Lázár és a nyilvánosság

2014.06.10. 07:00 komoroczki tunde

Miután az Origo főszerkesztőjének nagy valószínűséggel politikai okok miatt kellett távoznia a posztjáról, a szkeptikusokban felmerül a kérdés: hogyan és egyáltalán minek kiállni a sajtószabadságért?

egypt_protests_4.jpg

Szerintük a sajtó „szabadsága” úgyis csak illúzió lehet, hisz a sajtó működése nem függetleníthető a médiaorgánumok tulajdonosainak a jól megfontolt gazdasági érdekeitől, amik érvényre juttatásában a vezetők politikai kompromisszumokra (is) hajlandók. Ennek jó példája a Magyar Telekom tulajdonolta Origo. Az anyavállalatnak a legnagyobb bevétele a T-Mobilból van, volt, és többek között a frekvencia megtartásához és a hirdetési felület eladása a kormánynak nélkülözhetetlenné teszi a kormánnyal való jó viszonyt. Ennek pedig feltétele volt a kormányzat kritikájának visszafogása. Nesze neked sajtószabadság.

Szerintünk mit lehet tenni mégis? Miután a Lázár-félék hatalommal való visszaélésének a visszaszorítására jelenleg az egyedüli fegyvernek a nyilvánosság látszik, amit lehet, meg kell tenni a rendszer valódi működésének megmutatásáért. És minél sikeresebbek vagyunk az erőviszonyok, érdekcsoportok és pozícióik láthatóvá tételében, annál könnyebb felvenni a harcot és a megfelelő stratégiát kialakítani az általunk helyesnek véltek érvényre juttatásában.

Ennek megfelelő módjaként a tüntetés, a közadatok kikérése és nyilvánosság elé tárása vagy bármilyen más eszköz is szóba jöhet. De semmiképp ne maradjon senki tétlen, a közállapotokért mindannyian felelünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr586289632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A sajtószabadság azt jelenti: az állam engedi a független médiákat. S nem azt, hogy egy adott média tulajának dolgába bárki beavatkozhat.
Borzasztó ez a durva állami beavatkozás a szabadpiac önszabályozó rendszerébe. Ez már a sajtószabadság vége! Nyilván az állam így akarja ellehetetleníteni a társadalom morális felemelkedéséért fáradhatatlanul tevékenykedő független tévécsatornákat!

