Propaganda-újságírás az ukrán-krími válságról

2014.03.11. 07:00 Döry L.

propaganda.jpg

Ki a májer?

A ruszki? Na ő biztos nem, teszi föl és válaszolja is meg a kérdést Rajcsányi az ukrán válság kapcsán. Ahelyett, hogy megkérdezné, kik azok a májerek a magyar véleményipari műveknél (vö.:sajtó), akik az ukrán válságot egy hetvenéves republikánus szenátor oroszgyűlöletével és egy húszéves norvég emberijogi aktivista butaságával/képmutatásával egyszerre közvetítik le.

Jó, az is igaz, hogy a nyugati világban nagy keletje volt egy, az iraki megszálláshoz hasonlóan a tényektől elrugaszkodott, egyoldalú sajtókampánynak. A magyar médiamunkás ebben nem bátor kivétel, hanem gyáva konformista volt.

A Fent és Lent az ukrán válságról: Második Krími Háború? // Mi is az a Krím? // Fájdalmas másnapok Ukrajna előtt // Ukrajna - a hidegháború újrakezdődött! // Az oroszkérdés végső megoldása // Kijevben nem a Jó és a Gonosz küzdelme zajlik

De mi a franc volt Ukrajnában?

Hagyjuk már ezt az álnaiv, képmutató picsogást. Ukrajnában nem a demokrácia forradalma hullott alá az égből, hanem versengő hatalmak ütköztek össze a helyi társadalomban lévő törésvonalak közvetítésével – egy új hidegháborúban. Egy zömmel amerikai kezdeményezésű és a forgatókönyvüket követő krízis a ruszkik sakkfigurája ellen. Nem kell meglepődni az USA szövetségesein sem. Ha Szíriában elfogadható volt régi barátaikkal, az iszlamistákkal destabilizálni, Ukrajnában éppen úgy megtette a Pravi Szektor.

Aki meg nem képmutató, hanem tényleg olyan hülye, hogy elhiszi, hogy amit a Maidanon „látott”, az maga az esemény, nem pedig csak egy szakasza a felszíni mozgásoknak, amely alatt jó volna pillantásokat vetni az orosz-amerikai kapcsolatok legalább elmúlt két évére, az könyörgöm, ne foglalkozzon politikával, vagy politikai újságírással.

Attól, hogy ezt leírtuk, jófej lesz-e a Janukovics? Természetesen nem, egy kalap f... marad, mint volt. Jófej lesz-e a Putyin, attól, hogy leírtuk, milyen színvonalon hazudoznak Oroszország ellenségei? Nem, ugyanolyan sunyi spíler marad ő is.

Miután az USA feltörte a régió status quo-ját, az új hidegháború, új vasfüggönye Moszkva kapui alatt húzódik majd, kettévágva a szláv nyelvi-történelmi blokkot. Ez a szereplők jó szándékától függetlenül azt jelenti, hogy a következő évtizedekre robbanásveszélyes helyzet alakul ki.

Ehhez képest nálunk mi megy a sajtó java részében?

Primitív propaganda

Csak egy példa az egyszerre ostobán tájékozatlan és jófejkedő propagandára a 444!!! től:

16:20 Ha 1956-ban lett volna Twitter, Instagram és szelfi, a Pravda valahogy így közvetítette volna a budapestiek és az orosz csapatok találkozását:

444.png

Hát az anyád! Ez akkor párhuzam, ha ’56-ban Budapesten 58%-ban oroszok laknak! Azok az oroszok ott a Krímben ugyanis vígan ölelgethetik a nekik szimpi katonabácsit.

Másik kedvencem szintén tőlük:

„Példa az ukrán forradalom Oroszországnak”, írják egy nagy tudós (mer’ a Harvardra jár, érted!) nyomán. A hivatkozott szöveg szerint az ukrán események demokratizálhatónak mutatják meg a szláv tömböt. És ettől fél a Putyin. Hát, ettől én is rettegnék. Amúgy Ukrajna példának példa, csak nem a demokrácia miatt. Senkinek ne legyen illúziója, egy amerikaiak dominálta Ukrajna pont annyira lesz demokratikus, mint Jelcin Oroszországa, vagy Pakisztán, meg Szaúd-Arábia. Az USA legcukibb szövetségeseiről egy lista itt.

Ukrajna arra példa, hogyan kell világméretű sajtókampányt szervezni, forradalmárokkal elvégeztetni egy puccsot, bizonytalan megbízatású orvlövészekkel operálni.

 

 

Még, jó, hogy amikor elszabadultak az események, mértéktartással csak annyit írtunk le, hogy:

itt sem lehetséges kellő biztonsággal megállapítani, hogy a nyugat által támogatott sokarcú (náci/liberális/kerdem) ellenzék robbantotta-e ki az erőszakot, vagy az orosz-szövetséges kormány fegyveres szervei tették ugyanezt. Azt sem tudhatjuk, hogy az erőszak direkt alkalmazásában bíztak, vagy provokációs céllal használták azt.

