Kritikus tömeg az adóelkerülésben

2012.07.02. 07:33 Kuku

ado.jpg

Az Adófizetők Napja alkalmából készült fenti táblázatunk a magyar gazdaság talán legnagyobb problémáját segít megérteni. Egy tisztességesen bejelentett dolgozó adóterhelése jelenleg 60-70% közötti. A 100%-hoz érkezés előtt is rájöhetnénk, hogy ez a szint már vicc. Nem elég hogy az állami szektoron kívül szinte már senki sem fizeti meg, az ilyen munkaadók döntése tulajdonképpen racionálisnak is tekinthető. Hiszen ha megfizetik, akkor az áraikba is be kell építeni, ami egy válságpiacon, szürke közegben eladhatatlan.


Szép és nemes dolog a társadalmi szolidaritás, meg a közteherviselés, de ez a 22 év alatt összehozott adómérték értelmezhetetlenné teszi, és csúfot űz belőle. 60-70 százalékot már csak sarcnak lehet nevezni. Pedig az adófizetés  - demokratikus viszonyok közt, szabad államban - közösségi vívmány. Ebből a pénzből jártunk óvodába meg iskolába, ezt kapják meg szüleink a következő hónapban nyugdíjként, ebből van közvilágítás, rendőr, tűzoltó, mentő, orvos, úttest, szociális háló, és még rengeteg, adókerülők által is szívesen használt dolog. Ezeket mind veszélyeztetjük, mikor nem fizetünk adót, vagy amikor annyi adót várunk el az adózóktól, amit már lehetetlen megfizetni. A magyar állam ördögi körbe szorult. Egyre inkább csökkennek a bevételei, amire adóemeléssel válaszol. Pedig észre kellene már venni, hogy egy szint után meginog a szolidaritás, elhal a hazafiság, és a polgár labancként tekint a saját államára. Ez egy gazdasági harmatpont, ahol a köz egyszer csak kiszáll a teherviselésből. Van aki emigrál, van aki trükközni kezd. És micsoda "trükkök százaival"! A viccnek is rossz adómértéket viccnek is rossz trükkökkel kerülik ki. Itt van például a minimálbér, és annak 4, sőt manapság 2 órás változata. Elhiszi bárki, hogy jól szituált, elfogadható egzisztenciájú emberek 4 meg 2 órában dolgoznak 30 vagy 15 ezer nettóért más jövedelem hiányában? Vagy hogy egy cégnek megéri 80 négyórás dolgozót alkalmazni, bérszámfejteni, adminisztrálni és kezelni 40 fő 8 órás helyett? Az én szakmámban ez bevett gyakorlat, de senkit sem érdekel. Miért is érdekelne, mikor lassan az egész ország csinálja a hasonló okosságokat. A lebukás kockázata nullához közelít. Állítólag 3500 adóellenőr jut kétmillió regisztrált gazdasági szervezetre, és ötmillió magánszemélyre. Ez 2000 adószám ellenőrönként, ami a lebukáskor is létező menekülőutakat beleszámítva elenyésző kockázat. De ha hirtelen lenne is eszköz a kezükben, vajon vállalná a politika, hogy több százezer vagy talán millió embert lefülel? Nem. És miért? Éppen a 60-70%-os, általuk is elvárhatatlannak érzett adómérték miatt.

Az országot fogva tartja ez a helyzet. Az általában pozitívan értelmezett kritikus tömeget itt negatívan értük el. Túl magas már az adó, túl sokan és túl régóta kerülik, túl nehéz már az egyéni kitörés, túl nagy érdeksérelemmel járna ehhez a bevett gyakorlathoz komolyan hozzányúlni. Elérve az 50%-os béradót, a történelmi maximumra emelkedett áfát, jövedéki adót, jobb híján, mintegy végjátékként, jönnek a kisadók. Vélhetően azért, hogy a fogyasztást adóztassák ne a foglalkoztatást. Várható tehát, hogy utóbbiak rovására csökkenteni tervezik a béradókat, ami tulajdonképpen érthető is ebben a helyzetben. Csak jelzem, hogy az átmenet ki tudja milyen hosszú időszakában a legrendesebb adófizetők egyszerre vannak agyoncsapva a bér- és fogyasztási adókkal. Az állam így őket sodorja a legkilátástalanabb helyzetbe.

Jelenleg ez Magyarország legnagyobb gazdasági problémája. Megoldása nélkül konstans válság, majd hosszabb távon a legügyesebb manőverezés mellett is államcsőd következik. És még ez is azokat sújtaná leginkább, akik addig adóba, azaz a közösbe fektettek.


UPDATE:
Orbán Viktor bérjárulék csökkentő csomagot jelentett be délután a Parlamentben.

(kép forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr964622657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 10:27:19

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az adóelkerülés szükséges rossz a túléléshez.

Másrészt sem ki nem tuja, hogy hova lesz az a rengeteg pénz,amit az állam beszed adóban.
Vagyis annyit látunk,hogy az ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS a propagandával ellentétben nem a csóró tömegek, hanem az amúgy is vagyonos kevesek, a politikai-gazdasági elit felé irányul. Magyarul ellopja a klientúra.

Harmadrészt mit jelent az, hogy adót fizetni?
Egy pártfunkci, állami/önkormi alkalmazott, a pártklientúrák, gazdasági holdudvarok gyakorlatilag nulla nettó vagy valós adót fizetnek, hisz az adóra valót is a mi zsebünkből húzzák ki, mert a jövedelmük, adóból, hitelből van.
Egy kukázó, üvegező hajléktalan több nettó adót fizet, mint egy milliókat kereső politikus vagy az állami költségvetést ezermilliárdokkal fejő klientúra.

Az állam ma ugyanúgy működik, mint a szocializmusban csak ma az ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS az államot irányító oligarchák és a klientúra felé irányul. Minél nagyobb a vagyona valakinek, annál több állami támogatást tud a költségvetésből megszerezni.
Fordított Robin Hood elv van érvényben, az állam a szegényektől elvesz és az állam tulajdonosait, a gazdagokat támogatja.
Most nézzük meg mondjuk mennyi volt ez 2008-ban.
Kicsit hasonlit az egész az illegális letöltők vs. médiacézárok csatájára. Tökmindegy mit találnak ki a "hatalmasok", legrosszabb esetben is pár hét alatt megvan a kiskapu, és kezdődik minden elölről.

Egy olyan világban, ahol a NAV azért büntet egy vállalkozót, mert a számlatömbjében a kézzel irt betűk kilógnak a sorvezetőből (500e Ft bünti), mégis mi a faszt várunk?
Van rajtad kalap, vagy nincs... tökmindegy, mindenképpen megbüntetnek.
Közben meg mindenhol száguldoznak a 20 milliós autókkal a "vállalkozók", hogy minél előbb odaérjenek a Leroy-ba kávézni...
állícsátok meg a fides mafiát !
drmatolcsi-drlázár-drkósa-drsmit-drpintér stb... adóspirálba vezette a gyorsnaszádot...
Az a jelentős tétel kimaradt a fenti diagramból, amit a cégek a szolgáltatásaikra rakott áfárészre fizetnek be. Ők sem tudják ugyanis visszaigényelni az áfa teljes összegét, mert a bevétel jórésze nem költség (pl. a munkabér sem az). Továbbá nincs benne a cégek társasági adója, a könyvelés, a bürokrácia díja, stb.

A kérdés ugyanis az, hogy a MEGTERMELT, azaz a téged foglalkoztató cég által 100 forintért elvégzett szolgáltatásból végül mennyi megy adóra, azzal együtt, amit te is kifizetettél. A valóság az, hogy 100 megtermelt forintból végül 85-90 forint megy el adóra, mindössze 10% marad nálad. Az államé 90%.

Ekkora a magyar állam zsebe. 90% megy a közösbe.
Mondjuk ez az a dolog, ami kurvára nem változott az elmúlt xmillió évben, pedig minden értelmes ember erről ugatott már az előző orbánnak is, meg az utána következő bohócnak, meg az utána következő bohócnak, meg az utána következő bohócnak, meg az utána következő bohócnak...
@Agent Cooper:
"Ekkora a magyar állam zsebe. 90% megy a közösbe."

Nem sokáig van ott, a közösből hamar megy az állami újraelosztás keretein belül magánzsebekbe.
Adó, hitel nem vész el, csak átalakul VAGYONNÁ!
@Putyilov gyári melós:
Aztán a vagyon megy szépen külföldi bankszámlákra...
Tegyük hozzá, hogy az a 200E Ft az úgy kerül a munkáltatóhoz, hogy aki fizeti, annak még 27% ÁFA-t is kell fizetnie. Szóval 254E Ft kifizetett munka után kapunk 80E Ft-ot.
@Exploiter:

Finom módszerrel ez nem is fog változni addig, amíg a választók 70-80%-a eltartott. Ígérned kell és osztogatni, ha választás akarsz nyerni.
@desw:
Igérni a médiát birtokló oligarcháknak kell.
A többit ők elvégzik.

Aztán benyújtják a számlákat.

Mi meg fizetünk, az élősködő Csányiknak, Simicskáknak, Demjánoknak, Széleseknek, Nyergeseknek...
".. bérjárulék csökkentő csomagot jelentett be "
25 év alatti, 55 év feletti és a szakképzetlen munkaerők vonatkozásában.
Ez igen! Állítsunk elő minél nagyobb hozzáadott értéket!
Végre lehetünk a Kínaiak bérmunkásai!
A KÖZGÉP-nél holnaptól csupa kezdő és nyugdíj elött álló képzetlen munkaerő lesz alkalmazásban.
Európa már megint a farvizünket nézi.
Aztán megint:
- bili
-kéz
-ébredés
Gyurcsány idejében volt 40%-os szja is. Azzal milyen mértékűre jött volna ki a teljes elvonás?
"Az országot fogva tartja ez a helyzet."

Az országot a korrupt megélhetési politikusok tartják fogva. Az irreális adók semmi másra nem jók mint a tömegek kriminalizálására. Azért, hogy a kondérhoz közel levők gátlástalanul ellophassák a közpénz egy részét. Mindezt tudatosan teszik. Különben már régen megszervezték volna, hogy mindenkitől válogatás nélkül beszedjék az adókat. Csakhogy akkor a megélhetési politikus vagy a haverja cége nem jutna versenyelőnyhöz. A legfelháborítóbb pedig az, hogy ezzel az ország jövőjét élik fel és a jövő (határon inneni) magyar állampolgárait juttatják ebek harmincadjára. Ezek az igazi hazaárulók...
Ha szerencsém van, az én általam befizetett adóból már nem sokáig élnek az ingyenélő politikusaink...
Egyszerűen más országnak fogom fizetni az adót....
Az utolsó, országot elhagyó ember azért majd szóljon nekik /politikusoknak/, hogy le kellene kapcsolni a világítást, mert ezentúl ők fizetik.....és nem mi...
@tede: A gyurcsány idejében a munkám után kb. 66%-ot kaszált az állam. Most kb. 50%-ot. Viszont az ÁFA kevesebb volt. Szóval a különbség nem túl nagy. Hogy enyhén fejezzem ki magam egyáltalán nem nagyarányú és nem forradalmi a változás.

Mellesleg nem nagyon hallani véleményt arról, hogy az orbán el akarja engedni a 25 év alattiak és 50 év felettiek járulékának a felét. A kettő közöttiekkel mi lesz? A munkáltatók szépen lecserélik az olcsóbb munkaerőre őket?
Érdekes a nagy megosztó nem hazudtolja meg magát, mindig kitalál valamit amivel az állampolgárokat egymás ellen fordíthatja...
@rollingspider: Annak idején ezzel a villanyoltós poénnal a csaucseszkuval viccelődtek a románok. Valahogy mégsem kellett leoltani a villanyt és a csaucseszku is oda került ahová való...
Hát igen, ahogy előttem is páran sejtették, bizony ez nem újkeletű dolog - sőt: javult a helyzet a 2008-ashoz képest pl. A fogyasztási adókat pedig persze bele lehet keverni, de akkor én azt keverem bele, hogy nem kell két telefonszám meg bankszámla.
@Exploiter:
Pontosan. Ez abszolut nem kormányfüggő. Tizenéve csúszunk ezen a lejtőn.
@kovi1970: Szia! Lehet, hogy viccelődtek....Igazad lehet. Rémlik ilyesmi nekem is.
De én elhúzok augusztus végén...
Mint ahogy sokan eddig is elmentek és fognak is...
Nagyon úgy érzem, egy olyan réteg távozik az országból, aki jelentősen hozzá tudna járulni az adóbevételekhez, de az országnak meg mintha nem lenne érdeke megtartani őket.
Magamból kiindulva, igen, elegem van ebből a kilátástalanságból, sarcból ami itt megy. Többek között ezért is döntöttem úgy, feladom mindazt amit itt elértem és tovább állok...
@OrangeOrder:

Az állami újraelosztás 2010 óta nőtt.
Ott nálatok a Szentkirályiban divat a két telefon, több bankszámla, mert mindet mi fizetjük.

Amúgy kicsit furi gondolkodás, hogy telefon és bankszámla luxusnak számít a XXI. században.

Szerinted Orbánnak, Simicskának mennyi van?
Sajnos a poszt csak a munkavállalókra vonatkozik.
Önfoglalkoztató vállalkozónak kapásból 80-90% az elvonása.
Kezdődik a járulékalappal, ami a szakmai minibálbér háromszorosáról indul.
Folytatódik a szakmai minimálbérrel, melynél hiába keresek kevesebbet, az adót akkor is az után kell fizetni.
A legszebb a munkáltatói terhek saját magam utáni kifizettetése.
Az új "szociális adó" ami után semmiféle ellátási jogosultság nem keletkezik, már csak hab a tortán, és a befizetnivalót minimum havi 34000Ft-tal növeli meg.
A "kisadókat" már nem is említem, meg azt sem, hogy gépjármű nélkül egy egyéni vállalkozó munkaképtelen, viszont ennek költségeit kizárólag az adózott jövedelméből fedezheti, hiszen "bevallott gépjármű" esetén az adó több mint a jóváírható költség.

100000Ft elkölthető havi jövedelemhez legalább a háromszorosát kellene tiszta bevételben produkálni, de ez ma sajnos csak nagyon keveseknek megy.
@kovi1970:
"A kettő közöttiekkel mi lesz? A munkáltatók szépen lecserélik az olcsóbb munkaerőre őket?"

A 25 év alattiak majd nymás alatt tartják az idősebbeket és kénytelenek lesznek xaré-hugyér dolgozni.
Főleg, hogy a fiataloknak alacsonyabb minimálbért tervez megszabni a kormány.

Az egész látványos bohóckodásnak sunyi módon végrehajtott "önkéntes" bércsökkentés, rabszolgameló lesz a következménye.
No meg a Fidesztől jól ismert Oszd meg és uralkodj, ezúttal generációk összeugrasztásával.
"Nem elég hogy az állami szektoron kívül szinte már senki sem fizeti meg,"

Ez egyszerűen nem igaz! Pl. az összes multi befizeti! Ők nem tehetik meg, hogy elcsalják az adót, meg hogy zsebbe fizessenek. Ez csak a jó kis magyar cégek (pl. a CBA) csinálja. Persze kormányzati segítség mellett!
@hehe64: Hát igen. Minden adócsaló ezzel nyugtatgatja magát. De ha mindenki befizetné az adót, akkor persze az adó is kevesebb lenne. Ez egy tipikus közlegelők problemája. Mi nem tudjuk megoldani, mert a mutyihoz szocializálódtunk. :(
@TrueY: Meg az ángyod térgye kalácsa.
Bazmeg képtelen vagy felfogni hogy egyszerűen képtelenség normálisan annyit keresni hogy egyáltalán a KÖTELEZŐT befizesd? AZT AMIT NEM LEHET MEGKERÜLNI?
@rollingspider: Hát én meg maradok és megpróbálok tenni valamit az ország és a gyerekeim jövője érdekében. remélem még akad pár olyan ember ebben az országban aki hasonlóképpen gondolkodik mint én. Ha sikerül akkor várunk vissza benneteket szeretettel. ;)
@TrueY:
hát persze.

a multi amit tud kiszervez, és tudatosan olyan cégeknek, akik adót csalnak.

de majd kükü is elmondhatja, hogy mennyire is érdekli a multikat az, hogy az alvállalkozójuk mennyi adót fizet be.
gyertek kulfoldre, nekem bejott. kisebb adok, kiszamithato viszonyok
@TrueY: "Ez egyszerűen nem igaz! Pl. az összes multi befizeti! Ők nem tehetik meg, hogy elcsalják az adót, meg hogy zsebbe fizessenek."

HA-HA! Az összes multinak megvan az az előnye, hogy a külföldi érdekeltségei között úgy számláz ahogy nem szégyenli. Tessék tanulmányozni a multiknak az adózás előtti és utáni nyereségét. Publikus.
Fizetnek adót? Hát persze, a dolgozók fizetése után a kötelező járulékokat. Amire én inkább azt szoktam mondani, hogy azt gyakorlatilag a munkavállalók fizetik a bérükből nem az őket alkalmazó cég...
@kovi1970: "Fizetnek adót? Hát persze, a dolgozók fizetése után a kötelező járulékokat. Amire én inkább azt szoktam mondani, hogy azt gyakorlatilag a munkavállalók fizetik a bérükből nem az őket alkalmazó cég..."

Elméletileg is.
@TrueY:
A multiknak is vannak módszereik, csak mások, bár pl. minimálbéres munkaerőkölcsönzés, kamu outsourcing, és színlelt szerződés ott is előfordul. Meg a KKV-k között is vannak adótudatosak. Én is ismerek ilyet... ;)
@TrueY:

Engem konkrétan röhögtek már ki multinál (egyik legnagyobbnál), hogy fehér alkalmazással érvelek mint beszállító.
Aztán egy másik sztori:
hajtaspajtas.hu/blog/ezek-mennek
Ez utóbbi hétköznapi eset, ha elektronikus ártender van, akkor esélyed sincs multinál, míg a kisebb cégeknél ha gyors meg szimpatikus vagy, nem érdekli őket a fair trade felár-
@kovi1970:
Jó, de ezek kéz a kézben járnak. Ha zsebbe fizetés van, az mindenkinek nyereség. Persze ha van aki helyettük befizeti a gyerek suliját, anyu nyugdíját, a közvilágítást meg a satöbbit.
@Kuku:
Amíg a közpénzek elköltése nem 99,5 %-osan transzparens, ne várjon el senki tisztességet az adózótól.
Vagy te úgy adod oda a konyhapénzt az asszonynak, hogy ha megkérdezed huszonötödikén, hogy hova lett a pénz (háztartási hiány keletkezik, ugye), akkor nem mondja meg, hány deka parizert és mennyi pelenkát vett belőle?
Aki teheti meneküljön innét amilyen messzire csak tud. Magyarország a végnapjait éli... a totális összeomlás elkerülhetetlen!
Igazából vannak sikeres magas és sikeres alacsony adózású országok. Az viszont minden kategóriában közös nevezője a jó működésnek, hogy a közösség megfelelő módon ellenőrizheti, hogy mire költik el a pénzét és ezt tevőlegesen befolyásolni is tudja. Az az alap, hogy ne gondolja már azt senki, hogy okosabb annál, aki állja a számlát. És erre már lehet építeni a rendszert, részleteket, anyázást, adóoptimalizálást, mindent. De az alapoknak rendben kell lenniük.
Off:
Egyébként, a feltett kérdésre az a válasz, hogy valószínűleg megéri kétszer annyi embert részmunkaidőben alkalmazni (már ahol a 4 órázásnak tényleg van értelme és lehetősége) - bár ezt nagyon kevesen gondolják végig és valósítják meg, a legtöbb részmunkaidő valóban adóelkerülés.
On.
Tényleg ez a legnagyobb probléma a gazdasággal, én erről beszélek már sok-sok éve!
De az én adóm speciel kb. 10%ponttal csökkent eddig a 2. orbán-kormány idején, az a 60-70%, amiről a poszt ír, nekem bőven 70% felett volt 2010 előtt. Az a baj, hogy túl lassan csökken. A mostani kormány legalább tisztában van azzal, hogy ez a probléma, és ha lassan és bizonytalanul is, de halad az alacsonyabb adóék irányába. Sajnos kisebb-nagyobb kerülőkkel.
A legnagyobb probléma az, hogy a rendes adófizetők rosszul járnak a magas adóval, fele annyi a jövedelmük, mint a csaló ügyeskedőknek, és ez durva társadalmi kontraszelekciót okoz. Magyarul az adócsaló tud házat venni és több gyereket vállalni, valamint az állam által eltartott, de amúgy haszontalan réteg.
A legjobb megoldás az lenne, ha nagyon gyorsan ésszerű szintre, 20-30-40%-ra csökkentenék a mai 60-70% adót, mert csak annyi adót szabad beszedni, amit az emberek többsége hajlandó befizetni. Az adócsökkentés mindig a rendes adófizetőknek kedvez, az adócsalóknak nem, ezért is kell csökkenteni, hogy az adófizetők jobb gazdasági-társadalmi helyzetbe kerüljenek.
Felére kell csökkenteni a költségvetést. Aztán ehhez kell igazítani a kiadásokat, és nem számít, hogy állami alkalmazottaknak csökken a jövedelme, vagy hogy pártízezren éhezni fognak. Így aztán lehetnek fizetősek az állami szolgáltatások, az egészségügy, akár iskola és bármi egyéb, amelyet a magasabb nettó jövedelméből mindenki ki tud fizetni.
Az adóemelésnek egy korlátja van: a nyitott határok. Ezért hülyeség a szocik nyihogása is az egykulcsos adó ellen: aki ebben érintett az általában nyelveket beszél, használható diplomája / szakmája van - és simán ki tud menni külföldre. És ez már vagy 5 éve tömegesen zajlik is. 10 év múlva itt komoly gondok leszek - nem lesz aki adót fizessen.
@kigyurt álat: azt még hozzáteszem, hogy akinek több gyereke van, az már nem 60-70%-ot fizet be, hanem jelentősen kevesebbet.
Két év kormányzás után nehéz komolyan venni ezeket a bejelentéseket. A gazdaság agonizál, a piacképes munkaerő menekül az országból, a maradók tömegesen szegényednek el. Jól hangzanak a bejelentések, de a gazdaság jelenlegi állapotában nem lesz érdemi hatásuk. Megkésett lépések.
Egy másik nézőpont, amit szintén érdemes figyelembe venni:

