Az árpádsávos primadonna és a nyilaskeresztes közönség

2012.03.06. 08:03 Tékás Lacika

Jó nagy adag nácizás kísérte és szakította meg a Török Gábor által moderált legutóbbi két Tárcatükör vitát, a Pintér-Vona és a Navracsics-Gaudi párosok alkalmait. Egy korábbi posztomban foglalkoztam már az „árpádsávos primadonna” jelenségével; azt állítottam, hogy a Jobbik mint „szélsőjobboldali gyűjtőpárt” egyszerre mindenkinek tetszeni szeretne a jobbszélen, kereszténynek, pogánynak, végletesen Európa és nyugatgyűlölőnek és „az igazi” Európát felépíteni szándékozónak, meg persze a szalonképes demokratikus nemzeti radikálisnak és a neonácinak is. Ebben az írásban az utóbbi szálat vizsgálom az előző posztnál behatóbban.

A Jobbik rendszeresen kokettál a neonácikkal, feléjük is tesz kacér tánclépeseket. Erre emlékeztetett az egyik, Novák Előd idézetet tartalmazó, Jobbik-ellenes transzparens a Gaudi-Navracsics vitán. A Jobbik alelnöke ugyanis a kuruc.info azon kérdésére, hogy „Ugye tudod, hogy holokauszt nem volt, hanem lesz?” azt a választ adta, hogy "Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom". Erről Zagyva György Gyula jut eszembe, akit a Mandiner a Szálasihoz való viszonyáról kérdezett (08:47-nél), amire úgy reagált, hogy „Nem vagyok hungarista egyébként, de nem határolódok el tőle.” Ezek, a neonáci/újnyilas szavazók megtartására szolgáló mondatok ugyanakkor nyilvánvalóan nem perdöntőek a „Neonáci-e a Jobbik?” kérdés megválaszolása szempontjából.

Neopopulisták és neonácik Európában

Kezdjük mondjuk a két nagy európai szélsőjobboldali csoport bemutatásával. Egyrészről vannak a magukat demokratikusnak tartó erők, amelyek részt vesznek a demokratikus küzdelemben, bejegyzett pártként is működnek (persze mozgalmi szervezeteik is vannak), a nemzeti parlamentekbe is gyakran bejutnak, egyes tagjaik (koalícióban ugyan, de) kormányra is kerülnek, és az EP-ben is ülnek képviselőik. Ebbe a csoportba tartozik például a British National Party (BNP), a Front National (FN), az Osztrák Szabadságpárt (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ). Politikájuk megkülönböztető eleme a bevándorló vagy egyéb idegenellenesség és az euroszkepticizmus. A megnevezésükre számos terminust használnak, többek között neopopulistáknak, az európai új jobboldalnak, radikális jobboldalnak szokás őket nevezni. Rendszerkritikusak, de magas fokú intézményes integráltságukból is látható, hogy nem rendszerellenesek.

A neopopulista pártcsaládnál régebbi szereplő a szélsőjobboldalon a neonáci mozgalom. Az egyik legismertebb mozgalmi szervezetük a Blood and Honour, melynek fegyveres szárnya a Combat 18. A neonáci mozgalomhoz tartozónak vagy ahhoz húzónak tekinthetjük például a white power skinhead mozgalom tagjait. A neonáci mozgalom egyértelműen, vállaltan demokráciaellenes, de elvétve akadnak példák arra is, hogy választásokon is elindulnak neonáci pártok. Nyíltan használnak náci és természetesen neonáci szimbólumokat.

Hazai neopopulisták és neonácik

Az itthoni neopopulista mozgalom pártja volt a MIÉP, most pedig egyértelműen ide tartozik a Jobbik, ezt a vonalat erősíti mozgalmi szervezetként például a HVIM és a több részre szakadt, betiltott Magyar Gárda is. A neonáci térfélen a közelmúltban a Blood and Honour hazai képviselőjeként a 2005-ben betiltott Vér és Becsületet találtuk. A 89-ben Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok (MNA) néven indult, később Magyar Nemzeti Arcvonalként ismert (a többi szélsőjobboldali mozgalommal ellentmondásos viszonyban lévő) szervezet ma már passzív, a Vér és Becsület utódja, a Pax Hungarica Mozgalom viszont rendszeresen hallat magáról.

Az előbb említett mozgalmakkal szemben a Jobbikra nem jellemzőek a demokrácia-ellenes kijelentések, a nemzetközi neopopulista pártokhoz hasonlóan tulajdonképpen rendszerkonform módon működik, integrálódott a demokratikus intézményi struktúrába. Itt fontos megemlíteni, hogy  ez még nem bizonyít semmit, hiszen Hitler és Szálasi is indultak demokratikus választáson. Ugyanakkor az európai neopopulista pártok kormányra kerülve sem bizonyultak neonácinak. Persze erre közbevethető, hogy erre csak azért nem került sor, mert nem volt elég hatalmuk; ha erősebbek lennének, akkor kimutatnák a foguk fehérjét.

A Jobbikról elmondható, hogy a cigányok és zsidók ellen irányuló idegenellenességét jellemzően kulturális érvekkel „támasztja alá”, nem a „cigány faj” vagy a „zsidó faj” alsóbbrendűségéről beszél. Ennyiben is különbözik a neopopulizmus a nemzetiszocializmustól, hiszen utóbbi biológiai rasszista diskurzust használ. A Jobbik értékelésekor fontos szempont még, hogy a párt vezetői Magyarország huszadik századi történelmi vezetői közül rendre Horthyt emelik ki, nem pedig Szálasit. 

A Jobbik kategorizálásának kérdését társadalomtudományi szöveg tükrében is megvizsgálandó idézem Filippov Gábornak a Politikatudományi Szemlében megjelent írását. Azt állítja, hogy a Jobbik nem neonáci, hanem „szélsőjobboldali, azon belül is rendszerkritikus (és nem rendszerellenes) fajvédő jellegű vagy szélsőjobboldali-populista párt.” Később pedig azt is kijelenti, hogy „A MIÉP-hez hasonlóan sokkal közelebbi rokonságot mutat a két világháború közötti fajvédő mozgalmakkal, mint a hungarista vagy más nemzetiszocialista mozgalmi előzményekkel.”


A „nem vagyunk demokraták” jelentése

A közelmúltban nagy port kavart a Vona Gábor által tett „nem vagyunk demokraták” kijelentés. Az ezt követő nehezen értelmezhető magyarázat a liberális demokratáktól való elhatárolódásra szelídítette a kinyilatkoztatást. Ez az epizód csupán a szokásos gesztusnak tűnt a neonácik felé, tehát tulajdonképpen nem új fejleményt jelentett, csak az eddigi működésnek egy látványosabban, radikálisabban előadott változatát. A közelmúlt érdekes történése az volt, mikor Vona Gábor a Ma Reggelben kifejtette, hogy a „nem vagyunk demokraták” mögött van konkrét politikai tartalom. A Jobbik szűkítené a szavazásra jogosultak körét, különböző feltételekhez, például az általános iskola elvégzéséhez kötné a szavazati jogot. A már idézett Filippov-tanulmányban szerepel, hogy „a nemzetiszocialista ideológiának kétségkívül konstitutív eleme a liberális demokrácia és az általános választójogra épülő parlamentarizmus meghaladásának, illetve végső soron megsemmisítésének szándéka.”

Az általános szavazati jog intézményének támadása tehát valós elmozdulás is lehet a neonáci oldal irányába. A kérdés persze csak a szokásos. Vajon most tényleg magát adja a Jobbik, vagy ez is a tánc része?

 

(A képek forrása: tütü, cipő)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr194291901

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.07. 09:15:05

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Trackback: A Jobbik és a demokrácia mocsara 2012.03.06. 21:25:39

A nagy alternatívakeresés részeként nemrég az LMP helyzetét tekintettük át, most a Jobbik következik.A Jobbik genezisében a Fidesz és az MSZP egymást szokta vádolni, jellemző hozzáállás, hogy nélkülük bizony semmi nem történhet. Aztán ott a másik gyöng...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azért nem relativizálnám a jobbikot. az egy ócska , avitt, aljas ideológiára épített képződmény, jelszavuk nagyjából az: elpusztítani mindent, ami nem hozzánk hasonló. elég csak a kurucinfót és az utána lévő kommenteket olvasgatni. ott kő kövön nem marad, teli szájjal zsidóznak, cigányoznak, annyi köpetet még fogorvos sem látott ami ott kibukik egyik-másik fajmagyarból. ész nélkül gyűlölnek. amit a vezérük mond, azt maradéktalanul elfogadják. vitának helye nincs, ha megunják az érveket, a disznó moslékába sem való ocsmánysággal reagálnak le minden oda nem illő ellenvéleményt. ezzel akartok ti európába menni? szerintem a nyugat alig várja, hogy elhúzzon ez a moslék magyar mentalitás vissza a kies szteppére. mert hogy nem ide való, az tuti.
A jobbik szinrelépése a népfronttal kezdődőtt!A sejtjei aludtak az mszmp-ben!A magok a népfrontban kezdtek nőni,és a rendszarváltáskor az mdf ben kezdték koros búrjázásukat!Jó talajra talált a fidesz által elindított polgári körökben!Innentől egyenes út a parlament!A szálláscsinálók jól megférnek a általuk táplált torzszűlőttel!Az eu kifejezetten jót tett nekik anyagilag is!
"Az általános szavazati jog intézményének támadása tehát valós elmozdulás is lehet a neonáci oldal irányába."
Ez úgy nem igaz, ahogy van. Ugyanis.
Bethlen (akiről bátran kijelenthetjük, hogy nem volt náci, sőt) 1922-ben bevezette a műveltségi cenzust, ami azt jelentette, hogy írástudatlan ember nem szavazhat (az, hogy a Jobbik ezt az általános iskola elvégzéséhez kötné, részletkérdés). Nem véletlenül.
Felelős döntés ugyanis nehezen várható el funkcionális analfabétáktól. A helyzet drámaiságát jelzi, hogy Magyarországon (a felnőttkorú lakosság mellett a még választójoggal nem rendelkező, de az oktatási rendszerben jelen lévő polgárok összességét tekintve) minden negyedik ember funkcionális analfabéta, azaz a számolással, az írásbeliséggel összefüggő dolgokkal nehézségei vannak. (Ez az arány kicsivel rosszabb, mint az európai átlag.) Ők éltetik a szavazatvásárlási trükkök százait.
Elmondanám, hogy ha ők nem lennének, a kétharmad se létezne.
Egyébként műveltségi cenzus a demokrácia mintaállamában, az USA-ban is létezik. A másik véglet pedig a választáson való kötelező részvétel pl. Belgium is ilyen.
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: A választójog feltételeinek meghatározása a gyakorlatban szinte kivihetetlen, amennyiben a szellemi felkészültséget írná elő.Az általad leírt aggályokat támasztja alá az utóbbi hetekben egy jelentős külfödi lapban megjelent vélemény. A lap arról ír, hogy a magyar választók politikailag mért szellemi szinvonala leépült. Az adott blogban lett is nagy nemzeti tudattól áthatott felháborodás- jelzem, nekem sem esett jól - az igazságtartalma viszont bizony helytálló.Amennyiben a választó politikailag legalább alapfokon tájékozott és a gazdaság néhány alapfogalmával is tisztában van, ezesetben orientáltsága jó irányt feltételez.Nem eshetett volna meg a 2oo2-es választásnál, hogy a beigért l3.havi nyugdij és 5o%-os béremelések hallatán jó szívvel szavazott volna a jövő felemésztésére. Vagy ha tudja, hogy az autópályák épitési költségeinek 6o%-a hitelből valósul meg a 2oo6-os regnálás alatt. Ha ismeri csak érintőlegesen az árfolyamváltozások viselkedését, a jelenlegi kormány működésének következményeit is némi hozzáértéssel szemléli. Fent leírtak hiányában így nyer teret a populizmus, a demagógia, a felelőtlen igérgetés. A választó ezeket kritikátlanul elfogadja informáltságának híján, melynek következményeit több ciklus tapasztalatának birtokában most éljük meg.
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: Nyilván nem egyáltalán nem a neonáciknak jutott először eszébe az általános szavazójog korlátozása. Ettől önmagában nem lesz neonáci senki. A kontextust, a Jobbik neonácikkal való folyamatos kokettálását figyelve érdekes a dolog, mert a neonácik is szeretik a választói jog korlátozását.
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: Előző válaszom kiegészitéseként : Évek óta figyelem a kozvélemény eufóriába hajló örömét a minimálbér emelésekor. A kormány jóságos kezét látja ebben a döntésben - miután nem ismeri a minimális összefüggéseket - abban a hiszemben él, hogy ez a jólét bizosítékának egyik jele. Nem fogja fel, hogy a bér és bérjárulékok abban a pillanatban megjelennek árképző tényezőként az árakban, ezen kivül a fogyasztói tipusú adók arányosan emelkednek. Minimális gazdasági következtetések ismeretéban rájönne, hogy a mindenkori kormányok látens megszorításairól van szó.
Az a "jó nagy adag nácizás" egész konkrétan Vonánál 2 (azaz kettő), Gaudinál már két tucat fizetett droidból állt, akik arra a kérdésre, hogy "mi a neve" csak azt tudták hajtogatni, hogy "nááci. nááááci.". Mint a zombik.

2012-ben (ennyi bukta után) még mindig nácizni a legnagyobb jóindulattal is szánalmas, de az átlagember -ha ásítva is- minimum a hátas állatok ivarszervét kívánja az ilyenekbe. :)
Az általános választójog ellenzését kifejezetten baloldaliaktól, főleg gyurcsányistáktól lehet hallani, hogy csak az szavazhasson aki adót fizet meg hasonlók. Akkor már inkább a jobbikos megoldás legyen hogy az szavazhasson aki elvégezte az általános iskolát, az humanistább mint az adófizetéshez kötni amit a baloldal akar.
@Mariann19: Nem beszélve arról, hogy alacsonyabb bérért több embert lehet foglalkoztatni. Minimálbér-emeléskor sok munkáltató kénytelen kirúgni pár dolgozót és átszervezni a munkát...vagyis munkanélküliséget növelő hatása is van...
@Mariann19:

"Évek óta figyelem a kozvélemény eufóriába hajló örömét a minimálbér emelésekor. A kormány jóságos kezét látja ebben a döntésben - miután nem ismeri a minimális összefüggéseket - abban a hiszemben él, hogy ez a jólét bizosítékának egyik jele."

Tisztában vagy vele, mennyi ma a nettó minimálbér?

És azzal tisztában vagy, hogy mennyi a létminimum?

Tisztában vagy a LÉTMINIMUM fogalmával?

