Egy galéria Bajnai és Járai figyelmébe

2012.01.18. 07:55 napon tamas

Ha valakinek miniszterelnökösködni támad kedve (mint az "Aki király akart lenni" film halhatatlan karakterei), ahogyan ezt Bajnai Gordon önjelölése után Járai Zsigmond manővereiből is kiolvashatjuk, jól teszi, ha tanulmányozza az alábbi fényképeket.

 

 

 

A magyar folklórban lesajnált Romániában készültek, amely azonban számos tekintetben előttünk halad. Időben például. Mert ott már rég az IMF kottájára hegedülnek a helyi tücskök is. Boc kormányfő lelkesen, míg Basescu államfő úr a román nép érdekeinek melódiájához vissza-vissza térve.

Románia jó sokáig úgy tűnt, hogy az IMF mintaországa, nemcsak abban a tekintetben, hogy a román megszorítások szerkezetét ajánlják nekünk (ami a számok szintjén is brutális, nem csak reál, de 25% nominális jövedelemcsökkenés a közszférában) hanem abban a tekintetben is, hogy eddig sikeresen menedzselte a kormányzat a megszorításokat, kihasználva a román nép békés és szorgalmas hangulatát. Mert nekik igenis, érzékelhetően előrelépést jelentett az új világ a Ceausescu nyomor után. Az egészségügyi reform azonban kiverte a biztosítékot. A románok az utcán állnak ellen kormánynak és IMF-nek. Nagyjából olyan módokon, mint mi 2006-ban, amikor a jogos felháborodás egyes csoportokban erőszakossá is változtathatja az eseményeket. Na bumm, ilyen az utca. A román elégedetlenséget ráadásul nem nyúlta le eddig szélsőséges politikai agenda. És ha a forradalom nem petricsészében születik, akkor Bajnai és Járai urak jól teszik, ha nem a petricsészéjüket billegetik szakértő szemmel a fény felé, hanem belenéznek a valóságba.

(a képek forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr433570169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem tüntethetsz március 15-én a kormány ellen? 2012.01.19. 01:20:42

Tüntess április elsején a bohóckormány ellen! A kormány szinte Budapest egész belvárosára közterület-foglalási engedélyt kapott a fővárostól március 15-ére. A közigazgatási és igazságügyi tárca a szokásos állami ünnepségek helyszínei mellett 8 másik ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.19. 01:19:34

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.19. 01:18:21

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A román viszonyokat nem ismerem, csak amit a híradókban látok.Gondolom hasonló színvonalon hazudnak az ottani helyzetről, mint ahogy az itteniekről szoktak. Valószínüleg nem véletlenül kezdődtek a tüntetések, mert úgy hallottam, hogy amit Arafat megvalósított,az igen működőképes volt.
nyilván az istenadta érdeke az, hogy egészségügy a jelenlegi formajaban maradjon még sokáig.

ezt akartad mondani ugye?
barbara23, ok, ugord át a csürhét, a többi a lényeg. Bocs, nem tudom hogy csürhe-e. Viszont bármilyen privatizáció jobb, mint az állami rendszer, még az is ha az éppen hatalmon lévők szimplán lenyúlják.

Mert onnantól van gazdája, versenyezni kell, azért fizetik az orvost hogy dolgozzon, illetve az orvosnak is jobb, mert ha dolgozik akkor keres.
@NagyGa1_: jól felszerelt, magasan képzett emberek látják el, minden kórház fel van újítva, stb. Legalábbis Erdélyben, ahol híresen magas színvonalú az orvosképzés. Képeket nemtok mutatni, nézd meg magad :-)
@Csumpitáz Alfréd: Aha, akkor nem is volt öszödi beszéd és a rendőrség Orbán parancsait hajtotta végre, hogy te mekkora i... vagy.

@nyomasek: ahogy az Romániában történt...
@NagyGa1_: gyönyörű lesz ha a privatizált egészségügyből úgy fogják kibaxni a lakosság több mint felét, hogy a lába nem éri a földet. Merhogy a maszek ha nem fizetnek neki, akkor felőle ott fog az ajtóban megdögleni aki nem fizet havi 20e körüli biztosítást. kérdés hogy kádár népe felkészült-e :)
@kennyking: hát, a román kormányzat és politikai elit hazudozásban jóval előrébb jár, mint a magyar. Még egy gyagyaferi is hófehér lelkű apáca egy basescuhoz képest :-)
És mitől lett ilyen jó?

Illetve állami-e, és ha igen, mennyire fenntarthatatlan a kiadási oldal? (Miért akarják privatizálni?)
@nyomasek: Havi 20e-nél több-e a havi TB most?
@NagyGa1_: a részleteket nemtom, de az orvosi réteg még az átkosban is nagyon ott volt, csak a kórházak voltak borzasztóak. Az biztos, hogy minden csillog-villog, és a munkaerő nem nyomott, lelkinyomorék konda, mint itt, hanem pörögnek, mint az állat.
@NagyGa1_: minimálbér esetén kb. 30e :-)
@sárospataki lány: Ok, kösz, na elhúztam aludni, sziasztok.
@NagyGa1_: Többszöröse, de ez most mellékvágány.
Bokros már vagy 10 éve mondja, ahhoz hogy működjön az egészségügy, minden munkavállalónak 10-15 ezer körül kéne havonta fizetnie. namost ezt szerintem a lakosság 20%-a teljesíti. Lehet számolgatni :)
@sárospataki lány:
Mondjuk iróniának jó, amit írsz.
Nekem vannak ismerőseim, nyugdíjasok kb 20eFt-ból próbálna megélni. Kisválalkozók, aki Mo-ra járnak vásárolni amit kint eladnak! Persze ismerek egy-két nagymenőt is, azoknak van pénze.
A statisztikád meg szerintem rossz.
@sárospataki lány: Ráadásul szerintem nem is kell 20e per hó. (Persze csak amennyi rálátásom van: www.linkedin.com/profile/view?id=9164854)
csak szólok a posztolónak hogy jelenleg még a zorbánvitya van hatalmon, szerintem neki tessék címezni a posztot...
hogyismondták anno? MAjd megunják, és hazamennek!
2006-os jogos felháborodás:
"vissza a fradit az nb1-be!"

Na, ez most pont az a csürhe odaát is.
@nyomasek: Köszönöm. Ezt a Bokros privatizált egészségügy esetén mondja, vagy a mostani fenntartása mellet?