kiszamolo.hu/megeri-e-adot-csalni/
Ha betartod az adótörvényeket, akkor tönkremész. Ennek borzasztó üzenete van a társadalom számára. A betarthatatlan törvények drasztikusan rombolják a morált, mert törvényszegésre szocializálják az állampolgárokat.
@OrangeOrder: A bankszámla kell, mert van ahol csak erre utalják a fizetésedet, például.
@lianlian: szerinted ha kisebbek lennének a járulékok betartanák a törvényeket? :D Muhaha... Éppen ennyien csalnának. Arra hivatkozni, hogy sok a járulék csak kifogás, önigazolás - jobb esetben, amúgy nettó hazudozás, ami nem lenne baj, ha 1-2 ember csinálná, de ez Magyarországon éppúgy népsport mint a többi hazugság, ebben az országban gyűlölik az igazságot: kussolni kell, összekacsingatni és mutyizni és ez nem a politika kreálmánya, ez a kultúra - 100 éve is ez volt. De ez nem csak Magyarországon van így, Kelet-Európa általam ismert régiói közül Szlovákia is éppen ilyen, Csehország egy kicsit jobb. Szlovákiában majdnem ugyanaz van mint itt, ott is aki teheti csal aki csak teheti, pedig kisebbek a járulékok...ott meg az a kifogás, hogy az "euró miatt" kell :D, bár az tény, hogy annyira nem általános és elfogadott a hazudozás mint Magyarországon, de létezik. :D Ez a régió ilyen. És még 30 év múlva is ilyen lesz, de majd azért hazudnak mindig valami ál-megoldásokat, nehogy kollektív frusztráció legyen :D
A szabálykövetés Magyarországon egyre inkább azt jelenti, hogy gondolkodásra képtelen balek vagy, aki a szabálykövetése által veszélyezteti a családja egzisztenciális biztonságát.
A 40%-os felső kulcsot visszasírják, nézd meg a Nívó (sic!) szavazását. "Én ne fizessek adót, de a szomszéd tehene dögöljön meg." Ez a magyar álom.
@rágógumó: Szerintem morált kéne építeni a társadalomban, és akkor nem lenne kérdés a törvények betartása.
Az a baj, hogy ugy probáljuk beállitani az adóelkerülést, mint egy racionális döntést, pedig nem az.
Ha választanom kell, hogy a gyerekemre, családomra, magamra költsem el azt a pénzt amit összegürcöltem, vagy arra az államra aki szarik rám, akkor egyszerü a választás.

Azt gondolom hogy tudatosan vannak olyan törvények alkotva, amik által fogható a kisember. Miért nem kérdezi meg soha senki hogy morális és etikus-e az államtól az ilyen magas adóteher (persze az én érdekemben...)?? Mert egyáltalán nem az. Csak ehhez még fejletlen a mi kis démonokráciánk. :(
@rágógumó: próbáljuk ki, hogy betartanák-e ha alacsonyabb lenne az elvonás.Viszont a rendszerváltás (haha) óta ez a kormányzás a legsunyibban konspiráló, manipuláló, megvezető, hazudozó. Azt sem lehet elhinni nekik ha csak néznek ( lásd eltolcsyt )Ha azt mondják adócsökkentés annak 100 százalék, hogy adóemelés a vége. Szerinted a tételes adóztatás szándéka az az adócsökkentés. Lószart mama, mondaná Hofi.
Majd mire kiderül az igazság minden szelete addigra megint emelés lesz a csökkentésből.
A megoldás kézenfekvő.

Rendszerváltás kell. Kirúgni állásából az összes politikust és olyan embert aki állami pénzek felett dönt. Egytől egyig. Nincs tolerancia sem egyéb. Aki hűtlenül kezelt azt azért lehet kirúgni, aki pedig nem kezelt hűtlenül azt azért, mert nem tett semmit a hűtlen kezelés ellen. Punk-tum.

Új civil/versenyszférából összetákolt szakértői kormány, mely kötelezve van arra a nép nyomása miatt, hogy hozza meg azokat a törvényket, amik az adókerülést és a beszedett állami pénzek elherdálását olyan mértékben büntetné, hogy meg se forduljon senkinek a fejében a mutyi. Aztán lehet adót csökkenteni, hogy a sok buzi adócsaló vállalkozó/kereskedő ne tudjon hivatkozni arra, hogy sok az adó. A segélyezést drasztikusan csökkenteni kell, úgymond a nem munkából élőket ki kell önteni az állami gondozás rendszeréből mint egy pohár vizet. Megtalálja magának valószínű az utat, hogy ne haljanak éhen, mert a kényszer nagy úr. Persze itt is szigorúan büntetni azt aki a könnyebb (lopás, csalás) utat választja.
Aztán jöhet a párttagok (tökmindegy melyik párt) megtorlása. Megvonni tőlük vagyonukat, nyugdíjukat, becsületüket. Tengődjenek minimálnyugdíjon és szívjanak életük végéig. Mivel mást sem csináltak mint loptak csaltak hazudtak, nem érdemelnek virágcsokrot, hanem csak anális vegzálást. Senki sem fogja őket sajnálni.

Ha pedig rend van, elkezdhetünk szegény magyarként tanulni, dolgozni, értékeket teremteni, mezőgazdaságot- ipart építeni tisztességesen.

Mi kell ehhez? Te és én. Egy kritikus tömeg aki végre kiszakad a pártoskodás ördögi köréből és kiáll egy igazi civil rendszerváltás mellett.
@midnight coder:
Ez egy ultimate érv(nek tűnik) az egykulcsos mellett, de valójában iszonyú hülyeség.

Jelenleg épp nem abba rokkanunk bele, hogy a sok mérnök elhúzott innen, hanem hogy a szakképzetlen _tömegeknek_ nincs munkája. És az egykulcsos bizony az ő foglalkoztatási költségeiket drágította meg. Hozzátenném, hogy az egykulcsosból is ennek a magyar fajtának a különlegessége ez, mert pl. Szlovákiában van egy alsó adómentes sáv (nem mellesleg készülnek a progresszív adózás bevezetésére).

Ilyen az, amikor jogászok turkálnak bele egy összetett rendszerbe...
@Szóönt: Ha olyan mértékű ellenőrzés és büntetés lenne, akkor senkinek sem fordulna meg a fejében a csalás. Pl minden stiklinél jelzálog a céges és magánvagyonra. Fizetheted az államnak a törlesztést és a kamatokat mint a hitelt a banknak.
@lianlian:
Nagyon igaz. Én a legtöbb szabályozásban azt érzem, hogy arra játszik a mindenkori hatalom, hogy minden egyes állampolgár feje felett lebegteti a bárdot, mert az adott szabály úgysem tartható be. Nem kell már itt elhurcolni, meg fekete autó, meg mittudomén. Ha nem tetszik, csak megkaparom az illető viselt dolgait és biztosan találok valami törvényszegést, adócsalást, akármit és ki lehet kiáltani az illetőt bűnöző elemnek. Ez egy állandó eszköz a kormányok kezében bárki ellen, illetve állandó pénzszerzési lehetőség is. Ha tetszik, nevezhetjük gazdasági alapú diktatúrának.
A legszebb, hogy a mindenkori elit is ugyan ezeket a kiskapukat használja bár sokkal pofátlanabb és nyíltabb módon, mivel ők éppen érinthetetlenek.
@Arbet:
Hamar végünk lenne. A NAV így sem szívbajos, ami a bírságokat illeti, ráadásul gumiszabályaink vannak. Sokszor a szakemberek sem tudják, egy-egy kérdésben hogy kellene értelmezni a jogszabályokat, ráadásul:
www.penzcentrum.hu/adozas/te_is_beleszaladhatsz_a_nav_csapdajaba_ez_lehet_az_oka.1033054.html

Tehát kb. az utolsó szöget verné a koporsónkba egy turbó üzemmódba kapcsolt NAV.
@Arbet: +1 minden politikus lógjon !

aki azt mondja mindenki adózzon, attól kérdem é:
még drsimicska is?
illetve hogy miért? nem fogják ezen túl ellopni?
lesznek közszolgáltatások?
na ugye...

mi a lóf@sznak addózzanak a zembrek ha a közgép ugyis ellopja?
és minden KÖZszolgáltatás hejett ÚJRA kell fizetnie mindent...
sőt egyes szolgáltatások nincsenek is... mexüntek/nek
@kovi1970: A villanyt Honeckerrel/Mielkével kapcsolatban is mondták, aztán tényleg! ők is a történelem süllyesztőjébe kerültek.

Zoli
@kigyurt álat: Bért terhelő adócsökkentés? Máshol talán lenne értelme, de nálunk úgy nézne ki, hogy a munkáltatók levinnék annyira a munkavállaló bruttó fizetését, hogy nettóban éppen kicsivel többet kapna, mint addig, de ugye a munkáltató által fizetendő bruttó viszont nagyot csökkenne.

Zoli
@Beren: Más magyarázatot én sem találok a betarthatatlan törvényekre. A készpénz drasztikus korlátozásával simán felszámolhatná az adóelkerülést az állam, de valamiért mégsem teszi. Nagyon úgy tűnik, hogy az állam érdeke a jelenlegi helyzet fenntartása.
@Taligamajom: "Ha választanom kell, hogy a gyerekemre, családomra, magamra költsem el azt a pénzt amit összegürcöltem, vagy arra az államra aki szarik rám, akkor egyszerü a választás."
Ez itt a jó meglátás. Milliárdokba kerülő, szar szolgáltatások tömkelege, közbeszerzési pályázatnak nevezett osztogatás,nyilvánvalóan alaptalan politikusi vagyonbevallások.
Csak előre tudsz menekülni,alkalmazottnak,"kisembernek" lenni a világ legnagyobb szopása a mai Magyarországon. Minden törvény csak a totális kontrollra és kriminalizálásra van megalkotva. A NAV nevű viccegylet csak arra jó, hogy ne tudjanak szélesebb rétegek megerősödni annyira,hogy a vagyonukkal,illetve annak mozgatásával veszélyeztessék a politikát vagy szétterüljön a pénz annyira,hogy ne pár irányított "nagyvállalkozó" kezében koncentrálódjon a GDP nagy része. Szándékosan nincs életképes szakszervezeti érdekképviselet, ellenben biztosítókba,bankokba és egyéb "befektetési alapokba" irányítják a kisember párezer Forintos megtakarításait,ahol aztán már jó helyen van,kontrollálható a vagyon. Innentől meg csak kommunikáció kérdése,mivel magyarázzák az üres államkasszát. Az adósságszolgálattól a járulékfelezésig széles a paletta,de csak ugatni kell, kontrollálni úgysem fogja senki. A lényeg,hogy a pénz nagy része befolyjon,a parasztnál elég,ha annyi marad,hogy ne haljon éhen. Addig se foglalkozik mással,mint a túléléssel. Így néz ki a Matolcsy-féle gazdasági forradalom.
Az ember olyan állat, amely szeretné tudni, hogy mi történik vele a közeljövőben...

Eddig elegendő volt évente egyszer, január előtt rettegni, hogy jaj, vajon milyen törvények, rendeletek, adók, stb keserítik meg életünket az újévben?!

A fülkeforr óta már a júliustól félni kell, de biztosan így lesz majd szeptember előtt is...

Kiszámítható, tervezhető, nyugodt életkilátások... Hol vannak már?

Eddig a jövő évi költségvetés megvitatása és elfogadása csak három-négyheti stresszt jelentett. Az idén több mint fél éves szappanoperába burkolt tragédia, farce, előre látható szomorú befejezéssel. Tényleg felmerül az emberben a kérdés: ennyire hülyének néznek mindenkit?!?!?
@Beren:
Hogyan teremthető politikai közösség egy individualista társadalomban?

Egy társadalom csak akkor lehet egészséges, ha vannak olyan közös értékek, célok, amelyeket az emberek túlnyomó többsége elfogad, és erős az úgynevezett társadalmi tőke, a bizalom, a kölcsönösség és a civil szervezetekben való részvétel. Ezzel szemben a mai magyar társadalomra a közös értékek, célok drámai csökkenése és a társadalmi tőke soha nem látott erodálódása jellemző.
Az utóbbi évtizedekben vált a szociológiai, közgazdasági irodalom egyik központi fogalmává a társadalmi tőke. Az alapvető elméleti háttér e megállapítás: a bizalmon és együttműködésen alapuló emberi kapcsolatok hálózata jelentős társadalmi erőforrás. Egyértelműen igen szoros kétirányú kapcsolat mutatható ki a társadalmi tőke és az egészségi állapot, élettartam, életminőség, de még a gazdasági fejlődés mutatói között is. A társadalmi tőke alacsony foka szoros kapcsolatban áll az értékvesztett, anómiás lelkiállapottal. A magyar népesség körében azonos módszerekkel végzett vizsgálataink eredményei szerint a társadalmi tőke jellemzői 1995 és 2002 között javultak, míg 2002 és 2006 között rendkívül nagy mértékben romlottak. Ezzel párhuzamosan az anómia, értékvesztés mutatói is jelentősen emelkedtek 2002 és 2006 között.
Vizsgálatainkban a társadalmi bizalmatlanság mértéke volt a megyék, kistérségek közötti halálozási, egészségi különbségek egyik legfontosabb előrejelzője nemzetközi felmérések szerint a legmagasabb bizalomértékeket a gazdaságilag is igen sikeres skandináv országokban találták, a norvégek 65 százaléka, a svédek 60 százaléka állítja, hogy a legtöbb emberben meg lehet bízni, tehát a norvégeknek csupán 35 százalékát, a svédeknek 40 százalékát jellemzi a társadalmi bizalmatlanság. Ma Magyarországon ezzel éppen fordított arányokat találunk.1995-ben Magyarországon az emberek 63 százalékát jellemezte a társadalmi bizalmatlanság, ennyien értettek egyet azzal az állítással, hogy „az emberek általában aljasak, önzőek, akik csak ki akarják használni a másikat”. Ez az arány, ugyanazzal a kérdéssel vizsgálva 2002-re valamelyest csökkent, 58 százalék volt. 2006-ban viszont már a megkérdezettek 69 százalékát jellemezte ez az állítás. Még megdöbbentőbbek a változások azzal a véleménnyel kapcsolatban, hogy „senki sem törődik azzal, hogy mi történik a másikkal”. Ezzel az állítással 1995-ben a magyar népesség 63 százaléka egyetértett, 2002-ben már csak 48 százaléka, míg ugyanez az arány 2006-ban 81 százalékra emelkedett. szintén igen jelentősen változott a „legbiztosabb nem bízni senkiben” állítással egyetértők aránya, 1995-ben 56 százalék volt, 2002-ben 54 százalék. 2006-ban a megkérdezettek 70 százaléka válaszolta ezt azok közül, akik esetében 2002-ben csak minden második ember érezte így.
Az értékvesztést, kilátástalanságot jelző anómiamutatók a krónikus stressz lelkiállapotának legmegfelelőbb jellemzői mind az egészségi állapot, mind az életminőség jelentős rosszabbodásával járnak együtt. Azoknak az aránya, akik úgy vélekedtek, hogy „az ember egyik napról a másikra él, nincs értelme előre terveket szőni”, négy év alatt drasztikusan nőtt, 52 százalékról 69 százalékra. Akik úgy vélték, hogy „minden olyan gyorsan változik, hogy az ember azt sem tudja már, hogy miben higgyen” 72 százalékról 82 százalékra emelkedett. Azok aránya, akiknek az volt a véleményük, hogy „manapság alig tudok eligazodni az élet dolgaiban” 66 százalékról 75 százalékra nőtt. A 2002-ben is már igen magas anómiaértékek 2006-ra tovább növekedtek, ami a magyar társadalom igen súlyos erkölcsi és lelki állapotára utal. A szabálysértő magatartás, az a vélemény, hogy „aki vinni akarja valamire, rákényszerül arra, hogy egyes szabályokat áthágjon” már 2002-ben is magas arányban volt jellemző, a megkérdezettek 80 százaléka válaszolta ezt. 2006-ban ez az arány 84 százalék lett. Érdekes módon, míg a többi anómiaváltozó egyértelműen rosszabb egészségi állapottal, életminőséggel jár együtt, a szabálysértő magatartás inkább egészségvédő faktorként jelent meg. Ez arra mutat, hogy a magyar társadalomban bizonyos értelemben még ma is a túlélés feltétele egyes szabályok áthágása. Azt már Andorka Rudolf is többször elmondta, hogy a magyar társadalom túléléséhez szükség volt a szabályok áthágására, ami a politikai vezetés súlyos felelősségére utal az anómiás állapot kialakulásában és fenntartásában.
Hogyan jutottunk idáig, hogy az emberek több mint 80 százaléka számára a szabálysértő magatartás a természetes? Hegedűs András, akire 1956-ban a szovjet csapatok behívásának szerepét osztották, később egy szociológiai előadásában egyértelműen azt állította, hogy a kommunista rendszer tudatosan alkotott és tartott fenn olyan törvény- és szabályozórendszert, amit lehetetlen volt betartani. Ez arra adott lehetőséget a diktatórikus rendszer számára, hogy mindenkit rajta kaphasson törvényszegésen, és a rajtakapás vagy „félrenézés” csak a hatalom kénye-kedvén múlhasson. Ez a berendezkedés teremtette meg a cinkos összekacsintások országos hálózatát: ha a hatalom elnézi a kis szabálysértéseket, senkinek ne legyen erkölcsi alapja a súlyos jogsértések firtatására, a hatalom legitimációjának megkérdőjelezésére.
Mi történt a politikai rendszerváltás után? Átnéztük-e a teljes jogrendszert ebből a szempontból? Egyáltalán nem, ma is olyanok a törvények és szabályok, amelyek a vállalkozók túlnyomó többsége számára egyszerűen nem teszik lehetővé a jogkövető magatartást, hiszen akkor menthetetlenül tönkremennének. Pontosan ezért nem beszélhetünk még ma sem valódi rendszerváltásról, hiszen megmaradt a diktatúrára jellemző kettős mérce és az anómiát erősítő, társadalmi tőkét, kölcsönösséget, bizalmat romboló jogrendszer.
Az állam oldaláról a jogszabályok áttekinthetősége alapvető követelmény volna. Ma a jogi környezet annyira áttekinthetetlen, folytonosan változó, hogy emiatt is szinte lehetetlen a jogkövető magatartás. Ráadásul amennyiben a jogszabályokat nem sikerül megváltoztatni, ezt rendeletekkel teszik meg. Így olyan, a jogrendszerbe vetett bizalmat aláásó helyzet alakult ki, amelyben szinte mindenkit jogsértőnek lehet nyilvánítani, miközben a nagy állami cégek gyakran alapvető kötelezettségeiknek sem tesznek eleget. Ez a helyzet továbbra is az önkényuralmi berendezkedés állapotát tartja fenn, amikor bárki bármikor fenyegetettnek érezheti magát. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása a jogalkotók alapvető feladata volna.
A kölcsönösségnek, az egymás segítésének ez a teljes hiánya a másik oldalról ellenállást, lehetőségek szerinti szabálykerülést eredményez, ami a társadalmi tőke erodálódásával kapcsolatos legsúlyosabb ördögi kör. A társadalmi tőke mutatóinak erősödése jelezné leghatékonyabban, ha sikerülne ezt a kóros helyzetet visszafordítanunk.
Mint az előző évtizedek tapasztalatai mutatják, viszonylag igen rövid idő alatt is lehetőség van a társadalmi tőke mutatóinak változtatására. Egyáltalán nem irreális célkitűzés a társadalmi tőke erősítésére, az anómia csökkentésére törekednünk. Ehhez azonban alapvető volna a teljes jogrendszer átalakítása olyan irányban, hogy a törvények és szabályok betarthatóak legyenek, hogy a közjavak eltulajdonítását megbüntetik. Meg kellene alapozni azt a meggyőződést, hogy az állam felelősen gazdálkodik az emberek javaival, hogy erősödhet a közbiztonság és a társadalmi szolidaritás érzete. Ha ezt el tudnánk érni, a magyar társadalom képes volna felszabadítani az egészséges értékrendből és az individualizmusból fakadó erőforrásait ahhoz, hogy újra kialakulhasson az a nemzeti azonosságtudat, amelyre 1945 és 1948 között vagy az 1956-os forradalom idején már példát mutattunk.

Kopp Mária – Skrabski Árpád 2008
A brutto fizumat 27% ado terheli? Miota? Szerintem ez olyan 38% korul van.
Az AFA-t es tarsait szerintem ilyenkor kar szamolni. Miert? Vegyuk a kovetkezo esetet: van ket ember, akik egymast tanitgatjak tik mindegy mire, de penzert. Egymasnak fizetnek, es mindegyikuk leadozik a bevetele utan. Ezt joparszor elismetlik.
Mi lesz a kezdeti 10.000 Ft-tal? Igen. Szinte az egesz az allame lesz. Nonszensz.
Pedig most az Orbán kormány alatt csak annyi változott, hogy a kiskeresetűek IS 50% körüli adóterhelést értek el. Ez eddig az adójóváírás miatt alacsonyabb volt. Én adóztam 2005-2008 között 65% körül, igazán "jó" érzés volt.

