Endlösung der Nyuggerfrage

2013.06.10. 07:00 Fent és Lent

Puzsér Róbert posztja

Puzser-nyugger2.JPG

Válasz Farkas Attila Mártonnak

Nos, kedves FAM! Mindenképpen reagálnom kell a nyuggerkérdéssel kapcsolatos írásodra, mielőtt még gyanútlan és jóhiszemű tömegeket dezinformálnál vele. Bár személy szerint nem lettem megszólítva, mind a ketten tudjuk, hogy írásod során következetesen nekifeszülsz egy Puzsér-alakú árnyéknak, úgyhogy klaviatúrát ragadtam, hogy tisztába tegyem a dolgokat.

Kezdeném azzal, hogy nem azok hergelik egymás ellen a nyugdíjasokat meg az aktívakat, akik rámutatnak arra, hogy mennyire igazságtalan az ingyenes utazás akkor, amikor egy általános iskolás gyereknek már fizetnie kell a bérletért. Nem azok hergelik egymás ellen a generációkat, akik szóvá teszik, hogy miközben a kormányok erőn felül emelik a nyugdíjakat, szétrohad az oktatás, a kultúra és a közbiztonság. Nem azok uszítanak egymásnak társadalmi csoportokat, akik félmillió emigráló fiatalt látva azt találják mondani, hogy nem lehet több bőrt lehúzni az aktívakról.

A kormány az - és tök mindegy, hogy épp a Bajnai vagy az Orbán vezeti -, ami elsősorban érdekelt ebben a konfliktusban. A kormány az, ami szociális érzékenységet tettetve savat önt abba a sebbe, amit maga ejtett a társadalom testén. Ha a rendszerrel van bajod, akkor látnod kell, hogy az elnyomásnak, a korrupciónak és a gyengéken való átgázolásnak ma az a módszere, hogy a politikai osztály kilóra megveszi a nyugdíjasokat. És ha ez megtörtént, már jöhet bármi: államosítás, jogfosztás, cenzúra, szabadrablás - a kormány nem bukik meg. (Mind a ketten tudjuk, hogy Gyurcsány se az Őszödön kiszivárgott gazemberség vagy a demokratikus világban példa nélküli rendőrattak miatt mondott le, hanem azért, mert a tizenharmadik havi nyugdíj elvételét nem merte felvállalni.) Ha az extrém mértékű nyugdíjak folyósítása akadálytalanul zajlik, a kormány nem bukhat meg - ez a magyar posztszocializmus vastörvénye. A nyugdíjemelés szükségszerű módon tartja hatalmon a kormányt egy olyan országban, ahol hárommillió fegyelmezetten szavazó nyugdíjasra kevesebb, mint négymillió enervált és számtalan módon polarizált adófizető jut, a nyugdíjasok ugyanis döntően a két nagy nyugger-pártra, az MSZP-re és a Fideszre voksolnak. Nézd meg a Békemenetet vagy Mesterházy egyik roadshow-ját, ha látni akarod, hogy a két nagy párt mennyire generációs alapon politizál.

puzsér-nyugger3.JPG

Nyugger. Ezt a kifejezést nem azokra vonatkozóan használom, akik ledolgoztak negyven évet. Van fogalmad, hogy mennyien vannak? A hárommilliónak a hatoda! Négyszázkilencvenezer ember. Nem azokra használom, akik vének és elesettek. Nem a reszkető kezű öregasszonyra, hanem a konditeremben gyúró negyvenes rendvédelmisre. Tudtad azt, hogy ötven alatti nyuggerből majd harminc százalékkal több van, mint nyolcvan fölöttiből? Tudtad azt, hogy amíg 1990-ben az átlagkereset hatvan százalékát fizették ki a frissen nyugdíjba vonulóknak, addig 2008-ra ez az adat százhárom százalékra ment föl? Eközben jól tudjuk, hogy a fizetés vagy a nyugdíj nem mond el mindent valakinek az anyagi helyzetéről: egy nyugdíjasnak jellemzően van valamennyi vagyona, a fiatalok jelentős részének jobb esetben semmije sincs, rosszabb esetben meg hitele van.

