Az önök messiása Bajnai? Hadd gratuláljak!

2012.10.11. 07:30 Döry L.

A Milla október 23-ai tüntetésén Bajnai visszatér. Két év ellenzéki építkezési lehetőség után ott tartunk, hogy még mindig a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása? Mér' nem rögtön Medgyessy, hiszen róla sincs már rossz emlékünk...Tényleg nincs jobb nála?

bajnai-solyom2-MTI.jpg

A baloldali vezérkultusz

Bajnai Gordon begyújtotta a rakétákat (az Index szerint egyenesen a levegőben van). A sztori egyik oldalán ott van a pánikba esett és a Vezér megtalálásának mániájában felfordított szemekkel bóklászó ellenzéki „rettenetes tagság”. Ők persze egyetlen párt tagságát sem képezik, csak különböző okokból váltani szeretnének (van, aki stíluskonzervativizmusból, van aki ántifásizmusból, van aki protest szavazó lenne csak, van akinek víziója van, és vagyunk mi ugye, a rendes srácok).

Olyan értelemben nem tartottam magam sohasem baloldalinak, hogy ne röhögjek a haladás eszméjén, vagy a nyugaton a baloldaliak által vívott szexháborúkon. De olyan értelemben sem voltam sohasem jobboldali, hogy az erős apa (és a kigyója) a politikában elvarázsoljon. Köszönöm, nem kell vezér. Ezért nem is értem a baloldali árvagyerekeknek ezt az apakomplexusát, ezt a virtigli jobboldali Führerprinzip-et. Miért pont a Vezér hiányzik nekik ebből az egész katyvaszból, és hogyhogy egy neoliberális technokratában találják azt meg? Ha G. Fodor Gábor úgy érzi, epigrammába kell foglalni azt a férfiasságot, amit vezérében megtalált és saját magában ezek szerint csak keresett, azt megértem. Ha neki szüksége van a felettes ént emanálni egy miniszterelnökben, ám legyen. A jobboldali az kamaszfiú. A baloldali az lehetne egy meditatív-feminin princípium (megengedhetetlenül általánosítok, tetszik?), és itten mégis Vezér kell neki! Éhezik rá, nélküle nem is érzi magát állampolgárnak. Persze a politikában fontos a karizma, de a Bajnai-imádók csak attól rettegnek, hogy valamit ki kéne találni és fölépíteni, nem csak megvárni, hogy technokratabácsi megmentsen.

Ha az ellenzék mégis ilyen, akkor jól érezte a Milla – mert tényleg ezt akarja a tagság. Sőt, de még milyen jól kalkulált Bajnai (egyebet sem tesz, csak jól kalkulál).

Egyrészt én nem csak azért aggódom, mert Bajnai esetleg nem lesz elég esélyes kihívója a Fidesznek – bár érdemes elgondolkozni azon, hogy a már rebesgetett amerikai pénz = hazaárulás-retorika mennyire járatható csúcsra Bajnaival szemben (és így az egész ellenzékkel szemben, akit képviselne), hanem az is, hogy mit, hogyan és merre kormányozna.

Azért csinálunk új baloldalt, azért akarunk egy új köztársaságot, hogy aztán a harmadik köztársaság neoliberális, konformista restaurációjához kelljen asszisztálnunk? Azért bontjuk Orbánisztánt, hogy a kulturálisan és gazdaságilag is a nyugat perifériájába és a saját sikertelenségünkbe betonozó harmadik köztársaság politikájának egyik jellemző alakját hímezzük a zászlóra?  Bajnai a 4K vagy a szakadás szélén egyensúlyozó LMP jelöltje normális esetben nem lehet. Pedig a Millával ezek az erők az új pólusnak nevezett kvázi reményteljes ellenzék. Bajnai társadalompolitikája viszont az új baloldal ellenségének társadalompolitikája.

Az új pólusban persze van, aki történeti tudat, artikulált értékek, politikai okosság híján a bajnaista szirénhangoknak jól tud csábulni. Meg is érthetem őket, mert nagy is a kísértés és nagy a nyomás az összefogásosdi, a „zászlóbontás” irányába. Az ő jelöltjük ezért lesz Bajnai - ezzel garantálva is az új pólus kettéosztását.

Ha nagyon kell egy ARC...

Kormányt váltani pedig másképpen is lehetne, a közép felé is lehetne másképpen nyitni, ha éppen ez kell. Tévedésnek tartom az első alkotmánybíróság munkásságát, néha giccsesen önimádónak államfői szerepjátszását - de Sólyom László (a politika Gödör-klubja) éthosza meglepő dolgokat csinálhat akár a jelen helyzetben is. Kérdés, hogy az aszófői beszéd vajon az erre való hajlandóságát mutatja-e?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr344831344

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: DIE HARD 2012: az MSZP 100 napos visszatérése 2012.10.12. 00:47:57

Magyarország roppant izgalmas helyzetben van. Körülbelül a Terminátor 2 végénél járunk, amikor szuperhős barátunk szemében már kihunyt az élet utolsó kis fénye is, de újra felcsillant, tartalék áramkörről .) Igen, a társadalmunkról beszélünk. Aki az MS...

Trackback: Az internacionálét éneklő Bajnai lesz a Milla kampányarca? 2012.10.11. 14:42:14

Értem, hogy a Milla végképp el akarja törölni a múltat, de talán nem kellene a szó eredeti értelmében updatelni az aktust. Emlékszel még Bajnai Internacionálés videójára? * * A kínos coming outra 2009 áprilisában került sor, amikor is Havas Szófia egye...

Trackback: 3 Malac építési tanácsai 2. Bárminemű ásás 2012.10.11. 13:27:50

Ne feledd Szakikám, ha ásót fogsz a kezedbe és nem rendelkezel kubikus génekkel, de legalább némi aranyásó gyakorlattal, akkor bizony estére darabos lesz a fürdőkádból a kiszállás, és másnap reggel C3PO simán lenyom ritmikus sport...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.11. 10:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Minek nekünk Bajnai? 2012.10.11. 08:30:56

Zeng a balliberális média Bajnai Gordon visszatérésétől. Miközben az MSZP a háta középére sem kívánja, a Gyurcsány féle Demokratikus koalíció egyenesen óva inti, az LMP pedig szokásához híven még nem alakította ki álláspontját, az Elvarázsolt Kastély v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem értem ezt a "Vezérkultusz" dolgot! Az hogy valakinek politikai kihívója van az a demokratikus államok sajátossága!
Obama vagy Merkel sem diktátor azért mert ő vezeti az adott pártoldalt!

Gondolom azért mérges a cikkíró mert Orbánt állandóan le-"vezérezik" ellenfelei. A politikai színfalak előtt ez teljesen igaz is, a színfalak mögött már nem annyira...

Bár beszélhetünk egy fura, anarchista szerű rendszerről is amiben nincsenek "vezérszemélyiségek" csak kis, minimális közösségek...
Hát ha a cikk írója úgy érzi, írja meg hogy működne egy ilyen közösség mert szerintem elég érdekesen...
"Csak kissé" elfogult ez a cikk. Miért lenne bukott Bajnai? Határozott időre vállalta el a válságkezelést, azt jól teljesítette, utána nem is indult. Vezérkultusz pedig a Fideszben van. Az ellenzéki oldalon az új választási rendszer által kikényszerített összefogás készülődik.
Ez a poszt nagyon sírva vigadósra sikerült. Remélem Bajnai megcáfolja majd
az aggodalmakat. Egyébként Bajnainak most
is sok centrumban lévő jobb oldali kapcsolata van, ami elhozhatja a pávás-turulos Ovi bukását...
Valahogy nem összefüggő ez az írás.
Érteni vélem, hogy mit akar közölni, de vagy nem elég egyértelmű a fogalmazás, vagy a szerző is csak vélte, hogy valamit feltétlenül írnia kell, ha már...

