A DK alapszabálya diktatórikusabb a Fideszénél

2011.11.24. 08:00 Fent és Lent

Kökény írása

Megnéztem a Demokratikus Koalíció azon dokumentumát, ami a legjobban tükrözi egy párt és annak vezetői világképét és a tagsághoz való viszonyát.

Tanulságos volt.

Mikor megalakult a Gyurcsány nevével fémjelzett DK, minden hullámhosszon azt harsogták, hogy ez a képződmény lesz az újkori magyar történelem legdemokratikusabb érdekvédelmi szervezete. Igyekeztek magukhoz édesgetni az MSZP-ben csalatkozott baloldali választókat azt sugallva, hogy az nem az a párt, amelyik az európai normák szerint működik. Majd a Gyurcsány-párt olyan lesz! Az lesz a demokrácia zászlóshajója és mintapártja a kollektív tudatnak és szeretetnek. A közösségi szellem vasútja és az összefogás viaduktja.

És akadt, aki ezt el is hitte.

 

Borissza prédikátorok

A friss párt megalkotta alapszabályát, ami arra hivatott, hogy lássák a játékban résztvevők mik a szabályok. Milyen jogaik és milyen kötelezettségeik vannak, ha beszállnak. Csak az ezáltal lefektetett kereteken belül mozoghatnak és csak az játszhat, aki feltétel nélkül elfogadja ezeket a játékszabályokat. Ez minden pártban így van, de ebben hatalmas különbségeket fedeztem fel. Itt is vannak – vagy lesznek, ha lesznek – választókerületi szervezetek és annak vezetői. Ezek pártagokból állnak, akiket nem az alapszervezet tagsága fogad be soraiba, hanem a Gyurcsány vezette elnökség. Az elnök személyesen határoz arról, hogy lehet-e valaki tag vagy sem.

Jól kezdődik mi?

Ha lekáderezték a tagjelöltet és rábólintott a vezér, akkor tagként a legfontosabb feladata, hogy fizesse a tagdíjat. Ha ezt három hónapig elmulasztja, akkor az elnökség kizárja a pártból. De tulajdonképpen bármikor kizárható, hiszen van egy olyan szabadon értelmezhető homályos pontja a tagkizárással foglalkozó pontnak, amire bármikor hivatkozhat az elnökség. Ez az: „Kizárható... ha egyébként veszélyezteti a párt céljainak megvalósítását...”. Ügyes! Ebbe aztán bármi belefér. Jelzésértékű azoknak, akik hajlamosak az önálló gondolkodásra. Ne tegyék, mert még fel sem ocsúdtak és már ki is zárták őket!

Na, nem a tagok, hanem az elnökség, akiknek erre is jogosítványt ad az általuk írt alapszabály. Ők döntik el, hogy ki lehet tag és hogy miért nem.

Az alapszervezet vezetőit sem a tagság választja, ahogy ez politikai kultúrával megáldott pártokban szokás. Ugyan már! Hová vezetne az. A tagságnak ehhez semmi köze. Majd az elnökség megmondja, hogy kiben bízzanak meg ott helyben a párttagok. Ahogyan azt is, hogy ki legyen a jelöltjük egy-egy választáson. Kinek kampányoljanak és kire szavazzanak. Ha valakinek ez nem tetszik és ennek esetleg hangot ad, akkor kizárják mert „tevékenysége ellentétes a párt céljaival”.

A pártszervezeti felépítése sem semmi. A kongresszus után – amit kizárólag az elnökség hívhat össze és csak olyasmit fogadhat el, amit az elnökség terjesztett elé – mindjárt az elnökség a legfőbb szerve a pártnak és csak ezután következik az Országos Tanács. Magyarul papíron is az elnökség irányítja az általa választott tagokból álló választmányt. Felülbírálhatja annak döntéseit és határozatait, ha nem ő maga terjeszti elő. Ezenfelül belátása szerint dönthet mindenről, amiről a kongresszus nem határozhat.

Az pedig nem sok.