Az adóterhelés még az itt leírtnál is szörnyűbb, a bér és rárakódó adók kifizetése előtt már fizetett a vállalkozó iparűzésit, osztalékot, áfát, meg ki tudja még mit. Mire a bruttó bevételből nettó fizetés lesz, már 80-90% terhelésnél tartunk. Mindemellett egyszerűen ki lehet venni az osztalékfizetés után a lóvét és a dolgozó zsebébe csúsztatni. Nem kell csodálkozni, hogy nem sok vállalkozó van, aki kifizeti a teljes adóterhelést a teljes bér után, amikor nagyrésze korrupcióra és célszerűtlen beruházásokra megy.
Akár alacsonyabb adókkal, akár ésszerűbb adószabályozással el lehetne érni, hogy ne legyen érdemes az osztalékból zsebbe fizetni, de az eddigi kormányok valahogy nem vállalták be, mert a zsebük tömködésével voltak elfoglalva.

Minden állam daganat a gazdaság testén. A kérdés csak az, hogy milyen daganatként viselkedik. Normális esetben jóindulatú és nem öli meg az gazdatestet. Mondanom se kell, a magyar állam egy rosszindulatú rákos daganat, a legkevésbé sem érdekli a gazdatest megmaradása, amit tud, megpróbál kifacsarni belőle. Itt tartunk már 89 óta, az a kurvanagy baj.
Amugy a Fidesznek nagyon igaza van abban, hogy inkabb a fogyasztast kell terhelni az adoval nem pedig a jovedelmet. Ha ez nem tetszik azoknak, akik kevesebbet keresnek emiatt, akkor ezt azoknak koszonjek meg, akik feketen dolgoznak.
@lianlian:
Köszönöm az írást.
Egyrészt megnyugtattál, hogy nem én vagyok a hülye, mert évek óta ezt látom magam körül. Másrészt el is keserítettél, mert nem én vagyok a hülye, hogy évek óta ezt látom magam körül.

De mit lehet csinálni, hogy ezt a problémát feloldjuk? A legrosszabb ebben az egészben, hogy látszik a rossz irány de nem látszik az akarat ami elfordítana a rossz útról. És valahol még érthető is, mert aki megtehetné, annak nem érdeke. Aki odakerül, hogy megtehesse az is hamar rájön, hogy nem érdeke. 22-es csapdája.
Az elvonás egész Európában hasonló, legfeljebb 5-10%-al kisebb. Az adózás pedig nem szükséges rossz, a leadózott pénzt nem másnak adod, hanem beteszed a közösbe. Olyan mint amikor egy társasház közösen vesz az udvarra játszóteret, így nem egy ember fizet 1 MFt-ot, hanem fejenként csak néhány tízezret. ugyanúgy a te pénzed marad, csak nem te határozod meg, hogy milyen neked is hasznos dologra költsék.

Az nem lehet érv a "nemfizetésre", hogy úgyis elcsalják, hiszen mindenhol máshol is ezt teszik legfeljebb egy kicsit kevesebbet. Fájó azt látni, hogy néhány száz ember milliárdokat tesz el, de a "kisember" is évente 5500 milliárdot "tesz el", amire politikus soha nem lenne képes (az összes sem).

"A lebukás kockázata nullához közelít."
Ha ez nem elég motiváció, akkor válaszd a becsületet. Akkor is ha munkáltató vagy és akkor is ha munkavállaló.

"Jelenleg ez Magyarország legnagyobb gazdasági problémája."
Inkább az alacsony foglalkoztatottság (papíron) és az alacsony termelékenység (44% az EU-s 78%-hoz képest).
www.hrportal.hu/c/termelekenyseg-es-munkaido-rosszul-all-hazank-20110304.html
Az adórendszer betarthatatlan és ez által éppen az állam a legnagyobb ösztönzője a feketegazdaságnak. Vagy betartod a szabályokat, és akkor tönkremész, vagy adócsalóvá válsz, akit az állam és üldöz és büntet.
Nyugodt, békés termelőmunkára esélyed sincs.
Abszurd helyzet.
Immorális állam.
@pfekete101: gratulálok, egy tökegyszerű ábrát se tudsz értelmezni.
Itt ütnek vissza a trükkök százai, amikor a "hitelbőség" idején 7-8% hiánnyal karcolt az ország. Azóta kell olyan hiteleket/állampapír hozamokat perkálni ami sok. Szartak a konvergenciára. Aztán ugye 2010-re elfogyott a türelem, és egyből kellett a hiányt kevesebb mint a felére lefaragni, hiszen megigértük.
És akik most elégedetlenkednek, meg tolvajoznak, meg unortodoxoznak, azok lettek volna leginkább kiakadva, ha Viktorék egy lájtosnak nem mondható SZJA és ÁFA emeléssel kezdenek. Ez az EU-nak tetszett volna. Hogy mi történt ehelyett, emlékszünk rá. Ugye egy állam bevéte lehet a privatizáció is, ha van még mit eladni. De már nem volt.
Kellemes lehet úgy kezdeni egy kormányzást, hogy Brüsszelből megüzenik, hogy ESZEDBE NE JUSSON a 3% fölé menni, különben azonnal büntetés lesz. Ha pedig úgy érezzük, hogy nem fenntartható a rendszer, akkor is büntetünk. Ebben az évben a Britek majd 9% hiánynál jártak...
Érthető ami történt? Igen, mert elfogyott a türelem, ekkor már 6 éve zsinórban nem sikerült hozni a konvergenciát.
Kettős mérce? Igen, mert hiába a mindenkori kormány igérete, azért fel kell ismerni, hogy jött egy új kormány, aki egy vitathatatlanul tehetségtelen banda után próbál rendet tenni.

Magyarországon sosem volt jó az adómorál, mert szeretünk adót elkerülni. Sokan mondják, hogyha kevesebb lenne akkor inkább fizetnék. Kíváncsi lennék, hogy 10% adókulcs esetén mennyi lenne a linkelés. Ugyanennyi.
@Beren: Talán az ország egyik legnagyobb problémája a bizalmatlanság.
A társadalmi bizalmatlanság persze csak tünet, ami mélyen gyökerező tapasztalatokból táplálkozik. Nincs súlya az adott szónak. Nem bízhatsz meg senkiben. Alacsony a morál az országban.
Az állam túlszabályozással próbál kompenzálni, és sokszor betarthatatlan törvényeket alkot. Ez persze tévút, mert törvényekkel nem lehet pótolni a morál hiányát. A betarthatatlan törvények pedig csak tovább rombolnak.
Az állam részéről történő aprólékos szabályozását pótcselekvésnek, az állam tehetetlenségének megnyilvánulásaként érzem.
A bizalomhiány, az alacsony morál, talán a legnagyobb akadály az ország fejlődésében. Valószínűleg ebben van a legnagyobb lemaradásunk a nyugati világhoz képest. Ahol magas a morál, ott nincs szükség bonyolult bürokráciára, és alacsony a korrupció is. Ahol alacsony a morál, ott pont fordítva igaz mindez.
Egymást erősítő folyamatok ezek, mindkét irányban.
A legfontosabb kérdés, hogy hogyan lehet morált építeni egy társadalomban. Akinek ezt a kérdést sikerül megválaszolnia, az megoldott szinte mindent problémát.
@tede: "Gyurcsány idejében volt 40%-os szja is. Azzal milyen mértékűre jött volna ki a teljes elvonás? "

- Hogy jön ez ide? Ha most üt el az autó, nem vigasztal hogy valamelyik ősömet megette a medve. Komolyra fordítva a szót: Hol van már Gyurcsány? Két éve kétharmad van!

- Nem az SZJA a legnagyobb elvonás. A legnagyobb adóbevétel az ÁFÁ-ból van ill. a munkáltatói járulékokból.
@lianlian: nagyon jól összeszedett írás... részleteiben közismert hejzet... de ez összefogottan megdöbbentő...

"Hogyan jutottunk idáig, hogy az emberek több mint 80 százaléka számára a szabálysértő magatartás a természetes?"

"ma is olyanok a törvények és szabályok, amelyek a vállalkozók túlnyomó többsége számára egyszerűen nem teszik lehetővé a jogkövető magatartást, hiszen akkor menthetetlenül tönkremennének. társadalmi tőkét, kölcsönösséget, bizalmat romboló jogrendszer."
@Zka: koszi :)
En is gratulalok az abrahoz. :)
Szerintem ugy ekllett volna csinalni, hogy pl. 100.000 Ft brutto utan mennyi az ado, a munkaltatoi jarulek.... es aztan %-kokat szamolni.....
A fenti számítás azt példázza, hogy 155.000 Ft bruttóból 101.000 Ft-ot megkapsz nettóban (ez kb 33%-os elvonás, a többi más tészta). Ha van egy gyermeked, akkor 10.000 Ft-tal többet (kettőnél 20.000 Ft). Ekkor a családi pótlékot még nem számoltuk (azzal 148.000 Ft).

www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2012&edt_brutto=155000&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+%DAjrasz%E1mol+%3E%3E+
De Ti 'kozgazdaszok" mar csak ilyenek vagytok, mar bocsi. Mindent ugy kell elbonyolitani, hogy mas meg veletlenul se ertse meg konnyeden. ;)
@Valós Kilométer: egyrészt az elvonás jelentősen alacsonyabb a legtöbb EU államban, másrészt szerintem te nem gondoltad végig, hogy az adócsalás miképpen lehet KÉNYSZER. Csak tipp: piacgazdaságban árverseny van. Ha a konkurrens cég 20-30%-kal olcsóbb, mert elcsalja a dolgozói bérére rakódó adók nagyrészét, akkor vagy te is ezt csinálod, vagy éhenhalsz megrendelések híján.
@lianlian: "a jogalkotók alapvető feladata volna"

vagyis a tejjes politikai elit egyben felelős, de leginkább az aranylábú csodacsatár aki 25 éve fojamatosan nincs tisztában azzal hogy mi lenne a feladata egy politikusnak...
@pfekete101: miért gratulálsz nekem az ábrához? Nem én csináltam. Ismét bizonyossá vált, hogy nem érted amit látsz és olvasol.
Szép, színes, érthető, és három hiba van benne.
@Zka: sajnos ertem.
Sot a TV-ben tegn ap veletlenul lattam azt a tortas csokat is, aki errol beszelt. Szanalmas volt szegeny.
Mit kapok a befizetett adómból ingyenesen?
Ha a kórházban rendes ellátást akarok, akkor hálapénzt kell adnom. Az iskolában a könyvekért, az étkezésért, szinte mindenért külön pénzt szednek. Talán a tanárok fizetéséért nem.
Akármilyen dokumentumot, iratot kérek az államtól, azért pénzt kérnek, újabban már egyes hivatalok konzultációs díjat is bevezettek, ha kérdezni akarsz tőlük valamit, fizess.
Az utak használatáért külön fizetek, amikor tankolok.
Mit is kapok a befizetett adómért?
@dr. Bubó:

A gond csak az, hogy nem fideszes ügy. A többi kormány pont ugyanezt csinálta.
Annyira szeretnék normális munkát végezni, elfogadható bérért, amiből szívesen adóznék is! Tudja valaki a megoldást? Miért kell az egyszerű embereket a hatalom markával fojtogatni? Mikor lesz már ennek vége? Addig, amíg ingyenélők hordái kedvükre lophatnak, rabolhatnak, létükkel, kultúrájukkal, magatartásukkal mások nyakán élősködhetnek, addig biztosan nem!
@Max val Birca: lexarom ! az már a mult !

töröggyünk csak a JELENNEL és a jövőnkkel...

ehhez az kell hogy minden egyes fidesznyik lógjon....
@Anteovin: rákérdezhetek? KÜLFÖLD... !
Lassan mondom:

TÚL SOK A NYUGDÍJAS, TÚL NAGY BEFOLYÁSSAL EMIATT MAGAS NYUGDÍJAKKAL.

EZÉRT KELLENEK A HATALMAS TERHEK.

EZÉRT ROHAD AZ ORSZÁG.

Az, hogy a költségvetés FELE megy el közvetlenül nyugdíjakra, másik negyede pedig közvetetten, az az okozza, hogy semmire nincs pénz és már az ükunokáitok is a mostani nyugdíjra felvett hiteleket fogják fizetni.

Idén is lesz nyugdíjemelés (200 milliárd Ft).

Egyébként miért csak most tűnik ez fel? Kurva régóta így van ez, miér tmost lett téma?
@roli101: mi a f@sznak adózol?

ellopják és nem kapsz semit....

ezt akartad hallani?
@desw: Pontosan ezért kell a szavazati jogot nettó adóbefizetéshez kötni.
@kovi1970: ezzel a poénnal eredetileg NDK-ban vicceltek Honeckerrel. A reakció pedig a berlini fal lett, és a világ egyik legjobban őrzött belső határa. NDK-ban pl. csak nyugdíjas kapott nyugati útlevelet. Ezt most nem lehet megcsinálni, de mondok jobbat: nem kell leoltani a villanyt, mert úgysem lesz áram, ha nincs, aki kifizesse.
@histar007: 10% terhelésnél is lenne adócsalás,amíg a vállalkozó nem azt látja,hogy aki feji,tesz is érte valamit. érdekes módon a legtöbb munkáltató tol zsebbe pénzt,vagy év végi prémiumot ad zsebbe,holott törvényileg megtehetné,hogy csak a minimálbérért dolgoztassa a melósait. Csakhogy a vállalkozó tudja,hogy belőlük él; na ez az, amit állambá szarik figyelembe venni. És ebben melós,vállalkozó egyetért. Közös az ellenség. Kérdezz csak meg pár melóst,szeretné-e az eddig zsebbe kapott pénzét a bruttó jövedelméhez csapva,adózottan megkapni és ha nem,miért.
@bucbuc: nem ez a gond.... mindenkinek jutna egy FEJLŐDŐ NORMÁLIS országban

a gond hogy MAFIA uralkodik...
ellopnak mindent, szétvernek mindent
@dr. Bubó: Pontosan, aki sikeres akar lenni és nem vadidegeneket eltartani csak úgy az megpróbálja az adót elkerülni.

Vicc ez az egész.
Mindig nevetek, amikor sötét középkorról beszélnek, pedig egy átlag magyar jobbágy az általa megtermelt érték kb. 70 %-át, legrosszabb esetben 60 %-át kézbe kapta, ez az övé volt, míg manapság 40 %, sőt inkább 30-35 % az ami marad egy átlagos munkavállalónál az általa megtermelt összegből.

Egy átlag magyar jobbágy adózása:
- 10 % a földesúrnak,
- 10 % a területileg illetés egyházközségnek,
- évente 40 nap gyalogos munka vagy 20 nap munka állattal a földesúr részére - FIGYELEM: egész jobbágytelkenként, nem személyenként!
- ajándék a földesúrnak nagyobb ünnepekre,
- háború esetén elszállásolási kötelezettség katonáknak.
@pfekete101:
Nagyon okos dolog azokat hibáztatni, akik csak hozzá alakítják a működésüket a rossz rendszerhez, de kb. semmilyen befolyásuk nincs a rendszer paramétereire...
@dr. Bubó: De, ez a gond, a szlovákoknál azóta van fejlődés mióta a nyugdíjakat és segélyeket felezték 2000-ben.

Világelsők vagyunk átlagfizetésre vetített nyugdíjban.
A világon másodikak vagyunk a nyugdíjasok számában népesség arányában.
@pfekete101: a fenéket, nem ez az igazi ok. Nálunk van a legmagasabb ÁFA az talán nem a fogyasztást adóztatja. Az igazi ok, hogy rengeteg külföldre kimenekült munkavállaló itt lakik és a családjuk. Nem vándoroltak ki. (Még) Na ezeket akarja megadóztatni a fogyasztáson keresztül még jobban. Mert ők tudnak fogyasztani a többi már csak vegetál.
A legjobb az egészben, hogy a poszt elképesztően magas valóságtartalma nem tűnik fel senkinek.
@Zka: "Csak tipp: piacgazdaságban árverseny van."

Jajj... De jót nevettem ezen...
Hol élsz Te?
@SzaszaG1:

"Most nézzük meg mondjuk mennyi volt ez 2008-ban."

*

Lusta vagy hozzá, hogy iderakj egy táblázatot?

Esetleg hülye vagy hozzá, hogy ide rakj egy táblázatot?
@Valós Kilométer:
"hanem beteszed a közösbe."
Na itt a probléma. Nem transzparens, hogy mit csinálnak vele. Hogy a te hasonlatodnál maradjak: Meddig tűrnéd azt a közös képviselőt, aki harminc évre titkosítja, mennyiért csinálta meg a vízvezetékszerelő a felszálló strangot? És a közös ktg egyre csak emelkedik...
@bucbuc: én elhiszem... de nem a nyugdíjasok a hibásak...

ha a legtöbb (könnyen megvehető) szavazó kékszemű lenne, akkor a kékszeműek juttatásait pátyolgatná a fides mafia...
és kékszeműként te se vitatnád a jogosságát...

a fides mafia a hibás.... csak-a-fides... itt az idő....
Ennyi embert ilyen bőkezű módon nem lehet eltartani.

A mai aktívakat nyomorítják ezzel, a jövőt élik fel.

Csak gondolj bele, nálunk egy 30 év körüli átlag szakmunkás keres 80k-t havonta.

Élő példa, barátom Eperjesen (Szlovákia) egy héten keres 450 eurót (130e ft). Egy heti bére!

Ja ott nem ilyen magasak a nyugdíjak, meg emiatt nincs is annyi nyugdíjas.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): ha nem számolom az elvársak egymás között osztogatott bizniszeit akkor azért piacgazdaság van, vagy nem? De megengedem, hogy kifejtsd :)
@histar007:
Gratulálok!

Szépen felmondtad a fideszes leckét! Nyalhatsz!
@No_Fidesz_No_Problem: érzésem szerint a 2009 es 82% os adótartam (amivel Dániával ELSŐK voltunkEU ban) szerintem inkább nőt... az egykulcsos ellenére is...
@bucbuc: nincs igazad és mégis igazad van...

ne a nyuggerekre haraguggy...

a politiksok elzavarásával akik több ezer milliárdot lopnak évente... megoldódna minden...
Megint egy demagóg félrevezetés: ha 200-ba kerülsz a cégnek, akkor 100-az magadra költhetsz. Ha ruhát veszel, annak ötöde adó, ha benzint, annak 2/3-a, ha a gyerek tandíját fizeted, akkor 0 az adótartalom. Ha netán Ausztriában síelsz, akkor 1/6, ha valahol Közép-Nyugaton, ott 1/20, ráadásul azt nem a magyar kormány vonja el.
Itthon mindenki adót csal és ideológiát gyárt hozzá. És persze csodálkozik, hogy "ilyen magasak az adók és mégse telik semmire". Mit várunk, amikor egy előre meghirdetett (közölték az időpontot és az ellenőrzöttek körét) NAV akción megbukik az érintettek fele? Most éppen a fodrászok, kozmetikusok (akik valószínűleg 100% körül buknának meg egy vagyonellenőrzésen) voltak soron, de más ellenőrzéseknél is hasonló volt az arány.
@dr. Bubó: Ja senki sem hibás, de az ok ez.

Az idei nyugdíjemelés nagyobb lesz mint a gazdaság növekedése (ha lesz olyan). Jövőre már ez lesz az alap, az lesz emelve 4-6% -al, mint eddig mindig.

Miközben mindenki aki fenntartja a rendszert halálra van nyomorítva, aki tud megy el innen.
és akkor még nem beszéltünk a tényleges növekedési lehetőségekről ha nem fides mafia hanem hozzáértők jutnának pozicióba...
@dr. Bubó: Nem haragszom senkire, tényeket írok.

Bakker.
"Az én szakmámban ez bevett gyakorlat, de senkit sem érdekel. Miért is érdekelne, mikor lassan az egész ország csinálja a hasonló okosságokat. "

*

És ez így is lesz egészen addig, amíg az emberek az "okosságok csinálását" választják, ahelyett, hogy összefognának és a helyükre tennék a dolgokat.
@bucbuc: ugyanez a probléma másik oldala az ADÓSPIRÁL...

minél jobban emelik az adókat anál jobban csökkenek a bevételek...

ez már mindenképp csődhöz vezet...

1012 év feudalizmus + fides = álamcsőd + belháború
@Zka: "akkor azért piacgazdaság van, vagy nem?"

Nem.. :D És nem fejtem ki. Kérd el anyucitól a csekkeket, és hasonlíts össze telecom cégeket, közmű szolgáltatókat, vagy bármit. Az összes kartelezik.
@midnight coder:

Igen, az egykulcsos adó jó lépés volt, de az összhatás nem elég, mert minden más adó/járulék most is borzasztó magas.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): értem, tehát mivel SZERINTED a gazdaság pár szereplője kartellezik, nincs piacgazdaság. Te se bonyolítod túl a világnézetedet.
"Másrészt sem ki nem tuja, hogy hova lesz az a rengeteg pénz,amit az állam beszed adóban."
Kár adni a naív ártatlant, a ktvt és az éves zárszámadást elolvasva rögtön látszik hova megy a pénz.

