Az LMP-MSZP együttműködés veszélye

2010.04.13. 13:35 Fent és Lent

Ezt a posztot egy aggódó LMP-szimpatizánstól kaptuk. Ha hosszabban hozzászólnál az LMP-MSZP témához, írásodat a fenteslent@gmail.com címre várjuk.

Az LMP nem lehet a 94-es SZDSZ. Ha ez bekövetkezik, a centrum ökopolitikai alternatívája elsüllyed, mint a hajdanvolt nemzeti liberális, mert amint a szadula példája bizonyítja, a középosztályos szavazók nem tartanak meg egy, a posztkommunizmussal szövetségre lépő erőt.

Volt már párt, amely negatíve definiálva stratégiáját csak és kizárólag annak elérésére tört, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada. Ha ez a célminimalizmus és nihil az LMP esetében is bekövetkezik, akkor a párt pontosan oda jut, ahová egy ilyen negatíve definiált stratégia az MSZP-SZDSZ-MDF kóklerságot juttatta. Javasolnám, hogy az LMP ragaszkodjon ahhoz a saját, már artikulált programjához, hogy törvényhozási szinten jelenítsen meg egy ökopolitikai alternatívát, éppen a mesterségesen fenntartott kulturális/sérelmi mozgósítással dolgozó nagypárti politika ellenében. Az LMP nem lehet tehát szekértolója egy oligarchikus, korrupt társadalomszervezési rutinnal működő politikai formációnak, amely éppen az LMP által kifogásolt történelmi rettegtetéssel zsarolja magához saját szavazóit.

Mi köze az ökopolitikai alternatívának egy jobbközép válságkormány kétharmadához?

Azt gondolom alapvetően nem sok. Annak feltételei, hogy az LMP a Fidesz országújító és drasztikus programja mellet is meg tudja jeleníteni, saját ökopolitikai alternatíváját, adott. Az azonban, hogy a Fidesz válságfelhatalmazását 2/3 alá csökkentse, semmilyen eminens LMP érdekkel nincs párhuzamban. 

Egy Fidesz többség ellenében csak akkor lenne alkalmas az LMP a zsaroló kispárti szerep eljátszására, ha a Fidesz a szerkezetváltást elvégezte, az ország politikai élete pacifikálódott. Akkor viszont nélkülözhetetlen lesz az LMP-s napirend. Ha ezt a napirendet most az MSZP-s rettegtetés érdekében beáldozza, később nem lesz esélye az antibolsevista magyar középosztály támogatásával a magyar politikát megújítani.

Sui generis érdeke-e az LMP-nek a 2/3 megakadályozása? Formálisan a parlamenti súlya valóban növekedne, az LMP szavazók azonban már elfogadták, hogy egy 2/3-os környezetben áll meg a párt, az az ár pedig, ami a 2/3 elméleti megakadályozásáért az LMP által fizetendő volna, ugyanakkor a párt valódi identitását roppantja meg. Látni kell, hogy egyedül az MSZP-nek van félnivalója egy fideszes 2/3-tól, az LMP ilyen félelmekkel korábban nem gazdálkodott.

Megértem ugyanakkor az LMP bizonytalankodását. Nem tudni ugyanis, hogy a hét és fél százaléknyi LMP szavazó közül mennyien vannak ex-MSZP szavazók. Ezen bizonytalanság miatt elképzelhető, hogy a megszerzett baloldali szavazók igényeinek kiszolgálása, a posztkomcsi szavazatszerző paradigmába (mindent a Fidesz ellen, mindent félelemből) löki az LMP-t.

Ehelyett én azt javasolnám, hogy a megszerzett balos szavazók értékelvű átkondicionálásával (szemét szó tudom) próbáljanak új tartalmat adni egy vélhetően balos-protest szavazó magatartásnak. Röviden: az LMP hangsúlyozza a balos választóinak, hogy milyen ökoszoc programra szavaztak az első fordulóban és miért is nem csupán a Fidesz ellen szólt a voksuk. Ennek elegendőnek kellene lennie, hogy stabilizálja az LMP választói körét és kristályosítsa a szavazói értékválasztást.

Ha ez a teoretikus és mozgósító teljesítmény elmarad a két forduló között, akkor az LMP valóban a legrosszabbul, a könnyű ellenállások és az elmúlt húsz év rutinjai mentén oldotta meg a harmadik erők klasszikus házifeladatát.

Napon Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr361917389

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP és az amerikai nagykövet 2010.04.13. 21:24:10

Lássuk a tényeket! 1. Richard Field (az Amerikai Ház Kft. - az amerikai székhelyű ingatlanfejlesztő és üzemeltető Manor Group magyarországi leányvállalata - vezetője) az LMP legnagyobb szponzora. (A cég Újpalotán megvalósítandó ...

Trackback: Mikor esik le? 2010.04.13. 18:29:39

Érdemes alaposan megnézni ezt a sok rendkívül szimpatikus arcot ezen a képen.. (rákattintva kijön nagyobban is)   Van ez az msz(m)p-s ööö.. a Lendvai, igen! Szóval, most szólongatja az LMP-s népeket, h a következő fordulóban léptessék vissza a ...

Trackback: Demokratikus minimum 2010.04.13. 17:05:06

Az LMP (szimpatizánsi) blog a választás után közölte, miért az LMP lépjen vissza az MSZP javára, lépjen vissza az MSZP az LMP-nek. A felvetésnek jogos volt az alapja: nem várható el, hogy viszonzás nélkül visszalépjenek.Az MSZP szerencsére bizonyította...

