Miért halt meg az MSZP?

2014.05.28. 07:00 Döry L.

img2.jpg

Azt, hogy az EP választásokon elért eredmény az MSZP végét jelentheti, sokan, sokféleképpen tárgyalják. Ennek egy része persze a kormánypárti vagy bajnaista és gyurcsányista sajtó vágykivetülése. Mindemellett azonban sok jel utal arra, hogy súlyos - és immár saját maga számára is nyilvánvaló - vereség érte az MSZP-t.

A hárompárti ellenzéki blokkra szavazók köre áprilishoz képest értelemszerűen nem bővült. A jelentősen torzító alacsony részvétel mellett viszont az ugyanazon szavazói tömegért versengő politikai vetélytársai közül a DK beérte az MSZP-t, az Együtt pedig stabilizálta magát.

A hosszan tartó hanyatlás mellett mit tükröz az MSZP mostani eredménye? A karizmatikusabb Gyurcsány, a yolobb Bajnai, az MSZP szervezetének leépülése, a rendpárti fordulat, vagy éppen annak az elégtelensége, a baloldali fordulat, vagy annak határozatlansága, esetleg a krónikus gondolatnélküliség a döntő ok? Miért érte a két riválist kevésbé a szavazók haragja az áprilisi kudarcért?

Mindezek jogos kérdések. Azonban az MSZP-t mint „műfajt” leváltó folyamatok nem ezen a szinten mentek végbe. Az egykori MSZP a rendszerváltás utáni világrendnek, az itt létrejött kapitalizmusnak és az állampárt technokráciájából alakult burzsoáziának a pártja volt.

Az MSZP aranykora a rendszerváltást követően a nyugati kapitalizmus munkamegosztásába való újabb és mélyebb betagolással esett egybe és maga az MSZP, annak a helyi politikai rendjét jelenítette meg. Ennek a rendnek a hazai- és globális uralkodó osztályának képviseletét látta el az egykori MSZP-SZDSZ koalíció.

Csakhogy időközben ez a nemzetközi környezet megváltozik, valamint - ahogyan az egynémely egykori gyarmaton is megesett mára komprádor elit mellett felnő egy helyi tulajdonosi réteg, amely a hazai felhalmozásban érdekelt és szembefordul a régi burzsoáziával. Sőt, ha alkalma nyílik rá - megdönti annak politikai rendjét. Ennek a trendnek a pártja a Fidesz.

Ahogyan írtuk:

Míg az elmúlt két évtizedben a lokális burzsoázia fő funkciója a világrendszerbe való becsatoltság biztosítása volt - a nemzetközi rend ezért biztosított számára előnyöket - és ehhez használta fel az államot, időközben érdekei megváltoznak, relatív súlya megnő, új szereplőkkel bővül ki és itt helyben újraformálódik egy „nemzeti burzsoáziává”. A nemzetközi tőkésekkel szemben az új hazai burzsoázia már riválisként lép föl. Már nem annak a fenntartásában érdekelt, hogy a beérkező tőke által megtermelt haszon kimenjen az országból, hanem szeretné a haszon és a termelési eszközök neki kedvezőbb elosztását, a belső tőkefelhalmozás lehetőségét. A 2010-es évekre a hazai burzsoázia olyan erős lesz, hogy a nemzetközi tőkével szemben már nyíltan újra-pozicionálni kívánhatja magát – erre az igényre jön létre az orbáni állam. De látni kell, hogy az orbáni szabadságharc csak a nemzeti burzsoázia szempontjából emancipációs. Valójában a tőkésrendszer által fenntartott hatalmas nincstelen tömeget ugyanúgy, sőt helyenként még brutálisabban is (ki)használja, mint a nemzetközi tőke.

Az egykori hazai komprádor uralkodó osztályt a nemzetközi folyamatok és a Fidesz eljelentéktelenítette, így a politikai feladat, amelyet az MSZP régebben ellátott, már világtörténelmileg sem aktuális.