Némelyik mondatot egy olyan követ, amelyik mintha napokkal később került volna oda.
No, nem baj. Én csak egy olvasó vagyok.
"De nem ok a reménytelenségre, ha ezt felismerjük. Az egész élet háború, és a folyamatos küzdelem a status quo ellen az, ami revitalizálja a társadalmat, új értékeket hoz létre és megújítja a fejlődésbe vetett reményünket.

A körforgás újra és újra lezajlik, de közben a humanizmus és társadalmi igazságosság értékei, amiért a lázadók küzdenek, formát öltenek és lassan meggyökereznek az emberek fejében még akkor is, ha hirdetőik közben beadják a derekukat az aktuális status quo anyagias dekadenciájának."
@Holding: "Bár beszélhetünk egy fura, anarchista szerű rendszerről is amiben nincsenek "vezérszemélyiségek" csak kis, minimális közösségek...
Hát ha a cikk írója úgy érzi, írja meg hogy működne egy ilyen közösség mert szerintem elég érdekesen..."

Svájcban és valamilyen szinten az USA-ban is így megy. Mindkét helyen a döntések túlnyomó része helyi szinten zajlik (kantonok, illetva az egyes államok szintjén) és igen kevés a központi szabályozás.
Bajnai miért is bukott miniszterelnök? Hiszen egy választáson sem szenvedett vereséget. Kifejtenéd?
Bajnai mint bukott miniszterelnök? Mikor és hogyan bukott?
ha jól emlékszem sólyom 2010-es újévi beszédében valami üstökösről vizionált, ami majd tavasszal berobban. és amitől szép új világ lesz. amíg az újraválasztásában reménykedett addig olyan módon szopott orbánnak, amennyire csak lehetett. utána egy sértett öregúrrá változott.
"hogy még mindig a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása?"

ha a Bajnai bukott min.elnök, akkor mi a csúti gumicsizmás?
@unionista: A "szép új világ" el is érkezett, csak nem úgy ahogy Sólyom megálmodta. Inkább olyan Huxley-san.
Egykori bukott miniszter is kormányozhat Magyarországon ma kétharmaddal.Mi a probléma Bajnaival?
És mitől bukott, kérdezem én is?
Tájékozatlanság vagy tudatos ferdítés, kedves cikkíró?
mondjuk gyurcsány sem bukott miniszterelnök, hisz ő volt eddig az egyetlen hivatalban lévő miniszterelnök, aki újrázhatott közvetlenül :)
amúgy meg a politikában nem az a kérdés, hogy valaki jó, vagy nem jó. hanem az, hogy mire jó.

bajnai (jelen állás szerint) arra lesz jó, hogy 1) ő az, aki a legkönnyebben és a leggyorsabban tudna megállapodni a valutaalappal. vele lehet legegyszerűebben elkerülni az államcsődöt. 2) ő mögötte állnak azok az befektetői csoportok, amivel elkerülhető budapest csődje. 3) viszonylag könnyű őket leváltani. egy kényelmes üzleti pozícióért cserébe bármikor lelépnek.

ebben a mezőnyben nem nagyon van jobb, mint a bajnai-oszkó tandem. ami nem azt jelenti, hogy velük az ország kint lesz a vízből.
@miaturo: Ez a vanrajtasapkanincsrajtasapka. Ha indult volna a választásokon, akkor hazug, mert azt ígérte nem indul, most hogy nem indult, most bukott, mert ... tényleg... miért is? :D
@unionista: jaja, ott a pont :D
Már az első mondat hibás: Bajnai nem bukott miniszterelnök...mi lesz még itt?
Ajjaj, ekkora csúsztatással kezdeni... nagyon félsz?
Mit ért a szerző a haladás eszméje alatt?
És mi a gond vele?
Bajnai bukott, te szerencsétlen ?
Nézz már rá erre a szerencsétlen országra, itt nem csak Orbán bukott, hanem az egész országot magával buktatja.
@Elstron:
"Bajnai miért is bukott miniszterelnök? Hiszen egy választáson sem szenvedett vereséget."

Bajnai 2 évig volt az előző kormányban, ebből 1 évet miniszterelnökként.

Az eredményei a válságkezelésen kívül (amiben jó volt), rettentő gyérek.

Gyakorlatilag semmilyen reform vagy átalakítás nem indult el a két évében (MÁV, BKV, egészségügy, stb.), csak maradt a híg szar.

Akik még 4 év híg szart akarnak, azok persze szavazzanak rá.
Egyébként ezt a messiás dolgot sem értem, Van egy politikai oldal, aminek jelenleg nincs összefogó arca, akár nevezhetjük nyugodtan vezérnek is, vagy jelöltnek vagy akárminek. Mivel jelenleg a politikai berendezkedés (még ugyebár...) a miniszterelnökre épül, így nyilván egy olyan politikai oldalnak, amelyik labdába akar rúgni a következô választásokon, kell egy arc.
Mint ahogy a jobboldalé Orbán. Vagy akkor ô meg a jobboldal messiása?
fhu, vagy ott van az az Istvanffy vagy kicsoda, gyerek, abbol az 5kert vagy4K vagy miből, amiről a fentéslent blogon kívül még sehol sem hallottam, mint önálló politikai tömb, de itt legalább gátlástalanul komolyan van véve. Na, ő/ők tutti megrengetnék a világot. mennyire mérik őket a közvéleményesek?
vagy aztán ott van a VV Laci, az is csinált pártot, nem?
De mintha Torgyán doktorban is lenne még kakaó...
@unionista:
" 2) ő mögötte állnak azok az befektetői csoportok, amivel elkerülhető budapest csődje. "

Ha Bajnai mögött állnak ezek a csoportok, akkor miért romokban és hatalmas adósságal adták át Budapeste 2010-ben Tarlósnak?
@VT Man: Az egésszégügyben pl megindult... csak visszacsinálta egy népszavazás :D
Mondj jobbat, indítsd a választáson és ígérem rá szavazok. De addig, ne fikázd a Bajnait.

Ha Sólyom ez az ember, akkor röhögnöm kell. A fickó becsületes, de tök naiv.
Ide egy olyan ember kell, aki elég dörzsölt, de annyira nem kapzsi és rövidlátó, hogy a saját fészkébe szarjon.
magyar szokas!
visszakivanjuk majd visszavalasztjuk a regi rabloinkat...
tomjek meg a zsebeiket :):)

mi a gaz Bajnai szemelyevel?

ugynazon tojasaljbol jott mint mindenki eddig... kisz es tarsszervezetei..
ott jeleskedett Orban is, Gyurcsany is, na es Bajnai is!
egyutt porgettek bicnicet Gyurcsannyal a csaladi cegben... majd Bajnai lett a valsagkezelo a Wallisnal....
Meg is kezelte a problemat a HAJDU BET nel...
Ezert is megy a: ga-ga-ga....
Lopott a Bajnaink eleget a zemberektol mindezt csinalta a Gyurcsany cimbora szelarnyekaban..
Mehettek milliardok kifele of-shore ba...
emberek ezrei meg a csodbe..

kellett a zse a maszopnak meg persze Bajnaink az amerikai tanulmanyaihoz is :):)

Igy tudnak a komcsik valsagot kezelni...
No de Fides-Orbanc sem kulonb :):)
- némileg muris arra hivatkozva előrángatni Sólyom Lászlót, hogy Bajnai bukott arc...

- Bajnainak a kettes számú nagy előnye, hogy nem vezér... Nincs körülötte olyan holdudvar, ami teljesitmény nélkül is bebetonozhatná a hatalomba

- a holdudvar hiánya egyben azt is jelenti, hogy _kénytelen_ integráló tényezőként fellépni, másképp esélye sincs annyi használható kádert összeszedni a kormányba/közigazgatásba, amennyivel működőképessé lehet rugdalni legalább az alapvető rendszereket.
@Nikorene:
"Az egésszégügyben pl megindult... csak visszacsinálta egy népszavazás :D "

Az nem reform, hogy "300 Forint a vizitdíj".

A súlyponti kórház reform lett volna, csak közbejöttek az MSZP vidéki kiskirályai és elszabotálták. Minden helyi MSZP-s ember azt akarta, hogy az ő városában is súlyponti kórház legyen. Így pont az értelme veszett el.

