Magyarország Európa előtt: komcsimentes övezet vagyunk

2013.05.07. 07:30 Tékás Lacika

anticommunism.jpg
A Mandineren lejött egy fasza írás arról, hogy a Magyarországon magukat baloldalinak mondó pártok mennyire nem azok európai viszonylatban:

"Az „európai értelemben vett” – azaz Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus, etatista, antiglobalista, Brüsszel-ellenes, szuverenista, bankadót szorgalmazó, privatizáció-ellenes, antikolonialista – baloldal Magyarországon egyelőre nem látszik."

A Fent és Lentnek is nagyon fontos állítása ez, sok posztunkban írtunk erről, például így:

"A magyar politikai élet csúf, érthetetlen kinövése a Magyar Szocialista Párt névre hallgató, posztkommunista, kormányon alapvetően liberális gazdaságpolitikát folytató, anno a liberális SZDSZ-szel összeházasodó szervezet. Ja, és ha ez még nem lenne elég, akkor az igazi baloldalnak még ott van az az átka is, hogy a félig-meddig liberális, legnagyobb részben azonban a pragmatikus nárcizmus különutas politikáját képviselő Gyurcsány is azt hiszi, vagy legalábbis azt mondja magáról, hogy baloldali. És persze a szociáldemokráciához egyáltalán nem köthető, liberális Bajnait is szokták baloldalinak hívni."

A Mandiner szerzője által hiányolt baloldal nem igaz, hogy teljesen láthatatlan lenne, csak kicsi még, 4K!-nak hívják. A mandineres poszt által sorolt jellemzők ("Amerika-kritikus, anticionista, kapitalizmus-kritikus" stb.) amúgy főleg a radikálisnak számító, de a politikai rendszerbe jól integrálódott, a parlamentekben ülő balos pártoknál (például a német Die Linkénél, vagy a görög SYRIZA-nál) találhatóak meg inkább nemzetközileg. Szerencsére a radikális jelleg a 4K!-nál - sok európai balos párttal szemben - nem fordul át kommunizmusba (legalábbis a programja alapján nem). Ez jó hír: az egyszer már kihalt kommunista szélsőbal nekem például rohadtul nem hiányzik.

Az "igazi" baloldal hazai gyengeségén való kesergés mellett annak örülnünk kell, hogy a Budapesti május elsejéken pár munkáspárti bácsi és néni képviseli csak a kommunista szélsőbalt. 

Kommunista nénik.jpg


Berlinben ezzel szemben május elsején úton-útfélen talpig feketébe öltözött, a kommunizmust nyíltan vagy kevésbé nyíltan éltető agresszív tüntetőkbe botlik az ember, de láttam szovjetúniós pólóban kedélyesen beszélgető apukát is, és csomó berlini német ismerősöm nem is érti, hogy miért probléma az a számomra, hogy az antifasiszta megmozdulások nagy részét vállaltan kommunisták szervezik. De nem csak a németeknél láthatjuk ezt: török és orosz május elsejéken is nagy sláger volt a sarló-kalapácsos zászló, Szentpéterváron sztálinos táblával is vonultak.. Azt persze fontos megjegyezni, hogy az európai kommunisták legnagyobb része nem a sztálinista változatot támogatja, hanem a sokkal-sokkal puhább eurokommunizmust.

orosz kommunisták.jpgSztálin kép.jpg

Szóval amellett, hogy valóban probléma, hogy itthon nagyon gyenge az "igazi", szociáldemokrata baloldal, arra büszkének kell lennünk, hogy a sok-sok tízmillió ember haláláért felelős kommunizmusnak nincs számottevő rajongótábora Magyarországon

Tele van ex-kommunistával a parlamentünk, még mindig nincs ügynöktörvényünk, de talán '56 szelleme is benne van abban, hogy antikommunizmusban mindent összevetve így is Európa előtt járunk.

