Meg kell menteni a Burattino Iskolát!

2013.03.27. 08:30 Fent és Lent

Burattino2.jpgPapp Réka Kinga írása

Nem az a kérdés, hogy a mélyszegénységben élő, esetleg hajléktalan szülők a saját hibájukból jutottak-e ide; hogy a bűnelkövető, akit bevarrnak, cigány-e, és lehet-e őt ezért cigánybűnözőnek nevezni, hanem az, hogy van-e, aki vigyázzon a gyerekeikre. Az igazán fontos az, hogy ezeknek a gyerekeknek ki ad enni, hol alhatnak, és legfőképpen ki fogja őket abban segíteni, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, hogy használható tudást szerezzenek, hogy önmaguk lehessenek, kirekesztettség és önmegtagadás nélkül. A többgenerációs munkanélküliséget, az iskolázatlanságot nem gyűlölni kell, hanem megelőzni.


Ilyen ember például Vidó Ildikó, a Burattino Iskola szakmai vezetője, aki ebben a videóban beszél:

A csepeli Burattino Iskola célja, hogy segítsen a nehéz sorsú gyerekeknek kinőni a hátrányaikat. 22 éve működik a suli, több gyermekotthont, egy általános iskolát és egy szakképző iskolát egyesít magában, és szakmailag mindenki elismeri őket. Mégsem kapnak elég pénzt az államtól a fennmaradásukra.
Burattino3.jpg
Eddig sem vetette fel a pénz az iskolát, mert az állami normatívák épp csak a minimumra voltak elegendőek. Most azonban, az oktatás-finanszírozás átszervezésével az eddigi források egy részétől is elestek, ami a teljes anyagi bizonytalanságba taszította az iskolát.

Ebben a videóban az igazgató, Mezei Kata beszél a finanszírozási helyzetről; de az is meglátszik benne, hogyan segít magán az iskola, ha az állam cserben hagyja:

A Burattino nem fordulhat a gyerekek szüleihez anyagi segítségért, hiszen a szülőknek sokszor ennivalóra sincs pénze. Ezért közösségi gyűjtést indítottunk az Indiegogo nemzetközi kampányoldalon. Eddig több, mint 1300 dollár gyűlt össze, és még 2000-et szeretnénk összekalapozni azoktól, akik egy csepp felelősséget is éreznek az ilyen utolsó-utáni esély típusú iskolák iránt (és meg is tehetik, hogy segítsenek). Akinek nincs pénze, az is segíthet, ha megosztja a kampányoldalt, a videókat, és felhívja az oligarcha barátai figyelmét arra, hogy a közteherviselésből nem csak Cipruson vehetik ki a részüket. Már akár 5 dollárral is lehet támogatni a kampányt vagy bármilyen tetszőleges összeggel.

A kampány oldala itt fényeskedik, a társadalmi kérdések iránt közönyös hipsztereknek is készítettünk egy angol nyelvű kampányvideót (magyar felirat is van hozzá):

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr735174012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emberek...vegyétek nagyon komolyan ezt a felhívást, akiben van emberi jóérzék..
az tesz valami a BURATTINÓÉRT!
süti beállítások módosítása