Alapvető jogunk válogatni a piacon

2012.09.15. 07:30 baum

Piac1.jpgPiacra járni nagyon jó. Semmihez nem hasonlítható élmény elvegyülni benne, megmártózni a zöldségek és gyümölcsök között, a savanyúságok sokféleségében, a hentesek soráról nem is beszélve. Mindez elegyedik a lángos nehéz illatával. Régi szokásom, hogy idegen városban járva – legyen az akár külföldön – szenvedélyesen felkeresem a helyi piacot, hiszen sehol máshol nem lehet jobban megismerni az ott élő embereket, hisz a piacon az agorafunkció élénk valóság. Kurva jó!

A piac pedig olyan, amilyet megérdemlünk. Jelenleg azt érdemeljük meg Budapesten nagyrészt, hogy az árusok döntő része elveszi a vásárlótól azt az alapvető jogát, hogy válogasson a termények között. Néha finomabb ráutalásokkal, néha extrém bunkósággal hozzák ezt a vásárló tudomására. Mindenkinek vannak emlékei olyanokról, hogy: „a barackot én adom”, „nem lehet válogatni”, sokszor az üzenetet gőgös sértettséggel vegyítik, és/vagy képi illusztrációval erősítik. Néha már úgy vagyok vele, hogy inkább egy nagyobb közértben veszek gyümölcsöt, mert igaz, hogy kicsit drágább, de nem fogok gyomorgörcsöt kapni, ha magam akarom megválogatni mit veszek meg, másrészt nem is biztos, hogy arányaiban többet kell érte fizetnem, hisz így tuti, hogy a fele nem rohadt az adott terméknek.

Rajtunk múlik, hogy meddig áll fent ez a minimum szereptévesztésből fakadó állapot. Ha nem vagyunk hajlandóak vásárolni ezeken a helyeken, akkor közösségileg rákényszerítjük őket, hogy változtassanak. Ne becsüljük le az érdekérvényesítő lehetőségeinket, már csak azért is, mert a mi pénzünkből élnek. Ha nem vásárolunk náluk, akkor előbb-utóbb felismerik, hogy alkalmazkodniuk kell igényeinkhez. 

piac2.jpg

Persze, szinte már látom magam előtt a bejövő kommenteket, hogy ez milyen utópisztikus elképzelés, ami aztán rövid időn belül elfajul mindenféle prolizáshoz, meg magyarugarozáshoz. Legyünk okosabbak, és vegyük számba milyen apró lépésekkel juthatunk el a megoldáshoz. Elsőként talán becsüljük meg azokat a kofákat, árusokat, akikben fel sem merül, hogy cseszegessék azokat, akik a pénzt adják nekik. Ők azok, akik a kereskedelem nemes hagyományát magukkal hordozzák, és meg is érdemlik, hogy jól éljenek a munkájukból.

Nosza, munkára fel: a Lehel-téri csarnokban nem találtam olyan helyet, ahol válogathatnék, még középen az őstermelők között sem. Az Arany János utcai csarnokban szintén ugyanez a helyzet. A Fővám téren valahol középen van egy zöldséges, ahol igen, és a baloldali soron is egy. A Kossuth téren péntekenként tartott termelői piacon szinte kivétel nélkül lehet, ahogy a hétvégenként a Komjádi-uszoda előtt tartott „mdf”-piacon is.

Újpest, Kispest jelentkezz! Írjátok le kommentben pozitív tapasztalaitokat a témával kapcsolatban! Ha összehozunk egy dicsőségtáblát, vagy egy használható adatbázist, már megérte.

Továbbgondolva lehet, hogy az a megoldás, hogy a vásárlóbarát kofák összefognak és egy akár matricával, akár egy A/4-es lappal jelzik, hogy szabad a vásár.

Tisztességes piacozók, öntudatos piacra járók! Össze kell fogni és normalizálni ezt a nem túl jelentős, de fontos jelentéstartalommal bíró problémát.

Képek forrásai: itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr94765147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talán nem kéne a kedves vásárlóknak a böszme mancsaikkal eladhatatlanra nyomkodni a barackot, paradicsomot vagy fél méterről visszadobálni, ami nem kell, mintha krumpli lenne és végül vásárlás nélkül elhúzni. Ha ez az utópia megvalósulna, akkor tuti, hogy több kofa lenne, aki enged válogatni. Addig viszont a jobb fejek azt rakják a zacskóba, amire rámutatsz.
Az erzsébeti piacon eddig mindenhol lehetett válogatni.

