Köztér-visszafoglalás spanyol módra

2011.05.25. 08:04 dugovics titusz



Az állami kiadások ellenőrzése, a korrupció felszámolása. Az államhatalmi ágak függetlenségét biztosító és ellenőrző mechanizmusainak módosítása. A közvetlen demokrácia működését elősegítő eszközök megerősítése, és egyszerűsítése. Tisztességes, stabil és minőségi munkához való jog. A választási törvény módosítása, hogy véget vessünk a kétpólusú pártrendszernek.

Az előbbi jelszavak bárkiben felidézhetik egy baráti politizálgatás emlékét, ahol “Az a baj ezzel az országgal, hogy. . .” kezdetű mondatokkal dobálózik mindenki, aki jobban tudja. Most mégsem Magyarországról, hanem a spanyolokról van szó, és az M15 néven elhíresült mozgalomról. Utolértük a nyugatot? Nem hiszem, inkább egy másik, másképpen félperifériás ország fiatalsága küzd hasonló gondokkal a pénzvilág válsága és a politikai rendszer kiüresedése miatt, mint mi.

Spanyolországban persze tíz évvel korábban ért véget a puha diktatúra, így egy generációval több élt szabadságban, mint nálunk. Azonban úgy tűnik, ennyivel több tapasztalattal sem könnyű a demokratikus jogállamot úgy működtetni, ha közben a politika céges logika alapján szerveződik és pusztán a portékáját akarja ránk erőltetni - azt is rosszul. Spanyolországban a május 22-i helyhatósági választások előtt egy héttel úgy tűnt, hogy a politikai elit és a társadalom nem is lehet távolabb egymástól.

A fiatalságot, amely motorja a jelenlegi eseményeknek, már rég leírták; amit nálunk Y-generációként emlegetnek, azt ott ni-ni generációnak szokták hívni. Azaz se-se: se munka, se tanulás (ni estudia, ni trabaja). Külső szemlélőnek úgy tűnt, hogy a spanyol fiatalokat kielégíti a közös tudatmódosítás, mint szociális tevékenység, és nem fognak beleszólni abba, hogy a két nagy párt, a “jobbközép” (PP) és a “balközép” (PSOE) körei hogyan boltolják le egymás között az országot. Amíg jól élnek az emberek, nem akarnak forradalmat, bármennyire is keveslik a valódi beleszólást a politikába. Esetleg elénekelnek egy-két Che Guevarát éltető dalt, és elmondják, hogy mekkora szar a rendszer, azzal meg is nyugszanak. Tartanak egy-két tüntetést, civil akciózást, antiglob lerészegedést, majd megunják és hazamennek; működik a szelep.

Na, ezt keresztülhúzta a válság: a magas szociális juttatások fenntarthatatlanokká váltak, a munkanélküliség óriási  – a fiatalok között elviselhetetlenül magas, eléri a 45 százalékot –, így tömegeknek kilátástalan a jövő. A politika a bankokat menti a szociális rendszer helyett, a népszerűséget hajszoló, populista látszatintézkedések pedig egyre szélesebb körben verik ki a biztosítékot. A súlyosan eladósodott lakosság és az állam is azoknak a bankoknak tartozik, amelyeket a “válságkezelés” során megmentettek. Igen, most jöhetnek a neoliberális doktrína felkent papjai, hogy idegesek a piacok, nyugtalanok, zúgolódnak – emberáldozat kell! De anélkül, hogy a pénzügyi rendszer alapjait, és szükséges – mégis elmaradt – reformját megvitatnánk, nyugodtan megállapítható, hogy legalábbis nehéz ezt a helyzetet az embereknek eladni.

