Miért nem a hirdetőket zárják börtönbe?

2011.01.03. 08:00 miket

2011-től börtön jár a fújkálásért. Én egyszer fújtam falra, hülyegyerek koromban egy farkast, az újpesti szülőotthon mellett, láttam minden reggel suliba menet és szerintem nem lett rossz. Örültem, amikor megláttam. Most, ahogy sétálok a városomban, imádom felfedezni a szép munkákat, amikor valaki hozzátesz a környezetéhez. Szerencsére már nem csak spray van, lehet matrica, kréta, stencil, izé, akármi. Elképesztő változatosan tudjuk alakítani lakóterünket: ültethetünk egy tulipánt a kedvenc helyünkre, random növénybombával áraszthatjuk el a tereket, vagy rendezhetünk össznépi focizást az aluljáróban.

Eddig, mikor kiléptem felnőtt kori életem kapuján, minden reggel egy kedves kis állat mosolygott rám. A magyar képzőművészet bölcsőjének intézetének, az Epres kertnek a hátsó falán állt egy graffiti. A fal a villamos művek tulajdona, egy szép klinkertéglás trafóház.

Egy reggel reklámok borították a kedves kis épületet és kedves festményt.

Minden jóérzésű polgár látja, hogy melyik nagyobb vizuális szennyezés, egy rajz vagy egy szisztematikusan elhelyezett, szemét vásárlására buzdító hirdetés. Erre gyönyörű példákat látunk Budapesten és országszerte. Mégis valamiért az alkotni szándékozó fiatalokat és kortalan művészeket próbálják fülön csípni a keménykedő és haszontalan törvénnyel. Eközben maffia szintű morális és város-rombolás zajlik plakátfronton. Elég körbenézni bármelyik forgalmasabb úton, óriási igénytelen és ötlettelen molinókkal próbálják fogyasztásra bírni a lakosságot legális városi vandálok. A villamos művek minden trafóházát és az amúgy is ronda elektromos dobozait bérbe adta hirdetési felületként, mert azt lehet. Vajon van rá mód, hogy börtönbe zárjanak emiatt egy vezetőt? Vagy netán visszamondják a szerződést és szép festmények kerüljenek rájuk?

Nem rajongok én sem a „szeretlek Julcsi”-féle firkákért, bár rég várom, hogy megpillantsak egy "Likeolom a babám" feliratot!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr852553448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha konkrétan ezt hiányolod, az most megtörtént: "Tilos januártól óriásplakátokat elhelyezni az utak mellett, a hirdetőfelületet ugyanis négy négyzetméterben maximálta egy törvénymódosítás. A tilalom megszegését csak júliustól büntetik, akkortól félmillió forintos bírságra kell számítania annak az ingatlantulajdonosnak, akinek a területén kitették a tiltott hirdetést."
sajnos az elmű hirdetései csak B2-esek, ezért nem esnek a szabályozás alá. amúgy örvendek az új törvénynek, de én úgy értelmezem, hogy csak városhatárokon kívülre vonatkozik(vagy majd így értelmezik később)
Én helyeslem a törvényt, az új társasházak jutnak eszembe, amikor pár kölök egy este összefirkálja, és nem kapnak semmi büntetést. Komoly anyagi kárt okoznak ezért bűnhődjenek keményen! Ha nagyfiúk Amerikát utánozni a letolt nadrágjukkal, meg a gördeszkával, akkor elég nagyok a sitten kislányt alakítani is!
Rómában alig találtam boltot. Nem mert nem volt, hanem mert nincs 5 méteres cégér. Budapesten gyűlöletes a rengeteg reklám. Az oszlopokra feltett fityegőkkel kezdeném, majd szabájoznám a boltokat. Jaj de kemény lennék... Sajna most nem érek rá.
a politikus ezt nem látja, mert ő AUDIVAL jár, és csak főútvonalon közlekedik sofőrrel vezetett autóban.
Vannak szép graffitik, de mondjuk némelyiknek biztosan nem örülnék a házfalamon. Amúgy meg a teggerek kezét nyugodtan le lehetne törni, mert ők rontják el a graffitisek ázsióját.
én a megaposztereket tiltanám be, azok a leginkább városkép rombolók

