Lemostuk a gyalázatot

2012.06.07. 07:36 Kuku

A Fent és Lent már hallatta hangját szoborfestészet-ügyben, de az Újpesti rakparton biciklizve rácsodálkoztam a meggyalázva felejtett holokauszt-emlékműre. Sok helyen jelentek meg cikkek a szétfújásáról, a rendőrség nyomoz, a sajtó felháborodott, de az emlékmű úgy maradt. Mintha senkit sem érdekelne azon túl, hogy helyteleníti a rongálást. Fogalmam sincs, kinek a kötelessége lenne lepucolni, de gondoltam, megpróbálom, hátha nem olyan nehéz. A munkahelyemen maradt higító és gumikesztyű egy régi festésből, szerszámnak két mosogatószivacsot választottam. Suliból hazafelé a gyerekkel megálltunk a szobornál. Elég kemény munka, súrolás közben eszembe is jutott, hogy most ezzel vezekelek ifjúkorom könnyedén kifújt "Hajrá lilák!"- meg "Bácsi Sanyi a király!"-firkáiért. Az emléktábla tíz perc volt, a "Juden raus" harminc perc alatt lejött, de a malacfejnél kezdett görcs állni az ujjaimba. A feketével fújt "Köszönjétek dánielnek!" már kifogott rajtam, a szivacsok szétporladtak, de a gumikesztyűt ott hagytam, ha valaki folytatná.

Apropó Dániel... Érdemes festékvödrös szintre vinni a politikát? Kétségtelenül hatásos, hiszen egy jól irányzott szoborgyalázás révén kis energiával igen nagy publicitást lehet szerezni, de az ilyen történetek sosem az aznapi híradóval érnek véget. Másnap csak rosszabb lehet, és ez felelősség. Mégis mit várt azoktól, akiknek fontos Horthy Miklós? Hogy megszeppenve újraértékelik a történelmet? Dehogyis. Teljesen kiszámítható emberi reakció, hogy bedurvulnak. Ők ugyanis nem faszobrok.

Látott már valaki olyat, hogy a sértés megértést szült? Ha valami nem megy érvekkel, akkor festékkel sokkal kevésbé fog. Súrolás közben bizony eszembe jutott, hogy valahol Somogyban most talán éppen ugyanígy izzad valaki azzal a vörös festékkel.  A pártpolitika bevett eszköze a zászlóállítás. Ha az emberek csak úgy egymásra néznek, még a végén rájönnének, hogy nagyjából ugyanolyanok, így aztán hasznosabb a figyelmüket a zászlókon tartani. Ez a politikusnak azért fontos, hogy megkülönböztessen, leválasszon, megkössön, mémet és vakhitet generáljon. Elvileg szép, hogy a politikában ideák versengenek, de a gumicsontok nagyon messze vannak az ideáktól, sőt, elzárják az utat azok elől. És mi mintha bele lennénk ragadva ebbe az állandó egymásnak feszülésbe. Évek óta erre megy rá az időnk, jókedvünk, boldogságunk és kapcsolataink. Olyan évszázad van mögöttünk, hogy mindenkinek van valami oka joggal megsértődni, és minden ok egy másik okra mutat tovább. Folyamatos a régi sérelmek újraépítése olyanok közt, akik nem is éltek akkor. Ennek csak együtt lehetünk vesztesei. Ha nem változtatunk ezen, akkor súrolhatunk tovább évtizedekig...

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr434570466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A zsidók semmit nem pucolnak le saját pénzből, azé van...
Nemes dolog volt, gratulálok (tényleg, nem irónia vagy fikázás).

bio
Jó nagy marha vagy már megbocsáss. Nyilván nem gondoltad végig ezt a nagytakarítást, amit mások esetleg nem annak állítanak be ami. A szajkaratebajnokok ( mind a két, vagy hány oldalon ) jobb lenne egy egymassal vitatnak meg a valós vagy képzelt problémáikat, nem szobrok és emlékművek ellen lennének ilyen kemények.
@Col_Napalm:
A magadfajták mindent jól meggondolnak aztán maradnak a fenekükön és soha nem csinálnak semmit, csak nyivákolnak, hogy "valaki csináljon már valamit!"
Ez jófej cselekedet volt, aki meg akar, az abba is belemagyaráz bármit, ha csak ránézel - vagy ha nem.
Tisztellek, becsüllek!
Horthy szobrát is lepucoltad?
a cikknek igaza van, csak a helyzet az, hogy senki nem várja már a másik oldaltól a megértést. Háború van ugyanis.
A poszt nagyon tetszik, és gratula az akcióért. El is megyek az IMF-et lájkolni, mert ebből a posztból az következik.
@sujkos:
Olvasni tudsz? Az nem esett útba...
Ügyes vagy, a pénzedet is ajánld fel nekik, kárpótlásként.
@urbansprawl:
Te mit teszel egy élhetőbb városért?
Mert látom, a nyammogás már megy, csak abból olyan igazi magyar "ne csináljunk semmit és ha valaki mégis, azt fikázzuk" élet származik.
Szüntessük be a szobrokat, emléktáblákat, könyveket, filmeket, emlékeket.
És akkor már nem is lesz értelme gyalázni azokat.
@sujkos: a két szobor összehasonlíthatatlan! Az csak a magyar skizofrén agyakban összehasonlítható. A horti szobrot nem lefesteni hanem eltüzelni kellett volna, szégyelje magát, aki kitette. Vagy éjjel szépen elvinni, mint Károlyiét. A fasiszta az fasiszta. Annak helye itt nem lenne. Most ne gyertek azzal, hogy horti nem volt az, mert nem kell párttagnak lenni, hogy fasisztaként gondolkozzon. Azzal se gyertek, hogy nem gondolkodott úgy, mert már auz ókoriak is megmondták: "kinek nyelve másnak seggét érinti,- bár az anyagba orrát is ütheti- olyanná válik maga is." Csak ugye, haa jobban belegondolunk, a szaga kellemetlenebb lesz.
@Kis ember: Én egyiket sem pucoltam le.
Ő csak az egyiket...
"Fogalmam sincs, kinek a kötelessége lenne lepucolni,"

1. Pl. aki összekente.
2. Vagy az, aki magáénak érzi.

A határon túli magyar hadisírokkal se foglalkozott senki, amíg a magyar állam el nem kezdett egyezményeket írogatni, meg pénzt adni.

