Miért zuhant be a Fidesz?

2014.12.09. 07:50 Döry L.

skydiving_sex_scandal.jpg

A Fidesz politikája az előző négy évhez képest az elmúlt két hónapban semmit nem változott. Népszerűsége mégis mintegy 10%-al, támogatói harmadával zuhant. Népszerű magyarázat minderre, hogy a szavazók mintegy „besokalltak” és bár a Fidesz ugyanúgy a nyugattól elforduló és korrupt, mint eddig volt – a legutóbbi ügyek bizonyultak az utolsó cseppnek a pohárban.

De ha a Fidesz korrupciójáról és nyugatellenességéről már kialakult kép nem volt képes eltántorítani a szavazókat a 2014-es három választáson, akkor mindez okozhatta-e a drámai népszerűségvesztést most? Hiszen e két kormányellenes téma (Paks-ügyként és Rogán-ügyként) a kormánypárti választók nagy többségét akkor hidegen hagyta. A besokallásról szóló magyarázat, bár létező trendről van szó, egy ilyen radikális népszerűségvesztés esetén önmagában nem kielégítő.

Ami érzékelhető változást jelentett - az internetadós tüntetések kezdetétől megfigyelhetően -, az a közvélemény előállításának színterein végbemenő erőteljes és felvállalt fordulat. A szándékos, célzott és kitartó tudatformálás, amely a két témát soha nem látott intenzitással tartotta felszínen. Ehhez kapcsolódott a tüntetések terjedelmes bemutatása - és mint minden közvéleményformálás alapvető eljárása, önbeteljesítő jóslatként a tüntetések ábrázolása olyanként, mint amelyek döntő fordulatot jelentenek a politikában - dacára annak, hogy tudjuk azt, hogy a Milla tüntetéseket létszámban egyik sem múlhatta lényegesen felül. A nyilvánosság formálóinak most sem kellett mást tenni, mint ami egyébként is a teendőjük: létező jelenségeket megfelelő irányban kihangosítani.

Ha minden egyéb tényezőt nagyjából változatlannak látunk (és erre minden okunk megvan), akkor ez a változó lehetett a drámai népszerűségvesztés legfőbb oka. De mit jelent mindez?

Sajtószabadság?

Azt, hogy a magyar politikában eddig is azért érvényesülhetett a Fidesz támogatottsága, mert a közvéleményt formáló hatalmak ezt valamilyen módon lehetővé tették. Tehát a kormánnyal igazán kemény konfrontációt nem vállaltak fel. ?ég akkor is így van ez, ha egy unalmas és szürke „kormánykritika” végig hallható volt.

A másik lehetséges tanulság, hogy a Fidesz újraindított médiaháborúja (médiatörvény) semmilyen döntő győzelmet nem hozott a kormánypárt számára. A közmédia birtoklása, a kereskedelmi televíziókkal szembeni diszkriminatív politikák nem hozták meg a közvélemény alakításának döntő fölényét.

Mi a tét?

Mi a helyzet tétje a Fidesz számára? Most vizsgázik a Fidesz párt- és támogatószervezési gépezete. Vajon az összeroppant nyilvánosságformáló képesség dacára, a közvéleményt formáló apparátus ellenszelében is képes-e a támogatói bázist életben tartani?

Nem tagadható el, hogy a közvélemény előállításában szerepet játszó erők fordulata egy világpolitikailag kiélezett helyzetben – attól nem függetlenül - következett be. Sőt ennek magyarországi történései során is szerepet vállalt az Egyesült Államok (kitiltások). Éppen ezért a lezajlott drámai népszerűségvesztés nemcsak Orbán Viktor számára üzenet, hanem a kettős függés térségbeli országainak kormányai számára is (Bulgária, Szlovákia, Csehország), hogy egy esetleges orosz közeledés esetén elveszíthetik a társadalmi támogatásukat.

Ukrajna: mit kell tudni a háborúról a szomszédban? // A netadó és a középosztály lázadása

És a Jobbik?

Az időközi országgyűlési választás MSZP-s győzelme, és elsősorban a bizonytalanok számának növekedése ellenére az a politikai erő, amely még jelentősen profitálhat a Fidesz meggyengüléséből az az ország számos területén a Jobbik lehet. Érdemes ebből a szempontból mérlegre tenni az Egyesült Államok feltehető szándékait. Bár Ukrajnában neo-náci elemek támogatása nem jelentett áthidalhatatlan ideológiai problémát, Magyarországon ez igencsak visszás volna a Jobbik közismert oroszbarát irányultsága miatt. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Jobbik jelenlegi formájában nem egy zárt és konszolidált politikai erő. Behatolásra, bomlasztásra, (zsarolásra) stb. adott esetben mindenképpen nyitottabb lehet, mint a jelenlegi kormánypárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr646968615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így hazudik Orbán mindannyiunk szemébe 2014.12.10. 09:55:37

Lakner Zoltán találata. Na nem mintha nem lett volna egyértelmű a hazugság mindenki számára enélkül is, de jó így látni, ennyire egyértelműen megcáfolva, minden orbánista orra alá dörgölhető formában: // BejegyzésKötöttségek nélkül által

Trackback: Taposóaknákkal, szögesdróttal, fegyveres őrökkel tartanák az országban a menekülő ukránokat 2014.12.09. 23:46:33

Gáz, áram, élelem nincs az országban, szögesdrót, vizesárok, taposóakna lesz Ukrajna keleti határán. Uniós pénzen épül az ukrán műszaki határzár. Ukrajna lesz az új Észak-Korea, amire a saját eszméit ha kell, akár erőszakkal is terjesztő Nyugat már az ...