Azzal jössz, hogy az öreg támogatja a gyerekét, és arra megy el a nyugdíj. Ha ez így van, akkor rendben. De mi van azokkal, akiknek már nem élnek a szülei, mert valóban végigdolgoztak negyven évet egy olyan ocsmány munkahelyen, hogy a végén beledöglöttek a robotba. Ők nem tudják támogatni a gyerekeiket. Szerinted igazságos ez? Szerinted normális az, hogy Magyarországon két fizetésből nem lehet fenntartani egy családot, és erre az a rendszer válasza, hogy középkorú, dolgozó emberek kolduljanak pénzt a szüleiktől? És mi van azokkal a nyugdíjasokkal, akik nem vállaltak gyereket? Ők kit támogatnak? A Teleshopot? Ez szerinted rendben van?

Minden rendszerkritikának az kell, hogy legyen az alapja, hogy a működés igazságtalanságát és torz természetét felmutatja. A te rendszerkritikád ezzel szemben szimpla szociális demagógia. Nem akkor vagy szolidáris, ha egy gazdaságilag és demográfiailag tarthatatlan illúzió pártjára állsz, hanem akkor, ha azok mellé sorolsz be, akiket kizsákmányol és megnyomorít a minket körülvevő korrupt és hazug újkádárizmus. A munkában robotoló emberek ezek. A munkaidőben szaunázó és csajozó negyvenes élsportoló pedig nem ilyen. Ahogy azok sem, akik - legyenek akárhány évesek - eladják a szavazatukat és vele az ország jövőjét két pártra való sima modorú bűnözőnek.

