A politikai marketing újhulláma

2013.11.19. 07:00 nefelejcs gergő

apperian-fist.png

"A vizsgált ellenzéki mozgalmak követői bizalmatlanok a „hivatalos” információs csatornák iránt, és alternatív tájékozódási forrásokat keresnek. A válaszadók mindössze 7 százaléka bízik a televízióban és 19 százaléka a nyomtatott sajtóban, ami jelentősen elmarad az országos átlagtól (52 százalék bízik a tévében, 39 százalék a nyomtatott sajtóban). Ennek oka feltehetően, hogy sok követő szerint a média a kormány befolyása alatt áll – állapítja meg a kutatás. A válaszadók nagy része ezért „alternatív” csatornákat keres: 80 százalékuk jobban bízik az internetben, mint bármely más médiumban."

A Demos és a Political Capital felmérése kapcsán szeretnék pár megjegyzést tenni a média jelenlegi állásával, a médiafogyasztással és a jelenlegi politikai helyzettel kapcsolatban.

Dilemmámat a fenti idézettel szeretném megvilágítani: a mai magyar ellenzék és ellenzéki mozgalmak politikai támogatottsága csapnivaló, és bár a jelenlegi kormány intézményesített korrupciós ügyeivel tele van az internetes média, ezt a választások előtt egy évvel még nem sikerült effektív politikai tőkévé alakítania senkinek.

Ennek az egyik kézenfekvő oka az, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék épp a saját belharcaival van elfoglalva a magas labdák tematizálása helyett. A másik az, hogy a kormánypárt kiépített (és kierőszakolt) médiabirodalma különösen azokban a szegmensekben erős, amit a hagyományos szavazók naponta (és szinte kizárólagosan) fogyasztanak, úgymint televízió, rádió, nyomtatott sajtó.

A kérdés azonban árnyaltabb annál, minthogy kinek a szava jut el a nyugdíjasokhoz, mert a Századvég és a Political Capital felméréséből két fontos dolog is kiderül:

1. A társadalom 18-39 közötti részének több, mint fele használ naponta internetet.

2. Az új ellenzéki csoportosulások között öt-tízszeres a különbség (egy primitív mérőt, a Facebook like-okat tekintve) abban, hogy ezeket az embereket mennyire tudták magukhoz húzni.

Adva van tehát egy politikailag láthatóan mozgósítható réteg, amely kívül áll a hagyományos médiafogyasztáson (amit nyugodtan hívhatunk állami propagandának abból kiindulva, hogy Horváth András volt NAV-adóellenőr kitálalását csak abból a szögből adták le, hogy alaptalanul vádaskodik), melyet valamiért egyelőre csak a hagyományos, 'elmúltnyolcév' lejárt garnitúrája tudott megszólítani.

Miért - technikai analfabetizmus és az új média

Az idézett felmérésekből kiderül az is, hogy ezen emberek iskolai végzettsége érettségi vagy magasabb, az ennél alacsonyabb végzettségűeknek csak kevesebb, mint a fele tájékozódik naponta az internetről. Ehhez hozzá kell venni azt a fent idézett lesújtó statisztikát a hagyományos orgánumok felé intézett bizalommal, hogy árnyaltabb képet kapjunk: mi okozta ezt a helyzetet?

Az internethasználat és internetes médiafogyasztás egyfelől privilégium - anyagi és időbeli vonzata is van a rendszeres használatnak, ami sok társadalmi rétegnek nem megengedhető. Emellett maga az internetes médiapiac is átterelődött arra a formátumra, hogy mivel az oldalletöltés a legnagyobb érték, ezért az oknyomozó újságírás (vagy egyáltalán a hiteles hírközlés, önálló munkával) költségvonzata miatt a háttérbe szorul, míg a kopipészt alapon működő kontentgenerátorok törnek fel.

Ez önmagában egy elég lesújtó helyzet (parasztvakító példával élve, vessük össze az abszolút trashkontent generátor szeretlekmagyarorszag.hu és az átlátszó statisztikáit is), mégis, volt már példa a magyar történelemben arra, hogy ebből a helyzetből valaki politikai tőkét csináljon - a Jobbiknak így sikerült beszaratnia minden demokráciát féltő embert 2010-ben.

Amit a parlamenten kívüli ellenzékiek még nem ismertek fel (vagy amennyiben igen, úgy tőkésíteni ezt ezidáig nem sikerült igazán), az az, hogy a politika is egy piac, ahol a párt és a programja a termék, amit el kell adni, a választó pedig ennek fogyasztója. Nem a legjobb termékre fog voksolni, hanem arra, ami a legérthetőbben van tálalva, direkt elé.

Az internetfogyasztókat szegmentálhatjuk úgy, mint átlagos fogyasztó, és mint a technikát értő-olvasó személy. A különbség spektruma a funkcionális analfabéta és a többdiplomás kutató között terjed, de a többség valahol a közepén van. Ebből nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy ugyanúgy, ahogy a hagyományos médiánál, átfedésekkel ugyan, de jelen van egyfajta márkahűség a fogyasztók körében annak tekintetében, hogy milyen forrásokban bíznak meg (szinte kizárólagosan), hozzáállásuk egy-egy médiumhoz legtöbbször bebetonozott.

Azonban létezik egyfajta érési folyamat, ami a folyamatos kitettség révén "képzi" a felhasználót: létezik egy internetes szocializáció, ami alatt az ember eljut a "mindenre rányomok"-tól a totális banner blindness-ig. Ezeket a tech-savvy (tudatos) fogyasztókat nem lehet egyszerű, nagy büdzsés médiakampányokkal megfogni, és sem a Jobbik korábbi előretörésének, sem a mostani internetes jelenlétbeli különbségeknek az ellenzéki mozgalmak között nem volt ez feltétele vagy velejárója.

Közönségépítés, viral content

A fenti kettő buzzword ("hangzatos sallang") volt az, amire a "new right" szerte a világon idő előtt ráérzett, és aminek az intézményes politikai garnitúra spindoktorai és marketingesei (ebben a kontextusban: kampánytanácsadói) köszönheti a netes jelenlétét. Az utóbbi esetben elegendő volt a már meglévő, közönséghez szóló portálokon átnyomni az új üzenetet (terméket), míg pl. a Jobbik esetében a szélsőjobbos toposzok lettek úgy tálalva, ahogy az a kontent marketing krédójában betűre szerepel. A kuruc.info a választásokig építette a szélsőjobb internetes táborát, tematizálva a rendfenntartás impotenciáját, a korrupciót, a csapnivaló gazdasági helyzetet a radikális jobboldal válaszai szerint. Sikerükhöz elengedhetetlenek voltak a klasszikus, online megmozdulások és tömegjelenetek, ezzel is kiküszöbölve a slacktivismbe fulladást a választások előtt - de ezek többnyire jelentéktelen, ún. pszeudo-eventek voltak, amiket a mainstream média hergelésére, a maguk felszínen tartására használtak.

Taktikájuk sikerességét jól jelzi, hogy a Fidesz-kormány sorra hozza a különböző rendpárti intézkedéseket, hogy kilopja mögülük a szelet.

Tábort keresve

A mai magyar baloldal bármilyen megvillanása eleve abból a gödörből indul, amit az MSZP, még előttük pedig a Kádár-rendszer ásott nekik. Ilyenformán érthető, hogy a kommunikáció és a tevékenység egy része arra megy ki, hogy "Ezekkel soha!", de így a nagyobb cél van szem elől tévesztve. Úri luxus, ha nem egyenesen visszatetsző ideológiai nüanszokon pofozkodni egymás között (most a Fent és Lent kontra Kettős Mérce csetepatéra gondolok) olyankor, amikor maga a rendszert leváltani hivatott tábor akarat-, de még irányegysége sincsen meg. Ameddig a mindennapi témák úgy nincsenek tematizálva, hogy azt vagy az Együtt-PM/egyéb múmiák követői is magukénak érezzék, vagy a jelenlegi apolitikus, 19-39 közti korosztály érezze azt, hogy ez az Ő harca, addig nem hogy rendszer-, de még kormányváltás sem lesz.

Mert ami az elmúlt időben történt, az még mindig az "agyoniskolázott pöstiek" egymás közt (ezt mutatja a két felmérés iskolai végzettségre következtethető része is). Az internetes ellenkultúra alapjai már kiépültek, még ha a politikafogyasztó közönség nagyja egyelőre megrekedt a rendszerkritikus animgifek szintjén (és az Átlátszó olvasásáig vagy az aktivizmusig már nem jut el), de ez nem elég. Tőke és hátszél híján csak úgy lehet nyerni, ha visszafejtésre kerülnek ezek a példák - majd ez alapján kell felhúzni az új stratégiát. A ráérzés és a jóakarat nem elég egy olyan piaci versenyben, ahol a hatalom a tét.

A kérdés csak elsőre látszik nehéznek - hisz eddig minden klasszikus politikai táborszélesítésbeli törekvés valamilyen szinten visszatetszést váltott ki azokban, akik a korai stádiumban kapcsolódtak be. A magát apolitikusként definiáló, de valójában ugyanúgy elégedetlen réteg kiábrándultsága folytán bizalmatlan: nem arról van szó, hogy esze ágában sincs szavazni, hanem arról, hogy a belharcok és ideologizálások során elvész az a minimum, amit a rendszerkritikus mozgalmakból a magáénak érzett. Politikailag szólva "tech-savvy", és nem fog olyan terméket választani, aminél megvan az esély, hogy ugyanolyan pocsékul jár, mint eddig (ezt nevezzük mondjuk "Kösz, LMP"-effektusnak).

Nincs más választás. A termékbe bele kell sütni a marketinget - mert más esetben a jelenlegi libikóka-politika folytatódni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr315635790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Te sem látod a fától az erdőt.Ha valakik itt szarul állnak az a narancsmaffia,gyermeteg hazudozáson náci propagandán kívül semmit nem tudnak felmutatni.Ők 1 millióan vannak akkora területen ahová 100 ezren sem férnek be.Ovival megesett operaházi csúfság óta bérbirkák és bértollnokok tesznek kísérletet a támogatottság látszatának fenntartására.Patyomkin falukat építgetnek súlyos 100 milliárdokból.
Kedves @toportyánzsóti:

forras?

Csak mert a cikkiro azert felhasznalt parat, te meg nem.
A fidesz tamogatottsaga sajnos nem illuzio. Ezekre _tenyleg_ szavaznak emberek.
@naisa: ne törődj ezzel a degenerált csótányimádóval! Aki nem a vezérét élteti az mind narancsos maffiatag, de hogy miért tatunk itt? Azt nem látja /fától az erdőt/ ...a csurcsótányék és az szdsz-es hullarablók feélték és elrabolták a jövőnket , tele tömve a zsebüket !!
@szist:
Ez lenne az üzenet, ami média után kiált? :)
@szist: "csurcsótányék és az szdsz-es hullarablók feélték és elrabolták a jövőnket , tele tömve a zsebüket !! "
- Na aztán te sem vagy különb!
Pont azért fog a fidesz megint 2/3-ot szerezni mert semmi komoly korrupciós ügye nem volt az elmúlt 3 évben.

Meg a gazdasági sarokszámok miatt.
@röhögő: Igazi narancskultúrlény szegény.
Mivel a valódi mutyik többsége vihar a biliben, így azoktól nem kell nagy fordulatot várni.

A trafikmutyi például tényleg mutyi, na de kit érdekel? Gazdaságilag lényegtelen, hogy ki árulja a cigit.

