Fény az ellenzéki alagút végén

2013.02.05. 08:00 aaron.

Szakad az LMP frakció is? A Milla mégsem akar pártot? Mesterházy Gyurcsány után Bajnait is lenyomja? Jávor Párbeszéd Kft-t alapít?

alagutfeny.jpg

Az ellenzéki káosz kibogozásában már meglehetősen sok mindenki elveszett, de mostanra kitisztulni látszik a kép. Az LMP szakadásánál ugyanis kevés jobb dolog történhetett volna. Talán most már kijelenthetjük ugyanis, hogy minden jelentős ellenzéki csoportosulás esetében elvált a szar a májtól. Letisztázódott, hogy ki kivel van, ki az, aki pusztán a hatalomra éhezik, és ki az, aki talán még a választóit is merészelné képviselni némely ügyben. Nem fér ugyanis kétség ahhoz, hogy érdemben nem fogja asztalhoz engedni a szocialista párt Jávorékat, hiszen épp elég nekik Bajnaival és Gyurcsánnyal lejátszani a kis játszmájukat. Az említett két nagyobbacska MSZP-mutáció mellé semmi szüksége egy harmadikra a Nemzet Attilájának, így valószínűleg belöki majd Jávort a degenerált Schmuck Andor mögé a sorba.

Itt van még Schiffer az LMP egy részével, akiknek ugyan szavazóbázisuk nem tudjuk pontosan, mennyi maradt, viszont a hitelességük nemcsak stagnált, de hatalmasat ugrott azzal, hogy végig következetesen tartották magukat azokhoz az elvekhez, amelyek okán 2010-ben választóik parlamentbe juttatták őket. Ugyanis – ki kell, hogy ábrándítsak minden Jávor-hívőt – az a hétszázaléknyi szavazó, aki a zöldek neve mellé húzta be ikszét, többségében nem az ökopolitika melletti feltétlen elköteleződés miatt támogatta őket.

Sokkal inkább úgy gondolta a szóban forgó közel négyszázezer szavazó akkor: bár a Gyurcsány-Bajnai bandát el kell kergetni, mégse szavazna se a következetesen semmitmondó Fideszre, se a nácikra. Hiába vergődik Juhász Peti, ha folytatja, ő is két szék között a pad alá fog esni. Az ősi magyar közmondást ő sem ismeri, és most őszintén rácsodálkozott arra, hogy „aki kurvának áll, azt bizony előbb-utóbb megbasszák.”

Ezen választók jelentős része – így köztük én is – jogosan gondolja, hogy a Párbeszéd a Legszarabb Pártnévért Evör Platform az Akkoris Kinyalom Bajnai Seggét Káefté minimum elárulta őket. Nemcsak a jó nőket húzták be az LMP-ből, de a szavazóik és saját párttagságuk 90%-át is kőkeményen átbaszták a palánkon. De mit is várunk egy olyan bagázstól, amelyik nem tudja, mi a különbség egy politikai formáció és egy gazdasági társaság között…?

Térjünk inkább vissza az igazi LMP-hez, akikről sokkal inkább érdemes beszélni. A következő időszak ugyanis vízválasztó lesz számukra, kifejezetten örülnék annak, ha megtalálnák a helyüket a közvéleményben is úgy, mint az egyetlen hiteles demokratikus parlamenti párt. A jelenlegi schifferista alakulat ugyanis még sokkal inkább tűnik szárnyaszegett fiókának, mint erős, független sasmadárnak, viszont hitelessége megőrzésének köszönhetően minden esélye megvan ennek a társaságnak, hogy rövid időn belül szárnyaljanak.

Megoldás lehet számukra egy önálló, karakteres stratégia – amire sajnos maximum nyomaiban emlékeztető dolgot láttunk eddig az LMP-től – vagy megoldás lehet az is, hogyha erőiket más, hozzájuk hasonló szervezetekkel egyesítik, amiből a merítés már meglehetősen kicsi. Potenciális jelölt lehet a 4K!, akik pont az LMP ellentétei: politizálásuk és üzenetük karakteres és egyértelmű, viszont az sem kétséges, hogy erős forrás- és ebből eredő ismertséghiánnyal küzdenek. Tökéletes párjai lehetnének a töketlen, de mégis parlamentbe jutott zöldeknek, akik talán egy kicsit bevállalósabbak is lettek a bajnaisták távozásával, és elképzelhetőnek tartom, hogy beleállnának valamilyen együttműködésbe a fiatalokkal.

Így vagy úgy, Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb reményének kulcsa most Schiffer András kezében van. Jórészt ugyanis rajta múlik, hogy lehet-e majd 2014-ben bármilyen hiteles, demokratikus erőnek legalább számottevő lehetősége arra, hogy országos szinten is reális esélyekkel indulva, válaszható legyen. Egyszerűen azért, mert ő annak az egyetlen erőnek a vezetője jelenleg, mely a demokráciának álcázott ámokfutás huszonharmadik évébe lépve is konzekvensen kitart az összes rablóbanda ellenében, attól függetlenül, hogy narancs, vagy vörös színű egyensímaszkban próbálnak vinni mindent, ami mozdítható.

Utána már „csak” annak kell kiderülnie, az „elmúlthuszonnégyév” során mennyire viselte meg a magyar társadalmat a hatalmi játszmák undorító valósága, a demokrácia és annak szellemiségét közvetítő szavak teljes kiüresítése, és az ezredforduló óta tartó folyamatos kétbitesítés. Hogyha ennek a folyamatnak meglett az eredménye, hogyha tényleg sikerült teljesen ledarálniuk a magyar társadalmat, akkor a schifferi LMP, és a hozzá hasonló módon gondolkodók nem jutnak be 2014-ben a parlamentbe.

Akkor, de csakis akkor jelenthetjük ki: valóban elveszett minden remény, és menekülhetünk külföldre. Én legalábbis abban a pillanatban szedem a sátorfámat.

Ha békésen, a Jobbik és egyéb erők által vizionált polgárháború nélkül akarunk elérni valódi, gyökeres változást, akkor 2014-ben lépnünk kell. Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. Még négyet nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr875062475

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.06. 11:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: rendszerek harca: az ÖKO és a MODERNISTA LMP szakítása – harc Pogiért 2013.02.05. 11:51:12

Óriási esemény az LMP és az Ex-LMP szétválása. Innentől ez már a rendszerek harca, az ÖKO (új rendszer párti) LMP harcol a Modernista (boldogulás-centrikus, kapitalizmus-elfogadó) ex-LMP-vel, illetve mondjuk ki, Bajnaiék egész birodalmával szemben – im...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Párbeszéd a Legszarabb Pártnévért Evör Platform" - nem muszáj áthúzni...
@TROLL: azért lett áthúzva, mert már nem platform. Káefté! Teccikéteni?
Azért két probléma van ezzel. Egyrészt ha jól tudom mérések szerint az LMP szavazók Jávorékat támogatják, ezért nehéz elfogadni, hogy Schiffer merészelné képviselni a választókat. Nem, épp fordítva. A másik, hogy ez a schifferi LMP változatlanul hagymázas 45% szjakkal meg ilyenekkel jön, és így józan ember nem fog rá szavazni.
Egyetértek a posztolóval, főleg a második felével és az utolsó bekezdéssel....
@WLaci: Tök jó lenne, hogyha a közvélemény-kutatások egyrészt mindig a valóságot tükröznék, másrészt ha az aktuálpolitika azok szerint alakulna. Történetesen akkor Gyurcsány ugyanis 2006-ban vagy 2007-ben lemondott volna, és 2013-ra nem itt tartanánk.

Én szívesebben hagyatkoztam a tényekre a posztban, az LMP (az, amelyiket megválasztottak) tagjainak 10-15 százaléka támogatta a Jávor Kft. ötletét, 85-90%-a pedig nem.
@WLaci: Milyen mérések szerint? Én egy "mérést" láttam, amit Jávorék mindenhol lobogtattak, ott 1000 fős mintából a 40 fő, magát LMP támogatónak vallót kérdezték meg külön. Ott lett valami 55-45% hogy tárgyalajanak e a bajnaival.

40 fő, könyörgöm az milyen minta?
Ez nem mérés, ez egy vicc.
Ebből a viccből lesz aztán a kommentekben "mérések szerint". Pfff.
@aaron: Nem tudom, honnan veszed a számaidat. A 15 fős frakcióból 8 lelép, a novemberi kongresszuson 160 szavazatból 84 mondott nemet Jávoréknak. Hol van az általad emlegetett 85-90%, aki nem? A szavazati arány 52,5–47,5%. Azaz, szakadt a párt. Ketté. Középen. Az, hogy milyen erővonalak mentén – már 2010-ben látszott, illetve Schiffer burkolt liberális célozgatásaival nyilvánvaló volt. Ezáltal az is látható, hogy amit kommentben írsz, nettó arányban valótlan. Nem elfogult mint a századvég, hanem valótlan.
Látom az írásodon a fájdalmat az elvesztett csata miatt. Nem tudom, az oldal, ahová magad teszed, mit fog a jövőben elérni. Félek, nem sokat.
@FurMint: A januári kongresszuson pedig Jávorék kampánya ellenére újra megerősítették ezt a döntést.
De lássuk, hogy magunk Jávorék mit mondtak:

,,A platform mögött mintegy 120 LMP-tag is áll, a párt tagjainak száma 800 körüli."
www.origo.hu/itthon/20130127-ketteszakadt-az-lmp-a-parbeszed-magyarorszagert-platform-tagjai-uj-partot.html

Az persze te döntöd el, hogy egy 15 fős, vagy egy 800 fős csoportot tekintesz relevánsabb mintának.
@Earendil: Hát én itt csak a zuglói alapszervezet-félét látom az előbb megtárgyalt viccen kívül.
Kétségkívül komolyabb, mint a 40es viccminta, de ha mondjuk megnéznéd a baranyai adatokat, ugyanezt látnád, ellenkező előjellel.
@aaron.: A 800 főből kb. 300 aktív, amiből most 100-150 lelép. Hagyjuk a Schifferi számháborút, az LMP szakad.
Már bocs, de össze-vissza hülyeségeket tetszene írni.

"Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. Még négyet nem."

És ennek az lenne a módja, hogy hagyjuk Orbánékat újrázni? Amit Schifferék csinálnak, az nem következetesség, hanem fafejűség. Hűek maradunk az egyenlő távolság elvéhez, ha az ország belerohad is, igaz? Mintha a demokrácia, a korrupció szempontjából, és egyáltalán egyenlő lenne a két oldal. Lehet fintorogni, lehet nem figyelembe venni az MSZP változásait, lehet összemosni Bajait Gyurcsánnyal, de teljesen más a szituáció, mint 2010-ben volt, teljesen más a tét, teljesen mások a feltételek, amelyekhez igazodni (lásd választási törvény), szóval ha mindezt nem veszitek figyelembe, akkor pontosan azt segítitek elő, mint ami ellen elvileg küzdötök.
@Fedor: Bajnait nem kell összemosni Gyurcsánnyal, tekintve, hogy 2010 előtt Gyurcsány kormányának tagja, majd később Gyurcsány pártjának miniszterelnöke volt.

@Earendil: ha esetleg elolvasod, amit linkeltem, rájössz, hogy ezt nem Schiffer találta ki és mondta be.
Mégegyszer:
,,A platform mögött mintegy 120 LMP-tag is áll, a párt tagjainak száma 800 körüli. Platformista képviselők szerint az, ha a körülbelül 120 fő kilép, nem öli meg az LMP-t, a párt működése viszonylag zavartalanul tud folytatódni. Szerintük inkább érzelmileg lesz húsbavágó, amikor a párt alapítóinak jelentős része kilép az LMP-ből."

ja és:
,,A szombati LMP-kongresszuson hosszas vita után leszavazták a Jávor Benedek által fémjelzett Párbeszéd Magyarországért Platform javaslatát, amely az Együtt 2014-gyel való együttműködésről szólt. A platformisták most nagyobb arányban maradtak alul, mint az LMP novemberi kongresszusán."
Jó cikk - ngyon is!
leszámítva, hogy a 4K!-t már jó politkával rendelkező pártként tekinti, pedig a 4K!-nak le kell játszania ugyanezt ..

csak szakadás nélkül ...

a 4K!-nak az Y-generációt automatikusan besöpörni próbáló párt helyett egy baloldali párttá kel válnia ..

a 4K!-nála csábítás nem az MSZP, hanem az, hogy bulikkal és polpulizmussal megszerezni "a fiatalokat" - anélkül, hogy gondokodnának ...

ami ugyanolyan ígéretes, mint az LMP számára a Bajnai-együttműködés ..

a könnyebbik út ...

de ez kevés - fel kell vállalni a teáradalom egészének képviseletét, baloldali formában .. (ami az Y-geneációs stratégiával úgy ellenkezik, mint az ex-LMP-sek BAjnai-stratégiája az igazi LMP stratégiával)

de szó se róla, nem féltem a 4k!-t !!
csak megjegyzem, hogy hasonló kenuban eveznek ... ill. evezünk mind ..

mert szavazói szinten is fel kell vállalnunk a nehezebb utat, azt, hogy gondokodunk, konfrontálódunk, küzdünk valamiért, ahelyett, hoyg trendiséget követnénk, meg azt, amit a média mond ..

globális forradaom van, és kell is, hogy legyen a mi kis mini-univerzumunkban, Magyaroszágon - egyszerűen ez a pálya ..
Atya úr isten, mi lett ebből a szépreményű blogból. A homokozóban elszenvedett gyerekkori sérelmeket nem az interneten kell kezelni. Ennél többet ez nem is érdemel. Sajnállak fent és lent.
ja, és mondjuk ki:

4K! + LMP = új baloldal

(nem egymásba olvadva!!)

kérdés: lenyomja-e az új baloldal a régit?

lenyomja-e a valódi baloldal a kamu-baloldalt?

én azt tippelem, hogy simán
@schgabor:
Szia Gábor,

Bocsánat, hogy úgy merem érezni magam, hogy átvertetek. Ha Bajnait akartam volna 2010-ben, akarnám most, nem rátok szavaztam volna.

Az meg más dolog, hogy ha én egy párt listájáról kapnék egy mandátumot, majd otthagynám azt a pártot, az lenne a minimum, hogy visszaadom azt. Legalábbis gerincesebb megoldás lenne nem megtartani az LMP révén szerzett havi többszázezres fizetéseket, nem?

És nem kérek a ködösítésből, hogy "a választók egy stratégiának szavaztak bizalmat", mert az nem több bullshitnél.

Az elveiteket feladtátok, a pénzt azért megtartanátok? Szép.
Az ellenségkeresésre, frusztrációkra építő politikával egyszer s mindenkorra le kell számolni. Képeseknek kell lennünk meghatározni a viszonyunkat a kormányváltáshoz, de nem azért, mert Orbán Viktor személyesen maga lenne a patás ördög, hanem azért, mert a számunkra fontos értékeket, az igazságot, a jogállamiságot, a demokráciát sárba tiporta rendszerével, és szociális katasztrófába taszította a társadalom jelentős részét. Meg kell tudnunk határozni az ellenzéki együttműködés feltételeit, de nem azért, mert az ellenzék szereplői szeplőtlen szüzek lennének, hanem azért, mert az alkotmányos rend helyreállítása, a köztársaság újrakezdése, a szociális katasztrófa megállítása olyan közösön minimumcélok, melyekben egyet kell tudnunk érteni.

És vannak minimális célok, mint amilyen a kormányváltás és egy kormányzati szerep nélküli új alkotmányozó országgyűlés, akkor ezekért a célokért képesnek kell lennünk a zöld politika védelmében együttműködni. Ha lehet egy olyan helyzetet teremteni, amiben a kormány tisztességes eljárásban leváltható (mert jelenleg nem az), amiben a többség tisztességesen tud kormányozni (mert jelenleg nem), amiben a hatalmat a fékek és ellensúlyok tisztességesen ellenőrzik (mert jelenleg nem), akkor egy következő, akár Orbánnál rosszabbul kormányzó pártot is el lehet majd kergetni. Ehhez azonban az alkotmányosságot helyre kell állítani - kormányozni viszont nem.

Az ökopolitika húsz éves korom óta szerves része az életemnek. Sokan kérdezik, hogy miért kellett kilépni abból a pártból, melynek létrehozásában, mely programjának megalkotásában az első perctől kezdve részt vettünk. Szeretném leszögezni, hogy tiszteletreméltó célnak tartom azt, amit az LMP választott: úgy ítélik meg, hogy a kétosztatú politika szekértábor-logikájának meghaladása, a cél, hogy az LMP „távol tartsa magát a korrupt politikai panoptikum arcképcsarnokának mindkét szárnyától”, akkor is elsőrendű feladat, ha ennek az ára, hogy Orbán a helyén marad. Bármennyire is tiszteletreméltó, azonban számomra vállalhatatlan. A vetélytársak közé pozicionáló identitás még nem jövőkép, nem értékrend és nem program. Ebben az identitásban végső soron az ellenségkeresés és a méricskélés lesz a cselekvés alapja, és nem az elvek, nem az értékek.

Azok az értékek, melyek miatt én az LMP megépítésében részt vállaltam, a szabadság, az igazságosság, és a fenntarthatóság kérlelhetetlen védelme, csak akkor képviselhetőek hitelesen, ha részt veszünk Orbán rendszerének megdöntésében. Ha az igazságosságot egy politikai közösség komolyan gondolja, ha hű akar maradni magához, akkor nem nézhet bután maga elé („középre”), amikor az általa vallott értékeket a fennálló politikai rendszer totálisan tagadja. Saját önazonosságunk, erkölcsi integritásunk védelmében részt kell vennünk Orbán rendszerének megdöntésében.

Éppen azért szervezünk új pártot, hogy ne csupán a régi elit tagjaira bízzuk a kormányváltást, és hosszú távon valóban lehetővé tegyük a politikai elit megújulását, a kétosztatú politika meghaladását. Ha kiiratkoznánk a kormányváltásból, éppen hogy megerősítenénk a régi eliteket: megkíméljük Orbánt az ellenzéktől, és helyzetbe hoznánk a szocialistákat, mint Orbán fő kihívóját.
@aaron.:

plusz mi az, hogy stratégia ..?

számomra nyilvánvalóan az, hogy Lehet Más - szemben azzal (180 fok), hogy NEM LEHET MÁS ... mint apártállami időkben, hogy csak belülről lehet valamit elérni, a milliárdok kapják meg, amit meg akarnak kapni, és utána a tártsadalom érdekében is tehetünk esetleg valamit, az ő jóvoltukból ...

NA NE!!

a MÁS nyilvánvalóan az MSZP & Co. -hoz képest értendő ...

mi máshoz? a fideszhez képest? ahogy most az EX-LMP-sek előadják?

és totál igazad van a ZÖLD cuccal kapcs, senki sem a ZÖLD-et értette azon, hogy MÁS ...

még akkor is, ha a kettő öszefügg, alaposan,
erkölcsiség, felelősség, következetesség -- a természet, a társadalom, az emberek élete iránt,
felelős döntéshozás, felelős módon számolva a következményekkel ...
ebből adódik minden, amit ZÖLD, ami ÖKO ...

de cseppet sem fér bele a visszalépés, és a holdudvarosdi, szóval az MSZP & Co. - további 20 évre ...

új baloldal, változás VS. régi baloldal konzervativizmus ..

ez van .)
@schgabor:

Kérlek, idézz olyat Schiffer Andrástól, ahol kifejezetten kijelenti, hogy nem szeretné leváltani Orbánt, vagy hogy semmilyen módon nem működne együtt semelyik ellenzéki szereplővel sem.

Kicsit kutatgattam a neten, és találtam egy olyan cikket a lehetmas.hu-n, melyben pár hónapja pont a cikkben említett 4K-val együtt tartott sajtótájékoztatót Schiffer András és Jávor Benedek valamiféle együttműködés-kezdeményről.

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/36399/koztarsasagi-minimumprogramot-mutatott-be-az-lmp-es-a-4k/

A második bekezdéseddel tökéletesen egyetértek, azt nem értem mondjuk, hogy hogy jött az nálatok ki, hogy ,,tök jó lenne, ha nem a 2010 előtti világ jönne vissza, álljunk hát be egy akkor regnált miniszterelnök alá!"
Több különböző ellenzéki erő több választót tud megszólítani, mint egy összefogott konglomerátum. Tárgyalni lehet a választások után, kormányalakítás előtt is. vagy tévednék?
Hmmm. A poszt mondandójával javarészt egyet tudok érteni, viszont a stílus nekem elég sokkoló.
A kurvás hasonlat helyett én inkább a pokolba vezető útról szólót idézném. Mert nem kérdés a kiugrók jószándéka, de hogy egyenesen a pokol felé vették ezzel az irányt, az is egészen bizonyos.
@aaron.: "Bajnait nem kell összemosni Gyurcsánnyal, tekintve, hogy 2010 előtt Gyurcsány kormányának tagja, majd később Gyurcsány pártjának miniszterelnöke volt."

Képzeld el, én is ebben az országban éltem, de attól még különbséget tudok tenni miniszterelnök és miniszterelnök között a tevékenységük alapján.
@Fedor: ja, szóval hogy Bajnai kormánybiztosként, majd miniszterként szerepet vállalt Gyurcsány kormányzásának egyik legsötétebb időszakában, amikor tömegek tüntettek az utcán Gyurcsány és kormánya ellen, az nem lényeges. Az a lényeg, hogy hogy hívják a miniszterelnököt.
@Fedor: Arra azért kíváncsi lennék, mi alapján ítélik meg a rajongók bajnai miniszterelnöki tevékenységét. Mert abban a szűk esztendőben, mikor regnált, gyakorlatilag zéró mozgástér mellett csődbiztosként hajtatta végre az országgal a vészkölcsönért cserébe kiszabott penitenciát.
Lehet, hogy mindezt roppant "elegánsan" tette, de a kínosan fenntartott PC imázs a min elnökségi teljesítmény szempontjából szerintem meglehetősen irreleváns.
...szánom magunkat, hogy még mindig úgy beszélgetünk, hogy nem tételezzük fel a másikról, hogy képben van azzal kapcsolatban mi történt ebben az országban és kik azok akik jelenleg a politikai palettán hatalombírtokot egymás között cserélgetik.A kartell mutyi szisztéma mára leleplezőtt...ehhez csatlakoztak a csatlakozók...és ebből akarnak kimaradni a mást akarók....ennyire egyszerű...
A többi merő intelektuális szószórás...melynek a célja az eredeti indokok szándékok leplezése, a tisztességes ember LÁTSZATÁNAK fenntartása egzisztenciális útkeresés...ma már senki sem naiv...na jó még vannak néhányan, egyre kevesebben.
Aki elment az elment, aki eladta azt amilye volt az eladta...vissza út nincs!

Belüről soha nem épül MÁSSÁ (ahhoz képest ami volt) egy korrupt,születése pillanatában torz emberi szervezet ...ehhez külső hatások szükségesek...a változás csak a rothadásra korlátozódhat-történelmi példák sokasága bizonyítja ezt....kár ezzel kapcsolatos hamis és egyébként tartalmilag teljesen üres magyarázatokat gyártani a mandátumok megtartás miatt Nemecsek Ernőnek öltözni....e helyett elég lesz az "ÁRULÓ vagyok mert a világ ezt díjazza s mára ÉN beláttam, hogy nem lesz más..ÁLTALAM semmiképpen"-t gyakorólni miközben csorog a nyál a tükörről....jobb esetben a tükörről csorog....
zipe moha
nem feltétlenül adták el magukat, csak annyira tárgyalni akartak, hogy ezért kiléptek. Hogy tárgyalhassanak. Kérdés hogy kinek a nevében, hiszen a tárgyalási pozíciójuk eléggé kétségessé vált, a levegőben lógnak. A kisebbik rossz elvét követik: hamis realisták.

Úgy gondolom, ezzel a szakadással egyrészt az lmp veszített a ballib arcából, másrészt megerősítette a nem megalkuvó imidzsét, és így sokkal inkább képes megint protestpárttá, vagy önálló, "harmadik utat" képviselő párttá válni, otthont adva sok jobboldali identitással rendelkező honfitárs szavazatának is, aki sem a létező bal , sem a jobbra nem akar szavazni.
@aaron.: Az apád fasza káefté.
@Pomme: Volt bármilyen más mérés? Nem volt. Akkor mire tudsz hivatkozni? Semmire.

