NO OKE BKV

2013.11.01. 07:00 volankombi

nookebkv.jpg

Lehet, hogy unalmas mindig a BKV angolságain és egyéb marketingakcióin szórakozni, de erre tényleg nem találtunk szavakat: a népligeti metróállomáson egy kis papirosra a következők vannak felírva ékes külföldiséggel (a kép kicsit homályos, de sajnos csak nemokos telefonnal tudtuk dokumentálni):

NO OKE EURO

NO OKE KART

FT - OK

A Népligetre érkeznek a nemzetközi buszjáratok Budapestre, érthető szegény jegykiadók felháborodása, hogy mindenféle hülye igénnyel jönnek ezek a mindenféle külföldiek. Úgyhogy jól kiírták, hogy érthető legyen: itt kérem szépen, csakis FT-tal lehet fizetni, bármit is jelentsen ez egy turistának, aki esetleg a HUF kifejezést kis eséllyel ismerheti. Mi egyébként éppen este 11-kor lőttük ezt a képet, miután Prágából megérkezve jegyet akartunk vásárolni. Azt nem tudom, hogy van-e éjjel-nappali pénzváltó a közelben, ahol a Népligetre érkező vándor szerezhet FT-ot, hogy átjusson a marcona ellenőrök hadán a metróhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr215608219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így vezess buszt a könyököddel! 2013.11.01. 18:18:03

Végülis nem is olyan nehéz, igaz? Vagy ez a videó is kamu?Az egyik kezedben a mobilod és magánéletet élsz rajta, a másikkal a sebváltót cibálod, mert haladni kell, harmadik kezed nincs, hát a könyököddel kormányozol.Az se baj, ha mindezt egy utasokkal ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@JohnHenry: Az ablakba kitett papíroson FT szerepel, így, nagybetűvel. A poszt ezt figurázta ki. Azt pedig igazán nem értem, hogy a BKV miért nem pl. a Pöttyös utcai megállóhoz ülteti a nyelvet nem beszélő pénztárosait...?
@Bálna69: A fülke kicsi, ők pedig sokan vannak. : )
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Abszolút egyetértek.
Ilyen szinten az a legfontosabb, hogy működjön a kommunikáció. Ha meg lehet érteni,hogy mit akart a kiírója, akkor teljesen rendben van.

Egyébként ezt sosem értettem, hogy Mo.-n miért divat, hogy ha valakinek nincs legalább Cambridge Prof. szintű angol nyelvtudása, rögtön jönnek a nyelvszakos bölcsészek, és két hamburgersütés között leosztják, hogy inkább ne szólaljon meg. (Ha meg van, akkor belekötnek pl. abba, hogy hogy ejti a zöngés/zöngétlen th-t.)
Külföldiektől sosem tapasztaltam még ilyet, midnig örülnek, ha valaki képes kommuniklni velük. Egyébként minket sem érdekel, ha bemegyünk a kínai gyirsbüfébe, hogy milyen magyarsággal beszél az eladó, a lényeg, hogy kommunikálni lehessen vele.
A legegyszerűbb lenne nemzeti országot csinálni, ahol törvényileg tilos az idegen nyelv. Az a sok idegenszívűség ami mostanság próbálja manipulálni a nemzetet amúgy is csak problémát okoz, a konkrét problémákból általános tiltást fabrikálni meg különben is specialitás, szóval problem solved.
Forradalmat kérünk a BKV-fülkékbe is!
@tff:
Érteni te probléma.
Dolog más.
Írás olvasás akkor nehezen.
Ok?
@tff: hát na nehogy már ez a szint rendben legyen...atyaisten...ez nem csak angolul rettenetes.
és hogy van az, hogy a mai napig nem lehet kártyával fizetni? Amikor Svédországban már egy darab hamburgert is vehetsz paypass kártyával?
@Jofiu:

konkrétan mi a bajod, azon kívül, hogy kötekedsz?
@armando_otchoa:

Ha ilyen szintű nyelvtudása van az illetőnek, akkor ezt a szintet kell használnia, ha meg akarja értetni magát.

Sok pénztárnál lehet egyébként már kártyával fizetni. Én is örülnék mondjuk, ha a Mo.-n is jobban elterjedne a bankkártyás fizetés.
@Jóképességű Takarítónő:

Valamiért többre becsülöm a bérletpénztárost, mint a "jó képességű, több nyelvet beszélő" diplomás angliában mosogatókat.

De ha belegondolunk, valójában mindegyik azt csinálja, amihez ért.
Gondoljunk már bele! Egy hatnyelvű táblával jobban járna-e egy hetedik nyelvet beszélő külföldi utas? Nem! Na ugye! Ezt a táblát egy, csak saját nyelvén kommunikáló tadzsik is megérti.
@tff:

Könyörgöm, egy nemzetközi utasokat is fogadó pályaudvarról beszélünk.

Azt kellene megértened, hogy ez produkció nem tükröz semmilyen szintű nyelvtudást, csupán a kézzel-lábbal mutogatás írott formája.
aki nem tudja, az megkérdezi
@MakosTeszta: Ciki az tény, de ez nem a buszpályaudvar pénztára, hanem a metróé. Egy bérletpénztáros pedig nem egy elit szakma semmilyen szinten, inkább hivatalosan kellett volna kiírni ezen az állomáson ezt az infot és nem a pénztárosra bízni.
NO OKE IGÉNY ------> NO OKE FIZETÉS

NO OKE FIZETÉS ------> NO OKE ENGLIZ
@JohnHenry: "valószínűleg azért, mert azért a pénzért, amit egy pénztáros kap, egy fiatal, diplomás, több nyelvet beszélő emberke se lenne hajlandó üldögélni a huzatban naphosszat az utasok baromságait hallgatva."