És te mennyiből élsz havonta, Nyuszika?
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára:

"Egyébként műveltségi cenzus a demokrácia mintaállamában, az USA-ban is létezik"

Már 1965 óta tövényellenes.

en.wikipedia.org/wiki/Voting_Rights_Act
Az biztos, hogy aki a legkisebb értelmi kihívásoknak sem képes megfelelni, attól nem elvárható, hogy átlássa a pártok hazugságait és pillanatnyi érdekek mentén tett ígéreteit. Talán én is mellékelnék a szavazólap mellé egy általános iskola 6. osztályosainak készített feladatsort, és aki nem éri el a 60%-ot, annak érvénytelen a szavazata. A másik megoldás, ha bekerül a büntetőtörvénykönyvbe, hogy a pártok nem hazudhatnak a kampányidőszakban, így legalább pár hétig kénytelenek lennének a tényeket a választók arcába vágni, és nem számíthatnának az eddig hazugságokkal és ígérgetéssel megtévesztett egyszerű emberek szavazataira.
@specialist:

Igen, alacsonyabb bérért több embert lehet foglalkoztatni. Minél alacsonyabb a bér, annál több embert tudsz alkalmazni. Hihetetlen perspektívát látnék abban, ha meg lehetne oldani, hogy a bérköltséget nullára lehessen redukálni az országban, sőt, a világban! Hiszen ezzel megoldható lenne a teljes foglalkoztatottság: a végtelenhez közelíthetne az alkalmazottak száma.

Idióta.
@specialist:

Igen . Recesszióban minden teher növekedés áthárítódik a cég dolgozóira, tulajdonosaira. Konjunktúrában is. El kéne törölni a minimálbért és bevezetni egy lineáris adórendszert ! Könnyű lenne ellenőrizni, rugalmasabb lenne.
@Matolcsyné:

Ahhoz hogy valaminek az ára a nullához közelítsen, vagy a keresletnek kell szintén nullához közelítenie, vagy a kínálatnak a végtelenhez. A munkaerő-piacra egyik feltétel sem igaz.
@neoteny:

Szerinted az, aki képes leírni akkora ostobaságot, hogy ha kevesebbet fizet egy-egy biorobotjának, az jó, mert akkor több zombinak adhat munkát, az ilyen hallott már arról, hogy Marshall-kereszt?
és mégis, ha egy üzemben, ahol éppen a minimálbér 10%-os megemelésére, és egyben 10%-os elbocsátásra készül a vezetőség, megkérdezhetnéd, hogy a dolgozók mit szeretnének...Persze, csak ha nem tudják, ki az a 10%, akinek mennie kell...
Egyébként te magad vagy az idióta, ha azt feltételezed, hogy a munkaadóknak nem érdeke a folyamatos béremelés...hiszen az alkalmazottaik vásárolják meg az általuk gyártott terméket és szolgáltatást, ezért a munkáltató érdeke is, hogy legyen miből...
Bóvli kormány, szégyen de bóvli ország!

Az LMP-s Schiffer András nyilvános vitára hívja az állambiztonsági akták nyilvánossága ügyében a Fidesz frakcióvezetőjét Lázárt, az igazi szarjankót.

Az LMP keddi közleménye szerint ha Lázár János nem fogadja el Schiffer András kihívását, azzal azt bizonyítja, hogy ő és a Fidesz is fél. Lázár János „attól fél, hogy hazugságai miatt magyarázkodnia kell, pártja pedig attól, hogy kiderül, az 1990 utáni politikai és gazdasági életet, a párt holdudvarát is kínos módon hálózták be a túlélő állambiztonsági hálózatok".

Nem fog kiállni lázár, mert igazi szarjankó!
Így igaz. A Jobbik nagyon sokféle, egymással sem kompatibilis embernek akar megfelelni.

A választójog korlátozása speciel nem szokatlan dolog. Pl. A régimódi liberális pártok sem hívei az általános választójognak.
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: "Felelős döntés ugyanis nehezen várható el funkcionális analfabétáktól."

Ez feltételezné, hogy a szavazásoknak bármi köze van a felelős döntéshez. Vagy a megválasztottaknak. És feltételezné, hogy aki iskolázott az nem hülye és/vagy képes felelős döntést hozni. Márpedig a végletekre léteznek élő példák, bölcs vagy belátó iskolázatlan emberre és sík buta sok diplomásra. Arról nem beszélve, hogy van olyan ember iskolázottságtól függetlenül, aki 30, 40 vagy 60 éves korában sem képes érett felnőtt gondolkodásra és nem azért mert szellemi problémái vannak.
@Matolcsyné:

Azoknak mindenféleképpen jobb akik munkához jutnak az alacsonyabb bérek mellett.

A minimálbér foglalkoztatottságra ill. árakra mért hatása komoly közgazdaságtani viták tárgya:

en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage

Azt kijelenteni hogy a minimálbér léte _mindekinek egyformán jó_, lehetetlen. Ha pedig a foglalkoztatottság mértéke a fókusz (különösen fiatalok és alulképzettek esetén), akkor bizony a minimálbér megszüntetése lehet racionális döntés.
@Matolcsyné: "Szerinted az, aki képes leírni akkora ostobaságot, hogy ha kevesebbet fizet egy-egy biorobotjának, az jó, mert akkor több zombinak adhat munkát, az ilyen hallott már arról, hogy Marshall-kereszt?"

Az mindenesetre biztos, hogy te nem hallottál róla, mert különben nem írnál ilyen hülyeségeket. A Marshall kereszt ugyanis a keresleti és kínálati ár (és mennyiség) találkozásáról szól. Ha most ilyen egyensúlyi helyzetben lennénk, nem volna 11%-os munkanélküliség. (Remélem nem akarod azt beadni, hogy azért ennyi, mert az emberek többre értékelik a szabadidejüket.)
@specialist: Mégegy közgazdasági analfabéta.
Elore bocsatom, hogy Jobbik szavazo vagyok.
Sokszor tesznek olyan kikacsintasokat, amik nekem sem tetszenek, de szerintem ha az ember kicsit jozan marad, es akarmelyik partot is talalja szimpatikusnak, biztos hogy van olyan dolog ami nem tetszik neki. De, a Jobbik megpendit olyan temakat, amikrol a tobbi part hallgat mint szar a gazban! Ez adja a Jobbik erejet. Gondolom nem kell sorolnom mely dolgok ezek. A Fidesz ugye ezzel azert van bajban, mert ebbol a vitorlabol csak ugy tudja kifogni a szelet, ha tenyleg odabasz a cigoknak. Csak az ugye nem EU konform...hat igen. Nehez ugy. :)

Amugy leginkabb ezt hivjak ma Europaban neonacizmusnak.

A masik amiert a Jobbik ennyire megerosodhetett, az pedig a maga a gyurcsany. A fele erzett gyulolet, nagyon nagy osszetarto ero, es ha mar lankadna egy Jobbik vagy Fidesz szavazo hajlandosagra a valasztasra, ha a feri megjelenik a kepernyon, egybol eszebe jut, miert is kell elmennie, es behuzni a jooo vastag X-et oda ahova!
@sourcerror: Lehet, de nem kell nagyon érteni a közgazdaságtanhoz, hogy lássam: Ha az alkalmazottak ma is a 19. századi éhenhaláshoz elegendő keresettel rendelkeznének, senki nem venné meg azt a temérdek felesleges árut és szolgáltatást, ami az utóbbi 50 évben a polcokra került.
@neoteny:

Tegyük fel, van egy alkalmazottad. Termel 100 egységnyi pénzt. Ebből 30 egység a bérköltsége, 50 egység az egyéb költség, 20 egység egy emberen a nettó nyereséged.

Tegyük fel, van két alkalmazottad. Termelnek 200 egységnyi pénzt. Ebből 60 egység a bérköltség, 100 egység az egyéb költség, 40 egység két emberen a nettó nyereséged.

Jó fej akarsz lenni. Azt mondod, kirúgod ezt a kettőt, felveszel helyette négy másikat, emberenként fele bérköltséggel.

A négy új embered termel 400 egységnyi pénzt. Ebből 60 egység a bérköltség, 200 egység az egyéb költség, 140 egység a négy emberen a nettó nyereséged.

Büszkén verheted a melled, hogy ugyan egy új embered csak fele bért keres, mint egy régi, de így nem két embernek, hanem négy embernek adsz kenyeret a szájába.

Miközben egy új embereden nem 20 egység a nettó nyereséged, hanem 35 egység.

Ügyes. Nem igaz?
Nekem eléggé egyértelmű, hogy a Jobbik neonáci,
egyetemista koromban Kaposváron a kocsmába úgy jöttek be a (még be nem tiltott) magyar gárdás egyenruhájukban a parasztok, hogy hangosan ordították: Sieg Heil!
Amúgy a videóban, amire hivatkozol Zagyva esetében, ő maga mondja, hogy Szálasi volt az utolsó törvényesen megválasztott miniszterelnök, mert a koronára esküdött fel (!)
Ja, nem perdöntő. Az sem perdöntő, amikor az egyik Jobbik képviselő a cigányok kasztrálásának a szükségességéről beszélt a parlamentben.
Hé! A náci Németország idejében sem volt mindenki a párt tagja. Voltak szimpatizánsaik. És azoknak hála került egyáltalán Hitler hatalomra. Hiába osztogatott kenyeret, fotózkodott Hitler őzikékkel, akkor is egy "tömeggyilkos faszfej" volt. Ahogy Eddie Izzard mondja.
www.youtube.com/watch?v=kpcxfsjIIbM
@Matolcsyné:

Hogyne lenne ügyes... ha meg tudod csinálni. De közel sem biztos hogy a 15 egységért felbérelt Bélák ugyanúgy képesek megtermelni a 100 egységet/fő mint a 30 egységnyi bérű Józsik.

A másik aspektus: tegyük fel hogy 30 egység a minimálbér. Neked lenne munkád valaki olyan számára aki 20 egységet kér és neked van 5 egység hasznod rajta. No arra a munkára nem fogsz felvenni senkit (és nem is kerül elvégzésre) hiszen ha minimálbérest kell alkalmaznod, 5 egység veszteséged lenne rajta.
@l.atti:
Igazad van, a gyűlölet nagy összetartó erő. Ezzel jutott hatalomra fidesz is, erre alapoz a jobbik is. Már hitler sikerét is ez adta. Le is írta a propagandagépezetének működését.
A "tömegek" értelme csekély. Nekik érveket tényeket mondani felesleges, mert NEM értik . Rájuk csak jelszavak, erős érzelmek hatnak. Elsősorban ELLENSÉGET kell nekik mutatni, akiket gyűlölhetnek, és ezt a gyűlöletet kell felszítani és megtartani bennük.
Különösen pikáns, amikor (gondolom a zsidóktól való megkülönböződés jelzésére) ezek az emberek kereszténynek tartják magukat.
Pedig a keresztény tanításhoz SEMMI közük.

Csak az a baj, hogy mindez neked tetszik, szerintem (és minden normálisan gondolkodó ember szerint) viszont a legmocskosabb dolgok egyike a világon.
Szeretnek másokat hazaárulózni, de a hazát, ezt az országot és a benne élőket leginkább ők árulják el.
@MAC-Ka: Erre mondta a Vérfarkas a Végtelen történetben, hogy az eszme arra jó igába hajtsd általa az embereket.
Azt már mondta valaki nektek,hücpe fajankók,hogy a nácizás -amit ti szültetek világra,az én gyönyörű országomban- csak tüneti kezelés?Morfiummal nem kezelünk gerinc törést,de persze ez magas nektek,mint galambnak a sztratoszféra!Az,hogy ti(nyugi,szándékosan) itt folyamatosan karcoltok egy népet és annak testét,nem kifizetődő mechanizmus?Bár a "must",azért értitek,hiszen nagyon sok pénzt öltetek bele,hogy valami eszméletlen ordas bűzt árasszatok magatokból.Pénzeltétek ti már a cigányoktól kezdve,a legaljasabb eszméket valló embereket is.Annyira tanultak vagytok,hogy képtelenek vagytok felismerni a valót... Mert hiába művelődtök és próbáljátok azt a kibaszott lúdtalpas lábaitok és skizofrén elmétek megóvni a valóságtól,még generációkon keresztül is saját népetek lesz a vesztetek.Mi a faszt lehet kezdeni egy ilyen hülye néppel?Semmit!Elmehettek a francba,de kenyeret ne kérjetek,mert még dobni sincs gusztusom."Jobbikoztok" itt,mint a hülye gyerekek,közben nem látjátok,hogy saját magatok ébresztettétek fel a Gólemet... Akció,reakció... Már várom,hogy ismét elássátok magatokat,mert száz és száz és még ezer is kevés lesz ahhoz,hogy felismerjétek az igazi problémát,ti barheszt zabáló kretén társaság.Ti magatok vagy,maga a probléma!Ki kér egy sört?:)
Ha nácikat keresel miért nem izraelben nézel körül?
@pucuka: Ez kinek szólt?:) A posztot olvastad? Arról vélemény?
@Tékás Lacika:
Elolvastam az Indexen egy blog bejegyzést!Hiába,ingerből szarok,nem megfontolásból!;)
Nos az utolsó pár mondattal sikerült tökéletesen elb@szni az egyébként egész korrekt posztot!
@pucuka: Nincs baj az ingerrel, csak nem nagyon tudtam értelmezni a kommented, mert nem írtad bele, hogy kinek szól.
Mekkora sunyiság zajlik itten! Ha szóba állok bárkivel, azzal legalizálom. Néha elképzelem, hogy hát NEM! Aztán rájövök, hogy IGEN! Rohanunk bele a sötétségbe.
Nem kéne posztot írni olyan témáról, amivel kapcsolatosan az ismereteket a bulvársajtóból meg valami marxista középiskolás tankönyvből sikerült összeszedni. Persze legalább az Index-címlap garantált.
@Drang: "bulvársajtó" - A Politikatudományi Szemlére gondolsz?
A sötétségbe borult az én hazám és népem,mikor ezekben a genetikailag hátrányos helyzetben lévőket "kombinálta" az én szeretett népemmel.A lúdtalpas,skizofrén egyedekből álló társaságot befogadta és megpróbálta szeretni.Na de aztán hamar kiderült és beborult,mert most már nem a németek,hanem egyedül mi....mi vagyunk a felelősek az egész holopoly vígjátékért!Nem kellett volna beengedni ezt az elbaszott,önsors rontó népet ide,mert csak mérgeznek,mint a patkányok....
@Drang: Kérlek, küldj linket olyan szakirodalomhoz, ami az idézett tanulmánynál (annak persze csekkold a bibliográfiáját mindenképpen) hitelesebb szerinted! Köszi.
Sokkal jobb kérdés szerintem: vajon most tényleg megadja magát a Jobbik?
@Hunor Levente:

Kinek?Nincs itt senki,akinek érdemes lenne,akár egy fityiszt is mutatni,nem,hogy két felemelt kezet.Heller Levente,menj vissza a barlangodba és rajzolj a falra egy telefántot,mert ez nagyon sanyarú jövőkép!Ti már megadtátok magatokat,mikor rátok vert a kétharmad,de büszkék azért ne legyetek,mert jönni fog a még nagyobb pofon és már az sem lesz elég,ha kifütyülitek Gaudit!Ennyi volt srácok...
@Drang: @pucuka: Mi a túróról beszélnek itten? Bele a vakvilágba? Legyen már valami értelme! "Drang" Úr! Látott maga egyáltalán marxista középiskolás tankönyvet? Volt ilyen valaha egyáltalán? Mi volt a címe? Miről szólt? "pucuka": amit ír, se füle, se farka. Véletlenül nem az agya borult sötétségbe? Mi ez a sunyi őrület? (Genetikailag hátrányos, meg lúdtalpas, meg most már nem a német, meg önsorsrontó nép, meg a mérgező patkányok...) Miféle agyi kábulat ez?
Sunyiság itt nincs,azt meghagyom nektek,meg a fajtádnak,kik a fertőben jól kiélhetitek magatokat.