Mert privátnál nem kell különösebben erőlködni az emberek rábírásán, aki fizet, az kap ellátást, aki nem az nem. Pl Szingapúrban ez a helyzet. (meg van egy minimál védőháló, amit nagyon megnéznek, hogy kinek adnak)

Ennek több előnye is van:
- mindenki fizet, önként
- az fizet, aki a szolgáltatást kapja. Ergo megnézi mire ad ki pénzt, és pl nem nagyon tud az orvos olyan szolgáltatásra rávenni, amire nincs szükség. Az ellenpélda manapság a kórházak otthon, minden szarra ráveszik főleg az öregeket, pl befekvős "infúziós kúra", csak hogy megkapják érte a pénzt. A páciensek meg nem nagyon néznek utána, nem az ő pénzük. (Persze igen, csak közte van az állam)

Emiatt aztán sokkal drágább is tud lenni az állami, mint a privát.

Pl az USÁ-ban ilyesmi a helyzet, egy kis csavarral, hogy ott az állam csak közvetetten van a kettő között, és az elbaszott szabályozás miatt nincs igazán összekötve a fizetés a páciens oldalán, és a szolgáltatás. Emiatt az USA egészségügye talán a legdrágább a világon.
@nyomasek: Mennyivel jobb az itthoni hazai "ingyenes" ellátás mi? Itt nem szokott előfordulni, hogy nem fizeti a munkáltató a TB-t így nem kapsz ellátást, az sem, hogy elküldenek egy második vagy harmadik vagy negyedik intézményben, miközben az állapotod súlyosbodik vagy szimplán meghalsz. Szóval itt ilyenek nincsenek, igaz? Lol. Meg az állami ellátásban nincsenek olyan "vicces" dolgok, hogy X hónapra elfogy olyan alap gyógyszer ami súlyos betegek napi szintű kezeléséhez kell. Meg az sem fordulhat elő, hogy adott betegség kezelése drága ezért vagy simán nem kapod meg vagy azt hazudják nincs is kezelés. Meg nem kell bizonyos akár életmentő kezelésekre listákra iratkozni és reménykedni, hogy fél éven belül megkapod. De jó is itthon, igaz?

Romániában meg lehet az átlag bér alacsonyabb, de pár éve a minimálbérük már több volt egyszer. lehet azóta is?
No a kedves posztolóhoz: Jelen kormánynak miért is nem szól a posztod?
@NagyGa1_: Ezt a filmet láttad? www.youtube.com/watch?v=plU_9BpHhCw
Némileg árnyalja a privatizáció áldásairól festett képedet. egy kimondottan hiteles ember készítette.
@sárospataki lány: ebben tévedsz.
GDP/fő (2011, $, nominális, IMF adatai):
Románia 8666 dollár
Magyarország 14808 dollár

Magyarországé még 50%-kal magasabb. de ha ez így megy tovább akkor már nem sokáig, 10-15 év alatt behozható.

forrás: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
Nagyon nagyon sajnálom, hogy Románia felvette az IMF hitelt.

Akkor mindenki szeme előtt lebeghetne, hogy mi lesz egy országgal, ha szarban van és nem kér segítséget.

a. Minden sokkal jobban menne
b. Teljes káosz

Mindegy melyik lenne, de nem kellene filózni azon, melyik a jobb.
@Kompli: Én csak örülök annak hogy ennyi támogatója van a fizetős TB-nek. :) csak nehogy utcára menjen a minimálbéres tömeg, karöltve a lakosság felét kitevő inaktív-minimálbér kombóval :)
Félreértés ne essék, velem nem kell vitatkozni, csak szerettem volna felhívni a figyelmet az 5 millió potenciális "csűrhére". :)
@dr Kangörény: És mi a helyzet, ha c. Előbb 1-2 év teljes káosz, majd hosszab távon közepesen szar szintű stagnálás állna be? Honnan tudnánk, hogy a másik választás milyen következményekkel járna?
@tatamtatam: az rendben van, hogy a GDP nagyobb, de én az átlagjövedelemről beszélek (és te is arról beszéltél, jövedelmszintről).
ha nem vette volna fel az IMF hitelt (=reformprogramot) Románia, akkor államcsőd lett volna és nem 25%-os bércsökkentés, hanem 100, mert hónapokig nem lett volna egyáltalán fizetés, na meg nyugdíj. Romániának az imf-előírások végrehajtása már 5-10 éves perspektívában jót fog tenni, növelni fogja a növekedési potenciált, így a jövedelmeket is középtávon.

Magyaro-on amúgy a Széll kálmán terv még brutálisabb megszorításokat jelent papíron (Csak nincs kidolgozva, egy blöff, ezért végül még ez sem lett, hanem káosz és adóemelések), mint az imf-program, tehát imf nélkül is lehet brutálkodni. de még mennyire.
Éjjen a fóradalom! Ne a zemberek fizessék meg! Igenis vegyen fel hitelt a kormány, hogy erőn felül költhessünk!

Fóradalom!
@zerge gorilla: Kösz, elkezdem nézni, nem biztos hogy ma a végére érek.

De a 30-adik másodpercben a Stiglitz jön az arcomba, aki egy iszonyatos "big government apologist" erős komcsi beütéssel, abból él, illetve azért híres, mert olyanokat ír és "bizonyít be", amik nem feltétlen igazak, viszont alátámasztják azt, hogy amit a kormány csinál, az jó.

Pl bebizonyítja, hogy a minimálbér az jó a szegényeknek illetve nem növeli a munkanélküliséget. Na ja.

Ha lesz időm végignézni, megírom hogy mi nem igaz a filmben, illetve hogy miért.
@nyomasek: Jelenleg több, mint 20e Ft-ot fizetek havonta, és a gyerekem majdnem az ajtójukban döglött meg pár hónapja. Erre varrj gombot.
Szóval én felkészültem, jöjjön a magán-eü.
A posztolót pontosítanám:

1-2 éve Romániában kirúgták a közszférából az emberek 20-25%-át, és a MARADÉK fizetését csökkentették 25%-al.

Most pedig egy újabb kirúgási hullám van idén.
@sárospataki lány: OK.

júliusban Romániában 1500 lej volt a nettó átlagkereset ~ akkori árfolyamon 350 euró
www.romania-insider.com/net-average-income-in-romania-down-in-may/27817/#

nálunk októberben 140 ezer forint, ez mai árfolyamon is 450 euró, akkori árfolyamon 500 euró
hvg.hu/gazdasag/20110927_nott_netto_atlagkereset

Tehát ugyanúgy 30-50%-os a különbség.
@enpera: hehehe, hát nézd meg a felette levő wikipédia-linket :-)
@tatamtatam: lehetséges, hogy a wikipédia téved, de a 477 (euró árfolyam most) és a 347 között 21% van. Ha 260-al számolom, akkor van 35% különbség, de amikor itt 260 az euró, a 347 is több, tehát maradjunk a 20-30%-nál.
@Twoshed: Részemről is mehet :) Minél előbb, annál jobb. :)
@NagyGa1_: Kíváncsian várom!

