Fény az ellenzéki alagút végén

2013.02.05. 08:00 aaron.

Szakad az LMP frakció is? A Milla mégsem akar pártot? Mesterházy Gyurcsány után Bajnait is lenyomja? Jávor Párbeszéd Kft-t alapít?

alagutfeny.jpg

Az ellenzéki káosz kibogozásában már meglehetősen sok mindenki elveszett, de mostanra kitisztulni látszik a kép. Az LMP szakadásánál ugyanis kevés jobb dolog történhetett volna. Talán most már kijelenthetjük ugyanis, hogy minden jelentős ellenzéki csoportosulás esetében elvált a szar a májtól. Letisztázódott, hogy ki kivel van, ki az, aki pusztán a hatalomra éhezik, és ki az, aki talán még a választóit is merészelné képviselni némely ügyben. Nem fér ugyanis kétség ahhoz, hogy érdemben nem fogja asztalhoz engedni a szocialista párt Jávorékat, hiszen épp elég nekik Bajnaival és Gyurcsánnyal lejátszani a kis játszmájukat. Az említett két nagyobbacska MSZP-mutáció mellé semmi szüksége egy harmadikra a Nemzet Attilájának, így valószínűleg belöki majd Jávort a degenerált Schmuck Andor mögé a sorba.

Itt van még Schiffer az LMP egy részével, akiknek ugyan szavazóbázisuk nem tudjuk pontosan, mennyi maradt, viszont a hitelességük nemcsak stagnált, de hatalmasat ugrott azzal, hogy végig következetesen tartották magukat azokhoz az elvekhez, amelyek okán 2010-ben választóik parlamentbe juttatták őket. Ugyanis – ki kell, hogy ábrándítsak minden Jávor-hívőt – az a hétszázaléknyi szavazó, aki a zöldek neve mellé húzta be ikszét, többségében nem az ökopolitika melletti feltétlen elköteleződés miatt támogatta őket.

Sokkal inkább úgy gondolta a szóban forgó közel négyszázezer szavazó akkor: bár a Gyurcsány-Bajnai bandát el kell kergetni, mégse szavazna se a következetesen semmitmondó Fideszre, se a nácikra. Hiába vergődik Juhász Peti, ha folytatja, ő is két szék között a pad alá fog esni. Az ősi magyar közmondást ő sem ismeri, és most őszintén rácsodálkozott arra, hogy „aki kurvának áll, azt bizony előbb-utóbb megbasszák.”

Ezen választók jelentős része – így köztük én is – jogosan gondolja, hogy a Párbeszéd a Legszarabb Pártnévért Evör Platform az Akkoris Kinyalom Bajnai Seggét Káefté minimum elárulta őket. Nemcsak a jó nőket húzták be az LMP-ből, de a szavazóik és saját párttagságuk 90%-át is kőkeményen átbaszták a palánkon. De mit is várunk egy olyan bagázstól, amelyik nem tudja, mi a különbség egy politikai formáció és egy gazdasági társaság között…?

Térjünk inkább vissza az igazi LMP-hez, akikről sokkal inkább érdemes beszélni. A következő időszak ugyanis vízválasztó lesz számukra, kifejezetten örülnék annak, ha megtalálnák a helyüket a közvéleményben is úgy, mint az egyetlen hiteles demokratikus parlamenti párt. A jelenlegi schifferista alakulat ugyanis még sokkal inkább tűnik szárnyaszegett fiókának, mint erős, független sasmadárnak, viszont hitelessége megőrzésének köszönhetően minden esélye megvan ennek a társaságnak, hogy rövid időn belül szárnyaljanak.

Megoldás lehet számukra egy önálló, karakteres stratégia – amire sajnos maximum nyomaiban emlékeztető dolgot láttunk eddig az LMP-től – vagy megoldás lehet az is, hogyha erőiket más, hozzájuk hasonló szervezetekkel egyesítik, amiből a merítés már meglehetősen kicsi. Potenciális jelölt lehet a 4K!, akik pont az LMP ellentétei: politizálásuk és üzenetük karakteres és egyértelmű, viszont az sem kétséges, hogy erős forrás- és ebből eredő ismertséghiánnyal küzdenek. Tökéletes párjai lehetnének a töketlen, de mégis parlamentbe jutott zöldeknek, akik talán egy kicsit bevállalósabbak is lettek a bajnaisták távozásával, és elképzelhetőnek tartom, hogy beleállnának valamilyen együttműködésbe a fiatalokkal.

Így vagy úgy, Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb reményének kulcsa most Schiffer András kezében van. Jórészt ugyanis rajta múlik, hogy lehet-e majd 2014-ben bármilyen hiteles, demokratikus erőnek legalább számottevő lehetősége arra, hogy országos szinten is reális esélyekkel indulva, válaszható legyen. Egyszerűen azért, mert ő annak az egyetlen erőnek a vezetője jelenleg, mely a demokráciának álcázott ámokfutás huszonharmadik évébe lépve is konzekvensen kitart az összes rablóbanda ellenében, attól függetlenül, hogy narancs, vagy vörös színű egyensímaszkban próbálnak vinni mindent, ami mozdítható.

Utána már „csak” annak kell kiderülnie, az „elmúlthuszonnégyév” során mennyire viselte meg a magyar társadalmat a hatalmi játszmák undorító valósága, a demokrácia és annak szellemiségét közvetítő szavak teljes kiüresítése, és az ezredforduló óta tartó folyamatos kétbitesítés. Hogyha ennek a folyamatnak meglett az eredménye, hogyha tényleg sikerült teljesen ledarálniuk a magyar társadalmat, akkor a schifferi LMP, és a hozzá hasonló módon gondolkodók nem jutnak be 2014-ben a parlamentbe.

Akkor, de csakis akkor jelenthetjük ki: valóban elveszett minden remény, és menekülhetünk külföldre. Én legalábbis abban a pillanatban szedem a sátorfámat.

Ha békésen, a Jobbik és egyéb erők által vizionált polgárháború nélkül akarunk elérni valódi, gyökeres változást, akkor 2014-ben lépnünk kell. Négy év gátlástalan szabadrablást nem bír már ki ez az ország, nem bír már ki ez a nép. Még négyet nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr635062475

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.06. 11:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: rendszerek harca: az ÖKO és a MODERNISTA LMP szakítása – harc Pogiért 2013.02.05. 11:51:12

Óriási esemény az LMP és az Ex-LMP szétválása. Innentől ez már a rendszerek harca, az ÖKO (új rendszer párti) LMP harcol a Modernista (boldogulás-centrikus, kapitalizmus-elfogadó) ex-LMP-vel, illetve mondjuk ki, Bajnaiék egész birodalmával szemben – im...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nos, nem igazan ertek egyet a poszttal. Mar ott elbukott, hogy az LMP-re szavazok a Gyurcsany-Bajnai parost akartak elkergetni. A tobbseg szerintem ugyanis meglehetosen prgmatikus, es a sajat bolodgulasat nezi. Nem erdekli, hogy milyen lobogokat lengetnek, hogy elvakult fanatikusok milyen rigmusokat kiabalnak, es hogy milyen eszmekkel probaljak oket bombazni a politikusok. Megnezi mennyi a keresete, mennyi a kiadasa, lesz-e munkahelye a kovetkezo par evben, tud-e lakast venni, milyen iskolakba mehet a gyerek, es eszerint dont. Az LMP-re szavazok tobbsege nem akart a toketlen MSZP-re szavazni, de a populista hatalomehes FIDESZ-re sem. Ez ilyen egyszeru. Leszarjak a zold programot, nem hippik, es nem erdekli oket a belso hatalmi harc sem. Igazabol a legtobb embert az sem erdekelne, ha a politikusok valamennyit lopnanak, amig az nem irrealisan magas, es nem a nyoldik bort huzzak le roluk. amig az emberek boldogulni tudnak, addig minden mast leszarnak. Eddig a legpragmatikusabb ember Bajnai volt, aki valamelyest konszolidalta az MSZP elkurt dolgait. A FIDESZ egyelore csak rontott a helyzeten, az LMP-nek meg programja sincs, azonkivul vezeto part nem nagyon lehet. Igy azoknak, akik akkor az LMP-re szavaztak most nem marad mas, mint egy nagyobb ellenzeki formaciora szavazni.
@schgabor: Kívánom, hogy azt a sok szép és jót, amit hiányoltál az LMP-ből, megtaláld az új barátaid ie. Bajnai, Kuncze, Fodor, Schmuck, Bokros, Gyurcsány, stb. között.
Én örülök az LMP szakadásának!
Eddig nem tudtam kire szavazzak, de most már tudom!! A Schiffer féle LMP megtartotta magát, és nem hajladozott összevissza. Jó, hogy Jávorék kiléptek , azzal ahogy kilépnek, bizonyítják újfent, milyen gerinctelenek!!
És menjenek csak Gordon hoz meg millához! Ez együtt 2014, milla, vagy a Jávorák ugyan azt a pár száz ezer embert fedik le.
Sok ember van akinek elege van ebből a kormányból is, de nem azt tartja megoldásnak, hogy szavazzuk vissza azokat akik 8 évig csinálták rosszul!
Mert tényleg új kell, és nem visszatérni a régi rosszhoz! És ezt soka gondolják így!
És Schiffer sem egy szent, de ő kitart valami mellett, és nem nyalta be ezt a demagóg propagandát, hogy aki nem fog össze bárkivel Orbán ellen, az Orbánnal van!!
Én nem vagyok Orbánnal, de nem fogok bárkivel összefogni, pont azért, mert akkor a mókuskerék menne tovább!!
A Schifferéket nagyon nem kell temetni, egy szavazójuk biztos van már, de szerintem még sokkal többen is vannak, akik tényleg változást akarnak, és azalatt nem azt értik, hogy jöjjön újra Gordon meg Mesterházy, meg ezek vissza!
Engem nem érdekel ki jobber vagy baller vagy zsidesz vagy cigó! Mind itt élünk és együtt kéne élni nem egymás mellett és főleg nem egymás ellen!!
Ezt se ballib oldal se a jobb oldal nem oldotta meg eddig, sőt csak rombolta!
Ezért én nem kérek belőlük, hanem olyan emberek kellenek akik kitartanak az elveik mellett akkor is, mikor minden irányból támadják, mert nem nyal semerre sem.
@irógép: Alapvetoen egyetertenek a gondolataiddal, de politikai szempontbol nezve eselytelenek. A rajuk szavazok legfeljebb azt mondhatjak majd "en gerinces emberre szavaztam!" aztan ugyanugy beledoglik az allandoan novekvo arakba, adokba, csokkeno berekbe stb. Hiaba, emeltfovel kell tudni megpusztulni...
@schgabor:
Tök jó, hogy kiléptetek, így most már nyugodt szívvel tudok az LMP re szavazni!
Ti meg nőjetek össze az elmúlt 20 év többi bűnöseivel, akik pont annyit tettek az ország szétrombolásáért, mint Orbán!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Miért, ha visszaszavazod azokat akik 8 évig bizonyították az alkalmatlanságukat, lesz munka meg ilyenek??? Nem!!
Max az emberek ideológiai igény lesz kielégítve! Ugye a saját ideológiáddal sokkal megbocsájtóbb vagy! Lásd most a fidesz szavazók! Sosem lesz béke és rend, mert megy az adok kapok! Se itthon , de a világban sem!
Nem volt béke soha, és nem is lesz, valaki mindig rá akarja erőltetni az akaratát vagy érdekét valakire!
És igen én most már úgy látom az életet, hogy legalább az ember gerincesen pusztuljon meg, még ha vesztesen is, mint gerinctelenül az én én akaratomat és ideológiámat rákényszerítve másokra!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "A rajuk szavazok legfeljebb azt mondhatjak majd "en gerinces emberre szavaztam!" aztan ugyanugy beledoglik az allandoan novekvo arakba, adokba, csokkeno berekbe stb. Hiaba, emeltfovel kell tudni megpusztulni..."

Az MSZP visszahozása elvezet minket az áremelésektől, fizetéscsökkenéstől mentes paradicsomba? Ezt nem lehet biztosan kijelenteni (és eddigi munkásságukat látva eléggé valószínűtlen), akkor miért is kellene ezt tenni?
@irógép: @Scagnetti: Nem ertem miert jon mindkettotok az MSZP-vel. Megegyszer: Bajnait es szakerto kormanyt szeretnek, mert ugy lattam, hogy azalatt az egy ev alatt tobbet hoztak ki az elbaszott het evbol, mint a FIDESZ kormany az elmult idoszakban.
OFF: Azért érdekelne, hogy kik ork bán emberei... Gondolom van pár, akik megfelelő utakon nagy zsét kapnak az új, kvázi ellenzéki pártok alapítására.