Nyilvánvaló, hogy egy 5% körüli párt esetében ezres mintából 40 fő lesz az LMP-támogató, ezen nincs mit csodálkozni. Zuglóban, ahol az egész LMP-csapat maradt, saját felmérésük szerint is a támogatóik túlnyomó többsége az összefogást támogatta. Akkor kik is képviselik az LMP szavazókat?

FurMint (törölt) 2013.02.05. 15:53:20

@aaron.: Kiragadva a szövegkörnyezetből, ugye. Ugyanis lentebb olvasható az általad megjelölt linken: a teljes fővárosi frakció, valamint a vidégi politikusok 40%-a és a fővárosi politikusok fele. Tehát a parlamenti frakció több mint fele, a fővárosi frakció teljes egésze. Ja, a párttagság az marad, csak a dolgozó és aktív politikusok mennek. És 84/76 arányban, azaz Schiffer kampánya tényleg a párttagok 85-90%-át győzte meg, ugye, ahogy írtad. Ez olyasféle fideszes számtan már...

FurMint (törölt) 2013.02.05. 16:05:04

@aaron.: Kedves Áron, én speciel Jávorék miatt szavaztam az LMP-re és Schiffer miatt nem léptem be... Akkor mi van? Schiffernek kellene visszaadnia a mandátumát, mert az alapítók többségét sikerült elüldöznie? Nekem meg ez az álláspontom. Nem ahhoz adtam a szavazatom, hogy ezt a harmadosztályú tolvaj csürhét "a faszt is csak szalvétával fogom meg" finnyássággal támogassák. Az ország elsődleges érdeke a rendteremtés, és nem az, hogy Schiffer András és holdudvara emelt fővel hulljon ki a parlamentből.
@iii: "Nyilvánvaló, hogy egy 5% körüli párt esetében ezres mintából 40 fő lesz az LMP-támogató, ezen nincs mit csodálkozni."

Már megbocsáss, de ki csodálkozott ezen? Én csupán annyit állítottam, hogy egy negyvenfős mintán alapulú "kutatás" nem kutatás, hanem egy vicc. Attól a sajnálatos ténytől, hogy ezerből 40 fő támogatja az LMP-t, az állításom semmit sem változik. A 40 fő 40 fő, és vicc továbbra is vicc marad.

"Zuglóban, ahol az egész LMP-csapat maradt, saját felmérésük szerint is a támogatóik túlnyomó többsége az összefogást támogatta. Akkor kik is képviselik az LMP szavazókat?"

Igen, ez egy jó kérdés, amire bármennyire is szeretnétek sugallni, továbbra sem tudjuk a válasz. Jelenleg van egy vicc, illetve egy éppenhogycsak nem vicc kategóriájú "kutatásunk", amiből le lehet vonni a következtetést hogy a zuglói LMP szimpatizánsok jó eséllyel összefogáspártiak. Többet nem.

Reméljük, azért majd az idő megadja a választ.
@iii: Valóban, így is lehet hívni őket, ha neked az jobban tetszik. :o)

Ja és felettébb konstruktív hozzászólásod másik értelmére válaszolva: én is üdvözlöm a felmenőidet ;D

@FurMint: igazad van, a faszt tisztára kell szopni jó gyorsan, úgy ahogy a platformisták is csinálják! :) Hajrá!

@Pomme: én is reménykedek benne, hogy az idő megadja majd a választ erre a kérdésre :)
@Pomme: Nem igaz, ha a felmérés korrekt módon volt elvégezve, a megfelelő hibahatárral a 40 fő is értékelhető eredményt ad. Egyébként meg honnan veszed a 40 főt, csak úgy kíváncsiságból?

Ismétlem, nincs ezt cáfoló felmérés, ez pedig a platformnak ad igazat.

De, tudjuk a választ, csak éppen mismásolsz, mert az fekszik az érdekeidnek.
@aaron.: Kérlekszépen, nem emlékszem, hogy valaha is ilyet írtam volna be blogon, de te nagyon felbasztad az agyamat. Ennyire mocskosan elfogultan ne írjál, mert ez semmivel nem külön a Békemenet álszentségétől. Pontosan jól tudod magad is, meg Schiffer kartárs is, hogy mi a különbség a kft. meg a párt közt, de azért leírod ezt a szemétséget. Undorító.
@FurMint: Ez olyan, mint a kétharmad állandó emlegetése, miközben a Fidesz tudvalevőleg 52%-kal nyert...

A PM-be cca. 150 LMP tag fog átmenni és ezek nyilván az aktív tagok, melyeknek ez becslésem szerint minimum az 50%-a.

FurMint (törölt) 2013.02.05. 18:24:32

@iii: A pontosabban a szavazásra jogosultak 25,7%-val...

@: aaron: akkor ezt meg is beszéltük, ugye? Érv érv ellen.
@iii: Én pontosan tudom, hogy mi a különbség a káefté, meg a párt között, ellentétben Tordai Bencéékkel:
mandiner.hu/cikk/20130129_parbeszed_platform_kft_gyors_cegjegyzessel_inditottak_a_volt_lmp_sek

Érted, nem párt, nem egyesület, nem tökömtudjami, hanem for-profit párbeszéd káefté.

Mocskosul elfogultan? Békemenet? :DDD Nem tudom, hogy sírjak-e vagy röhögjek hogy ilyen dolgokat írsz le, ráadásul egy olyan poszt alá, amiben eddig tartalmilag egyetlenegy dolgot kritizáltál, azt is hibásan, mert nem voltál képes felfogni, hogy mi is van leírva.

De azért köszi, jót mosolyogtam.
@iii: Mi fekszik kinek az érdekének? Ne fárasszál már!

"ha a felmérés korrekt módon volt elvégezve, a megfelelő hibahatárral a 40 fő is értékelhető eredményt ad."

[facepalm] Vazze, annyit elárulok, hogy a hibahatár - s emígy a felmérés korrekt volta - igen erőst függ attól a fránya mintaszámtól.
Egyébként, ha már így belemélyedtünk ki is számoltam, kb 200ezres LMP bázist feltételezve 95%os biztonsággal az "igazság" olyan 30% szélességű intervallumban lehet valahol a mért érték körül. Tehát annyira mégsem vicc, mint képzeltem, mea culpa. (ennyit simán hamisítanak a kutatóintézetek maguktól is)

A negyven főt innen vettem:
nezopontintezet.hu/aktualis/kepviselet-nelkul-maradhat-az-lmp-tabora/
"a magukat LMP-szimpatizánsnak vallók körében; n=40" (a kép alatt)
@aaron.: Örülök, hogy ilyen jó kedved van, csak az okát nem látom. A kft. nem a párt, ezt olyan kurva nehéz felfogni? Más párt nem alakított még kft.-t? Noch dazu a kft.-t nem a platform, hanem két magánszemély alapította. Kinek mi köze hozzá? Aztán az is el lett mondva jó párszor, hogy miért volt erre szükség, de persze ez falra hányt borsó.

A posztod pedig tele van szélsőséges, elfogult véleménnyel, erre az eklatáns példa "az Akkoris Kinyalom Bajnai Seggét Káefté". Épp ezért írtam, hogy ez a Békemenet típusú objektivitás álcájába csomagolt gyűlölködés.

Mást azért nem kritizáltam, mert nem fárasztom vele magam. Örülj neki.
"Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. "

Kibirt ez sokkal rosszabb nyolcat is elotte, ne feltsetek ti minket!

Mellesleg, ha a fejetek tetejere alltok, akkor sem lesz meg a kuszob sem meg a libasnak, meg a szethullot zoldszdsz-nek sem. :D :D Mszp-t beszavazzak a budapesti komcsi nyuggerek, a Jobbik is hozza a stabil 1M koruli szavazot, a fidesz pedig vastagon behuzza. A libas orszagosan valahol 2-3% korul fog kikotni.
@Pomme: Ja hogy Nézőpont intézet... Amire én hivatkozom, az egy neten végzett Medián felmérés, jóval nagyobb mintán, amit az LMP saját magának készíttetett. Ez sajnos nem publikus.

Nekem ne nagyon magyarázd, hogy mi a hibahatár, mert hogy piackutató voltam. Természetesen 40 főnél nagyobb, mint 1000-nél, de mégis csak ez egy mérés, és nincs ezt cáfoló másik. Ezt erősíti pl. hogy bármely felmérést nézünk, Bajnai az LMP szavazói körében is toronymagasan vezet mások előtt.
EZ EGY LMP-S BLOG! Eléggé rég óta látszik, TESSÉK MÁR KITENNI EGY NYOMORULT LOGÓT!
Az LMP-nek sincs alternatívája. Hatalomra jut és akkor mi van? Marad minden a régiben, merthogy ez a rendszer és az LMP nem rendszerkritikus párt.
Ma nincs is rendszerkritikus baloldali párt MO-n. Ami valami kicsit is hajaz a rendszerkritikusságra, az a Jobbik. De az inkább ne...
ne izzadjatok már ennyit az egészen. HA lesznek valódi szabad választások, akkor vagy szétaprózodott ellenzék lesz ami az új szabályok miatt kb. egyáltalán nem jut be a parlamentbe, vagy megtörténik a csoda, és összegereblyézik az egyszerű többséget.

Ekkor a különböző 9 évre kinevezett Költségvetési Tanácsok és hasonló szervezetek megtorpedóznak mindenféle munkát, hogy még azelött be kelljen az új kormánynak dobni a törülközőt, hogy Orbánt megbuktatnák a FIDESZ-en belül.

Vagyis ellenzéki győzelem után fél évvel új választások, ahol a rendpárti megvilágosult nép visszaadja a kormányrudat.

De most tényleg: miről folyik itt a vita? Az az elképzelés, hogy az ellenzék összesen szerez majd kétharmadot, és akkor majd megegyeznek egy koalicióban? Nem? Akkor mégis miről? Csak a Házelnök öltönyének a színe nincsen (még) kétharmados törvényben rögzítve. Kár kapálózni, inkább fürödjünk II. Kádár dicsfényében. Ezt akartuk, ezt kaptuk.
@libertard: "Ezt akartuk, ezt kaptuk."

Azert a kurcsany regnalasa utan varhato volt, hogy bosszubol az emberek nagyon meg akarjak majd verni az szdsz-mszp kormanyt, es meg is tettek. Ha Fleto 2006 oszen eltakarodott volna vissza a kurva anyjaba ahova valo, 2010-ben nem lett volna 2/3a a fidesznek - sot szerintem az orszag is jobban allna.
@reszeg tengeresz: Ha Orbánék kevésbé arrogánsak az első ciklusuk alatt, Gyurcsány nem jut hatalomhoz. Bumm, akkor mégis a FIDESZ hibája. Hopp, mégsem, mert a FIDESZ azért nyert elöször, mert a népek utálták a Bokros csomagot. Rohadt Horn!

Ja nem várj, az MDF olyan béna volt, hogy a népet visszakergette az MSZP karjaiba. Akkor az MDF hibája a mostani kétharmad!

Hmm, mégsem, ők a rendszerváltás első pártja... akkor mégis csak a szovjetek tehetnek róla!

Hoppá, azoknak meg mi üzentünk hadat '41-ben.

stb. stb.
@_andris:
Az új választási törvény szülte kényszerlogika miatt (a győztes mindent visz) sajnos igen, tévedsz.
@iii: Ja, hogy piackutató voltál? Hát akkor még nagyobb szégyen, hogy lövésed sincs a mintaszám és a hibahatár közötti összefüggésről. :P
Amúgy ez az egyik legalapvetőbb érvelési hiba, argumentum ad hominem. Azért mert piackutató voltál, sajnos még nem jelenti, hogy konyítasz a statisztikához. Mint azt a mellékelt ábra is mutatja. ;)
@reszeg tengeresz:
"...A libas orszagosan valahol 2-3% korul fog kikotni..."
Ebben szerintem nagyot tévedsz.
"...Ha Fleto 2006 oszen eltakarodott volna vissza a kurva anyjaba ahova valo, 2010-ben nem lett volna 2/3a a fidesznek - sot szerintem az orszag is jobban állna..."
Ebben viszont nem, maximálisan egyetértek.
Sztem már akkor elvált a szar a májtól, amikor Schiffer (OV jogi képviselője) 1 fűszálat sem volt hajlandó keresztbe tenni a Fidesz 2/3-a ellen.
Köszönjük.
@libertard: visszamehetsz egeszen az osrobbanasig is, nem ez a lenyeg.
En arrol beszelek, hogy az a fleto hibaja, hogy ennyire nyert a fidesz! Ezt meg tudta volna akdalyozni meg, de a hatalomhoz valo gorcsos ragazkodasa ezt nem engedte.

Melesleg a kurcsanyit nem a fidesz utan valasztottak meg, hanem valasztasok nelkul szerezte meg a hatalmat az a geci! A masodikat o nyerte meg, ez teny.
@Mpatikus Eszetlenellenes: orszagosan mondtam. Videken az E2014 sehol nincs. Ott csak Jobbik meg Fidesz letezik. Budapesten meg a 7-8% sem elkepzelhetetlen - plane egy szethullott LMPvel, - de videken labdaba se rugnak.
@Pomme: Az ad hominem az nem erre vonatkozik, kevered. És azt sem értem, hogy lesújtó véleményed mire alapozod, semmi olyasmit nem mondtam, amiből azt lehetne levonni, hogy ne tudnám.

Mindenesetre akkor a többi dologban megállapodtunk, köszönöm.
@reszeg tengeresz: Ez nem így van. Jelenleg most országosan 6% körül mérik, az azt jelenti, hogy vidéken is 3-4% az arányuk. A vidék az nem csak a tanyákat jelenti...
Nekem ez az egész LMP történet valójában egy szomorú, kicsit nevetséges tragikomédia.

A legnagyobb baj ezzel az hogy az ellenzéket teszi hiteltelenné mert egyébként sem az LMP sem a belőllük kiváltak gyakorlatilag SEMMIT nem számítanak a választások szempontjából.

Lehet álmodni valami nagyon másról de ha majd felébredünk rá kell jönnünk hogy csak az egyébként okkal sokak által nem szeretett mszp és szórványai fognak kormánytváltani és senki más. Sem most de még 2018-ban is. Ez van a többi csak álmodozás...
@iii: igazad van, az ad hominem inkább a hiteltelenítésre használatos forma. Ez inkább tekintélyelvű, ad verecundiam. A többiben megállapodtunk.
@iii: hat, attol fugg, melyik meri. De amugy, legyen igazad. Legyen 6%. Azzal, hogy is lesz a Viktor megdontve? A fidesz-jobbik egyutt tuti, hogy meg lesz megint 2/3, tehat itt maximum arrol beszelunk, hogy az 1/3 vajon egy partbol, vagy kettobol fog allni. Kurcsany elintezte, hogy 2018-2022ig ne nyerhessen mas csak a fidesz. Es az a hibbant tulmozgasos idiota meg mindig nem tud eltunni, meg mindig rontja a levegot mindenhol!
@rockjano: Ezért alakult meg a PM, hogy ez ne így legyen.
@Mpatikus Eszetlenellenes:
""...Ha Fleto 2006 oszen eltakarodott volna vissza a kurva anyjaba ahova valo, 2010-ben nem lett volna 2/3a a fidesznek - sot szerintem az orszag is jobban állna..."
Ebben viszont nem, maximálisan egyetértek. "

Ez egy népszerű állítás, csak nem sok köze van a valósághoz. Pont Gyurcsány lemondása után állt be Fidesz a kétharmados pályára, ahogy ez a közvéleménykutatásokban is lehetett látni. Egyébként az MSZP-nek 2006 őszén, 2009 tavaszán sem volt és most sincs épkézláb miniszterelnökjelöltje....
@reszeg tengeresz: Még sehogy, ez nyilván kevés. De nem most vannak a választások. Az, hogy az 50% bizonytalan hogy dönt, az csak jövőre derül ki - talán.
A poszt egyébként e bloghoz méltóan szinvonaltalan. A szerző érzelmileg kb. egy 6 éves gyerek szintjén lehet.
Én igazából azt tartom megdöbbentőnek, hogy az itt hivatkozott kutatás szerint az LMP szimpatizánsok kb harmada az MSZP-t is vállalható alternatívának tekinti. Ők nem tudom elképzelni, melyik csatornát nézik...

Jah, hát és az eljövendő tárgyalások a kiugrottak és bajnaiék között, az is egy szép menet lesz. Elméletben minden könnyű, de ha belegondolok, hogy mondjuk Oszkó Scheiring támogatásával csusszan vissza a miniszteri bársonyszékbe, az azért egy több, mint egy pikáns sztori. És hány ilyen lesz még.
@aaron.:

"szerepet vállalt Gyurcsány kormányzásának egyik legsötétebb időszakában,"

Jellemeznéd röviden azt a legsötétebb időszakot?
@Hóember: "Ők nem tudom elképzelni, melyik csatornát nézik..."

Pl. az amelyen kiderül. hogy Fidesz van hatalmon és éppen ezerrel ámokot fut...
A FIDESZ nem is kívánhatna jobb ellenzéket hatalmának megerősítésére, mint a Schiffer-féle LMP-maradék.
@MolnarErik: Mit kellett volna tennie? Összeborulni a szocikkal 2010-ben, mikor azok először megkörnyékezték a néhány eleve esélytelen kerületben nagyvonalúan visszaléptetett jelöltjeikkel? Mert ugye a kétharmad ellen tenni, az valami ilyesmi lett volna. Legalábbis szoci fórumozóktól ezt olvasom azóta is, akik erre fogják a kétharmadot, és nem arra, hogy minden hitelét elvesztett pártjuk egyszerűen megszűnt ellenfélnek lenni, és a Fidesz ezért simán hozta a 2010-es választást.
@iii: persze, de mondjuk a tulzottdeficit eljaras alol kikerulve kicsit koltekezve - rezsicsokkentes, nyugdijemeles, miegymas - jovore szerinted melyik iranyba fog dolni a merleg?
Szerintem jobban tennéd, ha már most szednéd a sátorfádat. Nem átmenetileg, hanem végleg.
@Hóember:

"mondjuk Oszkó Scheiring támogatásával csusszan vissza a miniszteri bársonyszékbe,"

Mi is a baj Oszkóval? Az, hogy az üzleti szférában már bizonyított, amikor kormányzati funkciót vállalt? Hogy nem megélhetési közszolga, mert a magánszaktorban a sokszorosát keresi meg? Hogy pár halovány befeketítési kísérleten kívül a korrupció vádja meg sem érintette? Hogy mindig felkészülten, világosan, logikusan beszél?

Tulajdonképpen mi is?
@Thelonius:
Késő bánat ebgondolat, de elmélkedjünk rajta.
HA Gyurcsány a beszéd kiszivárogtatása következményeként pár napon belül lemond, (nem bizonygat, csak lemond), MAJD ezt követően maga teszi közzé a teljes anyagot a kommentárjával, miszerint a szoci komisszároknak nincs alapjuk csak élősködni az országon, tenni is kellene valamit , nemcsak tollasodni...

NOS ebben az esetben az ELSŐ olyan politikus lett volna, aki valódi, a következményekkel szembenéző és mondataiért, tetteiért FELELŐSSÉGET vállaló (már-már hiteles... sic!) emberként jelenhetett volna meg 2009-ben.
Nem mellesleg megújíthatta volna a szocialista pártot, melyre ez a mai napig erősen ráférne. Lett volna rá nem kevés vevő, s OV nem nyerhette volna soha ennyire agyon magát.
Szerintem...
@Hóember: Ebben az a fura, hogy az eddigi mérések azt mutatták, hogy az LMP szavazóinak nem kell az MSZP. Ezért talán meg kellene várni, hogy vajon tényleg megindul a tábor Jávorékkal, vagy Schiffernek lesz igaza, és a többség tényleg más politikát akar, nem újra a szocikat. 1-2 hónap és választ kapunk rá, addig nem érdemes ezen vitatkozni, mert mindenki tud olyan mérést hozni, amiből ha egy-egy számot kiemel, akkor az neki nagyon jó.
@Mpatikus Eszetlenellenes: Ha 2006-ban lemond, hol jelenne meg 2009-ben?
2008-ban, tehát Gyurcsány alatt az MSZP pl. Ipsosnál 20%-on is állt. A lemondása óta nem tudod ezt a szintet elérni, pedig egy jó ideje az MSZP erősödéséről beszélnek.
@Thelonius: "2008-ban, tehát Gyurcsány alatt az MSZP pl. Ipsosnál 20%-on is állt."

A választáson meg kapott 19-et. Tehát elmondható, hogy a szoci tábor alatta fogyott le elég csúnyán. Ez a lényeg, nem a mi lett volna. Nem mondott le, és ez Orbánnak lottóötös volt.
Szerenád Schifferhez: Te vagy a fény az éjszakában...
@Scagnetti: 20% a teljes népességen belül, nem biztos szavazóknál... A szoci tábor Medgessy alatt elfogyott, Gyurcsánnyal visszajött, 2006 után hezitált, 2009-ben lelépett és azóta sem akar igazán visszatérni...
Na ezek szerint Matolcsy lesz a jegybankelnök.Game over..
@schgabor: Egyetértek és drukkolok Nektek.
@ob.szerver: Helló, tőled is kérdezhetném, hogy melyik csatornát nézed?
Ki mondta, hogy bármi baj van oszkóval?
Azt látom, nagy fan vagy, így feltételezem, hogy tisztában vagy az oszkó féle gazdpol iránnyal. Most nézz utána a Scheiring félének, és a kettőt vesd össze. Van az összeborulós dolognak némi pikantériája?
Na ugye.
Ez volt műsoron, nem más.
Tessék figyelni a képernyőt, mielőtt betelefonálunk.
@Thelonius:
Nem egy rugóra jár az agyunk.
Hol jelenne meg 2009-ben?
Egyszerű. 2006-ban lemond, egy bizonyos szavazói kör összes kaján örömével , DE egy bizonyos szavazói kör (bizonyos) elismerésével. Próbál a pártban mozogni, s ha nem megy akkor 2007-8-ban alapít új pártot.
Igy jelenhetett volna meg...
@Thelonius: mert azok elvesztek. Nagyon sokunkbol Jobbik szavazo lett, a masik fele meg egesz egyszeruen kihalt a szavazoknak. Szo szerint kihalt.
@_andris: A következő szavazásnál a zemberek arra fognak szavazni, akiben az Orbánt leváltó erőt látják. Ha sok kicsi lesz, az csak OV-nek fog kedvezni. Amúgy is felé lejt alaposan a pálya, úgy szerkesztette a nép köztársasági elnöke át a választási törvényt és körzeteket.
@iii: Figyu én imádom nézni a végtelenül szimpatikus Karácsony Gábort az Olgánál, egyébként meg a Schiffert sem tartom buta embernek és tisztelem is.

A lényeg az hogy ez az egész egy vihar a biliben.

Sem az LMP sem a kiváltak soha annyira nem fognak megerősödni hogy komoly politikai tényezők legyenek.

Hogy miért nem az jó kérdés, nagyon problémás a magyarok lelkivilága lehet majd néhány évtized múlva ez változik de egyenlőre az egész sokkal inkább egy szomorú tragikomédia és nem más.
@reszeg tengeresz: És akkor tök jó lesz, a nyuggerek és lógósok országa leszünk, aztán majd győzzétek eltartani őket (mert aki aki még dolgozni tud, és nem tetszik neki az unortodoxia, az nem kér még négy évet a Fideszből, inkább lelép).
@Thelonius: Teljes népességen belül 20%-ot tényleg csak az Ipsos mérhetett, náluk valahogy mindig kicsit jobbak voltak a szocik, mint másoknál. Kb. mint a Nézőpont esete Viktorékkal.

A valóság meg az, hogy fél évvel a szocik győzelme után a Fidesz tarolt az önkormányzatin, majd utána az összes rendes és időközi választáson is. Lehet próbálkozni ezt úgy magyarázni, hogy Gyurcsányt kihagyjuk belőle, csak épp nem lenne igaz. Neki ebben óriási szerepe volt. Azt meg a legvadabb rajongóin kívül nagyjából mindenki belátja, hogy 2006-ban egy ekkora hitelvesztés után csak a lemondás volt az egyetlen elfogadható lépés. Onnantól bármi, ami tőle jött, a legnagyobb elutasítást kapta. Egy miniszterelnöknek, ha van benne belátás, ezt tudomásul kellett volna venni. De nem volt.
@Hóember:

Schering számára nem az az opció, hogy a saját gazdpol irányvonala valósul-e meg vagy valaki másé, hanem az, hogy a szakadároknak a választók 2%-át kitevő táborával - ami akár a mérleg nyelve is lehet - Oszkó mellé állnak vagy Matolcsi mellé. Így már nem egy pikáns a sztoriról, hanem egy racionális döntésről van szó.
@Airgüzü: Csak egy nagyon széles és nagyon mély összefogásnak lehet esélye. Az sem gond ha most még sok dologban nem értenek együtt. A lényeg a kommunikáció, a látszat.