DeadHorse160908_450x257.jpg

Ráadásul az MSZP szerencsétlenségére a nemzetközi tőke és annak helyi uralkodó osztálya nemcsak visszaszorult, de a maradéka egyenesen úgy látja, hogy érdekeit jobban képviselheti (kisebb részben a kormánypárt) vagy Gyurcsány és Bajnai formációi, mint a kétségbeesésében szavakban ’baloldali fordulattal” sikertelenül kacérkodó MSZP.

Ennek csupán jele az, ahogyan a párt nagy fájdalmára és értetlensége mellett - a "baloldali sajtó" látványosan elfordul tőle. És csak jele volt az a kulturálisnak tűnő vita, amelyben egyes MSZP-sek indulatai voltak láthatóak a fővárosi zsidó értelmiséggel szemben.

Valójában nem a sajtó és nem az értelmiség fordított hátat először, hanem a legyengült régi tőkésosztály maradéka.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr586220399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MSZP lekéste a nimbuszt 2014.05.28. 14:29:34

A Fidesz vasárnapi eredménye nekem meglepetés volt, mert győzteshez húzás ide vagy oda, egy nagy párt szavazóinak részvétele egy ilyen választáson korántsem mondható biztosra. A Fidesz-szavazók fegyelmezettsége dicséretes, jó részük valóban szeretheti ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az MSZP végének oka röviden az, hogy jobboldali szocdem, sőt szoclib párt. Márpedig az emberek baloldali pártot akarnak.
Tök érdekes, hogy lényegében Döry más szavakkal, de ugyanazt mondja az MSZP-ről és nagyvilágról, mint mondjuk Bogár László, ehhez képest mind mondjuk Döryt vagy ezt a blogot, mind pedig az MSZP-t baloldalinak mondják, Bogárt meg jobboldalinak. Vajon van-e még értelme ezeknek a címkéknek?
Az MSZP sorsát az okozta, hogy a fiatalabb
szoci nemzedék nem gondolatokkal, hanem
politikai sémákkal született, s nem tudnak kivergődni ebből a helyzetből....
Szerintem az MSZP esete egyszerűbb. Örökölt az MSZMP-től egy igen nagy tagságot, ingatlanvagyont, kapcsolatrendszert, és rutinos vezetőket - főleg Hornt. Ez a lendület egy darabig vitte előre, de igazából ez csak holt lendület volt, tehát nem mint egy célra tartó, gyorsuló rakétáé, hanem mint egy labdáé, ami elrúgva egy darabig gurul, de igazából nem tart sehova, nem a jövő fele megy, hanem a múltban kapott lökettől elfele. Mert valójában értelme, jövője, célja egy ilyen utódpártnak sohasem volt - csak kapott a fent említett örökséggel egy igen erős kezdőrúgást.
"Valójában a tőkésrendszer által fenntartott hatalmas nincstelen tömeget ugyanúgy, sőt helyenként még brutálisabban is (ki)használja, mint a nemzetközi tőke."

Bocs, de ez marhaság. A helyzet ennél rosszabb - az átlagos magyar munkásra egyszerűen nincs szükség, már ki sem akarják zsákmányolni kvázi. Nincs rá szükség, mert gyakorlatilag Ázsia mindent le tud gyártani, amire a világnak szüksége van.

Nem veszitek észre, hogy ettől van annyira szorult helyzetben a magyar és európai munkás? Egészen addig, amíg a munkájára szükség volt, követelhetett, sztrájkolhatott, voltak lehetőségei. Volt mire alkudnia. Ma egyszerűen nincs rá szükség - csak vevőként van, termelőként nincs.

Gyakorlatilag ahogy a nemzetközi tőke globalizálódott és mobilis lett, a munkások és gyakorlatilag azt is mondhatjuk, hogy a kormányok, államok minden alkupozíciójukat elveszítették, mert ha nem úgy történik minden, ahogy azok akarják, akkor egyszerűen elmennek máshova, Ázsiába.

Innen kezdve egy dolgot lehetne csinálni, gyakorlatilag brutális EU szintű védővámokat. Olyan brutálisakat, hogy megérje Magyarországon, de akár még Németországban is például ruhákat varrni, mert ha megéri, akkor lehet alkudozni a tőkéssel magasabb bérről, esetleg újraelosztásról, akármiről, különben teljesen lehetetlen.