Hogy az illetékesek miért nem tudtak egy kis pénzt áldozni a rendszeres holocaust kártérítésből, azt kérdezd tőlük.
ez szép volt, és a poszt is jó
@sujkos: Azaz egyszerűbben megfogalmazva, ő összehasonlíthatatlanul többet tett mint te.
@sujkos:
Akkor te ennyivel lustább, nemtörődömebb, élhetetlenebb, önzőbb vagy.
Nosza, gyerünk, ott a másik szobor, ha hiányolod, hogy azt nem pucolta le Kuku (és senki), akkor itt az ideje, hogy menj és tedd meg.
A magadfajta ember ui. - és itteni beírásod a bizonyítéka - mást se tud, csak kötözködni. Ahelyett, hogy örülnél, hogy a két szobor közül az egyik le lett pucolva, nyavalyogsz, hogy miért nem mind a kettő.
Félig üres neked a pohár, mi?

El lehet menni szobrot pucolni és csak utána beszólni.
Csak nehogy készüljön már a feljelentés valamelyik kapitányságon bizonyíték megsemmisítése miatt... Ismerem a rendőrök észjárását (bár észről csak nagyon nagy jóindulattal lehet beszélni velük kapcsolatban), simán megtörténhet.
@pjm: A két szobor valóban összehasonlíthatatlan. Az egyik a nemzet többségének tiszteletét bírja, a másik a hivatalos álláspont kényszerűen eltűrt szimbóluma.

Horthy megmentette a felmenőidet. Ha nem így tett volna, most nem mocskolhatnátok tudatlan hálátlansággal, és nem lenne aki háborogna a szobra ellen.

horti??? Úgy mint "nemecsek ernő áruló"? neked nagyon egyszerű agyad van. :-)))

Fasiszták azok, akik fasiszták. Nem azok, akiket ti lefasiztáztok.
@sujkos: még mindig itt vagy? mikor mész szobrot pucolni?
@sujkos: Nem lesz sok alapod azt kritizálni, hogy más csak egy szobrot tisztított meg.
@sujkos:
Na csak kibújt a szög a zsákból. Szegény Kuku itt épp azt magyarázza, hogy nem kellene árkokat ásni, erre te rögtön megteszed. A cikk rólad szól.
Egyébként mielőtt Horthyról ódákat zengenél, csak egy helyiségnév: Kámenyec-Podolszk.
Na meguntalak, lehúztalak a retyón, ennyi voltál, kis kötözködő.
Majd akkor jelentkezz, ha lepucoltál egy db köztéri szobrot is legyen bár török, tatár, tót vagy román.
@sujkos: kiderül, hogy segg van a szád helyén.
"most ezzel vezekelek ifjúkorom könnyedén kifújt "Hajrá lilák!"- meg "Bácsi Sanyi a király!"-firkáiért"

Ezekért soha nem fogsz bűnbocsánatot kapni, vezekelhetsz akármennyit :-)
Komolyra fordítva: Gratula
@bcs222: Dehogynem! A diszkrimináció elítélése demokratikus hozzáállás. Vagy nem mindig?
@sujkos:
Nem bírom Horthyt, legalábbis azok alapján amit tudok róla. De nem utálom azokat akik bírják. Sőt, azért hogy magyar és magyar között a beszélőviszony el ne vesszem, akár le is pucolnám, mert egy közösség sértegetésének tartom a leöntését. De Kereki messze van, ez pedig ott volt a bicikliút mellett.
@pjm:
Nos, pedig Horthy valóban nem volt fasiszta, meg náci sem. A Habsburg monarchista és imperialista lelkét valószínűleg a víz kiverte a fasizmus munkásmozgalmi jellege miatt. A németeknek való időleges megfelelési kényszer valójában az imperialista hatalmak iránti tiszteletéből fakadt. Ezért lelkendezett a brit birodalomról is minden lehető privát írásában. De mivel ők nem voltak itt, maradtak a németek. Még csak azt sem gondolom, hogy antiszemita lett volna. Egyszerűen nem volt fogékony a kisemberek problémáira. Nyilván ez szintén a császári udvarban eltöltött időből fakad. Valójában, ha a németek nem a zsidók deportálását kérik tőle, hanem a kék szeműekét/hungaristákét/180 cm magasakét abba is beleegyezett volna, mivel jó ideig meg volt róla győződve, hogy ők az új nagy birodalom, így felesleges nekik ellenállni. És ahogy megvédte a zsidó nagyiparosokat/befolyásos embereket, ugyanúgy megvédte volna a nagy befolyással rendelkezőket bármely másik csoportból is.
Na mindegy ez elég off volt.

A szobor lemosása helyes. Szobrot rongálni barbár dolog, akár egyetért vele az ember, akár nem.
@clegane: Az látja így, akinek takony van az agya helyén. :-)))
@sujkos:
"Horthy megmentette a felmenőidet. Ha nem így tett volna, most nem mocskolhatnátok tudatlan hálátlansággal, és nem lenne aki háborogna a szobra ellen."

Te, egy dolgot árulj már el nekem. Ha Horthy mentette meg a zsidókat, akkor a Horthy-szobor meggyalázására miért azt találták egyesek jó válasznak, hogy egy zsidó mártíremlékművet gyaláznak meg? Ha választ kell adni a hősöm emlékművének a meggyalázására, akkor miért a hősöm védenceinek az emlékművét gyalázom meg? Ez nem furcsa neked kicsit?
A nácik elmebetegek, és néha takarítani kell utánuk.
@pjm: most jól figyelj: ha te veszed magadnak a bátorságot, és kijelented, hogy az egyik jó a másik rossz, akkor miért ne vehetné magának valaki más a bátorságot arra, hogy kijelentse azt, hogy az egyik rossz és a másik jó?
Minek kell egymás szobrait b@szogatni? Akinek a zsidó emlékmű tetszik, az menjen, örüljön annak és ne piszkálja Horthy (és nem horti, mert nem Horton volt a szobor) szobrát. És persze vice versa.