A Fidesz azért maradt erős mert cselekvőképesnek látszanak. Ha rosszul is csinálják de legalább úgy tűnik hogy VALAHOGY tudják csinálni. Az ellenzék meg nem. Ha lesz annyi bölcsesség bennük hogy a komoly összefogás látszatát keltsék legalább akkor Orbánél simán leválthatóak ha nem akkor nem.
Ekkora zagyvaságot régen olvastam.
@ob.szerver: És kurva jól herflizik!!!!
Politikusnak kötelezővé tenném a zenélést... :-)
@Thelonius: Miért Kiss Péter nem volt az? Hehehe
@Scagnetti: Hát igen, nyilván most sokkal jobb irányba haladnak a dolgok, mint 2010 előtt. Ha a szocik szarul kormányoznak, akkor kijár NEKIK büntetésül az, h a MAGYAROKNAK 1 még szarabb kormánya legyen. Hát az LMP tényleg jól megbüntette a szocikat, köszönjük.
@aaron.:

Bullshit, mit? Meg az apádfasza, az.

Itt egy felmérés amit kizárólag LMP tagok és szimpatizánsok töltöttek, nulla külső beleugatással:

docs.google.com/file/d/0B6E6gDXRqhFSeDIzc0hFUzd1SWs/edit?usp=sharing

Szoktasd magad a gondolathoz. Közben próbáld elképzelni a jövőt, ahogy pl Zuglóban Várnai, Vida és Barta odamegy az utcán az eddig őket támogatókhoz és belemondja az arcukba: le vagytok szarva, nálunk ez a részvételi és bázisdemokrácia: megkérdezünk róla mit akartok és baszunk képviselni.

Elképzelted? A szavazóbázis reakcióját is? Akkor látod az őselepmé jövőjét, négykával vagy anélkül.
@ob.szerver: Ettől még a sztori igencsak pikáns, hiába csűrjük-csavarjuk. Olyannyira, hogy továbbra is nagyon kíváncsian várom az összeborulás gyakorlati megvalósítását.
@Scagnetti: A valóság az, hogy a többi kutatónál is jobban állt az MSZP Gyurcsány regnálása idején mint most. Ami Gyurcsány idején minimum volt, az most kb. a maximum. Pedig állítólag Mesterházy talpra állította a pártot. Csupán a neten is elérhető felmérésekre utalok, de megértem hogy nehéz a számokat megemészteni, könnyebb rizsázni...
@rockjano: Egyetértek! A kabátra kell varrni a gombot, s nem fordítva! Aki reálisan látja a dolgokat, s ebben az országban él, az tudja, bármennyit is loptak a Gyurcsányék (meg a többiek eddig), az Orbán féle bagázsnál mindenki csak jobb lehet. Ki merem jelenteni, hogy ez a hatvanas-hetvenes évek óta a legszégyenteljesebb kurzus, a legantidemokratikusabb, legönkritikátlanabb, legarrogánsabb kormány, amely a legarcátlanabbul gyűr mindent maga alá, amit csak tud. Szóval: 1. Feladat: leváltani a Fideszt, 2. utána lehet marakodni, könyökölni, szétválni, smárolni, bevenni, kirekeszteni, kiléptetni stb. Aki ezt nem látja át, az nem itt él, annak a ködös máz elhomályosította a tekintetét.
@MolnarErik: Először is, mint direkt kiemeltem, 2010-ről beszélünk, mikor is egy Lehet Más a Politika nevű, vadonatúj pártnak azt a kérdést kell feltennie, hogy összeállhat vajon azokkal, akiket éppen akkor a szavazók nagy többsége el akar hajtani a vérbe.

Szóval 2010, nem 2013. Nem mindegy. 2010, mikor is nem a Fidesz nyerte hülyére magát (nem sokat nőtt a táboruk 2006-hoz képest), hanem az MSZP veszített el mindent, egyébként megérdemelten. Ezekkel kellett volna akkor összeállnia egy pártnak, amely megújulást ígért? És vajon ki várta volna el ezt tőlük? Az LMP-sek biztos nem. Megmondom, az MSZP szavazótábora, rajtuk kívül senki. Ahogy most is azok várják el tőlük.

Mellesleg az MSZP gyakorlatilag nulla erősödését látva (és tudva, hogy alkalmatlanságuk a Fideszéhez mérhető) most sem jobb ötlet semmivel. De három éve még rosszabb ötlet lett volna. Ha megteszik, akkor már rég nincs LMP.
@poszt: "Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. Még négyet nem."

Na tehát: a helyzetet nem egy párt, nem egy ember, nem a saját elveink, hanem az ORSZÁG szempontjából nézzük. Ez a fenti kiinduló mondat rendben van.

Onnan aztán már csak egyetlen egyet kellene gondolkodni, ami már neked nem megy: Orbán elküldése nem kell, hogy jelentse az MSZP vagy Bajnai bejutását. Először kétharmadra van szükség a lószar eltakarítására: az ORSZÁGNAK van szüksége erre a kétharmadra, nem egy pártnak, vagy valakinek. Arról kell megegyezni, hogy ez a kétharmad úgy álljon fel, hogy mindenki fog mindenkit, tehát a választás után rögtön alkotmányozás, utána pedig nem lépek be a kormányba (akárki is alakítsa), és jöhet az új választás.

Aki ezt a kétharmadot nem akarja megadni, az mind az ORSZÁG ellen van. Te is.
@Scagnetti: "Onnantól bármi, ami tőle jött, a legnagyobb elutasítást kapta."

Igen, láttuk. A magyar inkább a saját küszöbére szart 2008-ban, csak Gyurcsánynak rossz legyen. 2010-ben még egyet odaszart. most meg csodálkozik, hogy nem Gyurcsánynak bűzölög, hanem neki. És még most is a Gyurcsányt hibáztatja érte. Ennyi esze van, ezt is érdemli.
@Thelonius: Én is láttam felméréseket, elég sokat, és azt is, ahogy Gyurcsány idejében elolvadt a szavazótábor, és jöttek a vesztes választások. Ezt persze nehéz elfogadni annak, aki hívőként rajong Gyurcsányért, de mindegy. Az MSZP 2006 óta van szopórolleren, és ha jól emlékszem, akkor és még utána is sokáig Gyurcsány volt a miniszterelnök és szoci főmufti.

Hogy Mesterházy sem tudott ezen javítani, azon ugye nem csodálkozik egyikünk sem? Pont olyan alkalmatlan, mint a pártja. Egyetlen esélyük az, ami akkor a Fidesz egyetlen esélye volt. Ahogy akkor az MSZP küzdötte le magát, most a Fidesz teszi. Ha elég mélyre jut, akkor nyer az MSZP, egyébként meg nem, ilyen egyszerű. Új szavazókat szerezni ezzel a bandával nem lehet.
@is: Nem kell sajnálni a Ferit, volt vaj a füle mögött.

De ha nem is lett volna, egy jó politikus akkor is belátja, hogy mikor kell félreállnia. Még ha ezt nem is érzi igazságosnak, akkor is meg kell tennie, mert ő leváltható, a nép viszont nem. És a nép nem fog alkalmazkodni hozzá. (Valamiért úgy érzem, ez pl. meglepetés volt Gyurcsány számára.)
@Scagnetti:

"Az MSZP 2006 óta van szopórolleren"

Nem, 2004-óta. 2004-ben két év szakadatlan (megalapozatlan és nagyon káros) osztogatás és példátlan reáljövedelem emelkedés után az MSZP szinte biztos vesztese volt a 2006-os választásnak, amibe Medgyesy bele is bukott. Ekkor jött Gyurcsány aki vesztes helyzetből fordított, úgy, hogy nem bontotta ki az igazság minden szeletét, de legalább nem ígért 14. havi nyugdíjat.
@Scagnetti: Dehogy láttad :) Az MSZP 2006-ot is elbukta volna Gyurcsány nélkül. Ezek tények, megpróbálhatnál érzelmektől mentesen néha megbírkózni velük... Aztán lehet hogy vitapartner is lehet még belőled...
@Thelonius: "Az MSZP 2006-ot is elbukta volna Gyurcsány nélkül."

Ez miben cáfolja azt, amit mondtam? Semmiben. A 2006-os választás utáni időszakról beszélünk. 2006-ot valóban Gyurcsány hozta nekik, és egészen a nyár végéig úgy is tűnt, nyerő ember. Csak aztán jöttek az adóemelések majd Őszöd, és akkor fordult meg minden. A nyerőember hirtelen a másik oldal legnagyobb aduja lett. És azóta is az, ezért emlegeti állandóan a Fidesz. Nekik addig jó, míg az ellenfeleikre ráhúzható Gyurcsány.
@aaron.: Karacsony mondjuk az ATV-ben tokeletesen kifejtette, hogy JELENLEG miert van egyaltalan ez a Kft cucc, de te szard csak le, mondjad a bolcset, boffentve, torokbol.
@ob.szerver: Megyó legalább annyira az SZDSZ-be bukott bele, de végül is mindegy, az biztos, hogy az MSZP akkor leszálló ágban volt, majd Feri megjelenése után emelkedett. És jól is állt 2006 közepéig, de ezt feljebb már leírtam.

"Ekkor jött Gyurcsány aki vesztes helyzetből fordított, úgy, hogy nem bontotta ki az igazság minden szeletét, de legalább nem ígért 14. havi nyugdíjat."

Ígért helyette adócsökkentést. De ez is tökmindegy. Nem számít, hogy a 14. havi nyugdíjat vagy az adócsökkentést nem tartod be, egészen addig, míg nem nyersz választást. Ha viszont megnyered, és úgy nem tartod be, az már számít, és 2006 után ebből jöttek a problémák.
Közben nagyon elmentünk offba, és késő is van. Jó éjt mindenkinek!
@gigacherry: dehogy lep. Ugysem lesz olyan, hogy elmegy minden munkakepes ember. Nem kell ilyen baromsagokat vizionalni.
@Scagnetti: Nem az Öszöd volt a forduló,aki figyelemmel kísérte az eseményeket, az láthatta hogy az MSZP nem bírta eldönteni mi legyen, akartak is reformokat meg nem is, meg is szabadultak volna Gyurcsánytól, de nem tudtak mitevő legyenek nélküle. Ez a patthelyzet volt amely felőrölte a pártot. A gyurcsányozós, lottóötös elmélet szerint az MSZP-nek most jól kell állnia. Mivel nem áll jól, talán ideje lenne eltöprengeni az elmélet helyességén. Vigyázat, egy elmélet felülvizsgálata még nem jelenti azt hogy Gyurcsány rajongónak kell lenned, csak annyit hogy gondolkodnod kellene :)
@Scagnetti: Ennek a posztnak nem is volt témája, így nincs is off :)
"Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb reményének kulcsa most Schiffer András kezében van. "

Ez ám a kölői túlzás!

Schiffer örülhet, ha sikerül összegrundolni 5%-ot a parlamentbe jutáshoz. Ennél többre sem ő, sem a maradék pártja nem számíthat

A pártnak nincs fajsúlya, Schiffernek nincs karizmája. Ezzel együtt jobban megérdemelné a bejutást, mint a Libajnai-Gyurcsányhaver rablópáros
A poszt egy része rendben van, tekintve a tényt hogy a két nagy párt egymást támogatva, színlelt szembenállással lerabolják az országot. Viszont az LMP-től várni megoldást, vagy némileg a 4K!-tól rossz nyomvonal. Ez újra oda vezet hogy amit nekünk, a népnek kell, kellene megtennünk, újra áthárítanánk valaki másra. Demokráciát a nép tud létrehozni, sem az LMP, sem más szervezet nem teheti meg, akármennyire is következetesen tesz lépéseket (amiben egyet értek a poszttal, az LMP a hitelesség mentén masíroz). A változásnak alulról kell elindulnia.

Itt a részletesebb leírás:

www.kibulizottorszag.net/
@schgabor: Én az LMP-re szavaztam, és éppen ti képviselitek azt, amire én akkor szavaztam, nem a "maradók". Szóval hajrá :)
@Szélmalomharcos:
Az, hogy a kulcs Schiffer lenne, nincs ellentmondásban azzal, hogy az 5 %-ért kell küzdeniük.

Nem ellentmondás, csak rendkívül lehangoló és jól jelzi a helyzetet, a demokrácia-, nyugatellenes komcsi média szerepét és törekvésének irányát, annak "eredményét".

Nem olvastam minden kommentet, de nem találtam választ arra a kilépők szimpatizánsaitól, hogy a mandátumot - azaz a lóvét - meg a pozíciót megtartani, nem visszadni a szervezetnek, amelyiktől kapták és amelyiknek a többségi véleményét most elutasították, az nem több ocsmány lopásnál. A hazai közvéleményt is minősíti, hogy nem veti meg, nem köpi szembe az ilyen alakokat.
@Szélmalomharcos: "A pártnak nincs fajsúlya, Schiffernek nincs karizmája. Ezzel együtt jobban megérdemelné a bejutást, mint a Libajnai-Gyurcsányhaver rablópáros "

Légy oly kedves soroljad már, hogy miket loptak, jó? De tényleg! Csak mert Bajnai havi 1 Ft-ért vállalta a munkát, még a végkielégítését is eladományozta, és abban az 1 évben még csak pályázatok kiírására és megnyerésére sem volt ideje. Az államadósság meg nem azért nőtt, mert ők ellopták, hanem mert volt 13. havi nyugdíj, meg egyéb olyan jóléti kiadások, amik mögött nem volt fedezet. Tehát ha a tolvajokat keresed, vagy inkább úgy mondva, akiknél a "lopott" pénz eltűnt, akkor nézz a nagyszüleid szemébe. Esetleg még le is hazaárulózhatod őket, ha az megnyugtatja a lelked. Elvégre a te nagyszüleid. Néhány tanár, orvosok béremelése. De persze ne menjünk ennyire előre, várom a listát, a csontvázakkal együtt! És akkor már tudunk konkrétumokról is beszélni. Persze a világért sem szeretnélek kizökkenteni egy kényelmes, populista prekoncepicóból, csak azért mégis járjuk körbe a tényeket.
Az megvan, hogy Hagyót Bajnai alatt kapták el? Csak, hogy tisztázzuk ezt is. És előre szeretnék bocsájtani egy fontos dolgot: Bajnai csak azzal a feltétellel vállalta a posztot, ha az MSZP szabad kezet ad neki, és nem pofáznak bele a munkájába. Nem lövöm le a poént, hogy ezt most miért írtam ide, de van egy olyan érzésem, hogy erre a mondatra még vissza fogok hivatkozni és az sokkal jobban veszi ki magát, mint ha ott írnám le először :D Szóval, listára fel! :) Egyébként is, simán lehet, hogy én rendelkezek kevés információval :)
"Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. Még négyet nem."
Dehogynem. Ki fog birni.
Muszáj lesz, sajnos.
@fchris82: populista prekoncepcióról írni úgy hogy populista médiagesztusokon lelkendezel... havi 1 Ft:) a Széchenyi imitátor:)
@fchris82:

Egy kis adalék, ha valaki eddig nem olvasta volna:

atlatszo.hu/2012/10/15/kis-oligarchatarozo-bajnai-gordon/

Egyedül a Dataplexen szakított vagy 3 és fél milliárdot a Kóka-Bajnai-Gyurcsány trió
@Pepibubó: "a mandátumot - azaz a lóvét" Természetesen a maradók esetében szó sincs a lóvéról...
Lehet hogy neked ez újdonság lesz, de a mandátumot a szavazóktól lehet kapni, nem szervezetektől...
@Pepibubó: "Nem olvastam minden kommentet, de nem találtam választ arra a kilépők szimpatizánsaitól, hogy a mandátumot - azaz a lóvét - meg a pozíciót megtartani, nem visszadni a szervezetnek, amelyiktől kapták és amelyiknek a többségi véleményét most elutasították, az nem több ocsmány lopásnál. A hazai közvéleményt is minősíti, hogy nem veti meg, nem köpi szembe az ilyen alakokat."

Keveritek a szezont a fazonnal. Először is, ugyan LMP-re történt a szavazás, de valójában itt mindenki elvek mentén szavazott, nem a pártok, máshogy mondva, nem "márkára" szavaztak az emberek, név nélkül!

Én az LMP-re szavaztam, de azon belül engem most éppen a "kilépők" képviselnek, mert nem bírom az egysíkú fafejűséget, amikor rugalmatlanul képtelen vki felismerni, hogy átmenetileg szövetségre kell lépni a siker érdekében. Mondok is egy példát: II. világháborúban szerinted a szövetségesek szívesen léptek frigyre Sztálinnal? Nyilván nem! Szükséges volt? Igen. Ez politika, ahol az egyik fél igencsak gátlástalan. Be lehet állítani Schiffert is "idiótának", de nem akarom, csak gondoltam hozok rá példát. A célok ketté váltak. Schifferék elvek mentén mozognak, a kilépők pedig célok mentén. Lehet az elvek fontosságát hirdetni, én meg csak simán szeretném, ha a jelenlegi brancs, ostoba alkotmány, és durván bekorlátozott alkotmánybíróság megszűnne. Mármint a korlátozás.

A fenti, 90%-os támogatottsága Schiffernek, mérési adatok nélkül is megmondom neked, hogy oltári kamu. Ez biztos. Nem tudom, hogy kinek nagyobb, de ennyire biztosan nem aránytalan! Ezt onnan is lehet tudni, hogy mennyire felugrott az e14 támogatottsága, amikor létrejöttek. Sokaknak kurvára tele van a hócipője ezzel a bagázzsal, és mivel minden féket kiiktattak, mindent kb kétharmados többségbe betonoztak, ehhez egységes ellenzéki fellépés kellene, és ki kellene jelenteni, hogy ezt a pofátlan idiotizmust nem tűrheti senki! Ezt kellene. Szerintem. Meg még szerintem sokan mások szerint is. Jávorék szerint is. Schiffer meg elmegy elméleti filozofálgatásba. Ezt az egészet meg úgy beállítani, hogy csak hatalomra akarnak jutni... Aki ilyet képes leírni, már bocsi, de az hülye. Ha szándékosan csúsztat és túloz, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért. Akkor az utóbbi esetben szöveg- és valóságértelmezésbeli problémákkal küszködik, hagyja meg a blogírást másnak.

Szóval ismétlem: "nem visszadni a szervezetnek, amelyiktől kapták és amelyiknek a többségi véleményét most elutasították"
A szervezet a szavazóktól kapta a felhatalmazását, majd 2014-ben eldől, hogy ki mellett állnak többen. Én jelenleg biztosan nem Schifferékre fogok szavazni, és még az is lehet, hogy nem a kilépőkre. De az utóbbi, csak lehet.
@Szélmalomharcos: Nevetséges egy menedzsert oligarchának nevezni. Ez a Mong akár LMP-s is lehetne :)
@dr kotász: "populista prekoncepcióról írni úgy hogy populista médiagesztusokon lelkendezel... havi 1 Ft:) a Széchenyi imitátor:) "

:D Valóban, teljesen igazad van! Sorry.
@aaron.:

Szeretném leszögezni, hogy tiszteletreméltó célnak tartom azt, amit az LMP választott: úgy ítélik meg, hogy a kétosztatú politika szekértábor-logikájának meghaladása, a cél, hogy az LMP „távol tartsa magát a korrupt politikai panoptikum arcképcsarnokának mindkét szárnyától”, akkor is elsőrendű feladat, ha ennek az az ára, hogy Orbán a helyén marad. Bármennyire is tiszteletreméltó, számomra mégis vállalhatatlan. A vetélytársak közé pozicionáló identitás még nem jövőkép, nem értékrend és nem program. Ebben az identitásban végső soron az ellenségkeresés és a méricskélés lesz a cselekvés alapja, és nem az elvek, nem az értékek. Így a nemes cél, a szekértábor-logika meghaladása sem teljesülhet.

Az LMP 2012. novemberi kongresszusa leszavazott minden olyan javaslatot, mely nyitva hagyta volna a választási együttműködések lehetőségét, beleértve az EVK (egyéni választókerületek) szintű együttműködést (Jobbik nélküli technikai koalíció). Az elfogadott stratégiát sokáig „nem sikerült” a párt vezetőinek egyértelműen kommunikálni, ezért az országos választmány egyértelműsítette a helyzetet januárban: az LMP novemberben elhatározott stratégiája kimondja, hogy jelenlegi parlamenti pártokkal nem kíván választási együttműködésre lépni. A kérdést a párt újra kinyitotta 2013 januárjában, amikor a kongresszus leszavazta a Párbeszéd Magyarországért azon javaslatát, mely szerint teremtsük meg a kétpólusú kormányváltás és egy új alkotmányozó országgyűlés feltételeit, az LMP kormányzati szerepvállalása nélkül. A 2013. januári kongresszuson a Párbeszéd Magyarországért támogatta Elek István kompromisszumkereső javaslatát is, mely szintén önálló listát és egyéni választókerületi együttműködést tett volna lehetővé, azonban a kongresszus ezt is elutasította. A párt, melynek jobboldalával szemben a párt baloldala mellé kerül még a nagyszerű Elek István is a szövetségi politika kérdésében, ott talán nem a párt baloldalának kompromisszumkészségével van a baj. A lényeg tehát, hogy az LMP világossá tette, hogy a kormányváltás érdekében semmilyen választási együttműködésre nem hajlandó, még egyéni választókerületi szintű együttműködésre sem. Ezzel az LMP nemet mondott a kormányváltásra is.

Azok az értékek, melyek miatt én az LMP megépítésében részt vállaltam, a szabadság, az igazságosság, és a fenntarthatóság védelme, csak akkor képviselhetőek hitelesen, ha részt veszünk Orbán rendszerének megdöntésében. Ha az igazságosságot egy politikai közösség komolyan gondolja, ha hű akar maradni magához, akkor nem nézhet bután maga elé („középre”), amikor az általa vallott értékeket a fennálló politikai rendszer totálisan tagadja. Saját önazonosságunk, erkölcsi integritásunk védelmében kell részt vennünk Orbán rendszerének megdöntésében. Az LMP azonban saját értékei helyett a középre pozicionált elitellenes identitását választotta.

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38012/az-lmp-nem-vesz-reszt-a-szovetseg-a-valtozasert-targyalas-sorozatban/

www.168ora.hu/itthon/meg-mindig-egymashoz-allnak-legkozelebb-110021.html
@Szélmalomharcos: "Egy kis adalék, ha valaki eddig nem olvasta volna:"

Ennyi??? Ez baromi kevés lesz, olvasd már el a hozzászólásokat is légy szíves a cikk alatt, én is hozzá szóltam. A legrosszabb cikk, ami vha lejött az atlatszo.hu-n, nagyon gyenge lábakon, kissé hiányosan. Már-már méltánytalan az egész oldalhoz. Vmit még szedjél össze :D Néhány csontvázat is, én már lassan 3 éve könyörgök értük, mert ugye a Fidesz azzal dobálózott nagyon sokat és még egy se került elő. Mentse már meg vki a becsületüket, a végén még azt fogom hinni, hogy hazud(t/n)ak éjjel-nappal.
Minek az LMPről egyáltalán beszélni? Ott végzi mint a DK.
@dr kotász: Azért jegyezzük meg, hogy ezek azért elég fontos gesztusok, amit akár a jelenlegi gárda is gyakorolhatna, mégsem teszik meg, ők inkább növelték a saját fizetésüket, miközben a tanárok most éppen durván kevesebbet kapnak: index.hu/belfold/2013/02/05/bercsokkenesek/ . Szóval mint emberek, azért hitelesebbnek tűnnek, pláne úgy, hogy egy miniszterelnöki fizetés 800 000 Ft volt akkor, ha jól emlékszem. Tehát ez a "gesztus" olyan 10-12 millióba fájt neki, ami jog szerint jár neki, és senki számon sem kérhette volna rajta, ha nem így tesz.
Szóval azért annyira nem elhanyagolható gesztus szerintem, pláne úgy, hogy ő maga ezt nem hangoztatja.
@Szélmalomharcos: 3 és fél milliárdot VALAKI. Bajnai vezérigazgató volt, nem tulajdonos, ő tehát nem. Nyilván pártok igen, de az meg megint Puch László és Simicska Lajos. Tudtommal Gyurcsány és Puch nem szívbéli barátok, Simicskát meg te sem gondolod. Szóval mi marad abból, amit mondasz? Nem sok.

