A negyedik rezsicsökkentés

2014.01.17. 07:00 Kuku

árleszállítás.jpg

Az infláció a kilencvenes évek 30 százalékáról leérkezve, több éve 5% körül stagnál. Ez először idén, a rezsicsökkentés hatására tört le, és  43 éves rekordot döntve szerdán elérte a 0,4%-ot. Magyar és külföldi elemzők sora figyelmeztetett arra, hogy ez mesterséges beavatkozás, ilyen ad hoc kormányzati manipulációval nem lehet tartósan leszorítani az inflációt. Egy hatásról azonban elfeledkeztek.

Mivel nekünk is rendszeresen jelentenünk kell árváltozásainkat a Központi Statisztikai Hivatal felé, cégünk 200 milliós forgalmával icipici elemként ott van az aktuális inflációs indexben is. Létezik azonban egy visszacsatolás: mi is az így kapott adat alapján árazunk.

Ügyfél-szerződéseink szerint január elsején emelhetjük árainkat a KSH inflációs index mértékével. A 2014-es pénzügyi tervezésnél aggódni is kezdtem, hiszen a rezsicsökkentés magánszemélyekre vonatkozott,  így hiába nőnek majd a költségeink, szerződésünk nem engedi ennek érvényesítését árainkban. Ekkor rájöttem, hogy a bérek és adók utáni legnagyobb költségtételeink mögötti szerződésekben ugyanez áll, így a nekünk szolgáltatók is csak a hivatalos inflációval emelhetnek. Mivel a második rezsicsökkentés egy jól időzített "trükkel" gyakorlatilag lenullázta az év végi inflációt, nagyon sok hozzánk hasonlóan árazó cég fagyasztja majd be az árait 2014-ben. A mi esetünkben például nem emelhetik az irodabérletünket, telefonszámlánkat, vagy a könyvelés és a bérszámfejtés díját. Rengeteg ilyen szerződés van az országban, mivel a magas infláció automatikus árkövetésre szoktatta a cégeket, de ugyanez jellemző a legtöbb állami szolgáltatás díjára is (pl. posta, tömegközlekedés). Így januárban újabb óriási tétel pottyan ki az indexből, hiszen a tavaly még 5% körüli emelések helyére a jelenlegi ugrik. Ez pedig, visszahatva a KSH árindexre, tovább csökkenti majd az inflációt. Mindez már a februárban közölt adatokban vissza fog köszönni, de teljes hatása vélhetően több hónap alatt épül be az indexbe. Jövő ilyenkor pedig a fent említett árkövető gyakorlat már egy jóval alacsonyabb szinten konzerválhatja majd az éves áremelkedést.

ONKORIS.png

A rezsicsökkentés tehát valóban vitatható mesterséges beavatkozás volt, a magyar indexálási gyakorlat miatt mégis alkalmas eszközzé válhat az évek óta beragadt infláció valódi és tartós leszorítására. Hogy az így kialakuló deflációközeli helyzetet milyen további lépésekre használhatja fel a gazdaságpolitika? Szerintem a forint - devizahitelek konverzióját követő - bátrabb gyengítésére, a kamatszint további csökkentésére, és ezzel a növekedés remélt ösztönzésére. Így lesz vagy sem, meglátjuk. Azonban annyi biztos, hogy ez a rejtett, de vélhetően tervezett  "negyedik rezsicsökkentés" megelőzte a már bejelentett, de még kalibrálás előtt álló harmadikat. Könnyen lehet, hogy még az elsőt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr905762017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dova (törölt) 2014.01.17. 08:44:19

Bár részletkérdés, de pontosításra szorul. A 2013-as infláció a KSH hivatalos közlése szerint 1,7%.
(Linkelem később a forrást, most nincs előttem)
Másik észrevételem, hogy nem célszerű január 1-i fordulónapot megadni a szerződésekben, mert a KSH-nak minden év febr. 14-ig van jogilag lehetősége/kötelezettsége az előző éves fogyasztói árindexet meghatározni és közzétenni.
Színvonal nuku,minek ilyeneket irkálni?4K-t már nem kell jobban lejáratni.