Trackback: Amit mindenki tudni akar: mennyire SZDSZ az LMP? 2010.04.13. 15:18:36

Az SZDSZ 1998-as és az LMP 2010-es eredményeit nézve komoly átfedést találunk. Az LMP-sek nagyon hasonlítanak az egykori SZDSZ-szavazókra. (Kép: vokscentrum.hu) Lendvai Ildikó hétfőn azt bizonygatta, a Fidesz kétharmadát - ugye, ugye? - csak az LMP-v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@sanyix: például??
De légyszi ne gyere Schiffer családfájával, azt inkább a szentkoronarádión lehet nyomatni, és ne gyere azzal, hogy minden SZDSZ-es LMP-s lett. Tekintve ez nem igaz.
Kétségtelen, hogy az LMPnak van egy liberális arca, az is, hogy sok liberális szavazó talált rájuk. ÉS??? Az MSZP- 1.3 millió szavazót veszített, nagy része ennek a Fideszre voksolt...Akkor a Fidesz az MSZP utódpártja??? hagyjuk ezt. Szánalmas próbálkozás a jobboldaltól, igaz még nem ezek a legrosszabbak, ajánlom mindenkinek ugorjon fel a népszabadság honlapjára, és olvassa el az ehhez kapcsolódó kommenteket.... szerencsétlen mszp-sek tényleg az utolsókat rúgják...
Ha az LMP akar csak sugalja ,hogy barmi gesztust nyit a szocik fele azonnal elveszti hitelesseget es szavazoi jelentos koret merem remelni okos emberekrol van szo es nem jatszanak ezzel meg gondolatilag sem.
Az eddigi jelek szerencsere ezt mutatjak :)egyik partnak sem befekudni csak a dontesekben erteni egyet ami a magyarorszag erdekeit szolgalja.
Nem az LMP az nem az SZDSZ az teljesen más. Ugyan már.
A SZDSZ koaliciói csufos kudarcok voltak, de most más név alatt hangoztatjuk nincs semmilyen együttműködés. A kis párt keménykedése az maradt.
@bblloogg:

"A Lehet Más nevet csak egyszer lehet bemocskolni, utána már NLMP?-re (vagy SzDSz-re) kell megváltoztatni. Úgyhogy nagyon óvatosnak és meggondoltnak kell lenniük. "

ez teljes mértékben igaz. De még nem követtek el semmi hibát, amivel bemocskolták volna ezt a nevet, így addig nem is kéne őket temetni, pláne nem SZDSZ-ként emlegetni. hihetetlen, hogy elég az mszp-nek feldobnia ezt a visszalépéses történetet, és már úgy kezeli mindenki a helyzetet, mintha a szövetség létejött volna. NEM, az LMP nem fog visszalépni.
Könyörgöm, maradjatok zöldek-ennek van jövője, a seggnyalás nem vezet sehová!
Ne is lepjen vissza az LMP hatarozottan ki kell allni azert amit kepviselnek es be fognak erni ki tudja 4 ev mulva jelentos politikai tenyezove nohetik ki magukat.
@reni0214: ez most zsigerből megy?

Minden fórumon elutasították, hogy visszalépnének. Javaslom, hogy legalább az új pártoknak (jobbik / lmp) adjuk meg a lehetőséget, hogy tettekkel bizonyítsanak. Mondjuk a jobbik kommunikáció szintjén már bizonyított :-(.

Csak unom már ezt az LMP= SZDSZ marhaságot. A tagságba nem vettek fel egyetlen egy vezető szdsz-est sem, alig volt pénzük a kampányra (50 milliós nagyságról beszélünk, teljesen követhető hogy kiktől kaptak és mire költöttek) a tagság között meg főleg kiábrándult emberek vannak, nem pedig cimkézett SZDSZ, MSZP-sek / MDF-esek.

ps: amúgy Fideszre szavaztam, de sok minden tetszik, amit az LMP akar és eddig megtett.
Hatarozottan ki allni amit kepviseltek LMP es 4 ev mulva meg jelentos politikai erove nohetitek ki magatokat.
Elore kell nezni nem csontot ragni azon ragodik eleget az MSZP.
Nem tudom milyen bugsi simogatast var az MSZP hogy je milyen jo fejek vagyunk visszaleptetunk par szocit.
NEM KERTE SENKI MINT A NAPRA FORGO AHONNAN SUT A NAP ARRA ALLNAK A SZOCIK UNDORITTO.

LMP hatarozottan utasitsatok vissza es ki allni azert amiert LMP az LMP es a szavazoert.
Most nezem a tv intelligensen visszautasitottak Lendvai agyremet hajra LMP :)
Most nezem a TV-et intelligensen visszautasitottak az MSZP "gesztusat" Hajra LMP.
Szorítok hogy meg legyen az LMP-ben az a gerinc ami az SZDSZ-ből teljes mértékben hiányzott.
Hehehe, vajon hány ehhez hasonló blogbejegyzés születik még a témában a 2. fordulóig? 10-20 v. 50 is akár? Nem lesz érdemes számolni. Sok. A fityeszagyú bloggereknek fel van adva a lecke. :)
@SeppiSchluiferer: Bolgárúrnál viszont tutira veszik, hogy a Fidesz szolgái! Így legyen okos az ember! :D
@nevetőharmadik: "Az LMP-t az SZDSZ-szel azonosítani csak azért, mert kis ellenzéki párt és nem jobboldali"

Nyilván nem csak ezért azonosítják az SZDSZ-el. Hanem:

1. A pragmatikusabbak azért, mert a szavazóbázisuk nagy valószínűséggel nagyban fedi egymást (hasonlítsd össze az erős LMP-s kerületekben kapott szavazatok számát a négy évvel ezelőtti ottani SZDSZ jelöltek szavazataival: gyakorlatilag ugyanannyi.) És persze az LMP is "budapesti" párt, mint az SZDSZ volt.