A gyalázatot akkor sikerült volna tökéletesen lemosni, ha a Mazsihisz rohant volna megtisztítani a Horthy-szobrot, a helyi Jobbik-alapszervezet meg a zsidó emlékművet. És akkor mondhatnánk, hogy alapvetően normálisak vagyunk, kivéve azt a két-három idiótát, de azokat meg kivetjük magunk közül, és helyrehozzuk a hülyeségeiket.
@Kuku: Az első mondatod korrekt. A másodikkal tönkreteszed.
Röviden: amit komolyabb tanulmányok nélkül tudni lehet Horthyról és korszakáról, az az elmúlt hatvan év hazug kommunista propagandája. Köze nincs az igazsághoz. Történelemhamisítás. Ma már kezdenek nyilvánosságra kerülni HITELES DOKUMENTUMOKKAL alátámasztott tanulmányok, melyek reális képet adnak. Olvasd el azokat is, és azután alkoss véleményt.
Köszönöm, hogy megtetted. Veled ellentétben én csak gondolkodtam a dolgon.

Kerekibe meg nem megyek, mert messze van.
@bcs222: Nem furcsa. Dániel büszkén hirdeti, hogy zsidó. Horthyt a Mazsihisz és minden más zsidó szervezet szinte démonizálja. Így kifizetődő nekik. Noha ezt magam nem emlékművek meggyalázásával reagálom le, megérteni meg tudom azt (nem elfogadni, hanem megérteni!), hogy vannak akik igen.
@bcs222: @sujkos:
"Horthy megmentette a felmenőidet. Ha nem így tett volna, most nem mocskolhatnátok tudatlan hálátlansággal, és nem lenne aki háborogna a szobra ellen."

Te, egy dolgot árulj már el nekem. Ha Horthy mentette meg a zsidókat, akkor a Horthy-szobor meggyalázására miért azt találták egyesek jó válasznak, hogy egy zsidó mártíremlékművet gyaláznak meg? Ha választ kell adni a hősöm emlékművének a meggyalázására, akkor miért a hősöm védenceinek az emlékművét gyalázom meg? Ez nem furcsa neked kicsit? "

Azt hiszem, ez sokmindent megmagyaráz... kicsit rendet kellene tenni a fejekben: az hogy egy adott politikus megmentett-e zsidókat vagy sem az egy történelmi tény, és nem függ attól hogy ki milyen szobrot önt le. Vagy NEKED igen??? elég fura gondolkodás...
"Súrolás közben bizony eszembe jutott, hogy valahol Somogyban most talán éppen ugyanígy izzad valaki azzal a vörös festékkel."

ez itt a lényeg.

a botrány viszont az, hogy dániel jár kel szabadon, meg sincs gyanúsítva, pedig még ki is írta képekkel illusztrálva a faszbúkra, hogy ő volt.

ezzel szemben vmi divatnáci suhanc 2 hete sitten van, mert állítólag ő volt. lehet, hogy így van, csak a rendőrség még nem közölte, hogy mi alapján jutott el a hülyegyerekhez, de dániel miért nincs vele egy cellában?

most vagy faszság valakit egy ilyenért lecsukni, vagy nem az, de akkor dániel mit keres szabadlábon?

azt mondja az ügyészség, hogy azért kell a hülyegyereket bent tartani, mert fennáll a bűnismétlés veszélye? akkor? ilyen esetben életfogyt? mert ha börtönt kap az azért botrány, mert egyértelmű, hogy zsidóknak való megfelelelési kényszerből született példátlan ítélet, ha meg nem kap azt, akkor mi van a bűnismétlés veszélyével?

másrészt a felirat szerint is válasz volt, tehát indulati cselekmény, amelynek volt előzménye: dániel tette.

vajon kinél áll fenn inkább a bűnismétlés veszélye? a majom dánielnél, aki lassan 2 éve szórakozik hol kaszinó tojással, hol festékkel, vagy 2 divatnácinál, akik egyszer, dániel provokációira válaszul 'tesztelték a demokráciát' :)

a válasz megdöbbentő: dániel még csak meg sincs gyanúsítva, mert zsidó, a hülyegyerek meg 2 hete előzetesben van, mert zsidóknak állított emlékművel tette, amit tett, róluk írt csúnyát.

és akkor ha valaki ezen tényekből az egyetlen levonható konzekvenciát vonja le, az abraham foxmanék szerint antiszemita.
@sujkos: Aha. És felvilágosítanál, hogy Dánielhez mi köze van azoknak a zsidó mártíroknak, akiknek az a szobor emléket állított??
Kalapot emelek előtted, hogy kesztyűt ragadtál!
Sok bántást fogsz még ezért kapni, mert egyre inkább olyan ez az ország, hogy a polgárai nem tudják szétválasztani a jót a rossztól, a szabadot a tilostól. (Lassan már a szépet a csúnyától sem).
De ettől még kell, hogy legyenek egyenes emberek!
Nos, pedig Horthy valóban nem volt fasiszta, meg náci sem. A Habsburg monarchista és imperialista lelkét valószínűleg a víz kiverte a fasizmus munkásmozgalmi jellege miatt.

Ezek szerint nem volt más, csak egy dzsentri agyú pitiáner, aki nem tudhatott a plebejusok problémáiról.(Bár Kenderesen éppen ez ellen tett.)

A németeknek való időleges megfelelési kényszer valójában az imperialista hatalmak iránti tiszteletéből fakadt. Ezért lelkendezett a brit birodalomról is minden lehető privát írásában.

Tipikusan a piti lelkű kisember, majd a nagy testvér megmonggya.

De mivel ők nem voltak itt, maradtak a németek.

Ja, onna lehet egy kis mutyit húzni...

Még csak azt sem gondolom, hogy antiszemita lett volna. Egyszerűen nem volt fogékony a kisemberek problémáira.

Na ezzel egyet értek, leszarta, mi van az országban, nem érdekelte, hogy 3 millió magyar kitántorgott, csak a saját trónját páváskodta körbe.

Nyilván ez szintén a császári udvarban eltöltött időből fakad. Valójában, ha a németek nem a zsidók deportálását kérik tőle, hanem a kék szeműekét/hungaristákét/180 cm magasakét abba is beleegyezett volna, mivel jó ideig meg volt róla győződve, hogy ők az új nagy birodalom, így felesleges nekik ellenállni.

Látod, a fidesz 2/3nak is felesleges ellenállni. De ugye nem muszály vazelinért könyörögni, ha más út is van?

És ahogy megvédte a zsidó nagyiparosokat/befolyásos embereket, ugyanúgy megvédte volna a nagy befolyással rendelkezőket bármely másik csoportból is.

Persze a pénzért mindent megtett volna. Naná, hogy megvédte a gazdagokat. Most világosodtam meg, eért megy most a lefety!! Igazoljuk a simácskákat, hogy megvédjük őket!! Szemetek.

