Kik a fiatalok? Kik a demokraták?

2011.04.02. 08:05 napon tamás

 A tapasztalt, öreg és okos emberek be nem bizonyított kijelentéseire és véleményeire éppúgy hallgatnunk kell, akárcsak a bizonyításokra: minthogy a tapasztalat megélesítette a szemüket, jól látnak.

Arisztotelész: Nikomakhoszi etika

A Fidesz elmúlt egy éves kormányzása a támogatókat is megdöbbentő ámokfutás. Legyünk jóhiszeműek, próbáljuk meg ennek a, khm „fura” politikának a személyi összetevőit megérteni. Kik ezek és mit akarnak?

Ezek az emberek a szüleink nemzedéke.

Fiatalságkultusz vs. „megalvadt struktúrák”

A nyugati civilizáció a hatvanas évektől lecserélte az idézett arisztotelészi bölcsességet és fennen hirdeti a fiatalság kultuszát. Eközben változatlanul a pozíciókba és hatalomba beleöregedett apák és nagyapák társadalmaiban élünk.

Miközben elfogadott képzet, hogy a fiatalok természetes ereje és természeti erkölcse valamilyen kiválóság hordozója és még a kapitalizmus érzéki mitológiája, a divat, a kommercializmus számos formája, a fogyasztási modelleken keresztül sugallt emberkép a fiatalság felsőbbrendűségét ajánlja, aközben ténylegesen már nem engedi meg, hogy ez a fiatalság világképét és politikai érdekeit megfogalmazza, szóhoz juttathassa. Az ifjúság törekvései megmaradnak szubkulturálisnak, kocsmába csukottnak és evvel a rendszeren belüli elszigeteltséggel már le is szerelték politikai erőit.

Mi marad ilyenkor? Ha a fiatalság nem tör föl még jókor, akkor a biológiai erők hatalmánál fogva csak öregen kerül hatalomba. Akkor már türelmetlenül és frusztráltan, a már megváltozott helyzetben megvalósítani akarva régi álmait, amikhez fixálódott.

"Ezért tart itt ez az ország..."

Azért tart itt, mert a rendszerváltást levezényelni képes Fidesz-nemzedék nem vezényelhette le a rendszerváltást és ambícióihoz képesti gazdasági és politikai súlyt is későn nyert. Alapvető élménye, hogy a privatizációból kimarad, és a rendszerváltás kereteit nem ő, hanem a posztkommunista elit és szövetségese, a Fidesz idősebb, fővárosibb és értelmiségibb megfelelője: az SZDSZ diktálja. Ők írják a Fidesz számára vesztes játékszabályokat. Ezért is első dolguk most pontosan a játékszabályok átírása. A 2010-es kormányzás összes torz vonását, de magának a Harmadik Köztársaságnak a tévútját is egy nemzedéki megkésettség magyarázza. Ha a Fidesz 1994-től kormánypárt, akkor még idejekorán beteljesíti saját nemzedéki ambícióit és hozzájárul egy sikeresebb átmenethez. De mindazt, amit akkor elmulasztottak, 2010-ben kényszeresen, mintegy automataként valóra váltani anakronizmus, nem felel a ma problémáira.

A mi nemzedékünk mostani lehetőségeitől ez a korszerűtlen ámokfutás legalább annyira zár el 2010-ben, ahogyan őket zárta el 1989-ben „bátyjaik” és „apáik” nemzedéke. Lehet, hogy a Fidesz néppártnak hiszi magát, de jelenleg csak saját nemzedéke szocializációs tapasztalatai mentén (rendszerváltás, Antall kudarca, 2002-es kudarc, 2006 tehetetlensége) cselekszik, kiegészítve pár, szintén időszerűtlen jobbos nünükével (sajtó rendszabályozása, politikai kereszténykedés stb.). Eddigi kormányzásuk és az új alkotmány minden mondata kétségbeesett korrekciós kísérlete az általuk nagy generációs projektként kezelt, de tévútra szaladt rendszerváltásnak, egyben görcsös és megkésett önmegvalósítási kísérlet.

Nekünk, mostani tízen- és huszonéveseknek, silány egyetemeken és perspektívátlan munkahelyeken tévelygőknek meg kell szervezni politikai szerepvállalásunkat. A generációk között kiegyenlítettebben kell, hogy elosztva legyenek a hatalmi, kulturális, gazdasági erőforrások, ellenkező esetben nem tudunk hozzákezdeni saját életünk berendezéséhez. Akkor csak arra futja majd erőnkből, hogy a gyermekeink életét kúrjuk el harminc év múlva. Hogyha én nem lettem hegedűművész, akkor legyen a fiam.

De a gyerek jól láthatóan nem akar hegedűművész lenni. Mi sem, kedves Fidesz. 2011-ben nem olyan országban akarunk élni, amilyenben 1995-ben ti szerettetek volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr952773665

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: És Orbán kivezeté az országot a bűnös EU-ból 2011.04.05. 07:44:08

  Legalábbis erre következtetek minden megnyilvánulásából.  A legfrissebb az, hogy „Mi nem Európában, hanem Magyarországban hiszünk. Számunkra Európa nem hit, ész kérdése.” Magyarul az EU le van tojva, egyébként is csupa hüly...

Trackback: Na, álljon meg a fáklyás menet! 2011.04.03. 19:05:20

  Olvasom az ATV.hu-n, hogy kollégái összefogtak Stohlért"Túlzás az ítélet, Andris értett volna a fél szóból is: a felfüggesztettből vagy egy pár hónapos börtönbüntetésből. Több riportot is készítettem börtönökben, borzasztó helyek ezek....

Trackback: Utcára menni 2011.04.03. 01:37:01

p { margin-bottom: 0.21cm; }Új alkotmány – pardon! Alaptörvény –, új jogok, komoly kötelezettségek. A szociális jogok léha sóhajként, óhaj gyanánt kerülnek majd kodifikálásra, mostantól semmi nem biztosítja majd betarthatóságukat. Az első ...

Trackback: Gyereknek az utcán a helye? 2011.04.02. 23:45:50

Az adatok alapján nem helytálló a Széll Kálmán terv azon felvetése, amely szerint túlképzés van a magyar oktatásban. A jelenlegi hosszú tankötelezettség mellett is csak átlagos az iskoláztatás valódi időtartama, miközben a munkaerő-piac a szokásosnál i...

Trackback: Névvel, fényképpel, címmel, telefonszámmal vádol a tetügeci hódmezővásárhelyi Fidesz 2011.04.02. 22:43:20

 Egész oldalas hirdetésben jelentették meg egy fingeregetõ hódmezővásárhelyi újságban egy önkormányzati képviselő, a szarrábaszott helyi rádió tulajdonosa és egyik műsorvezetője lakcímét és telefonszámait. A hirdetés szerint ők hozták nyilvános...

Trackback: A kuruc.infó módszerét használja Lázár János? 2011.04.02. 22:10:16

Lázár János igen kínosnak érezheti azt amit a szegényekről mondott. Először a szövegkörnyezetről hazudozva beszéltek hamisításról, noha nem megélhetési politikusokról beszélt ott Lázár, mert a kifejezés sem szerepelt a szövegben. Most azonban bedurvult...

