Geréb Ágnes a magyar Gandhi?

2012.02.27. 08:01 baum

Mátyássy Áron az egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezőnk. Elsőfilmesként megnyerte a 40. Filmszemle fődíját, az Utolsó Idők c. alkotásával, de ő jegyzi az Átok című sorozatot is. Közéleti megszólalásai eleddig nem voltak, a Geréb Ágnes ügy kapcsán mégis úgy érezte, hallatnia kell a hangját. Megrendezte az Ezekben az időtlen órákban – Szül(et)éstörténetek c. darabot, A háborítatlan szülés valódi arca(i) címmel pedig rövidfilmet készített. Őt kérdeztük, úgy is mint kétgyermekes apát, miért tartja fontosnak felvállalni Geréb Ágnes harcos védelmét, valamint, hogy a szülésznő személyes sorsa elfedheti, avagy felszínre hozhatja az igazi kérdéseket a női önrendelkezés kényes témájáról. Nagyinterjú.


Miért foglalkoztat Geréb Ágnes sorsa?

Nem akarom, hogy börtönbe kerüljön. Alapvetően vicces, hogy két férfi beszél erről, hiszen a szülés elsősorban női ügy. Sokszor a férfiak azt hiszik, hogy jobban tudják még ezt is. Az első gyermekünk születése kórházban történt, ahol sok-sok óra vajúdás után azt mondták, hogy most már baj van és császármetszés lett a vége. Mikor a második babánkat várta a feleségem, utána olvasott, hogy feltétlen csak így lehet-e, mivel nem segítette a szülését az a környezet. Akkor jutottunk el a Születésház tanfolyamára, ami egy teljes körű oktatás a szülésről. Nagy benyomást tett ránk a bábák szüléshez való hozzáállása, Geréb Ágnes személyisége, szakmai felkészültsége. Nagyon fontos emberi jogi szempontból is, amit felvállal. A kálváriája üzen, és tükröt mutat társadalmunk felé. Neki bábaként kellene dolgoznia, bábákat tanítani, nem börtönben a helye.



Az otthonszülés ideológiai, vagy pusztán biztonsági kérdés?

Mindenkinek ott kell szülni, ahol biztonságban érzi magát, mondja Geréb Ágnes, ha ez a kórház, akkor ott. Nem az otthonszülésre akar senkit rábeszélni, csak azt szeretné, hogy a nőknek jó szülésük legyen, ne egy traumatikus, halál-közeli élményként maradjon meg bennük, hanem a női mivoltuk egyik legünnepélyesebb megéléseként. Háborítatlan szülésnek hívják a szemléletet, amit ezek a bábák képviselnek világszerte. Statisztikai tény, hogy minden felesleges egészségügyi beavatkozás a szülés menetébe melegágya a további komplikációknak. A szülés egy természetes folyamat, nem pusztán fiziológiai, hanem lélektani is, ami normál keretek között saját magától végbemegy. Michel Odent professzor azt mondja, hogy a szülés folyamán olyan ősi agyterületek lépnek működésbe, amik a civilizáció előtti korból maradtak meg mementóként, de amint közbeszól szülés közben a civilizációs terhelés, blokkolhatja azt. A háborítatlan szülés nem szól másról, minthogy engedik a maga útján folyni a dolgokat, és nem avatkoznak bele. A bábák ezt képviselik, de tegyük hozzá, hogy felelősen, hisz ha kell, akkor két napig is a vajúdó anyával vannak. A bábák a 37. héten ugyanúgy ultrahang segítésével állapítják meg, milyen kockázati besorolás alá esik az adott kismama, és az alapján döntenek, hogy javasolják-e az otthonszülést. A bába végigkíséri a kismamát terhessége alatt, egészen a szülésig, figyel rá. Az ő szerepe magánál a szülésnél kicsit olyan is, mint a kórházban a nőre kötött CTG-készülék, ez a szakmája, hogy észreveszi a külső jelekből, ha valami történik.

Ranschburg Jenő írta, hogy „több mint húsz olyan ország van Európában, ahol a születés óráiban kevesebb baba és kevesebb anya veszti életét, mint Magyarországon, és ezeknek az országoknak a legtöbbjében – például Angliában, Hollandiában, Németországban – az otthonszülés legális és egyre elterjedtebb módja a gyermek világra hozatalának.” Ám például Hollandiában, ahol 30%-os az otthonszülési arány, lényegesen fejlettebb az egészségügyi infrastruktúra. Nem lehet, hogy a várható kockázat nálunk túl nagy ennek hiányában?

Persze, van a szülésben rizikó, komplikációk léphetnek fel, ezért fontos nagyon, hogy megfelelő háttérintézmények legyenek. A bábák és a kórházak együttműködjenek a szülő nők érdekében, és ne presztízsharcot folytassanak a másik kárára. Például, ha egy bába felhívja őket, hogy küldjenek mentőt, akkor ne a rendőrséget küldjék maguk előtt. Az utóbbi húsz év története az, hogy szakmai ellenszélben tudtak a bábák 3500 újszülött világrajövetelénél segíteni, úgy, hogy jobbak az eredményeik a nyugat európai átlagnál, tehát elegendő a hazai infrastruktúra állapota. Bízom benne, hogy egy megfelelő szabályozás rendbe teszi a fejekben ezt is.

Talán nem köztudomású, hogy Geréb Ágnes igen régóta feszegeti a határokat. 1977-től támogatja az apás szülést, és hálapénzt sem fogadott el soha. Az ő pellengérre állítása lehet egyfajta bosszú az anyagilag érdekelt orvostársadalomtól?


Nem akarok negatív képet festeni az orvosokról, mert meggyőződésem, hogy mindegyikük a legjobbat próbálja nyújtani. Az igazi probléma abban áll, hogy beléjük van kódolva a képzésük során, hogy onnan indul a biztonság, ha bekerülsz a kórházba. Nehéz ezt a világképet revideálni és újragondolni, azt elfogadni, hogy vannak olyan területek, ahol ez máshogy van. Az önrevízió személyes felelősségük, de a kórházi protokoll is egy túl merev rendszer, ami traumákat okozhat a szüléskor, és ez kihathat az esetleges későbbi szülésekre is. Ha sikerül átlépni a beléjük szocializált gátakat és elfogadni, hogy a szülés egy természetes folyamat, akkor ezek a félelmeik elmúlnak, és egy sikeres szülés után nem azt mondják a kismamának, hogy na, túl vagyunk rajta.


Szét lehet választani Geréb ítéletét az otthonszülés kérdésétől?

Nehezen, hiszen műhibaper soha ennyi indulatot nem váltott ki Magyarországon. Teszem hozzá: sajnos, mert ezzel a társadalom nem azt a 3500 gyereket látja szaladgálni, akik otthon születtek, hanem azt az egyet, aki elszenvedte ezt a szörnyű tragédiát. Az intézeten kívüli szülésnek nem kellene országos problémának lennie. Mindenhol, ahol engedélyezik, egy kisebbség ügye, itthon sem fog tömegjelenséggé válni. Úgy látom, hogy három dolog keveredik. Az első egy minoritás ügye, azoké, akik kórházon kívül érzik biztonságban, hogy szüljenek. 20 évig az állam ezzel nem foglalkozott. A második ebből fakad, amennyiben korábban is lett volna szabályozás, akkor lehet, hogy el sem jut büntetőperig Geréb Ágnes. Lett volna egy orvosi kollégiumhoz hasonló bába testület, akik eldöntik, hogy történt-e műhiba, avagy sem. A harmadik pedig, amit az előbbiek implikálnak, az a reform, aminek előbb-utóbb be kell következnie a szülészeti ellátásban. A WHO ajánlásában a császármetszéses szülések arányát ideálisan 10-15% közé teszi, ehhez képest Magyarországon van olyan kórház, ahol ez 45%. Felmerül a kérdés, hogy tényleg ilyen rosszul szülnek a magyar anyák, vagy valahol máshol van a baj.

Az Orvosi Kamara érdekelt volt egy negatív szakvéleményben?

Az az orvos-szakértő, aki évtizedeken keresztül abban él, hogy a szülés arról szól, hogy jó, bejön a kismama, ha egy nappal terminus után van, akkor burkot repesztek, tágítok, induljon be, nehogy túl öreg legyen a baba, satöbbi - nyilván kórházi protokoll alapján látja a folyamatot, tehát óhatatlanul is előítéletes, ráadásul az orvosi kollégium állásfoglalása is ellenzi az otthonszülést. Sokkal komolyabb probléma az, hogy nem volt tisztességes a bírósági eljárás, ugyanis a védelem nem gyakorolhatta azt az alapjogát, hogy saját szakértői bizonyítékait személyesen előadhassa. Nagyon sok álságos indokot és magyarázatot adott a bíróság, hogy nem az otthonszülésről alkot véleményt, miközben ordít, hogy mégiscsak ez van a háttérben. Szinte sugallja, hogy ha ezekkel vagy, akkor egy felelőtlen társasághoz csatlakoztál. Csak érdekességként említem, hogy másodfokon a vád részéről Scherné Bagi Edit ügyésznő támadta Geréb Ágnest, aki annak idején Kaiser Edét is sikeresen elmeszeltette a móri ügy kapcsán, ami, mint később kiderült, hamis vád volt.

Geréb ártatlan, vagy csak súlyos a büntetés?


Ártatlan, a kórházi perekhez képest meg súlyos a büntetés. Elgondolkodtató, hogy mindkét bíróság az engedetlenségére hivatkozva súlyosbította a büntetését. Amikor 2007-ben eltiltották, szerzett egy szülésznői diplomát, és tovább dolgozott. Azt gondolom, ha akkor abbahagyja, az olyan állapotot konzervált volna, ami a progressziónak megy ellene. Kicsit olyan, mintha Gandhit számon kérnénk, hogy miért csinálta, amit csinált. Nehéz szívvel mondom, hogy az úttörőknek úgy tűnik ez a sorsuk, de az idő Geréb Ágnest fogja igazolni, hiszen semmi mást nem csinál, csak a nők önrendelkezési jogáért küzd. Egyedül azt lehet felhozni ellene, hogy nem a Szülészorvosi Kamara által elvárt protokoll alapján kísérte a szülést, egyébiránt semmi olyat nem csinált, amivel veszélyeztette volna a gyermeket. A tragédia ugyanúgy a kórházban is bekövetkezhetett volna. Abban is biztos vagyok megismerve Geréb Ágnest, hogy ha hibázott volna, akkor annak minden felelősségét is vállalja.

Képek forrásai: Mátyássy Áron-Vass Teréz, Geréb Ágnes, tüntetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr494211108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Retteghetnek az oligarchák, zöldbárók és a maffia 2012.05.07. 15:38:40

A tegnapi hírek után már kezdtem elkámpicsorodni. Na, itt a vidék vége, gondoltam azok után, amit Ángyán József nyilatkozott a lemondása indoklásaként. Súlyos dolgokat mondott ki....

Trackback: Retteghetnek az oligarchák, zöldbárók és a maffia 2012.03.07. 08:51:48

A tegnapi hírek után már kezdtem elkámpicsorodni. Na, itt a vidék vége, gondoltam azok után, amit Ángyán József nyilatkozott a lemondása indoklásaként. Súlyos dolgokat mondott ki....