Na mindegy ez elég off volt.
NEM, éppen a dolog közepébe vágott. Éppen olyan volt horti, mint most a zorbánc , tán még a trónt is tervezteti kerényivel...

Szobrot rongálni nem helyes, de eltüntetni éjszaka is gyávaság...
@sujkos: gondolom a horti szoborra mondtad, hogy eltűrni kárhoztattunk. Hát ha itt minden hatalomvágyas pénzéhes piti szemétről szobrot mintáznánk, nem lenne elég hely a Parlament körül. Hát csak ajnározzátok a korona nélküli királyt és védjétek, hogy legalább kettő gyáriparost megvédett, csak azt az közel ÖTSZÁZEZER embert hagyta meghalni. Gratulálok. Bár most erre nem lesz szükség szépen éhen halnak a rokkantnyugdíjasok, meg a vidéki öregek. Nem gázkamrába külditek őket, maguk nyitják meg a gázt othon. Most persze azt lehet mondani, hogy addigra kikapcsolják a villanyt is, meg a gázt is náluk. Szégyelljétek magatokat, az összes hortizó, magyarozó, trianonozó barom! Ráadásul még a történelmet sem ismeritek.
@sujkos: de ugye alapvetően itt most mégis arról van szó, hogy fáj neked, hogy valaki két szobor közül nem a te kedvencedet pucolta le; miközben ha tényleg szívügyed lenne neked a szoborlepucolás, akkor szájkarate helyett mennél lepucolni a saját kedvencedet, ennyi.

persze remekül tereled a témát olyan vizekre, amikkel nehéz vitatkozni, hiszen a veled ellentétes véleményre rásütöd a "történelemhamisítás" bélyegét, miközben nem bizonyítod semmivel sem ezt, sem pedig azt, hogy a te véleményed megbízható forrásokon alapszik.
Horthyval kapcsolatban Antall Józseffel kell egyetérteni.
@pjm:
Tehát Horthy nem volt náci, meg fasiszta, ahogy Orbán sem az. Horthy nagyon sok káros dolgot művelt, de ez nem a nácizmusából, nem is a gonoszságából fakadt, inkább az idejétmúlt gondolkodásából, amit a császári udvarban szedett össze. És igen Orbán sem ebben a világban él, képtelen a realitások mentén politizálni, és megfelelően reagálni az előállt helyzetekre. Ráadásul akárcsak Horthy, ő is semmirekellő sleppel veszi körül magát pár kivételtől eltekintve.
Volt engedélyed a szobor tisztításra? Megfelelő módon csináltad, nem szennyezve a környezetet, nem veszélyeztetve másokat? Ismered az ide vonatkozó EU előírásokat?

Na ügye.

Csak mindent szép rendben és jól, hogy semmi bajunk ne eshessen. Mi mindent parancsot teljesítettünk lyól.

Hajrámagyar. Valaki mondja meg, hogy ki az a valaki aki majd megmondja.
Ja. amugy lájkolom: a sok sírás, panasz, pöcsölés és eszméletlen mennyiségű okoskodás helyett sokkal jobb lenne ha midnenki TENNE valamit a környezetében. HA mindenki egy évben kétszer egy órát ilyen dolgokra fordítana, mint pl letisztítani egy szobrot/házfalat/bármit amit rosszul esik látni, előrébb tartanánk!
Mert MI tevékény emberek vagyunk az ország, és RAJTUNK múlik a dolgok 95%-a, a politikusok meg kormányok igazából nem számítanak sokat. Csak mást okolni mindig könnyebb
@Muad\\\'Dib: Helyben vagyunk éppen erre gondoltam!
@clegane: Az ilyen karatéjozós kobráknak kellene elolvasni a +Komáromi pontonhíd+ című könyvet, már ha tud olvasni, illetve a szövegértéssel nincsenek problémái. Azt nehéz hamisításnak venni...
@clegane: Az a helyzet, hogy unom már a hozzád hasonló agymosottakkal (nem sértésnek szánom, hanem az oktatás minősítésének) való vitát. Tíz éve művelem különböző fórumokon. Már vagy ötvenszer levitáztam a példának itt is nagy garral felhozott Kamenyec-Podolszk témát és sok mást. Mára beláttam, hogy 2000-3000 karakter terjedelemben nem lehet semmit bizonyítani. Az igazság utáni érdeklődést áll szándékomban felkelteni.
Tudom, hogy azt eredménnyel teszem.
@sujkos: ha megfigyeled, én agyhalott egy árva szót sem szóltam arról, hogy Horthy mit tett és mit nem tett. De csak így tovább, még tíz év és talán vitázni is megtanulsz, talán!

és, pucolni elmentél már?
De most tényleg... Idejön egy csomó szájkaratés, és baromi okosakat ír/mond - lefogadom, hogy egyiküknek se jutott volna eszébe bármit csinálni is. Moldovának volt (ha jól emlékszem) egy írása, ami pont erről szólt: valamit helyre kellett volna hozni egy gyárban, és sorra alakították a bizottságokat, akik szép elméleteket meg vitákat szültek, hogy mit, hogy kéne tenni - csak épp csinálni nem csináltak semmit, míg végül jött a gondnok és fél óra alatt megjavította a cuccot pár szerszámmal - mire a bizottságok fogták a fejüket, hogy hé, nem így volt a tervben, stb...

Na, ilyenek vagytok, tagok. Illetve vagyunk - mert én sem csináltam semmit - ezért is írtam korábban, hogy nemes dolog volt.

bio

UI: Nem, mégsem Moldova volt, asszem...
@clegane: Ha megfigyeled, én egy árva szóval sem állítottam, hogy te agymosott (nem agyhalott, hanem agymosott) szóltál volna egy szót is arról, hogy Horthy mit tett és mit nem. De csak így tovább, tíz év és talán vitázni is megtanulsz. Talán!

Közöd...?
@sujkos: tíz éve így vitázol, hogy visszaböfögöd ugyanazt, amit mások mondtak neked? nem csoda hogy itt tartasz!