Azért a minősítésed is csak egy vélemény, mely a Te nagyon konkrét alapállásodból látszik ennyire evidensnek, nem igaz? Hiszen ő valsz ugyanilyen vehemensen állítaná, hogy a Te állításaid tévesek. :)
@sárospataki lány: amiket én adtam meg azok a legfrisebb KSH ill. román statisztikai ügynökség adatok. annál a wikipédia oldalnál nem világosak a források, nekem kicsit fura az egész.

na végülis tökmindegy, sz'al a román átlagkereset kicsit még alacsonyabb, 20-30-50%-kal. a kérdés az, mi lesz 10 év múlva. romániában az állami újralelosztás (adózás) szintje 30% körül van, míg magyaro-on majdnem 50%, szal sztem gyorsabban fognak fejlődni és 10-15 év múlva lehagyják magyaro-ot.
HACSAK az, amit Bajnai és Járai javasol (kiadásokat majd az adókat kb. negyedükkel csökkenteni) nem valósul meg. de ez szinte kizárt.
@zerge gorilla: 01/11: "Nem dolgozok, kikapcsolták a villanyt." A ingyen villany nem emberi jog, nem is lehet, mert ha az lenne, akkor kinek lenne a kötelessége az ehhez szükséges értéket előállítani, illetve milyen hatalmi ág kénszerítené rá, és mi lenne a büntetés, ha nem adna ingyen villanyt?

"Ha az Eskom kikapcsolja az áramot, akkor mi visszakapcsoljuk." Ezt úgy hívják, hogy lopás.

"A privatizáció óta az Eskomot nem érdekli más, csak a profit." Hja, a Kádárrendszerből, meg a keleti blokk bukásából tudhatnánk, hogy mi van, ha nem érdekli.

Egyébként nem tisztem az Eskomot megvédeni, így első ránézésre az egyedüli szolgáltató a piacon, ergo úgy lett privatizálva, hogy rögtön monopólium is lett, tippem szerint az állam által garantálva koncesszióval... Ha ez a helyzet, akkor ne verjük le egy elbaszott privatizációt a privatizáción úgy általában.

Ellenpélda: Állami Biztosító. Mi lenne ha, még mindig csak egy biztosító lehetne a piacon? Szerintem jobb, hogy privatizált a biztosítási piac, még ha annak idején a tűzhöz közel lévők profitáltak is belőle.

(De jó a film, köszi, jó látni ekkora kommunista tempót pont a HírTV-n. :))
Ebből is látszik, hogy a románok ugyanúgy nem fogják fel a gazdasági folyamatok szülte intézkedések létjogosultságát, mint a magyarok. Jó is az a lábvíz a rengeteg közalkalmazottal, meg a mutyival. Ha ezt valaki meg akarja változtatni, számolnia kell azzal, hogy az istenadta nép ragaszkodni fog az ingyenéléshez.
@nyomasek: Nem vagyok teljesen hülye, nyilván egy működő fizetős orvosi ellátáshoz az egész elszabott járulékrendszert meg kell változtatni, TB-vel, nyugdíjjal, minimálbérrel, adórendszerrel, stb.
És ez az amit 22 éve mindenki fosik megcsinálni. Pont ezért nincs illúzióm, hogy mostanában nem lehet érdemi fizetős ellátást csinálni, de sajnso kinézem a politikusokból, hogy "sikeresen" csinálnak majd nem működőt. :(
Egyébként kedves poszter megnyugodhatsz, Bajnai nem fogja az elmúlt 10 évben lerakódott sz@rt elvakarni, ahogy más értelmes ember sem, teljesen érthető módon. Többek között ezért sincsen ma reális alternatívája a mostani kormánynak.
@zerge gorilla: 02/11: Ebben a részben gazdasági szempontból nem sok értékelhető érv hangzik el.

Először elhagyjuk afrikát (kicsit még elidőzünk egy köztörvényes bűnözőn, akit elengedtek a rendőrök de ő lazán visszamegy bűnözni), majd váltunk Nagybritanniába, ahol privatizált volt állami alkalmazottak nemtetszésüket nyilvánítják ki a dolgok állását illetően.
Persze szar dolog is amikor az ember hozzászokott egyfajta munkastílushoz (állami szektor: láblógatás) aztán hirtelen át kell állni egy keményebbre.

A végén ugyanezen állami szektorok a baleseteket a privatizáció nyakába varrják.

Bocs, ha nem vagyok tényszerű, de ebben a darabban nem volt túl sok tényszerű, amire reagálni lehetne.
@NagyGa1_: Nem igazán stimmel. A román állam épp abba halt kissé bele (és tízezrek ténylegesen), hogy a kondukátor le akarta győzni az államadósságot. Vissza is fizették,de hogy ez mennyire fájt, arról másodkézből nem nyilatkoznék. Rákereshetsz, hogyan kell igazi harcot folytatni az államadóssággal.
:) Valóban nem vagy tényszerű, és ráadásul kiragadott mondatokra, helyzetekre reagálsz úgy, ahogy az a saját szempontodnak leginkább megfelelő. Azért sem fogok én is kiragadni részeket, amivel visszavághatok. :)
@dr Kangörény: Románia egyszer már megcsinálta, hogy mind Moszkvától, mind a nyugattól függetlenedni akarás jegyében csak abból élt, amit megtermelt, sőt az addigi kölcsönöket is rekordgyorsasággal visszafizette. Az volt a b) megoldás, bekerült a tankönyvekbe.
@tatamtatam: Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem kell 10-15 év! Tapasztalat: régebben ha Erdély felől átjöttünk a határon (Ártánd) szinte "kisimult" az út, most ez fordítva van!
Az átlag fizetések még(!) alacsonyabbak mint itt, de vannak körzetek ahol már meghaladja az itteni szintet. Pl. Arad környéke, Csongrád megyéből már sokan átjárnak dolgozni...
Viszont az ottani egészségügy a béka segge alatt van még hozzánk képest is, pl. ha eltörik a kezed még a gipszet is neked kell beszerezni...
@zerge gorilla: 03/11 "A privát cégek még mindig busás támogatásokat kapnak az államtól." Na itt van a kutya elásva. Az állam
a) ne támogasson privát cégeket
b) szedjen be annyival kevesebb adót, mint amivel a privatizált közszolgáltatás évente terhelte a költségvetést. (Mindjárt érzi az adófizető, hogy miért jó ez neki, ha amúgy direktben kell is fizetnie majd a szolgáltatásért, viszont kevesebbet. Persze a megspórolt pénzeket az állam szinte biztosan inkább a slepp etetésére költi)

Szerintem ebből a kettőből egyik sem teljesült ott.

A fülöp-szigetek-i dialízises példa kicsit nehezebb dió.

Privát cégnek nem kötelessége semmit ingyen adni, ez idáig rendben van.