Így szól a liberálisok érvelése.
Totális képtelenség, hogy ezt bárki is komolyan vegye! Az nyilván csak valami nagyon durva irónia lehet, hogy a liberálisok az RTL Klubot, vagy a TV2-t állítják be a sajtószabadság védelmezőjeként.
Egyszerűen érthetetlen, hogy miért fontos a liberálisoknak, hogy milliárdokat keressenek a szennytévék, miközben hihetetlen mértékben rombolják a társadalmi morált.
A liberális érvelés szerint a progresszív adó csak akkor jó, ha középosztályt szívatják vele, ha a multikat, akkor rossz!
Az eset a sajtószabadság szempontjából rendkívül örvendetes. Magyarországon 2006-2008 között nemzeti-jobboldali fordulat következett be. A társadalom többsége addig ballib volt (köszönhetően az addig nagyrészt a 95%ban ballib médiának. Akkor az ellen tiltakozott Komoroczki?). 2008 után látva eme "értékrend" működésképtelenségét, jobboldali pártokat juttatott hatalomra a nép, 2010-ben és 2014-ben is. Ezt a jelenséget senki nem vonhatja kétségbe, max világtól elzárt, provinciális, belvárosi-pesti enklávékban élő neolibek. A fiatalok már nem padödö koncertre járnak meg nem discoba, hanem Kárpátia zenekarra és táncházba. A diákszigeten csak külföldiek vannak a Magyar Sziget a nyerő. Minden településnek erdélyi testvérvárosa van. stb. Újra elkezdtek templomba járni az emberek. A jobboldali fidesz kihívója nem a szocik, hanem a szintén nemzeti jobbik lett stb. Ilyen körülmények között inkább furcsa és abszurd, hogy kizárólag a régi neolib "értékrend" jelent meg a két nagy hírportál oldalán (Index, origo). Miközben a magyar társadalom már csak igen szerény hányadban ballib! Elmúltak a kilencvenes évek, de 2004 is nagyon régen volt. Az, hogy sokan kattintottak rá, nem jelentette azt, hogy aki oda kattint, az mind egyetért e portálok szellemiségével. Egyszerűen csak ezek frissülnek percenként, itt van 15 féle rovat a filmhírek, konyha, tudomány, sport stb. A netes hírportálnak is alkalmazkodnia kell a társadalom igényeihez: engem pl. kifejezetten irritált hogy az origon egy katolikus pap csakis mint pedofil erőszaktevő jelenhetett meg (miközben akár bulvártémában is megjelenhetne pl. PálFeri a showman prédikátro) És a hatvanadik okos közgazdász GDP csökkenést okozó "előrejezése" is fárasztó, főleg, ha egy se jön be belőle. Összességében tehát az origo főszerkesztőjének kirúgása örvendetes lépés a sajtószabadság irányába. Egy multi meg azt rúg ki a profit reményében akit akar, mert ő "termel". Ezt hallgatjuk 25 éve. Vagy nem így van neoliberálnyikok?
Valami a sajtószabadság azt jelentette, hogy az újság tulajdonosa legyen független az államtól, ma ezek szerint azt jelenti, hogy az újságíró legyen független nem csak az államtól, de a munkaadójától is? Hiszen nyomás ide vagy oda, a döntést a munkaadó hozta meg.

Kérdés! Mennyire illik bele ebbe a képbe a régi jó őskonzervatív elmélet, hogy az egész baloldaliság-liberalizmus lényegében az értelmiség osztályhatalmának megerősítéséről, az értelmiség hatalomra töréséről szól?

Mert nekem most nagyon úgy jön át a dolog, hogy itt arról van szó, hogy az újságíróknak (értelmiségieknek) kvázi alanyi jogon jár egy elterjedt, olvasott felületen való publikálás joga, akkor is, ha ezzel sem a tulajdonos, sem az állam nem ért egyet.

Nekem nagyon az a logika jön át, hogy az értelmiségi, a médiamunkás az valahogy különlegesebb fajta ember különlegesebb privilégiumokkal, mint a szénbányász meg a pincér meg a marketingmenedzser.

Szóval nekem ez megint úgy jön át, hogy az értelmiségi osztályhatalmának követelése, de lehet, hogy tévedek.
@Shenpen: Pontosan így van ahogy írta. Jóhogy már nem a György Istvánért sírnak a tüntetők sajtószabadság címszó alatt. Aki ugyebár 10-20 évvel ezelőtt rendszeres esti vendége volt a közszolgálati tv-nek, szoci uralom idején, és a zórrbánt meg a jobboldalt szidta másik 4 ugyanolyan figurával vmi "tényfeltáró stúdióbeszélgetésben".
Sajnos Magyarországon sajtó-SZABADOSSÁG van...bárki, mindenfajta végzettség nélkül, újságírónak hívhatja magát, ezzel feljogosítva érzi, hogy minden KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL, bárkiről bármit írhasson!

Neki ez jár!!!!!!!!!

Aki meg kritizálni merészeli a ballibsi újságírókat, azt azonnal a sajtószabadság ellenségének kiáltják ki.
(magukat természetesen a sajtószabadság védelmezőinek....)

...és ezt sajna addig fogják csinálni, míg mi, normálisan gondolkodó emberek ezt hagyjuk....

A Bíróságok a liberális sajtószabadság törvényekre hivatkozva, meg mindent jóváhagynak amiket ezek a barmok írogatnak....