2. Az SZDSZ-t "zsidópártnak" tartók azért, mert az LMP prominensei, jelöltjei között is számos zsidót látnak.

3. A rendszerváltást átélők közül sokan azért, mert emlékszünk az SZDSZ (és elődje) lendületes, alternatív, szakállas-szociológus, bölcsésztarisznyás felbuzdulására, amiből aztán elég hamar lett a 94-es prostituálódás. Az LMP mostani imázsa azokat a szép időket idézi és sokan gondolják úgy, hogy "láttam én már karón varjút".
Egyfolytában sír itt egy csomó ostoba, hogy LMP=SZDSZ. Mégis megmondanátok, mire alapozzátok ezt? Azért, mert az MSZP ezt terjeszti, hogy véletlenül se szavazzatok rá? Mert én eddig a világon semmi jelét ennek nem láttam. Majd ha visszalépnek az MSZP javára, vagy elkezdenek buzikat ölelgetni, akkor sápitozzatok, ne pedig előre!
Talán kéne várni pár napot mielőtt ekézni kezdik a LMP-t. Eddig nem adtak rá okot, hogy szdsz-utódként aposztrofáljuk őket. Mondom ezt jobboldali szavazóként.
"Gyümölcseiről ismeritek meg a fát..." mondta egy jobboldalon kedvelt ikon.
Ökörség: az LMP nem SZDSZ. Az LMP egy nyílt és jobbára átlátható alapokon új és elég vegyes körből jövő arcokkal kezdő politikai erő.

Az SZDSZ már 1994-ben is erősen elitista formáció volt, a nyíltság legcsekélyebb jele nélkül. Az SZDSZ pénzügyei, a politikusainak meggazdagodása sosem volt átlátható, a párt de facto lopott pénzekből működött, ami 1994 óta kizárta, hogy bemutassanak a szociknak, egészen addig, amíg nyilvánvalóvá nem lett, hogy a választáson nem viszi be őket a Parlamentbe az MSZP.

Láthatólag van eszük beinteni a szociknak, de ezúttal nem sértettségi alapon, hanem pusztán amiatt, hogy a portéka értéktelen és veszélyes: az MSZP az ég egy adta világon semmit nem tud az LMP-nek nyújtani jelenleg.

A Fidesz még óvatosan méregeti az LMP-t, de hát nyilván egyenlőre senki rá se tojik erre a formációra a Szentkirályi utcában, hiszen még sok időnek kell eltelnie, mire érdemi vita lesz a Parlamentben.

Rólam nem titok: LMP szimpatizáns, szavazó és támogató vagyok - tehát nyilván elfogult a véleményem, de ez így jó!

Hajrá LMP!
@Kelly és a szexi dög: "Könyörgöm, maradjatok zöldek-ennek van jövője"

Bizony. Különösen akkor, ha a gazdasági növekedést a következő években minden más elé helyezné a Fidesz. Amire azért van esély, hiszen a nyomás nagy. Bár Illés Zoltán nyilván nem lesz benne partner, de egy fecske...

De zöldként bizony szembe kell nézniük az olajcsúcs kérdésével, ami itthon a politika perifériáján sincs, miközben az elmúlt két évben azért nyugaton már ébrednek a politikusok is. Amelyik párt ezt napirenden tudná tartani, annak örökké a szavazója maradnék.
@Psyman: nem azért, kettő okból t.i.
Az első, hogy egy nem túl nagy összegből lehet egy profi nickváltogató hadsereget bérelni 2 hétre, akik trolloskodnak eddig a jobbiknak, mostantól az mszp-nek is.

A második, hogy mivel ők sokan vannak, velük üvölt az indulatvezérelt pontagyú banda is, akiknek nem kellenek tények a megállapításaik mögé, hiszen a legnagyobb bizonyosság az nekik, ha egy párthősük személyesen nekik odasúgja, hogy schiffer igazából fekete.
@msmester: Én hiszek nektek. Az LMP nem SZDSZ. Viszont sokan tartunk attól, hogy azzá válhat a politikai automatizmusok, stb. eredményeképpen. Ki gondolta volna 90-ben, hogy az SZDSZ-ből az lesz, ami...? Szóval, csak éberség! Aztán ha az MSZP ledarálódott, akkor váltsátok le inkább őket! :)
@Mezőbándi: Csakhogy a sváb nagymamám elment szavazni, és az lmp-re voksolt egy dunántúli kisvárosban.
Kapott is a jelölt 10 százalékot majdnem.
budapesti?
zsidó?
neeeem

nem fidesz, nem mszp, nyilvános a kampányszámla- tudom, nem túl átlátható, meg informatív. - visszaléptetik faith balázst, és nem kell a töredékszavazat sem tőle. negy gyaláznak senkit

ennyi elég sokaknak manapság
@Mezőbándi: még annyit, hogy nekem az egész családom meggyőződéses jobboldali és tevékeny Fidesz támogatók (sőt én is az voltam: 1998-tól 2006-ig minden választásom voltam tag szavazatszámláló bizottságban, meg gyűjtöttem kopogtatócédulát a Fidesznek).

Ami zavart bennük az pont az, amit az LMP-ben sikerült helyretenni. A Fidesz egy fekete doboz, nem lehet tudni, hogy mi miért történik. (Az MSZP-ben sose lehetett, illetve mindig az történt, amit a legaktívabb / legerőszakosabb / legrámenősebb klikk akart.)