Mondjuk én csodálkozom, azt hittem, ez a szokás (mármint a válogatás megtiltása) a szocival együtt elmúlt.
De ha tényleg így megy a legtöbb helyen, akkor mégannyira se fogok piacra járni, főleg, hogy az áru sokszor nem szép, cserébe sokba kerül és még cipelhetem is.
Ha valaki a multik gagyi választéka helyett keresne alternatívát, javallom, nézzen szét a lakása környékén található maszek zöldségesek között.
A piacot meg el kell felejteni.
Szerintem meg piacra járni rossz.
De ez mondjuk az én véleményem.
Azt mondják kapitalizmus van. Amelyiknél nem válogathatsz, azt az árust otthagyod, mész a másikhoz. Ha egyik sem engedi, nem mész arra a piacra többet...
Ilyen egyszerű.
Kispesti Kossuth téri piacon rám szóltak, hogy ne válogassak, lett is egy kis torzsalkodás, ez 6 éve volt, azóta nem oda járok,hanem az erzsébetire.
Van az a mondás, ne válogass, nem a piacon vagy. Ebből nekem az következik, hogy a piacon lehet.
A piacon le lehet húzni honfitársainkat, ebből él a piacozók 90%-a, magyarnak eladja az olasz barackot, az őstermelő sajátjának hazudja a hűtőházas almát stb.
Ahol nem lehet válogatni, oda nem megyek, mert a szart adja el másnak, vagy legjobb, ha ki sem viszi a piacra.
Aki nem enged válogatni, az le akar húzni a romlott, rossz minőségű cuccal, oda nem szabad visszamenni.
Gondolj bele, a ruhaboltba is csak úgy kapnád a ruhát, ahogy éppen a sorból jön és nem válogathatnál, pedig azt még csak meg sem eszed, hanem csak felveszed magadra.
A fehérvári utcai piacon a régi skálánál (most Allee) ott lehet válogatni, sőt kifejezeten nem szeretnek helyeted szedni, ha nem muszáj. vagy csak eddig szerencsém volt és nem futottam bele olyanba...
Engem az érdekelne, hogy Budapesten tudtok-e olyan kis közösségekről, akik közvetlenül a termelőtől veszik az idénygyümölcsöt és -zöldséget. Olyanra gondolok, hogy az ember fizet egy havi átalányt és mondjuk ezért hetente kap egy átlag X kilós kosarat abból, ami éppen terem.
Eccerű,...Én szó nélkül otthagyom azt a kofát ,ahol nem leget válogatni .
Egy előttem hozzászólónak : fogdosni és visszadobálni ugyanolyan bunkóság , mint nem engedni válogatni ! Nálam a válogatás azt jelenti , hogy amely áru tetszik azt megfogom és beleteszem a zacsiba...
@prekker: "A piacon le lehet húzni honfitársainkat, ebből él a piacozók 90%-a, magyarnak eladja az olasz barackot, az őstermelő sajátjának hazudja a hűtőházas almát stb."

A legszebb , amikor az "őstermelő " néni banánt árul....
Lehet, hogy ez városfüggő, nálunk pl. a piac semmivel sem olcsóbb, mint bármelyik zöldséges. Sőt megkockáztatom, hogy akár multi... mert náluk időnként vannak akciók, a piacon soha. Talán egyedül virágot sikerült vennem néha olcsón, alkalmi árustól.
Mindettől függetlenül másnak bejöhet.
A magyar piacok sok sebből vérzenek, bár lassan azért kezd visszatérni egy valódi réteg, aki tényleg a saját termékét árulja. Persze mindig röhögnöm kell a sok fejkendős nénin, akik pontosan ugyanolyan répát, zellert, stb-t tartanak, üvölt róluk, ha végignézed a sort, hogy most jöttek a nagykerből. Mindezt az "őstermelői" padokon.
A posthoz kapcsolódva sajnos ez a jelenség még mindig él, részben érthető okokból, mert tényleg sok a vadparaszt, aki belenyomja a körmét a cuccba, dobálja, így pedig az áru gyorsan megrohad. De ezt kéne finoman kezelni, nem pedig tiltani, hogy megnézze az embert, mit is akar megvenni. Az óbudai piacon történt tavasszal, hogy paprikát akartam sütni, ehhez szép egyenes darabok kellenek. Nyúltam a halomhoz, az eladó nyolc pulttal odébbról üvöltve jött, hogy "majd én adom az árut". Adjad anyádnak. Le is léptem.
Mai élmény a fény utcain. Van a földszinten egy árus egy középtájt lévő átjáróban, szoktam nála vásárolni. Többé nem fogok, mert ma arra járva láttam, hogy idióta táblák vannak kitéve a cuccok fölé, áthúzott kezekkel. Hát az anyja picsáját, talicskázza akkor haza a vackait. Nem mintha annyira baromira turkálhatnékom lenne állandóan, de maga az elv és ez a flegma közlésmód akasztott ki nagyon.
Valószínűleg mindkét oldalnak igaza van, aki szerint azért tiltják, mert a vevők összenyomkodják, dobálják, és annak is aki szerint így a szart is eladják neked.

Újpesti piacon vegyes, van akinél lehet válogatni, van aki eleve kiírja, hogy nem. Bár ezt inkább a barackoknál szokták kitenni, néha a paradicsomnál.
Ez főleg akkor érdekes, ha aki nem enged válogatni, drágább, de nem jobb árut ad, mint akinél válogathatsz.

Bár velem is volt "én adom" szöveg paprikaválogatáskor, ott is hagytam, nem is veszek annál többet.

Viszont, ha törzsvásárló vagy, akkor szebbet adnak, így nem kell válogatnod. Illetve ha rámutatsz, vagy mondod, hogy x db szebbet, mert "ezért-azért" sokszor akkor is úgy adják.
nem vásárlok ott ahol nem lehet válogatni.