Trackback: Csak így tovább, fiúk! Csókpuszi: Lenin elvtárs 2014.12.09. 23:40:32

Nyugatról hergelik, módszerük a hazudozás, céljuk az erőszakkal történő kormányra jutás. A magyar baloldal ugyanabból a kottából játszik, mint a leninista bolsevikok 1917-ben, amikor német titkosszolgálati segítséggel először az orosz cárt, majd a legi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi ok: az eddigi ballib megmondóemberek unalmas propagandája helyett eljöttek a profi amerikai médiamanipulációs szakemberek, mert immár Amerika elemi érdeke a Fidesz irányvonalának megváltoztatása. Hozzáteszem: nem a Fidesz megbuktatása, hanem csupán irányvonalának változása.
"...érzékelhető változás a közvélemény előállításának színterein végbemenő erőteljes és felvállalt fordulat. A szándékos, célzott és kitartó tudatformálás, amely a két témát soha nem látott intenzitással tartotta felszínen." Örülök, hogy ez ilyen egyértelmű. Közvélemény ELŐÁLLÍTÁSA ugye a média által.
Végül a középosztály tényleges magyar része: a lefelé és felfelé bukottak két rétegéből tevődött össze: az első típus az úr betyár, minden szociális igazság, kultúra, könyv művészet ösztönös ellensége, a születési kivételezettség és kiváltságosság vadagyarú emberbaromja. A második típus az ezercsalafintaságú ravasz haszonvadász, szolgál minden űrt és érdeket, elnyom minden gondolatot és munkát, lesz bármily párt vagy érdekszövetség ágense, lesz idegen érdekek zászlója, poroszlója, vagy vérebe: csakhogy a maga vagyonát és hatalmi helyzetét emelje. A harmadik típus: talán a leghitványabb, aki nem vállal soha semmilyen felelősséget, kezdeményezést, nem kockáztat semmilyen melléállást, aki mindenszínű és semmi színű, barátja minden sikernek, és elszökője minden tragédiának.
A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket azzal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen alkalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre. A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a magyar középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folytonos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni. Szabó Dezső: Virrasztó Koppányból
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)
Az internetadó az utolsó picinyke csepp volt ami összetalálkozott a korrupciós/kitiltási üggyel. Attól fogva a narancsmaffia képtelen visszalapátolni a sok lószart a lóba /idézet egy ameriaki vígjátékból/. A cikkben szereplő 10%-os /más felmérések szerint több/ népszerűségcsökkenés csak a kezdet, a narancsmaffia számára a vég kezdete. Nem lesz megállás/visszaút.
Dőry b+, tudtok szép hosszú, értelmes cikkeket írni, de mikor tanuljátok meg végre helyesen, hogy nem %-al, hanem %-kal. Százalékkal, érted?
Ettől felforr az agyam, mert mindig kiveri a szemem.
Annyi változás történt hogy a csuti orálmuzsikról és társulatáról kiderült hogy balfékek akik magukra öntik a szaros bilit kitiltás ügyben.USA csendben intézte volna a dolgot de ezek meg akarták mutatni nekik hogy ők azok akik megrendszabályozhatják őket ha úgy tetszik.
@maxval bircaman szerkesztő: Putinka blöffjeére rámegy a sok narancsoffshorkk is,a rubelke esett bő 40 %-ot,unortodox pápánk szerencsére nem váltotta a jegybanki tartalékot rubelre...
Aki nem támogatja a vagyonosodást, az a szegényedést támogatja.
Aki nem támogatja a drogtesztet, az a drogot támogatja.
Aki nem támogatja a buzilobbi korlátozását, az a nemi betegségek terjedését támogatja.
Aki nem támogatja az áldozatot hibáztató felvilágosító videókat, az a nemi erőszakot támogatja.
Aki nem támogatja Orbán Viktort, az Gyurcsány Ferencet támogatja.
Aki nem támogatja a vasárnapi zárva tartást, az Gyurcsány Ferencet ÉS a Sátánt támogatja.
Egyszerűbb ez. Volt idén 3 választás, a Fideszt egyiken se tudta megverni a baloldal, így most, ahogyan Gy. F. megjósolta, a parlamentális demokrácián kívüli eszközökkel igyekeznek megbuktatni a Fideszt. Ez most két okból tűnik sikeresnek: egyrészt mert komoly külföldi támogatást is kapnak, másrészt meg mert minden ciklus elején törvényszerűen lanyhul a kormányzópárt híveinek a lelkesedése - többek között mert a népszerűtlen intézkedéseket ilyenkor szokás meghozni.

Ebből azonban szerintem hosszú távú következtetéseket levonni butaság.
@maxval bircaman szerkesztő: Az igazi ok, hogy tele lett az összes faszunk. A nagyarcú törpe teljesítményét jobb, ha nem a nagyarcú törpe értékeli. Három hete kotlik azon, mit hazudjon össze a NAV botrányáról. Meghallgatni is fölösleges, sunyi kis geci, kívánom neki, hogy ne ússza meg. Az Egyesült Államok csak rásegít. Leszarom hogy miért.
@Toportyán Zsóti:

Mi van toportyánféreg? Nincs nőd, nincs munkád, nincs pénzed? Szar lehet neked. Itt viszont nagy a pofád, szerencsétlen.
1. választások után mindig esik a győztes népszerüsége

2. az ellenzék nem erősödik

Ugyanez volt 2010-12ben
@Sir Galahad: "parlamentális demokrácián kívüli eszközökkel igyekeznek megbuktatni a Fideszt"

Reménykedjünk hogy mielőbb sikerül. Szeretnék végre dolgozni és termelni. A saját, a családom, az utcánk és a hazám hasznára. Nem szeretem a tolvajokat.

"komoly külföldi támogatást is kapnak"

Szégyen, hogy már csak fotelből tudunk hátrafelé nyilazni. Nekem jól jön a nemzetközi segítség, ha te nem segítesz ellapátolni azt, amit Orbán ideszart. Szagolni meg nem fogom tovább a kedvedért.

"népszerűtlen intézkedéseket ilyenkor szokás meghozni"

Kibaszott fontos intézkedések sorozata: ki dajcstomifaszát érdekli a CBA meg a vasárnapi nyitva tartáson rugózás? És a fidesz versenytgyozós drogtesztje. Kibaszottul el vannak foglalva a fontos dolgokkal.

"hosszú távú következtetéseket levonni butaság."

Akkor rövid távon legyen a fideszre megoldás, mert ennyi tolvajt és tudatlan ingyenélőt ez a kis ország nem tud és már nem is akar tovább eltartani. Szakadjon szét és a szarabbik felén maradókat intézze el a normálisabb fele. Hajlamuk, képességük megvan ehhez, a szándék is ébredezik. Bánom is én, hogyan. Orbán saját buksiját tolják fel a hájas popsijába, oda passzol legjobban. De hosszú távon tényleg termelni kell, méghozzá jó cuccokat. De az orbánmaffia nélkül legalább nem lesz lehetetlen.
Ehh. A Fidesz egyszerűen túltolta, és még tolja, tolja, mert nem tud mást.

Ami csendben ellopható volt, már ellopták. Ami elrabolható volt azoktól, akiket nem szerettek az emberek, már elrabolták, az embereket közvetlenebbül érintve lehet már csak rabolni. Amit a máséból osztogatni lehetett, már szétosztogatták, adni nincs már mit.

Marad a háború.

De az ellenzéki politikusok botrányai elfogytak, nincs már őket mivel tovább démonizálni. A külföldet basztatni a kitiltási ügy óta nem érdemes, mert ezzel csak még jobban reflektorfénybe állítják és magukra húzzák a NAV-korrupciót. Ki van még? Maguk az elégedetlen választópolgárok, mint ellenség. És hiába nincs rosszabb népszerűségnövelő stratégia, mint azok basztatása, akik közt népszerűnek kellene lenni, a Fidesz már csak erre képes.

A kemény magot egy kicsi ideig még lehetne ezzel etetni, de ilyenekkel, hogy a gyerekeket en bloc basztatjuk, még közülük sem mindenkit lehet.

