Mi folyik a Nemzeti Múzeum kertjében?

2013.12.10. 07:00 Döry L.

A múzeumkerti karácsonyi vásár szervezői a rendszerváltáskori vállalkozó ősi marketingfogásához nyúltak: „Ezt a szemetet kapod, de adjad oda nekem a pénzedet”!

De miért van szüksége a nemzeti történelemről szóló népművelés feladatát ellátó költségvetési intézménynek, a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy a bevételét ilyen megalázó módon egészítse ki?

DSCF7877.JPGZöld Pardon-kezdemény nyers OSB lapokból - architekturális utalásokkal

Kurvára idegesítő, ha az embernek egy elitista, sznob, vizuálnáci pöcsnek kell tűnnie, de olyan brutális félreértések történhetnek meg Budapest belvárosában, ami kihozza az emberből a tudatalatti mélyére nyomott Ráday Mihályt.

Már akkor lehetett sejteni, hogy itt valami óriási gáz lesz, amikor Márton-nap közeledtével a Kálvin téri bank előtt két, felül „magyarba”, alul simába öltözött bácsi, műanyag botokra applikált leporellóval a Múzeumkertbe szervezett Márton-napi „Hungarikum Ünnepet” reklámozta. Először azt hittem, egy a Viharsarokba szervezett Bajnai-hakni ellentüntetőivel találkoztam.

Szerencsére maga a vásár is vérfagyasztó volt. Hungarikum (bármit is jelentsen ez) helyett csomagolt felvágottak, holland, francia sajtok, Coca-Cola-ernyők,  Segafredo-lámpák, printerrel festett „tájképek” és „csendéletek”, ószeres és antik árusok kínálták magukat igazi siófoki orgiaként. A rémisztő színpadkép alapján azt lehet sejteni, hogy a főszponzoratyaisten valami service 4 you szállodalánc, előtte egy előadóművész pléjbekelt.

Az ugyanitt megrendezett karácsonyi vásár ezt a hagyományt folytatja, most már "nemzetek konyhája" logó alatt - képeink már ezt a stádiumot ábrázolják:

DSCF7879.JPGDSCF7875.JPG

DSCF7880.JPGart

IMG_5741.jpgdisco!

Persze a karácsonyi vásár műfajától eleve nem vár sokat az ember. Az sem válik Budapest előnyére, hogy a Vörösmarty térrel beszállt a "ki a legbécsebb Bécs" című regionális versenybe. De valamilyen önfegyelem még a karácsonyi vásárokat is elviselhetővé bírja tenni. Ám itt a szervezők nem bajlódtak a cukiság látszatának megteremtésével. Nyíltan a rendszerváltáskori vállalkozó ősi marketingfogásához nyúltak: „Ezt a szemetet kapod, de adjad oda nekem a pénzedet!”

Mondani se kell, ez az üzletiesség rövidlátó, városimázs-romboló kártevés. A vásár szervezője megtömi a zsebét, ha megtömi, a budapesti városképet viszont mindenkinek a rovására tuti tönkreteszi.

Kérdéseink a Nemzeti Múzeum vezetéséhez (nyugodtan jöhet a válasz kommentbe is):

-         Ki jogosult a Múzeumkert használatát engedélyezni, a Nemzeti Múzeum, egy kerület, vagy a Főváros?

-         Mennyi pénzért bocsátották rendelkezésre a vásárokhoz a Múzeumkertet?

-         Ki a vásárok szervezője?

-         Miért van szüksége egy a nemzeti történelemről szóló népművelés feladatát ellátó múzeumnak, hogy a   bevételét ilyen megalázó módon egészítse ki?

Az utolsó kérdés természetesen azt jelenti, hogy elsősorban a kormány, és nem a Nemzeti Múzeum felelőssége az, hogy az egész múzeumi szektort pénzügyileg kivéreztetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr825680303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Miért van szüksége egy a nemzeti történelemről szóló népművelés feladatát ellátó múzeumnak, hogy a bevételét ilyen megalázó módon egészítse ki?"