Dova (törölt) 2014.01.17. 12:11:37

@Dova:

A link: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far21312.pdf

Egyébként teljesen jó észrevétel. Tényleg nem sok ember tudatáig jutnak el egy-egy ilyen beavatkozás folyományai. Tök jó ha ilyen gyakorlatias példában lehet rávilágítani. Köszönöm.
az egyetlen baj az, hogy az egésznek semmi hatása nincs pl az élelmiszerárakra és semmilyen tartós vagy bármely más fogyasztási cikkre és szolgáltatásra. úgyhogy hamis az egész.
@Mitzimackó:
Miért is nincs?
Nem az az írásom állítása, hogy most 5%-ot esik emiatt az infláció, hanem hogy nagyon sok ilyan árazású tételen megszűnik az inflációs nyomás.
Ha például az önkormányzat az eddigi évi 5% helyett most nem emelhet bérleti díjat az éjjelnappalinak, vagy a dolgozóknak 0% infláció mellett nem emelnek fizut, akkor az enyhít az áremelési kényszeren. Ettől még emelhet, de biztosan nem ugyanannyira, mint ezek nélkül. Sok más területen is érdekes lehet ez, pl. vasúti teherszállítás, postai díjak, de visszalassíthatja a céges rezsiket is (víz, csatorna, szemétszállítás, áram, gáz). Szóval tuti hogy hatással jár, de hogy hány százalékkal, az majd kiderül. Szerintem 1% felettivel, de ezt kutatás nélkül csak tippelni lehet.
105%-os inflációs ráta? :) talán inkább 5%-os
A 100%-os infláció azt jelentené, hogy megkétszereződtek az árak.
@Kuku: tudod, már elég sokan megírták, hogy az inflációs ráta számolása NEM egy egzakt dolog, csinálnak egy TETSZŐLEGES fogyasztói kosarat, és arra számolnak. namost ha ebbe beleveszik a rezsi minden elemét - ami magában hülyeség, mert sok százezer háztartás nem használ gázt, távhőt, nincs szemétszállítás, stb - de kihagyják belőle mondjuk a krumplit, ami 180%-re drágult, akkor olyan értéket hoznak ki, amilyet akarnak. nézz utána. hazugság és manipuláció az egész, része a "Magyarország jobban teljesít"-kamunak
Probléma ott kezdődik, hogy Magyarországnak nem éri meg a magas államadósság miatt az alacsony infláció. Csak ugye ezt kevesen tudjuk.
ez az igazi unortodoxia, a fiskális politika leküzdi az inflációt (=>rezsicsökkentés), miközben a monetáris politika harcol a gazdaságélénkítésért (=> növekedési hitelprogram, etc.)
kíváncsi leszek, ennek mi lesz a vége, mert kísérletnek nem rossz, kár, hogy mindannyian nyulak vagyunk hozzá...
csökken. Már eleve a köznyelvbe is ez a hazugság csonotsodott bele, mintha az infláció az úgy mindig a természetéből eredően lenne, és igyekezne minél magasabbra menni, és mindenféle furmányos intézkedéssel kellene/lehetne visszafogni.
Mintha eleve nem maga a lényege lenne az, hogy elverek több pénzt, mint amim van, úgyhogy gyorsan nyomtatok még egy keveset, és azzal fizetem ki a parasztot...
Az meg a másik krédés, hogy számít-e bármit is, hogy 1 vagy épp 5% az infláció...
Minden ezzel foglalkozó közgazdász tisztában van az inflációhoz kötött szerződések visszacsatolási hatásával; ezzel nem mondtál újat nekik.
a rezsirizsa az '50-es évek totális hülyítése. a tényleges infl, a maginfl köbö 3 és fél %.

ebben a szájbabaszott országban mendég az a kérdés, mikor borul a bili? most is az.

szerencsétlen ez a szájbabaszott nép - az is marad örökre. mendég átkúrják az agyát - most éppen a nemzeti gecik lopják ás kúrják át az agyát. mondjuk, meg is érdemli.
"de ugyanez jellemző a legtöbb állami szolgáltatás díjára is (pl. posta, tömegközlekedés)"

