyilvan jobbak voltak a politikai kapcsolatok is, hogy nem volt lebukas.
Az ELTE TTK HÖK hasonlóan botrányos kirohanása: www.facebook.com/eltettkhok/posts/330214800350130

Szégyen. Gyalázat.
Azt se felejtsük el, hogy a HÖK szarrá lopja az egyetemet, az ösztöndíjakat... jól csinálják, megéri hökösnek lenni, havonta szép summát kap az ember lényegében a semmiért, és ezért kb. bulikat szerveznek, mást nem, persze a buli szervezés is szép korrupcióval és lenyúlással jár, de ez nem is annyira meglepő, ha MO-ról van szó.
Ha megnézem néhány hökös életrajzát, akkor azt látom, hogy közel a 30hoz még mindig egyetemre járnak, 2003-óta járnak egyetemre, 3 szakot kezdtek el, egyiket sem tudták befejezni, a kollégiumban a legjobb szobában laknak havi 9e-ért, a legjobb, hogy ezt ETR-ben le lehet követni... : )
@fludd: Ezt senki nem is állította. Nem a pártpolitikát tanulják ott, hanem azt, hogy hogyan lehet a pofádba vigyorogni aztán hátba szúrni, hogy mennyire hajlékony egy politikusi gerinc, meg hogy hogyan kell elhitetni a "választóikkal" hogy a pofátlan közpénzlopás miért is szolgálja mindenki érdekét.
Ehhez még nem kell ideológia. Azt a képzést csak utána kapják meg.
süti beállítások módosítása