Innentől nincs megállás. Vagy most számolják föl az egész NER-nek nevezett országrablást és basztatást (azaz önszántukból buknak), vagy tovább erőszakoskodnak, hogy még egy kicsit túléljenek, közben végképp és egyre nagyobb mértékben szembe kerülve a társadalommal.
@polgári kór: "választások után mindig esik a győztes népszerüsége"

Ez a post arra dobál tippeket, hogy sajnos hál' istennek nem csak erről van szó, sőt, egyáltalán nem erről van szó.

Mennyivel esett ennek a demokratikusan választott maffiának a népszerűsége? Kébé? Nem tudod. Én sem tudom. Senki sem tudja, mert próbálják eltitkolni (ezt is). Miért is?
@Ybl: ez szerintem nem az a toportyán... :)
@hosaka: "parlamentális demokrácián kívüli eszközökkel igyekeznek megbuktatni a Fideszt"
"Reménykedjünk hogy mielőbb sikerül."

Egy igazi baloldali demokrata, akinek fontos a fékek és ellensúlyok rendszere. :)
@hosaka: nem arra keresi a kérdést a poszt, hogy te mint Orbán-gyűlölő épp mivel vádolod most frusztrációd tárgyát, hanem hogy a fidesz támogatóinak harmada miért fordított állítólag hátat a pártnak. Azért a feltételes mód, mert eldönteni hogy ez trend vagy csak egyszeri esemény, hónapok kellenek. Ha már az értelmetlen okfeltárás a téma, a netadó meglebegtetése ami esélyesebb, jobban illik a néplélekhez relatíve piti dolgokon berágni (vö: 300 Ft-os népszavazás) A vélt/valós korrupciós ügyek nem számítanak, hiszen egyrészt minden politikus korrupt mi ebben az újdonság, másrészt a ködös célozgatások, ellenzékkel összeboruló fővádaskodó nem teszik különösebben hitelessé a sztorit... főleg hogy már a nyugati lapok is arról írnak, ez csak ürügy, a fő probléma az állítólagos oroszbarátság, ami a gyakorlatban inkább a nem ellenségességet takarja.
@Szúrófény: "És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?"

Én a "német gyári szakmunkást" gondolom mintának. Gondoljunk el egy felnőtt férfit vagy nőt, aki

1. Saját nettó keresetéből eltartja magát, akár egyedül is.
2. Nem kényszerül adócsalásra. Nem kell megmagyaráznia, hogy mindenki csal, tehát az a normális.
3. Ha megbetegszik, ún. orvosi ellátásban részesül.
4. Bérelhet lakást Berlinben, ehhez szintén nem kell senki seggét nyalnia segélyekért.
5. Tanulhat, nyaralhat, családot alapíthat.
6. Leszarhatja az összes pártot, akkor is ún. fizetésért dolgozhat és nem tökmagért meg Orbán halandzsáért.
7. Van igazi focicsapata, akik gólban mérik a sikert és nem a falusi retyó mögé húzott stadionban pózoló beképzelt törpe arcméretében.

Ezekre együtt itt még Rogán Antal sem képes.
@nevetőharmadik: És miután elfogyott a lopnivaló, fideszes lett fideszes farkasa. A vagyon újraelosztása megtörtént, azonban újabb és éhesebb mozgalmisták jelentek meg, akiket csak a korábbiak koncából lehet etetni. Így Simicska levált a belső magról és elindult az orosz stílusú háború az oligarchák között. Természetesen a kezében lévő sajtótermékek is kritikusabb hangot ütnek meg a kormánnyal szemben. A háború személyzeti kérdései olyannyira lefoglalják a kormányt, hogy kormányozni is elfelejtettek novemberig. Utána jött az ötletroham, amelynek a gyümölcseit (netadó, vasárnapi zárvatartás, termékadóemelések stb.) minden épeszű politikus elvetette volna, de olyan már nincs. Végül az ország közvéleménye is észrevette, hogy gáz van (persze az USA diplomáciája is segített), az erre adott kormányzati reakció pedig elképesztő kretén, így hirtelen mindenki meglátta, hogy a király meztelen.
A Fidesznek két útja van, vagy behódol a NATO/EU partnereknek, vagy teljesen lejáratódnak. Ez utóbbi esetben szintén két utat látok, vagy Janukovics-módra az utolsó pillanatig üldögélnek a színarany vécécsészéiken és az összeomlásba kergetik az országot, vagy a párt széthullik és elvesztik a hatalmat.
@zobod: A Fidesz támogatóinak jelentős része olyan emberekből tevődött össze, akik inkább az erősebbhez húzás elve szerint szavaztak a pártra és a közhangulat akkor a Fidesznek kedvezett. Most a közhangulat gyökeres megváltozását lehet érzékelni . A népszerűségi "csúcs" már megvolt , innen inkább lefelé vezet az út, vissza nehéz lesz kapaszkodni...
Úgy látom, egyre több volt Fidesz szavazót haragítanak magukra, a szerencsétlen ötleteléseikkel és a nyílt színen folytatott luxus életmódjukkal
DE, a legnagyobb kockázatot Orbánéknak a Putyini diktatúrával kialakított külkapcsolatok jelentik.
@maxval bircaman szerkesztő: Ezeknek az irányvonalát nem lehet megváltoztatni, annyira diktátorok!
Bevallom, roppant felvillanyozott lettem, amikor Lézerdzsoni belekötött az RTL-be csak azért, mert a reklámbevételeit irigyelték a TV2 fideszközeli felvásárlása után.

Végig azon izgultam, hogy véletlenül se egyezzenek ki a háttérben.

Mert ez a kormány az eddigi legkártékonyabb a rendszerváltás óta, csak éppen elhallgatta ezt a média. Minden nap produkálnak ezek a fiúk egy olyan botrányt, amibe a szocik belebuktak, csak nekik negyedévente sikerült összehozni egyet, ezeknek meg napi gyakorisággal. Csak, a botrányhoz az is szükséges, hogy az emberek tudjanak róla, és nem árt az sem, hogy elég gyakoriak legyenek ezek a hírek, míg fel nem duzzasztják a negatív megítélést. Mint egy gát esetében. Amikor megépül, a vízszint folyamatosan emelkedik, de mederben marad, míg fel nem ér a gát tetejéig.

Kellett egy fél év, míg az RTL munkája beérett. És semmi nem kellett ehhez, mint az igazság. Az RTL-nek nem is kell manipulatívan hazudni, egyszerűen csak tájékoztatnia kell az embereket a fidesz ügyeiről.

Innen már csak lefele van.

Orbán és az ő kis padavanja Lézerdzsoni olyan öntelt és beképzelt volt, hogy egy nemzetközi médiacégnek ment neki. Bármilyen céget becsicskáztathatnak, de egy médiát nem. Főleg akkor, ha az a jobb a békesség alapon jófiú volt velük. Mivel az RTL reklámbevételei kellettek, azaz a pénz a TV2 fidesztévé számára, de nem kapták meg a reklámok átpasszolásával, betámadták a reklámszakmát, és az RTL-t.