Trackback: Hova tűnt Selmeczi Gabriella? 2011.04.02. 16:07:59

  Egy hónapja egy kiflicsücsök nem sok, annyi hír sincs felőle, pedig most nagy szükség lenne rá! Jó, tudom kemény harc volt az, amit vívott a tőzsdecápákkal. Fárasztó lehetett a százmilliárdok zsákba pakolása és átcipelése a magánkasszákból ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Con Storm: Morvai Krisztina nem diktátorozott évekig ?
Az ügyészségnek nem volt baja vele.
@Con Storm: Hálás lennék, ha a pontos törvényi helyet is bemásolnád!
Igazán érdekel, mennyi jár a véleményért, illetve annak internetes - azaz nagy nyilvánosság előtti - közléséért!
Vagy rosszul olvastam a legújabb Alkotmány-tervezetet, mely külön engedélyezi a véleményszabadságot?
@kkp: "Nem tudok semmit se mondani, amit a saját életemben éreznék abból, hogy más kormány van."

Akkor élvezz ki minden pillanatot, mert a szerencsések -egyre kisebb- táborában vagy.
Az az érzésem, már neked sem kell sokáig várnod, hogy észrevedd, hogy egy másik kormány van. :)
@Con Storm:
Kicsit talán még korai fenyegetőznöd, legalább azt várd meg, amíg életbe lép az új, bolsevik tákolmány.
@Con Storm:

Tisztelt Con Strom!

..."demokratikus jog által biztosított eszközöket felhasználó képviselőket lediktátorozni,"... - felhívom becses figyelmed, hogy a Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint, a "felhasználó" és 'visszaélő' között jelentős tartami különbség van. Éppen ezért nem is szerelnek egymás szinonimájaként egy másik szótárban.
Felhívom a figyelmedet arra is, hogy (még) létezik a vélemény-nyilvánítás szabadsága.
Ha füledet esetleg sértené a diktátor jelző, akkor kérem, hogy adj meg egy másikat, ami a lényeget tükrözi, de számodra nem annyira bántó.
Javaslataim: Bonsai Duce (ez ugye a Orbán Diktátor álneve lenne), Tyrannos, végletesen autokrata, Machiavellista, köpönyegforgató szélkakas, stb.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a Fidesz nem hazudik, csak letért az igazság rögös és keskeny ösvényéről. Szebben hangzik....
@Con Storm:
Vagy csak az itt figyelgető és feltehetően jegyzetelgető Dajcstominak produkálod magad?
(Minap láttam, milyen szépen kijegyzetelgette az őket bíráló blogokat ÉS KOMMENTEKET!. Egyrészt felháborító, mennyire ráér (a mi pénzünkből), másrészt félelmetes, hogy már ő is készíti a kis feketelistáját. Eddig még csak fideszes polgármestertől láttunk ilyet. :)
@dajcstomi:

Tisztelt dajcstomi!

"Alapvető félreértés, hogy bármely társadalomban (premodern, modern, posztmodern) az "új nemzedék" már "felnőtt" élete kezdetén a hatalmi, kulturális, gazdasági erőforrások felett domináns módon rendelkező generáció lehet(ne)." - de ti azokká váltatok, és gőzerővel betonoztatok 10 hónapon keresztül, amire a korona a Tákolmányotok lenne.
Cáfold meg, hogy a hatalom nem minden ágában Ti vettétek át az irányítást és nem rendeztetek nagytakarítást!
Cáfold meg, hogy a kulturális életben nem éltek az erőfölénnyel!
Bizonyítsd be, hogy a gazdaságban visszafogottabbak vagytok, mint a közszférában!

Igaz, a hatalom gyakorlása nem generációs kérdés, de egy generáció meghatározó része gyakorolta mindig is a hatalmat.
Vagy jól, vagy úgy mint Ti.

Tisztelettel:
anonymand
@Con Storm:
Már megint előjött az "érv". A demokratikusan megválasztott politikus csak demokrata lehet.
Súlyos irrelevancia számomra, ami neked érv.
A kis bajszos szobafestő megvan? Nalátod.
Egyébiránt, ez az érv hányszor jutott az eszedbe Gyurcsány alatt? Naugye.
Morvai Krisztina akkor diktátorozik amikor akar!

A parlamenti képviselőknek, a verbális bűnök terén, teljes mentelmi joguk van!
@Adofizeto:

Azt a kis bajszos uracskát eredetileg Alois Hiedlernek hívták, és írtotta a keresztényeket...

Ugyan .. mi lehetett a nemzetisége?!
@anonymand: A véleményéről bárki azt állít amit akar, de akkor annak úgy kell kezdődnia, szerintem, az a véleményem róla, azt gondolom...
@Con Storm: Ne terelj, már megint irreleváns, amit mondasz.
Szóval, hogyan került hatalomra. Demokratikusan.
Úgylátom érdekes módon lemaradt egy véleményem jelentős része!

Az USA-ban szokásos hazugságvizsgálós módszereket bevezetném a hivatali helyeken, amik a lojalitást és az esetleges korrupciót kiszűrné!
Ők nem demokraták. Gyurcsány a demokrata.
épp most alakitja át erkölcsös párttá a maszopot.
@dajcstomi:
Tekintetes, nagy tiszteletű brüsszeli főispán uram, lejött közénk személyesen?!
Elnézését kérem, hogy még nem sajátítottam el teljesen az új aranybulla nemes urak megszólítását szabályozó paragrafusait.
Megazután elég nehezen is tudok gépelni, ugyanis időközben térdre ereszkedtem.
Ezúton szeretném felajánlani tekintetes uramnak a feleségemre vonatkozóan az első éjszaka jogát.
5 éven belül vettem feleségül, talán még nem késtem el az -egyébként teljesen önkéntes- felajánlással. Ezt abból gondolom, hogy a különadót is 5 évre visszamenőlegesen vetették ki, a pórnép akaratából.
Kérem mielőbb válaszoljon!
@Jamesboci:
Nem, egészen pontosan: Gyurcsány SEM demokrata.
Ha esetleg túllépünk az 1 bites (1-0, igen-nem) logikán és pontozzuk a "demokrataságot", akkor már bajba kerülhet a király. Csak a gondolkodásra képtelen fidesz-rajongók nem látják, hogy vesztésre állnak ebben a versenyben (is).
Mondja ezt egy jobboldali, 2010-ben a fideszre (GYURCSÁNY ELLEN) szavazó, mélyen megtévesztett ember.
@Con Storm:
"Úgylátom érdekes módon lemaradt egy véleményem jelentős része!"

Minden bizonnyal azért, mert a fórum-motor és/vagy a browser-ed és/vagy a moderátor is "olyan nemzetiségű".
:)
ámokfutás??? :)))
olyan szempontból igen, hogy a segélyeseket meg a nyuggereket még mindig nem merték s*ggbe rúgni.
Amúgy ott a 16%-os SZJA, 270 alatt van egy ojró, családi kedvezmény adóból leírhatóan, stb...
@Con Storm:
"amik a lojalitást és az esetleges korrupciót kiszűrné"
A lojalitás kiszűrésén a hivatalokban pontosan nem tudom, mit értesz, csak találgatni tudok. :) Ha az ügyfelekkel, azaz velünk való lojalitás kiszűrését érted, ahhoz nem kell semmilyen gép: Magyarországon, amióta az eszemet tudom, minden hivatal, minden hivatalos embere mérhetetlenül g.ci az egyszerű állampolgárral. Hogy ez kicsit megváltozzon, azért szoktuk a pénzt adni...
Akinek a fidesz "szüleik nemzedéke" az épp hogy kinőtt a pelenkából.
Lehet hangosan ugatni hülyeségeket, de a hangerő nem teszi azokat bölcsességgé.