Demokráciákban a gyakorlat az, hogy egy párt legfelsőbb szerve bármiről hozhat döntést. Ebbe nem szólhat bele az elnök. Ha akarják felülírhatnak bármit, ami a párttal kapcsolatos. Ez benne a lényeg! Ebben a pártban ez nem így van. Az alapszabályból kitűnik, hogy csupán legitimációt kér az elnökség a kongresszusi szavazógéptől. Viták vagy ellenvetések - és azok kezdeményezői - kizárva. A DK-t az elnöksége irányítja. Az elnökséget pedig Gyurcsány. Egy személyben. Ő váltja le és nevezi ki az ügyvezető alelnököt. Ő nála van a pénztárnoki jogkör, azaz a kasszakulcs is.
Tanulságos olvasmány. Kitűnik belőle, hogy Gyurcsány döntésképtelen kisgyermeknek nézi saját képére formált pártjának tagságát. Olyannak, akinek meg kell mondani miről mit gondoljon. Akinek erre van szüksége, annak abban a pártban van a legjobb helye. Nem kell gondolkodni csak tapsolni, szavazni és rendszeresen befizetni a tagdíjat. Gratulálok! Tehát így kell mostanság felépíteni egy fellegek közt alvajáró köré, egy kézzel vezérelt pártot? A Demokratikus Koalíció Pártjának alapszabálya iskolapéldája lett a pártdemokrácia jogszerűnek beállított sárba tiprásának.

Ezek látva hiába prédikálnak nekem a vízivásról azok, akik csak boroskancsót tettek az asztalra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr853406986

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért lett Gyurcsány demokrata 2011.12.03. 15:20:06

1500 MSZP-s lépett át Gyurcsányékhoz - olvashattuk több hírportál oldalán a héten. Vannak tehát olyan emberek az országban, akiknek szimpatikus a Demokratikus Koalíció. Ez a szimpátia azonban kétségtelenül az egykori kormányfőnek, s nem a párt ide...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ugye nem akar a 4K! ehhez a formációhoz csatlakozni?! szépen kérem kerüljék messze el.
Még nincsenek alapszervezetek, ezért a kongresszusig az elnökség dönti el, kit vesznek fel, hiszen tagság sincs.
Nem igaz, hogy Gyurcsány dönt.
Idézem az aASZ-t:

"Az Elnökség határozatait általában nyílt szavazással, egyszerű többséggel hozza. Az Elnökség személyi kérdésekben titkos szavazással dönt"
"27. Az elnök feladatai:
a) a párt képviselete;
b) az elnökségi ülések összehívása és levezetése;
c) a párt működésének irányítása;
d) a pártigazgató felett a kinevezés kivételével a munkáltatói jogok gyakorlása;
e) utalványozási jog önálló gyakorlása, valamint meghatalmazás az utalványozási jog gyakorlására.

28. Az elnök az alelnökök egyikét – az elnök általános helyettesítése céljából – ügyvezető alelnökké nevezi ki."

Azaz nem igaz, hogy ő dönt mindenről, hogy ő a pénztárnok (utalványozási jogot adhat, kijelöli az ügyvezető alelnököt, ez Molnár Csaba lett)
@Andráska8:
"Az elnök feladatai:
c) a párt működésének irányítása

Azaz nem igaz, hogy ő dönt mindenről"

???
Hát az ország nevéből is csak a nép maradt ki.
nézzük csak ki is az, aki ezt a színvonaltalan, és egyértelműen lejárató post-ot elkövette:

www.youtube.com/watch?v=mcQZoX_Wi_A
www.fw.hu/remekm/forum/index.php?f=2&t=10310
kuruc.info/r/2/23517

nahát, micsoda meglepetés. egy mszp-s. érdekes.
@no successful: pontosan mit nem értesz? az irányítás, meg a döntés az két különböző magyar szó, két különböző jelentéssel. ezt a különbséget magyarázzuk meg? magyarázza meg neked az értelmező kéziszótár!

@poszt: érdekes, a kommentelők mertek konkrét szöveget betenni érveléshez, a poszt nem. nehogy ellenőrizhetők legyenek az állítások? tessék minden állítás mellé szöveget idézni, onnantól lehet komolyan venni. pl. nézzük meg, hogy ez egy átmeneti alapszabály a kongresszusig, vagy ez a végleges alapszabály a kongresszus által jóváhagyva? a mindenről dönt, az már szöveg szerint fentebb cáfolva, azt ugorhatjuk. lehet, hoyg ezt az egész posztot ugorhatjuk.
A félig-meddig véglegesre viszont őrül kíváncsi leszek. Azt állította, hogy bázisdemokratikusabb lesz az LMP-nél, amit a 4K! sem mert bevállalni.
Ez a poszt csak afféle libázós hazudozás, amivel a Bajnait akarta a Fidesz annak idején kinyírni. Az efféle karaktergyilkolászós aljasságok művelői viszont csak arról feledkeznek meg, hogy ilyesmivel csak a nagyon hülye, nagyon ostoba embereket lehet megvezetni, és őket is csak rövid ideig. Az ilyesmi ugyanis igazából senkit nem érdekel. Mindenki tudja, hogy az efféle pofázásnak semmi értéke, csak az számít, mi lesz majd az egészből a végén. Az ország még egy anyagyilkosnak is megbocsát, csak húzza ki a szarból végre.