@Csiken Disztroly: benne van az is az árban. egyébként nem hiszem, hogy az az általános. (természetesen vannak prosztok)
Nincs ilyen "alapvető jog", hogy válogathass az áruból. Az áru az árus tulajdona. Azt adja el belőle neked amelyiket akarja. Ha a legszebb barackot nem neked szánja akkor ehhez minden joga meg van, hisz az övé.

Viszont az ő érdeke, hogy meg tudd nézni az árut, máramennyiben el akarja adni. Ha nem engedi meg akkor ne vedd meg.
amúgy, ha ilyen termelőnél még hajlandó vagy vásárolni, akkor nyújtsd oda neki a nyitot tenyeredben lévő 5 forintosokban az árat, hogy tessék, ő ebből válogathat.
basszus. nálunk mendkét zöldségesnél válogathatok. mondjuk megy is a bolt nekik. mindez kőbányán.
Amerre járok, szeretem megnézni a helyi piacot, mert átfogóbb képet ad a helységről, mint bármi. Nem csak válogatni szeretek, /természetesen az árú állagát óvva/ hanem kőkeményen alkudni is. Az árusok úgy kalkulálják az áraikat, hogy abba valamennyi engedmény belefér. Ha nem enged, otthagyod, ha visszafelé elhaladsz előtte, utánad szól, hogy vigyed. Ami maximálisan ki tud akasztani, az, ha egy árusnál vásárolok és a harmadik szomszédja odakiabál, hogy " fiatalember, nálam is vegyen, itt is szép az árú" Na, ezzel a sírba tud tenni. A kofa azért viszi piacra az áruját, mert el akarja adni, a vásárló pedig azt hiszi, hogy a piacon állandóan friss, szép magyar terméket tud venni. Előfordult, hogy kis, falusi piacon a legalább 90 éves nénike ült egy üveg szilvalekvárral és amikor kértem tőle, azt mondta, hogy nem adja, mert akkor holnap nem lesz mivel kijönnie. A piac varázslatos világához érteni kell, élvezni kell.
@jvizkeleti: Na, ez így ebben a formában hibás hozzáállás, mert az árus, ha nem választja le az árúját,mint a savanyúságárusok,/náluk kötelező/nanehogymár megtiltsa a válogatást, ha a szebb árút másnak tartja, tegye félre nem látható helyre, ne kecsegtessen. A pénzemért azt az árút veszem meg, amelyik tetszik.
"a Lehel-téri csarnokban nem találtam olyan helyet, ahol válogathatnék, még középen az őstermelők között sem"

Akkor vagy nem nézted végig rendesen, vagy khm.... hogy is mondjam?

A zöldségesek közül legalább kettőnél kint van a zacskó/tál (magyarul szedd magad - igen, a paradicsomot, körtét, stb. is), melletük van még legalább három ahol békésen válogathatsz (mondjuk tál nincs :( ), a virágos se szólt soha egy rossz szót se, a paprikás hölgy is azt mondta "válogasson nyugodtan", pedig nála először fordultam meg.

Mondjuk én sem lennék boldog pl. a barackosok helyében ha estére csak félig rohadt pépem maradna.
@Donald R. DeCicco: az általad keresetthez hasonló kezdeményezések ebben a posztban: fenteslent.blog.hu/2012/06/02/legyel_te_is_csirketulaj
Fény utcai piacon szinte mindenhol lehet válogatni. Kicsit drágább, mint az átlag, cserébe átlag fölötti az áru. Ahol nem lehet válogatni, arról a helyről nem kell vásárolni és mielőbb szóvá kell tenni. Az óbégató magyarnál még egy hat éves kínai utcagyerek is erősebb kereskedői vénával rendelkezik.

@jvizkeleti: Ki a faszt érdekel, hogy az ő tulajdona. A vevő szava szent, minden más másodlagos. Leszarom a fejét, nekem ne tegye bele a szatyromba suttyomban a félig rohadt vackát, amit azért nem tudott eladni, mert

- hülye
- árkartellben van
- és képtelen beleszámolni a tapogatásból adódó kárt a portéka árába

További probléma, hogy a nagyobb piacokon mintha egyetlen beszállítótól venné mindenki a portékáját, így mindenhol ugyanaz az áru, ezáltal silány a választék.

Lehet téri piac: Lepukkadt, szarrákorrodált fémlépcsők vezetnek a csarnokba. A csarnokban félhomány van, mintha ezzel spórolnának. Az összhatás a 90-es éveket idézi. Középvacak választék, zömében paraszt eladók, bóvliárusok mindenütt.

Nagycsarnok: Régen nívós volt, állítólag ezen ámult minden külföldi. Mostanra ez is lepukkadt. A mozgólépcsőt nem is tudom mikor használtam utoljára, 5 éve javítják. Válogatni csak néhol lehet, az áru és az árfekvés korrekt, a választék szegényes. Az eladók nettó parasztok, lekurvaanyáznak, ha úgy tartja kedvük. A piacfelügyelet összedolgozik az árusokkal, vastagon leszarnak minden panaszt.