Aki nem élt 89 előtt, nincs tisztában a jelenkori mszp akkori, mszmp néven futó förmedvényével, az előbb olvasson, művelődjön, gondolkozzon és érjen...

utána nyilvánítson véleményt.
De hát az nem igaz, hogy a fiatalok nem tudják képviseltetni magukat, a Zuschi- meg Szijjártó-féle emberek mind megtalálták a módját. HÖK, valami párt ifjúsági szervezete, aztán valami állás a megyei tanácsban, a városházán stb. Nem arról van itt szó, hogy a fiatalokat száműzik a politikából. Csak arról, hogy a fiatalok közül is az ambiciózus fajta kerül ki győztesen. De hát az öregek között se a befutott mérnökök meg a tehetséges festőművészek és fogorvosok parlamenteznek, hanem a politikusok. Nem azért ül a kocsmában a fiatal, mert nem engedik a kondér közelébe, hanem mert nincs kedve a HÖK-ben nyomulni.
@Kaszáspók:
Én 89-ben már egyetemista voltam, ott még írtak rólam jelentést. Nagyapámtól gyárat vettek el, kulák apósomat kétszer telepítették ki a Hortobágyra, ezzel együtt, vagy TALÁN PONT EZÉRT, LÁTVA A HASONLÓSÁGOT mondom azt, hogy a Fideszesek bolsevik genyók.

A modoroskodó, álszent szöveged sz@rt sem ér, amikor majd viszik (veszik) el a magánvagyont. (Tulajdonképpen ez már nem is jövőidő, a manyup "megvédés" volt a gyenge bemelegítés.)
@Con Storm:
2006-ban nem is volt parlamenti képviselő.
Sőt.
Egy civil nevű bizottságot alapított.
Mégis kétpofára diktátorozhatott és nem szólt rá az Ügyészség.
@Kivlov:
Nálunk a segélyeket brutál lenyomták.
Érdekes módon Fideszes a polgi.
De hát ember és ember között is ....
Ha van azonnal nyomják rezsitartozásba. Úgy tom.
szerintem egy normális országban orbán viktor kb. most, ennyi idősen kezdene egyáltalán komolyabban politizálni.

eddig a pontig üzletember lett volna, aki a privát-szférában cégcsoportot működtetne, munkahelyek tucatjait teremtette volna az elmúlt két évtizedben, és, miután az üzleti életben mindent elért, és a kapcsolati tőkéje is jelentős, úgy döntene, hogy 50 éves fejjel belevág a politikába. ez lenne egy normális politikai karrier. persze ettől még lehet, hogy 20 évesen is politizált volna, de azt követően mindenképpen a privát gazdaságban csinálta volna meg a szerencséjét.

ehelyett: 50 éves fejjel ő már egy dinoszaurusz a magyar politikában. soha életében köze nem volt a privát szférához, mindig az adófizetők pénzén gazdagodott. a gazdaság működéséről halvány gőze sincs, csak költeni tudja a mások által befizetett pénzt. a magyar pártpolitikai hatalomtechnikához, a mocskolódáshoz, rágalmazáshoz, és az uszításhoz ugyan mindenkinél jobban ért, de vajon ez előrébb viszi az országot?

itt nem arról van szó, hogy 50 évesen ő "öreg" vagy nem: itt arról van szó, hogy konkrétan a politikában már öregnek számít, egész egyszerűen azért, mert túl régóta van jelen. ismerjük, mint a rossz pénzt. már elmondott mindent, és mindennek az ellenkezőjét is. a teljes politikai spektrumot bejárta a liberális egyház-gyűlölőtől kezdve a nácikkal haverkodó horthystán keresztül a tőke-ellenes szélsőbalos posztkommunistáig. csak a hülyék nem látnak át rajta.
@Adofizeto: Szó sem volt sehol magánvagyon elvételéről. A manyup meg arról szólt az elején, hogy Bokrosék elképzelték hogy majd a GDP úgy meg fog nőni, hogy Átlag Gipsz Jakab félre fog tudni tenni a saját nyugdíjára, és fizetni fogja tudni apja nyugdíját a felosztó-kirovóban, és még éhen sem hal. Na, ez nem jött össze, ezért aztán kb. a manyup megjelenése óta állam bácsi hitelből rakosgatta a számládra a pénzt. Ahol az kevesebbet tejelt mint amennyibe állam bácsinak a hitel került. Na, ezért kellet lelőni a dolgot. Csak senki nem akar egyik oldalról sem odaállni a zemberek elé és szépen megmondani nekik az igazat.
Mi nem vagyunk Ti.
Ti nem vagytok Mi.
Kik vagytok Ti?
Kik vagyunk Mi?
Miért van Mi és Ti?
Hogy mondod Mi és Ti?
@compound interest: Kis hazánkban 20 éve még cuculizmus volt. Ennek sok következménye van - egyebek közt az is, hogy aki kis hazánkban cégcsoportot irányít, az többé-kevésbé 100%-os biztonsággal gazember. 20 év alatt milliárdokra szert tenni tisztességes úton nemigen lehetett, max. a "kapcsolati tőke" felhasználásával, állam bácsi csöcsén lógva, illetve lenyúlva onnan amit lehet. Lásd Fletó és tettestársai.

Az hogy valaki főállású politikus szvsz nem akkora nagy baj - ez is egy szakma. A horthysták és a nácik meg nagy kettők. Horthy elvtárs és Hitler elvtárs finoman szólva nem kimondottan szerették egymást, és Pl. a zsidók helyzete nagyjából az ország megszállásáig messze itt volt a legjobb. Mi voltunk a "kelet svájca". Aztán hogy utána mi lett itt, arról már nem Horthyék tehettek. Ezért nem értem miért van itt ez a nagy gyűlölet a zsidók részéről velük kapcsolatban: Pl. a románoknál nem lehet ilyesmit hallani, pedig ők ha jól tudom még fizettek is a koncentrációs táborba hurcoltak után.
@kaqkkfioka:
nagyon helyes.
aki életében nem dolgozott (és nem azért, mert nem tudna!), az ne kapjon egy vasat sem. ne gyerekgyártásból éljen. ha meg elkezd bűnözni, fel kell húzni az első fára...
@midnight coder: "aki kis hazánkban cégcsoportot irányít, az többé-kevésbé 100%-os biztonsággal gazember"

sikeres ember nem lehetsz

"Horthy elvtárs és Hitler elvtárs finoman szólva nem kimondottan szerették egymást"

hülyeség. Horthy még 1944 második felében (!!!) is yachtot küldött Hitler születésnapjára, olyan felszopó stílusú levél kíséretében, hogy Szálasi féltékeny lett volna.
Én is nagyot néztem. De az üzenőben ott a a piros pont. De attól tartok árva marad.
@Kivlov:
Minnegy Merci, Audi, fux megy a zaciba.
@midnight coder:
Bocsánat, de a manyup tagdíjat ÉN fizettem a bruttó béremből, még csak nem is a munkáltatóm. A bruttóval, nopláne a szuperbruttóval még adózok is utána!
A manyup tagdíj színtiszta cash-flow problémát a költségvetésben, amire hitelt kellett felvenni ill. állampapírt kibocsátani.
(Most meg pl. az idióta gazdaságpolitikájukat kellett a pénz finanszírozni.)