A cikked mottójára, mely szerint "In memoriam Szélsőközép", még mindenképpen reagálnom kell. Temetsz egy rádióműsort, temeted sokak személyes hitvallását, akik úgy gondolják, hogy tabuk nélkül, konfrontatívan kell képviselni a normalitást ennek a beteg és hazug világrendnek a közegében. Ebben számomra leginkább az a szomorú, hogy bár pontosan tudod azt, hogy a nyugdíjasok korrumpálása kiüresíti a demokráciát, mégis kényszeresen kapaszkodsz burzsoá és proletár osztályharcának világmagyarázatába, és erőszakolod rá azt olyan problémákra is, mint például a nyuggerkérdés, aminek ahhoz egyáltalán nincs semmi köze. Ennek az oka pedig egyszerű: ez az az értelmezési rendszer, amit jól ismersz, és ezért ez az egyetlen paradigma, amin belül hajlandó vagy társadalmi kérdésekről gondolkodni. A Szélsőközép mint rádióműsor alighanem halott, mint nézetrendszer semmiképpen, mindaz azonban, amivel szemben létrejött, virulens, akár a pestis.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr95349477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A leírtak minden szavával egyetértve azzal egészítem ki amit az előző nyugger cikkhez is leírtam. A mindenkori kormányok a nyugdíjasokat szavazógépeknek tekintették 13-ik 14-ik havi nyugdíjakkal hülyítették. Ismétlem jogosan írok véleményt mert azon kevés nyugdíjas közé tartozom a országban ahol a házaspárnak együttesen több mint 83 éves munkaviszony után folyósítják a megérdemelt nyugdíjat,ugyanis 2003-at megelőző években a jelenlegitől lényegesen magasabb adó és járulék fizetéssel boldogítottuk a országot és 50% al kevesebb a nyugdíjunk mint akik hasonló befizetéssel-munkaviszonnyal 8-10 évvel később ment nyugdíjba. A nyugdíjunk összege biztosítja a normális megélhetést pedig amikor nyugdíjba vonultunk akkor a nyugdíj átlag a nettóbér 60%-körűli volt,szemben a 2007-évi több mint 80-al, sokan magasabb nyugdíjat kaptak a nettó fizetésüknél. Joggal HAZUDTA Orbán Viktor 2009 őszén "VISSZATÉRÜNK A 2002 ÉVI NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁHOZZ ",amennyiben megmerte volna lépni ugy évi 300 MILLIÁRD ft-al csökkent volna a nyugdíj kiadás és megszünt volna a nyugdíj aránytalanság ,de akkor 7-800 ezer nyugdíjas nyugdíját vissza kellett volna venni és akkor lőttek volna a 2014-es választás megnyerésének. Nem kellene figyelmen kívűl hagyni az aktívak szenvedését 2011-ben az átlagnyugdíj 104 014 ft volt a 136 000 ftos nettó kereset mellett.. Lényegesen rosszabbul él két átlagkeresetet kereső kétgyeremekes család mint két átlagnyugdíjas. Ezt ÉPESZŰ kormány nem engedheti meg,meddig hülyíti még a lakosságot.Amennyiben a nejemmel meglátogatjuk a két unokánkat a buszköltség nem éri el az 1 0000 ft-ot ,amennyiben Ők látogatnak meg minket akkor a tízszeresében kerűl,normális országban ilyen nincs.Rendkívűl egyszerü lenne a nyugdíjak igazságossá -fenntartatóvá tétele amennyiben a 2/3-os DIKTATURA elkészíttetne 2000-évvel kezdődően egy évenkénti nyugdíj megállapítást 45-év munkaviszony figyelembevételével három bérkategóriában 1.kategória : minimálbéres 2.kat átlagbéres 3. kat átlagbér 5X-ösét keresők kategória és azt 2013-évre INDEXÁLNÁK.,jól lehetne látni az igazságtalanságot . Fónagy János államtitkár 2002-ben ment nyugdíjba a 2012-es nyugdíja 197 186 ft volt az a képviselő aki 2012 ben azonos feltételekkel ment nyugdíjba a 2012-es nyugdíja több mint 340 000 ft döntse el mindenki melyik összeg a reális 64 190 ft nettó minimálbér és 140 000 ft nettó átlagbér mellett. Minden A VÁLASZTÁSOK MEGNYERÉSÉNEK VAN ALÁ RENDELVE.
340 000Ft-os képviselői nyugdíj?? Ez most komoly?? Én meg húzogassam egyre beljebb a nadrágszíjat?? Hát hol a bánatos lószarban élünk?
@Kulminaator: Ez nemcsak képviselőknek jár,az átlagbér 5X-sét keresők ennyi nyugdíjat kapnak. A felháborító az ,hogy aki 2002-előtt ment nyugdijba és a befizette adó-járulék összege 30%-al magasabb volt mint a 2007 ben nyugdíjazottaknak és a nyugdíja 40%-al kevesebb ,mert 2002-ben 80 000 ft kereset számított 100%-ig nyugdíj alapnak a 183 000 ft feletti résznek pedig a 20%-a,míg 2012-ben 372 000 ft számít 100%-ig és a 421 000 feletti résznek pedig a 80%-a. Ugye elhiszi hogy a nyugdíj megállapítással nem ÉPESZŰ emberek foglalkoznak.?
@megfigyelt:
Ugye elhiszi hogy a nyugdíj megállapítással nem ÉPESZŰ emberek foglalkoznak.?
A saját nyugdíjukat tervezik.
@házelnök: Ez nem kérdés,a 2002-es degressiós táblázat évenkénti nyugdíjemeléssel emelve egy igen korrekt nyugdíj arányt biztosítana az alacsony nyugdíjak a HÜLYE valorizációs szorzók miatt 5-10 % al lenne magasabb a átlagkereset 5X-ösét keresők nyugdíja 10-20% közöttivel lenne magasabb a 2002-es Idexált nyugdíjnál a jelenlegi 70% helyett amit valóban a saját részükre állapítanak meg a CSIRKEFOGÓK.
Rengeteg mindent tudnek erre irni,de csak elmenne tole az eletkedvem.Hadd irjak inkabb egy peldat: 94 ezer Ft nettom van,egy evben 5-7 (!) nap fizetett szabadsaggal,amit videken toltok.A vonatjegy oda vissza 5400 Ft.A szomszedasszonyom nyugdijas,allandoan sirankozik,hogy milyen vacak nyugdija van(120 ezer)es milyen draga az elet. Sajat lakasaban lakik,a ferje utan ozvegyi nyugdija is van,ket lakast ad ki feketen,sok tizmillio lapul a bankszamlajan,es nyaron minden nap " leszalad" vonattal a Velencei tohoz.Ingyen...Akkor mindezt ki is fizeti meg???
Talan meg csak annyit,hogy barmiben lefogadom,hogy a szocialista rendszerben ledolgozott 40 ev munkaviszony a felet sem eri annak a robotnak amit ma dolgozunk!
@P99: Azt tisztázzuk,hogy még a szomszédja is hülye annak aki a mai elosztási rendszert kialakította és aki azt folytatta. Csak ismételni tudom magam,hogy az egészségügyben ismerek olyan munkaköröket ahol a nettó bér nem éri el a 100 000 ft-ot, a körülményeket figyelembe véve legalább 150 000 ft nettót kellene keresni. A 2007-ben nyugdíjazott rendőrségi adminisztrátor havi nyugdíja 142 000 ft 32-éves munkaviszony után.A nyugdíjak nem kevesek,hanem igazságtalanúl van elosztva a GAZDAGOK javára,de a mindenkori politikusi CSORDÁTÓL több nem várható el.TRAGÉDIA ami a parlamentnek nevezett CIRKUSZBAN történik.
@P99: Miért nem keresel magadnak rendes állást?
A cím bombasztikus izléstelensége után a folytatás üres és semmitmondó. Összeségében meglehetősen nehéz komolyan venni azt az álláspontot, hogy a nyugdíjak finanszírozásával kapcsolatos problémák a "konditeremben gyúró negyvenes rendvédelmis"-re vezethető vissza.