és neked mi közöd ahhoz, hogy Kuku mit mosott le?
@bioLarzen: És mi lenne itt a megcsinálnivaló?
@clegane: És neked mi közöd ahhoz, hegy nekem mi közöm hozzá?
@sujkos: tényleg felfoghatatlan számomra, hogy-hogy nem sikerült bárkit meggyőznöd Horthyval kapcsolatban internetes vitáidban, ezzel a lehengerlő érveléstechnikával.
@pjm: " csak azt az közel ÖTSZÁZEZER embert hagyta meghalni"
sorold fel őket.

sőt, egyenesen ő ölte meg őket, nem?

biztos azért volt relatíve béke 44 márciusáig Magyarországon, mert Horthy egy vérszomjas gazember volt.

ami meg az állandó donkanyarozást illeti: háború volt. szovjetek támadtak meg minket. aki azt hiszi, hogy ütközőállamként kimaradhattunk volna a buliból, az téved.

ha nem adjuk oda legalább a 2. magyar hadsereget a támadáshoz, akkor a németek és a románok együtt rohannak le minket. pár nappal később indulnak meg a ruszkik ellen, csak szétlövik előbb Bp-t. mind a 3 hadsereggel felálltunk volna nekik? akkor vajon most mit mondanátok Horthyról?

Horthynak sikerült a legkisebb reálisan elérhető veszteséggel túlélni a háborút. a 44 végi történésekből pontosan látható, hogy mennyire érdekelte bármely harcoló felet a magyarok sorsa. kibaszottul semennyire. Budapest nem Róma..., az oroszok nem az amerikaiak.

sikerült elérnie, hogy a német-ruszki adok-kapokból csak az utóbbiból 'részesültünk'. és ez akárhogy is nézzük, eredmény. járhattunk volna úgy is, mint a lengyelek. 3-4millió magyar halott, és egy még karcsúbb ország.

38ban a kontinentális európa egyik legnagyobb hadereje a lengyeleknek volt. majdnem 1 millió katona, miközben ebben az időben romániának és japánnak 250ezres serege volt. ha ez 1 hónapig tartott ki a német-orosz buliban, akkor velünk mi lett volna?
angolok felúsznak a dunán, hogy megmentsenek minket? ugyanmár. a lengyelek után a franciákat is szarban hagyták, aztán még Churchill fenyegette őket...

ha valaki ránéz a térképre, akkor egyből megérti, hogy Magyarország soha nem maradhat ki egy ny-európa VS ruszkik buliból. így volt ez már napoleon idejében, és így van most is.
Pétaint a franciák 1973ban állami tiszteletadással, elnöki áldással temették újra.

ők tudnak valamit.
@clegane: Azért van így, mert számukra az nem volt felfoghatatlan, ami számodra igen. Más szinten volt a felfogóképességük.
nem lett volna egyszerűbb beolvasztani?
1. rendkívül gyenge alkotás esztétikai szempontból, eltüntetése szebbé tenné a környezetet
2. ha beolvasztják, fel lehet értelmesebb célokra használni a bronzot (pl. Horthy bronz lovasszobra)
3. a nácik nem tudják többet lefújni
4. néhány ilyen PJM szerű idióta agyvérzést kapna
@sujkos: jóvan menjél pucolni
@NER huszár:
hát igen, ebben is van valami.
Az is elgondolodtató, hogy Mo-t megszállták a németek. Ennek oka, hogy nem bíztak Horty-ban, és nem voltak elégedttek a zsidók deportálásával. Érdekes, hogy Mo hintapolitikát követett, próbálta meggyőzni Hitlert, hogy milyen jó csatlós, de közben meg vonakodott megtenni az elvárt lépéskeet. Romániéban nem kellett puccsal átvenni a hatatlmat a fasisztáknak, ott egyszerűen nyiltan voltak fasiszták, így úszták meg a német megszállást. Nekik átállni is időben sikerült, Horty-nak nem, mivel a kiugrási kísérletét árulás miatt lefülelték, és a saját fiát rabolták el, és azzal zsarolták. El lehet gondolkozni, hogy egy igazi fasisztánál miért lett volna erre szükség...

félreértés elkerüles végett: ezt nem Horty védelmében mondom, és nem következik hogy jó ember volt, ezek csupán történelmi tények, aki Rubicont, történelmi könyveket olvas, tiszába lehet velük, de nem szokták tudni az emberek (heti hetes, blikk, index, népszani nem biztos hogy elég forrás,khm)
@endike: Az IMF hitelt kifelejtetted. Jól vagy?
"Súrolás közben bizony eszembe jutott, hogy valahol Somogyban most talán éppen ugyanígy izzad valaki azzal a vörös festékkel."

ritka normális hozzáállás, mondhatni, emberi.

@pjm: kár hogy nem basztak meg töriből, valszeg jót tett volna, ha átismétled a 11.-12. évfolyam anyagát :) acsargó fasz vagy, méltó a szoborfestőkhöz.
@Muad\\\'Dib: "az idejétmúlt gondolkodásából"

káros dolgot? mit? utólag könyű okosnak lenni, de ott, akkor, abban a helyzetben mit csináltál volna másképp?
mi volt ami nagyon káros volt, és volt kevésbé káros alternatívája?

mert az demagógia, és csúsztatás, hogy azt mondjuk valakiről, hogy nagyon káros dolgot tett, miközben pl az adott szituban minden más alternatíva nagyobb kárral jár, mint a választott.
Egész jó írás lett.És jó hozzáállás.
Jó látni, hogy a mai internetes világban még van akinek nem csak a szája jár, de a keze is.
Még ha az ideológiákkal vitatkoznék is, a szobor azoknak van, akiknek állították. Sose a teljes nemzetnek. És ezért a szoborgyalázás nem megoldás.
@Én_vezettem_?: utána Horthyt is internálták. amerikaiak szabadították ki.

ez olyan, mint bankrabló túszát megvádolni bűnrészeséggel, mert azt mondja a pénztárosnak, hogy adjon oda neki mindent, különben lelő.