Blokkadás: Idegen arcként mindig kapsz blokkot, ám amint másodjára, harmadjára mész gyorsan befogadnak és letesznek róla.
@Csiken Disztroly: Neked melyik piacon van a zöldséges standod? Csak hogy ne járjak arrafelé.

Ahol nem lehet válogatni, és ahol a régi, mutatós mérlegre dobják fel a cuccot, nem vásárolok! Nem szeretem, ha direktben becsapnak, a mutatós mérlegnél meg ez történik! Aztán én szólni szoktam, hogy a kosárkát ne mérjék az áruhoz - volt, hogy 18 dekával fizettem így kevesebbet. Az azért nem semmi. Sok a pofátlan árus, az biztos, oda kell figyelni.

A nagycsarnokban régen szerettem vásárolni, most már nem. Tényleg nem nagyon lehet válogatni, és otthon derül ki, mennyi selejtet vettél meg. Néha mégis ott vásárolok, nyugtát viszont sosem kapok, igaz, az ottani hentesek sem erőltetik magukat nyugtaadással. Ha nem vagyok elégedett a kiszolgálással, mindig kérek nyugtát - miért hagynék náluk 27% áfát, és ki tudja mennyi társasági adót, mikor bunkók? Meg hogy sírjanak a híradóban, hogy az adók miatt becsődölnek? A nyugta nélkül eladott áruk alapján azt mégis hogy???
@jvizkeleti: "Az áru az árus tulajdona. Azt adja el belőle neked amelyiket akarja." Cipőt, nadrágot is így veszel?
Fehérvári uccai pijac:

Sehol sem lehet válogatni.
Persze lehet, hogy vannak kivételek
törzsvásárlók vagy szép lányok esetén.

Sehol sem lehet alkudni.
Hisz ez egy piac..

Mindenhol ugyanannyiért adnak mindent.
Árkartell, vagy mi a f@sz.
Én a Lehel-csarnokban eddig mindig válogattam, nem volt olyan, hogy szóltak volna miatta. Mondjuk, mogorvább kinézetű árushoz oda se szoktam menni.
Újpesten ritkábban fordulok meg, de amikor ott vagyok, akkor ahhoz az árushoz megyek, ahol először voltam, és őt se zavarta a válogatásom.
Mi általában hagyjuk hogy válogasson aki normális. Aki viszont összenyomkodja, dobálja az árut, arra rászólunk. Aki nagy arccal nyomja a vevő jogait, mert "nehogy eladják neki a rohadtat", az gondolhatna az eladó jogaira is, aki nem akarja, hogy tönkretegyen egy kiló árut aki vesz 30 dekát. De még fordított aránynál sem! Neki pedig ehhez van joga. Vagy másképp gondoljátok?
Kérjen meg a vevő hogy válogassunk a szebbjéből, és megtesszük, mutasson rá melyiket akarja, és megkapja, kérjen kóstolót és adjuk - ez a korrektség szerintem, így nincs konfliktus.
Ja, és Egerben van zöldségesünk, ha valakit érdekel.
azóta válogatok ismeretlen helyen, hogy szívatott meg árus félig rohadt zöldséggel. nyilván nem fogom pempővé nyomorgatni az áruját, de legyen meg a szabadságom olyan cuccot venni, amire szükségem van és ne kelljen a 10-15%-át kidobnom.
A csepeli piacon lehet válogatni. Na, alkudni viszont nem. Azért vérig sértődnek.
A baj ott van, hogy a válogatásnak az a vége, hogy sérül az áru, lesz egy bizonyos százalék selejt, amit már nem lehet eladni, ki kell dobni. Namármost egyik piacos sem szereti kidobni a cuccot, igyekeznek megmenteni mindent. Ha netán meg bekalkulálják a veszteséget és megemelik az árakat, akkor meg a drágaság miatt van gond és cirkusz. Sokan még mindig első osztályú árut szeretnének dömpingáron, de inkább ingyen. Amióta vannak a multik, az ő áraik a zsinórmérce, csak azt felejtik el, hogy egyrészt a multis minőség nem feltétlenül a legjobb, másrészt a kistermelők és kiskereskedők nem igazán tudnak versenyezni a multik áraival.
Az árakkal meg nem kartelleznek, hanem mivel egymástól pár méterre árulnak, így látják egymás árait, és ha valamelyik kijön egy olcsóbb árral egy szezonálisan népszerű cuccra, akkor a többi is kénytelen ezen az áron adni az árut, mert egyébként meg sem nézik a pultját, hanem mennek oda, ahol olcsóbb.
@béla a görög: @funfun: Nincs zöldséges standom, a hozzászólásomban az utcánkban lévő boltost idéztem, aki egy napon rám szólt, hogy ezentúl nincsen válogatás, mindent ő pakol a zacskóba. A válaszom nekem is az volt, hogy akkor ezentúl nem veszek nála zöldség- és gyümölcsfélét. Azt válaszolta, hogy nagyon sajnálja, de nem tudná kigazdálkodni a veszendőbe menő cuccost, amit a vásárlók összebarmolnak, ha meg belekalkulálná a veszteséget az árba, akkor nem csak azok nem vásárolnak nála, akik válogatni szeretnének, hanem senki. Az idő őt igazolta: az ő boltja esik útba, így amikor sietős a dolgom, ugyanúgy hozzá megyek, mint ahogy addig is csak akkor vásároltam nála, amikor siettem vagy elfelejtettem valamit és hazafelé beugrottam.