"Vagyis annyit látunk,hogy az ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS a propagandával ellentétben nem a csóró tömegek, hanem az amúgy is vagyonos kevesek, a politikai-gazdasági elit felé irányul. Magyarul ellopja a klientúra."
Ahogy egyszerű buta hiszi. Vannak nagyobb tételek is:
1. Az állami alkalamazottak nagy száma. Tudom hogy fáj, de ilyen minőségű állami szolgáltatásokhoz elég volna 150 ezerrel kevesebb állami léhűtő is. a gdp 2-3%át lehetne ezen megtakarítani /év.
2. Nyugdíjrendszer. Avagy a szavazatvásárlás
bizonyítottan működő eszköze.A hozzánk hasonló helyzetben levő országok a gdp7%át költik állami nyugdíjra, mi pedig ennél 4%kal többet. Mind hitelből ua a nyugdíjjárulékok vagy 800 milliárddal kevesebb bevételt hoznak. A nyugdíjkiadásaink a német szintet verik, az elmúlt évtizedben nemutatott 80% feletti helyettesítési rátával történő nyugdíjbamenetel pedig vagy 30%kal magasabb az EUban megszokottnál.
3. Közbeszerzések (valamint hiányuk) és a haverok. Ezen még elmegy feleslegesen kb 2%.
@dr. Bubó:

"érzésem szerint a 2009 es 82% os adótartam (amivel Dániával ELSŐK voltunkEU ban) szerintem inkább nőt... az egykulcsos ellenére is..."

*

Igen, nőtt. Ráadásul ez egy viszonylag bonyolult táblázat lenne.

Nem csoda, hogy "kis barátunk" megállt a beszólogatásnál, hiszen nem fog bajlódni olyasmivel, ami végül nem őt igazolná.
@igazi hős: Ha adót számolunk, akkor bele lehet számolni a kommunális (ingatlan adókat), és ha a benzin adóját nézzük, akkor az autókat terhelő egyéb adókat is. (teljesítményadó, biztosítási adó, stb..)
Ja, és ne felejtsük el, Magyarország olyan csodás ország, ahol az adóra is adót fizetsz!

Pld jövedéki adóra áfát. Vagy biztosítási adóra áfát. Isteni.
@No_Fidesz_No_Problem: Ezt az ájtatos faszságot, mindekinek egy élete van bazmeg.

Adót kellene csökkenteni és ehhez pedig kiadást.

Mik a legnagyobb kiadások?

Nevetséges, hogy az van büntetve aki fenntartja a rendszert, az jutalmazva, aki kihasználja.

Ez középtávon is oda vezet ahol most vagyunk.

A nyugdíjcsökkentéssel meg lehetne menteni középtávon az országot, persze ez nyilván lehetetlen.
Hiszen rövidtávon fájna az eltartottaknak (középtávon ők is jól járnának) és politikailag kicsinálja magát aki meglépni.

Nyilván más nem vár ránk ilyen rendszerben, mint a csőd ennyi eltartottal. De nem kell csodálkozni akkor.
@Max val Birca:
"Igen, az egykulcsos adó jó lépés volt..."
Ha elég sokszor elmondod, biztos igazzá válik... Hajrá! :)
@lajafix: @No_Fidesz_No_Problem: @bucbuc: miért vitáztok?

ugyanarról beszéltek... mindenkinek igaza van... a vége mindig:

a fides mafia (gerinctelen és alkalmatlan) HITVÁNYSÁGA...
@Cartman (ex Cartman): önmagában az egykulcsos az egy normális lépés lenne...

egyszerűsítés felé hatna...

de itthon rontott most a hejzeten mert lett hejette 50 új adó...
@bucbuc:

"Ennyi embert ilyen bőkezű módon nem lehet eltartani. A mai aktívakat nyomorítják ezzel, a jövőt élik fel."

*

Ugye nem érted, hogy a horror sarc NEM a banyatankos mamikák eltartására folyik szét, hanem arra, hogy a mindenkori hatalom és holdudvara jól éljen?

Ugye nem érted?
@dr. Bubó: Erről beszélek.
És kénytelenek emelni a terheket, mert a politikai hatalom megtartásához az inaktívak minden józan észen felüli kiszolgálása kell.

Ingyenes meg kedvezményes utazástól(na kinek kell ezt is fenntartani? Sehol a világon nincs ilyen, még a munkába járást is megnehezítik ezzel) az inflációkövető nyugdíjemelésig.
@bucbuc:

"Mik a legnagyobb kiadások?"

*

Nos, mik a legnagyobb kiadások?

Tessék, sorold!

De pislogj rá előtte arara táblázatra, ami közkézen forog a neten, hogy milyen tételekkel bőkezű, és mely tételekből faragott vissza a Kicsi gazdád 2013-ra.
@Valós Kilométer:

Bulgáriában - ahol jelenleg dolgozom - konkrétan jóval kisebb az elvonás.

Az szja 10 % (egy kulcs) a bruttó után. Ugyanennyi a vállalkozások nyereségadója is. Nincs adómentes minimum, nincs jóváírás.

A társadalombiztosítási jutalék 11 % 2000 leva havi (= 300 ezer Ft) jövedelemig, a fölött 0 %.

A bruttó bérre a munkaadó 20 %-ot fizet még pluszban.

ÁFA: egyetlen kulcs, nincs áfamentesség, mindenre 20 %.

Tehát 100 egység bruttóból kb. 79 egység megy a dolgozó zsebébe nettóként. Azaz 100 egység szuperbruttóból kb. 65 egység megy a dolgozó zsebébe nettóként.
@No_Fidesz_No_Problem: Ugye fingod nincs a számokról?

Ugye nem érted, hogy 3 millió nyugdíjast ilyen módon nem lehet eltartani?

Ugye nem érted, hogy felosztó kirovó rendszerben nem kéne a befizetett nyugdíjjárulékon felül többet költeni?
Legalábbis nem hitelből 5 hónapot minden évben?

Nyilván sok a lopás is, de sajnos ez eltörpül a legnagyobb kiadási tétel mellett.

Ugye tudod, hogy hosszútávon nem marad itt akinek az a legkecsegtetőbb lehetősége, hogy télen egy havi fűtését ki tudja fizetni a fizetéséből?

Ha már a szlovákoknál 4x-es pénzt adnak a munkájáért?

Ugye érted, hogy ez ahhoz vezet, hogy még kevesebb adót fizetnek itt?

Hogy vicc, hogy bárhol a világon először a nyugdíjakat fagyasztják be, hogy meg ne öljék a gazdaságot, csak nálunk nem ahol a legnagyobb a nyugdíjasok aránya?

Kicsit se érted?
@Zka: Vagy csak Neked áll jól a szemellenző.

Szerinted kik versenyeznek? A nagy autómárkák tulajai pld ugyanazok. Versenyzik-e egymással az audi, a bnw, és a merci? Ugyanaz a tulaj.... És még még egy rakás autógyáré.
Az üdítőknél dettó. Van a coca cola, meg a pepsi. Az összes többi márka az övék.
Versenyzik -e egymással Magyarországon a vodafone, a telenor, és a t-mobil? A fenét.

Ébredj babám, a világ nagy cégeinek az irányítása felül összeér. (rajtuk keresztül a kicsiké is) Ők úgy nevezik globalizáció. De vannak erre más szavak is...
@dr. Bubó:
Egy jó időben, normálisan bevezetett egykulcsos talán. De az is csak talán. Az a baj, hogy orbánék mémek alapján kormányozzák az országot. Az egykulcsos jó, a progresszív viszont rossz, közgazdászokra nincs szükség, csak mérnökökre, stb., stb.

Pedig az ördög a részletekben rejlik. Az egykulcsos is _lehet_ jó, ahogy a progresszív adó is _lehet_ jó. Csak (nagyon) nem mindegy, hogy csinálják.
@bucbuc:
Én 22 évesen már attól megnyugodnék, ha tudnám, hogy 20 éven belül teljesen meg akarják szüntetni a felosztó-kirovó rendszert. De nem.

Az új csomagra kíváncsi leszek. Az a baj ezekkel, hogy minden kedvezmény egy kiskapu: x ember kihasználja, és még ugyanennyi kiskapunak használja. Gondolok itt konkrétan a 25 fő alatti vállalkozásokra.
Én személy szerint jobban értékelném, ha a nonszenszfaktort csökkentenék az adózásban: a szuperbruttót, a fentebb említett adózás utáni adózást stb.

Tök jók ezek a kedvezmények, remekül hangzanak, megértem én, 2 év van a választásokig, de hosszú távon, mondjuk 15 év múlva számítani fog? Nem. Ami 15 év múlva számítana, elvben azzal (is) kéne foglalkozni.
összefoglalom...

eu ban nálunk a legnagyobb az adózás (+82%) az elvonás, az álami újra elosztás
+ sok eu forráshoz jutunk... (német adózók pénze)

hol a (köz)pénz?
-ellopják a pártok, közgép stb...
-elherdálják a herék (nem hatékony álami intézmények, soxoros felelsleges közszolgahad)
-a nyuggerek és más kivételezettek lehetőségeken túl kapnak...

és mégis évről évre hiteleket veszünk fel...

nem lesz ennek jó vége...
@No_Fidesz_No_Problem: Milyen kicsi gazdám te nagyon bornyú.

A fidesz ugyanazt csinálja, mint az előző elkúrók, erőn felül ad az inaktívaknak, közben halálba sarcolja a gazdaság működő részét.

A legnagyobb kiadás a nyugellátás barátom. Közel 4500 milliárd Ft. Közvetett kiadásokkal ez még súlyos 1000 milliárddal több.

A mai nyugdíjasok 85%-a nem lenne jogosult ilyen ellátásra, ha olyan szabályok vonatkoznának rá, mint egy mai fiatalra.

Ez az ország középtávon halott.
mellesleg a fides mafia kormányzásáról nincs mit beszélni...

BŰNÖZŐK

lásd maynup ÁLAMOSÍTÁS... és most jön az MNB tartalék...

vigyázzatok nemcsak a hitelek nőnek ! a tartalékot lopják...
Azért elképzelem azt a szitut, hogy mondjuk eltörlik az összes adót, járulékot, egyéb sarcot, de ugyanezzel a lendülettel minden fizetős lesz, de olyan szinten, hogy az utcára csak olyan cipővel léphetsz ki, amin rajta van az érvényes járdahasználati matrica, akkor mekkorát visítana az az úri közönség, akik elmentek a 300 forint ellen népszavazni.
@bucbuc:
Érvelhetnék, de inkább annyit mondok: elmész te a jó anyádba! Aki valószínűleg szintén nyugdíjas.
Hova csökkentenéd azoknak a nyugdíját, akik épp hogy megélnek belőle? Anyámat 45 év munkaviszony és felnevelt 3 gyerek után nekünk kell támogatni, pedig mindig normálisan bejelentett, rendes állása volt!
Ezektől akarsz te még elvenni valamit?
lassan mondom, hogy értsd: a mai nyugdíjas befizette azt a pénzt, amit most visszakap.
@Össze kell fogni:

Anyám nemrég lett nyugdíjas. Soha életében nem volt bankszámlája(!), mindig a postás hozta a fizetését. (Így néha 1-2 nappal később kapta meg, mint más). Már nem is fog soha nyitni. Őt nem húzza le egy bank se 1 Ft-al se! Ennyi.
@dr. Bubó: "+ sok eu forráshoz jutunk... (német adózók pénze)"

Nem. Az a saját befizetésünk, kb nullszaldósok vagyunk.
és a mai felállás szerint a fides az 5-6% os támogatással NYERNI FOG "demokratikus" választáson....

minden ellenfelet kinyír... megoszt stb...

hacsak...
nem indul az RMDSZ...
vagy valami hazai mozgalom nem jön létre...
@Zka: Sajnos sokan ezt hiszik és az ilyen posztok sem segítenek. Az elvonások az EU-ban (2005-ös, de jelentősen nem változott azóta sem):

"A magas adóterhelésű tagországok közé tartozik még Dánia (49,8 százalék), Belgium (48,1 százalék), Franciaország (45,7 százalék), Finnország (45,1 százalék) és Ausztria (44,8 százalék). Ezzel szemben az állam kevesebbet von el Lettországban (29,1 százalék), Szlovákiában (30,9 százalék), Írországban (31,2 százalék), Észtországban (33,4 százalék) és Lengyelországban is (35,8 százalék).

Az új tagállamokban jellemzően alacsonyabb az adóterhelés, mint a régiekben. Magyarországon az EU-átlagnál (41,5 százalék) valamivel csekélyebb az adóelvonási szint, 39,2 százalékos, ugyanakkor az új tagok között ez a második legmagasabb szint. Egyedül Szlovénia von el többet (40,3 százalék). A magyar adat magasabb adóterhet jelent a görög és a portugál rátánál is."

2012-es adatok:
mandiner.hu/cikk/20120309_elismertek_nott_az_adoelvonas_2010_ota

ado.hu/rovatok/ado/lenduletesen-adoztat-europa-magyarorszag-kivetel

"vagy te is ezt csinálod, vagy éhenhalsz megrendelések híján"
Akkor ez megélhetési bűnözés? Tehát ha nekem rossz, akkor ne próbáljam megoldani, hanem legyek bűnöző? Szerintem nem.
@Max val Birca:

"Igen, az egykulcsos adó jó lépés volt, "

*

Hülyeség.

Egyrészt azért, mert az alacsony keresetűektől most közvetlenül veszi el, és fordítja elelnőrizhetetlen célokra a pénzt, míg eddig a kiskeresetőek a pénzüket arra költötték, hogy terméket vásároljanak, szolgáltatást fizessenek belőle, és ezzel MUNKÁT ADJANAK másoknak.

Miután a kiskeresetőeket közvetlenül sarcolja az állam, ezzel tovább növeli azoknak a számát, akik munka nélkül maradnak, mert nem tudják eladni, amivel dolgoztak.

*

Másrészt meg azért, mert az adókból finanszírozott szolgáltatásokhoz való hozzáférés mindig is azoknak az érdeke, az igénye, akik átlagosan, vagy afölött élnek.

Megtarthatják persze maguknak - mint ahogy januártól meg is tartják - azt a pénzt, amit eddig adóztak, de akkor majd lesznek szívesek gondoskodni önerőből a rendőrről, a tűzoltóról, a használható iskolákról, a járható utakról.

A prolik ugyanis, köszönik szépen, de elboldogulnak anélkül is, hogy a nem létező vagyonuk védelmére, és a nem létező életminőségük fenntartására, a nem létező komfortérzetük javítására szerveznének adókból finanszírozott állami szolgáltatásokat.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): az szarabb ügy...

jobb lenne ha a náci labancok pénze lenne... nem a hős kurucoké...

amit ellop a fides mafia...
@Kis ember: "a mai nyugdíjas befizette azt a pénzt, amit most visszakap. "

Tudod mire fizette be? Az ő szülei élték fel.

És én sajnálom, hogy ellopták a biciklijüket, de azért ne lopják már el az enyémet...
@TrueY: Pontosan! Kíváncsi vagyok, hogy a kis cégek adófizetésére jó hatással lesz-e az új adócsomag. Mondjuk szerintem a csökkentett adót sem fogja befizetni, aki a házát és a teljes berendezését céges kiadásként könyveli el, a kocsiról és a telefonról, laptopról nem is beszélve...

Érdemes lenne hozni egy olyan szabályt is, hogy senki sem lehet a tulajdonos vagy ügyvezető egynél több olyan cégben, ahol nincs alkalmazott.
@Kuku: Valodi peldak: a multi elvarja, hogy a jelenleti iven mas adat szerepeljen, mint amennyi idot valojaban benn toltesz. Egy oraval korabban, es egy oraval kesobb alapkovetelmeny a munkaba allas. (Cora)
A dolgozok egy resze hatarozott munkaidoben alkalmazva, a tamogatas megigenyelve, majd a hatarido utan teljes csere, mint a jegkorongban. Az ujabb hatarido lejartakor visszajohet a korabbi dolgozo.
A Munkaugyi Kozpont hathatos tamogatasaval.
Az APEH , mar regen megtette azt, hogy a 8 oras dolgozoit 6 orasra allitotta at, termeszetesen ugyanazt a munkat kellett elvegezniuk. (szamitastechnikus, adatkezelo).
Az onkormanyzat a rendszergazdat egyeni vallalkozoi statuszba kenyszeritette, mert igy olcsobb, illetve nem szamit a munkaidokorlat.

Ha az allami szervek csinaljak, a multi miert ne csinalna?
@Kis ember: "Nem transzparens, hogy mit csinálnak vele"
Máshol sem, csak nálunk egy kicsit rosszabb a helyzet. Nem azért vagyunk bajban, mert az illetékesek ellopnak néhány milliárdot. Ez is gond, de inkább csak irritáló, mint befolyásoló tényező.

Másrészt, attól még, hogy megkérdőjelezhető a felhasználása, még be kellene fizetni (és utána elítélni a rosszul gazdálkodókat). Elindult erre egy folyamat, de teljesen tiszta soha nem lesz (máshol sem).
@No_Fidesz_No_Problem:

A többkulcsos adó eredménye: az alsó középosztály kifosztása. Ez kinek jó? Senkinek. Maximum a legaljasabb demagóg ösztönökre hat, hogy "én szarul élek, éljen szarul a szomszéd is".
@Max val Birca:
Persze-persze, de ebben nyilván ki is merülnek az érveid. Jó, mert te azt mondtad.

Rosszkor, rosszul vezették be, ráadásul azóta is mindent ennek rendelnek alá. Cél lett belőle, pedig - normális esetben - ez csak egy eszköz. Mindemellett hitvitákat generál köré az a politikai marketing (pl. hogy hűdemilyen igazságos, meg "milyen szolgáltatást, mennyiért vásárolok az államtól"), ami lehetetlenné teszi a normális, neadj' isten szakmai párbeszédet.
@No_Fidesz_No_Problem:
"
Másrészt meg azért, mert az adókból finanszírozott szolgáltatásokhoz való hozzáférés mindig is azoknak az érdeke, az igénye, akik átlagosan, vagy afölött élnek."

Persze. Nem pont ők járnak magánorvoshoz, és a közpénzből fizetett tömegközlekedést is főleg ők veszik igénybe. Tele van a busz reggel bliccelő milliárdossal, b+. Utána meg mennek segélyért. Ebből áll a napjuk.
@Kis ember: Menj te az anyádba, ha nem tudsz értelmezni 2 mondatot.

Sok egyéb mellett: ha van 10 eltartott meg 5 adófizető, akkor fenntarthatatlan az eltartásuk olyan módon, hogy még többet is kapjanak mint azok akik eltartják.

Ma minden nettó adóbefizetőre több mint 1 nyugdíjas jut.

Mindemellett semmilyen csökkentésről nem beszéltem, viszont az t látom, hogy aki tud menekül innen mert a nettó fizetése nem éri el egy nyugdíjas járandóságának 2/3-át.

Seggfej.

A nyugdíjak mindenképpen csökkenni fognak egyébként.
Gondolom azért érzed, hogy ha már senki nem fog itt adót fizetni (nettó!) akkor ne lesz miből az inaktívakat eltartani.
@Max val Birca: Persze vannak kivételek (fentebb linkeltem is), de a miénk teljesen átlagos az EU-ban.
@Cartman (ex Cartman):

A lényeg: a többkulcsos adó a fejlett országok luxusa. Egy fejlődő prszágnak nem az kell, hogy éppen csak kicsit jobban keresőket letaszítsa a szegények közé (mert ezt teszi a több kulcs) - ez kinek jó? Senkinek nem jó. Maximum jól eladható demagóg érvként a választási kampányban.
@bucbuc: Hagyd ő is nyugdíjas. Sosem dolgozott, szerinte a pénz onnan van, hogy a postás hozza. Fingja nincs, mi az: Megkeresni.
@online távmunkás:

" Mondjuk szerintem a csökkentett adót sem fogja befizetni, aki a házát és a teljes berendezését céges kiadásként könyveli el, a kocsiról és a telefonról, laptopról nem is beszélve..."

*

Ugye cseppet se vagy tisztában azzal, hogy mit lehet egy cégnél "céges kiadásként" elkönyvelni?

Szerinted, ha annyi mindent el lehetne könyvelni LEGÁLISAN, mint amit az urban legend kategóriás mesékben elhisznek a hozzád hasonló tájékozatlanok, akkor mégis mi a francért törnék magukat a vállalkozók, hogy számlákat vásároljanak, és a horror büntetést, vagy a börtönt kockáztassák?
Sokan elmondták már sokszor, túl magasak a dolgozókat sújtó adók.
Persze tegyél félre, takarékoskodj, mert a nyugdíjadat elvettük.
Ja és bruttó 230-ból - ami ma ritka nagy fizetés - marad 140 ezer. Élj belőle, fizesd a lakhatást és a számlákat, utána vegyél kaját a maradék 25 ezerből. Élni is kéne valahogy.

************
Ha csak 16%-ot kéne adózni összesen a jövedelmedből érdekelne, a munka?
ng.kyani@gmail.com
@Valós Kilométer:

Nem éppen. Az EU-na belül Mo. a felső harmadban van adótehert illetően. Ez abszurdum, mikor fejlettségben meg az alsó harmadban van.
@Max val Birca:
"A többkulcsos adó eredménye: az alsó középosztály kifosztása."
Ebbe most nagyon keményen beleszaladtál. Épp ez a fidesz-féle egykulcsos fosztja ki az alsó-középosztályt.

Nézz utána, milyen jövedelemtől járt jól a dolgozó (figyelembe véve a forradalmi különadókat, áfát, GDP csökkenés hatásait, stb.), és kijön, hogy egy nagyon szűk réteg járt csak jól.
@Kis ember:
Ez a nyugdíjrendszer akkor is egy hazugságra épül.
"a mai nyugdíjas befizette azt a pénzt, amit most visszakap."
Erre a hazugságra.