kiugrani meg hiába is akart volna, már 43ban jaltában eldőlt, hogy ilyenről szó sem lehet.
Nagyon örülök, hogy vannak még állampolgárok akik megprobálják lemosni agyalázatot,csak sajnos ezeket ojan neonáci elemek irják akirölnekünk fogalmunk sincs!!!
*teheránban lesz az a jalta :)
Jajj de szép. Kár, hogy a kárpát-medencében máshol nincsenek ilyen mosómasák a többségi nemzetnél. Ez nekem fáj.
Egy új szempontot szeretnék bedobni a vitába. Nagyapám szerencsére élve hazajött a háborúból, pedig megjárta Kurszkot is. Sok durva dolgot mesélt a frontról, leginkább arról, hogy mennyire állatként kezelték a németek a magyarokat. Ő egy életre meg is gyűlölte a németeket. Sajnos már csak elméleti okoskodás, hogy egy ilyen raus firkáló hobbináci vajon mit mondana, hogyan negligálná egy magyar veterán tüzér történeteit? Vagy esetleg elgondolkodna? Még a szélsőjobbosoknak is nem elsősorban magyaroknak kellene lenniük? Miért következik a zsidók gyűlöletéből egy magyarnak a németek istenítése? Miért raus, miért nem kifelé?
@NER huszár: "biztos azért volt relatíve béke 44 márciusáig Magyarországon,"

nem akarlak elkeseríteni, de Spanyolországban az egész II.vh-ban béke volt, ez semmit sem jelent, hogy a front nem az országon belül húzódott. 44-re már rég nem volt II. magyar hadsereg, hogy mást ne is mondjunk. ja, Németországban is relatív béke volt 1944 végéig, szóval ők és vezetőik lehettek a legbékeszeretőbbek, a te logikádat követve.
A szándék nemes, az írás békülékeny, ez mind nagyon szép, és ezért csak köszönet jár.
De a cikknek van egy olyan zamata, hogy "látjátok, milyen jó kisfiú vagyok én?". Ez pedig nem ízléses.
@clegane: gyurcsányista beszivárgó a szalonban? :D Sipirc!
@sujkos: nem, de megemlékezett arról, aki talán igen...figyelmesebben olvass
@is: láttál már térképet komám? ha nem, akkor elég annyit beírnod, hogy maps, oszt mindjárt megokosodsz. te MDF szavazó, teee
@belekotty: téged is le kellene csutakolni. Várj csak, hazaaugrom egy gumikesztyűért!
@clegane: bocs a sértésért! Csak a stílusod alapján gyanakodtam. Örülök, hogy tévedtem.
@Farkantoán Chatpartner: nem vagyok, de mostmár kíváncsi lettem, milyen egy gyurcsányista stílusa?
@☉ ☾: így van, és a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a gyurcsányistákkal ugyanez a helyzet.
@Farkantoán Chatpartner: ennyi? senki másé sem trágár sose? az övék meg mindig? csak hogy tudjam.
@clegane: akkora a lemaradásod, hogy nem mindjárt egy ilyen bonyolult tananyag bepótlásával kellene kezdened.
@NER huszár: kiugrani meg hiába is akart volna, már 43ban jaltában eldőlt, hogy ilyenről szó sem lehet.

de békét azért köthetett volna, nem?
vagy aztsemár?
@Muad\\\'Dib:
Tevedes, olvass utana. Szemelyesen vallja be leveleiben, hogy "megrogzott antiszemita vagyok". Megturte a zsidokat egy ideig, mert "szukseg volt rajuk". Lehet, hogy ez "csak antiszemita", nem fasiszta, vagy naci - bar nekem elegge ugy hangzik.
Mint ahogy nem avatnek szentte egy bolsevikot, ugy nem tartom helyesnek egy "megrogzott antiszemita" kormanyzo hirtelen-jott szentteavatasat sem. Akik pedig most asszisztalnak a rehabilitaciojahoz nehany szavazatert cserebe, azokat meg aljasabbnak tartom, mert kozben ott parolaznak minden Elet meneten es hasonlo esemenyen: ez kepmutatas, aljassag, populizmus.
@Én_vezettem_?: "43ban jaltában" biztos volt élet, de nem arra gondolsz...
@T mint T:
Igen, valóban írt ilyeneket, többek között Telekinek, de ebből is látszik a megfelelési kényszer, ugyanis azt állítja sohasem érintkezett zsidókkal, miközben a császári udvarban remekül elvolt velük.
Súrolás közben az is eszedbe juthatott volna, (vagy legalább most leírhattad volna) hogy az egyik -feltételezett- elkövető azóta is börtönben van, míg a másik -nyíltan hencegő- elkövetőt még csak meg sem gyanúsították. Újabb érdekes adalék a zsidókkal való együttélésre. Nagyapáinknak -és úgy általában 1800-1900-as években élt embereknek az egész világon (Kossuth, Liszt, vagy akár Truman elnök) ebből lett elege. És ezért kaptak egy büdös nagy pofont a zsiráfok.
Amúgy jó írás, de az itt mutatott képen is látszik, hogy igenis nekikezdtek a nagyobb firkák eltávolításának: nol.hu/belfold/index_-_antiszemita_feliratokat_festettek_a_duna-parti_martiremlekmure

Lehet ezt az egyet meghagyták vegyi elemzésre.. te meg lemostad a bizonyítékot :-)

A kommentelőknek egy infó: nem zsidóemlékművet festettek le, hanem a "mártírok emlékművén" üzentek a zsidóknak.
Szar a melód?
Nem enged az ágyába az asszony?
Kikapott a kedvenc csapatod?

Hát honnan szerezz önbizalmat? Áháá! Foglalkozzunk a NAGY MAGYAR történelemmel és keressünk gyorsan ellenséget vagy példaképet. Nyírő, Horty, Trianon, Mátyás király, honfoglalás! Mekkora ászok voltunk, ÉN IS MAGYAR vagyok, én is egy kiválasztott nagy nemzet tagja vagyok!

Persze nehéz előre nézni, ha bizonytalan a jövő.
De azért mégis szomorú, hogy ennyi embernek van szüksége erre a pótcselekvésre.

Csökken a jólét => nő a feszültség => nő a nacionalizmus és az agresszió => csökken a jólét
A tény az, hogy a Horthy szobor azt a személyt ábrázolja, akinek vezetése alatt pár év alatt az ország elvesztette félmillió állampolgárát, részben harcokban,részben munkaszolgálatban, részben deportálásban.
Azt,hogy ebben mennyi volt a történelem sodra,mennyi a haszonlesés,és mennyi az ideológia itt és most nem tárgyalom.
A másik emlékmű meg azokra emlékeztet (legalábis egyik nagy csoportjukra),akik ezt -túlnyomó többségben teljesen ártatlanul, köztük nők és gyerekek -elszenvedték.
Szerintem senkinek nem jutna eszébe egy magyar háborús emlékműre hülyeségeket firkálni vagy leönteni bármivel.
@T mint T: akkoriban elég sokan voltak antiszemiták. Kossuth, Liszt.. de még Truman elnök is. Egy utálatos viselkedésformát utálni csak manapság számít bűnnek.
@Én_vezettem_?: hogy kötsz békét ha német megszállás alatt vagy, és nem is akarnak veled tárgyalni arról :)