Ezzel szemben pl. a székházát, na azt eladta a FIDESZ. A milliárdos adótartozását, azt szépen eltöröltette (hosszú bájtok éjszakája). A kormányzást 2010-ben sikerült egy olyan vasútfelújítási projekttel kezdeni, amiben vagy 30 milliárd a felesleges, tehát ellopott pénz. És ez nem a Margit-híd, amelyből mindketten loptak, ez már csak a FIDESZé.

Most nem sorolnám tovább.
A part az nem KFT.

A KFT az korlatolt felelossegu tarsasag.
A part az korlatlan felelossegu tarsasag.
@fchris82: "Szóval azért annyira nem elhanyagolható gesztus szerintem, pláne úgy, hogy ő maga ezt nem hangoztatja."

Miért hangoztatná? Megteszik helyette épp elegen. Ez egy rákfene hogy a két ellenpólus népszerűséghajhász marketingfogásait hasonlíthatják jobb oldal vagy bal oldal elvakult hívei. Mindkét oldallal kapcsolatban lehetne felhozni népszerű intézkedéseket amit aztán a másik oldal elkezd gyalázni, a lényeg hogy a híveik és szinte az egész nép állandóan mszp-fidesz törésvonal mentén legyen aktivizálva. A bajnai hívők ellenségképe a fidesz, jobbik. A fidesz és jobbik hívőknek bajnai, mszp az ellenségképük. Valójában az igazi ellenség a fidesz, mszp, e14, jobbik nevű csoportosulás.
@is: Ezzel szemben pl. a székházát, na azt eladta a FIDESZ. A milliárdos adótartozását, azt szépen eltöröltette (hosszú bájtok éjszakája). A kormányzást 2010-ben sikerült egy olyan vasútfelújítási projekttel kezdeni, amiben vagy 30 milliárd a felesleges, tehát ellopott pénz. És ez nem a Margit-híd, amelyből mindketten loptak, ez már csak a FIDESZé.

Most nem sorolnám tovább.

- Ne is sorold azt sorold milyen státuszban vannak a fenti ügyek (pletyka, feljelentés, nyomozás, vádemelés, ítélet)
"Letisztázódott, hogy ki kivel van, ki az, aki pusztán a hatalomra éhezik, és ki az, aki talán még a választóit is merészelné képviselni némely ügyben."

Az ellenzéki pártok szavazóinak óriási többsége együttműködést akar 2014-re. Ergo ezen pártok szavazóit is képviselik az ellenzéki erők, mikor leülnek a tárgyalóasztalhoz.
@fchris82:
Ennyi??? Ez baromi kevés

Bírósági ítéletre hivatkozni a laikus félrevezetése, semmi egyéb. A bíróság nem azt vizsgálja egy sajtóperben, hogy megtörtént-e a sajtóban a politikus terhére rótt cselekmény (magyarán nem tényállást vizsgál), hanem azt, hogy alkalmas-e a jó hírnevének a megsértésére

Ha igazad volna, akkor Szekeres nem kárhoztatható Veszprém megyei titkárként a komenista időkben általa képviselt dolgokért, Bajnai nem felelős a Hajdú-bét-ben semmiért, Gyurcsány nem plagizált, Hagyó is benyújthat még kártérítési igényt, ha ígyhaladnak a dolgok. Hadd rakja már össze mindenki maga, hogy mit gondol, és ne állami hivatalok mondják meg a tutit!

Nem vagyok alapból LMP-fan, de bennem tiszteletet ébreszt mindenki, aki kiáll az elveiért, mint ahogy most Schiffer teszi. És megvetem a csúszó-mászó tekergő nyaloncokat, akikkel tele a magyar közélet már évtizedek óta

Annál meg már végképp nincs szánalmasabb, mint amikor valaki a kétszer elrágott szart kínálgatja hogy tessék, ez ám az égi manna, mert végigment már egyszer Gyurcsány, egyszer meg Bajnai belén
@Szélmalomharcos: "aki kiáll az elveiért, mint ahogy most Schiffer teszi."
Schiffernek nincsenek elvei, csak felismerte a lehetőséget: ha kedveskedik a fidesz csalódott analfabétáinak, elegendőt tud gyűjteni hogy nagy embert játszhasson.
@Thelonius: Elég sok karaktert pazaroltok nem létező pártokra és halott emberekre....:OOO
@Zuckerbrot: Gondolom te sem tudod mit akartál mondani...
@rockjano:
"Lehet álmodni valami nagyon másról de ha majd felébredünk rá kell jönnünk hogy csak az egyébként okkal sokak által nem szeretett mszp és szórványai fognak kormánytváltani és senki más. "

Bajnai úgy öszetörte a Skodájában az orrával a kormányt, hogy azt tényleg cserélni kell. Ennyi lesz a váltás, nem több
@is: kb. valóban ennek kellene lenni egy reális és előremutató forgatókönyvnek. De Magyarországon belátásra, józanságra nem lehet számítani - sajnos.
@ob.szerver: Talán az hogy nem az ország érdekében dolgozik, pl. MALÉV...@Szélmalomharcos: Egyértelmű hogy, Schiffer akit én nem kedvelek, de becsülöm azt, hogy tartja magát az elveihez, akik elmentek, azok meg megélhetési politikusok...
Kár tépi a szátokat..és "okosakat" mondani.
Röviden kell mondani:
1. aki nem összefogásban támadja az Orbán Banditákat, a Nemzeti suttyó újabb hatalmát segíti. ( a csaló saját választási törvénye miatt).
2.Lehet hogy felesleges is bármilyen összefogás,bármilyen próbálkozás, mert ez a Rohadék Nemzeti Szar Banda elcsalja a választást...pl.a " nem tudni mennyit számolnak (a "fizetett" és megvezetett és " megcsinált" szavazónak) a határon túlról....és egyéb utaztatási csalással és " láncszavazással".
4. Utána lévő napon lehet gondolkodni egy napig, hogy mit csinálsz hülye magyar választó:
a.) Vagy elindul a " megsemmisítő Elzavarása a Gazember Fidesz Bandának és illegitimnek nyilvánított "győzelmének" valamint a Totális Diktatúra megakadályozása....és egy ideiglenes kormány felállítása..és új választás (kizárva a jobbik csürhét és a Fidesz Birkákat. )
b. vagy megtapsolni a Totális Diktatúrát és feudalizmust és a csaló, tolvaj, hazug korrupt..Bandának Ebben az esetben minden további párt működési funkció megszűnik...ÉS GYORSAN ELHAGYNI AZ ORSZÁGOT mert csak a fizetett seggnyalók maradnak itt.....akik alattvalókánt hosszú évtizedekre a seggnyalásból és alamizsnából éldegélnek halálukig.

Ebben az esetben a
Ebben az esetben minek itt a zöldekről...a 2-3 százalékos Schifferről, vagy 4K ról Bajnaiékról, Mesterházi , Jávorról beszélni..ESÉLY SINCS A PARLAMENT, MAJD TOTÁLIS DIKTATÚRÁT MEGDÖNTENI, vagy demokratikus úton leváltani.
a Fidesz Maffia a lopott pénzből megveszi kilóra a szavazókat( a szegényeket és határon túli "szegényeket" ...mert ott mindenki szegény:)))...és az elég neki.
@libertard: „Mindinkább meggyőződöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
„…el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új a nap alatt!

„A szegény emberből támadott elnyomója a szegényeknek hasonló a pusztító esőhöz, nem hágy kenyeret” (Példabeszédek 18/3 – a szocializmus megerősítette e tapasztalatot!)
„Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. - privatizáció)
Tegnap ROMÁNUL Bégettek Gyulán.
Románokat hoztak a fasiszta Bayerék:))) húúúúúú. A Fizetett "szegény" Birkák:)
Birkamenet Gyulán:

-Tudsz bégetni?
-Nem-
-és pénzért?
-Beeee-e-e-e
Maradó vagyok, de a fenti szöveg stílusa kiábrándító, főleg a blog eddigi írásait ismerve.
Mennyi szájtépés azon, hogy x db ZS kategóriás (igen-igen, burkolt :) pártból lett x+1. Ez a két párt együtt se fog annyi szvazatot kapni mint a nácik. De még az is lehet, hogy az E14-gyel együtt sem. Szar ez a demokrácia amikor nem a demokratákat akarja a nép.
@felcsutisuttyo: kezeltesd magad. Kiabalhattok, mint Kun Bela az illegalitasban, hala Istennek, az embereknek van eszuk, es ertik, hogy baloldalra nem szavazunk. Nem fogtok nyerni, mert gatlastalanok, erkolcstelenek, es hiteltelenek vagytok. Hazudtatok ejjel es nappal. Es meg most is hazudtok. Alaptalnul vadaskodtok, pletykakra alapoztok. Remelem nem alszotok jol, mert azon forog az agyatok mit lehetne meg kitalalni, amit eddig nem hazudtatok. LOL, hajra....
@vazallus: vagy te ertelmezed rosszul ki a demokrata, es mi a demokracia.
Szép öcsém, be' nagy kár...
"Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. Még négyet nem."

dehogynem.
nem kibírja, örül neki.
fel alá vonulgatnak a kedves vezető képével.
"Schiffer az LMP egy részével, ... viszont a hitelességük nemcsak stagnált, de hatalmasat ugrott azzal, hogy végig következetesen ..."

ezzel lesz akár 1.5% is. büszkén kell kiesni a parlamentből.

az LMP-re nem az "emúnyócé megagyurcsán" habzó szájú idióták szavaztak, hanem azok akiknek nem kellett az mszp és a fidesz sem, pédául a párt néküli liberális gondolkodású emberek.

ezek orbántól sokkal jobban hánynak mint a szociktól, és ha valaki látványosan nem akarja orbánt megbuktatni akkor szavazni sem fognak oda.

marad a sötétzöld 1.5%
@Thelonius: Ezzel az a baj, hogy az átlagos szavazót nem érdekli egy párt belső vergődése. Ők csak a pártot megszemélyesítő arcot figyelik. Gondolom hallottad már, hogy vezérkultusz. Ezt egyesek szeretik kizárólag a jobboldalra jellemző dolognak beállítani, pedig baloldalon is épp annyira jellemző, csak ott karizmatikus vezetőnek hívják, mert ez szebben hagzik, mint monduk a vezénylő tábornok. Pedig ugyanarról van szó. A nyáj akkor béget együtt, ha megvan a pásztor, aki irányítja őket. Gyurcsány személyében ez megjelent 2004 végén, csakhogy le is járatta magát 2006-ban. (Hogy erről mennyiben tehet az MSZP, azt először is évekig nem is emlegették baloldalon, mert csak a Fidesz volt megnevezve bűnösként, másrészt nem is különösebben érdekelt senkit.) Az, hogy a maradását annyira erőltette, csak tovább rontott a helyzeten, és egyértelmű ajándék volt a Fidesznek. Ez egyben válasz arra is, miért áll ma is ugyanúgy az MSZP. Nem találták még meg az új "karizmatikus vezetőt", pedig a hívek nagyon szeretnék már.

Egyébként abban igazad van, hogy a későbbi töketlen MSZP-t látva lehet, hogy tényleg nem mentek volna azzal sem semmire, ha Gyurcsány lemond. Lehet. De ezt akkor senki sem tudta, és az, hogy meg sem próbálták, nagy hiba volt. Ezzel azt kommunikálták, hogy csinálhatunk bármit, nem vállaljuk érte a felelősséget.
Jó a posztíró, maga fogalmazza meg Schiffer Szalámigyáros elvtárs küldetését, az LMP AZ ELLENZÉK ELLENZÉKE!
@Anyád, a szúnyogok!!!:

Az utolsó bekezdései pedig egy az egyben a Fideszes álomvilágot vázolják fel, a Fideszes szatelit Schiffer elvtárs 2 fős frakcióval megmenti 2014ben Magyarországot a végromlástól, a parlamentben.

Szánalmas.hu.
@aaron

Rettentő együgyű az érvelés, nagyjából az ötvenes évek szintjén tart. Aki Schifferért él hal, az faszagyerek, aki meg nem, az egy bunkó. Mondjuk, egy demokráciában egynél több pártot illik választhatónak elfogadni - és ez Magyarországon sincs másképpen.

Természetesen Schifferék mozgalma összességében jelentéktelen volt, és az is marad. Nem csak a 2%-uk miatt, hanem azért is, mert azon túl, hogy "mi még nem loptunk (ui.: tehát most mi jövünk)" nem volt semmi mondandójuk.

Egyébként pedig, a köv. választás arról szól, hogy Orbán megy, vagy marad. Semmi másról, kár erőlködni (magad is írod, még 4 év rablás nem fér bele). Azokat a választókat, akik nem akarják, hogy Ovi menjen, a FIDESZ képviseli. Az összes többinek összefogásra van szüksége. Ennek fő akadálya ma Schiffer. Tehát: kit képvisel az LMP?

Így van. Na látod. Ha sietsz, még leérsz Gyulára békemenni.
Jó poszt. Nem tudom, mi lesz a schifferi LMP-ből, de személyemben legalább egy olyan szavazójuk volt 2010-ben, aki soha nem szavazna semmilyen, az MSZP-vel kokettáló együttműködésre.

Ha önállóak lesznek, jó eséllyel számíthatnak rám (a posztban kifejtett okokból), bár ideológiai és programpontok tekintetében szinte nulla az átfedés a nézeteink között.
Mindig öröm egy ilyen "majd-én-megmondom-a-frankót, mert-csak-az-az-igaz-és-egyetlen, amit-én-mondok" stílusú bunkót olvasni, és hangosan felnevetni a számára egyetlen lehetséges jövőn, hogy micsoda háborús, élhetelen lesz itt minden, ha nem az ő óhaja teljesül!

És bizonyára hatalmas demokratának is képzeli magát, miközben kívánsága, leghőbb vágya egy totalitárius közösség megteremtése, ahol csakis azok parancsolhatnak, akiket ő alkalmasnak tart.

Olyan demokrata, ahol két dolog közül lehet választani: Schiffer vagy külföldre menekvés.

Az ilyen ember valójában a legszélsőségesebb, olyasféle, mint akik 1933-ban tőlünk kicsit nyugatabbra győzelemre vittek egy bizonyos pártot, nagyon-nagyon hasonló eszmékkel, és ismert eredménnyel.

Nos, aaron, javaslom ne várj a választásokig, hanem csomagolj nyomban, és fuss innen messzire! Mert itt semmi szükség nincsen az ilyen szélsőségesekre!
@Scagnetti:

" Gondolom hallottad már, hogy vezérkultusz."

Nevezd a nálunk jobban ismert nevén: Sztálinizmus.
@Scagnetti: "Ezzel az a baj, hogy az átlagos szavazót nem érdekli egy párt belső vergődése. "
Ez nem így működik - az átlagos szavazó ha azt érzékel hogy egy párt belül vergődik, legyint és nem szavaz rájuk.

" Ők csak a pártot megszemélyesítő arcot figyelik. Gondolom hallottad már, hogy vezérkultusz."

Ez egy végtelen leegyszerűsítés, a vezérkultuszhoz propagandagépezet is jár. Ilyet Gyurcsány esetében hol láttad? Vezérkultusz esetén mikor van a folyamatos monnyon le?
inkább sötétség van annak az alagútnak a végén.
sajnos...
@felcsutisuttyo: Te aztán erted, hiszed és gyakorlod is a demokráciát. Ha nem tudunk győzni, zárjuk ki az ellenfelet! Ez igen! Na, még csodálkozol, hogy Schiffer miért nem közösködik ezzel a proli bandával?
@Thelonius: "Ez nem így működik - az átlagos szavazó ha azt érzékel hogy egy párt belül vergődik, legyint és nem szavaz rájuk."

Ahhoz, hogy ezt érzékelje, valamilyen szinten tájékozottnak kell lennie. Ez a szavazók többségére nem igaz, csak a jelszavakra figyelnek meg a vezérre.

"Ez egy végtelen leegyszerűsítés, a vezérkultuszhoz propagandagépezet is jár. Ilyet Gyurcsány esetében hol láttad?"

Népszavában, Atv-ben, Klubrádióban, stb. Nem kell annyira lesajnálni a szoclib médiát, működik az még ma is.

"Vezérkultusz esetén mikor van a folyamatos monnyon le?"

Most is van, akkor is volt. Csak mindig a másik oldal hívei mondják. A saját hívek meg azt mondják, hogy Hajrá Viktor vagy Hajrá Feri.
@Firk:

"Schiffer miért nem közösködik ezzel a proli bandával?"

Hehe, de hisz Schiffer elvtársnak nem kell közösködnie prolikkal, PROLIIVADÉK!
Igaz, hogy mára kapott egy kis dzsentri mázt.

Akárcsak a Fidesz szarból, mocsokból, istállóból, putriból, disznóólból Kádár által kivakart vezetősége.
Csodálom egyes PMP-sek részéről ezt a vak hitet az ellenzéki kétharmadban, alkotmányozásban, új választásokban, stb., egyelőre egyszerű matematikai többségük sincs. Oszt ha jövő ilyenkor is ez lesz a helyzet, akkor bizony négy évet le kell ülni a Parlamentben, ellenzékben, vagy kormányon. Jávor és Karácsony beül Gyurcsány és Schmuck közé, kemény csapat lesz. Ja, és ha Gyurcsánynak esélye lenne önállóan bejutni, ne legyenek kétségeink, ’a megállapodás csak az aláírás napjára szólt.’ Egy saját frakcióért még a jelenlegi anyósát is…
@kentersturz: Nem lesz se alkotmányozás, se új választás. A 2014-es szavazás négy évre szól, tehát az LMP esetében eleve az volt a kérdés, hogy akarnak-e hozzájárulni egy újabb négy év szoci kormányzáshoz.
@Scagnetti: No de a PMP is azért alakult, hogy 'az együttműködést kihúzzák a szocik seggéből' :)
@kentersturz: Erre kb. nulla esélyük van. Ha a Fidesz le lesz váltva, akkor egy döntő többségében szocikból álló kormány lesz utánuk. Csak az MSZP-nek van pénze, aktivistái, szervezete és mellesleg támogatottsága. Nem fogják átadni a hatalmat senkinek. (Bajnainak sem.) És főleg nem írnak ki egy új választást, amit akár el is veszíthetnek.
@Scagnetti: Stimmt, de akkor mire gyúrnak sharingék?
Mondja már meg valaki, miért nem az a lényeg, hogy melyik pártnak mi a gazdasági programja? Mitől fog ez az ország felemelkedni? Mert a gazdaság jelenleg döglődik, ez biztos, és bevallom, én az LMP programjában nem igazán olvastam semmi kézzelfoghatót.
@Scagnetti:Ja de unalmas ez a minden és mindenki egyforma csak én vagyok a helikopter hozzáállás. a szavaidból kiderül hogy a baloldali médiába bele se néztél sem az előző sem a mostani ciklusban. Az hogy egy párt megosztott, nem szokott titok lenni, az MSZP vergődése, az SZDSZ-es viták címlapokon voltak. Elég volt a a fő címeket megnézni és a átlagszavazó máris mondhatta- ezek is csak veszekednek. Minden vezetőnek vannak hívei, Schiffernek is, még a Mesterházynak is. Ahogy Merkel, Cameron, Hollande, Sarkozy stb. esetén is . Mégsem lehet mindegyikre mondani hogy ááááá vezérkultusz öcsém, mert ez egyzerűen szinvonaltalanság.
Kétféle politikus van.
Első csoport: Kiss, Józsa, Varga, Balsai, Cséfalvay, Bajnai, Kovács (K., kakaóbiztos). Nem mondanak vadakat, de elalszol tőlük.
Második: Lendvay, Vadai, Gyurcsány, Vona.
Kinyílik tőlük a bicska a zsebedben.
@Thelonius: "a szavaidból kiderül hogy a baloldali médiába bele se néztél sem az előző sem a mostani ciklusban."

Ismét tévedtél. Régen is elolvastam jobbos és balos újságokat is, pont azért, hogy lássam mit hazudnak. 2006 után a balos sajtó jelentős részét a tehetetlenségüket leplező írások tették ki. És persze azok, amelyek próbálták a kormány hibáit is az ellenzékre kenni. (Nem mondom, hogy a Fidesz nem tett alá a szociknak ott, ahol csak tudott, de az nevetséges volt, ahogy mindent rájuk akartak kenni.)

"Minden vezetőnek vannak hívei, Schiffernek is, még a Mesterházynak is. Ahogy Merkel, Cameron, Hollande, Sarkozy stb. esetén is . Mégsem lehet mindegyikre mondani hogy ááááá vezérkultusz öcsém, mert ez egyzerűen szinvonaltalanság."

Persze, hogy nem. Ha jobbos az illető, akkor vezérkultusz, ha balos, akkor karizmatikus vezető. Gondolom, láttál te is Gyurcsányt imádó birkákat a DK műsorain. Áruld már el miben különböznek az Orbánt imádó birkáktól? Mert a szövegük ugyanaz, az áhitatuk szintén. Akkor mégis mi a különbség?
@schgabor: Labdába se fogtok rúgni, ha nyernétek, hidd el le van már osztva a dolog, ha meg igen... akkor gondolkodj el arról, hogy 2010-ben miért kaptatok szavazatot. Schiffernek van gerince és ezt becsülöm benne.
@felcsutisuttyo: Jó, hogy írsz ide, minden hozzászólásod plusz egy szavazat Viktornak, ha megkérdezed miért akkor annál is sötétebb vagy mint ahogy írsz.
@Anyád, a szúnyogok!!!: Te vagy a másik értelmiségi, a suttyó mellett...
Nos, nem igazan ertek egyet a poszttal. Mar ott elbukott, hogy az LMP-re szavazok a Gyurcsany-Bajnai parost akartak elkergetni. A tobbseg szerintem ugyanis meglehetosen prgmatikus, es a sajat bolodgulasat nezi. Nem erdekli, hogy milyen lobogokat lengetnek, hogy elvakult fanatikusok milyen rigmusokat kiabalnak, es hogy milyen eszmekkel probaljak oket bombazni a politikusok. Megnezi mennyi a keresete, mennyi a kiadasa, lesz-e munkahelye a kovetkezo par evben, tud-e lakast venni, milyen iskolakba mehet a gyerek, es eszerint dont. Az LMP-re szavazok tobbsege nem akart a toketlen MSZP-re szavazni, de a populista hatalomehes FIDESZ-re sem. Ez ilyen egyszeru. Leszarjak a zold programot, nem hippik, es nem erdekli oket a belso hatalmi harc sem. Igazabol a legtobb embert az sem erdekelne, ha a politikusok valamennyit lopnanak, amig az nem irrealisan magas, es nem a nyoldik bort huzzak le roluk. amig az emberek boldogulni tudnak, addig minden mast leszarnak. Eddig a legpragmatikusabb ember Bajnai volt, aki valamelyest konszolidalta az MSZP elkurt dolgait. A FIDESZ egyelore csak rontott a helyzeten, az LMP-nek meg programja sincs, azonkivul vezeto part nem nagyon lehet. Igy azoknak, akik akkor az LMP-re szavaztak most nem marad mas, mint egy nagyobb ellenzeki formaciora szavazni.
@schgabor: Kívánom, hogy azt a sok szép és jót, amit hiányoltál az LMP-ből, megtaláld az új barátaid ie. Bajnai, Kuncze, Fodor, Schmuck, Bokros, Gyurcsány, stb. között.
Én örülök az LMP szakadásának!
Eddig nem tudtam kire szavazzak, de most már tudom!! A Schiffer féle LMP megtartotta magát, és nem hajladozott összevissza. Jó, hogy Jávorék kiléptek , azzal ahogy kilépnek, bizonyítják újfent, milyen gerinctelenek!!
És menjenek csak Gordon hoz meg millához! Ez együtt 2014, milla, vagy a Jávorák ugyan azt a pár száz ezer embert fedik le.
Sok ember van akinek elege van ebből a kormányból is, de nem azt tartja megoldásnak, hogy szavazzuk vissza azokat akik 8 évig csinálták rosszul!
Mert tényleg új kell, és nem visszatérni a régi rosszhoz! És ezt soka gondolják így!
És Schiffer sem egy szent, de ő kitart valami mellett, és nem nyalta be ezt a demagóg propagandát, hogy aki nem fog össze bárkivel Orbán ellen, az Orbánnal van!!
Én nem vagyok Orbánnal, de nem fogok bárkivel összefogni, pont azért, mert akkor a mókuskerék menne tovább!!
A Schifferéket nagyon nem kell temetni, egy szavazójuk biztos van már, de szerintem még sokkal többen is vannak, akik tényleg változást akarnak, és azalatt nem azt értik, hogy jöjjön újra Gordon meg Mesterházy, meg ezek vissza!
Engem nem érdekel ki jobber vagy baller vagy zsidesz vagy cigó! Mind itt élünk és együtt kéne élni nem egymás mellett és főleg nem egymás ellen!!
Ezt se ballib oldal se a jobb oldal nem oldotta meg eddig, sőt csak rombolta!
Ezért én nem kérek belőlük, hanem olyan emberek kellenek akik kitartanak az elveik mellett akkor is, mikor minden irányból támadják, mert nem nyal semerre sem.
@irógép: Alapvetoen egyetertenek a gondolataiddal, de politikai szempontbol nezve eselytelenek. A rajuk szavazok legfeljebb azt mondhatjak majd "en gerinces emberre szavaztam!" aztan ugyanugy beledoglik az allandoan novekvo arakba, adokba, csokkeno berekbe stb. Hiaba, emeltfovel kell tudni megpusztulni...
@schgabor:
Tök jó, hogy kiléptetek, így most már nyugodt szívvel tudok az LMP re szavazni!
Ti meg nőjetek össze az elmúlt 20 év többi bűnöseivel, akik pont annyit tettek az ország szétrombolásáért, mint Orbán!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Miért, ha visszaszavazod azokat akik 8 évig bizonyították az alkalmatlanságukat, lesz munka meg ilyenek??? Nem!!
Max az emberek ideológiai igény lesz kielégítve! Ugye a saját ideológiáddal sokkal megbocsájtóbb vagy! Lásd most a fidesz szavazók! Sosem lesz béke és rend, mert megy az adok kapok! Se itthon , de a világban sem!
Nem volt béke soha, és nem is lesz, valaki mindig rá akarja erőltetni az akaratát vagy érdekét valakire!
És igen én most már úgy látom az életet, hogy legalább az ember gerincesen pusztuljon meg, még ha vesztesen is, mint gerinctelenül az én én akaratomat és ideológiámat rákényszerítve másokra!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "A rajuk szavazok legfeljebb azt mondhatjak majd "en gerinces emberre szavaztam!" aztan ugyanugy beledoglik az allandoan novekvo arakba, adokba, csokkeno berekbe stb. Hiaba, emeltfovel kell tudni megpusztulni..."

