Az első találkozás a bevándorlókkal Budapesten

2015.08.11. 07:00 Döry L.

Múlt héten szerdán úgy terveztem, hogy kilátogatok a II. János Pál térre, hátha el lehet dönteni, hogy Kocsis Máténak, vagy Misetics Bálintnak van igaza. Áldatlan állapotokat okoznak-e a menekültek, vagy maguk után szedik a szemetet.

1291982347430625455.jpg

Végül nem bicikliztem ki, mert a Goldmann téren már találkozhattam is a migránsokkal. A gördeszkázók és utcai testépítők által használt teret egy- két család lakhatta be, épp a sátraikat és ruháikat szárítgatták a zuhé után. A család férfitagjai sehol, három 6-10 év közötti, egy kamasz fiúgyermek, három-négy kislány, három felnőtt nő, farszi beszéd, valószínű afgánok.

Szemétnek, kakinak nyoma sem volt, a látvány mégis megdöbbentett. A tér, ahol maximum egy-két hajléktalan alszik a gördeszkások dobogóján, teljesen más képet mutatott a migránsokkal a közepén. Érdekeltek persze a menekültkérdés nemzetközi összefüggései és a politikai játszma, de nem gondoltam, hogy fizikai kapcsolatba lehet vele kerülni Újbudán. Arról már korábban volt szó, hogy a migránsügy egyszerű tagadásán túllépett az idő és a mainstream sajtó is. De ilyen gyors megtestesülésére nem számítottam.

Európai nagyvárosokban megfordulva a bevándorlók negyedei soha nem okoztak semmilyen sokkot. Nem gondoltam volna, hogy ha itthon migránsokat látok, az bármilyen értelemben ki fog zökkenteni. De a helyzet váratlansága mégiscsak ilyen volt. És el tudom képzelni, hogy ezek a helyzetek mit válthatnak ki azokból, akik a magyar szegényeket, munkásokat, cigányokat, hajléktalanokat tartják vizuálisan is elviselhetetlennek (vö. még: magyarugarozás, prolizás, cigányozás).

A migránsok fogadtatása a tér rendszeres használóitól vegyes volt: egy külföldi, de itt élő gördeszkás srác pl. játszott a gyerekekkel. Mások udvariasan levegőnek nézték őket: A gyerekek mászkálnak a húzódzkodó rudakon - a gyúró, aki gyúrna véletlenül sem szólna hozzá a bevándorló gyerkőchöz - akár bunkón is - inkább passzívan duzzog, ha nem tudja használni a rudakat. Másikuk félhangosan ebolázott, de ő is inkább lefegyverzettnek tűnt, mint önkéntes rendcsinálónak.

A Goldmann térről nézve tök érthető, amit a kormány csinál. Neki értelemszerűen sokkal jobb, ha kevesek embertelennek hiszik a kormányt, mintha sokan tehetetlennek gondolnák. A plakátkampány talán nem is volt más, mint a magyar társadalom fölkészítése a kultúrsokkra és a tehetetlenség érzésére, amit az (egyelőre tranzit) migráció okoz, és amely ellen a kormány - retorikája ellenére - valójában nem sokat tud tenni.

Update: A Goldmann tér tényleg csak átmeneti lehetőség lehetett, tegnap jártam arra újra, és nyoma sem volt egy bevándorlónak sem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr937696868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó ez nekünk? A bevándorlók elmennek,
de Orbán Viktátor itt marad...
@Doberdo: Hát akkor semmi más dolgunk nincs, mint egy demokratikus választás keretein belül megszavazni egy szimpatikus ellenzéki jelöltet!
@Doberdo:
Mehetsz velük. Gyurcsány haverod is ezt mondta, emlékszel?
Szimpatikus ellenzéki jelölt? Nehéz ügy...
"Európai nagyvárosokban megfordulva a bevándorlók negyedei soha nem okoztak semmilyen sokkot."

Javaslom, látogass el Rotterdamba vagy jópár ny-európai nagyváros muszlimok lakta no-go zónájába. De előtte végrendelkezz és köss életbiztosítást.
"A plakátkampány talán nem is volt más, mint a magyar társadalom fölkészítése a kultúrsokkra és a tehetetlenség érzésére, amit az (egyelőre tranzit) migráció okoz, és amely ellen a kormány - retorikája ellenére - valójában nem sokat tud tenni."