Szerintem mindenki, akinek nem a legelső gondolata a védővám, nem gondolkozik egyáltalán komolyan erről a témáról: hogyan akarhatna bármilyen kormányzat bármit is elérni a tőkésnél, ha először nem hoz létre olyan viszonyokat, hogy egyáltalán kénytelen legyen az adott országban - vagy hát az EU-ban - termelni? Enélkül mire fel alkudozna vagy kényszerítene vagy mit csinálna?

Egyelőre ott vagyunk, hogy a fene se akarja a magyar vagy európai melóst kizsákmányolni: nincs rá szükség, ott az ázsiai.

Ugyanez elmondható a Fidesz közeli nemzeti tőkéről is. Lát-e bárki olyat, hogy Lázár vagy mások ezreknek adnak munkát, hogy egyáltalán lehessen kihasználásról beszélni? Bár látnánk, a munkanélküliségnél mondjuk az is jobb. Egyelőre azt látjuk, hogy a nemzeti tőkének sincs túl sok munkásra szüksége.
@Shenpen: Sőt TGM is hasonló véleménnyel van a nemzetközi pénzvilágról, és a szintén baloldali Csath Magdolna is. A magát polgári jobbernek mutató Drábikról nem is beszélve. (Aki régen ugye a Szabad Európa rádióban a globalistákat szolgálta, MOST viszont az orosz nagykövetség előtt szervez szimpátia tüntetést - az oroszoknak!) Minden napra jut vmi apró meglepetés...
Döry pengeéles elemzéséből én is csak ezzel nem értek egyet: "Valójában a tőkésrendszer által fenntartott hatalmas nincstelen tömeget ugyanúgy, sőt helyenként még brutálisabban is (ki)használja, mint a nemzetközi tőke." Ez így ebben a formában nem igaz. Pl. leállította az egészségügy privatizációját melyet gyúrcsány forszírozott a külföldi tőke nyomására. Mai napig van pl. munkanélkülieknek EÜ kártya ingyen (Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság néven kell igényelni). Van közmunka, ha nem is nagy szám. Ezek nélkül a szó fizika értelmében is megsemmisülne ez a réteg. A fidesz politikájában mindig is prioritást élvezett a középréteg megsegítése. Azt sose tagadta, Stumpf is nyíltan elmondta a Hírt tvben. Először a közép réteget kell megerősíteni, az húzza magával a többit. Ehhez jött még a (fideszes) magyar nagytőkés, (fideszes) magyar földbirtokos támogatása ez tagadhatatlan. De a multinak külföldi banknak nincs más alternatívája jelen pillanatban, csak ez. Egy romokban maradt gazdaságot örököltek. A borsodi munkanélküliek nem fognak gyárat építeni, nekik hiába utálná ki Orbán a Közgépnek szánt pénzt - vagy tévednék? Finnországban is egy hazai multi volt az alapja a jó életszínvonalnak (Nokia) (nem véletlenül bombázta szét a Microsoft meg az Apple). Döry szerint mi lenne a jó megoldás? A közmunkásokat bízzuk meg az innovációval, gyár -és bankalapítással?
Amúgy jó cikk, nem is értem mit értetlenkednek a baloldali sajtóban a meg a szegfűsöknél. Nem az az alapvető baj, hogy nem gondoskodtak az utánpótlásról, hanem hogy mindig is egy külföldről kiagyalt koncepciót teljesítettek. Ez a koncepció kifulladt, vége, új szelek fújnak. Ezek meg itt maradtak dísznek. Az msz(m)p sosem tudott mást, mint a saját struktúráját megszervezni és egy külföldi központot kiszolgálni, meg a maradékot ellopni. Soha nem volt semmiféle (saját) koncepciója az ország irányításáról, azt neki mindig más mondta meg (pl. szadeszon keresztül a Wall Street).
@Gyingizik: szerintem az a pár tucat lenyúlható elavult magyar gyár meg ilyenek túl kis falat a Wall Streetnek ahhoz, hogy ezért strómanokat tartson fenn. Ott sokkal nagyobb tételekről van szó.