Közgép? Ugyan már, a világon mindenhol mutyi a közbeszerzés, a Pentagon épp most csúszott meg 8 000 000 000 000 dollárral. Ráadásul a közgép a legtöbbet konzorciumban nyerte, csak egy rész az övé, ráadásul EU-s pénz.

Holdudvar? Ez is a világon mindenhol így van, a haverok jobban szerepelnek. Ráadásul a fidesznél én nem emlékszem olyanra, hogy a Honvédséget az inkallal őriztetjük, csak hogy lóvé legyen.

A gazdasági mutatók, viszont klasszisokkal jobbak válságban is, mint az országot eladósító, mégis siralmas mutatókkal büszkélkedő, a választásokon a helyzetet alkotmányellenesen elhallgató mszp-gyurcsány-bajnai konzorcium.

A mai fiatalok talán jobbak matekból, mint az előző nemzedékek, ezért nem 1 mutyi = 1 mutyi, hanem 1 mrd =! 100 mrd.

Persze az lmp-nek lenne esélye, ha nem állna csupa idiótákból.
A jobbik meg rétegpárt marad mindig is, ami szerintem nem baj, ha a radikális pártok történelmét nézzük.
@naisa: 444.hu Elfér 1 millió ember a Hősök terén?
@szist: Kezeltesd a diszlexiádat,talán még van némi remény,bár várhatóan tökéletes már soha nem leszel akár a csuti dolomitbányász a 8:1 után.
@Brúsz Pringstein: "Pont azért fog a fidesz megint 2/3-ot szerezni mert semmi komoly korrupciós ügye nem volt az elmúlt 3 évben."

Tényleg vicces, hogy az emberek többsége így gondolja, mint te, miközben a közgép egy átlagos héten többet lop el, mint a szocik 1 év alatt összesen. Másik furcsaság, h a nyom nélkül eltüntetett 3000 milliárdos nyugdíjvagyon sem váltott ki különösebb izgalmat, miközben az az egy lopás komolyabb, mint a szocik 8 éves lenyúlásai összesen. De ez ilyen ország.
@Brúsz Pringstein: "Meg a gazdasági sarokszámok miatt."

Ez is érdekes téma. Gyakorlatilag minden régiós versenytársunk megelőzött, miközben 3 éve még fej-fej mellett voltunk. Egyre durvább a lemaradásunk, minden mutatónk romlott, de ez sem zavarja az embereket. Ez egy ilyen ország.
444.hu/2013/11/09/magyarorszag-sokkal-rosszabbul-teljesitett-az-elmult-negy-evben-mint-barki-a-kornyeken/
@delano: Hát így van teljesen igazad van, csak a fentiekre nincs bizonyíték, a GDP/foglalkoztatás/adósság számokat meg elhiszik a zemberek.

Az egyelen fidesz botrány amire volt bizonyíték arra a ballerek csinálták a bizonyítékot.

Hehe.
Senki nem tudott még racionális érveket felhozni, hogy
1) egyáltalán miért kellene a fideszt leváltani
2) és ha igen, akkor miért pont az mszp-dk-e2014 pártkarikatúrákkal?
"A válaszadók mindössze 7 százaléka bízik a televízióban és 19 százaléka a nyomtatott sajtóban,"

Ebből ez a következtetés: "Ennek oka feltehetően, hogy sok követő szerint a média a kormány befolyása alatt áll " elég meredek. No persze mit lehet várni a Demostól meg a Political Capiataltól... :) Nem lehet, hogy inkább az lehet az ok, hogy a média össze-vissza hazudik? Már csak azért is, mert a kormánynak gyakorlatilag nincs lapja, a közszolgálati tévék nézettsége (még ha a Hírtévét hozzá adom is) meg olyan 10-15%.
@delano: Látod, ez a tökéletes médiacsúsztatás. Ugyanis Zsiday 2009-et is beletette az összehasonlításba, és a nagy visszaesés (-6-7%) 2009-ben az MSZP-kormányzása alatt volt, majd aztán a növekedés a Fidesz kormányzása alatt... (kb +3% az egész ciklusra)

Továbbá hiányzik annak vizsgálata, hogy hogyan alakult az államadósság ebben az időszakban (az "egyenlegjavítás" ezt nem helyettesíti), mert további eladósodásból lehet átmenetileg fiskális élénkítést alkalmazni, ami segít a GDP-n.
@delano: Te, ha tudsz konkrét lopásról, tegyél feljelentést. Az a baj, hogy te neked nem tetsző cégek üzletét "lopásnak" minősíted mindenféle bizonyíték nélkül. És persze elég vicces a nyugdíjreformot "lopásnak" nevezni, ki ennek a lopásnak kedvezményezettje szerinted? Ki gazdagodott jogtalanul itt?
@delano: Magyarország jobban teljesít, mint az eurozóna:

www.portfolio.hu/gazdasag/egyre_kevesebbre_kepes_az_eurozona.1.191933.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Magyarország ugyanezen forrás szerint Bajnai alatt rosszabbul teljesített, mint az eurozóna. És ezt sikerült eladósítással megvalósítani.
"Ennek az egyik kézenfekvő oka az, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék épp a saját belharcaival van elfoglalva..." - azok már lezárultak.

mostanra kiderült az egyetlen motiváció: az mszp vezetősége bólogató hülyékből áll, gyurcsány őszödi beszéde elhangozhatna ma is. mesterházy személyes ambíciója a miniszterelnökség, amit ha most nem, reményei szerint 2018-ban elnyer. hozzá kell csapni szanyi kapitányt, aki most nyerte el a politikusi álommelót, a havi 2,5 millióval járó ep-képviselőséget. gondolom ő majd brüsszelben küzd a prolikért.

az egész történet ellenzéki oldalon két mondatban összefoglalható: megélhetési politikusok ülnek rá a tűzön-vízen mszp-re szavazó 1 millió főre, kapnak biztos megélhetést, beszélnek régi kommunista butaságokat havi pár százezerért. igen, ennyit ér a jó állás egy tenyésztett szocialistának. az intelligens politika, a kormányzás, a jólét megteremtése mind másodlagos.

nincs ezen mit elemezni
Ha majd az MSZP eltünt a történelem szemétdombján utána gondolkodhatunk, hogy tüntessük el a Fideszt.

De amíg az MSZP az alternatíva, addig én mindent megteszek sokadmagammal, hogy az MSZP soha a büdös életben ne nyerjen választást.

Mert náluk szarabb gazdaságpolitikát senki nem tolt,
Mert az MSZP-től gecibb módon senki nem bánt el beazonosítatlan karhatalmistákkal rendszerváltás óta.
Mert az MSZP-től gecibb módon senki nem hagyta cserben többször is határontúli honfitársainkat,
Mert az MSZP-től gecibb módon senki nem adta el, nem privatizálta szét bagóért az országot.
Szerintem egyértelmű, hogy a kommunikációs nyomulása miatt áll még mindig jobban a fityisz, mint az ellenzék. (Ugyanakkor rengeteg a titkolózó vagy bizonytalan szavazó)Mondjuk a fityisznek volt 2002 körül annyi esze, hogy felhalmozott zsét, hírtv-re stb. aztán a 2/3 totálisan leuralta az állami médiát, médiafelügyeletet, levelekkel bombáz nyilvánvaló hazugságokról minket a saját pénzünkből, a parlamentben is bezsuppolta egy szobába a sajtósokat. Iszonyú erőforrásokat mozgat meg annak érdekében, hogy a lakosság jelentős részéhez napi szinten eljusson a mantrája és hogy minél többekhez csak ez jusson el. Ha valaki kételkedik abban, hogy milyen ereje lehet a kommunikációs monopóliumnak, akkor csak példaként említem, hogy anno a szovjet polgárok 10milliói elhitték, hogy sztálin elvtárs semmit nem tudott a rémtettekről. Az emberek jelentős része tökhüje vagy erősen manipulálható. Persze erőlködhet az ellenzék, de anyagi források híján, meg a 2/3 jogalkotói fegyverei által beszorítva elég nehéz a dolga. Mondjuk lenne 1-2 tippem, honnan lehetne pénzt szerezni ellenzéki kampányra stb. volt trafikosok, takszöv tagok- tulajok. Banktulajok. Kisemmizett építőipari cégek. mobilcégek, kisker cégek, korábbi földbérlők közmű cégek stb. Persze ezek közül nem mindnek van elég zsozsója vagy éppen külföldi.
@Blogger Géza: Hát mondjuk az gazdagodott, aki a jövőbeli nyugdíjak fedezetét jelentő pénzt arra hasznélja, amire nem kéne pl. hogy kevesebb megszorítást kelljen tennie. És hatalmon maradhasson. És pozíciókban. És a kondér közelében.
@deruyter:
Azér az igazán "low budget" politikai megoldás olyat kitalálni/kimondani, amit aztán lelkesen újságolnak egymásnak maguk a zemberek, nem?
@balage_81 reloaded: Nagyon innovatívan lapátolsz össze egy csomó teljesen semleges, vagy hamis dolgot leöntve a személyes gyűlölködő mázaddal. Gondolom dajcsT csak hazát védeni ment brüsszelbe, Szanyi meg csak a pénzért. Ez nagyon óvodai színvonal. Mszp mint bólogató hülyék? Nézd már meg, hogy az Mszp-nek hány vezetője és hány elnökségi tagja cserélődött le 90 óta és a fidesznek hány? Meg 99,99%-kal választják viktort újra pártelnökké? Hol is vannak a bólogató hülyék. Ennél értelmesebb emberek járnak ilyen blogokat olvasni, erőltesd meg maad egy kicsit.
@deruyter: Tehát a magyar lakosságot kevesebb megszorítás sújtja, mintha nem lett volna nyugdíjreform. (Ez valóan így van.) Tehát akkor a magyar lakosság a tolvaj!
@deruyter: 'Az emberek jelentős része tökhüje vagy erősen manipulálható.'

Köhömm, tökhüje.
@deruyter:
Ilyen demagógia gyűjteményt ritkán olvasni.