56zaszlo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr915284661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország Európa előtt: komcsimentes övezet vagyunk 2013.05.07. 13:00:04

A Mandiner szerzője által hiányolt baloldal nem igaz, hogy teljesen láthatatlan lenne, csak kicsi még, 4K!-nak hívják.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.07. 11:00:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szélsőbal nem út 45 év szélsőbalos rendszer után. Így a rendszerkritikus elemek Mo-n a szélsőjobbon vannak. Ugyanez van más ex-kommunista országokban is.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Logikusan hangzik, amit írsz, de fél Németország is komcsi volt, meg persze Oroszország is, mégis van náluk szélbal.
@Tékás Lacika:

Mo-n is meg fog jelenni, gyakorlatilag a szélsőjobb fog osztódni. A másik út az antiglobalizmus - ez de facto az egyesült szélsőbal és szélsőjobb.
@Tékás Lacika: maszopszadesz koalícióról illetve szadeszrúl, mszp-rűl

a "liberális" jelző félrevezető.
a liberális egyszerre politikai, (köz)jogi, erkölcsi nézet/keret-rendszer

a koalíció nem volt elkötelezett sok alapvető liberális szabadságjog mellett,
ill. párban igen (zsidók, cigók) de sok esetben ott is csak üres puffogásokat jelentettek ezek, nem tetteket.

gazdasági értelemben lehetett látni elkötelezettséget IMF, világbank, stb felé - és a "mainstream közgazdaságtan" (=a fejétől bűzlik a hal, az uralkodó, az USA elitegyetemein oktatott iskola) felé
-> Hogy ez mit jelent ?

Nem liberalizmust.

Neoliberalizmust, illetve Neokonzervativizmust
[ ugyanis mindkét esetben a gazdasági vetületről van szó, ahol lényegileg megegyezik e kettő ]

szóval neolib/neokonz-ról van szó mely a gazdaság/pénzügyi szektor szabadságáról beszél, és nem az egyes ember, vagy a gyülekezett ember szabadságáról (ld [klasszikus] liberalizmus)
Magyarországon nincsenek komcsik - de van állandó komcsizás!!
Nemzetgazdasági és politikatecnikai szempontból jelen kormány erősen hasonlít egy kommunista országra.
Nekem erős deja vu érzésem van, mert ami mostanában egyre gyakrabban történik, azt már láttam korábban, a nyolcvanas években.
Már akkor is gyűlöltem.
@dr Kangörény: Pontosan, nálunk az úgynevezett jobboldal használ bolsevik elemeket minden téren. Én is néha időgépben érzem magam, ezért nem tudom mi az ünneplés oka a posztoló részéről. Nem is csoda, ezen szocializálódtak vagy ezt csinálták ők maguk is. Azért nincs normális bal meg jobboldal, mert nem is nagyon volt. Azt a kicsit 45-47 között meg hamar bedarálták.
Az európai értelemben vett baloldali párt definíciója kissé sántít szerintem. A Brüsszel-ellenesség inkább jobboldali, mint baloldali érték, hasonlóan az anticionista felfogáshoz. Az Amerika-kritikusság Bush idején jellemezte az európai baloldalt, de a baloldali Obama idején már újra divat lett Amerikát szeretni a baloldalon is.
@dr Kangörény: @ledo76: Bolsevik vagy horthysta? Nem mindegy. Sokan azért kiáltanak kommunistát, mert csak azt a diktatúrát tapasztalták meg és nem is gondolják, hogy más is létezik.
@szorokin: Jó meglátás, hogy sokan összekeverik a társadalompolitikai és a gazdasági irányzatokat, amikor egy pártot vagy egy embert konzervatívként vagy liberálisként állítanak be.
Az mindig érdekes, amikor a liberális problémázik az MSZP-n, akiket eleve ők tuningoltak hazai és főleg nemzetközi téren.

Aztán persze ők is készítették ki, azzal, hogy kivéreztették.

Úgy látom, az a tendencia van, hogy miután liberálisként elindulni alapból politikai öngyilkosság, a liberális lenne most a baloldali, főleg azok után, hogy a civil szervezet álcát a lakosság igen hamar felismerte, így el kellett dobni.

Ezzel amúgy az a gond, hogy szerintem akadályozza az MSZP evolúcióját valamiféle nemzeti szociáldemokrata tömegpárt irányába.