Az pedig, hogy Bajnai ezt nem tudta kezelni, őt minősíti.
nem messiás, pusztán kevésbé lejáratott és utálatra méltó, mint bármelyik másik potenciális jelölt, és főleg ez a kis hepciás, provinciális zsarnok, aki most regnál.
@Big-B:
sólyomot a kormányváltás után egy dolog érdekelte. menő villát kapjon. utána meg az, hogy a jogállami jussát nehogy elvegyék tőle. egy önimádó fazon. akit 25 éve felkért az mszmp (!), hogy írjon egy alkotmányt.

le is fordította a németet. csak épp a föderális államrendre vonatkozó fejezeteket kihagyta. így lett magyarországnak egy többpárti ndk alkotmánya. azon túl, hogy az önimádó fickó az alkotmánybíróság élén persze saját teljhatalommal ruházta fel. amit a népnyelv "jogállam" helyett találóan "jogászállamnak" nevezett el.

a magyarok döntő többsége nem érti a demokráciát. az nem arról szól, hogy van egy teljhatalmú miniszterelnök. és fölötte lebeg egy sólyom lászló.

hanem azt, hogy a közhatalom megoszlik a politikai pártok (a kormány) és az egyéni képviselet (az önkormányzatok) között. és csak ezek után lehet független a bírói hatalom.

tulajdonképpen a sólyom lászló féle közjogi modell bukott meg. egyébként lehet mondani, hogy a jelenlegi közgazdasági modell ("lefekszünk a nyugatnak") is bukásra van ítélve. azért van szükség bajnai gordonra, hogy ez bebizonyosodjon.
csatlakoznék az előttem szólokhoz... hogy megkérdezzem mikor és miben bukott volna meg Bajnai?
Mi a tökömért is "bukott miniszterelnök" Bajnai, hm?
Nagyon jó a cikk, de a posztoló által feltett kérdést azért alapvetően naivnak látom. Bajnai egy korrupciós és még annál is rosszabb bűnvádakkal körülvett, az üzleti életben leszerepelt, internacionalista, nemzetellenes ideológiájáról ismert, a politikában először a gyurcsányi ámokfutáshoz asszisztáló, utána pedig hazudozásban, trükközésben talán még mesterét is felülmúló, az IMF-et elvtelenül kiszolgáló, az országot a szakadék, a teljes pénzügyi összeomlás szélére kormányzó figura, akinek katasztrófapolitikájára sosem látott arányban mondott nemet a magyar nemzet. Hogy miért ő ma a baloldal vátesze és nagy reménysége? Azért, kedves posztoló, mert A MAGYAR BALOLDAL PONT ILYEN.
Bukott Bajnai?! Eddig olvastam, köszöntem szépen - elég is volt. Jah és még annyit, hogy Te meg normális vagy?!
Anélkül, hogy egy szót is olvastam volna, már a bevezetőnél megakadt a szemem.
Bajnai a bukott miniszterelnök? Hol éltél te pajtikám? Mikor tanultál meg olvasni?
Bajnai egy évre vállalta a melót, fizetés nélkül. A választáson nem indult. Akkor miért is bukott? Gondolom valami fegyelemfelkeltőt akartál írni, még ha oly nagy baromság is kerekedett a billentyűverésből.
Na és most elolvasom. Kíváncsi vagyok, jól éreztem é?
Szerzőkém baszki', ez elég nagy katyvasz. Mondmá'ki, hogy mi csípi a szemedet !!
Orban Messiassal senki nem er fel, ez teny. Meg Jezus is elbujhatna mogotte.
A bolsik részben azért fikázták Schmitt Pált, mert mindent aláírt. A gyurcsány seggéből előbújó, szintén mindent aláíró Bajnainál ez úgy tűnik nem hiba. IMF elénk tol egy uzsorás szerződést? Sebaj, a libás majd aláírja.
Te most egyébként ezzel a poszttal mondani is akarsz valamit, vagy csak zsigerből ajvékolsz?
ez mi ez ?
van egy csomó kiábrándult szavazó,
mitől gondolja a poszter hogy nekik vezér kell ?

nagybetűs vezér most egy van, az éppen elnöki rendszerről álmodik (vagy királyságról)
Igen, ez a bajnai ez 22 éve a pártja első embere, amit ő mond az szentírás, az egész párt csak rá épül, soha fel sem merült, hogy ne ő legyen a miniszterelnökjelölt stb. Undorító.
Sólyom László? Hadd gratuláljak. Pfff...
@VT Man: De egy lépés... pl a 18kerben az egész egészségházat abból a pénzbôl újították fel...
@VT Man: Btw. mondj pls valakit, aki tudta kezelni... aztán mondj bárkit, aki tudja... majd mondj olyat, aki tudná :))
@VT Man: "Gyakorlatilag semmilyen reform vagy átalakítás nem indult el a két évében (MÁV, BKV, egészségügy, stb.), csak maradt a híg szar."
Ezek közül melyik is indult meg a Viktorkormány első két évében?
Tökéletesen egyetértek a poszttal. Sokat elmond a ballibák egyszerű, bálványimádó lelki világáról, hogy messiásként várják Bajnait :)
1. Normális program kell nem elnökjelölt.
2. Az orbánt és bandáját el kell zavarni. Mindegy kik lesznek helyettük csak jobbak lehetnek. Az orbán bizony túl alacsonyra állította a lécet...
Csak a címben feltett kérdésre szeretnék válaszolni:

A jelenlegi választási lehetőségek között nincs jobb, mint Bajnai, csak rosszabb. Bajnai nem a lehető legjobb megoldás az ország számára, de Ő a lehető legmegfelelőbb személy arra, hogy Viktort ki takarítsuk a bársonyszékből. Bajnai a vakok közt a félszemű.
De van jobb Bajnainál . Ezek a Simicska, a Nyerges és az Orbán család tagjai.
Ők aok akik szétlopták az országot, akik élősködők mint a tetvek.
Erre mondta anno, Torgyán hogy hozzájuk képest az Ali baba és a 40 rabló, csak tanulók!
Sok mocskos szarházi büdös tolvaj banda ez és nem párt!
Na, átfutottam. A baloldali jelzőt Bajnaira és a Millára ráfogni azért kérdéses. A Milla inkább mérsékelten akár középnek is nevezhető. Bajnaira szerintem szintén rá lehet ezt majd fogni. Liberális mindkettő, de tessék már megérteni mi is az a liberalizmus. Nem SZDSZ! Churchill, Adenauer is liberális volt. Liberális a jobboldali konzervatív Anglia, mi több az USA republikánusai is.
Épp ideje itthon is távolodni a klasszikus szoci oldaltól. Nemhiába fosik fletó is Bajnaitól. Tisztességes közép. Ez amit számomra Bajnai és a Milla jelent, egy kis szocdem beütést sem látok bennük.
Akik szerint Bajnai nem bukott, azok szerint vajon miért nem akart újrázni? Pontosan azért, mert tudta, hogy bukott. Ő ezt belátta, és elhúzta a belét. Mit gondoltok, Nyuggerisztán népe megválasztott volna olyan embert, aki elvette a 13. havi nyugdíjukat? Lószart, Mama!
Messiásnak nem messiás, de jelenleg nem látszik jobb nála...
Akik Bajnaiban reménykednek, azokat nagy csalódás fogja érni....

Bajnai VÉGREHAJTÓ típusú szakember, ne feledjük, hogy felszámoló biztosként is VÉGREHAJTÓ tevékenységet végzett, majd miniszterként is, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasításait hajtotta végre, miniszterelnökként az IMF utasításait (tudom ezek nem léteznek, csak "ajánlások" amit, ha nem hajtasz végre, a nyakadra lépnek), ugyanakkor mint a miniszterelnök FŐTANÁCSADÓJA, az eredmények alapján egyértelműen megbukott....

tehát valóban téves a "bukott miniszterelnök" kifejezés, de a bukott főtanácsadó mindenképpen helytálló....

most végül is az a kérdés, hogy mennyire bízhatunk az IMF-ben, hiszen a kölcsönt nem adják ingyen, a kötelező erejű "AJÁNLÁSOK" végrehajtására valóban alkalmas Bajnai, de látva az IMF ajánlások "sikereit" Görögország, Portugália, Spanyolország, kis hazánk, Ciprus, a valamikor "bezzeg" Írország, stb. tényleg Ő a legjobb jelölt ?