Uff!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Azért, amit feljebb is írtam. Ha kormányváltás lesz, az egy szoci kormány eljövetelét jelenti majd. Egyedül ők vannak helyzetben, nekik vannak aktivistáik, pénzük, kiépített szervezetük és szavazótáboruk. Komolyan azt hiszi bárki, hogy engednek valaki mást kormányozni? Legyen az Bajnai vagy bárki más? Ugyan!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Nem ellened mondom, amit mondok.
Az a bizonyos Bajnai féle szakértői kormány, sokak által nagyon szépen emlegetett dolog! Igaz nekem akkor 20 ezerrel csökkent a havi keresetem, de nem ez a lényeg.
Az előtte lévő 7 évben az akkori kormány, olyan helyzetbe hozta az országot, hogy vagy csőd vagy egy nagyon kemény IMF hitel. Nyilván az utóbbi lett. Ennek nagyon kemény feltételei voltak, ezt Gyurcsány nem merte bevállalni főleg 0 népszerűséggel.
Ekkor jött Gordon, és végre hajtotta azokat a nagyon kemény megszorításokat amiket meg kellett tenni! Nem is tehetett mást! Oké azt megtette, és közben emberileg is próbált normális lenni!
Csak az egy kényszerhelyzet volt, amikor mást nem is lehetett volna tenni, és egy olyan kényszerhelyzet, amit az akormány idézett elő amiben előtte bajnai is komolyan részt vett!
Szóval ezért nem kell elájulni attól, amit Bajnai megcsinált! Nem is tehetett mást, csak azokat az intézkedéseket Ferenc már nem tudta volna megtenni, annyira zeró volt a tolerancia iránta.
És az az egy év nekem pont annyi pénzt húzott ki a zsebemből kb., amennyit a mostani ügyes kormány kihúzott eddig!
Csak a mostani kormányt elvakultan utálok erre már valahogy nem emlékszenek!
@Scagnetti: Ez valoban meg nyitott kerdes, erre meg varok, vajon benyeli-e az MSZP, hogy mas kormanyoz, es megelegednek par jelentektelenebb hellyel cserebe a tamogatasert, vagy esetleg sikerul-e mas modon ringbe lepni Bajnainak.
@irógép: Lehet nezni igy is, de gyakorlatilag mindenre ra lehet fogni, hogy "kenyszerhelyzet", ami a mostani kormany meg is tesz. Naluk minden lepes kenyszerhelyzetbol fakad, valahogy megsem eloremutatoak. Mellesleg ez a kormany nekem pl. lazan kivett a zsemembol 2,8 millat
a poszter saját vágyait vetíti a jövőbe..
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Tavaly a szocik kiadtak egy programot. Kivételesen el is hiszem, hogy amit abban írtak, az a szándékaikat tükrözi, mert passzol ahhoz, amit előtte is csináltak. Vagyis átlagbértől felfelé adóemelés, nyugdíj szent és sérthetetlen és hasonlók. Vagyis ugyanaz az inaktívak kitömésére építő, dolgozókat elűző, adócsalásra ösztönző politika, amit előtte is folytattak.

Bajnai elképzelései nem egyeztethetők össze ezzel, ezeket az MSZP sosem fogja támogatni. Ezért nem tudom elképzelni, hogy még ha együtt nyernének is, akkor is működőképes kormányt tudnának alkotni együtt. Tűz és víz a kettő. Az egyiküknek mennie kell, és az erőviszonyok alapján ez nem az MSZP lesz.
@Scagnetti: csak az egykulcsos adóhoz:
tegye fel a kezét az a vállakozó, aki az egykulcsos adó bevezetése miatt a bérét felemelete.
@is: így igaz végre egy tisztességes vélemény
@dolgozni kék: Ezt passzolom.

Az biztos, hogy az egykulcsos adóval (illetve az adójóváírás megszüntetésével) sok melóssal kibasztak csúnyán. Nekem úgy tűnik, a 100-200e között, vagyis átlagbér környékén keresőkkel a Fidesz azért baszik ki, mert szegények, és ezért leszarják őket, az MSZP meg azért, mert nekik ezek már gazdagok, és vissza kell őket húzni az alacsony keresetű prolik közé. Akármelyik fog kormányozni 2014 után, a (bejelentetten) dolgozóknak szopás lesz.
@Scagnetti: Az eladósodást vizsgáló parlamenti bizottság előtt Gyurcsány, arra a kérdésre, hogy hová lett az az írtózatosan nagy pénz amit felrántottak, azt válaszolta, hogy ott van az a nyugdíjakban és az autópályákban. Nem emléxem, hogy Bajnai valaha is nyígott volna miniszterként ez ellen az öngyilkos gazdaságpolitika ellen.
@Scagnetti: Igen, de azert fontolra kell venni, hogy az MSZP egy bukott, kiegett, hitelet vesztett part. Bajnia nelkul orulnek, ha parlamentbe kerulhetnek. Bar jelen esetben, illetve a jovot elnezve, igazabaol, ha valaki nem ketharmaddal nyer, akkor mindegy is, hogy ott van, vagy sem.
Az LMP nem lopott, csalt, hazudott mint az eddigi kormányzó pártok!
Miért nem hiszed el, hogy el kell szakadni a két moslék párttól, a fidesz-szociktól?

Ha nem lesz IMF megállapodás, Varga Mihály miért nem takarodik, miért élősködik rajtunk?

Lenne még itt pár kérdés a telefonadó és az áthárított bankadók mellett:

- Hol van feltüntetve a villanyszámlán a világcsúcs fideszes 27%-os ÁFA miatti többlet-teher összege mind havonta, mind éves összesítéseben?

- Hol van feltüntetve a boltokban az élelmiszerek, a ruhák, a benzin, a vonatjegy, MINDEN árcéduláján a 27%-ra emelt ÁFA miatti többletteher?

- Hol a kötelező autóbiztosításon feltüntetve, hogy az új fidesz-adó, a biztosítási adó miatt mennyivel kell többet fizetni?

- Hol a gyógyszeres dobozokon a felirat, hogy kedves nyugdíjasok, a megszorítások miatt ennyivel kell többet fizetni?

- Hol a fizetési papírokon a kimutatás, hogy a Fidesz miatt, az adójóváírás eltörlése miatt (azaz a bújtatott szja-emelés miatt) ennyivel és ennyivel kevesebbet kaptok?
Hol az éves összesítése annak, hogy mennyivel keresnek kevesebbet?
@kentersturz: Én sem vagyok Bajnai rajongója, de még mindig jobb, mint a szocik. Csak az a baj, hogy Bajnai egyedül nem lesz képes nyerni, ha meg ott van vele az MSZP, akkor tökmindegy.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Igen, de azert fontolra kell venni, hogy az MSZP egy bukott, kiegett, hitelet vesztett part. "

Az.

"Bajnia nelkul orulnek, ha parlamentbe kerulhetnek."

Ez viszont sajnos nem igaz. Van egymillió szavazójuk, akiknek mindegy, mit csinálnak vagy mondanak, rájuk szavaznak.

"Bar jelen esetben, illetve a jovot elnezve, igazabaol, ha valaki nem ketharmaddal nyer, akkor mindegy is, hogy ott van, vagy sem."

Azért ezt sem kell feltétlenül elhinni. Ebben már benne van a mentegetőzés is, hogy mire fogja majd a következő alakulat a bénaságát. A Fidesz bebetonozott emberei nem fogják megkönnyíteni a dolgot, de egy kormánynak akkor is tudnia kell kormányozni. Ha nem megy neki, akkor ne vállalja el! Ha meg elvállalta, akkor ne mutogasson másra, hanem tegye a dolgát! Azért van ott, nem pofázni.
én azt tapasztaltam hogy amikor az Antal és a Csurka a Torgyán és a Kisgazdák a Meggyesi és a Gyurcsány a Fodor és a Kóka összevesztek nem foglalkoztak az emberekkel és az országgal CSAK SAJÁT MAGUKKAL most is valahogy így érzem bár tévednék ezért nem látok kiutat
@Scagnetti: szerintem mindenkinek szopás lesz. Gazdagnak és szegénynek egyaránt.

A Fidesz nagyon sok problémát nem megoldott, hanem elódázott, 2014 utáni időszakra. Pl a gazdag lehet többet visz haza az egykulcsos adóval, de mondjuk, ha van egy vállakozása, akkor annak a működési feltételei rosszabbak leszenek, mert nem lesz akkora kereslet a termékére.
Vagy van egy tekintélyes ingatlan vagyona, az a lakáspiaci trendet figyelve, folyamatos értékvesztésnek van kitéve.
@Scagnetti: Az utolso reszt arra ertettem, hogy jelenleg is gyakorlatilag mindegy, hogy ellenzeki partok vannak-e a prlamentben, avagy sem, es a sulyok-ellenyulyok folyamatos valtoztatasai arra mutatnak, hogy ez meginkabb igy lesz, azaz a jovoben siman csak bekerulni a parlamentbe semmire nem lesz jo.
@irógép:

Totálisan igazad van. Viszont még így is marad egy csapda. Merthogy bármennyire is igaz, amit Schifferékről mondsz, abban a pillanatban, hogy szavazol rá, szándékod ellenére a fönnálló (az egyes pártoktól függetlenül fönnálló) remdszert erősíted. Amíg elég szép számmal gyűlnek be a szavazatok MINDEGY, HOGY KIRE, addig legitim a győztes győzelme, be tudja magát állítani, mint demokratikusan jóváhagyottat. Arra pedig nincs kilátás, hogy Schiffer igy bevitorlázzon a miniszterelnökségbe. Szóval a rá adott szavazat is Orbánt/Bajnait legitimálja a végén. Attól ahol tartsz, nagyon kis lépés csak annak a fölismerése, hogy a 24 éve állított csapdából a kiút kizárólag a mozgalomszerű öntudatos, senkire nem szavazáson át vezet. Ha egyszer ez a banda végképp diszkreditálódik a kollektív szavatmegvonás eredményeképp, akkor nyílhat meg az esély hozzád hasonló gondolkodó emberek által épített új berendezkedés felé. (Vagy valami igazán jelentős, a diákok mozgalmára emlékeztető, de szélesebb alapon álló tömegtüntetés sorozat söpri el őket.)
@dolgozni kék: Jogos. Csak az átlagbért keresők jobban megérzik, mert nekik 10000 forint is számít. Feljebb az ingerküszöb is magasabb. Ettől persze még vállalkozónak sem lesz jó lenni itt. Politikuson és haverjaikon kívül nagyjából senkinek.
@feryke:

És még az is lehet, hogy össze sem vesztek, csak úgy csináltak mintha, hogy ne legyen annyira egyértelmű, hogy maradt az egyárt rendszer. Hihetetlennek tűnhet, de az maradt. 1989 óta együtt csinálják. Mind. A többi szemfényvesztés.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Valójában az ellenzék eddig is csak díszlet volt a Parlamentben. Különösebben egyik kormányt sem érdekelte, mit mond az ellenzéke, azon meg mindig nevettem, mikor valaki az ellenzékre fogta a saját tehetetlenségét.

A lényeg az, hogy ki nyer. Csak sajnos mára már ez is mindegy, mert csak szar és szar között lehet választani.
Én csak azt látom hogy mindenkinek tele van a hócipője.Van akinek a kormánnyal, van akinek az ellenzékkel, van akinek mind a kettővel, és egyáltalán ezzel az egész magyar közélettel.
Figyu:
Létre lehetne hozni egy "nem szavazok senkire" vagy egy "nincs az ízlésemnek megfelelő" pártot. Ide szavazhat mindenki, gyanítom megugraná a 2/3-ot simán.És mi lesz ha megnyeri? Semmi.Nem alakít kormányt, amíg a "nép" SZEMÉLY SZERINT ki nem válogatja a neki tetszőt?Addig meg jöhet a szükségállapot, jobb mint a lövöldözés, és a jelenlehinél sem sokkal rosszabb. Na milyen? Még az is lehet, hogy a színfalak mögül végre előkerülhetnek az országért tenni akaró politikusok!
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Persze, ebben igazad van, és nem védem a kormányt.
Mindegy én túl idealisztikus vagyok, vannak sokan akik hisznek Mesterházykban, Bajnaikban, Orbánokban és majd azok megszavazzák a következő kormányt.
Kb teszek rá ki lesz az. Nem lesz jobb semmivel, mivel mi magunk magyarok vagyunk akik nem dolgozunk és adót csalunk ahol lehet! Persze soha nem az egyén, hanem mindig a szemét szomszéd az.
Mi a tíz millió "a szomszédról azt hallottam, de én becsületes vagyok" ember országa vagyunk!
És teljesen mindegy ennek az élén Bajnai vagy ki van.
Németországban lehet balos vagy jobbos kormány, az emberek dolgoznak és nem csalnak, mert tudják így lesz jó és élhető hely!
@hidegkofi:

Nagyon jó nyomon jársz. De párt, szavazat rá ne legyen, előbb írtam miért. A CSAPDA még fönnáll: így nem kiiktatható.

Öntudatos mozgalomra van szükség ami egyetlen dologra irányul, a rendszerváltáskor létrehozott áldemokráciának kollektív szavazat megvonás általi elutasításán. Amikor ez megtörténik, magától fog lebomlani a kötött kényszerzubbony szála.

Nagyon jónak tartom azt a gondolatodat, hogy új embereket ez az átalakulás. a mozgalom fog földobni. Magam is ezt várom. Nem álom már politikusokat, hanem olyan normális, rendes embereket, akik hajlandóak lesznek a politika felé fordulni, anélkül hogy beállnának a már kész sorba. Lebomlás után kazdődhet az újjákezdés, alulról fölfelé. Ez a dolgok titka. Ezt lopták el a magyar néptől 1898 körül. Vissza kell szerezni.
Azt persze elfelejted F&L, hogy bajnai akar lenni az ellenzék vezére. Akkor viszont jobban kell közelednie Jávorék felé, ha közel engedi magához az MSZP-t, az könnyen átveheti a vezető szerepet. Pont ezért fontos Bajnainak a PM.