Szerencsére olyan szélsőséges szemlélettel amilyen a liberálisoknak van, soha a büdös életben nem lesznek tömegpárt, még baloldalinak álcázva sem, azaz valakire mindig rászorulnak és ezt a valakit mindig szét is fogják roncsolni.
@Távmunka blog: Persze, ahhoz hasonlítom amiben éltem. De a történelmi ismereteimet figyelembe véve is a bolsevik rendszerhez áll közelebb a jelenlegi hatalomgyakorlás (diktatúrát nem írok, mert szerintem ott még nem tartunk, bár kétségtelen, hogy nem vagyunk tőle messze és a tendencia sem jó), bár az ideológia kétségtelen inkább a 2.VH előtti időket idézi. Már csak azért is, mert mint írtam a jelenlegi elit is ebben nőt föl.
Kommunistamentes? Mi van? 20 éve nem volt kommunistább kormánya az országnak, mint ma..
Itthon az a tejfölösszájú, volt MIÉP-es Kocsis Máté a fő hangadó a komcsizásban, aki nem tud betelni a fidesz adta pozíciókkal és pénzekkel.
A fidesz banda a szocikon szocializálódott, azok csecsbimbójukon nevelkedett.
Minden aljasságot, szemétséget szépen eltanultak és most "nemzeti, igazmagyar, keresztény" jelszó alatt sokkal többet lopnak csalnak, hazudnak.
Ez a kormány és holdudvari ténylegesen is tele van komcsikkal, volt MSZMP-s taggal, de ez nem zavarja az aljasokat!

El kell menni szavazni és le kell váltani őket is!
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egyetértek.Már a Mandin is megírtam.Van Mo.-on -rendszerkritikus, EU- ellenes, anticionosta, stb_ baloldal és azt Jobbiknak hívják.
@szorokin: Így van.Ezért félrevezető az az " alaptézis", hogy az szdsz liberális párt.Féligazság.
@Tékás Lacika: A fél Németország lesz úgy 20% is.
@Hogy lopta ki a Fidesz a titkos Portik anyagot?: "El kell menni szavazni és le kell váltani őket is!"

Ha Vonáék leváltják őket, akkor lehet majd örömködni...
@ledo76: 'történelmi ismereteimet figyelembe véve is a bolsevik rendszerhez áll közelebb a jelenlegi hatalomgyakorlás (diktatúrát nem írok, mert szerintem ott még nem tartunk, bár kétségtelen, hogy nem vagyunk tőle messze és a tendencia sem jó)'

- legalábbis azok szerint akiket szabad választáson vertek tönkre

- meg akik szerint az államosítások bármiben is hasonlítanak a komcsi államosításokhoz

Sokat kell még dolgozni egyeseknek a történelmi ismeretekért...
@Larry Silverstein: jó, a felet tényleg eltúloztam, igazad van.
@Távmunka blog:

Alapból EU-ellenes a szélsőbal és a szélsőjobb. S vannak még populisták is az EU ellen, ezek lehetnek bal- és jobboldaliak is. S középjobb és középbal pártoknál is megeshet ez. A brit konzervatívok pl. se nem szélsőbalosok, se nem szélsőjobbosok, se nem populisták, de erősen EU-szketptikusok.
@dr Kangörény:

Nagyon messze van az ország a kommunizmustól. A kommunista rendszer egyetlen fő eleme sincs jelen. Azaz tévedés a jelenlegi rendszert kommunistának nevezni. Amire utaltak szoktak - a jogállamiság határán mozgó autoritárius hatalomgyakorlás - nem kommunista módszer, a kommunista hatalomgyakorlás ennél sokkal durvább.
A poszt szerzője olyan dolgokról beszél,amikről szemmel láthatóan gőze sincs. Itt van például amit a Die Linkéről vagy a Syrizáról ír.Bár nem tekinthetőek hagyományos értelemben vett kommunista pártnak,igen jelentős számú kommunista elem található bennük amelyek az említett pártok derékhadát adják.

Syriza:

transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/183-gorogorszag-tamogasd-a-syriza-kommunista-iranyzatat

Die Linke (lásd az "internal caucuses" részt)

en.wikipedia.org/wiki/The_Left_%28Germany%29

Hogy a szerző miből vonta le azt a következtetést,hogy a kommunisták többsége eurokommunista (amit egy pillantra úgy lehetett érezni mintha valami mentegetés lett volna,ami aztán hirtelen érthetetlenné "sok-sok tízmillió ember ember halálért felelős" kommunizmusnak állítóloagosan kihalt rajongótábora feletti örömködésben) számomra rejtély.Talán Tékás Lacika az európai antkapitalista mozgalom szakértője,netán politiológus,aki statisztikákkal és grafikonokkal rendelkezik az európai kommunista mozgalom ideológiai összetételét ielletően?Kétlem.Magam sem vagyok elemző,de a antikapitalistaként van némi rálátásom a küldöldi viszonyokra és igen erősen kételem,hogy a többségre ez lenne jellemző. Jó példa erre a Francia Kommunista Párt:bár a párt eurokommunistának vallja magát,tagjai között szép számmal találunk a párt hivatalos irányvonalától jóval balra elhelyezkedő elemeket is.A nyugati radikális (vagy szélső,a kettő nem ugyanaz,de újabban meglehetősen összemodósik) bal pártjainak összetételét tekintve meglehetősen heterogán:az