Mit írhatnék Rólad, ó Anyám...
Mit is mondott Rólad drága jó apám?
Mikor jött és ment és a kredencfiókban
Sose találta a sörnyitót.
"Vén boszorka!" s berúgta
A konyhában a zöldre festett ajtót.

Ott aztán,ott bizony,mehetsz apám,mehetsz bizony!
@pucuka: attól tartok, hogy egy csónakban evezünk, csak hát össze-vissza.
@pucuka: Így válik Troppauer Hümér ikonná.
@pucuka: egyébként a "fajtámat" vállalom. Google, rákeres: "Kandabula", oszt annyi.
nagyban egyszerűsödne a helyzet,ha a választópógár átverését vagy a kétértelmű fogalmazást (uram bocsá' hazudozást) 5+ évvel honorálná a bíróság,akár visszamenőlegesen is. akkor nem kellene korlátozni senki szavazati jogát.
@val: De főleg belétek, akiknek van pofájuk a magyarságukra hivatkozni. Holott ez nagyon sokatoknál kérdéses. Pl. Vonánál is. Akik náciztak igazuk volt mert azok vagytok és primitív a támogatóitok nagy része. Ezért tudjátok velük elhitetni a sok zaqgyvaságotokat. Arról már nem beszélve, hogy jó színészek lennétek, mert akinek egy csöpp esze van tudja hogy a fidesz csicskásai vagytok.
Marhára unalmas már ez a nácizás. Csak kiröhögtetitek magatokat...
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: Az USA-ban műveltségi szenzus? Ezt honnan veszed? Forrás? Szerintem vaskos tévedés.

Kötelező részvétel tényleg van, pl. Belgium mellett Brazíliában és Ausztráliában is.

A műveltségi cenzussal csak az a baj, hogy pl. Konrád György biztosan művelt ember, és átmenne mindenféle cenzuson. Ugye érthető, mire gondolok?
hogy adjon az ég minél több lángoló agyar zászlót
@Nothingspecial: Tenyleg. Mondhatnank helyette, hogy tejeskave!
Amde. A Jobbik fo iranya a sotetseg. Ezeket a figurakat igyekszik vonzani, azok egyebb politikai iranyultsagatol fuggetlenul. Igy lett fasisztanacikommunistasamankereszteny part. Tele van olyan figurakkal, akik ezen ideologiakbol egyet, vagy akar tobbet is komolyan gondolnak, de a partra, mint szervezetre egyik sem igazan jellemzo.
Tékás Lacika

A nácik te és a fajtád vagytok! tanuld meg a valós történelmet és akkor rájössz, hogy a bolsevizmust ami sokszorosát gyilkolta le az embereknek mint a nácizmust is ti azaz a zsidók hozták létre! saját magatokat gyilkoltátok és a világ többi népeitől szeditek a holokamú pénzeket! Ilyen söpredék mint a fajtád pusztulásra van ítélve! Idő kérdése, hogy mikor fogjátok saját magatokat kiirtani!
@Matolcsyné: ugyes csusztatas...
:)
tipikus balliba fele...

az az aprosag nem zavarja az elvtarsnot,ugye,hogyha egy bela teljes munkaidoben dolgozik es>

"Tegyük fel, van egy alkalmazottad. Termel 100 egységnyi pénzt. Ebből 30 egység a bérköltsége, 50 egység az egyéb költség, 20 egység egy emberen a nettó nyereséged."

akkor helyette ket bela felallasban nem egyenlo egy bela foallasu ber es egyeb koltsegevel,hanem tobb lesz tehat mar nincs meg a 20 egyseg nyereseg,a tobbi okfejtes>

"A négy új embered termel 400 egységnyi pénzt. Ebből 60 egység a bérköltség, 200 egység az egyéb költség, 140 egység a négy emberen a nettó nyereséged."

pedig maris kamu...
es akkor azt mar fel sem emlitem,hogy felallasu bela kozel sem biztos,hogy hozza azt a nivot,amit foallasu bela...

ugyes,ahogy kohn bac
A jobbikos Vona az allamtol varja el hogy a hosszu ulesek miatt kapjon potaksit. Aki az allamtol varja a potaksit, mikozben zsidok altal tervezett gardista egyenruhaban diszeleg, az nem neonaci, es nem jbboldali. Az komenyista.
@Tékás Lacika: ""bulvársajtó" - A Politikatudományi Szemlére gondolsz?"

Ouuuu. Ojjjojojojojojojjjj.

Hány éves vagy? 17? Eltaláltam?
"Az általános szavazati jog intézményének támadása tehát valós elmozdulás is lehet a neonáci oldal irányába."
Nem vagyok jartas a temaban, de ez nem inkabb egy fasisztoid irany? Vagy a neonaci az itt egyenlo a fasisztaval?
A Jobbik csak akkor lenne gyűlölködő és náci, ha lemásolnák a Bosszú Népét (ugye mindenki tudja, hogy kikről van szó), vagy úgy viselkednének, mint a liberálisok - azaz a 2 fő rasszista erő a világon.
@töreki: Na, hogy rogton legyen egy remek illusztraco, itt ez a toreki. Sokfele ideologiai skatulyaba probalhatnank beletomkodni, de igazabol a feneketlen sotetseg a fo ismerve.
@KopaszMercis: a laptop egy juttatott munkaeszköz. Így az ezzel járó kiegészítők pótlásáról a munkáltatónak, azaz az államnak kell gondoskodni te Okostojás
@HUN_Sector: Szektor fiam, te politikailag sem vagy kevesbe hulye, mint gamez ugyben.
@Dr. Borenbukk: Na, ez egy jó megállapítás. Tényleg ilyen a jobbik.

Egyszer elmentem kíváncsiságból egy választási gyűlésükre, még a 2010-es ogy. választások előtt. Ott volt Morvay Krisztina meg Vona Gábor. Hát mit mondjak, egyszerre volt röhejes és siralmas. Valahogy úgy tűnt, hogy a lelke mélyén még Krisztike is szégyellte magát, csak azért elfogadta a szerepét.
@kirsten: "Akik náciztak igazuk volt mert azok vagytok"

Igen értem. "mert azok vagyok". Azt hiszem, hogy ezzel nem lehet vitatkozni. Ez az érv megdönthetetlen.

ROTFLMAO
@bandeirante: Ilyen az, amikor egyszerű emberek merő hazafias tenni akarásból összeállnak, párttá szerveződnek. Elmaradnak a vérprofi klisék, nagyívű körítések.
Nem kell többet beleképzelni: egyszerű beszéd, szókimondó, egyenes megfogalmazás. Sokszor egyszerű paraszti beszéddel. Szerintem ez korrekt, még ha néha fura is a sok mézesmázos agyonképzett nagymenő senkiházi között.
@Frizuravarjú: Na, éppen hogy nem maradtak el a vérprofi klisék és a nagyívű körítések. Pont azok nem maradtak el. Azokból volt a legtöbb.

És nem egyszerű paraszti beszéd volt, hanem bombasztikus, hatásvadász kurjongatás (szó szerint). Kórusban begyakorolt szebbjövőzés, előre leszervezett bekiabálások és hasonlók.
@Frizuravarjú: Amúgy biztosan sok a jóindulatú ember a jobbikban, mint ahogyan más pártokban is. Csak éppen az összkép siralmas. Nem nácik, nem is fasiszták, hanem egy meghatározhatatlan, de velejéig irracionális társaság. Nem hogy egy országot, egy Sims-et nem tudnának elvezetni.
@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára: "Felelős döntés ugyanis nehezen várható el funkcionális analfabétáktól."

Maximálisan egyetértek. Csak egy észrevételt tennék:
-nem a 8 millió választót kell "megszűrni", állampolgári jogaiban korlátozni.

Pár ezer képviselőjelöltre kellne szigorúbb kritériumokat szabni.
-megfelelő gazdasági, jogi, szakpolitikai ismeretek
-vagyonosodási vizsgálat, kiterjesztve a hozzátartozókra
-kötelező elmeorvosi vizsgálat

Mert ugye, ha becsapós a kínálat, akkor nem csak funkcionális analfabéta hozhat rossz döntést.
Őszintén szólva, józan ésszel 2010-ben kire lehetett volna szavazni???
@bandeirante: Nem tudom, lehet, hogy ilyennek látod. Nem járok pártgyűlésekre.
De az mindenesetre szimpatikus, hogy egy kicsi és esélytelenként indult párt(ocska) nem részegült meg a hatalmas sikertől és anyagi lehetőségektől /nem úgy mint egykoron Csurka papa/ , hanem kitart programja mellett és a hatalmas ellenszél és nyomás ellenére ugyanazt képviseli, mint amivel megbízták szavazói.
Persze benne van a pakliban, hogy idővel elkurvulnak, de a remény hal meg utoljára. Nyilván közéjük is igyekszik beszivárogni az ellen és belülről rothasztani.
kép@Kutchek: Időről időre felbukkan az a nézet, hogy a baj technikai, és ilyen-olyan vizsgálatokkal helyre lehetne tenni. Csakhogy ez nem más lenne, mint a népszuverenitás korlátozása mindenféle bizottságokkal. Nem vezetne sehová.

Tudomásul kell venni, hogy a politikusok annak a társadalomnak a tükörképét mutatják, amelyik megválasztja őket. Más megfogalmazásban: minden országnak olyanok a politikusai, amilyeneket megérdemel. Ezen semmiféle bizottság meg vizsgálat nem változtat. Egyébként én mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha normális, becsületes, tenni akaró ember, akkor tartsa magát távol a politikától, menjen inkább vállalkozni vagy tanulni, annak több az értelme.

Amúgy ez az általad javasolt bizottságosdi-kivizsgálósdi pont arra lenne jó, hogy értelmes, normális ember garantáltan ne akarjon politikus lenni.

@Frizuravarjú: Hát, én nem látom, hogy bármit is képviselnének. A nyomás ellenére azért tartanak ki, mert így tudják megtartani a szavazótáborukat. Ki van ez kalkulálva. Az EP-választás előtt meg emlékszem, mekkora szólamokat eresztettek el, hogy majd mennyire képviselik a magyarok érdekeit az Európa-parlamentben. Na, ebből kb. semmi nem lett.

Én pont azért nem kedvelem őket, mert visszaélnek sok szerencsétlen, egyszerű ember bizalmával. Ahogy Pősze Lajos mondta: a jobbikosok kétharmada nem jobbikos, csak még nem tud róla.
@Dr. Borenbukk: Dr. Bubó, magácskát nem lehet követni
@Drang:
Nincs itt nagy baj, csak a szerző beleszerelmesedett a primadonna és tánc szavakba.
Okosabbak nem lettünk az írásától.
Valaki megtenné, hogy leírja, pontosan mi is az a náci, miből áll a náci gazdaság-, társadalom-, kultúr-, stb. politika, mi a különbség a náci, a fasiszta és a hungarista között?

(Talán jóval egyszerűbb lenne megállapítani, hogy a Jobbik, a Fidesz, az MSZP, az LMP, a DK, stb. mennyire is náci/fasiszta/hungarista, ha előbb megállapodnánk, hogy miről is beszélünk.)
@inebhedj - szerintem: Egyszerű.
Náci - ami nem tetszik az uralkodó (mainstream) ideológiai áramlatnak. Ez az egyetlen használható definíció.
@inebhedj - szerintem:

Az angol nyelvű Wikipédia eléggé részletes (pontos?) leírást ad a fasizmusról és a nemzetiszocializmusról (amely utóbbi az előbbi egy válfaja/specializációja). A hungarizmusról a magyar nyelvű Wikipédia tartalmaz egy szócikket.

Persze a fasizmus és a nemzetiszocializmus szócikkek is léteznek a magyar nyelvű Wikipédián, de a terjedelmük jóval kisebb mint az angol nyelvűeké.
@Frizuravarjú: rohadt volt az már induláskor, most csak tovább bomlik.

Csak egy példa: a jobbik ugyebár feldobta, hogy ki kéne lépni az Európai Unióból. Namármost csekély tárgyi tudással is belátható, hgoy ez a magyar gazdaság azonnali és teljes összeomlását okozná. Látják ezt a jobbikosok, mert annyira nem hülyék (többségük). De azért mondják, mert tudják, úgysem fogunk kilépni, akkor meg miért ne hangoztatnák. Na ezt nevezem én gátlástalan demagógiának.
Sajnos nem tudok bízni a jobbikban, mert a szándékuk nem a jobbítás, hanem egy szűk réteg szájíze szerinti "politizálás". Elszomorít, hogy ekkora támogatással rendelkezik. Ha tehetném, betiltatnám....
@Tékás Lacika: Ja. Szeretik. Meg a kommunisták is, meg az abszolút monarchisták is, meg a komolyabb ideológiai megalapozottsággal nem rendelkező félelmeháborodott afrikai és latin-amerikai diktátorok is szeretik, meg úgy általában mindenki aki totalitárius államot akar kiépíteni.

Amúgy a cikkben is benne van, hogy inkább Horthyt tekintik példaképnek, mint a nyilasokat és a műveltségi cenzust bevezető gróf Bethlen, ha emlékezetem nem csal Horthy-nak volt kormányfője, tehát az általános választójog korlátozása alapján a neonácik felé elmozdítani a jobbikot, nem túl megalapozott elképzelés. Sokkal izgalmasabb volna arról diskurálni, hogy akar-e a Jobbik totalitárius államot építeni vagy sem?
@bandeirante:

"[Az Európai Unióból kilépés] a magyar gazdaság azonnali és teljes összeomlását okozná."

Ez miért evidens? Volt gazdasági élet Mo-n az EU-ba történő csatlakozás előtt is; külkereskedelem, külföldi tőkebefektetés stb. is létezett.
Náci = aki nem tetszik a zsidóknak.
Sokan nácizgatnak itt szorgalmasan.
Nos én is csatlakoznék hozzájuk:
Hogy ki a náci(meg a terrorista)? Izraelt ki ne hagyjuk már.