És innentől kezdve a meghúzódó kezesbárány önkorlátozó RTL-nek nem volt érdeke már önkorlátozó, meghunyászkodott kezesbáránynak lennie.

A fidesznek már vége. Szerencsére már késő az esetleges háttéralku megkötésére. Az elején még végződhetett volna úgy a történet, hogy reklámadó eltörölve, az RTL meg továbbra is álatkerti vizilóbébikről, falusi biciklibalesetekről tudósít, de ma már tudják, hogy aki kiegyezik a fidesszel, azt a fidesz úgy is hátbaszúrja...
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Aha,és ki lesz a fidesz után?
Szakértői kormány?
Ha jól tudom, a fidesz akkorát zuhant, hogy most van ott ahol ápr.6.-án..
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: melyik ellenzék?
A dem.ellenzék?A jobbik?
Vagy koalícióban?
Idén nem kértek az emberek a dem.ellenzékből, gondolod, egy új választáson nyernének?
Nem lehetséges, hogy nem a fideszt, csak orbánt akarják kitúrni, hejére állítva egy "elkötelezett" miniszterelnököt, mint pl Németh zsolt?
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Gondolom az nem zavar, hogy a támogatpttságuk nem lesz elegendő.
Idén 3x nem kértem belőlük az emberek, gondolod majd most fognak?
Valószínűbb az, hogy Orbán helyére betesznek egy Német Zsolt szerű "elkötelezett" embert.
@maxval bircaman szerkesztő: Álom, álom. Nem lehetne, hogy befogd a pofád? Marha unalmas már, vagy a szovjeteket isteníted, vagy az amerikaiakat szidod. Nem unod? Ez valami betegség?
Ferenc és Hiller szóltak előre: nem lesz itt nyugalom. Látván a "demokratikus ellenzék" töketlenségét az amcsik besegítenek nekik. Azok profik, nem ilyen szerencsétlen lúzerek. Ennyike.

2018-ban elviszitek az egyéni helyek 90%-át + besöpörtök listán 40%-ot és nektek lesz kétharmadotok. Bementek az amerikai követségre a kormánynévsorért és az új alkotmányért, aztán jöhet a kánaán.

Addig várjatok türelemmel, mivel parlamenti demokráciában élünk, nem őskáoszban.

Egyébiránt röhögnöm kell, hogy amikor nő a Fidesz támogatottsága, akkor hazudnak a közvélemény kutatók, amikor csökken, akkor pedig nem hazudnak a közvélemény kutatók:)
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: A legszebb mondat,amit mostanában olvastam:"A fidesznek már vége."Gyönyörű.Egy költő vagy barátom.
Remélem próféta is!
@Sexual Harassment Panda: Nem idén lesz választás, hanem négy év múlva.

Másrészt a demokratikus ellenzék azért csúnya, mert az orbánbácsi azt mondta.

Olyanokat mondtak az embereknek,hogy a szocik elakarják lopni a nyugdíjakat, ezért most hirtelen meg kell menteni a nyugdíjakat a szocik elől, és hopp seperc alatt elköltötték, és az emberek örültek, hogy milyen jó, hogy az orbánbácsi ott van nekik, és ideküldte az isteni hatalmával felruházott Selmeci Gabikát, aki jótündérként megmentette az ő nyugdíjukat. Azok a hülyék, akik ezt bevették, azok szavaztak az orbánbácsira. Amelyik rászavazna még mindig, az pont megtudja indokolni, hogy a MANYUP einstandolás az tulajdonképpen azért volt, mert a GYurcsány már pakolta be az egészet egy bőröndbe, hogy kilopja az országból valami ofsor huncutsággal.

Aki meg nem olyan hülye, hogy ilyeneket elhiggyen, az szavazott az ellenzékre. Ha a környékén sok cigány lakik, akkor a jobbikra, ha meg nem, akkor ízlés szerint só, bors, paprika, vagy izé, MSZP, DK, EPM, LMP. Az én favoritom nem az első, a sorrend random, ha esetleg valaki ezen izgulna.
@Rezsicsökkentő Hapcibenő:
"Nem lehetne, hogy befogd a pofád?"

Ja. Ez a modern, haladó liberális demokrácia, mi?
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Te nem vagy koplett.Nem Orbán mondta, hanem lófasz se volt rájuk kíváncsi.
@Sexual Harassment Panda: "Idén 3x nem kértem belőlük az emberek, gondolod majd most fognak?"

Jó, akkor még egyszer. 2014 van most, a választások meg 2018-ban lesznek.

Tetszik érteni?

Másrészt a fidesztől elvándorlók nem mentek máshova, jé rácsodálkozás elég bárgyú. Hát először persze, hogy csak eltávolodnak a pártjuktól, és nem csapódnak máshova. Főleg akkor, ha az részben identitáskérdés is. Az egy lassú folyamat.
@Sexual Harassment Panda: Te kétségbe vonod, hogy milyen profi munkát végzett eddig Orbán és csapata a közvéleményformálással?
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Nem.Nekem már nincs újabb 4évem.Főleg, hogy 2010 és 2014között sem sikerült semmit sem kitalálni.
Mi a biztosíték, hogy 2018ra igen?
@Tudományos libsizmus: "az amcsik besegítenek nekik."

Nem segítettek be. Ez az egész tök titok volt. Elvileg a büdös életben nem derült volna ki.

Csak hát ugye kellett balhézni a pártmédiában ezeknek a barmoknak.
@Sexual Harassment Panda: A jelenlegi ellenzék kudarcának fő oka, hogy az MSZP váltópártnak képzeli magát, pedig pont akkora a támogatottsága, mint a DK, illetve az Együtté. Így törvényszerű, hogy mire bármilyen egyezség megköttetik, már vége is egy választásnak, program meg kommunikáció az nem is volt, csak belharc.
@Sexual Harassment Panda:
"Nem.Nekem már nincs újabb 4évem."
A választásokat nem @Sexual Harassment Panda időbeosztásához szokták igazítani. Ez van.
@Brix: igen, az már tavaly látszott a felmérésekből, hogy túl vannak a zeniten. Imponálóak az támogatottsági arányok, de a tény az hogy '10 óta abszolút értékben sokan lemorzsolódtak... más kérdés, hogy ez nem számít, mert az hogy az ellenzék egy nagy nulla, és mindebből semmit nem profitált. Lehet, hogy a mostani stabil fidesz fölény elfogy '18-ra. Listán történhet meglepetés, de a fidesz erejét az egyéni mandátumszerzők adják. Idén, és négy éve is, szinte minden egyéni választókerületet megnyertek, és '18-ban is elhozhatják az egyéni választókerületek többségét. Összességében, szerintem még lehet egy szűk többségű harmadik ciklusuk. Meglátjuk. Remélem, ez lesz a témánk, nem pedig egy eszkalálódó ukrán háború, vagy egy görög sziriza győzelem, mert akkor nagyon cudar idők jönnek...
@zobod:
"...a fidesz erejét az egyéni mandátumszerzők adják."