persze mondjuk az emberek többsége imádja nézegetni a jó autókat, a lenge öltözetű reklámhölgyeket, a valóvilág reklámokat és a legújabb teszkós akciókat
Válaszolok a címben feltett kérdésre ("miért nem a hirdetőket zárják börtönbe"): azért, mert ha a Nemzeti Média Hatóság alkalmazni meri a törvényt (ráadásul az előző kormány által elfogadottat) egy rádióban leadott szám kapcsán, azonnal véleményterrort és gondolatrendőrséget kiáltanak, akik most hülyét kiáltanak!
Merné valaki megpróbálni szabályozni a plakátok képi világát...
Akinek van ideje a firkálókat mosdatni a neten, miért nincs ideje a firkát mosni az utcán? A szád az nagy, de ha a te kecódat tegelné össze pár laza kiscsávó, asszem te is szeneslapáttal csapatnád szét őket. A falfirka mint szép és jó dolog, hol élsz te?
a törvény kizárólag közigazgatási határon kívüli területre vonatkozik. Közutak mellett 50 m, autópályák mellett 100 m a védőtávolság. Ezért a lakott területen belüli reklámfelületek változatlanok maradnak, kivéve a elektromos és telefon hálózat által használt oszlopokon található reklámfelületeket. Ott a lakott területen belüli felületeket is érinti.
erdekes felvetes...
a reklamszabalyozas is mas kerdes,a grafitty is...
az egyikre(ha mondjuk az en hazamrol beszelek)adhatok engdelyt,a masik kart okoz...
alapvetoen ennyi is lehetne...
az mar mas kerdes,hogy miert engedik teleaggatni a varost 40meteres gyurcsanyi molinokkal,jarda felett keresztben huzott festett lepedokkel,ordenar falra rakott tablakkal...
abszurdisztan...
:)
@KKoppany:
A plakátok képi világa szabályozva van. A reklámtörvény pontosan megadja mit lehet plakátokon megjeleníteni. De ha aggályod van, az Önszabályozó Reklámtestület állást tud foglalni ez ügyben.
Márpedig a tag-előknek pedig le kellene vágni a kezét.
Abból, hogy a reklámozók is rombolják a vizuális környezetet, még nem következik, hogy a firkálást is hagyni kell.

Éppen ellenkezőleg: a reklámozókat is büntetni kell, ha nem kijelölt reklámhelyre ragasztják az anyagaikat.
Azok a graffitik amiket én látok 99%-ban egy darab tag-ből álltak, egy színnel felfújva, távolról sem kidolgozva. Egyáltalán nem bánom, hogy ezt mostantól büntetik.
Amúgy a hirdetések szabályozása szintén fontos kérdés. Eddig vagy hirdetés volt, vagy graffiti. Mostantól legalább a fele eltűnik.
szögezzük le már most a felesleges trollkodást megelőzendő, hogy tag nemegyenlő graffiti.
Majd ha a posztoló frissen festett házfalát fújják össze idióta kiskölykök, akkor elgondolkozik, azon hogy milyen jó a graffiti.
Ettől persze aki szabálytalanul reklámoz, azt ugyanúgy meg kell büntetni, de semmi közi a graffitikhez.
Szerinte se jó dolog kriminalizálni a grafitit, mert nem bűnözők csinálják, hanem többnyire hülye gyerekek. A börtön azért durva, mert felesleges tönkre tenni az egész életét azért mert grafitizet.
Érdemes lenne pusztán csak letakaríttatni, amit mázoltak, kötelező társadalmi munkában, persze az festékoldószereket ők állnák.
A grafitti különösen nagy kárt okozó rongálás az esetek legnagyobb részében. Vannak legál falak, de felvilágosítottak, hogy ezekre magára valamit adó "művész" nem rajzol... Kéne az egy év mellé pénzbírság is az eredeti állapot (nem az a másfél négyzetméter, hanem a teljes szint/homlokzat)visszaállítására.
Egyből abbahagynák.
Tag=Grafitti a tulajdonos szemszögéből legalábis...
Az ELMŰ egészbiztosan azért borította be klinkertéglával az épületet, hogy valami idióta fasz rózsaszin szörnyet fújjon rá.
A jó megoldás az lenne, ha az összes tegelő hülyegyereket lecsuknák, és napközben csoportosan kivezényelnék őket letakarítani a falakat.
akkor sem a te tulajdonod, ha a buddha szobrokhoz hasonloan aranylapokat egyengetsz ra
Budapest, főleg a külsőbb kerületekben, ma úgy néz ki, mint egy hülyegyerek kifestőkönyve WC-papíron. Minden, de minden össze van firkálva, legyen az magánház, műemléképület, szobor vagy jármű, és ettől egy igénytelen pokol benyomását kelti. Ez így nem mehet tovább. Messzemenően egyetértek a kézlevágást javasló kommentelőkkel, de mivel nem a X., hanem a XXI. században élünk, kiegyezek a börtönnel is.