japánt sem hagyták, hogy elkerülje a háborút...
@Farkantoán Chatpartner: ott a pár másodperccel későbbi javítás, hogy teherán, de fő, hogy lehet trollkodni :D
@Kis ember: kedves igen nagypofájú kisember. elöször is megtaníthatta volna neked az édesanyád, hogy akit nem ismersz, annak nem ugatsz hülyeségeket. Eleve nem tartom jó ötletnek, hogy szobrot/emlékművet állítanak meg nem történt eseményeknek, persze lehet a következő mutatvány egy Darth Vader szobor lesz a Kossuth téren amit majd a Star Trek drukkerek leöntenek fehér festékkel. Vagy majd a magadfajták, hogy fúj, Vader nagyúr tiszta fasiszta. Azzal nem értek egyet, hogy bármilyen, legyen az számomra esetleg épp értelmetlennek tűnő, szobor / emlékmű, tehát valakinek a munkája, amit valszeg közpénzből raktak oda ahol van, valami idióta összebarmolja. Azért mert nem értek egyet ezzel, még nem fogom lemosni más mocskát, mert ezzel 1. hülyét csinálnék magamból 2. ha mégis rámjön a "jófej cselekedet" ahogy te ezt jellemezted, nos, nem posztolnám ki, mert onnantól az már nem jófej cselekedet, hanem PR esemény. Mostantól oszthatod az észt, kiszórakoztam magam rajtad.
@mahet: ugyan, mahec, annyira pisla már te sem lehetsz, hogy osz-posz ugyanezt ne vedd észre a saját oldaladon is, tökben.
@NER huszár: ne trollkodj, kicsi huszár, cibetmacska vagy te ahhoz.
@NER huszár: ja, egyébként kis füllentős is vagy, picur, nincs ott a javítás.
@nixe:
A hülyeség határtalan. Sikeresen megrongálták egyes értelmesek a Hollán emléktáblát is, csak azért, mert Tomcaték állították, és mivel sokaknak baja van vele, ezért aztán nyilván az emléktáblán kell buszút állni. Pedig Hollán Sándornak és a kivégzésének nem sok köze van a szélsőjobbhoz, antiszemitizmushoz, stb.
@nixe: Ez nem igaz: A XII. kerületi turulszobor kimondottan a háború áldozatai emlékére készült és mégis többször meggyalázták, kezeket raktak a csőrébe, fóliába csomagolták és vért izzadva próbálták elérni a lebontását.
@pirézfaló sejt: ám a következő száz évben legalább egyszer még ott is bejön a liberalizmus, és akkor majd szépen lebontja.
@Farkantoán Chatpartner: amúgy ez az "oldal" dolog is érdekes

Mindegyik csoport zárt közösségeket alkot, mind földrajzi, mind gazdasági és kulturális téren. Könnyű azt hinni, hogy az én álláspontom a jó, hiszen a környezetemben mindenki liberális, Európa és szabad verseny párti - tehát nekem van igazam. Ugyanígy a másik oldalon mindenki Jobbikos vagy mindenki Fideszes vagy mindenki utálja a zsidókat stb.

Nagyon kevés az átfedés ahol ütközhetnek az érvek (az internet ugye erre nem alkalmas). :)
@Muad\\\'Dib: Igen! Ez is jó példa. Valóban a kis liberális hülyegyerekek kezdték az egészet.
"Mintha senkit sem érdekelne azon túl, hogy helyteleníti a rongálást. Fogalmam sincs, kinek a kötelessége lenne lepucolni, de gondoltam, megpróbálom, hátha nem olyan nehéz. "

Vigyázz, mert hátha megbüntetnek érte, mint pl. ha kijavítod az úton a kátyút :D
@pirézfaló sejt: Legjobb amúgy, hogy a libsik tartják magukat kulturált embereknek, erre jön ez az idióta a festékkel, ami ugyanúgy a barbarizmus szintje, mint bármilyen más rongálás...
Egyik kutya, másik eb.
@Col_Napalm:
1. Milyen meg nem történt eseményről beszélsz?
2.Ebből látszik, nem ismered Küküt. Kb. annyira szorul rá a PR-ra, mint te az agysebészre.
@mahet: kitűnő észrevétel.
Kezdve ott, hogy "ki kezdte".
Van néhány elvadult szerencsétlen mindkét oldalon (sárkányfő, Vuvuzella néni, igazi sipi, vértesó, belekotty kontra szemétgyurcsány, kriszta stb.) a neten, és legszentebb meggyőződésük, hogy ártatlan csipkelődésüket a másik ordenáré személyeskedése követi. Borzalmas elvakultságra utal.
Okos kis szolga vagy
Nagyon helyes, hogy valaki (Kükü) - politikai motivációval vagy anélkül - megtisztított egy emlékművet, amit más összefirkált. Csak egy kis helyesbítés: a két Duna-parti emlékmű nem ugyanaz, a hírekben szereplő vagy egy kilométerrel északabbra található.
@Farkantoán Chatpartner: a "ki kezdte" szerintem nem vezet sehova és nem is következik belőle semmi
Mindenről dániel péter tehet.Egy fokkal sem különb a "náciknál".
Hozzám is jöhetsz takarítani, buta goj!
Az a szomorú, hogy a libsi megmondóemberek minimális történelmi ismeretek nélkül, kórusban náciznak, mert a pártszemináriumon (a zsinagógában?) ezt verték beléjük. Tények, ugyan már! Ki nem szarja le őket, egyébként is, abból nem lehet generációkon keresztül megélni. Nem baj, gyűjtsétek csak a rajongókat. Úgy látszik, nem tanultok.
Gratula, szép munka volt.... és természetesen nem vezekeltél, mert Bácsi Sanyi Istencsászárkirály volt és ma is mindig Hajrá lilák!
Valóban Dániel Péternek köszönhetjük az összes zsidóellenes megnyilvánulást. A hangos antifasiszták kiállhatnának már egységesen vele szemben, különben nemcsak a szélsőjobb fogja összemosni veletek Dániel Pétert.
@Kuku: minden tiszteletem a tiéd és a cikked mondanivalóját illetően is egyetértek veled!

a tudatlanságot nem lehet megtíltani, a tudatlanságot csak tanítással lehet enyhíteni!