Elit kommandókat küld más független országokba neki nem tetsző politikusok, tudósok legyilkolására, fizikai megsemmisítésére.

Koncentrációs táborrá változtatott országban tartja az egész Palesztin népet.

Vallása felsőbbrendűnek tartja saját faját.

Koholt ürügyekkel, koholt jogalappal (a nagy agresszív, és melák haverral a háta mögött)más népeket, országokat megtámad... stb.

Mondjak, még!? Van bőven. Most akkor ki is a náci?
@neoteny: Volt, persze, hogy volt. Csak oda már nincs visszaút, mert közben a gazdaságban olyan változások történtek, amelyek mára visszafordíthatatlanná váltak.

Hogy mást nem mondjak, a forint árfolyama gyakorlatilag azonnal 500/EUR szintre menne föl. Ennek megfelelően alakulnának az olajárak, az infláció, stb. Azonnal megszűnne legalább félmillió munkahely. Külföldről hazazsuppolnák azoknak a magyaroknak a többségét, akik EU-állampolgárként dolgoznak. Nem tudni pontosan, hogy ez hány ember, de legalább 2-300 ezer. Folytassam? Mindezt a Jobbik is tudja, de kényelmesebb nagy arccal hirdetni, hogy lépjünk ki, mert tudják, hogy úgysem fogunk.
@neoteny: Azért evidens, mert a belépés előtt mindig valamennyire normális kormánya és miniszterelnöke volt Magyarországnak!

Most meg ugye...
@neozsivany: Ha olvasgatod a kurucinfót (én régebben olvasgattam, mára megundorodtam tőle), ott viszont egyértelműen a nyilasokat dicsőítik, és a jobbik és a nyilasok között vonnak párhuzamot. Az meg külön undorító, hogy a Jobbik sehol nem ismeri be, hogy a kurucinfó az ő lapjuk (én jobbikinfónak szoktam hívni), közben pedig mindenki tudja, hogy az.

Alighanem itt marketingcélú szegmentálásról van szó: a szavazótábor egyik rétege Szálasit kap, a másik pedig Horthyt. Egymásról lehetőleg ne tudjanak. Demagógia.
@kitiltott kennimekkormikk: Zsidó = aki nem nyalja a kis Viki seggét
Kár volt ennyi betűt pazarolni a jobbikra. Ostoba parasztok gyülekezete. Ennyi...
@nyekk: "Most akkor ki is a náci?"
Hát te pajti...
@Hertelendi: Van itt azért még valami, amit ne felejtsünk el! Ha Magyarország kilépne az EU-ból, akkor NEM, nagyon fontos: NEM az a helyzet állna elő, mint mondjuk 2002-ben vagy akár 1996-ban. Ezekben az években ugyanis az ország már ezer szállal kötődött az EU-hoz, mindenféle szerződések és hasonlók alapján. Ha kilépnénk, akkor viszont - már csak pedagógiai céllal is - mindenféle szerződést és kötődést felmondanának. Tehát nem 1998-hoz, hanem 1989-hez jutnánk vissza. Még azt is el tudom képzelni, hogy pl. Németország bevezetné a vízumkényszert. De az a minimum, hogy a teljes határőrizeti rendszert vissza kéne állítani, és Hegyeshalomnál megint több órás várakozás lenne.
@bandeirante: ...aszteroida becsapódásról, HAARP kiváltotta földrengésről, cunamiról és 23 millió román munkavállaló bejöveteléről nem is beszélve... ilyenek is szoktak lenni az ítéletnapi forgatókönyvekben. :)
Érdekes az összefüggés azok között, akik hangsúlyozzák, hogy csak az szavazhasson, akinek legalább nyolc általánosa van, és azok között, akik mindig hangsúlyozzák, hogy a diploma semmit nem ér, ő maga is hány olyan okos embert ismer, akinek sose volt diplomája, neki sincs mégis többet keres, mint egy diplomás stb. stb. :)
@Martian: Értem én, hogy ez a vicc helye, de mondjál már 1 racionális érvet, hogy amit leírtam, az miért ne következne be?
Egy bőven elég lesz.
"Erről Zagyva György Gyula jut eszembe, akit a Mandiner a Szálasihoz való viszonyáról kérdezett (08:47-nél), amire úgy reagált, hogy „Nem vagyok hungarista egyébként, de nem határolódok el tőle.”"

Most képzeljük, hogy megkérdezik az egyik szoci politikust, hogy mi a viszonya Leninhez Sztálinhoz, mire ő közölné, hogy "Nem vagyok kommunista, de nem határolódok el tőle"....

Nem lenne azonnal lekomcsizva???? Dehogynem.
Akkor meg?
Basszus! Németország és a többi ország is nyugodtan bevezetheti a vízumkényszert, mert a zembereknek kajára sincs pénzük, nem hogy utazásra...
Akinek meg van pénze rá, az '89 előtt is megoldotta...tévedés ne essék, nem sírok vissza semmit, csak hát van egy nem normális miniszterelnökünk és nagyon szarul élünk...
@neozsivany:
"Amúgy a cikkben is benne van, hogy inkább Horthyt tekintik példaképnek, mint a nyilasokat és a műveltségi cenzust bevezető gróf Bethlen, ha emlékezetem nem csal Horthy-nak volt kormányfője, tehát az általános választójog korlátozása alapján a neonácik felé elmozdítani a jobbikot, nem túl megalapozott elképzelés. "

Gömbös is Horthy miniszterelnöke volt, mégis eléggé nácinak tartják/tartották :)
@bandeirante: Itt mindenki beszél össze-vissza, hogy végünk lenne az EU nélkül.
De igaza van a Jobbiknak; Egyszer fel kellene már mérni, hogy számszerűen milyen előnyei és hátrányai vannak az úniós tagságnak.
De nem csak az EU-s támogatások és a tagdíjunk különbségét kellene ám figyelembe venni. Hanem a multik által kivitt irdatlan pénzeket, a mzőgazdaságunkat tönkre tevő Eu-s előírásokat,cukorgyáraink bezárásából (majd a folyamatos cukorimportból) adódó irdatlan veszteségeinket, és így továbbb...

A Jobbik nem azt mondja, hogy legyünk az EU ellenségei, hanem azt, hogy A
az EU-tól való egyoldalú szolgai függéssel szemben nyissunk a világ más feltörekvő erői felé is.

Megjegyzem, a multik, ha nekik megéri, Észak-Koreába is befektetnek, ha meg nem, akkor EU-s tagállamokba sem.
@pucuka: Magyarázd el a vonalnak,hogy mi az a gömb.Nos,te ebben a helyzetben vagy.Ki,mikor,honnan,miért jött,ki a felelős,ki a lúdtalpas,ki eszik barcheszt,ki milyen nemzetiségű és ezért születetten miért felelős?Normális vagy?A kurucon kívül olvasgathatnád,mondjuk Szent István király intelmeit.Nagyon szelektív a műveltséged."Műveltséged."
Egyet magyarázzon el valaki: A kommunisták az egész világon nyíltan vállalják hitüket, hovatartozásukat. Kommunista pártok vannak nyugaton is. A nácik még egy cirkalmas holokauszttagadás, fröcsögő zsidózás, cigányozás után is vérig vannak sértve, ha nácinak nevezik őket. Akár SS egyenruhába öltözve is tagadnák mivoltukat. Miért szégyellik az érzelmeiket?

Ennek mi lehet az oka?
@nyekk:
"Itt mindenki beszél össze-vissza, hogy végünk lenne az EU nélkül."

Ilyenek ezek, hogy összevissza beszélnek...

"De igaza van a Jobbiknak"

ja vagy úgy :)))

"Egyszer fel kellene már mérni, hogy számszerűen milyen előnyei és hátrányai vannak az úniós tagságnak."

Stimmt. Egy okos kormánynak ezt meg kellene tennie, és megpróbálnia javítani a hátrányokon

Egy okos kormánynak.
Nem ennek.
@nyekk:
"A Jobbik nem azt mondja, hogy legyünk az EU ellenségei, hanem azt, hogy A
az EU-tól való egyoldalú szolgai függéssel szemben nyissunk a világ más feltörekvő erői felé is."

Hú basszus, annak vagyunk a szolgái, akitől többezer mikkiárd Ft ingyenpénz jött? Húúúú de szolgaian érzem magam.
@légycsapó:

Azért amiért a tolvaj se vallja be hogy lopott, még akkor se, ha látta x ember, és ott van nála a lopott cucc.
@bandeirante:

Ezzel az erővel a KGST-ből sem volt visszaút. Természetesen amikor megszűnt, erősen átszerveződött a magyar gazdaság struktúrája de attól az élet még nem állt meg.

A forint euróval szemben történő leértékelődése az export növekedéséhez és az import lecsökkenéséhez vezetne, ami javítaná a külkereskedelmi mérleget. Ez a nagyobb foglalkoztatáshoz vezetne... és a magyar termékek fogyasztásának fellendüléséhez az importtal szemben.

Az tény hogy az EU-ban dolgozó magyarok jogállása megváltozna; hogy ez mennyi magyar hazatérését jelentené, nem tudom. Ugyanakkor azok az emberek többsége külföldön szerzett szakmai tapasztalatot és kapcsolati tőkéket hozna vissza Mo-ra; valószínűtlen hogy épp' nekik ne lenne munkájuk Mo-n.

Nem amellett érvelek hogy kívánatos kilépni az EU-ból hanem azt hogy a teljes gazdasági összeomlás víziója eltúlzott.
@légycsapó:
Vagy, a másik válasz:
Azért mert a kommunista ideológiának talán mégiscsak van olyan része/vetülete, ami nem teljesen negatív... pl. hogy mindenki dolgozzon képességei szerint, és részesüljön igényei szerint vagy ilyesmi (ami sose lesz persze) - ugyanakkor a nácizmusnak semmilyen ilyen vállalható része nincs. Vagy van?
@légycsapó: Csőlátásod van? (Vagy csőagyad.)

Ha a 3. mondatomat is elolvastad volna nem válaszolnál ilyen csacsiságot(hm).

Csak a rend kedvéért (bár valszeg már ezt sem olvasod el):
"...Egyszer fel kellene már mérni, hogy számszerűen milyen előnyei és hátrányai vannak az úniós tagságnak.
De nem csak az EU-s támogatások és a tagdíjunk különbségét kellene ám figyelembe venni. Hanem a multik által kivitt irdatlan pénzeket, a mzőgazdaságunkat tönkre tevő Eu-s előírásokat,cukorgyáraink bezárásából (majd a folyamatos cukorimportból) adódó irdatlan veszteségeinket, és így továbbb..."
@neoteny:
"Ezzel az erővel a KGST-ből sem volt visszaút."

Az teljesen más volt. Éppen azért volt értelmetlen a kgst, mert nem működött jól. Sehogy se működött.

Hacsak a kgst-piacok nem :)

"Nem amellett érvelek hogy kívánatos kilépni az EU-ból hanem azt hogy a teljes gazdasági összeomlás víziója eltúlzott. "

Attól függ mit tekintünk összeomlásnak... sokak szerint pl. ma a magyar építőipar is már összeomlott...
@nyekk:
>Egyszer fel kellene már mérni, hogy >számszerűen milyen előnyei és hátrányai vannak >az úniós tagságnak.

Na éppen ez az, amit a Jobbik nem akar, mert nem tetszene az eredmény.

>Megjegyzem, a multik, ha nekik megéri, Észak->Koreába is befektetnek, ha meg nem, >akkor EU-s tagállamokba sem.

Dehogy is. Pl. Iránban sem fektetnek be, pedig megérné. De meg van tiltva.
A másik pedig az, hogy nem érné meg nekik, mert EU-s kilépésünk esetén azonnal belépnének a védővámok.

A halászléből nem lehet halat csinálni, a lószart nem lehet a lóba visszalapátolni.

>Ezzel az erővel a KGST-ből sem volt visszaút. >Természetesen amikor megszűnt, erősen >átszerveződött a magyar gazdaság struktúrája >de attól az élet még nem állt meg.

Meg is szenvedtük, keményen, sokaknak "megállt az élet." De az EU-s kilépés ennél sokkal keményebb hatást gyakorolna.

>A forint euróval szemben történő >leértékelődése az export növekedéséhez és az >import lecsökkenéséhez vezetne, ami javítaná a >külkereskedelmi mérleget. Ez a nagyobb >foglalkoztatáshoz vezetne... és a magyar >termékek fogyasztásának fellendüléséhez az >importtal szemben.

Ahogy azt Móricka elképzeli... Először is az összes devizahitel és az ország küladóssága a duplájára nőne ugyebár, hiszen azt mind devizában kell fizetni, a bevételek meg forintban jönnek.

Másodszor az olajár szintén duplázódna, annak minden következményével.

Harmadszor pedig a belföldi termelés és az export erősen importfüggő, tehát megnőne a költsége.. Folytassam?

>Az tény hogy az EU-ban dolgozó magyarok >jogállása megváltozna; hogy ez mennyi magyar >hazatérését jelentené, nem tudom. Ugyanakkor >azok az emberek többsége külföldön szerzett >szakmai tapasztalatot és kapcsolati tőkéket >hozna vissza Mo-ra; valószínűtlen hogy épp' >nekik ne lenne munkájuk Mo-n.

Most viccelsz? Hiszen a 90%-uk azért ment el, mert nem volt munkája Magyarországon, vagy olyan fizetést kapott, amiből nem tudott megélni...

>Nem amellett érvelek hogy kívánatos kilépni az >EU-ból hanem azt hogy a teljes gazdasági >összeomlás víziója eltúlzott.

Nincs benne egy szemernyi túlzás sem. Gazdaságilag államcsőd lenne (már csak a küladósság drasztikus megnövekedése okán is). Az ország már régen csődbe ment volna, ha nem EU-tag. Politikailag Belarusz szintjén kezelnének minket, jószomszédaink pedig röhögnének a markunkba.
@Terézágyú: Neked mondjam, hogy mennyire van előnye : Pl. a leggyakoribb, hogy akinek nem tetszik a pofája, vagy nem tetszik a véleménye, azt le lehet nácizni.És akkor negligálni lehet, el lehet taposni (ha hagyja magát persze)

Hasonló, az antiszemitizmushoz. Ki az antiszemita(náci)?
-régen: aki nem szerette a zsidókat
-ma: akit nem szeretnek a zsidók
Drága libsikéim, jöttök itt folyton ezzel a "gyűlölet" dumával, hogy azért van pl. ilyen párt, mint a Jobbik ... De vajon nem az-e az, ami szintúgy összetartja / élteti a balliberális oldalt is ???

Titeket netán az olthatatlan egyetemes emberszeretet, mely szirommal halmoz és békecsókkal borít, terelt a politizálás hímes nezejére, s tartott is ott?

