Teambuilding Hungary

2009.10.12. 20:00 volankombi

Egy-két hete teambuilding volt a téglagyárban, ahol dolgozom. A teambuilding arról szól, hogy összegyűlik a csapat egy konzultánssal, és különféle játékokat játszanak, amitől jobban megismerik egymást és állítólag valamilyen misztikus módon ettől hatékonyabbá válnak.

A building úgy végződött, hogy közösen fel kellett sorolni azokat az értékeket, amelyek mentén teamünk működik. Először is meg akartuk az érték fogalmát, amelyet különösen izgatottan vártam; az a pragmatikus megoldás jött ki belőle, hogy érték az, ami a cég értékeihez igazodik és azoknak az értékeknek az elősegítésére szolgál a csapaton belül.

Körülbelül másfél óra után a következőkre jutottunk:

  • megértés és tisztelet
  • tudás és tapasztalat megosztása
  • csapatjátékosnak lenni
  • felelősség egymás iránt
  • gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan
  • integritás és a megbocsátás képessége
  • professzionális hozzáállás
  • és a kedvencem: a helyes attitűd. A helyes attitűd alá még a következőket írta a teambuilding-leaderünk: határozottság, akarat, odafigyelés a részletekre, motiváció. Ezek a helyes attitűd ismérvei.

Amikor elkezdtem firtatni, hogy ezeknek az értékeknek mégis valamilyen célhoz kellene igazodniuk, és hogy nem lehetséges-e véletlenül, hogy a cél a cég számára való tőketermelés, akkor arra lyukadtunk ki, hogy a teamérték a cégértéknek rendelődik alá, és az értékeknek mindig a cég céljaihoz kell igazodniuk, de nem derült ki, hogy a cél van előbb, vagy az érték. Azt hiszem, ezt hívják úgy, hogy cirkuláris referencia, de ha van valami megoldásotok, akkor írjátok meg. Lehet, hogy a nagy multik olyanok, mint a tyúk meg a tojás?

Mindenesetre megpróbálhatnánk összegyűjteni néhány olyan értéket, amely a mi csapatunkban van.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr531445429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem szopatod feleslegesen a másikat.

örök, felbecsülhetetlen érték egy csaptmunka során. Sose tartják be...
Ezek a csapatépítő tréningek szerintem egy dologra jók: ha addig nem utáltad meg a kollégákat, utána tutira sikerül. :(
@há zé: Másra is. Ha addig nem dugtad meg a kolleganőt, akkor a tréninget követő alapos berúgás lehetővé teszi.
Az éves hajtás után végre egy hétvégén megint nem lehetsz otthon nyugodtan. A pia legalább ingyen van (általában). A kolléganő is.
Különben ez a téma (értékek meghatározása) bőven nem ér meg egy posztot és nem ér meg egy commentet sem. Aki a cégénél keresi az értéket (a pénzen kívül) sikeres ember nem lehet.
Huszonévesen még bevettem ezeket a teambuilding-eket. Lelkesen készültünk, aktívan részt vettünk a feladatokban, akartunk értékeket, hatékonyságot, jó kapcsolatot stb.
30 fölött már jobban utánagondol az ember, aztán rájön, hogy mekkora hülyeség az egész, egy ilyen után soha, semmi nem változik a munkahelyeden, nem lesz hatékonyabb a csapat, viszont megint hülyeséggel töltöttél el egy hétvégét - a szabadidődből. :-(
Lehet jól is csinálni a teambuildinget, én pl vettem részt nagyon jó teambuildingen svájci és német cégnél is. Sajnos a szittya magyar cégeknél, ahol amúgy sincs cégkultúra, ott a teambuilding sem segít. Szükséges hozzá némi alap, némi alázat, némi megértés, hogy elkezdhessen működni. Onnantól kezdve viszont valóban hatékony, és van értelme. És ugyanúgy (vagy még jobban is) be lehet rúgni utána.
@Herr Bruder Netzwerk:
nekem skandináv, francia, és angol/amerikai multi cégeknél volt szerencsém teambuildingezni. Szerintem 20 fölötti ilyen rendezvényen vettem részt.
Már nem hiszek benne. :-(
Egy kolléga vagy ügyfélbarát és csapatjátékos, vagy nem. Egyetlen hétvége alatt nem fog hirtelen 180 fokos fordulatot venni a személyisége, a hozzáállása.
A kollégákkal pedig nem a bratyizástól lesz jobb a munkakapcsolat, hanem ha mindenki a saját munkáját végzi el időre és a lehető legjobban a cégnél.