Szóval én alapvetően szabadpiac hívőként, konzervatívként és hívő keresztényként tudok egyetérteni azzal, amit az LMP letett az asztalra ;) Talán nem is igaz, amitől félnek, hogy alapvetően "baloldaliak" szavaztak rájuk?
Hol van itt LMP???? Tán SZDSZ.
a szélsőjobb tipikus taktikája, hogy aki nincs velük, az ellenük van. ugyanígy a fidesz, mint az mszp, vagy az lmp. csak ne hallgassunk a fasisztákra, ez a fontos. FASISZTÁK.
Lehet Más az Szdsz:
2 nap kellett és kibújt a szög a zsákból...
@msmester: "Szóval én alapvetően szabadpiac hívőként, konzervatívként és hívő keresztényként tudok egyetérteni azzal, amit az LMP letett az asztalra ;) Talán nem is igaz, amitől félnek, hogy alapvetően "baloldaliak" szavaztak rájuk? "

Miért, azt gondolod, hogy 90-ben az SZDSZ-re csak liberálisok szavaztak?

Mindenesetre meglátjuk, hogy 1-2 év múlva az ateista-liberális kollégám és te még mindig egyaránt LMP szimpatizánsok lesztek-e :)

Vagy egyikőtök sem lesz az, én meg igen... Ki tudhatja...
@miva?: Nyilván így van. 90-ben az SZDSZ-el is ez volt... De a súlypont Budapest.
Tisztelt LMSZDSZ!

Bűnözőktől nem fogadunk el segítséget még akkor sem, ha nem mi kértük, hanem ők adják önként!
@msmester:

Nekem túl baloldaliak. Ez a "garantált minimáljövedelem" teljesen kiverte a biztosítékot. Emellett egy büdös szót sem szól adócsökkentésről, az állampolgári önállóság, államfüggetlenség növeléséről.

A zöld dolog nagyon fontos a fenntarthatóság szempontjából, de az elmúlt 3o év azt mutatta, hogy Nyeurópában számomra eléggé ellenszenves (mert baloldali, kisebbségvédő) stb attitűd párosulult a zöldség mellé. Jobb híján historikus adatokra kalibrálok, amikor a homlokomat ráncolom a lámpavas kapcsán.
Csak egy tanács: Magyarország legelutasítottabb pártjától nemhogy segítséget nem fogadnék el, de még a köszönésüket sem. Az is sértő, hogy egyáltalán az MSZP agyában megfordult, hogy az LMP meghallgatja a kérésüket. Az MSZP-től csak menekülni lehet.
Szeritnem sincs közük sz SZDSZ vezérkarhoz, de ha kiderülne, az garantált bukáshoz vezetne. Csak megismételni tudom, a közutálatnak örvendőktől távolodni kell, nem pedig hozzájuk közeledni. Hajrá LMP!
No majd most kibújik a szög a zsákból: ilyen sok szoci kedvesség után már csak egy igen határozott elhatárolódás moshatja le a titkos háttéralku gyanúját.
Vagy lehet hogy MégSem Más a Politika? (MSMP)
Az LMP mar intelligensen elhatarolodott az MSZP -tol
"Látni kell, hogy egyedül az MSZP-nek van félnivalója egy fideszes 2/3-tól"

A Jobbiknak sem jönne jól...simábban eltüntethetné őket OV
LMP = szdsz.. vajon miért van ott az amcsi nagykövet aki a zsidó -terror- állam nagy barátja? Pont azért mert majd ők azt csinálják mint az szdsz.

Tegye fel a kezét az aki becsületesen elolvasta a jobbik 88 oldalas programját!??

És most tegye fel az a kezét, aki a Jobbikról csak az Indexről, Rtl klub, tv2, atv, médiumokból értesült? na látjátok. nagy a különbség hír és hír között.
Mesterházynak innen üzenem: a kurva anyádat fasisztázd le te buzi!
@Kivlov: Az LMP már régen elhatárolódott a visszalépéstől, koma. Akkor mihez is kellett 2 nap??
Alapjában egyetértek az értékeléssel - ha ez számít valamit. Az LMP-nek semmilyen érdeke nem fűződik az MSZP-vel való együttműködésre és a 2/3-ad elérésének az MSZP-vel közösen való megakadályozására..Én is úgy látom, hogy az MSZP Orbán-fidesz fóbiájával már régen szakítania kellett volna. Ezt a fóbiát csak az MSZP elit tartja fenn, hogy a hisztériával elterelje a figyelmet saját 8 éves kormányzásának tragikus következményeiről.

Sőt, ha a francia modellt tartjuk követendőnek, akkor a szélsőjobb ellen fellépés, a gazdasági intézményi reformok miatt inkább egy erős 2/3-os kormányra van szükség. Ráadásul így az LMP-re nem hárul az átalakítás támogatásnak kötelezettsége...:(
Jó cikk, grat. Visszalépés nem lesz. Kétharmad lesz. Jó lesz. (remélem)
Kubatov szavazói Kispesten
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/04/13/Kubatov_szavazoi_Kispesten/
Összehasonlító adatok és diagramok
@totálandi: Mitől rettegsz? Adatokkal tucc szolgáni, vagy csak paráztatod magad?
Nahát, micsoda dolog megtagadni a sorstársakat! Oh, bocsánat, elvtársakat...
Ha visszajön Gyurtsányi-pajtás, nem fogja túlzottan jó néven venni. Gondoljatok a jövőre is, ifjú titanillák!
@napon tamás: Ha az LMP-nek nem az SZDSZ környékéről érkezett emberek lennének a vezetői, akkor tényleg. És igen: ha az MSZP nem lenne korrupt utódpárt, akkor még népszerű is lehetne.