Igaz lehet, bár néhány európai országban egészen jól lehet ángliusul venni jegyet.

Más: Miért mondana az utas baromságot? Utazni szeretni, ehhez kér és kérdez.
és van még az a BKK kommunikációs jelenség is amikor kényszert éreznek arra, hogy mindent egy mondatba sűrítsenek be.

Az ember agya (legalábbi az enyém) úgy működik, hogy akkor kezdek figyelni egy információra amikor fontos nekem mert érintett vagyok.
Tehát ha eldaráják egy hosszú összetett mondat elején a dátumokat majd utána a legvégére odabiggyesztik, hogy miről van szó, vagyis a végén derül ki, hogy érint-e engem egyáltalán akkor vajon meg fogom-e jegyezni a dátumokat?

Nem kell mindent egy mondatba besűríteni. Két rövid mondat néha több.
Alany, állítmány, többi mondatrész, időhatározó. Nem azért mert az isiben így tanították hanem azért tanították mert így logikus, a magyaroknak így jár az agya.

Továbbmegyek; jó lenne ha a hivatalok nem eltéveszteni akarnák a kommunikációjuk útvesztőjében az állampolgárt hanem röviden, tömören, lényegretörően informálnák.

Vonatkozik ez mindenféle hivatalra és szolgáltatóra.

Érdemes lenne bemutatni pár monstre mondatot, hogy lássuk miről van szó. Nem arról van szó, hogy az állampolgár hülye és nem érti meg hanem az állampolgár mindennel annyi időt kíván foglalkozni amennyit arra érdemesnek tart. A média így tehetne a bürokrácia ellen.

A fogorvos szerint rengeteget illene bíbelődni a fogainkkal, a bürokraták szerint legalább annyit kéne foglalkozni a papírmunkával mint ők de akkor ki fogja az én munkámat megcsinálni és akkor az élet nem csak a munkából áll.

Nagyon bírom az amcsikban a mindenben egyszerűségre törekvést. Egyszerű számlák, egyszerű szerződések. Nem a papírmunka a lényeg. Hanem ami mögötte van.
@MakosTeszta:

Várjál, leírom akkor újra. A pénztárosnak ilyen szintű nyelvtudása van, kénytelen ezt használni. Legalább használja, és próbálja megértetni magát.

De mondok egy másik példát: ha meg akarnak erőszakolni az utcán egy kislányt, és egy ügyetlen, kövér ember próbál neki segíteni, akkor egyrészt lehet röhögni rajta, hogy minek áll le verekedni, ha nem egy thai boxoló bajnok az illető. Másrészről meg lehet értékelni, hogy a lehetőségeihez képest próbál segíteni (és esetleg még meg is akadályozza).

De ha van olyan, nyelveket jól beszélő ismerősöd, aki szívesen menne oda pénztárosnak, akkor szerintem javasold őt, biztos örülni fognak neki.
@tff:
Nem kötekedni.
Te szeret ért szint én alkalmaz beszél.
Rendben mondanivaló én.
@barli: Attól a pénztárostól aki ezt írta? ; )
Ebbe az a szép, hogy annak a pénztárosnak is van fönöke a fönökének is van fönöke - elvileg 3-4 fönöki lépcső után már kéne lenni egy értelmes embernek, akinek leesik, hogy bazdmeg ide külföldiek járnak... kéne valaki aki beszél angolul.

Körbenéz, egyetlen egy rohadt ismerős nincs aki beszélne angolul és megbizható fideszes - most mi a fene legyen - a magyar nem tanul nyelvet mert tudjon a külföldi magyarul a judeobolsi az tud, de ellenség, arról hogy állást meghirdessenek és még meg is fizessék aki beszél angolul szó nem lehet mert az életveszélyes... ááá hagyjuk a pi...ba úgy ahogy van. Eddig is jó volt ezután is jó lesz.
NO OK SOK KOMMENT. NO ÉSZ SOK KOMMENT.

SZÁLASSZŐR VAGDAL, NEM CASSA VOLÁN. KÉP HUNGARY FELIRAT. EZ KÉP OK?
Ne bántsátok tff-et, ő egy egyszerű jegyellenőr, ennyit tud felfogni és ebből van a jövedelme, hogy büntethet. Nem tehet róla, hogy Óvoda középső csoportban nem bizonyult kakaóbiztosnak a szoftvere.

Neki nagyon bonyolult megérteni azt, hogy
1.) Adott egy nemzetközi érkezési oldal
2.) Az ide érkező emberek forint nélkül, többnyire euróval és/vagy bankkártyával jönnek
3.) Aki buszozik, az általában nem szeret taxira költeni (a vonat a legdrágább, aztán a repülő, a busz konkrétan a legkényelmetlenebb, de filléres költség, annál a stoppolás is drágább a közvetett költségek miatt)
4.) Szeretne tömegközlekedni, amihez jegy kell.

Azok, akik hozzá hasonlóan a BKK-nál és a buszpályaudvaron nem ismerik fel ezt a helyzetet és nem teremtenek megfelelő környezetet (kártyás fizetés, esti buszok érkezéséhez igazított pénzváltó, legalább angolul kommunikáló személyzet a kiemelt pontokon, érdekes módon amíg volt Ferih1, addig a két terminál között menő buszon még az ellenőr is tudott angolul hogy bírságolhasson), azok az éjszakai cséndzsmáni piacot táplálják. Mert az ember okos, és megoldja, amit a cég nem tud.