És kár lenne tagadni:kommunista elemek a 4K-ban is vannak.Nincsnek sokan,de tevékenyek a párton belül.A párt tagjainak ezzel biztos nem mondok újat,a kívülállóknak pedig elég annyit említeni,hogy a nemrég lezajlott "politikus tüntetés" egyik szónoka önmagát trockistának vallja,és régebben még egy trockista internacionálé magyar szekciójának szervezésében is oroszlánrészt vállalt.

A fentiebbek fényében ez a poszt számomra inkább tűnik tájékozatlannak és félrevezetőnek,mint egy jó írásnak.

Aki akar felőlem nyugodtan komcsizzon,de ha csinálja akkor tájékozottan és körültekintően tegye.
@Larry Silverstein: Amikor a Fidesz hatalomra került semmi ilyet nem mondtam, sőt a tönkrevertek keserűségének/kapálódzásának tudtam be akik ezt állították. Aztán az azóta eltelt 3 év rámcáfolt.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az autoritárius hatalomgyakorlás nem rendszerszintü probléma Mo-n, egyszerüen a parlamenti erőviszonyokból fakad. Nincsenek olyan illúzióim, hogy ha bármilyen más párt nyerne bárhol a világon így választást, akkor mindenbe bevonná az ellenzékét.

Ugyan mi a fenéért tenné? Pont azzal nyerte magát hülyére, hogy azt ígérte eltakarítja a mostani ellenzéket.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A kommunista (bolsevik) hatalomgyakorlásnak is voltak fokozatai, bár tény hogy még a legenyhébbet sem értük el teljesen, de rajta vannak az ügyön.
bocsánat,kimaradt egy mondat:a radikális bal pártjainak összetételét tekintve meglehetősen heterogén:tele vannak olyan irányzatokkal,mozgalmakkal,pártokkal,gondolkodókkal,amelyektől Tékás Lacika valószínűleg a falra mászna.
Alapvetően baloldal és jobboldal 3 különböző értelemben lehet.

Kulturális értelemben, gazdaságpolitikai értelemben, s ideológiai értelemben.

A kulturálsi értelem világos:
- jobboldal: valamiféle hagyományokat véd, nem akar azokon változtatni,
- baloldali: a hagyományokat nem tartja önmagukban értéknek.

A gazdaságpolitikai értelem is világos:
- jobboldal: elsősorban a vállalkozás, a gazdaság szabadságának a híve,
- baloldali: elsősorban a vállalkozás, a gazdaság társadalmi oldalát nézi.

Ideológialag pedig 4-részű a skála:
- demokratikus baloldal,
- demokratikus jobboldal,
- autoritárius baloldal,
- autoritárius jobboldal.

Ami a Fideszt illeti, csak kulturális értelemben jobboldali, minden másban sokkal inkább baloldali.
@ledo76: Én így vagyok ezzel:

Csinálom a dolgom, nem akarok aktívan politizálni. 3 éve mást vártam, talán többet. És?

Nálam nem alternatíva hogy nem szavazok, és az sem hogy visszaszavazom a szocikat. Ezért szavazok a fideszre.
@Larry Silverstein: Arra nekem sincsenek illúzióim, hogy itthon más párt nem ugyan ezt csinálná. A bárhol a világon kitételt nem osztom.
Érdemes ezenkívül megjegyezni,hogy Csehországban és Ukrajnában is erős (tíz százalék feletti kommunista pártok vannak.)