Az MSZP visszahozása elvezet minket az áremelésektől, fizetéscsökkenéstől mentes paradicsomba? Ezt nem lehet biztosan kijelenteni (és eddigi munkásságukat látva eléggé valószínűtlen), akkor miért is kellene ezt tenni?
@irógép: @Scagnetti: Nem ertem miert jon mindkettotok az MSZP-vel. Megegyszer: Bajnait es szakerto kormanyt szeretnek, mert ugy lattam, hogy azalatt az egy ev alatt tobbet hoztak ki az elbaszott het evbol, mint a FIDESZ kormany az elmult idoszakban.
OFF: Azért érdekelne, hogy kik ork bán emberei... Gondolom van pár, akik megfelelő utakon nagy zsét kapnak az új, kvázi ellenzéki pártok alapítására.

Uff!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Azért, amit feljebb is írtam. Ha kormányváltás lesz, az egy szoci kormány eljövetelét jelenti majd. Egyedül ők vannak helyzetben, nekik vannak aktivistáik, pénzük, kiépített szervezetük és szavazótáboruk. Komolyan azt hiszi bárki, hogy engednek valaki mást kormányozni? Legyen az Bajnai vagy bárki más? Ugyan!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Nem ellened mondom, amit mondok.
Az a bizonyos Bajnai féle szakértői kormány, sokak által nagyon szépen emlegetett dolog! Igaz nekem akkor 20 ezerrel csökkent a havi keresetem, de nem ez a lényeg.
Az előtte lévő 7 évben az akkori kormány, olyan helyzetbe hozta az országot, hogy vagy csőd vagy egy nagyon kemény IMF hitel. Nyilván az utóbbi lett. Ennek nagyon kemény feltételei voltak, ezt Gyurcsány nem merte bevállalni főleg 0 népszerűséggel.
Ekkor jött Gordon, és végre hajtotta azokat a nagyon kemény megszorításokat amiket meg kellett tenni! Nem is tehetett mást! Oké azt megtette, és közben emberileg is próbált normális lenni!
Csak az egy kényszerhelyzet volt, amikor mást nem is lehetett volna tenni, és egy olyan kényszerhelyzet, amit az akormány idézett elő amiben előtte bajnai is komolyan részt vett!
Szóval ezért nem kell elájulni attól, amit Bajnai megcsinált! Nem is tehetett mást, csak azokat az intézkedéseket Ferenc már nem tudta volna megtenni, annyira zeró volt a tolerancia iránta.
És az az egy év nekem pont annyi pénzt húzott ki a zsebemből kb., amennyit a mostani ügyes kormány kihúzott eddig!
Csak a mostani kormányt elvakultan utálok erre már valahogy nem emlékszenek!
@Scagnetti: Ez valoban meg nyitott kerdes, erre meg varok, vajon benyeli-e az MSZP, hogy mas kormanyoz, es megelegednek par jelentektelenebb hellyel cserebe a tamogatasert, vagy esetleg sikerul-e mas modon ringbe lepni Bajnainak.
@irógép: Lehet nezni igy is, de gyakorlatilag mindenre ra lehet fogni, hogy "kenyszerhelyzet", ami a mostani kormany meg is tesz. Naluk minden lepes kenyszerhelyzetbol fakad, valahogy megsem eloremutatoak. Mellesleg ez a kormany nekem pl. lazan kivett a zsemembol 2,8 millat
a poszter saját vágyait vetíti a jövőbe..
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Tavaly a szocik kiadtak egy programot. Kivételesen el is hiszem, hogy amit abban írtak, az a szándékaikat tükrözi, mert passzol ahhoz, amit előtte is csináltak. Vagyis átlagbértől felfelé adóemelés, nyugdíj szent és sérthetetlen és hasonlók. Vagyis ugyanaz az inaktívak kitömésére építő, dolgozókat elűző, adócsalásra ösztönző politika, amit előtte is folytattak.

Bajnai elképzelései nem egyeztethetők össze ezzel, ezeket az MSZP sosem fogja támogatni. Ezért nem tudom elképzelni, hogy még ha együtt nyernének is, akkor is működőképes kormányt tudnának alkotni együtt. Tűz és víz a kettő. Az egyiküknek mennie kell, és az erőviszonyok alapján ez nem az MSZP lesz.
@Scagnetti: csak az egykulcsos adóhoz:
tegye fel a kezét az a vállakozó, aki az egykulcsos adó bevezetése miatt a bérét felemelete.
@is: így igaz végre egy tisztességes vélemény
@dolgozni kék: Ezt passzolom.

Az biztos, hogy az egykulcsos adóval (illetve az adójóváírás megszüntetésével) sok melóssal kibasztak csúnyán. Nekem úgy tűnik, a 100-200e között, vagyis átlagbér környékén keresőkkel a Fidesz azért baszik ki, mert szegények, és ezért leszarják őket, az MSZP meg azért, mert nekik ezek már gazdagok, és vissza kell őket húzni az alacsony keresetű prolik közé. Akármelyik fog kormányozni 2014 után, a (bejelentetten) dolgozóknak szopás lesz.
@Scagnetti: Az eladósodást vizsgáló parlamenti bizottság előtt Gyurcsány, arra a kérdésre, hogy hová lett az az írtózatosan nagy pénz amit felrántottak, azt válaszolta, hogy ott van az a nyugdíjakban és az autópályákban. Nem emléxem, hogy Bajnai valaha is nyígott volna miniszterként ez ellen az öngyilkos gazdaságpolitika ellen.
@Scagnetti: Igen, de azert fontolra kell venni, hogy az MSZP egy bukott, kiegett, hitelet vesztett part. Bajnia nelkul orulnek, ha parlamentbe kerulhetnek. Bar jelen esetben, illetve a jovot elnezve, igazabaol, ha valaki nem ketharmaddal nyer, akkor mindegy is, hogy ott van, vagy sem.
Az LMP nem lopott, csalt, hazudott mint az eddigi kormányzó pártok!
Miért nem hiszed el, hogy el kell szakadni a két moslék párttól, a fidesz-szociktól?

Ha nem lesz IMF megállapodás, Varga Mihály miért nem takarodik, miért élősködik rajtunk?

Lenne még itt pár kérdés a telefonadó és az áthárított bankadók mellett:

- Hol van feltüntetve a villanyszámlán a világcsúcs fideszes 27%-os ÁFA miatti többlet-teher összege mind havonta, mind éves összesítéseben?

- Hol van feltüntetve a boltokban az élelmiszerek, a ruhák, a benzin, a vonatjegy, MINDEN árcéduláján a 27%-ra emelt ÁFA miatti többletteher?

- Hol a kötelező autóbiztosításon feltüntetve, hogy az új fidesz-adó, a biztosítási adó miatt mennyivel kell többet fizetni?

- Hol a gyógyszeres dobozokon a felirat, hogy kedves nyugdíjasok, a megszorítások miatt ennyivel kell többet fizetni?

- Hol a fizetési papírokon a kimutatás, hogy a Fidesz miatt, az adójóváírás eltörlése miatt (azaz a bújtatott szja-emelés miatt) ennyivel és ennyivel kevesebbet kaptok?
Hol az éves összesítése annak, hogy mennyivel keresnek kevesebbet?
@kentersturz: Én sem vagyok Bajnai rajongója, de még mindig jobb, mint a szocik. Csak az a baj, hogy Bajnai egyedül nem lesz képes nyerni, ha meg ott van vele az MSZP, akkor tökmindegy.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Igen, de azert fontolra kell venni, hogy az MSZP egy bukott, kiegett, hitelet vesztett part. "

Az.

"Bajnia nelkul orulnek, ha parlamentbe kerulhetnek."

Ez viszont sajnos nem igaz. Van egymillió szavazójuk, akiknek mindegy, mit csinálnak vagy mondanak, rájuk szavaznak.

"Bar jelen esetben, illetve a jovot elnezve, igazabaol, ha valaki nem ketharmaddal nyer, akkor mindegy is, hogy ott van, vagy sem."

Azért ezt sem kell feltétlenül elhinni. Ebben már benne van a mentegetőzés is, hogy mire fogja majd a következő alakulat a bénaságát. A Fidesz bebetonozott emberei nem fogják megkönnyíteni a dolgot, de egy kormánynak akkor is tudnia kell kormányozni. Ha nem megy neki, akkor ne vállalja el! Ha meg elvállalta, akkor ne mutogasson másra, hanem tegye a dolgát! Azért van ott, nem pofázni.
én azt tapasztaltam hogy amikor az Antal és a Csurka a Torgyán és a Kisgazdák a Meggyesi és a Gyurcsány a Fodor és a Kóka összevesztek nem foglalkoztak az emberekkel és az országgal CSAK SAJÁT MAGUKKAL most is valahogy így érzem bár tévednék ezért nem látok kiutat
@Scagnetti: szerintem mindenkinek szopás lesz. Gazdagnak és szegénynek egyaránt.

A Fidesz nagyon sok problémát nem megoldott, hanem elódázott, 2014 utáni időszakra. Pl a gazdag lehet többet visz haza az egykulcsos adóval, de mondjuk, ha van egy vállakozása, akkor annak a működési feltételei rosszabbak leszenek, mert nem lesz akkora kereslet a termékére.
Vagy van egy tekintélyes ingatlan vagyona, az a lakáspiaci trendet figyelve, folyamatos értékvesztésnek van kitéve.
@Scagnetti: Az utolso reszt arra ertettem, hogy jelenleg is gyakorlatilag mindegy, hogy ellenzeki partok vannak-e a prlamentben, avagy sem, es a sulyok-ellenyulyok folyamatos valtoztatasai arra mutatnak, hogy ez meginkabb igy lesz, azaz a jovoben siman csak bekerulni a parlamentbe semmire nem lesz jo.
@irógép:

Totálisan igazad van. Viszont még így is marad egy csapda. Merthogy bármennyire is igaz, amit Schifferékről mondsz, abban a pillanatban, hogy szavazol rá, szándékod ellenére a fönnálló (az egyes pártoktól függetlenül fönnálló) remdszert erősíted. Amíg elég szép számmal gyűlnek be a szavazatok MINDEGY, HOGY KIRE, addig legitim a győztes győzelme, be tudja magát állítani, mint demokratikusan jóváhagyottat. Arra pedig nincs kilátás, hogy Schiffer igy bevitorlázzon a miniszterelnökségbe. Szóval a rá adott szavazat is Orbánt/Bajnait legitimálja a végén. Attól ahol tartsz, nagyon kis lépés csak annak a fölismerése, hogy a 24 éve állított csapdából a kiút kizárólag a mozgalomszerű öntudatos, senkire nem szavazáson át vezet. Ha egyszer ez a banda végképp diszkreditálódik a kollektív szavatmegvonás eredményeképp, akkor nyílhat meg az esély hozzád hasonló gondolkodó emberek által épített új berendezkedés felé. (Vagy valami igazán jelentős, a diákok mozgalmára emlékeztető, de szélesebb alapon álló tömegtüntetés sorozat söpri el őket.)
@dolgozni kék: Jogos. Csak az átlagbért keresők jobban megérzik, mert nekik 10000 forint is számít. Feljebb az ingerküszöb is magasabb. Ettől persze még vállalkozónak sem lesz jó lenni itt. Politikuson és haverjaikon kívül nagyjából senkinek.
@feryke:

És még az is lehet, hogy össze sem vesztek, csak úgy csináltak mintha, hogy ne legyen annyira egyértelmű, hogy maradt az egyárt rendszer. Hihetetlennek tűnhet, de az maradt. 1989 óta együtt csinálják. Mind. A többi szemfényvesztés.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Valójában az ellenzék eddig is csak díszlet volt a Parlamentben. Különösebben egyik kormányt sem érdekelte, mit mond az ellenzéke, azon meg mindig nevettem, mikor valaki az ellenzékre fogta a saját tehetetlenségét.

A lényeg az, hogy ki nyer. Csak sajnos mára már ez is mindegy, mert csak szar és szar között lehet választani.
Én csak azt látom hogy mindenkinek tele van a hócipője.Van akinek a kormánnyal, van akinek az ellenzékkel, van akinek mind a kettővel, és egyáltalán ezzel az egész magyar közélettel.
Figyu:
Létre lehetne hozni egy "nem szavazok senkire" vagy egy "nincs az ízlésemnek megfelelő" pártot. Ide szavazhat mindenki, gyanítom megugraná a 2/3-ot simán.És mi lesz ha megnyeri? Semmi.Nem alakít kormányt, amíg a "nép" SZEMÉLY SZERINT ki nem válogatja a neki tetszőt?Addig meg jöhet a szükségállapot, jobb mint a lövöldözés, és a jelenlehinél sem sokkal rosszabb. Na milyen? Még az is lehet, hogy a színfalak mögül végre előkerülhetnek az országért tenni akaró politikusok!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Persze, ebben igazad van, és nem védem a kormányt.
Mindegy én túl idealisztikus vagyok, vannak sokan akik hisznek Mesterházykban, Bajnaikban, Orbánokban és majd azok megszavazzák a következő kormányt.
Kb teszek rá ki lesz az. Nem lesz jobb semmivel, mivel mi magunk magyarok vagyunk akik nem dolgozunk és adót csalunk ahol lehet! Persze soha nem az egyén, hanem mindig a szemét szomszéd az.
Mi a tíz millió "a szomszédról azt hallottam, de én becsületes vagyok" ember országa vagyunk!
És teljesen mindegy ennek az élén Bajnai vagy ki van.
Németországban lehet balos vagy jobbos kormány, az emberek dolgoznak és nem csalnak, mert tudják így lesz jó és élhető hely!
@hidegkofi:

Nagyon jó nyomon jársz. De párt, szavazat rá ne legyen, előbb írtam miért. A CSAPDA még fönnáll: így nem kiiktatható.

Öntudatos mozgalomra van szükség ami egyetlen dologra irányul, a rendszerváltáskor létrehozott áldemokráciának kollektív szavazat megvonás általi elutasításán. Amikor ez megtörténik, magától fog lebomlani a kötött kényszerzubbony szála.

Nagyon jónak tartom azt a gondolatodat, hogy új embereket ez az átalakulás. a mozgalom fog földobni. Magam is ezt várom. Nem álom már politikusokat, hanem olyan normális, rendes embereket, akik hajlandóak lesznek a politika felé fordulni, anélkül hogy beállnának a már kész sorba. Lebomlás után kazdődhet az újjákezdés, alulról fölfelé. Ez a dolgok titka. Ezt lopták el a magyar néptől 1898 körül. Vissza kell szerezni.
Azt persze elfelejted F&L, hogy bajnai akar lenni az ellenzék vezére. Akkor viszont jobban kell közelednie Jávorék felé, ha közel engedi magához az MSZP-t, az könnyen átveheti a vezető szerepet. Pont ezért fontos Bajnainak a PM.

A PM egyébként a választókat képviseli, az LMP kongresszusán ugyanis 55-45% arányban maradtak alul Jávorék. Ha feltételezzük, hogy a tagság reprezentálja a pártra szavazókat, akkor máris más a kép. Egyébként, honnan veszed, hogy az LMP szavazói nem akarják az ellenzéki együttműködést? Szerintem az arány az, amit a kongresszusi szavazás eredménye is tükröz: egy minimális többség ellenzi az E14-hez való közeledést, és ezért jelentős azok száma/aránya akik együttműködnének.

Persze mindig gyenge anyag az eredmény, ha a szerző indulatból ír...
Az LMP a Fidesz álellenzéke.
Arra volt kitalálva, hogy a szadesz maradék szavazói, akik nem a Bokros után futottak gazdaságpolitikailag, beikszeljék a parlamentbe purhabnak.
Mára kiderült, hogy Schiffer meg a bandája pont nem képvisel senkit és semmit.
A világ legunalmasabb politikai formációja.
Veszélyes szavazatok szivacsa, oszt jó napot.
@aaron.: Hello.

A poszttal nem vitatkoznék, egyszerűen nem látom semmi értelmét, annyira méltatlan az egész. Nem méltó a bloghoz, a szerzőhöz, a 4K!-hoz, és egyáltalán - annyira, hogy ezt még az ide kommentelő LMP-tagok is megírták.

Viszont a személyes megszólítás okán hadd kérdezzem meg, hogy tulajdonképpen mi is a probléma azzal, hogy alapítottunk egy kft-t?
Tökéletesen tudom, mi a különbség párt és kft. között - többek között az, hogy az egyiket egy nap, a másikat több hónap alatt jegyzik be (és ezt a 4K!-sok tudják a legjobban).
Jelzem, minden pártnak van cége, a szerző által hájpolt, hótiszta schifferi LMP szintén a napokban jegyezte be a "Lehetmás Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot". Erre egyébként elsősorban az Állami Számvevőszék javaslata miatt van szükség, mert nem nézik jó szemmel, ha pártok bizonyos típusú gazdasági tevékenységet - pl. telefonflotta üzemeltetést - végeznek. De említhetném a millások NAV-os zaklatását is...

Egyébként az egymillió mikro- és kisvállalkozó országában a "káeftézés" nem szitokszó, maximum az életidegen, a gazdaság működését nem értő és/vagy politikailag erősen motivált értelmezők fülében lehet az.

Ha politikai vitáink vannak, akkor azokat játsszuk le, de ne ilyen béna álügyekkel operáljunk! Köszi.
@Tordai Bence:

Szervusz Bence,

Maradjunk annyiban hogy ez a poszt nem a káeftézést kritizálta, hanem azt, hogy egy for-profit káeftét alapítottatok, azon kívül SEMMIT. Örülök, hogy tudod mi a különbség egy társadalmi szervezet és egy kft. között, és azt is tudom, hogy előbbi alapítása jóval időigényesebb.
Csupán azt nem értem, hogy a cégalapítás helyett, mellett, miért nem foglalkoztok (előbb) egy társadalmi szervezet, egyesület, párt, vagy tudom is én mi megalapításával, a helyett, hogy a (saját magánvéleményem szerint) jogtalanul megtartott mandátumok és az értük járó fizetés mellett még a frakció fennmaradásáért, azért járó pénzekért, átnevezéséért (WTF???) folytattok szélmalomharcot. Mindezt két elutasító kongresszusi döntés után.

Tehát: nem azt kifogásolom, hogy csináltatok egy Kft-t, hanem azt, hogy csak azt csináltátok, és jelenleg csak olyan formában vagytok elérhetők, mindezt úgy, hogy már hónapokkal ezelőtt valószínűsíteni lehetett, hogy ez fog történni.

Természetesen - mint ahogy a posztból is kiderül, nekem sem az bántja a lelkemet, hogy káefté vagytok, mindössze a helyzet bizarrságát fokozza :D

Természetesen én is szívesen beszélgetek akár veled, akár Gáborral a politikai nézetkülönbségeinkről, hogyha ezt kívánja a helyzet.

Ja és én fogok örülni a legjobban és csalódni a legpozitívabbat, ha végül nem tűntök el Bajnai alatt, de sajnos erre jelenleg kevés esélyt látok.
a poszt nagyon jo és sajnos helytallo valos meglatasokkal alatamasztott
de sajnos ha schiffer féle LMP sem foglalkozik az aktiv 20-30-40 évesek érdekeinek képviseletével akkor megmarad urbanus mini zoldpartnak amit nem kell komolyan venni es a kivandorlas folytatodik illetve gyorsul
amig nincs uj tarsadalmi kiegyezes a generaciok kozt ez az orszag zsakutca marad egy vegkimenettel lasd: gorogo.
@fchris82:
"Én az LMP-re szavaztam, de azon belül engem most éppen a kilépők képviselnek"

Akkor hajrá, szavazz rájuk, amikor a "kilépők" ideológiájának megfelelő szervezetet képviselik a következő választáson, az új pártjukban! Addig azonban, ha megtartják a másra kapott mandátumot, akkor a bennmaradók "képviseletének" színeit bitorolják. Nem bonyolult ez, csak zavarossá próbáljátok tenni, hogy ne látsszon benne az ocsmány lopás. A választók szándékának aljas bitorlása.
@Thelonius:
"Lehet hogy neked ez újdonság lesz, de a mandátumot a szavazóktól lehet kapni, nem szervezetektől..."

Lehet, hogy neked újdonság lesz, de a listákat a szervezetek állítják. Olyanokból, akikről a szavazóknak legtöbbször fogalmuk sincs, hogy kicsodák. Listán szavaztál egyénekre? Azt hogyan csináltad? A listás szavazáskor az adott szervezet többségi álláspontájára szavaztunk. Ezt még 80-as IQ-val is mindenki érti, csak itt is kavarjátok az iszapot a zavarosban halászáshoz. A mandátumlopás leplezéséhez.
@schgabor:

A linkelt anyagokban két kijelentést látok, ami az együttműködéssel kapcsolatos:

a) nem kötünk választási együttműködést se Mesterházyval, se Gyurcsánnyal

Ez érthető, mivel a fent említett két szervezet politikusai népszerűségével és nagyon jelentős forrásbeli fölényével elnyom, benyel minden kisebb csatlakozó szervezetet. A E14-ben is tökéletes példák vannak erre, a Szolidaritás és a Milla olyan gyorsasággal oldodótt fel a Bajnai-koktélban, hogy még én is meglepődtem, pedig sejtettem, hogy ez várható.
Ezért aki közös listán szeretne indulni az MSZP-vel, esetleg a volt szoci minisztereket meg a volt MSZP-s kampányfőnök Szigetvárit tárgyalgatni küldő Bajnai-bandával, az sajnos el fog tűnni a süllyesztőben.

b) Nem lehet tudni, hogy a nyolc év országromboláshoz mi a hozzáállása a szocialistáknak.