És aki szerint még rendben van, hogy egy nemzetközi forgalomban részt vevő közfeladatot ellátó intézményben nem beszélnek angolul, annak kívánom, hogy bolyongjon Milánóban testetlen szellemként mindörökre (ott sem tudnak semmilyen nyelven, de még a reptéren se).
@tff: akkor beszélj testvér ha neked segített már kislány megerőszakolásában ügyetlen kövér ember
nem tudom, hogy a posztoló és a kommentelők egy része saját tapasztalatból beszél-e vagy csak a véleményét mondja-e, de a nagyobb, belvárosi metró és kisföldalatti állomásokon (én azokat érintem, a többit nem ismerem) simán lehet angolul jegyet venni, a pénztárosok, ha nem is folyékonyan, de a célnak megfelelő szinten beszélnek angolul. időnként még a jegyellenőrök is el tudják angolul igazítani a turistákat. álljatok be egyszer külföldiek mögé, lehet, hogy meg fogtok lepődni.
nálunk mocskosmulti hipermarketeseknél ilyenért kemény dorgálás jár, hiszen ha valamit nagy betűkkel kiteszünk a kirakatba és az hülyeség, akkor hirdetjük hogy hülyék vagyunk (nekünk ez fáj, az állami cégeknek valahogy nem...). ha neked a csempén dolgozónak a munkáddal kapcsolatosan problémád merül fel (főleg ha az a vásárlókat is érinti), akkor szólsz a feletteseidnek hogy ezt itten meg kellene oldani. ehhez nem kell diploma, nyelvtudás, de 8 általános sem, csak normális hozzáállás. ezért aztán szerintem elfogadhatatlan a posztban látható megoldás.
@Dagda:

Nem vagyok jegyellenőr, te viszont úgy látom, csak személyeskedni akarsz. De sebaj, "Nem tehetsz róla, hogy otthonról ezt hoztad", csak hogy egy élő klasszikust idézzek.

A problémád egy részére egyszerű a megoldás: vigyél oda olyan embereket pézntárosnak, akik jól beszélnek angolul, szívesen dolgoznának ott, és a gyökerénél van elvágva a problémának ezen része.

Amúgy meg nem a pénzváltás meg a kártyás fizetés gondjára van kihegyezve a poszt, hanem az angol feliratra. De leginkább csak egy "savazzuk mi is a bkv-t, mert az most trendi a blággerek körében" jellegű írásnak érzem.
Ez is csak egy a sok hiszti poszt közül.Sajna sokan azt gondolják, hogy ha egy lépcsőház előtti beszélgetésbe való kis napi élményt megosztanak a neten, akkor ők már bloggerek sőt tán újságírók is, vagy mifene.
Pedig nem, egy jó blogger (újságíró) nem általánosít, utánajár a dolog egészének és csak ezután mond véleményt.
Néha úgy érzem, hogy ezek a hiszti blogok csupa hat diplomás,hét nyelven beszélő, igazi és piacképes tudással rendelkező emberek terméke, mert másról sem szólnak, mint mások becsmérléséről - különösen az "alkalmazottak" meg a "személyzet" ócsárlásáról.
De mindig rájövök, hogy a hat diplomás és hét nyelven beszélő, igazi és piacképes tudással rendelkező emberkéknek nincs idejük ilyen baromságokra, mert sokat kell dolgozniuk, igaz nem kevés pénzért, és van annyi eszük, hogy a szabadidejüket okosabban töltsék efféle hisztik kiposztolásánál.

Egyébként a népligeti pénztárnál is beszélnek angolul, nem is rosszul, én többször fültanúja voltam már ennek, gyakran megfordulok ott - utasként.

Ez a cetli pedig pont azoknak szól, akik nem beszélnek angolul vagy magyarul, viszont nagyjából érthető.
Van itt valaki, bárki, aki nem értette meg egyből, hogy mire hívja fel a figyelmet ez a cetli? Kétségtelen hogy a legegyszerűbb konyhanyelv, a cae vizsgán sem ez volt az elvárt szint, de ettől függetlenül a célnak remekül megfelel.
Tegnap vettem bkv bérletet a Népligetnél, kártyával fizettem. Most akkor mi van? :-D
szerinterm a zorbán a hibás, vagy a gyurcsány, hogy politikailag korrekt legyek
Olyan jók ezek a posztok. Hazajön a nagy magyar világutazó PRÁGÁBÓL!! BUSSZAL!! aztán a nagy világpolgár szemléletével máris fikázik, és beleéli magát az idelátogató külföldi helyébe. (Aki mellesleg koránt sem annyira hülye mint gondolja)
Arra már nem telik a világlátott búrájából, hogy átgondolja, hogy a népligetbe leginkább román, szerb meg ilyen buszok érkeznek, amiknek az utazóközönségük kb annyira tud angolul mint a jegypénztáros. És esetleg egy "Dear passengers, please be informed that euro is not accepted here" feliratból csak az eurót értenék meg, és mennének ugyanugy kérdezősködni?
Ja, azon is fel van háborodva, hogy miért nem fizethetnek euróval? Hát igen, ahhoz kéne képzés, visszajáró euróban, árfolyamváltozást követni naponta, stb.
@MakosTeszta: @armando_otchoa: idiotak!