"Ha valaki kételkedik abban, hogy milyen ereje lehet a kommunikációs monopóliumnak"

Ügyészség előtt a TV2- és RTL-szerződés
2006. március 3., péntek 08:42
index.hu/kultur/media/ortt0303/
@deruyter: Nem lehet, hogy azért cserélnek le valakit, mert béna? Ha a sok csere a jó, akkor a magyar foci leelőzte németet: nálunk gyakrabban cserélik a szövetségi kapitányt. :)
@Blogger Géza: Jahm, ez a "vonjuk össze az előző évekkel, majd demonstráljuk, hogy mennyire rosszul teljesítünk" úgy Zsiday Viktor kis játéka.

www.mfor.hu/cikkek/A__GDP_adatol___tovabbra_is_Trabantban_ulunk.html
Blogger Géza · bloggergeza.blog.hu 2013.11.19. 18:46:57
Géza nyugodj meg mer Te és a Pártod a Tolvaj banda. Nem ezt ígértétek!! Takarodj a vezéreddel együtt Hazudni hazudni a végtelenségig.
@Blogger Géza: Kissé félreérted. Vagy hát monnyuk, nem akarod megérteni. Persze ha lett volna érdemi növekedés vagy államadósság-csökkentés az átvett nyugdíj vagyonból akkor lenne némi értelme, de nem lett. Ergo átbaszták az embereket. Na és miért? Na kinek jó ez? Csak nem annak akinek emiatt nem kellett meglépnie népszerűtlen intézkedéseket. Én személy szerint jobban örültem volna, ha az állami költekezésen (pl. stadionok) fogja meg a kormány a pénzt, nem azzal foltozza be lyukat, hogy lenyúlja a nyugdímegtakarítást.
igazából nincs semmi korrupt ügy

a független magyar bíróság minden szoci vagy szadeszes politikust tisztázott és felmentett, mé akkor is ha strabag zrt üyekbe, vag ne adj isten bkv-s többszázmilliós végkielégítésekbe keveredett
egyedül a szegíny zuschlag ült, de ő is csak azért, mert viccet mesélt a zsidókról a zsirtv kamerája előtt
jó, másért kapa, de az csak ürügy volt

most következnek a fideszes politikusok, lehet az asszonyverőt elítéli a női bíró, de bármely fehérgalléros ügy el lesz szépen simítva, mint a szocik idjén
@delano: Remélhetőleg akkor örülsz, hogy az utolsó negyedévben magasabb az aktuális (negyedév/negyedév) növekedésünk, mint akár a lengyel, akár a szlovák, akár a cseh adat. (Ez utóbbi még negatív is, még mindig recesszióval küzdenek, miközben mi már javában növekszünk.)
@Blogger Géza:
Géza ne hazudozzá má!!! Az egész médiát elfoglaltátok. Mindenhol a fityiszes hazugságok jönnek le. Mond neked mennyi esik le a lopásokból. Mit csinálsz különben mert egész nap orbán seggében lógsz. Ja neked dolgozni nem kell, majd legfeljebb még több adót fizetettek velünk. Géza TAKARODJ!!!!
@Blogger Géza:
Te Géza már megint hazudozol. Tudom nem mondod végig. TAKARODJ orbán seggébe való vagy!!!!
@poor: Magyarország jobban teljesít!

Együtt tetted tönkre a zországot.

Egyszerü és igaz szlogen a brutális választássi győzelem titka!
@különvélemény: Szerintem ez pont nem média-kérdés, mert a kertévék az előző kormány alatt is meg most is messze elkerülik a politikai témákat. Annak lehet jogossága, hogy mondjuk hűtlen kezelés vagy nemtom mi volt, ha nem kétek tőlük elég pénzt, de azon nem változtat, hogy ezek a bulvármédiához tartoznak. A vitánk szempontjából az a lényeg szerintem, hogy akkor is kussoltak, most is. Hogy a kormányzati kussoltatási mix-ben mennyi a cukor és mennyi a korbács, azon lehet vitatkozni.
@Blogger Géza: Igazad lehet. Egy élő istent nem lehet csak úgy lecserélni... : )
@deruyter: Nos, megsúgom neked, hogy az bizony még jobban megzökkentette volna a GDP-t (pont az építőipar az egyik ágazat, amelyik nagyot zuhant a válság utáni években - most kezd magára találni) és akkor még jobban itt vernéd a nyálad, hogy miért nem növekszünk annyira, mint a sokkal több stadiont építő Lengyelország.

Amúgy a lengyelek - szemben a csökkenő pályájú magyar eladósodással - továbbra is gátlástalanul adósodnak el, hogy így próbálják valahogy fenntartani a növekedésüket:

"A lengyel államadósság 3,5 százalékkal 869,9 milliárd zlotyra (270 milliárd dollár) nőtt az első negyedévben annak a hatására, hogy a kormány folytatja az adósságnövelést az idei államháztartási hiány finanszírozása céljából – közölte a lengyel pénzügyminisztérium.

Ezzel az adósság mértéke közelít a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 55 százalékos lélektani határhoz, amely fölött – a lengyel államháztartási törvény értelmében – automatikusan kiadáscsökkentési intézkedéseket kell hozni. Tavaly 52,7 százalék volt a lengyel GDP-arányos államadósság. "

www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/nott-a-lengyel-allamadossag/
@tlvajferi: Ez is igaz. Olajszőkítésből sem derült ki semmmi. Most sem tudjuk kik voltak ügynökök, és hát a legújabb NAV-os ügyben is összezárni látszanak a sorok...
@deruyter: mindig jókat röhögök, amikor valaki azt hiszi, hogy fideszes vagyok és teli torokból leüvölti a fejemet:)) valaki olyan, mint te, aki az aktivitásom már nem nézi meg:))
@deruyter: arra az apróságra felhívnám a figyelmedet, hogy a fidesz 2/3 kizárólag az mszp-nek köszönhető. valahol ott kezdődött a bibi, hogy pár ember, akik megorroltak gyurcsányra, kiszivárogtatták az őszödi beszédet. és ezzel lenullázták a következő 4 év teljes szocialista kormányzását, aláásták a reformokat, kiütötték a 20 éve egyetlen érdemi vezetőjüket. mindezt azért, mert a költségelszámolásuk jobban érdekelte őket ba....ssza meg:)
@sírjatok:
Beidéztél egy kamugépet?

en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(nominal)

Nézd már meg mekkorát kamuzott a "haverod"
De legyen itt egy példa:

Czech Republic 180 - 225 - 197 - 199 - 217 - 196

2007-2012-ig

Tehát az elmúlt 4 év az vagy 197-rő 196-ra, vagy 225-ről 217-re CSÖKKENÉS.
Amúgy visszatérve az alaptémához: én is szeretem a netes médiát (persze kellő forráskritikával), mert azért ilyen fantasztikus képeket máshol nem láthat az ember:

index.hu/belfold/2013/11/19/nezze_meg_ki_lett_bajnai_uj_szovetsegese/

Úristen, mi lett ebből az emberi lényből... Még emlékszem rá, milyen normálisan nézett ki, amikor fideszes volt. Most meg... :( Nem ismertem volna meg képről.
@Blogger Géza: Ezt most nem pontosan tudom mire írtad, mert nem látom az összefüggést azzal amit leírtam meg el is voltam foglalva a nyálam verésével. Csak annyit mondtam, hogy nyugdíjvagyon átvételét mint, amúgy a jövőbeli kifizetéseket konkrétan fenyegető intézkedést illett volna valami olyasmival összekötni, ami növeli a gazdaságot és/vagy csökkenti az adósságot. Ez ilyen egyszerű. Nem vagyok nyugdíjszakértő, de az elmúlt húsz év azt bizonyítja, hogy egy államilag jogilag körülbástyázott magénszerződés sokkal inkább biztosítja, hogy a pénzemhez jutok, mint eg yhalovány plitikai ígéret. A másik, meg, hogy ha a nyugdíjasoknak magán-követelése van, nem lehet őket napi politikai mézesmadzagokkal megvenni.
@balage_81 reloaded: Nem tudom milyenes vagy, de ha visszaolvasod a kommentedet, anank nagyon fideszkommunikáció íze van. Mert, hogy erősen szubjektív és egyoldalú. Egyébként a válaszom sem tartalmaz utalást arra, hogy milyenes vagy.
@deruyter:
Már a poszt átfutása kapcsán is bizsergett bennem a klasszikus, amely szerint nácikok nincsenek itt - de igény lenne rájuk...

Magyarán: ha az adott politikai tömörülés reálisan méri föl a piacát, és a piacához szabott stílben fogalmazza meg a portékáját, akkor az "üzenet" könnyen átmegy oda, ahol már megvan a helye, ahol már várják, sőt már-már áhítják.

Szóval pl. aki újbalos forradalomról álmodik, aza ne blogokban nyeffegjen, hanem toprongy falusi kocsmákban zúgolódjon és uszítson...

Ott sűrűbb a célközönség.
@balage_81 reloaded: Én egyébként nem hiszek a "Gyurcsány jót akart, csak a többiek visszahúzták" mítoszban. Lehet, hogy szándékaiban jobb volt, de hogy autoriter módon akarta megvalósítani, plusz közben azért ugyanúgy hagyta működni a pénztalicskákat, az róla is elárul valamit. Az utóbbi időben egyre inkább azt látom, hogy a politikát valami jópofa hobbinak tekinti. Ennél azért illene komolyabban venni.
@Blogger Géza: Nem azért mondom de Bajnai nagyon jóképü. A másikhoz képest.
@Ándi bácsi: :D Hehe, ez nálam a nap kommentje.
@Blogger Géza:
Én sem ismertem volna fel. Az életmód egy idő után meglátszik a külsőn is.
@deruyter: Az, hogy 2010 közepe óta a 85%-ról mára 80% alá csökkent a GDP arányos eladósodás, ez nem elég? Tudom, egyeseknek semmi nem elég. Bezzeg az MSZP milyen szépen növelte! Sztahanov megirigyelte volna...
Nyilvánosságra került az a feljegyzés, amelyben Horváth András a fideszes vezetőknek meglehetősen részletesen leírta, hogy hogyan csalhatnak az áfával büntetés nélkül a multi nagykereskedők. Rogán elvtárs tehát - mint oly sokszor - most is HAZUDOTT, amikor azt állította, hogy "a parlamenti folyosón találkozott az adóellenőrrel, akivel néhány percet beszélgetett, de sok konkrétum nem hangzott el"!
Isten mentsen, hogy valaki levaltsa a fideszt! Normalisak vagytok?! Levaltani, hogy aztan megint valaki fos legyen a helyen, aztan megint a fidesz, aztan megint....nem kerem szepen. Ennek a nemzetnek nem volt eleg. A masodik VH-bol semmit nem tanultunk, az oroszok tul gyongekezuek voltak, rendszervaltast nem volt es nem is akartunk. A fideszt, azt akartuk. De meg mennyire! Ne tessek picsogni! Eloszor ebben a redvas tortenelemben mindenki fogja be a pofajat, vallalja fel, hogy kiket juttatot hatalomra, es szep csendben varja meg, mig teljesen elsorvad az orszag, kihal az elozo es a mostani generacio, aztan majd az unokaink visszajonnek ulfoldrol, es talan valmi ertelmeset is kezdhetnek itthon.
@deruyter: én meg írhatnám, hogy annak van mszp-s íze, ahogy lecsaptál egyből a kommentemre. a probléma az, hogy az mszp és mesterházy személyesen megpróbálja eljátszani, hogy aki nincs velük, az ellenük van. őszintén remélem, hogy ez a tehetségtelen kis .... úgy fog elbukni, hogy egy életre megbánja, hogy politikusnak ment. igen, utálom az mszp-t és azt akarom, hogy a helyén legyen egy ellenzéki erő, ami leváltja a fideszt. és amit gyurcsányról írsz, az meg nem igaz. éppen ő kampányol a leghevesebben, akciózik, erőlködik valamit.

mára az is világos, hogy az ellenzéki győzelem legfőbb kerékkötője a mesterházy-szanyi tengely. ők ketten határozzák meg az mszp-t, az ő megélhetésük a legfontosabb, ehhez a párt öregjei azért asszisztálnak, mert ők már vállalhatatlanok, de a hely még kell nekik. jelenleg az mszp válsága az ellenzéket is megbénítja.

itt jogos a média kérdése, bajnai a töketlensége mellett még kevés felületet is kap (lehet jobb is), ezért nem is jöhet át az üzenetet. plusz bármit tesz, ez a kis mocsok mesterházy azonnal rákontráz. mondom, az mszp válsága bénítja az ellenzéket, ez az alapvető probléma.
@zobod:
1. szerintem van éppen elég érv, csak valamiért te nem akarod meglátni
2. ez viszont jó kérdés, hogy miért politikai hulláknak hisznek
@Blogger Géza:
Végül is biztos megéri feljelentést tenni, amikor a FIDESZ-KDNP kezében van a létező összes erőszakszervezet, bírói hatalom stb... :)

A NAV-os balhénál is láthattuk, hogy ilyenkor maszop-fidesz nagykoalíció van
Én nagyon unatkozom. Most hogy szadesz nincs, sokkal uncsibb a kampány.