A PM egyébként a választókat képviseli, az LMP kongresszusán ugyanis 55-45% arányban maradtak alul Jávorék. Ha feltételezzük, hogy a tagság reprezentálja a pártra szavazókat, akkor máris más a kép. Egyébként, honnan veszed, hogy az LMP szavazói nem akarják az ellenzéki együttműködést? Szerintem az arány az, amit a kongresszusi szavazás eredménye is tükröz: egy minimális többség ellenzi az E14-hez való közeledést, és ezért jelentős azok száma/aránya akik együttműködnének.

Persze mindig gyenge anyag az eredmény, ha a szerző indulatból ír...
Az LMP a Fidesz álellenzéke.
Arra volt kitalálva, hogy a szadesz maradék szavazói, akik nem a Bokros után futottak gazdaságpolitikailag, beikszeljék a parlamentbe purhabnak.
Mára kiderült, hogy Schiffer meg a bandája pont nem képvisel senkit és semmit.
A világ legunalmasabb politikai formációja.
Veszélyes szavazatok szivacsa, oszt jó napot.
@aaron.: Hello.

A poszttal nem vitatkoznék, egyszerűen nem látom semmi értelmét, annyira méltatlan az egész. Nem méltó a bloghoz, a szerzőhöz, a 4K!-hoz, és egyáltalán - annyira, hogy ezt még az ide kommentelő LMP-tagok is megírták.

Viszont a személyes megszólítás okán hadd kérdezzem meg, hogy tulajdonképpen mi is a probléma azzal, hogy alapítottunk egy kft-t?
Tökéletesen tudom, mi a különbség párt és kft. között - többek között az, hogy az egyiket egy nap, a másikat több hónap alatt jegyzik be (és ezt a 4K!-sok tudják a legjobban).
Jelzem, minden pártnak van cége, a szerző által hájpolt, hótiszta schifferi LMP szintén a napokban jegyezte be a "Lehetmás Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot". Erre egyébként elsősorban az Állami Számvevőszék javaslata miatt van szükség, mert nem nézik jó szemmel, ha pártok bizonyos típusú gazdasági tevékenységet - pl. telefonflotta üzemeltetést - végeznek. De említhetném a millások NAV-os zaklatását is...

Egyébként az egymillió mikro- és kisvállalkozó országában a "káeftézés" nem szitokszó, maximum az életidegen, a gazdaság működését nem értő és/vagy politikailag erősen motivált értelmezők fülében lehet az.

Ha politikai vitáink vannak, akkor azokat játsszuk le, de ne ilyen béna álügyekkel operáljunk! Köszi.
@Tordai Bence:

Szervusz Bence,

Maradjunk annyiban hogy ez a poszt nem a káeftézést kritizálta, hanem azt, hogy egy for-profit káeftét alapítottatok, azon kívül SEMMIT. Örülök, hogy tudod mi a különbség egy társadalmi szervezet és egy kft. között, és azt is tudom, hogy előbbi alapítása jóval időigényesebb.
Csupán azt nem értem, hogy a cégalapítás helyett, mellett, miért nem foglalkoztok (előbb) egy társadalmi szervezet, egyesület, párt, vagy tudom is én mi megalapításával, a helyett, hogy a (saját magánvéleményem szerint) jogtalanul megtartott mandátumok és az értük járó fizetés mellett még a frakció fennmaradásáért, azért járó pénzekért, átnevezéséért (WTF???) folytattok szélmalomharcot. Mindezt két elutasító kongresszusi döntés után.

Tehát: nem azt kifogásolom, hogy csináltatok egy Kft-t, hanem azt, hogy csak azt csináltátok, és jelenleg csak olyan formában vagytok elérhetők, mindezt úgy, hogy már hónapokkal ezelőtt valószínűsíteni lehetett, hogy ez fog történni.

Természetesen - mint ahogy a posztból is kiderül, nekem sem az bántja a lelkemet, hogy káefté vagytok, mindössze a helyzet bizarrságát fokozza :D

Természetesen én is szívesen beszélgetek akár veled, akár Gáborral a politikai nézetkülönbségeinkről, hogyha ezt kívánja a helyzet.

Ja és én fogok örülni a legjobban és csalódni a legpozitívabbat, ha végül nem tűntök el Bajnai alatt, de sajnos erre jelenleg kevés esélyt látok.
a poszt nagyon jo és sajnos helytallo valos meglatasokkal alatamasztott
de sajnos ha schiffer féle LMP sem foglalkozik az aktiv 20-30-40 évesek érdekeinek képviseletével akkor megmarad urbanus mini zoldpartnak amit nem kell komolyan venni es a kivandorlas folytatodik illetve gyorsul
amig nincs uj tarsadalmi kiegyezes a generaciok kozt ez az orszag zsakutca marad egy vegkimenettel lasd: gorogo.
@fchris82:
"Én az LMP-re szavaztam, de azon belül engem most éppen a kilépők képviselnek"

Akkor hajrá, szavazz rájuk, amikor a "kilépők" ideológiájának megfelelő szervezetet képviselik a következő választáson, az új pártjukban! Addig azonban, ha megtartják a másra kapott mandátumot, akkor a bennmaradók "képviseletének" színeit bitorolják. Nem bonyolult ez, csak zavarossá próbáljátok tenni, hogy ne látsszon benne az ocsmány lopás. A választók szándékának aljas bitorlása.
@Thelonius:
"Lehet hogy neked ez újdonság lesz, de a mandátumot a szavazóktól lehet kapni, nem szervezetektől..."

Lehet, hogy neked újdonság lesz, de a listákat a szervezetek állítják. Olyanokból, akikről a szavazóknak legtöbbször fogalmuk sincs, hogy kicsodák. Listán szavaztál egyénekre? Azt hogyan csináltad? A listás szavazáskor az adott szervezet többségi álláspontájára szavaztunk. Ezt még 80-as IQ-val is mindenki érti, csak itt is kavarjátok az iszapot a zavarosban halászáshoz. A mandátumlopás leplezéséhez.
@schgabor:

A linkelt anyagokban két kijelentést látok, ami az együttműködéssel kapcsolatos:

a) nem kötünk választási együttműködést se Mesterházyval, se Gyurcsánnyal

Ez érthető, mivel a fent említett két szervezet politikusai népszerűségével és nagyon jelentős forrásbeli fölényével elnyom, benyel minden kisebb csatlakozó szervezetet. A E14-ben is tökéletes példák vannak erre, a Szolidaritás és a Milla olyan gyorsasággal oldodótt fel a Bajnai-koktélban, hogy még én is meglepődtem, pedig sejtettem, hogy ez várható.
Ezért aki közös listán szeretne indulni az MSZP-vel, esetleg a volt szoci minisztereket meg a volt MSZP-s kampányfőnök Szigetvárit tárgyalgatni küldő Bajnai-bandával, az sajnos el fog tűnni a süllyesztőben.

b) Nem lehet tudni, hogy a nyolc év országromboláshoz mi a hozzáállása a szocialistáknak.

Ez szintén így van a mai napig, és gyanítom, hogy amikor Veres Jánosokat küldenek tárgyalni szakpolitikai kérdésekben, azt nem azért teszik, mert elismernék a 2002-2010 közötti kormányzás hibáit.

Kövezzetek meg, de az eddig linkelt anyagokban nem láttam ezt sehol kimondva, vagy leírva, amennyiben van ilyen, légyszi linkeljétek, kíváncsian várom. Egyéb iránt viszont nem hiszem, hogy 2014-ben mindenhol indítani fog egyéniben az LMP jelöltet. Ami elhangzott, az számomra azt jelenti, hogy nem szeretne az LMP olyan szekrénybe beköltözni, amiben nemhogy csontvázak vannak, de az MSZP még szándékát sem akarja kijelenteni annak, hogy majd egyszer kidobják őket.

A blogposztodat meg olvastam, hát ezek a "valaki megfontolásra ajánlja azt, hogy egy másik valaki, akinek amúgy nincs is túl sok köze a párthoz, megfontolásra ajánl valamit" típusú érvek igazán nevettetőek voltak :)
@Fedor: fedor, nincs itt szó hülyeségről. többféle magatartásforma van. az egyik az elvhűség, az önazonosság vállalása, az erkölcsös viselkedés szem előtt tartása és gyakorlása. a másik a - kétségkívül kívánatos - cél érdekében való megalkuvó magatartás. te, és a hozzád hasonlóan gondolkodók ezt kéritek számon a tartásához, hitelességéhez ragaszkodókon. értelmetlenül, persze. és persze sarkítás azt állítani, hogy az elvhűséget választók annak árán maradnak önmaguk, hogy romba dől az ország. nincs ezzel nagy baj, egészen emberi magatartás ez, de ha egy regényben olvasod, vagy filmen látod (ötödik pecsét, pl) akkor elismeréssel nyugtázod, a való világban viszont inkább azt pártolod, amit a filmben elítélnél. a megfelelő magatartás ez esetben nem az, hogy elítéled azt, ami nem tetszik neked. lehet választani ezt, vagy mást, vagy a másikat. természetesen azért látszik valószínűnek a gerincesek bukása, mert az emberek - és úgy tűnik, te is - többre értékelik a pragmatizmust, mint a gerincességet. látlelet ez a társadalomról, szépen megmutatkozik, mennyire értékelik a jellemet, a tartást - és ez az ő értékeikről is sokat elmond. az a para az egészben, hogy miközben mindenki tudja, hogy mi a helyes, fogja a fejét, hogy azt nem szabad választani - mert attól fél, hogy a többi ember nem azt választja, és így végül elbukik a fideszbuktatás. pedig ha mindenki kitartana amellett, ho azt érvényesíti, amit erkölcsileg - és nem pragmatikus szempontból - helyesnek tart, nem is lenne olyan reménytelen a helyzet
@aaron.:
A blogbejegyzésemben a kedvedért gyűjtöttem össze, de akkor most kimásolom neked ide, ezen ne múljon, tehát:

1.
"Az LMP nem kíván választási együttműködésre lépni a jelenlegi parlamenti pártokkal, ezért nem vesz részt az erről folyó tárgyalásokban sem."
nol.hu/belfold/az_lmp_nem_akar_valasztasi_szovetseget

2.
"Az LMP novemberben elhatározott stratégiája pedig kimondja, hogy jelenlegi parlamenti pártokkal nem kíván választási együttműködésre lépni."
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38012/az-lmp-nem-vesz-reszt-a-szovetseg-a-valtozasert-targyalas-sorozatban/

3.
"Ezt követően az Elek István és Schmuck Erzsébet által beterjesztett elképzelések versenyeztek, de ezek sem kaptak elegendő többséget. Schmuck Erzsébet, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának vezetője azt vetette fel, hogy a szövetségesi politika újratárgyalásának kérdését csak a párt év végi kongresszusán nyissák újra. Elek István elképzelése pedig úgy szólt, hogy az LMP önállóan állítson listát, de emellett lehetőség legyen egyéni választókerületi megegyezésekre."
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/38272/nem-fogadott-el-uj-partstrategiat-a-kongresszus/

4.
"Egyes ügyek mentén hajlandóak vagyunk az együttműködésre, de intézményesített együttműködést nem tudunk elképzelni egyetlen jelenlegi parlamenti erővel sem – ezt Schiffer András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában."
atv.hu/cikk/20121128_schiffer_andras?source=hirkereso
@aaron.: Ezt még kiegészitem azzal, hogy a novemberi kongresszuson a sokat idezett határozati javaslat mellett volt egy stratégiai dokumentum is, ennek volt egy pontja, ahol a kongresszus tételesen leszavazta
- az EVK szintű együttmőködes nyitvahagyásának lehetőségét
- a Jobbik nélküli technikai koalicio lehetőségét
- a "Lehet más az Együttműködés" cimen futó javaslatot az E14-gyel kötetőndő csatlakozás nélküli választási szövetségről, mely alkalmas lett volna az MSZP mellett egy új pólus létrehozására.

A párt arra szavazott, hogy csak parlamenten kivüli erőkkel hajlandó tárgyalni, beleértve a Millát és a Szolidaritást. Ez utóbbi különösen erős politikai éleslátásról tanúskodik október 23 után...
@zila5: látásod szelektív, személyed olyannyira csak a pragmatizmus szerint képes gondolkodni, hogy az már-már a romlottágot, de legalábbis a rosszindulatúságot súrolja. az a hit, ami szerint furmányos vagy, és nem lehet téged félrevezetni, az mondat veled olyasmiket az LMP-ről, amiket az előbb olvastam. de jelzem, azért, mert nem veszed tudomásul, hogy vagyunk azért páran, akik mélységesen csalódtunk az mszp-ben is, a fideszben is, így valóságosnak ismertük fel azt, amit az LMP látszott képviselni. és ezen szakadás kísérte vita és magatartás kirajzolta a kontúrokat: eddig ez - az LMP - az egyetlen formáció időtlen idők óta, akikben nem csalódtunk. ez akkor is így van, ha elbuknak, mert természetesen örülnék, ha beleszólhatnának a kormányzásba, de ha nem, azt sem bánom, ti csalódottságom és csömöröm egyik és nagyon fontos oka - és sokan másoké is - elsősorban nem az egzisztencia nehézsége, hanem az emberi deficit, a korrupció, a cinizmus, az arrogancia, az erőszak, a szemétség stb. és erre gyógyír az LMP állhatatossága. természetesen ha egyszer kiviláglik, hogy ők sem olyanok, egy kanál vízben fojtanám meg őket is :-)
@windex:
" pedig ha mindenki kitartana amellett, ho azt érvényesíti, amit erkölcsileg - és nem pragmatikus szempontból - helyesnek tart, nem is lenne olyan reménytelen a helyzet "

Nagyon igaz.
Ám itt lép be a képbe a Fidesz és az MSZP.