en egy nagyon tavol-keleti orszagba elek
tortenetesen ma elmentem orvoshoz, es a vilagszinvonalu ellatas es egyetemi kepzes mellett a doki sajnos nem tudott angolul, csak valami erthetetlen szoveget nyomott rettenetes kiejtessel
eleg bonyolult dolgot kellett neki elmagyarazni, de sikerult, mert en ertek valamennyit az orvostudomanyhoz, o meg profi benne, megvolt a kozos pont
ertitek, ez egy diplomas ember, orvos, kulfoldieket is kezel, megsem haraptam le a fejet, hogy meg a basic English sem ment neki
tette a dolgat, en meg hagytam
ezt kellene a penztarban ulonek is csinalni es ezt is teszi
nem vilagszinvonalon, de megfeleloen

aki felhaborodik egy olyan dolgon, hogy egy putrisztáni jegypenztaros nem tud jol angolul, az szopjon le egy bakkecsket
az ilyen ember meg biztos nem jart sehol a vilagban, esetleg csak a hanyatlo nyugaton, ahol hasra esett mindentol
persze, Svedorszag meg Hollandia... az nem a vilag kozepe mar eleg regen, mar nem ott fingjak a passzatszelet, hanem fejlodonek nevezett orszagokban, ahol torik az angolt, vagy egyenesen nem is beszelik
csak eppen termelesben alazzak le a svedeket

a jegypenztarba nem fog beulni egy tobbdiplomas, angolul esetleg (papiron) kozepfokon makogo picsa vagy egy BKV-t fikazo hipszter kiskocsog, mert neki az ilyen munka derogal
tenyleg inkabb megy Londonba mosogatni (a kiskocsog), a picsa meg ha szarul nez ki, akkor otthon marad vagy ha kicsit emberibb a kulseje, akkor kimegy Svajcba kurvanak havi sok millioert
de se kozmunkat, de ilyen megalazo munkat, mint jegypenztar, vagy hasonlo nem vallalna el

mielott valaki beszolna, hogy ez a cetli az en szintem angolbol: kozel anyanyelvi szinten birom az angolt es beszelek meg harom masik idegen nyelvet kulonbozo szinteken, plusz a magyar ugye...

en azt vettem eszre, hogy a rossz angolsagon azok szoktak fennakadni, akik semmi mast nem tudnak a vilagon, csak angolul (angol szakot vegzett magyar "ertelmisegiek"), akik aztan egy call centerben oszulnek meg vagy elethossziglan PhD-znek es osztondijakra palyazgatnak

en itt Azsiaban szazfele szakemberrel beszeltem mar es erdekes, eleg kevesnek volt jo az angolja, de volt egy jo diplomajuk, szaktudasuk, amivel ervenyesultek, igy a rossz angolsag senkit nem erdekel
a kornyezetemben a legszarabb angolsaggal beszelok kozt is vannak multimilliomosok, akik csak es kizarolag japanul vagy kinaiul beszelnek
szabadkoznak nekem, csak bocs, de nem megy az angol... es egy akkora kocsibol szallnak ki, hogy egy arab sejk megirigyelne

amugy meg a felirat vicces, nyilvanvalo, hogy javitasra szorul, de ebbol ekkora hisztit csinalni hipszter kocsogseg

aki ilyenek miatt panaszkodik es okoskodik, azoknak azt szoktam mondani, hogy tessek, ulj be a helyere, csinald jobban ennyi penzert

az, hogy Svedorszagban vehetsz hamburgert paypass kartyaval, az mit jelent? mindenhol igy kellene?
en orulok, hogy van keszpenz is forgalomban, egyutt tudok elni vele es nem ezt tartom a legnagyobb problemanak a vilagban
en nem Svedorszagban elek, hanem Kelet-Azsiaban, hamburgert es mas szemetet nem eszek, valami helyi kulonlegesseget, (kigyolevest, teknosbekat, sult szocskeket) valasztok inkabb az ejszakai piacon (Svedorszagban szar es a moslek kozul valaszthatnek) es imadom a keszpenz erinteset es szagat, utalom a hitel es bankkartyakat (van, de nem fetisizalom oket) :)
@Don Quixote de la Ferko: Senki se azért megy ki mosogatni mondjuk mert az felel meg a képzettségének, hanem mert itthon reménytelen az elhelyezkedés, több diplomával is! Hogy közmunkás lehet 4 órában 3 hónapig az csak a hazug statisztikákat javítja, a megélhetéshez kevés.
érthető mit akor nem ?

akkor meg? ok minden !
@zobod: Én. Én most sem vagyok benne biztos hogy értem. Azt akarja mondani hogy az euró az "nem oké"? Ha en is ekezetek nelkul irok, akkor mar en is angolul beszelek?
@monddazigazatmar: És szerinted a román meg a szerb az euróval próbál fizetni? Ezt talán gondold át újra.
@bambanő: Bocsánat, de egy orvos aki nem tud angolul az hogy olvassa a szakirodalmat? Miből tanullt az egyetem alatt? Gondolod hogy van aki mindn nyelvre lefordítgatja egész tudományok teljes irodalmát? Van egy rossz hírem: az nem orvos. Ha nem tud angolul, biztosra veheted hogy nincs diplomája. Csak szólok.
legalabb par frekventaltabb helyen felveetnenek valakit aki beszel nyelvet.
@kanálwarrior: Már miért ne akarna? Elég nemzetközi fizetőeszköz ahhoz, hogy inkább azt vált otthon mint forintot. Mellesleg akkor már rögön lehetne a problémázás, hogy lejjel, koronával meg dínárral miért nem lehet.
@monddazigazatmar: plusz az euro nem hivatalos fizetoeszkoz Magyarorszagon, akkor miert kellene elfogadni?

regebben utaztam Becsbe a Nepligetbol
a busz kinai vendegprofresszort (angolul nem beszelt), sok roman, ukran meg bolgar kozepkoru, erosen izzadsagszagu noszemelyt es egy par Schwechatra tarto magyart szallitott
volt egy angolul beszelo par, akiknek valami bajuk volt, szarul rendeltek jegyet, nagyon gordulekenyen meg lett oldva

a kinai professzornak en kezdtem elmagyarazni, hogy Becsben hogy meg merre kell orientalodnia, angolul akadozott a beszelgetes, erre odalepett egy balkani illetosegu holgy (aki angolul nem beszelt) es ket kezmozdulattal meg egy par nemet szo benyogesevel megertette a kinaival, hogy merre az arra

ja, volt egy csapat rossz fogu, koszos kormu, szakadt cseh punk is a varoteremben, miattuk tenyleg erdemes lenne egy csehul tudo penztarost is beszerezni, mert biztos nagyon fontosak a turizmus szempontjabol...