Mit várhatok a köv. fél évtől?

Mivel év végén 79% lesz az adósság, az utolsó negyedévben kb. 2%+al fog bővülni a GDP, valami rasszista támadás v. zsinagóga felgyújtás azért igazán jöhetne. Nem egy Rejsztág, de kis országnak is jár egy kis cirkusz.
@BelAmi: Bár a feljegyzést senki se látta, Rogán pedig azt állította amit mindenki elolvashatott az Index interjúban.

Tehát semmi konkrétumot.
@Ándi bácsi:
Ki az a Rogán?

Az ügyeletes rendőr a kapitányságon?
Nézzétek és tájékozódjatok az korrekt és objektív közszolgálati M1 "Hiradó"-t. Több, mint egy hónap után is képesek 20 percig foglalkozni a bajai gagyi videóval. A NAV mutyiról egy szó sem. Hajrá fityesz!
@csak egy néző: Ugyebár Baján volt bizonyjték is, csináltak. Majd a NAVval is kell foglalkozni ha lesz vmi.
@Ándi bácsi: én adok neked gondolkodni valót, ha unatkozol. számold ki, hogy ha elment 3 ezer milliárd mnyp-lóvé és megszorítottak több ezermilliárd értékben, plusz az adózók úgy 3/4-e rosszul járt az új adópolitikával, akkor hogy lehet, hogy csak szaros 5%-kal fog csökkenni 4 év alatt az adósság és miért számít akkora durranásnak a 2%-os növekedés, mikor tavaly eleve 1,7%-ot mentünk visszafele a 2011-es gdp-hez képest.

ha ez megvan, gyere vissza és ismertesd az eredményt
@balage_81 reloaded: Pontosan ez az, amiért ma Magyarország jobban teljesít, mint az eurozóna.

www.portfolio.hu/gazdasag/egyre_kevesebbre_kepes_az_eurozona.1.191933.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

És ha megnézed 2009ben, felpörgetett eladósodással is sokkal rosszabbul teljesítettünk, mint az eurozóna.
@Ándi bácsi: Nem lennék most az imperialisták helyében.
@Ándi bácsi: segítek egy picit. a velünk nagyjából azonos helyzetű (imf-hiteles) vagy azonos befektetői besorolású országok 2012-es gdp-növekedési adatai

bolgár 0,8
észt 3,9
írország 0,2
lettország 5
litvánia 3,7
lengyelország 1,9
románia 0,7
szlovákia 1,8

ezt csak azért mondom, mert mindig megy a fideszes ugatás, hogy "hát válság vót' a világban, azt azért".

ennyire volt válság 2012-ben, hogy ezek az országok mind nőni tudtak imf-hitel és egyéb finomságok után.

a 2012-es recesszió, ami miatt munkahelyek tízezrei nem jöttek létre, színtisztán a fidesz műve. ha bajnai nem növekedéssel adja át a világ legpusztítóbb válsága után az országot, akkor ma elmondhatnánk, hogy gyakorlatilag eddig 0, azaz nulla növekedést mutatott fel a fidesz-kormány. igen, nem gondolom, hogy 2010 máris az ő érdemük lenne, még 2011 is alig.

ha nincs merci-gyár, még ez a szar adat sincs a pincében sem. annyit tudtok, mint gyurcsány.
@Ándi bácsi: jaja. az egyetlen ok, amiért egyáltalán még áll a lábán az ország, a fed-féle pénzjegynyomda. a "világgazdaság pénzbősége", hogy egy klasszikust idézzek. a többi olcsó szöveg, varga még az imf-el is tárgyalt 2011 végén, olyan jó volt a gazdaságpolitika. ennyike.
@balage_81 reloaded: A felsorolt országok helyzete semmiben sem hasonlít a miénkhez, mert fele annyi adósságuk van mint nekünk. Továbbá emelkedő államadósság buborékot fújnak.

Nekünk kb. annyi van mint az eurozónának átlagban, akiknél jobban teljesítünk.

2010 óta 2 országnak nem nőtt az adóssága az EUban, Litvániának és Magyarországnak.
@balage_81 reloaded: Pénzjegynyomda 2008ig is fosta a pénzt. Vitték is az magyar állampapírt 10% kamatra..:)
@BelAmi: "Nyilvánosságra került az a feljegyzés, amelyben Horváth András a fideszes vezetőknek meglehetősen részletesen leírta, hogy hogyan csalhatnak az áfával büntetés nélkül a multi nagykereskedők."

Ja, mint köztisztviselő, KÖTELESSÉGE lett volna feljelentést tenni, ezzel éveket várt, amivel megvalósul a bűnpártolás bűncselekmény elkövetése.

Innentől persze vicces, hogy a saját vallomásával mennyire mártja magát még nagyobb szarba.

Nyilván ekkor koncepciós per miatt fog tüntetni az ellenzék.

De az sem fogja érdekelni a fityeszt, mert eleve vicc az egész ügy.
@balage_81 reloaded: Tulajdonképp Magyarország ma jobban teljesít mint ezelőtt bármikor.

Jövőre ha 0%-ot csökken az adósság, és 2%-ot bővül a gazdaság, azzal előrébb lesz az ország mint a rekord konjunktúrában elért 5% GDP emelkedéssel, 5% éves adósságnövekedés mellett....
@Ándi bácsi: nem az adósság a lényeg. semmi köze a recesszióhoz, ne terelj. az volt a fideszes duma, hogy olyan válság söpört végig a világon a 2011 válság miatt, hogy hát recesszió volt itthon. mert az export piacok, meg a többi. bullshit. az összes ország, amit felsoroltam, a nyugati export piacoktól függ.
@Ándi bácsi: és? nem kell ugyanúgy csinálni, mint gyurcsány. most meg elvertetek 3 ezer milliárdot, meg az a pár kis apró megszorítás. ha elhallgatod a tényeket, az eleve beismerése annak, hogy hazudsz
@Ándi bácsi: "Jövőre ha 0%-ot csökken az adósság, és 2%-ot bővül a gazdaság, azzal előrébb lesz az ország mint a rekord konjunktúrában elért 5% GDP emelkedéssel, 5% éves adósságnövekedés mellett...."

Így van, pont 2%-kal jobb lesz, ami óriási gazdasági növekedés a jelen helyzetben.

Ráadásul az a kormány nem akkor fizette vissza, ő csak felvette.
Ráadás2 nem volt soha akkora gazdasági növekedés, mint amennyi kölcsön növekedés...
@balage_81 reloaded: Már hogyne lenne fontos az adósság. Minden felsorolt ország az export piacoktól függ, amelyiknek kétszer annyi az adósságszolgálata, az kétszer annyira sérülékeny.

És mint mondtam ma jobban állunk a GDP-vel mint az eurozóna, 2009ben meg 2%-kal múltuk alul.

Ezt értem az alatt, hogy Magyarország jobban teljesít. Nem olyan országokhoz képest ahol (még) nem volt meg a nagy elqrás.
@Ándi bácsi: akkor azoknak az országoknak nem volt válság és nem szenvedtek az export piacaik? csak nekünk?
@különvélemény: 'Ráadás2 nem volt soha akkora gazdasági növekedés, mint amennyi kölcsön növekedés...'

Már hogyne lett volna. Ormány első kormányzása alatt masszívan ez volt, a 4 év átlagában is.
@szist: Hat ,mind nem,de te igen
@Ándi bácsi: ja igen. mennyi is volt a növekedés 2010-ben? hát 2011-ben? akkor hogy lehet, hogy nálunk ezután recesszió volt? ha az adósság előtte sem akadályozta, hogy nőjön az a nyavalyás gdp?
@balage_81 reloaded: Mint az előbb belinkelt ábra is mutatja, a magyar 2012 pontosan leképezte a német 2012-t.

Te pedig több évet számoltál össze a felsoroltaknál, nyilván a többi oszágnak is csökkenő növekedést v. recessziót hozott 2012, helyzettől függően.
@Ándi bácsi:

Itt az MSZP érára gondoltam, a 98-02 időszakban igazából nem nőtt, csak hullámzott az államadósság.
@Ándi bácsi: a német gdp majd 1%-ot nőtt 2012-ben. mi 1,7-et csökkentünk. aha, leképezte.

de még mindig hallgatsz arról, hogy elment 3 ezer mrd, plusz a megszorítások. ehhez képest csökken talán 5%-ot az adósság. ehhez képest van szénszünet az egyetemeken. ehhez képest stagnál a foglalkoztatás a versenyszférában.

és az istennek se érted meg: '10-'11 = gdp-növekedés nálunk. aztán egy hatalmas visszaesés. miért, miért, miért???
@balage_81 reloaded: Egyrészt megmondták, hogy az nem csökkenés, hanem negatív növekedés, másrészt nem ez a lényeg, hanem hogy milyen jó LESZ. :D
@Silent Bob: rákosi pr-szakemberei a kanyarba se voltak ezekhez képest. ezermilliárdokat basznak el, recessziót okoznak, ami fletónak sem sikerült. aztán teli torokból üvöltik hogy magyarország jobban teljesít.
@balage_81 reloaded: Bocsi, de ha sz első grafikonig nem jutottál el, akkor miről beszélsz, milyen német 2012es növekedésről?

Ha olvasod a cikket akkor látod hogy az eurozóna a köv. 2 évben jó ha nem fordul recesszióba.

És ennek ellenére lesz itthon 2% növekedés 2014ben és 2015ben. Erre mondta Obán, hogy közép-európa lesz a globális fejlődés egyik motorja. Most már csak közép európában kell az élre jutni, amit Orbán már egyszer elért, és most megint lesz 8 éve dolgozni rajta.

Magyarország jobban teljesít!
@Ándi bácsi: "Bocsi, de ha sz első grafikonig nem jutottál el, akkor miről beszélsz, milyen német 2012es növekedésről?"

öhöm.

nol.hu/gazdasag/tavaly_0_7_szazalekkal_nott_a_nemet_gdp

és ugye a mesédhez már csak annyit kell hozzátenni, hogy persze hogy növekedünk most, amikor az előző évihez mérjük a növekményt, az előző évi meg -1,7% volt

legalább hazudni tanulnál meg rendesen
@Ándi bácsi:
Mintha egy kis barnaság látszana a szájacskád sarkaban.
@Ándi bácsi:
"A miniszterelnök tervei kissé nagyra törőek, az OECD ugyan 1,2 százalékra emelte az idei magyar prognózist, nagyon úgy tűnik, hogy Lengyelországban még ennél is többel, 1,4 százalékkal, Romániában pedig akár 2 százalékkal is nőhet a GDP.
Egyébként az OECD friss jelentése szerint hosszabb távon sem leszünk éllovasok, Magyarországon jövőre ugyan 2 százalékra gyorsul a növekedés, 2015-ben 1,7 százalékra lassul. Vagyis bár jövőre gyorsabban növekszünk majd, mint például Szlovákia, két év múlva megint lehagynak minket, ők ugyanis 2015-ben már 3 százalékkal növekednek majd."
@Trollmagnet: Legyünk őszinték, egy ilyen kérdésben komoly szakmai vizsgálatra van szükség, és nem politikai cirkuszra, amit egy parlamenti vizsgálóbizottság produkál. Valaha bármilyen parlamenti vizsgálóbizottság produkált szakmailag valami érdemlegeset? Nem emlékszem rá...