Ez feloldhatatlan. Ha egy politikus megpróbálja feloldani ("mindenkinek számlát vezetünk"), akkor csak még mélyebbre süllyedünk benne.
Társadalmilag, statisztikailag fenntarthatatlan. Hagyni kéne az egészet a p*csába.

Egyébként a sok dilettáns vagdalkozó idióta fölmehetne a kozoskassza.hu-ra megnézni a kiadásokat nagy vonalakban.
- öregségi nyugdíj 1800Mrd
- táppénz, munkanélküli segély 1000Mrd
- adósság (kamatai...) 1100Mrd
- "Törvényhozó és végrehajtó szervek, pénzügyi és költségvetési tevékenységek, külügyek" 1000Mrd (EZEK CSAK MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGEK, ennyibe kerül nekünk az állami bürokrácia)
- egyéb közszolg 800Mrd
- EÜ összesen 1333Mrd (ebből 300Mrd gyógyszertámogatás)
- Oktatás összesen 1350Mrd

Az öregségi nyugdíjra fordított összeg tavalyhoz képest 150Mrd-dal csökkent. Inflációkövető?! (Persze most nem néztük, kit rúgtak ki a rendszerből)

Nem értem, ez a hely valami gumiszoba, ahol mindenki levezeti a mindennapi indulatait? A számok ott vannak, nagy vonalakban átláthatók. Mindenki olyan kurva jól tudja, hogy a MÁSIKTÓL hogyan vegyünk el.
@Max val Birca:

Hagyd már ezt a hülyeséget.

Vagy tisztázd magadban a "fejlődő ország" fogalmát.
@Cartman (ex Cartman):

A különadók eleve az egész rendszert felborították, s az egyébként jó egykulcsos szja hatását minimalizálták.
@Kis ember: A mai nyugdíjas NEM FIZETTE BE AZT A PÉNZT.

De nem is ez a lényeg.

1. ha nem tűnt fel volt 90-ben egy államcsőd, oda befizetett pénz.
2. a mai nyugdíjasnak aktív korában elenyésző számú nyugdíjast kellett eltartania, azt sem ilyen bőkezű módon tette.
3. a mai nyugdíjas átlagos munkában töltött ideje 31,5 év, miközben gyereket elfelejtett nevelni.

4. ha nem számítjuk a 90-es gazdasági csődöt, akkor is csak a befizetésekből egy mostani nyugdíjas kb 30000 ft ot kaphatna. Mai értéken.

Ha már ragaszkodunk a számokhoz.

Gyengeelméjűek kedvéért: csak a tények miatt írtam a fenti sorokat, hogy néhány demagóg városi legenda cáfolva legyen.
A megoldás viszonylag egyszerű.
Cenzusos választás, listás szavazások eltörlése és visszahívható képviselői státusz.
Nagyjából egy ciklus alatt rendbe jönne az ország.
Természetesen az előbbiek hozadéka az egységes, valóban biztosítás alapú TB, az adó és járulékcsökkentés, az önkormányzati, de még a nyugdíjreform is.
Az elvonások mértéke pont azért emelkedik, mert a demokrácia jelenlegi szabályai szerint az inaktív többség kegyeit kereső politikai elit az aktívak kizsigerelésében találja meg a túlélését, a hatalomhoz való hozzájutást.
@Cartman (ex Cartman): "Épp ez a fidesz-féle egykulcsos fosztja ki az alsó-középosztályt."

Tényleg? Mivel? Azzal, hogy neki is csökkent az adója? (szuperbruttó kivezetése abból a kategóriából)

Leülhet egyes.
@No_Fidesz_No_Problem:

Az EU 27-ból Mo. a 23. helyen áll - ez a lényeg és nem az, hogy erre milyen szót használunk.
@Kis ember: A nyugdíj a mai nyugdíjasok esetében nagyjából a fizetés 80%-a. Korábban hogy élt meg a fizetéséből, amikor titeket is nevelnie kellett?

Amit ő befizetett nyugdíjra, azt megkapták a nagyszüleid, az a pénz nincs már sehol. Neki még szerencséje volt, akkoriban jóval kevesebb nyugdíjas volt, mint dolgozó ember. Manapság 5 munkavállalóra jut 4 nyugdíjas. A következő évtizedekben az arány rosszabb lesz, mivel több a 65 év feletti, mint a 14 év alatti.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

" Tele van a busz reggel bliccelő milliárdossal, b+. Utána meg mennek segélyért. Ebből áll a napjuk."

*

Feleslegesen vered magad.

Egy szót nem írtam tömegközlekedésről. Utakról írtam, amin ugye nehezen gurulnak a sokmilliós autók, ha tele van kátyúval.

A prolinak meg mindegy, mi van, hiszen gyalog jár, de leginkább nem megy sehová.
@online távmunkás:

Mivel a nyugdíjrendszer nem tartható hosszú távon, az optimálás viselkedés jelenleg a járulékcsalás, hiszen aki most fiatal és fizet nyugdíjjárulékot, idősként nem fog nyugdíjat kapni.

Én is megtenném, de sajnos nem tehetem, mert olyan munkahelyem van, ahol minden fehér adózási szempontból.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Ja, ha az adójóváírás eltörlését meg nemes egyszerűséggel kihagyod a képletből... Ez a gond a sok fideszes hívővel. Ahogy a főnök, úgy ők se képesek legalább némi alapszintű _rendszerszemléletet_ elsajátítani.

Ahogy írtam is az egykulcsost az összes létező körülménnyel együtt lehet csak vizsgálni. Ennek belátásához nem kell azért túl sok ész...
@Max val Birca: "fejlettségben meg az alsó harmadban van"
Az adóteher nem csak a fejlettségtől, hanem a visszafordított és felhasznált javaktól is függ, azaz a szociális hálótól (nyugdíj, segély) és az állam nagyságától is (közalkalmazottak). Ez nálunk nagyobb, mint az EU átlag.
@Max val Birca:

AZ EU-ban nincsenek "fejlődő" országok.

Amit csinálsz, ahogy játszol a szavakkal, az manipuláció.
@No_Fidesz_No_Problem:

Az a gond veled, hogy nálad kétféle ember van: milliárdos és proli. A valóság viszont nagyon más.

Hozzáteszem: a milliárdosnak teljesne mindegy, hogy hány szja-kulcs van, ő egyiket sem fizeti, vagy minimálbéren van és a legkisebb kulcsot fizeti, hiszen jellemzően tőkejövedelme van.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Az alsó-középosztály kapott adójóváírást, ami nagyobb összeg volt, mint amit a szuperbruttó eltörlésével nyertek. Szóval rosszul jártak.
@Max val Birca:
Különadók nélkül viszont megborította volna a költségvetést.

Miről beszélünk? Hogy elvben lehetséges lett volna, hogy működjön? Na, ezt viszont már nem fogjuk megtudni. Elkúrták.
Ajánlom ezt a topicot:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9131523&la=118957452

Utolsó hozzászólás:

"Azt hiszem neked azokat kellene megkérdezned, akik ötvenpárévesen elpucoltak nyugdíjba, politikai meggondolásokból kb. a korábbi nettó bérüket kapva, akik emellett vidáman dolgoznak alkalmazottként ezzel is lenyomva pl. a Te gyerekeid bérét és lehetőségeit. Az ilyen "nyugdíjasok" százezrei szívják el az erőforásokat azoktól, akik náluk sokkal jobban megérdemelnék, adott esetben pl. Te. Ez a helyzet addig nem fog megváltozni, amíg a nyugdíjas státuszban üldögélők szépen összezárnak, mert így a politikum szépen megveszi őket kilóra az aktívak kontójára és éppen a valódi nyugdíjasok szívják meg legjobban ezt a helyzetet. Mint rokkantnyugdíjasnak nem tudom mi a véleményed arról, hogy pont a valódi rokkantaknak nem jut már pénz (pl. vakvezető kutya képzés és hasonlók), de persze az összes "nyugdíjasnak" kötelezően meg kell adni az éves 4-5-6 % emelést, miközben az országot a hátukon vivő aktívak jelentős része évek óta nem kapott béremelést, sőt sokan felmondást kaptak helyette.
A lényeg az, hogy erőn felül csoportosít át államunk az inaktívak eltartására, ráadásul ez a transzfer olyan milliós nagyságrendű tömegnek is megy, akiknek a versenyparipa szaporítószerve járna a fenekükbe, nem pedig nyugdíj meg segílyke. Örülhetsz annak hogy nem fogják adóztatni a nyugdíjakat, de azért nem ártana elgondolkodni azon, hogy már 1997-ben miért tették meg az első lépéseket a manyupokkal és az ehhez kapcsolódó szabályozásokkal, pl. az adóköteles nyugdíjakkal. Ha nem tudod a választ, szólj, elmondom.
A másik súlyos kérdés az eü rendszer, onnan is átlapátolták a pénzt a feki rendszerbe, meg is lett az eredménye. Ha nem lesz paradigma váltás az eü-vel kapcsolatban, akkor belátható időn belül az is összezuhan, amit pont az inaktívak fognak leginkább megszívni, ha hiszed, ha nem. Az nem megy, hogy az eü rendszert mindenki használhatja, de befizetést az érintettek kevesebb mint a fele teljesít és ezek közül is milliós tömeg alig-alig valamit. Ha nem vezetik be az egységes alap járulékot + jövedelem szerinti kiegészítést (igen, a nyugdíjasoktól is szedni kell sávosan valamelyes eü hozzájárulást!), akkor hamar kakukk lesz ezen a területen is.
Ezeket a dolgokat/trendeket lehet nagy pofával tagadni, meg döngetni a melleket a járjárjár indokkal, sajnos ettől egy petákkal se lesz több pénz."
@Cartman (ex Cartman):

Ez tény, de akkor miért nem erről beszélünk, s miért a teljesen jó egykulcsos adó ellen van össztűz?
jó akkkor szerintem is töröljünk el minden járulékot adót, és mindenki nettó fizessen mindenért ami most még olcsóbb vagy ingyenes..azt hiszem az első mandula vagy vakbélmütét előtt sokan meghalnának, a többi közszolgáltatásról nem is beszélve.
@jog-ász:
Ez nem ilyen egyszerű.
Arthur Laffer szerint az államnak a 0 és 100%-os kulcsból egyaránt 0 Ft bevétele lenne. Ebből következik, hogy van olyan adószint, amit ha csökkentesz, nő az adóbevétel, vagy csökken annyira az adófizető cégek szürkékkel szembeni hátránya, hogy megrendeléshez jutnak, így adót fizethetnek. Mert ugye csak akkor fizethetnek, hiába akarnak.
@nyomasek: Szerinted mi történne a nyugdíjrendszer átalakítását fontolgató képviselőkkel, ha visszahívhatóak lennének? 3,1 millió nyugdíjas van az országban, ez a választásra jogosultaknak közel 40%-a.
@Max val Birca:
Mert Magyarországon 2010-ben _nem volt realitása_ az egykulcsos adónak. Ennyi.

Lehetett volna arányosítani, ezzel párhuzamosan karcsúsítani az állami szektort, ésszerűsíteni a nyugdíjrendszert, rendbetenni az egészségügyet és az oktatást, stb.

Ehhez képest mi történt? Bevezették izomból az egykulcsost (mer' az jó, mer' a magyarokistene megsúgta) és mindent még jobban elkúrtak (döbbenet, hogy ez egyáltalán lehetséges volt!), csakazértis alapon.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Hát, olvasni nem igazán szoktál. Mit írtam?
"Anyámat 45 év munkaviszony és felnevelt 3 gyerek után nekünk kell támogatni,"
Részemről egy nagyon kapitalista cégnél dolgozom, most éppen Amerikában.
A nyugdíj nem adó, hanem JÁRULÉK. Azaz a befizetett összegért jár a nyugdíj. Arról nem tehet egy nyugdíjas sem, hogy a hatalom mire fordította az ő járulékát.
A gond itt még mindig az, hogy olyanoktól akartok elvenni, akiknek amúgy sem telik sokra. Ha megnézed a sztereotípiákban is az van (meg a való életben is), hogy a nyugdíjas áll sorba a 10 ft-tal olcsóbb farhátért. És nem azért, mert szarrágó, hanem mert különben nem jönne ki abból a kis pénzből, amit negyven év befizetése után kap. És amire te még nem gondolsz és a mi az öregséggel együtt jár: egyre több a betegség miatti kiadás. Ha nem telik rá, akkor fáj, rövidíti az életet, stb.
Aki ezt nem látja be, az egy szociálisan érzéketlen fasz.
Nem attól kell elvenni, akinek már amúgy is alig telik (pedig megdolgozott érte), hanem attól, akinek van. Neki is ugyanúgy fáj (a saját bőrömön éreztem én is sokáig), de amíg ő csak lesoványodik, addig a szegény éhen hal.
Na, ezt kéne kb olyan arányra "eltolni", hogy a munkavállaló kb 65-70%-át megkapja a saját teljes bérköltségének!
@online távmunkás: A titok a cenzusos választásban rejlik.
@online távmunkás: Azaz az adózók (szekértolók) képviseletében van a dolog lényege.
Mekkora ostoba Kádár ez az Orbán. Azt hiszi, hogy a Medgyessy módjára bejelentett osztogatással megállítja a népszerűség vesztését.
Úgy is az lesz a vége, hogy 20% nyugdíj közalkalmazott bércsökkentés. A játék arra megy, hogy kihúzza 2014-ig, oszt majd megint lehet mindent fogni az imperialistákra, a mocskos EU-ra.

Az osztogatással, meg a fedezet nélküli nyugdíjemeléssel 500 milliárdos hiánya lesz az államkasszának.
A balfék gazdaságpolitikára jellemző, hogy az állami mobiltender megnyerése után (100 milliárd) még 150 milliárdot kell költenie az államnak, hogy elinduljon a nagy sikerre számító MVM-mobil. Tódulni fognak a népek, hogy mvm mobiljuk legyen.
A MOL 24%-os részesedése 400 milliárd volt.
A gazdasági szabadságharc a gyenge forint miatt több száz milliárdba került eddig. A magyar virtus drága dolog.

Soha ennyien nem szándékoznak elhagyni az országot, letelepedni külföldön. Gratulálok Orbán és galerije, meg a sok fideszes baromnak!
@online távmunkás:
Nem vagy statisztikus, ugye?
Mennyi az átlagéletkor? kb. 70 év (itt van neked statisztika: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd008.html)
Mennyi a nyugdíjkorhatár?
62 év, de emelik folyamatosan.
Tehát 40 évig fizet, 8 évig élvezi a nyugdíjat.
Nem olyan bonyolult ez.
@Valós Kilométer:

Összekevered a statisztikát az adószinttel.
Éppen az a fő gond, hogy az elvárt adószint túl magas, ezért a valójában beszedett adó (statisztikában ez jelenik meg) és az elvárt adó közti olló szétnyílt.
Miért rossz ez?
Mert kontraszelektál. Ugyanis az a cég amelyik befizeti rá kirótt adót, be kell hogy építse az áraiba, így a piacon versenyhátrányba kerül a feketézővel szemben. A megrendelői és a dolgozói elvándorolnak a megrendeléssel együtt a feketézőhöz, így aztán a következő évi statisztika szerint még alacsonyabb lesz az országban beszedett adó. Ennek pótlására újabb adóemelés következik, emiatt a szürke zóna tovább erősödik, stb. Ördögi kör. Épp ezekről szoktam írni, mert saját tapasztalat. Én 2006-ban évi 12 millió béradót utaltam, most évi 6 milliót, emelt adószint mellett. Akarok adózni, be is fizetem, de csak azután a megrendelés után tudom amit nekem adnak nem a 8, 4 és 2 órás minimálbérező konkurensemnek.
fenteslent.blog.hu/2011/10/17/a_magyar_gazdasag_jegesmedvei
@Kuku:
Bocs, havi 12 és 6 millió.
"Csak jelzem, hogy az átmenet ki tudja milyen hosszú időszakában a legrendesebb adófizetők egyszerre vannak agyoncsapva a bér- és fogyasztási adókkal. Az állam így őket sodorja a legkilátástalanabb helyzetbe."

PONTOSAN!
Aki be van jelentve 100%-osan, nincs kamu, nincs gond az szopja be ezeket a legjobban!

A másik aki meg minimálbéren van, de zsebbe kap 200.000 forintot az örül.

Persze ha szabadságra menne, vagy beteg lesz akkor semmi védelme nincs, akár nem is kap fizetést mert azt a minimálbér alapján "csúsztatja" neki a munkaadó. Ez sem jobb, de kevesebb napot érint a szabadság vagy betegség, mint a minden hónapban a rólunk lehúzott adó.
Azert jo a hatalomnak hogy mindenki adocsalo (meg a tobbi betarthatatlan torveny es szabaly) mert igy barki barmikor garantaltan lecsukhato.
Ellenzeki hangado vagy, neadjisten tuntetest szervezel? Adoellenorzes, visszaesoknek dutyi.
érdekes, hogy honatyáink minden adót megszavaznak, az ingatlanadó kivételével (a magyarázatért lásd a vagyonnyilatkozatok szerkezetét).

szintén érdekes, hogy a végtörlesztés beterjesztésekor volt egy hang (már nem emlékszem ki, de úgy rémlik ifjú kormánypárti képviselő volt), aki javasolta, hogy az országgyűlési képviselők ne élhessenek ezzel a lehetőséggel, hogy a látszatát is elkerüljék annak, hogy ezt a törvény maguknak szavazzák meg. a kezdeményezés gyorsan elhalt...

érdemes lenne a vagyonnyilatkozatokat átnézni ma... mennyi chf hitelük volt és mennyi van ma a tisztelt (sz@r)háziaknak...
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Vagy biztosítási adóra áfát" A biztosítási adót pont azért vetették ki, mert minden pénzügyi művelet -beleértve a biztosítást is- EU-szerte ÁFA mentes. Nem rakhattunk rá áfát, de kell a pénz, azért lett biztosítási adó. Lásd még: nem lehetett többé vámolni az autókat, lett helyette regisztrációs adó.
@Kuku: Ha csak 10% lenne az "adó", akkor is hátrányba lennél azzal szemben, aki nem fizeti. Márpedig láthatjuk az egykulcsosból is, hogy sokkal többen nem adóznak csak azért, mert csökken a kulcs.

A megoldás szerintem emelkedő adózási hajlandóság mellett (egy erősebb NAV) évente csökkenő járulékok és adók (és nem fordítva).

A minimálbéreseknél is megpróbálták évekkel ezelőtt, hogy csökkentik az adójukat. Erre ahelyett hogy néhány lemaradt embernek jobb lett volna, duplázódott a minimálbéresek száma (mert kevesebbet kellett utánuk adózni).

A magyar ember szeret ügyeskedni (talán a történelmi háttér miatt?) és ettől csak a büntetés tántorítja el (ami jelenleg nincs). Nem szép, nem jó, de sajna ez van.
@Valós Kilométer:
"Ha csak 10% lenne az "adó", akkor is hátrányba lennél azzal szemben, aki nem fizeti."

Ez nem így van. A rendes fizetésre bejelentett munkavállaló jobban megbecsüli a munkahelyét, nálunk felére esett a fluktuáció, a táppénz és szabadság jótékony hatásokkal jár a munkakedvére, stb. Ez bizonyos különbséget simán kompenzál, de a jelenlegi 20-30%-os szolgáltatási árkülönbséget, főleg válságban sajnos nem. Én minden százaléknak örülök ezért amivel csökken az olló. Emiatt mindig egy picit könnyebb jó szolgáltatással pótolni a kisebb árhátrányt.
Amúgy az is tapasztalat, hogy a minimálbér adómentessége sok addig fekete számlázós céget legalább a 2-4 órás minimálbér plusz zsebbe fizetés felé eltolt. Persze ez édeskevés. A magyar emberrel pedig az van, hogy ha labancot meg törököt érez, akkor kapcsol be az ügyeskedés. Márpedig a 70%-os elvonási szint ezeket az időket idézi, vagy haladja meg.
@Valós Kilométer:
És ha a jelenlegi adószintre kemény szankciók lesznek, az lázadáshoz fog vezetni. Ezért lenne jobb egyszerre csökkenteni az adót, növelni az ellenőrzést.
Aki leírta a 30-40-ot fogalma sincs a tényleges gazdaságról! Jelenleg ha valaki tisztességesen mindent előírás szerint csinál egyetlen fillér sem marad a zsebében, sőt veszteséget termel!
@Kis ember: Ez igaz (is lehetne) , de az a helyzet, hogy miközben ezt a pénzt - mondjuk úgy - félretette, közben felhalmozott egy nem csekély államadósságot.
Aztán most az a helyzet, hogy kéri a letett pénzét, és hátrahagyná nekem az általa felélt adósságot.
Ergo nekem ki kell termelnem az ő nyugdíját, az adósságot, meg a saját nyugdíjamat is mert hogy attól nyilvánvalóan elbúcsúzhatok, mert hja valamilyen csoda folytán megélem a 200 évet, ami akkorra a nyugdíjkorhatár lesz, akkor se lesz nyugdíj.

Szóval azért csak nézzük már meg, hogy nem-e lehetne ezekkel a nyugdíjakkal valamit csinálni. Mondom ezt úgy, hogy anyám nyugdíjas, és jó apám is pár évre van ettől az állapottól.
@No_Fidesz_No_Problem: Számlákat százmilliós tételben szoktak venni. Az átlag kisvállalkozó pedig a házát kinevezi irodának, a kocsija céges gépjármű, az otthoni laptopja és telefonja pedig céges eszköz. Aztán a technikai eszközöket leírja 0-ra 3 év múlva.