Sose értettem a távirányítás-elméleteket, valahogy nem életszerűek - kis hal vagyunk mi ehhez. Nekem sokkal életszerűbb abból kiindulni, hogy a korrupt ember magától is találékony: ellopja a gyárat, majd addig házal vele külföldön, amíg valahonnan nagy nehezen leakaszt egy vevőt (aki persze többnyire csak piacot akar venni és becsukja).
@Shenpen: Kis hal - egyedül talán igaz lehet. De itt az egész régióban (Kelet-Európai volt szoc. országok) ez történt! Teljes iparágak semmisültek meg, amelyek között természetesen volt versenyképes is.: pl. élelmiszeripar. megvolt a folyamat receptje is amit a nemzetközi pénzvilág dolgozott ki: a washingtoni konszenzus, keressen rá.
@Gyingizik: rákerestem. 10 pontot találtam és abból egyik sem az, hogy káeurópa gazdaságát le kell nyúlni. Nem paranoiás kicsit azt gondolni, hogy a világ vezető közgazdászai nem segíteni akarna a szegényebb országokon, hanem mások kárára akarják a saját országukat gazdagítani? Szerintem ennyire nem romlottak. Nem logikusabb feltételezni, hogy egyszerűen csak ideológiai alapon támogatták ezt az egész neoliberális katyvaszt, mert a tankönyvek szerint jó ötletnek tűnt?

Nem tudom, lehet, hogy én vagyok naív, de én szeretnék abból kiindulni, hogy a fejlettebb országok elitje azért a mi elitünknél jóindulatúbb, jószándékúbb, ha a politikusok nem is legalább a közgazdászok.
@Gyingizik: "amelyek között természetesen volt versenyképes is.: pl. élelmiszeripar"

Igen, meg például a fegyveripar. A volt Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Szovjetunióban, NDK-ban lévő fegyvergyárak (hadi és polgári) mind megmaradtak és ma is termelnek. Csak a FÉG lehelte ki a lelkét :(
@Bogas: a következőn filózzunk már egy sort: Romániában vajon azért tartota meg a Renault a Dacia nevet, mert tudja, hogy a románok hazafiasak? Nekünk meg azért nem jutott senkinek eszébe mondjuk a régi Lehel hűtő nevén árulni a Bosch hűtőt, régi Tisza cipő néven árulni a Nike-t, mert ennyire tudni rólunk, hogy nem vagyunk hazafiasak, nemhogy nem keressük a magyar terméket, de direkt igyekszünk felvágni a nyugati termékekkel?...
@Shenpen: Megmaradnék a hazai fegyverek példájánál. Az Erdészeti Lapok írja 1928-ban:

"(...) a kormányzó úr őfőméltósága és József kir. herceg 4—4 drb 20-as Frommer-puskát használtak a legnagyobb megelégedéssel. Akinek azonban a hazai vélemény nem irányadó, olvassa el az idegennel szemben mindig oly tartózkodó német kritika elismerő szavait és be fogja látni, hogy valóban felesleges luxus még ma is Angliából hozatni jó puskát."

Tehát az Általad részletezett attitűd már akkor is tetten érhető volt. Ez azonban nem kellett volna, hogy a FÉG végét jelentse, a termékei kelendőek voltak Nyugat-Európában csakúgy, mint az USA-ban.