Ez szintén így van a mai napig, és gyanítom, hogy amikor Veres Jánosokat küldenek tárgyalni szakpolitikai kérdésekben, azt nem azért teszik, mert elismernék a 2002-2010 közötti kormányzás hibáit.

Kövezzetek meg, de az eddig linkelt anyagokban nem láttam ezt sehol kimondva, vagy leírva, amennyiben van ilyen, légyszi linkeljétek, kíváncsian várom. Egyéb iránt viszont nem hiszem, hogy 2014-ben mindenhol indítani fog egyéniben az LMP jelöltet. Ami elhangzott, az számomra azt jelenti, hogy nem szeretne az LMP olyan szekrénybe beköltözni, amiben nemhogy csontvázak vannak, de az MSZP még szándékát sem akarja kijelenteni annak, hogy majd egyszer kidobják őket.

A blogposztodat meg olvastam, hát ezek a "valaki megfontolásra ajánlja azt, hogy egy másik valaki, akinek amúgy nincs is túl sok köze a párthoz, megfontolásra ajánl valamit" típusú érvek igazán nevettetőek voltak :)
@Fedor: fedor, nincs itt szó hülyeségről. többféle magatartásforma van. az egyik az elvhűség, az önazonosság vállalása, az erkölcsös viselkedés szem előtt tartása és gyakorlása. a másik a - kétségkívül kívánatos - cél érdekében való megalkuvó magatartás. te, és a hozzád hasonlóan gondolkodók ezt kéritek számon a tartásához, hitelességéhez ragaszkodókon. értelmetlenül, persze. és persze sarkítás azt állítani, hogy az elvhűséget választók annak árán maradnak önmaguk, hogy romba dől az ország. nincs ezzel nagy baj, egészen emberi magatartás ez, de ha egy regényben olvasod, vagy filmen látod (ötödik pecsét, pl) akkor elismeréssel nyugtázod, a való világban viszont inkább azt pártolod, amit a filmben elítélnél. a megfelelő magatartás ez esetben nem az, hogy elítéled azt, ami nem tetszik neked. lehet választani ezt, vagy mást, vagy a másikat. természetesen azért látszik valószínűnek a gerincesek bukása, mert az emberek - és úgy tűnik, te is - többre értékelik a pragmatizmust, mint a gerincességet. látlelet ez a társadalomról, szépen megmutatkozik, mennyire értékelik a jellemet, a tartást - és ez az ő értékeikről is sokat elmond. az a para az egészben, hogy miközben mindenki tudja, hogy mi a helyes, fogja a fejét, hogy azt nem szabad választani - mert attól fél, hogy a többi ember nem azt választja, és így végül elbukik a fideszbuktatás. pedig ha mindenki kitartana amellett, ho azt érvényesíti, amit erkölcsileg - és nem pragmatikus szempontból - helyesnek tart, nem is lenne olyan reménytelen a helyzet
@aaron.:
A blogbejegyzésemben a kedvedért gyűjtöttem össze, de akkor most kimásolom neked ide, ezen ne múljon, tehát:

1.
"Az LMP nem kíván választási együttműködésre lépni a jelenlegi parlamenti pártokkal, ezért nem vesz részt az erről folyó tárgyalásokban sem."
nol.hu/belfold/az_lmp_nem_akar_valasztasi_szovetseget

2.
"Az LMP novemberben elhatározott stratégiája pedig kimondja, hogy jelenlegi parlamenti pártokkal nem kíván választási együttműködésre lépni."
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38012/az-lmp-nem-vesz-reszt-a-szovetseg-a-valtozasert-targyalas-sorozatban/

3.
"Ezt követően az Elek István és Schmuck Erzsébet által beterjesztett elképzelések versenyeztek, de ezek sem kaptak elegendő többséget. Schmuck Erzsébet, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának vezetője azt vetette fel, hogy a szövetségesi politika újratárgyalásának kérdését csak a párt év végi kongresszusán nyissák újra. Elek István elképzelése pedig úgy szólt, hogy az LMP önállóan állítson listát, de emellett lehetőség legyen egyéni választókerületi megegyezésekre."
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38272/nem-fogadott-el-uj-partstrategiat-a-kongresszus/

4.
"Egyes ügyek mentén hajlandóak vagyunk az együttműködésre, de intézményesített együttműködést nem tudunk elképzelni egyetlen jelenlegi parlamenti erővel sem – ezt Schiffer András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában."
atv.hu/cikk/20121128_schiffer_andras?source=hirkereso
@aaron.: Ezt még kiegészitem azzal, hogy a novemberi kongresszuson a sokat idezett határozati javaslat mellett volt egy stratégiai dokumentum is, ennek volt egy pontja, ahol a kongresszus tételesen leszavazta
- az EVK szintű együttmőködes nyitvahagyásának lehetőségét
- a Jobbik nélküli technikai koalicio lehetőségét
- a "Lehet más az Együttműködés" cimen futó javaslatot az E14-gyel kötetőndő csatlakozás nélküli választási szövetségről, mely alkalmas lett volna az MSZP mellett egy új pólus létrehozására.

A párt arra szavazott, hogy csak parlamenten kivüli erőkkel hajlandó tárgyalni, beleértve a Millát és a Szolidaritást. Ez utóbbi különösen erős politikai éleslátásról tanúskodik október 23 után...
@zila5: látásod szelektív, személyed olyannyira csak a pragmatizmus szerint képes gondolkodni, hogy az már-már a romlottágot, de legalábbis a rosszindulatúságot súrolja. az a hit, ami szerint furmányos vagy, és nem lehet téged félrevezetni, az mondat veled olyasmiket az LMP-ről, amiket az előbb olvastam. de jelzem, azért, mert nem veszed tudomásul, hogy vagyunk azért páran, akik mélységesen csalódtunk az mszp-ben is, a fideszben is, így valóságosnak ismertük fel azt, amit az LMP látszott képviselni. és ezen szakadás kísérte vita és magatartás kirajzolta a kontúrokat: eddig ez - az LMP - az egyetlen formáció időtlen idők óta, akikben nem csalódtunk. ez akkor is így van, ha elbuknak, mert természetesen örülnék, ha beleszólhatnának a kormányzásba, de ha nem, azt sem bánom, ti csalódottságom és csömöröm egyik és nagyon fontos oka - és sokan másoké is - elsősorban nem az egzisztencia nehézsége, hanem az emberi deficit, a korrupció, a cinizmus, az arrogancia, az erőszak, a szemétség stb. és erre gyógyír az LMP állhatatossága. természetesen ha egyszer kiviláglik, hogy ők sem olyanok, egy kanál vízben fojtanám meg őket is :-)
@windex:
" pedig ha mindenki kitartana amellett, ho azt érvényesíti, amit erkölcsileg - és nem pragmatikus szempontból - helyesnek tart, nem is lenne olyan reménytelen a helyzet "

Nagyon igaz.
Ám itt lép be a képbe a Fidesz és az MSZP.

Olyannyira rányomják a két pólust a közgondolkodásra, hogy LMP-s képviselők majd fele is elhitte, hogy alakulásuknak ellentmondva, van nagyobb jó, egy kevésbé kívánatos formáció mellett is.

Kormányváltást sürgetve 2010-ben Jávorék minden bizonnyal a Fidesszel borultak volna össze, ha cinkesebb a statisztikai helyzet kormányváltást illetően, mint most.
Hisz nagyon akarták a kormányváltást akkor is.
Csak akkor még, statisztikailag kormányváltás szempontjából, belefért számukra a "függetlenek maradunk" és a "Lehet Más" hazugságok.

Most pedig az MSZP-vel bútoroztak össze, mert cinkes a helyzet.

Nem volt más út, ilyen névvel, mint a "Lehet Más", a párt számára.
A másik út sehova nem vezet. Pontosabban ugyanoda vezet, mint az SZDSZ, MDF, Kisgazdák, és KDNP útja.
Beolvadáshoz, azonosuláshoz, eltünéshez vezet.

Persze lehet, hogy Schifferék is kiesnek.
De akkor legalább végérvényesen bebizonyosodik, hogy valóban két pólus létezik, és nincs társadalmi igény MSZP-től, Fidesztől független útra.
@windex:

Visszautasitom, hogy az egyik oldalon állna a gerinces elvhűség, a másik oldalon pedig a pragamatikus megalkuvás.

Szerintem éppen az a helyzet, hogy ha valaki hű akar maradni az igazságosság és a demokrácia értékeihez, akkor nem teheti meg azt, hogy nem vesz részt a kormány megdöntésében. Ehhez nem kell a következő országgyűlésben kormányozni. Ehhez elegendő pusztán egy alkotmányozó országgyűlést létrehozni. Ehhez viszont szükség van választási együttműködésre. Aki erre nem hajlandó, az számomra nem eléggé hitelesen képviseli az elnyomás és a szegénység elleni küzdelem ügyét. Mert Orbán ezeket az értékeket totálisan tagadja. Én egyszerűen hazugság, hogy az orbán kormány demokratikus teljeitménye nem lenne minőségileg rosszabb, mint előzményeinek teljesitménye. Innentől kezdve, aki hitelesen akar küzdeni baloldali érékekért, az igazságosságért, a demokráciáért, a jogállamért, annak részt kell vállalnia Orbán rendszerének leváltásában.

Ebből persze nem következik, hogy aki ebben nem hajlandó részt venni, ne képviselne valamilyen moralitást. De képvisel: az elitellenesség, a bal-jobb meghaladásánának, a szekértábor logika meghaladásának elvét képviseli. Ehhez az elvhez ragaszkodik az, aki semmilyen választási együttműködésre nem hajlandó. Erre mondom én, hogy egy közép pozicióhoz való görcsös ragaszkodás, és nem értékelvű jövőkép. De ettől még egy méltányolható cél. Csak ezt feltüntetni az egyedül érvényes morális igazságként, hát, finoman szólva félrevezető.

És még egy: lehet olyan helyzetet teremteni - és szerintem ez az igazi politikai feladat, nem a görcsös középutas elitellenesség - amiben a kormányváltás nem csupán a régi elit levitézlett huszáraira marad fealatként. Aki átadja a kormányváltás terepét az MSZP-nek, az pont hogy a régi világot helyezi vissza a helyébe. Ezért kell egy kétpülusú rendszerváltást létrehozni, amiben a szocialista erők vannak az egyik oldalon és az új hiteles(ebb) baloldal a másik oldalon. Nekem ez a motivációm.

A politika megújitása pedig ott kezdődik, hogy képesek vagyunk a másikról egy minimális elvszerűséget feltételezni. Aki erre nem képes, az az elmúlt 20 év polgárháborús gondolkodását termeli újra.
@schgabor:
És mennyiben fogja az MSZP képviselni a baloldali értékeket, igazságosságot, demokráciát, jogállamot, ha bedarálják az alkuk során az LMP maradékát, és a Millát is ?

Mint 2002-2010 között ?
@irógép: "mi magunk magyarok vagyunk akik nem dolgozunk és adót csalunk ahol lehet"

rövidlátóként mondhatom, hogy így van. de ha felveszem a szemüvegem, kérdőjeleket látok. miért van ez így? a magyar sejtszinten elvetemült és rossz? a magyar él-hal a stresszért, amit a csalás jelent? a magyar nem élne inkább nyugodtan? - amit a kisebb terhek, a kevésbé agyonszabályozottság, a gyanakvás, a hatósági, intézményesült rosszindulat hiányában megtehetne, választana. persze nem teheti, mert a csoport- és egyéni érdekek határozzák meg a politikusi döntéseket, amik így maguzkban hordozzák a korrupciót, és a pénz koncentrált, irányított elköltését, ami természetesen egyének, kis csoportok érdekeit szolgálja, így a közcélokra soha nem lesz pénz, így nem csökkennek a terhek, nem lesz kevesebb a túl sok, a szabadabb mozgást, kreativitást, virágzást akadályozó szabály, amit igyekszik kicsit kijátszani, amit a hatóságok is tudnak, ezért gyanakszanak és eleve rosszindulatúak a magyarral. na. ezért nem hiszem, hogy jó megálllapítás sommásan, a körülményeket nem figyelembe véve ítélkezni bárki, és bármilyen közösség felett, még ha ugyanolyan csalódott és megkeseredett vagy kis országunkat és csapatunkat illetően, mint én :-)
@schgabor:
Ezt is meg akartam régóta kérdezni..

Ha egy jogállamban a többség a Fideszre szavaz, akkor jogállamnak megfelelően kormányozhat. Ez a gyakorlat.

És ha egy nem jogállamban nyer, akkor tulajdonképp automatikusan a mostani ellenzék nyer ?
Ennyit ér a jogállam szó ?
@Trompf: muhaha, a mit? nem értettem tisztán! igazságosság? érték?! egy sorban az mszp-vel? jajaj, muhaha!
@Trompf: ja mszp-fidesz a ketpolus
bal,jobb,bal,jobb mennek a majmok
nem lehetne esetleg konkretizalni-szegmentalni egy korcsoportra akik eddig nincsenek kepviselve
hany millio magyarnak kell diszidalni az ilyen semmit-mondo sehova nem vezeto politika agymenesek miatt ami itt is olvashato
ha a mszp-fidesz altal felepitett keret rendszerben gondolkodtok az bukta es gameover
kulfoldon elve kellet rajonnom hogy az agyon bonyolitott logikatlan magyar nyelv es annak tuldimenzionalt eroszakos oktatasa kovetkezteben ez az orszag gyarmatisorba sullyed
Mivel ebben a "demokráciának csúfólt" teokráciában ami immáron 23 éve tart, a magyar jómunkásemberek többsége leváltani jár csak a szavazóurnákhoz(tehát nem az érdekli, hogy ki legyen hatalmon, hanem, hogy ki NE legyen), nyugodtan szedheted a sátorfádat kedves Poszt-toló.

Én aszondom: "Éljen az Egyedül 2014!"
@aleb19:

Nem tudom, hogy lehetne-e képviselni azokat, akik jelenleg nincsennek.

Jelenleg van az MSZP és játékosai (Bajnai, Gyurcsány, Jávorék, ..)
Van a Fidesz és játékosai (KDNP, Békemenet, ..)

A maradék az a Schiffer féle LMP, és a Jobbik.
Mindkét formáció esélytelen önmagában kormányváltásra.

Tehát akár tetszik akár nem, a választók hisznek a két pólusban.
Ezt ismerték fel Jávorék, csak éppen ehhez fel kellett adni az elveiket ("Lehet Más") hogy betagozódjanak.

Ha ez nem volt tiszta, ez nekem se tetszik hogy így van, de ettől ez még így van.

Mellesleg ez Európában is így van.
Azok a szocik, Swoboda-val az élen az EU-ban, akik Orbánt és az országot basztatják, csak ennyit mondtak Ponta hasonszőrű intézkedései kapcsán (pedig neki 2/3, azaz felhatalmazás sincs):
„A kormányt azért választják, hogy kormányozzon, nem pedig azért hogy az államfő megakadályozza a munkáját.″ "
@schgabor: "A párt arra szavazott, hogy csak parlamenten kivüli erőkkel hajlandó tárgyalni, beleértve a Millát és a Szolidaritást. Ez utóbbi különösen erős politikai éleslátásról tanúskodik október 23 után..."

Én úgy emléxem, hogy az LMP vetette fel először az együttműködést a Millával és a Szolidarítással, aztán Bajnaiék jól kiszervezték őket mellőletek. Az, hogy a visszautat nem zárták le a kongresszuson az nem feltétlenül politikai vakság,lásd az E14 párttá alakulása körüli hercehurcát. De remélem a PMP tisztán lát és jól válogatja meg a szövetségeseit.
@schgabor: "Szerintem éppen az a helyzet, hogy ha valaki hű akar maradni az igazságosság és a demokrácia értékeihez, akkor nem teheti meg azt, hogy nem vesz részt a kormány megdöntésében"

nem hiszem, hogy újat mondok: de, megteheti. fenti mondatod azt mutatja, hogy erősen elköteleződtél a pragmatizmus mellett. mert nagyon akarod a változást. ám ez nem jogosít fel arra, hogy elítéld azt, aki - ugyan szintén a változás mellett van - mégsem mond le saját alapelveiről. pontosan megtestesíted azt, akikről az előző kommentben szóltam, akik félnek, hogy nem sikerül, és fogják a fejüket, és félnek, és azért haragszanak - és talán jobban, mint arra, akit leváltanának - arra, akiről tudják, hogy szintén váltana, de nem ül a csónakjukba. a két magatartásforma közti különbség az, hogy te és a hozzád hasonlóan vélekedők a mindenáron harc és - ha lehet - győzelem vagyis a minden eszközt meg kell ragadni valami ellen hívei vagytok. a másik változatban fontosabb a saját karakterhez való hűség, amit nem adnak fel, ha a cél úgy kívánja. (a vicc az, hogy ha elegen értékelnék az utóbbit, megvalósulhatna az előző csoport vágya is :-) és ez csak a pragmatikus, mindenáron való győzelem és harc híveinek szemében görcsös dolog. de nem az, ez tartás, ami manapság meglehetősen és egyre kevésbé értelmezhetetlen fogalom. és hogy tiszta legyen: nem ők adják át a kormányváltás terepét az MSZP-nek, hanem azok, akik nem őket választják. a választás dönti el, hogy mi történik, nem az LMP. lehet félni, hogy túl kicsik, és nem leszenek eredményesek (ez lesz többségben), és ezért nem állnak melléjük, és lehet melléjük állni. így a választó dönthetné el, hogy kié a váltás terepe - de a félelem és a látszólag realista-pragmatikus hozzáállás nagy hatást gyakorol majd. a választó lehet olyan is, mint a dzsungelben machetével utat vágó, céltudatos erdőjáró, és olyan, mint aki az ösvényeket bolyongva kereső erdőjáró. az előzőből van most kevesebb, és úgy tűnik, az utóbbiakhoz tartozol te is :-)
@Trompf: "Nem tudom, hogy lehetne-e képviselni azokat, akik jelenleg nincsennek."
pedig vannak leteznek de ha senki nem kepviseli a 20-30-40 evesek erdekeit akkor mi leszunk az elveszett generacio
a fidesz mszp jelenleg a nyuggerekert kuzd es mivel horn eszkoze volt a kadari potyaleso kisember ujra megtalalasa a fidesz ezt megtanulta es mindket nagy part erre hajaz
ezt kihasznalva az marad meg 3.-nak aki eletkor szerint szegmentalja politikai uzenetet
@dr kotász: "Ez egy rákfene hogy a két ellenpólus népszerűséghajhász marketingfogásait hasonlíthatják jobb oldal vagy bal oldal elvakult hívei."

Ezt tudom, hogy egy fideszesnek nehéz megérteni, hogy vannak emberek, akik nem mezei drukkerek. Én nem oldalban hiszek, mert ha megnézed a bal-jobb definícióját, jelenleg van egy baloldali gazdaságpolitikát folytató jobboldalinak nevezett kormányunk, és egy baloldalinak nevezett, jobboldali gazdaságpolitikát preferáló ellenzékünk. Amiben hiszek: mérési eredményekben, az alapos tervezés fontosságában, a kiszámíthatóság jelentőségében, a sokszínű piac erejében, abban, hogy nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt, és ha sikeres akarsz lenni bármiben, a recept egyszerű: kezdetben utánozd a sikereseket, majd csináld jobban.

Ha a fentit a Fidesz megvalósítja és jól láthatóan elkezd a fentiek mentén mozogni, én még rájuk is szavazni fogok, már csak azért is, mert így nem csinálok tök hülyét saját magamból, hogy úgy fordítom az álláspontom, ahogy éppen a szél fúj, szerencsére így folyamatosan következetes tudok maradni és nem kell meghasonulnom évenként, vagy éppen hetente. Nyugodtan vissza lehet olvasni a hozzászólásaimat, biztos vagyok benne, hogy 2008-ban, és most is a tandíj pártján álltam, és nem kell mindenféle ostoba magyarázattal előállnom, hogy "jó, de akkor máshogy volt, nem is mi voltunk kormányon, nyilvánvalóan, most indokolt, akkor nem volt az, egyébként is kérdezzék a Millenáris órákról Kaya Ibrahimet, ő az illetékes". És tudod mit? Még ezt is számon lehetne rajtam kérni! Nem csak a szám jár. És ha lett volna blog 98-2002 között, már akkor is megírtam volna, hogy a Széchenyi terv egy méretes faszság, ami durván piactorzító hatású, egy rakás olyan beruházás kapott pénzt FELESLEGESEN, ami nem volt piacképes! 2002-ben pedig megírtam volna, hogy ugyan éppen mindenki tapsikol a 100 napos programnak, még a Fidesz is, ez durva eladósodáshoz ÉS/VAGY megszorításokhoz fog vezetni, mert nincs mögötte fedezet. A gazdaságpolitika jól leegyszerűsíthető ám: van bevétel és van kiadás. Az előbbinek nagyobbnak kell lennie, mint az utóbbinak. ENNYI! Amíg ez nem áll fent, addig azt vagy inflációból vagy hitelekből kell fedezni. amikor pedig Pokorni lemondott a rokona múltja miatt, akkor is azt mondtam, hogy nem kellene lemondania, mert ez kit érdekel, nem vagyunk Észak Koreában vagy a középkorban (egyelőre), hogy az ősök bűneit az utódokon kérjük számon, ez merő hülyeség. Pedig Fidesz!

Szóval én elvek mentén mozgok, amiknek nincs színe, mint narancssárga, vagy vörös, esetleg zöld. Leszarom, hogy ki mondja és ki teszi, az érdekel, mit mond és mit tesz. Ennyi! És ha a fentit egy magyarul nem is beszélő bantu néger törzsfőnök tűzi zászlajára, a korrupció és lopások visszaszorításával, még őt is megszavazom, mert rohadtul nem a név, a származás, a hajszín a lényeg. És még vmi: én meggyőzhető vagyok! Számokkal, tényekkel, adatokkal.

Tudod, van a mondás: Madarat tolláról, embert barátjáról. Én nem ismerem Bajnait, és gyanús, hogy honnan szerezte vagyonát a kezdeteknél, viszont hallgattam már meg Oszkó előadását, láttam a külföldi reakciókat Oszkóra és személyesen is találkoztam vele. Na, ő komám ember, gerinccel és még a pénzügyekhez is ért. Persze megy a sárdobálás, de a blogján elég korrekt és szakmai válaszokat írt össze a legnagyobb baromságra is. Ha őt vagy bármilyen hasonló kaliberű embert berak a Fidesz épeszű pozícióba, akkor is rájuk fogok szavazni. De nézz már körbe :D Matolcsy nem sokat mondott és ígért, de még az sem jött össze. Úgy nyertek választást, hogy gazdasági programjuk sem volt, majd egyik héten még el akarnak szállni a hiánnyal, a következőn már, adósság csökkentés elleni harcról beszélnek :D Ez a felkészült kormányzás? :D Gratulálok, mi lett volna, ha váratlanul nyernek?

Mondom, tényekkel meggyőzhető vagyok. Maradjunk abban, hogy Bajnai és Oszkó rossz hírének jelenleg nagyobb a füstje, mint a lángja, a valóságtól durván elrugaszkodott állítások halmaza. Persze magyarázd el egy vonalnak, hogy mi az gömb... Szerintem minden kritikus üljön le az asztalhoz és írjon egy üzleti tervet, hogyan kellett volna megmentenie Bajnainak a "Libás céget"? Na, uccu! Tessék ide letenni vmit az asztalra, aztán úgy hülyézni. Felsorolni tételesen, hogy mit nem tett meg, amit megtehetett volna. A többség már azon elakadna, hogy miket kell tartalmaznia egy üzleti tervnek, vagy hogy egyáltalán felsorolja, Bajnai mit nem csinált meg, hiszen azt se tudják, hogy mit csinált valójában.

Jelenleg az egyetlen reális és hiteles személy, akinek van szakértelme és megfelelő háttere is, hogy egyenesbe rántsa az országot gazdaságilag, az Bajnai. És nem párthovatartozása, vérvonala, vagy zakójának színe miatt. De ha linkelsz vmit, hogy köze van a Közgéphez, vagy kicsit is hasonló sztori merül fel, menten mást fogok mondani. És nem azért, mert én forgolódnék, mint a szélkakas, hanem nem vagyok szerelmes senkibe. Bajnaiba mondjuk nehéz is belezúgni, hiszen nem vmi karizmatikus, és még csak szép beszédeket sem mond.

