Így darálja be Bajnai a baloldalt

2012.11.17. 07:30 baum

darál.jpgPrecízen és óriási határozottsággal építette fel Szigetvári Viktor volt MSZP-s stratéga (aki jelenleg is az MSZP tagja) Bajnai Gordon kultuszát a 2010-es választás utáni szétszóródott baloldali erőtérben. Lehet azon morfondírozni, hogy csináltak-e mást, minthogy betöltötték azt az űrt, ami kielégíti a valós alternatívára szomjazó tömegek igényét, vagy kőkeményen elkezdték ledarálni Bajnai szóba jöhető ellenfeleit. Ám a lényeg úgy is a részletekben rejtezik. Természetesen a poszt csak egy rosszindulatú fikció, és semmi realitása nincs a végkövetkeztetéseinek.

Bajnai Gordonról október 8-án írta először a sajtó, hogy fel fog lépni a Milla által rendezett október 23-i demonstráción. A bejelentés előtt nagyjából elkezdett kialakulni két pólus az ellenzék bal felén. Az egyiket az MSZP, a DK és a Szolidaritás alkotta, amit akár nevezhetnénk az MSZMP, a KISZ és a Munkásőrség újbóli egymásra találásának, míg a másikat a viszonylag újonnan alakult formációk adták: az LMP, a Milla és a 4K!

Bajnai színre lépésével alaposan összekeveredtek a lapok. Bajnai bejelentkezett a Millához, az meg elolvadt, hogy szóba áll vele a volt miniszterelnök. Nem sejtették, hogy a Millának a történetben az lesz a szerepe, hogy ők legyenek a királycsinálók. A Milla megszületésének az volt a valós társadalmi szükségszerűsége, hogy meg akarta tisztítani a közéletet a leszerepelt politikusoktól. A civil szóval való faszkodás nyilván bullshit volt már az elején is, de a mozgalom akkor fog kínosan rádöbbenni, hogy behúzták őket a csőbe, mikor Kunczétól Oszkóig ott fogják majszolni a pogit sokan az Együtt 2014 rendezvényeinek VIP-termében.

A Szolidaritásnak is megvan a maga szerepe, de leginkább Kónya Péternek. Ha Juhász felel azért, hogy a Millát képviselve meggyőzze a népet arról, hogy Bajnaiék számára nem is az előző idők restaurációja a célja, akkor Kónya feladata az lesz, hogy lassan mégiscsak legitimmé tegye a visszatérésüket. Kónya Péter szerdán már arról nyilatkozott, hogy elképzelhető a DK-val való együttműködés lehetősége is. Ez bizony Gyurcsány rehabját készíti elő. Néhány nappal ezelőtt az ATV-n azt is mondta Kónya - nem szó szerint idézve -, hogy mindenki követ el hibát, de az ország érdekében lehet új esélyeket adni. Egyébként Kónya Péter pénteken Steiner Pállal és Horváth Csabával állt egy színpadra egy MSZP-s rendezvényen.

Tehát Bajnaiék eddig jól taktikáztak. A Millát behúzták gyakorlatilag úgy, hogy lenullázták a hitelességüket, miközben a Milla még most is azt hiszi, hogy nem. Az SZDSZ legalább 1994-ig várt azzal, hogy beugorjon egy rossz seggbe, a Milla pedig ha akarna, se tudna kimászni már onnan.

akasztás.jpgA következő lépés az LMP szétszedése. Összetételükből fakad, hogy bárhogy is fognak dönteni a hétvégi kongresszusukon az Együtt 2014-gyel kapcsolatban, mindenképpen vesztesek lesznek. Bármi lesz a döntés, az biztos, hogy 20-30%-uk nem fog egyetérteni vele. Ráadásul el sem „bölcsészkedhetik” a dolgot, valamit mondani kell, mert a párt így is a kezd a súlytalanság állapotába kerülni. Az Együtt 2014 jó érzékkel néhány nappal a kongresszus előtt átküldte alapvetéseiket az LMP-nek, mint mézesmadzagot. Az LMP vagy hoz egy bátor döntést és kiáll az elvei mellett, vagy megy bele a nagy közös levesbe. Attól tartok, a végén ők is ott fognak párolódni, pedig ez a helyzet elsősorban lehetőség nekik, hogy egy markáns önálló karaktert kapjon a párt. Rossz kifejezéssel élve olyan piaci rést tölthetnének be, amire széles társadalmi igény mutatkozik, és amiért megalapultak.