Felőlem megkülönböztethetjük a graffitifestőt és a taggelőt. De az biztos, hogy 1 tisztességes graffitizőre (ha van ilyen) jut 9 arcátlan, surmó taggelő. Ha a sitten is ilyen arányban lesznek, megérte a törvényt meghozni. Kérdés persze, hogy hogyan jutnak oda.

A reklám teljesen más tészta, nem is értem, hogy jön egy lapra a kettő.
Az utolsó kép dögös és baromira kifejező - az tehát maradhat :). A reklámokat én is rühellem, ahogy az igénytelen és gátlástalanul bárhova falfirkákat is. Ám, ami jó és van mondanivalója... az csak szaporodjon, hiszen alig van fórum, ahol a nép egyszerű fia elmondhatná mi bántja hófehér lelkét. Tegye ki a falra, az úttestre, a csatornákra azt, ami mindenki másra is tartozik, de hogy miként írja a nevét...? Na arra valóban nem kíváncsi senki.
baz, ezt a graffiti dolgot éppen annyira gyűlöli a magyar, mint a hangos tv-reklámot! hány embernek fújták már össze a házát és hányan tudják itt egyáltalán, hogy mennyiért szedik le onnan a festéket?? engem speciel jobban zavar a városban a húgy, a kutyaszar, meg a szemét az utcán, mint a festék a falon.
@volankombi: Már ne haragudj, de pontosan mi a különbség? Ha graffitinek a szép, kidolgozott, ízléses mintákat hívjuk, akkor graffiti csak elvétve akad Budapesten. Ráadásul legyen bármilyen szép és művészi egy festés, ha az én frissen festett falamra kerül, akkor az nekem firka, ami a belegyezésem nélkül került a tulajdonomra. Így ha éjjel valaki összefesti a házfalamat, akár egy tucat teggel, akár a Mona Lisa hasonmásával, az károkozás, mert nem kértem, mert nem odavaló, mert pénzbe kerül az eltávolítása. Így a graffitik 99%-a igenis egyenlő a teggel, kéretlen szemét, károkozás. Nem tudom a tegelő gyerek mit szólna, ha fognék egy tetoválópisztolyt, és rárajzolnám a homlokára a monogramomat, szép cirkalmasan. Gondolom nem érdekelné, hogy szerintem ez művészet.
@shitgun2: "Nem tudom a tegelő gyerek mit szólna, ha fognék egy tetoválópisztolyt, és rárajzolnám a homlokára a monogramomat"
Áááá, bőven elég lenne a márkás belvár ruháit összefújkálni a saját festékével.

Én tőltőtollal sprickeltem össze egy HÉV-firkász fehér dzsekijét. Ő sem akarta megérteni, hogy nekem ez önkifejezés és szebbé tettem az egyhangu cuccát :-P
@shitgun2: én elismerem, hogy kevés a graffiti Budapesten, te meg a végén a tetoválópisztolyt mégis csak a tegelő gyerekhez szorítottad :) az azért, gondolom, feltűnt, hogy normálisan a graffitiket nem magánházak frissen felújított falfelületeire fújják (és ez most független attól, hogy ha rózsadombi villám lenne, én speciel örülnék, ha reggelre kelve egy Mona Lisát találnék a kerítésen). Meg lehetne ezt is rendszabályozni kicsit kultúráltabban.
hoppá, négyszeres alliteráció!
Nekem csak azt mondja meg valaki - evvel a grafitizéssel kapcsolatosan is például - hogy mikor akarják egyesek a - liberalizmus nevében - "más faszával verjük a csalánt" mentalitást már végleg elfelejteni?