Trackback: Retteghetnek az oligarchák, zöldbárók és a maffia 2012.03.07. 08:51:47

A tegnapi hírek után már kezdtem elkámpicsorodni. Na, itt a vidék vége, gondoltam azok után, amit Ángyán József nyilatkozott a lemondása indoklásaként. Súlyos dolgokat mondott ki....

Trackback: Retteghetnek az oligarchák, zöldbárók és a maffia 2012.03.07. 08:51:47

A tegnapi hírek után már kezdtem elkámpicsorodni. Na, itt a vidék vége, gondoltam azok után, amit Ángyán József nyilatkozott a lemondása indoklásaként. Súlyos dolgokat mondott ki....

Trackback: Fiam, ballagásod alkalmából egyházzá nyilvánítalak! 2012.02.28. 10:08:11

Mitől értékesebb egy egyház által végzet munka egy mezei civil, Istenre nem fókuszáló, tevékenységébe vallást nem belekeverő szervezet munkájánál? A hit, valamilyen istenkép különbbé, jobbá, támogatandóbbá teszi az egyiket a másiknál? Az egyenjogú...

Trackback: KacsaLeaks: A háború csirkéi 2012.02.28. 10:02:31

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kirobbant botrány továbbgyűrűzni látszik. A szociológiai tanulmányért nyolcmilliót kimentő, majd az összeget az egyetem kancellárjának átadó grillcsirkés vállalkozó, a saját üzletét is sütögette a patinás múlttal...

Trackback: Otthonszülés vita: nem a törvény teszi 2012.02.28. 01:10:08

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10-én súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét Geréb Ágnes ügyében. A bábát öt helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyász, valamint a szülésznői tevékenység gyakorlásától, és helyben hagyták a két év letölte...

Trackback: Egészségügyi séták Kanadában - 4. Szülés kórházon kívül és kórházban 2012.02.27. 22:46:20

Egy otthonszülésnek szükséges, de nem elégséges feltétele az, hogy valaki otthon akar szülni. Az otthonszülés szándéka fennállhat már a terhesség első percétől kezdve, de "tervezett otthonszülésről" csak a 37. hét után lehet beszélni: az csa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Appaloosa: Évi 250 anya hálapénze? Az volna olyan súlyos?
A magyar eü.-t az orvosok tartják a vállukon, sokkal több a jó, a hálapénz nélkül dolgozó orvos, mint a rossz.
Ti meg szüljetek otthon, csak nyugodtan, ne ilyen indulatosan. Senki nem beszél az otthon szülés, vagy az otthon szülők ellen, a ti dolgotok. Mi, akik másképp gondoljuk, max. az elv ellen érvelünk, meg azon magatartás ellen, hogy egy abszolút kisebbség megkapott jogokkal még mindig beszél a másik fél ellen.
G.Á.-t, ha jogsértés érné, lesz, aki védje. De egyelőre csak egy szekta prófétája, aki mindegy mit csinál, az úgy jó; hulljon a férgese, mottóval.
@százszor.szép: Ez terelés, magyar protokoll nem volt akkor. Nagyon szép is lenne, ha a magyar büntetőjogban nem szabályozott esetben egy másik ország szabályozását vennék figyelembe. Ugye, érzed, hogy ez mennyire nonszensz?
Olyan meg nincs, hogy G.Á. egyik pillanatban orvos, a másik pillanatban meg bába, ő mindig mind a kettő. Ez egyszerűen nem érv.
@százszor.szép: IGEN!? Ő KÖVETELTE?
Akkor miért nem inkább a kórházban vezette le a szülést, hogyha amikor szar van ne kelljen rohangálni, mentőt hívogatni?!?!
@százszor.szép: "A magyar allam felelossege a szabalyozas elmaradasa az utobbi 20 evben, de minimum az EU-ba lepesunk ota."

Az évi 500 körüli esetszám szerintem nem indokolta ennek a szabályozási kényszerét. A szabályozás hiányában a magyar jog teljesen megengedő volt az otthon szüléssel kapcsolatban, sőt az anyákat, szülőket a legrosszabb esetben sem terhelte/terheli jogi felelősség. (A szabolcsi, hajdú-bihari otthon szülő anyákat talán még bába sem látta.)
De ha G.Á. felvállalta ezt az ügyet, akkor tevékenysége engedélyeztetéséért kellett volna folyamodnia, nem gerilla-szüléseket vezetni.
@AnnaKarenina: Tehat a szabalysertes tartozik a jog korebe. Az szulesznoi tevekenyseg pedig egy szakmai testulet elbiralasa ala. Az orvosi a szulesznoi a pszichologusi mind mas mas szakma. van olyan hogy az ember az egyiket vagy a masikat gyakololja.
@százszor.szép: A szabálysértés a bába tevékenységére vonatkozik, de ha az halált, vagy maradandó fogyatékosságot eredményez, a jognak, a vonatkozó jogszabályoknak egyértelműen helye van. Lehet, hogy épp a szakmai testületnek keletkezik feljelentési kötelezettsége.
@AnnaKarenina: azert mert a 2 dolog kiegesziti egymast. Amig nincs szukseg korhazi ellatasra addig nincs szukseg korhazi ellatasra. Ha felmerul a korhazi ellatas szuksegessege akkor a korhazba szallitas megtortenik.

A 3500 magyar otthon es szuleteshazban szuletes kozul kb 350 esetben tortent korhazba szallitas. Ennek fele vagyis kb 180 esetben sajat autoval. A korhazba szallitas nem kizarolag a surgos esetekben tortenik sziranazva. Van hogy az anya dont ugy hogy menni akar van hogy a bába. Ezek altalaban termeszetes szulesben vegzodnek. Az osszes 4-5%-aban pedig csaszarmetszessel.
Egyetlen ilyen esetben sem lett karosodott a baba, sem az anya.
@AnnaKarenina:
Az a baj hogy nem tajekozodtal elegge.
A magyar allamnak nem az evi 250 eset miatt kell rendeznie az ugyet hanem mert a nok alkotmanyban foglalt joga hogy szaksegitseget vegyen igenybe a szulesehez. De jogaban korlatozza ha ennek a szaksegitsegnek a teveknysegkoret nem szabalyozza. A magyar allam ellen elmarasztalo itelet is szuletett egy 2010-es ugyben amikor egy magyar no panaszt tett hogy a magyar allam nem biztositja a felteleket az alkotmanyban fogalalt jogahoz.

G.A. es a szuleteshaz az evek soarn tobbszor fordult elngedelyert. Lobbitevekenyseget is folyatatott a szakman belul. a szabalyozast tobbszor el is inditottak, de mindig megakadt a nogyogyaszok egyuttmokodeskeptelensege miatt.
azért néhány pontosítást:

1. a szülő nő valószínűleg kiegyensúlyozott és boldog lehetne kórházban is, ha nem lenne ekkora baromi nagy ellenpropaganda az otthonszülőktől, akik fertőzik mások agyát.

2. ahol az otthonszülés legális és bevezetett módszer, lehetőség van arra, hogy a megfelelő kórházi osztályra szintidőn belül érjen a kismama/gyerek.

3. VAN szabályozás az otthonszülésre. már legális és elérhető. hány bába perkálta le a felelőségbiztosítás díját? és hányan találtak együttműködő neonatológust, szülészt? inkább azon rinyálnak hogy nem j a szabályozás!

4. VAN szülésnői kollégium, megoldott a képzés, szakképzés... miről beszélünk?

5. Geréb Ágnes jogerősen eltiltva szakmájától (az orvositól)egy illegális procedurában segédkezett, ráadásul közben meghalt egy gyermek...

6. a rezisztens fertőzések és protokolok vagy bejutnak a születésházba is, vagy baromira rosszul csinálnak valamit. a protokolokat arra találták ki, hogy egy adott esetben optimális megoldást nyújtson. és napi néhány szülés után nem tudom, hogyan fertőtlenítenek arrafelé úgy, hogy se fertőzésveszély ne legyen, se rezisztens törzs ne alakuljon ki...

a véleményemet már hozzá sem fűzöm, így is elég hosszú.
@AnnaKarenina: az igeny megjelent nalunk is a nok reszerol egy mas fajta szuleselmenyre mint amit a korhazak merev rendszere biztosit. Az igeny megjelent es a noknek alkotmanyban fogalalt joga is van erre az igenyre.

Az orvosi tevekenyseg altalanossagban nem a birosag hataskorebe tartozik.
Ebben az esetben is meg lett volna a lehetoseg egy szakmai testulet letrehozasara annak megallapitasara hogy muhiba tortent-e? ha igen mehet buntetoperre, de ha szakmai hiba nem tortent, nem a buntetoper a megoldas.

Van elharithatatlansag az orvoslasban. Van a szulesek folyaman is. nemzetkozileg is ebbe a kategoriaba tartozik a vallelakadasok bizonyos szazaleka.
Van olyan hogy nincs hibas.
@AnnaKarenina: 250 anya hálapénze 12.500.000 ft
50 ezerrel számolva, de egyes intézményekben már a 80 is kevés.
Pedig a hálapénz büntetendő kellene, hogy legyen.
S nagyon jól tudjuk, hogy az egyéb szakvizsgával rendelkező orvosok utálják szülész társaikat, pontosan a magas hálapénzek miatt.
Nem érted meg a csökött agyaddal, hogy nem vagyok otthonszülő, "csak" elegem van már a hányaveti, hanyag, hálapénz nélkül mozdulni nem képes orvosokból?
Hát igen valszeg az orvosok tartják el az egész
eü-t, mert ott nincs is más csak ők.
Persze akkor jó a többi eü személyzet, ha felelősség áthárításáról van szó.
Pénzügyekben meg akkora balfékek, hogy az már gáz, persze csak eü pénzekkel kapcsolatban.

Nem válaszoltál a kérdésre:orvos a gyermeked apja?
@százszor.szép: Jahh, igaz. Nem szülészként cseszte el a dolgokat 3 éve, amikor épp el volt tiltva, hanem csak a szabályozásokat megkerülve "asszisztált" egy "véletlen" "otthonszülésnél". Végülis nem baj. A babákat sajnálom egyedül, akikre ennyire szarik az anyja. Komolyan mondom tiszta bolond, aki pár elszállt kényszerképzet miatt ennyire képtelen alkalmazkodni átlag 3-4 napig egy kórházhoz. Saját tapasztalat, hogy szó szerint életeket mentenek a szülészeten, amikor úgy hozza a sors.
@AnnaKarenina:
Halottam már gazdasági szakembert panaszkodni eü-ből.
Nincs nekik semmilyen becsületük, mert az orvosok semmibe veszik őket is és a szabályokat is.
Mert eü-ben csak a szakdolgozó számít.
A keretekből laptop táskát, hordozható kütyüket és egy-két eszközt akarnak venni eü pénzen a saját magánrendelőjükbe.
@Appaloosa: A születésházban mennyi a beugró...? Csak érdeklődöm, mert tudtommal ott sem vatikáni valutáért adják a szolgáltatást -- de fixme...
@Float:
Nem voltam még születésházban.
De itt az orvosoknál már 100 a beugró ha megfogadod.
@Float: Az hogy a korhazakban eleteket mentenek nagyon jo. Ennek igy kell lennie. A korazak erre jottek letre.

G.A. szulesznokent, bábakent nem volt eltiltva eddig egyszer sem. Szuleskiseresi teveknysege ebbe tartozott bele. Eu iranyelvek szerint az onallo szulesvezetes is ide tartozik.