az idegennyelv-tudas csucs nem az angol, csak ezt a kizarolag angolul beszelo magyar "ertelmisegiek", bolcseszek nem fogjak fel
Nem BKV hanem BKK. A jegyeladás is oda tartozik. Tarlósék annak idején nem kevés közpénzért dolgozták meg a médiát hogy lehetőleg a BKV csak negatív, a BKK pedig csak pozitív konexktusban jelenhessen meg. Minden rossz dolgot az előbbire, minden jót az utóbbira tolták. (pl. egy közfeltűnést keltő baleset, vagy olyan negatív dolog aminek a BKV csak résztvevője, de nem hibás=BKV, járműbeszerzés=BKK) de ahogy mondják ne szólj szám nem fáj fejem. Ennek csak politikai okai vannak, hiszen a BKK az új vezetéshez köthető.
@p.a.r.t.i.z.a.n:

Ez nem indok a másik lenézésére.
Főleg akkor nem, ha az a másik itthon is meg tudja oldani az életét, csak ez a magukat indokolatlanul felsőbbrendűnek képzelőknek nem tetszik.
@monddazigazatmar:

Ez már állami kompetencia lenne. Valutapénztár fenntartása, az összes idióta nyűgjével együtt.
Erre viszont nincs lovetta, kell a stadionokra és a haverok kistafirungolására.
@kanálwarrior: Hallod, ásd már el magad, te okoskodó szar.
Miből tanul mondjuk egy kínai vagy indiai orvos? Biztos kinai vagy indiai vagy akármilyen nyelven.
És igen vannak akik lefordítgatják a tudományokat, mert ott van 2 milliárd ember kapásból akik azért elég nagy piac.
Szóval örülj a középfoku angolodnak, menj vissza mosogatni, ahhoz pont megvan az eszed.
@Don Quixote de la Ferko: A valutapénztár mióta állami kompetencia te nyomorult?
@bambanő:

Hűűűű, ez az első szösszenet tőled, ami nem marhaságok tömkelege.
@kanálwarrior:

"hogy olvassa a szakirodalmat? Miből tanullt az egyetem alatt?"

Szerinted a SOTÉ-n az oktatás hány százaléka megy angol nyelvű szakirodalom alapján, és jellemzően milyen nyelvű szakkönyvekből tanulnak?

Egyébként nekem is van egy rossz hírem: a passzív meg az aktív nyelvtudás két különböző dolog, attól még lehet valakinek perfekt a olvasott/hallott szövegértése, hogy szarul tud csak kommunikálni az adott nyelven.
@ropile: "legalabb par frekventaltabb helyen felveetnenek valakit aki beszel nyelvet"

a francot !

oszt majd a parasztoknak vmit "elmondanak" a külföldi rohadó kapitalisták...

régen is mindig ellenséges ügynök stb volt aki beszélt nyelvet...
de minimum gyanus egyén...
@p.a.r.t.i.z.a.n:

Tarlós elvtárs is a régi iskola követője, mint minden orbánista. Ha valami nem jó, akkor azt úgy kell megoldani, hogy a szavazóképes, és szavazást eldöntő buta tömeg szemében megoldásnak tűnjön.
@monddazigazatmar:

Törvényhozáson keresztül, te idióta barom.
Örülök, hogy segíthettem.
@monddazigazatmar: És ha valami pont nem szerepel a könyveiben annak hol néz utána? Az látszik hogy te távolról sem láttál egyetemet, de hidd el, van aki igen. Hiába megy az oktatás az anyanyelveden, angolul muszáj tudni ha el akarsz végezni egy egyetemet. Túl gyorsan fejlődik a tudomány, bárki bármilyen gyorsan fordít az angol nyelvű irodalom akkor is nagyságrendekkel nagyobb mréetű marad, stb.
@tff: Egy szakdolgozatot hogy készítesz el? Csak magyar nyelvű cikkek alapján? Ne viccelj! Neked sincs diplomád, igaz? Angol nyelvtudás nélkül azt nem lehet megszerezni, maximum csak (paradox módon) turizmus és vendéglátás, vagy valami hasonló kamu szakon. Ott nem kell szakirodalmat olvasni (mert nincs neki).
@kanálwarrior: bocsanatkeresedet elfogadom, van is ra okod...

angolul olvassa gondolom, meg helyi nyelven, ami a kinai, szerintem eleg sok mindent irtak mar kinai nyelven a tortenelem folyaman, nem esnek ketsegbe, ha nincs valami angolra leforditva
beszelni nem tudott angolul, de ez cseppet sem volt gond
ismeri a szakkifejezeseket, anatomiat, de sose kell kimondania oket, nem olyan meglepo, ha nincs gyakorlata az elo beszelgetesben, akarmennyit is olvashat

egy 50+ eves azsiai orvosrol van szo
te latom meg nem jartal sok helyen a vilagban
Braziliaban, Kinaban, Japanban, Vietnam stb. ne vedd szaz szazalekra, hogy egy orvos majd angolul fog neked valaszolgatni
meg ha olvasni tud is, az nem jelenti, hogy beszelni is fog tudni

idiota magyarkodo fasz vagy, persze, hogy orvos volt, vilagszinvonalu itt az orvoskepzes
majd jovo heten megemlitem neki a hozzaszolasodat, hogy szerinted neki nincs diplomaja... meg hogy kinaiul semmi az eg vilagon nem elerheto orvosi temakorben
jot rohogunk majd a kis pudvas magyar soviniszta gondolkodasodon

a magyar orvos, aki mondjuk hasonloan 50-es, mint az en itteni orvosom szerinted mennyire makog angolul?