De hát onnan érkeztek. A Védegylet összes konzervatívja már elhagyta ezt a szcénát - Lányi, Zlinszky, Karátson. Kukorellyvel, Fleckkel, Ungváryval, Scheiringgel, Rauschenbergerrel, Schifferrel akarják megszólítani a konzervatívokat? Legalább egy jelöltjük lett volna, akiből nem árad az SZDSZ-szag. (Elek István nem ér, mert ő - mint tudjuk - egy frusztrált, szerencsétlen ember, aki most éppen itt nemérti a világot.)
Tudnám javasolni - egy közelgő bejegyzésemben, mely a blog szerkesztőségében nem aratott osztatlan egyetértést, fogom is javasolni -, hogy ne nevezzük az SZDSZ-t LMP-nek. Hívjuk csak SZDSZ-nek. Az egyszerűség s az őszinteség kedvéért.
Sajna akkora baj van az országban, hogy kell egy erős vezetés, az pedig csak a 2/3-dal lehetséges. Inkább 2/3 Fidesz most, mint 2/3 Jobbik 4 év múlva...
a jobboldalt frusztrálja, hogy a regens baloldali pártok egyszerűen nem tudnak annyira beégni hogy a bal átszavazzon. Az igazi megdicsőülés az lenne ha a sok szoci és szaeszos értelmiségi meg proliszemét lesütve csoszogna elétek s zavartan - félre-félre nézve - elmotyogna egy 'igazatok volt, bejöheteket?' Amíg azonban ez nem történik meg addig csak a baloldal süllyedt egy nagyot, ti nem emelkedtetek.

Mindig lesz egy 20% akinek szinten aluli a mindenkori jobboldali agyi redukció. Live with it és akkor annyira nem fog fájni az élet.
Öreg, neked még senki sem mondta meg, hogy nem attól lesz egy érvelés értelmes, hogy nyakatekerten fogalmazunk, és telezsúfoljuk idegen szavakkal?
@SevenDeadlySins: Ergo az LMP egy baloldali párt. Kösz az infót. (Igaz, én eddig is sejtettem.)
Hétfőn írtam ezt a posztot, vagyis a visszalépések bejelentése előtt, de azért az lmp dilemmája azóta sem változott. Az első bekezdést követően sorra veszem a pártokat, szóval a 4. és 6. bekezdéstől a végéig a vonatkozó rész. (Kicsit hosszú lett.)
@SeppiSchluiferer: talán néznél utána, hogy ki hová tartozott. Lányi András annyira fideszes volt 90-ben, hogy ő szervezte a fidesz-akadémiát. Az LMP vezetői közelében sem jártak az szdsz-nek.
Ha a Fidesz 2/3-ban reménykednék, pont ilyen ostobaságokat írnék magam is.
Tegyük fel a Fidesz megszerzi a döntő többséget, mit fog csinálni a többi párt a parlamentben?
Azonkívül, hogy jól mutatnak öltönyben és kosztümben?
Amennyiben a Fidesz lecsökkenti a parlament létszámát,az egyéni jelöltek favorizásával, az LMP is megy a levesbe.
Elmondhatják, állva haltunk meg.

Egyféleképpen tudja a szavazóbázisát megerősíteni, ha alkupozícióba kerül a Fidesszel szemben. Megmuatja adott esetben lehet váltópárt!
Ehhez meg kell akadályozni a 2/3 elérését!
Rövidtávon meg kell alkudni, hogy a hosszútávú tervek teljesüljenek.
Ez nem lefekvés. Ez a helyzet kihasználása.
Lefekvés akkor lenne, ha a parlamentben szorosan együttműködne az LMP a szocialistákkal.
Ezt az ökopolitika dumát (bármit is jelentsen) hogy tudta megenni ennyi ember?
Szerintem sokkal jobban járt volna az ország ha ezek helyett a Civil Mozgalmat nyomják be a parlamentbe.
(és mszp, jobbikról már ne is beszéljünk)
@longlife: öt darab nagykövet járt a választás estéjén az lmp-nél, mivel azért fizetik őket, hogy kapcsolatot tartsanak az ország vezető köreivel. Tetszik-nem tetszik, mostantól a zöldek is az országgyűlés tagjai, azaz vezetők. Ezért a nagyköveteknek munkaköri kötelessége megismerkedni velük.
@pluto111: "ökopolitikai duma?" Te még a "vas és acél országánál" tartasz?
@mikénehavóna: látom szakértő vagy a témában, légy szíves fejtsd ki mit is jelent ez!
@pluto111: eszerint te nem vetted a fáradságot, hogy utánanézz, csak tolod itt a szöveget.
Nem értem, miért kell a Fidesznek a 2/3. Egyedül kormányozthat, nem elég? A programja megvalósításhoz kellenek a 2/3-os törvények? Nem tudok róla. Ezt vezesse le nekem valaki, köszönettel, mert ez a kérdés kulcsa, szerintem. LMP meg ráér az "átkondicionálással", van rá 4 éve, nem kell(ene) rögtön rossz alkukat kötni, használja ki lendületét az önkorm.-i választásokra
@mikénehavóna: Hát megnéztem a programjukat, de végigolvasni nem bírtam, az feltünt hogy minden mondatba beleírják az ökó szót. (de ez csak marketing)

Ellenben javaslom elolvasni a Civil Mozgalom programját (legalább részleteit) elolvasni, olyan mintha értelmes emberek írták volna.
"Nem tudni ugyanis, hogy a hét és fél százaléknyi LMP szavazó közül mennyien vannak ex-MSZP szavazók."

Egy tuti van, helló. Ha az LMP lefeküdne a szociknak (nem fog), többet nem szavazok rájuk, ahogy senkire sem.