Aztán a sok apró, de bosszantó szigorítás a politika részéről egyre több aktivitást váltott ki; onnantól, hogy az utcán bulizást betiltották (botellón, gyakorlatilag az ami nálunk a gödörnél van), odáig, hogy egyes helyeken a biciklit sem lehet bárhova leláncolni, szembeállította a hatalommal a fiatalságot, és lassan egyértelművé vált számukra, hogy egyik nagy pártban sem találják meg azokat, akik a szavazói érdekeket próbálják képviselni. Sőt, még csak úgy sem tudnak csinálni. Innen már egyenes út vezetett a szlogenig: “Nem vagyunk a politikusok és a bankárok árucikkei!”, a közösségi média felhasználásával belobbanó arab forradalmak pedig megadták a végső lökést, inspirációt.

Közel egy éve kezdődött az általános elégedetlenség a két nagy párttal szemben, mert mély egyetértésben átengedtek egy olyan szabályozást amely a mindenkori kormánynak erős kontrollt enged az internetes tartalmak felett. Ekkor indult meg a szabadságjogok védelmére a “Ne szavazz rájuk” (No les votes) hálózat, ami az elődje, vagy alapja a mostani tüntetéseknek és rengeteg független értelmiségi támogatását élvezi.

A május 15-i megmozdulásokat szervező Valódi Demokráciát Most! ifjúsági szervezet 50 városban rendezett tüntetést, de a madridi tömeg mindenkit meglepett. A centralizált információhoz, sajtóközleményekhez, nyilatkozatokhoz szokott hagyományos média egyrészt nem tudta, másrészt nem is igen akarta követni az eseményeket (kivéve az Al Jazeerát), de a közösségi médiumokban rendkívül jól terjedt az információ, és rövidesen minden nagyobb városban jelentős tömegek jelentek meg. Nem lehet tudni, mire lesz elég az elszántságuk, bár a nagypolitika nem fogja egykönnyen becsatornázni a forradalmi energiákat. A közterületek valódi és virtuális visszafoglalásával azonban bebizonyítottak, hogy az elhasznált politikai rendszer megreformálása sürgető és elkerülhetetlen. Spanyolországban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr342928873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez érdekes volt, kösz!
forradalmárok előre! előttem egy vízió.

4k! zászlók a háttérben lengnek, előtte vastagkeretes szemüvegben a nagypolitika által elnyomott urbánus fiatalok.
arcukon elszántság.
a hajuk csak azért nem lobog a szélben, mert azt már reggel, rutinos mozdulatokkal megcsinálták olyanra, ami szélfútta-hatást kelt.
Nekem csak egy apró kérdésem lenne:
A tüntetések hogyan tudják elérni a munkanélküliség csökkenését? Nem értem, miért lesz több munka, ha demonstrálunk.
bankárok ellen tüntetni meg "valódi demokráciát" (ez amúgy konkrétan mi?) követelni biztos jó buli, de a munkanélküliség csökkentéséhez a jóléti kiadások lefaragása kellene - ez pedig már nem szokott olyan népszerű lenni.
@misc: miféle varázslat csökkentené a munkanélküliséget a jóléti kiadások lefaragásával?
@yscik: a mediterrán országok legfőbb problémája a versenyképtelen gazdaság, amin alacsonyabb adóterheléssel lehetne segíteni, az adóbevételek csökkentéséhez viszont az állami kiadásokat is meg kell vágni.
@misc: Nem munkaerőmassza vagyunk, hanem emberek, a munkánk pedig nem kötelező robot a piaci isteneknek. Szóval teljesen elfogadhatatlan az megoldási irány, hogy dolgozzunk olcsón sokat, és akkor majd jön a megmentő tőke. Ezen a blogon írnak is erről bőven :)
@yscik: elfogadhatatlan, persze, hogy elfogadhatatlan. Tudom, ingyen sört meg minden, arról meg igazán nem tehet senki, hogy ez vezet a fiatalok körében a 40%-os munkanélküliséghez
@yscik: illetve ami még igazán spanyol specifikus probléma, az a szigorú munkajogi szabályzás, ami nagyon megdrágítja az alkalmazottak elbocsátását.

Ez is valahogy így indult, hogy a jólelkű szocdemek kijelentették, hogy "elfogadhatatlan" meg "jogaink vannak" meg "emberek vagyunk" és társai, és jól megírták a törvényben, hogy kirúgni azt csak nagy végkielégítéssel meg nagyon indokolt esetben lehet, elvégre kirúgva lenni az olyan rossz dolog.