Úgyhogy a Bíróságok gyakorlatán kéne változtatni, aminek az alapja az lenne, ha a teljesen liberális sajtótörvény helyett egy konzervatív sajtótörvényt fogadna el az Országgyűlés!
Menjünk vissza a kályhához és nézzük elölről a történteket.
Lázár János nevű közszolgánk szabálytalanul használt fel közpénzeket luxus kiadásokra,aztán ezt tagadta majd beismerte.A törvénynek megfelelő nyilvános adatokat nem szolgáltatta az előírt módon.
Az ügyet nem bocsánatkéréssel,hanem cinikus magánbefizetéssel rendezte,ami az
ő pozícióját és lehetőségeit tekintve egyáltalán nem bizonyítható.
Én nem bízok abban,hogy más esetekben sokkal tisztességesebben fog eljárni és szép példával fog szolgálni a többi közszolga számára.
@kovi1970_:
Ezt az ótvaros csúsztatást - hogy az rtl és a tv2 a sajtószabadság védelmezője - magadtól találtad ki a 6 elemiddel -1x az eléső, 2x a második, 3x a harmadik - vagy a Lendvai utcából súgták neked?
A sajtószabadság lenne az is,ha valaki felkeres egy szerkesztőséget.A válasz csak ennyi.ha baloldali párt vagy jobboldali párt embere vagy akkor tudunk csak segíteni.Hát akkor most segítsetek egymáson,ne a szavazókat hívjátok erre is,mert amit csinál a fizetett média az celebség.
Kb ugyanannyira a zsákmányról szólt a Nap TV, mint most az M1-en az ESTE. Beszűkült, köldöknéző primitív propaganda volt az is, ez is ami most van. Aki ennek tapsikol, az csak sikeresen átvette azt az attitűdöt, amit a felkent 90-es évek liberális értelmiségének zöme gondolt a világról, és magáról. Most végig kell nézni újabb nyolc éven keresztül, hogy hülyül el végleg a másik oldal is, mert most már neki is szabad.

Hát ez roppant szomorú.

A cikkre reflektálva: sajtószabadság nincs, és nem is volt, mert annyira egyoldalúan van lehetősége információhoz jutni, pláne tartalmat előállítani valakinek, hogy erről szó sem lehet, és lehetett. Ami itt siratva van a cikkben az a sajtó polgári pluralizmusa. Szabadság akkor lenne, ha nagyjából egyenlő feltételek mellett lehetne a médiában aktívan részt venni, a különféle társadalmi csoportoknak. Most ez is tovább szűkül, de a sajtószabadság majd akkor fog működni igazán, ha nem a helyi polgármesterek és haverjaik írják az összes létező kerületi, városi újságot, hanem az ott élő közösség tagjai, a helyi közösség aktív együttműködésével.

Ehhez pont nem a T-com, és az összes többi magántulajdonos kiállása kell egy főszerkesztő mellett, hanem hogy takarodjanak ők is a partikuláris érdekeikkel egyetemben a picskuba. Ha ez nem így lesz, soha nem lehet sajtófelülete azoknak a kiszolgáltatott rétegeknek, akikből a tulajdonos urak igencsak jól élnek.
@maxval a gondolkodó birca: Sajnos=a hazudozás szabadságával! Tévhitek terjesztésével!
1.az ostobák mindig merészek. Együgyűségük nem engedi meg, hogy előre gondoskodjanak kibúvókról, és utóbb tudatában legyenek kudarcuknak.
2.Minden ostoba meggyőződéses, és minden meggyőződéses ostoba! (2000 éves, Bölcsességek könyve írja! PÁRTOK VIDÉKE!)
@kovi1970_: "A liberális érvelés szerint a progresszív adó csak akkor jó, ha középosztályt szívatják vele, ha a multikat, akkor rossz!"

Erre már tegnap is írtam neked, hogy hülyeség, de látom nem értetted meg.

Reménytelen...
"Miután az Origo főszerkesztőjének nagy valószínűséggel politikai okok miatt kellett távoznia a posztjáról,"

????????