De persze a jobbos "aki nincs velünk, az ellenünk van!" reflex beindult. Már megy az LMP mocskolása és a maszoppal való összemosási kísérlete. Már azt is hallottam/olvastam, hogy az LMP csak egy SZDSZ 2.0, meg hogy azok is zsidók, meg magyarellenesek stb. Szegény LMP-sek, fogalmuk sincs, mibe másztak bele...
A rendszerváltás egyik tragédiája, hogy nem jöhetett létre egy tisztességes, vállalható, európai értelemben vett baloldali párt, helyette levettek egy M betűt az MSZMP-ből és Lendvai, Kiss, Szekeres énekelte tovább ugyanúgy az Internacionálét mintha mi sem történt volna, majd jöttek a milliárdosok (Veress, Gyurcsány, Bajnai stb.) betetőzve a tragikomikus folyamatot.

A szocdemeket (talán nem nélkülözve némi aknamunkát) kiiktatták, az SZDSZ-t meg a választók iktatták ki a magyar közéletből.

Most az LMP-nek van esélye tényleg tiszta lappal indulva kiszorítani az MSZP-t, és baloldali váltópárttá válnia. De ehhez az kell, hogy olyan távol tartsa magát ettől a posztkomcsi bandától, amilyen messze csak lehet. Nagyon sokat kell még azért küzdeniük hogy ne SZDSZ2-ként tekintsenek rájuk (lásd kommentek)
@pluto111: szóval nem olvastad végig. Akkor nincs miről beszélnünk.
@cambridge.on: Csakhogy az LMP szavazók közül állítólag kétszer annyian szavaznának Fideszre mint MSZP-re.
@Blogger Géza: A zöld pártok az egész világon klasszikusan így határozzák meg a helyüket a politikai térben: sem jobb, sem bal, hanem elől. És értékeik között találhatók konzervatív, liberális és baloldali értékek is. Ez azért lehetséges, mert rendszerszemléletű a gondolkodásuk.
A napi politikában pedig az az elvük, hogy ügyek mentén politizálnak. Ha egy törvényjavaslat beleillik a programjukba, akkor tekintet nélkül az előterjesztőre, megszavazzák.
Mindezt legkönnyebben az Európai Parlament zöld frakciójánál figyelheted meg, az EP munkája részletesen követhető a neten.
@Blogger Géza: a vitákban rendszeresen összekeverik a pártot, és a párt választóit.
@takant: Az önkormányzati törvényhez (önkormányzati képviselők számának csökkentése), új választási törvényhez (a parlamenti képviselők számának csökkentése) 2/3 kell. Ezért sokan drukkolnak a 2/3-hoz olyanok is, akik amúgy nem Fidesz-szimpatizánsok, hogy végre történjen már valami a sok szájtépés helyett. Elvileg 20 év óta akarja csökkenteni minden párt a parlament létszámát, látjuk, mi az eredmény...
@mikénehavóna: Mindegy, ki hogyan fényezi magát, a zöldeket mindig baloldalra sorolják be. Hiába mondta a MIÉP is hogy "se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar", attól még mindenki a szélsőjobbhoz sorolta. Az LMP kommunikációjában sokkal erősebbek a baloldali értékek, jobboldali jellegű most nem is ugrik be.
Vajon elég bizonyíték lenne-e arra, hogy az LMP nem SZDSZ 2.0, az, ha nem lépnek vissza az MSZP javára? Ha nem elég, mi kellene? Arra persze kevésbé figyelnek, hogy az LMP olyat is mondott, hogy tudná támogatni a Fideszt is bizonyos kérdésekben. Csak a gondolatjáték kedvéért próbáljuk végiggondolni, hogy mi lenne most a helyzet, ha az SZDSZ az elmúlt 20 évben nem úgy politizál, ahogy... Nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy valaki az eredeti SZDSZ vonalain indul el ismét (már ha ezt teszi az LMP), a lényeg, hogy ne térjen le róla, ne adja fel önmagát a hatalomért.
Másrészt meg próbáljon mindenki leszokni a cimkézésről (ld. pl. Fidesz és MSZP múltbeli programja, lépései), figyeljünk inkább arra, hogy mit csinálnak. Ez lenne LMP lényege. Ha kell, úgy alakul, ha úgy gondolják jónak, akár a Jobbikot (bizony!) is támogatni bizonyos kérdésekben
@Blogger Géza: Géza, ugye, nem mondod komolyan, hogy ez mentené meg az országot? :)
@mikénehavóna: "a vitákban rendszeresen összekeverik a pártot, és a párt választóit. "

Ez így van. Minden gondolkodónak illene ezt megtanulnia.
+1 A vitákban rendszeresen összekeverik az ideológiát, és az azokat hirdető pártokat.

@SeppiSchluiferer: A neokeynesi gazdpol a szabadságjogok és az aktív ökopolitika édes hármasa közül pont az én megerősítésemre vártál?:)
Egyébként baj?
@takant: Önmagában nem, de egy olyan kívánatos lépés lenne, amire elég rég várunk. Arra viszont várhatunk, hogy egy ilyen Fidesz-javaslatot az MSZP megszavazzon (eddig se tették) a másik 2 párt reakciója meg eléggé kiszámíthatatlan, eleve újoncok, ki tudja hogy viselkednek.

Természetesen a 2/3 lehetőséget biztosítana sok más téma rendbetételére (hiányzó kinevezések stb.)
Vazze!
Mindenki ezzel foglalkozik. (Még én is áttételesen: karakan.blog.hu/2010/04/11/az_lmp_es_az_amerikai_nagykovet) Ez lett a legnagyobb politikai kérdés Magyarországon.
A Lehet Más a Politika annyi, amennyi a neve. Igazából egy LMP-pártstruktúra lenne logikus, amiben lennének különféle jobb- és baloldali pártok amelyek "másképp politizálnak". Egyelőre ezek csak az LMP-n belül lehetnek - ha találkozunk LMP-s arcokkal, megnyilvánulásokkal, amelyek emlékeztetnek létező pártokra, az emiatt is lehet.
Valamiért az ökopolitikai vonal vált most hangsúlyossá, ezt szokás az LMP-nek tulajdonítani, de szerintem ez nem alapvető. Végül is nem annyiról van csak szó, hogy zöld kéne legyen a politika - a legkisebb baj vele, hogy nem zöld.