Minden jóérzésű polgár látja, hogy melyik nagyobb vizuális szennyezés, egy rajz vagy egy szisztematikusan elhelyezett, szemét vásárlására buzdító hirdetés. Erre gyönyörű példákat látunk Budapesten és országszerte. Mégis valamiért az alkotni szándékozó fiatalokat és kortalan művészeket próbálják fülön csípni a keménykedő és haszontalan törvénnyel. Eközben maffia szintű morális és város-rombolás zajlik plakátfronton. Elég körbenézni bármelyik forgalmasabb úton, óriási igénytelen és ötlettelen molinókkal próbálják fogyasztásra bírni a lakosságot legális városi vandálok. A villamos művek minden trafóházát és az amúgy is ronda elektromos dobozait bérbe adta hirdetési felületként, mert azt lehet.

Mi a fasz köze van bárkinek is ahhoz, hogy én kiadom-e a törvényi keretek közt a magántulajdonomat reklámfelületnek. Lásd trafóház.
És miért baszogatnak, ha nem akarom, hogy bárki más hozzáérjen, lefújja, átépítse?

Mindenki foglalkozzon a sajátjával, meg amit a jog és törvényi szabályozás megenged.

Ha meg a művészet nevében a házam falára fújkálsz bármit is a beleegyezésem nélkül, a karod kitépem és a hátadba szúrom. Aztán művészkedhetsz a kukiddal, mikor megpróbálsz vele a budiba célozni.
@pneumónia: a mi házunkat is összefirkálták a "művészek". kezüket-lábukat törném.
@volankombi: megis mit kellene ezen "rendszabalyozni"?

annak aki keptelen megkulonboztetni a sajat tulajdonat a MAS tulajdonatol annak mit szamit a rendszabaly? tovabb megyek, nagyon is tudjak hogy a MAS tulajdonarol van szo

es most ne gyere nekem azzal, hogy virgaocskakat meg sarkanyocskakat rajzolnak, NEM SZAMIT, amig nem kap engedelyt a tulajdonostol addig rongal, amiert buntetes jar
A francba lecsapni a kezét!!!Aztán a seggét se tudná kitörölni......
a reklám azért szabad mert azé fizet a reklámozó, a graff meg nem fizet. nem számít, hogy szép-e vagy nem-e szép. az számít, hogy dellázott-e. tudod, ha pénzt adnak érte, akkor itt magyarba szabad. mindent. vizuális kultúra? haggyámá. csonka pici és kádár népe. milyen vizuális kultúra
az a baj, hogy - mivel Munkácsy utcában voltam gimis, dejóvolt még akkor - nagyon jól ismerem azt a téglafalat, és ez a pink dög nagyon nem áll jól neki, véleményem szerint:(
A plakátolás viszont többnyire engem is jobban zavar, mint a graffiti (a tagek miatt persze ölni tudnék), talán mert többször találkozom igénytelenül elhelyezett, igénytelen plakátokkal, mint igénytelen grafittikkel.

kicsit más, de ami a legjobban kiborít, az a Nagykörút egyre érezhetőbb elszlömösödése. ami spec. nem a graffitiken múlik.
@DOOOOOOOOOOOOM!:

"a reklám azért szabad mert azé fizet a reklámozó, a graff meg nem fizet"

Azért szabad, mert a tulaj megengedte. A tulaj, akinek a tulajdonába van. Az övé.
Pont.

Közöd semmi.
A tag nem egyenlő graffiti, az egy dolog. Csakhogy igényes graffitiből nagyon-nagyon kevés van Budapesten.

Ha meg más tulajdonát/házát/villamosát firkálja össze valaki, akkor onnantól kezdve mindegy, hogy tag vagy graffiti, komoly büntetést érdemel az illető, és remélem, hogy az új városvezetés szépen a tökére lép az ilyeneknek.

Hogy Ferihegy megállót is fogkefével pucoltatnám le így -10-ben a rongálóival, az is biztos.
akkor elmondom, hogy mi a bajom ezzel a törvénnyel - egyébként ugyanaz, mint a hangos tv-reklámmegszüntető határozattal: nesze semmi fogd meg jól. semmi értelme, de lehet hinteni a port a zemberek szemébe, hogy ne marja a húgyszag. a graffok (nem számolva a filatorigáti havi menüt)és tagek az elmúlt 20-25 évben keletkeztek budapesten, nem tavaly. ebben az időben az igen tisztelt hatóságok/hivatalok/önkormányzatok megtehették volna a szükséges intézkedéseket (pl. takarítás, vagy olyan felületek kijelölése, ami nem zavarja a zembert), de pont basztak rá. csak hallgatták, hogy morog a magyar (mert mindig morog) és a kellő időben erőt mutattak. ettől persze nem változik semmi, de ki lett mondva, hát minden rendben.
@pneumónia: fizessék ki a kárt. meg az eljárás költségét, aztán szevasz. persze ha andy warhol szelleme festi össze adott lakóközösség házát, mely közösség (egyszerű többséggel) ragaszkodik a rajzhoz, úgy andy warhol szelleme mentesüljön a jogkövetkezmények alól.