Szigetvári szerint 2013 augusztusáig kell összeállnia a brigádnak, ez is azt mutatja, hogy Excel-táblázatba van írva a forgatókönyv. Jól jött az Együtt 2014-nek a Medián felmérése, miszerint már most erősebbek, mint az MSZP. Várhatóan még inkább erősödni fognak, ahogy telik az idő. A választások közeledtével az ellenzéken belül fokozottan alapmantra lesz a rezsimváltás követelése, a "diktatúra megszüntetése"-szlogen, a "fogjunk össze, mert hazaáruló, aki nem" kitétellel együtt. Ez fokozatosan kényszerpályára állítja majd az MSZP-t, még végül be kell áldozni Mesterházyt is, aki pedig nem kicsit motivált, hogy miniszterelnök-jelölt legyen. 2014 tavaszán pedig megszületik a nagy megegyezés: Bajnai Gordon elfogadja a miniszterelnök-jelöltséget, amit üdvözöl Kuncze Gábor, Draskovits Tibor, Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc, Oszkó Péter és a többiek. Megcsinálták. Megint. A tényleges megújulásra vágyók meg várhatnak 2018-ig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr654909150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kezdetét veszi a lehetetlen: LEHET MÁS A POLITIKA !!!! 2012.11.18. 15:28:30

A forradalmak mindig elbuknak, az LMP pedig pontosan ugyanúgy nézett ki, mint valami forradalom. Már láttuk is a bukását, mindent láttunk, az összes képregény kockát, egyszerűen így volt megírva, megtervezve. Magyarország a legdrámaibb és mondjuk ki, l...

Trackback: Így darálja be Bajnai a baloldalt 2012.11.17. 14:18:01

Az SZDSZ legalább 1994-ig várt azzal, hogy beugorjon egy rossz seggbe, a Milla pedig ha akarna, se tudna kimászni már onnan.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Észrevehetted volna már azt is a nagy agymunkában,hogy aki bedarálja az mszp-t,többet tesz a tényleges megújulásért mint sok terepasztal lovag...De nyilván egyszerűbb csodát várni a semmiből.
Hányadik riogató cikket írod már a témáról? Miközben a tények nem igazolnak semmit, hajtogatod a magadét...
Téged is a Fidesz fizet, vagy magadtól vagy ilyen hülye?
Tényleg nem más, mint egy rosszindulatú fikció. Hozzátenném: unalmas és buta is. Sajnálom azt a 3 percet, amit erre vesztegettem az életemből.

De nem fog még egyszer hasonló előfordulni.
Ilyen hülye a magyar a saját kárán se tanul,megint ismétlődik a nép hülyítés.
Bocs, ez teljesen téves értékelés.

Eleve milyen baloldal? Magyarországbak JOBBOLDALRA van szükség. Gyurcsány is új jobboldalt kezdett építeni a DK-val, de sokféle okból ez nem működőképes.

Bajnai most azt mutatja, hogy ugyanezt hogyan lehet másképp véghezvinni. S az esélyek jók.

A Milla pedig eleve alapvetően liberális kinézetű volt, nem baloldali. Miért lenne ez nekik veszteség.

A Fideszt nem lehet baloldali párttal leváltani, mert - mint tapasztalható - demagógiára demagógia a válasz. A Fidesz megtette azt a szívességet, hogy a szélsőjobb közelébe húzódott, sőt kulturálisan összeolvadt vele. A liberális-konzervatív jobboldal üres, ide pozícionálja magát Bajnai.
Az LMP "...olyan piaci rést tölthetnének be, amire széles társadalmi igény mutatkozik, és amiért megalapultak." Széles társadalmi igény? Tényleg? Akkor miért stagnál a támogatottságuk 4-5 százalékon évek óta?
@FVM: pl mert amit évek óta csinálnak, az nem győzte meg a tömegeket arról, hogy képesek megfelelni a széles társadalmi igénynek.
Volt több mint két év arra, hogy beinduljon a totális megújulás. Ezt bizony a 4K-s, LMP-s, Millás kör nem tudta produkálni. A 4K kimutathatatlan. Az LMP semmilyen és stagnál, na és ők sem tudják mit akarnak. A Milla meg civil össznépi élmény.