De. Az állampolgárok úgy dönthetnek, hogy az államuk bizonyom minimális hálót tart fent, amiért az adóikat fizetik. Hangsúly a minimálison van, mert különben vissza is tértünk a keményen szar állami egészségügy modellre.
Szóval ebben az esetben az állam állna helyt a néni fiának dialíziséért, mert
- az élete múlik rajta
- tényleg nem engedheti meg magának.

Szával ez inkább az ottani kormány hibája....

"...azért mennek a nővérek külföldre, mert nem elegendő az állami támogatás".

Az állami támogatás nem ingyen van, azt más adófizetőknek kell kitermelni, illetve tőlük veszi el az állam, hogy a nővéreknek adja.

Ha tényleg hiány lesz nővérekből, akkor fel fog menni a fizetésük (persze csak szabad piacon, állami modellben akkor sem :)), és kevésbé éri majd meg nekik külföldre menni.

Na tényleg elhúztam, sziasztok. Valószínűleg a film többi része is hasonló.
Ó bassza meg, ha nem jó, akkor törünk-zúzunk, oszt rettegjen mindenki?
Én azt mondtam mindig, hogy a fityisz a hatalomba, mert a pálya széléről mindenki lehet szép meg jó, de vezetni felelősséggel az már más, ott szorulhat is az ember.
Vazze, amikor valaki a fityisz ellen szólt a trollok már lázongtak, hogy még nem is csináltak semmit mitől félünk. Amikor számon kérték az ellenzéki vektorbrancsot, hogy akkor mit is kellene csinálni, a troll válasz: nem mi vagyunk hatalmon, ne minket kérdezzen. Most meg Bajnai megjelenésére már a "jogos szabadságharcot" lengetitek? Basszus tudtok ti a mutogatáson és a fenyegetőzésen kívül mást?
Nagyon remélem, hogy orbánka lesz kénytelen a karhatalommal megszabályozni az általa szerteengedett gyülevész bandát, és nem gyáván képmutató könnyekkel adja át a hatalmat a végletekig szétszart országban. Utálom a csávót, de ha a rend fenntartása végett ezt megteszi kap egy jó pontot.
@zerge gorilla: Nézd, az érveket vettem ki a sok sallangból. Úgy gondolom hogy ha gazdaságról beszélgetünk, akkor ez a helyes eljárás.

Persze beszélhetünk arról hogy "jaj szegény feketéknek de rossz, nem kapnak ingyen áramot", meg hogy mennyivel jobb az állami vasút (lásd még MÁV, Malév, illetve ezek mennyibe kerülek még a JEGYEN FELÜL stb), de nem jutunk vele sehova, mint ahogy az ingyen sörrel sem jutnánk, pedig elsőre jól hangzik.
@igazi hős: Nem, a Román állam a kommunista gazdasági modellbe halt bele. Úgy is mint központi tervezés.

Üröm az örömben hogy most a nyugati világ nagyobbik fele sajnos pont efelé halad megint. :\

Lásd még cukor árának alakulása az EU-n belül az elmúlt pár évben. Valaki úgy gondolta jobban tud tervezni, mintha a piacra hagyná.

Ferdinand Kruppe (törölt) 2012.01.18. 16:57:13

Nem igazán értem, hogy jön ide Bajnai?! Járai meg főleg.
Úgy tudtam, van kormánya (akármilyen is) az országnak, és a kormánynak egy fője (akármilyen is), talán ők érintettebbek kéne legyenek egy ilyen esetleges forgatókönyvben, főleg hogy egyáltalán nem biztos, hogy választások előznek majd meg egy ilyen eseménysort.

Szóval nem értem na, de én már csak ilyen nünüke vagyok.
Nem mellesleg ha nálunk kirúgnának mondjuk 25% közalkalmazottat mint a románoknál már meg is oldódna kb. magyarország adósság problémája és még fizetés és nyugdíjcsökkentés sem kellene hozzá. Egy másik közel keleti országban éltem pár évig. Pár érdekesség:

1. Eg.ügy: Van állami ingyenes eg. ellátás, de csak a legszegénnyebbek veszik igénybe mert eléggé siralmas volt. Ez mellett vannak a magánkórházak: havi 100 dollárért már teljesen le van fedve az ember. Hiper szuper kórtermek, legmodernebb berendezések, képzett orvosok, betegek jönnek a leggazdagabb arab országokból kezeltetni magukat, nincs várólist..stb.

2. Nincs nyugdíj, semmi, senkinek, öngondoskodás van, dolgozz, spórolj egész életeben és tegyél annyit félre hogy megélj öreg korodban, elárulom, működik. Éhező öreggel nem találkoztam, de szegénnyel sem.

3. Nincs semmilyen állami szociális háló. Semmilyen. Általában a beteg és rokkant személyről család gondoskodik vagy akinek nincsen arra vannak állami és karitatív szervezetek akik befogadják az illetőt. Koldust nem láttam az utcán.

Na és most jön a lényeg:
Bruttó fizetésből az adó 2! azaz 2%. Pont.
Áfa 10%

Ha valaki keresne mondjuk itthon 200,000 bruttót abból haza is vihet 196,000-t. A 92,000 forint minimálbérből is maradna kb. 90.000.
Mondjuk ott a fizetések nem ilyen szarok, de nekem sokkal jobban bejönne ez a rendszer. Mindenki oldja meg a dolgait, senki ne élősködjön senkit, munkára legyen 2% adó azt kész. Mondjuk munkanélküli nincs is nagyon mert a munkaadók és cégek költsége kb. semmi, tehát már egy sima profittal rendelkező cég is minden szarra embert vesz fel , csak a tulajoknak ne kelljen dolgozni.
@koopal: "Nem igazán értem, hogy jön ide Bajnai?! Járai meg főleg."