@szabidoki: Pontosan.
Lehel téren lehet néha válogatni. Gomba miatt mondjuk már szoltak, de el is magyarázták, hogy a érintéstől barnul be a csiperke, csak kesztyűben ért hozzá a bácsi.

Óbudai piacon lehet válogatni, kedvenc helyem. Nehéz megitélni, ki az igazi őstermelő a nénik közül, néhányról biztos vagyok, hogy az, és alapvetően mindenki nagyon kedves.

Újpest szintén remek hely. Van 1-2 meglepően olcsó árus.

Egyébként személyszerint nem hiszem, hogy bárki is őstermelő lenne a Lehelen, hiszen ha minden nap ott vannak, mikor is termelnek?
@Donald R. DeCicco: Nem, de nekem, mint termelőnek pont ez jutott eszembe. Mi lenne, ha valaki előfizetne a krumplira. Jelzem, nálunk azt válogatsz, amit akarsz, sőt a lekvárjaimat meg is kóstolhatod, ha vásárolsz, ha nem. a véleményedre is kíváncsi vagyok. Egyébként a VII. kerületben a Szimpla kertben vagyunk minden vasárnap, egy Siófok feliratos árjegyzéket szoktunk magunknak csinálni, de a bejárattól balra a negyedikek, vagy ötödikek vagyunk, attól függ,kik jönnek árulni. :-)Ja, és minden a saját árunk. Nem szokásunk hazudni.
@funfun: Nekünk karos mérlegünk van. Száz éves, és grammra pontosan mér. Le is fényképez bennünket vele minden arra járó.
Szigethalom, szinte mindig válogatok, mert lehet. Nagyon-nagyon ritkán nem lehet, akkor megyek máshoz. Gyakran nem is válogatok, mert lehet :) Ilyenkor csak szedem a zacskóba a szilvát pl. ahogy jön.

Viszont érdekes, hogy nincs normális tojás, csak 3-as kódú. És képesek kiirni rá, hogy "tanyasi tojás, extra sárga". Pedig tudom, hogy a sárgább a rosszabb :D
@szabidoki: "A baj ott van, hogy a válogatásnak az a vége, hogy sérül az áru, lesz egy bizonyos százalék selejt, amit már nem lehet eladni, ki kell dobni."

Pontosabban: ez kerül azok zacskójába szépen apránként akik nem válogatnak.
Számtalanszor volt úgy, hogy az előttem vásárló az egész láda barackot áttapogatta. Na ott is hagytam. A zsemlés üveg szekrénybe meg úgy nyúlnak bele, hogy alul könyékig és nem is látja amit kivesz de benne van könyékig. Úgyhogy kedves vevőtársaim ezen az oldalon is el kéne gondolkozni!
A pestlőrinci piacon is lehet válogatni...sőt kóstolni is, és nemcsak a gyümölcsöket, hanem a kolbászféléket, a húsárukat is a kiskereskedőknél.
Nem értem a problémát.

A kofa azt csinálja, mint mindenki más. Tudsz válogatni, mikor megveszel egy ótvar tévét? Nem.
(Okosoknak: hagyjuk az emblémát, ótvar az összes, csak az öt éven belüli garantált bedöglési idő tolódik ki az öt éves periódus utsó harmadába, ha a triplájáért veszed a készüléket)
Tudsz válogatni, ha veszel egy középkategóriás autót? Nem.
(Okosoknak: Aki hisz abban, hogy azonos kategórián belül (okosoknak: Seat vs. Opel, azonos méret, nem a legkisebb a csúcskategóriással) azonos gyártástechnológia, azonos anyagok, azonos gépsor mellett egy Fiat Sedici a Fiat embléma miatt jobb, mint az általa lenézett Suzuki, az nem kicsit idióta.

És a sort lehet a végtelenségig folytatni. Ez egy össznépi játék, mindenki ott veri át a másikat, ahol csak tudja, a kofától kezdve a gépészmérnökig.

Ez van, oszt jónapot. (Lehet hörögni mert meg mertem írni az igazat)
A kispesti piacra járok, az őstermelőknél lehet válogatni, a zöldséges soron vegyes a kép, de inkább nem. Van ilyen tábla is: "Ne nyomkodja, nem csengő!". És persze vannak - nem is kevesen - árusok, akiket messze elkerülök, és nem a válogatás miatt. Politizáló, rasszista és szexista megjegyzéseket tevő, gyorsított illem- és tánctanfolyamot tartó, megrögzött ügyeskedő, bizalmaskodó, feltűnően fásult és/vagy rosszindulatú eladóknál következetesen nem vásárlok, még akkor sem, ha emiatt valamit nem tudok hazavinni. De ilyen nagyon ritkán fordul elő.
ezek a hisztizo hulyek veszik meg aztan hazafele az aluljaroban az elozo esti kukabol guberalt zoldseget :D mert ugye ott valogathat :D gratulalok
@Don Quixote de la Ferko: "Tudsz válogatni, mikor megveszel egy ótvar tévét?"