Szánalmas, ahogy állandóan másra kenitek a mocskot, ti, a világtörténelem legmasszívabb gyűlölködői. Nem lehet, hogy mégis inkább az a vérbenforgós, habzőszájú ellenszenv tartja egyben akár a Jobbikot is, amit ti éreztek iránta?

És csak egyetlen pártot, politikai mozgalmat mondjatok ma Magyarországon, amit nem az opponens fél szarba tiprásának és ellehetetlenítésének vágya mozgat. Méghozzá minősíthetetlen eszközökkel.

(Ezzel jelzem, hogy NEM a Jobbikot védve mondom rátok azt, amit.)
@nyekk:
"Pl. a leggyakoribb, hogy akinek nem tetszik a pofája, vagy nem tetszik a véleménye, azt le lehet nácizni."

Nincs igazad.

Az persze igaz, hogy az ellenfélről minden rosszat elmond az ember - ezért van az, hogy a jobbosok kapásból lekomcsiznak, lezsidóznak, lelibbancsoznak bárkit, aki mást mond mint ők...

Viszont abszolút nincs igazad abban, hogy bárkit le lehet nácizni. Nem bárkit, csak azt, akinek a nézetei olyanok, illetve hasonlítanak a nácikéhoz.
(Igen visszaértünk a kedvenc témánkhoz, hogy a nácizmus és a fasizmus nem ugyanaz stb. stb. :), ahogy a baloldali, szociáldemokrata, kommunista, szocialista, bolsevik stb. sem ugyanaz - mégis egymás szinonímájaként használják azok, akik az ellenfelükre alkalmazzák.)

Érdemes elolvasni Umberto Eco esszéjét a ősfasizmusról. Ő ott tételesen felsorolja a különféle ismérveket, és hogy ezek mennyire összefüggnek. Aki az egyiket vallja, az szinte bizonyos, hogy a másikat is. Legfeljebb egy-kettő a kivétel - dehát fasizmus is sokfajta volt.
@bandeirante: Ha volna még időm, akkor ugyan ilyen szép tudományosan tudanék érvelni.
Fiatalabb koromban a munkahelyemen gyakran kellet könböző tanulmányokat készítenem valaminek az alá támasztására, vagy ellenzésére.

Nem egy szer előfordult főnökeim részéről, hogy;"... jó az anyag, maradjon így az érvrendszer, de az adatokat csoportosítsam úgy, hogy pont az ellenkezője derüljön ki belőle..."

Bár egy kicsit magam ellen is beszéltem most, de ha nem prekoncepcióval indul a vizsgálat, lehet, hogy érdekes dolgok jönnének ki belőle.
@bandeirante:

"a bevételek meg forintban jönnek."

Az exportbevételek forintban jönnek?

"Másodszor az olajár szintén duplázódna, annak minden következményével."

Az exporttermelésre vásárolt olajat valutával lehetne megvenni (hiszen az exportbevétel valutában történik); a nem-exporttermelésre elgasznált olaj valóban drágább lenne.

"Harmadszor pedig a belföldi termelés és az export erősen importfüggő"

Miért is? A Mo-n hozzáadott érték valutát hoz be; az exportált termékek ára (ami ugye valutában kerül bevételre) pedig tartalmazza az azok előállításához szükséges import árát. Az aki olyasmit termel aminek az importköltsége X euró de csak 0,9X euróért lehet exportálni pedig egy született vesztes és nem is szabad termelnie.
@Terézágyú: Én egyetlen olyan mértékadó történeti szakirodalmat se olvastam, ahol Gömböst explicite nácinak nyilvánították volna. Nehéz is lenne, hiszen nem volt az. Más a kérdés persze a marxista-leninista történetírás gyöngyszemeivel, viszont azokban a művekben az egész ellenforradalmi rendszert fasisztának nyilvánították (Horthy fasizmus...etc). Majd ez szelidül a Kádár korszak második felére félfasisztává.
@nyekk: Értem én, de amiket leírtam, azok evidens dolgok. Gondolj arra, hogy már most is hogy szívat minket az EU, mi lenne akkor, ha tagok se lennénk? Egyetlen racionális ellenérvet nem hallottam továbbra sem.

>Az exportbevételek forintban jönnek?
Nem, de komoly devizát kell elkölteni arra, hogy realizálódjanak. És drasztikusan csökkennének (mivel az EU védővámokat vetne ki, már csak miheztartás végett is).

>a nem-exporttermelésre elgasznált olaj valóban >drágább lenne.

Ami óriási inflációt váltana ki, hiszen olaj mindenhez kell. Persze az is igaz, hogy mondjuk 600 forintos olajár mellett föllendülne a tömegközlekedés, tisztulna a levegő.

>Az aki olyasmit termel aminek az >importköltsége X euró de csak 0,9X euróért >lehet exportálni pedig egy született vesztes >és nem is szabad termelnie.

Pedig ez a realitás. Hogy mást ne mondjak, a magyar GDP kb. 5%-át adó gépjárműiparban ez a helyzet. És hát autót Magyarország önerőből nem tudna soha a morva életben gyártani.

Az az igazság, hogy nekünk nagyobb szükségünk van az EU-ra, mint az EU-nak ránk. Ez van, ezen semmilyen szájkarate nem változtat.
@bandeirante: Tessék néha független médiumból tájékozódni, ne csak az igazságtól függetlenből. Ugyanis az EU-parlamentben kizárólag a Jobbik szólal fel a magyarság érdekében. A többi párt nagyrészt Magyarország lejáratásán munkálkodik, igen a Fidesz is csak meghunyászkodik, csak itthon nagy a szájuk.
De hallgassa meg bárki Morvay Krisztinát:

kuruc.info/r/6/92958/

Én erre adtam felhatalmazást, hogy képviseljék a véleményemet.
@Frizuravarjú: A kurucinfó a független média????
Na ne má.

Amúgy ismerem, azzal együtt nulla a Jobbik EU-parlamenti produktuma.
@bandeirante: Én pedig azt nevezem gátlástalanságnak és demagógiának, hogy a Jobbik feldobta, hogy ki kéne lépni az EU-ból. Erről szó sem volt, olvasni kellene. A FISKÁLIS UNIÓBÓL való kilépést támogatja a Jobbik, ami nagyon nem ugyanaz.
@neozsivany:
"Én egyetlen olyan mértékadó történeti szakirodalmat se olvastam, ahol Gömböst explicite nácinak nyilvánították volna. Nehéz is lenne, hiszen nem volt az. "

Nem rokonszenvezett Hitler szeméivel? Vagy éppen Mussoliniéval?

Ha nem, akkor nem volt az.
@bandeirante: Ha "0 a Jobbik EU-parlamenti produktuma" az még mindig sokkal jobb, mint a többi párt erősen negatív teljesítménye. Tessék felhozni ellenpéldát!
@Terézágyú:

A kommunizmus mint eszme szimplán jobban/teljesen elfogadott világszerte, mivel a háborúban a győztesek oldalához tartozott.
Egy ország politkai helyzetét pedig a mai világban még mindig a 2. vh-ban betöltött szerepe határozza meg. Ezért nyomják le a legelemibb magyar nemzeti igényeket is az Unióban (nyelvtörvények, kisebbségvédelem stb), miközben ennél sokkal kisebb horderejű dolgokban nekünk ugranak.
A két világháború után kialakult világrend bármiféle megbolygatása azonnali pánikot vált ki a győztesek között.
Koszovó kiváló példa. Mivel nem volt szövetségi köztársaság, egyszerűen nem engedik elszakadni. Az összes többi területi változás 1945 óta szövetségi köztársaságok kiválása volt mesterségesen összetákolt államokból.
Ugyanis Európában még ma is a két világháború után mesterségesen létrehozott államhatárok nemzeti bebiztosítása folyik. A nemzetállamok hozzá akarják igazítani etnikai határaikat az államhatárokhoz. Tűzzel-vassal, ha a mézesmadzag politikája megbukott.
Jöhetsz azzal hogy de Németország.
Igen, ők a kivétel. Olyan erősek gazdaságilag, hogy nem lehet megkerülni őket. Befogadták a győztesek maguk közé, de feltételekkel:
Fogadják el hogy háborús bűnösök mind2 háborúban (ez okozta nekik a legnagyobb lelki törést), hagyják sorsára az idegen, ellenséges országokba került németséget (megtörtént). Sem területi, sem vagyoni kárpótlásra nem számíthatnak a győztesektől. Lásd a csehszlovákiából kitelepített németek ügye. Milyen szépen összezár Európa, vagy mélyen hallgat ha szóba kerül. Cserében Németország gazdag lehet, de állandóan kénytelen nyomni a pénzt az unióba mert nélküle az összeomlana. A német nép pszichésen a béka feneke alatt van, állandó mea culpa megy a 2 vh miatt. Sok németet ismerek, elképesztően frusztráltak.
@bandeirante:

"Pedig ez a realitás. Hogy mást ne mondjak, a magyar GDP kb. 5%-át adó gépjárműiparban ez a helyzet."

És ki finanszírozza ezt a veszteséges gyártást? Hogyan nem ment még tönkre?
@Frizuravarjú:
<<Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, itt az utolsó esély, hogy az ország elhagyja "a nemzeti szuverenitás felszámolását immáron nyítlan vállaló" uniót.>>
@neoteny: Ki mondta, hogy veszteséges? Arról van szó, hogy kicsi a hozzáadott érték. De attól még nem veszteséges.
@bandeirante: "A kurucinfó a független média????"

Tisztelettel érdeklődöm, hogy mely másik médium adta le Morvay felszólalását??

Nos, akkor melyik médiumot érdemes olvasni, ki ír az igazságról és melyik hallgat róla?
@Terézágyú: Mussolini és Hitler eszméivel ebben az időben Churchill is rokonszenvezett. Akkor ő most náci volt vagy fasiszta?
@Frizuravarjú: Pl. a Magyar Nemzet. A kurucinfó a Jobbik házilapja, ha ezt nem tudod, akkor csak csodálni tudom a naivitásodat.
@bandeirante:

Idézlek:

[itt te idézel engem:]
>Az aki olyasmit termel aminek az
>importköltsége X euró de csak 0,9X euróért
>lehet exportálni pedig egy született vesztes
>és nem is szabad termelnie.

Pedig ez a realitás. Hogy mást ne mondjak, a magyar GDP kb. 5%-át adó gépjárműiparban ez a helyzet.
@i.diot:

"akkor helyette ket bela felallasban nem egyenlo egy bela foallasu ber es egyeb koltsegevel,hanem tobb lesz "

Én sehol nem írtam hogy a két új embert félállásban alkalmazod. Én azt írtam, hogy a bérköltségüket felezed meg, vagyis a régi két embered 60 egységnyi bérköltségét megtartod, és abból alkalmazod teljes munkaidőben a négy új embert.

Ha te nem tudsz szöveget értelmezni, az nem az én hibám, még akkor se, ha a hülyeségedet személyeskedéssel próbálod leplezni.

Idióta.
@Frizuravarjú: Máskülönben az EU-ban nincsen fiskális unió (ami ugye nagy, közös költségvetést jelentene), ezért onnan kilépni is elég bajos lenne, bár a Jobbiknak talán még ez a mutatvány is sikerülne.
@neoteny: OK, felületes voltam, a helyes megfogalmazás úgy néz ki, hogy 1 euró export megtermeléséhez 0.9 euró importra van szükség. Ezért a forint árfolyamromlása nem lendítené fel különösebben a magyar exportot. Így már rendben van?
@Rothstein:
"A kommunizmus mint eszme szimplán jobban/teljesen elfogadott világszerte, mivel a háborúban a győztesek oldalához tartozott."

Ilyen ügyesek a komcsik? :)

Vagy Hitler cseszte el, aki egy kalap alá vonta a zsidókapitalista USÁt, és a zsidókomunista SZUt - amivel elérte, hogy ezek ketten szövetségesek legyenek... :)))

"Egy ország politkai helyzetét pedig a mai világban még mindig a 2. vh-ban betöltött szerepe határozza meg."

Ez sajnos így van. Tegyük hozzá, hogy a 2. világháborúban beöltött szerepünket, meg a korábbi száz év határozta meg...

"Ezért nyomják le a legelemibb magyar nemzeti igényeket is az Unióban (nyelvtörvények, kisebbségvédelem stb), miközben ennél sokkal kisebb horderejű dolgokban nekünk ugranak."

Hát, azért ezek nem kisebb horderejűek...

"Koszovó kiváló példa. Mivel nem volt szövetségi köztársaság, egyszerűen nem engedik elszakadni."

Már leírtam, hogy nem értem a jobbosok örömét Koszovó elszakadásakor :) Koszovó pontosan arra példa, hogy hiába ősrégi szerb föld Koszovó, ha egyszer most az albánok vannak többségben, akkor az övéké lett... Mint Erdély, vagy a Felvidék: hiába ősrégi magyar föld, ha egyszer a többség ott szlovák meg román...

"A német nép pszichésen a béka feneke alatt van, állandó mea culpa megy a 2 vh miatt. Sok németet ismerek, elképesztően frusztráltak."

Mi magyarok is... és még sok európai nép sajnos...
@bandeirante: Pl a pusztán polgár borzalmas tűzha
lával járó terrorbombázása, meg hasonlók után, én a nácik, és fasiszták nevében kikérném magamnak, hogy Churchill-t esetleg közéjük sorolják.
@bandeirante: A híresztelésekkel ellentétben mi csak ráfizetünk az EU-tagságra. Sokkal többet fizetünk be, mint amit lehívhatunk, főleg ha a kieső vám- és adóbevételeket is számoljuk. Gazdaságunk teljes ellehetetlenítésésről, sőt felszámolásáról és függetlenségünk teljes elvesztéséről nem is beszélve.

Miért ragaszkodunk annyira az EU-hoz? Mert a "nagyok" azt mondják? Nem fog fájni?

Kérdem és, ha kitörne egy háború vagy bármi másért leállna a behozatal vajon hány napig maradnánk életben Tesco és Auchan nélkül? Ennyire vagyunk önellátóak...
@bandeirante:
"Mussolini és Hitler eszméivel ebben az időben Churchill is rokonszenvezett."

Ő is megpróbálta bevezetni a saját országában a hitleri/mussolinii berendezkedést? Mert akkor igen.
@bandeirante: Hitlert mindig is utálni fogják a folyton plágiumot kiáltó cionisták.
Nála nagyobb plagizálót nemigen hordott a világ, ha figyelembe vesszük a "felsőbbrendű választott nép" szóhasználat ellopását.
:O
Az általános választójoggal kapcsolatban Churchil is szkeptikus volt. Teljesen indokolt annak valamilyen fokú szűkítése (büntetett előélet esetén kizárás, valamiféle nem túl magas kvalifikációs kvóta + előzetes regisztráció).
@Frizuravarjú: Ismét érvek nélküli szólamok.
Ez egyébként a tipikus jobbikos hozzáállás.
Na, ezért nem szeretem a jobbikot. Számtalanszor jártam így jobbikosokkal: elmondok valamit, racionálisan kifejtem, érvekkel alátámasztom. A válasz pedig: De akkor is. Na. Mert. Szebb jövőt!