Olyannyira rányomják a két pólust a közgondolkodásra, hogy LMP-s képviselők majd fele is elhitte, hogy alakulásuknak ellentmondva, van nagyobb jó, egy kevésbé kívánatos formáció mellett is.

Kormányváltást sürgetve 2010-ben Jávorék minden bizonnyal a Fidesszel borultak volna össze, ha cinkesebb a statisztikai helyzet kormányváltást illetően, mint most.
Hisz nagyon akarták a kormányváltást akkor is.
Csak akkor még, statisztikailag kormányváltás szempontjából, belefért számukra a "függetlenek maradunk" és a "Lehet Más" hazugságok.

Most pedig az MSZP-vel bútoroztak össze, mert cinkes a helyzet.

Nem volt más út, ilyen névvel, mint a "Lehet Más", a párt számára.
A másik út sehova nem vezet. Pontosabban ugyanoda vezet, mint az SZDSZ, MDF, Kisgazdák, és KDNP útja.
Beolvadáshoz, azonosuláshoz, eltünéshez vezet.

Persze lehet, hogy Schifferék is kiesnek.
De akkor legalább végérvényesen bebizonyosodik, hogy valóban két pólus létezik, és nincs társadalmi igény MSZP-től, Fidesztől független útra.
@windex:

Visszautasitom, hogy az egyik oldalon állna a gerinces elvhűség, a másik oldalon pedig a pragamatikus megalkuvás.

Szerintem éppen az a helyzet, hogy ha valaki hű akar maradni az igazságosság és a demokrácia értékeihez, akkor nem teheti meg azt, hogy nem vesz részt a kormány megdöntésében. Ehhez nem kell a következő országgyűlésben kormányozni. Ehhez elegendő pusztán egy alkotmányozó országgyűlést létrehozni. Ehhez viszont szükség van választási együttműködésre. Aki erre nem hajlandó, az számomra nem eléggé hitelesen képviseli az elnyomás és a szegénység elleni küzdelem ügyét. Mert Orbán ezeket az értékeket totálisan tagadja. Én egyszerűen hazugság, hogy az orbán kormány demokratikus teljeitménye nem lenne minőségileg rosszabb, mint előzményeinek teljesitménye. Innentől kezdve, aki hitelesen akar küzdeni baloldali érékekért, az igazságosságért, a demokráciáért, a jogállamért, annak részt kell vállalnia Orbán rendszerének leváltásában.

Ebből persze nem következik, hogy aki ebben nem hajlandó részt venni, ne képviselne valamilyen moralitást. De képvisel: az elitellenesség, a bal-jobb meghaladásánának, a szekértábor logika meghaladásának elvét képviseli. Ehhez az elvhez ragaszkodik az, aki semmilyen választási együttműködésre nem hajlandó. Erre mondom én, hogy egy közép pozicióhoz való görcsös ragaszkodás, és nem értékelvű jövőkép. De ettől még egy méltányolható cél. Csak ezt feltüntetni az egyedül érvényes morális igazságként, hát, finoman szólva félrevezető.

És még egy: lehet olyan helyzetet teremteni - és szerintem ez az igazi politikai feladat, nem a görcsös középutas elitellenesség - amiben a kormányváltás nem csupán a régi elit levitézlett huszáraira marad fealatként. Aki átadja a kormányváltás terepét az MSZP-nek, az pont hogy a régi világot helyezi vissza a helyébe. Ezért kell egy kétpülusú rendszerváltást létrehozni, amiben a szocialista erők vannak az egyik oldalon és az új hiteles(ebb) baloldal a másik oldalon. Nekem ez a motivációm.

A politika megújitása pedig ott kezdődik, hogy képesek vagyunk a másikról egy minimális elvszerűséget feltételezni. Aki erre nem képes, az az elmúlt 20 év polgárháborús gondolkodását termeli újra.
@schgabor:
És mennyiben fogja az MSZP képviselni a baloldali értékeket, igazságosságot, demokráciát, jogállamot, ha bedarálják az alkuk során az LMP maradékát, és a Millát is ?

Mint 2002-2010 között ?
@irógép: "mi magunk magyarok vagyunk akik nem dolgozunk és adót csalunk ahol lehet"

rövidlátóként mondhatom, hogy így van. de ha felveszem a szemüvegem, kérdőjeleket látok. miért van ez így? a magyar sejtszinten elvetemült és rossz? a magyar él-hal a stresszért, amit a csalás jelent? a magyar nem élne inkább nyugodtan? - amit a kisebb terhek, a kevésbé agyonszabályozottság, a gyanakvás, a hatósági, intézményesült rosszindulat hiányában megtehetne, választana. persze nem teheti, mert a csoport- és egyéni érdekek határozzák meg a politikusi döntéseket, amik így maguzkban hordozzák a korrupciót, és a pénz koncentrált, irányított elköltését, ami természetesen egyének, kis csoportok érdekeit szolgálja, így a közcélokra soha nem lesz pénz, így nem csökkennek a terhek, nem lesz kevesebb a túl sok, a szabadabb mozgást, kreativitást, virágzást akadályozó szabály, amit igyekszik kicsit kijátszani, amit a hatóságok is tudnak, ezért gyanakszanak és eleve rosszindulatúak a magyarral. na. ezért nem hiszem, hogy jó megálllapítás sommásan, a körülményeket nem figyelembe véve ítélkezni bárki, és bármilyen közösség felett, még ha ugyanolyan csalódott és megkeseredett vagy kis országunkat és csapatunkat illetően, mint én :-)
@schgabor:
Ezt is meg akartam régóta kérdezni..

Ha egy jogállamban a többség a Fideszre szavaz, akkor jogállamnak megfelelően kormányozhat. Ez a gyakorlat.

És ha egy nem jogállamban nyer, akkor tulajdonképp automatikusan a mostani ellenzék nyer ?
Ennyit ér a jogállam szó ?
@Trompf: muhaha, a mit? nem értettem tisztán! igazságosság? érték?! egy sorban az mszp-vel? jajaj, muhaha!
@Trompf: ja mszp-fidesz a ketpolus
bal,jobb,bal,jobb mennek a majmok
nem lehetne esetleg konkretizalni-szegmentalni egy korcsoportra akik eddig nincsenek kepviselve
hany millio magyarnak kell diszidalni az ilyen semmit-mondo sehova nem vezeto politika agymenesek miatt ami itt is olvashato
ha a mszp-fidesz altal felepitett keret rendszerben gondolkodtok az bukta es gameover
kulfoldon elve kellet rajonnom hogy az agyon bonyolitott logikatlan magyar nyelv es annak tuldimenzionalt eroszakos oktatasa kovetkezteben ez az orszag gyarmatisorba sullyed
Mivel ebben a "demokráciának csúfólt" teokráciában ami immáron 23 éve tart, a magyar jómunkásemberek többsége leváltani jár csak a szavazóurnákhoz(tehát nem az érdekli, hogy ki legyen hatalmon, hanem, hogy ki NE legyen), nyugodtan szedheted a sátorfádat kedves Poszt-toló.

Én aszondom: "Éljen az Egyedül 2014!"
@aleb19:

Nem tudom, hogy lehetne-e képviselni azokat, akik jelenleg nincsennek.

Jelenleg van az MSZP és játékosai (Bajnai, Gyurcsány, Jávorék, ..)
Van a Fidesz és játékosai (KDNP, Békemenet, ..)

A maradék az a Schiffer féle LMP, és a Jobbik.
Mindkét formáció esélytelen önmagában kormányváltásra.

Tehát akár tetszik akár nem, a választók hisznek a két pólusban.
Ezt ismerték fel Jávorék, csak éppen ehhez fel kellett adni az elveiket ("Lehet Más") hogy betagozódjanak.

Ha ez nem volt tiszta, ez nekem se tetszik hogy így van, de ettől ez még így van.

Mellesleg ez Európában is így van.
Azok a szocik, Swoboda-val az élen az EU-ban, akik Orbánt és az országot basztatják, csak ennyit mondtak Ponta hasonszőrű intézkedései kapcsán (pedig neki 2/3, azaz felhatalmazás sincs):
„A kormányt azért választják, hogy kormányozzon, nem pedig azért hogy az államfő megakadályozza a munkáját.″ "
@schgabor: "A párt arra szavazott, hogy csak parlamenten kivüli erőkkel hajlandó tárgyalni, beleértve a Millát és a Szolidaritást. Ez utóbbi különösen erős politikai éleslátásról tanúskodik október 23 után..."

Én úgy emléxem, hogy az LMP vetette fel először az együttműködést a Millával és a Szolidarítással, aztán Bajnaiék jól kiszervezték őket mellőletek. Az, hogy a visszautat nem zárták le a kongresszuson az nem feltétlenül politikai vakság,lásd az E14 párttá alakulása körüli hercehurcát. De remélem a PMP tisztán lát és jól válogatja meg a szövetségeseit.
@schgabor: "Szerintem éppen az a helyzet, hogy ha valaki hű akar maradni az igazságosság és a demokrácia értékeihez, akkor nem teheti meg azt, hogy nem vesz részt a kormány megdöntésében"

nem hiszem, hogy újat mondok: de, megteheti. fenti mondatod azt mutatja, hogy erősen elköteleződtél a pragmatizmus mellett. mert nagyon akarod a változást. ám ez nem jogosít fel arra, hogy elítéld azt, aki - ugyan szintén a változás mellett van - mégsem mond le saját alapelveiről. pontosan megtestesíted azt, akikről az előző kommentben szóltam, akik félnek, hogy nem sikerül, és fogják a fejüket, és félnek, és azért haragszanak - és talán jobban, mint arra, akit leváltanának - arra, akiről tudják, hogy szintén váltana, de nem ül a csónakjukba. a két magatartásforma közti különbség az, hogy te és a hozzád hasonlóan vélekedők a mindenáron harc és - ha lehet - győzelem vagyis a minden eszközt meg kell ragadni valami ellen hívei vagytok. a másik változatban fontosabb a saját karakterhez való hűség, amit nem adnak fel, ha a cél úgy kívánja. (a vicc az, hogy ha elegen értékelnék az utóbbit, megvalósulhatna az előző csoport vágya is :-) és ez csak a pragmatikus, mindenáron való győzelem és harc híveinek szemében görcsös dolog. de nem az, ez tartás, ami manapság meglehetősen és egyre kevésbé értelmezhetetlen fogalom. és hogy tiszta legyen: nem ők adják át a kormányváltás terepét az MSZP-nek, hanem azok, akik nem őket választják. a választás dönti el, hogy mi történik, nem az LMP. lehet félni, hogy túl kicsik, és nem leszenek eredményesek (ez lesz többségben), és ezért nem állnak melléjük, és lehet melléjük állni. így a választó dönthetné el, hogy kié a váltás terepe - de a félelem és a látszólag realista-pragmatikus hozzáállás nagy hatást gyakorol majd. a választó lehet olyan is, mint a dzsungelben machetével utat vágó, céltudatos erdőjáró, és olyan, mint aki az ösvényeket bolyongva kereső erdőjáró. az előzőből van most kevesebb, és úgy tűnik, az utóbbiakhoz tartozol te is :-)
@Trompf: "Nem tudom, hogy lehetne-e képviselni azokat, akik jelenleg nincsennek."
pedig vannak leteznek de ha senki nem kepviseli a 20-30-40 evesek erdekeit akkor mi leszunk az elveszett generacio
a fidesz mszp jelenleg a nyuggerekert kuzd es mivel horn eszkoze volt a kadari potyaleso kisember ujra megtalalasa a fidesz ezt megtanulta es mindket nagy part erre hajaz
ezt kihasznalva az marad meg 3.-nak aki eletkor szerint szegmentalja politikai uzenetet
@dr kotász: "Ez egy rákfene hogy a két ellenpólus népszerűséghajhász marketingfogásait hasonlíthatják jobb oldal vagy bal oldal elvakult hívei."

Ezt tudom, hogy egy fideszesnek nehéz megérteni, hogy vannak emberek, akik nem mezei drukkerek. Én nem oldalban hiszek, mert ha megnézed a bal-jobb definícióját, jelenleg van egy baloldali gazdaságpolitikát folytató jobboldalinak nevezett kormányunk, és egy baloldalinak nevezett, jobboldali gazdaságpolitikát preferáló ellenzékünk. Amiben hiszek: mérési eredményekben, az alapos tervezés fontosságában, a kiszámíthatóság jelentőségében, a sokszínű piac erejében, abban, hogy nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt, és ha sikeres akarsz lenni bármiben, a recept egyszerű: kezdetben utánozd a sikereseket, majd csináld jobban.