(mindenkitől bocs az offért)
@Shenpen: A megtestesült jóindulat vagy, de a szomorú kép a kövi: a világgazdaságot nem "az országok" irányítják, hanem a nagyvállalatok és a bankok. Ezek egymással is élethalálharcot vívnak, harcolnak a profitért. Itt nincsen semmi jófejkedés, jóindulat, jószándékúság. Akit le lehet húzni, azt lehúzzák, ennyi.
@Bogas: Tehát? Béna volt? Vagy áron alul eladták?
@Gyingizik:

Itt egy kis segítségre szorulok:

"A gyár 1995-ig volt állami tulajdonban. 1995-ben a gyárat privatizáció néven egyszerűen szétcincálták. Hozzá kell tenni, mert nagyon fontos, hogy a gyárban érezhető volt ugyan a keleti blokk megroppanása, de a gyár tele volt munkával, és időben reagált az új kihívásokra is, azonnal megkezdték a NATO kaliberek fejlesztéseit is, és elsőként a magyarok fejlesztették ki az AK 5.56-os változatát, NGV 5.56 néven. A fegyverek előtt teljesen megnyílhatott volna az egész világpiac szabadon. Ehelyett a többi gyárunkhoz hasonlatosan megkezdődött a belső aknamunka. A gyár szándékosan lemondta a munkákat, a közvéleménnyel pedig tudatták, hogy a gyár munka hiányában csődbe ment. A céget a keselyűk egy pillanat alatt szétszedték. A maradék sorsa egy rémmesébe illik. Ezt ugyanis saját szememmel volt szerencsém látni. Egy kedves ismerősünk, aki a cégnél dolgozott, kapott pár íróasztalt ajándékba, vigye csak nyugodtan. A cég gépcsarnoka addigra már nagyrészt ki volt fosztva. A gyárat szó szerint szétlopták. Az ország ma is tele van FÉG-től kilopott vagy fillérekért megvásárolt szerszámokkal, kezdve az esztergakéstől a marógépekig. A javát a volt bennfentesek szétkapkodták. A maradékot egy tolólappal összetolták (!) a csarnok közepére. Innen vitt mindenki, amit csak látott."
@Shenpen: Persze kell a belső ember aki eladja a cuccot, de sztem nem a belső ember (annak idején ugye idegen nyelvet nem beszélő mszmp-s alkesz gyárigazgató : ld. Egészséges Erotika c filmben) járta végig fél Európát hogy itt egy cég 1/10 áron, hanem őt felkérték erre a vevők. Tehát a vevőktől indult el a disznóság, de persze a kiárusító is bűnös.
@Bogas: Nem vagyok meglepődve a sztorin. Felelős persze nincs, sőt a hvg-ben még ma is az általános álláspont, hogy el kellett adni, mert nem termelt profitot, Magyarországon nem volt tőke, ami megvette volna stb. Miközben a külföldi vevő is hitelből finanszírozta még az 1/10 áron eladott cég megvásárlását is!
Nagyon jó cikk!

"Az egykori MSZP a rendszerváltás utáni világrendnek, az itt létrejött kapitalizmusnak és az állampárt technokráciájából alakult burzsoáziának a pártja volt."

Ez 100%-ig igaz és a mostani bajok fő oka, mert

"Az egykori hazai komprádor uralkodó osztályt a nemzetközi folyamatok és a Fidesz eljelentéktelenítette, így a politikai feladat, amelyet az MSZP régebben ellátott, már világtörténelmileg sem aktuális." és

"Valójában nem a sajtó és nem az értelmiség fordított hátat először, hanem a legyengült régi tőkésosztály maradéka."

Mi a megoldás? Sürgősen szociáldemokrata irányba fordulni és a bérmunkások mellé állni. Lehet, hogy már ez sem segít és mehetnek a süllyesztőbe, mint az MDF és az SZDSZ vagy vegetálhatnak tovább, mint Thürmer pártja.
és a közröhej az, hogy karácsony gergő is, meg molnár csaba is azzal haknizik most, hogy kellenek a friss új politikusok, és ezek ők lennének...
"Valami véget ért. Huszonnégy-huszonöt évvel a rendszerváltás után. Utolsóként nálunk, Magyarországon, ezt azért írjuk fel az MSZP teljesítménytablójára. A kelet- és közép-európai kommunista utódpártok közül ők húzták a legtovább. Úgy állnak itt, mint egy kivételesen hosszú és fárasztó futótáv utolsóként a célba érő versenyzői: már mindenki elment, már üres a befutó, egyedül maradtak."

bal-jobb.blogspot.com/2014/05/10-bevegeztetett.html
@Gyingizik: "Tehát a vevőktől indult el a disznóság, de persze a kiárusító is bűnös."