Ezzel nem tudok mit kezdeni. Érvekkel lehet vitázni, hitbéli szólamokkal nem.
Hát ez furcsán jött le.
Helyesen: Drezda terrorbombázása után... ...a nácik helyében megsértődnék, ha Churcill-t közéjük sorolnák
Húsvétra 60 forint lesz egy tojás.

Köszönjük EU.
gaudi-navra vita fentvan valahol teljes egészében a neten?
@Terézágyú: Khm. Az előbb még az volt a mérce, hogy szimpatizált, most meg pedig már az, hogy megpróbálta-e bevezetni?
Mozgatjuk a célpontot, nehogy eltalálja valaki?

Egyébként a fasizmusnak egyáltalán nem volt rossza a nyugati megítélése. Ha Mussolini fönntartja a stresai frontot és nem áll át a németekhez Abesszínia miatt, akkor a háború után simán a helyén marad, és talán meg a fasiszta rendszer sem változott volna olyan sokat.

Szóval semmi különösebb értelme nincsen Gömbös nácizásának meg fasisztázásának.
@nyekk:
"Drezda terrorbombázása után"

Bezzeg Coventry bombázása nem terrorbombázás volt? :)
@nyekk: "A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval."

hu.wikiquote.org/wiki/Sir_Winston_Churchill
@bandeirante: A fasiszta Olaszország ill. a nemzeti szocialista Németország gazdaságilag igen sikeresek voltak. Sőt, elvileg a II.vh utána USA rengeteget vett át a korábbi III. Birodalom gazdaságpolitikájából.
@bandeirante:
"Az előbb még az volt a mérce, hogy szimpatizált, most meg pedig már az, hogy megpróbálta-e bevezetni?"

Miért, szerinted a kettő nem ugyanaz? Nyilván szimpatizált ha egyszer miniszterelnökként megpróbálta bevezetni.
Ez volt a kérdés, de erre nem válaszoltál :)

"Egyébként a fasizmusnak egyáltalán nem volt rossza a nyugati megítélése. Ha Mussolini fönntartja a stresai frontot és nem áll át a németekhez Abesszínia miatt, akkor a háború után simán a helyén marad, és talán meg a fasiszta rendszer sem változott volna olyan sokat."

Hát persze, Spanyolországban meg Portugáliában sokkal tovább megmaradt a fasizmus, mert ez a kettő pont olyan volt, hogy nem akart mindenáron más államok rovására terjeszkedni.
Igen, ha Mussolini nem áll Hitler oldalára a háborúban, akkor ő is Itália élén maradt volna. Így van. De mindez nem arról szól, hogy mennyire jobb vagy rosszabb ez a rendszer, hanem hogy mennyire kapja el a hübrisz :) Hitler az egész világot akarta, természetes, hogy bele kellett buknia, ahogy mindenkinek aki mellé állt.

"Szóval semmi különösebb értelme nincsen Gömbös nácizásának meg fasisztázásának."
Hát, ha mindenáron védeni akarod, akkor nincs :)
És ahogy látom védeni akarod :)
@==T==:
"A fasiszta Olaszország ill. a nemzeti szocialista Németország gazdaságilag igen sikeresek voltak."

A nácik igen, de az olaszok nem.

""A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval."

hu.wikiquote.org/wiki/Sir_Winston_Churchill"

És akkor most ez mit bizonyít? Hogy Csörcsill is a jobbik pártján áll? :)

Fentebb írták, hogy éppen azért győzhetett ennyire a fidesz, mert éppen ezek az átlagszavazók szavazták meg :)
"a nemzetiszocialista ideológiának kétségkívül konstitutív eleme a liberális demokrácia és az általános választójogra épülő parlamentarizmus meghaladásának, illetve végső soron megsemmisítésének szándéka."

Szerintem is sokkal olcsóbb lenne, ha lenne egy király, akit a vazallusok választanának meg. A többieknek meg kuss van. Ja, hogy ilyen már volt? És nem tetszett?? ;)
@Terézágyú:

A komcsik nem hinném hogy ügyesebbek voltak, bár elképzelhető. Egyszerűen a két ideológia egy idő után nem fért meg egymás mellett, a nyugat pedig a számára veszélyesebbnek tűnő ellen küzdő mellé állt.

Hitler elbaszta. A zsidókba nem jó belekötni. Nagyon befolyásosak, mindenütt ott vannak. Rendszerint vezető posztokon. Ez akkor sem volt másképp.
Nézd meg ki emlékszik már az örmény holokausztra, vagy a magyar holokausztra a Délvidéken. A kisázsiai görög kataklizmára 1915-1923 között, a bolgár holokausztra a mai Égei-Macedóniában (1913-ig a kompakt bolgárlakta tömb határa Szaloniki környékén húzódott, jó nagy török foltokkal tarkítva).
Vajon miért a zsidókéra emlékezünk hetente? Brutalitásában, az örmény és a görög kataklizmák esetében számarányában sem maradt el a zsidóké mögött.
Számomra az ominózus szlovák nyelvtörvények, a deklaráltan biológiai rasszizmusra épülő Benes-dekrétumok bizony nagyobb horderejűek holmi bírói nyugdíjba meneteli kornál vagy a sajtó állítólagos korlátozásánál.
Ha már itt tartunk, elsikkadt egy nagy magyar diplomáciai siker. Talán 1938 óta az első valóban nagy siker. A szerbiai kárpótlási törvény magyarokkal kapcsolatos a Benes-dekrétumokhoz hasonló clausuláit kénytelen voltak törölni magyar nyomásra.
Koszovóról: Igen, ősi szerb föld, a szerb nép bölcsője. A szerbek önként hagyták el, mivel Lipót császártól (nekünk királyunk) ideiglenes letelepedési engedélyt kaptak a Délvidéken, azzal a feltétellel, hogy amikor Koszovót visszaveszik a töröktől, haza kell menniük. Utóbbi 1912-ben történt meg. A szerb királyi hadsereg amint betette a lábát a fentebbiek következtében albán többségű tartományba, azonnal elkezdte ölni az albánokat.
A Jobbik 2 dolog miatt örült Koszovónak: Szerbia ellenségünk (ne tagadjuk a tényt, ez teljesen így van, a 2 nemzet érdekei sehol sem egyeznek), minden ami ellenségünk gyengíti, az nekünk jó. A másik, hogy Koszovó megmutatta, a 2. vh után kialakult államhatárok nincsenek kőbe vésve, és bizony egyes esetekben a népakarat felülírja az elbaszott határokat.
Székelyföld is azóta mozgolódik. A parázs ott van a hamu alatt. Székely kollégáink nagyon bekeményítettek. A népszámlálási adatok nem véletlen mutatják, hogy a románok aránya 1919 óta először csökkent a régióban. Ez példátlan az összes idegen megszállás alatt lévő egykori területünkön. Kérlek ne köss bele a megszállás szóba, mert ez valójában az. A helyieknek nincs beleszólása a dolgaikba, középszintekig csak ejtőernyősök az államigazgatásban, az erőszakszervezetekben egy darab magyar nincs stb stb
A többi kiegészítéseddel maximálisan egyetértek.
@==T==: No meg olyat is mondott, hogy irigyli Németországot a Führerért.

Meg olyat is, hogy ha választani kell a bolsevizmus meg a nácizmus között, akkor neki egyértelműen a nácizmus a szimpatikusabb.

Meg olyat is, hogy ha Anglia elveszíti a következő háborút, akkor reméli, hogy akad majd egy angol Hitler, aki utána helyreállítja az országot.

@Terézágyú: Gömbös nem akart fasizmust bevezetni, csak átvett bizonyos elemeket. Máskülönben nem akarom "védeni"? Miért kéne védeni? Támadja valaki? Egyáltalán mi értelme a történelemben "védeni" meg "támadni" valakit?
Sine ira et studio?

Amúgy nem, a kettő nem ugyanaz.

Az meg ostobaság, hogy Hitler a "világot" akarta. Európát akarta. Az sem kevés, akkor még többet számított, mint most, de ne keverjük össze Európát (jobban mondva a kontinentális Európát) a világgal.

A vicces az, hogy volt olyan, aki TÉNYLEG a világot akarta, de az nem Hitler volt, hanem a japánok (nem mondom, hogy a császár, mert ő speciel nem akarta). Csak erről nem szoktak beszélni, mert nem lehet nácizni hozzá.
ez a feladatsor a szavazólapon szerintem nagyonjó ötlet. első kérdés lehetne az hogy hanyadik bolygón élünk a Naptól számítva. már itt kiesne egy valag ember.
@bandeirante:

Nyilvánvalóan minél kisebb a Mo-n hozzáadott érték, annál kisebb a magyar export lehetséges árelőnye. Persze ez nem szűnik meg a forint gyengülésével, sőt erősödik; csak nem olyan mértékben mint ha nagyobb lenne a helyben hozzáadott érték.

Ettől még nem szűnne meg az autógyártás... ellenben fellendülnének mindazon exportgazdasági ágazatok ahol alacsonyabb az importigény és ennek megfelelően magasabb a Mo-n hozzáadott érték. Azt hiszem a mezőgazdaság tipikusan egy ilyen ágazat... valamint a jórészt szellemi befektetéssel működő iparok (szoftverfejlesztés, mérnöki tervezés stb.)

_Most_ előnyösebb Mo számára ha az EU tagja... legalább is gazdasági szempontból. Ugyanakkor ez a nemzeti szuverenitás bizonyos mértékű feladását jelenti (EU-s szabályozások amiket Mo-n is érvényesíteni kell). Ha/amikor Mo bevezeti az eurót, ez a függés még nagyobbá fog válni: ld. Görögország, vagy ellenpéldaként az UK amelyik még mindig ragaszkodik a fonthoz (és nem is hangzik el a neve amikor Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália vagy Írország "megmentéséről" van szó).

Mindennek ára van; mindennek vannak előnyei és hátrányai. Ha Mo nem vigyáz, könnyen ott találhatja majd magát ahol az előbb említett "megmentendő" országok: amikor a magyar pártoknak írásba kell adniuk hogy a választások eredményétől függetlenül olyan költségvetést kell csinálniuk ill. adópolitikát bevezetniük amit az ECB és/vagy IMF diktál. _Akkor_ lesz majd az igazi felháborodás...
@Rothstein:
"A Jobbik 2 dolog miatt örült Koszovónak: Szerbia ellenségünk"

A jobbiknak mindenki ellenség, nem? Hiszen számára csakkkkk a magyarság létezik (ahogy mondja), még a demokrácia se...
Ebből következne, hogy a jobbiknak nincs sehol elvbarátja, iszen semmilyen más eszme nem a magyarságot helyezi a középpontba...

És mindenki az ellenség, pl. a szélsőjobbos szerb párt ugyanezeket mondja, csak éppen a magyarok helyett a szerbekkel a középpontban...
Szóval konfúz... :)
@Terézágyú:

Gömbös fasiszta szimpatizáns volt. Azonban ez inkább a gazdaságra értendő.
Politikailag autoriter rendszerben hitt, ami messze nem azonos a fasizmussal. A nácizmushoz köze nem volt.
Szerintem a fasizmus gazdasági rendszere finomítva egészen életképes megoldás lehetne a mostani gazdasági problémákra(korporációk stb).
A mai Magyarországra nézve az én vízióm:
Parlament szétzavarása. "Demokratikus" választások beszüntetése 2 ciklusra.
A parlamentbe csak ex officio útján lehetne bekerülni, szakmai testületek, egyházak, kisebbségek, jogi méltóságok stb képviseletében.
A 8 év lejárta után 2 kamarás parlament. A fentebbi összetétel lenne a felsőház, kiegészítve az államfő által kinevezett arra érdemes emberekkel (nem több 20%-nál).
ezen kívül lenne az alsó ház, csak helyi választások révén lehetne bekerülni, nincs pártlista. Ezzel a pártokrácia hatalmát szét lehet zilálni. Az emberek elsősorban a helyieket képviselnék és nem pártokat.
@Frizuravarjú: Lenyúlták a nyugdíjkasszát! Köszönjük Orbán!
@Terézágyú:

Az ellenségem ellensége a barátom.
Azt hiszem ezt nem kell magyaráznom.
A Jobbiknak sem mindenki ellenséges. a propaganda láttatja ezt.
Mellesleg én úgy gondolom, bármelyik az országot kormányzó pártnak, tényezőknek a magyarságot kellene középpontba helyeznie és favorizálnia. Mivel ők elvileg a magyarság jólétéért, felemelkedéséért, megmaradásáért küzdenek. Elvben.
Ne féljünk már kiállni magunkért, az utolsó háborúnak már lassan 67 éve vége. Meddig akarunk még tekintettel lenni mindenki más érdekeire, amik sokszor teljesen ellentétesek a miénkkel?
Lassan jön az új leosztás. Addig is gazdaságilag, számbelileg erősödni kell.
@bandeirante:
"Gömbös nem akart fasizmust bevezetni, csak átvett bizonyos elemeket."

Aham :)))))
Bisztoss :)

"Máskülönben nem akarom "védeni"? Miért kéne védeni? Támadja valaki?"

Hát te értelmezted támadásnak azt, amit írtam :)

"Egyáltalán mi értelme a történelemben "védeni" meg "támadni" valakit? Sine ira et studio? "

Óóóó, ez már Tacitusnak se jött be :)

Mellesleg éppen a jobbosok mondják mindig, hogy "a történelmet a győztesek írják"... :)

"Az meg ostobaság, hogy Hitler a "világot" akarta. Európát akarta. Az sem kevés"

Jó, túloztam. Ezt így mondják.
Fentebb írta valaki, hogy a "zsidók mindenütt ott vannak"... hát ugye ez is túlzás :)
Érdekes marhaság a poszt és a vita. Teljesen nyilvánvaló, hogy a jobbik a nyilas ideológiát örökölte és az él bennük tovább, valószínüleg meg is próbálja ez az ország, adandó alkalommal kiirtani a maradék zsidóit.
Huh, de jó vót! Régen rettegtem ilyen jót!
@Rothstein:
"Az ellenségem ellensége a barátom.
Azt hiszem ezt nem kell magyaráznom."

Nem, hát ezért lett szövetséges az usa meg a szu :))

"A Jobbiknak sem mindenki ellenséges. a propaganda láttatja ezt."

Azt mondod? :))) Kik a szövetségesei? :)

"Lassan jön az új leosztás."

Ugyan már... :)
A lapom a régiek...