Ez valahol igaz lehet. Megspórolt egy környi FAQ-t.
@Tudományos libsizmus:
Csúsztató köcsög vagy. Te is tudod, hogy kinek és miért mondta.
@csak egy néző:
Na az jó, amikor a buzifétises libsik köcsögöznek:D
@Ballib Cenzúra:

Én is olvastam, és megdöbbentem, milyen náci kormánya és rendőrsége van Svédországnak. Pofátlanul nem engedik rongálni az állami tulajdont, felháborító.
@Ballib Cenzúra:

Vicces, amikor a ballib demokrata plakátszaggatók és -átfestők, a véleménynyilvánítási szabadság fő szószólói épp az államtól akarják megvonni a véleménynyilvánítás jogát.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

AZ semmi..
De még hipp-hopp ott is teremtek, azaz tutira FIGYELTETTÉK a plakátokat, ami mint az tudjuk pofátlan visszaélés a demokrácai adta keretekkel.
@Tudományos libsizmus:
Bravó baromarcú, sikerült ügyesen kisiklanod a válasz elől.
Olyanok vagytok, mint a vödör takonyban az angolnák.
@Ballib Cenzúra: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

"2006. április 4., -
Plakátrongáláson értek a rendőrök két fiatalt a II. kerületben. A "kamaszok" Horváth Csaba szocialista képviselőjelölt plakátjait tépkedték le. Hm, csak eddig tudtuk magunkban tartani a fő szenzációt, hogy a két fiatalkorú amúgy ismert pártpolitikusok családjában szocializálódott: Simicska Lajos csemetéjéről és Kupper András unokaöccséről van szó."

Ugye jól emlékszem, hogy akkor is rendőrért sápítoztatok?
@Kovacs Nocraft Jozsefne: ,,Az iszlám az emberiség utolsó reménye – mondta Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom magát római katolikusnak valló vezetője Törökországban."...a jobbikosoknak kuss ha a muzulmanokrol van szo.
@martineden:

Hát igen, ez elég ciki. Vannak azért még mindig emberek, akik nem döntötték még el, hogy palesztináért aggódjanak, vagy a migránsok a fontosabbak most, de a legtöbben úgy oldják fel a konfliktust, hogy a menekült hullámot a zsidók/usa gerjeszti. Direkt.

Pedig kurva egyszerű, a közel-keletet izraelestől-palesztinástól kéne beletúrni a legközelebbi tengerbe, oszt nyugalom lenne, meg világbéke.
@Exploiter: Es akkor nem jonnenek a szirek,afganok ,egyeb muzulman nepseg?
Ez a blog most miről akar szólni?

Szemetet takarított már az önkormányzat, ezért nem látott (sokat) a szerző. Ha ilyen könnyen megoldható, egyszer hozzám is eljöhetnének, és akkor megspórolom a bejárónőt
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem soha nem járt ott. De talán még a II. János Pál pápa nevét is rosszul ütötte be a dzsípíeszbe, és a pápai húskombinátban kötött ki. Ide vezet az ateista nevelés
@csak egy néző:
Annál már csak az a jobb, amikor a magyargyűlölő libsik hazaárulóznak. Vagy az ávósporontyok kommunistáznak. Szarházi "liberálisok".
@Tudományos libsizmus:
"Annál már csak az a jobb, amikor a magyargyűlölő libsik hazaárulóznak. Vagy az ávósporontyok kommunistáznak. Szarházi "liberálisok"."

Ennél már csak az jobb, hogy magát mélymagyarnak tartó angolna ilyeneket kiabál a vödör takonyból.
Napi szimten takarítják a köztereket. Azt még hozzátenném, hogy a nyugat szigetre látogató söpredéke semmivel sem különb. Meg úgy általában konstans hányásszag terjeng az egész belvárosban a répa és borsófōzeléktōl.
@Doberdo:

"Jó ez nekünk? A bevándorlók elmennek,
de Orbán Viktátor itt marad..."

Ja, mennyivel jobb lenne, ha Orbán Vikoor menne, és a migránsok maradnának. Ugye, liberáns?

Te hány migránst vittél már haza, hogy eltartsad?
Már begyüjtötték őket vmi táborba. Nem baj, jönnek újak amíg nem lesz meg a kerítés.
@ogli dzsí:

Lázár most kettős kerítésről beszélt, remélem, megcsinálják.

Azt meg ugye tudjuk, hogy az "ideiglenes" csak eufemizmus, ez a migránsáradat egyhamar nem fog szűnni. Sőt mninél tovább töketlenkedik az EU, annál erősebb lesz.

A hülye németek most álítóla "migrációs menedzsereket" akarnak képezni, jaj, de jó lesz. Természetesen ezek a "menedzserek" a bevándorlást fogják majd támogatni, hiszen abból fognak megélni. Mindenesetre nagyon okos dolog lesz az államapparátuson belül létrehozni egy olyan réteget, amelynek egzisztenciális érdeke fűződik a minél erősebb bevándorláshoz. Hülye németek.
Azon morfondírozok, hogy ezek a népek tudják, hogy itt télen hideg van?
süti beállítások módosítása