Ez ügyben Rogánnal értek egyet:

"Szerinte a vizsgálat lefolytatására szükség van, hiszen Magyarországon senki nem csalhat adót, így ki kell derülnie, hogy hamis vádról van-e szó, vagy igazat állít a volt adóellenőr. Ez azonban szerinte az ügyészség feladata."

index.hu/gazdasag/2013/11/19/rogan_az_ugyeszseg_vizsgalja_ki_a_nav-os_ugyet/
@balage_81 reloaded: Nem tudom, szóltak-e már, de 2012-2013-ban volt ez eurózóna leghosszabb recessziója. Talán nem meglepő, hogy ezt nem tudtuk ellensúlyozni. Főleg, amíg egy Simor nevű balfasz pöffeszkedett az MNB-ben, és nem tette meg azt, ami szakmailag indokolt lett volna.
@Blogger Géza: ki ennek a lopásnak kedvezményezettje szerinted? Ki gazdagodott jogtalanul itt?......Peldaul simicska,meszaros,nyerges,csuti cigany es termeszetesen te
@Blogger Géza:
Gejza komám!
Hogy is hívják a főügyészt?
@balage_81 reloaded: "recessziót okoznak, ami fletónak sem sikerült." ??? He? Te mégis melyik műsort nézed? 2009-ben volt az utóbbi 20 év (!) legdurvább recessziója Magyarországon, s bizony 2009 első harmadában még ő volt a miniszterelnök. És hozzá kell tenni, hogy már a 2008-as 0,4%-os növekedés is alig volt szabad szemmel látható, de már 2007-ben is látszott, hogy a Fidesz idejében még meglévő 4-5% helyett már csak egy kifulladt 1,1% jött össze - és az is csak az eladósodás növelésével, ami nem nagy kunszt.
@Blogger Géza: 2011-ben mikor a levelet megkapta,mert nem erezte szukseget az ugyeszsegi vizsgalatnak?Talan kellett a ket ev a nyomok eltuntetesere?Vagy egy masik Kaya Ibrahimot kerestek aki elviszi a balhet mi?
@Blogger Géza: annyira szép, amikor minden betűddel a pártot szolgálod:

"Nem tudom, szóltak-e már, de 2012-2013-ban volt ez eurózóna leghosszabb recessziója. Talán nem meglepő, hogy ezt nem tudtuk ellensúlyozni. "

"He? Te mégis melyik műsort nézed? 2009-ben volt az utóbbi 20 év (!) legdurvább recessziója Magyarországon, s bizony 2009 első harmadában még ő volt a miniszterelnök"

tehát a világválság nem számít, fletó recessziót okozott. de amikor a fidesz alatt zuhantunk, az kizárólag a külső körülmények, illetve simor andrás sara.

(annak ellenére, hogy fent világosan bemutattam, hogy mennyi eu-s ország növekedett 2012-ben).

ez a szint még hozzád is méltatlan géza.
@Blogger Géza:

Ilyenkor bizonyítod be, hogy előbbre való a hatalom érdeke, ahelyett, hogy az ilyen egyértelmű kínos ügyekben félretennéd a pártosodást (és ez egyébként vonatkozik a szocikra is.) Tipikus kommunista vagy. Nem tudom, hogy fizetnek-e téged azért, hogy nap mint nap több 100 kommentet írj mindenhova, de ha nem, akkor is egy kommunista vagy ezzel a mentalitásoddal.
A saját érdekfél kritizálására még csak igényt sem tartatok, mert mindig az "ellenség" a hibás és a hamis.
Az ügyészség meg biztos független ebben az országban, hát nyilván.

" A Párttal, a Néppel egy az utunk"

Menj és csókold meg a rogánodat meg többi hazudozót.

Nem érdekelsz, nem válaszolok vissza.
@Ándi bácsi: Magyarország jobban teljesít!,,,,Hat miota a csuti cigany es bandaja garazdalkodik tenyleg felulmulnak mindenkit lopasban...
@csak egy néző: Ha jól tudom, egy nemzetközileg is elismert szakember tölti be a posztot. Nem hallottam még róla komolyan vehető kritikát, amely szakmailag vagy erkölcsileg elmarasztalta volna.

index.hu/kulfold/eu/2011/05/28/polt_peter_lett_az_unios_legfobb_ugyeszek_elnoke/
@Amadeus62: Napi több száz? :D Te nem újságíró vagy véletlenül, hogy ekkorákat hazudsz? :)
@balage_81 reloaded: Nem mondtam, hogy nem számít a világválság, csak egy hazugságodat cáfoltam meg.
@Blogger Géza: Te fasz...Attól,hogy egy rosszal példálózól,még az itthoni rossz nem lesz jó...
Nem hisszük el semmit nektek,hiába hazudtok.
@Blogger Géza: azt írtam, hogy recessziót okoztak, ami fletónak sem sikerült. na, fletó okozta a 2009-es recessziót? nem a világválság? ami az usa-tól kelet-európáig szinte mindenhol recessziót okozott?

bezzeg 2012-ben, amikor számos régiós ország növekedni tudott, illetve a németek is, akik a legfőbb felvevőpiacunk, akkor mi véletlenül akkorát zuhantunk, hogy az még statisztikai okokkal sem magyarázható. az nem a fidesz hibája volt? csak azért, mert arra még mindig nem feleltél, hogy több ország egész szépen nőtt akkoriban.

ezt meg a feddhetetlen polt péterhez

mandiner.hu/cikk/20130603_ugyeszseg_nincs_vesztegetes_gyanu_a_trafikugyben

ja, nincs visszaélés. szekszárdon biztosan nincs, hallható volt a felvételen is, meg látszik a trafikpályázatokból is.
@martineden: Az az igazság, hogy annak kell a feljelentést megtennie, akinek vannak bizonyítékai aki közel áll a tűzhöz, belelát, és nem egy politikusnak. Ha Horváthnak már 2011-ben voltak ilyenjei, ő miért nem tette meg? Az egész sztori gyanús, nekem a fickó nem tűnik megbízhatónak sem szakmailag, sem pszichológiailag.
@balage_81 reloaded: Ja, értem, tehát a a Fidesz idején van recesszió, azt a Fidesz okozta, ha a MSZP idején, akkor azt más! Hát ez remek! :)))

"a magyar gazdaság mellett az egész euróövezet is recesszióba süllyedt."

www.origo.hu/gazdasag/20121115-recesszioba-kerult-az-eurozona.html
@Blogger Géza:
Gejzácska, ki is állítatta le az összes fityesz ellen indult vizsgálatot, akár már a nyomozati szakban is 2002 után?
@Blogger Géza: Az az igazság, hogy annak kell a feljelentést megtennie, akinek vannak bizonyítékai aki közel áll a tűzhöz, ....Szoval akkor az rendben van hogy a rogan kussolt ket evig?Szerinted nem mondta el senkinek?A csuti ciganynak sem? ..nekem a fickó nem tűnik megbízhatónak sem szakmailag, sem pszichológiailag.Marmint a rogan,egyetertunk
@Blogger Géza: mivel a külső körülmények ezt 2012-ben nem indokolták és erre példákat is bemutattam, viszont 2009-ben igencsak világválság volt, azt hiszem a dolog megáll, igen, ez a fidesz bűne. a csökkenő beruházások, a bankellenes politika miatt. nem véletlen, hogy most is az mnb adja nekik a pénzt, hogy hitelezzenek végre. ezek úgynevezett érvek. a vicc az, hogy pont te kezdted az egészet: a 2009-es recesszió gyurcsány műve, de a 2012-es nem a fideszé, "mert akkor válság volt".

hát erre mondják, hogy ahhoz korábban kelj fel...
Ha érdekel valakit a véleményem arról, hogy az ellenzék minden károgása ellenére miért egyre népszerűbb a FIDESZ, elmondom.

Nagyon undorítók a balliberálisok! Én pl. elhatároztam, ha a választások előtt valaki jön hozzám ballib párttól kopogtató cédulát gyűjteni szó nélkül szemenköpöm!
@kronosz6:
Mond csak komám, hol lehet ilyen eszméletlen bátorságra szert tenni?? Mit kell reggelizni, hogy ilyen igazi hős legyen valaki?
Egy kis szemelvény ennek a derék birkameneteló @kronosz munkásságából.
"Ez teljesen így van. A legszebb és legjobb nő mellett is izgalmasabb egy új. Milyen a puncija, hogy reagál az izgatásra, hogy élvez... Ez izgat minden férfit.
Röhögni szoktam az olyan szövegen, hogy a szép felesége mellett miért kell neki a kolléganője, aki csúnyább. Csak, mert más, mert jó érezni, hogy hajlandó az is lefeküdni velem."
"A FIDESZ viszont tudja mit akar: Megfelelni a választói bizalmának és a sárba taposni a mocskos balliberálisokat."
"Tudni kell minden magyarnak, hogy a magyar liberálisnál kártékonyabb, becstelenebb emberfajta nincs a világon"
@Blogger Géza: "Te, ha tudsz konkrét lopásról, tegyél feljelentést. "

Tudok. Cégem van, közbeszerzésen indulok rendszeresen. Döbbenetes méretű a korrupció. Igen, volt a szociknál is bőven. Ha csak annyi lenne most is, de nem is morognék. Csak a fidesznél nagyon drasztikusan megnőtt a mértéke. Nem teszek feljelentést, felesleges. Ameddig egy kézben van a rendőrség, bíróság, ügyészség, addig tök felesleges. Igyekszem inkább függetleníteni magam a magyar viszonyoktól és külföldi ügyfeleket találni, annak több értelme van.

"Az a baj, hogy te neked nem tetsző cégek üzletét "lopásnak" minősíted mindenféle bizonyíték nélkül. És persze elég vicces a nyugdíjreformot "lopásnak" nevezni, ki ennek a lopásnak kedvezményezettje szerinted? Ki gazdagodott jogtalanul itt?"

Ahhoz, hogy megmondjam ki a kedvezményezett, ahhoz tudnom kéne hova tünt a 3000 milliárd. Egy részéről közölték, egy részéről nem. De az például nyilvános infó, h folyó kiadásokra elköltötték egy részét, ami minimum aljasság. Lehet, h szar volt az mnyp rendszer, de az a pénz 10 év alatt gyűlt össze, és egy mozdulattal eltüntették. Egy darabig hazudoztak egyéni számlákról, aztán szóltak, h az sem lesz. Ez az évtized egyik legdurvább bünténye volt. És az államadósság is visszaállt a rablást megelőző szintre. Ezért az egy büntényért életfogytiglant osztogatnék pár embernek.
@Brúsz Pringstein: "Magyarország jobban teljesít, mint az eurozóna:"

Értem én, h ezt ide bemásoltad, de ez nem válasz az én felvetésemre, miszerint a regionális vernyestársainkhoz képest maradtunk le nagyon durván.
@Blogger Géza: "Remélhetőleg akkor örülsz, hogy az utolsó negyedévben magasabb az aktuális (negyedév/negyedév) növekedésünk, mint akár a lengyel, akár a szlovák, akár a cseh adat. "

Egy negyedév kevés. Ha ez így marad pár évig, akkor majd örülni fogok. De egyelőre továbbra is azt látom, h nagyon csúnyán le vagyunk maradva a lengyelekhez és a csehekhez képest.
@Blogger Géza: @Brúsz Pringstein: Ráadásul én nem azt mondtam, h a szociknál növekedés volt, most meg csökkenés. Én max úgy gondolom a szocknál elindultunk lefelé egy lejtőn, ami fidesznél nemhogy megállt volna, hanem még gyorsabb ütemben folytatódott. Kiváncsian várom, hogy ebben pl itt mi a csúsztatás:
444.hu/2013/11/19/az-elmult-tiz-evben-szinte-semmit-nem-nott-a-magyar-gazdasag-pedig-a-szomszedok-itt-hagytak-minket/
@delano: A szociknál nem csak elindultunk a lejtőn, de úgy begyorsultunk, hogy innen már elég nehéz megállni. Elég megnézni, hogy 2002-ben mikorra ígért magyar eurót Megyó, és hol tartottak akkor a szlovákok, és mi a helyzet ma.
@deruyter: Ebben igazad van, hogy cserélődtek. De alapvetően ugyanaz a kör csereberélgeti a pozíciókat. Mesterházy mit tett le az asztalra? Semmit. Csak a háttérbe vonult múmiák bábja.
@deruyter: Gyurcsány nem kormányzott, betömte az apparátus száját pénzzel.
@delano: A manyup már régen csak arról szólt, hogy amit átirányítottak a felosztó-kirovóból, azt állam bácsi pótolta. A pótlás okozta lyukat a költségvetésen pedig állampapír eladásokkal pótolták. A manyupoknak pedig ki lett adva, hogy ezeket az állampapírokat meg kell venniük.