Aztán persze az történt, hogy az ember háromszor is meggondolja, mielőtt felvesz valakit állandó munkaszerződéssel, mert ha mégse jönne be a dolog (nem megy jól az üzlet vagy nem válik be az alkalmazott), akkor csak masszív buktával lehet megválni az illetőtől.

Így most munka nincs, de legalább jogaik vannak bőven. Nem baj, lehet egy kicsit bankározni meg csegevárázni, attól hátha jobb lesz.
A tőkekoncentráció kinyírja a keresletet, ezért volt muszáj a spekulatív tőke irányába elmozdulni a kapitalizmusnak, és folyton lufikat fújni.

Amikor valaki a munkaerejét eladja, azért teszi 90%-ban, mert erre kényszerül. A vevő meg azért veszi meg, mert nyer az üzleten (profitot). Önmagában ez a szisztéma is a tőke koncentrációjához vezet. A gépesítésről, automatizálásról, kamatról, és egyéb úri huncutságokról nem is beszélve. A tőke munka ellentéttel a kapitalizmus nem tud mit csinálni.

Ezt mindenki érzi valamelyest, mikor aláír egy munkaszerződést.

Lehet nyomni a kapitalista lózungokat, de ezzel az emberek nem laknak jól. Amíg az alapvető rendszerhibák megmaradnak, lesz bankározás, és csegevarázás is.
És még valami:

Azt az emberek még jobban érzik, amikor még meló sincs. Ezt egyre több ember érzi, és érezni fogja, mert egyre kevesebb munka lesz még akkor is, ha tőkének fényesre nyalják a seggét.

Egyszerűen nincs szükség ennyi munkaerőre.
@énisszeretlek: mindig meglepnek az ilyen marxista őskövületek. szerinted a proletárforradalom lenne a megoldás a spanyolok problémáira, ugye?
Amíg nem cáfolod azt, hogy az egyre erősödő tőkekoncentráció agyoncsapja a keresletet, és ezzel egyre nagyobb munkanélküliséget okoz, addig kiszívemnek is szólíthatsz. Címkézni bármelyik hülye tud.
én mondjuk mindig érdekesen nézek azokra akik azért tüntetnek, hogy legyen munka (legyen az katalán vagy szabolcsi hátrányos helyzetű).
ki adjon munkát?
aki tud adni munkát, az többnyire képben van azzal, hogy kinek és miért adna munkát. (ha tud adni)
tehát mi következik ebből? Az államtól várják, hogy adjon munkát.
ez meg lényegében szociális ellátás, nem munkaerőpiac. (értitek, idehaza is munkaerőhiány van bádogosból, ácsból, ilyen klasszik kétkezi mesteremberekből, németország meg aztán pláne mindenkit felszippant aki ért a gépekhez. az hogy a filmrendezőnek tanult katalán kisasszony asszondja, hogy miből lesz munkája, hát az kicsit érdekes. talán nem mindenkinek kommunikációt kellett volna tanulnia)
számomra az is érdekes, hogy az individualista társadalmakban nyomják itt a 'legyen munka' szlogent. Miért nem vállalkoznak? Miért nem maguknak csinálják meg a munkahelyeket? Ha már ekkora individuális garral rendelkeznek, akkor az önmegvalósításba a saját biznisz is beletartozna, nem?
Na ez az amit lehetne segíteni egyszerű, átlátható, mikrovállalkozás barát környezettel, olcsó és stabil kis cégekre optimalizált hitelezéssel, munkaerő piaci szabályokkal, stb.
De az hogy állok táblával a kezemben, hogy "aggyanak munkát nekem!" azt nem nagyon látom célravezetőnek.