"Addig is gazdaságilag, számbelileg erősödni kell. "

Na, ez az, ami abszolút nem történt meg. És a jelenlegi kormány alatt nem is fog.
@Rothstein:
"A 8 év lejárta után 2 kamarás parlament. A fentebbi összetétel lenne a felsőház, kiegészítve az államfő által kinevezett arra érdemes emberekkel (nem több 20%-nál).
ezen kívül lenne az alsó ház, csak helyi választások révén lehetne bekerülni, nincs pártlista. Ezzel a pártokrácia hatalmát szét lehet zilálni. Az emberek elsősorban a helyieket képviselnék és nem pártokat."

Ezt mondta Herczeg Ferenc is. Igaz, ő is felsőház tag volt... :)

Ma vajon Plagibá kiket nevezne ki felsőházi tagnak...??
@Rothstein:
"Gömbös fasiszta szimpatizáns volt."

És ez nem elég?

Most hogyan vélekednél valakiről, aki kijelenti, hogy ő "kommunista szimpatizáns"??? :)
@Terézágyú:

Azt mondod? :))) Kik a szövetségesei? :)

Lásd az 1.pontot, valamint minden olyan erő, ami a magyarság ügyét a legapróbb mértékben előre viheti.
Pl Jelenleg nagyon fontos tárgyalások lesznek/folynak az Emírségekben. nagy gazdasági hozadékai lehetnek. Ez nem Fideszes duma. Nem vagyok Fideszes, nem is hiszek ebben a kormányban.
Nagyon szar helyzetből indultak, amiből nehéz lett volna kitörni, a szándék meg is volt, de szarul csinálták/ják, miközben a pökhendi stílusukkal olajat öntöttek a tűzre. Ezt így nem lehet. De még így is jobbak mint a komcsik meg a szélsőséges liberálisok. MOndjuk azoknál nem nehéz.
Szóval gazdaságilag minnél jobban függetlenedni kell Európától. Nyugat-Európa döglődik. Ennek sok oka van, nem mennék bele. Én ezt látom, én (még) kint élek, de már nem sokáig. Lassan jövök haza felvértezve sokmindennel amire itthoni boldogulásomhoz lesz szükséges.

"Ugyan már... :)
A lapom a régiek..."
Meglátjuk ...

"Addig is gazdaságilag, számbelileg erősödni kell. "

"Na, ez az, ami abszolút nem történt meg. És a jelenlegi kormány alatt nem is fog."
Egyetértek, zsákutca.
Az "álatlánosnak" nevezett szavazati jog ugyanúgy cenzus. Naivnak kell lenni, hogy ezt valaki ne vegye észre.

Ha nem ismerjük el a jelenlegi cenzus igazságtalanságát (mert egyik rendszer sem tökéletes!) akkor bizony ignorálunk létező problémákat (pl. 18 év alattiak zéró reprezentációja), és ezzel a nácikommunistákat erősítjük!
@Rothstein:
"valamint minden olyan erő, ami a magyarság ügyét a legapróbb mértékben előre viheti."

De ezt más nem viszi előbbre :) Legalábbis soha nem annyira, amennyire a jobbik szeretné...
@Rothstein:
"Egyetértek, zsákutca. "

Csak a kiutat másban látjuk.
Pontosabban: te látsz egy szerinted jó kiutat, én meg nem.
@Terézágyú:

Nem idézed megint helyesen amit írtam:
"Gömbös fasiszta szimpatizáns volt. Azonban ez inkább a gazdaságra értendő."
Nekem a fasizmus gazdasági rendszerével kevesebb bajom van mint a mostani ún vadkapitalizmussal (a fasizmus is ennek korlátozására jött létre Olaszországban anno.).
Látod mennyivel másabb így az idézet?
Ugyanis a brutális politikai erőszakkal én sem értek egyet és Gömbös sem értett, legalábbis semmi nem utal erre.
Arról hogy valaki kommunista szimpatizáns:
Az egy hülye, a kommunizmusnak, szocializmusnak volt kb 70 éve bizonyítani. Nem sikerült, elbukott, életképtelen. A fasiszta rendszerek gazdaságilag működőképesek voltak, szinte mindet katonailag döntötték meg, vagy a katonai kiadásokba rokkantak bele (Spanyolo. Portugália gyarmati háborúik).
A komcsik, szocik gazdaságilag buktak meg, ami sokkal súlyosabb vereség egy katonainál. Az egész eszme létét vonja kétségbe.
@Terézágyú:
"Csak a kiutat másban látjuk.
Pontosabban: te látsz egy szerinted jó kiutat, én meg nem."

Illések és pofonok. :)
@Terézágyú: Nem túl szerencsés dolog összemosni a nemzetiszocializmust a fasizmussal. Csak egy apró különbség a kettő között például a nácik fajelméleten alapuló intézményesített diszkriminatív rendszerének nyomát sem találod Olaszországban, persze a német megszállásig.

Azt pedig nem lehet tudni, hogy Gömbös hogyan viszonyult volna később ezekhez a rendszerekhez, hiszen még idejekorán meghalt(1936). Tehát mondhatjuk azt, hogy Gömbösnek megelőlegezik nagyvonalúan a fasiszta/náci címkét, de ha belegondolunk, ebben az időszakban nagyon sokan támogatták Magyarországon Mussolinit, többek között Bajcsy-Zsilinszky is. Ő náci volt, vagy fasiszta?

Az meg egy külön érdekessége a történetnek, hogy az állítólagosan fasiszta Gömbös az ilyen jellegű mozgalmakat (Szálasi féle NAP, vagy a Böszörményék féle kaszás keresztesek) nem tűrte. Az ő miniszterelnöksége idején tiltják be a horogkereszt használatát, Böszörmény Zoltánt is az ő miniszterelnöksége idején tartóztatják le államellenes szervezkedés vádjával (1936 májusa). Egész derék náci volt ez a Gyula, nem? :)
@Hertelendi: "Lenyúlták a nyugdíjkasszát! Köszönjük Orbán!"

Hogy odaadhassák a cionistáknak törlesztésre.

Köszönjük Emese.
Egyszer valaki definiálja már, hogy a ballib antifa mit ért "nácin"? Ha naponta három zsidónál többet lő a Dunába (Demszkyt meg utána), vagy csak elég ha nem ért egyet a hippieszmékkel?
Én úgy gondolom 5x után (nem most érettségiztem), hogy az égegyadta világon semmi baja nem származna Magyarországnak abból, ha kilépne az EU-ból, mert a rendszerváltás óta csak egyre mélyebbre süllyedt a szarba. Ma már a szar(foss) alatti szinten vagyunk! Ha kilépnénk az EU-l, akkor lenne arra esélyünk, hogy újra kezdjük építeni az országot, de amíg benne vagyunk, csak RABSZOLGÁK leszünk, cigány szakirodalom szerint csicskások. Vissza kellene térni ahhoz a jó HU. szokáshoz ( NEM DAKOTÁHOZ), hogy ha rohanunk előre abba a nagy unióba( a függőségbe), nem ártana oldalra és hátra is figyelni hátha pont onnan kapnánk a segítséget. Le fordítom magyarra a gyenge agyú cionista diplomásoknak. Csak mint hírt mondom, hogy létezik más unió is az Európain kívül! Ha kilépnénk az EU.ból, akkor semmi egyebet sem kell csinálni, mint 180 fokkal megfordulni az OROSZ UNIÓ FELÉ és belépni. Tehát ebből adódik az, hogy nem kell ám rögtön meghalni és keresztre feszíttetni magunkat, ahogy gondolja itt Magyarországon és az unióban 1-2 pénzügyi cóbi. Szerintem egy kicsit jobb és olcsóbb lenne az élet MO-n, és újjá építhetnénk végre az országot. Persze ez mind csak az után lenne lehetséges, ha még az írmagját is kiirtottuk azoknak az embereknek, akik elrabolták az ország vagyonát és tönkre tették.
@Terézágyú:

A jelenlegi köztársasági elnökünk hm ha spanyolul akarnám kifejezni: basura
Sportolói pályafutását becsülöm, amit azóta csinál az gyalázat.
Érdekes hogy Magyarország mindig szarban volt/került, ha a köztársaság volt az államformája.
Fasz Kossuth(1849), idealista puhapöcs és ezzel szándékai ellenére hazaáruló Károlyi(1918-19), 45-47-es kis provizórium, a 89 óta futó sikertörténet.
Véletlen vagy sem? Ki tudja.
Én nem tisztelem ezt a köztársaságot. Semmi tisztelnivaló nincs benne.
A királyságban több volt.
Egyébként érdekes belegondolni, hogy talán az USA az egyetlen példa a világban arra (na meg Svájc), hogy demokratikus eszközökkel lehet csinálni jól működő gazdaságot.
Az összes többi esetben ez csak autoriter rendszereknek, vagy diktatúráknak sikerült. Még a legújabb korban is (Korea, Szingapúr, Malaysia)
@Rothstein:
"Nem idézed megint helyesen amit írtam:"

Hát egyrészt nem vagyok benne biztos, hogy Gömbölini CSAK a gazdaságra értette :) Bocs.

"Az egy hülye, a kommunizmusnak, szocializmusnak volt kb 70 éve bizonyítani. Nem sikerült, elbukott, életképtelen."

Erre mondhatná, hogy "mert rosszul csinálták " :) De eszerint az eszméje, a filozófiai rendszer az jó? :)

Mellesleg az is egyértelmű, hogy a gazdaságilag fejlett náci-Németország azért bukott el, mert mindent akart. Bele volt kódolva.
Ugyanakkor meg, amelyik "nem akart mindent", az gazdaságilag nem is volt jó. Se az olaszok, se a psanyolok, se a portugálok. Meg lehet nézni ma is a gazdaságukat...

Magyarul a fasizmusnak NEM fejlettebb a gazdasága: kizárólag a náciknak sikerült a dolog, a többinek nem...
És ott is csak úgy hogy a diktatúrával párosult, meg a lágerekkel - meg a hódítással...
@Sparti300: édes álom. az a baj hogy magyarország túl megosztott, a komcsi métely túlságosan beépült. 3ból 1 ember lop-csal-hazudik, de lehet hogy kettőből 1. a nemzet mentalitásán kéne először változtatni ahhoz, hogy pozitív változásokat lehessen elindítani, az viszont már túl késő. a magyar nemzet nem egységes, köszönhetően leginkább a tetves kommunistáknak, hogy így alakult. ezt megváltoztatni, a komcsi mételyt kiírtani az emberek gondolkodásából nagyon nehéz, pláne hogy közben bejött ez a szép új világ is, ahol már csak a pénzed számít, nem az emberi értékek. én örülök ha csak simán talpon maradunk a jövőben, és vektorék valahogy elkormányozgatnak.
@Terézágyú: Ezeken a bizonyos elemeken kár gúnyolódni. Mondjuk a nyugat-európai szociáldemokrata pártok is átvettek bizonyos elemeket a kommunistáktól, de ettől nem lettek komcsik.

Az izraeli hadsereg is átvett sok mindent a Wehrmachttól, ettől még nem lesznek nácik. Stb.@neoteny: Ezzel teljesen egyetértek. Sok minden fog még változni a világban, résen kell lenni. És nem az EU-val kell elsősorban jóban lenni hanem a németekkel. Mert EU vagy lesz, vagy nem, de Németország biztos lesz. Ha másként nem, úgy mint Kölni Kalifátus. :-))
@neozsivany:
"Nem túl szerencsés dolog összemosni a nemzetiszocializmust a fasizmussal. Csak egy apró különbség a kettő között például a nácik fajelméleten alapuló intézményesített diszkriminatív rendszerének nyomát sem találod Olaszországban, persze a német megszállásig."

Ez így van. Eco is írja.
De fentebb épp erről írtam, hogy akkor ne mossunk össze a baloldalon se semmit :)

"Azt pedig nem lehet tudni, hogy Gömbös hogyan viszonyult volna később ezekhez a rendszerekhez, hiszen még idejekorán meghalt(1936)."

Hát, azért Mussolini és Hitler már akkor regnáltak :) És már akkor is fasiszták voltak :)

"Tehát mondhatjuk azt, hogy Gömbösnek megelőlegezik nagyvonalúan a fasiszta/náci címkét, de ha belegondolunk, ebben az időszakban nagyon sokan támogatták Magyarországon Mussolinit, többek között Bajcsy-Zsilinszky is. Ő náci volt, vagy fasiszta?"

Igen, akkoriban fasiszta volt. Aztán meg kijött belőle, a nyilasok (nácik) ölték meg, ma meg utca van róla elnevezve...

"Az meg egy külön érdekessége a történetnek, hogy az állítólagosan fasiszta Gömbös az ilyen jellegű mozgalmakat (Szálasi féle NAP, vagy a Böszörményék féle kaszás keresztesek) nem tűrte. Az ő miniszterelnöksége idején tiltják be a horogkereszt használatát, Böszörmény Zoltánt is az ő miniszterelnöksége idején tartóztatják le államellenes szervezkedés vádjával (1936 májusa). Egész derék náci volt ez a Gyula, nem? :) "

És akkor most mi van? :)
Mivel akkor Gömbös volt az állam, azért egy akkori államellenes tevékenység ellene is irányult. Attól még lehet valaki szélsőjobbos, hogy van valaki, aki még nála is szélsőbb :)
Hitlernek is volt fasiszta ellenzéke, amelyet ő kicsinált...
@bandeirante:
"Ezeken a bizonyos elemeken kár gúnyolódni. Mondjuk a nyugat-európai szociáldemokrata pártok is átvettek bizonyos elemeket a kommunistáktól, de ettől nem lettek komcsik."

De bezzeg a magyar szociáldemokrata párt is átvette elemeket a komcsiktól - és ők komcsik is lettek.
:)))
@Rothstein: Egyébként érdekes belegondolni, hogy talán az USA az egyetlen példa a világban arra (na meg Svájc), hogy demokratikus eszközökkel lehet csinálni jól működő gazdaságot.
Az összes többi esetben ez csak autoriter rendszereknek, vagy diktatúráknak sikerült. Még a legújabb korban is (Korea, Szingapúr, Malaysia) Végig gondoltad metszett faszú barátom ,hogy mit írtál? Neked az a demokratikus ország aki kiírt 100millió indiánt, és utána ugatja a demokráciát? Menjél már a menzára és utána aludjál vagy 1000 évet.
@Terézágyú:

Rosszul csinálták ... nos az eszmerendszere sem jó már. Marxnak voltak helyes meglátásai, de a konklúziói gazdasági fantazmagóriák.
A kommunizmus dühből született, egy válasz volt a vadkapitalizmus által kizsigerelt proli tömegek részéről. Az ideológiai alapvetést néhány ezt nézni nem tudó értelmiségi vállalta magára. Marx, Engels, Proudhon stb.
Ebben az esetben a nácizmus születési körülményei hasonlóak. Dühből született válasz egy igazságtalanságra.
A fasizmus születési körülményei mások. Az is a vadkapitalizmus hajtásai ellen született, de kompromisszumképes volt, felismerte a gazdasági szükségszerűségeket is. Ez tette működőképessé a kommunizmussal ellentétben.