Ha igen, akkor a baloldalés az ország is igen nagy bajban van...
@VT Man:
legalább három okból.
-- a válság itt jelentkezett a leghamarabb (ingatlan buborék).
-- ezzel az üzletággal szemben lépett fel leghatározottabban a ügyészség. az eladások egy részéből (jogosan, vagy jogtalanul) büntetőügyeket kreáltak.
-- budapest semmilyen komolyan vehető városrendezési tervvel nem rendelkezik. a magánbefektetések és a közberuházások ad hoc módon folynak. ezért ebből a főváros képtelen profitálni.

nem gondolom, hogy bajnaival feltétlen jó lesz. hanem csak azt, hogy nincs jobb.
Csak a poszt címére reagálva:
1. Fidesznyikek valamiért szűkölni kezdenek, ha meghallják Bajnai nevét
2. Az elmúlt 14-16 évben egyetlen elfogadható kormánya volt ennek kibaszott, elkúrt országnak: az, amit Bajnai vezetett.

Hogy ez a "nemnáci" (de azért "Antifasizmus sucks" jelmondatú) férgeknek nem tetszik, az külön öröm.
Tehát Bajnai egész jó választásnak tűnik.
baszki ilyen zagyvaságot... a poszter azt se tudja mit akar csak annyit tud, hogy nem tetszik neki Bajnai...
@sivatagi n.: Sokat elmond a jobblibák egyszerű, bálványimádó lelki világáról, hogy messiásként várták 8 évig a Zorbánt :)))
Mikor bukott meg Bajnai? kérdésekre reagálva.

Igaz soha nem indult választáson, ezért nem is bukhatott el, de pont úgy lett miniszterelnök, hogy nem választáson nyert felhatalmazást, majd nem is mérette meg magát közel egy éves "kormányzás" után (tudom, ezt érdemként kellene elismerni, nem sima gyávaságnak).

Bajnai 2006 óta a 2. Gyurcsány-kormány kormánybiztosa, minisztere, pl. gazdasági miniszterként a csodálatos 0,6 és -6,5%-os GDP "növekedést" sikerült felmutatnia, majd elvállalta a miniszterelnökséget, újabb egy évvel kitolva a ballib kormányzást és semmittevést.

Az az egy "szerencséje" volt, hogy az újabb európai, görög válsághullám már elnöksége végére esett, ezért sok szerencsétlen úgy emlékszik vissza rá, hogy jól mentek alatta a dolgok (az idő mindent megszépít).

1990-et ismételjük 2010 óta. A kommunisták/ballibek óriási adósságot és szarban lévő gazdaságot hátrahagyva megbuknak, a náci,diktátor jobboldalt hibáztatják mindenért, ami ezekből következik, és általános meggyőződés, hogy Kádár/Bajnai alatt jobb volt az élet. Adósság, adósságszolgálat szavak használata és értelmezése kerülendő.
One more Thing!
Anno az SZDSZ-nek nem volt elnöke. Az ügyvivők vezették. Nem is működött....

A miniszterelnök nem vezér.
Ő az aki felelős azért ami az országban folyik. Legalábbis klasszikus értelemben.
@kovi1970: "Normális program kell nem elnökjelölt."

Na ez az, ami a böszmei baloldalon sosem volt. Mert az ország eladósítása lehet hogy náluk program, de nem normális...
@Rive: Ez kurva nagy!!!
"Nincs Bajnai körülött holdudvar, ami teljesitmény nélkül is bebetonozhatná a hatalomba",
VERSUS
"mögötte állnak a befektetői körök".

A hulladék MSZP-t a befektetői körök betonozták be a hatalomba nyolc rettenetese évre.
Ma is azt szívjuk.
Köszönjük, elvtársak!
@VT Man: "Gyakorlatilag semmilyen reform vagy átalakítás nem indult el a két évében (MÁV, BKV, egészségügy, stb.), csak maradt a híg szar."

Mert egy ilyen reformot nem 2 év megcsinálni, és nem hogy 2/3-a nem volt de még a szocik is lázongtak alatta.

Ettől függetlenül kerülte a politikai fröcsögést és felelőtlen ígérgetést ami fényt jelent a politikai alagút végén!
@Tél tábornok: talán mert több esze van, mint a viktorotoknak? Nem lehet mindenki hatalommániás elmebeteg.
@unionista:

Ez nagyon pontos volt.
+1
Vannak Bajnainál jobbak ez nem vitás.
Ilyenek a Simicska, a Nyerges és az Orbán család tagjai.
Ezek valóban különbek Bajnainál, hiszen úgy, mint ők senki nem tud lopni ebben az országban.
Még Torgyán is azt mondotta anno rájuk, hogy a 40 rabló hozzájuk képest, csak tanuló.És milyen igaza volt!!
Ez a fidesz nem párt, hanem egy élősködő rablóbanda. Annak is a legalja!!
Nőjön csak szépen össze,legyen csak egy összevont Orbán-ellenes koalíció 2014-re.
Benne mindenki "aki számít"- a libaszakértő vezényletével.
Oszt ha buknak(* márpedig mindenképpen buknak), akkor szépen egymáshoz kötözve( láncolva) együtt mennek majd a süllyesztőbe.
Ahogyan az 2006 őszén történt, mikor Orbán "ultimátumára" ész nélkül rohantak fel mindannyian az apró-klános hajójára, és még azt sem vették észre hogy az oldalára az van ráfestve:"Titanic".
(A következmények ismertek: szdsz leves, mszp szétverve, kétharmados vereség 2010-ben.)
Most nem az apró-klános hajójára rohannának fel, hanem egy "közösre" - de bőven elég az is ha ő rajta rajta van...

Az agyonvert ballibák minden hullámhosszon revansról, bosszúról álmodoznak.

És még az sem jut az eszükbe, hogy 2014-re a "legreményteljesebb" titkos jelöltjük egy bohócforradalmár, meg egy házmesteri aki gyurcsány "cuslágos" államtitkára volt, és most a libaszakértő, gyurcsány volt gazdasági minisztere, a 2008-as mszp-s miniszterelnöki casting győztese...:)
A "programjuk" meg annyi hogy "vesszen Orbán".

Hát itt tartanak.
2014 tétje megint csak nem az lesz hogy ki kormányozzon.
HANEM HOGY KI NEM.
Nos ezek biztos nem.
A fő probléma ott van, hogy minden egyes választásnál az a szlogen, hogy ki válthatná le az épp aktuális min.elnököt.
És aki utána jön, az mindig rosszabb, mint az előző. Akkor mi a f*sznak kell leváltani? Hagyni kéne végre egyszer valakit dolgozni 8-12 éven keresztül. Hogy ne az legyen minden új min.elnök első 2 évében, hogy megcsinálja az ellenkezőjét, mint az elődje után meg már választásra készül és semmi értelmes nem alakul ki sohasem.
@VT Man: Elég gáz őt hibáztatni azért, mert miniszterként nem indultak el a reformok. Szerinted neki konkrétan mennyi ráhatása volt ezekre a dolgokra, amikor az ilyesmihez parlamenti, de minimum kormánydöntés kell?

"Az eredményei a válságkezelésen kívül (amiben jó volt), rettentő gyérek."

Ember, hát ez volt a feladata! Ezért lett miniszterelnök, nem azért, hogy 1 év alatt megreformálja azokat az ágazatokat, amelyeket az elmúlt 20 évben senki sem tudott.

Ezt a célját pedig jól teljesítette, te is leírtad.