A többi követelésre meg (kevesebb korrupció, több demokrácia, stb) nem nagyon találtam konkrét elképzeléseket, pláne nem angol nyelven, szóval erről nem tok mit mondani.
A probléma az alapokkal van: a jelen világgazdasági rendszer fenntarthatatlan, és ez egyre többek számára válik nyilvánvalóvá. A világ politikai és gazdasági elitje próbálja fenntartani a roskadozó rendszert amíg csak lehet (naná, hiszen ez biztosítja kiváltságos helyzetüket), ám ez óriási anyagi áldozatokkal jár, ráadásul az eredmény csupán átmeneti lehet. Az egyetlen valódi megoldás a teljes rendszer megreformálása, ami mindenképpen be fog következni, a kérdés csak az, hogy mikor, illetve hogy irányított folyamat lesz, vagy egy kontroll nélküli totális összeomlás.

Ez az, amit a spanyol fiatalok is éreznek a saját bőrükön, és ezt érezték az arab forradalmárok is. (Romantikusan hangzik ugyan az a magyarázat, hogy a demokráciáért zajlottak a harcok, de valójában a szép eszméknél is fontosabb, hogy fogytán az olaj, a kieső export miatt pedig az emberek egyre rosszabb életkörülményeket voltak kénytelenek elviselni.)
@zerge gorilla: de mik a megoldási javaslatok?
mert addig oké, hogy ott vagyunk, de mit akarunk?
úgy konkrétan, nem csak általánosságokban.
Ésszerűtlen és fenntarthatatlan egy olyan rendszer, amelyben a világ vagyonának egyre nagyobb hányada koncentrálódik egyre kevesebbek kezében, miközben a többség nélkülözni kényszerül. Ha a globális cégek és az elit korrektül fizetne adót, nem lenne szükség megszorításokra... Érdekes olvasni kommenteket a különböző blogokon, a világ társadalma támogatja a spanyolokat, az emberek azt kívánják, hogy a forradalmi láz terjedjen át az ő hazájukra is. (" It's coming to the US soon.", "We need to do the same thing here in USA.", "bunch of young spaniards and supporters just started camping in Bristol City Centre in UK!", "Why doesn't the American worker do this? We just sit back and let the corporate ran government do whatever they want.")

Meggyőződésem, hogy ezek az események történelmi jelentőségűek és lesz még folytatás.
@GaZe: A témának bőséges irodalma van, érdemes utánaolvasni, ha komolyan érdekel. Azt nem tudom, hogy a spanyol mozgalomnak vannak-e konkrét javaslatai (feltételezem, hogy vannak), de egyelőre ennél fontosabb, hogy megmutatják a világnak: elég volt!

Csak néhány javaslat, kifejtés nélkül: A kormányzat nem irányíthatja a gazdaság minden lépését, ám nem is vonulhat vissza teljesen, szabad kezet adva a piacnak, ahogy az elmúlt 30 évben tette. A keretek kialakítása a kormányzat és a nemzetközi intézmények felelőssége. Olyan rendszert kell kialakítaniuk, amelyben az emberek és vállalkozások szabadon megszervezhetik az egyéni és közösségi érdekek összehangolását egy egészséges társadalom érdekében (és nem egy szűk réteg gyarapodását segítve). Emberi léptékű vállalkozásokra van szükség, ehhez a gazdaságpolitikának erősen támogatnia kell a kis és közepes vállalkozások szereplését. A kormányzat felelőssége, hogy közbelépjen és megfékezze azokat, akik szabadságukkal visszaélve másoknak kárt okoznak. (Pl. környezetszennyezés, rákkeltő anyagokkal teli élelmiszerek, kozmetikumok...) Akadályozzák meg a spekulációt, mert az csak egy szűk kör számára jár haszonnal, a társadalom számára viszont veszteséggel jár. Támogassák a társadalom számára hasznos vállalkozásokat. Tegyenek érte, hogy a megélhetés olyan időbeosztással legyen megteremthető, ami mellett mindenkinek marad ideje a családra, barátokra, a közösségi és politikai életben való részvételre, testedzésre, szellemi és lelki fejlődésre. Ehhez olyan politikusokra van szükség, akiket tisztelni lehet bölcsességükért, egyenes jellemükért, a közjó iránti elkötelezettségükért. Akik azért lettek politikusok, mert őszintén szolgálni akarnak.