Ha nincs szukseg korhazra nincs szukseg ra, ha viszont van akkor megfelelo transzferral megoldhato a dolog, mento, sajat kocsi.

A babak jolete az edesanyukenal valoszinuleg senkinek sem fontosabb. Ok azok akok kihordjak oket megszulik es felnevelik.
@Float:
Sőt ha megfogadod saját magánrendelőbe hív, ahol esetenként 5.000-10.000 a vizitdíj.
Plusz 30.000Ft a szülésznő ára.
@browning: rosszul irhattam, nem ellenzem az otthonszulest es kulonben is csak visszafele lehet okolni valakit. En csak felnek, en a korhazban tobb biztonsagot erzek, lehet hogy rosszul erzem ? Nem tudom. De nem tesz jot az ugynek hogy egy eltiltas utan is melozott, es most teljesen mindegy hogy az ugyeszseg nem tudta megindokolni. Ez olyan viszkis tortenet, sokan vannak akik drukkoltak neki, pedig csak egy bunozo, ennyi.
@queenlly:

1. a szülő nő valószínűleg kiegyensúlyozott és boldog lehetne kórházban is, ha nem lenne ekkora baromi nagy ellenpropaganda az otthonszülőktől, akik fertőzik mások agyát.

Ezt a folyamatot nem értem teljesen:
bemegy a nő a kórházba, és jól érezhetné magát, de ott áll az ajtóban egy otthonszülést pártoló ember, és elmondja neki, hogy az ami vele történik az nem is olyan jó???

3. VAN szabályozás az otthonszülésre. már legális és elérhető. hány bába perkálta le a felelőségbiztosítás díját? és hányan találtak együttműködő neonatológust, szülészt? inkább azon rinyálnak hogy nem j a szabályozás!

Miért nem találtak még együttműködő neonatológust? Ez valsz. nem csak az ő hibájuk, hanem a helyzetet jól mutatja, hogy mind a két félre nagy szükség van az együttműködéshez.
@Float:

A születésházban tartják a tanfolyamokat, aminek az ára 50.000 ft+ áfa de ha nem tudod kifizetni az egészet, akkor kevesebbet is lehet, részletre is, mindezt a születésház számlájára.
6 napos felkészülésért kérik ezt az árat.

A szülésekért pedig ezek utánmár nem kell fizetni.
@AnnaKarenina:
"Vannak tragikus esetek kórházban is, amit orvos okozott, de ettől még nem megyünk neki a korszerű egészségügynek és intézményeinek."

Szerintem ebben vannak fokozatok, van, amit igenis érdemes lenne jobbítani benne, és ezt nem könnyű elérni, ami tűnhet "nekimenésnek".
Sok mindent köszönhet már ennek a "mozgalomnak" az a nő, aki úgy emlékszik vissza a kórházi szülésére, és hogy jó volt neki, a férje is ott lehetett, békén hagyta az orvos, nem volt gátmetszése, stb. stb. Enélkül még itt sem tartanánk.
@umad?:

"A válaszodat egyébként köszönöm, korrekten fogalmaztad meg."

Szívesen! Most én kérek valamit. Fentebb belinkeltem egy, az otthonszüléssel kapcsolatos tévhiteket cáfoló oldalt, melyről monikan idézett. Tedd meg, légy szíves, hogy legalább a gyertyafényt említő tévhit cáfolatát elolvasod! Köszi!
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:

"eskuszom, mint egy formaegyes kerekcsere"

Csakhogy az anya nem versenyautó, a gyermek pedig nem kerék.
@RowiwClub:

"Reklám, vaze, reklám?"

Nem, "vaze," csak néhány tény azoknak, akiket netán érdekelnek a tények. Nem feltétlenül neked.
@Szun vu kung: Milyen rációról hörögsz? Itt a biznisz racionalitása győzött, a hsz.-ekben meg a te ostobaságod terjeng...
@hotredchili: érzelmileg biztos igazad van, helyes is, hogy értékeled, hogy az orvosok segítettek, de abban miért vagy biztos, hogy otthonszülésnél a jelen lévő szakemberek semmi komplikációt nem vesznek észre, még 23 óra után sem? ha így lenne, pl. Gerébnek rosszabb statisztikái lennének a többi nőgyógyásznál, de ez nem így van.
a soraidból az sugárzik, hogy az otthonszülések nagy részénél agykárosodott vagy halott csecsemők születnek. ez súlyos érv, de az a baj, hogy ez egyszerűen nincs így. az otthonszülések túlnyomó többségénél egészséges babák jönnek világra.
@Tylla - Szülőnevelés Blog: de a profizmus, es az osszehangolt csapatmunka, az itt is, ott is letelem.
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:
ezzel nagyon egyetértek!

És az lesz az igazi, amikor az orvosok és a bábák is tudnak összehangolt csapatmunkát végezni, amikor arra van szükség.
@is: baj hogy kurvára nem érdekel az egyéni szubjektív véleményed? az a baj hogy Magyarországon geréb és az otthoni gyerekölés köré már kultusz nőtt, karöltve a kórházak és (főleg a férfi) orvosok démonizálásával, ahol pedig a hit belép ott az észérvek mennek a kukába. De aztán majd ne sírjon egy nő se amikor otthonszülés közben meghal a gyerekük vagy sérült lesz. Az ő döntésük volt, és kész.
@AnnaKarenina: gratulálok, hogy megtaláltad ezt a cikket Anna. Úgy hívják, WAX meta-analízis, és a nemzetközi szakma akkor szokott róla beszélni, amikor a kutatási eredmények manipulálásáról óhajt értekezni. Ezt szokás belinkelni otthonszülés ellen.

Tudom, kétszer olyan sőt háromszor olyan halálozási arány.
Napidoktor lefelejti azt a kis apróságot, hogy Wax minden intézeten kívüli szülést egy kalap alá vesz. Tehát a Pomázi kismamát is, aki a kapualjban szült szegény, és Gisele Bundchent is a brazil bábájával Beverly Hillsről.
Aztán leírja, hogy amint CSAK A SZAKSEGÍTSÉGGEL történt otthonszüléseket nézi, a halálozási mutatókban ez a különbség eltűnik a kórházhoz képest.

felicitasz.blog.hu/2010/07/16/hogyan_olvassunk_szakirodalmat

Itt el is magyarázzák.
@wowerman:
az a baj hogy Magyarországon a kórház és a ottani gyerekölés köré már kultusz nőtt, karöltve a bábák és az otthonszülést választó családok démonizálásával, ahol pedig a hit belép ott az észérvek mennek a kukába. De aztán majd ne sírjon egy nő se amikor kórházi szülés közben meghal a gyerekük vagy sérült lesz. Az ő döntésük volt, és kész.
@százszor.szép: Miért zárná ki az egyik a másikat? Emberek vagyunk. Önzőek vagyunk. Néhány nő különösen hisztis tud lenni. Mellesleg nézzük az érveidet: ijesztő a csecsemőgondozási rutin: a mamát zavarja nem a babát. Elviszik a babát az anyjától: dettó. Felesleges beavatkozások sora: jaj bocs hogy azt akarják hogy egészséges legyen, és hogy az is maradjon. Nem azért de ez a baba első napja "kint", és annyi inger és főleg trauma éri hogy most pont a szülés után hol piheg amíg megcsinálják azokat a dolgokat amiket ÚGYIS meg kell egyszer csinálni, az pont mindegy. Egyébként sem fog emlékezni rá, hosszútávú hatása egyáltalán nem lesz a gyerekre. Nem fogja senki sem kideríteni hogy azért lett valaki szociopata mert születés után 5 percre elvitték az anyjától.
@browning: csak ennyit tudsz? szánalom
Patricia Jennings kutatási eredményei:

"Planned home birth attended by a registered midwife was associated with very low and comparable rates of perinatal death and reduced rates of obstetric interventions and other adverse perinatal outcomes compared with planned hospital birth attended by a midwife or physician."
www.cmaj.ca/content/181/6-7/377.ab%C2%ADstract

Ennyi.
DE PERSZE EZ NEM JELENTI AZT, HOGY KÖTELEZŐ! Csak annyit hogy nem vagyunk hülyék.
@wowerman: Küldtem statisztikát. olvasgasd. :) ha már humorod nincsen.
@queenlly: 1. "a szülő nő valószínűleg kiegyensúlyozott és boldog lehetne kórházban is, ha nem lenne ekkora baromi nagy ellenpropaganda az otthonszülőktől, akik fertőzik mások agyát."

azért ezek sem ártanának a kiegyensúlyozottsághoz:

Részlet a WHO 1985-ben megfogalmazott szülészeti ajánlásaiból
– Támogatni kell a szülésznők továbbképzését. A normális lefolyású szülések vezetése az ő feladatuk.
– Normális esetben a burokrepedés csak a késői szakban következik be, a tágulás végén. Nem indokolt a rutinszerűen végzett korai burokrepesztés.
– Szülést kényelmi szempontok alapján nem szabad indítani.
– A gátmetszés általános alkalmazása nem indokolt. A gátvédelmet mint alternatív módszert kell alkalmazni.
– Szülés alatt nem szükséges a nőt kőmetsző (fekvő test, kengyelbe rakott lábak) helyzetbe hozni. Előnyben kell részesíteni a vajúdás alatti sétálást, és lehetővé kell tenni, hogy a szülés alatti testhelyzetét mindenki maga választhassa meg.
– A szülés utáni közvetlen mellre tételt és szoptatást támogatni kell, beleértve azt is, hogy ez a szülés után a szülőszobában történjék.
– A szülés után az egészséges újszülött maradjon az anyjánál, ha ezt mindkettejük állapota lehetővé teszi. Az egészséges újszülött megfigyelése nem lehet indok az elkülönítésre.

www.sanomamedia.hu/babavaras/anyak_gyerekek_vedelmeben/1728/
@umad?: "A kórházban sem elfogadtható de ha megvan a baj akkor gyorsabban és hatékonyabban tudják kezelni."

Itt a lényeg, amit írsz! Azt szeretnénk átkommunikálni, bár elismerem, nagyon nehéz elfogadni, hogy:
"HA megvan a baj" -
A legtöbb esetben - amit már többször kifejtettek mások fentebb - kisebb az esély arra, hogy a baj bekövetkezik, ha otthon szülsz.

A kórházi bajok legnagyobb része azért következik be, mert mesterségesen belenyúlnak - tök feleslegesen - a szülés menetébe. epidurálással, oxitocinnal, tágítással, burokrepesztéssel, azzal, hogy nem engednek felállni, sétálni, az epi bekötés után csak hanyatt lehet feküdni... miért van az, hogy Angliában NEM JAVASOLJÁK a háton szülést a kismamáknak? Persze, ha valaki ragaszkodik hozzá, elfogadják, mert SZÁMÍT A NŐ ÖNRENDELKEZÉSI JOGA. De ha választhat, a kismama nem fogja a hanyatt fekvést választani, mert sokkal szarabb érzés, mint térdelve, guggolva, oldalt fekve.
Függőleges helyzetben a meló nagy részét elvégzi a gravitáció. Több energy marad a kitolásra.
@KarbatettKezűZoltán:
"Tehát az elérhető maximális biztonságot/ ellátás kell biztosítani számára. Nincs olyan egyéb szempont amit ezt felülírhatja!!! A szülés a GYEREKRŐL szól!"