Eszed van-e?
annyi, hogy az átlagembernek vezér kel, akihez tudja kötni a politikia irányt. Igazad van, hogy ennek fordítva kéne mennie, de egyelőre a nép ennyit tud.
Hol az 1.000.000 új munkahely?:)
Ja, az nincs, csak a haverok előtérbe helyezése..

+4 szavazat Bajnaira.
@metacinum: eeeegen, látszik, hogy a 'jobbódal' már mindent Orbánhoz viszonyit.

Figyu, az, hogy kedvelik a befektetők nem azt jelenti, hogy simicskája van, OK?
@Andal: Nem kell az adósságon lovagolni, nem az a lényeg.
Japán adóssága a GDP 230%-a Azért egész jól elvannak mert van gazdaság. Az USA adóssága 120%. Azért még mindig annyi a benzin mint nálunk. Igaz ott 1 gallon, aza 4 léternek ez az ára.
Hogy ki volt és mit csinált bajnai? Az azért nem lényeges mert szakember. még mindig jobb , mintha egy Matolcsy félét alkalmazott volna fletó.
Oda nem akarok jutni, hogy akkor nézzük már meg, hogy a Fideszben ki mit tett az elmúlt években. Van aki semmit és van aki a kommunizmus szekerét is tolta.
Van még kérdésed?
@MACISAJT:

Eddig 69 komment és alig néhány gágogó.

Gágogjatok nyugodtan, ha jólesik. Az eszetek megvan hozzá.
Ez kicsit zavarosra sikeredett, vagy csak romlik a felfogóképességem. És van pár apró probléma a tartalommal is.

Azzal indul, hogy a "bukott miniszterelnök". Miért is? Ha az elmúlt 20 évnek van miniszterelnöke, aki nem bukott meg, az Bajnai. Azt csinálta, amit ígért, addig csinálta, amíg vállalta, és olyan eredményeket produkált, amit ígért. Ennyi és nem több. Miért bukott????

Azt írod Bajnai "egy neoliberális technokrata". Az hát. Egy könyökvédős, excel táblás, szürke öltönyös technokrata. Ideológiai maszlagok, diktatórikus hajlamok, uralkodási kényszer és idiótáktól hemyzsegő slepp nélküli szakember, egy technokrata.

A Bajnai jelenség nem más, mint az elmúlt 20 év politikai elitjének teljes mélységes utálata. A populizmus, a dilattantizmus, a gátlástalan demokráciabontás, a következmények nélküli lopás csendes, de határozott pofánvágása. Egy normális, csendes, szakmai alapon dolgozó, kiszámítható kormányzás akarata. És Bajnai ezt csinálta akkor is, amikor miniszterelnök volt és ezt ígérik az elmúlt két évben megjelent publicisztái.

És a népnek ez kell. Felesleges keresni a mélyenszántó ideológiát, a nagy trükköt, mert nincs. Ennyire egyszerű.
@notib:
orbán a feudális, bajnai a tőkés restauráció feltétlen híve. lehet mondani, hogy van egy harmadik út. ami nem a 20. századi globális kapitalizmus. és nem is a 18. századi felvilágosult abszolutizmus.

mondani kellene egy harmadik irányt. szerintem létezik. de addig is a kettőből (feudális/tőkés) ki kellene választani azt, ami jelenkori magyarországon még éppen működőképes.
@Elstron:
"Ezért lett miniszterelnök, nem azért, hogy 1 év alatt megreformálja azokat az ágazatokat, amelyeket az elmúlt 20 évben senki sem tudott."
Jól mondod. Ez 2 évre is igaz lehet. Nem igaz?
@ob.szerver: nyugi, rövidesen jön a többi is. Sopron azért elég jól mutatja a népszerűségüket.
Mégis ki legyen?
Olyan ez mint a magyar foci.
Ha csak Lokink meg Vidink van, akkor nem küldhetjük a Barcát a BL-be.
@libbancs: Azt baromira elfelejti mindenki, hogy 2006 után a fidesznek és fenéknyalóinak SEMMI más célja nem volt, mintaz azonnali és idő előtti választások kierőszakolása még olyan áron is, hogy az országot a lehető legrosszabb helyzetbe hozzák. Ugye még emlékszünk a kivonulásokra, a nem szavazásokra, a tandíj ellenes népszavazásra. Most meg a képviselői fizetést veszik el, ha valaki nincs benn a csöppet sem tisztelt házban. Hányás az egész fityis-bolsevik párt az összes csinovnyikjával együtt. Nem is csoda, hogy akinek van egy csöpp eze elmegy innen.
Tréfás, hogy az az ember most a nagy jelölt, aki elmebeteg ferencünk minisztereként évekig aktív részese volt az elkúrásnak.
@MACISAJT:
A libás ügyből semmi nem igaz ezt már a bíróság is kimondta. Az, hogy utálod őket, magánügy. Tulajdonképpen az is, hogy a fidesznek nyalsz még mindig. De ez már betegség is....
@unionista: No de ha szted létezik, akkor mi is az? (konstruktíve kérdezem, tényleg érdekel) Illetve hol van a képviselete Magyarországon - vagy bármelyik országban?
MIért bukott miniszterelnök? Mintha elfelejtődne, hogy a rákövetkező bagázs elsöprő győzelmet aratott. De legyen, nem bukott miniszterelnök. Csak egy végtelenül tehetségtelen politikus. Egyrészt az NFÜ élén művelt szerencsétlenkedése okán, másrészt miniszterelnökként tevékenysége arra korlátozódott, hogy egy tét nélküli meccsen végrehajtsa a finanszírozók ukázait. Ha tehetséges lenne, akkor ezt úgy hajtotta volna végre, hogy közben a kibontakozás alapjaihoz is hozzájárult volna.
Az egész Bajnai-hiszti nem más, mint a nagyon hangos és befolyásos pesti liberális értelmiség kísérlete, hogy pótolja az SZDSZ hiányát, és az emberjogi liberálisokat felsorakoztassa a gazdasági liberálisok mögött, hogy így azt a bukott liberális programot, amit az SZDSZ képviselt, ismét rákényszeríthessék az MSZP-re.
orulok, hogy maris elkezdtetek fosni bajnaitol. ez semmi mast nem jelent, mint azt, hogy van olyan ember, aki meg a kis fuhrereteket is felelembe ejti.

es ez jo.
@J.László: igaz lenne... ha az lett volna vállalva... de a 2/3os mellény nem csak válságkezelésre lett szabva, legalábbis én úgy emlékszem, hogy elmúltnyolcévben az volt kommunikálva, hogy "ide a kormányt, majd mi..." Javíts ki ha távedek.
Én se értem mit várnak Bajnaitól. Kétségtelen hogy kevésbé megosztó mint Gyurcsány vagy Orbán, de ezen kívül semmi maradandót nem alkotott. sőt Gazdasági miniszterként asszisztált Gyurcsány ámokfutásához. pont
@unionista:

Úgy látszik, ma már nem kell írkálnom. :)
@Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr:

"Japán adóssága a GDP 230%-a Azért egész jól elvannak mert van gazdaság. Az USA adóssága 120%."

Talán nem Japánt kellene példának hozni.
-az adósságuk nagy része belső adósság, saját cégeknek, polgároknak
-gondolom nem sok a deviza adósság
-ami kötvényt kibocsátanak, azt gondolom nem 7%-on teszik.

Az USA meg csak azt nem rohanja le kőolajért akit nem akar.