Ez van. Lehet várni a még ki tudja meddig és közben fel lehet adni az egyik legalapvetőbb célt, hogy leváltsák a Fidesznyikeket.

Egyébként is 2014-ben a kormányváltás még nem fogja a kánaánt jelenteni. Ott fognak ülne bebetonozva a sok izék. Meg a törvények is be lesznek betonozva. Szép lesz. Ezzel a helyzettel a tündérmesébe illő teljes megújhodás és makulátlanság sem tudna mit kezdeni.
MAxval!
Tökéletesen igazad van
liberális-konzervatív jobboldal az ami nincs és pontosan ide kell a pozícionálás. Jó lenne már, ha a helyére kerülnének a dolgok, hányás az hogy a Fidesz kvázi jobboldali párt, hogy a liberális (libsi) szitokszó let, egyszóval semmi sincs a helyén.
Hát én egyáltalán nem vettem észre hogy az LMP népszerűsödött volna. Sőt ! Egyre haloványabbak és amíg Schiffer irányít a háttérből egységesek sem lesznek. Bajnainak igaza van a jobboldali szavazók között is nagyon sokan reálisan gondolkodnak és ezt a kormányt igenis szeretnék elzavarni. Nade ez csakis összefogással megy és nem széthúzással. A cikk pedig szerintem nagyon gyatra. Ahogy látom ez a blog egyre lejjebb süllyed. Sokszor úgy érzem hogy a fidesznyikek szócsöve lett, csak egy kicsit burkoltan.
Ez így hülyeség, amiket ír a baum. Rendben, ez a véleménye. Az azonban nagyon kevés, hogy ez sem jó, meg az sem jó, meg amaz sem jó, ez sem hiteles, meg amaz sem. Akkor kérek olyat, aki jó és hiteles. Csak azért írogatni, hogy semmi sem jó, semmit sem lehet tenni, kevés. Ne azt nézzük, hogy hogyan NEM lehet, arra kérek tanácsot, hogy hogyan LEHET.
....nagyon találó és jó írás, ám a történet szerintem az Mszp 2010-es vereségétől, és azzal a felismeréssel indul...hogy az mszp a vereség hatására megszűnt önálló váltópárt lenni....azóta kerestek választ megoldást erre amerikában?.....Görögörszágban "veszélyes"folyamatok bontakoztak ki....melyek miatt a kartellpártok nagykoalícióba voltak kénytelenek menekülni.... a hibát a Paszok követte el: ha OTT IS egy "alternatív" mozgalomba terelik az ELÉGEDETLENEKET+ az ÚJAKAT már semmi gond sem lenne Holmi Szirizával és új pártokkal...akik kétség kívül lehetőséget fognak kapni a görög társadalomtól...ha a kartellpártjaik végképp elkezelik a válságot....a nyugat még az adósságukat is leírja csak nehogy....!!!! .....pedig, de....és tanuljunk mi is a leckéből ne csak ők
@törzsmókus: @FVM: ...mert nem látszanak önnálóan is kormányképesnek! ...nem hisznek benne és velünk sem tudták elhitetni.. idáig!

...viszont az a véleményem hogy összehasonlíthatatlanul könnyebb kormányzó képességet kifejleszteni akár viszonylag rövid idő alatt is.....mint az közbizalomhiányt helyreállítani....ha nincs általános közbizalom....nincs közreműködés....akkor NINCS az a gazdaságpolitika ami sikeres TUDNA maradni...
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ...a hazának nincsen szüksége klasszikus értelemben vett oldalakra, pártoskodásra.....egy irányba húzó széles támogatottságú szociáldemokráciára van szüksége (ez lehet a 4K!) ami egyrészt kiegyensúlyozza a társadalom és a tőke viszonyát..másrészt alkotó inspiratív társadalmi békét teremt.....viszont rengeteg az egzisztenciálisan ellenérdekelt.....és a választói tudatosság a helyes önkép magunkról most jut el az 1+1-ig......miközben az elit már differenciál egyenletet ad fel a népnek ....szigorúan az esélyegyenlőség jegyében
Nagyon értékes elemzés, tényleg, hogy mszmp, meg kisz, meg munkásőrség. Állati: átlátás, szita, minden, és ami a legvilágosabb, hogy hvg.hu/w/20121114_telegatya
Agyament lilaagyú baromság ez a post.