Indokok mindig is voltak, apósomék földjeit pl. azért kellett elvenni, mert kellett a terület a megalakuló TSZ-nek!
(A háza meg a párttitkárnak, de ez -valljuk be- kevésbé magasztos cél volt már akkoriban is.)
Drága liberális (ki tudja mennyire fiatal) barátaim!
Jóval kevesebb eséllyel néznétek az infarktus elébe, ha végre megértenétek, hogy TI nyertétek meg a választást a FIDESZ-nek, ti juttattátok őket hatalomra. Azért mert benneteket utál már mindenki (teljes joggal), és ha történetesen a FIDESZ az, amelyik képes kitakarítani benneteket, akkor az kell.
van egy kis képzavar az emberek fejében, mert a magánnyugdíj és az önkéntesnyugdíj pénztár fogalmát vonják össze

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy mi a különbség a magán, és az önkéntes között, és az magánra hitték azt, hogy az önkéntes, mert ők választották a pénzintézetet...

tehát a mnyp csak a kötelezően fizetett járulék feletti kontroll-t adta át, azaz, hogy ne az államra bízd, hanem a magáncégeknek (és itt jött, hogy szarabbul gazdálkodtak, mint az állam)

úgy hogy, az igazi megtakarítás az, amit félre teszel, és nem az, amit rezsinek fizetsz

az önkéntes pénztárak, működnek, sőt államilag támogatva vannak 20% adójóváírással
@compound interest: Miért, neked van cégcsoportod ? Ez alatt most nem azt értem hogy van 20 kft-d amik keresztbe számláznak egymásnak, hanem olyan cégeket amik mögött valódi, több száz milliós tőke van ? És mindezt úgy hogy soha egy állami megrendelést nem teljesítettetek ? Egyik cég sem valamelyik állami cég lenyúlásával keletkezett ?

Az meg hogy valaki ajándékot küld valakinek a politikában nem feltétlenül a szeretet jele. Hitler és Horthy között mindig rossz volt a kapcsolat, és ennek oka főleg az volt hogy Hitler szerint Horthy nem elég "határozottan" állt a zsidókérdéshez.
a privatizációval kapcsolatban:

- először is, a privatizátorok egy része (pl. Gyurcsány) működtetni is tudta a tőkét, és a mai napig munkahelyeket teremt a gazdaságban az akkor megszerzett vagyonból. Széles Gábor pl. csak rombolni tudta az akkor megszerzett vagyont, és az egykori munkahelyeket, de a privatizátorok nagy része már rég elvesztette, amit egykor privatizált, már nem is emlékszünk rájuk (Caola gyár pl.). igenis, a privatizált vagyont 20 éven át sikeresen működtetni, ebből adót fizetni, munkahelyeket fenntartani, családokat eltartani, nem is biztos, hogy olyan egyszerű.

másrészt: a fidesz csak azért hörög a privatizációra, mert őket kihagyták. most ezerrel próbálják behozni a lemaradást, éhesebbek, mint egy hadseregnyi hagyómiklós.

harmadrészt: 2004 óta több százan dolgoztak azon a fidesznél, hogy valami jogi fogást tudjanak találni Gyurcsányon (később Bajnain is). nem tudnak felmutatni semmit, pedig mára már az egész jogrendszert bekebelezték, az ügyészek/bírók a fidesz zsebében vannak, és ennek ellenére sem. azért ez mond valamit.
@midnight coder: nem azt mondtam, hogy akinek nincs cégcsoportja, az nem lehet sikeres.

én azt mondom, hogy aki szerint csak tisztességtelenül lehet valakinek cégcsoportja, aki tényleg elhiszi ezt, az megkeseredett, sikertelen ember.

tényleg minden gazdag ember gazember is egyben? én nem vagyok gazdag, de nem hiszem ezt el.
@Húsleves: Ez annyira jellemző... A Fidesz mint bunkósbot: az a lényeg, ki kit ver pofán, az meg teljesen másodrangú, eközben az országgal mi történik. Előremutató ez is, tényleg minket, választókat tükröznek a pártjaink. :(
@midnight coder: ez a hitleres téma eléggé "off", de szerintem Magyarország nagyon eminens volt a deportálásokban stb. de tényleg ebbe most ne menjünk bele, egyikünk sem történész (legalábbis én nem)
@Adofizeto: Csakhogy azt az összeget te eredetileg a felosztó-kirovóba fizetted (a manyup-ok megalakításáig). Az így kieső összeget viszont állam bácsinak kellett pótolnia. És mivel állam bácsi soha nem volt igazából nyerséges a manyupok megalakulása óta, így folyamatosan, hitelből tette be azt a pénzt amit aztán te nem oda fizettél hanem a manyup-os számládra.
@compound interest: kimaradt a fidesz a privatizációból, és ezért hörög...

jól van maradj ebben a hitben...

hogy valami jogi fogást tudjanak találni Gyurcsányon (később Bajnain is). nem tudnak felmutatni semmit

úgy látszik, te még mindig hiszel a mesékben

az ügyészek/bírók a fidesz zsebében vannak
ez minden valamire való államban így történik, ha politikai váltás van, akkor mindenki szerepcsere

nagyon szeretjük azt hinni, hogy minden hungarikum, csak mert nem látjuk a fától az erdőt...
@compound interest: Viszont ott a wikipedia. A megszállás előtt senkit nem deportáltak innen.
Ez csak abból a szempontból érdekes itt, hogy liberális oldalról érezni valami folyamatos, zsigeri gyűlöletet ezzel a korral kapcsolatban, és ennek más okát nem nagyon látom mint hogy az itthoni zsidók, akik a liberális értelmiség krémjét is alkotják valamiért Horthyékat hibáztatják a dologért. Én legalábbis ennek tudom be hogy minden ami kicsit is nemzeti veres posztó minden liberális szemében.
@midnight coder: "A megszállás előtt senkit nem deportáltak innen."

európa első zsidótörvénye a mi zsidótörvényünk volt asszem 1919-ben, a numerus clausus.

"liberális oldalról érezni valami folyamatos, zsigeri gyűlöletet ezzel a korral kapcsolatban"

a liberálist kikérem magamnak, én nagyon nem vagyok liberális, mert az azt jelentené, hogy tolerálok mindenkit, pedig nem. de a horthy-korban a 3 millió koldus országa voltunk, ez tény. államcsőd is bekövetkezett 1933-ban. bankzárlatok stb. az emberek 10%-ának volt szavazati joga stb. nem értem, hogy mi volt a jó abban a korban. már az akkori kultúránk is egyfajta múltbarévedés volt, már az akkor uralkodó szemlélet is korszerűtlen volt a maga idejében is.
A történelem szerint a gazdasági hatalom birtokosa mindíg törekedett a politikai hatlom megszerzésére, ha még nem birtokolta azt.
Namár most ez most megvalósult a mai demokráciában, a politikai elit megegyezik a gazdasági elittel.
Azaz - tisztelt fiatalok -, ha ezen változtatni akartok, akkor tesség fiatalon milliomosnak lenni, feltalálni, üzletelni és így mozgatni a gazdaságot, másoknak minkát és megélhetést adni.
Ha ezt eléritek, hirtelen a hatalom kapuja is megnyílik. Ja, hogy addigra már harmincasok, negyvenesek lesztek? Ilyen az élet.
Szerintem a fiatalság elősször bizonyítson, aztán csipogjon a jogairól.
@hower:
Szépen kiforgattad amit írtam, de az a helyzet, hogy ez nálam nem jön be, mert én ilyenkor határozottan ki szoktam jelenteni, hogy amiket te nekem címeztél, az nem az én gondolataim folytatása, hanem kizárólag a sajátod.
Óriási hazugság lenne - akár jobb, akár baloldalról - azt állítani, hogy a FIDESZ azért jutott ekkora hatalomhoz, mert mindenki FIDESZ-t akart. Az emberek jelentős része a baloldal ellen szavazott. De ebbe belemagyarázni nem kell olyat, hogy "az meg teljesen másodrangú, eközben az országgal mi történik", mert az országnak már az is nagy előrelépés, ha a ballib pénzszivattyút kiiktatják, a bűnözőket megbüntetik, az iskolába tanulni járó gyerekeket és tanáraikat nem terrorizálják 18 éves ötször bukott degenerált "gyerekek", ha a cigánykérdést nem úgy kezelik, hogy garantáltan ott is feszültséget keltsenek, ahol eddig nem volt, stb.
A fiatalság nem tör föl? Hogyne törne. Gergő mindjárt "fidesz alkotmányt" fogalmazhat.