Egyetértünk! Komolyan.
Most már csak annyit fogadj el részemről, hogy leírjam mi a különbség a két felfogás között.
Te azt mondod, a kórház jelenti a maximális biztonságot, mert két lépésre ott a műtő, s ha komplikáció történik, segítenek. ÉS számodra az otthoni környezet ijesztő és nyomasztó, mert nem érzed ezt a biztonságot. Ha így érzel, igazad van. Kórházban kell szülnöd.

Én azt mondom, hogy az otthon jelenti a biztonságot, azzal a feltétellel, hogy a 37. héten a bábák mindent rendben találtak. Megnézték a 4D ultrahangot, látták, hogy a baba feje beilleszkedett (ez azért fontos, hogy kizárják a köldökzsinór-előreesés lehetőségét a későbbiekben), látják hogy mama és baba leletei rendben vannak. Vagyis: alacsony kockázatú szülés várható. És tudom, hogy a szüléskor ott lesz egy-két-három szakember, akik a baba világrajövetele után két órával mennek csak el, addig folyamatosan a szülő nővel foglalkoznak.
Nem indítanak szülést csak úgy, lehet hétvégén is hívni őket. Nem szólnak rá anyára, hogy "csendesebben", viszont segítenek neki masszázzsal, pszichológiával, különböző testhelyzetek ajánlásával, és hát tapasztalattal, bátorítással. És ha lelassul a szülés, vagy megakad, vagy bármi van, rögtön látják, és hívják a mentőt. (az esetek kb 10%-ban ez előfordul) a maradék 90%-ban szépen kibújik a baba.
És én a kórházról gondolom azt, hogy magányos, elgépiesedett hely, ahol a kismama sose tudhatja pontosan, hogy mi történik vele, éppen mi csorog a karjába, az orvos és a szülésznő arcáról próbálja leolvasni, hogy minden rendben van-e, előbb utóbb kap egy kis gyorsító oxitocint őszinte segítő szándékkal, amitől elviselhetetlen fájásai lesznek, akkor - bár elhatározta, hogy nem kéri - de már kéri az epidurálást, amiről elmondják a tanfolyamon, hogy "nem kötelező, de miért szenvedne feleslegesen az anyuka, ha lehet így is", igen lehet, csak aztán már nem érzi a méhét, nem érzi hogy szül, annak teljes intenzitásában, csak nyom, várja, hogy legyen már vége, de a méhszáj csak nem akar kitágulni, pedig már tolja kifelé az oxi a babát, és akkor a baba nem tud megindulni, és akkor bejön a doki és ránéz a CTG-re, ami már hat órája folyton le-lecsúszik szegény nő hasáról, (apuka vadássza vele a szívhangot lelkesen,) és ránéz a görbére, ami ugyanúgy néz ki hat órája, de most azt mondja, hogy valami nem okés, gyengül a szívhang. Császár. onnantól 35-40 perc, mert két másik kollégának jóvá kell hagynia, mégis csak egy komoly műtétről van szó vágással, varrással, stb. amibe nagyobb eséllyel lehet belehalni, mintha nem is kerül rá sor, aztán anyukát eltolják és a halálra vált apuka fél óra múlva látja, hogy közeleg egy kis csomagszerűvel a szülésznő, az a baba, és újra mindenki kedves és kedélyes, mert elmúlt a veszély, sikeresen kiemelték a kicsit.
De olyan is van, hogy nem hozzák a kicsit. és olyan is van, hogy az anyát sem hozzák. A zárójelentésbe az kerül: uralhatatlan vérzés.

És az van, hogy ezt nem csak gondoljuk, hanem erre statisztikák vannak. pár hsz-szel korábban csatoltam.
“Felesleges beavatkozások sora: jaj bocs hogy azt akarják hogy egészséges legyen, és hogy az is maradjon.”

Nem értek veled egyet. Az itt kommentelő otthonszülés-pártiak épp azt mondják, hogy szívesen mennének kórházba, ha tényleg csakis és kizárólag olyan beavatkozásokat végeznének el, ami szükséges. De tényleg, szerinted minek felesleges beavatkozásokat elvégezni? Miért nem elég csak azokat elvégezni, amire valóban szükség van, már ha egyáltalán van szükség beavatkozásra? Főleg, hogy simán előfordulhat olyan beavatkozás, ami emberéletbe kerülhet.
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes: Viszont óriási különbség, hogy tárgyakkal vagy emberekkel kell profin bánnia a csapatnak.
@bazd meg:

"De nem tesz jot az ugynek hogy egy eltiltas utan is melozott"

Nem tesz jót az ügynek, hogy újra meg újra el kell magyarázni ugyanazt, újra meg újra helyére kell tenni ugyanazt a félreértést. Például az eltiltással kapcsolatban.

felicitasz.blog.hu/2012/02/07/mi_lesz_veled_gereb_agnes_mi_lesz_veled_otthonszules/fullcommentlist/1#c15937979
@wowerman:

"Mellesleg nézzük az érveidet: ijesztő a csecsemőgondozási rutin: a mamát zavarja nem a babát."

Azt te honnan tudod ilyen biztosan? Te talán élesen emlékszel arra, hogy a saját születésedkor téged nem zavart?

Én tudatosan egyáltalán nem emlékszem a saját születésem körülményeire. Gyanítom, hogy részben épp azért, mert annyi traumával járt. Ám azóta találkoztam már olyan fogalmakkal, mint pl. tudatalatti, érzelmi emlékezet, érzelmi intelligencia, kötődés - valamint olvastam többek közt ezt is:

"Ha a kontinuum-elvet a civilizációs körülmények közti születési trauma jelenségére alkalmazzuk, akkor feltételezhető, hogy az acéleszközök használata, az éles fények, a gumikesztyűk, a fertőtlenítő és érzéstelenítők szaga, a hangos beszéd, vagy a gépek zaja mind szerepet játszhatnak benne. Egy tramua nélküli születésnél a baba elvárásai bizonyosan azok, és csak azok, amik megfelelnek az ő és az anyja ősi elvárásainak. Sok jó és bölcs kultúrában az anyára hagyják, hogy segítség nélkül szülje meg a gyermekét, és vannak olyanok is, amelyek ugyanannyira bölcsek, de előírják, hogy legyen segítsége. A baba mindkét esetben szoros testi kontaktusban van az anyjával, attól a pillanattól fogva, hogy kibújik. Mikor elkezd egyedül lélegezni, és boldogan pihen az anyján - aki addig simogatta, míg meg nem nyugodott -, a köldökzsinór pulzálása lassan megszűnik, s amint a zsinórt elvágják, a kis emberkét késlekedés nélkül az anyja mellére rakják, anélkül hogy megmosnák, lemérnék, megvizsgálnák vagy bármi egyebet tennének vele. Pontosan ekkor, a születés sikeres befejeződése után, amikor anya és csecsemője először találkoznak különálló személyként, kell a bevésődés (imprinting) sorsdöntő eseményének bekövetkeznie. Köztudott, hogy sok állatkölyök születésekor végbemegy a bevésődés. [...] A mi fajunknál, ellentétben a legtöbb másikkal, a bevésődésnek az anyában kell kialakulnia, mert a csecsemő képtelen lenne követni őt, vagy bármi egyebet tenni annak érdekében, hogy érintkezésben maradjon az anyjával, eltekintve attól, hogy jelez, ha anyja nem elégíti ki az elvárásait."
Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában

Tudomásom van arról is, hogy a magzatmáz számos, a gyermek számára hasznos anyagot (pl. vitaminokat) tartalmaz. Vannak olyan kórházak, ahol ezt az értékes anyagot nem hagyják beszívódni a pici bőrébe, hanem igen durva módszerekkel próbálják eltávolítani. Teljesen fölöslegesen.

"Elviszik a babát az anyjától: dettó."

Számos tudományos bizonyíték van arra, hogy ha konkrét indok nélkül szétválasztják őket, az is mindkettőjüknek árt. Ezek szerint hozzád még egyik sem jutott el? Akkor ajánlok neked még egy könyvet. Nyitrai Erika: Az érintés hatalma. Tele van ilyen bizonyítékokkal. Az ugyanis nem egy játékbaba, hanem egy ember, akinek egyelőre még kicsi a teste.

"Felesleges beavatkozások sora: jaj bocs hogy azt akarják hogy egészséges legyen, és hogy az is maradjon. Nem azért de ez a baba első napja "kint", és annyi inger és főleg trauma éri hogy most pont a szülés után hol piheg amíg megcsinálják azokat a dolgokat amiket ÚGYIS meg kell egyszer csinálni, az pont mindegy."

Ha egyszer amúgy is annyi tramua éri, minek tennénk még hozzá, ha nem muszáj? Miért ne lehetne néhány órával később megcsinálni "azokat a dolgokat amiket ÚGYIS meg kell egyszer csinálni"? Ha "pont mindegy", hol végzik el ezeket, miért ne végezhetnék el őket az újszülött és az édesanyja szétválasztása nélkül? Az a néhány óra alatt érdemben nem változik meg az újszülött súlya, hossza stb., tehát semmi értelme elkapkodni ezeket a méréseket. Az első orvosi vizsgálatokra simán sor kerülhet úgy, hogy nem viszik el a gyermeket az édesanyjától, hanem az orvos (akinek az a munkája, hogy segítsen) jön oda hozzájuk. Merthogy nem az orvosról szól a szül(et)és. Nem az (kéne, hogy legyen) a fő szempont, hogy mi kényelmesebb az orvosnak.

"Egyébként sem fog emlékezni rá, hosszútávú hatása egyáltalán nem lesz a gyerekre. Nem fogja senki sem kideríteni hogy azért lett valaki szociopata mert születés után 5 percre elvitték az anyjától."

Szerinted. Szerintem viszont az imént kifejtett okok miatt nagyon is hat a gyermekre, hogy az édesanyjával töltheti-e az anyaméhen kívüli élete első óráit, napjait vagy sem. (Szerintem a te érzelmi intelligenciád - pl. az empátiád - is más szinten állna, ha más körülmények között születtél volna meg.) Ja, és ott, ahol - ahogy százszor.szép rámutatott - "ahol a csecsemoosztaly masik epuletben van", tuti nem "5 percre" választják szét kettőjüket, ahogy te írtad, hanem jóval hosszabb időre.
@Tylla - Szülőnevelés Blog: kar ezen rugozni, rajtad kivul mindenki ertette, hogy a hasonlat mire vonatkozik.
@Tylla - Szülőnevelés Blog: nagyon szep. ez mind olyan idilli. Csak az ne baxna a csorom, hogy mit csinal a baba masfel oranyira a legkozelebbi steril mutotol abban az esetben, ha eletmento beavatkozasra van szukseg? Szajon at lelegezteti a babat/mamat amig be nem ernek valamelyik korhazba?
Es ne gyere azzal, hogy nem minden szuleszet mellett van felszerelt intenziv, es szakembergarda, mert egyreszt stabilizalni az allapotukat az atszallitasra sokkal hatekonyabban tudjak megtenni, masreszt meg azert nem ez a jellemzo.

szuljon anyuci otthon/reten/koszenbanyaban, nem erdekel, hulyenek lenni allampolgari alapjog. de ha megtortenik a baj, kiskoru veszelyeztetese miatt feleljen, apucival egyetemben.

Az erre oket rabeszelo intezmeny/baba/gyogyigyogyi meg bunreszes.