Amikor az egészet felszámolták, állam bácsi hozzájutott egy rakás olyan állampapírhoz amit ő maga adott ki.

Amúgy bőven többet loptak anno a szocik, csak ezt a polgárok mostanra elég jól elfelejtették. Sajna, az átlagpolgár emlékezete úgy két hétig tart. Utána minden botrány lecseng, minden el lesz felejtve, jön a következő szenzáció.

De anno amikor 2008 után az elvtársak kezdtek rájönni, hogy a közeljövőben a mézesbödön körüli helyek száma drasztikusan csökkenni fog, majd minden héten volt valami korrupciós botrány, a kakaóbiztos számítógéptől a 300 ezer forintos postásbicikliken át a megvajazott motorvonattenderig és a háromszoros áron épült autópályákig. Még maga Megyó is befenyítette a szoclibeket hogy kipakol a korrupciós ügyeikről, aztán egy végtelenített repülőjeggyel szépen befogták a száját.
@delano: Ebbe rengeteg csúsztatás van.

Megnézheted pl a GDP arányos államadósság görbéket.
www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&ctype=l&met_y=gd_pc_gdp

Vagy a munkanélküliségi ráta görbéket:
www.google.com/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&ctype=l&met_y=unemployment_rate

A közös bennük hogy az MSZP az egész EU-ban a legszarabb volt, és meredeken növekedett alattuk mindkét muatató, a Fidesz pedig az EU átlagtól jobb, és stagnált vagy csökkent a mutató.
@kronosz6: "Én pl. elhatároztam, ha a választások előtt valaki jön hozzám ballib párttól kopogtató cédulát gyűjteni szó nélkül szemenköpöm!"

Erre viszonylag kevés esélyed lesz, mivelhogy nem lesznek kopogtatócédulák. :)
@midnight coder: "Amikor az egészet felszámolták, állam bácsi hozzájutott egy rakás olyan állampapírhoz amit ő maga adott ki."

De a pénzt nem adta vissza. Ez színtiszta rablás. Papírt ad pénzért, papírt visszaveszi és felépíti a stadionjait csak hogy a király a fotelből élőben nézhesse a meccset.
@különvélemény: "Közgép? Ugyan már, a világon mindenhol mutyi a közbeszerzés, a Pentagon épp most csúszott meg 8 000 000 000 000 dollárral. Ráadásul a közgép a legtöbbet konzorciumban nyerte, csak egy rész az övé, ráadásul EU-s pénz."

Azért elég érdekes, hogy a lopást egyesek azzal próbálják mentegetni, hogy az USA-ban, a pentagonban is lopnak.
Fideszes-e vagy-e hülyegyerek? Megértetek a kötélre, hogy egy fideszes klasszikust idézzek...
@delano: "ami fidesznél nemhogy megállt volna, hanem még gyorsabb ütemben folytatódott. Kiváncsian várom, hogy ebben pl itt mi a csúsztatás"

Az első mondatod egy hatalmas csúsztatás. A szociknál megindultunk a lejtőn, most meg megindultunk az emelkedőn.
@midnight coder: "Amikor az egészet felszámolták, állam bácsi hozzájutott egy rakás olyan állampapírhoz amit ő maga adott ki."

T'om, hogy fideszes vagy, de ennyire hülyének nem néztelek volna. Szerinted annak a sok állampapírnak az ellenértékét ki pengette be? Mellesleg ha ilyen műveletet magánemberként akarsz csinálni simán lecsuknak csalásért.
@delano: " Egy részéről közölték, egy részéről nem. " Mind a költségvetés, mind a zárszámadás, mind az Adósságcsökkentő és Nyugdíjalap adatai nyilvánosak.
@Blogger Géza: Na itt van a fideszes Micimackó is. A fideszed ugyanolyan selejtes mint a maszop! A legnagyobb hazugság meg az amikor azt mondjátok jobbak vagytok náluk. Miben? A lopásban esetleg.
@balage_81 reloaded: Magyarország több mint 60%-ban az eurózónával kereskedik, ha az eurózóna leghosszabb recessziója szerinted nem indokol magyarországi recessziót, akkor menthetetlen vagy. Amúgy meg nem nagy kunszt találni mindig egy országot, amelyik egy mutatóban épp jobban áll Magyarországnál, erre bárki bármikor képes. "Érdekes módon" a "korrekt" összehasonlítók elhallgatják, hogy mondjuk a szlovák és lengyel munkanélküliség jóval magasabb a magyarnál, hogy a lengyel államadósság dinamikusan nő, hogy a cseheknél még idén is recesszió lesz. stb.
Az kimaradt, amit a Klubrádióban bizonygatott valami másfélkegyelmű: Magyarországon jelenleg nem lehetnek szabad választások, mert nem valósul meg a nép tájékoztatottsága. WTF??? :-)
Na most azzal, hogy tele van vele az internet, óvatosan. nem az ellenzéki posztok száma számít ugyanis, hanem a hozzászólások típusa.

Na de nézzük csak az ellenzéki blogokat:

szuverén: Liberális, SZDSZ-es vonal. Nem lehet hozzászólni.

Democrat és Demokrata: Liberális. Ballibsi stílusnak megfelelően a név éles ellentétben áll a szemlélettel, kb. 90-es évek SZDSZ-es.

szembesités: Liberális, nem lehet hozzászólni

Kényszerbagoly: Bajnaiék, liberális, de olyan is, nem lehet hozzászólni.

Véleményvezér: Balliberális, a címe eléggé kifejező. Szerintem a ballibsik sem lepődnek meg, hogy nagyarcú kollégájuk gondolataihoz ők sem szólhatnak hozzá.

Comment.com: Balliberális, nem lehet hozzászólni.

Átlátszo.hu: Ballib blog, primitív cenzúrával, azaz elég ha sejti, hogy más véleményen vagy, repcsi.

Mos Maiorum: Liberális, nem lehet hozzászólni.

Ványa bácsi: Vérlibsi és ha eltérsz a primitív libsi paneloktól, már tenyerel is a kitiltom gombra. (További nehezítés, hogy a liberális panelok kb. 20 évesek.)

Dr. Erőss Gábor: Új, bal, zöld - Ősrégi ballibsi lehet új szerkóban, kitörési pályákat keresve most divat náluk a zöld. Orbánfika, meglehetős cenzúrával.

Liberalisok blogja: A név nagyon találó, ugyanis hozzászólni sem lehet.

Nertars. Liberális bérblog, vagy nagyon fel van háborodva, vegytiszta fideszfika. Elég egyértelmű, hogy nem lehet senkinek hozzászólni.

Kritikusok. Balliberális. Szóhasználatában kb. 20 évvel van lemaradva. "Demokratikus ellenzék" és hasonlók, az ember szinte nyakában érzi Szekeres és Horn alkoholos lihegését. Nem meglepően, nem is lehet hozzászólni.

Kettős mérce: Balliberális, de lehet kommentelni. Viszont ha a kommentek nem értenek egyet a poszttal, letiltja a kommentelést. Így meglehetősen "találó" a neve. Dinamikus liberálisnak nevezném:)))

IFL, az őszinte gazdaság: Liberálisan őszinte, ami azt jelenti, ha cáfolod repcsi, hülyén is mutat a három db. árválkodó primitíven helyeslő hsz.

BuzásAnnaBlog: Magát jogvédőnek álcázott, nem túl bonyolult libsi. Nem kell jobban bemutatni, ismered ezt a feltehetően fizetett, vagy pártkarrierre törekvő típust. Hsz. erősen cenzúrűzott, érdemes elolvasni, miket enged át, nagyon gáz.

Hoppá, a legtöbbjéhez hozzá sem lehet szólni. Biztos, ami biztos, ballibsinek sem. Vajon miért?
@♔batyu♔:
Ó mily megható bértroll-kálvária.
@panelburzsuj: meghatódás helyett inkább szégyenkeznél, de végük is a te dolgod.