Valahogy így. A "demokratikus ellenzék" 2010 óta görgeti maga előtt azt a tíz évet, amennyi szükségeltetik egy ellenzék nulláról felépítéséhez. Ebből már négyet ledolgozhattak volna, ha 2010-ben munkához látnak és nem azt a fasz Bajnait sztárolják, akinek a hátán a Kunczék meg a Fodorok vissza akarták csempészni magukat a parlamentbe.

Tehát még tíz év. Feltéve, ha holnap reggel megkezdik a zöldmezős beruházást:)
@Tudományos libsizmus: igen, az valahogy mindig elfelejtődik, hogy az országos lista egy dolog, de arra a mandátumok kevesebb mint felét osztják ki. Amíg az ellenzék nem tud vállalható arcokat állítani az egyéni választókerületekben, addig győzni sem fognak.

Persze meglehet, hogy '18-ban a fidesznek nem lesz még szűk többsége sem. Akkor lesz három pólus, fidesz, jobbik, illetve mszp és szatellitjei. Akkor könnyen az lmp lehet a királycsináló, ha bejut. Kérdés, kinek a fejére tenné Schiffer a csörgősipkát. Tartok tőle, összenőne, ami összetartozik. Viszont, ha nem jutna be az lmp, vagy még ő sem lenne elég a szocikat visszahozni a hatalomba, akkor marad kizárásos alapon fidesz-mszp koalíció...
@Szúnyog: "Egy igazi baloldali demokrata, akinek fontos a fékek és ellensúlyok rendszere. :)"

Mert ugye ez jelenleg úgy néz ki, hogy...
- a kormány (fidesz)
- az állami hivatalok (fidesz)
- az önkormányzatok (fidesz)

... féke és ellensúlya:
- a rendőrség (fidesz)
- az ügyészség (fidesz)
- a bíróság (fidesz)
- és az alkotmánybíróság (fidesz)

Háttööö....
A baloldalit most hagyjuk is, inkább a demokratával foglalkozzunk.
Főleg hogy a fidesz már 2010-ben is csak 1/3-os szavazattal nyert 2/3-os többséget, de mivel a saját igényeikre szabták a választási törvényt ezért idén már 1/4-el is meglett a 2/3. Azóta meg ennek a negyednek is elbukták a harmadát, mert...

Szóval igen, demokrata.
@zobod: "nem arra keresi a kérdést a poszt, hogy te mint Orbán-gyűlölő épp mivel vádolod most frusztrációd tárgyát, hanem hogy a fidesz támogatóinak harmada miért fordított állítólag hátat a pártnak. Azért a feltételes mód, mert eldönteni hogy ez trend vagy csak egyszeri esemény, hónapok kellenek."

Cöcö. Ha már a századvég is bevezet egy eddig soha nem látott kategóriát (aktív szavazó), ráadásul eltitkolja az alapot (a teljes népesség hány százaléka tartozik ide), akkor már nagyon nagy a baj...

És mitől lenne feltételes mód?
Ismerek pl. vérfideszes szavazót, aki tesco-ban dolgozik. Neki is kellemes lehet este úgy lefeküdni, hogy vajon jövőre lesz-e munkája. Pláne ha olvassa a kormányszóvivő nyilatkozatát, hogy nem az ő dolguk számításokat végezni...

De a legfontosabb: a fidesz beváltotta a 2006-os plakátját: rosszabbul élünk, mint négy éve. A pártízezer, esetleg százezres "nyertes" fideszes banda kivételével szinte mindenki szarabbul él, mint 2010-ben. Úgy, hogy ennek nincs látványos eredménye.
Mert ha az államadósságot leverték volna mondjuk 15 milliárdra, akkor lehetne azt mondani, hogy szar, de megérte. De az ugye csak nő, folyton trükközni kell hogy GDP arányosan egy hajszálnyi csökkenést kimatekozzanak évente egy napra.
És közben a fontos dolgokra, eü-re, oktatásra is alig van pénz, sőt, egyre kevesebb van.

De közben a fideszes főembereknek "családi támogatásból" meg teremnek a milliós órák, a százmilliós vagy csak soktízmilliós házak, a szőlők, a stb.
És ez csak a felszín, ahol nem látszik még sokkal többet lopnak.
A kisember meg azt veszi észre, hogy azon kell agyalnia, hogy sajtot akar-e venni vagy felvágottat, mert a kettő együtt nem megy...
A fidesz-hívő kisembernek is...

"Ha már az értelmetlen okfeltárás a téma, a netadó meglebegtetése ami esélyesebb, jobban illik a néplélekhez relatíve piti dolgokon berágni (vö: 300 Ft-os népszavazás)"

Nix.
A netadó az utolsó csepp volt a pohárban sokaknál. Nyilván netadó nélkül is sokkal többet lenyűz a fidesz az állampolgárokról, de ott elpattant valami sokaknál...

"A vélt/valós korrupciós ügyek nem számítanak, hiszen egyrészt minden politikus korrupt mi ebben az újdonság, másrészt a ködös célozgatások, ellenzékkel összeboruló fővádaskodó nem teszik különösebben hitelessé a sztorit..."

Micsudi?
Mi ez a hazugság?
Hogy ne számítanának! Mert ugye a család dobta össze lézer dzsoni kisfiának is a 60-70 milliós vityillóját (ami lézer szerint is közel van, szóval a tényleges ár valszeg jóval több), meg tóni kecóját is a szél fújta össze, meg ilyenek.
Nem, a fidesznek korábban is volt egy olyan heppje, hogy látványosan hugyozik abba a medencébe, ahova más is csinálja, csak diszkréten. De úgy látszik, hogy újabban már az se zavarja őket, hogy a TV is élesben közvetíti a mutatványukat, mert beleszarnak...

"főleg hogy már a nyugati lapok is arról írnak, ez csak ürügy, a fő probléma az állítólagos oroszbarátság, ami a gyakorlatban inkább a nem ellenségességet takarja."

Állítólagos?
Muhaha, lol...
Állítólag az mnyp pénzeket is lenyúlták, erről nem tudsz valamit?
Amúgy meg akár ürügy akár nem: tökéletesen igaz amit az amik mondanak. Ellopták a trafikokat, csalják az áfát, és ugye stb....
@Sexual Harassment Panda: "Aha,és ki lesz a fidesz után?
Szakértői kormány?"

Nem tudjuk. De valszeg nem a fidesz...

"Ha jól tudom, a fidesz akkorát zuhant, hogy most van ott ahol ápr.6.-án.."