Inkább a hasonszőrűekkel kellene összehasonlítani magunkat, csak hát már a tótok is előttünk vannak.
A többiben igazad van.
@nyyn: "tevékenysége arra korlátozódott, hogy egy tét nélküli meccsen végrehajtsa a finanszírozók ukázait"

Pontosan erről van szó. Bajnai egy aláírógép, semmi más. Ebben valóban szakértő...
@Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr:
„A libás ügyből semmi nem igaz ezt már a bíróság is kimondta” Tényleg? Mit is mondott ki a bíróság? Azt, hogy nem történt tisztességtelen pénzkivonás, vagy azt, hogy a pénzkivonást nem lehet tisztességtelennek nevezni? Hogy segítsek egy analógiával: Tartottak-e taggyűlést Orbán és a cimborák a miniszterelnöki rezidencián? (A Bajnaira vonatkozó kérdésemre nem tudom a választ, de Te biztosan tudod, annyira határozott voltál).
@Schindler Pistája:

Ébredj fel.
Az általad "drogos idióta libbancsnak" titulált emberek közül sokan 20 évig MDF, majd FIDESZ választók voltak.
Már nem.
Szerinted vajon miért nem?
@becsoccsent: a fentiekre pedig ( mar hogy a kis fuhreretek is kezd fosni ) nem kell tokeletes bizonyitek, mint megnezni az elkovetkezendo egy het blogkommentjeit. mar most latszik, hogy az a szokasos 15-20 nikk igyekszik mindenhova irkalni, de nem fogjatok birni, nem am :)

mellesleg szerintem bajnai pont nem fog visszaterni, de mar maga az otlet is eleg. errol ennyit.
@sussudio: szerinted ez a píííísta (már feltéve, hogy azonos azzal a paranoiás, háborodott alakkal, akire gondolok), fel tudja ezt fogni?
@nyyn:

Az SZDSZ-nek sosem volt liberális gazdasági programja, de még csak "hite" sem. Ha lett volna, akkor 2002-2010-ig nem az történt volna, ami...
Hátradőlök, mert jól fogy a bódban a WC papír.
A fidesznyikekre rájött a fosás.
@Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr: "Nem kell az adósságon lovagolni, nem az a lényeg."

Nem lovagolni kell rajta, hanem törleszteni, visszafizetni. 8,2ezer mrd-ról felhizlalta a ballib 20ezer mrd fölé, imf-hitelt is pont 2011-14 között kell visszafizetni.

"Japán adóssága a GDP 230%-a Azért egész jól elvannak mert van gazdaság. Az USA adóssága 120%. "

Ne nevettess már, mi is a fejlett gazdaságok közé tartozunk, a teljesítményünk, hatékonyságunk amerikai, japán színvonalon áll? Nekünk sem okoz gondot az adósságtörlesztés?

"Hogy ki volt és mit csinált bajnai? Az azért nem lényeges mert szakember."
Ezt aztán jól megmondtad, mégis minek a szakembere? Mit ért el? -6,5%-os gazdasági visszaesést gazdasági miniszterként a Te "szakembered".
2008-9-ben nyolcvan eve nem latott gazdaagi vilagvalsag volt. Ahhoz kepest ma jol muzsikal a vilaggazdasag. Ebben a kedvezo helyzetben a mi tundermesenk igy nez ki (a KSH fooldalarol): GDP -1.3%, Inflacio 6.6%. Mi lenne itt, ha beutne egy ujabb, 80 eve nem latott valsag?
@becsoccsent: szerintem sem, pusztán azért, mert fideszéknek még van két évük, hogy a demokrácia maradékát is eltüntessék. És szerintem ezt meg is fogják tenni.
@MACISAJT: "Nőjön csak szépen össze,legyen csak egy összevont Orbán-ellenes koalíció 2014-re.
Benne mindenki "aki számít"- a libaszakértő vezényletével.
Oszt ha buknak(* márpedig mindenképpen buknak), akkor szépen egymáshoz kötözve( láncolva) együtt mennek majd a süllyesztőbe."

A mondat úgy teljes: de ha nem buknak, akkor Vitya ismerje el, hogy elbukott (és menjen a süllyesztőbe), ne úgy mint az előző két bukása alkalmával (mert neki viszont tényleg már volt olyan többször is), ami után csak ártani volt képes.
Valami hiteles, karizmatikus vezető minden szervezet élére kell. Kell az amerikai republikánus pártnak is, ha el akarja váltani Obamát, kellett Sárközy ellen is a franciáknak stb. Pont ez a baja az LMP-nek meg a Millának (és az MSZP-nek is) hogy ebben (is) szűkölködik.

De az meg kevés, hogy kiteszünk valakit a kirakatba, arról is meg kéne egyezni, mit is akarunk. Mi legyen az SZJA-val, mi legyen az ingatlanadóval, mi legyen a nyugdíjakkal stb. Adunk-e adókedvezményeket a bankoknak és a multiknak, és ráterheljük-e ezt a bérből és fizetésből élőkre meg a nyugdíjasokra? Ezek azok a kérdések, amikben állást kell foglalni. Mert a Bajnai körül nyüzsgők egy része mintha erre igent mondana, másik része meg nem.

Az "állítsuk vissza a demokráciát" típusú lózungokkal csak azokat a hülyéket lehet megszólítani, aki azt hiszik, most épp vége a demokráciának, és azok neme lesznek 50%-nyian...
Bajnai egy bukott kormány bukott gazdasági miniszteréből lett egy bohózatba fulladt casting után, jobb híján (!) miniszterelnök.
Miniszterelnöksége lejárával az őt támogató pártkoalíció megsemmisítő vereséget szenvedett a választásokon.
Ha ez nem bukás, akkor mi az?
Persze ha másban nem is, szómágiában mindig is jó volt a baloldal, így lehetett az ordenáré lebukásból "szenvedélyes igazságbeszéd", az "elkúrtuk"-ból szárnyaló prosperitás, stb.
Azon rugózni tehát, hogy Bajnai bukottnak tekinthető-e vagy sem: nettó pótcselekvés.

Ami ennél sokkal fontosabb kérdés: milyen politikusi karakter rajzolódik ki miniszterelnöki munkájából?
Hát - lássuk be - siralmas.
Miniszterelnöksége gyakorlatilag kimerült az IMF diktátumok szolgai végrehajtásában.
Kiderült ez idő alatt, hogy pl. milyen oktatáspolitikát szeretne?
Hogyan oldaná meg az egészségügy reménytelen helyzetét?
Mihez kezdene a mélyszegénységben élőkkel?
Mi az elképzelése a fiatal diplomás munkanélküliek számának csökkentésére?
Hogyan küzdene a szervezett bűnözés ellen?

Lehet tehát a Zorbánsátán ellen acsarkodni, meg lehet kiabálni, hogy a Zorbán féle oktatáspolitikából, foglalkoztatáspolitikából, egészségügyből nem kérünk nem, nem, nem! Viszont ha már zászlóbontás a téma, azt is mellé kellene rakni, hogy helyette mit.

Márpedig ha más nem, az pontosan kiderült Bajnai miniszterelnökségéből, hogy nemhogy nem volt épkézláb koncepciója a pénzügypolitikán kívüli kérdésekben, de ezek a témák teljesen hidegen hagyták.
Az "új baloldal" tehát egy olyan "régi" ember mögé akar felsorakozni, akinek már módja volt bizonyítani, hogy mihez tud kezdeni egy országgal, ha rábízzák, és ebből egyértelműen kiderült, hogy _semmit_.
Sólyom, ez a vén narcisztikus pöcs akkor se ismerte ki magát a világban, amikor az sokkal egyszerűbb volt. Nem is értem, hogy juthatott az eszedbe vazze!
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Nemtom, de szeretek néha próbálkozni... :)
Bajnai az emberarcú Orbán, gazdaságpolitikailag. Vagyis az egész idióta horthysta körítés nélkül. + Amit Orbánék teljesítményén a Vezér mániáinak kiszolgálása okoz. De ez a kurzus volt az, amit ez az ország vagy 22 éve elutasít. Magyarországon a liberálkonzervativizmus (gazdaságpolitikailag) nem népszerű.
Édes, ahogy az egész bajnaizásban elfelejtődik, hogy közben az MSZP nem a neki leosztott forgatókönyv szerint játszik, mert életében először racionális és hatékony pártnak bizonyult két választási esemény (még ha azok esetleg nem is perdöntőek) alkalmával:)
Függetlenül attól, hogy a libatörp nekem sem a szívem csücske érdekes, hogy meghirdetett program nélkül megjósolod a régi rend restaurálását.

Azért is érdekes mert a milla deklaráltan éppen ettől szabadulna.

Inkább várjuk meg mit mond Bajnai, és ha az jön ki, hogy restaurálni akar majd utána joggal lehet köpködni.