A vevő ettől még nem válik hazaárulóvá, az ő hazáját nem éri kár, sőt, nyernek.
Az MSZP vereségének konkrét oka most szanyi kapitány. Egy alkoholista, másnak bemutogató, a gyakornokát kefélő politikus nem lehet hiteles első embere egy pártnak. Ennyi. Amíg egy párt nem veti ki magából a karrierista selejt embereket, addig csak veszíthet.
@Shenpen: Nem védővámot kell csinálni, hanem addig képezni magad, amíg a kínai nem tudja lenyúlni a munkádat. Lehet, hogy olcsóbb a kínai gyári munkás, de ő nem tanulhat mérnöknek, te meg igen.

Ez egyrészről mindenkinek saját, másrészről állami felelősség, mert sajnos szemmel láthatólag a jelenlegi kormánynak nem érdeke a diplomás emberek képzése. Ezzel szemben ugye nem kell mondanom, hogy miközben a dánoknak, finneknek stb. alanyi jogon jár kb. a felsőoktatás, itt inkább megpróbálnak mindenkit kifúrni belőle.

Ennek köszönhetően Ny-Euban szerintem részben meg is történt ez az átállás, ezért mehetnek ki százezrek mosogatni Londoba, mert ott kvázi már hiány van a képzetlen munkaerőből.

Ha azt propagálod, hogy a kínai pólót helyett magyarok csinálják magyar fizetésért, akkor ezzel egyben egy sokszoros árszínvonalat idéznél elő. Azaz hiába van mindenkinek munkája, senki nem lett gazdagabb, mert közben minden háromszor annyiba kerül. Ördögi kör, ezzel nem leszünk előrébb.
Szóval nem termelni kéne az EU-ban, hanem egy olyan tudással rendelkező szolgáltató szektort felépíteni, amivel a képzetlen harmadik világbeli munkaerő nem tud versenyezni. Ez tőlünk nyugatra már meg is történt, itthon Orbánék még 10 körömmel küzdenek ellene, de ettől függetlenül egyéni szinten sok minden korlátja nincs. (ld. startupok)
Elárulok egy titkot, ami nem csupán az MSZP, hanem az SZDSZ kimúlásának is az egyik legfőbb oka volt:

a 2006. őszi népellenes, ávós tobzódás.

Az, hogy azóta mindig ugyanaz a hazug "magyarázkodás" jön erre a gyalázatra a balliberális oldalról a töredelmes bocsánatkérés helyett, az a legbiztosabb garanciája, törhetetlen betonja a FIDESZ (több-?) évtizedes hatalmának.
A poszt jó, mint mindig (na jó, általában).
A legszabadabb versenyben egymással küzdve (és összefogva) három társulat nyerte el az aranypálmát az utóbbi 26 évben:
1. a külföldi befektetők,
2. a komprádor burzsoázia,
3. az új "nemzeti" burzsoázia
alapvetően három módszerrel:
a. privatizálás (ma már államosítani kell ahhoz, hogy újraprivatizálni lehessen)
b. bűncselekmény (olaj, Gripen, orosz államadósság, stb)
c. újraelosztás (redisztribúció), állam beszedi az adót, beszedi az EU pénzeket és neki megfelelő helyre juttatja.

DK, Együtt PM nagyrészt 1. és 2. érdekeit szolgálja, a Fidesz nagyrészt a 3. csoportét. Az MSZP elveszítette az arcát, belefulladt a.- és b.-be, nem érti mi történik, csak kapálózik és süllyed egyre mélyebben a mocsárba.