Másrészt meg ocsmány, ahogy a bevett pártok próbálják kicsinálni a jövevényt. És tragikomikus, hogy erre azt a módszer látszik számukra legkézenfekvőbbnek, hogy egymáshoz vagy magukhoz próbálják kapcsolni.
@Blogger Géza: kevés politikai erő van abban a helyzetben, hogy a média pontosan azt mutassa róla, amit ő szeretne.
@mikénehavóna: Rauschenberger SZDSZ-tanácsadó volt. Karácsony a Horn Gábor mellett dolgozott. A Schiffer "abba" a brancsba tartozott. A Jávor mindig a Magyar Narancsban publikált.
@SevenDeadlySins: Az ökológiai gondolkodásmód és a baloldaliság kizárja egymást. Az ökopolitikai gondolkodásmód egy par excellence konzervatív attitűd.
@takant: Hát nem, de elég fontos lenne a spórolás szempontjából, ugyanakkor én nem adnék a fidesz kezébe kétharmadot, a Jobbik szépen akadályozza meg. Olyan szép lenne, ahogy Bayer hirtelen dicsérné kezdené és nem cickányozni a Jobbikot :))
@SeppiSchluiferer: Rauschenberger munkásságát nem ismerem. Nézetei bizonyára kompatibilisek az ökológiai megközelítéssel. Karátsony a Duna-körös Karátsony Gábor fia. Hogy a Schiffer melyik brancsba tartozott? Ha a tevékenysége megfelel a zöld értékvilágnak, akkor ő zöld. A Jávor pedig nyilván azért publikált a Magyar Narancs-ban, mert a Mancs volt nagyjából az egyetlen lap, amelyik komolyan foglalkozott ökológiai kérdésekkel. Egyébként pedig valaha, réges-régen a Fidesz lapja volt...

A felvetéseid amúgy irrelevánsak. A tevékenység az, ami számít.
@mikénehavóna:
Bele-bele olvastam jót röhögtem néhány ostobaságon: lecserélnék a segélyeket garantált minimumjövedelemre (hú ez igen).
Összegezve meglovagoltak egy divatos irányzatot és ezzel bejutottak a parlamentbe (vagy sokak szerint vissza).
Persze a fontosabb kérdésekről azért erősen hallgat a program: pl. miből lenne erre mind pénz, hogyan verik át ezt a multikon, vidéki közbiztonság, hogy veszed rá a "garantált minimumbéren" tengődőeket hogy dolgozzanak (mennyivel egyszerűbb lerohanni a paprikaföldeket termés idején mint egész évben dolgozni rajta)
stb.
@SeppiSchluiferer:
A természeti értékek és a kulturális hagyományok megvédése, valamint a közösség fontossága konzervatív, utóbbi egyúttal anarchista attitüd. Annak belátása, hogy a természeti értékek pusztítása sok esetben a nyomor egyenes következménye, baloldali. A szubszidiaritás, és a vezető-nélküliség anarchista (bár a kvékereknél sincs vezető). És így tovább. Egy politikai oldal sem sajátíthatja ki magának az értékeket.
@SeppiSchluiferer: Ha már kölcsönös kizárás

ökopolitika vs neoliberalizmus. szabályozás termelési oldalon és az adórendszer machinálása + államilag irányított zöld beruházások

ökopol vs konzumerizmus. A fogyasztás és a szennyezés csökkentése, legyen vége az eldobható tvknek mosógépeknek palackoknak, a gazdaság ne lerövidített élettartamú termékek pótlásáról szóljon. á la ökológiai lábnyom.

ökopol vs iparosított mezőgazdaság. A tyúk és a marhafarmokat zárják be, cserébe egészséges élelmiszert állítsunk elő. (nem a nagyüzemi termelés vége!)

Ezek közül melyik a jobboldali? De komolyan?
@mikénehavóna: És ez így van jól... A média kontrollja sokkal fontosabb, minthogy hány képviselője lesz benn az MSZP-nek. Majd pont pár Hagyó Miklós, Zuschlag János vagy Hunvald György menti meg a magyar demokráciát, nevetséges...
@Blogger Géza: szerencsétlen Zuschlag, rá volt írva hogy bűnös :D
@Blogger Géza: A magyar demokráciát elég nehéz megmenteni (ha egyáltalán van olyan). Egy ilyen jól sikerült 8 év után mindkét kormánypártot el kellett volna tiltani a parlament környékéről.
Be kéne már vezetni az IQ tesztet a szavazat érvényesítéséhez.
Az érdekesség kedvéért: Csehországban jelenleg három zöld párti miniszter van, a környezetvédelmi, a külügy, és az oktatásügyi miniszter. Finnországban a munkaügyi, és az igazságügyminiszter zöld (mindkettő nő egyébként). Írországban a mezőgazdasági, az energiaügyi, és a környezetvédelmi miniszter zöld.
@longlife: "a jobbik 88 oldalas programját!?? "