Kedves Tamás! Itt sokkal gyökeresebb változásokra van szükség, mint gondolod. Magyarországot már több mint 20 éve bűnözők irányítják. Akiknek semmi más célja nincsen mint a még dolgozó állampolgároknak a pénzét elszedni. Amit adónak csúfolnak.

Ha ezeket a kimagaslóan magas "adókat" MINDENKI befizetné és nem tűnnének el, akkor Magyarország ez alatt a 20 év alatt szerintem simán leelőzhette volna Svédországot a jólétet tekintve.

Bizony ez alatt a 20 év alatt sajnos nemcsak a mi, hanem a Ti életeteket is elcseszték. A különbség az, hogy mi már valószínűleg nem kapunk nyugdíjat. Ha még MOST sürgősen tennénk valamit, akkor talán ti még reménykedhetnétek.

Mit kéne tenni? Egyenlő feltételeket biztosítani, hogy csak azoknak lehessen meghatározó szerepük a politikától a gazdaságig akiknek valóban megvan a hozzáértésük és ezért meg is dolgoznak. A többiek (megélhetési politikusok, ügyeskedők) meg menjenek szakmunkásnak. Úgyis hiány van belőlük...
@pirimogyoró: "Egyetértek Veled, Motorman. A legszégyenletesebb az egészben az, hogy ezt elkenik és közben mutogatnak a szocikra."

Mintha az MSZP nem ugyanazt csinálná, mint a Fidesz... De tudod mit? Keress olyan embert, aki bejutott a Parlamentbe, de nem Fidesz és MSZP színekben. Kérdezd meg hogy mit lát, az amúgy "ellenfelek" mit művelnek ott. Amikor ott haverkodnak, azért megkérdezném őket hogy mégis, mi a f.szért jó az nekik, hogy közben az MSZP és Fidesz szimpatizánsok egymás torkának esnek az országban...
@Adofizeto:

Szóval, a közalkalmazotti réteg, gyakorlatilag maffiaként működik, és minden területen!

Ezért kell minden közalkalmazottat hazugságvizsgálóval évente leellenőrizni!

Befolyással üzérkedés, vagy egy egyszerű hálapénznek nevezett hagylak megdögleni ha nem fizetsz különösen kiszolgáltatott helyzetűvel, foglalkozás körében elkövetett visszaélés, megfélemlítés, zsarolás valósul meg...

Ezeket gyűjtőnéven csak állami terrorizmusnak hívják... és nemzetközi irányelv a terrorizmus minden nemű felszámolása!

Sajnálom, hogy az ilyen erkölcsi vizsgálatok még mindig nincsenek bevezetve Magyarországon... holott aláírta a nemzetközi szerződéseket róla!
@Adofizeto: Jó de a cenzúrázás minden nemű formája tiltott... ugyanis politikai véleményen alapuló emberi jogok korlátozása, és így 5-8 évig terjedő sitt jár érte...

Ez olyan dolog, hogy te nem írhatsz me roma vagy...

Te azé nem írhatsz me a fideszt véded...

Én meg előszeretettel jelentem fel az ilyen neonáci gondolkodású terroristákat...
@Húsleves: Óriási tévedés! Nincs ballib pénzszivattyú. Egy pénzszivattyú van. Azon bűnözői köröké akik ránk telepedve 20 éve szívják a pénzünket. Ezért nem jutunk 1-ről a 2-re, ezért nincs megtakarításunk és ezért tudjuk éppenhogycsak kinyögni a rezsit és a kaját.
Ezeket a bűnözőket és segítőiket ma Magyarországon "politikusoknak" hívják.

Cigányozást pedig kár belekeverni. Nem a romák tehetnek erről a helyzetről. Sőt ők is ugyanolyan elszenvedői, csak mivel mindjárt hendikeppel indulnak még rosszabb a helyzetük...
@compound interest: Abba nem igazán halt bele senki. És mintha akkoriban nem csak mi lettünk volna a 3 millió koldus országa, szar volt az élet akkoriban Pl. az USA-ban is. Életszínvonalat a mai technológia előtti időkkel nem nagyon érdemes összehasonlítgatni.
Ami a választójogot illeti, ma is kb. az emberek 10%-a az akinek adnék. Nem biztos hogy az a szerencsés ha a takarítónénik szavaznak arról hogy épüljön-e új atomerőmű.
@kovi1970: "Egy pénzszivattyú van"

így van.
aki védi bármelyik "oldalt", az nem ért, nem lát semmit. nekünk fosztogatóink vannak, nem politikusaink.
@fourgee: Addig amíg az országban az emberek egymást marják addig se az utcán tüntetnek vagy sztrájkolnak ELLENÜK.

Embörök! Össze kéne már fogni aztán elzavarni ezt a maffiát a véresbe...
Reveláció a post szemléletmódja: az, hogy a diskurzuson kívülről beemelt szempontokkal, strukturálisan és nem valós, vagy vélt értékek mentén mutat be egy logikát.
Öszinte elismerésem.
@midnight coder: jó, akkor hidd azt, hogy a Horthy-kor az olyan jó volt. nem áll szándékomban meggyőzni téged semmiről. azt hiszel, amit akarsz. peace
@midnight coder: Szerintem egy takarítónéninek is több esze van mint némelyik politikusnak. A legnagyobb butaság lenézni az egyszerű embereket.
A probléma azzal van, hogy

ad. 1 nincs választási lehetőségük (nosza lehet új pártot alapítani),

ad. 2 hazugságokkal könnyen megvezethetők

ad. 3 még nagyon fejletlen az állampolgári öntudat, hogy a hazugságokért kirúgjuk a csába a politikusainkat.
@kovi1970:
Akkor hát nálad is azzal kezdem, hogy köszönöm hogy megtiszteltél azzal, hogy nekem címezted a mondandódat, de attól az nem az én gondolataim folytatása.
Szerintem abszolút egyértelmű volt amit írtam: "ha a cigánykérdést nem úgy kezelik, hogy garantáltan ott is feszültséget keltsenek, ahol eddig nem volt". Ebből világosan látszik, hogy én is elszenvedőknek tartom a cigányokat.
@compound interest: Hát igen. Az akkor volt, most meg most van.
Az MDF-nek nem jött be a horti rendszer restaurálása, de a fidesznek sem fog.