Egy látszik egyelőre biztosnak: nehéz eldönteni, melyik a károsabb a népesség
döntően döntő 90% feletti többségének.
Szabályozás csak zárt rendszerben lehetséges, nyitott gazdasági rendszerben nem is érdemes ezen fáradozni. Majd, ha a magyar munkaerő olcsóbb lesz, mint a bangladesi. Majd akkor lehet ismét baloldali párt, baloldali alkupozíció.
Ha a magyar polgári társadalom is picit "szervesen" épült volna ki, más lenne a helyzet. 25 éve még lehetett volna ebben az irányban is elindulni. Ma már nem. Így marad az, hogy várjuk, mikor érjük el Bangladest.
Nem kell mellébeszélni az MSZP azért halt meg, mert összeállt a liberálisokkal. A liberálisok pedig alapból a külföldiek kezében vannak.

Nem tett túl jót neki, hogy központi téma lett náluk a demokrácia és az antiszemitizmus, miközben azonosító nélküli rendőrök szemeket lőttek ki.

"A nemzetközi tőkésekkel szemben az új hazai burzsoázia már riválisként lép föl. "

Ez pedig a másik fele, a hazai vállalkozók nyilván megunták, hogy amíg a külföldi cégek dúskálnak a támogatásokat, addig az ő szemüket a ballibsi kormányok ott nyomják ki ahol tudják.
@Pepibubó: Ez szerintem inkább azt segítette elő, ahogy akik kezdtek abban bízni, hogy a komcsik demokraták lettek és talán lehet majd 15 év elteltével az MSZP-re is szavazni, azok újabb 15 évre jegeljék a témát.

Én si azt hittem, hogy megváltoztak, bár azt sejtettem, hogy az SZDSZ konzervatív vérliberálisai nem lesz rájuk jó hatással.
"Temetni jöttem, nem dicsérni!"

Elvtársak! " Konyec Filma ! "
@Gyingizik: :) Ettől még nem lehetetlen, hogy mindnek igaza van az alapvetésben. :)
@Gyingizik: Ettől még mindegyiküknek igaza lehet az alapvetésben. :)

@Shenpen: Nem is a gyár a lényeg, hanem a piac - ahogy itt fentebb vki rámutatott.
@Shenpen: "Nem paranoiás kicsit azt gondolni, hogy a világ vezető közgazdászai nem segíteni akarna a szegényebb országokon, hanem mások kárára akarják a saját országukat gazdagítani?"

Arról van szó, hogy a privatizációban a tőkeerős multi még a belföldre termelő vállalkozásokat is megveszi csak azért, hogy az ő termékeinek ne jelentsen konkurenciát. Erről szólt voltaképpen az egész "privatizáció" (vagyis itt siklott félre) egészen a '80-as évek végétől a Malévig bezárólag...
@Shenpen: "Nekünk meg azért nem jutott senkinek eszébe mondjuk a régi Lehel hűtő nevén árulni a Bosch hűtőt"

Hmm, talán az Elektrolux egy üdítő kivétel, amennyiben Mo.-n tartott egy bizonyos gyártási kapacitást. Nem ismerem eléggé a sztorit (még az is lehet, hogy a Gripen ügylet része volt), de megelehet, az olaszok (Zanussi) nem ilyen boldogok tőlük...

"régi Tisza cipő néven árulni a Nike-t, mert ennyire tudni rólunk, hogy nem vagyunk hazafiasak, nemhogy nem keressük a magyar terméket, de direkt igyekszünk felvágni a nyugati termékekkel?..."

A sportcipők veszett fejsze nyele világszerte, egyszerűen nincs is máshol gyártás, csak DK-Ázsiában. Asszem jó lesz, ha Európa megtanul lassan útilapuból bocskort hajtogatni...
@Bogas: Viszont akkoriban trianon miatt ugye eleve takaréklángon működhetett csak a fegyvergyártás - de ez tényleg off.
@doggfather: :) Ők valóban (majdnem) "újak", ne de H. Kovács?!