Akkor lennek kivancsi a velemenyedre, ha lenne a kozvetlen kornyezetedben nem megfelelo ellatas miatti oxigenhianyos allapot eredmenyezte fogyatekkal elo gyermek. Csak a kornyezetetben! Nem hogy azzal a kereszttel eld az eleted, hogy a te dontesed vezetett a sulyos allapotahoz. Mert akkor tuti hogy tuzzel-vassal irtanad az otthonszules szekta fantazmagoriait.
jah, es aza bizonyos serpenyo:

ha az egyik talcara teszem mind azt a rosszat, amit a szemelytelen korhazi apparatus es protokol okoz, a masikba meg annak az eselyet, hogy a baba meghalhat, vagy sulyosan serulhet, akkor nekem egyertelmu, merre billen a merleg nyelve.
Mint ahogy az oltas is faj a gyermeknek, megszurjak, trauma, de azert csak elviszem a vedooltasra, mert bar elenyeszoen kicsi a valoszinusege hogy pl gyermekbenulasban megnyomorodjon, megsem kockaztatok.
a statisztikak osszehasonlitgatasa, es ahogy hivatkoztok ra, az nevetsegesen atlatszo.
Meg szep, hogy ha az otthonszulest csak azok valaszthattak, akiknel semmifele rendellenesseg nem volt kimutathato a terhesseg soran, akkor a felmerulo komplikaciok aranya csekelyebb, mint a korhazban, akik ugye nem mondhatjak, hogy bocsika, de ne itt kolykedz, mert nem akarunk beleronditani a szep statisztikankba.
Kicsit olyan ez, mintha arra hivatkoznatok hogy a patologiara utalt betegek milyen nagy szamban halaloznak el, bezzeg a reumatologianak mennyivel jobbak az elhalalozasi mutatoi.
Mindegy, reszemrol nem kivanok itt tovabb veletek szelmalomharcozni. A tarsadalom nagyobbik resze hal'istennek erzi, erti, es tudja, hogy amit le akartok nyomni a torkan, az szimpla sznobizmus. Mert milyen jol hangzik az otorai csevelynel a baratnoknek hencegni, hogy bezzeg en otthon szultem G.A-nal, en vagyok a szuperanya, az uber-feminin. Akkor, ha nem volt problema, jo mellveregeto tarsasagi patron.
ha meg baj van?
Na akkor tukroket le a hazban.
@Tylla - Szülőnevelés Blog: a probléma egyik gyökere, hogy (és ahogy) olyan statisztikákat hoztok, amik itthon nem állják meg a helyüket, statisztikákat, amiket manipuláltak az összehasonlíthatóság kedvéért és közben nincs statisztikátok arról, hogy a kórházak jelentős részében minderre van lehetőség. a gátvédelem természetes, rutinszerű gátmetszést elég régóta (9 éves a nagyobbik és már akkor sem) nem alkalmaznak, burokepesztést is indokolt esetben. azok az érvek, amiket felhozol pont olyan elvakultak, mint amiket elutasítasz azoktól, akik Gerébet gyilkosozzák.
más: émelyítően félrevezető az eltiltás körüli érvelésetek. nincs olyan am agyar jogban (hogy az egészségügyi, orvosi etikáról ne is beszéljünk), hogy az orvosi hivatás gyakorlásától eltiltanak és te szülésznősködhetsz! vajúdó nő közelébe sem mehetsz! és életmentő fogásokat sem alkalmazhatsz, ha már ott tartunk! lehet, hogy nonszensz, de jogosítvány nélkül nem vezethetsz! és ezért érdemel meg minden percet, amit a börtönben kell töltenie. mert ezt hívják kuruzslásnak, ami büntetőjogi kategória!
hozzáteszem még nem hoztál fel érveket, hogy vajon a jelenleg legalizált környezetben hány bába perkálta le a felelőségbiztosítást és szerzett maga mellé neonatológust? mert ha egy sem, akkor miről beszélünk otthonszülés témakörben. van lehetőség, csak ki kéne használni!
Kedves Queenlly!

Az eltiltásról még pár tény:

Az elmarasztalás alapjául szolgáló esetekben nem állt még eltiltás alatt G.Á.! Az időrend is fontos:
- A per tárgyát képező egyik eset 2003 decemberében (ikerbaba),
- a másik (a sajnálatos vállelakadás a kis Grétával) 2007 szeptemberében történt.
Az eltiltás viszont csak egy hónappal később, 2007 októberében vált jogerőssé.
„kicsavarta a baba nyakát” - rosszindulatú hangulatkeltés csupán

Még maga Asztalos Miklós, az orvosszakértő is valótlanul állítja egyik TV műsorban, hogy a baba feje 180 fokkal lett elforgatva, holott az ítélet indoklásában is ott áll a bíróság által rögzített tényállásban (amit neki is ismernie kell):
„Ezen túlmenően pedig a magzat fejét mintegy 90 fokban elfordította, és abban bízott, hogy a vállak elakadását megszünteti, azonban ez nem vezetett eredményre.” – részlet az ítélet indoklásából.
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes: Értettem én is. Te értetted, mire céloztam azzal, hogy az édesanyát és a gyermekét nem szabad tárgyakként kezelni, merthogy nem azok?

Ha nem, elárulom: arra, hogy az alapján, amit mások élményeiről hallok és olvasok, kórházi körülmények között sajnos ez jóval gyakrabban fordul elő, mint amit én személy szerint elfogadhatónak tartanék.
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:

"Csak az ne baxna a csorom, hogy mit csinal a baba masfel oranyira a legkozelebbi steril mutotol abban az esetben, ha eletmento beavatkozasra van szukseg? Szajon at lelegezteti a babat/mamat amig be nem ernek valamelyik korhazba?
Es ne gyere azzal, hogy nem minden szuleszet mellett van felszerelt intenziv, es szakembergarda, mert egyreszt stabilizalni az allapotukat az atszallitasra sokkal hatekonyabban tudjak megtenni, masreszt meg azert nem ez a jellemzo."

Te meg, ha kérhetem, ne gyere azzal, hogy mit tesznek a bábák egy tervezett kórházon kívüli szülésnél, "ha eletmento beavatkozasra van szukseg"! Hogy miért ne? Egyrészt azért, mert bizonyos komolyabb műszaki felszerelést nem igénylő életmentő beavatkozásokat maguk a bábák el tudnak végezni, "masreszt meg azert nem ez a jellemzo." Épp azért nem, mert a bábák nagyon gondosan megszűrik, hogy melyik szülést vállalják el.

"szuljon anyuci otthon/reten/koszenbanyaban, nem erdekel, hulyenek lenni allampolgari alapjog. de ha megtortenik a baj, kiskoru veszelyeztetese miatt feleljen, apucival egyetemben.

Az erre oket rabeszelo intezmeny/baba/gyogyigyogyi meg bunreszes."

Ha egyetértenék azzal a feltevéseddel, hogy mindig mindenki számára a kórházi szülés a legbiztonságosabb, talán még el is tudnám ezt fogadni. Csakhogy nem így van.

"Akkor lennek kivancsi a velemenyedre, ha lenne a kozvetlen kornyezetedben nem megfelelo ellatas miatti oxigenhianyos allapot eredmenyezte fogyatekkal elo gyermek. Csak a kornyezetetben! Nem hogy azzal a kereszttel eld az eleted, hogy a te dontesed vezetett a sulyos allapotahoz. Mert akkor tuti hogy tuzzel-vassal irtanad az otthonszules szekta fantazmagoriait."

Szerintem nem ismersz engem annyira, hogy jóslásokba bocsátkozhass arról, mit tennék egy ilyen helyzetben. Legfeljebb arról nyilatkozhatsz, te mit tennél. Sajnálom, hogy az általam idézett tudományos bizonyítékok ellenére is egy "szekta fantazmagoriai"-nak tartod az álláspontomat. Én hajlandó vagyok aktívan dolgozni a látóköröm szélesítésén. Nálad azonban nem látok ilyen szándékot.
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:

"ha az egyik talcara teszem mind azt a rosszat, amit a szemelytelen korhazi apparatus es protokol okoz, a masikba meg annak az eselyet, hogy a baba meghalhat, vagy sulyosan serulhet, akkor nekem egyertelmu, merre billen a merleg nyelve."

Neked erre, másnak arra. Nem vagyunk egyformák. Ebben sem. A mérleg két oldalára kerülő dolgok "súlya" ugyanis szubjektív.

"Mint ahogy az oltas is faj a gyermeknek, megszurjak, trauma, de azert csak elviszem a vedooltasra, mert bar elenyeszoen kicsi a valoszinusege hogy pl gyermekbenulasban megnyomorodjon, megsem kockaztatok."

Az oltás mellékhatásainak a kockázatát is figyelembe kéne venni. Ahogy a kórházi szülés "mellékhatásainak" a kockázatát is. Egyik sem könnyű feladat.
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:

Tudtommal léteznek olyan statisztikák, melyek kockázati csoportokra bontva vizsgálják a kórházi haláleseteket - és a kórházon kívüli szülések egy ilyen összehasonlításban sem szerepelnek rosszul. Erről odaát, Felicitásznál igen sok szó esett már.

felicitasz.blog.hu/2012/02/07/mi_lesz_veled_gereb_agnes_mi_lesz_veled_otthonszules?fullcommentlist=1#comments
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:

"A tarsadalom nagyobbik resze hal'istennek erzi, erti, es tudja, hogy amit le akartok nyomni a torkan, az szimpla sznobizmus."

Pontosan hány fő a "tarsadalom nagyobbik resze", akiknek a képviseletében ezt nyilatkoztad? Mikor és hogyan választottak meg téged a képviselőjükké?

Nem inkább arról van szó, hogy a saját személyes véleményedet vetíted ki a többségre - anélkül, hogy valóban tudnád, pontosan mit gondolnak?

Amúgy én személy szerint semmit sem akarok lenyomni senkinek a torkán. Senkit sem akarok kórházon kívüli szülésre kényszeríteni.

Csak annyit akarok elérni, hogy azoknak a nőknek, akiknél elég alacsony a komplikációk kockázata ahhoz, hogy a háborítatlan szülés reális alternatíva legyen a számukra, ne legyen muszáj kórházban, orvos által levezetett módon szülni. Azt akarom, hogy ezek a nők szabadon választhassanak az orvos által vezetett és a bába által kísért szülés között.

Akkor is, ha az én feleségem nem ebbe a kockázati csoportba fog tartozni.
@queenlly:

"a probléma egyik gyökere, hogy (és ahogy) olyan statisztikákat hoztok, amik itthon nem állják meg a helyüket, statisztikákat, amiket manipuláltak az összehasonlíthatóság kedvéért és közben nincs statisztikátok arról, hogy a kórházak jelentős részében minderre van lehetőség."

Statisztikákkal kapcsolatban lásd az előző hozzászólásomat!

"a gátvédelem természetes, rutinszerű gátmetszést elég régóta (9 éves a nagyobbik és már akkor sem) nem alkalmaznak, burokepesztést is indokolt esetben. azok az érvek, amiket felhozol pont olyan elvakultak, mint amiket elutasítasz azoktól, akik Gerébet gyilkosozzák."

Nálad nem alkalmazták. Másoktól viszont, akiknek még nincs 9 éves a gyermekük, hallottam olyat, hogy náluk igen.