Csak rajtunk áll milyen országot csinálunk magunknak. Azért a II.WW óta történt egy kis fejlődés társadalmilag is. Szerintem buta aki visszasírja a akár a kádár akár a horti rendszert...
@kovi1970: "Szerintem buta aki visszasírja a akár a kádár akár a horti rendszert..."

a jelenlegi kormányzat szimbolikájában és retorikájában a horthy-rendszerre, hatalmi logikájában és gazdaságpolitikájában a kádár-rendszerre hajaz. egy a lényeg: véletlenül se előre menjen az ország, hanem vissza.
@kovi1970: Nem azt mondtam hogy a takarító nénik hülyék, csak azt hogy sok-sok kérdésben nem tudnak önálló véleményt alkotni, mivel nincs meg hozzá sem az előképzettségük, sem az információforrásaik, sem a motivációjuk hogy órákat töltsenek el egy-egy kérdés tanulmányozásával. Így aztán az alapján tudnak állást foglalni amit a médiában hallanak. És mivel ők vannak sokan, így gyakorlatilag a társadalmat azok irányítják akik a médiát. Ez pedig nem biztos hogy túlzottan szerencsés dolog.
isten ments, hogy a magyar közéletben még egy generációs alapon szerveződő párt megjelenjen. az lmp is egy ilyen fos egyébként. egy csomó harmincas-negyvenes semmihez sem értő bölcsész.
@Adofizeto:
és te építettél gyárat. vagy ennyivel hülyébb vagy, mint a nagyapád. a nagyapád vajon miből építette.
szóval én azt gondolom, hogy a feudális világ után szükségképpen kellett bekövetkeznie az államosításoknak, szóval akik ez ügyben sírnak, azok hülyék. azt is gondolom, hogy a szocializmus után szükségszerű volt a privatizáció. szóval akik ez ügyben sírnak, azok megint csak hülyék.

persze ebből megint feudalizmus lett. szóval megint jönnek a szükségszerű államosítások.

magyarországot ma a világban mindenhol a balkánhoz sorolják. tessenek megnézni akármilyen online német szavazást. a fritzek 2/3-a mondja azt, hogy magyarországnak semmi keresnivalója az európai unióban. 1/6 mondja azt, hogy nem tudja. és csak a maradék 1/6 tartja magyarországot (közép) európainak.

de magyarország innen nézve is egy balkáni ország. és ez még egy ideig így is lesz. ehhez tessenek hozzászokni: román, székely, szerb, bolgár kultúrához, és a cigányokhoz. ilyen magyarország. itt zsidózik a többség, és cigánykodik mindenki. előjogokért.

ebből a körből úgy lehet kilépni ha magyarországon is lesznek eredeti tőkefelhalmozók. de ehhez nem adottak a feltételek. nincs demokrácia. totális államhatalom van helyette. szóval nagyon úgy tűnik, hogy eredeti tőkefelhalmozáshoz külföldre kell menni, vagy a külföldnek kell dolgozni. vidékről nem budapestre kell menni, hanem külföldre.

és majd rendszerváltás akkor lesz, amikor az emigráns magyarok hazatérnek, akkor esetleg sikerül ezt az országot a balkántól közép-európához visszarángatni. de most esély nincs erre. félfeudális, félszocialista rendszerre kell számítani legalább egy évtizedig.
@compound interest: A Horthy-rendszer társadalmilag sokkal-sokkal jobb állapotban volt mint a mostani. Ha onnan fogtál volna random 10000 embert megtanítasz angolul, adsz neki fél éves megélhetéshez elég kezdőtőkét és leteszed mondjuk a 70-as évek USA-jába, a 10000 ember 95%-a 5 éven belül igen megbecsült tagja lett volna a társadalomnak, nagyrészt vezető pozícióban. Ha ma tennél be ugyanennyit ugyanoda és ugyanakkorra, jó ha 20%-ról mondhatnánk el ugyanezt.
@midnight coder:
Azért a vezetőosztály és a katonai szakemberek
nem lehettek nagon a top-on.
Különben nem üzenünk hadat Amerikának meg a Szovjetuniónak és
ha jó lett volna a tiszti kar, akkor nem egy puskalövés nélkül rohannak le a németek és költöznek be a Budai Várba.

De hát nyomik voltak.
"a Fidesz néppártnak hiszi magát, de jelenleg csak saját nemzedéke szocializációs tapasztalatai mentén (rendszerváltás, Antall kudarca, 2002-es kudarc, 2006 tehetetlensége) cselekszik"

A Fidesz meghatározó alakjai az 50-es évek végén,a 60-as évek elején születtek.A szocializációjuk a rendszerváltásig már rég befejeződött.Ezért nincs esélyük demokratának lenni.
"A kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna."
Vegre egy ertelmes ember, ertelmes kommenttel. Köszi!
@midnight coder: Nos...
A demokrácia úgy működik, hogy választunk vezetőket akik szintén nem érthetnek mindenhez mint a választóik a takarítónénik. De amihez nem értenek arra megbíznak szakembereket akik megcsinálják a munkájukat és lefordítják a lényeget, hogy a takarítónénik is megértsék és ez alapján tudjanak a többiek dönteni ha kell.
A lényeg, hogy eme együttműködés keretében mindannyiunknak jobb lesz. A takarítónéniket is beleértve.

Azt meg szerintem a takarítónénik is el tudják dönteni, hogy a vezetőink megfelelnek-e a fenti kritériumoknak. És el is döntik.

Mint régebben írtam a fő probléma az, hogy gyenge a felhozatal ami alapján nem csak a takarítónénik, de még többdiplomás emberek sem tudnak dönteni. Az egyedüli megoldás, ha nemcsak várunk a sültpolitikusra, hanem aktívan próbáljuk irányítani a sorsunkat...
@simonmondja.:
horthy az egész magyar hadsereget kiküldte az orosz frontra úgy, hogy nem vittek magukkal télikabátot.
@parlamentarista:
Deliráltak már akkor is a horthysták és azóta csak jobban elhatalmasodott rajtuk.
@parlamentarista: Egyetértek veled. A jelenlegi kormány minden követ megmozgat, hogy kijelölje az "eredeti" tőkefelhalmozókat.
Ezt a munkát jobb helyeken a szabad piacra bízzák. Aki ott érvényesül megérdemli, hogy gazdag legyen, persze ahogy megszerezte, el is vesztheti a vagyonát. A piac már csak ilyen.
Nálunk viszont valós teljesítmény nélkül -államosítást közbeiktatva, protekcionista intézkedésekkel megtámogatva - egy rakás gerinctelen, degenerált személy kezébe kerül a gazdasági hatalom, amit aztán csak forradalommal lehet majd elvenni tőlük. Sajnos ismét utat tévesztettünk.
A helyzet sokkal kétségbeejtőbb, mint a poszt sugallni próbálja: az a Fidesz, amelyik most kormányoz nem elsősorban a "szülők", a rendszerváltás nemzedékének képviselője. Legalábbis nem a felsőbb szinteken. Megnézve, hogy kiket helyeznek kulcspozíciókba, kik érzik leginkább helyzetben magukat; az látható, hogy valójában a reformkádárizmus/népfrontosság egykori képviselői törnek most előre, néhány megkeseredett, bosszú- és hataloméhes rendszerváltó (akiket jól jellemez a poszt), meg ifjú, jégszívű spindoktor hátán. Antall történetében a legtragikusabb momentum pont az volt, hogy a nyugatos, demokratikus, klasszikus (deáki) értelemben véve liberális jobboldaliságot, konzervatívizmust szinte egymaga képviselte az MDF-ben, a többiek nagy számban az állampárt meg az azt körülvevő szellemi holdudvarok valamelyikéből érkeztek és a rendszerváltás idején is csak igen későn kezdtek el többpártrendszerben, kapitalizmusban, meg ilyenekben gondolkodni, inkább a népfrontosságot, a kádári társadalom és gazdasági modell "nemzeti", "népies" (értsd: paternalizmus, nacionalizmus, paraszt- és "KertMagyarország"-kultusz, egyházak bevonása, valódi demokráciát helyettesítő "konzultáció", "párton belüli pluralizmus", a kultúra állami kontrollja a "színvonal" és a "társadalmi felelősség" nevében) alapon történő továbbvitelét preferálták. Ez a réteg már 20-30 évvel ezelőtt is legalább annyira meg volt győződve saját vezetésre való kiválasztottságáról és minden alternatíva erkölcsi elfogadhatatlanságáról, mint az (Antallban ideológiai vakságukban kizárólag ellenséget látó) SZDSZ-esek és jórészt belőlük verbuválódott az, amit ma a létező politikai jobboldalon láthatunk. 20-30 éve várnak arra, hogy végre igazán helyzetbe kerüljenek (mind Antall, mind az ifjabb Orbán volt annyira bölcs, hogy háttérbe szorította őket) és, Orbánék generációja, megkeseredve a vereségektől és tehetetlenségtől meg is adja nekik ezt a lehetőséget a valódi polgári, jobboldali politika kárára. Ami most folyik az a népi MSZMP-sek, Népfrontosok (Pozsgay, Stumpf(!, tessék elolvasni miket írkált akkoriban)) 20 éve félbeszakadt reformkísérletének folytatása.
A nemzedéki érvelés méltányolandó és értékelendő, azonban erre az egy tényezőre nem célszerű leszűkíteni a kormányon lévők politikai viselkedését. Ez csak egy összetevője a jelenségnek. Persze sokkal magasabb szintű ez a magyarázat kísérlet, mint az ostoba korcsmai pszichológiai redukcionizmus.
@midnight coder: A dolog pont fordítva történt, lásd Hazám: "kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk" és nem azért mert itt olyan jó volt neki, éppen ellenkezőleg. Társadalmilag úgy fél évszázados csúszásban voltunk (és by the way vagyunk most is). A rendi társadalommal és a nemesi kasztrendszerrel legóztunk még mindig, sőt újra, pedig 1848-ban egyszer már túlléptünk rajta, csak éppen még kicsit visszakéredzkedtünk a feudalizmusba. Horthy szimplán egy gyáva és bizonytalan politikus volt, aki egy avítt és statikus szisztémát próbált reparálgatni, minden sorsdöntő pillanatban gyengén teljesítve, faji törvényekkel, háborúba lépéssel, elkefélt kiugrással. Nincs rajta mit visszasírni. Ha már, akkor a korszakból Bethlen ért valamit.
@anonymand:

A 'diktátor' szavunk a latin 'dicere' = 'mondani, megmondani' szóból ered. Azaz, nyelvészetileg legalábbis, ott van 'diktatúra', ahol a dolgok 'megmondása' fontosabbá válik, mint önmagukban a dolgok léte: előbb felülírja, majd helyettesíti azokt.
Amúgy meg, vajh' mely államformációk rettegtek a legjobban a szótól? A m-á-s szótól, természetesen?
@kovi1970:

Ki olvasta Tátrai interjúját a NOL-ban, amikor kijött az előzetesből és háziőrizetbe került? Van ott egy nagyon lényeges bekezdés, amely téged igazolhat.
@anonymand: Bocsánat, én néztem el. :) Üdv!
@parlamentarista: "a nagyapád vajon miből építette."
Sajnos már nem tudtam megkérdezni, mert az öreg elég sz@rul kezelte magában a történteket, hamarosan meghalt. Ettől függetlenül, nyilvánvaló, hogy hülyébb vagyok nála. Tán még te is.
@midnight coder: "Szó sem volt sehol magánvagyon elvételéről."
Nyugi, a java még csak most jön!
Figyelmedbe ajánlom a Fidesz bolsevik tákolmány magántulajdonról védelmáről szóló valamiért harmatgyengére sikeredett részeket, továbbá szent vezéred azon szavait, hogy az "államadósságot bármiáron csökkenteni kell!"
Csak a hülye nem látja és érzékeli, micsoda szemétségek fognak kövezkezni.
Megjegyzem, a mostani már részben lefutott ámokfutás előtt is bejelezte a debreceni kiskirály, hogy "elképzelhető, hogy ármenetileg átléphetnek bizonyos alkotmányos korlátokat". Valami ilyesmit mondott, keress utána, biztosan megtalálod. Szóval, már akkor ők maguk is szóltak előre, ezért teljesen felesleges neked védeni a mundér becsületét.
@Húsleves: nagyon rosszul látod a dolgokat, ha azt hiszed, hogy itt mindenki maszop-szadesz szimpatizáns (volt). A gyakorlat azt mutatja, hogy egyre többen emelik fel a szavukat olyanok, akik soha a büdös életben nem szavaztak volna egyik fenti pártra sem, de csípőből elítélik egy lájtos Kádár-rendszer visszatérését (akár gazdasági akár társadalmi-politikai értelemben). Az meg csak hab a tortán, hogy a fideszes ideológia elég szecessziós, beleférnek a kádári derűs hétköznapok, és a Horthy-évek dzsentrije is. Érdekes, hogy ebben a Fidesz nagyon is hasonlít az Egységes Oroszország Pártra, amelyik azt vallja, hogy Sztálintól Kolcsakig, II. Miklóstól Trockijon át Gorbacsovig és Jelcinig mindenki az orosz történelem egyenrangú része.

Egyszóval egyre többen elégedetlenek a Fidesszel, már régen nincsen meg az a szűk három és félmilió szavazat, a kétharmados többség meg pláne. 10 millió magyarból ma 2 millióan állnak mellettük. Rengetegen bizonytalanok, apolitikusak. Abban viszont teljesen egyetértek, hogy - több okból ugyan - de ma még nincsen igazi váltópárt. De mekkora párt is volt a Fidesz 1995-ben? Ráadásul a mai fiatalok között a Jobbik és az LMP az igazán népszerű, a Fidesz ezen a téren nagyon le van maradva. Simán el tudok képzelni a közeljövőben egy Horn-Orbán vitát, ahol OV kerül az öreg tata szerepébe.
@snakekiller23: ez egészen nagyszerű komment. Önmagában megérne egy posztot!
@Bartolomeo Mazzini:

Sajnos az a helyzet, hogy mind a "plebs" mind az értelmiség bizonyos körei részéről nagy az igény valamiféle "kádárizmusra". És itt most nem a gorenjézéssel, prolizással jönnék elő. (bár volna rá alap) A rendszerváltás jóléti és kulturális értelemben hanyatlással járt együt, pontosabban: a régi rendszer természetellenes "értékeit" és előnyeit a gondoskodó állam puha diktatúrájában szocializálódott tömegek, benne az értelmiséggel képtelenek voltak újakkal helyettesíteni. Kulturálisan pl. posztapokaliptikus sivataggá lettünk: régmúlt, vagy sosevolt korok összeguberált, lényegükben meg nem értett maradványaiból faragtunk anakronisztikus torzszüleményeket (kérdés: az országosan számon tartott magyar popzenekarok közül hány működött már mondjuk 97-ben? és hány 90-ben? na és 80-ban? hány emlékezetes magyar filmet, vagy könyvet tud az ember mondani ami a nagyközönségnek is fogyasztható és nem öregebb 15 évnél?). A gazdasági, jóléti hanyatlást gondolom nem kell részleteznem. Ez a szép, szabad, liberális demokrácia kb. semmi olyat nem hozott amit széles körben ne övezne megvetés, lenézés, utálat. A szabad sajtót lassan alig olvassa valaki, a jogállamiság a tapasztalatok szerint akkor érvényesül ha gazemberséget kell mosdatni, a többpártrendszert ne is kezdjük el taglalni. Általános vélekedés, hogy akármilyen diktatúra-jellegű izébizé jönne, ennél nem lehetne rosszabb. Persze, lehetne, csak történelmileg úgy alakult, hogy ezen tapasztalatokat 20 év alatt "elfelejtettük".
@snakekiller23: Gyönyörű, azzal a kiegészítéssel, hogy ezen ócska ördögök mögött felállt egy titkosszolgálati erőkkel megtámogatott pénzügyi oligarchia, ami hagyja az ócskákat a politikában garázdálkodni, alkotmányozni és effélézni, miközben a háttérből nagy erőkkel kizsákmányol minket. És valóban csak egy pénzszivattyú van, bár ezt szerintem maguk a szivattyúzók is hajlamosak kettőnek látni.
@Bartolomeo Mazzini:
És szerinted helytelen az, ha egy párt nem ragaszkodik görcsösen elvekhez, hanem inkább igyekszik átvenni azokat az értékeket (bárhonnan jött) ami jó? Én például sokkal károsabbnak tartom ennél az olyan sarkításokat, mint mondjuk Bokros Lajostól "az állam rossz gazda", miközben a legelemibb közgazdaságtan könyvek is csak azért tanítják a "tiszta" piacgazdaságot és a "tiszta" tervgazdaságot, hogy megértessék a lényegét, de aztán határozottan leszögezik, hogy tiszta formában egyik sem létezik? És akkor ezt az ürgét állítják be egyesek nagy gazdasági zseninek, pedig annyi volt a szerepe a Horn-kormányban, hogy a pofáját adta a népszerűtlenséghez.
Nem állítom persze, hogy a FIDESZ-szel kapcsolatban nincs semmi igazságod, az én szememben is csak a legkevésbé rossz párt. Sem a Jobbik, sem az LMP nem lehet a fiatalok pártja, mert mindkettő erősen átideologizált.
@Húsleves: "És szerinted helytelen az, ha egy párt nem ragaszkodik görcsösen elvekhez, hanem inkább igyekszik átvenni azokat az értékeket (bárhonnan jött) ami jó?"