Rosszul tudod. Ezt mesélték a lendvay utcábanm, de ez kurvára nem igaz...
@Tudományos libsizmus: "Egyébiránt röhögnöm kell, hogy amikor nő a Fidesz támogatottsága, akkor hazudnak a közvélemény kutatók, amikor csökken, akkor pedig nem hazudnak a közvélemény kutatók:)"

Oszt a választási eredmény smafu?
Mert ugye sokkal kevesebben szavaztak a fityiszre idén, mint 4 éve.
Csak ugye átfaragták a választási rendszert, hogy ez a fos is kétharmadot érjen...

Na ehhez képest esett akkorát a népszerűség, hogy a házi nézőpont is titkolózik.
Van még kérdés?
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "t a fidesztől elvándorlók nem mentek máshova, jé rácsodálkozás elég bárgyú. Hát először persze, hogy csak eltávolodnak a pártjuktól, és nem csapódnak máshova."

Amíg nincs alternatíva...
De előbb-utóbb lesz. És úgy tűnik, hogy néhány komoly szereplő is érdekelt abban, hogy legyen. EU, USA, ilyenek. Ezekhez képest pedig a fidesz nem más, csak barna folt a bugyin...
@Tudományos libsizmus: "Valahogy így. A "demokratikus ellenzék" 2010 óta görgeti maga előtt azt a tíz évet, amennyi szükségeltetik egy ellenzék nulláról felépítéséhez. ...
Tehát még tíz év. Feltéve, ha holnap reggel megkezdik a zöldmezős beruházást:)"

Nedves álmaidban, fidesz fan.
Annyian utálják ma a fideszt, hogy még egy jobbik kormány is valószínűbb, mint hogy titeket visszatapsoljanak 18-ban. Nem tudtok annyit manipulálni a választási törvényen, hogy ez bekövetkezzen...
@xclusiv: a századvég kavarása az ő dolguk, de egy mérésre akkor sem lehet trendet illeszteni. A fidesz túl van a zenitjén, mindenki tudja. Az abszolút támogatószám csökkenése ezt mutatta már tavaly óta trendként. Most a mérés azt jelzi hogy relatív előnye is zsugorodott a többi párthoz képest a megfigyelt időszakban. De ez még nem trend, ha hónapokon át ezt mérik, akkor majd ez is trend lesz.

Ami az elszegényedést illeti. Sokak egzisztenciája függött korábban a könnyen hozzáférhető hitelektől, állami transzferektől, vagy éppen az szja rendszeren keresztüli vagyontranszfertől. Ennek ára a sorozatos magas költségvetési hiányok, az eladósodás, és a munkaerőpiacon magasra értékelt dolgozók túladóztatása volt. Lehet róla vitatkozni, dolga-e az államnak a szociálpolitika, kell-e foglalkozni azzal hogy milyenek a jövedelmi különbségek. A tény az, hogy az idén három választáson is úgy döntöttek a szavazók, jól van ez így ahogy most van. Ha inkább mégsem tetszik, akkor a következő választáson 2018-ban megint lehet róla szavazni.

Egyes közszereplők hedonista életvitele, a pazarló luxus nem csak az ellenzékieket bosszantja, ezt elhiheted, főleg mivel pont azt várta sok ember, hogy a szoclibek arisztokrata stílusa után valami józanabb következik.

Az oroszokkal való kapcsolat pedig inkább csak egyes államok ellenségességéhez mérten barátságos, objektíven nézve semleges. Magyarország az összes szankciót megszavazta, ennyit az állítólagos barátságról. A roszatom építi egyébként egy másik EU állam, Finnország új erőművét is, erről a múlt héten szavazott a finn parlament. Nem példátlan, hogy az oroszokkal akar valaki üzletelni az EU-ban.
@xclusiv:

"Ismerek pl. vérfideszes szavazót, aki tesco-ban dolgozik. Neki is kellemes lehet este úgy lefeküdni, hogy vajon jövőre lesz-e munkája."

Azért remélem, a tesconak lesz annyi esze, hogy ezeket bassza ki elsőnek.

Egye meg szépen a vérfideszes szavazó, amit főzött, élvezze a maffiája ténykedésének áldásait.
@zobod:

"A roszatom építi egyébként egy másik EU állam, Finnország új erőművét is"

Ott is úgy nézett ki a buli, mint itt, hogy kimegy a miniszterelnök teljesen más ügyben tárgyalni, aztán aláírt szerződéssel jön haza, mert hozzávágtak pár milliárdot?

Hatástanulmány, átláthatóság, közbeszerzés fel se vetődik persze, mert minek, aztán az egészet gyorsan titkosítják is a következő 20 évre.

Biztos így csinálták a finnek is.
@Spániel: má+int njelvtan náciskocc?
@Sir Galahad:

index.hu/tudomany/tortenelem/2014/11/16/1958_valasztas/

"Elvtársak, nekünk igazunk volt tegnap is, igazunk van ma is és igazunk lesz holnap is!

Az biztos, hogy erre az évfordulóra a kihalófélben lévő munkásőrökön és Munkáspárt-szimpatizánsokon kívül senki nem fog szívesen emlékezni: idén november 16-án van az 1956-os forradalom utáni első kommunista választás 56. évfordulója.

Az 1953-as, a Magyar Függetlenségi Front laza 98,2 százalékos győzelmét hozó kirakatprocedúrát követően elvileg 1957 nyarán kellett volna újra az urnák elé terelni a népet, azonban az '56-os forradalom utórezgései ekkora még egyáltalán nem ültek el, ezért az MSZMP inkább két évvel meghossszabbította a képviselők mandátumát, hátha addigra sikerül elvégezni a piszkos munkát, és legalább a felszínen konszolidálni a nehezen összetákolt új kommunista vezetést."
@Sir Galahad: "egyrészt mert komoly külföldi támogatást is kapnak"
- bezzeg 56-ban hogy vártuk az USA segítséget. Kicsit megkésve, de megkaptuk.
@Tudományos libsizmus:

"Orbán elzárná az uniós pénzeket
2006. október 25. 18:09

Ezermilliárdos uniós támogatási forrásoktól fosztaná meg Magyarországot Orbán Viktor, legalábbis ezt szorgalmazta Strasbourgban néppárti képviselők előtt. Arról megfeledkezett, hogy a támogatásokat nem az általa hazugnak titulált kormány, hanem térségi fejlesztések, vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek kapják utólagos kifizetés, és igen szigorú ellenőrzés mellett. Az MSZP szerint Orbán egy nap alatt tönkretette a magyar EP-képviselők kétéves munkáját. A Fidesz magyarázatot ígért elnöke kijelentéseire."

fn.hir24.hu/gazdasag/2006/10/25/orban_elzarna_unios_penzeket
@Szúrófény: "És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?"