"más: émelyítően félrevezető az eltiltás körüli érvelésetek. nincs olyan am agyar jogban (hogy az egészségügyi, orvosi etikáról ne is beszéljünk), hogy az orvosi hivatás gyakorlásától eltiltanak és te szülésznősködhetsz! vajúdó nő közelébe sem mehetsz! és életmentő fogásokat sem alkalmazhatsz, ha már ott tartunk! lehet, hogy nonszensz, de jogosítvány nélkül nem vezethetsz! és ezért érdemel meg minden percet, amit a börtönben kell töltenie. mert ezt hívják kuruzslásnak, ami büntetőjogi kategória!"

Mintha egyszer már belinkeltem volna ezt:

felicitasz.blog.hu/2012/02/07/mi_lesz_veled_gereb_agnes_mi_lesz_veled_otthonszules/fullcommentlist/1#c15937979

Nekem úgy tűnik, olyasmit vitatsz, ami a jogerős bírósági ítéletben is szerepel.

"hozzáteszem még nem hoztál fel érveket, hogy vajon a jelenleg legalizált környezetben hány bába perkálta le a felelőségbiztosítást és szerzett maga mellé neonatológust? mert ha egy sem, akkor miről beszélünk otthonszülés témakörben. van lehetőség, csak ki kéne használni!"

Nem tudok róla, hogy korábban személy szerint tőlem kértél volna ilyesmit. Közvetlen információforrással nem rendelkezem arról, hol tart az engedélyek kiváltása, de azt tudom, hogy a szabályozás módosult. A neonatológusra vonatkozó rész is.

felicitasz.blog.hu/2012/02/20/kormanyrendelet_az_intezeten_kivuli_szulesrol_35_2011_iii_21_modositasok?fullcommentlist=1#comments

felicitasz.blog.hu/2012/02/07/mi_lesz_veled_gereb_agnes_mi_lesz_veled_otthonszules/fullcommentlist/1#c15969091
"otthonszülésre van lehetőség, csak ki kéne használni"

Valóban nincs még senki, aki otthonszülést kísérhetne legálisan.
A bábák, akiket ismerek, lehet, hogy egy arasznyival közelebb jutottak a tényleges engedély kiváltásához az új rendelet értelmében, de a kötelező biztosítás díja olyan magas (köszönhetően a "Hű de kockázatos otthon szülni propagandának" és annak, hogy nincs OEP támogatottság), hogy csak úri huncutság lehetne az otthonszülés. Félmegoldás nem megoldás, várni kell még, hogy tovább csiszolják a törvényeket az illetékesek.
"Az ő pellengérre állítása lehet egyfajta bosszú az anyagilag érdekelt orvostársadalomtól?"

Ez szerintem egyértelmű. Egyetlen kormányzat sem volt képes letörni azoknak az olgigarchiáját, akik hasznot húznak ebből a mutyi rendszerből. Nálunk mindent a nőgyógyász csinál. Még akkor is, amikor egy "olcsóbb" erőforrás, egy bába is le tudná vezetni a szülést. Hiszen akkor hová kerülne a boríték! :( Mutyiország ez!
@Zöldkabátos: "a tragedia bekovetkeztekor Gereb el volt tiltva szakmajanak gyakorlasatol."

Nem volt.
@salamander: "Tudomásom szerint Gandhi nem ölt embert a tevékenységével."

Geréb Ágnes sem.
Az egyetlen elhunyt baba egy olyan komplikáció folyamán halt meg, amibe a kórházban ugyanígy halnak bele babák (abban az évben a pécsi szülészeten kettő is). Műtétet pedig a kórházban sem végeznek - sem az idő (kb 5 perc áll rendelkezésre), sem egyéb körülmények (mint pl., hogy a baba feje kint van a válla pedig csontban akad visszatolni vagy egyáltalán nem, vagy csak súlyos sérülés árán lehet).
@Never: "Többszörösen eltiltották a szakmája gyakorlásától"
Egyszer tiltották el 3 évre.
Amiért pedig most elítélték, az még ez előtt történt.
Eltiltása után pedig Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és pszichológus elvégezte a szülésznőképzőt és a szüléseknél valóban szülésznőként, azaz bábaként vett részt. Szülész-nőgyógyász, vagy bármi más orvosi tevékenységet nem végzett egy kivétellel, amikor elsősegélyben részesített egy hirtelen és idejekorán megindult szülés során egy anyát és gyermekét, míg a mentő kiért. Három héttel az eltiltás lejárta előtt. Az apa és az anya azóta is hálás neki ezért. Ha ezt egy taxis csinálta volna, akkor most hősként ünnepled Te is és a fél ország is. Ha egy képzett szakember, akkor bűnös, gyilkos.
Értem.
@hotredchili: "a legelső nem fordult meg és majdnem öt kilós volt"
Én pedig saját szememmel láttam, hogy a felkészült bába hogyan fordítja meg a faros babát.

"az orvos utolsó kétségbeesett kísérletként benyúlt és a gyerekem nyakáról letekerték a zsinórt"
És ehhez vajon feltétlenül az kell, hogy ez a kórházban történjen? Egy bába ezt nem tudja megcsinálni, akár otthon?
@Never: "Az alap felszerelés minden helyen megvan, és legalább nem csak egy éppel elvérző anyuka melletti zokogással tölti a személyzet az időt, amíg a csecsemőmentőt várják, hanem meg tudják kezdeni az ellátást."
Azt tudod, hogy hazánkban egyetlen anya sem halt meg otthonszülés során? Azt tudod, hogy kórházban 2011-ben 9? Azt tudod, hogy néhány egyértelmű műhibán kívül ezek a híres elállíthatatlan vérzésbe haltak bele, amit elsősorban a beavatkozások - így a szülésindítás, méhszájtágítás, oxitocin, a méhlepény megszületésének gyorsítása (kórházi protokol 10 perc a bába ha kell egy órát is vár, s amikor a köldökzsinór magától elzáródik, csak akkor vágják, s ezután a méhlepény általában magától megszületik) okoznak?
Azt tudod, hogy ehhez a számhoz képest egyszer otthonszülésben is előfordult - Geréb Ágnes egyik vádlott társa ezért ült azon a padon - amnek veszélyét előre felismerték és mentőt hívtak? S azt tudod, hogy az időközben valóban megindult vérzést a mentők kiérkeztéig el is állították és az anyát stabil állapotban adták át, s a kórházban is csak megfigyelésre tartották benn, kezelésére nem volt szükség? Ezt az esetet írta meg a sajtó kivérzett anyaként.
Végül azt tudod-e, hogy az emlegetett alap felszerltség a bábáknál is rendelkezésre áll?
@huncsongor:
"Ha bármi komplikáció történik, a korházban 1000szer gyorsabban, és jobban ellátnak."
Írnál egy ilyen komplikációt?

"mert konkrétan kitekerte egy baba nyakát"
Ez konkrét sületlenség. Még az ítélet is kimondja.
A műfogás, amit alkalmazott nagyon pontosan le van írva.

"Nem hívta időben egy anyához a mentőt, aki majdnem elvérzett."
Ilyen eset nem volt.@kerikak:
@kerikak: "a kórházi statisztikákat meg ne hasonlítsuk már össze GÁ számaival, kórházban születnek azok is akiknél már a szülés előtt lehetett tudni hogy problémás"
Ez így van, éppen ezért az összehasonlító statisztikák világszerte csak az otthonszülésre is javasolt problémamentesnek ígérkező ún. alacsony kockázatú csoportot veszik figyelembe a kórházi esetek közül.
@Never: "Nem egy, nem két, nem három ember (kicsi és nagy) élete szárad a lelkén, és akkor még nem is említettük azokat, akiknek oxigénhiányos agysérült, szellemi és fizikai nyomorék gyereket kell miatta nevelniük."
Egyetlen gyerek halt, anya meg egy sem.
Valótlanságot beszélsz.
@csongorbela: Engem köt a titoktartás, de annyit hadd mondjak el, hogy Geréb Ágnesnek nem a sajtóban közismert ügyei voltak az egyetlen ügyei és az ő nevét én már sokkal korábban láttam aktában, semmint hogy a Híradóban feltűnt volna...

Nem kell mindent elhinni. Biztosan volt olyan eset, amikor segített. Biztosan van olyan, aki hálás neki. Ettől függetlenül a róla alkotott véleményem nem a hírekből alakult ki, hanem személyes és közvetlen információkból.

Nem akarom elvenni a hitedet, de a hit veszélyes dolog tud lenni, ha vak.
@Never: Nem hitem van, hanem tapasztalatom. És "hála" az elmúlt évek eseményeinek nemzetközi tájékozottságom mind a kórházi, mind a tervezett intézményen kívüli szülésekről - azok különböző szabályozásáról, eredményeiről, statisztikáiról.
No és ha nem is tudományos, de feltétlenül jó tájékozottságom a szülés folyamatáról - köszönhetően az elvégzett tanfolyamnak és az azóta sok-sok tájékozódással töltött időnek.
Titoktartás - kérlek ne haragudj ezért, de - nem érdekel. Azt gondolom, hogy ha Ő olyan bűnös lenne, aminek kikiáltják (mondhatom kikiáltjátok), akkor a "sértettek" nem mellette állnának, hanem minden fórumon ágálnának ellene, az általad titokban tartott sértettek pedig már rég jelezték volna, hogy nekik is így volt, s 'a baba ott van elásva a kert végében'. Mert nincs az a titoktartás, ami az elkeseredett sértettet elhallgattatná.
Ha ekkora titkok lennének azt egy bírósági szakaszban - ahol már ítélet is született, s főleg egy ilyen eljárásban, ahol a védelem bizonyítékait félresöprik, tanúit meg sem hallgatják, a igazságügyi "szakértő" pedig (egyébként törvényellenesen) a médiában nyilatkozik és eljárási részleteket ismertet - rég előcitálták volna a koncepciós per érdekeltjei.
@sho_run: "eddig két embertől olvastam, hogy probléma lépett fel a szülés közben de a kórházban sikerült tragédia nélkül megoldani. Igen tudom, erre lehet száz
ellenpéldát mondani... De mégis :)"
Eddig száz embertől is olvastam, hallottam, hogy probléma lépett fel a szülés közben de otthon sikerült tragédia nélkül megoldani. Igen tudom, erre lehet egy (meg két másik) ellenpéldát mondani... De mégis :)
Eddig tízegynéhány embertől olvastam, hogy probléma lépett fel a szülés közben a felesleges beavatkozások, a háborítatlanság hiányának következtében - s tudományos kutatási eredményeket is láttam ez ügyben - amelyek nagy részét persze rögtön meg is oldják... De mégis. Nem tudom feledni azt a kilencet 2011-ben.
@KovA: "Ha a kockázattöbblet perdöntő érv lehetne, akkor elsőként az autóközlekedést kellene betiltani."
Köszi a mondatot: belaba.blog.hu/2010/10/18/kisauto_6
@sanche: "Úgy halt meg a kezei közt gyerek, hogy nem volt semmi extra, csak egy kis komplikáció."
Kérlek írd be a gugliba a "vállelakadás" keresőszót (esetleg keress adatot a kórházban emiatt elhunyt babák éves számáról) és utána beszéljünk erről a 'kis komplikáció'-ról.
@wowerman: "Igen, régen is otthon szültek a nők, bábákkal, de jóval magasabb is volt a csecsemőhalandóság... erről valahogy mindenki megfeledkezik. Most hogy van orvostudomány, szépen szabaduljunk meg tőle?"
A kulcs ebben a mondatodban van:
Nem, ne szabaduljunk meg tőle. Régen is otthon szültek, és magas volt a halandóság. De nem az otthonszülés ténye, hanem a háttérkórház hiánya miatt, mert baj esetén sem volt hova menni.
Most van. És ez jó. Erre van a kórház.
@diktatorikus kleptokrácia: "megmaradt volna, ha kórházban történik? igen."
Pár kommentel fennebb olvashatod, hogy ebben a komplikációban csak abban az évben, csak egyetlen szülészeten két haláleset volt. Nem maradt volna meg.