Kicsit hosszú lett, sorry :D Azért remélem a lényeg átment.
@windex: Jaj, hagyjuk már ezt a dumát az erkölcsi magaslatokról, mert még leszédülsz róla. Ne tegyünk már úgy, mintha egy szövetségkötési probléma az elvhűségről szólna. Elvi kérdés az lehet, hogy demokráciát akarok -e, vagy sem. Ha ezt eldöntöttem, akkor az már technikai kérdés, hogy hajlandó -e vagyok összefogni ezért azokkal, akik szintén demokráciát akarnak, vagy sem. nem kell beolvadni, nem kell szeretni a szocikat (én se szeretem őket, jobban örültem volna, ha végleg beleállnak a földbe három éve, é tényleg teljesen megújult volna baloldal), nem kell szeretni Bajnait, de hát Churchill is összefogott Sztálinnal Hitler legyőzésére (és most ebbe a hasonlatba lásd bele azt, hogy én Orbán és Hitler közé egyenlőségjelet tennék). Szóval hagyjuk a süket dumát. ez az egyenlő távolságtartás addig elfogadható, amíg két egyforma féltől kell távolságot tartani, de most rohadtul nem erről van szó.
@Pepibubó: "Akkor hajrá, szavazz rájuk, amikor a "kilépők" ideológiájának megfelelő szervezetet képviselik a következő választáson, az új pártjukban! Addig azonban, ha megtartják a másra kapott mandátumot, akkor a bennmaradók "képviseletének" színeit bitorolják. Nem bonyolult ez, csak zavarossá próbáljátok tenni, hogy ne látsszon benne az ocsmány lopás. A választók szándékának aljas bitorlása."

Ja, egyébként ezek a viták a legjobbak, amikor mindkét fél meg van róla győződve, hogy a másik a tök hülye :D

Jajajaj, nem is tudom, hogyan szemléltessem egyszerűen a dolgot. Először is, a szavazás, 2010-ben volt. 3 éve. Akkor, az, amit az LMP képviselt, vagy legalábbis, mint szervezet kommunikált, hogy képviselni fog, tegyük fel, hogy 100 000 ember szavazatát jelentette. Tehát azon rubrika mellé, ahova az volt írva: "LMP", húztak egy X-et! Ismétlem, 3 évvel ezelőtt!

Képviseleti demokráciában élünk, nem tudom, hogy ez a fogalom számodra ismert-e. Tehát a parlamentben úgynevezett, KAPASZKODJ MEG, kééépviiiseeelőőők - akik képviselik a szavazókat! - szavazhatnak! Nem pártok! Nem-nem! Nem az van, hogy bent ül 5 ember, minden pártból, adott szavazti aránnyal és nyomkodják a gombot, hanem képviselők ülnek, akik AZ ŐKET BEJUTTATÓ embereket képviselik, _NEM_ a pártot! Huh. Lehet, hogy kissé szájbarágós, de itt van egy óriási különbség, ahol szerinted én, szerintem meg te mész félre.

És akkor most térjünk vissza az a szavazásra, ahol 100 000 ember képviseletét kapta meg mondjuk 10 LMP-s képviselő. 3 évvel később történik egy sarkalatos probléma, felmerül vmi olyan, amiről 3 évvel ezelőtt senki nem is tudott semmit. 6-4 arányban oszlanak meg a képviselők, akik képviselik azt a 100 000 embert. Mi lenne ilyenkor az igazságos? A 100 000 embert újra szavaztatni kellene, hogy az adott kérdésben mi a véleményük! Remélem ebben egyet értünk eddig. És abban is, hogy ez nyilván nem kivitelezhető a titkos szavazás miatt, mert nem lehet tudni, hogy ki a franc volt az a 100 000 ember. Ennek hiányában baromira álságos azt állítani, hogy a 100 000 ember képviseletét továbbra is kizárólag az egyik csoport lássa el!!! Mire fel? Honnan tudja bárki is, hogy a 100 000 ember azt szeretné, amit a párt 60%? De a másik oldal is ugyanennyire álságos lenne, hogy a 100 000 ember képviseletét lássa el a 40%! Nem tudjuk az arányokat, és nem is fogjuk tudni kideríteni. A közvélemény kutatások kb lófaszt sem érnek, a szakadás közel van az 50%-hoz, azt gondolom, hogy kb igazságos a dolog, már amennyire igazságról ebben a bizonytalan és ismeretlen helyzetben beszélni lehet. Szerintem!

De a végső érv a jelenlegi átmeneti helyzet fenntartásának: az biztosan 100%-osan igazságtalan lenne, ha innentől annak a 100 000 embernek a képviseletét kizárólag az egyik fél kapná meg! Ez lenne a legigazságtalanabb helyzet.

Így már érthető/elfogadható az álláspontom és a miértek?
Kedves Fent és Lent!

Először is, csatlakoznék lejjebb megnyilvánult Member társamhoz, aki maradó LMP-sként mondta: „Maradó vagyok, de a fenti szöveg stílusa kiábrándító, főleg a blog eddigi írásait ismerve." Nagyon sajnálom, hogy ennyire leegyszerűsítő és igénytelen írás született erről a fontos kérdésről ezen az egyébként jóval igényesebb blogon.

A teljes magyar közélet elmúlt két évének joggal rágott gumicsontja az ellenzéki együttműködés dilemmája, amit az „Orbánt leváltani a szocik nélkül nem lehet, velük viszont nem érdemes” mondatban lehet összefoglalni. Az LMP két fele a fenti összetett mondat más-más felét tartotta szem előtt, amikor a 2014-es választás prioritásairól döntött. Egyikükben a ”nélkülük nem lehet”, másikukban a „velük nem érdemes” bizonyult erősebbnek. Mindkettő morálisan vállalható és racionálisan igazolható, csak más-más félelmek és remények mentén.

A maradók azt hiszik, hogy az LMP nem fogja tudni érdemben alakítani a 2014 után újjáépülő Magyarország sorsát, az teljesen az MSZP karmaiba kerül, ellenben az LMP biztosan megsemmisül ebben a kísérletben. A távozók azt hiszik, hogy az LMP (illetve a PMP) egészen biztosan nem mindenben, de fontos részletekben alakítani tud az ország 2014 utáni útján. És abban bíznak, hogy a választók egy része ezt a hozzájárulást felismeri, értékeli és kellően fontosnak tartja ahhoz, hogy fenntartsa az LMP-t (PMP-t).

Külön meg kell ítélni az Együtt 2014-et mint új szereplőt, hogy Bajnai Gordonban van-e képesség, hajlandóság illetve mindkettő ahhoz, hogy érdemben és jó irányba eltérítse az ország útját a szocik eddig követett gyakorlatától, mert valóban nem kecsegtet túl sok jóval, ha ezentúl önmagában azt kéne követni Orbán helyett. Ehhez figyelembe lehet venni a Bajnai-kormány tevékenységét, a Haza és Haladás Alapítvány tevékenységét, a Haza és Haladás Egyesület elnökségi tagjait és azok múltját, Bajnai céges és kormányzati múltját, Bajnai legközelebbi munkatársait és azok tevékenységét többek között. Illetve meg kell ítélni, hogy a másik két szereplő, a Szolidariás és a Milla mennyiben tudnak és akarnak hozzájárulni ehhez.

Ezt az egész kérdéskört illetve annak egyik álláspontját "Akkoris Kinyalom Bajnai Seggét" szinten elintézni nem látom, mit tesz hozzá a megoldáshoz és főleg ahhoz, hogy 2014-ben tovább tudjunk lépni, és együtt tudjunk dűlőre jutni abban, hogy hogyan.

Én távozó vagyok az LMP-ből, azaz a megalakuló Párbeszéd Magyarországért tagja. És nemcsak a 2014-es helyzet megítélése miatt. Hanem mert azt gondolom, hogy ami 2014-ben dilemma, az hosszú távon is fenn fog állni: a következő 10-15 évben nem lesz olyan kormánya Magyarországnak, amelynek az ország jelenlegi 3 középpártja közül (Fidesz, MSZP, Jobbik) egyik ne lenne tagja. Innentől kezdve viszont Schiffer álláspontja csak addig vonzó, amíg nem gondolunk bele, hogy ez az ember vagy arra vár, hogy az LMP egyedül abszolút többséget szerezzen a Parlamentben, vagy pedig egyszer ő is meglépi azt, ami miatt most a párt másik felét seggbebújással vádolják, azaz hogy politikai céljai legalább részleges elérése érdekében az egyik nagy párt mellett lesz kormányzati tényező.

Utóirat. Külön szomorúság számomra, hogy Schiffer András, aki az utolsó közös kongresszuson beszédében arra hívott fel, hogy morálisan ne kezdjük ki egymás álláspontját, hanem ismerjük el azt jószándékú, tisztességes, az ország sorsáért aggódó és tenni vágyó emberek véleményének, akik más következtetésre jutnak, mint mi - most nyilvánosan „kedveli” ezt a blogbejegyzést. Vagy akkor nem volt őszinte, vagy most.
@Fedor: "Szóval hagyjuk a süket dumát. ez az egyenlő távolságtartás addig elfogadható, amíg két egyforma féltől kell távolságot tartani, de most rohadtul nem erről van szó."

Ezt tökéletesen összefoglaltad, a II. világháborús hasonlatot én is felhoztam fentebb.
@fchris82: csak nezd meg bajnai szakmai oneletrajzat mindig oda tette a part az ELTE uccso kisztitkarat ahol le kellet osztani a partnak a penzt
most meg fuggetlen es szakerto ez nekem vicces
@aleb19: "most meg fuggetlen es szakerto ez nekem vicces"

1. Lehet, hogy neked meglepetés, de messze szakértőbbnek tűnik, mint bárki egyéb szóba jöhető személy.
2. Már bizonyított, hogy következetes és eredményes tud lenni, ha a párt nem köti meg a kezét - egyetlen feltétellel vállalta a munkát: az MSZP azt teszi, amit mond, és nem szólnak bele a munkájába. Átverte a nyugdíjas klubos MSZP-n a 13. havi nyugdíj eltörlését, amit szerintem a Fidesz sem tett meg volna a mai napig! Sőt! Lehet, hogy újra bevezeti.
3. Csalóka, tényeket, adatokat nélkülőző sejtetés, amit csinálsz, már a szövegkörnyezet is. Az összes parlamentben ülő kb volt kisztitkár, hacsak nem 30 éves, ráadásul ő szorgalmazza az ügynökakták kutathatóságát is.
4. Ez a függetlenség kérdés tökre nem releváns, mindenesetre biztosan függetlenebb, mint a köztársasági elnök, az új alkotmánybírók, a médiatanács, a közszolgálati média és a bíróságok "új feje", vagy éppen a Közgép. 1 évig dolgozott önállóan, amikor nem pofáztak bele a munkájába, rendesen alá vágott az MSZP-nek, hogy rendbe hozza az országot. Van annyira független, mint mondjuk ha ezt egy Ángyán mondaná magáról a következő választásokon.
@fchris82: bajnai elsovonalas szoci funkcionarus volt es az is marad
kutyabol nem lesz szalonna
"Csalóka, tényeket, adatokat nélkülőző sejtetés, amit csinálsz, már a szövegkörnyezet is. Az összes parlamentben ülő kb volt kisztitkár"
szerintem ez a fikcio, sejtetes a setetben bujkalo remhirterjeszto ellenforradalmarokra jellemzo stilus
@Szélmalomharcos: "Bírósági ítéletre hivatkozni a laikus félrevezetése, semmi egyéb."

Voltam Oszkónak előadásán, ami után felmerült ez a témakör is és egészen szépen és kereken válaszolt, de szerintem a blogjában is reagál a vádakra, adatokkal! Ezek nem ilyen kis sunyi sajtóperek voltak, hanem konkrétan bizonyították az állítások valótlanságát is. Nem véletlenül nincs ellenük per vagy nyomozás, és nem olyan álságos dolgok miatt, hogy "törvényesen jártak el, csak erkölcstelenül", hanem még ráadásul jól is csináltak mindent. Mind jegyzőkönyvek, szerződések, személyek bizonyítják ezt. Az előadáson is elmondta, hogy aznap is az ügyészségen járt, és másnap is be kell mennie, mert nagyon erősen szeretnének rájuk bizonyítani vmit, csak éppen nem tud összeállni a vád. Hiányoztak a nem létező csontvázak.
@aleb19: "bajnai elsovonalas szoci funkcionarus volt es az is marad"

Akkor a farok most mégis jól megcsóválta a kutyát. De ahogy fentebb kifejtettem dr Kotasznak: fenteslent.blog.hu/2013/02/05/feny_az_ellenzeki_alagut_vegen/fullcommentlist/1#c18984937 , tökre lényegtelen, hogy melyik párt és kicsoda, az a lényeg, hogy mit mond és mit tesz. OV-val sem az a baj, hogy Orbán Viktor és Videoton drukker, hanem az, amit tesz és amit mond.

Egyébként pedig vagy az MSZP kezdett ügyes húzásba, hogy Bajnait bábként látszólag kidobta magából és most két fronton nyomul - tehát kutyából szalonna lett, csak az MSZP változott, profi kampány stratégiája van, amit 3 éve észrevétlenül építget - vagy Bajnai változott, vagy Bajnai sosem volt első vonalas funkcionárius - és akkor tényleg nem lesz kutyából szalonna. Fantáziádra bízom, a fideszben jelenleg szám szerint legalább annyi, ha nem több kitakarítandó kommunista csücsül, mint a megmaradt MSZP-ben. Jelenleg a Fidesz megtehetné, hogy kutathatóvá teszi az ügynök aktákat, azt is a fantáziádra bízom, hogy szerinted miért.

De mondom, én azt is leszarom, ha vki kő kommunista volt 30 éve, ha most azt TENNÉ és MONDANÁ, ami szerintem az országot előre vinné, a gazdaságával együtt. De ahogy te is mondtad: kutyából nem lesz szalonna. Miden estre Bajnai eléggé szemben ment abban az egy évben a kommunista vagy éppen MSZP-s irányelvekkel.
@fchris82: "Egyébként pedig vagy az MSZP kezdett ügyes húzásba, hogy Bajnait bábként látszólag kidobta magából és most két fronton nyomul"
igen jol tippelsz az mszp profi ebben trojaifalo tipusu partok, szervezetek tucatjait hozta letre eddig is
ez tobb vasat a tuzben tartas technikaja
"országot előre vinné, a gazdaságával együtt" hova vinne elore a megkezdett uton mint eddig
az orszag realGNP-je 1988 ota 20%kal csokkent avagyona meg toredekere zsugorodott
@Fedor: részemről nem hagynám :-) épp megjeleníted azt, ami baj áltlában: az erkölcsöt, mint nemlétező és kevésbé fontos dolgot lesöpörnéd az asztalról. azt látod a felállásban, hogy egyszerű politikai manőver zajlik - távolságtartás. én úgy látom, nem ennyiről van szó, mert a távolságtartás eég kicsi cél ahhoz, hogy bárki vállalja a valószínű megsemmisülést. amúgy a dolog egyszerű: te attól lennél boldog, ha gyakorlatiasan menne a dolog, én annak örülök, hogy tartása van valakinek a politikában. pötty. különben meg érdekes jelenségnek tartom, amit te is képviselsz: adott egy valós, vagy képzelt közös cél, a váltás. szerinted - mert a belátható politikai realitásokat tekinted - ennek ők nem felelnek meg, és a véleményeddel ezt tulajdonképpen számon kéred rajtuk. és - amennyiben jól látom az ő álláspontjukat - te azt egyáltalán nem ismered el. nagyon érdekes helyzet az ember hozzáállását illetően :-) jelzője a kornak, annak is, hogy adott korban milyen az erkölcs elismertsége, és ez hogy jelenik meg az egyének véleményében, hol van a toleranciaküszöb, mennyire követel egységes "csapatszellemet" az egyén azoktól, akikről azt véli, nem ellenfele, illetve az ellenség ellenségeként lojalitást vár el tőle.

és bár kiütésem van orbántól, persze mégsem egy kategória hitlerrel. utálni lehet, de az objektivitást meg kéne őrizni :-)
Egyszerűsödik a helyzet: a lopós buta mszp, vagy a lopós gőgös fidesz, most mindössze ennyi re futja.
@windex: "az erkölcsöt, mint nemlétező és kevésbé fontos dolgot lesöpörnéd az asztalról"

A fenéket. Csak épp ezt nem tartom erkölcsi kérdésnek. Demokratikus erőkkel összefogni nem erkölcstelen. Ha az merülne fel kérdésként, hogy összefognék -e a Jobbikkal, vagy a Munkáspárttal, az erkölcsi kérdés lenne, mert ezek nem demokratikus pártok. A válaszom természetesen ez esetben az lenne, hogy velük nem. ,

"és bár kiütésem van orbántól, persze mégsem egy kategória hitlerrel. utálni lehet, de az objektivitást meg kéne őrizni :-)"

Megnéztem, hogy mit érthettél félre, hisz direkt kiemeltem, hogy csak a történelmi párhuzam miatt hoztam a példát, de ettől még Orbánt nem tartom egyenlőnek Hitlerrel. Hát az történt, hogy szokás szerint gyorsabban gépeltem, mint tudok, így kimaradt egy szócska, ami csupán a mondat értelmét fordította át :-) Szóval az a mondat a szándékaim szerint így szólt volna: "és most ebbe a hasonlatba NE lásd bele azt, hogy én Orbán és Hitler közé egyenlőségjelet tennék".
@fchris82: " vagy az MSZP kezdett ügyes húzásba, hogy Bajnait bábként látszólag kidobta magából és most két fronton nyomul - tehát kutyából szalonna lett, csak az MSZP változott, profi kampány stratégiája van, amit 3 éve észrevétlenül építget"

Hát erősen felülbecsülné a szocikat az, aki ezt komolyan gondolná :-)
@fchris82: egyetértünk :-) ám ezt a képviselő dolgot elsőként a tetves politikusokkal kellene megértetni, akik teljesen rendjénvaló dolognak tartják, hogy megbüntetik a társukat aki a képviseltek érdekei szerint szavaz, és nem a pártdirektíva szerint. és még csak nem is titkolják. mi úgy látjuk, az lenne a rendszer értelme, amit te írtál le. ők úgy látják, hogy a szavazásokkor benyalatnak velünk valami patetikus/populista lufidumát - gazdasági/társadlompolitikai program zéró, ugye - a zemberek rájuk szavaznak, aztán azt csinálnak a parlamentben és azon kívül, amit akarnak. a büntetés és annak kinyilvánítása az egyik legcinikusabb, demokrácia lényegét megcsúfoló dolog, és senki nem tépi le érte a fejüket, fel se tűnik senkinek, hogy ez mit jelent. na erre varrjunk gombot :-)
@Fedor: a te mértéked szerint nem erkölcstelen. az ő mércéjük szerint a maszoppal és vélhetően jövőbeli szövetségeseikkel egyezkedni erkölcsi bukás. láthatóan mást ismernek el demokratikus erőnek, mint te. és ideges vagy rájuk, mivel te ezt az álláspontot nem ismered el. vagy nem ismered fel. ezt te tudod :-) mellesleg szerénységem sincs meggyőzve a mai "balosok" demokratizmusáról :-)
@Fedor: oké, bocsánat, vonatkozó kommentedben nem láttam a "ne" szót, idézet:

"(és most ebbe a hasonlatba lásd bele azt, hogy én Orbán és Hitler közé egyenlőségjelet tennék)"

így értem, gondolom, gépelési hiba volt
@fchris82: ja, lehet, hogy őt és ángyánt kéne összerakni a kocsispadra. emez gyakorlatias és józan üzletember, amaz meg erkölcsös és gazdálkodó - szintén nem egy elefántcsonttoronylakó :-) mintha velük jobban járnánk :-)
@windex: "az ő mércéjük szerint a maszoppal és vélhetően jövőbeli szövetségeseikkel egyezkedni erkölcsi bukás"

"mellesleg szerénységem sincs meggyőzve a mai "balosok" demokratizmusáról"

De miért? Voltak hibák az a szoclib kormányzás alatt, szó se róla, de nem akarták alapjaiban felszámolni a demokráciát, mint a mostaniak. Ráadásul ha valaki úgy tesz, mintha az előző két ciklus és a mostani közé egyenlőségjelet lehet tenni kártékonyság szempontjából, ha valaki úgy tesz, mintha még mindig 2010 lenne, és nem fordított volna fel a FIDESZ azóta mindent,, ha valaki úgy tesz, mintha az MSZP nem változott volna semmit, vagy hogy Bajnai egyenlő lenne Gyurcsánnyal (és hogy utóbbinak bármi komoly befolyása lehetne a kétszázalékos pártocskája éléről), az akarva-akaratlanul is csak a FIDESZ hazugságokat szajkózza. Ez nem következetesség, ez szemellenzős, indirekt károkozás. Ez nem valódi erkölcs, ez a bigottság erkölcse.
@windex: "vonatkozó kommentedben nem láttam a "ne" szót"

Mivel, mint írtam is, véletlenül kimaradt belőle :-)
@Fedor: az eszközökben látom a különbséget. és a károkozás mértékében. a szoclib kormányzás alatt a demokratizmust és a többséget használták fel, és úgy okoztak kárt (mintha a privatizáció intézése ne lett volna óriási károkozás, ugye, viszonylag közelről láttam, hogyan intézték, lásd pl duna holding, vagy a gazdatüntetesékkor a határokra kiküldött fekete dzsekis-terepjárós-bmw-s verőlegények kiküldése, és az ő rovásukra is a végtelenségig lehetne sorolni, de, gondolom, nem tudsz róla. szóval nekem egykutya). a károkozás mértékében pedig a -8 ugyan nem -10, de az én finnyás számnak mindegy. a fidesz alatt pedig a válság is súlyosbító körülmény, a problémákra adott tehetségtelen, koncepciótlan, kapkodó és arrogáns válaszok, amik százezrek életét közvetlenül teszik tönkre, hát, az se egy leányálom
@Fedor: pedig nagyon lényeges, ami kimaradt :-) 180°, ugye :-)
@Fedor: bocsánat,a nem tudsz róla kitétel nem a degradálásod, épp ez az, ami a lényeg, hogy simulékonyan, konspirálva csinálták, fű alatt, hogy ne tudjunk róla. a mostani bagázs meg végtelenül és gusztustalanul arrogáns
@windex: Hát nekem egyáltalán nem mindegy, hogy csak gazdasági téren tesznek megkérdőjelezhető dolgokat, de a demokráciához nem nyúlnak, vagy hogy ugyanúgy (vagy inkább még jobban) okoznak gazdasági károkat ÉS még a demokráciát meg a jogbiztonságot is el kezdik felszámolni. Ráadásul te továbbra is abból indulsz ki, hogy semmi változás nem történt a ballib oldalon a 2010 előtti állapotokhoz képest, miközben ez egyáltalán nincs így.