Szerinted hogy lehet msáként, hogy az átlag magyar kisvállalkozó minimálbérre van bejelentve, nem vesz ki pénzt a vállalkozásából és mégis jól megél? És hogy a céges autóvásárlások még a pangó autópiacon is megmaradtak, hiába állította le a legtöbb multi a gépjármű-beszerzéseket?
Önmagában a magas adószint még nem is lenne baj.

DE:

- A rendőrség nem kellő vehemenciával üldözi a bűnt.
- Az egészségügy romokban
- A közösségi közlekedés romokban
- Az utak állapota helyenként rosszabb, mint Szomáliában.
.
.
.
.

Megdöbbentő, hogy a közszféra mennyire nem múködik, megdöbbentő, hogy egyszerű dolgoknak mennyire nincs gazdája.

Syédországban, mikor nagynéném 56%-os SZJA-t fizetett, és elment szülni, akkor aznap megjelent a pótmama a lakáson, és amíg ő szült, a pótmama a nagyobbat óvodába vitte, vásárolt, megfőzött.

Németországban, mikor az ottani adóhivatal nem utalt vissza valamit időben, automatikusan utalta az összeggel a kamatot is, nem nekem kell a túlfizetésemért három kérvényt írni.
Egyebkent jellemzoen a multik es a kevesbe jellemzoen a nagyobb nagyvallalatok fizetik be rendesen a kozterheket; a kis- es kozepvallalatoknal a leggyakoribb a trukkozes, adoelkerules.
Es ez mindenfele adozasra igaz, nem csak az SZJA-ra.
Es ha rendesen utana mennenek az adoelkerulo cegeknek, sok politikus sok-sok baratja es uzletfele kerulne bortonbe, ebben is biztosak lehettek - megis mit vartok egy olajszokitesbol megtollasodott parlamenttol?
"Pedig az adófizetés - demokratikus viszonyok közt, szabad államban - közösségi vívmány. Ebből a pénzből jártunk óvodába meg iskolába, ezt kapják meg szüleink a következő hónapban nyugdíjként, ebből van közvilágítás, rendőr, tűzoltó, mentő, orvos, úttest, szociális háló, és még rengeteg, adókerülők által is szívesen használt dolog."
Ehhez képest Rogán azzal indokolta a nyugdíjjárulék átkeresztelését nyugdíjadóvá, hogy az adóért a járulékkal ellentétben nem jár semmi.
@Kis ember: Te meg se a valódi világot nem ismered, se a statisztikákat. 3,8 millió munkavállaló van és 3,1 millió nyugdíjas, vagyis 5:4 az arányuk. Ezen kár vitatkozni.

2010-ben átlag 58 évesen mentek nyugdíjba az emberek Magyarországon, hiába volt magasabb a nyugdíjkorhatár. Most is 58 évesen nyugdíjba mehetnek a 18 éves koruk óta dolgozó nők (40 jogviszony kell, gyereknevelést is beleszámítva).
A nőknél a születéskor várható élettartam 78 év, vagyis 40 év munka után jön 20 év nyugdíj. Persze manapság az egy vagy ritkábban a két gyerek az átlagos, tehát a mostani korosztály úgy fog nyugdíjba menni, hogy akkor még kevesebb munkavállaló tartja el őket.

Hallottad már az "elöregedő társadalom" kifejezést?
@Kis ember: "olyanoktól akartok elvenni,"

Fúúú, de demagóóóóóg!!!!

-Nem elvenni, hanem nem adni olyat, mire nincs keret.
-Az "akartok" nem tudom kire utal. Gondolom az itt maradottakra. Mert Te finoman kiosontál ámérikába dolgozni, az itt maradóktól meg elvárod, hogy eltartsák édesanyád. :-D Azt még hőbörögsz, hogy neked is küldened kell valamit Neki..

Gyere haza babám, adózz, keress idehaza, utána szólj bele az itteni dolgokba. :-)
@online távmunkás:

"Számlákat százmilliós tételben szoktak venni. Az átlag kisvállalkozó pedig a házát kinevezi irodának, a kocsija céges gépjármű, az otthoni laptopja és telefonja pedig céges eszköz. "

*

Ostoba vagy.
Baszottul igaza van, akárki írta is. malolcsy költségvetése kártyavárként fog összeomlani, és én a magam részéről nem szertnék akkor a közelében lenni. Pedig túlságosan közel vagyok hozzá már így is.
VEDD KI A PÉNZED A BANKBÓL. SZÓLTAM.
@Kakimaki0123456789:

"Egyebkent jellemzoen a multik es a kevesbe jellemzoen a nagyobb nagyvallalatok fizetik be rendesen a kozterheket; a kis- es kozepvallalatoknal a leggyakoribb a trukkozes, adoelkerules."

*

Milliárdos, vissza nem térítendő állami támogatásokat meg adókedvezményeket meg nem a magyar kis cégek, hanem a multik szoktak kapni.

A kis magyar cégek elől még azt a kevés támogatást is szétlopják, amit az Unió biztosítana.

Pedig a munkavállalók kb. 85 - 90%-át nem a multik, hanem a kis hazai cégek foglalkoztatják.
@nyomasek: Ennek egyenesági következménye az EU-ból történő kiiratkozás
@babo_:

"Szóval azért csak nézzük már meg, hogy nem-e lehetne ezekkel a nyugdíjakkal valamit csinálni. "

*

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk a Fidesz "gazdasági szabadságharca".

Gondolod, hogy a nyugdíjasok szájából kellene kivenni a farhátat ahhoz, hogy jobbra forduljanak a dolgok?
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
"nem adni olyat, mire nincs keret"

Nincs rá pénz, illetve nincs rá keret - nos ezt a két kifejezést utálom, mivel nem igazak. Valamennyi pénz mindig van, azt a politika dönti el mire lesz keret, mire nem.

Például manapság nyugdíjakra van keret. Érthetően: a nyugdíjasok sokan vannak, tőlük pénzt elvéve sok szavazót, vagyis akár választást is lehet veszíteni.

Sok más dologra állítólag nincs keret(valószínűleg lenne, de nem adnak rá), mert a politikusok nem akarják, hogy legyen.

Ilyen egyszerű ez, mint a faék.
És ilyenkor eszembe jut, amit tanultunk általános iskolában a kizsákmányoló földesurakról és egyházról: a tized, meg a kilenced(azaz a kilencedik tized). Tehát maradt a parasztnál 80%, persze nyilván sarkítva. Na ezzel szemben ma 30-40% marad a parasztnál, és ebben nincs sarkítás.
@Kuku: "Amúgy az is tapasztalat, hogy a minimálbér adómentessége sok addig fekete számlázós céget legalább a 2-4 órás minimálbér plusz zsebbe fizetés felé eltolt."
És pont ide jutnánk, akkor is, ha most adót csökkentenénk. Egy kicsit több lenne a bejelentett, de ez édeskevés. Adócsökkentésnek, akkor van értelme, ha sokkal többen (mostani fekete és szürkegazdaság) és sokkal több bér után adóznának (teljes bér bejelentve, nemcsak a minimál).

Ha valaki csal, akkor is fog, ha kevés az adó (kivételek vannak). Akkor nem fog, ha megbüntetik. Jó példa erre a sebességmérés az utakon. Hiába emelnék 50-ről 60-ra, aki most 60-al megy, az akkor 70-el menne (most valójában csak 65 után büntetik). Ha egy automata rendszer működne és 55 után büntetne MINDENHOL, akkor nem is mennének többel (ez szintén nem csak nálunk van így).
@Exploiter: Meg az adófizetőnek is, meg a munkaadónak is, hogy fizessen tisztességesen adót, mert amíg a morál nem változik, addig nem lehet járulékot csökkenteni. Ördögi kör.
Amíg az a menő, hogy adót csalunk, addig itt nem is változik semmi.
@Agent Cooper: Az a kurva tetves görbefaszú csipás öreg tripperes ördög bassza telibe. Neked is igazad lehet.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Az "akartok" azokra utal, akik szerint a nyugdíjasoktól kell elvenni. Így leírva, hogy a "nyugdíjasoktól". Fűnyíró-elv, fasza.
Azért, mert kimentem dolgozni, légyszíves köszönd meg, hogy a kint keresett bérem kb.80%-át itthon költöm el. 27%-os áfával. Szívesen.
Az édesanyámat meg nem kell eltartani, mert - és itt jön, amit te nem értesz meg - ő 45 éven át befizette azt, amit most el akartok tőle vonni. tehát szépen fizette az óvodádat, iskoládat (ez hiábavaló volt, mint látszódik), a gyerekorvosaidat, stb.
Értsétek már meg, hogy a kost inaktív réteg, akit ti csak egy kalap alatt "nyugdíjasok"-nak neveztek, termelte meg a ti életfeltételeiteket, adó (vagy előtte, mikor még nem volt szja, termelés) formájában. És ezen felül, amikor már kellett, fizette a saját nyugdíjJÁRULÉKát.
Ezerszer több pénzt b.sznak ki máshol az ablakon, nem azokat kellene csesztetni, akik dolgoztak és már fáradtak ahhoz, hogy ezt tovább tegyék.
Értem én, hogy te makrogazdasági alapon próbálod megközelíteni, de így, hogy "vegyünk el a nyugdíjasoktól" nem kicsit fasiszta megközelítés. De hát már Marx is megmondta: kapargasd meg a kispolgárt és kibújik belőle a legrosszabb kapitalista.
@No_Fidesz_No_Problem: Nem, de ne vizsgáljuk felül a nyugdíjasokat, mert jaj szegények. Ne foglalkozzunk az állami bürokrácia méretével, mert mi lesz a közszférában dolgozókkal.

Ha egy háztartás bajba jut, akkor 2 lehetősége van.
1, növeli a bevételeit -> adóbevétel növelése
2, csökkenti a kiadásait -> "lefaragások".

Az elmúlt néhány év azt bizonyítja hogy ha az 1-est választod, akkor annak egyenes következménye, hogy azok, akik tehetik, kiiratkoznak a "család"-ból, és elmennek. Csak az én szűk környezetemben tudnék kapásból 10 olyan embert mondani, akik elmentek, vagy folyamatban van. Persze ezek orvosok, mérnökök, csupa lump elem, akikre nincs szükségünk, hiszen eddig is csak alig fizettek adót.

Tudomásul kell venni, hogy baj van, nagy baj. És amíg mindenki a nagy nehezen megszerzett privilégiumait, meg előjogait félti, addig ez a baj csak mélyül.

A nyugdíjjal kapcsolatban Hofit jut eszembe: "Járni jár..., de nem jut"
@Max val Birca: "az egykulcsos adó jó lépés volt"
Jó lépés lett volna. Ha előbb kiadást csökkentenek. De ahogy megvalósították, azzal sikeresen elérték, hogy Orbán Viktor évi kétmillióval többet visz haza, nekem meg a nettó konyhapénzem csökkent durván havi 20 ezerrel reálértéken. Pedig nem keresek rosszul.
@babo_: Az EU-ban jelenleg is csak a piacainkért vagyunk bent, cserébe szabadon mozoghatnak az emberek :) Amúgy érik nyuggerlandia gyümölcse odakint is, csak ott még tart a lopott lóvé egy ideig:
mandiner.hu/cikk/20120613_horvath_krisztian_adozas_nelkuli_kepviselet#
Buc-Buc neked fobiad van a nyugdijasokkal szemben, de valamikor ok is dolgoztak es epitettek az orszagot,es kepzeld ugyanugy szivattak oket, mint most teged. En azt kivanom neked ,hogy sose legyen nyugdijad,de te lennel az elso aki sorba allna erte,es verned magad , hogy csak ennyi? Te szerintem egy idiota vagy,es most nagyon szepen fejeztem ki magam.
No comment.
@online távmunkás:
"Te meg se a valódi világot nem ismered, se a statisztikákat."
Ez annak a fényében furcsa, hogy nagyon sokáig statisztikus akartam lenni, mint a nagyapám, csak aztán megismerve a való világot nem voltam hajlandó beállni abba, hogy nagyon kevés pénzért sokat dolgozzam és időnként a fejemre koppintsanak, mert megírtam az igazat.
:)
Leírtad a nőket,oké. Ők azok, akik kevesebbet keresnek és hamarabb mennek nyugdíjba. A férfiak, akik többet keresnek, többet adóznak, több járulékot fizetnek és később mennek nyugdíjba, hamarabb halnak.
A férfiak várható élettartama 68,22 év. A nyugdíjkorhatár 62 év (és folyamatosan emelik 65-re,de az élettartam nem fog nőni, abban biztos vagyok..) Tehát összesen 6 évig nyugdíjas valaki (most persze rendes foglalkoztatottságot és átlagéletkort néztünk).
Hidd el NEM ez az a tétel, amin fogni kell.
@babo_:
Addig nagy a pofád, amíg keresel. Ha majd neked nem jut, akkor nem fogsz röhögni azon a Hofi mondáson, hogy:
- Miért van négy lába a patkánynak?
- Hogy hamarabb elérje a kukát, mint a nyugdíjas.

Szóval ne legyen nagy a szád, csak mert most van erőd pénzt keresni.
@nemecsek ernő áruló: Nem adót kellett volna csökkenteni, hanem járulékot és bezárni a nyugdíjkasszát. Aztán ami jut, azt lehet szétosztani.
Az igazi lyukat nem az egykulcsos okozta, hanem a gyerekkedvezmények. Csak a gyerekek ellenében pofázni nem túl szocdemagóg, így a szájhabosítás azegykulcsosról szól.
@nyomasek: Azért az is sokat tesz azért a lyukért, hogy Simicska négyszeres ár ellenére nyeri a közbeszerzéseket. Ezt úgy hívják, hűtlenkezelés. Persze Polt Petya/Handó Tündi biztos perbe fognák Ovit, ezt most majdnem elhittem, pedig egyes országokban kézlevágás/akasztás, civilizáltabb helyen életfogytig tartó fegyház járna érte, amit ez a köztörvényes banda művel. A sok hülye meg tapsikol is hozzá. Sokat elárul a szellemi színvonalukról.
@Kis ember: A nyugdíjasok, az nem egy homogén massza. Van akiről Te beszélsz, meg van elég sok olyan is, aki 400ezret kap nyugdíjként havonta. Ez lényegesen több, mint amiért emberek megdolgoznak napi 8 órában, ezér semmi esetre sem indokolható. Aki kurva jól keres egész életében, az tegyen félre öreg napjaira, ne a társadalomtól várja el a korábbi jó életszínvonala biztosítását.
A dolog elsőfokú problémája az, hogy az állampolgár nem érzi a törődést az állam irányából, így érthetően kedve sincsen túl sok, hogy adót fizessen. Mert minek?
A befizetett adóforintjaink nem a fontos dolgokra vannak elköltve, ami alatt elsősorban az egészségügyet, a közbiztonságot és a nyugodt, tervezhető jövőt értem.
Ezek közül egyik feltétel sincs meg.
Az állampolgár csak azt látja, hogy egy feneketlen kútba önti a pénzét, és az a kút egyre nagyobb, és egyre többet követel.
Amíg az állampolgárok azt látják, hogy az ország bármelyik pillanatban összeomolhat, de mindemellett mégis 100 és 100 milliárdok mennek pl. a Közgéphez (értsd: Simicska és a haverok zsebébe), meg stadionok épülnek teljesen feleslegesen és értelmetlenül, meg fociakadémia teljesen feleslegesen és értelmetlenül, meg fideszes elvtársak ülnek mindenhol teljesen feleslegesen és értelmetlenül, addig az állampolgár jogosan húzza a száját.
Ezektől nem lesz jobb az állampolgárok kedve.
Ezektől nem lesz jobb itt élni.
Ezektől nem fognak megoldódni az egészségügy/közbiztonság/tervezhető jövő problémái.
Orbán haláltáncot jár, aki ezt nem látja, az egyszerűen vak vagy nem akarja látni.
@s:
Na ez így már jobban hangzik. Nem is mondtam soha, hogy ne vegye ki mindenki részét a közteherviselésből. De ez a "ne emeljük a nyugdíjakat" bullshit az agyamra megy.
jellemzően informatikus-szakmunkások hangoztatják, akik úgy érzik, ők tartják el a világot, képzettségük meg nincs hozzá, hogy átlássák a helyzetet. Gőzük nincs, mi az a társadalom, társadalmi szolidaritás (meg kell nekik mondani: tudod, pajtás, aki az óvónénidet fizette, meg felépítette a gyerekkórházat), de ugatni azt tudnak.
@Kis ember: Eláruljak egy titkot? A születéskor várható élettartam az újszülöttekre vonatkozik, a nyugdíj előtt állókra nem.
Van egy külön adatsor például a 65 és a 75 évesen várható élettartamra. Ha jól emlékszem, akkor nagyjából úgy van, hogy aki 65 évesen él, az átlagosan még 10 évig él. 75 évesen emlékeim szerint +5 év a várható élettartam.
Kotov _ Kis ember
Na ez mar valami,ez a felfogas kell Magyarorszagra,nem az ilyen orult alkeszek akik verik itt palcajukat,utanna meg mennek es nagyivben befogjak amikor elesben megy a dolog.Mint ez a buc-buc se kopni se nyelni nem tudok az okossagan, hat igazi zseni,:) Miert nem az anyukajatol vagy apukajatol veszi el a nyugdijat? es adja egy alkesz cimborajanak.A baj soha nem a nyugdijasokkal volt,hanem abbol adodott ami most is folyik: Lasd IMF 9 honapja megy a duma,es mennyi milliard ment el ,ha megallapodtak vlna rogton? Ilyenkor nem szamit a penz ugye, meg arengeteg masik milliard amit ugymond talicskaval toltak ki,mondjuk a bkv-tol, de egy buszt nem tudnak megjavitani.Na ezekrol mind a nyugdijasok tehetnek nem?
@Kakimaki0123456789: Ezt csak azért teszem be, mint érdekes cikket a HVG oldaláról, ami az adózónától vette át, hogy azért ennyire nem kellene elhinned, hogy a KKV-k nem adóznak, hisz ők dobják össze, még így is a bevételek 70% át.....

"A Tesco Group Plc. jó évet zárt a 2010. február 28-án zárult pénzügyi évével. A társaság honlapján lévő éves jelentés szerint Magyarországon 1698 millió font (GBP) volt a bevétele, 176 üzlettel rendelkezett és 20 079 munkavállalót foglalkoztatott.

A cégcsoport a 2010-es pénzügyi évben 3176 millió GBP adózás előtti eredményt ért el, és 840 millió GBP adót számolt el eredmény-kimutatásában. Az adó mértéke tehát 26,4 százaléknak felel meg.

A magyarországi Tesco éves beszámolója szerint a nettó árbevétel 573,3 milliárd forint volt, s további 9,2 milliárd forint egyéb bevételt is realizált, vagyis összesen 582,5 milliárd forint. A társaság adózás előtti nyeresége 9,9 milliárd forint volt, aminek alapján összesen 162 millió forint társasági adót és különadót fizetett Magyarországon. A társasági adó és különadó mértéke 1,6 százalékos adószintnek felel meg.

Hogyan lehet ilyen alacsony szintű adót fizetni jövedelmező gazdálkodás mellett? Ennek több oka lehetséges. Az egyik, a cég adózásában talán a legfontosabb, hogy van egy svájci fióktelepe, mely a 2010-es pénzügyi évben 7410 millió forint nyereséget ért el, és külföldön 133 millió forint adót fizetett. Így az adóalap csökkenthető volt 7,4 milliárd forinttal. A másik nyilvánvaló oka az adóalap-csökkentésnek egy 3,1 milliárd forint összegű költségként a tárgyévre elhatárolt royalty (jogdíj), mely több mint 600 millió forint adómegtakarítást eredményezett.

Valójában a Tesco a magyar adóhatóság részére csak 57 millió forint társasági adót és 105 millió forint különadót fizetett."

hvg.hu/kkv/20110128_valsagado_magyarorszag
@Kuku: Elolvastam a jegesmedvés posztot és tetszett. A probléma okának ott a szürke/feketegazdaságot írod, ami igaz is. De miért gondolod, hogy túl magasak az adók, amikor te így is nyereséges vagy és tendert is nyernél, ha más is így adózna?

A gond az, hogy más nem adózik vagy nem annyit, mint te (vagy én). Erre a te megoldásod az adócsökkentés (liberális) az enyém pedig az ellenőrzés szigorítása (konzervatív). Szerinted a szigorítás lázadáshoz vezetne, szerintem az enyhítés még nagyobb adóelkerüléshez (legalábbis bevételcsökkenéshez).

Enyhítés már volt (és nem jött be, vagy nem a vártnak megfelelően), de szigorítás még nem. Azt tudtad, hogy egy adóellenőr a féléves "kiképzése" után akár több százmilliós nyereséget is termelhet évente? Mégsem lesznek többen. Ki érti ezt...
@online távmunkás:
Ne taníts várható élettartam-számításra, tíz éve elég sokat foglalkoztam vele.
Kicsit nézz utána, mennyi a halálozáskori életkor Mo-on.
Mindegy, mennem kell termelni.
@Kőmíves Kelemen: "Egy olyan világban, ahol a NAV azért büntet egy vállalkozót, mert a számlatömbjében a kézzel irt betűk kilógnak a sorvezetőből (500e Ft bünti)"

Ezt nem hiszem el.
@bbwftw:
Pedig sajnos igy volt. Az egyik barátunk üzlettársát büntette meg emiatt a NAV.