Sérült vagy nem megfelelően működő műszaki cuccot nem veszek meg, vagy 3 napon belül visszaviszem/küldöm.
már mitől lenne alapvető jog a válogatás? nagy büdös francokat.
saját magatokkal toltok ki, ha válogattok, ezt nem ártana felfogni végre.

persze, legyél öntudatos, ne vásárolj ott, ahol nem hagynak válogatni. senkinek nem fogsz hiányozni. ez kb. olyan szint volt, mint a temetőben a fejfán a felirat: dehát nekem volt elsőbbségem.
@Don Quixote de la Ferko:

- Anyúúúúú, te hogyan választottad ki aput?
- Egyszerű volt, gyermekem: az elsőt választottam mert azt mondta hogy nincs válogatás... és ha lenne is, a többi sem jobb mint ő.
- Anyúúúúú, ezért vagyok én ilyen okos?
- Igen, az eszedet tőlem örökölted.
Az ember színe a fehér és nyelve a magyar.
Ha járnék zöldségeshez, válogatna a faszom. Elvárnám, hogy minden egyes portékája hibátlan legyen. Ha meg nem cserélné ki, lenyomnám a torkán azzal a nagy, hülye erőszakos természetemmel és az inas, hihetetlenül erős fizikumommal.
@nezavarjmasokat: Az van, hogy valójában minden nép és nemzet magyar szeretne lenni. Írigyek, ezért fikáznak. A sötét bőrűek, mint pl. a mediterrán népségek, általában a sok szőrtüsző okán büdösek, az északi népek meg olyan unalmasak, mint a halak. Nem véletlenül van hazánk középen, a legjobb földön. A legjobb, legerősebb nép tudja csak a legjobb földet megszerezni. A többinek csak a maradék jutott.
mi a f*sz ez a válogatási mizéria ? a lehelen vásárolok, nem válogatok, mint néhány nyugdíjas, aki végignyomkod mindent, aztán a f*sz tudja mi alapján kiválasztja a 10%át, és azt veszi meg. mégis semmi bajom az árúval, egyszer nem volt rohadt benne. ha meg nem tudod lekommunikálni, hogy egyenes paprikát kérsz, és ezért csörte van, az téged minősít inkább. idióták.
@nezavarjmasokat: Úgy látszik neked hiányzik az agyad, vagy a feldolgozó egység része. amit veszek válogatás nélkül , azzal azért nincs bajom, mert az árúnak nincs semmi baja. comprende ? szóval vagy egy nagyon sötét nő lehetsz, vagy egy nő agyu pasi(?)
@Bambano: aztán mondd csak: hol van standod? Csak, hogy véletlen se próbáljak meg ott vásárolni :)
"a Lehel-téri csarnokban nem találtam olyan helyet, ahol válogathatnék"

Még szerencse! Tudod én pl. nem szeretnék olyan barackot enni, amit te meg másik tízezer ember összefogdos. Persze nyilván valaki leszedi azt a barackot, meg szállítja, de más az, hogy átmegy pár kéz alatt, meg más az, hogy boldog boldogtalan a sz.ros kezével összefogdossa.
A másik, hogy a baracknál maradva az árus aztán sütheti az összenyomkodott árut, biztos te sem veszel olyat, ami tele van barna foltokkal.
Én pl. ezért nem veszek szupermarketben.
@Advanced Flight: "azt hittem, ez a szokás (mármint a válogatás megtiltása) a szocival együtt elmúlt"

Hááát, én is.:(

De mikor a Lehel téri csarnokban rámförmedt a kofa, hogy ne nyúljak az árujához (magam akartam a legszebbek közül 2 db, amúgy baromi drága őszibarackot kiválogatni), akkor én is arra jöttem rá, amire a posztíró: szupermarketben kell vásárolni!

Semmivel sem drágább, mint a piac, viszont tutira jó minőségű zöldség-gyümölcs, főleg, ha magam válogatom.
Ahol nincsenek kirakva kosárkák ott kérdezzük meg, hogy válogathatunk-e. Esetleg indokoljuk meg, hogy miért szeretnénk. Ha nem engedik meg, akkor akár ott is hagyhatjuk az árust, de ha szép és jó az áru, akkor fogadjuk el. Nem érdemes ilyesmiből sportot csinálni.

A fogdosásnál és tapogatásnál sokkal hasznosabb számunkra, ha ügyesen végignézünk a piacon és kiszúrjuk azokat a kereskedőket, akiknél akkor éppen a legjobban tudunk vásárolni.