Ha a fentit a Fidesz megvalósítja és jól láthatóan elkezd a fentiek mentén mozogni, én még rájuk is szavazni fogok, már csak azért is, mert így nem csinálok tök hülyét saját magamból, hogy úgy fordítom az álláspontom, ahogy éppen a szél fúj, szerencsére így folyamatosan következetes tudok maradni és nem kell meghasonulnom évenként, vagy éppen hetente. Nyugodtan vissza lehet olvasni a hozzászólásaimat, biztos vagyok benne, hogy 2008-ban, és most is a tandíj pártján álltam, és nem kell mindenféle ostoba magyarázattal előállnom, hogy "jó, de akkor máshogy volt, nem is mi voltunk kormányon, nyilvánvalóan, most indokolt, akkor nem volt az, egyébként is kérdezzék a Millenáris órákról Kaya Ibrahimet, ő az illetékes". És tudod mit? Még ezt is számon lehetne rajtam kérni! Nem csak a szám jár. És ha lett volna blog 98-2002 között, már akkor is megírtam volna, hogy a Széchenyi terv egy méretes faszság, ami durván piactorzító hatású, egy rakás olyan beruházás kapott pénzt FELESLEGESEN, ami nem volt piacképes! 2002-ben pedig megírtam volna, hogy ugyan éppen mindenki tapsikol a 100 napos programnak, még a Fidesz is, ez durva eladósodáshoz ÉS/VAGY megszorításokhoz fog vezetni, mert nincs mögötte fedezet. A gazdaságpolitika jól leegyszerűsíthető ám: van bevétel és van kiadás. Az előbbinek nagyobbnak kell lennie, mint az utóbbinak. ENNYI! Amíg ez nem áll fent, addig azt vagy inflációból vagy hitelekből kell fedezni. amikor pedig Pokorni lemondott a rokona múltja miatt, akkor is azt mondtam, hogy nem kellene lemondania, mert ez kit érdekel, nem vagyunk Észak Koreában vagy a középkorban (egyelőre), hogy az ősök bűneit az utódokon kérjük számon, ez merő hülyeség. Pedig Fidesz!

Szóval én elvek mentén mozgok, amiknek nincs színe, mint narancssárga, vagy vörös, esetleg zöld. Leszarom, hogy ki mondja és ki teszi, az érdekel, mit mond és mit tesz. Ennyi! És ha a fentit egy magyarul nem is beszélő bantu néger törzsfőnök tűzi zászlajára, a korrupció és lopások visszaszorításával, még őt is megszavazom, mert rohadtul nem a név, a származás, a hajszín a lényeg. És még vmi: én meggyőzhető vagyok! Számokkal, tényekkel, adatokkal.

Tudod, van a mondás: Madarat tolláról, embert barátjáról. Én nem ismerem Bajnait, és gyanús, hogy honnan szerezte vagyonát a kezdeteknél, viszont hallgattam már meg Oszkó előadását, láttam a külföldi reakciókat Oszkóra és személyesen is találkoztam vele. Na, ő komám ember, gerinccel és még a pénzügyekhez is ért. Persze megy a sárdobálás, de a blogján elég korrekt és szakmai válaszokat írt össze a legnagyobb baromságra is. Ha őt vagy bármilyen hasonló kaliberű embert berak a Fidesz épeszű pozícióba, akkor is rájuk fogok szavazni. De nézz már körbe :D Matolcsy nem sokat mondott és ígért, de még az sem jött össze. Úgy nyertek választást, hogy gazdasági programjuk sem volt, majd egyik héten még el akarnak szállni a hiánnyal, a következőn már, adósság csökkentés elleni harcról beszélnek :D Ez a felkészült kormányzás? :D Gratulálok, mi lett volna, ha váratlanul nyernek?

Mondom, tényekkel meggyőzhető vagyok. Maradjunk abban, hogy Bajnai és Oszkó rossz hírének jelenleg nagyobb a füstje, mint a lángja, a valóságtól durván elrugaszkodott állítások halmaza. Persze magyarázd el egy vonalnak, hogy mi az gömb... Szerintem minden kritikus üljön le az asztalhoz és írjon egy üzleti tervet, hogyan kellett volna megmentenie Bajnainak a "Libás céget"? Na, uccu! Tessék ide letenni vmit az asztalra, aztán úgy hülyézni. Felsorolni tételesen, hogy mit nem tett meg, amit megtehetett volna. A többség már azon elakadna, hogy miket kell tartalmaznia egy üzleti tervnek, vagy hogy egyáltalán felsorolja, Bajnai mit nem csinált meg, hiszen azt se tudják, hogy mit csinált valójában.

Jelenleg az egyetlen reális és hiteles személy, akinek van szakértelme és megfelelő háttere is, hogy egyenesbe rántsa az országot gazdaságilag, az Bajnai. És nem párthovatartozása, vérvonala, vagy zakójának színe miatt. De ha linkelsz vmit, hogy köze van a Közgéphez, vagy kicsit is hasonló sztori merül fel, menten mást fogok mondani. És nem azért, mert én forgolódnék, mint a szélkakas, hanem nem vagyok szerelmes senkibe. Bajnaiba mondjuk nehéz is belezúgni, hiszen nem vmi karizmatikus, és még csak szép beszédeket sem mond.

Kicsit hosszú lett, sorry :D Azért remélem a lényeg átment.
@windex: Jaj, hagyjuk már ezt a dumát az erkölcsi magaslatokról, mert még leszédülsz róla. Ne tegyünk már úgy, mintha egy szövetségkötési probléma az elvhűségről szólna. Elvi kérdés az lehet, hogy demokráciát akarok -e, vagy sem. Ha ezt eldöntöttem, akkor az már technikai kérdés, hogy hajlandó -e vagyok összefogni ezért azokkal, akik szintén demokráciát akarnak, vagy sem. nem kell beolvadni, nem kell szeretni a szocikat (én se szeretem őket, jobban örültem volna, ha végleg beleállnak a földbe három éve, é tényleg teljesen megújult volna baloldal), nem kell szeretni Bajnait, de hát Churchill is összefogott Sztálinnal Hitler legyőzésére (és most ebbe a hasonlatba lásd bele azt, hogy én Orbán és Hitler közé egyenlőségjelet tennék). Szóval hagyjuk a süket dumát. ez az egyenlő távolságtartás addig elfogadható, amíg két egyforma féltől kell távolságot tartani, de most rohadtul nem erről van szó.
@Pepibubó: "Akkor hajrá, szavazz rájuk, amikor a "kilépők" ideológiájának megfelelő szervezetet képviselik a következő választáson, az új pártjukban! Addig azonban, ha megtartják a másra kapott mandátumot, akkor a bennmaradók "képviseletének" színeit bitorolják. Nem bonyolult ez, csak zavarossá próbáljátok tenni, hogy ne látsszon benne az ocsmány lopás. A választók szándékának aljas bitorlása."

Ja, egyébként ezek a viták a legjobbak, amikor mindkét fél meg van róla győződve, hogy a másik a tök hülye :D

Jajajaj, nem is tudom, hogyan szemléltessem egyszerűen a dolgot. Először is, a szavazás, 2010-ben volt. 3 éve. Akkor, az, amit az LMP képviselt, vagy legalábbis, mint szervezet kommunikált, hogy képviselni fog, tegyük fel, hogy 100 000 ember szavazatát jelentette. Tehát azon rubrika mellé, ahova az volt írva: "LMP", húztak egy X-et! Ismétlem, 3 évvel ezelőtt!

Képviseleti demokráciában élünk, nem tudom, hogy ez a fogalom számodra ismert-e. Tehát a parlamentben úgynevezett, KAPASZKODJ MEG, kééépviiiseeelőőők - akik képviselik a szavazókat! - szavazhatnak! Nem pártok! Nem-nem! Nem az van, hogy bent ül 5 ember, minden pártból, adott szavazti aránnyal és nyomkodják a gombot, hanem képviselők ülnek, akik AZ ŐKET BEJUTTATÓ embereket képviselik, _NEM_ a pártot! Huh. Lehet, hogy kissé szájbarágós, de itt van egy óriási különbség, ahol szerinted én, szerintem meg te mész félre.

És akkor most térjünk vissza az a szavazásra, ahol 100 000 ember képviseletét kapta meg mondjuk 10 LMP-s képviselő. 3 évvel később történik egy sarkalatos probléma, felmerül vmi olyan, amiről 3 évvel ezelőtt senki nem is tudott semmit. 6-4 arányban oszlanak meg a képviselők, akik képviselik azt a 100 000 embert. Mi lenne ilyenkor az igazságos? A 100 000 embert újra szavaztatni kellene, hogy az adott kérdésben mi a véleményük! Remélem ebben egyet értünk eddig. És abban is, hogy ez nyilván nem kivitelezhető a titkos szavazás miatt, mert nem lehet tudni, hogy ki a franc volt az a 100 000 ember. Ennek hiányában baromira álságos azt állítani, hogy a 100 000 ember képviseletét továbbra is kizárólag az egyik csoport lássa el!!! Mire fel? Honnan tudja bárki is, hogy a 100 000 ember azt szeretné, amit a párt 60%? De a másik oldal is ugyanennyire álságos lenne, hogy a 100 000 ember képviseletét lássa el a 40%! Nem tudjuk az arányokat, és nem is fogjuk tudni kideríteni. A közvélemény kutatások kb lófaszt sem érnek, a szakadás közel van az 50%-hoz, azt gondolom, hogy kb igazságos a dolog, már amennyire igazságról ebben a bizonytalan és ismeretlen helyzetben beszélni lehet. Szerintem!

De a végső érv a jelenlegi átmeneti helyzet fenntartásának: az biztosan 100%-osan igazságtalan lenne, ha innentől annak a 100 000 embernek a képviseletét kizárólag az egyik fél kapná meg! Ez lenne a legigazságtalanabb helyzet.

Így már érthető/elfogadható az álláspontom és a miértek?
Kedves Fent és Lent!

Először is, csatlakoznék lejjebb megnyilvánult Member társamhoz, aki maradó LMP-sként mondta: „Maradó vagyok, de a fenti szöveg stílusa kiábrándító, főleg a blog eddigi írásait ismerve." Nagyon sajnálom, hogy ennyire leegyszerűsítő és igénytelen írás született erről a fontos kérdésről ezen az egyébként jóval igényesebb blogon.

A teljes magyar közélet elmúlt két évének joggal rágott gumicsontja az ellenzéki együttműködés dilemmája, amit az „Orbánt leváltani a szocik nélkül nem lehet, velük viszont nem érdemes” mondatban lehet összefoglalni. Az LMP két fele a fenti összetett mondat más-más felét tartotta szem előtt, amikor a 2014-es választás prioritásairól döntött. Egyikükben a ”nélkülük nem lehet”, másikukban a „velük nem érdemes” bizonyult erősebbnek. Mindkettő morálisan vállalható és racionálisan igazolható, csak más-más félelmek és remények mentén.

A maradók azt hiszik, hogy az LMP nem fogja tudni érdemben alakítani a 2014 után újjáépülő Magyarország sorsát, az teljesen az MSZP karmaiba kerül, ellenben az LMP biztosan megsemmisül ebben a kísérletben. A távozók azt hiszik, hogy az LMP (illetve a PMP) egészen biztosan nem mindenben, de fontos részletekben alakítani tud az ország 2014 utáni útján. És abban bíznak, hogy a választók egy része ezt a hozzájárulást felismeri, értékeli és kellően fontosnak tartja ahhoz, hogy fenntartsa az LMP-t (PMP-t).

Külön meg kell ítélni az Együtt 2014-et mint új szereplőt, hogy Bajnai Gordonban van-e képesség, hajlandóság illetve mindkettő ahhoz, hogy érdemben és jó irányba eltérítse az ország útját a szocik eddig követett gyakorlatától, mert valóban nem kecsegtet túl sok jóval, ha ezentúl önmagában azt kéne követni Orbán helyett. Ehhez figyelembe lehet venni a Bajnai-kormány tevékenységét, a Haza és Haladás Alapítvány tevékenységét, a Haza és Haladás Egyesület elnökségi tagjait és azok múltját, Bajnai céges és kormányzati múltját, Bajnai legközelebbi munkatársait és azok tevékenységét többek között. Illetve meg kell ítélni, hogy a másik két szereplő, a Szolidariás és a Milla mennyiben tudnak és akarnak hozzájárulni ehhez.

Ezt az egész kérdéskört illetve annak egyik álláspontját "Akkoris Kinyalom Bajnai Seggét" szinten elintézni nem látom, mit tesz hozzá a megoldáshoz és főleg ahhoz, hogy 2014-ben tovább tudjunk lépni, és együtt tudjunk dűlőre jutni abban, hogy hogyan.

Én távozó vagyok az LMP-ből, azaz a megalakuló Párbeszéd Magyarországért tagja. És nemcsak a 2014-es helyzet megítélése miatt. Hanem mert azt gondolom, hogy ami 2014-ben dilemma, az hosszú távon is fenn fog állni: a következő 10-15 évben nem lesz olyan kormánya Magyarországnak, amelynek az ország jelenlegi 3 középpártja közül (Fidesz, MSZP, Jobbik) egyik ne lenne tagja. Innentől kezdve viszont Schiffer álláspontja csak addig vonzó, amíg nem gondolunk bele, hogy ez az ember vagy arra vár, hogy az LMP egyedül abszolút többséget szerezzen a Parlamentben, vagy pedig egyszer ő is meglépi azt, ami miatt most a párt másik felét seggbebújással vádolják, azaz hogy politikai céljai legalább részleges elérése érdekében az egyik nagy párt mellett lesz kormányzati tényező.