Megjegyzem én sem szoktam követni a számlatömb sorvezetőjét, és a tárgyszöveg sokszor belenyúlik a mennyiség, és a számlázási összeg rovatba is, ha több sorosra sikerül. Hát ezek után erre is figyelni kell...
az senkit nem zavar, hogy az egész kalkuláció hibás? hallott valaki ebben az országban pl. 11%-os áfá-ról? honnan származnak az adatok?

helyesbítek:
tegyük fel valaki 100.000 Ft bruttó bérért dolgozik. ez után összesen 27.000 Ft-ot fizet be a munkáltató az államkasszába. majd a 100.000 Ft-ból a munkavállalótól a bérszámfejtéskor levonnak összesen 18.500 Ft járulékot és 16.000 Ft szja-t. azaz, a munkáltatónak 127.000 Ft-jába kerül a dolgozó. a dolgozó pedig 100.000-18.500-16.000 azaz összesen 65.500 Ft-ot kap kézhez. tehát a munkáltatónak 127.000 Ft-jába kerül a dolgozó, aki viszont 65.500 Ft-ot (a munkáltató teljes bérköltségének 51,5%-át) kapja kézhez.

a többi adat is sántít. habár igaz, hogy MO-n magasak a bérterhek, előbbre mutat, ha a számaink pontosak és nem hibás kalkulációkkal próbáljuk alátámasztani a koncepviónkat. megjegyzem, az elmúlt években a fenti arány sokat javult, nem is olyan régen, még alig 40% körül volt a ma 51,%-os mutató...
@Kis ember: nekem meg az "emeljuk a nyugdijakat bullshit megy az agyamra". Jelenleg a dolgozok berkoltsegenek a 34%-a megy nyugdijra es meg igy is masszivan veszteseges a nyugdijkassza. Hova emeljek meg a nyugdijakat??

Azt mondom, hogy aki ledolgozott 40+ evet es betoltotte a korhatart az megerdemli a tisztes megelhetest. Ez a nyugdijasok 15%-a. A tobbeket viszont masszivan csokkenteni kellene.
A posztban nem a probléma van benne hanem a tünet.

Azért magas az adó mert kevesen dolgoznak, és sokan nem. És ennek megváltoztatása nem gyerekjáték, és nem is gyors manőver. És nem is akarjuk....:)
"30-40% marad egy tisztességes adózó zsebében, ha egyáltalán még van ilyen."

VAN. Sajnos.
Bár lennék én is szlovák rendszámos, lízingelt autóban, lenne vállalkozásom, amivel pályázatokat nyerek el és kiadom alvállalkozóknak, majd lelépnék a pénzzel, persze a saját állásom csak minimálbérre lenne bejelentve
Nem beszélve arról, hogy a rokonaim mind rendőrök és politikusok a Parlamentben

Viszont így is lenyelem a békát!

Azt viszont nem, hogy vannak akik akár húsz éve munkanélküliek, nem fizetnek egy darab Forintot sem a közösbe, nem adóznak, és ennek ellenére csak azért kapnak pénzt, hogy bassszák a következő generációnyi munkanélkülit, akik ugyanígy nem fizetnek adót a közösbe, de majd az ő utánpótlásuk is felveszi a neki ALANYI JOGON járó pénzt.

Aki nem látja hosszú távon hova vezet ez, az vagy dilettáns, vagy áruló.
@Lucky Larry Silverstein: "Azért magas az adó mert kevesen dolgoznak, és sokan nem."

Azért magas az adó, hogy a közpénzekből le lehessen nyúlni azt a kb 2 ezer milliárdot (az összeg nem elírás!) minden egyes évben.
Mielőtt nekem támadtok: ezt nem a jelenlegi kormányra értettem, hanem az összesre.
Érdekes módon más országok durván alacsonyabb adókulcsok mellett vannak ugyanekkora szarban.
@Kis ember: A Társadalmi szoridaritás nem az, hogy akkor is fenntartjuk az ex komik 400.000 -es nyugdíját, akkor is, ha az aktív réteg már nyomorog. Az valami más, még keresem a helyes szót.
Kentauro 7 ugye te jobbikos lennel akkor most?
@Kentauró7: "vannak akik akár húsz éve munkanélküliek, nem fizetnek egy darab Forintot sem a közösbe, nem adóznak, és ennek ellenére csak azért kapnak pénzt, hogy bassszák a következő generációnyi munkanélkülit, "

Fel kell kínálni nekik havonta egy állást és ha nem fogadja el, akkor egy hónapig ne járjon egy tetves fillér segély sem. Ha meg elfogadta az állást, akkor meg úgysem kell a segély.
Viszont amely környéken tényleg nincs munkahely, ott az állam fizessen segélyt minden munkanélkülinek, amíg nem képes munkahelyeket generálni.
@Lucky Larry Silverstein:
"Azért magas az adó mert kevesen dolgoznak, és sokan nem."

helyesbítek: még mindig sokan akiknek adót kellene fizetniük, nem fizetnek adót, ill. nem annyit amennyit kellene. hallottam olyan zsebbe dolgozó műszaki szakértőt (építőipar) akinek még csak bankszámlája sincs. hogy ne legyen semmilyen nyoma annak, hogy jövedelme van. semmilyen módon nincs az apeh látóterében így vígan él.
@énisfélek: Érdekes módon más országok durván alacsonyabb adókulcsok mellett vannak ugyanekkora szarban.

- Nem érdekes módon, hanem azért, mert nálunk kevesen fizetnek adt, ott pdig sokan.
@laci_52: Bizonyos szinten igen. De ha figyelembe veszed, hogy a nyugdíjakat a nyugdíjjárulékokból kellett volna fizetni, és nem adókból, kölcsönökből kipótolni... Majd összemosni, mindent mindennel, ezt kipótolni abból, arra külön adót bevezetni, stb...
Persze értem én, hogy zavarosban lehet halászni, de ez már közröhely. Mindenki menekül a rendszerből.
@bucbuc: @newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Nektek nincsenek szüleitek, vagy komcsi pártfunkcik voltak háromkilós nyugdíjjal?
@vuvuvu2: Hallottal, vagy ismertel olyan muszaki ellenort,mert nem mindegy, en is hallottam olyan targoncasrol,aki mar a 4. hazat epiti,es gyonyoru mercivel jar,nem beszelve a minden evi kulfoldi nyaralasokkal 4 gyerekkel. Na ez ugyanakkora hulyeseg mint amit te irtal.Mar bocsi.
Téves a számítás valahol. Szerintem 20%od marad. Járulékokat is figyelembe kel venni, és azt hogy jövedelmünk 10%át (aki közlekedik) jövedéki termékre költjük, ami benzin esetén kb. 50%, de vannak illetékek is, amit nettódból fizetsz, ez újabb minusz 5% alsó hangon.
@Valós Kilométer:
A számítás jó (bruttó 155.000 Ft-ra), csak a levont következtetés (és az elvonás aránya) vitatható.

igen, valóban stimmel. kösz a linket. csak a %-ok melletti megnevezések pontatlanok, ezért teljesen félreérthető az egész. a 27% az nem adó, hanem egy része járulék, egy része adó. mindenesetre köszönöm. a következtetésre vonatkozóan egyetértünk.
Szegény országban élünk, de gazdagnak akarunk látszani. Az Elit klub tagjának reméljük magunkat, miközben udvariasan éppen kivezetnek bennünket. Nyögjük a sok adót, mint mindig, és nem tudjuk mire megy el. Hát arra, hogy többnek látszódjunk, mint valójában vagyunk: egy szegény ország, zömében szegény emberekkel és cégekkel. Egyedül kicsik vagyunk és gyengék, összefogni nem is akarunk, meg nem is tudunk senkivel. És csodálkozunk, hogy nem szeretnek bennünket.
Van, ugye, az adóék, néhány normális országban. Azért adóék, mert 180 foknál kisebb a csúcsszöge. És van az adósegg Skandináviában, Magyarországon, meg még néhány helyen. Ennek 180 foknál nagyobb a csúcsszöge, és a fizetéseden ülő nagy seggre hasonlít.
@Makkasz: Szerintem ez a szamitas is teves,ha gyerekeid vannak:)) Osztalykirandulas,extra cipo,ruha,konyvek,ne adj isten egy keves koltopenz,hoppa, marad 5%.Meg valaki tudja folytatni?
@vitamax: 3 gyerekem van, de amiket te írsz már a nettódból költöd.
(0%ot elvesz az állam adóra, járulékra, illetékre.

Nem 40et, ahogy a blogíró írja.
@Silent Bob: Ez a nektek nincsenek szüleitek duma egy kicsit demagóg.
Az én szüleimmel kapcsolatos két dolog, amit én is így gondolok a gyerekeimmel kapcsolatban:
-Ők még dolgoznak, szóval nettó adóbefizetők.
-Az utolsó, amit szeretnének, hogy a gyerekeik a saját erejükön felül biztosítsák az indokolatlan jólétet.

Lehet, hogy a saját családodban nem ezt a példát látod, talán nálatok szokás a gyerekekkel hitelt vetetni fel, hogy az idősek felélhessék? Mert nálunk rohadtul nem.
Munkaltatod altal elkoltott 240 egysegbol 100 egyseged marad (ennel tobbet kel produkalnod, hogy legyen munkad, es arra a tobbletre rarakodnak a ceges adok, ill. a ceg rad juto rezsi koltsegeinek adoi, jarulekai, de ezt hagyjuk.

100-ból 27% az afa, 5% jövedéki adó (10%ot költesz jövedéki termékre).

Maradt 69. Regadó a kocsidbol, illeték a lakásra, ezt is hagyjuk.
Hálapénz a dokinak, csekkadó, telefonadó, autópályadíj (mi pénzünkből, mi általunk visszafizetendő hitelből épült, ez is adó).

Nade legyen 69. Akkor 28% marad a zsebedben.

Moon adórabszolgaság és totális kizsákmányolás van.

Aki 15 milliónál többet keres, az simán becsúszik 20% megmaradó alá.

Akkor meg jönnek az böteletek, csórikám amit ebből a 20%ból vett, fizessen vagyonadót, meg ha bankba teszi kamatadót, ha átutalja azután is adót.

Vicc ez az ország.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Na ezen most lehidaltam,mond a feleseged hogy bir elviselni? Uramatyam itt a veg ilyen embereket olvasni.
@vitamax: ????????
Érdekes lehet nálatok az élet. A gyerekeitek szerveit is kiáruljátok majd, ha már nem bírtok több kölcsönt terhet a nyakukba varrni?

Aztán mitől hidaltál le ennyire aranyapám?
Azon, hogy esetleg a kölköket inkább támogatni kellene és nem élősködni rajtuk? Ennyire rohadtul újat mondtam???
Hát, képzeld, boldogan élek a feleségemmel. Ugyanis ő sem gondolja azt, hogy a gyerekkel diákhitelt kéne felvetetni, hogy mehessünk hévízre nyaralni. Gondolom ez nálatok nem így megy, üdvözleted küldöd hévízről...
@vitamax: Ja. és Téged nem a feleséged nem fog elviselni, hanem a gyerekeid, ha benyögöd neki, hogy neked JÁR a fizetésének a 30%-a...
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nem hevizrol aranyapam,hanem Sydney-bol, es amin lehidalok az a felfogasod, es ritkan lattam ennyi gyulolkodest ami benned van,Tudod sokkal szebb az elet ,ha magaddal joban vagy.Ez viszont csak maganvelemeny,de nem sok baratod lehet.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Itt este 10 ora van, en mar nem dolgozom,te hogy alsz? Nincs dolgod?Mert szerintem ott csak delutan 2 van,vagy segelyen vagy? VAGY NEM SZERETSZ DOLGOZNI?
@hehe64: "Bazmeg képtelen vagy felfogni hogy egyszerűen képtelenség normálisan annyit keresni hogy egyáltalán a KÖTELEZŐT befizesd? AZT AMIT NEM LEHET MEGKERÜLNI?"

Azt hiszem, hogy egy kicsit el vagy tévedve! Értem, hogy a kognitív disszonanciádat azzal próbálod csökkenteni, hogy másra fogod a dolgot. Másrészt értem én, hogy ha a társadalom jelentős része adót csal, akkor Te nem teheted meg, hogy ne csalj, mert akkor drágább leszel.

Ha mindenki befizetné az adót (amihez komolyabb állami ellenőrzés kellene), akkor persze alacsonyabbak is lehetnének a sarcok, másrészt akkor végre a szolgáltatás színvonalában lehetne versenyezni.

Mivel mi, magyarok a mutyihoz szocializálódtunk, ezért nem várom, hogy sokat javuljon ez az állapot. Főleg, ha népünk Bölcs Vezére sem érdekelt a dolgok rendezésében.
@Makkasz: A járulékok már benne vannak a számításban, sőt -hibásan- az ÁFA is. Ami a jövedéki terméket illeti: komolyan gondolod, hogy ha autóval, dohányozva és sörözve élek, akkor az állam többet von el tőlem, mintha bringával járok és adómentes pálinkát iszom?
Az elvonás az ami a munkaadói és -vállalói oldalon jelentkezik. Amit vásárlóként fizetsz, azt nyugdíjasként vagy feketemunkásként is fizeted, azt ne keverjük bele egy -elvileg- adóelkerülésről szóló posztba. Maradjunk meg az 50%-nál, az is elég magas.
@Asztalos Gábor: "a multi amit tud kiszervez, és tudatosan olyan cégeknek, akik adót csalnak."

A tudatosság itt azt jelenti, hogy "amelyik cég olcsóbban vállalja a munkát". Ennyi.

"de majd kükü is elmondhatja, hogy mennyire is érdekli a multikat az, hogy az alvállalkozójuk mennyi adót fizet be."

Miért érdekelné? De maga a multi nem csal adót! Ez volt a mondandóm lényege! Az állam szerepe az lenne, hogy jól megszállja ezeket a cégeket és megbírságolja, ha adót csalnak. No ezt nem látom én! Sőt!
@kovi1970: "HA-HA! Az összes multinak megvan az az előnye, hogy a külföldi érdekeltségei között úgy számláz ahogy nem szégyenli."

Igazad is van! De ez nem adócsalás!

"Tessék tanulmányozni a multiknak az adózás előtti és utáni nyereségét. Publikus.
Fizetnek adót? Hát persze, a dolgozók fizetése után a kötelező járulékokat. Amire én inkább azt szoktam mondani, hogy azt gyakorlatilag a munkavállalók fizetik a bérükből nem az őket alkalmazó cég..."

Én ezért tartottam jónak, hogy Bajnaiék bevezették a szuperbruttót! Javítja a tisztánlátást. Persze ők sem merték teljesen végigvinni. Most meg a Bölcs Vezér kivezeti!
@vitamax: "Nem hevizrol aranyapam,hanem Sydney-bol"

Hallod, a szüleid magaddal vitted, vagy megengeded, hogy itthon azért eltartsuk őket?

Neked is azt tudom csak mondani, édes egyetlen barátom, hogy gyere haza, kis drága, adózz, fizess járulékokat idehaza, utána szólj bele...

Én lehet, hogy épp a kötelező pihenőm töltöm. Vagy tűzoltó vagyok, két bevetés között. Esetleg szabadnapos mentős. De Te miért nem a szeretett családoddal vagy este 10-kor? Bűntudat?

És miért minősíted gyűlölködésnek azt az elvet, hogy támogassuk a gyerekeinket, ne kihasználjuk őket?? Ezt tényleg vezesd már le.

Ja, és ha gondolod a 9 éves lányom 2 perc alatt megmutatja, hogy kell magyar karaktereket csinálni angol kiosztáson..
@Kuku: "A multiknak is vannak módszereik, csak mások, bár pl. minimálbéres munkaerőkölcsönzés, kamu outsourcing, és színlelt szerződés ott is előfordul."
Hát persze! Ezeket tessen megvizsgálni és jól megbírságolni őket! Ennyi! Erre van az állam. Sajnos most csak azokat a cégeket ellenőrzik, akik útban vannak. :(

"Meg a KKV-k között is vannak adótudatosak. Én is ismerek ilyet... ;)"
Persze, létezik becsületes politikus is. Csak még nem láttam ilyet. :)

"Ha zsebbe fizetés van, az mindenkinek nyereség."

Ja, oszt amikor nyugdíjba mégy, akkor lesz nagy hökkenet! Én már alig várom, hogy mekkora sírás lesz, amikor a sok minimálbéres nyugdíjba megy.

"Persze ha van aki helyettük befizeti a gyerek suliját, anyu nyugdíját, a közvilágítást meg a satöbbit."

Hát ez az! És ez a balek én vagyok!
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Kapd be, tudtam hogy ez a kifogasod,hogy szabadnapos vagy. Menjetek igyatok egy sort a mucmuc baratoddal egyutt.
No comment
@online távmunkás: "Pontosan! Kíváncsi vagyok, hogy a kis cégek adófizetésére jó hatással lesz-e az új adócsomag."

Mitől lenne? Lelkileg nem változik meg egy társadalom! Legfeljebb 50 év alatt.

"Mondjuk szerintem a csökkentett adót sem fogja befizetni, aki a házát és a teljes berendezését céges kiadásként könyveli el, a kocsiról és a telefonról, laptopról nem is beszélve..."

Hát erről van nagyba' szó!

"Érdemes lenne hozni egy olyan szabályt is, hogy senki sem lehet a tulajdonos vagy ügyvezető egynél több olyan cégben, ahol nincs alkalmazott."

Érdemes lenne vizsgálni a cégeket és jól megbírságolni, ha ilyet találnak. Furcsa módon mostanság pl. mindig kapok blokkot a péknél. Gondolom párszor már megbírságolták őket...
@TrueY: "Hát ez az! És ez a balek én vagyok!
"

Majd kapsz a fejedre mindjárt, hogy mit gyűlölködsz. :-D
@Kis ember: Nem fogok röhögni, ugyanis nekem már olyan korhoz fogják kötni a nyugdíjamat, amit esélyem sem lesz megélni.
Amellett, ha netalán mégis, akkor ugyanazt fogják velem is közölni.

Ne tartson már 3 millió inaktív ember túszul másik 7 milliót!
DE!
Vonjuk ki a nyugdíjas befizetett nyugdíjából az általa felhalmozott állam adósságot (a reál értékén) a maradékot - már ha van ilyen - meg osszuk szét köztük.

Jelen helyzetben nincs igazságos megoldás. De az aktívakra terhelni minden problémát ugyanúgy nem korrekt, mint csak a nyugdíjakat megvonni.
Az elmúlt 10 évben te tudsz olyan intézkedést mondani, ami ennek a rétegnek a terheit növelte volna? Mert a társadalom minden más rétegének volt ilyen.
@Kis ember: Egyébként hátrább az agarakkal!
Én kulturált hangnemben beszéltem veled, ezért elvárom ugyanezt tőled is. Pofája a kedves édes anyukádnak van.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Ne tiporjatok rajtam nagyon! :)

avagy

"egy láb mellemre lépett, eltaposta.
Emeljetek fel a magosba!" ;)
@igazi hős: Az áfa is elvonás, adó. A jövedéki adó is adó, a regadó is adó, az illték is ua. mint az adó.
Az állam beszedi tőled, és politikusok döntései alapján elkölti.

Ez az elvonás 70-80%os, maradjunk ennyiben.

Ennyiben tudunk meradni. Amire te gondolsz, az a bért terhelő adó (és járulék), az lehet hogy csak 50-60%. De a többi adót is ugyanúgy meg kell fizetni.
@igazi hős: ráadásul blogíró is ide teszi, helyesen az áfát.
Az adóelkerülésről szóló posztba nagyon is fontos, hogy tudjuk, 70-80%os az adóék. Ki akar ott adózni???? Befektetni???
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Feltételezem elég fiatal lehetsz még, ha dolgoznak a szüleid. Az én szüleimmel kapcsolatosan két dolog.
1. Mindketten a nyugdíjkorhatár fölött mentek nyugdíjba, álltak a futószalag mellett mielőtt kibaszták őket. Egész életükben erejükön felül dolgoztak, hogy engem és a testvéremet taníttathassanak.
2. Éhen halnának, ha most a nyugdíjukból kéne megélniük és nem tudnánk támogatni őket.