Nézzük újra a címet: "Végsőmegoldás a nyugger kérdésre". A "nyugger" szót "zsidó"-ra cserélve visszakapjuk az eredetit: "Endlösung der Judenfrage". Ennek az Endlösung-nak a kivitelezésére tett kisérlet során több mint fél milló magyar gyereket, anyát, apát, unokát, nagymamát és nagyapát gyilkoltak meg a magyar hatóságok tevékeny közremüködésével.

Ezért gondolom, hogy a cím izléstelen. De valójában nem is ezt gondolom, hanem azt, hogy ez a cím vagy a XX. század történelmével kapcsolatos értetlenségről és refelktálatlan butaságról tesz tanubizonyságot, vagy egy megdöbentő, elemetáris belső sötétségről árulkodik.

Ami alatta van pedig azért üres és semmitmondó mert a következő banális állásponttal egyenértékű: "Vannak akik szerintem jogosulatlanul veszik fel a nyugdijat, de természetesen nem barkinek is a nagymamájára gondolok!"
@Abendsen: "Miért nem keresel magadnak rendes állást? "
vagy miert nem keresel magadnak egy masik rendesebb orszagot?
lehetne feltenni cinikusabbnal cinikusabb kerdeseket kimutatva, hogy te milyen okos vagy es neked milyen jol megy a sorod mert ugyesben megoldasz mindent, de vannak akiknek ezt dobta ki a gep es minimalberert dolgoznak
@ssolo: "konditeremben gyúró negyvenes rendvédelmis"
ismertem egy 31 eves rendvedelmis nyuggert, a szorzok miatt a 25 ev szolgido nekik inkabb tizegynehany
@aleb19: Nyugi, csak vicceltem. Egyébként a hiba sokszor nem a pénzben gyökeredzik hanem a nihilben. Ez az ami igazán mérgez minket nem pedig a kevés pénz.
"Tudtad azt, hogy ötven alatti nyuggerből majd harminc százalékkal több van, mint nyolcvan fölöttiből? "

Ez azért torzul rendesen azzal, hogy a 80at meg se élik a magyarok általában.
Ki az a Puzsér Róbert?
Osztályharc van, kemény osztályharc. A nagytőke zsebrevágja a politikát, a politika pedig a munkajövedelemmel rendelkezők sarcolásából vásárol legitimációt magának.