A Magyar Posta most január 1-én is 5-8%-kal emelt az árain, akárcsak tavaly.
Az éves 1,7%-os infláció csak egy statisztikai trükk! A jövedelem 50%-a élelmiszer fogyasztásra megy el az átlag háztartásban. A sajt, tej, felvágott, krumpli, zöldség brutálisan drágulnak a hipermarketekben, szinte hétről hétre
Az egész rezsicsökkentés és mesterséges infláció leszorítás csak a választások miatt van. Utána vagy külső, vagy belső leértékeléssel visszavesznek mindent...
@Brix: Úgy látom akad még ember aki tud gondolkodni.
Európa közepén, a Forint konvertibilitása esetén, nem függetleníthetjük, magunkat a jövedelemtermelő képességünktől. Csak ez biztosítja a forint stabilitását, az ár érték viszony egyensúlyát. Hiába fogyasztunk több gázt krumplihelyett, hogy olcsóbban jöjjünk ki, valami nem fog stimmelni a végén.
2010 -ben egy levesbe való zöldség 150 forintba került, ma 350-450 Ft. és ezt mikor fogjuk leszorítani 200-ra?
Arról a kedves szerző ugye nem is hallott, hogy a 0 infláció, és még inkább a defláció az egyik legrosszabb dolog, ami egy gazdasággal történhet? Csak annyit lát, hogy tök jó, nem emelkednek az árak... Egy icipicit kellene olvasni Japán gazdaságának utóbbi éveiről, aztán gyorsan törölni a blogról ezt a cikket.
@bm613: Ne keverj két dolgot! A szerző tisztában van ezzel szerintem, viszont a választásokon az alacsony inflációt lehet jól eladni.

(Más kérdés, hogy egy tökösebb ellenzék ezt a Fidesz ellen tudná fordítani. "Mi x forinttal emeltük a nyugdíjakat [a magas infláció miatt], a Fidesz csak y forinttal [az alacsonyabból számolt indexálás miatt].")
@Mitzimackó: "tudod, már elég sokan megírták, hogy az inflációs ráta számolása NEM egy egzakt dolog, csinálnak egy TETSZŐLEGES fogyasztói kosarat"

A fogyasztói kosár természetesen nem "tetszőleges". Honnan a fenéből vetted ezt a marhaságot?

", és arra számolnak. namost ha ebbe beleveszik a rezsi minden elemét - ami magában hülyeség, mert sok százezer háztartás nem használ gázt,"

Többféle fogyasztói kosár van, reprezentatív módon összeállítva. Gondolod, hogy csak te jöttél rá, hogy a fogyasztói kosárnak a valós fogyasztás reprezentálnia kell? Ennyire azért nem hülya ám mindenki.

"távhőt, nincs szemétszállítás, stb - de kihagyják belőle mondjuk a krumplit, ami 180%-re drágult, akkor olyan értéket hoznak ki, amilyet akarnak."

Mi értelme lenne? Gondolod, hogy az egész európai statisztika olyan adatokon alapul, "amilyet akarnak"? Gondolod, hogy az egész eu-t ilyen "kihagytuk a krumplit a fogyasztói kosárból" trükkökkel át lehet verni? A világ ennél azért bonyolultabb és azzal, hogy eszedbe jutott a krumpli nem tündökölsz fényesen az európai gondolkodás és kultúra egén. :)

"nézz utána." Hol? Hol lehet ilyenek olvasni?

"hazugság és manipuláció az egész, része a "Magyarország jobban teljesít"-kamunak"

Azt állítod ezzel, hogy a fogyasztói kosár és az inflációszámítás megváltozott a jelenlegi kormány alatt? Ezt mondjuk könnyen lehet bizonyítani... nos?
@Mitzimackó: A fogyasztói kosár valóban tetszőleges elemekből áll, de ez nem azt jelenti, hogy bármit bármikor beletehetnek. Főleg nem azt, hogy a KSH politikai irányelvek alapján számol. A rezsi (háztartási kiadások) már régóta a nemzetközi és hazai kosár részét képezi. Pont ezért is volt jelentős hatása a rezsicsökkentésnek az inflációra, és nem azért került bele utólag, hogy emiatt csökkenjen az infláció.