ja, hozzateszem utana mentem kivaltani a gyogyszert, es a gyogyszeresz sem beszelt angolul :) biztos o is vette a diplomajat... ilyenek ezek bazmeg!

a hatoanyagok es gyogyszerek nevein kivul minden a helyi nyelven van a recepten es a leleteken :P meg az adagolas is, hogy hanyszor hany tablettat kell bevennem naponta
mondjuk ezzel nekem nincs gondom, olvasni eleg jol tudok mar, meg legfeljebb leforditom, mert olyat is tudok :P

de a hipszter kocsogoknek, akik azt hiszik, hogy angolul fossak a passzatszelet, nem javaslom, hogy mas kulturakba latogassanak el
(Svedorszag, Hollandia, Nemetorszag nem mas kultura, Iran, Szaud-Arabia, Kina az a mas kultura)

a kinai nem egy kulturnyelv es a tudomanyok muvelesere teljesen alkalmatlan... koszonom, ezt ma megtanultam toled
a tapasztalataim mast mutatnak, de majd errol megkerdezek par helyi arcot, mernokoket, uzletembereket, tanarokat, tudosokat
ismerek egy masik orvost is itt, szemelyes ismeretseg, nem a betege vagyok, aki kicsit ugyan beszel angolul, de a how are you-nal nem sokkal tobbet (olvasni biztos tud, sose gondoltam, hogy le kellene tesztelnem)
biztos o is hamisitotta a diplomajat...
mellesleg a kinai mellett japanul kifejezetten jol beszel, mert japan a felesege
de mivel angolul nem tud, ezert nyilvan orvosi diplomaja sem lehet
szerinted...

te egy tudatlan kocsog vagy, ezt bebizonyitottad
meg magyarra is leforditanak sok mindent, pedig az aztan nem egy nagy nyelv

az angol egy fontos nyelv, de van meg par kulturnyelv a vilagban...
És aki ezt írta annak van 8 általánosa?!
Nem az a kérdés angolul tud-e, hanem, hogy magyarul tud-e. :S
@kanálwarrior: te idiota baromallat, az, hogy valaki angolul olvas szakirodalmat, szerinted mennyiben konnyiti meg a napi kommunikaciot, mikor az vietnami, kinai vagy papua nyelven megy?
50-60 evet leelt az anyanyelven, olvas neha szaklapokat az anyanyelven, meg ritkabban angolul... hat ebbol soha nem lesz egy fluent nyelvtudas

@tff: na ez az en orvosom esete is, hogy valoszinuleg olvas o angolul, ha akar szakirodalmat (de ha csak kinaiul teszi, az sem kulonosebben zavar), de napi konnyed csevegesekbe nem bocsatkozik angol anyanyelvuekkel
egy jo 50-es orvos mar nem fog angolul tokeletesen megtanulni
de majd jovo heten visszamegyek hozza es elmeselem, hogy az o kinai anyanyelve egy "kanálwarrior" szerint nem kulturnyelv, a tudomanyok nem muvelhetok kinaiul es keptelenseg egy szakdolgozatot, diplomamunkat osszehozni csak kinai nyelvu forrasokra tamaszkodva

az orvostudomanyban meg aztan vegkepp semmit nem alkottak a kinaiak...

hogynepersze!
@Jóképességű Takarítónő: Te még oda sem kellesz, mert ellopnád a kasszát.
NO SCHOOL NO JOB NO PROBLEM
@Jóképességű Takarítónő: ja, a fiatal, tobb nyelvet beszelo picsak nem ulnek be egy kasszaba, mert nekik az derogal

ha meg 90-60-90-es tobb nyelven is szopo diplomas picsak ulnenek a penztarakban, akkor meg lehetne fikazni, hogy ezert kar volt tanulni, meg az allamnak penzt olni a felsooktatasba

az a baj a magyarokkal, hogy ilyen faszcimbalo kis gyokerek, semmi se jo nekik
az ilyeneknek tudom mondani: tessek jelentkezni a BKV-nal, hogy te jobban tudnad csinalni, vallald annyi penzert es olyan korulmenyek kozott, amennyit most a penztaros keres

pofazas helyett
most mit háborodtok fel? Mosolyogtunk egyet a táblán oszt kész.