És itt azért nem erről van szó. Sőt.
@is: Végül is a szovjet csapatok is átmenetileg szállták meg Magyarországot... Azért ilyen hülye szabályok még átmenetileg is elég égőek egy olyan képződménytől, amelyik elvileg az akarja bebizonyítani, hogy demokratábbak a demokratáknál.

Mindegy, eddig 1-4% számára meggyőző a dolog.
Ez a legnagyobb baja a poszt írójának, mikor most viszi a viki csődbe az országot?
Béna ez a Fidesz. Gyurcsányék 8 évig ettették a népet (IMF hitellel és ilyesmivel) és a nép élvezte! Kétpofára habzsolta! Az okos diplomás értelmiség is!

Hiába, Gyurcsányék profik!
@Pszt!: na aj az hogy bóvli kategóriában vagyunk az kit érdekel??? A Gyurcsány...na az igen...

Egyébként az figyelemre méltó hogy néhány hete alakultak de már 4%-on állnak ami egyáltalán nem rossz ilyen gyorsan új párt nem növekedett még.

A helyzet az hogy az egyetlen némileg liberális jellegü filozófiája eddig nekik van. Mindenki más vérbalos akár az LMP akár a 4K akárki.

Lekisebb rosszként még az is lehet hogy én is rájuk szavazok, pedig GyF nincs a szívem közepén...
Halkan megjegyeznem, hogy akkor fog abban az orszagban barmi is lenni szaros kenyeren kivul, ha nem mindenki azon tori magat, hogy megmondja, miert hulye a masik, a masik part, a masik politikus, hanem ha azon tornek ossze magukat, hogy megmondjak (ne adj isten megmutassak), hogy kell jol csinalni. Felreertesek elkerulese vegett, ez orbanozasra ugyanugy igaz.
Masreszt meg k* nem koser egy olyan poszt, ami meg arra is lusta, hogy konkretumokat idezzen a kritizalt szovegbol.
A Fidesz nem egyedül követte el a Gyurcsány elleni karakter gyilkosságot! Az MSZP-ben sokan támogatták ebben...
Természetesen nem "face to face", hanem hátulról, késsel!
Na egy Fidesznyik posztoló...jön a leszámolás a Fidesz Banditákkal, akkor kinek fogsz írni???
A DIKTATÚRA A FIDESZNÉL VAN, DE MINT MINDEN DIKTATÚRA Meg lesz döntve.
Minden vissza lesz csinálva amita Fidesz és Orbán " gyártott" magának Tákolmányt vagy törvényt és el lesznek kergetve akiket 9-10-12 évre KINEVEZETT..
Ha most vasárnap lenne a választás, Ön kire szavazna? (kérdezze meg ismerősét is!)

A szavazás állása:
MSZP: 32767 szavazat - 38.95%
Fidesz: 18125 szavazat - 21.55%
LMP: 2467 szavazat - 2.93%
Jobbik: 6653 szavazat - 7.91%
SZDSZ: 1123 szavazat - 1.34%
Jólét és Szabadság: 1922 szavazat - 2.28%
Demokratikus Koalíció: 19413 szavazat - 23.08%
Munkáspárt 2006: 76 szavazat - 0.09%
Zöld Baloldal: 63 szavazat - 0.07%
Nem mennék el szavazni: 1507 szavazat - 1.79%
Összesen: 84116 szavazat

A szavazás nem reprezentatív felmérés, nem időben, hanem 100.000 szavazatnál indítjuk újra.
Hú de felháborodtak a vörös katonák a poszt láttán!

Persze fura is, hogy ez index címlapos lett, ez így egy hithű mszp/szdsz szavazónak olyan, mint a vörös posztó....
süti beállítások módosítása