további sok sikert kívánok!
@egyatlagosfelhasznalo:
És mi a véleményed egy olyan emberről, aki egy liberálisról azonnal feltételezi, hogy zsinagógába jár?
@egyatlagosfelhasznalo:
Láttál már ilyen agyament országot? Az napjaink legfontosabb eseménye, hogy valaki csúnyán beszélt az utcán egy szenilis vénemberrel.
Már vezekeltek a keresztény egyházak, a kormány, az országgyűlés és most beszállt gőzerővel az államfő is.
Én valahogy úgy emlékszem, hogy, amikor Cápalátogatásként aposztrofálta a Magyar Narancs
II. János Pál látogatását és Eőrsi István kotonokról írogatott vele kapcsolatban, akkor nem volt ekkora felzúdulás.
lehet, hogy kötelezni kell ezután minden járókelőt, ha meglátja Schweitzer főrabbit az utcán, sietve közölje vele, hogy "Én minden zsidót szeretek"
@radikalisviccek: én még nem jártam 11-12 osztályt, nekem elég volt nyolc, meg négy gimi. NEM a szovjetek támadtak meg minket, hanem a horti által kinevezett miniszterelnök üzent hadat nekik. Ja SENKI más nem a csatlósok közül és Molotov meg is üzente, ha nem üzenünk hadat, tárgyalhatunk a végén a felvidékről és észak erdélyről. Ezt IS elcseszte a dzsentri f@asz magyar nemes...Így aztán maradt a végsőkig kitartás és a vesztesek kispadja. Valban, horti egyedül nem hibáztatható, de felelősnek igenis felelős, mert ki a pixa volt a kormányzó, és ha az volt, csak a lábát tudta széttenni? Na hagyjuk, nem érdemes vitatkozni idiótákkal.
@pirézfaló sejt:
És amikor egy egész ország azzal foglalkozott, hogy egy minimális hallgatottságú rádióban az egyik berúgott vezető keresztényellenes megjegyzést tett, amit még ő sem gondolt komolyan? És erre az idióták kimentek a rádió elé izraeli zászlót égetni?
Igazad van, beteg ország vagyunk.
Jön Kükü, csinál egy jófej gesztust erre a sok bunkó nekiugrik. Na ezért van, hogy aki magyar és csinálni akar valamit (atombombától a számítógépen át a közgazdaságig), az elmegy innen, ahol nem gáncsolják el azonnal.
@Kis ember: Jó! Akkor pontosítsuk egy kicsit!
1. Schweitzer József sokkal minimálisabb hallgatóság, mint a Tilos Rádió hallgatói. Azt az adást nem egyetlen ember hallotta.
2. Barango nem azt mondta, hogy utál minden keresztényt (ez különben is sejthető volt), hanem azt, hogy a legszívesebben kiirtaná mindet.

De azért nem emlékszem, hogy az államfő sajtótájékoztatót tartott volna ez ügyben.

Volt egy spontán megmozdulás. Ennyi! Remélem tetszettek a sárga keresztjeim!
Bakker, mostmár ott tartunk, hogy néhány istenbarma szerint a SZU támadta meg kis hazánkat?

Anyám, borogass..!
@pjm: épp eleget baszakodtunk már akkor a németekkel (amíg lehetett, nem nyúltunk a zsidókhoz, nem engedtük át őket a lengyelek felé, aztán meg menedéket adtunk nekik, örökbaráti faszom a jugókkal, satöbbi, de ezt érdemes kihagynod mert árnyalná a képet; a 44-es német megszállás alatt a megmaradt Horthy-hű reguláris erőkkel bevédtük a zsidókat, satöbbi, satöbbi), hogy erre a kérésre már ne mondhassunk nemet.

Amúgy meg Horthynak is, ahogy minden normális embernek, borsódzott a háta a barbár, vörös ázsiai hordák emberellenes ideológiájától, amiből már kaptunk elég ízelítőt a '19-es patkánydiktatúrában. Ezt az érzelmi motivációt is meg lehet érteni valahol.
@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ott tartunk, hogy ütközőállamként nem maradhattunk volna ki a buliból, mint fentebb írták. Szövegértés egyes :)
@sujkos:
"Horthy megmentette a felmenőidet. Ha nem így tett volna, most nem mocskolhatnátok tudatlan hálátlansággal, és nem lenne aki háborogna a szobra ellen."

Érdemes lenne a pontos történelmi tényeket és kronológiát ismerned ahhoz, hogy azt írd, "megmentette a felmenőidet." Tájékozódj, ismerkedj a törivel, nem késő. De a Gede testvérek mint szakirodalom nem játszanak, bocs.
@radikalisviccek:

Semmiféle "szövegértés egyes", kis barátom. Feljebb valami kretén szó szerint ezt írta.

"háború volt. szovjetek támadtak meg minket."

Legalább olvasd el a kommenteket, mielőtt böfikézel egyet!
@Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok.:
Kedves agymosott kicsi birka! Bégess csak tovább és hidd, hogy az oroszlán üvölt!
Beteg orszagban,beteg emberek,beteg dolgokat muvelnek,muveltek es valoszinu muvelni fognak.
Sajnos az orszag elerte a menthetetlen allapotot.Vegyetek elo a boros poharakat vagy uvegeket,esetleg hordokat,es szavaljatok....eskuszunk eskuszunk ,hogy Arabok tovabb nem leszunk.
@kapitalista: Pedig, ha így megy tovább, palesztinok leszünk.
@sujkos: Hát, mondjuk az lett volna, amit a cikkíró megcsinált...

bio
A megtisztított emlékmű a Magyarországi Cionista Szövetség tulajdona. Azokanak a hősöknek emeltük, akik életüket áldozták azért, hogy zsidókat mentsenek a vészkorszak idején.
Köszönjük a posztírónak, hogy időt és fáradságot nem kímélve megtisztította az emlékművet.

A emlékmű szakszerű megtisztítását már megrendeneltük egy erre szakosodott cégtől.

Érzékelve a magyarországi közhangulatot, további aljas támadásokra kell számítanunk, ezért felületvédelemmel is el fogjuk látni az emlékművet.

Magyarországi Cionista Szövetség
Vezetőség
Tartunk továbbá antiszemita madaraktól is, amelyek ürülékükkel gyalázhatják meg az emlékművet, ezért felvettük a kapcsolatot ornitológusokkal és olasz madárvadászokkal is.

Magyarországi Cionista Szövetség
vezetőség
süti beállítások módosítása