Egyébként azon fogok k. nagyot röhögni, ha most szépen rávizelnek az MSZP sírjára, aztán - nagy részvétel mellett - meg sem ugorják a küszöböt, ami simán benne van a pakliban. Persze az MSZP elhantolása - és a szavazótábor általi hullarablás - elvileg segíthet nekik, kétségtelen, valszeg erre megy ki most a játék.
@doominogame: Szanyi az MSZP sikerembere :), de az fix, hogy neki van (Újhülye mellett) egyedül biztos helye az MSZP-ben 5 évre.
@danialves: Kapaszkodj meg: India pl. mára a helpdeskek és onlájn supportok hazája, miképpen a Gettómilliomosból is kiderül. Úh a képzés önmagában nem elég, csak a versenyképes tudás piacképes áron.
@Pepibubó: Ott megroppantak, az kétségtelen, ehhez képest Gyurcsány valóságos tort ül (a nem egész 10%-ával, 28%-os részvétel mellett...) No, azt mondom, hadd üljön, ő a személyes garancia arra, hogy többet nem jönnek vissza.
A szavazói otthon maradtak, mert senki nem szólt nekik, hogy fontos lenne elmenni, mert már nem volt kedve erre költeni senkinek.
@♔bаtyu♔: 2014.05.28. 14:40:11

strabag demokraták
@Balt: Azért nem éppen a helpdesk az a munka, amihez sok tudás kell.
Ha már India, akkor a szoftverfejlesztőket lehetne említeni, de egy Szilikon-völgyhöz képest abból is csak a kulimunka jut nekik.
@Balt: karácsony, mint új aki az szdszben is melózott?! Sokan már nem is emlékeznek az szdsz-re.

Vagy molnár aki az átkos 8 évben volt államtitkár is?!

Mitől újak ők?!
@maxval a gondolkodó birca: A hazugságnak is van lejárati ideje. Pl "felszabadulásé 11 év volt! Kommunizmus 70+a kihaló hívek "haláltusája"
@Balt: "Arról van szó, hogy a privatizációban a tőkeerős multi még a belföldre termelő vállalkozásokat is megveszi csak azért, hogy az ő termékeinek ne jelentsen konkurenciát. Erről szólt voltaképpen az egész "privatizáció" (vagyis itt siklott félre) egészen a '80-as évek végétől a Malévig bezárólag... "
Nyilván van erre is példa, meg az ellenkezőjére is: Skoda, Seat, Dacia... szuper jó kocsikat csinálnak, miután megvette őket egy-egy tőkeerős multi.
@danialves: "egy olyan tudással rendelkező szolgáltató szektort felépíteni, amivel a képzetlen harmadik világbeli munkaerő nem tud versenyezni."

Kb. erre írtam. De abban feltétlenül igazad van, hogy pl. ezzel a "műfajjal" szemben a védővámok ebben az esetben fabatkát sem érnek.
@doggfather: Persze, hogy nem újak, csak megpróbálják magukat úgy eladni. És egyre inkább ez lesz: a sértődékeny Juhász :) a nem létező Millájával is újként pozicionálja magát, pedig ott parádézott anno a Vörösmarty téren a kenderrel az SZDSZMSZP színpadán Jancsóval, Zsorzsi Konraddal stb.
@Herót: Sajnos egyik sem Mo.-n. (Nem ismerem pontosan a cseh "kuponos privatizáció" mikéntjét, de úgy hírlik, ott nem volt - ekkora - kótyavetye...)

((Mondjuk a SEAT éppen döglődik, de ez innen nagyon messze van.))
@Balt: "Sajnos egyik sem Mo.-n." Ez igaz, de te általánosságban fogalmaztál. Én csak rá akartam mutatni, hogy lehet úgy privatizálni egy elavult vállalatot, hogy a tőkeerős multi megtartsa a márkanevet és az arculatot, és sikeres céget hozzon létre az elavultból. Sajnos ez nálunk nem nagyon ment, pl. az Ikarus-szal v. a Ganz-Mávaggal.
@Herót: Vagy - amit közelebbről ismerek - az energiaiparral...
Gyurcsány ügyködése, kezdve az Őszödi beszéddel sem tett túlságosan jót a párt megítélésének, gyakorlatilag azóta halódik az egész szoci kóceráj.
Akárhonnan nézzük, az MSZP helyzete reménytelen. 25 év alatt sikerült olyan helyzetbe manőverezniük magukat, ahonnan már nincs igazán jó lépés a számukra.
Végük van!
süti beállítások módosítása