úgy jön ide, hogy ők megcsinálnák az IMF megszorításait, ami lehet, hogy hosszú távon jó lenne az országnak (ezt nem vitatom), de azt nem tudni, eme jeles közgazdászok mit csinálnak majd, amikor a tömeg tör-zúz az utcán. A közgazdaságtan-könyvekben erről semmit nem írnak, és az IMF is csak a vállát vonogatná.
@Anselmo:
"az IMF is csak a vállát vonogatná. "
Oszt, már az is szép teljesítmény tőle. Ad valamit, valamiért, nem köll elfogadni. Lehet más utat is választani unortodoxat.
@Dr.Bio74: jelenleg elég nagy nyomást gyakorolnak az országra, hogy ne a saját utunkat járjuk, hanem azt, amit ők akarnak. Viszont fogalmuk sincs a helyi viszonyokról, hogy mi az, ami megvalósítható, és milyen áron. Úgy mondják meg a tutit, hogy a következményeket nem nekik kell viselniük.
@NagyGa1_: Nagyon rosszul látod. Amíg csak szarul terveztek, és rosszul használták fel a kölcsönöket, addig "csak" rosszul éltek. A 80-as évek totális hiánygazdasága, amihez mi itthon közel sem voltunk, az adósságharc következménye volt.
@miro1: Nézd, azok a rendőrségi jegyzőkönyvek, mobilbeszélgetésekről, különböző utasításokról 2006 őszéről, amiket láttam, azt mutatják, hogy szervezett volt az ügy. És igen, volt öszödi beszéd. Azon te meglepődtél? És most mit csinálsz, amikor lenyúlják a magánnyugdíj megtakarításokat, bedöntik a forintot, az egykulcsos adóval a gazdagokat segítik...stb? És most hol van az a sok "hazafi"? Kussol. Ennyi. Most nincs aki hergelje, fizesse, szervezze őket. A Gyurcsányék elkúrták, ezek meg megölik az országot. De most mindenki csak lapít és még mindig visszafelé pislog, meg elmúltnyolcévezik.
@Anselmo:
A saját utunkat kezdtük el járni, aminek a vége ez a nyomásgyakorlás lett. Tessék végre eldönteni mi a saját utunk oszt had dögöljünk már meg végre. Ortodoxat? legyen! vannak támogatói, unortodoxat? legyen! annak is meg van a tábora. Tessék csinálni, nem mutogatni gyurcsány, bajnai, imf, eu, mocskoskomcsilibsi meg a tököm tudja mire. Tessék csinálni és ha jó akkor majd támogatjuk, ha nem jó akkor meg menjenek a felejtőbe.
Így vagy úgy, de eljutottunk idáig, volt terv? benne volt ez a helyzet, benne vagy nem? Nem tetszettek számítani rá, akkor szar volt a terv, számítottak rá akkor meg mit rezonálnak és szarják össze magukat, tessék tovább szabadságharcolni. Az IMF pedig csak a gazdaságot és annak lehetséges teljesítőképességét nézi és ezekhez alakítja az elvárásait. Nem ő hajtja végre, miért neki kellene? Az imf nem népjóléti intézmény, és nem is érdekli, hogy nekünk mi a jó aktuálisan az életszínvonalunk alakulásában. Ad valamit, ilyen feltételekkel, kell kell, nem kell, hát nem.
Mi meg alakítottuk úgy a dolgokat, hogy ennyi mozgásterünk legyen.
A mi megvalósítható és milyen áron pedig piszkosul relatív, adott választás után derül ki, hogy lehetett volna esetleg rosszabb vagy jobb is, és akkor még nem is beszéltünk a minősítés szempontjairól.
@Dr.Bio74: "Tessék végre eldönteni mi a saját utunk"

az elején eldöntöttük, hogy nem az európai - megszorításokon alapuló - válságkezelést szeretnénk, hanem az USA-hoz hasonlóan a gazdaságot szeretnénk élénkíteni. Ezt nem engedik. Kit is minősítettek most le, az USA-t, vagy fél Európát?
@NagyGa1_: Kérlek a publikus LinkedIn profilod URL-jét dobd be, ne a saját nézetedét. (A LinkedIn megoldhatná ezt jobban is, hogy így is menjen, de hát ez van.)
Most félni kéne a csürhétől? Majd jól kilövik a szemüket, oszt kész. Bánom én? Nem.

Tessék már végre felfogni, hogy az IMF nem a gonosz megtestesülése, hanem a minden szempontból kínos államcsődből a kiút. Apropó államcsőd. Szerinted, kedves posztoló, tényleg nem megy senki sem az utcára? Mindenki pezsgőt bont majd az államcsőd tiszteletére? Agyad, bazmeg?

Vagy netán a dilettáns unortodox gazdaságpolitika, ami se nem IMF, se nem kiszámíthatóság, se nem semmi, az megvéd az államcsődtől? Az is egy tévedés lenne kedves posztoló.

Tehát, összegezném a jövőképet:
1. Államcsőd, unortodoxiával. Lásd fenti képek, szinte menetrendszerűen.
2. Államcsőd, unortodoxia nélkül. Lásd fenti képek, nagy eséllyel.
3. Nincs államcsőd, helyette megszorítások, IMF. Fenti képekre némi esély.
@Anselmo:
1. Ne hasonlítsuk a magyar gazdaságot az USA gazdaságához, és nem a mérete, hanem eleve a felépítése alapján, de ha hasonlítjuk is, akkor is kérném láttatni, hogy az USA -ban az élénkítéshez honnan is áldoztak forrásokat és a források elnyeréséhez mit tettek (gondolom másolták a magyar kormány unortodoxiáját)
2.Nem az európai válságkezelést választottuk, azt nem, bár elvileg, nemhogy Európa része vagyunk, hanem még az európai gazdasági függőviszonyának aktív részei is.Annak az Európának, melyet le lassúhajóztunk, melyet kioktattunk, sőt még sallereket és kokikat is kiosztottunk. Gondolom a taktika része volt, hogy a figyelem mindig ránk irányuljon, hogy minél több ellennel kelljen megküzdeni, mert úgy szép a győzelem.Gondolom a kifinomult politika része volt az is, hogy szuveneritásunkért küzdve elszarjuk az eddig megszerzett szuveneritásunkat, mert az EU nem engedi, hogy az ő térfelükön ne az ő játékszabályai szerint játszunk.
Mondom, nem kell az imf, nem kell az eu mi a magunk útját járjuk, majd aztán biztos jó lesz, csak most rossz, legyen, egye meg a fene. Vagy esetleg mégis csak ott az a zabszem? Mégis nem olyan jó csak úgy magunkban? Mégis lesznek akik megkérdezik, hogy hol az a sok jó amit ígért a párt. Tessék válaszolni, de ne azt, hogy a mocsok nyugat meg az imf nem ad több pénzt, pedig nekünk az igenis jár.Meg mindenki hibás csak én vagyok ventillátor.
Beszari cikk. A Fidesz dúlás után a felsőoktatási tandíj előrelépés lesz, fizethetnek majd a jómódúak is. A szándékosan kibelezett egészségügy, meg reform után kiáltani. Hülyékből persze nem lesz hiány akkor sem, de talán megfogyatkoznak egy ideig.
@nu pagagyí: Pont ezt szándékoztam kommentelni.
Csak nem ilyen bársonyos megfogalmazásban.
@Anselmo: Bocsanat, de a gazdasagelenkitesen alapulo kitoresi terveunk kb. Hitler utolso oraiban a nemet hadsereggel tett hadmozdulataihoz hasonlit.
amennyiben egy rendszerben sok a potyautas, akkor azokat vélhetően nem fogja örömmel eltölteni, hogy a közteherviselés elvét jobban közelítő átalakítás történik.

nézzünk számokat, 55% a foglalkoztatottság, 1,2 millió minimálbéres van, amiről a NAV úgy gondolja, hogy kb. 800 ezer a valóságban többet keres. van több százezernyi rokkantnyugdíjas, és sorolhatnám. ide kívánkozik, hogy van 700 ezer közalkalmazott, ők a béreiket a többi adófizető, illetve egyéb adóbevételek terhére kapják.

van 0,8-1,2 millió ember, vagy lehet még ennél is kevesebb, aki a valós jövedelme után fizet adót, ők azok, akik tulajdonképpen eltartják a többieket, a közterhek zömét ők állják.

van cirka 2,5-3 millió ember akiről nem tudni miből él, adót legfeljebb jövedékit és forgalmit fizet, de mégis ugyan azokra a szolgáltatásokra jogosult, mint az a kisebbség, aki fizet érte.