Sólyom nekem is szimatikus lenne de az aszófői beszédéből is kiderült, hogy már abba is belehalna ha egy jó szót szólna az ellenzékről nemhogy együttműködni a vörösökkel. Inkább felrajzolta az önkormányzatok délibábját csak nehogy vmi vörös fény érje manikűrözött kacsóit...

Egyébként jelenleg tényleg úgy néz ki, hogy csak Bajnai van. Jobbról még kritizálni is alig mernek. Aki megszólal csak a saját szakterületén belül kritizál, kivétel ez alól Sólyom de ő is csak szőrmentén és sztratoszférából ahová csak kevesen látnak fel. (Vagyis nem értik mit mond.)

A jobberek vagy beszorultak orbán valagába, vagy féltik az íróasztalukat ezért kussolnak...
@ananda123:
Bajnai nem 4 évig volt me, hanem egy 1 évig. Nem tudta, és nem is akarta teljesen átalakítani az országot.
Demokratikus választásokon leváltották a fidesz által megtévesztett, becsapott szavazók.
Ehhez képest OVI mindent elkövetett azért, hogy leválthatatlanná váljon, és még most is csak és szimplán hülyíti azokat, akik még hisznek benne. A nettó eredménytelensége és a hatalommániája ellenére.
Nem olvastam még végig a cikket és a kommenteket pláne nem, úgyhogy sorry ha már volt, de Bajnai miért is "bukott miniszterelnök"?
Mitől lenne "bukott"? A grazi ápolt kétszer bukott, ha már.
Számos olyan dolog van, amelyben Bajnai nem fogja tudni felülmúlni Orbánt:
- gyerekkori haverjának juttatott állami megrendelések összegében
- falubéli cimborájának juttatott állami földek nagyságában
- saját hobbija céljára átirányított közpénzek mennyiségében

Hogy csak hármat említsünk.
Tényleg Bajnainak rójuk fel az MÁV, BKV, EÜ átalakítását? Szűk két éve volt rá, de azt is teljes ellenszélben (egyrészt ellenzéki, másrészt kormánypárti ellenállás) dolgozott. A Fidesz azért nyert kétharmaddal mert az emberek változást szerettek volna. Most jobb a helyzet az MÁV, BKV, EÜ, oktatás terén?
Ezek ugyanolyan pártkifizető helyek maradtak mint eddig voltak. Azzal a különbséggel, hogy a 2/3-os felhatalmazással kibővítették a kört a földpályázatokkal is. Az első Orbán-kormány Torgyánnal kinyírta a mezőgazdaságot, a második megadta a kegyelemdöfést is.
Egyébként ne keverjük a vezetőt a vezérrel. A vezért vakhittel követik a vezetőt meg nem.

Itt legutóbb Kádár után mentek úgy mint most Orbán után, Kádár előtt vonultak úgy mint most Orbán előtt békementelnek...
Bajnai is csak egy név, ugyanabból az alomból, mint a többi... alias Libás Bajnai. Én azt sem értettem anno, hogy az emberek mit várnak Orbántól az első kormányzása, majd az ellenzéki évei alapján... azt gondolták megváltozott?
Nem tudom, én nem szavaztam rá és ezután sem fogok már soha olyanra szavazni, aki szemernyit sem tud hiteles lenni.
Kár, hogy ma csak rossz, rosszabb és legrosszabb választás van ebből a szempontból ... :-(
@HPL: Mert nem választották újra. Ez egyébként nem számít, Orbán is jópárszor bukott és a kutyát sem érdekli.
@finom szaftos oldalas:

OK, én ezt teljesen értem. De akkor kire fogsz szavazni?
@ananda123: Meg fogod tudni időben mi a terv Orbán ámokfutásával szemben ne aggódj
@VT Man: Bajnai válságkezelésre szerződött (1 évre), soha nem is akart/ígért többet. Indokolatlan rajta bármiféle reformot számonkérni.

Ami meg az egészségügyet illeti: az Eü. Reform nem a 300 Ft-os vizitdíj volt. Kicsit tájékozódni kéne, mielőtt ítéletet mondasz.

Akkor lett rendbetéve az OEP nyilvántartás, ki jogosult, ki nem. Akkor lett kialakítva, hogy az E. Alap valóban biztosítás alapú, önjáró legyen. (Ezt a válság szétzilálta utána, jelenleg meg más elképzelések alapján működik, meg is van a következménye.)
Akkor lett rendbetéve a gyógyszerkassza (egy drasztikus gyógyszeráremeléssel, aztán folyamatos csökkenéssel), lett újraszabályozva a teljes gyógyszerpiac. Minő meglepetés, ez nagyrészt ma is változatlanul működik.
Akkor indult meg az ellátórendszer struktúrájának átalakítása, a felesleges kapacitások leépítése (ami akkor nemzethalál volt - aztán idén mégis tovább lehetett szűkíteni...).
Akkor indult meg az alapellátás teljes megújítása, lettek kijelölve a póluskórházak (ezek ma a nagytérségi kórházak, a most épülő rendszer lényegében ugyanaz, mint amit akkor elindítottak).
Akkor épült ki a teljes légimentés.
És ugye volt egy biztosítási reform is, aminek végül nem maradt ideje megvalósulni.
Hosszan lehetne még sorolni a változásokat...

Az Eü. Reform egy átgondolt, koherens rendszer volt, aminek a helyességét lehet vitatni, de leszűkíteni pusztán a vizitdíjra meglehetősen nagy tudatlanság.
@Kivancsi: Te szerencsétlen. Az Orbán vagyon miből lett, ha nem lopásból!
Szerintem Bajnai majdnem olyan jó miniszterelnök-jelölt lenne, mint Ferenc barátunk. Ezzel a nímanddal szerintem csak bukni lehet.
Emlékeztetőül:

Már elköltöttük az EU-IMF hitel javát
MTI
2010. szeptember 7., kedd 17:21
A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére - közölte az MTI kérdésére az MNB sajtóosztálya.

Tévhit tehát, hogy azt a közel 13 milliárd eurós összeget, amelyet a kormány az IMF-EU hitelszerződés révén eddig már felvett, azt a jövőben adósságtörlesztésre lehet fordítani.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot - közölte a jegybank sajtóosztálya.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adósságtörlesztés miatt a jelzett 3,5 milliárd eurónál nagyobb összegre van szüksége az államnak, akkor az Állami Adósságkezelő Központnak (ÁKK) forintban államkötvényt kell kibocsátania, és aztán ezt a forintforrást az állam az MNB-nél devizára váltja, amelynek nyomán az MNB devizatartalékai csökkennek."
-------

"A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte."

Ja, hát így könnyű....
Ilyen feltételekkel én is elvállalom a miniszterelnökséget..:)

Felveszek 13 milliárdot, egy év alatt eltapsolok nyomtalanul 9,5 milliárdot, nagylelkűen "meghagyok", 3,5 milliárdot utódomnak(no meg a teljes visszafizetés terhét), bevezetek néhány népnyúzó intézkedést á lá IMF...
majd lelépek és kurva okosakat nyilatkozom...
végül 2 év után kiállok mint "megmentő"
a "millások" elé..:D
@finom szaftos oldalas: Mindig a hozzád hasonlók véleményére vagyok kiváncsi. Vagyis oké hogy mindenkivel baj van de akkor ki az aki neked "hiteles" , akire szavaznál és akinek olyan a gazdasági programja hogy az aztán a toppon van??
Ha meg nincs szerinted ilyen akkor csak mindenhova odaírsz hogy ez is sz.r meg az is sz.r?

Tényleg érdekel hogy akkor hogy látod.
@libbancs: :D :D csak egy golyófogó volt, mikor Gyurcsány(i) kellemetlenné vált.

"Ha Bajnai mögött állnak ezek a csoportok, akkor miért romokban és hatalmas adósságal adták át Budapeste 2010-ben Tarlósnak?"