Elárulok valamit, ha eddig még nem jutott el az agyatokig. Nem azért magas a GDP arányos nyugdíj Magyarországon, mert olyan kurva magasak a nyugdíjak, hanem mert olyan kurva alacsony a GDP.
Tehát nem a nyugdíjak megvágásáért kellene hőbörögni, hanem azért, hogy pl. az ellopott Manyup pénzeket miért nem valami termelő ágazat (nem Közgép) beindítására fordították ezek a faszkalapok, továbbá miért tesznek meg mindent annak érdekében, hogy akadályozzák a termelést, illetve fogyasztást.
@Makkasz: Anno vagy 3 éve megkerestek, hogy egy projectbe szálljak már be. Mivel öreg vagyok én már a stiklihez, meg megszoktam a szabad levegőt, ezért megkerestem egy könyvelő barátomat, hogy mennyit kell kérnem ahhoz, hogy egy X összeget kézhez kapjak, ha becsületesen szeretnék mindent csinálni.
Osztott szorzott, és kibökte, hogy kicsivel több mint 3X-et.
Mondtam neki, hogy a gáz ott van, hogy ha nem kapok X-et, akkor én nem fogok éjjel nappal melózni. Ha viszont 3X-et kérek, akkor az nem éri meg a másik félnek. Így nekem nem lett X-em, az államnak meg nem lett 2X-e. (megjegyzem, hogy nyilván az X után még fizettem volna AFA-t, KOFAT,POFAT ha el szerettem volna költeni)
@Makkasz: Ha az áfát és jövadót beleszámolod, akkor az általad megvett áruban/szolgáltatásban megjelenő egyéb adókat miért nem? Hiszen a kenyér árában, amit fizetsz benne van az a sok közteher, amit a pék fizetett. Sőt a liszt árában, amit a pék fizetett ki, abban is benne van egy csomó közteher. Ugye?
Ha elég sokáig követed, minden pénz amit nem visznek ki az országból eljut az államhoz. Tehát az elvonás mértéke csak annyival van 100% alatt, amennyit ügyes emberek kimenekítenek innen.
@Silent Bob: Ok, maximálisan igazad van. De ez akkor ne azt jelentse, hogy nekik (nyugdíjas) ez jár, punk-tum, a többi meg a maradékból azt csinál amit akar.
Először is szvsz. szét kellene választani a járulékon alapuló nyugdíjat, és a szociális alapon adott nyugdíjat.
A szociális alapon adható nyugdíjat meg valmilyen módon a GDP-hez kellene kötni.
Persze, jó lenne többet adni a rászorulóknak, de egyszerűen nem telik rá. Ez van.
De az nem megoldás, hogy szociális alapon ellehetetlenítjük azokat, akik még tudnának valamit hozni a konyhára.
@babo_: Miután 10 év alatt több adót, járulékot befizettem mint 50 átlagjövedelmű mérnök 40 éves munkája alatt, és állandóan megbélyegeztek, gazdagoztak, a pénzem további, 80%nál is nagyobb arányú elvételén "gondolkoztak", eljöttem az országból. Így havi 1-1,5 adó és járulék bevétellel kevesebb lett. Ez biztos jó.

Fidesszel semmit nem csökkent az adóteher, valamivel igzságosabb lett, de így is borzasztóan nagy, úgyhogy megértem akik eddig nem fizettek szjat hgy most sírnak, mert a mgas áfa miatt kétszeresen büntetik őket.

Ne felejtsük, a jó adófizetők már 1990 óta büntetésben vannak.
@babo_: Csak azt kéne megérteni, hogy a legtöbb nyugdíjas aközött választhat, miután végigdolgozott egy életet, hogy
1. kap nyugdíjat
2. éhen hal
Nem mindenkit tudnak támogatni a gyerekei. Ha vannak. Persze lehet azt mondani, hogy akkor nyírjuk ki őket a faszba, hogy nekünk jobb legyen, csak ez nem tudom mennyivel jobb annál, minthogy ők "felélik a jövőnket".
@Silent Bob: Erről már írtam itt: @newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Kár, hogy Write only módba kapcsoltál, és nem ment át.
Az anyósom is nyugdíjas. Soha életében nem dolgozott, 160 ropit hoz a postás. Az asszony napi 9 órában heti hat nap 25 kilós zsákokat pakol havi 100 ropiért.

Természetesen becsülendő, hogy támogatod a szüleid. A Gáz akkor van, ha aszt várod, hogy annak is támogassam, akinek a családja 3 generáció óta nem rendelkezik bejelentett munkahellyel.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Na, hát a megoldás nagyon egyszerű. Anyósodtól lehúzunk 60-at, azt megkapják a szüleim és mindenki örül. EZT én is támogatom és ezek szerint nem lőttem mellé az első hozzászólásommal. :)
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Sajnos a közteherviselés már csak ilyen. Az én adómból egyesek gyerekei óvodába járnak, mások stadiont kapnak stb.
@Silent Bob: Ezt hívják patthelyzetnek. Itt kéne MINDKÉT félnek engednie. A baj az, hogy csak az egyik hajlandó, tud, kénytelen, mert a másiknak minden JÁR.
@Silent Bob: Azt kellene megérteni, hogy jelenleg baj van. És ha van a társadalomnak olyan rétege, amelyik nem veszi ki a tűzoltásból a részét, akkor az a többit is arra ösztönzi, hogy elsusmusolja a dolgokat.
Az elmúlt jó néhány évben sok milliárd forint ment el arra, hogy a nyugdíjakat szinten tartsák, miközben a nyugdíjkassza deficites volt. Megérdemli a nyugdíjas? Egyértelműen igen. DE nem jut rá. És mint ahogyan nekem meg kell értenem, hogy többet vesznek el tőlem, hogy a béremet nem emelik mert örüljek hogy van munkám, hogy a gyereknek tandíjat kell fizetni, ugyanilyen megértést vár el a társadalom a nyugdíjasoktól is. És mint ahogyan a mi béreink esetében is lehet differenciálni, és kevesebbet elvonni a keveset keresőktől, ugyanezt meg lehet tenni a nyugdíjak esetében, hogy aki 20K-s nyugdíjat kap, attól nem vonunk, aki 200K-sat attól meg vonunk.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
De azt értsd meg, hogy az eszik/nem eszik-ből hogy engedsz?
@igazi hős: Azért nem, mert azok benne vannak a termék árában. Import termékek is vannak, bár igazad van, biztos nem 0 adóval.
A terméket magad választod, és a nettó árában lévő adótadott esetben nem a magyar állam szedi be.
Ráadásul a termékre eső munkaköltség már egyszer figyelembe van véve a számításban, nem kell négyzete emelni.

De igazad van az energia költségben, az az áfán kívül tartalmazza pl. a bányjárulékot, amit a termék nettó árában nem látsz, és állam szedi be.
A 70-80%os elvonás még enélkül is szomorú.

Visszajut az államhoz minden, az csak olyan államfelfogásban lehetséges, ahol az állampolgárok magántulajdona az állam tulajdonának minősül.

Tudom Moszág ilyen ország, mind a baloldal, mind fideszesek logikája szerint, de ez nincs így mindenütt, ezért is hagytam el ezt a gyönyörű, amde idióták által irányított, és szervilis birkák által újra meg újra megválasztott politikusokkal rendelkező országot.

A polgárnak vagyona kell legyen. A polgár gazdagodni akar, vagyonosodni, önálló lenni. A polgár felelősséget vállal magálrt, családjáért, környezetéért és végül országáért, többi polgárért is.A polgár gondolkozik, befektet, jövőre is gondol.

A polgároknak van érdeke, erkölcse, lelkiismerete, vagyona, jövedelmr. Az államnak egyik sincs, csak amit elvesz (érdeke, erkölcs és lelkiismerete így sem).

Ezért kellett volna 1989 óta az egyének gazdgodását, kiteljesedését támogatni a polip állam növesztése haelyett.

Most itt van az élet minden szeetébe (lötelező ovi:))) belekontárkodó tehetségtelen, korrupt komány(ok).
Elszórta a vagyont, felélte a jövőt és 80%kot ellop tőlünk.

Ki akarta ezt 89ben?
@Silent Bob: Azért mert nincsen termelő ágazat.
@Silent Bob: Persze, persze.
Oké, a stadiont ne keverjük most ide. De amúgy szerintem inkább az óvodaépítés irányába kellene valahogy eltolni az irányokat.
Dolgoztam 10 évet egészségügyben. Pld ott az volt a divat, hogy a gyógyfürdő beutalókat rendszerint olyan emberek kapták meg, akik ismerősök, rokonok, kis borcsit csúsztattak, szigorúan 70 év feletti amúgy egészséges emberek.
Ezt ugye a TB fizette meg. Én akkor 20 évesen egy elég durva derékbántalommal esélyem sem volt, pedig segített volna, nem nyaralni mentem volna.
Amíg erre van pénz (már pedig van) de bölcsőde építésre nincs, addig csak a pusztulat várható.
@sidorovich: 3000 milliárdból talán már lehetett volna kezdeni valamit.
@sidorovich: Mert Svájcban olyan sok van :)
@Silent Bob: Azért ennyire nem fekete vagy fehér a helyzet.
Ott van pld a máv / bkv ingyen kedvezmény. Ott is sokat lehetne fogni. Egy csődben lévő vállalat ne jótékonykodjon. Főleg ne más kontójára.
Hány ilyen példát említsek még?
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nyilván lehet, csak tök jó hogy már megint a csórók húzzák szorosabbra a nadrágszíjat. Persze, lehetne ésszerűsíteni sok mindent, de ezek a faszok mindent csak baltával tudnak kezelni.
@Silent Bob: Mit? Magyar autógyárat építesz? Netán mobiltelefon gyárat? Honnan lesz bele szakember? Ugyan...
@babo_: Svájc jó összehasonlítási alap :-) Hirtelen én sem tudtam volna jobb példát hozni.
@sidorovich: Majd ha én leszek a kormány megmondom. Mindenesetre ez kurva sok pénz, amiből nem lett semmi azon kívül, hogy nekem már tuti nem lesz nyugdíjam.
@Silent Bob:
Na erre kaptam meg én, hogy demagóg vagyok. Pont azt írtam, amit te.
Nem értik, hogy a legtöbb nyugdíj épp arra elég, hogy a következőig kitartson. Arról meg ne is merjen álmodozni egy nyugdíjas, hogy miután végiggürizte az életét, ne adj isten el tudjon menni egy társasutazásra.
@Silent Bob: Jó, persze itt azért tisztázni kellene, hogy a csórók/nem csórók =/= nyugdíjasok/nem nyugdíjasokkal.
@Kis ember: Az átlagos halálozási adatokat felesleges nézegetni, mert szerepel benne az is, aki nem éli meg a 18 évet sem, vagyis adót sem fizet és nyugdíjas sem lesz...

Azt értsd meg, hogy amikor arról beszélsz, mennyi ideig nyugdíjas az átlag, akkor azt kell figyelni, nyugdíjba vonulás után meddig él. Vagyis a legjobb becslés a nyugdíjkorhatár elérése napján várható élettartam lenne, de a nyugdíjkorhatár sajnos nagyon különböző lehet.

Azt pedig még egyszer hangsúlyozom, hogy a magyarországi nyugdíjrendszer nem úgy működik, hogy 40 év alatt rakja félre az ember a 10-20 évnyi nyugdíját. A rendszer úgy működik, hogy a mostani 3,8 millió járulékfizető dobja össze 3,1 millió ember nyugdíját. 20 év múlva majd pár százezerrel kevesebben dobják össze a mainál pár százezerrel több embernek a nyugdíját.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Tény. Általánosságban írtam, hogy a csórók szívnak, mert ha valamit megvonunk differenciálás nélkül, akkor azt a csóró jobban megszívja, mint a nemcsóró.
@Silent Bob: Pontosítok: Magyarországon azért is sok a nyugdíj, mert a lakosság aránylag nagy része rokkantnyugdíjas lett a rendszerváltást követő bánya- és gyárbezárási hullámban plusz a rendvédelmi szerveknél dolgozók indokolatlan korkedvezményt kaptak.

2010-es adatok:
- korbetöltött öregségi nyugdíj: 1 millió 453 ezer fő
- előrehozott öregségi nyugdíj: 196 ezer fő
- korkedvezményes öregségi nyugdíj: 62 ezer fő
- rokkantsági nyugdíj: 735 ezer fő
- özvegyi nyugdíj: 878 ezer fő

A korhatári alatti öregségi nyugdíjak átlagos összege 115427 forint volt.
A bányász- és korengedményes nyugdíjak átlagos összege 129326 forint volt.

209 ezren kaptak havi 150 ezer feletti nyugdíjat, közülük több mint 50 ezren voltak 60 év alattiak.

Azóta persze volt nyugdíjemelés...
@Kis ember: Pont azert kene kiszurni a potyautasokat a rendszerbol, hogy jusson annak aki vegiggurizte az eletet. Akik nem fizettek jarulekot eletukben, azoknak meg nem nyugdij jar, hanem ingyen leves es telen melegedo.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Hogy mondod más szóval, hogy eddig támogattuk, most már nem?
@kopaszhondas:
Várj csak!
Te eladtad a Mercidet? :)
@kopaszhondas:
Látod, ebben egyetértünk. Erről senki nem beszélt, hogy ne így legyen. de nem úgy, mint ahogy itt néhány agyatlan javasolta, hogy "hö, ne emeljük a nyugdíjakat". Az ui. kb annyit jelentene, hogy sok vidéki embernek még a fűtésre se lenne elég. Holott egy életen át dolgozott.
az nem en vagyok, mindig ezzel jon valaki :)
@kopaszhondas:
Én mondjuk japánautós vagyok, nem zavar, de mégis... választhattál volna más nicknevet. :))))
@Makkasz: Na most akkor mi alapján szelektálsz? Vagy minden adó akárhány lépésben jut el az államhoz, vagy semmi, a nettó az amit kézhez kapsz függetlenül attól, hogy mire költöd. Helyesen írtad, hogy te döntöd el, hogy mire költesz. Ha benzinre, akkor jövedéki adót fizetsz (amivel még mindig nem fizettél eleget, de ebbe most ne menjünk bele). Ha terméket veszel, akkor áfát fizetsz. Ha bankba teszed, akkor az egész kamatozik, nem mondja a bank, hogy "ennek 27/127 részét ÁFÁ-ra kéne költened, arra nem adok kamatot". Maradjunk meg az 50%-nál...
@Silent Bob: "hogy mondod más szóval, hogy eddig támogattuk, most már nem?"

Nem támogatjuk... Az pont egy jó szó rá. :-D
@Silent Bob: Támogatni valaminek a vásárlását lehet. Pld bérlet, vagy jegy vásárlást, gyógyszervásárlást, kismamáknak pld babacuccok vásárlását. (ja olyan nincs..)
Megvonni valamilyen járulékot lehet. Pld megvonjuk valakinek a bónuszát, vagy pld jutalmát.
Azzal, ha nem támogatsz valamit, nem hajtasz végre megvonást.
@kopaszhondas: Ez így korrekt, csak egy egész nemzedék nőtt fel az "ami az enyém, az az enyém, ami közös, abból meg kérek" égisze alatt. A minimálbéres vállalkozók, akik a leghangosabban szidják az egészségügyet, azok a melósok, akik fél életükben szürkén dolgoztak, de teljes nyugdíjat szeretnének.
Túl sok szavazat, tehát sosem fognak ilyet csinálni.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Ez nem teljesen így van. Például a MÁV-osok családi utazási kedvezménye egyértelműen az alacsony béreik kiegészítése volt. Amikor részben elvették, azzal igenis megrövidítették ezeket az embereket.
@online távmunkás: Ezeket szépen felül kell vizsgálni. De nem úgy, hogy a lábatlan embert visszarendeljük dolgozni. Vagy akkor adunk neki munkát is.
@Silent Bob: Jó, oké. :D Ez már a feloltod a villanyt és társai nyelvtani magasságokba vezet. Legyen Neked. Én azt akartam ezzel kifejezni, hogy valójában el nem veszel. Csak nem adsz. (erődön felül)
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Kb. így van. Bár véleményem szerint az utazási kedvezmény pont az a kategória, ami (persze nem alanyi jogon, hanem szociális alapon) a legkevésbé fáj. Értelemszerűen nem kéne járatokat fenntartani csak az ingyen utazók kedvéért, de ha úgyis megy a vonat, gondolom elfér rajta a mami.
@Kis ember: ha tudtam volna, hogy van hasonlo nick, ami raadasul eleg ismert, akkor mast valasztottam volna.
@igazi hős: Igen, ez nagyon jellemzo mentalitas. A vege pedig az lesz, hogy senki nem kap semmit, mert becsodolunk.
@igazi hős: @kopaszhondas:
Légyszi kérdezzetek meg egy pár melóst, akik szürkén dolgoztak, hogy szerették-e volna, ha bejelentik őket teljes bérre, vagy az volt a másik választás, hogy nincs munkájuk.
De persze, rohadjanak meg, az őket kiszipolyozó "vállalkozók" meg röhögnek a markukba.
@Silent Bob: Ha jól tudom, akkor nagyjából 20-25 ezer ember rokkantsági jogosultsága változott a tavaly kihirdetett nagy felülvizsgálatban. Ez nem nagy szám...

Jó lenne egy független bizottságot felállítani a rokkantságra, ahol nem lehet egy, maximum két ember megvesztegetésével nyugdíjba menni.
Akinek fél lába van, az rokkant, kapjon támogatást, de az a rakás 40-50 éves bányász, aki kiment a spanyol bányákba dolgozni a 90-es években, az tuti nem érdemelt rokkantnyugdíjat.
@Silent Bob: Ok igy jartak. (Melegedo + leves)

Azert, mert sokan a korulmenyek aldozatai lettek, ne masokat (mai aktivakat) buntessenek.

Amugy jo par kisvallalkozasnal dolgoztam meloskent (epitoipar, szerviz, etterem) es szerintem a "kiszipolyozo" helyett inkabb jellemzo, az agyonadoztatott, eppen hogy talpon maradni kepes vallakozo, aki trukkozes nelkul lehuzhatna a rolot.
@Silent Bob: Van a családban minimálbéres kozmetikus. Dolgoztam már építkezésen. Dolgoztattam
is már pársor különféle mesterembereket.
Kiszipolyozó vállalkozóról beszélni 1-5 fős vállalkozásnál nem korrekt, holott a mikrovállalkozásoknál a legnagyobb az adóelkerülés.
@igazi hős: Maradj az 505 nál, csapd be magad.

A valós elvonás 70-80%os.

Piti kis rabszolga.
@igazi hős: @hajatlanhondas:
"Ok igy jartak. (Melegedo + leves)"
Gondolom a saját szüleidről is így beszélnél, te fasz.

Nem mesteremberekről beszélek, hanem parasztból lett multimilliomosokról.
Nagyon jó írás.
Ugyanezen okokból értem meg azokat, akik kiteszik a rokkant kártyát, vagy szlovák rendszámmal nyomják.
Ilyen gané, Fürst Györgyök, meg Kupper Andrások zsebébe, meg pártkasszákba nyomjuk a pénzt!? Lószart. Kívánom, hogy a 10 millió szlovák rendszámos BMW országa legyünk, ezek meg dögöljenek meg.
Elég szomorú jelenség az is, ahogy a felduzzasztott létszámú hivatalokban és a szabályozásban dolgozók regulációs kényszert teremtettek. Folyton szabályozniuk kell, hogy igazolják a létüket, ezáltal követhetetlen mennyiségű, logikájú jogszabály születik. A be nem tartásért persze azonnal büntetnek, amiből származó bevételekből eltartják saját magukat és fizetik a saját fenntartásuk költségeit.

Persze magyarázat mindig van belőle, hogy miért jönne el a nemzethalál ha nem szabályoznának, de aki vállalkozik, tudja, hogy milyen szánalmas ez az egész rendszer.

A bürokrácia olyan lett mint valami fojtogató rák a társadalom testén. De egy kormányzat sem mer a daganat ellen fordulni, mert a saját befolyását, hatalmát és támogatottságát csökkentené (meg persze a pozíciókba beültetett rokonok, sógorok, komák számát...)

Ameddig viszont ez a hivatalnoki réteg nincsen ellenőrizve, megfelelő és mérhető teljesítményre kötelezve és főleg leépítve... addig marad ez a daganat és csodálkozhat a lárvafejű Matolcsy, hogy miért döglődik ebben a feudális struktúrában minden.

Mondok egy példát, az élelmiszerrel dolgozóknak kell HACCP-t készíteni az élelmiszer-kezelésre. Ha nem stimmel valami, büntetés, bezárás, stb. Érthető, a kaja nem tréfadolog. De ha büntetés helyett mondjuk kimenne egy szakértő és átírná a HACCP-t és SEGÍTENE, az olyan tevékenység lenne, ami a szolgáltató államot jellemzi. Nyilván, ha nincs betartva, akkor utána már szankcionálni kell. De segíteni is lehetne, persze ez eszébe se jut senkinek, mert a tetű, ingyenélő politikusi réteg szarik mindenre, amiből NINCSEN SZEMÉLYES ELŐNYE, valami kis mellékese.

És innentől kezdődik a háték, hogy a vállalkozók csalnak ahol tudnak, mert nem akarnak piócákat táplálni és ilyen, téged ellenségként kezelő rendszerrel egyszerűen nem éri meg kooperálni.
@Silent Bob: A szuleinket a testveremmel siman eltartanank, ha nem lennenk adorabszolgasorba hajtva. A te szuleidnek (anyadnak) viszont csak a meleg + leves kombot adnam ha feketen dolgoztak.
@hajatlanhondas: Szerencsére mi is megoldjuk, azzal együtt hogy anyád nyugdíját is fizetem. ;)
@Silent Bob: Anyamet nem fizeted, mert meg dolgozik. De megerdemelne, mert nem faszozasra tanitott.
@hajatlanhondas: Kicsit irigyellek benneteket, akik így ítélkeztek, mert nem tudjátok elképzelni ezeket a helyzeteket.
A faszozást tudd be a személyes érintettségnek.
@Makkasz: "Piti kis rabszolga." Ó, mélyen szántó érvelés, milyen részletesen kidolgozott számítások! Gratulálok. Őszintén. Ilyen stabil világképet eddig csak jehovásban láttam.
@Silent Bob: Pont most a hajózásnál bukott ki, hogy a teltházas hajók nagy részét az ingyen utazó, unalmukban hajózó nyuggerek teszik ki. Várható, hogy eladott jegyek hiányában veszteséges lesz, és megszüntetik.
De nézz rá mondjuk a hetes buszra vagy egy peremvárosi melós vonatra. Nem biztos, hogy megáll az az úgyis elférnek megállapítás, arról nem beszélve, hogy 10 óra meló után néha talán jó lenne néha leülni is....
@Silent Bob: Nem gondolod, hogy a szürkén bejelentett melósok pont az eredeti cikkben tárgyaltak miatt nem akarják, hogy bejelentsék őket?
süti beállítások módosítása