Én csak bemutatok egy liberális körképet a netről. Mondhatni, liberálisok a neten, ott sem mások.
" .... A kormány korrupciós ügyeivel
van tele az internetes média .... " . A kormánynak nincsenek korrupciós ügyei .
Izékék! Megmagyarázásra vár az, hogy a BKV takarítást végezte egy külső cég, jó alapos buzerálás mellett, ma a B+N Kft végzi. Hogy ez kié, lehet találgatni. Az elmúlt télen nem számított semmit, hogy az összes busz- és villamosmegálló egyszerűen NEM VOLT TAKARÍTVA !!! Kicsit csúszkáltak a népek, néha pár ember kicsit pofára esett, így van ez . De valaki utána nézett már, hogy az említett cég ezért mennyi lóvét kaszált ??? A kórházakban is a takarítás már egy darabja CSAK fizetős, a teljesítési oldal valahol eltűnt . Bankok, Vízművek, rendőrség, önkormányzat, KÖZÚT, stb szintén . Belenyugszunk, hogy nincs szolgáltatás, de valaki megnézte már, MENNYIÉRT NINCS ???
@♔batyu♔:
"Én csak bemutatok egy liberális körképet a netről. Mondhatni, liberálisok a neten, ott sem mások."
batyu komám, olyan egyszerű vagy, mint egy faék. Mondhatnám, hogy a fidióták a neten sem mások. Legalább mielőtt ide (is) hánysz, hazudsz legalább visszanézted volna az általad felsorolt mocsok ballibsi blogokat. A teljesség igénye nélkül azok a blogog, amelyekre azt hazudod, hogy nem lehet hozzászólni és ami a legszebb, hogy még a hozzád hasonló idióták is hozzászolhatnak veled együtt
Comment.com
Szuverén
Buzás Anna Blog
Liberálisok blogja
Kettős Mérce
Nertárs-blog
Legközelebb legalább annak nézz utána, hogy hova is hánytál.
@Blogger Géza: hiába ismételgeted ugyanazt a hazugságot. a bolgárok, románok, észtek, stb nem az unióval kereskednek?
Elmesélem, hogy megy ma egy versenytárgyalás . Van egy munka, meg egy azt évek óta hiba nélkül teljesítő cég . Na és az egykor állami, ma magáncég, ahol "minden, ami kell". Üzletkötő nem nagyon korrekt, ez kiderült már más,kiszervezett" munkából."Régi motoros", sőt, a család még egy fővel képviselteti magát . Kiír egy licitet egy olyan munkára, ami évek óta hiba nélkül, jó áron működik. De persze "Bélánk" fantáziáját megmozgatja, hogy ezen akár kaszálhat . ÉS TÉNYLEG !!!!A beadott árajánlatot megnézi, a haverja picit aláígér, és kezdődhet a MÓKA !!! Elvállal fűnyírást az EGÉSZ ORSZÁGBAN, gyakorlatilag hozzáértés, munkások, és eszközök nélkül, és ahogy illik, bele is zuhan . Ilyenkor jön jól a testvér, aki még ott dolgozik( jut is eszembe, szar munkája miatt hősünket kihajították, de utolsó vergődéseként a szerződést még keresztülverte). A meg nem csinált munkát a volt kollégák kollegalitásból összehazudják, és ezzel új kategóriát teremtenek !!! Nem lett kész, de legalább olcsó !!! Na innen kezdve ez az etalon, egészen addig, amíg valaki a PAPÍRON LÉTEZŐ eredmények mögé néz . DE EZ NEM FORDULHAT ELŐ !!!!
@♔batyu♔: Az a baj Batyu, hogy a te definíciód szerint kb. 6 millió liberális van Magyarországon. Ugyanis te mindenkit annak hívsz, aki nem Fideszes (vagy minimum Jobbikos)
@kronosz6:
Ez is @kronosz véleménye.
"Ez teljesen így van. A legszebb és legjobb nő mellett is izgalmasabb egy új. Milyen a puncija, hogy reagál az izgatásra, hogy élvez... Ez izgat minden férfit.
Röhögni szoktam az olyan szövegen, hogy a szép felesége mellett miért kell neki a kolléganője, aki csúnyább. Csak, mert más, mert jó érezni, hogy hajlandó az is lefeküdni velem."
Én pedig azon röhögnék, ha egy liberális megdugná a feleségét.
@balage_81 reloaded: Miféle hazugságot? Ezt írtam: " Amúgy meg nem nagy kunszt találni mindig egy országot, amelyik egy mutatóban épp jobban áll Magyarországnál, erre bárki bármikor képes. " Most ezt bebizonyítottad. És?
@Blogger Géza: a hazugság a válságra való hivatkozás. de itt van neked az újabb cukorka:

"Bár ilyen helyzetben – látszólag – céget vásárolni lenne érdemes, a MAZARS mégsem lát növekvő tendenciát az itthoni tranzakciós piacon és a régióban Magyarországot, Csehország, Lengyelország és Románia is megelőzi tranzakciók tekintetében. Benedek szerint ennek több oka is lehet: például a szabályozási környezet kockázatai miatt a külföldi befektetők óvatosabbak, illetve a korábbi cégértékekből kiinduló tulajdonosok számára sem könnyű megbékélni az alacsonyabb tranzakciós árakkal."

ha nincs a merci-gyár, még itt sem tartunk a gdp-vel egyébként.
@balage_81 reloaded: Miért lenne már egy valós tény megemlítése hazugság??? Hazugság az, amit te mondtál, hogy Gyurcsány nem vitte be recesszióba a magyar gazdaságot, holott ő vitt be a 20 év óta legmélyebb recesszióba.... :(

Sőt, ha Németországban nem lenne Mercedes, Németország is rosszabbul állna! Nohát! Senki nem csinál ilyen hülyeségeket, hogy egyes országokból önkényesen levon egyes iparágakat vagy üzemeket, és azt mondja, anélkül sokkal rosszabb lenne! Mi ennek az értelme? Semmi.
@Blogger Géza: egyszer majd biztos megértem, miért játszod a hülyét minden fórumon. most még sajnos tényleg nem érem fel ésszel. addig marad, hogy a szádba rágom (fölöslegesen). szóval azért hazugság, mert nem az eurozóna válsága okozta az itthoni recessziót. a hitelezés visszaesése, a beruházások leállása, sok oka lehetett, speciel az ipar normálisan termelt az eu-s piacokra. és pont ezért kell azokat az országokat nézni, amik növekedtek. érdekes érvelés, hogy válságban az eu, haldokolnak a piacok, de azért mégis akad több ország, amik remekül tudnak növekedni és pont azokból a piacokból élnek. nem úgy 2009-ben, amikor konkrétan egyből a pénzügyi krízis után voltunk. az persze gyurcsány hibája szerinted, ő vitte recesszióba a gazdaságot. csodálom, hogy nem köp le a billentyűzeted.
@Blogger Géza: egyébként meg itt van, lássa az egész fórum, micsoda aljas csúsztatásokra vagy képes. tessék, eu-országok gdp adatai évekre visszamenőleg

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00115

a németek 5,1%-ot zuhantak 2009-ben. és gyurcsán hibája..

2012-ben nőttek 0,7%-ot. nálunk meg recesszió. de nézzük tovább, 2012, ismét:

bolgár 0,8
észt 3,9
írország 0,2
lettország 5
litvánia 3,7
lengyelország 1,9
románia 0,7
szlovákia 1,8

ugyanezek 2009-ben

bolgár -5,5%
észt -14,1%
írország -6,4%
lettország -17,7%
litvánia -14,8%
lengyelország 1,6
románia -6,6%
szlovákia -4,9%

világosan látható, hogy mi a 2009-es világválság, és mi az, amikor egy fideszes azt HAZUDJA, hogy mekkora válság volt itt 2012-ben.

a faszt gézuka. ti okoztátok.
@balage_81 reloaded: Akkor elmondom, miért kerültünk rövid időre recesszióba (vannak európai országok, ahol 2-3 éves recesszió volt/van) 2012-ben. Jól figyelj:

A 2012-es valóban ritka pocsék év volt, amit kb. 4 tényező tett azzá: kiújult eurózónás recesszió, kedvezőtlen időjárás, az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma, és Simor balfaszszága.

A beruházási ráta 2012-ben kb ugyanannyi volt mint 2011-ben vagy 2013-ben, ebben nagy változás nincs, hülyeség, amit írtál.

Ugyanúgy hülyeség az iparra vonatkozó megjegyzésed, 2012-ben visszaesett az ipari termelés pont az EU-s exportlelehetőségek beszűkülése miatt.

MINDIG van másik ország, ami egy szempontból jobb. Pl. Lengyelországban adott évben jobb lehetett a GDP változása. Mondjuk mert több stadiont építettek. És mert folytatták az eladósítást, amiből ideiglenesen fel lehet pumpálni a GDP-t. Ők ott tartanak eladósodásban, ahol mi az első Fidesz-kormány idejének végén, még bőven 60% alatt. Szerencsések. Náluk nem volt 8 év MSZP-SZDSZ, meg egyáltalán, az utódpárt sehol sincs, nem kaptak osztogató D-209-et, mindent elkúró Gyurcsányt és Nemértünkhozzá Bajnait. Ez van.
@Blogger Géza: de mi szerencsére nem növeltük az adósságot ugye géza? és egy újabb, pofátlan hazugság: hát persze hogy nem. mi elégettünk 3 ezer milliárd forintot a megtakarításokból. biztos csak véletlenül hallgattad ezt el, hogy ezt a szar eredményt úgy sikerült elérni, hogy 3 ezer milliárdot elbasztatok. na ez a gdp-arányos adósság 10%-a. plusz a különadók. csak egy guglizás, hamecz, chikán, kupa, minden normális közgazdász világosan leírja, hol basztátok el. ja igen, ők árulók mind, ne is mondd.

megint egy gugli, és ilyenek jönnek ki:

www.ecf.hu/hu/newsletter/20120731_1834.htm/1

"A közép-kelet-európai régió beruházási rátáitól már 4,5%-al maradunk el, de az eurózóna átlagától is 2,5%-os elmaradást mutatunk. Magyarországon a 16,5% körüli igen alacsony beruházási ráta ellenére továbbra is esik a beruházások mértéke és az is feltűnő, hogy a térségben éves szinten egyedül nálunk csökkennek a beruházások."

hazudj még, gyere, írd le százszor simor nevét is, őt is be kell sározni, hajrá, hajrá!
@Blogger Géza: ja és ez is. nehogy kimaradjon, te véletlenül elfelejted mindig az ilyeneket:

www.portfolio.hu/gazdasag/recesszio_magyarorszagon_az_ipar_szenved_a_beruhazasok_eltunnek.180820.html

"Továbbra is igen gyászos a beruházási kép: az utolsó negyedévben még gyorsult is a visszaesés, ezzel újabb mélypontra esett a beruházási ráta Magyarországon. "
@balage_81 reloaded: Mi volt itt a hazugság? Ha magas a kamatláb, csökken a beruházási kedv, ez elég logikus, Simor pedig indokolatlanul magasan tartotta a kamatlábakat - meg is lett az eredménye. :( Az új MNB-s vezetés által bevezetett növekedési hitelprogram igazi fordulatot jelent.
@Blogger Géza: mi is vágta haza a banki hitelezést? nem a különadók egész véletlenül? már megint hazudsz és ferdítesz? a 3 ezer milliárd mire ment el?
@balage_81 reloaded: Nem. Ha egy bank kevesebbet hitelez, még kevesebb esélye van kitermelni a különadót (amely nem nő a hitelkihelyezései miatt - emiatt is okos adónem). Csak a hülyék szopják be, hogy emiatt kevesebbet akarna hitelezni egy bank. :) Csak hogy te is megértsd: Ez kb olyan, mintha én megnövelem a villanyszámlád értékét, és te meg ezután azt mondod, hogy nincs kedved dolgozni. :) Valójában sokkal jobban rá lennél szorulva...

Amúgy nagyon vicces, hogy a buktáid után mindig próbálsz valami újat (és ide nem tartózót) bedobni: ) Kérdezzél mér rá a nem létező Orbán-szőlőkre meg Orbán-bányákra is :)
@Blogger Géza: jó, akkor úgy veszem, hogy sem a 3 ezer milliárddal, sem a 2012-es recesszióval nem óhajtasz alaposabban elszámolni. ráfogod simorra meg a külső körülményekre és ez neked elég. ehhez képest ott vannak a számok, amik világosan mutatják, mennyire kellett volna az unió válsága miatt nekünk ekkorát zuhanni. számokkal ne bajlódj.
@Blogger Géza: persze, a különadóknak semmi jelentőségük.

"Érdemes megemlíteni még, hogy a válságadókkal, rezsicsökkentéssel sújtott energetikai szektor beruházási fékje továbbra is erős (-24,8 százalék éves szinten), ahogyan a távközlés, kommunikáció területén is hasonló a helyzet (-29,4 százalék). A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene is 8,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az összkép tehát vegyes. A fő szám szintjén kellemesnek mondható eredmény érkezett, ám y beruházások rövid bázison nézve stagnálnak, ráadásul ezt a teljesítményt egyre inkább az állami fejlesztések, megrendelések eredményeképpen tudja tartani a nemzetgazdaság.