"nagy valószínűséggel" ENNYI????? Ezen az alapon őrjöngenek? Ezzel az erővel "NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL" BÁRMIT kitalálhatnak, hogy mehessenek bégetni az önjelölt "forradalmárok"... Hülye magyarok, magyar hülyék!
@Szevasztok: Nem reménytelen, ha kevesebb reklám lesz, már megérte.
@ggiza: pontosan ezt akartam ìrni.
"Nagy valòszìnűsèggel..."
Aha.
@Gyingizik: ez hülyeség, vannak kifejezetten jobboldali híroldalak is, mégse olvassa azokat senki, hisz csak a fideszes propagandát szajkózzák, ellenben az úgynevezett liberális híroldalak, mint az origo is, melyek sokkal kiegyensúlyozottabb tájékoztatást adnak, mint a fideszes lakájmédia, még mindig a legolvasottabb oldalak között vannak.
@Shenpen: Egy kommunista miben másban is gondolkodhatna, mint osztályharcban... Kádár népe nyakon öntve a vallási sérültekkel, undorító buta egy népség vagytok
Ezt olvastad már ?
hvg.hu/itthon/20140610_Kormany_kontra_RTL_Jo_viszony_fordult_at
"Bár korábban a médiapiacon terjedt egy olyan pletyka, hogy a miniszterelnök főtanácsadója Habony Árpád egyenesen Gerkenst hívta fel panaszkodni, ezt az RTL-vezér a Kreatívnak határozottan cáfolta, és azt állította, utoljára a szocialista kormányzás idején fordult elő ilyen telefonálgatás."

Azaz közvetlenül a média tulajokkal, vezérekkel bevallottan csak az MSZP vezetői beszéltek ezidáig, legalábbis eddig csak erre derült fény.
Nagy Valószínűséggel a poszt szerzője pedofil homoszexuális. Persze lehet, hogy nem.
@Shenpen:

Magyarországon ezidáig soha nem volt független újságírás, és független média.
Vannak törekvések, de mivel maga az újságíró is szavaz, és a megosztotság részét képezi bal vagy jobb oldalon, így ezen kisérletek hamvába halnak.

A baloldal a rendszerváltás után (ahogyan elötte is) iszonyú előnnyel indult média és kultúra uralmát, kisajátítását tekintve.
Lásd Medgyessy: Akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet

2006-tól kezdtek kiegyenlítődni a viszonyok.

Ha mondassz egy újságot, TV-t, blogot, bármit, akkor én megmondom melyik pártnak dolgozik, vagy pénzért, vagy lelkiismeretétől vezérelve.

Az RTL és TV2 eddig mindig az aktuális kormánypártnak nyalt, a szerződés hosszabbítás, kedvezmények okán.
Ezt most lehet átrendezi cseppet a Fidesz.
A többi változatlan.

Nem az a független aki annak mondja magát.
Az a független akire bal és jobboldal egyaránt azt mondja.
Ilyen pedig nincs.
@_most_: "vannak kifejezetten jobboldali híroldalak is, mégse olvassa azokat senki,"

ehhez képest minden ballib nick azonnal tudja tételesn sorolni, hogy aznap épp mint "hazudott" az mno/hirtv