A vásárlás hosszabb időre történő felfüggesztése probléma esetén olyan kereskedőnél, aki valamennyire ismer minket és számít ránk, nagyon jól működő eszköz. Én már többször bevetettem és mondhatom egy-másfél év után igencsak nagy szeretettel fogadott az, akivel azt megelőzően volt valamilyen nézeteltérésem. Az egyik kereskedő egyszer elkezdte az orrom alá dörgölni, hogy már nem vásárolok nála annyit, mint régen. Ment ez három-négy alkalommal és egyre unalmasabb és terhes volt ezt hallgatnom. A végén finoman megmondtam a magamét én is; és eltűntem másfél évre. Volt is öröm, amikor megint előkerültem.

Alkudni nagyobb mennyiségnél, vagy a piac végén a maradék megvásárlásakor lehet, de érdemes ügyesen felvezetni az ajánlatunkat. Például: "Szívesen elvinném ezt a fél láda epret, ha van legalább három kiló. magának se lenne már vele gondja hétfőn, de sajnos csak 1200 Ft-ot tudnék érte fizetni." Ilyen módon sokkal inkább célt érünk, mint ha megkérdezzük, hogy "tudná-e olcsóbban adni". Fontos az, hogy alkudozásnál próbáljunk valamilyen közös hangot találni. A lenyomós, árut leszóló stílussal Magyarországon semmire sem megyünk.

Alkudni inkább az őstermelőknél és azoknál a kereskedőknél lehet, akik saját maguk árusítanak. A végsőkig kizsigerelt alkalmazottaknál, ezek többnyire fiatal srácok nem érdemes ilyesmivel próbálkozni. Mindenesetre alkudni csak annak érdemes, aki tud is, és nem sértődik meg, ha esetleg vissza is szólnak neki.
@szabidoki: "a válogatásnak az a vége, hogy sérül az áru, lesz egy bizonyos százalék selejt, amit már nem lehet eladni, ki kell dobni"

Azért ezt a szupermarketekben is megoldják valahogy.
És a világ más tájain a piacokon is...
@_Molly: with all respect :
miért nem lehet lekommunikálni, hogy melyik darabokat kéred, anélkül, hogy 2 db kedvéért 10 dbot össze kelljen fogdosni, ami 1 órával utána úgy fog kinézni rosszabb esetben, hogy senki nemm fogja megvenni.
Engem zavar amikor azt látom, hogy valaki 2 mmeket nyom bele a barackba/paradicsomba/stb, és utána visszarakja. Ez egy ilyen árú, összehasonlítva olyan, mintha bemennél a zegnába, és megtépnéd a zakókat, hogy hoyg bírják a gyűrődést.
@_Molly: azt is lehet, hogy szed nekem, átveszem, megnézem és ha láthatóan hibás van közöttük, akkor ráförmedek, hogy ezeket most sürgősen cserélje ki.
@NDG: "Engem zavar amikor azt látom, hogy valaki 2 mmeket nyom bele a barackba/paradicsomba/stb, és utána visszarakja."

Ez pedig a vevő paraszt viselkedése...
@Martian: nézzétek már az eladó szemszögéből egy kicsit a dolgot. 3 ilyen paraszt vevő egy ilyen nap leamortizál 5 kg barackot. honnan tudod, hogy amikor valaki elkezd nyúlkálni, akkor mennyire lesz paraszt. kiindulva abból amit a piacon látok, ha én kofa lennék, biztos, hogy nem engedném, hogy hozzáérjenek a sérülékeny áruhoz. a sárgarépát lehet válogatni :)
@Mrs.Columbo: szó sincs arról, hogy különösebben gyümölcstapizási fetisizmusom lenne, csak arról szól a dolog, hogy le akarom csekkolni, hogy mit vásárolok.

Hidd el, nem vagyok finnyás, de amit én nem veszek meg, azt te is csak abban az esetben teszed, ha a furfangos viszonteladó becsempészi a zacseszodba. De ha erre vagy igényed, áldásom rá :)
@Martian: ma is vettem lilahagymát, az eladó válogatta, és 15 darabot kértem, 3 a szemétbe landolt általa. most főztem vele, mindegyik fasza volt, azaz a normális árút kaptam meg, így kellene működjenek a dolgok.
@Donald R. DeCicco: szatyor.hu, facebookon is fent vannak
@NDG:

Bocs, hogy belekotyogok a vitádba @Martian: -nal.

De hidd el, összefogdosva csak az az áru van, amit egész nap senki nem akart megvenni. A szép (pl. barack) nincs összefogdosva, mert aki azt kézbe veszi, meg is veszi.
Ilyen egyszerű.
@jvizkeleti:
"Nincs ilyen "alapvető jog", hogy válogathass az áruból. Az áru az árus tulajdona."