Utóirat. Külön szomorúság számomra, hogy Schiffer András, aki az utolsó közös kongresszuson beszédében arra hívott fel, hogy morálisan ne kezdjük ki egymás álláspontját, hanem ismerjük el azt jószándékú, tisztességes, az ország sorsáért aggódó és tenni vágyó emberek véleményének, akik más következtetésre jutnak, mint mi - most nyilvánosan „kedveli” ezt a blogbejegyzést. Vagy akkor nem volt őszinte, vagy most.
@Fedor: "Szóval hagyjuk a süket dumát. ez az egyenlő távolságtartás addig elfogadható, amíg két egyforma féltől kell távolságot tartani, de most rohadtul nem erről van szó."

Ezt tökéletesen összefoglaltad, a II. világháborús hasonlatot én is felhoztam fentebb.
@fchris82: csak nezd meg bajnai szakmai oneletrajzat mindig oda tette a part az ELTE uccso kisztitkarat ahol le kellet osztani a partnak a penzt
most meg fuggetlen es szakerto ez nekem vicces
@aleb19: "most meg fuggetlen es szakerto ez nekem vicces"

1. Lehet, hogy neked meglepetés, de messze szakértőbbnek tűnik, mint bárki egyéb szóba jöhető személy.
2. Már bizonyított, hogy következetes és eredményes tud lenni, ha a párt nem köti meg a kezét - egyetlen feltétellel vállalta a munkát: az MSZP azt teszi, amit mond, és nem szólnak bele a munkájába. Átverte a nyugdíjas klubos MSZP-n a 13. havi nyugdíj eltörlését, amit szerintem a Fidesz sem tett meg volna a mai napig! Sőt! Lehet, hogy újra bevezeti.
3. Csalóka, tényeket, adatokat nélkülőző sejtetés, amit csinálsz, már a szövegkörnyezet is. Az összes parlamentben ülő kb volt kisztitkár, hacsak nem 30 éves, ráadásul ő szorgalmazza az ügynökakták kutathatóságát is.
4. Ez a függetlenség kérdés tökre nem releváns, mindenesetre biztosan függetlenebb, mint a köztársasági elnök, az új alkotmánybírók, a médiatanács, a közszolgálati média és a bíróságok "új feje", vagy éppen a Közgép. 1 évig dolgozott önállóan, amikor nem pofáztak bele a munkájába, rendesen alá vágott az MSZP-nek, hogy rendbe hozza az országot. Van annyira független, mint mondjuk ha ezt egy Ángyán mondaná magáról a következő választásokon.
@fchris82: bajnai elsovonalas szoci funkcionarus volt es az is marad
kutyabol nem lesz szalonna
"Csalóka, tényeket, adatokat nélkülőző sejtetés, amit csinálsz, már a szövegkörnyezet is. Az összes parlamentben ülő kb volt kisztitkár"
szerintem ez a fikcio, sejtetes a setetben bujkalo remhirterjeszto ellenforradalmarokra jellemzo stilus
@Szélmalomharcos: "Bírósági ítéletre hivatkozni a laikus félrevezetése, semmi egyéb."

Voltam Oszkónak előadásán, ami után felmerült ez a témakör is és egészen szépen és kereken válaszolt, de szerintem a blogjában is reagál a vádakra, adatokkal! Ezek nem ilyen kis sunyi sajtóperek voltak, hanem konkrétan bizonyították az állítások valótlanságát is. Nem véletlenül nincs ellenük per vagy nyomozás, és nem olyan álságos dolgok miatt, hogy "törvényesen jártak el, csak erkölcstelenül", hanem még ráadásul jól is csináltak mindent. Mind jegyzőkönyvek, szerződések, személyek bizonyítják ezt. Az előadáson is elmondta, hogy aznap is az ügyészségen járt, és másnap is be kell mennie, mert nagyon erősen szeretnének rájuk bizonyítani vmit, csak éppen nem tud összeállni a vád. Hiányoztak a nem létező csontvázak.
@aleb19: "bajnai elsovonalas szoci funkcionarus volt es az is marad"

Akkor a farok most mégis jól megcsóválta a kutyát. De ahogy fentebb kifejtettem dr Kotasznak: fenteslent.blog.hu/2013/02/05/feny_az_ellenzeki_alagut_vegen/fullcommentlist/1#c18984937 , tökre lényegtelen, hogy melyik párt és kicsoda, az a lényeg, hogy mit mond és mit tesz. OV-val sem az a baj, hogy Orbán Viktor és Videoton drukker, hanem az, amit tesz és amit mond.

Egyébként pedig vagy az MSZP kezdett ügyes húzásba, hogy Bajnait bábként látszólag kidobta magából és most két fronton nyomul - tehát kutyából szalonna lett, csak az MSZP változott, profi kampány stratégiája van, amit 3 éve észrevétlenül építget - vagy Bajnai változott, vagy Bajnai sosem volt első vonalas funkcionárius - és akkor tényleg nem lesz kutyából szalonna. Fantáziádra bízom, a fideszben jelenleg szám szerint legalább annyi, ha nem több kitakarítandó kommunista csücsül, mint a megmaradt MSZP-ben. Jelenleg a Fidesz megtehetné, hogy kutathatóvá teszi az ügynök aktákat, azt is a fantáziádra bízom, hogy szerinted miért.

De mondom, én azt is leszarom, ha vki kő kommunista volt 30 éve, ha most azt TENNÉ és MONDANÁ, ami szerintem az országot előre vinné, a gazdaságával együtt. De ahogy te is mondtad: kutyából nem lesz szalonna. Miden estre Bajnai eléggé szemben ment abban az egy évben a kommunista vagy éppen MSZP-s irányelvekkel.
@fchris82: "Egyébként pedig vagy az MSZP kezdett ügyes húzásba, hogy Bajnait bábként látszólag kidobta magából és most két fronton nyomul"
igen jol tippelsz az mszp profi ebben trojaifalo tipusu partok, szervezetek tucatjait hozta letre eddig is
ez tobb vasat a tuzben tartas technikaja
"országot előre vinné, a gazdaságával együtt" hova vinne elore a megkezdett uton mint eddig
az orszag realGNP-je 1988 ota 20%kal csokkent avagyona meg toredekere zsugorodott
@Fedor: részemről nem hagynám :-) épp megjeleníted azt, ami baj áltlában: az erkölcsöt, mint nemlétező és kevésbé fontos dolgot lesöpörnéd az asztalról. azt látod a felállásban, hogy egyszerű politikai manőver zajlik - távolságtartás. én úgy látom, nem ennyiről van szó, mert a távolságtartás eég kicsi cél ahhoz, hogy bárki vállalja a valószínű megsemmisülést. amúgy a dolog egyszerű: te attól lennél boldog, ha gyakorlatiasan menne a dolog, én annak örülök, hogy tartása van valakinek a politikában. pötty. különben meg érdekes jelenségnek tartom, amit te is képviselsz: adott egy valós, vagy képzelt közös cél, a váltás. szerinted - mert a belátható politikai realitásokat tekinted - ennek ők nem felelnek meg, és a véleményeddel ezt tulajdonképpen számon kéred rajtuk. és - amennyiben jól látom az ő álláspontjukat - te azt egyáltalán nem ismered el. nagyon érdekes helyzet az ember hozzáállását illetően :-) jelzője a kornak, annak is, hogy adott korban milyen az erkölcs elismertsége, és ez hogy jelenik meg az egyének véleményében, hol van a toleranciaküszöb, mennyire követel egységes "csapatszellemet" az egyén azoktól, akikről azt véli, nem ellenfele, illetve az ellenség ellenségeként lojalitást vár el tőle.

és bár kiütésem van orbántól, persze mégsem egy kategória hitlerrel. utálni lehet, de az objektivitást meg kéne őrizni :-)
Egyszerűsödik a helyzet: a lopós buta mszp, vagy a lopós gőgös fidesz, most mindössze ennyi re futja.
@windex: "az erkölcsöt, mint nemlétező és kevésbé fontos dolgot lesöpörnéd az asztalról"

A fenéket. Csak épp ezt nem tartom erkölcsi kérdésnek. Demokratikus erőkkel összefogni nem erkölcstelen. Ha az merülne fel kérdésként, hogy összefognék -e a Jobbikkal, vagy a Munkáspárttal, az erkölcsi kérdés lenne, mert ezek nem demokratikus pártok. A válaszom természetesen ez esetben az lenne, hogy velük nem. ,

"és bár kiütésem van orbántól, persze mégsem egy kategória hitlerrel. utálni lehet, de az objektivitást meg kéne őrizni :-)"

Megnéztem, hogy mit érthettél félre, hisz direkt kiemeltem, hogy csak a történelmi párhuzam miatt hoztam a példát, de ettől még Orbánt nem tartom egyenlőnek Hitlerrel. Hát az történt, hogy szokás szerint gyorsabban gépeltem, mint tudok, így kimaradt egy szócska, ami csupán a mondat értelmét fordította át :-) Szóval az a mondat a szándékaim szerint így szólt volna: "és most ebbe a hasonlatba NE lásd bele azt, hogy én Orbán és Hitler közé egyenlőségjelet tennék".
@fchris82: " vagy az MSZP kezdett ügyes húzásba, hogy Bajnait bábként látszólag kidobta magából és most két fronton nyomul - tehát kutyából szalonna lett, csak az MSZP változott, profi kampány stratégiája van, amit 3 éve észrevétlenül építget"

Hát erősen felülbecsülné a szocikat az, aki ezt komolyan gondolná :-)
@fchris82: egyetértünk :-) ám ezt a képviselő dolgot elsőként a tetves politikusokkal kellene megértetni, akik teljesen rendjénvaló dolognak tartják, hogy megbüntetik a társukat aki a képviseltek érdekei szerint szavaz, és nem a pártdirektíva szerint. és még csak nem is titkolják. mi úgy látjuk, az lenne a rendszer értelme, amit te írtál le. ők úgy látják, hogy a szavazásokkor benyalatnak velünk valami patetikus/populista lufidumát - gazdasági/társadlompolitikai program zéró, ugye - a zemberek rájuk szavaznak, aztán azt csinálnak a parlamentben és azon kívül, amit akarnak. a büntetés és annak kinyilvánítása az egyik legcinikusabb, demokrácia lényegét megcsúfoló dolog, és senki nem tépi le érte a fejüket, fel se tűnik senkinek, hogy ez mit jelent. na erre varrjunk gombot :-)
@Fedor: a te mértéked szerint nem erkölcstelen. az ő mércéjük szerint a maszoppal és vélhetően jövőbeli szövetségeseikkel egyezkedni erkölcsi bukás. láthatóan mást ismernek el demokratikus erőnek, mint te. és ideges vagy rájuk, mivel te ezt az álláspontot nem ismered el. vagy nem ismered fel. ezt te tudod :-) mellesleg szerénységem sincs meggyőzve a mai "balosok" demokratizmusáról :-)
@Fedor: oké, bocsánat, vonatkozó kommentedben nem láttam a "ne" szót, idézet:

"(és most ebbe a hasonlatba lásd bele azt, hogy én Orbán és Hitler közé egyenlőségjelet tennék)"

így értem, gondolom, gépelési hiba volt
@fchris82: ja, lehet, hogy őt és ángyánt kéne összerakni a kocsispadra. emez gyakorlatias és józan üzletember, amaz meg erkölcsös és gazdálkodó - szintén nem egy elefántcsonttoronylakó :-) mintha velük jobban járnánk :-)
@windex: "az ő mércéjük szerint a maszoppal és vélhetően jövőbeli szövetségeseikkel egyezkedni erkölcsi bukás"

"mellesleg szerénységem sincs meggyőzve a mai "balosok" demokratizmusáról"

De miért? Voltak hibák az a szoclib kormányzás alatt, szó se róla, de nem akarták alapjaiban felszámolni a demokráciát, mint a mostaniak. Ráadásul ha valaki úgy tesz, mintha az előző két ciklus és a mostani közé egyenlőségjelet lehet tenni kártékonyság szempontjából, ha valaki úgy tesz, mintha még mindig 2010 lenne, és nem fordított volna fel a FIDESZ azóta mindent,, ha valaki úgy tesz, mintha az MSZP nem változott volna semmit, vagy hogy Bajnai egyenlő lenne Gyurcsánnyal (és hogy utóbbinak bármi komoly befolyása lehetne a kétszázalékos pártocskája éléről), az akarva-akaratlanul is csak a FIDESZ hazugságokat szajkózza. Ez nem következetesség, ez szemellenzős, indirekt károkozás. Ez nem valódi erkölcs, ez a bigottság erkölcse.
@windex: "vonatkozó kommentedben nem láttam a "ne" szót"

Mivel, mint írtam is, véletlenül kimaradt belőle :-)
@Fedor: az eszközökben látom a különbséget. és a károkozás mértékében. a szoclib kormányzás alatt a demokratizmust és a többséget használták fel, és úgy okoztak kárt (mintha a privatizáció intézése ne lett volna óriási károkozás, ugye, viszonylag közelről láttam, hogyan intézték, lásd pl duna holding, vagy a gazdatüntetesékkor a határokra kiküldött fekete dzsekis-terepjárós-bmw-s verőlegények kiküldése, és az ő rovásukra is a végtelenségig lehetne sorolni, de, gondolom, nem tudsz róla. szóval nekem egykutya). a károkozás mértékében pedig a -8 ugyan nem -10, de az én finnyás számnak mindegy. a fidesz alatt pedig a válság is súlyosbító körülmény, a problémákra adott tehetségtelen, koncepciótlan, kapkodó és arrogáns válaszok, amik százezrek életét közvetlenül teszik tönkre, hát, az se egy leányálom
@Fedor: pedig nagyon lényeges, ami kimaradt :-) 180°, ugye :-)
@Fedor: bocsánat,a nem tudsz róla kitétel nem a degradálásod, épp ez az, ami a lényeg, hogy simulékonyan, konspirálva csinálták, fű alatt, hogy ne tudjunk róla. a mostani bagázs meg végtelenül és gusztustalanul arrogáns
@windex: Hát nekem egyáltalán nem mindegy, hogy csak gazdasági téren tesznek megkérdőjelezhető dolgokat, de a demokráciához nem nyúlnak, vagy hogy ugyanúgy (vagy inkább még jobban) okoznak gazdasági károkat ÉS még a demokráciát meg a jogbiztonságot is el kezdik felszámolni. Ráadásul te továbbra is abból indulsz ki, hogy semmi változás nem történt a ballib oldalon a 2010 előtti állapotokhoz képest, miközben ez egyáltalán nincs így.