Mondták már magának, hogy 77 évvel ezelőtti helyzetértékelést nem lehet a mára kivetíteni? Vagy maga szerint a 30-as évek végének középosztálya csak úgy simán átmentődött a háborún, Rákosin, '56-on, Kádárékon, a rendszerváltáson keresztül, és hopp, egyszer csak elénk ugrott mindent túlélő, változatlan időutazóként?
@Sexual Harassment Panda: Orbánból sem kértek 1990, 1994, 1998, 2002 és 2006-ban.
1998-ban csak Torgyán segítségével került hatalomba.
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "A jelenlegi ellenzék kudarcának fő oka, hogy az MSZP váltópártnak képzeli magát"
- Pontosan.
@Tudományos libsizmus: Mi van KISZ titkár elvtárs? Milyen az új segg íze? Mesélj!
István Tamasi: "A cikkben szereplő 10%-os /más felmérések szerint több/ népszerűségcsökkenés csak a kezdet, a narancsmaffia számára a vég kezdete. Nem lesz megállás/visszaút."

Annyira kedvelem (mert mulattat, mint egy vígjáték), amikor monitor mögötti impotens senkik megmondják a tuttit, ami semmi másból nem áll, mint előre történő kárörvendésből, önbeteljesítésre váró jóslatokból, a máris tényként kezelt vágyálmok kivetítéséből. Tessék még kicsit gyúrni a Fidesz bukására, jó? A Fidesz egyelőre még abból is vígan megél, hogy "bárki, csak ne a műbaloldal és ne a Jobbik." Az élet nem automata, egyszer fent, egyszer lent. Annyira sosem eléggé lent, hogy a Gyurcsány Rt. és Csatolt Társai ebben az országban újra komoly támogatottságot kapjanak. Legalábbis jó darabig.
A likud fidesznek mind addig nem kell tartani a támogatóinak csökkenésétől amíg ilyen értékelések látnak napvilágot!
Ezek a mesterségesen gerjesztett ugatások messze nem a valódi okai a likud fidesz veszteségnek! A tényleges ok az a soha nem létezett "deviza" hiteleknek a bankok javára történő jóváhagyás ráadásul még az mnb is beszállt a kifosztásba! Ez fogja a likud fidesz bukását okozni és nem a mesterségesen az usából és izraelból vezérelt és finanszírozott műbalhék!
Most jöttek rá az emberek, hogy csak a választások miatt hazudták azt, hogy a bankokat elszámoltatják és a rabló szerződéseket törlik, ehelyett még újabb sarccal az m,nb is beszállt!
@Ybl: Magadból indultál ki szerencsétlen.Szánalmas mikor ilyen fajtabeliek minősítgetnek.Pár osztályt kéne még végezned.
@Szúnyog: PONTOSAN milyen, parlamenti demokrácián kívüli eszközökről beszélsz? Vagy csak idehánytál valamit, ami jól hangzik?
Éhes disznó makkal álmodik. Az ilyen cikkek leginkább a posztoló vágyait tükrözik, mert a tényekhez nem sok közük van.
A Fidesz továbbra is fölényesen vezet, az összes többi párt messze leszakadva követi. Legfeljebb a kétharmad inog, de ez nagyon messze van a bezuhanástól.
Szerintem ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz hasonló eredménnyel nyerné meg őket, mint az előzőeket, csak az ország összes sarkából hangzó elfojtott öklendezés lenne hangosabb.

Rengeteg embert ismerek, aki azért szavaz a Fideszre, mert abból a kupac szarból, amiből választania kell, még mindig a Fidesz a számára legkevésbé büdös.
@nevetőharmadik: Ott a pont!
Én erre azt szoktam mondani,hogy kifelé nyílik az ajtó de a fideszesek befelé nyomják.
Gyerünk fideszbarmok,lehet magyarázni!
Szerintem alapban téves volt eddig is a fidesz támogatottságának nagyságáról beszélni. Nem az ő támogatottságuk volt ennyire magas, hanem az összes többi elutasítottsága.
@Rudi Kató: Látom egy kis zsidózás nélkül nem bírtad ki.
"Népszerűsége mégis mintegy 10%-al, támogatói harmadával zuhant. "

A tárki felmérése szerint. Az Ipsos szerint meg simán visszaesett a választások után megemelkedett népszerűség a választások előtti szintre.

Mindemellett az ellenzék semmit nem profitált ebből a csökkenésből, a fidesznek még mindig nagyobb a népszerűsége mint a ball-jobb ellenzéké összesen.
@Tudományos libsizmus: Ha az, akkor az. Te mondtad, a nickneved alapján nagy szakértő vagy.

Amúgy meg tökmindegy, tököm televan, hogy egyes kommentelők mindig ugyanazzal offolják szét mindenhol a kommentfolyamot. Nem tudom, hogy mi ebben az élvezet.
@Pop40: az ottani ellenzék többnyire hasonló vádakkal illeti a Stubb kormányt és a Fennovoima nevű projektcég ügyvitelét, mint az itthoni ellenzék az Orbán-kormányt és a hazai projektet.
@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

"Hát először persze, hogy csak eltávolodnak a pártjuktól, és nem csapódnak máshova. Főleg akkor, ha az részben identitáskérdés is. Az egy lassú folyamat. "

azért az mszp-nek sikerült az a bravúr 2006-ban, hogy az áprilisi
mszp/fidesz 50/40 arányt
mszp/fidesz 35/52-re fordítsa decemberre.
@zobod: Te is tudod, hogy ez nem így megy. Az emberek általában az egyéniben is pártra szavaznak. Hány helyen jön ki eltérő eredmény? Mondjuk listán a fidesz nyer, de egyéni képviselőben nem? Magyarországon, ahol van kb 3 millió ilyen olyan szavazó, akinek a pártszimpátia vallás és a pártvezető isten ez hatványozottan igaz.
@zobod:

Az ellenzék már csak ilyen mindenhol.
Nagyjából ez a dolga.

Csak ez egyáltalán nem érinti azokat a különbségeket, amiket írtam.
Jó szájkaratézést a semmiről...
@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Róla @Tudományos libsizmus: -ról tudnod kell, hogy a múltkor simán bevallotta, azért vállalta el a KISZ titkári funkciót, hogy jól feküdjön a főnökénél a vállalati előremenetel érdekében. Az ilyentől mit vársz? Genny ember.
Neki csak az a fontos hogy legyen egy segg amit nyalhat az előremenetelért.
@belekotty: Én voltam ált isk. 4.-ben örsvezető (mikrobi őrs) és még a harsonát is fújtam az iskolai ünnepségeken 6-7 ben mint egyetlen fúvóshangszerben jártas tanuló

tudom, genny ember vagyok a kommunisák talpnyalója.
Igen egyszerű a magyarázat. A Fideszre szavazók nagy része nem meggyőződéses fideszes, csak a "kisebbik rosszra" szavaztak. Aztán mára rájöttek, hogy ez nem kisebb, hanem pont ugyanolyan rossz mint a másik. Most ezeknek az embereknek lett tele a töke.