és ha a potyautasnak nem tetszik, hogy változik a rendszer, az érv arra, hogy ne változzon? ugye nem gondolja komolyan a szerző, hogy jogos a felvetése?

szánalom, és nem az első ilyen bejegyzés.
egyébként megtalálta szeretett kormányunk a módszert arra, hogy ne kelljen demonstrációkat néznie, amiket nem ők szerveznek...

index.hu/belfold/budapest/2012/01/18/az_ellenzeknek_nem_maradt_hely_marcius_15-re/

bár egyszerűbb lenne a teljes város összes közterületét 2014 végéig lefoglalnák.
@igazi hős: Ok, akkor mondjuk úgy, hogy a Kádár rendszer végén mi nyugati pénzből jobban éltünk, mint Románia.

De a probléma gyökere mindkét esetben ugyan az volt: az a gazdasági modell nem működik egyáltalán.
Mi járunk előrébb, nálunk ez már 2006-ban megvolt...
és hát nyilván az IMF okozta Románia minden problémáját. Nem volt se hiány, se csődhelyzet, minden kurva jó volt, csak az a rohadt IMF erőszakosan odament és rájuk erőltette magát...
Küldjük oda Orbánt és Matolcsyt majd jól megvédik őket is!
Ja Selmeczit kifelejtettem? :-)
De jó volt Viktor beszéde az EU parlamentben!
Végre van egy igazi államférfi a kormány élén.
Eleget mentünk letolt nadrággal vazelines seggel.
Surjánt pedig az EU parlament alelnökévé választották. Ez igazi elismerés.
A Chon Bendit féle ostoba férgek tették a dolgukat. Ismételgették a szociktól hallott sületlenségeket.
@tatamtatam:

Jelenleg Románia a 27 EU-államból a 26. helyen áll nettó átlagkeresetben. Magyarország meg a 22. helyen. Viszont a növekedés üteme nagyobb Romániában, 5 éven belül megelőzi Magyarországot.
@Kalmár: Ezt az ájuldozást meghagyhatod a legközelebbi pártösszejövetelre. Nem vetted észre, a román eseményekről volt eddig szó!
Románia nagy előnye, vagy hátránya, ki-ki döntse el, a két millió külföldön dolgozó állampolgáruk.
A munkanélküliséget csökkentik, bár így adódnak hiányszakmák. Ez a tömeg jól elsajátít egy vagy több nyelvet, egy más fajta munkakultúrát. Ezenkívül euró milliárdokat visznek ill. utalnak haza. A sok hirtelen változás feszíti az országot, sok "balhé" lesz még, de szerintem ők lesznek a közeljövő "meglepetés" társadalma.
@max val, a bircaman: ja, én is ezt mondtam. az imf hatásáról: románia idén valszeg már növekedni fog 1-2%-kal. az újraelosztás 30% a mi 50-ünk helyett. 5-10 év múlva lehagyják Magyaro-ot.
Csak számolni kell egy picit. Tavaly beállamosították a manyup vagyont, az csökkentette a hiányt valamelyest. Ellenben az állam méretét nem csökkentették, azaz a hiányt okozó viziló tovább zabálta az adóforintokat, így az államadósság a 3000 mrd friss pénz ellenére tovább nőtt.
Ebből adódik, hogy az idei hiány még nagyobb lesz. Tegyük fel elméletileg, hogy idén fel tudják használni az MNB tartalékot is vagy annak jelentős részét. MOndjuk a 2/3-át, ami kb 6000 mrd ft. (Elméletileg, mert ez a hajót épp most lékelik Brüsszelben.) De tegyük fel, akkor még egy évig lehet így billegni. Az érem másik oldala, hogy tavaly és idén sikerült a befektetőket kizsigerelni, majd el is üldözni.
Kérdem, hogy ha nem jut a kormány külföldi pénzhez - márpedig euró/dollár milliárdokhoz itthonról nem igen tud -,nos, akkor honnan lesz az a pénz, ami kell ahhoz, hogy de dőljön össze az állam és az alatta senyvedő gazdaság?
@waszabi:
Megyünk lopni, megyünk loopni..

Védőháló az imf-től,de amúgy a piacról szponzorálunk. What?
@Kalmár: De te a Gyurcsányra szavazol, nem? Már ha van gerinced!
Bocs nincs türelmem végigolvasni a kommenteket, tehát lehet, hogy most a spanyol viaszt találom fel, de a poszthoz:

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar államadósságot, költségvetési deficitet és kormányzati hitelességi problémát nem az IMF csinálta (hanem szvsz az előző 14 év, ami egy Orbán keretbe helyezett Gyurcsány). A fenti három probléma kezelendő, amire három lehetőség adódik, legkésőbb idén tavasszal:
1) Brutális megszorítás, IMF ad olcsó hitelt.
2) Brutális megszorítás, piacról veszünk fel drága hitelt (ha van)
3) Államcsőd, incl: külföldi finanszírozási források megszűnése. 0% deficit elvárás. Nyugdíjak, segélyek, közalkalmazotti illetmények megvágása vagy részleges ki nem fizetése, Bankóprés, infláció, infláció miatti kamatemelkedések, hitelek bedőlése, bankok bedőlése, megtakarítások elillanása vagy elinflálódása, beruházások megtorpanása, munkahelyek megszűnése stb. stb. Kilábalás kezdete +10 év és -30% GDP múlva.

A fenti három opcióból a hármas nemzeti tragédia, az 1-2 között csak az a különbség, hogy ki mondja a feltételeket és mennyibe kerül a finanszírozás. Mivel az IMF olyat követel, mint egyébként nagyjából minden normális közgazdász is (SZJA csökkentés vissza, válságadók ki, jelentős kiadáscsökkentés a közszférában), ezért megkockáztatom hogy a feltételeik csak azért mert, egy belföldi politikus sem vállalta fel még nem az ördögtől valók. Tehát az IMF rulez, mert olcsó hitelt és befektetői bizalmat hoz és olyat kér cserébe, amit amúgy is meg kellene tenni.