Researcher: The average radio listener listens for eighteen minutes a day. The average Howard Stern fan listens for - are you ready for this? - an hour and twenty minutes.
Kenny: How could this be?
Researcher: Answer most commonly given: "I want to see what he'll say next."
Kenny: : All right, fine. But what about the people who hate Stern?
Researcher: Good point. The average Stern hater listens for two and a half hours a day.
Kenny: : But... if they hate him, why do they listen?
Researcher: Most common answer: "I want to see what he'll say next."
A ballib véleménymonopólium , illetve véleményterror letörése komoly lépés volt a normális(abb) média viszonyok felé.
@_most_: Felsorolnád? Melyek ezek? Ott is percenként frissülnek a hírek és van 15 rovat, amin naponta 4-5 új bejegyzés van a főzéstől az aktuális koncertig, mozifilmig?
A magyar sajtó érdekesen alakult: a netet nagyjából a ballibsik uralják míg a hagyományos médiában (TV-rádió) pedig a jobboldal vált uralkodóvá. A liberálisok véleménye csak az ATV-n ill. az RTL-en jelenik meg érdemben. Ezért is érzik komoly támadásnak a reklámadót, mert alapjában fenyegetve érzik az egyik utolsó liberál csatorna jövőjét. Sajtószabadság pedig azért nincs mert minden politikai csoport a saját enklávéján belül tájékozódik, az ott érvényes toposzokat fogadja el. Amíg nem lesz átjárás az egyes nézetrendszerek között addig saját beteges korlátaink fogjai maradunk.
@eßemfaßom meg áll: tehát a jobboldali kommentelők azért lógnak egész nap a liberális indexen, mert utálják, hát ez elég szánalmas :D
@kovi1970_: Mondom, hogy nem érted...

Ez messze nem a reklámok megadóztatásáról szól (amiről egyébként lehetne értelmes vitát folytatni), hanem egy a kormány számár kritikus csatorna megrendszabályozásáról egyébként önmagában is rossz eszközzel.
@_most_: "tehát a jobboldali kommentelők azért lógnak egész nap a liberális indexen, mert utálják, "

A jobber kommentelők nagy részének szellemi kielégülést nyújt, ha másoknak rossz. (Pl az ilyen blogokban.)
Ez valamilyen pszichés defektus lehet...
@kovi1970_: Annyira tetszik, hogy egy nem liberális megpróbálja kitalálni mit akar egy liberális. Én liberálisnak gondolom magam és szerintem a közmédia rombolja "hihetetlen mértékben" a közmorált. Érthetetlen miért pazarolunk a kormányzati hazugságok propagálására 70-80 milliárdnyi közpénzt. Lázár Jánost meg felszólítom (ha már ő is mindenkit felszólít), hogy bizonyítsa be, nem avatkozott be az Origo belügyeibe.
@durbintss: De szép is lesz, amikor majd a fasiszta és a kommunista átjár egymáshoz nézetcserére.
nagy valószínűséggel politikai okok miatt kellett távoznia a posztjáról, "
a laikus olvasóban viszont felmerül...ez a sajtószabadság maga? amikor ÁLLÍT valaki valamit, aztán az TÉNYKÉNT hullámzik végig a netes és nemnetes sajtól..és mindenki hozzáteszi a képzelt igazságát, miközben SENKI nem tudja...KI is állította mindezt eredetileg amúgy...: "nagy valószínűséggel politikai okok miatt kellett távoznia a posztjáról,"
Öröm szétnézni a fizetett, fideszes magyarkákon, mily szép számban védik a menthetetlent.
Az alábbi linken megnézheti mindenki a magyar weboldalak látogatottságát.
ite.hu/legnezettebb-hazai-weboldalak-rangsora/

Ezek alapján vagy a jobboldaliak is a ballib oldalakra járnak híreket olvasni vagy nem nagyon olvasnak híreket a neten esetleg már ők sem hisznek az agymosásnak.
@kovi1970: Sajtóbandita:

Mérget karmol a szívekre, gyilkolható hazugságokat köp a lelkekbe, gyilkol, de gyilkossága másoknak lesz tragédiája, rabol, de erkölcsbíró marad, hazudik, de igazság bajnokának ünneplik, s a tömegek népszerűsége öleli körül. Ez az ezerarcú véres bohóc, mérhetetlen arányú zsivány: a demokratikus tömegszerelem legcirógatottabb kedvence: a sajtóbandita!
Újságíróink igen nagy részének nincs meg a kellő kultúrája, s az ezzel járó morális felelőssége! Erkölcstelen, imfámis, és őrült dolog, hogy erre a pályára rászabadulhasson minden analfabéta, morális hulladék, bomlott idegzetű szerencsevadász. Szabó Dezső Virradat 1921.
süti beállítások módosítása