Itt nem arról van szó, hogy a szocikkal szemben én elnéző lennék (talán elég elolvasni a blogom korábbi posztjait róluk). Ha valaki bűnöket követ el, az bűnhődjön, pártállásra való tekintet nélkül, ez evidens. De ehhez jogállam kell, így annak a helyreállítása az elsődleges, nem gondolod? Nem öröm a szocikkal összefogni, de erre kényszerít a fideszes választási rendszer (mert ha csak egy mód is van rá, törvényesen kell leváltani őket, hogy megkérdőjelezhetetlen legyen, tehát alkalmazkodni kell az új szabályokhoz, ha tetszik, ha nem). Épp ezért lett volna jó, ha az LMP elfogadja az E14 közeledését még tavaly novemberben, mert pont ez biztosíthatta volna be, hogy a szociknak minél kisebb legyen a szerepe, szóval az eddigi különállással csak a szocik pozícióját sikerült megerősíteni. De hát ezt már egyszer leírtam bővebben is:

fedor.blog.hu/2013/01/25/masodik_lehetoseg_616
@Fedor: szerintem a terrorizálás nem kimondottan csak gazdasági akció :-) és ha látszólag nem borítanak fel valamit, csak úgy használják, hogy mi rosszul jöjjünk ki belőle, az se barátságos gesztus. és nem mintha az arroganciát többre értékelném, de mindezt azzal a képmutatással, hogy nem sérül semmi... ja, és az erkölcsök, ugye. óriási kártétel volt - nekem nem kevésbé, mint a fideszé most - hogy folytatólagosann abban a nemzeti és emberi öntudat hiányban tartottáék az országot és lakóit. de mivel ez nem olyan közvetlen baj, mint a fideszes mustárgáz belélegzése, nem is tűnik fel annyira, ezért te sem érezted, hogy mi a gáz. ha a fidesz a mustárgázos, ők a lassú arzénetetők voltak. de jó neked, vagy legalábbis jobb, mint nekem, mert ahogy te érzed, nem olyan rossz a közérzeted, mint az enyém :-)
@Fedor: én persze nem azonosulok senkivel, tehát ahogy mondod, ha a szocik jönnek, jöjjenek, csak bizonyítsák, hogy nem azt és úgy, ahogy akkor. ettől függetlenül nem kérem számon schifferéken, hogy ők miért nem gondolják így. sőt, tiszteletem, hogy van tartása, pláne "politikus" létére :-) a tetű politikusok mindig azt próbálták elhitetni, hogy választani, csatlakozni kell valamely oldalhoz, hogy a világ két pólusú. persze nem így van, a világ több pólusú, itt jelesül minimum 3: mondjuk maszop, fidesz, és a háromszög harmadik csúcsán én. és mindenkire gyanakszom. és ha jól csinálja, amit kell, nem dícsérem, mert az a dolga, hogy jól csinálja - pláne azért a pénzért -, de ha rosszul, kritikát gyakorlok. velem is így bánnak: ha jól dolgozom, senki nem simogatja meg a buksimat, és nincs jatt, ha nem, ki vagyok rúgva. és eddig a balosoknál még nem éreztem azt, amiről beszélsz, lévén nincsenek olyan pozícióban, hogy bármit is tegyenek. pofázni meg bárki tud. és az se tetszik, ahogy és amit pofáznak :-) szóval kössék fel a gatyát
@aleb19: "igen jol tippelsz az mszp profi ebben trojaifalo tipusu partok, szervezetek tucatjait hozta letre eddig is
ez tobb vasat a tuzben tartas technikaja"

:D :D :D :D Hát te hülye vagy, már bocsi :D Az állításod indirekt cáfolatára írod nekem, hogy "igen, jól látod" - majd mész is tovább vmi egészen abszurd összeesküvés elmélet irányába :D Ezen jót derültem :D Csináljunk még ilyet? Cáfolom ezt is, aztán te azt is elismered, hogy hülyeséget beszélsz, és akkor előrántasz megint vmit? :D Aztán a végén kiadunk egy közös könyvet :D Te egyébként gondolkozni is szoktál néha, vagy csak vannak elméleteid a fejedben teljesen összefüggéstelenül? :D Huh, hát azért...

Mindig van lejjebb, mindig. Én remélem, hogy már láttam mindent, de aztán kiderül, hogy mégse :D Azért az MSZP-ből, a fentit kinézni, az már vmi. :D És mond csak, mégis ki irányítja a szálakat a háttérben? Putyin? De hát baszki, Orbán volt most ott tárgyalni. :D Vagy mi van??? :D Vagy te most a DK-ból indulsz ki? Szóval szerinted jó pártstratégia az osztódás? Mondj már egyetlen pártot, akinek ez jó stratégia volt, légy oly kedves :D Kisgazdák? SZDSZ? MDF? Melyiknél vált be ez a hatalmas stratégia? A Fidesz éppen, hogy magába olvasztani próbált másokat. Illetve nem is csak próbált. Te meg előadod itt a Trójai falovat, de az is hogyan jön ide? Lehet, hogy van oka, bocsi, csak nem látom a röhögéstől éppen, még leragadtam a cáfolat lelkes igenlésén. :D

Egyébként a sok egyéb kérdés mellé, megkérdezhetem, hogy miért derogál neked az ékezetes billentyűk használata? Nem futja ékezetes billentyűzetre vagy külföldön élsz? Nem, mintha számítana, mert nem akarok ezzel kilyukadni sehova, ettől még lehetne akár igazad is, csak kérdezem kíváncsiságból.
@windex: "mintha velük jobban járnánk :-)"

Ezt nem tudom, hogy cinikus megjegyzésnek szántad-e, de én szívesen látnék egy Bajnai - Oszkó - Bokros - Ángyán négyest a kormányban, úgy 8 évre. Azt gondolom, hogy ott aztán lenne fordulat. Mármint pozitív. Még ha Ángyánnal nem is értek mindenben egyet, benne van gerinc és ismeri a számokat. Lehet vele szakmailag vitázni ezek szerint - vita a tudás cseréje, a vitatkozás a tudatlanságé. De mit kezdesz egy Torgyánnal vagy egy Matolcsyval.
@Fedor: "Hát erősen felülbecsülné a szocikat az, aki ezt komolyan gondolná :-) "

aleb19-nek sikerült komolyan gondolnia :D
@fchris82:
"3 évvel később történik egy sarkalatos probléma, felmerül vmi olyan, amiről 3 évvel ezelőtt senki nem is tudott semmit...az biztosan 100%-osan igazságtalan lenne, ha innentől annak a 100 000 embernek a képviseletét kizárólag az egyik fél kapná meg! Ez lenne a legigazságtalanabb helyzet."

A képviseleti demokrácia lényegét utasítod el ezzel. Ugyanis nem 3 évvel később, hanem akár rögtön a parlamenti választásokat követően és akár tömegével merülhetnek fel olyan kérdések, amelyekről a választások idején nem lehetett tudni. A megszavazott párt kezébe adtuk a lehetőséget, hogy ezekben a kérdésekben helyettünk döntsön. Ha szerintünk nem a mandátumuk szerint ténykedtek, akkor 4 évvel később nem rájuk szavazunk. Ennyi.

A többi csak süket duma, össze-vissza hadoválás, amivel, ismétlem, a LÉNYEGET próbálják eltakarni a kilépők: a választóktól kapott mandátum szemérmetlen, aljas ellopását azzal, hogy a frakcióból történt kilépéskor nem akarják azt visszaadni az őket jelölő pártnak.
@pardes:

Bocs, de amit itt összehordsz (és mindenki más, aki abban az eléd tárt álvilágban mozog, amiben te), olyasmi, amivel nem érdemes foglalkozni, sem így, sem úgy. Az alapfogalmak értelmezhetetlenek, nincsenek. Elemzésük eleve semhova sem vihet. A szakadás maga az eredeti álláspontom helyességét bizonyítja. Azt, hogy ha az LMP alapítók komolyan gondolták, amit hirdettek, akkor bűn volt pártot alapítaniuk. Ez a folytatása meg még leleplezőbb.

A poszt jó.
@fchris82:

Ennél nyakatekertebb okosokodást, annak érdekében, hogy valaki a prekoncepcióját mindenéron igazolja, még a magyar álérveléses közegben is ritkán lehet látni. Hozzátenném, nem érdekel sem az egyik oldal sem a másik és ugyanaz az LMP-n belül hatványozottan nem.

A képviseletről annyit, hogy a képviselőket egy platformon választották meg, az a dolguk, hogy azt képvislejék. Ennek az a fajta önkényes átszabása amivel jössz, kiérdemel egy erőteljes ökölcsapást az arcba. Nem az LMP miatt, hanem mert hülyére akarod venni a másik embert.
@fchris82:
Kevered a jogot a politikai felelősséggel, Oszkót Bajnaival

De ha már Oszkó, szép pályafutás valakitől, ha készíthet az érdekelt francia cégek megrendelésére egy tanulmányt a vízközművek privatizációját korlátozó törvények kijátzásáról még a Deloitte igazgatójaként, aztán, ugyanebben a témakörben már pénzügyminiszterként járhat el. Ha rajta múlik, az egész hazai ivóvízkészletre ráteszi a kezét a két francia multi

Ez is egy olyan dolog, amiben kétlem hogy ki lehetne mutatni büntetőjogi felelősséget, viszont mindenkinek joga van levonni a következtetést a Gyurcsány-Kóka- Bajnai-Oszkó csapat ténykedéséről

Ők a multi tőke kedvenc hazai kifutófiúi, főleg francia háttérrel, de bárkinek bármit kijárnak aki eleget tud fizetni érte. Ez a lételemük, erre épül az egész karakterük, semmivel se fogják ezt a szintet meghaladni
@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: "Nem az LMP miatt, hanem mert hülyére akarod venni a másik embert."

:D Édes kicsi virágszálam, prekoncepcióid neked vannak, méghozzá az, hogy prekoncepció mentén érvelek, és hogy hülyére akarok venni bárkit is. Én legalább érveltem és elég egyszerű példával próbáltam illusztrálni, amit talán még egy ötödikes is megért, nem csak azok, akik okosabbak, mint egy ötödikes: Ha a platformot kellene képviselniük, akkor minden párt delegál 1 embert, adott értékű szavazattal, és KÉSZ! Ráadásul a platform képviselete, alkotmány ellenes is, MÉG AZ ÚJ SZERINT IS! Ángyán éppen ezzel védekezik, teljesen jogosan. És jó lenne, ha ezt mind a képviselők, mind a választók kivernék a kis fejükből, hogy a képviselő csak gombnyomogatásra van ott, mert ez egy elég degenerált rendszerhez fog vezetni, mint ahogy vezet is. A Fidesz pont ezt csinálja, hogy bármilyen hülyeséget megszavaz, mert nem gondolkodik senki, és nem is akarnak.
Persze neked még szíve-joga lehet egy nyájszerű parlamentarizmust látni az ország élén, ahol minden párt kap X birkát, aki a felső utasítás szerint béget, de én meg nem. 30 évvel ezelőtt volt ilyen parlamentünk, minden birka ugyanazt bégette, és nem igazán vezetett semmi jóra. Ráadásul az mióta demokrácia, hogy ha "mást gondolsz, mint a pártvezetés, akkor ki vagy rúgva"??? Na, merjél mást gondolni :D

Okoskodásnak nevezni, azért meg elég meredek, mert ahhoz képest nem nagyon sikerült belekötnöd, csak jelezted, hogy személyes elképzelésed más. Főleg a demokráciáról, mint olyanról. Nem baj, mert ezt nem tanítják sehol, de azért az szúrja már ki a szemed, ha az alkotmányban is az áll, hogy a képviselő egyedi entitás a törvényhozásban, és nem lehet baszogatni, semmilyen módon. Lehet ám, hogy te mész rossz irányba, ha még a KRESZ is azt mondja.

De most okoskodjál te is egy kicsit, ne csak a pálya széléről legyen nagy a szád, mutasd meg, miért neked van igazad :D A legkíváncsibb egyébként az alkotmányos okoskodásodra leszek, bár a sok képviselő számot is nehéz lesz megmagyarázni.
@Szélmalomharcos: "Ők a multi tőke kedvenc hazai kifutófiúi, főleg francia háttérrel, de bárkinek bármit kijárnak aki eleget tud fizetni érte. Ez a lételemük, erre épül az egész karakterük, semmivel se fogják ezt a szintet meghaladni"

Fúúúj, tőke, az tényleg vmi ördögtől való! Azok a mocskos imperialisták! Meg a bankok! És ez a rohadék Mercedes! A hipermarketek? Végletekig kizsigerelnek mindenkit. Lakást mindenkinek! És munkát! Parancsra! Vagy legalábbis 5 éves (Szél Kálmán) terveket!