A Balkánon pedig jelenleg marxista reneszánsz van folyamatban,amről a Fent és Lent is tudósított egy posztban.
@Larry Silverstein: Ne haragudj, de ez a birka a vágóhídon mentalitás, függetlenül, hogy én sem aktívan politizálok és nem vagyok elkötelezett híve semelyik nézetnek, de az ország jövője már csak a gyerekem miatt is érdekel. Attól, hogy az egyik alkalmatlannak bizonyult nem tartom hatalomban a másik alkalmatlant. A megalkuvással csak azt éred el, hogy sosem lesz harmadik (negyedik, ötödik) erő.
@ledo76:

Alapvetően a kommunista ideológia, a marxizmus, eleve tagadja a demokráciát, így a jogállamiságot, a hatalommegosztást is. Marx alapgondolata az, hogy a polgári demokrácia valójában a tőkések burkolt diktatúrája, melyet meg kell dönteni és fel kell váltani a proletárdiktatúrával, majd el kell kezdeni haladni a végső kommunista állam felé, melynél elhal az állam. E folyamat során azonban kemény osztályharc van a kommununizmus ellenségei ellen, akiket likvidálni kell a többség érdekében. Amint a belső ellenség semlegesítve lett, lehet csökkenteni a diktatúrát, addig nem. De a csökkentett diktatúra is diktatúra kell, hogy legyen, a "népi demokrácia" csak azért demokrácia, mert a többség érdeke egyezik a kommunista párt céljaival.

Szóval a kommunista állam brutalitása csak akkor enyhül, ha már konszolidálta helyzetet. De jogállam akkor sem lesz, ez eleve idegen a marxizmustól.
@ledo76: A nem politizálok aktívan azt jelenti, hogy nincs pártom(tehát én sem csinálom jobban), nem török hatalomra. Tüntetni sem járok.

Igy beérem a szerintem kevésbé rosszal. ha ez birkaság hát vállalom.
@prevoiusman:

Csehország a nagy kivétel. Az egyetlen ország a térségben, ahol a kommunista állampárt sme nem alakult át szocialistá párttá, sem nem lett betiltva. Máshol a 2 verzió valamelyike történt.

Ukrajnában a kommunista párt akkor volt erős, amikor ő volt a fő ellensúly a nyugatpárti, nacionalista és liberális táborral szemben. Azonban ma már ez nincs így: ma már a nyugatpárti tábor ellen a helyi "putyinista" párt (Régiók Pártja) áll szemben, így most már a kommunistákból kis párt lett. Most már a kommunisták csak a 4. párt, megelőzi a kommunistákat az oroszpárti-nyugatellenes tömb, a nyugatpárti tömb, s a szélsőjobb is.
A birka mentalitás mindig is jellemző lesz a nagy tömegekre és a kormányoktól függetlenül nem fog változni a helyzet.
@prevoiusman: "Hogy a szerző miből vonta le azt a következtetést,hogy a kommunisták többsége eurokommunista" - azt nyilván nem tudja senki, hogy hány rejtőzködő sztálinista van Európában, de az eurokommunisták intézményesen nyilván a legerősebb kommunisták, lásd az EP összetételét.

":a radikális bal pártjainak összetételét tekintve meglehetősen heterogén:tele vannak olyan irányzatokkal,mozgalmakkal,pártokkal,gondolkodókkal,amelyektől Tékás Lacika valószínűleg a falra mászna." Ez így van. :)
Ha olyan jól állunk kommunizmusban, akkor hogy van az, hogy egy volt munkásőr csődíti Magyarországra a kajmán kaméleonokat, akik hol elegáns öltönyben mutyiznak magyar földet a kaszinóiknak, hol kaftánban szólítanak fel önostorozásra?

Adj gázt!
@Larry Silverstein: Mindig mondják, hogy ha feltűnik (nagy ritkán) egy tényleg új erő, hogy minek rá szavazni úgy sem érnek el semmit. Nem akarok naívnak tűnni, mert a nagypolitika tudom, hogy nem teljesen így működik, de ezzel eleve halálra ítélnek mindent. Pedig ha sokan szavaznak valakire egy tényleg szabad választáson az onnantól nem megkerülhető. A másik a nem szavazás. Én sem vagyok a híve, de ha tényleg nincs senki akire szivesen szavazna az ember akkor tömegesen bojkotálni kell a szavazást. Annak azért lenne hatása, ha igazi demokrácia maradunk. Szóval van eszköz a kézben, csak nem élünk vele, mert sok a hívő meg a megalkuvó. A politikai elit meg tapsikol...
ügynöktörvényünk még nem is lesz egy darabig.