1996-ból:
archivum.hvg.hu/article/199629Draga_varos_olcso_varos_Megelhetesi_koltsege.aspx

KSH:
www.ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz36.html

Ez persze nem jelenti, hogy a rezsicsökkentés jó dolog lenne (mivel az utóhatásait senki sem ismeri) vagy, hogy a hosszútávú alacsony infláció jó lenne.
@Valós Kilométer: "A fogyasztói kosár valóban tetszőleges elemekből áll, de ez nem azt jelenti, hogy bármit bármikor beletehetnek."

Akkor szerinted mit jelent a "tetszőleges" szó? Mitől tetszőleges a fogyasztói kosár tartalma?
@Pipas: "Elméletileg fogyasztói kosárnak tekinthetjük a jószágok tetszőleges halmazát. A kosár tartalmát nem kell valamelyik a megfigyelésbe bevont periódus fogyasztása szerint korlátozni. Például egyes elem mért értéke akár két periódus mért értekének számtani vagy mértani átlaga is lehet. A gyakorlatban a fogyasztói árindex számításához használt fogyasztói kosár összetételét a háztartások fogyasztásának több korábbi évi megfigyelésének összesítésével és elemzésével állítják össze. Elterjedt gyakorlat, hogy a havi fogyasztói árindex számításához minden évben, a megelőző évek statisztikai adatai alapján korrigált, az adott évre érvényes fogyasztói kosárral számolnak."

hu.wikipedia.org/wiki/Fogyaszt%C3%B3i_%C3%A1rindex#Fogyaszt.C3.B3i_kos.C3.A1r
@Valós Kilométer: Elméletileg tetszőleges, gyakorlatilag meg nem az. Ezt akartad mondani? :D
@Pipas: egy tetszoleges kosar is fogyasztoi kosar, de nem egy tetszoleges kosar alapjan szamoljak az inflaciot ;)
Elmondanám, hogy a piaci árak is lementek. Nem nagyon emlékszem pld. arra, amikor 150 Ft-ért 10 db. zöldpaprikát kaptam és nem rosszak. Vagy (januárban) saszlát 460 Ft-ért. vagy igen szép magyar almát 300-ért.

Egyébként a kényszer, vagy tekinthetjük versenynek is, lejjebb veszi az árakat. Én is lejjebb vettem az áraimat, inkább szűkebb nadrágszíj mint az éhenhalás, de mivel úgy látom, mindenki lejjebb vette, nincs különösebb gondom.

Egyébként az aggódóknak, a múltbéli tendencia (nagy infláció, állandóan mennek az árak felfelé) nyilvánvalóan nem mehetett a végtelenségig és csak azért volt lehető ez, mert a hitelekhez nagyon könnyen hozzá lehetett férni. (Meg is látszik az eredménye).

Orbánék a legjobbat tették, leállították, sőt visszafordították ezt a folyamatot. Az emberek lassan újra elkezdenek vásárolni. Ha nem teszik, ma a szegénység még nagyobb.

Már 2010 előtt is azt gondoltam, hogy a magas infláció a kormány hibája és meg lesz az ára. Meg is lett. Óriási profitok, (nagyobb tőketartalom, jobb kapcsolatok lévén elsősorban a külföldieknél), hatalmas eladósodás állami és magánszinten.

Így utólag, Orbánék jó választás volt. Az a gond, amúgy, hogy a ballibsi azt hiszi, van, vagy volt választási lehetőség, pedig nem volt.
Az inflacio egeszseges szinten (2-5%) nem baj, hanem a gazdasagi novekedes egyik szukseges eleme. En picit aggodok a nulla koruli ertek miatt, de kis szerencsevel vegre tenyleg beindul a fogyasztas es a novekedes is.
@droid_: vagy: tetszőlegesen sok fogyasztói kosár létezik, de ezek nem tetszőleges árucikkeket tartalmaznak.

Áhh, mindegy. A lényeg, hogy olyan primitív módon manipulálni, mint ahogyan azt sokan hiszik nyilván nem lehet.
@d.z.: "Az inflacio egeszseges szinten (2-5%) nem baj, hanem a gazdasagi novekedes egyik szukseges eleme."