A feldolgozóipar előző negyedéves sokkszerű visszaesése után újra stagnálás közeli állapot figyelhető meg. Az egyes szektorokat célzottan sújtó extra terhek kapcsán az aggodalmak beigazolódni látszanak: tartósan alacsonyabb fejlesztési aktivitás mutatkozik ezeken a területeken. Konjunkturális szempontból a feldolgozóipar megindulása jelenthetné majd a jó hírt, a hosszú távú növekedési kilátásokat pedig a magánszektor teljes élénkülése javíthatja - enélkül ugyanis aligha emelkedik tartósan és érdemben a régió kirívóan legalacsonyabb beruházási rátája."

index.hu/gazdasag/2013/08/30/felhuzta_az_allam_a_beruhazasokat/

és még így is az állam húzta fel a beruházásokat, vagyis csal ez is.
@Blogger Géza: számolom majd ezentúl, mennyi idő kell ahhoz, hogy téged megcáfoljalak.

"„Már érezteti negatív hatását a bankadó a mikro- és kisvállalkozások hitelezése terén; a hitelezési affinitás csökken, a pénzintézetek jobban megnézik, kik lesznek az adósaik” – fejtette ki a minap Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Duna Televízió egyik reggeli műsorában."

hvg.hu/kkv/20110503_vallalkozas_hitel_kulonado

" A vállalkozó úgy véli, a piaci szereplők számára a legrosszabb a bizonytalanság; a pénzügyi szektornak és a vállalkozóknak is biztosan tudniuk kellene, mikor vezeti ki a kormány a különadókat. "

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentése a pénzügyi stabilitásról egyértelműen leszögezi: a jelentős részben a különadó miatt gyengülő bankszektori tőkehelyzet következtében máris tovább szigorodtak a hitelezés feltételei. A jegybank korábbi várakozásainktól eltérően mind a vállalati, mind pedig a háztartási szegmensben számottevően visszaesett a hitelezés"

és lám. recesszió 2012-ben.

géza, azt hiszem köszönettel tartozom, amiért ilyen önkéntes alapon égeted szarrá magad. szóval köszi!
ugyaninnen:

"A vállalkozói kör hitelállományának csökkenése a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint már a tavalyi utolsó és az idei első két hónap viszonylatában tetten érhető. Míg 2010 novemberében a részvénytársasági formában működő hitelintézetek teljes nettó vállalkozói hitelállománya még megközelítette a 6150 milliárd forintot, addig ugyanez a tétel decemberben már csak 6008, 2011. januárban 5864, februárban pedig alig valamivel több mint 5800 milliárd forintra rúgott. (A gazdasági növekedés megindulása ellenére 2010-ben a vállalkozói hitelek állománya tovább mérséklődött, a csökkenés mértéke megközelítette a 6 százalékot.)

A hazai bankrendszer vállalati hitelállományának jelentős csökkenése a mértékét tekintve a balti országokéval mutat hasonlóságot. A hitelezés fellendülése már 2010 első-második negyedévétől számos régiós országban megkezdődött. A Magyarországinál nagyobb mértékben csak Lettországban és Litvániában épült le a bankszektor vállalkozókat finanszírozó aktivitása.

A jegybanki jelentés szerint a rövid lejáratú források visszaesése hitelkínálati korlátokra utal. A belföldi hitelek állományváltozása jellemzően a devizahiteleket érintette, míg a csökkenés kétharmad része a hosszú lejáratú hitelekhez kapcsolódott. A hosszú lejáratú hitelek visszaesését döntően a vállalatok csökkenő beruházási aktivitása magyarázza. Ugyanakkor meglepő, hogy a rövid lejáratú hitelek állománya is zsugorodik. Ezen hitelek jellemzően forgóeszközöket finanszíroznak és a termelési ciklusokat szorosabban követik. A rövid lejáratú hitelek visszaesése tehát hitelkínálati korlátok jelenlétére utal."

szopol géza, szopol erőteljesen. fincsi? igyekszem nem durva lenni, nehogy elmenjen tőle a kedved.
@balage_81 reloaded: Nagyon ügyesen hazudsz, de én egy szót nem szóltam az energetikai szektorról. :)
@balage_81 reloaded: Miért kéne nekem bármiféle 3000 milliárddal elszámolni? Tanulmányozd az Adósságcsökkentő Alap, a költségvetés, zárszámadás nyilvános adatait, ha valamit nem értesz.
@balage_81 reloaded: Dehogy is, ezzel megerősítettél. :) Mondtam, hogy ezeket a hülyék szopják be, és íme! :) A banki különadó egyáltalán nem csökkent, mégis felfut a hitelezés 2013-2014-ben.
@Blogger Géza: arról nem is kell, mert a téma az, hogy a kormány gazdaságpolitikája miatt csökkennek a beruházások és erre az energetika kitűnő példa az idei évre. a korábbiakra meg a banki különadó hatása. hát persze, hogy nem szólsz róla, még jó. ismerve a vitastílusod.

"A banki különadó egyáltalán nem csökkent, mégis felfut a hitelezés 2013-2014-ben. " - és lám, egy újabb ordas hazudozás, mert megint elhallgatod a tények másik részét. nem unod még? úgyis meg leszel cáfolva baszod. felfut, de kizárólag a nyüves mnb-hitelprogram miatt, tehát a bankok külön kapnak rá forrást. ez hol volt 2012-ben? ez hol cáfolja, ha nem inkább erősíti az általam elmondottakat?
@Blogger Géza: "Mondtam, hogy ezeket a hülyék szopják be, és íme! A banki különadó egyáltalán nem csökkent, mégis felfut a hitelezés 2013-2014-ben. "

www.ingatlanbefektetes.hu/cikkek/lakashitellel-csokkentheto-lesz-a-bankado-alapja

"A devizahitelesek helyzetét segítő megállapodás a Bankszövetség és a kormány között kitér a Növekedési Paktumra is. Ebben egyebek mellett a bankadó alapját csökkentő lehetőségekről és egy olyan megállapodás megkötéséről van szó, amely rögzítené a bankok szerepvállalását a gazdasági növekedés támogatása érdekében. "

"Megegyeznek abban is, hogy minden olyan pénzügyi intézmény, amely fennálló mikro-, kis- és középvállalati hitel-állományát 2012. szeptember 30-ig növeli, az állománynövekedés forintban elszámolt ellenértékét levonhatja a 2012. évi bankadó alapjából."

vagyis: már 2011-ben azon agyaltatok, hogyan lehetne rávenni AZ ADÓ ELLENÉRE a bankokat, hogy hitelezzenek. ez mind a te igazad bizonyítja gézám, nem ám azt, hogy tök hülye vagy, véletlenül se. mondd, bajnainak dolgozol, eljátszod az ostoba, gerinctelen fideszest?
@balage_81 reloaded: Nem az adó ellenére, te buta. Hanem részben pont az adó által. :)
@balage_81 reloaded: Te engem még egyszer nem tudtál megcáfolni. :) Valójában megerősítesz, bár ezt nem mindig érted. :) De így még szórakoztatóbb! :) Amúgy tudor, ki vezette be Magyarországon a banki különadót?
@Blogger Géza: neked 50 évvel ezelőtt kellett volna élned, rákosi elvtárs propakanda-osztálya nagyszerű hasznát vette volna a "tudásodnak".
@Blogger Géza: én nem is. csak akiket idéztem, azok. meg az a pár számadat, amit hoztam.
@Blogger Géza: ismét valaki, aki téged NEM cáfol géza

"A vállalati hitelek a gazdaság jövője szempontjából azért fontosabbak, mint a lakosságiak, mivel sok esetben beruházásokat finanszíroznak, hangsúlyozza az elemző. Ebben a szegmensben szó sincs a hitelleépítés kényszeréről, ugyanakkor a hitelezés akadozása manapság a keresleti mellett kínálati korlátokkal is magyarázható, és ez óhatatlanul maga után vonja a beruházások visszaesését is.

Így míg a lakossági hitelleépítésnek „csak” a jelenlegi, a vállalati hitelszűkének emellett a jövőbeli növekedésre is hatása van. Mindez összefüggésben van a hazai bankszektor jövedelmezőségének a csökkenésével, mivel az érdemi hátrányt jelent a forrásokért folytatott versenyben. A bankok ezért a tevékenységük szűkítésével reagálnak az extra adóterhelésre, a végtörlesztési veszteségre. A vállalati hitelek viszonylag rövid futamidejűek, így azok leépítése a legegyszerűbb a bankok számára, emeli ki az elemző."

index.hu/gazdasag/2013/08/30/jo_de_akkor_nem_lesz_novekedes/
@Blogger Géza: ez se cáfol

"Bár a mértékével lehet vitatkozni, azonban hatékony eszköze lehet egy túlhitelezési időszakban a bankszektor hűtésének, a jelenlegi körülmények között viszont csökkentésével támogatható lenne a hitelezési tevékenység beindítása"

index.hu/gazdasag/2013/08/30/jo_de_akkor_nem_lesz_novekedes/

hát igen géza, te annyira megcáfolhatatlan vagy, hogy matolcsy mellett volna a helyed. na, mennyit fizet szigetvári hogy lejárasd a fideszes internetezőket?
@balage_81 reloaded: :D Ez már tényleg szánalom a köbön! Képes vagy 1 percen belül kétszer betenni ugyanazt az írást, amit egy BANKOS írt? Majd azt várod tőle, hogy örüljön a különadónak??? Áruld el, te hány éves vagy? Nyugtass meg, hogy 18 alatt!
@Blogger Géza: jó rendben, egy utolsó rúgás a hülye fejedbe, aztán kész.

www.hirado.hu/Hirek/2012/06/05/14/Chikan_Magyarorszag_a_lassu_lecsuszas_allapotaba_kerult.aspx

"ecessziós spirálba került Magyarország, idén biztosan nem lesz növekedés, a jövő év pedig bizonytalan - mondta Kupa Mihály, aki szerint talán még nagyobb baj, hogy lefagyott a pénzügyi közvetítői rendszer. Az Antall-kormány pénzügyminisztere a jelenlegi kormány kiszámíthatatlan pénzügyi politikáját kritizálta, sürgetve a bankadó azonnali megszüntetését. "

biztos matolcsyt kéne kérdezni, bazmeg, te vagy a fideszesek legundorítóbbja, pedig erős a verseny. a hivatásos pornó is érdekel, vagy önkéntes szopógép vagy géza?
@balage_81 reloaded: Mondom, két csoport van, aki feltétel nélkül beszopja a pénzügyi szektor jajveszékelését (szánalmas módon másfél évvel ezelőtti idézetekkel operálva), és aki gondolkodik. :) Döntsd el, melyikbe tartozol. :) Ja, és azóta sem válaszoltál ara, ki is vezette be a bankadót... :)
@Blogger Géza: szerintem is kétféle csoport van. az egyik nem beszél mellé, a másik folyamatosan csak arra reagál, ami neki tetszik. igen, gyurcsány vezette be. és nem esett vissza miatta a hitelezés. azért is kell 1,5 évvel ezelőtti idézetekkel jönni, mert 2012-ről kezdtünk el beszélni. és kupa is idézve lett. plusz visszaesett a hitelezés, ez tény. na ennyit érnek a te szellemi képességeid.
@Blogger Géza: egy kormányzati nyilatkozat, ami megint biztosan nem neked mond ellent

ado.hu/rovatok/ado/lemondanak-a-bankado-egy-reszerol

"A hitelezés beindítása érdekében adókedvezményeket adna a kormány – nyilatkozta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a portfolio.hu-nak."

na akkor már csak arra válaszolj, ha nem a bankadó miatt csökkent a hitelezés, akkor miért akarnak pont az adóból csökkenteni, hogy mégis hitelezzenek a bankok? ne pofázz mellé, ahogy mindig, csak szépen válaszolj, hátha jót röhögünk még rajtad, akik a fórumon maradtunk:)
süti beállítások módosítása