Addig marad egy bolsi párt amelyik mindenkit lekomcsiz, meg egy komcsi párt aki mindenkit lerasszistáz, meg leantiszemitáz...

De valódi bal, meg jobboldali pártot nem akar senki.
@prevoiusman:

Jelenleg a Balkán kellős közepén élek, s kb. úgy van marxista reneszánsz, mint Mo-n, azaz sehogy.

Errefelé a középbal tudathasadásos állapotban van:
- van egy alapvetőn a kommunizmus iránt nosztalgikus idős szavazótábor kemény mag,
- s van egy klasszikus liberális, maximum szociálliberális, de mindenképpen antimarxista pártvezetés ehhez.

S vannak kis marxista pártok - az egyik hagyományos marxista, a másik marxista és nacionalista -, melyek jobb híján támogatják a középbalt.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Van az elv, meg van az ember aki kivitelez így-úgy.
Vasutat terveznek a felcsúti fociakadémiához

Haász János

2013. május 1., szerda 01:37 | [kilenc hónapja frissítve] |

Néhány éven belül újraindulhat a vasúti közlekedés a Székesfehérvár és Bicske között a nyolcvanas években leállított vonal egy szakaszán: Bicske és Alcsútdoboz között, a felcsúti fociakadémiát is érintő turisztikai kisvasutat nyitna a Puskás akadémia. Az Orbán Viktor által alapított felcsúti fociközpont vasútépítésének engedélyezési eljárása a napokban indult. Azt még nem tudni, hogy mennyiért és milyen forrásból épül....

...MINDENT A FIAMÉRT !!!!...

... az én fiam meg 6 év munkanélküliség után föladta és meghalt 35 évesen.

HÁT DÖGÖLJÖN MEG ORBÁN FIA IS !!!!!!
@ledo76:

A kommunista mozgalom történetére éppen az elvhűség volt a jellemző: Lenin, Sztálin hű marxisták voltak. Amikor nagyon kezdtek reformálni Sztálin után, gyorsan meg is buktak.
Nagyon helyes, hogy ebben Európa előtt járunk.
Két dologban is Európa előtt járunk:

1. Itt van a legerősebb antikommunizmus
2. Itt van a legerősebb fasizmus
„A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért”– mondta Orbán Viktor idén április végén.
.
.
.

„Nem ismerünk a történelemben példát arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi embert sikerült a szegénységből emberhez méltó élet szintjére emelni” – mondta Orbán Viktor tegnap a kommunista Kína érdemeit méltatva.
Nálunk klasszikus fasiszta rendszert épít Orbán, olasz- spanyol mintára.
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem a szélsőségekre gondoltam, hanem a balközépre és a jobbközépre. Az EU-szketptikus brit konzervatívok pont megerősítik azt az állításomat, hogy az Brüsszel-ellenesség inkább jobboldalon tapasztalható, hiszen a nemzeti függetlenség inkább jobboldali, mint baloldali érték.
azért az elég vicces mikor komcsiként emlegetik a mszp-t, mert itt az állampárti múlton kívül sok kommunista vonást nem fedezni fel. pedig igény az lenne. lsd: negyedikkoztarsasag.hu/mitolleszjobb
Nincs jobb és nincs baloldal,hanem egy és ugyanazon népellenes ,külföldi érdekü kizsákmányoló erőnek egyenlően ártalmas két szára,mint egy harapófogó,mely a mindenkori egyszerü,dolgozó embert veszi körbe.

Ezért az bármerre néz,ugyanazt az torlaszt látja maga elött,nevezzék azt bármilyen oldalnak,pártnak.

Ennek az állapotnak fenntartása és konzerválása a mindekori,változatlanul hasznot huzó elit zsebében lévö,értelmezö hatalom,a tévék,stb feladata,mely egyben egy mindenkori lázadás izomerejének elsorvasztását,és a legyintés ,a beletörödés életérzését állitja elö manipulatuiv módon.

Népoldali mindenki,aki nem áll a pénzoldal,a magyar életérzéssel ellentétes,mentalitásunkat fikázó,és utáló "liberális piacgazdaság" -nak nevezett,démoni és kizsákmányoló erök oldalán.

"Se nem jobb,se nem bal,munkás,és magyar"...
süti beállítások módosítása