Kezdetnek ennyi elég is lenne. :)))
@zerge gorilla: jó, hát szép reményekkel meg elképzelésekkel eddig se volt gond. engem pont ezért érdekelne valami konkrét.
@GaZe: Mondom, a témának évtizedes szakirodalma van.

Hogy konkrétan a spanyol mozgalomnak melyek az elképzelései, azt nem tudom. De valamit tenni kell, nem? Vagy inkább várjon az emberiség ölbe tett kézzel, hogy majdcsak megoldja valaki helyette a nyilvánvaló problémákat? Úgy tűnik, az erre felhatalmazottak ezt nem teszik meg. Még mindig jobb megpróbálni, mint feladni...
@zerge gorilla: de mi az a valamit amit tenni kell? érted, aki nem tudja hova tart, az ritkán ér oda.
Nem így értettem. Nyilván vannak világos céljaik, viszont az csupán a megvalósítás során derül majd ki, hogy az új rendszer hogyan működik... Viszont a biztos rosszat nem feladni a bizonytalan jóért, szerintem ostobaság.
Már-már összeesküvés-gyanús, ahogy a világsajtó figyelmen kívül hagyja az eseményt, miközben a netes társadalom egyértelműen szimpatizál a tüntetőkkel...
@zerge gorilla: Nem csak a világsajtó, az első napokban maga a spanyol sajtó sem volt hajlandó tudomást venni róla. Utána jött a csúsztatásos szakasz, mikor mindenki bölcsészhippi meg kutyáspunk volt. Aztán mikor a középkorúakról meg idősekről készült képek is elérték a kritikus tömeget, akkor muszáj volt ezt a lemezt is lecserélni. Most éppen a kriminalizálás folyik, lásd múlt pénteki oszlatás (nemtom Mo-n egyáltalán leadta-e hírként valaki), illetve a katalán kormányzó minapi kijelentése, miszerint nem lehet csak úgy a téren tábort ütni, mert (most figyeljetek) az egy NYILVÁNOS tér. Hát rotfl.

Mellesleg nem tudom, mennyire tudjátok, de Párizsban is volt a hétvégén egy 3-4000 fős tüntetés, amit könnygázzal oszlatott szét a zsandarmeri, illetve hogy tegnap néhány tízezer görög tüntető körülzárta a parlament épületét és nem engedte távozni a választott képviselőiket. Bár ezek úgyis csak jelentéktelen kis ügyek, szóra sem érdemesek.
@innen szép nyerni: Ezekszerint te kintről, közvetlen közelről követed az eseményeket? Túl nagy kérés lenne, hogy posztold néha a fejleményeket? Gondolom, többen örülnénk neki, magam legalábbis sajnos még igencsak kezdő vagyok spanyol nyelvből, így twitteren és fb-n is csak a headline-okat olvasom.

Az különösen érdekelne, hogy szóba áll-e valaki a tüntetőkkel, meghallgatja-e valaki az elképzeléseiket? Ha nem, nem tudom, meddig lehet ilyen fegyelmezetten tűrni a teljes ignorálást...

Azt jól látod, hogy az itthoni sajtót teljesen hidegen hagyja az esemény, de hiába lesem a CNN híreit, ők sem méltatják említésre. Egyedül a spanyol TVE híreiben számoltak be 27-én a barcelonai oszlatásról, illetve néha a madridi Sol-t is mutatják. Pedig meg vagyok győződve róla, hogy ezek az események éppenséggel történelmi jelentőségűek.
@zerge gorilla: hát hosszú bejegyzéseket nem vállalok, mert főleg most, hogy még ezekre a tüntetésekre is járok, erősen végessé vált az időm :P viszont nyitottam egy twittert itt: @spforradalom, ha van időm, odadobok pár linket arról, ami éppen történik.
@zerge gorilla: http://twitter.com/#!/spforradalom
perpill még üres :P
Megvan! Köszi előre is! :)
süti beállítások módosítása