"megkérdezte valaki a megnyomorított családokat a fájdalmukról? és ők (esetleg jogi képviselőiken keresztül) mit mondtak? hajrá, gyilkos ági, folytasd tovább? hát valószínűleg nem."
Igen megkérdezték. És a "sértettek" egy kivétellel mellette állnak.
@Never: "Igen? Pl a "vigyük a műtőbe, mert ebből orbitális probléma lesz különben" fogást is? Ja, hogy nem volt a közelben műtő? De még egy inkubátor sem, ha gond van? Oppácska..."
Már leírtam: vállelekadás esetén a kórházban sem áll fenn a műtét lehetősége, sem technikailag, sem idő hiányában. Olvass már utána a komplikáció lefolyásának, a net tele van vele. Ahelyett, hogy oppácskázol...
@Wicket_Wystri_Warrick: "Jogilag a szitu az, hogy el volt tiltva a gyermekek születésében való minden olyan jellegű részvételtől, ami nem felel meg a külső szemlélő fogalmának."

Legalább az KÖZVETLENÜL előtted lévő kommentet olvastad volna el. Amikor ez történt, semmitől sem volt eltiltva.
@Szun vu kung: "Én azt gondolom, hogy minden olyan ember, aki a tényektől függetlenül védi GÁ-t, az elvakult, eszelős kereszteslovag."
Én azt gondolom, hogy minden olyan ember, aki a tényektől, nemzetközi tapasztalatoktól függetlenül elítéli GÁ-t... én inkább nem folytatom, mert számomra ez minősíthetetlen.
@csongorbela: "Olvass már utána a komplikáció lefolyásának, a net tele van vele. Ahelyett, hogy oppácskázol..."

Egy szerencse, hogy a Gúgli van olyan jó, mint az orvosi egyetem, a szakvizsga meg utána jópár év szakmai tapasztalat, amit mondjuk egy szülész szakorvos vagy egy gyermekgyógyász összeszed.

Nem akarlak bántani szükségtelenül, de a keresztes hadjáratod sem változtat semmit azon, hogy Geréb Ágnes pszichiátriai eset.

Az otthon szülés ügyének, illetve a születés házának ő az, aki egy személyben a legtöbbet ártott Magyarországon. Ha van egy bűnöző, elítélt, visszaeső, eltiltott önjelölt mártír, akkor nehéz még egy értelmes ügy mellé is támogatókat gyűjteni.

Ez olyan, mintha Mengele doktorral akarnánk kampányolni a betegségek megelőzése mellett (a hasonlat nyomokban szarkazmust tartalmaz, de megfontolandó).
@csongorbela: "Titoktartás - kérlek ne haragudj ezért, de - nem érdekel."

Engem meg igen, mert felesküdtem rá.

Nincs semmiféle érdekem az ügyben, sem anyagi, sem egyéb. A büntető eljárásokhoz sem volt semmilyen közöm, egyik oldalon sem.

Azt viszont érdemes megfontolni, hogy egy a szakma szabályai ellenvétő és ezzel károkat okozó orvossal szemben nem a büntetőeljárás az első, amit megindítanak. A szakmai protokollok sem véletlenül vannak, és az otthon szülésnek is vannak szakmai feltételei (nemzetközi vonalon jól kidolgozottan), amelyeket betartva lehet a kockázatokat minimalizálni. Ehhez viszont nem Jeanne d'Arc-ot kell játszani, hanem felelősségteljes embert.

Ha pedig egyszer eltiltanak valakit egy szakmától, akkor el van tiltva. Pont. Menjen és csináljon valami mást.
@csongorbela: De :)

Sokadszorra is leirom, hivatkozassal:

"Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt."

index.hu/bulvar/2009/09/18/gereb_agnes
@csongorbela:
Igen lehet, nem vagyok orvos. Első olvasatra kiugró véleményem azonban az ismert jogerős ítélet alapján született, mely feltételezem minden kérdést mérlegelve került kihirdetésre.

Ha valakit jogerősen eltiltanak egy tevékenység gyakorlásától ennek ellenére ő mégis gyakorolja a számára tiltott tevékenységet, jogsértést követ el, mely esetünkben emberölés bűntettét jelenti.
Az ember élethez való joga a büntetőjog által legkomolyabban védett jogtárgy.

Geréb doktornő több ponton bizonyosan hibázott.

Kérdés: az állam lemond-e büntetőjogi igényének érvényesítéséről.

üdv,

***
@Never: "egy a szakma szabályai ellenvétő és ezzel károkat okozó orvossal szemben nem a büntetőeljárás az első, amit megindítanak. A szakmai protokollok sem véletlenül vannak, és az otthon szülésnek is vannak szakmai feltételei (nemzetközi vonalon jól kidolgozottan), amelyeket betartva lehet a kockázatokat minimalizálni."
Magad adod meg a választ. Geréb Ágnes és minden társa egy nemzetközileg elfogadott szakmai protokol alapján dolgozik. Ez a bába-szakma. Nemzetközileg elismert bábaszakértők tanusítják, hogy nem követett el szakmai hibát, ezen szakemberek véleményét azonban a bíróság nem vette figyelembe.
Geréb Ágnesen egy másik szakma szabályait, a szülész-nőgyógyász protokolt kérték számon, amely tevékenységet nem is végezte.
Ő nem játszott Jeanne d'Arcot, csak dolgozott a saját szakmája szabályai szerint, amitől pedig nem volt eltiltva.
@Never: "a szakvizsga meg utána jópár év szakmai tapasztalat, amit mondjuk egy szülész szakorvos vagy egy gyermekgyógyász összeszed."
Én nem blogbejegyzésekről és troll kommentelők cikkeiről beszélek.
Az általad lekicsinyelt gugli-keresésben találhatsz egy 4 részes tanulmányt egy neves magyar KÓRHÁZI szülészorvos tollából a vállelekadásról. Éppen abban az évben publikálta, Geréb Ágnes tragikus esete éppen a 3. rész nyilvánosságra kerülésekor történt.
@csongorbela: A véleményünk különbözik, szerintem el volt tiltva, szerinted nem. Én nem akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről, te meg nem tudsz, így aztán marad a független bíróság döntése, meg a kalocsai börtön.

Annyi normális, tisztességesen dolgoző szülész, bába, dúla van, minek pont egy pszichikailag instabilra felépíteni egy mozgalmat?
@Zöldkabátos: "Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt."

Valóban és az eset, ami miatt most elítélték ez előtt történt 2007. szeptember 15-én. Magyarán a TRAGÉDIA BEKÖVETKEZTEKOR nem volt eltiltva.
@csongorbela: Ha a Zimonyi-féle cikkre gondolsz, igen, megírta. És meg kell nézni, hogy hány, ezzel kapcsolatos német és angol cikk jelent meg addig és azóta, különböző véleményeket hangoztatva.

Egyikben sem olvastam, hogy "cingula humeri retenta előfordulásakor az otthon szülés esetén a mortalitás alacsonyabb".

Keverés, csúsztatás. Geréb Ágnes megkapta méltó büntetését, remélem, hogy mások tanulnak ebből.
@Never:
Ez nem vélemény kérdése. Geréb Ágnes évtizedek óta nem gyakorolja kórházi szülész-nőgyógyász hivatását. Bábaként dolgozik, ami mindenhol a világon egy másik szakma, a magyar törvényhozás pedig 22 éve adós ennek a szakmának az elismerésével, az ANTSZ nem ad ki engedélyeket (elismerten törvénysértő módon, illetve alkotmányellenesen). Geréb Ágnest szülész-nőgyógyász hivatásától tiltották el, mi sem könnyebb, hogy ennek a tilalomnak megfeleljen. A bábai hivatástól még sosem volt eltiltva, de - ahogy eggyel fennebb is áll - a bíróság által tárgyalt kérdéses tragédia idején még a szülészorvositól sem.
A bíróság épp ezért ezt nem is tárgyalta (ezt hívják kuruzslásnak), az majd a jelenlegi letartóztatása ügyében lesz kérdés, ugyanis 3 héttel az eltiltás lejárta előtt elsősegélyben részesített és megmentett egy hirtelen (és idejekorán) beindult szülést, megmentve az anyát és a babát - akik egyébként hálásak is neki ezért.
@csongorbela: Helytelen. Idézek a Btk törvényi indoklásából:

"A Btk. 56. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a foglalkozástól azt lehet eltiltani, aki a bűncselekményt szakképzettséget igénylő foglalkozás szabályainak megszegésével követi el. Ebben az esetben akár szándékos, akár gondatlan bűncselekmény alapul szolgálhat a foglalkozástól eltiltás alkalmazására.
E mellékbüntetés alkalmazásakor nem a szakfoglalkozás, hanem a foglalkozási ág gyakorlásától kell az elkövetőt eltiltani."

Ez tehát annyit jelent, hogy minden, a szülészettel kapcsolatos foglalkozástól el van tiltva. Nem lehet szülész-nőgyógyász, szülészorvos, szülésznő, dúla, semmi, ami szüléssel kapcsolatos. És ezt ő, illetve az ügyvédje is pontosan tudja.
@Never: Olvasd el az akkori ítéletet! Egyértelműen kimondja, hogy a szülész-nőgyógyász szakmától tiltották el (ez jelenti a foglalkozási ágat a szakfoglalkozást pedig az ambuláns szülészorvosi, a terhesgondozási, a nőgyógyászati stb. tevékenység jelenti). Ha tévedek, és mindentől kellett volna eltiltani, akkor az a bíró mulasztása, mert az ítéletben nem ez áll.
Ezután szerzett új végzettséget, ha ezt kiskapunak tekinted, akkor tekintsd, attól még ő az eltiltás alatt nem gyakorolta azt, amitől eltiltották (egyébként ugyanolyan koncepciózus eljárásban, mint a mostani).
Az is kérdéses, hogy - mivel, mint egészségügyi szakembert tiltották - hogyan tekintenek majd rá, mint bábára. Számos országban ugyanis a szabályozás szerint a bábaszakma nem az egészségügyi rendszer része, ez a tevékenység nem számít egészségügyi szolgáltatásnak. Nálunk, ahol meg semmiféle szabályozása nem volt az otthonszülésnek és a bábaszakmának (ez utóbbinak jelenleg sincs), ezért főleg nem tekinthető annak, jogilag nem tekinthető semminek. Így még ha igazad is lenne a teljeskörű eltiltásról, akkor sem lenne JOGILAG alkalmazható. Róka fogta csuka.
Doulaként pedig BÁRKI részt vehet, mint ahogy egy vacsorára is megvendégelhetsz akárkit, vagy a barátodat meghívhatod, hogy legyen melletted az esküvődön. A doulaság nem szakma, így eltiltani sem lehet senkit.