nem értem, hogy miért kell börtönnel izmozni, amikor azzal további pénzt bukunk (meg egyéb externáliákat is), mintha az okozott kár megtérítése, ill. az eljárás költségének fedezése lenne a szabálysértés (mert nevezhetik ezt felőlem főbűnnek is, ez egy szimpla szabálysértés) következménye. agyfasz, hogy annyi eszed van, h szerinted arányos büntetés 50-100 ezer forintos károkozás jogkövetkezményeként a cigányok általi seggbebaszatás. ha véletlenül nekiesel egy múzeumban egy értékes festménynek, amiben hasonló kár keletkezik, téged is vigyenek a szutyokba "kislánynak"?
@szerjóska: jó nem, az véletlen károkozás lenne, ez meg szándékos. legyen inkább az, hogy lefejeled a diszkoszvetőt.
@volankombi: én speciel örülnék, ha reggelre kelve egy Mona Lisát találnék a kerítésen).
Drótkerítésed van?
Két dolgot mondok:
Az egyik, hogy vannak országok, ahol nem börtönnel sújtják a falfirkásokat, hanem azzal, hogy le kell takarítani az "alkotást" saját pénzből és saját időből.
A másik pedig az, hogy azokban az országokban megszervezték, hogyan kapják el a falfirkásokat, és el is kapják.
Itt van pl. nyugati szomszédunk, ahová átkelt egy banda firkálni. Lefestettek egy metró szerelvényt, és mint aki jól végezte dolgát indultak haza. A vonaton elkapták őket. Valahogy így kellene ezt csinálni nálunk is.

Ja, még egy: Aki szeret falra firkálni, annak javaslom, hogy a saját falait firkálja tele.
Maradjunk annyiban kedves "miket", hogy az illegális (értsd engedély nélküli) falfirkák készítőinek nem börtönt adnék, hanem lecsapnám a kezét - első alkalommal - csuklóból egy macsétával. És k*rvára nem érdekelne még az sem, hogy túltesz a műve Munkácsy-n, vagy Picasso-n.
De nem a saját házuk falát firkálja tele a sok hülyegyerek, néhány nap a fogdában legalább helyreteszi őket. Micsoda rinyálás volt amikor a bolti tolvajokat is bezárták, de érdekes módon a lopások közel 50%-al visszaestek.
Á, hát mér nem lőjük mindjárt fejbe a helyszínen?
Oppá, el kéne hozzá kapni. Affene, erre nem gondoltunk.
Túl azon, hogy lehet a graffitit kulturáltan is csinálni, és a firkálók engem is jobban idegesítenek, attól ezek még általában 12-16 éves gyerekek. Nem mintha nem használna nekik 1-2 év javító, de mondjuk elsőre kaphatnának egy év közmunkát a kommunális vállalatnál. Településtakarítást. Meg ugye a teljes helyreállítás költsége. Aztán ha ez se használ, börtönt neki, persze.
De ahhoz előbb el kéne kapni őket.
Gyanítom, hogy Bp. azon részein, ahol a legtöbb az ilyen eset, nem egy mindennapi dolog a járőröző rendőr. Csak mert pl. a belvárosban sem azok.
shitgun és gyík jól elmondták: a reklám azért kerül valahova, mert valakik szabad
akaratukból kötöttek egy szerződést. A graffiti=tag meg a tulaj akarata ellenére. Tehát engem, törvény- és szerződéstisztelő állampolgárt az első nem zavar, a második igen.
Vannak igazán művészi graffitik, azokat pl. nem büntetném. Pl. hazafelé menet van néhány iszonyú jó kis graffiti, szerintem nagyon jól néznek ki, mindig felmerül bennem, hogy le kéne fényképezni mielőtt valami idióta ráfúj egy tag-et.
süti beállítások módosítása