A tőkétől való kóros irtózásnak van gyűjtőfogalmi neve is: kommunista. Ezen gondolkozz el.

Egy kicsit el vagy tévedve, de ne zavarjon. Most lefogadom bármiben, hogy te még életedben nem vállalkoztál - nem a posztkommunista magyar vállalkozás imitációkra gondolok, hanem ahol esetleg tőkét kell bevonni, fejlesztés történik, van életciklusa és fejlődése a cégnek, stb, stb -, pláne nem készítettél még üzleti tervet, biztos vagyok abban is, hogy nem is láttál üzleti tervet soha, azt se tudod, mi az a SWOT analízis, és halvány lila gőzöd nincs arról, hogy mi zajlik gazdaságilag körülötted. Na, ezeknek kicsit olvass utána, nézz körül a nagyvilágban, ismerkedj vele, ha már benne élsz. Ettől még nem biztos, hogy meggondolod magad, és egy véleményre kerülsz velem, csak nem fogsz szélsőséges, a realitásoktól teljesen elrugaszkodott hülyeségeket leírni, mint hogy "de bárkinek bármit kijárnak aki eleget tud fizetni érte". És tudod miért? Jaj, nem akarom lelőni én a poént. Rájössz majd magadtól is. Úgy remélhetőleg az első üzleti terv olvasásnál, de ha nem, akkor majd sokadiknál. Ha pedig akkor sem, akkor én meg mi a frászért magyarázzam itt neked?

De, továbbra is kötném az ebet a karóhoz, mert nagyon sunyi módon próbálod kerülni a témát: CSONTVÁZAKAT! Légy szíves!
@Pepibubó: "A képviseleti demokrácia lényegét utasítod el ezzel. Ugyanis nem 3 évvel később, hanem akár rögtön a parlamenti választásokat követően és akár tömegével merülhetnek fel olyan kérdések, amelyekről a választások idején nem lehetett tudni. A megszavazott párt kezébe adtuk a lehetőséget, hogy ezekben a kérdésekben helyettünk döntsön. Ha szerintünk nem a mandátumuk szerint ténykedtek, akkor 4 évvel később nem rájuk szavazunk. Ennyi."

Na, értem már. Szóval szerinted pártokra szavazunk valójában, ahol a pártra bízzuk, hogy magában döntse el, hogyan szavaz, és majd mindenki úgy is fog szavazni? Ezzel két problémám is van:
- Az alkotmány szerint a képviselő maga dönt, döntése nem befolyásolható. Akkor kérlek, ezt magyarázd már el nekem, hogy az alkotmányba ez miért került bele?
- Én nem szeretnék egy olyan parlamentet, ahol igazából név és identitás nélküli birkák nyomogatják a gombokat, ahogy a pártvezetés vagy párt szervezet - párttól függően - dönt!

Értem én, hogy miről beszélsz, csak az nem egy jó demokrácia felfogás, és az eredeti törvényalkotók sem ezt szerették volna, amiről beszélsz. Összezavar, hogy van listás és egyéni szavazás is. De ennek az a lényege, hogy pusztán egyéni szavazás sokszor lassítja vagy nehezíti az ország vezetését, mert nem tud kialakulni - vagy nehezen - kormányzó párt. Ezért vegyes és vannak pártok is, de a parlamentben a képviselő az elemi oszthatatlan egység! Minden szavazás után azt is mondják be, hány képviselő szavazott és milyen arányban, nem pedig a pártokat vagy frakciókat és okkal!

És ez továbbra sem a pénzről szól, de ne zavarjon. Illetve az elég gusztustalan lenne, hogy demokráciában, ahol titkos szavazások vannak, (hogy fenyegetéssel vagy megfélemlítéssel ne lehessen a szavazatokon módosítani), választás elé állítasz vkit, hogy "Máshogy gondolod? Oké, ki vagy rúgva!" WTF? Ez neked demokratikus? Ángyán nem basznád ki rögtön, sőt, lógassák is fel, nem? Fizesse vissza eddigi juttatásait, mert szembe megy "A párttal".
@fchris82:
Az a baj veletek libsikkel, hogy fiktív világban éltek, elképzelt szereplőkkel töltitek ki a doktriner agyatok által behatárolt álvalóságot. Csupa tudatlan kommunista (vagy fasiszta) vesz körül benneteket, aki nem tudja mi az a SWOT analízis, stb.

Na mind1, ezen már nem lehet segíteni, de a véleményem tömören: a Veiola és a Suez environnement helyi ügynökeként ténykedő Oszkó és Bajnai menjenek a 3,14csába, a többi nem érdekel
@Szélmalomharcos: "Az a baj veletek libsikkel, hogy fiktív világban éltek"

:D Jópofa, amikor vki éppen bort iszik és vizet prédikál. Az olyan vígjátékba illő, mikor az agresszív kismalac pattog, hogy "Mit ugrálsz öcsi, agresszív viselkedéssel nem mész semmire!" - majd ad egy tockost.

Éppen arra próbáltam utalni, hogy te élsz fiktív világban, a valóságot nagyon megszűrve. És amikor az üzleti tervvel jövök, azt azért mondom, mert nekem már van tapasztalatom abban, hogy milyen a való világ, milyen az üzleti élet, míg te maximum a perselymalac és bankbetét szintjéig jutottál el. Éppen arra ösztönöztelek, hogy szerezz kicsit több tapasztalatot a világról, és akkor mindjárt világosabb lesz minden. Erre azt mondani, hogy pont én élek fiktív és korlátolt álvalóságban ... :D

A tudás ott kezdődik, hogy tudjuk, mit nem tudunk. Hidd el, nem állok le vitatkozni művészettörténetből senkivel, mert nem értek hozzá. De ha mégis ilyenre vetemednék, majd vki azt mondaná, előbb nézzek utána a dolgoknak, akkor lehet ám, hogy legkevésbé sem esnék az illetőnek neki, hogy fiktív álvilágban él, és fogalma sincs a valóságról :D

Szóval de, van fogalmam a valóságról, nagyon is sok. Sőt, én aktívan körbe is szoktam nézni a világban, hogy egyes problémákat mások hogyan oldanak meg. Pl tökéletesen megfigyelhető, hogy amikor a kormány szakmailag nincs a csúcson, évtizedes, vagy inkább évezredes trükk, hogy ilyenkor ellenségeket kreál, sok esetben háborút is indít, hogy ezzel elterelje a lakosság figyelmét a saját bénázásáról. Aki a tőkét és bankokat az ördögtől valónak tartja és nem lehetőségnek, amivel élni is lehet, az örök vesztes. Kuba, Chile, Venezuela. Nem állítom, hogy minden rendben, tök jó, hogy Ausztriában sehol nem látsz dobozos Tesco épületet, ugyanakkor rohadtul álszent dolog rájuk mutogatni, amikor rég nem lennének, ha Marika nénitől Pista bácsiig nem oda járna a balga vásárolni. Igen, Ausztriában vállalták az ezzel járó többletköltséget, a lakosság nálunk meg nem. Mert azt hiszi mindenki, hogy létezik még a pult alól, olcsón, fusiban, jót. Nem, nem létezik, és talán cigi helyett a minőségibb ételre kellene áldozni. Készül nálunk minőségi étel. KÜLFÖLDRE! Mert itthon senki nem fizeti meg.

Ráadásul nem is értem, hogyan jön ide a liberalizmus???

A nem létező csontvázak után akkor kijelenthetjük, hogy az Orbán kormányt semmi olyan meglepetés nem érte, amitől országcsődöt kellett vizionálnia, amitől durván összeomlott a Forint? És kijelenthetjük, hogy igazából nem készültek fel a kormányzásra, holott volt idejük? Ez utóbbi alapján kijelenthetjük, hogy kb ad hoc ötletelgetés és maszatolás zajlik, a szakértelem teljes hiányával? Téged nem zavar, hogy idióták rángatják a képzeletbeli volánt, ezzel kb évtizedekkel visszavetve az országot? Pedig jó lenne, mert te is itt élsz. És ez nem arról szól, hogy liberális vagy konzervatív, hanem csupán szakmaiságról. Illetve annak teljes hiányáról. Mert ha lenne, akkor már lehetne vitatkozni, hogy konzervatív legyen, vagy liberális, vagy sokkal szociálisabb. De ez még csak konzervatívnak sem nevezhető, simán "unortodox". Eredmények nélkül. A függetlenség egyrészt nem gazdasági eredmény, másrészt amikor vki az oroszokkal tárgyal, az nem a függetlenségről szokott szólni. De szólj, ha te másként gondolod, és az oroszokkal tárgyalni maga a felszabadult kánaán. Nyilván csak úgy barátkoznak, ugye?

Nincs több kérdésem, a védelem visszavonult...
@fchris82:
Kimondottan mulatságos figura vagy. Amikor felizgatnak a tiédtől eltérő vélemények, kitárod a dísztollaidat, a tükör felé fordulsz és dürrögő hangokat adsz ki. Ezzel lehet hogy sikerül leküzdeni a belső nyugtalanságot, amit a gondolattolulás meg az érvelésképtelenség ütközése vált ki belőled, de senkit se fogsz meggyőzni
Kedves LMP-sek, Önök ezt jól elkúrták.
Mert én, mint LMP-szavazó azt szerettem volna, ha a párt a 14-es parlamentbe is minél nagyobb arányba bejutna. Gondolom, ha nem is mindenben, ebben megegyezik véleményem a többi 100 000 LMP-szavazó nagy részével.
Én a párt eddigi parlamenti tevékenységével nagyrészt egyetértek, ezért szerettem volna ha a párt megőrzi minél több mandátumát. Ha viszont egyedül indulnak, jó ha féltucat LMP-s képviselőt láthatok majd jövőre.
Ennél azért még a vörös ördöggel való összefogás is jobb eredménnyel kecsegtet. Persze érthető az a morális ellenvetés is, hogy nem fognak velük össze, hiszen az ördög az ördög, meg egyébként is korrupt disznók stb.
De az hogy így akarják megőrizni erkölcsi tartásukat, az legalább is megmosolyogni, ha ugyan nem megsiratni való. Lehet, hogy első látásra nem tűnik etikusnak kezet nyújtani egy levitézlett ál-baloldali kádernek, de vajon etikusabb-e az, hogy egy Szent Morális Önszegregáció nevében éppen nekünk, a választóiknak fordítanak hátat, vagy csak éppen stratégiájuk hiányával csúsznak a semmi felé?
Ha tényleg olyan helyénvalóak (sztem azok) az értékek, amiket az LMP hirdet, akkor etikus dolog-e ilyen súlyosan kockára tenni ezek parlamenti képviseletét?
Részben függetlenül attól, hogy most mennyire aktuális az Orbán-rezsim leváltása.
A szakadároknak pedig, ha parlamenti munkájukat továbbra is az eddigi elvek mentén és módon folytatják, nem szükséges lemondani mandátumukról.
Jó lenne, hogy ha azok, akik azon búskomorkodnak, hogy milyen az erkölcs helye és súlya a mai társadalomban, ezt is figyelembe vennék, mielőtt ítéletet mondanak.
Remélem ez a poszt nem része valami gyűlöletkampánynak!
@Szélmalomharcos: "Kimondottan mulatságos figura vagy."

Oh, köszönöm, ezzel teljesen zavarba is hoztál :$

"Amikor felizgatnak a tiédtől eltérő vélemények, kitárod a dísztollaidat, a tükör felé fordulsz és dürrögő hangokat adsz ki."

Remek szóképek! Zseniális :)

"Ezzel lehet hogy sikerül leküzdeni a belső nyugtalanságot, amit a gondolattolulás meg az érvelésképtelenség ütközése vált ki belőled, de senkit se fogsz meggyőzni "

Jó-jó, néha tényleg nem az érvek mentén mozgok. Szörnyű vagyok. Akkor vissza is kanyarodnék az érvekhez. Csontvázak? :) Legalább végre böffentenéd ide, hogy "na jó, csontvázak tényleg nem voltak, akkor nyilván belpolitikai okokból hazudtak egy sort.", csak hogy haladjunk, apránként! De te inkább terelsz. Ami mondjuk egy fokkal jobb, mint ha próbálnád tagadni, hogy volt ilyen, és hogy ez volt az első alkalom, mikor durván megrogyott a Ft, és elszálltak a törlesztő részletek emaitt. Aztán rátérhetünk arra, hogy a devizahitelekért az előző kormányt okoló Fidesz, mégis mi a frászt csinált, amikor ők vették fel a devizahitelek nagy részét az önkormányzatoknál? Nahát! Csak nem az van, hogy ők sem látták előre, hogy ennek mi lesz a vége? Csak nem bort isznak és vizet prédikálnak? Megfázva mutogatnak Sanyira, hogy milyen hülye volt, amiért nem vett sapkát, most jól meg is fázott! Mekkora egy idióta ez az MSZP, mi?

Szóval éppen te vagy vmi érvszegény, és nem én. De azért továbbra se hagyd, hogy a valóság kizökkentsen, a végén még felébredsz, és kiderül, hogy a Fidesz is csak egy kupac szar, talán még nagyobb is, mint a másik.
süti beállítások módosítása