Mondjuk ez egy álkérdés, tudjuk. Aki járt már a NM kutatói részén, az látta milyen állapotok vannak ott. Az már csak hab a tortán, hogy a muzeológusok teremőrként is funkcionálnak újabban. Csoda, hogy fűtésre még van pénz.
Na, ez egy király poszt!

Könyörgöm, ilyenekről írj, és ne gazdaságról!
Szétrohadt tanácsok

Szétrohadt a tanácsok uniója,
Rögtön váltottak újra!
Érezték, milyen cseppek,
Kerestek új segget!
Újgazda előtt kushad
Az egész politikushad!
Sok álnevű pártok
Mindenképp ártók,
Tovább nyúznak,
Koncért háborúznak!
Alul és végül,
Adófizető kékül!
Ki hülyeségnek adózik!
Míg a senki kivakarózik!
Dolgozni nem akarózik!
Nem is tud
Sok hivatásos hazug!
Bóvli kormány, bóvli ország...igazi rendszerváltást!
@Pécs szégyene a seggszájú fideszes Hoppál!: Szibériába vagy észak koreába kéne neked élni vagy halni!
A Múzeumkertben az elmondottakon túl zsibárusok aranyáron bóvlikat árulnak.

Miközben a Pollack Mihály téri mélygarázs félig üresen áll, a Múzeumkert Múzeum utcai oldalán - ahol régen gyerekek játszhattak - rendszeresen vagy 30 személyautó parkol, feltehetően nem a teremőrként is funkcionáló múzeulógusok járművei.
@br17: 30 ? mikor jártál arra? Én ma ( nem messze lakom) és több mint 30 autó volt ott két óra körül.:-)
Egyébként figyelmébe ajánlom a blog szerkesztőjének a bazilika előtti vásári fel hajtást is....érdemes lenne kimenni és kőrbe nézni.Érdekes h a bejárat mellet reklámozzák pl a magyar mercit...
@Pécs szégyene a seggszájú fideszes Hoppál!: @lesly &jerry: neked jót tenne, biztos. észhez térnél köcsög.
Kinek mi köze? Ha nem tetszik, ne menj be!
Évek óta ugyanez a probléma a Királyi Várpalotával is: monarchista.blogspot.hu/2011/08/templom-megtisztitasa.html
" .... városimázs-romboló .... " A város imázsa , köszöni szépen rendben van , hisz külföldiek szerint 1 .
Nagyon szánalmas ami ott van, pedig akár jó is lehetne. De ez olyan sivár, hogy az embernek a hőérzete legalább 5 fokkal kevesebbet mutat a valóságosnál. Az nem "nemzetek konyhája" hogy egyetlen vietnami leveses gubbaszt fényes ebédidőben a sátra alatt, a többi helyen pedig a szokásos kolbászos-kenyérlángosos lehúzás...Nagyot biztosan nem szakítanak rajta az árusok, alig lézeng bent kósza nézelődő, már-már sajnálom őket. De tényleg túlzás, hogy mostmár 10 méterenként karácsonyi vásár van a belvárosban - eladni viszont nagyon nincs mit...
továbbá így fejlessz múzeumokat a Városligetbe. Ugyanez lesz belőle.
@Lencsés István: Pityu! Részleteznéd nekünk légyszives!
Úgy néz ki, messzebbre szaladt a nyáron elszabadult disznó.

A bódéegyüttes az első képen látható részének nyár végi megnyitásakor szóltunk néhányan, kerületi lakosok. (Nyár elején akarták nyitni, de a hatósági engedélyeztetések nyár végére jöttek össze nekik.)