A Paet-Ashton telefonbeszélgetés érdeme egyébként nem is a pletykák az ezerfelé megosztott Maidanon, arról, hogy kik az orvlövészek hanem, hogy a Maidan nem támogatja a rovott múltú ellenzék (Tyimosenyko) hatalomba visszakerülését. Eközben ez a maffia-ellenzék jelenthetné a stabilitást mind a nyugat mind Oroszország számára is. A legpéldaszerűbb az a káosz, amit összekavartak ezek a mai Kissingerek: A Maidanról hatalomba emelt ukrán ellenzék egyik felét maga a Maidan utálja, a másik fele fasiszta.

Putyinnak tehát ezért példa az ukrán eset: a CIA ezt az orra előtt csinálta meg. Ha valamitől fél, akkor ettől, és nem a demokráciától…

Giccs, giccs és giccs

És még millió csúsztatás, elfogultság, sugalmazás minden nap, minden leírt sorban. Plusz az elviselhetetlen szentimentalizmus, amellyel „hősöket” találnak (az ukrán önkéntes csaj, fegyvertelenül az oroszok ellen masírozó ukrán katonák, és most sorozatban a Russia Today újságírói,).

Akik ezt a sok giccses butaságot nekünk eladják, azok végül is újságírók, ebben a szakmában dolgoznak. Pontosan tudniuk kéne, hogy ez egy mesterségbeli fogás, hogy valamiből olyan sztorit vujity tvrtkózzanak elő, amit megkönnyez a néni a tévé előtt. Vagy ha nem is tudják pontosan, legalább látták A farok csóválja című filmet? Meddig van pofájuk ilyen színvonalú propagandát gyártani?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr345846604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, így van.

A nyugat kihasználta pár ukrán oligarcha elégedetlenségét, s arra számított, Oroszország passzolni fog. Hát, nem passzolt, ráadásul közben fél Ukrajna fellázadt a puccsisták ellen.

therearenosunglasses.files.wordpress.com/2014/03/cartoon-44.jpg
"Csúsztatás, elfogultság, sugalmazás" az mondjuk ebben a posztban is bőven akad, te pedig még mindig a Fent és lent leggázabb szerzője vagy.
Bocs, de ezzel remekül beálltatok az ekézett propaganda-cikkek sorába.
Látom megvolt az ideológia fejtágítás a központban...
hihetetlenek vagytok kedves kommentelők, de komolyan.

a poszt írója annyit írt, hogy ne szopjuk be feltétlen a nyugati média propagandáját az ukrán eseményekkel kapcsolatban, mert az jóval bonyolultabb mint a jó/rossz vagy a szabadságharcos/elnyomó ellentétpárok.

Ukrajna a nemzetközi nagypolitika csatatere, ahol az oroszok és (nyugati oldalról főként) az amerikaiak feszülnek egymásnak, ennek megfelelően direkt vagy indirekt módon, de ők mozgatják a szálakat. az egészben pedig a legundorítóbb, hogy a mezítlábas forradalmár hátán teszik mindezt, miközben az ukrán nép fogja az egészet a végén megszívni.
Mintha nem lenne pár példa az ilyen politikai harcokra:
-Spanyol polgárháború
-vietnám
-krími háború
-észak-dél Korea

mindegyik esetben az épp érdekelt szuperhatalmak csaptak össze.
jó tudni hogy a poszter úr okosabb mindenkinél.
@maxval a gondolkodó birca: "fél Ukrajna fellázadt a puccsisták ellen" A rengeteg valóságtól totálisan elrugaszkodott kommentjeidet egyszerűen nem tudom hova tenni. Feltűnési viszketegséged van vagy tényleg ilyen hülye vagy?
A nyugati sajtóban, a demokrácia megtestesítőjében, nem objektív vélemények is megjelenhetnek a Krími válsággal kapcsolatban?