ROFLOL... most jottem ra, hogy a Jobbik programja tenyleg _88_ oldalbol all... 88... ez aztan a rejtett neo-naci uzenet! Egy forditott illuminatus-szabadkomuves osszeeskuves...
@SevenDeadlySins: Az ökologizmus a modernitás elutasítása, a materiális és immateriális környezet (fák, erkölcsök, kultúrák) védelme - ez pedig maga a tradicionalista konzervativizmus. Az, amit zöld ideológiának tartunk, nem más, mint egy posztmodern paradigma - az antimodern ellenállás premodern elemeinek (család, haza, isten) végső lebontása. 1968 teljesítette ki a konzumista, globalista világot - ezen 1968 szellemi örökösei a zöldek. A hiteles környezetvédelem a tradicionalista, szakrális erőktől jönnek. Az LMP - tudtommal - nem ilyen.
@mikénehavóna: Akkor az LMP testvérpártjai miért mindenütt baloldalra határozzák meg magukat? Akkor miért a 68-as ribíllió örökösei? Miért nem Ernst Jüngeré?
@mikénehavóna: A Karácsony Gergely nem Karátson Gábor fia - elég lenne a nevüket összehasonlítani. MaNcs mint ökológiai lap. Aham.
@SeppiSchluiferer: az a te dolgod, hogy mit tartasz zöld ideológiának. Azonban kivetíteni a saját elképzelésedet, és tényként tálalni, hát...
@SeppiSchluiferer: a mancs nyilván nem ökológiai lap, viszont például a Duna eltereléséről csak a mancsban jelentek meg igazán alapos írások, és ez más környezetvédelmi és ökopolitikai témákkal is így volt.
Azonban ezt a vitát most nem tudjuk eldönteni, mert nekem jelenleg nincs elég erőforrásom egy összehasonlító tartalomelemzési kutatáshoz. Ha neked van - nosza!
@Blogger Géza: "... a 2/3 lehetőséget biztosítana sok más téma rendbetételére (hiányzó kinevezések stb.)" Nos, ezt várom, mi az a "stb." ami nélkülözhetetlen az ország megmentéséhez? Csak ezek ismeretében lehet igazán dönteni
"Nem utolsó sorban kétharmaddal nem lesz kire mutogatni. Muszáj lesz felmutatniuk valamit." (konzervatorium.blog.hu/2010/04/13/ketharmad_3) Ez lenne a legjobb érv? Hmmm...
@Blogger Géza: "A szocdemeket (talán nem nélkülözve némi aknamunkát) kiiktatták"

Volt ott aknamunka rendesen. Konyvet is lehetne irni rola.

Egyebkenta temanal maradva... volt egy idoszak, amikor az SZDSZ par kegyvesztett embere targyalt a szocdemekkel arrol, hogy atigazolnanak es hoznak a penzuket, befolyasukat. Aztan lufinak bizonyult a dolog. Na mindegy... google: podkoniczky szdsz.
@mikénehavóna: A baloldal haladáspárti. A konzervatív szkeptikus, lassú, csendes. Melyik környezetbarátabb?

Nincs kedvem.
@SeppiSchluiferer: Hah ne guríts ekkorát. Csak mert a tradicionalizmus véletlenül ugyanazon az oldalon van egy poszt modern ideológiával a (egy) modernizmus kritikájában, attól még nem lesz autentikusabb annál. A tradicionalizmus kényelmesen elfelejtkezik azokról a tényezőkről hogy időközben lezavarták a városiasodást, a tradicionális társadalom, mint olyan megszűnt, s a polisz (egyenlők politikai közössége) vált tsdalom szervező elvvé. Már régen túl vagyunk a modernitás válságjelenségeire adott első, második majd harmadik hullámon ( választójog, jóléthez való jog, poszt modern 'studies') erre előhozakodsz egy, a startmezőről bekiabáló ideológiával...
@ seppi @ seven

Namost lepedigrézni őket és ez alapján bejósolni a politikai magatartásukat szerintem túl nagyvonalú gondolkodás.

Nem szadibb a lumpi mint amennyire szadi a fidesz egy már negligálható töredéke.

Rauschi - katolikus, jezsuita (tehát rózsakeresztes szabköműves hahaha) csávó

Jávor egyház kebelén belül kereső...

Schiffer ateista embör (ez akár izom jobbossá is tehetné)

Karátson Gábor nem hallottam róla, hogy utálná az lmp-t, Lányi szinten legalábbis.

Aki igenigen ciki az a Fleck Zoltán, őt ki köll vágni majd a csoportképekről húsz év múlva.

De hát ez az egész szociális background nyomozás harmadlagos, ha az lmp egy pragmatikus szövetség az öko és a nagypárti mutyi ellenében és épp egy picit okosabban is beszélnek mint a fityesz mondjuk. Ezek miatt érdemes lehet a támogatásra (ha egyéb feltételek is teljesülnek)

A tradicionalista gondolkodásnak nincsen zöldpártba becsatornázott politikai krédója. Mert szerintem rendes politikai krédója sincsen.
Akárhogy is tetszik a HamvasBélaHeideggerGuénon etc. "sacralis" faszverés. (Itt arra gondolok, hogy egy Heideggertől is megsejtett kataklizma nélkül úgysem fordul a politikai cselekvés az igazi létben megálló ember felé és nem kutatja föl újra az ember feladatát, addig az ember poszt 1789-es tételezése szerint politizálunk úgyis)

Marad Schmitt ő meg egy lelkinyomi kátolikus.

Ha az lmp deklarálja, hogy kulturális értelemben pedig konzervatív, akkor szerintem annak sincsen semmi alapja, hogy 68-as kultúra és közösségromboló gyújtogatóknak minősítsük őket.
helyesen:

"az öko jegyében és a nagypárti mutyi ellenében"
@SeppiSchluiferer: Egyetlen jelöltjük van, aki már volt országos politikus. Mile Lajos, az MDF-ben (1990-94). Tehát szerinted ez az szdsz-szag...
süti beállítások módosítása