A fasiszta kormányok sikerességéről:
Lényegében 2 államot sorolhatunk ide:
Spanyolországot és Portugáliát.
Ha nagyon megvakarom, talán Chilét (egy újabb gazdasági sikertörténet, noha kissé túldimenzionált)
Portugália: Gazdaságilag a spanyolnál sikeresebb. Az Estado Novo egészen jól működött a 70-es évek elejéig. Az ilyen rendszerekkel az a baj, hogy túlságosan 1 vezetőre épül. Ha a vezető megöregszik, nem tud megfelelni az új idők kihívásainak. Nem nagyon vannak meg az eszközök a leváltására. Portugália jó példa rá, de ott az is baj volt, hogy belerokkantak a gyarmati háborúkba. Vagy ki kellett volna vonulniuk, vagy csak Angolára koncentrálni, ami olyan volt nekik mint a franciáknak Algéria.
Spanyolország komplexebb példa. Ott a fasizmus politikailag bukott meg. Kifutott alóla a támogatottság. Nemzetállamot akart építeni ott, ahol a kasztíliai(államalkotó nemzet) kevesebb mint 50%. És ezt most hogy?
Ehhez járult a magas katonai kiadás a marokkói/szaharai háború miatt.
Mondod hogy gazdaságilag most hol tartanak?
1. A fasizmusok uralomra jutása előtt ezek az országok gazdasági csődtömegek voltak.
2. Ahol most tartanak, az nagyrészt nem a fasizmusok sara, hanem a 80-as évektől számított EUs korszakuk hatalmas gazadasági hibái.
@bandeirante:
"Ezeken a bizonyos elemeken kár gúnyolódni."

Nem gúnyolódom, csak azon nevetek egyfolytában, hogy amikor pl. Kádárról ír valaki egy ilyen könyvet, ahol leírja, hogy hááát, nem csinált ő ilyen rossz dolgokat, na jó, az elején, de aztán már nem stb., akkor azért az írója is komcsi marad, meg Kádár is :)

Ezért írom le folyton, hogy vegyük észre: mi történik, ha a fasiszta/náci szót kicseréljük a komcsira...?
@Rothstein:
"2. Ahol most tartanak, az nagyrészt nem a fasizmusok sara, hanem a 80-as évektől számított EUs korszakuk hatalmas gazadasági hibái. "

Akkor visszatértünk a kiindulóponthoz :)
@Sparti300: "Egyébként érdekes belegondolni, hogy talán az USA az egyetlen példa a világban arra (na meg Svájc), hogy demokratikus eszközökkel lehet csinálni jól működő gazdaságot."

ja, csak ott ha nem fizetsz tébét, hagynak megdögleni a járdaszélen. bár engem nemzavarna ha magyarországon is így lenne.
Pedig olyan nagyon cserélgetni sem kell, hiszen mindkettő mögött ugyanaz az érdekközösség áll.
Náci/komcsi - tökmindegy.
@király vagyok: Mi van nigger? a PC-hez engedtek a sitten?
Terror Háza -> még az épület is ugyanaz

:/
@Sparti300:

1. Nem vagyok zsidó. A loginnevem Arnold Rothsteinre utal. Olvassál utána ki volt, innen nagyjából rájössz mi a foglalkozásom. Az igazi nevemnek semmi köze hozzá.

2. Az USA politikai értelemben demokratikus volt. Ergo demokratikus eszközökkel csinált jó gazdaságot. Az hogy mellette kiirtotta az őslakosokat, az megint egy dolog. De a kettő független egymástól.

3. Ez az egyetlen baj a Jobbikkal. Sok az ilyen elem benne mint te, aki nem tud vitázni és személyeskedik. Mondhatnám bunkó, de inkább azt írom, nem tanult meg viselkedni. Így nem lehet politikát sem csinálni, viselkedni tudni kell.
Kár ezért a hozzászólásodért, mert az előző Unióval kapcsolatos teljesen jó volt.
@Frizuravarjú: Hát én ezt úgy fordítanám le helyesen, hogy zsidó/cóbi+ ugyanaz
@Sparti300: Nem szeretem ezt a zsidó szót,mert szegény Kóhn bácsi csak pislog a panelban, hogy mi bajunk vele.
És igaza van. Semmi. Ezért inkább a cionistát használom.
@Rothstein: Az a baj ebben az országban, hogy már 21 éve vitatkoznak és személyeskednek a hozzád hasonlók a parlamentbe, és közben meg szarnak magasról a Magyar népre.
@Terézágyú:

Nem hinném, a legfejlettebb európai államokhoz képest ugyan ezek az országok továbbra is lemaradásban voltak, de ahhoz képest ami előtte volt az elaggott monarchiáik alatt, ahhoz képest komoly fejlődés volt.
Más kérdés, hogy körömszakadtáig ragaszkodtak a gyarmatbirodalmukhoz, amit katonailag nem tudtak megvédeni, csak a pénzt öntötték bele a háborúba (Indiával meg az afrikai felkelőkkel).
De maga a gazdaság működött. Jobban mint előtte.
@Sparti300:

Ha elolvasnád a hozzászólásaimat végig, akkor nem hoznál engem közös nevezőre a mai parlamenti képviselőkkel. De nyilván nem olvastad el a kommentjeim, csak kiragadtál egyet dühtől elvakultan, és lezsidóztál, teljesen alaptalanul mert én aztán soha sehol nem védtem őket, ahogy itt sem.
Nem érzem magam sértve a személyeskedéseidre, inkább szomorúvá tesz a dolog, hogy sajnos a "jobboldalon" is sok ember van, aki nem tud viselkedni.
@Rothstein: Elolvastam mindent és nem csak a te hozzászólásaidat. Elhiszem hogy történelemből és politológiából jó vagy, de nem kéne minden szart csak a jobbikra fogni. Ha valaki független ezektől a homokos parlamenti pártoktól meg ideológiától, akkor az én vagyok. Az úgy mond rendszerbváltás óta(hmmmmm) én senkire sem szavaztam, mert nem volt kire. Lehet nem leszek népszerű ezzel, de én legszívesebben Thürmer Gyulára szavaznék ha lehet, azt is elmondom, hogy miért. Szerintem az országban az egyetlen egy ember, aki nem köpönyegforgató, és HITHŰ a vallásához( a politikai meg győződéséhez). Én már csak ilyen régiesen gondolkozok, szeretek nyíltan beszélni konkrét dolgokról, és nem szeretem ha félre beszélik az igazságot.
@Terézágyú: Nem, Gömbös Gyula sosenem volt XIV. Lajos:) és az államot sem lehet vele azonosítani, mivel az államfő is más volt, a mostaninál egy "kicsivel" komolyabb jogkörökkel. Egyébként ha már mindenféleképpen meg kell nevezni egy arcot a korszakból, aki valóban kísérletet is tett egy ilyen jellegű átrendeződésre, az sokkal inkább Imrédy, mint Gömbös.
Ehhez azért hozzá kell tennem azt, hogy se jobb, se balos nem vagyok és ezért azt sem értem, hogy miért kell mindent csak a jobbra fogni. Most miért baj az, ha az ember nem vigyorog ha szemen köpik?
@HUN_Sector:
Mocskos Büdös telibevert komenyista definíciója a magyar értelmező kéziszótár szerint: az aki az államtól várja el, hogy az ő extra igényeit kielégítse: lásd Vona Gábor Jobbik Kommunista Munkáspárt főtitkára és az ő laptop második aksija.

Talán ha nem hagymát és kóbászt szeletelne rajta, és megtanulná használni, akkor nem kellene pótaksi ;)

Amúgy meg nehogy már egy hozzád hasonló idegenszívű oktasson egy magyar fórumon
@Matolcsyné: Kedves Matolcsyné!Amit hozzászólásodban kérdezel és amiről véleményt írtam aaz két kérdés.Ha a feltett kérdéseidre kell válaszolnom, ismerem a tartalmukat. Bővebben: A minimálbér mértékét megalázóan kevésnek tartom, a kétszerese is kevés ahhoz a társadalmilag hasznos munkához, amit ezek az emberek végeznek, ráadásul megalázó lelki és fizikai körülmények között. Amit én feszegetek, az pontosan az ő érdekükben merül fel. Ugyanis ha tájékozottak lennének az általam vázolt tényezőkben, ezesetben választáskor tisztábban látnák, hogy ki mellé tegyék a voksukat. Látnák azt, hogy az adott kormány pl: az egykulcsos adó eltörlésével megtermthetné a béren kivüli juttatások forrását, nem csökkene a jövedelmük a szuper bruttó módositása miatt és az adókedvezmények kivezetése következtében. Látnák, hogy a pártok közül kiben láthatnak reményt helyzetük javitásának érdekében.Kommentemben nem vettem figyelembe, hogy végig le kell vezetnem az indoklásomat, most megtettem.Reményemet fejezem ki, hogy álláspontjaink láthatólag egyezőek, sajnálom, hogy első neki futásra ez nem derült ki.Az egész témához annyi hozzáfűzni valóm van, hogy részemről az értékteremtő munka érdemel a társadalom részéről kiemelt tiszteletet és megbecsülést mindazok részére, akik ezt végzik.
@specialist: Foglalkozásom miatt van szerencsém vagy szerencsétlenségem a munkavállalók és munkaadók gyötrelmeivel találkozni. Amit leírsz, az a munkáltató kínlódása a KKV körében, hogy fennmaradásáért és az alkalmazottak érdekében egyidejűleg milyen megoldásokkal tudjon fennmaradni.A munkavállalók kiszolgáltatottsága ugyanolyan kilátástalan helyzetet teremt számukra, mint a munkaadó kinlódása. Klasszikusan általában a két embercsoport szemben áll egymással, jelen helyzetben a kétségbeesés azonban azonos helyzetbe hozza az embereket, mely helyzetből csakis az egységes fellépés jelenthet kiutat.Azonban, hogy mi ez a kiút, azt nagyon nehéz kigondolni, kormányzati szándék nem látszik a helyzet megoldására. Az viszont látható, hogy sorra szűnnek meg és nincs segítség az ebből következő munkanélküliség megállitására.
@KopaszMercis: Bibó, ez nem a te országod, még nem vásároltátok fel teljesen, szóval csitt.

Egyébként ha a cég a kezembe nyom egy telefont, aminek az akksija bír mondjuk 4 órát, elvárja hogy 8 órán át legyek elérhető, akkor adjon hozzá pótakksit. Egszerű, mint a faék.
Elolvastam mindent és tök jót rettegtem!
@Tékás Lacika: A Táncsics-akadémiás Filippov gyerek attól még nem lesz hiteles forrás, hogy a Politikatudományi Szemle is leközli.
A poszt rajta kívül a Wikipédiára meg a bulvársajtóra hivatkozik, a Jobbikról és a nemzetiszocializmusról is - nagy jóindulattal - igen felületes ismeretekről tanúságot téve.
@Drang: a Politikatudományi Szemle hiteles tudományos forrás, referált (peer reviewed) kiadvány. Mindegy, hogy aki oda ír, az Táncsics-akadémiás-e, szakmai feltételek alapján bírálják el a beérkezett szövegeket, az opponensek nem ismerik a szerzők nevét. És nézd meg annak a cikknek a biliográfiáját, szerintem eléggé rendben van. Kuruc.info-ra és Mandinerre mint elsődleges forrásokra hivatkozom. Még mindig nem tudom, hogy mire gondolsz, amikor bulvármédiáról írsz. Wikipédiás hivatkozásból van a legtöbb, de azok csak arra szolgálnak, hogy akit a szóban forgó szervezetek érdekelnek, az az alap infókat el tudja olvasni. A szervezetek saját honlapjai szerintem kevésbé informatívak, mint a wikipedia bejegyzések.

De talán fontosabb kérdés, hogy milyen tartalmi kifogásod van. "(...) a Jobbikról és a nemzetiszocializmusról is - nagy jóindulattal - igen felületes ismeretekről tanúságot téve" Konkrétumokat akarok hallani! ;)
@pucuka: Kösz a válaszodat, nagyon szórakoztató volt. A többes szám különösen tetszett.
(A megadással egyébként arra céloztam volna, hogy konszolidálódhatna a Jobbik, pl. visszavehetne az ordas ideológiából. A józan észnek, nem az erőnek kellene megadja magát, de neked kár az ilyesmit magyarázni.)
Tehát amikor a torkodnak ront 3 ci.. izé, cica, akkor majd próbáld észérvekkel meggyőzni őket éjjel a saját házadban.
Ez ugyanaz nagyban. Sajnos sok a nyeszlett kis gyáva féleszű anyucikedvence, aki csak értetlenül pislog ahogy kizsebelik és átvágják a torkát.
@HUN_Sector:
Egyszeru mint te vagy valoban. A Vona gepelni nem tud, nem hogy a gepet hasznalni. Ajandekba kapja a gepet az en penzembol, abbol a hiu abrandbol kiindulva hogy majd nem a szallonnat szeleteli rajta vagodeszkanak hasznalva, hanem szolgalja vele a nepet.

Amugy meg olyan ember aki igenyes a munkajara ha a cege nem biztosit egy eszkozt akkor szepen megveszi maganak ;)
@KopaszMercis: Én csupán azt mondom, hogy a munkáltató, amennyiben megköveteli a gép használatát, köteles biztosítani a zökkenőmentes működést - esetünkben pótakksival.
Olcsóbb lenne a papír és veruza, de ebbe dicső minisztereink valószínűleg nem mennének bele.
@HUN_Sector: Ebben tok igazad van, csak itt nem arrol van szo...

Ha vegig nezel a parlamenti frakcioban, kulonosen a jobboldalinak hazudott kommunista partok kozott (de akar a baloldalinak hazudott kommunista partok kozott is batran korul nezhetsz), akkorlatni fogod, hogy nem hogy a szamitogep hasznalatat nem kovetelik meg, de mondjuk a minimalisan elvart testi apoltsagot sem... Konkretan a hazelnok ugy nez ki, mint egy hajlektalan, a porzse sandor mint egy talalt gyerek stb...
@KopaszMercis: hidd el, én örülnék neki ha maximum tollal és papírral jegyzetelnének, de még jobban, ha egy krétával a börtön falára. Egyébként aki meg a munkaeszközét nem rendeltetésszerűen használja (pl. játszik, pornót néz), attól meg kellene vonni. Egyből lenne az országnak pár száz felesleges ipad 2-je, amit intézményeknek, kórházaknak lehetne adni.
Az öltözködésről: A parlament hajléktalanok gyülekezete (ugye senkinek semmije sincs papíron). Az öltözködés kriminális, ízlésficamos. Az indexes tudósítók sem lógnak ki a sorból...
süti beállítások módosítása