Mother if good
népligetbe külföldi?
ma is tanultam valamit :)
A szöveg persze borzalmasan primitív, épp ezért lényegretörő és adekvát. Jelentkezzen, aki szerint a Bp-re hétvégi hullarészeg üvöltvehányás céljából érkező birminghami munkanélküli majd kifogásolni fogja, hogy nem egy Shakespeare szonettet talált az üveg mögött.
egyébiránt, én ha ilyet látok, szólok a mókusnak h mit kéne kijavítani.
de én nem vok magyar, ofkósz.
pár napja a margitiszigeti dunaholetben szóltam, h kurvanagy faxság amit oroszul próbálnak írni....
@kanálwarrior: Nem kell mindenkitől elvárni a BBC bemondóinak választékosságát és kiejtését. Nem öncél a nyelvtudás, hanem eszköz. Adott pénztáros kifejezte magát úgy ahogy tudta. Jobb az olyan dolgozó, aki megoldást keres a problémára, és ad valamiféle megoldást amit a maga képességei mellett nyújtani tud, mint az aki csak ül, mint egy kuka, és a vállát vonogatja hogy ő nem azért van ott hogy tolmácskodjon, meg ennyi pénzért ne várjon tőle senki semmit stbstb
Szomorú, hogy ilyen feliratok fogadják a Magyarországra érkező külföldieket. Szerintem még szomorúbb az, hogy nem fogadnak el legalább bankkártyát.
És a legszomorúbb talán az, hogy ennek következtében születik egy poszt és 1000 komment lényegében arról (tisztelet a kivételnek), hogy mennyire gáz a BKV vagy a BKK, vagy a másik a hozzászóló, vagy a diplomás fiatal, vagy a nemdiplomás nemfiatal stb.
Annak örülnék, ha olyan országban élnék, ahol ha valaki ilyet lát, akkor pl. felajánlja egy normális felirat elkészítését, vagy legalábbis szól, hogy ez így nem annyira érthető valószínűleg. Nyilván a jegypénztárosnak sem érdeke, hogy millió turista értetlenkedve bombázza kérdésekkel, valahol a táblácska is emiatt készült gondolom. Csak nem hiszem, hogy ebben a formában célravezető lehet...
Tényleg ott tartunk, hogy senkinek nem jut eszébe segíteni? Tényleg mindenki annyira király ebben az országban, hogy csak kritizálásra futja tőle?
Tudom, hogy mi nem kapunk pénzt azért, hogy országimidzset építsünk, de azért valahol mégiscsak a mi érdékünk is. Közös ügy vagy mi. Legalábbis én annak érzem... Szóval lehet mindent fikázni, de én mégis jobban kedvelem az építőjellegű hozzáállást...
uff
Az a szánalmas, hogy a legtöbb kommentelőnek is annyi esze van mint a kasszásnak...

Ezért tartunk pont ott, ahol tartunk...
Már más is leírta, de úgy látszik nem tudasult még mindenkiben:

A BKV nem ad el egyetlen jegyet sem, és nem utastájékoztat. Ezt minden esetben a BKK végzi, ami nem azonos cég a BKV-val!
Megértik? Megértik! Nalátja!
@armando_otchoa: A Burger Kingnél vagy a McDonaldsban nálunk is lehet paypass kártyával is fizetni. De nehogy már kényszerítsük a BKV-BKK kettőst a korszerű fizetési módok alkalmazására. :)
@Bálna69: Szia.Mert ott nincsen jegypénztár! :)
Így oda sajna nem ültetheti.
A forgalmi ügyelet meg nem erről szól,mert az van ott csak.
@bambanő: "az a baj a magyarokkal, hogy ilyen faszcimbalo kis gyokerek, semmi se jo nekik"

NO MAGYAR, NO PROBLEM
@Emmanuel Goldstein: legalább azonnal kijavították a portált dunaholetre? :-)
Részben érthető a hiányosság. Minimálbér felett épp egy picivel mértékű bérezésért köpésálló esőkabátban dolgozni nem a 2 diplomás 3 nyelvet perfektül beszélő emberek mennek el BKV (vagy hogy kielégüljenek az újdonságokra vevő olvasók: BéKáKá) pénztárosnak.
Mi ehhez hozzászoktunk. Részben ezért is volt furcsa a nem túl régi élményem Prágából:
Kellett egy vasúti menetrendkönyv. Hogy miért ezt most hagyjuk, süsü vasutas vagyok, van aki rendőrnek született van aki továbbtanult vasutasnak. Na, de odamentem egy kis elővárosi állomás pénztárához, érdeklődtem, hogy tud-e angolul. Pironkodva mondta, hogy "A little". Ennek ellenére gond nélkül megértette, hogy mit szeretnék, és el is mondta hogy mivel nincs, hol találok majd.
Másik pályaudvaron ugyanígy jártam, "csak egy kicsit" mégis perfektül elbeszélgettünk végül a két vasútról is. Tehát nem a "tícket ófisz informésön" vonalon mozogtak.
Ezt csak tetézte az, hogy akárhová mentünk mindenhol gnd nélkül kommunikáltunk angolul. Már félelmetes volt, hogy sehol nem kellett kezeslábas kommunikációba bonyolódni.

Aztán lehet, hogy Magyaroroszág is ilyen egy külföldi szemével, és több helyen kapnak segítséget, mint ahány helyen a "tícket-tícket" választ, én is szívesen segítek bárkinek aki angolul kérdez tőlem munka közben is.

Persze ettől függetlenül kicsit ciki a kiírás, de nem kell a pénztárost elitélni. Alapvetően ez nem az ő hibája, főleg nem 40-50 éves fejjel. A rendszer hibája, hogy olyan a nyelvoktatásunk, amilyen.
Miért kell mindent kritizálni?

Londonban bárhol is ki van írva magyarul legalább úgy, hogy:

Nem jó lenni HUF!
Nem jó lenni karton!
Jó csak lenni adni britisch font!

Minden csak angolul! A helyiek kezdetleges nyelvét nem bíró magyar turista meg dögöljön meg!

Úgyhogy igenis értékelni kell a magyar jegypénztárosok próbálkozásait, akkor is, ha még van benne némi hiba.

A londoni/párizsi/római, stb. jegypénztáros ennyit sem tesz, mind makog a hülye érthetetlen nyelvén, de tisztességes nyelven (magyarul) egyik sem tud!

:))
@Don Quixote de la Ferko: igen ferkó, maga az orbán az aki pénzt válthat.