Az önkormányzat (támogató és fővédnök, talán engedélyeztető is) ezt válaszolta nyáron:
"A Múzeumkerttel kapcsolatban tény, hogy az Ön által bódénak nevezett centrum nem kocsma. Egy szabadtéri kulturális szórakoztató hely, amely napközben a családoknak és a fiatalokat nyújt igényes kulturális programokat, esténként a jazz, a swing és a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplői lépnek fel. A zenei programok mellett különböző témák köré szerveződő fesztiválok, felolvasóestek, kertmozi és gasztronómiai különlegességek is csalogatják a látogatókat. A Múzeumkertben számos tehetséges magyar fiatal mutatkozik be a zene, a művészetek, a sport és a tudományok területéről. A helyszín hangulatát a Múzeumkert történelmi hangulata és kreatív, fiatal alkotók egyedi tervezésű installációi teszik különlegessé. A vendégek ízelítőt kapnak a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető kiállításokról is."

Megtisztelt minket a múzeum főigazgatója is a válaszával, vele főleg a kertben parkolás engedélyeztetésével leveleztünk, nagyon tanulságos volt.
@délioldal: Nem vagyok " Pityu .... " , azaz tanulj meg olvasni . Az első helyen mit kell részletezni ? :D
@Lencsés István: Téged sem az eszedért szeret a menyasszonyod...
@délioldal: Pont hogy azért , mert szép nem vagyok , szóval ezt is beszoptad te mocskos buzi . :) ;) :D :D :D + :D
@Lencsés István: És milyen szerény! Ha nem láttam volna a képeidet, most nem röhögnék. De így... Bocs Pityuka, de szerintem ne kezdj el vért izzadni, hogy valami frappáns válasszal örvendeztess meg! Ahhoz korábban kellene felkelned.
@délioldal: Kötőszóval ( és , ha, de ) nem kezdünk mondatot . A rövidítés szint alatti . Nem vagyok " .... Pityuka .... " , azaz tanulj meg olvasni IS . Vért nem lehet izzadni .
@Lencsés István: Szerintem te vagy szint alatti. Ráadásul nem is kicsit. Fogalmad sincs a magyar nyelvtan szabályairól. Karácsonyra kérj tankönyvet! Nem ártana...
@Lencsés István: Azért vagy Pityuka, mert egy fogyatékos, agyatlan, alulképzett, öntelt kis pondró vagy. Jegyezd meg szépen!
@délioldal: A szerinted , meg s tény között óriási a különbség , csak úgy megsúgom . :) ;) :D A MAGYAR nyelvtan szabályairól több fogalmam van mint neked azért lett ötös a nyelvtan érettségim , szóval ne irigykedj . :) ;) Az élet folyamatos tanulás , és nem tankönyvből kellene tanulni , de te ezt nem értheted , mert nincs mivel .... Nem vagyok " .... Pityuka .... " , azaz tanulj meg olvasni , ha ez nem jut el akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . A rólam kialakított véleményed meg nem érdekel , mert hazugság . Agy nélkül nem tudnék internetezni , szóval hazudsz is ráadásul fosva , és ez szánalmas , és vicces , ezért röhögök már sírva rajtad te mocskos buzi . :D :D :D + :D Alulképzett ? :O Azért van diplomám , két szakmám , meg érettségim , végülis . :D Bár ennyire lennél alulképzett , nem lenne gond veled . :D
@Lencsés István: Szép is lenne, ha igaz lenne Pityuka! De te legfeljebb moslékért jártál a Dunaújvárosi Főiskolára. Neked esélyed sem lett volna bejutni azokba az oktatási intézményekbe, ahol a padokat koptattam, te féleszű. Miről beszélsz? Azzal terelsz, hogy másokra kened a saját sumákolásodat? Hazudozol folyamatosan önmagadról, miközben látszik, hogy lövésed sincs semmiről. Ahhoz is ostoba vagy, hogy felérd ésszel, hogy itt nem a hozzád hasonló barátaid vannak, akiket etethetsz a baromságaiddal, hanem nálad sokkal értelmesebb emberek, akik szánakozva röhögnek minden megnyilvánulásodon. Ha rólam olyan oldal készülne, mint rólad én már elástam volna magam szégyenemben, te félnótás! Mit jössz ide és vered a mellkasod a semmire? Vedd már észre magad!
süti beállítások módosítása