Sic Transit Gloria Mundi

(Aki nem az MSZP-re szavaz az Orbánbirka - Putyin segnyaló)
444.hu/2014/03/11/felgyujtottak-a-vereckei-honfoglalasi-emlekmuvet/
Az egyikük Putyin volt, a másikuk tökre Gitler. Így akarják tökre bedönteni az euromajdani molotovkoktél-demokráciát. Tök tisztán láttuk a videón, hogy ők azok, minket nem lehet ám becsapni. A nyugatiak is ilyen tök tisztánlátók, mint mi, és gyorsan intézkednek is az elnyomott magyar nemzeti kisebbség érdekében, és lecsapnak a Putyin-Gitler duóra, mert munkásököl vasököl, odaüt, ahova köll. Putyinnak tök hamarosan az arcára fagyhat a botoksz!!444! Háhá, azt hitte a kis butus, hogy a nyugat éberségét kijátszhatja, és elhitetheti velük, hogy ezt ukrán soviniszták tették, de nem!!44! Mi tudjuk ám, hogy ilyesmire csak Gitler és a bajuszos Putyin képes!!444! Mellesleg Szlavisztikát tanultam az egyetemen, nagy Sz-szel.
"A legpéldaszerűbb az a káosz, amit összekavartak ezek a mai Kissingerek:"

Már meg ne haragudj, de ez rettentően sértő az öregre nézve.

Ukrajnával kapcsolatban talán az egész nyugati világból messze ő nyilatkozott a legnormálisabban.

Már február elején(!!!) felhívta rá a figyelmet, hogy Obamáéknak komolyabban kellene venniük az ukrán válságot.

bekialtas.blog.hu/2014/02/06/ukrajna_kissinger_az_amerikai_magatartast_biralja

Eredetiben (videó):

www.youtube.com/watch?v=oo3f9qBGXLY

Pár napja is egy teljesen reális értékelést, (nem mellesleg egy lehetséges megoldást) mondott:

www.oroszvilag.hu/?t1=sajtoszemle&hid=4758

Eredeti:

www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

Igazság szerint az a véleményem, hogy az öregnek még 90 évesen is több esze van, mint a mostani nyugati külügyi "szakembereknek" összesen.
@fidesz 6 tagkönyv: Ja, Ukrán népszámlálás. Kárpátalján 1O ezer ruszint számoltak össze. Kevesebbet mint szlovákiában.
Mivel nem mindenki kattintgat linkekre, az újabb cikkének első bekezdését bemásolom.

Tanulságos.

"Public discussion on Ukraine is all about confrontation. But do we know where we are going? In my life, I have seen four wars begun with great enthusiasm and public support, all of which we did not know how to end and from three of which we withdrew unilaterally. The test of policy is how it ends, not how it begins."
"Meddig van pofájuk ilyen színvonalú propagandát gyártani?"

Ez olyan mint amikor a cégek azon picsognak, hogy a konkurencia milyen "aljas" reklámkampányt folytat. Nincs aljas vagy elegáns kampány. Csak működő van, meg nem működő. A szirupos szentimentalizmus olyan jól harmonizál a demokráciaexport-nak nevezett nyugati hódítással, mint a mosóporreklám a pasztel színekkel. Oroszország meg hülye hogy nem megy ellene. Pár hasonló ostobácska gesztus, meg pár szirupos jól kommunikálható "spontán" történet, kép és már meg is van az ellenszer.

Addig lehet ezek operálni, amíg van olyan, aki benyalja. Márpedig egyelőre van. Ráadásul újratermelődik (vö. korai 20-as nethasználók).
@HaCS: Wow. Clara et distincta.
@grani:

Eleve benne se volt lehetséges válaszként az íveken, ha jól emlékszem.
@HaCS:
Kissinger csak egy a káosz csinálók közül, akkora hadsereggel és információs bázissal te is meg tudtad volna csinálni. Morog mert 20 éve taccsra tette a saját fajtája. Az amik felperzselt föld taktikája tovább él, most már új emberekkel, alkalmazzák is mindenkivel szemben, legyen az akár szövetséges(nem barát!!!).

A cikkhez: nem propaganda újságírás, csak színtiszta propaganda, és nemcsak ebben az ügyben. Az újságíró csak olcsó prosti, kicsi pénzért gyártja a mindennapi figyelem elterelést.
"Meddig van pofájuk ilyen színvonalú propagandát gyártani?"

Amíg jól meg lehet élni belőle!
@maxval a gondolkodó birca: nem volt. Egyéb kategóriaként lehetett beírni. Érdekes, a magyar népszámláláskor bejelölhettem magam ruszinnak. Ukrajnában élő rokonaim meg az szülőföldjükön nem.
Ritka demokratikus ország a nyugat kedvence. Madarat tolláról, embert barátjáról. A nyugat egyre lejeb csúszik.
A ruszinok mondjuk tesznek az ukránokra. Még egy megszálló. Igaz, ritka hülye egy megszálló hatalom.
@grani: Mert nem ismerik el önálló etnikumként az ukránok. Egyébként minimum félmillióan vannak, de olvastam már 700 ezret is.
"Hagyjuk már ezt az álnaiv, képmutató picsogást. Ukrajnában nem a demokrácia forradalma hullott alá az égből, hanem versengő hatalmak ütköztek össze a helyi társadalomban lévő törésvonalak közvetítésével"

Hoppácska. Csak nem ütik a zsidókat? Esetleg nem csak orosz, de USA uralmat sem akarnak? Nem akarják az IMF-et?