Egyébként Románia nem jár előttünk, hanem öt év lemaradásban van. És egy gondolkodó társadalom meg nem akkor menne ki kukákat gyújtogatni, amikor már itt az IMF, hanem amikor 5 Mrd Ft-ba kerül egy km autópálya vagy amikor 40 Mrd Ft-ból építenek magánklubnak stadiont. Mert ezek pl. hitelből, meg adóból történnek biza, és soha, de soha, de soha nem térülnek meg.
@NagyGa1_: Te olyan huszoneves szajhos lehetsz, majd ha 40 evesen elveszited a melodat es nem talalsz magadnak, majd az altalad eszemenyitett privatizalt egeszsegugy le se szar es megdoglessz egy vakbelgyulladasban, majd akkor visszaterhetunk a dologra
kizarolag magan egeszsegugy sehol nem mukodik, bar szingapurt nem tudom, de akkor koltozz oda
Nyolc éve nem politizálok. Azelőtt aktívan politizáltam, most kintről (de bentről, Romániából) szemlélem, és munkámnak köszönhetően kitűnő rálátásom van 4 másik európai ország helyzetére.
1. A bizonyos 25%-os leépítés az állami szektorban KEVÉS volt Kelet-Európa szinten. Minimum duplája kellett volna. Aki nem hiszi, próbáljon egy céget bejegyeztetni Romániában, beleőszül az aktatologatók szemlélésébe.
2. 1989 előtt még élénken él bennem, milyen volt reggel ötkor indulnunk a húgommal sorba állni, ő ment kenyérért, én tejért, vagy aragázpalackért, satöbbi, majd cseréltünk, hogy ne unjuk s ha szerencsénk volt, nyolcra iskolába lehettünk. Húst kizárólag feketén, kéz alatt lehetett venni, főleg falun, ahol akadt mindig pár elszánt ember, aki elrejtett egy-két malacot a havi kötelező állatlétszám-lajstrombavételkor, amit majd titokban felnevelt és levágva értékesített a rokonság körében. Esetleg Csángóföldről (ott nem volt kollektivizáls) éjjel áthajtottunk egy-egy bikaborjút, ami aztán a vasárnapi ebédhez adott pár szelet húst egy ideig. Ennyit az államadósság törlesztéséről és az önállóságról.
3. 89 utána helyzet csak látszólag javult, onnantól folyamatosan mindegyik politikai alakulat közhelyek puffogtatásával és ígérgetésekkel kaparintotta meg a hatalmat, hogy aztán a klientúrájának zsírosabbnál zsírosabb privatizációs ügyleteket biztosítson. A különbség Magyarország és Románia között ebből a szempontból az, hogy Románia vezető politikai (aktuális) alakulata hamarabb szorított a nadrágszíjon, vagyis hamarább merészelte azt a lépést megtenni, amit mindenkinek muszáj lesz ebben a régióban, előbb-utóbb. És ebbe sajnos bele fognak bukni.
4. Az román úthálózat már-már jobb, mint Ausztriában. Erdélyben minden egyes, 1000 lélekszámnál nagyobb településen önkéntes tűzoltóalakulat van. Az oktatás felébredt, tavaly óta már nem lehet pénzért érettségi diplomát vásárolni. Ellenben Budapestre járnak át hajtási engedélyt kétezer euróért venni. A szomszédomnak is ilyen van...
5. Az egészségügyi ellátás javulása igenis kézzelfogható. Kiváló minőségű az orvosképzés, a középkádereké viszont nagyon is sok kívánnivalót hagy maga után, ez a magyarázata annak, hogy bár kiváló orvosok és megfelelő felszerelés van az ország legtöbb egészségügyi intézményében, egyszerűen a betegekkel legtöbbet érintkező szakszemélyzet - bocsánat, csak személyzet,n SZAK- toldalék nélkül,- nincs felkészülve olyan alapvető dolgokban mint illemtan, etika, stb. Nos, ez enyhén szólva rányomja a bélyegét a kórházakban uralkodó hangulatra. Ennek egyik magyarázata: nem mindenki szeret dolgozni. Érdekességképpen: régiókra lebontható ez a jelenség.
Tény, hogy a rohammentő szolgálat nagyon sok európai ország becsületére válna. SMURD a neve, és valóban Raed Arafat volt a bába a születéskor. Azt nem tudom, Magyarországon hány mentőhelikopter áll szolgálatban, de csak Erdély területén három van állandó szolgálatban... Nade, szegény Arafat, hiába született Damaszkuszban, túl régóta él Romániában. Bármit is mondott, hogy mi az oka a lemondásának, én azért mégiscsak azt sejtem a háttérben, hogy az egészségügy privatizálása neki egész pontosan ott fáj, hogy privatizálva piaci versenyt generálna az állam, és ott nem működne, hogy a marosvásárheyi komája cége legyen a fő beszállítója az egészségügyi minisztériumnak (az elmúlt 6 évben ez a koma 2400 mentőautót szállított az államnak. Meg lehet tippelni, mekkora haszonkulccsal... és azt is, hogy kik részesültek a profitból)
6. Igen, régiókra lebontható a munkamorál. Ugyanis, a pár évvel ezelőtti árvizek idején amatőr, de komoly megfigyeléseket végeztem. Mikor jött az ár, Erdélyben a lakosság nagy része szó nélkül fogta a lapátját, gumicsizmáját, zsákját, teherautóját és hordta, töltötte a homokzsákot. Néhol már-már az együtt végzett munka dalolászva zajlott. Erdélyben, hangsúlyozom, és itt nem kizárólag Hargita, Kovászna és Maros megyék, túlnyomó magyar településeire gondolok, hanem a román falvakra is. Ezzel szemben, főként Moldvában, az emberek két orrpiszkálás között jajveszékeltek, minél közelebb volt egy tévéstáb, annál hangosabban, és állandóan hangoztatták, hogy a "zállam" mikor adja már a beígért segélyt... Kicsit Borsodra emlékeztetett, megkövetem a borsodiakat... Hogyaszongya, mi "szinisztrácok" (károsultak) vagyunk, jajmileszvelünk.
Nos, ez jellemző az általános munkamorálra, Romániaszerte. Hiába no, a monarchia azért olyan nevelést biztosított, hogy 90 év távlatából is érződik a hatása-Erdélyben.
7. Érdemes megnézni a térképen, hogy Románia mely városaiban vannak zavargások és tüntetések... Erdélyben bármennyire igyekeznek hangulatot manipulálni valakik, két-három város kivételével mind-mind az ókirályságbeli csőcselék tombol az utcán. Kelet-Erdélyben a legnagyobb a munkanélküliek aránya, ezzel párhuzamosan itt a legolcsóbb a munkaerő, mégis itt az emberek inkább dolgozni mennek, mintsem menjenek hülyeségeket skandálni az utcán naphosszat.
8. Kár dzsídipí számokkal dobálózni. Tény, hogy a lakossági megtakarítás nőtt. Sokat, krízis ide, vagy oda. Románia azért különleges eset, mert nagyon nehéz követni a lakosság jövedelmét. Egy olyan országban, amelyben a munkaképes lakosság egynegyede külföldön dolgozik, a szürke gazdaságban... Karácsony és húsvét táján kell figyelni, a kínálat miatt mekkorákat zuhan a belső piaci árfolyama az eurónak, forintnak, satöbbi.
A gazdasági helyzetre némileg utalhat az is, hogy pár napja írták alá az IMF-el egy újabb, készenléti kölcsönre a szerződést. Figyelem: nem vették fel, csak szóltak időben, hogyha esetleg, mégis... Magyarország, Olaszország s még pár társa ezzel szemben enyhén szólva fulladozik a kölcsön nélkül.
Nagyon sajnálnám, ha a jelenlegi kormány megbukna, mivel az elmúlt húsz év alatt ez tudott a legtöbbet felmutatni. Jó irányba halad, s ez valakiket nagyon irritál. Mindegy, az ő bajuk.
Nem lennék viszont székely, ha nem tudnék jót derülni azon, hogy a román puliszka az elmúlt negyedszázadban kétszer is robbant. Először magyar volt a gyutacs, másodszor úgy néz ki, palesztin...
@hagyma: ja és a magyar paraszolvenciazsozsós egészségügy az sokkal jobb!
A 25%-os jövedelemcsökkentést nem az IMF javasolta Romániának. Az IMF más intézkedéseket javasolt. Ezeket Románia nem tartotta be, így végül rákényszerültek a 25%-os jövedelemcsökkentésre - saját hibájukból. Tehát ez nem az IMF tanácsa volt.
Naés? - a csendesamerikaiak hamarabb csaptak a lecsóba Romániában. Itt meg majd tavasszal lehet tapsikázni efféle képeknek. Lesz ló kutya, gyerek, szőrsapósnéni, térdelésből fölfelé kamerázott arcok, meg jómegvilágításba helyezett bájosarcok. Igazi barrikád is lesz, nem a balettintézet ááványzatábnak 72 szál deszkájából tákolt, a főúttestet sem betöltő, a szervízutakról birkaként leshetős vacakbarrikád, hanem rendes igaz, nagy! Illatos Kossuth tér.
Elő lehet majd venni a Korényi Ikon-t és újramémelni.
@kennyking: Főleg, hogy a GDP-t már csak a sajtómunkásság használja, amúgy a GNI-t szokás...