@kanálwarrior:
Hát kispofám meg fogsz lepődni, de nem az angol a világ legtöbb ember által beszélt nyelve.
Az első helyen van a mandarin, aztán az arab, aztán a hindi. Szóval van amit az angol nyelvű irodalom is átfordít.
Egyébként egy háziorvosnak nem feltétlenül muszáj a legujabb génkutatásokról naponta értesülnie.
Van néhány millió orvos a világon aki nem beszél angolul, szóval nem irkálj mág ettől is nagyobb baromságokat.
@Jofiu: Te csalni, ez kínaikajául van!
@bambanő: Aki élethossziglan phd-zik, az általában szokott tudni valami mást is.
Már nem azért, de milyen hülye megy külföldre az ottani ország pénze nélkül???
... Ettől függetlenül felmehettek volna a pénztárosok egy szinttel feljebb, ahol a nemzetközi jegyeket árulják, és valamelyik pénztárost megkérhették volna, hogy ugyanmá', írjon valami szép kerek, angol mondatot a cetlire... Még mozgólépcsővel, vagy lifttel is mehettek volna, hogy ne fájduljon meg a lábuk.
(A BKV-nak arra sincs pénze, hogy kártyás fizetést biztosítson legalább ilyen helyen??? Bár talán először a metróhoz kellene mozgólépcső, hogy bőröndökkel is lehessen közlekedni...)
@celle:
Az van, hogy nem tudtad, hogy nem lehet, ezért sikerült.
Ez az antimörfi törvénykönyv első paragrafusa.
Jó, de innen lehet tudni hogy ez tényleg a magyar valóság és nem egy álomvilág.
@DieNanny:

Mondjuk az angolok ilyen szituációkban pont nem nagyon szoktak szép kerek mondatokat használni, egy "no credit cards accepted" vagy egy sima "cash only" kiírás angolosabb lenne szerintem.
Az a helyzet, hogy e helyen megkövetem K. Tamás egykori külsős embert, aki megkérdezte, mennyit keresek és én megmondtam (ez egyrészt régen volt, másrészt kezdő voltam még). Az volt a válasza, hogy ennyi pénzért ő sem gondolkodna. Egy kicsit megsértett ezzel, mert a saját hibáját kellett éppen kijavítania, nem az enyémet, de sebaj. Ez a mondat megmaradt bennem.

Tegyétek hát fel magatoknak a kérdést: ha ti ülnétek ott, annyiért, gondolkodnátok?
Szerintem nem.

Az, hogy a főnökség sem tesz ilyet, már a céget minősíti, nem az egyszeri pénztárost.

Amúgy meg utálom a tömegközlekedést, mint a szart, de sajnos kénytelen vagyok igénybe venni. Még bérletem is van, fakk!
Nem is tudtam, hogy csak az okostelefonok tudnak éles fotót csinálni. Azt hittem, az optikán meg a szoftveren múlik, én buta.
@bambanő: hat ez jo hosszura sikeredett. Felzaklathatott a poszt rendesen. Most legalabb tobb fogalmam lett arrol, mi a hipszterseg, hehe.
En ugy latom, ahelyett, hogy "igazad" lenne, az jobban hangzik, hogy 'tenyeket' sorolsz. Megfontolando tenyeket - marmint elsosorban az otthon ragadtak szamara.
De szamomra az sem ertekmero, ami neked a szoveged alapjan talan igen - hogy ki mekkora kocsibol szall ki, s mennyire millioner vagy sem.

Kinaban elsz?
@Jóképességű Takarítónő: Szerintem maradj csak a Takarítónő címnél, ne hazudd meg az előtte szereplő jelzőt. :)
Tudod, vannak a biztonsági őrök, utána a takarítónők és pár fokkal feljebb az idegen nyelvet nem beszélő, 8 osztályt végzett jegypénztárosok.:) De ha úgy gondolod, hogy (nagyrészt) az adónkból nagyobb bérköltséget fordítson a BKV a jegypénztárosokra, hogy azok csinos, szőke, nagymellű, mosolygós, diplomás légi kísérőnek is alkalmas munkavállalók legyenek, akkor hajrá, tegyél az ügy érdekébe. Nekem "ezek" is megfelelnek, a turista meg fizessen bankkártyával. Mondjuk. :)
@celle: Ez a forgalmi ügyelet és nem a pénztár. Gondolom ez okozza a Félreértést, mert forgalmi ügyeletesek között nem kritérium az angoltudás.
Érteni lehet , az a lényeg . A többi duma .
@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Az biztos, hogy nem láttam a kiírást, tök simán fizettem kártyával, ráadásul mögöttem külföldiek álltak sorba, és szerintem elég jól el is boldogultak a pénztárossal, aki egyébként egy pasi volt, és eddig még nem láttam ott. Bár ez sokat nem jelent, havonta egyszer teszem tiszteletemet náluk...
@monddazigazatmar:

Speciel nem orbánról volt szó, de nem baj, hogy kikandikáltál a hátsójából, örülünk, hogy hülyét ismét csináltál magadból.
@celle: 22:00ig nyitva van a pénztár, azután a forg. ügyeleten lehet szakasz, vagy vonaljegyet venni. A forgalmisták nem pénztárosok, náluk nem kritérium az idegen nyelvtudás. Gondolom a dolgozónak elege volt hogy minden második ember euróval vagy/és kártyával akart fizetni ezért a legjobb tudása szerint kiírta ezt a szöveget. Aki meg ezen fennakad, azt irigyelni tudom hogy ez a legnagyobb problémája.
@DieNanny: Ne fàradj kelet felè nyitnak,egyszeruen M.o- erre van igèny,elnèzèst azoktol akik nyugat felè nyitnànak.
I don ker, há meni FT keresni alkalmazott. BKK get meni-meni mrd FT from my TAX. Sza, faxom, irja ki. Világváros? Bukarest? M'kay...?
Aki hallott vagy látott már magyart egyre hangosabban és lassabban magyarázni MAGYARUL egy külföldinek, az ezt a megoldást zseniálisnak találja. Mert az üzenet célba ér. Az már más kérdés, hogy mennyire gáz és hogy - mi nyelveket beszélők - milyen viccesnek találjuk.
süti beállítások módosítása