Most akkor lehet átállítani a ballibsiket, sokuk csak Indexet olvas és azt hiszik, ezek lánglelkű liberális forradalmárok, akik imádják a zsidókat, egyéb nemzetiségeket és alig várják az IMF hitelt és az erőforrásaikat lenyúló "külföldi" "üzletembereket".
1. A helyes átírás Timosenko, és nem Tyimosenko, mivel egy ukrán (és nem orosz) névről van szó. Ezt a magyar sajtó nagyjából már felfogta, úgyhogy akár ezzel jellemezhetem a posztíró tényleges tájékozottságát.
2. Nem kell nemzetközi összeeskövéseket kreálni, az ukrán népnek elég oka volt arra, hogy elege legyen abból, ami az országban folyt. Juia Latinyina, az Eho Moszkvi rádió kommentátora szerint ami történt, az az "ukrán polgári forradalom". (Etől még azok, akik most hatalomra kerültek, nem kell, hogy szimpatikusak legyenek.) Latinyina azt is mondta. hogy "a polgári forradalmak után Bonaparték jönnek", s szerinte az ukrán Banapartét Julia Timosenkonak hívják. Ez utóbbiban nem vagyok olyan nagyon biztos, a Majdan meglepően hidegen fogadta a börtönéből szabadult "gázhercegnőt". És persze Putyin még sok mindent megváltoztathat...
@♔bаtyu♔: Lehet, hogy hozzád hasonló antiszemita barmok is vannak az új ukrán kormányban, de az IMF-et és a Világbankot mind epedve várják -- más nem is fogja tudni kihúzni Ukrajnát a csávából. Ja, meg az amerikai segély, ami ellen janukovics, az elúzött diktátor az USA Legfelsőbb Bíróságához fordul, mert úgymond sérti az amerikai törvényeket...
@Kürtös: "hihetetlenek vagytok kedves kommentelők, de komolyan.

a poszt írója annyit írt, hogy ne szopjuk be feltétlen a nyugati média propagandáját az ukrán eseményekkel kapcsolatban, mert az jóval bonyolultabb mint a jó/rossz vagy a szabadságharcos/elnyomó ellentétpárok."

Olvasgatva a fikázó "hozzászólásokat" az az érzésem, hogy a többség fel se fogta miről szól. Alig van nyoma a 80-as években még oly eleven önálló, kritikai gondolkodásnak, átadta helyét a buta gyűlölködésnek. A "kritika" ma a másképp gondolkodókat célozza, azokat akik eltérni merészelnek a kanonizált mainstream-től. Na ehhez kell ám "bátorság"! Együtt üvölteni a farkasokkal! Úgyhogy természetesen igazad van, de ahhoz hogy megértsék kellene egy csöppnyi alázat, ja és a gondolkodás képessége. (Nem félni gondolkodni, tájékozódni ...). Cseppet sem vagyok meglepve, ez a "nyútahó generáció" már csak ilyen.
Ukrajnát gyakorlatilag felosztották a nagyhatalmak.
Mindenkinek jó ez így ahogy van. Az oroszok megkapják amit akartak. A "nyugat" pedig kap egy oroszoktól "megtisztított" Ukrajnát.
Ja, hogy az átlag ember meg szív mint a torkos borz, az se Putyint se Obamát nem érdekli...
egyetértek, mindenki hülye, csak a posztoló látja tökéletesen a dolgokat :D
@Megfigyelo: Akár igazad is lehetne, de a hölgy nem ukrán, hanem orosz...

A blog pedig teljesen rendben van.
Gratula a szerzőnek! 10/10 pontos írás!
És azt a viccet hallottátok, hogy:

Két Index-olvasó beszélget:
- Ezt olvastad? Nyakon lőttek egy 21 éves ukrán önkéntes vöröskeresztes csajszit és az meghalt...
- Neee! Tényleg meghalt?!? Ezt honnan veszed?!
- Hát kiírta a Twitterére!
@Ferkusz: Tényleg nagyon jó cikk. Lehet, egyesek ebbe is bele tudnak kötni, de ilyen átfogó, széleslátókörű cikket itt, és egyébként másutt is ritkán olvasni.
A bérnácikkal nem kell foglalkozni, ők mindenbe belekötnek, ami nem náci. Az értelmes gondolatmenetet meg külön rühellik, biztos utasították őket, ami az Orbáni logikánál magasabb szintű, azt ekézni kell.
mindenhol ürgebőrbe varrt nyugati ügynököket vizionálni legalább annyira szűklátókörűségre vall, mint geopolitikától mentes alulról építkező forradalmakat
süti beállítások módosítása