Te pedig pénzt adsz érte, így igenis jogod van kiválasztani, melyiket veszed meg. Ruhát se úgy veszel, hogy amelyiket az eladó akarja, azt kell megvenned, mindegy hogy neked másfajta kell.
engem most az izgat, hogy valamelyik piacon valaki havi 80000 forintot szedett védelmi pénzként az majd évi 1 milla na a kérdés az, hogy hogy gazdálkodták ki a szegény árusok?
megfigyeltétek, hogy minden réteg mindent áthárít? aszály van drágább a liszt a kenyér stb. ők mit vállalnak át?
@baum: De ne csak magadból indulj ki, ha egy árus megengedi, hogy lehessen válogatni, nem csak te fogod fogdosni, hanem (piac lévén) egy tömeg.
És te lehet, hogy csak finoman megsimogatod az árut, de nagyon-nagyon-nagyon sokan nem.
A másik, hogy látom, hogy mit tesz a zacskóba, ha olyat akar, ami nem tetszik, mondom, hogy azt ne. Nekem legalábbis eddig még soha nem volt gondom. (Kivétel a dinnye, de az más kategória, meg azt általában lehet is tapogatni :) )
Olyan jó olvasni mennyi öntudatos vásárló van ebben a békés, boldog, masszív vásárlóerővel és kifinomult ízléssel rendelkező, művelt polgárokkal teli országunkban. Csak azt nem értem, hogyan tud megélni az sok mutyizó, ravaszkodó, piaci árus és miért tudják az élelmiszer áruházláncok eladni azt a sok ótvar árut.
@_Molly: evvel nem értek egyet, mert ahány vásárló, annyi elképzelés, hogy mit akar, ergo a szép árút is összefogdossák és visszarakják. minden másnap járok piacra, látom, hogy mit csinálnak, sajnos főleg a nyugdíjasok.
ÚJPEST-i piacon van pár paraszt akinél nem szedhetsz. Nem egyszer hagytam ott az ilyen eladót a vásárlás közepén, és nyilván nem is megyek vissza.
Ezek miatt és az átvágások miatt nem szeretem a piacot és inkább a hiperben vásárolok ha lehet. Igaz ott csak egyfajta van, de nem is kell hat helyen sorbaállni, és tudom hogy nem vágnak át a mérleggel, én válogathatok.
@_Molly: Nem egészen. Lehet, hogy reggel még az is szép volt, csak vagy harmincan végigmasszírozták azóta.

"Számtalanszor volt úgy, hogy az előttem vásárló az egész láda barackot áttapogatta. Na ott is hagytam." by torró

Szóval a veszteség az áru + azok a vevők akik emiatt inkább nem kérik.

...

Off?

A délutáni kommentekre ("bunkó eladó" témakörben) és úgy általában

Tessék használni a titkos fegyvert. A "jónapot-kérem-köszönöm-viszontlátásra" képes lefagyasztani a "bunkók" kb. 90%-át, rebootolás után NObunkó üzemmódban működnek (és még az áru sem rohadt ;) ).
Az "őstermelőt akaroook" csapatnak meg:
tavaly nyáron a "zöldséges bácsi"-nál két láda paradicsom volt kirakva: az egyik drágább volt, olyan narancsospiros, de kemény, mint a kő. A másik pirospiros, paradicsom illatú és paradicsom állagú. Na, vajon melyikből válogattam egyedül? És melyik volt az őstermelt?
(A félreértések elkerülése végett: az egyikből kb. 3-an szedegettek, a másikból csak én)
Aki az árut árúnak írja, az menjen vissza tanulni az iskolába. Ékezet-mániája van. Helyesírási szótár javallott.
A másik amit nem értek a piacokban, hogy 5-kor kinyitnak, és 2-kor már alig van ott bármi is... Na most az ember megy haza munkaidő végén, és vásárolna.... (Egy időben a lehel mellett dolgoztam, és jó lett volna ott vásárolni,de 5 körül már semmi nem volt.) Szóval értelmetlen emberek a piacosok, mert ugye tisztelem a nyugdíjas úrakat, hölgyeket, de azért sokkal vásárlásképesebb réteg az aktív dolgozó réteg... Szerintem
@fromdtod: ahhoz, hogy valaki 5-kor már tudjon kezdeni a piacon, elég korán kell kelni, mondjuk 4-kor, ha meg még árut is kell vennie, akkor inkább 2-kor. Ugyanez záráskor.
Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de szerintem a többségnek untig elég 12-14 óra meló egyhuzamban.
@_Molly: csak azt ne hidd, hogy a teszkósok nem trükköznek a cuccal... Ajjajjaj...
Még valami: minden áru össze van tapogatva, nagyon sokan úgy mennek piacra, hogy végigtaperolnak mindent mindenhol, aztán megveszik a legolcsóbbat. Anno megboldogult ifjúkoromban nyárimunkában piacoltam, és az a tapasztalat, hogy az emberek többsége normális, de van egy komoly százalék bunkó is, akiktől szó szerint védeni kell az árut, mert pár ember elég, hogy tönkretegyen pl. egy láda barackot. Nyomnak egy krátert a barack oldalába, szólsz, hogy nem kellene kifacsarni, ha megkérdezi, elmondom, hogy puha vagy kemény, erre megsértődik és otthagy a fenébe. Tiszta veszteség. Pár ilyen, és máris úgy néz ki az áru, mint amit bombatámadás ért - onnantól vagy átválogatod, vagy nem kell senkinek.
@taecleau: nem elképzelhetetlen, de jobban inkább levescsomagban köt ki a zöldség, cefrében/"házilekvárban" a gyümölcs. Persze figyelni kell, hogy az eladó mit is rak a zacsiba.
érdekes, a lehel piacon engem sok helyen engednek válogatni.
süti beállítások módosítása