Nehezen tudom elképzelni, hogy infláció nélkül nem lehet gazdasági növekedést elérni. Szóval nem szükséges.
A negyedik feleség.
Az egy elég jó kínai film volt.
@kvasztics47: Én a kedvenc Tahi fokhagymás chili szószomon keresztül mérem az inflációt.
Már több mint ezer ft-ba kerül.
Ady nak is volt már erről véleménye:
Itt volna hát a szent, a várt Szélvész,
Tespedt tavat mely fenékig zavar?
Alázását ki oly bűnösen tűrte,
Lázad hát már az Élet alágyűrtje,
A tanitó, a legrababb magyar?
@Kuku:

Ember! A legolcsóbb vajkrém ára a madarasnál most ment fel 30 Ft-al (10%).

A termelőnek, aki nagy tételben használ pl áramot, nem hogy csökkent a rezsije, de egyenesen nőtt (Máshol mások megírták).

No meg az új útdíj, ami megsarcolja az árumozgást.
@♔batyu♔:

"Elmondanám, hogy a piaci árak is lementek. Nem nagyon emlékszem pld. arra, amikor 150 Ft-ért 10 db. zöldpaprikát kaptam"

- Lecsószezonban sem kapod meg ennyiért!
@kvasztics47:
Nyilván fogsz tudni mondani ilyesmiket, de pl. a gázolaj piaci ára meg 5%-ot esett. Vagy pl. a fuvarozó sofőr bére tuti hogy nem nő idén 3-5%-kal. És mindent nehezebb emelni amikor a KSH index nullához tart. Természetesen lehet, csak nagy az ellenszél, amikor ilyen számokat jelentenek be.
@bm613:
Nagyon jól tudom, hogy a defláció gondot okozhat. Ezért tértem ki egy mondattal arra is, hogy szerintem ha padlót fogott, akkor az alapkamaton keresztül a forint árfolyammal fogják majd finomhangolni. Ami megint csak időszerű, mert egy ideje leértékelési verseny van a világban. Ez növeli az inflációs veszélyt, de mivel nálunk ez mesterségesen épp alacsony, és hitelbőség sincsen, megléphető. (miután forintosították a devizahiteleket)
Kedves Fent és Lent!

Igaz, a rezsicsökkentés mérsékelte az inflációs rátát!

DE

Az ún. adószűrt inflációs ráta - ami a rezsicsökkentést érintő termékek árait nem tartalmazza szintén - történelmi mélypont (1% korül) van.

Tehát az alacsony infláció veleje nem a rezsicsökkentés, hanem maga a válság.

Az EU-ban, vagy az USA-ban nincs rezsicsökkentés, mégis hiperalacsony az infláció.

Szóval a válság itt a gyökere a dolgoknak, nem a más farkával csalánt verő rezsibuli.

Tanulság több is van:

1 Simor, Karvalits, Király és a többi idióta tudása fabatkát sem ér.
2. Az alacsony infláció a gyenge kormányzati teljesítményt tükrözi a gazdasági növekedést illetően.
3. Kamatot lehet tovább csökkenteni, a devizahitelek forintosítása után pedig - mint ti is írjátok - célszerű lenne a forintot gyengíteni.
4. Ha a fidesz és a maszop helyett 2002 óta Caligula lova lett volna kormányon, nos, akkor Magyarország ma jobban teljesítene.

Ez van.
@bm613: ez csak egy keynesiánus hipotézis, a deflációs spirál elmélete csak elmélet. Nem 100% hogy ha a pénzen ülve is lehet mondjuk 1%-ot keresni, akkor nem tennénk mégis inkább egy olyan üzletbe, ami 10%-ot hoz. És ha ma kell nekem egy kanapé, mert szétültem, akkor nem várok egy évet azért, hogy 1%-kal olcsóbb legyen.

És ellene is szólnak érvek.

Például a technika, a termelékenység fejlődésének alapvetően az árak folyamatos csökkenéséhez illene vezetnie.

A technikai fejlődés és a folyamatos infláció kombinációja vezet a szegénységi, társadalmi problémákhoz, mert a melósra egyre kisebb szükség van, ergo egyre kisebb a bér, közben az árak nem csökkennek.

Úgy értem egy olyan világ, ahol mindent gépek csinálnak, de valahogy mégis annyiba vagy többe kerül mint most, eléggé rémálomszerű lenne.

Ellenben ha a technikai fejlődés lenyomhatja az árakat, akkor azért a kispénzűnek is könnyebb lesz.
süti beállítások módosítása