De tulajdonképpen ezen most feleslegesen vitatkozunk, mert az alap problémafelvetés nem ez. Még egyszer utoljára: amiért most elítélték az még az eltiltás előtt történt. Azaz jelen ítéletnek semmi köze ahhoz, hogy egyébként az eltiltás alatt tevékenykedett-e, vagy sem. Az a most induló eljárás tárgya.
@Szun vu kung:
"Mutass olyan statisztikát, ami téged igazol. De ne olyat, ami azt mutatja, hogy kórházi szülés során több a haláleset, hiszen az esetek nagy százalékában kórházban történik a szülés, tehát logikus, hogy a nagy számok törvénye alapján kórházban lesz több a haláleset. Olyat mutass, ami arányosan mutatja a túlélési arányokat. Vagyis a megtörtént szülések számához képest mennyi a túlélők aránya. Lássuk."

Parancsolj:
holdudvar.babahaz.hu/CPM2000.htm
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes:
@Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes: "anyuciek szartak a biztonsagra. A vadlottak padjan anyunak es apunak kene csucsulni, mert a dontest az otthonszulesrol, es ezzel a kockazatvallalasrol ok hoztak meg." "minden olyan "anyat", aki azert veszelyezteti a szuletendo gyermekenek eletet" "ha nem teszel meg mindent annak erdekeben, hogy a gyermeked egeszseget ne veszelyeztesd"
Nyilván ne zavarjon, hogy a tervezett és kórházi háttérrel rendelkező otthonszülés sehol sem jelent nagyobb kockázatot a kórházinál. Az sem, hogy az otthonszülésre készülő családok FELKÉSZÜLTEN állnak a dolog elé, ami a kórházban szülők szinte egészéről nem mondható el (s bőven nagy kockázat egy majrézó tudatlan nő, vagy ugyanezen okból kotnyeleskedő apa.)
Látom a hozzászólásaidban, hogy alapállásod, hogy kórházon kívül szülni veszélyes, kórházban meg nagyon biztonságos.
Az a tény is ezt támasztja alá, hogy a hazai otthonszülések során egy vállelakadásos babahalál történt, kórházban pedig évente 4-5 (a komplikáció előfordulása 1-2% 4500g felett 10% feletti - ld: www.vitalitas.hu/?ctype=3&todo=bet&id=17&showbet=2521)? Ezek jó része kiszabadítható egy részük pedig sajnos nem. Az a tény is ezt támasztja alá, hogy a hazai otthonszülések során egy anya sem halt meg?
@SnakeHB: "Jó kis emancipált hozzáállás, kár, hogy pont a baba érdekeit nem veszi figyelembe."

Ezt írja a szakember:
Az anyák kényelme a baba kényelmét szolgálja, egyszerű átlátni pl. a kitolási szakban, ha a baba nincs kényelmesen, megnyomja az anyját ott, ahol a legnagyobb nyomás éri őt, így az anyának kényelmetlen lesz, helyzetet akar változtatni. Ha nem teheti meg, a kisbaba továbbra is esetleg fölösleges mechanikus nyomásnak van kitéve, azaz, nehezebben születik, több baja lehet.
Ugyanez a fényviszonyokkal, füstölőkkel kapcsolatban: ami az anya kényelmét szolgálja, az az anya elengedettségét fokozza, az pedig a neuro-humorális rendszer kapcsán az oxitocinért, azaz a szülés olajozott működéséhez, komplikációmentes lezajlásához nélkülözhetetlen. Fordítva: ami az anyát kényelmetlenségben tartja, az sarkítás nélkül a szülési komplikációk eszköze, amit ugyan a szervezet energiái akár le is győzhetnek, de akkor is elvesz a szülésre fordítható energia összességéből. Nem beszéltünk akkor még a félelemről, ami kifejezetten az oxitocin fölszabadulása ellen szól stb.
@Zsolt94: "Hibázott, csalt, becsapta az édesanyákat, okiratot hamisított, embert ölt stb."
A médiából táplálkozók tájékozatlansága. Nem hamisított okiratot. A vád szerint felbujtott erre egy anyát. Ezt azzal valósította meg, hogy elmondta: ebben és ebben a kerületben az anyakönyvi hivatal szemétkedik az otthonszülőkkel, abban meg abban viszont minden további nélkül anyakönyveznek. Ha nem akarsz hetekig (hónapokig - volt olyan otthonszülő, akinek több, mint fél évig tartott anyakönyvezni!) tartó hercehurcát, akkor abban a kerületben is bejelentheted a születést. Az anya azt nyilatkozta, hogy sok idő elteltével azért jelentette fel Geréb Ágnest, mert ő ezzel a hazugsággal vallásossága okán nem tudott már együtt élni.
Valóban nagyon lényeges okirati tényállás egyébként, hogy melyik kerületben születik meg egy baba. Okirathamisításra való felbujtás... nevetséges - bár törvényileg biztosan megállja a helyét, a vádlók nyilván jól megfontolták ezt.
A többi "vádpontod" is hasonló erővel áll a lábán, de az "embert ölt" után már inkább nem tenném.
@umad?:
(Egy kellően tájékozott ember azt is tudja, hogy a kórházi szülésnek vannak olyan kockázati tényezői, melyek egy otthonszülésnél nincsenek.)
"Példákat lécci."

1. Pl. nagyságrendekkel nagyobb a kórházban a fertőzésveszély elsősorban a babára, de az anyára is. Otthon egy az anya immunrendszere által "bemért" baktériumflóra található az anya ellenanyagai rendelkezésre állnak és a születést követő félórában a köldökzsinóron és az előtejen keresztül ezek sok más hasznos anyaggal átjutnak a gyerekbe. A kórházban egy idegen flórával találkozik és ráadásul a köldökzsinórt is nagyrészt azonnal, de minden protokoll szerint legfeljebb néhány perc után elvágják. Sok helyen azonnal megmérik, mosdatják, vizsgálják, előtejről az anya és baba nem is hallanak.
2. Császári előzmény után jó eséllyel előfordulhat, hogy a korábbi heg szülés közben szétnyílik (13%-ról tudok). Otthonszülés során EGYSZER SEM fordult elő. A WHO egyébként e komplikáció elkerülésére az oxitocin, a hanyattfekvés és a könyöklés elkerülését javasolja erősen. Nálunk mindhárom megvolt.
3. A köldökzsinór elvágásának minél későbbre kitolt ideje szintén szerepel a WHO ajánlásban. Második gyerekem nem sírt fel azonnal, a légzése még nem indult be így a gyerekorvos azonnal kiadta az utasítást a köldökzsinór elvágására és elrohant a gyerekkel, nehogy az megfulladjon. Elismert szülészorvos (en.wikipedia.org/wiki/Michel_Odent) véleménye szerint a köldökzsinór védelme alatt van idő kivárni a tüdő "használatba vételét", hisz ott az oxigént is (akárcsak a méhen belül) megkapja a baba. Ebben az esetben épp a köldökzsinór elvágása miatt kerül a gyerek életveszélybe. Sok más szülőhöz hasonlóan lehetnék hálás, hogy ezután profin újraélesztették a liluló gyereket, de mivel van tájékozottságom a dologban (nem sok, de van) tudom, hogy számos esetben nem sír fel a baba azonnal és ahol ezt hagyják, nem tekintik bajnak, ott nem is lesz belőle semmi baj. A saját maguk által előidézett bajt elhárítoták.

Mondtam a helyszínre és a protokollra mutató példát - sőt még személyeset is.
Azonban én is szeretnék kérni: mondj/mondjatok egyetlen olyan komplikációt, ami csak kórházi körülmények közt elhárítható és olyan gyors lefolyású, hogy nem lehet vele beérni a kórházba (viszont csak annyira gyors, hogy a kórházban van idő előkészülni a műtőhöz). Eddig másfél év alatt még nem sikerült ilyet megtudnom.
@umad?: "Tudod egy orvos nem számít közszereplőnek te pedig több kommentedben hivatkozol erre a bizonyos Dr. Tóth Zoltánra, különféle jelzőkkel illetve kétségbe vonod a szakmai alkalmasságát. Amíg a leírt dolgokat nem tudod hitelt érdemlően bizonyítani addig ez rágalmazás."
Dr. Tóth Zoltán a szülész-kollégium elnöke, közszereplő, számos nyilatkozatot tett az ügyben, köztük bizonyított hazugságokat és vicces marhaságokat is. Beszédkészségéről (és ha a metakommunikációhoz értesz egy kicsit inkorrekt rizsázásáról) íme egy példa:
elitmed.hu/ilam/hirvilag/csaladkozpontu_szuleszeti_ellatas_6584/

Az egyik szakértő, Asztalos Miklós pedig szintén (törvényellenesen, megsértve a szakértőkre érvényes titoktartási szabályokat egy két éve lejárt működési engedély birtokában) azt állította, hogy 100.000 szülés tapasztalata áll a háta mögött. Az ítélet (és a saját korábbi szakértése) szövegének ellentmondva 90% helyett már 180%ról (sőt egy interjúban 360-ról is beszél) beszél és sugallja a nyakkitekerést - amit úgy látom ezen forrásokból jól értesültek el is hittek. (Csendben jegyzem meg, hogy kérek mindenkit: fordítsa most el balra a fejét kilencven fokkal, majd jobbra ugyanennyivel és ha kiszámolta a kettő összegét, majd utánagondolt, hogy ennél egy baba teste rugalmasabb, de semmiképpen sem kevesebbet bír fordulni az érintett testrésze, akkor gyilkosozza le magát) A bíróságon a szakértő úr nem mert ekkorát hazudni, csak 90%-ot említett, de azt elhitette a bíróval, hogy ez sérülést okozhat. A médiában már mert nagyobbat mondani lódítása alátámasztására.

Hiteles emberek ezek.
Nyilván én fogom most szégyellni magam, amiért egy ilyen közszereplést vállaló embernek le mertem írni a nevét a magamét meg nem írtam oda.
Bocsánat, kimaradt. Az ítélet orvosi hivatkozása egy bevérzésről beszél az 5. és 6. csigolya közt, melynek eredete nem megállapítható, törés és egyéb mechanikai sérülés pedig nem volt.
Kitekerte.
@csongorbela: Es tenyleg :) Mar olvasni se tudok...
@csongorbela:
Engem nem zavar, hogy te minden fórumon védelmezed ezt a bűnözőt. (gondolom rokona vagy)
Téged se zavarjon, hogy nekünk más a véleményünk.
Nekem majdnem megölte a gyermekemet. Erre egy idióta megkérdezte, hogy kié a felelősség. Én visszakérdeztem, talán rosszul szorítottam a feleségem kezét? vagy a feleségem rosszul vette a levegőt? Mire gondolt ez a marha?

Szerencsére időben értünk kórházba.

Szerinted mindenki félretájékozott, vagy hazudik, csak te mondasz igazat.
Vedd észre, hogy másoknak más a véleménye.
@Zsolt94: "Szerencsére időben értünk kórházba."
És ez minden otthonszülés tekintetében jól működő országban így van. A "megölés" pedig... hm.
Ha van türelmed végigböngészni a fennebb lévő kommenteket, akkor tedd, ha nem, akkor mindegy.
Nem zavarlak tényekkel, már döntöttél.
Nekem a kórházban sodorták életveszélybe a gyerekemet a kórházi protokol butaságával. Biztosan én sem fogtam jól a kezét.
süti beállítások módosítása