Itt nem arról van szó, hogy a szocikkal szemben én elnéző lennék (talán elég elolvasni a blogom korábbi posztjait róluk). Ha valaki bűnöket követ el, az bűnhődjön, pártállásra való tekintet nélkül, ez evidens. De ehhez jogállam kell, így annak a helyreállítása az elsődleges, nem gondolod? Nem öröm a szocikkal összefogni, de erre kényszerít a fideszes választási rendszer (mert ha csak egy mód is van rá, törvényesen kell leváltani őket, hogy megkérdőjelezhetetlen legyen, tehát alkalmazkodni kell az új szabályokhoz, ha tetszik, ha nem). Épp ezért lett volna jó, ha az LMP elfogadja az E14 közeledését még tavaly novemberben, mert pont ez biztosíthatta volna be, hogy a szociknak minél kisebb legyen a szerepe, szóval az eddigi különállással csak a szocik pozícióját sikerült megerősíteni. De hát ezt már egyszer leírtam bővebben is:

fedor.blog.hu/2013/01/25/masodik_lehetoseg_616
@Fedor: szerintem a terrorizálás nem kimondottan csak gazdasági akció :-) és ha látszólag nem borítanak fel valamit, csak úgy használják, hogy mi rosszul jöjjünk ki belőle, az se barátságos gesztus. és nem mintha az arroganciát többre értékelném, de mindezt azzal a képmutatással, hogy nem sérül semmi... ja, és az erkölcsök, ugye. óriási kártétel volt - nekem nem kevésbé, mint a fideszé most - hogy folytatólagosann abban a nemzeti és emberi öntudat hiányban tartottáék az országot és lakóit. de mivel ez nem olyan közvetlen baj, mint a fideszes mustárgáz belélegzése, nem is tűnik fel annyira, ezért te sem érezted, hogy mi a gáz. ha a fidesz a mustárgázos, ők a lassú arzénetetők voltak. de jó neked, vagy legalábbis jobb, mint nekem, mert ahogy te érzed, nem olyan rossz a közérzeted, mint az enyém :-)
@Fedor: én persze nem azonosulok senkivel, tehát ahogy mondod, ha a szocik jönnek, jöjjenek, csak bizonyítsák, hogy nem azt és úgy, ahogy akkor. ettől függetlenül nem kérem számon schifferéken, hogy ők miért nem gondolják így. sőt, tiszteletem, hogy van tartása, pláne "politikus" létére :-) a tetű politikusok mindig azt próbálták elhitetni, hogy választani, csatlakozni kell valamely oldalhoz, hogy a világ két pólusú. persze nem így van, a világ több pólusú, itt jelesül minimum 3: mondjuk maszop, fidesz, és a háromszög harmadik csúcsán én. és mindenkire gyanakszom. és ha jól csinálja, amit kell, nem dícsérem, mert az a dolga, hogy jól csinálja - pláne azért a pénzért -, de ha rosszul, kritikát gyakorlok. velem is így bánnak: ha jól dolgozom, senki nem simogatja meg a buksimat, és nincs jatt, ha nem, ki vagyok rúgva. és eddig a balosoknál még nem éreztem azt, amiről beszélsz, lévén nincsenek olyan pozícióban, hogy bármit is tegyenek. pofázni meg bárki tud. és az se tetszik, ahogy és amit pofáznak :-) szóval kössék fel a gatyát
@aleb19: "igen jol tippelsz az mszp profi ebben trojaifalo tipusu partok, szervezetek tucatjait hozta letre eddig is
ez tobb vasat a tuzben tartas technikaja"

:D :D :D :D Hát te hülye vagy, már bocsi :D Az állításod indirekt cáfolatára írod nekem, hogy "igen, jól látod" - majd mész is tovább vmi egészen abszurd összeesküvés elmélet irányába :D Ezen jót derültem :D Csináljunk még ilyet? Cáfolom ezt is, aztán te azt is elismered, hogy hülyeséget beszélsz, és akkor előrántasz megint vmit? :D Aztán a végén kiadunk egy közös könyvet :D Te egyébként gondolkozni is szoktál néha, vagy csak vannak elméleteid a fejedben teljesen összefüggéstelenül? :D Huh, hát azért...

Mindig van lejjebb, mindig. Én remélem, hogy már láttam mindent, de aztán kiderül, hogy mégse :D Azért az MSZP-ből, a fentit kinézni, az már vmi. :D És mond csak, mégis ki irányítja a szálakat a háttérben? Putyin? De hát baszki, Orbán volt most ott tárgyalni. :D Vagy mi van??? :D Vagy te most a DK-ból indulsz ki? Szóval szerinted jó pártstratégia az osztódás? Mondj már egyetlen pártot, akinek ez jó stratégia volt, légy oly kedves :D Kisgazdák? SZDSZ? MDF? Melyiknél vált be ez a hatalmas stratégia? A Fidesz éppen, hogy magába olvasztani próbált másokat. Illetve nem is csak próbált. Te meg előadod itt a Trójai falovat, de az is hogyan jön ide? Lehet, hogy van oka, bocsi, csak nem látom a röhögéstől éppen, még leragadtam a cáfolat lelkes igenlésén. :D

Egyébként a sok egyéb kérdés mellé, megkérdezhetem, hogy miért derogál neked az ékezetes billentyűk használata? Nem futja ékezetes billentyűzetre vagy külföldön élsz? Nem, mintha számítana, mert nem akarok ezzel kilyukadni sehova, ettől még lehetne akár igazad is, csak kérdezem kíváncsiságból.
@windex: "mintha velük jobban járnánk :-)"

Ezt nem tudom, hogy cinikus megjegyzésnek szántad-e, de én szívesen látnék egy Bajnai - Oszkó - Bokros - Ángyán négyest a kormányban, úgy 8 évre. Azt gondolom, hogy ott aztán lenne fordulat. Mármint pozitív. Még ha Ángyánnal nem is értek mindenben egyet, benne van gerinc és ismeri a számokat. Lehet vele szakmailag vitázni ezek szerint - vita a tudás cseréje, a vitatkozás a tudatlanságé. De mit kezdesz egy Torgyánnal vagy egy Matolcsyval.
@Fedor: "Hát erősen felülbecsülné a szocikat az, aki ezt komolyan gondolná :-) "

aleb19-nek sikerült komolyan gondolnia :D
@fchris82:
"3 évvel később történik egy sarkalatos probléma, felmerül vmi olyan, amiről 3 évvel ezelőtt senki nem is tudott semmit...az biztosan 100%-osan igazságtalan lenne, ha innentől annak a 100 000 embernek a képviseletét kizárólag az egyik fél kapná meg! Ez lenne a legigazságtalanabb helyzet."

A képviseleti demokrácia lényegét utasítod el ezzel. Ugyanis nem 3 évvel később, hanem akár rögtön a parlamenti választásokat követően és akár tömegével merülhetnek fel olyan kérdések, amelyekről a választások idején nem lehetett tudni. A megszavazott párt kezébe adtuk a lehetőséget, hogy ezekben a kérdésekben helyettünk döntsön. Ha szerintünk nem a mandátumuk szerint ténykedtek, akkor 4 évvel később nem rájuk szavazunk. Ennyi.

A többi csak süket duma, össze-vissza hadoválás, amivel, ismétlem, a LÉNYEGET próbálják eltakarni a kilépők: a választóktól kapott mandátum szemérmetlen, aljas ellopását azzal, hogy a frakcióból történt kilépéskor nem akarják azt visszaadni az őket jelölő pártnak.
@pardes:

Bocs, de amit itt összehordsz (és mindenki más, aki abban az eléd tárt álvilágban mozog, amiben te), olyasmi, amivel nem érdemes foglalkozni, sem így, sem úgy. Az alapfogalmak értelmezhetetlenek, nincsenek. Elemzésük eleve semhova sem vihet. A szakadás maga az eredeti álláspontom helyességét bizonyítja. Azt, hogy ha az LMP alapítók komolyan gondolták, amit hirdettek, akkor bűn volt pártot alapítaniuk. Ez a folytatása meg még leleplezőbb.

A poszt jó.
@fchris82:

Ennél nyakatekertebb okosokodást, annak érdekében, hogy valaki a prekoncepcióját mindenéron igazolja, még a magyar álérveléses közegben is ritkán lehet látni. Hozzátenném, nem érdekel sem az egyik oldal sem a másik és ugyanaz az LMP-n belül hatványozottan nem.

A képviseletről annyit, hogy a képviselőket egy platformon választották meg, az a dolguk, hogy azt képvislejék. Ennek az a fajta önkényes átszabása amivel jössz, kiérdemel egy erőteljes ökölcsapást az arcba. Nem az LMP miatt, hanem mert hülyére akarod venni a másik embert.
@fchris82:
Kevered a jogot a politikai felelősséggel, Oszkót Bajnaival

De ha már Oszkó, szép pályafutás valakitől, ha készíthet az érdekelt francia cégek megrendelésére egy tanulmányt a vízközművek privatizációját korlátozó törvények kijátzásáról még a Deloitte igazgatójaként, aztán, ugyanebben a témakörben már pénzügyminiszterként járhat el. Ha rajta múlik, az egész hazai ivóvízkészletre ráteszi a kezét a két francia multi

Ez is egy olyan dolog, amiben kétlem hogy ki lehetne mutatni büntetőjogi felelősséget, viszont mindenkinek joga van levonni a következtetést a Gyurcsány-Kóka- Bajnai-Oszkó csapat ténykedéséről

Ők a multi tőke kedvenc hazai kifutófiúi, főleg francia háttérrel, de bárkinek bármit kijárnak aki eleget tud fizetni érte. Ez a lételemük, erre épül az egész karakterük, semmivel se fogják ezt a szintet meghaladni
@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: "Nem az LMP miatt, hanem mert hülyére akarod venni a másik embert."

:D Édes kicsi virágszálam, prekoncepcióid neked vannak, méghozzá az, hogy prekoncepció mentén érvelek, és hogy hülyére akarok venni bárkit is. Én legalább érveltem és elég egyszerű példával próbáltam illusztrálni, amit talán még egy ötödikes is megért, nem csak azok, akik okosabbak, mint egy ötödikes: Ha a platformot kellene képviselniük, akkor minden párt delegál 1 embert, adott értékű szavazattal, és KÉSZ! Ráadásul a platform képviselete, alkotmány ellenes is, MÉG AZ ÚJ SZERINT IS! Ángyán éppen ezzel védekezik, teljesen jogosan. És jó lenne, ha ezt mind a képviselők, mind a választók kivernék a kis fejükből, hogy a képviselő csak gombnyomogatásra van ott, mert ez egy elég degenerált rendszerhez fog vezetni, mint ahogy vezet is. A Fidesz pont ezt csinálja, hogy bármilyen hülyeséget megszavaz, mert nem gondolkodik senki, és nem is akarnak.
Persze neked még szíve-joga lehet egy nyájszerű parlamentarizmust látni az ország élén, ahol minden párt kap X birkát, aki a felső utasítás szerint béget, de én meg nem. 30 évvel ezelőtt volt ilyen parlamentünk, minden birka ugyanazt bégette, és nem igazán vezetett semmi jóra. Ráadásul az mióta demokrácia, hogy ha "mást gondolsz, mint a pártvezetés, akkor ki vagy rúgva"??? Na, merjél mást gondolni :D

Okoskodásnak nevezni, azért meg elég meredek, mert ahhoz képest nem nagyon sikerült belekötnöd, csak jelezted, hogy személyes elképzelésed más. Főleg a demokráciáról, mint olyanról. Nem baj, mert ezt nem tanítják sehol, de azért az szúrja már ki a szemed, ha az alkotmányban is az áll, hogy a képviselő egyedi entitás a törvényhozásban, és nem lehet baszogatni, semmilyen módon. Lehet ám, hogy te mész rossz irányba, ha még a KRESZ is azt mondja.

De most okoskodjál te is egy kicsit, ne csak a pálya széléről legyen nagy a szád, mutasd meg, miért neked van igazad :D A legkíváncsibb egyébként az alkotmányos okoskodásodra leszek, bár a sok képviselő számot is nehéz lesz megmagyarázni.
@Szélmalomharcos: "Ők a multi tőke kedvenc hazai kifutófiúi, főleg francia háttérrel, de bárkinek bármit kijárnak aki eleget tud fizetni érte. Ez a lételemük, erre épül az egész karakterük, semmivel se fogják ezt a szintet meghaladni"

Fúúúj, tőke, az tényleg vmi ördögtől való! Azok a mocskos imperialisták! Meg a bankok! És ez a rohadék Mercedes! A hipermarketek? Végletekig kizsigerelnek mindenkit. Lakást mindenkinek! És munkát! Parancsra! Vagy legalábbis 5 éves (Szél Kálmán) terveket!

A tőkétől való kóros irtózásnak van gyűjtőfogalmi neve is: kommunista. Ezen gondolkozz el.

Egy kicsit el vagy tévedve, de ne zavarjon. Most lefogadom bármiben, hogy te még életedben nem vállalkoztál - nem a posztkommunista magyar vállalkozás imitációkra gondolok, hanem ahol esetleg tőkét kell bevonni, fejlesztés történik, van életciklusa és fejlődése a cégnek, stb, stb -, pláne nem készítettél még üzleti tervet, biztos vagyok abban is, hogy nem is láttál üzleti tervet soha, azt se tudod, mi az a SWOT analízis, és halvány lila gőzöd nincs arról, hogy mi zajlik gazdaságilag körülötted. Na, ezeknek kicsit olvass utána, nézz körül a nagyvilágban, ismerkedj vele, ha már benne élsz. Ettől még nem biztos, hogy meggondolod magad, és egy véleményre kerülsz velem, csak nem fogsz szélsőséges, a realitásoktól teljesen elrugaszkodott hülyeségeket leírni, mint hogy "de bárkinek bármit kijárnak aki eleget tud fizetni érte". És tudod miért? Jaj, nem akarom lelőni én a poént. Rájössz majd magadtól is. Úgy remélhetőleg az első üzleti terv olvasásnál, de ha nem, akkor majd sokadiknál. Ha pedig akkor sem, akkor én meg mi a frászért magyarázzam itt neked?

De, továbbra is kötném az ebet a karóhoz, mert nagyon sunyi módon próbálod kerülni a témát: CSONTVÁZAKAT! Légy szíves!
@Pepibubó: "A képviseleti demokrácia lényegét utasítod el ezzel. Ugyanis nem 3 évvel később, hanem akár rögtön a parlamenti választásokat követően és akár tömegével merülhetnek fel olyan kérdések, amelyekről a választások idején nem lehetett tudni. A megszavazott párt kezébe adtuk a lehetőséget, hogy ezekben a kérdésekben helyettünk döntsön. Ha szerintünk nem a mandátumuk szerint ténykedtek, akkor 4 évvel később nem rájuk szavazunk. Ennyi."

Na, értem már. Szóval szerinted pártokra szavazunk valójában, ahol a pártra bízzuk, hogy magában döntse el, hogyan szavaz, és majd mindenki úgy is fog szavazni? Ezzel két problémám is van:
- Az alkotmány szerint a képviselő maga dönt, döntése nem befolyásolható. Akkor kérlek, ezt magyarázd már el nekem, hogy az alkotmányba ez miért került bele?
- Én nem szeretnék egy olyan parlamentet, ahol igazából név és identitás nélküli birkák nyomogatják a gombokat, ahogy a pártvezetés vagy párt szervezet - párttól függően - dönt!

Értem én, hogy miről beszélsz, csak az nem egy jó demokrácia felfogás, és az eredeti törvényalkotók sem ezt szerették volna, amiről beszélsz. Összezavar, hogy van listás és egyéni szavazás is. De ennek az a lényege, hogy pusztán egyéni szavazás sokszor lassítja vagy nehezíti az ország vezetését, mert nem tud kialakulni - vagy nehezen - kormányzó párt. Ezért vegyes és vannak pártok is, de a parlamentben a képviselő az elemi oszthatatlan egység! Minden szavazás után azt is mondják be, hány képviselő szavazott és milyen arányban, nem pedig a pártokat vagy frakciókat és okkal!

És ez továbbra sem a pénzről szól, de ne zavarjon. Illetve az elég gusztustalan lenne, hogy demokráciában, ahol titkos szavazások vannak, (hogy fenyegetéssel vagy megfélemlítéssel ne lehessen a szavazatokon módosítani), választás elé állítasz vkit, hogy "Máshogy gondolod? Oké, ki vagy rúgva!" WTF? Ez neked demokratikus? Ángyán nem basznád ki rögtön, sőt, lógassák is fel, nem? Fizesse vissza eddigi juttatásait, mert szembe megy "A párttal".
@fchris82:
Az a baj veletek libsikkel, hogy fiktív világban éltek, elképzelt szereplőkkel töltitek ki a doktriner agyatok által behatárolt álvalóságot. Csupa tudatlan kommunista (vagy fasiszta) vesz körül benneteket, aki nem tudja mi az a SWOT analízis, stb.

Na mind1, ezen már nem lehet segíteni, de a véleményem tömören: a Veiola és a Suez environnement helyi ügynökeként ténykedő Oszkó és Bajnai menjenek a 3,14csába, a többi nem érdekel
@Szélmalomharcos: "Az a baj veletek libsikkel, hogy fiktív világban éltek"

:D Jópofa, amikor vki éppen bort iszik és vizet prédikál. Az olyan vígjátékba illő, mikor az agresszív kismalac pattog, hogy "Mit ugrálsz öcsi, agresszív viselkedéssel nem mész semmire!" - majd ad egy tockost.

Éppen arra próbáltam utalni, hogy te élsz fiktív világban, a valóságot nagyon megszűrve. És amikor az üzleti tervvel jövök, azt azért mondom, mert nekem már van tapasztalatom abban, hogy milyen a való világ, milyen az üzleti élet, míg te maximum a perselymalac és bankbetét szintjéig jutottál el. Éppen arra ösztönöztelek, hogy szerezz kicsit több tapasztalatot a világról, és akkor mindjárt világosabb lesz minden. Erre azt mondani, hogy pont én élek fiktív és korlátolt álvalóságban ... :D

A tudás ott kezdődik, hogy tudjuk, mit nem tudunk. Hidd el, nem állok le vitatkozni művészettörténetből senkivel, mert nem értek hozzá. De ha mégis ilyenre vetemednék, majd vki azt mondaná, előbb nézzek utána a dolgoknak, akkor lehet ám, hogy legkevésbé sem esnék az illetőnek neki, hogy fiktív álvilágban él, és fogalma sincs a valóságról :D

Szóval de, van fogalmam a valóságról, nagyon is sok. Sőt, én aktívan körbe is szoktam nézni a világban, hogy egyes problémákat mások hogyan oldanak meg. Pl tökéletesen megfigyelhető, hogy amikor a kormány szakmailag nincs a csúcson, évtizedes, vagy inkább évezredes trükk, hogy ilyenkor ellenségeket kreál, sok esetben háborút is indít, hogy ezzel elterelje a lakosság figyelmét a saját bénázásáról. Aki a tőkét és bankokat az ördögtől valónak tartja és nem lehetőségnek, amivel élni is lehet, az örök vesztes. Kuba, Chile, Venezuela. Nem állítom, hogy minden rendben, tök jó, hogy Ausztriában sehol nem látsz dobozos Tesco épületet, ugyanakkor rohadtul álszent dolog rájuk mutogatni, amikor rég nem lennének, ha Marika nénitől Pista bácsiig nem oda járna a balga vásárolni. Igen, Ausztriában vállalták az ezzel járó többletköltséget, a lakosság nálunk meg nem. Mert azt hiszi mindenki, hogy létezik még a pult alól, olcsón, fusiban, jót. Nem, nem létezik, és talán cigi helyett a minőségibb ételre kellene áldozni. Készül nálunk minőségi étel. KÜLFÖLDRE! Mert itthon senki nem fizeti meg.

Ráadásul nem is értem, hogyan jön ide a liberalizmus???

A nem létező csontvázak után akkor kijelenthetjük, hogy az Orbán kormányt semmi olyan meglepetés nem érte, amitől országcsődöt kellett vizionálnia, amitől durván összeomlott a Forint? És kijelenthetjük, hogy igazából nem készültek fel a kormányzásra, holott volt idejük? Ez utóbbi alapján kijelenthetjük, hogy kb ad hoc ötletelgetés és maszatolás zajlik, a szakértelem teljes hiányával? Téged nem zavar, hogy idióták rángatják a képzeletbeli volánt, ezzel kb évtizedekkel visszavetve az országot? Pedig jó lenne, mert te is itt élsz. És ez nem arról szól, hogy liberális vagy konzervatív, hanem csupán szakmaiságról. Illetve annak teljes hiányáról. Mert ha lenne, akkor már lehetne vitatkozni, hogy konzervatív legyen, vagy liberális, vagy sokkal szociálisabb. De ez még csak konzervatívnak sem nevezhető, simán "unortodox". Eredmények nélkül. A függetlenség egyrészt nem gazdasági eredmény, másrészt amikor vki az oroszokkal tárgyal, az nem a függetlenségről szokott szólni. De szólj, ha te másként gondolod, és az oroszokkal tárgyalni maga a felszabadult kánaán. Nyilván csak úgy barátkoznak, ugye?

Nincs több kérdésem, a védelem visszavonult...
@fchris82:
Kimondottan mulatságos figura vagy. Amikor felizgatnak a tiédtől eltérő vélemények, kitárod a dísztollaidat, a tükör felé fordulsz és dürrögő hangokat adsz ki. Ezzel lehet hogy sikerül leküzdeni a belső nyugtalanságot, amit a gondolattolulás meg az érvelésképtelenség ütközése vált ki belőled, de senkit se fogsz meggyőzni
Kedves LMP-sek, Önök ezt jól elkúrták.
Mert én, mint LMP-szavazó azt szerettem volna, ha a párt a 14-es parlamentbe is minél nagyobb arányba bejutna. Gondolom, ha nem is mindenben, ebben megegyezik véleményem a többi 100 000 LMP-szavazó nagy részével.
Én a párt eddigi parlamenti tevékenységével nagyrészt egyetértek, ezért szerettem volna ha a párt megőrzi minél több mandátumát. Ha viszont egyedül indulnak, jó ha féltucat LMP-s képviselőt láthatok majd jövőre.
Ennél azért még a vörös ördöggel való összefogás is jobb eredménnyel kecsegtet. Persze érthető az a morális ellenvetés is, hogy nem fognak velük össze, hiszen az ördög az ördög, meg egyébként is korrupt disznók stb.
De az hogy így akarják megőrizni erkölcsi tartásukat, az legalább is megmosolyogni, ha ugyan nem megsiratni való. Lehet, hogy első látásra nem tűnik etikusnak kezet nyújtani egy levitézlett ál-baloldali kádernek, de vajon etikusabb-e az, hogy egy Szent Morális Önszegregáció nevében éppen nekünk, a választóiknak fordítanak hátat, vagy csak éppen stratégiájuk hiányával csúsznak a semmi felé?
Ha tényleg olyan helyénvalóak (sztem azok) az értékek, amiket az LMP hirdet, akkor etikus dolog-e ilyen súlyosan kockára tenni ezek parlamenti képviseletét?
Részben függetlenül attól, hogy most mennyire aktuális az Orbán-rezsim leváltása.
A szakadároknak pedig, ha parlamenti munkájukat továbbra is az eddigi elvek mentén és módon folytatják, nem szükséges lemondani mandátumukról.
Jó lenne, hogy ha azok, akik azon búskomorkodnak, hogy milyen az erkölcs helye és súlya a mai társadalomban, ezt is figyelembe vennék, mielőtt ítéletet mondanak.
Remélem ez a poszt nem része valami gyűlöletkampánynak!
@Szélmalomharcos: "Kimondottan mulatságos figura vagy."

Oh, köszönöm, ezzel teljesen zavarba is hoztál :$

"Amikor felizgatnak a tiédtől eltérő vélemények, kitárod a dísztollaidat, a tükör felé fordulsz és dürrögő hangokat adsz ki."

Remek szóképek! Zseniális :)

"Ezzel lehet hogy sikerül leküzdeni a belső nyugtalanságot, amit a gondolattolulás meg az érvelésképtelenség ütközése vált ki belőled, de senkit se fogsz meggyőzni "

Jó-jó, néha tényleg nem az érvek mentén mozgok. Szörnyű vagyok. Akkor vissza is kanyarodnék az érvekhez. Csontvázak? :) Legalább végre böffentenéd ide, hogy "na jó, csontvázak tényleg nem voltak, akkor nyilván belpolitikai okokból hazudtak egy sort.", csak hogy haladjunk, apránként! De te inkább terelsz. Ami mondjuk egy fokkal jobb, mint ha próbálnád tagadni, hogy volt ilyen, és hogy ez volt az első alkalom, mikor durván megrogyott a Ft, és elszálltak a törlesztő részletek emaitt. Aztán rátérhetünk arra, hogy a devizahitelekért az előző kormányt okoló Fidesz, mégis mi a frászt csinált, amikor ők vették fel a devizahitelek nagy részét az önkormányzatoknál? Nahát! Csak nem az van, hogy ők sem látták előre, hogy ennek mi lesz a vége? Csak nem bort isznak és vizet prédikálnak? Megfázva mutogatnak Sanyira, hogy milyen hülye volt, amiért nem vett sapkát, most jól meg is fázott! Mekkora egy idióta ez az MSZP, mi?

Szóval éppen te vagy vmi érvszegény, és nem én. De azért továbbra se hagyd, hogy a valóság kizökkentsen, a végén még felébredsz, és kiderül, hogy a Fidesz is csak egy kupac szar, talán még nagyobb is, mint a másik.
süti beállítások módosítása