De beszélhetünénk az "eladósodottság mértéke" című meséről is. A görögökk még jeélentős államivagyon tudnának bedobni a 125%-os eladósodottságuknál, Magyarország még csak 85%-ban van eladósodva, de az államivagyon túrót se ér, nár minden be lett dobva.

Beszéljün a magyar algebráról is. Mit akarunk a GNI/GDP adatoktól, amikor mi az igaz szám magyarországon?,
Itt 800 egyenlő vagy több, mint 13500.
285 akkora, mint 1300.
Másfélév mindentvisz, Nyolc Év Ártatlan de Tíz Év viszont megintcsakfelelős.

17 vízcsapból köbméterperperc kék víu folyik egy vízcsapből meg zöld víz csordogál és ez a zöld csordogálás TÚLHATALOM-ként van beállítva. (Ad notam: Ki az elavult COCOM-listás bakelitházas telefaXXXom néz/hallgat közmédiát)
Románia stadlerjótzsibáűcsijai szabadlábon vannak, hidat adomnányoznak a szülőfalujuknak, országosfocicsapatot vásárolva szórakoznak, a Cigányok Császárai (4 fő) királyai (127 fő) etc.
Nálunk a kishal (Stadler JU.) horogra akad.. és akkor.. elrohad az akasztói stadion és ez jóvicc.

Azokat a bűnözőket, akik kicsiben csinálják és valahogy valamennyi pénz visszafolyik tőlük itt agyonvágják. De azokkat, akik minden lopott pénzt és SF-ban Svájcba talicskáznak, hősökként ábrázoljuk
Jól látom, már ott tartunk hogy azon vitázunk Romániában jobb vagy Magyarországon?
Én úgy emléxem ez az elmultnyocév alatt senkinek sem volt vitás, csak valahogy ebben az utóbbi szűk két évben lett téma. lehet ezért adtunk kettős állampolgárságot a szlovákiai, erdélyi magyaroknak, hogy majd segítsenek?
25% bércsökkenés a közszférában egyáltalán nem ártana. Ott vannak csak tücskök igazán, legalább nem zenélnének tovább, sok léhűtő.
Pfüjjj. A mocs*s ro*t szélsőséges csőcselékes román náczikok. Biztos üldözik a román romákokat is.
namost ez így érdekes lesz, a fidesz csak nem fogja saját magára uszítani a 2006os béközépet, bár most inkább van zseton erre, nomeg a TEKesek is alig várják hogy áthajtsanak a zemberek arcán a Q7esekkel.
Hajrá fidesz! :)
@miro1: hol van az őszödi beszéd a gerinctelen, elmebeteg viktor hazugságaitól...
@magyar ember teli szájjal:
Túl általános megjegyzés. Látszik hogy fogalmad nincs róla. ía minisztériumiés háttérintézmény rendszer túlfizetett,túlduzzasztott. Itvannak ugyanis a kádergyerekek, káderbarátok, káderügyfelek nagy fizukért, mint a Micimackó Nyuszijánál.
Az önkormányzatoknál kb. 80%-ban nettó száz körül kapnak, és minden "okos", politikailag, gazdaságilag síkhülye politikus balfaszságát tolerálniuk és végrehajtaniuk kell lehet 4 évenként teljesen más irányban.
fúúj ájmf le vele le vele le az euval is

nagyon igazatok van akkor várom az alternatívákat? gyerünk sorolni de most ám gyorsan várjunk csak megvan az egykulcsos adó híres növekedést keltő hatása az biztos jó lesz, meg ott a manyup, a babakötvény, ja meg a különadó, ezek jobbak mint az ájmf, mert így már ezek sincsenek és most hol koldulunk az ájmfnél
térjetek már észhez, vagy ne óbégassatok
@hagyma:
Mesélj neki egy kicsit az amerikai egyészségügyi rendszerről.Az tökéletesen érzékelteti a dolgot.
@hagyma: nem lenne dragabb a magan egeszsegugy sem, mint a mostani korrupt maffia...

csak jobb lenne a szolgaltatas.

en tudom, mert az egyetlen allami orvos akihez jarok a korzeti amikor jogsit csinaltatok, vagy kell a tappenzes papir:-)

masra az allami nem jo.
süti beállítások módosítása