Egészen pontosan a Fidesz BÁRMIT a zászlajára tűzött, amivel a támogatottságát maximalizálni tudta. A választások (parlamenti és önkormányzati) előtt a minél nagyobb arányú választási győzelmekért, a választások után pedig azért, hogy a kormány a tehetetlenségét, alkalmatlanságát, kapitális hibáit, legvégül pedig alkotmányellenes húzásait leplezni tudja.

A kormány, akár kéthetente saját magának is ellentmond, csak azért, hogy kihasználhassa a szitukat. Egy példa: Amikor az alkotmánytotó-ban az emberek 90%-a elvetette a gyermekek utáni szavazati jogot a Fidesz éppen rossz fázisban volt, mert ők is ezt kommunikálták. Pusztán azért, hogy el lehessen mondani, hogy -alkotmány ügyben- meghajolnak az emberek akarata előtt, gyorsan kiálltak a fideszes politikusok, és közölték, hogy mégiscsak jó a gyerekek utáni szavazati jog. Aztán pár nap múlva jött Viktor és ájtatos pofával közölte, hogy meghajlanak az emberek akarata előtt és mégsem adnak szavazati jogot a gyermekek után.
Szóval, -a szavak szintjén legalábbis- kapott itt már mindenki kedvére valót a prolitól elkezdve a turbómagyarig bezárólag mindenki.

A "mindenhonnan valami jót" alatt gondolom, az öreg komcsi Pozsgait és a Teréz Anya-szerű Szili Katalint is érted. Utóbbi megszavazta Gyurcsány és Bajnai összes előterjesztését a Parlamentben és rekorder volt a számla nélküli költségtérítések felvételében is.

(Bocsánat, nem tőlem kérdeztél.)
@Húsleves: Bokrost én sem szeretem, a neolib közgazdászoktól a falra mászom, de akkor és ott kulcsszerepet játszott Surányival együtt az ország stabilizálásában, mert ha ők ketten nem jönnek, jön az államcsőd. Azt is becsülöm benne, hogy nyíltan kiáll a reformokért, még akkor is, ha többet közülük biztosan nem úgy csinálnék, a reformok kritikus tömege pedig kinyírná az államot. De szinte ő mondja egyedül, hogy váltani kell, és amit a Fidesz most csinál az nem az. Lényegében tovább (válság)menedzselnek egy eleve rossz rendszert. Erre jó példa volt az MNYP-államosítás. Különben ajánlom egyik kedvencemet, Csaba Lászlót, mit is mond a kormány gazdaságpolitikájáról! Érdemes elolvasni!

Az elvek módosításával sem az a bajom, hogy egyes pártok megteszik, mert sajnos megteszik. De például a Fidesz ideológiai váltása ismeretében ők bajosan kritizálhatták a maszop-szadesz házasságot, miután összeálltak előbb az MDF-fel, aztán a KDNP-vel.

A Jobbik tényleg túlideologizált (ahogy a Fidesz és az MSZP is), de az LMP szerintem nem az. Hogy marad rétegpártnak vagy terjeszkedik, főleg vidéken az előbb-utóbb úgyis el fog dőlni.
@snakekiller23: belegondolva tényleg megdöbbentő, hogy mennyien akarják vissza a Kádár-rendszert vagy legalábbis annak egy, a mai viszonyokhoz igazított változatát.
Lehet, hogy egyes generációk szemében az elmúlt húsz év bukás, kudarc, súlyos visszalépés, de vannak fiatalok, akik már ebben nőttek fel, szocializálódtak, és remélem nem látják annyira kilátástalannak az egészet, hogy biankó csekkes ígéretek miatt valami teljesen járatlan útra lépjenek.
@Bartolomeo Mazzini:

A Fidesz legalább felismerte, hogy csökkenteni kell(ene) az államadósságot.
A szocialistáknak még ennyi eszük sincs.

Szóval mindig a választékból lehet választani.
Azaz meglehet, hogy a Fidesz kormány pocsék, de tudsz náluk jobbat?

A többség jelenleg nem tud.
@Akitlosz: helyes az államadósság csökkentése, csak nem így. Az MNYP államosítás is óriási öngól, mert ezzel kiesett a magyar állampapírok egyik legnagyobb "felvásárlói csoportja". Inkább azt mondanám, hogy pillanatnyilag csökkentették az államadósságot (egy drasztikus lépéssel), de mivel nem hozták meg a szükséges intézkedéséket, az ország továbbra is kényszerpályán maradt, tehát az adósság jó eséllyel újra nőni fog.

Az államadósság lefaragását különben a Bajnai kezdte el, mert csőd volt. OV-ék csak folytatták, sajnos a legtöbbször pont Bajnaiék eszközeivel.

Az utolsó mondattal teljesen egyetértek, sajnos nem, hogy párt, még egy normális ellen miniszterelnök-jelölt sincs a láthatáron.
@Bartolomeo Mazzini:

A fiatalok körében sem sokkal "jobb" a helyzet. Az ő alapélményeik közül kimaradtak a diktatúra, a zabolátlan hatalmi önkény megnyilvánulásai. Jelen van viszont a nagyon demokratikus poshadt állóvíz tapasztalata, ahol irreleváns dolgokból, "rossz szavakból", "bűnös gondolatokból" lesz botrány, miközben a valódi botrányok elsikkadnak. Jó részük ugyanúgy nem képes ilyen téren disztingválni, mint a politikába szinte beleőrült idősebb pártdroidok.

@Akitlosz:

Annyiban igazad van, hogy ez a kormány sok szempontból az ország utolsó lehetséges húzása (sajna egyre inkább 19-re); ha nagyon csúnyán, kétségbevonhatatlanul felsülnek valamiért akkor nincs több lehetőség, csak olyan amitől egyszer már sikítva menekült mindenki. Akkor csak valami igen kellemetlen, de minimum kínos kataklizma árán lehet elindulni megint valamerre.
@Akitlosz:
Az olajszőkítés pl. még mindig nagyon érdekelne.
Péndául ott se pár fillér gurult el. Azt is jól megtanácskozták. Mint a képviselői kstg. térítést számla nélkül.
süti beállítások módosítása