Persze, ha valakinek az ingyen pia, a hapsizás/csajozás a lényeg, akkor belátom, hogy ilyen célra tökéletes. :-)
Hát a mi multinknál az érték a pénz. Nyílván ebből következik, hogy vezetőink nagyon értékesek, mi meg iszonyúan nem érünk semmit:)
A teambuilding tipikusan az a dolog, amit kitaláltak a pszichomókusok, hogy jajdejólenne, csak a gyakorlat többnyire nem úgy működik, mint ahogyan azt ők elképzelik.
a tímbilding például arra való, hogy kiszűrje azokat a kekec semmirevaló népeket, akik csakazértis azzal kezdik, hogy kérik a tréningvezetőt, hogy közismert magyar alapszavakat, mindt például érték, definiáljanak. az ilyeneket, ha tudnak valami speciális dolgot, hagyják önállóan dolgozni, más esetben meg felkerülnek azon kollégák listájára, akiket az első leépítésnél előre fognak venni. akkor majd ezek a kollégák írnak a munkahelyi terror blogra, hogy velük mennyire nagyon ki lett baszva, pedig ők milyen jó munkatársak.
Mi pl. teambuilding kereten belul elmentunk sielni negy napra. A multkor bowlingozni, ahol szarra vertem a fonokom.
@devadel: a teambuildingelő volt az a kekec, aki definiálni akart :)
oda fel az van írva, hogy ő felsorolni akarta, ti meg provokáltátok, hogy definiáljon. ismerem ezt a fajtát elég jól. a tréner meg gyenge volt, ha belement ilyenekbe. sajnos sok a gyenge tréner.
"Először is meg akartuk határozni az érték fogalmát, amelyet különösen izgatottan vártam"; őőő, mármint hogy közösen ezt kellett csinálni. Lehet, hogy nem volt elég világos, de tényleg az utasítás volt ez.
akkor a bilder hülye, az érték fogalmát nem ott kell meghatározni. a fenti érték-felsorolás egyébként eleve mutatja, hogy senki nem volt képben, sem ti, sem a vezetőtök, sem a tréner.

sajnálatos.
Jaaaj, vittek minket is anno Mátrafüredre, egy szocreál térségbe, akkor született a Budapesti Nap... én először voltam, és tágra nyílt szemekkel lestem, hogy felnőtt emberek miként vehetnek komolyan egy ilyen baromságot, és hogy főleg akadjon, aki ezt fizeti. A jobbak persze este csúnyán bebasztak, össze is zördültünk a személyzettel, mert ott valami oknál fogva az volt az elképzelés, hogy este tízkor (!!!) jól bezárják a bárt és mindenki megy aludni. Reggel aztán gecire ingerültek voltunk, hogy nem alhattunk délig, úgyhogy a pincérek morogtak, hogy egyesek szándékosan a terítőbe kenik a lekvárt meg a csokikrémet (oda is kentük). És utána folytatni kellett ezt a sok humbugot... Ott is voltak kedvenc szavak, sajnos már elfelejtettem, de hihetetlen, milyen bugyuta faszságokat próbáltak felnőtt emberekkel megetetni.
Elég sok ilyenen veszek én is részt, van ami jobb, van ami rosszabb. A legemlékezetesebb az volt, amikor Mártélyon voltunk. Akkoriban egy német multi alkalmazásában álltam, ahonnan már eléggé kifelé kacsintgattam. Nem is akartam menni, de hát kötelező volt, munkanapra volt szervezve. Párosával osztottak be bennünket, és én egy hasonlóan "elkötelezett" sráccal kerültem csapatba. A feladat az volt, hogy építsünk papírsárkányt, és az nyer, aki a legmagasabbra fel tudja reptetni. Nem is volt ezzel gond, én szívesen megcsináltam a sárkányt, csak hagyjanak békén. A csapattársam (aki amúgy haverom is volt) meg díszítette. Az igazi balhé akkor tört ki, amikor mi reptettük a legmagasabbra a sárkányt, és mindenki láthatta, hogy a sárkányra felragasztott cégnév+logo párost egy méretes vörös hímtag - mint légvédelmi ágyú - lövi nagy sperma "lövedékekkel", ráadásul az a nagyon egyszerű, még rá is írta, hogy "Repülő bájdorong". Hát közös főnökünk folyamatosan azt mondogatta két napig, hogyan fogja ezt elmagyarázni a német főnökeinek, akik kérték, hogy mutassa meg a csapatépítésről készült videot, hogy lássák mennyire épült ki a csapat. :)
A cég mindenek előtt! A legtöbb tréningnek az a mondanivalója, hogy "ha nem állsz be a sorba, nem itt a helyed"!
Nem tudom miért gondolják, hogy azt a fasz, önállótlan kollégámat, akit nem bírok bent a melóhelyen, majd jobban megszeretem, ha együtt borulunk be a vízba raftingolás közben, mert az mennyire jó és erősíti az egymásrautaltságot, és a közös cél meg minden....
süti beállítások módosítása