Az igazi agymosott droidok nem változnak, ők akár boldogan éhen is halnának a vezérért ma is, csakhogy ők vannak kevesebben.
@Sir Galahad: Tény, hogy már a önnkormi választások másnapjától megindult a gőzhenger (sőt, a Fidesz maga is a mai napig fűti...), ami azért valamit sejtet:
1. Ráébredés: Kevéssé valószínű, hogy a fordulatban hihetett bárki is októberig, nyilván az amerikai "demokrata" pénzforrások sem, pláne Bajnai kiszálltával.
2. Inkább nem akartak a kampányba belebarmolni, tehát valahol mégis a Fidesz kormányban látják a megoldást legalább 2018-ig. (Itt meg a Majdan az ellenpélda.)
3. Ha az lenne a forgatókönyv, hogy a Fidesz megbuktatásával - mintegy a lovak közé dobva a gyeplőt - a Jobbikot hozzák helyzetbe, hogy annak rapid bukása után végre visszajöhessen a komprádor "bal"oldal. Félek, ez hangzik a leglogikusabbnak a háromból...
@maxval bircaman szerkesztő:
az miért elképzelhetetlen, hogy tényleg tele van az emberek töke a Fidesz-el?
Szóljatok, a kezdődik a forradalom! (Nehogy aztán napokkal később értesüljek róla megint, mert nem fészbúkozom...)
@Macropus Rufus:

De, van ilyen elem is, a Fidesz sok piszkos és idegesítő dolgot csinál. Én sem rájuk szavaztam ezért.

A gond az, hogy egy másik kormány nem csinálna kevesebb piszkos és idegesítő dolgot, de még pluszban ki is szolgálni Washingtont.

Ez az egész egy harc a befolyásért a közvéleményre. A ballibeknek olyan tartósan rossz a hírük, hogy most is totálisan elvesztenének egy választást. Ezért sem akar Amerika új választást. Ismétlem: Amerikának semmi baja a Fidesszel vagy annak belpolitikájával, egyetlen kifogásuk van: a Fidesz külpolitikája. Mivel nincs amerikabarát kormányképes ellenzék, így Amerika a Fideszen belül akar elérni változást ebben, s ha nem megy, akkor a Fideszben szakadást fognak előidézeni Orbán eltávolítása céljából. Pl. megveszik Kósát vagy Rogánt (ez most csak egy találgatás, nem konkrét infó), s az ő oldalukra állítják a Fidesz többségét.
@zobod: "a századvég kavarása az ő dolguk, de egy mérésre akkor sem lehet trendet illeszteni. A fidesz túl van a zenitjén, mindenki tudja. Az abszolút támogatószám csökkenése ezt mutatta már tavaly óta trendként. Most a mérés azt jelzi hogy relatív előnye is zsugorodott a többi párthoz képest a megfigyelt időszakban. De ez még nem trend, ha hónapokon át ezt mérik, akkor majd ez is trend lesz."

Ne terelj kérlek.
Nincs szó trendről, nem is keresi senki azt (rajtad kívül). Szó van viszont a korábbi fidesz szavazók egy jelentős részének _egyszeri_ kiábrándulásáról, ezt jelzi a századvég "kavarása".

"Ami az elszegényedést illeti. Sokak egzisztenciája függött korábban a könnyen hozzáférhető hitelektől, állami transzferektől, vagy éppen az szja rendszeren keresztüli vagyontranszfertől. Ennek ára a sorozatos magas költségvetési hiányok, az eladósodás, és a munkaerőpiacon magasra értékelt dolgozók túladóztatása volt."

Ez meg szimplán nem igaz.
A fidesz ezermilliárdokkal növelte meg a költségvetési bevételeket, miközben a költségvetési hiány csak százmilliárdokkal csökkent, jelentős részben a korábban az mnyp-be menő pénzek államhoz irányításával.
Szóval van itt évente egy bő ezermilliárdos tétel, amit - a sor végén - az állampolgár befizet, csak épp semmi nem hasznosul belőle. Nem csökken az államadósság, az állami szolgáltatások pedig nem csak hogy jobbak nem lettek, hanem egyenesen rosszabbak mint 4 éve.
Szóval hol a pénz?

"Lehet róla vitatkozni, dolga-e az államnak a szociálpolitika, kell-e foglalkozni azzal hogy milyenek a jövedelmi különbségek. A tény az, hogy az idén három választáson is úgy döntöttek a szavazók, jól van ez így ahogy most van."

Na ez meg egyenesen hazugság.
Sok oka van a fidesz idei 3 győzelmének, de az egyáltalán nem szerepel azok között, hogy "jól van ez így ahogy most van".

"Egyes közszereplők hedonista életvitele, a pazarló luxus nem csak az ellenzékieket bosszantja, ezt elhiheted, főleg mivel pont azt várta sok ember, hogy a szoclibek arisztokrata stílusa után valami józanabb következik."

Lol, szoclibek arisztokrata stílusa, omfg. Az a helyzet, hogy a szocik mindig is sokkal diszkrétebben loptak, mint a fidesz. És - érzésre - kevesebbet is, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy ilyen mértékű "urizálás", az ellopott közpénzek ilyen mértékű nyílt mutogatása soha nem volt jellemző a szocikra. De a fidesz annyira elszemtelenedett, hogy azt hiszi, hogy ezt is megteheti, ezt is megúszhatja. És rövid távon ez igaz is, hiszen a táltos is kiáll mellettük...

"Az oroszokkal való kapcsolat pedig inkább csak egyes államok ellenségességéhez mérten barátságos, objektíven nézve semleges."

Cöcö.
2008-ban a fidesz szerint még hazaárulás volt paks2 és a south stream. Ma meg már egyenesen hazafias dolog, valszeg mert most az ő zsebükbe kerülnek a borítékok...
@zobod: "az ottani ellenzék többnyire hasonló vádakkal illeti a Stubb kormányt és a Fennovoima nevű projektcég ügyvitelét, mint az itthoni ellenzék az Orbán-kormányt és a hazai projektet."

Látom szakértő vagy a témában, ezért feltenném neked azokat a kérdéseket, amikre ezt a rizsát írtad. Tehát:
"Ott is úgy nézett ki a buli, mint itt, hogy kimegy a miniszterelnök teljesen más ügyben tárgyalni, aztán aláírt szerződéssel jön haza, mert hozzávágtak pár milliárdot?
Hatástanulmány, átláthatóság, közbeszerzés fel se vetődik persze, mert minek, aztán az egészet gyorsan titkosítják is a következő 20 évre."

De hogy konkrétabb legyek, néhány kérdés pontokba szedve. A finneknél:
1. voltak-e hatástanulmányok?
2. volt-e nyílt pályázat?
3. titkosította-e az állam a szerződés egészét?

Köszönöm válaszodat.
@belekotty:
Jellegzetes liberális demokrata trükk. Olyat adnak a szádba, amit nem mondtál, aztán nácikomcsi vagy, ha ilyeneket mondasz:)
süti beállítások módosítása