Ismét: a nagytőke összefog a lumpen réteggel a középosztály kifosztása érdekében, mindez a politikai osztály bábáskodása közepette. Mi ez, ha nem osztályharc?
szájtépés helyett miért nem váltjuk le az egész brancsot?

Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni?!

A Szocialista Magyarországért kitüntetést kapták:

Orbán Viktor elvtárs, Székesfehérvár Városi Pártbizottság másodtitkára, a város és Fejér megye szocialista fejlődése érdekében kifejtett elvszerű, több évtizedes munkájáért

Dr. Schmitt Pál elvtárs, a MOB elnöke, több évtizedes szocialista sportvezetői munkájáért és nemzetközi érdeklődést kiváltott tudományos munkásságáért

Kövér László elvtárs, az MSZMP Párttörténeti Intézet munkatársa, két évtizedes ideológiai kutatásaiért

Tarlós István elvtárs, tanácstag, a III. kerületi tanács városfejlesztési bizottságában kifejtett munkásságáért

Bakondy György elvtárs, az Országos Védelmi Bizottság párttitkára

A Munka Érdemrend arany fokozatát kapták:

Semjén Zsolt elvtárs, az Országos Egyházügyi Hivatal titkára

Demján Sándor elvtárs, a Gorsium ÁFÉSZ elnöke

Csányi Sándor elvtárs, az OTP V. kerületi fiókjának vezetőhelyettese

Áder János elvtárs, Csorna város pártbizottságának másodtitkára

A Munka Érdemrend ezüst fokozatát kapták:

Széles Gábor elvtárs, az Ikarus üzemi pártbizottságának tagja

Orbán Győző elvtárs, a Gánti Ércbányák nyugalmazott párttitkára

Pokorni Zoltán elvtárs, a Pedagógusok Szakszervezetének főtitkára

Pozsgay Imre elvtárs, a Hazafias Népfront elnöke

Rogán Antal elvtárs, a Sárvári Gimnázium KISZ-bizottságának titkára

A Munka Érdemrend bronz fokozatát kapták:

Hoffmann Rózsa elvtársnő, gimnáziumi tanár

Lázár János elvtárs, Hódmezővásárhely város tanácsának tagja

Kósa Lajos elvtárs, a Debreceni Városi Tanács előadója

Szíjjártó Péter elvtárs, Győr város tanácsa ifjúsági bizottságának tagja

Matolcsy György elvtárs, minisztériumi előadó

Vona Gábor elvtárs, az ELTE KISZ-alapszervezet titkára

Selmeczi Gabriella elvtársnő, a Budaörsi Szocialista Nőszervezet tagja

Deutsch Tamás, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója
Robi!
Már-már kezdem aggasztónak érezni, hogy a mondanivalóid tartalmi részével szinte mindig maradéktalanul egyet tudok érteni. Ez persze valószínűleg abból is fakad, hogy általában olyan témákban szólalsz meg, amelyek egy átlagos jóérzésű, és legalább minimálisan kritikus embernél biztosan kiverik a biztosítékot. A fenti cikkedből legfeljebb a megoldási javaslatot hiányolom, mert bár tudom, hogy a kritikusi álláspont nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kritikus az "optimális" megoldási javaslattal is rendelkezik, mégis érdekelne, hogy te hogyan oldanád fel a nyugdíjrendszerünkben rejlő igazságtalanságokat. Mert egyébként sajnos az idő önmaga is meg fogja oldani ezt előbb-utóbb, hisz a demográfiai folyamatok, illetve az azzal összefüggésben lévő folyamatos nyugdíjkorhatár-emelés időzített bombaként ketyegnek a rendszerben.
süti beállítások módosítása