forum.dkp.hu/viewtopic.php?f=16&t=2792

‎"Majd ha helyreáll a jogállam, megint belekezdhet, aki akar a pávatáncba, de addig, amelyik párt együttműködik az demokrata, amelyik meg nem, az a demokrácia és a haza árulója."
be van szarva a Fidesz maffia!!!és a Törpe diktátor....
Nem véletlen, most rába..nak!!!!!! Nagyon. Nemcsak elszámoltatják, hanem leszámolnak velük!!!!!!!!!!!!!!!! hihihi
@zipe moha:

Egy kommunista párt lesz a szociáldemokrácia alapja?
az lmp szét fog szakadni. az okos döntés az lett volna ha bázisdemokrácia alapjain az elnökségi tagok civil összefogást hirdetve mindannyian az egyéni indulást választják. feltéve, hogy őket támogatja bajnai.

ha ezt a döntést hozták volna, akkor szerintem a sajtó azt mondaná, hogy ezek értelmes emberek. így hüledezni fog mindenki: ezek hülyék. és valóban. az lmp alighanem a történelem szemétdombjára fog kerülni.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
általában véve a kontinensnek baloldali parlamenti többségre és jobboldali kormányzásra van szüksége. azért, mert időnként népszerűtlen döntéseket kell hozni. de ezt a baloldali népképviselettel is el kell fogadtatni. másképp nem hajtja végre azokat a nép.
@Alibanya:
a liberális-konzervatív tábornak a jelenlegi közjogi helyzetben esélye nincs arra, hogy tartósan megkapaszkodjon. azért, mert a magyar közjogban semmiféle önállósággal nem rendelkeznek a városok. ezért bukott meg az szdsz. sohasem tudta függetleníteni magát a szocialistáktól. a másik ok, hogy közjogi értelemben nincsenek régiók. és ezért esélytelen bármilyen mérsékelt konzervatív alakulatnak (mdnp, centrum párt, lmp, stb.)

magyarországon az európa nagy részén bevett duális önkormányzati rendszer teljesen ismeretlen. a konzervativizmus nemzetieskedést, a liberalizmus az ezzel való szembenállást jelenti.

antall józsef halála óta egyetlen kérdés körül forog a hazai közélet: orbán viktor legyen a miniszterelnök, vagy ne ő legyen. állandósult a szoci-náci ellentét.

ebből az egészből magyar közpolitikai viszonyok között nem tud kilépni. a változást az unió sem fogja elősegíteni. azért, mert európa kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a magyar kérdést folyamatosan napirenden tartsák.

kárpát-medencei összefogásra és egy új közép-európai kezdeményezésre volna szükség. az lmp nem egy kárpát-medencei, hanem egy budapesti zöld párt. a milla nem egy kárpát-medencei, hanem egy budapesti polgárjogi mozgalom. a 4k! pedig nem érti, hogy nem magyar demokratikus köztársaság kell megint (egy új "ndk"), hanem bundesrepublik (egy a balkán irányába bővülő "nszk").
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ...csak javaslom, hogy tájékozódj....ne felületesen, alaposan....mindenki ezt teszi...na jó, nem mindenki:)
@zipe moha:

Olvastam. Antikommunista vagyok, így nem akarok kommunistákat az ellenzéki összefogásba.
lmpbekes.blog.hu/2012/11/18/a_szovetsegesi_politika_dilemmai_az_lmp_xx_kongresszusan

"Minden LMP-tag azt szeretné, ha Orbán Viktor minél hamarabb és minél messzebb kerüljön a kormányrúdtól. De a többség tegnap este ennél tovább ment és olyan megoldást keresett, amely az „orbánviktorokat” minél tartósabban el tudja távolítani a hatalomból. Ezért nem tartotta morálisan elfogadhatónak azt, hogy egy korábbi kormányfőt, egy másik színű oligarchát aktívan támogató lépést szavazzon meg a kongresszus. Hiszen ezzel jó eséllyel garantálnánk az újabb kiábrándultságot a választók részéről és azt, hogy 2018-ban Orbán Viktor visszatérjen s ott folytassa művét, ahol elkezdte. Az LMP küldetése pedig az, hogy megtörje a kartellpártok váltógazdaságát és tartós gyógyírt találjon az ország betegségeire."
süti beállítások módosítása