Ez meg egy baromijó kérdés.
Kicsit átrendezem a sorrendet, hogy érthetőbb legyen számodra, kedves posztoló:

"Azért csinálunk új baloldalt, azért akarunk egy új köztársaságot, hogy aztán a harmadik köztársaság neoliberális, konformista restaurációjához kelljen asszisztálnunk?"

"Két év ellenzéki építkezési lehetőség után ott tartunk, hogy még mindig a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása?"

Igen, ott tartotok! Úgyhogy ha két év alatt ennyit sikerült felépítenetek új baloldal címén, akkor pofa befog!
És akkor lássuk,mely választó nosztalgiára alapozná a libaszakértő(vezette ballib nagyszövetség) a választási esélyeit...:D

Mit is csinált az MSZP-s miniszterelnöki casting győztese, a böszme gazdasági minisztere, immár miniszterelnökként?

Nos, elsősorban ezt, idézzük fel :
fn.hir24.hu/itthon/2009/04/02/brutalis_bajnai_csomag/

Másodsorban pedig felvett ténylegesen 13 milliárd euró IMF hitelt, amiből a lelépéséig nyomtalanul elköltött 9,5 milliárdot("nagyvonalúan" meghagyva 3,5 milliárdot)...és gondosan a következő kormányra és ciklusára hagyva a visszafizetést.

Nos, akár beláthatja: ezzel ilyen libaszakértővel csakis nyerni lehet, a népek sírva visszakívánják ezt a "messiást" és az aranykorszakát :)
@ob.szerver:
„számos olyan dolog van, amelyben Bajnai nem fogja tudni felülmúlni Orbánt:”
Az utóbbi 22 évben mindig ezt mondtuk, csak más nevekkel:) Sohase mond, hogy az aktuálisnál nem lehet rosszabb, mert idáig mindig az lett. Ami Bajnait illeti, mintha előfordult volna, hogy a cimborák nyerték a kommunikációs tendert az NFÜ-nél!
"még mindig a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása"

Nem tudom, a poszter hol élt 2006-2010 között, de még most sem késő megtudni, hogy nem Bajnai bukott, hanem a szocik.

Annak ellenére sem, hogy a Fidesznyikek mlg a kormányváltás után egy évig folyamatosan próbálták a hülyék fejében összemosni a kettőt az állandó "Gyurcsány-Bajnai"-zással.

Úgy látszik, a posztolónál sikerült.
pont ez az ami nekem is eszembe jut állandóan, hogy pont bajnai, akkor jaj a baloldalnak, de mindenkinek is.
@nevetőharmadik:
„"Azért csinálunk új baloldalt, azért akarunk egy új köztársaságot, hogy aztán a harmadik köztársaság neoliberális, konformista restaurációjához kelljen asszisztálnunk?"”
B+! Nem csináltatok! Ha csináltatok volna, akkor nem kellene azzal a dilemmával szembenéznetek (meg nekem sem), hogy vagy az SZDSZ 2.0 Bajnai Zordon vezetésével, vagy az MSZP, és ebből az MSZP legalább nyomokban/szavakban elutasítja a 3. köztársaságod (ami valójában a 2.) neoliberális tendenciáit.
@troll ellenpólus:

Ezt így egy az egyben egy Zorbánról szóló cikkhez is leírhatod.
@Kozi73:
„de még most sem késő megtudni, hogy nem Bajnai bukott, hanem a szocik.” Persze, mert ő egy hamvas szűz volt ebben a kuplerájban!:)
"a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása? "

Aztán magyarázd már el hogy miért is "bukott miniszterelnök" Bajnai ?
Kimondta : csak a választásokig tartó egy évet vállalja....
@Holding: Azt várom, hogy végre egy olyan társaság jöjjön, akiknek apukája nem volt párttitkár, akik nem szereztek vagyont a 90-es évek privatizációjában, nem voltak off-shore ügyeik... és a többi. Szívesen látnám még azt, aki a politikus béreket az átlagbérhez köti és jelentősen korlátozza.
Szóval szívem szerint az egész prominens politikusi társaságot szurokba forgatva kergetném el innen.
A Jobbikban bíztam, parlamenti éveik alapján ugyan kissé csalódtam bennük, de még ma is őket tartom a legkevésbé lejáratottnak.

De nyitott vagyok új szereplőkre. Az eddigiekben leszerepelteknek én már nem tudom elhinni azt sem amit kérdeznek.
@MACISAJT: Te Szijjártó vagy ? Vagy Kósa ? Esetleg Selmeci ? Erre , az utóbbira tippelek a sok értelmes hozzászólásodból...
@nyyn: Ugye tudsz pár sornál többet olvasni? Mert kb ugyanazt mondjuk. Vagy miért nekem címzed?
@finom szaftos oldalas:
"A Jobbikban bíztam, parlamenti éveik alapján ugyan kissé csalódtam bennük, de még ma is őket tartom a legkevésbé lejáratottnak."

Hát igen...... A NÁCIK NEM JÁRATTÁK LE MAGUKAT még a világtörténelemben ....
Látok egy alapvető gondot az ellenzéki összefogással. A többség úgy képzeli ezt el, hogy "az lesz, amit én akarok, majd a többiek engednek". Ez nem fog működni.

Az én véleményem: ha nem tudunk eljutni egyetlen hatalmas ugrással egyből a célig, akkor is érdemes megtenni a kezdő lépést a jó irányba.
@Holding: Ja és a tulajdonképpeni válasz
: Egyelőre Jobbik szavazó vagyok továbbra is, de el tudom képzelni azt is, hogy eljön az idő, amikor egyszerűen senkire sem fogok tudni szavazni még fél szívvel sem. :-((
1. A szerző nem sokat ért ahhoz, amit ír. Bukott Bajnai, stb.
2. Bajnai el fogja riasztani a Fidesz-ellenes, de MSZP-re sem szavazók jelentős részét is.
3. Elég szánalmas, hogy nem talált a Milla senkit, aki alkalmas lenne miniszterelnöknek.
@nevetőharmadik:
:) Bocs! Nem Neked adresszáltam, hanem a cíkkírónak!
Bajnai visszatér, és viszi a Millát!
@notib: Bajnai az egyetlen hazai szakember, akinek programja van ennek a rémes katyvasznak a felszámolására, amiben csücsülünk. Igen, jól hallottad, szakember és nem politikus. Egyéves regnálása alatt 260 körülre erősödött a forint és nem kellett kétszer annyi kamatot fizetni a hitelek után. Aki továbbra is mumust lát az IMF-ben, azt kérném szépen, hogy fizesse helyettem is megszorítások és infláció formájában a drága (mellesleg politikailag is húzós áru, ld. baltás kiadatása) piaci finanszírozású hitelek kamatterheit.
@Nikorene:
középeurópai szövetségi (föderális) államrend kellene. nagyjából az, amit merkel szeretne összeurópai keretek között. az kontinentális méretekben nem fog működni.

pénzügyi stabilitáshoz:
-- középeurópai szövetségi költségvetési tanács
-- középeurópai szövetségi monetáris tanács
-- középeurópai szövetségi bank
-- középeurópai szövetségi tartalékalap
-- középeurópai szövetségi nyomozóiroda (közpénzek elköltésére szakosodva)

oktatás és kultúra:
-- középeurópai szövetségi közoktatás
-- középeurópai szövetségi szakképzés
-- középeurópai szövetségi médiatanács a közmédia felügyeletére

private-public partnerség többnemzetségi keretek között.
-- középeurópai szövetségi közlekedés
-- középeurópai szövetségi közművek
osztrák-német-svájci-lengyel-cseh-szlovák-magyar-szlovén vegyesvállalatokkal.

jogbiztonsághoz:
-- középeurópai szövetségi bíráskodás a legfelső szinteken. szövetségi alkotmánybíróság például

ehhez az egészhez:
-- középeurópai szövetségi parlament kormány

egy olyan bundesrepublik, amiben magyarország ugyanolyan szabadállam, mint ausztria vagy bajoroszág.

tehát mondjuk szövetségi alaptanterv. amit megszavaz a középeurópai felsőház. de azt magyarországon nemzetiségi és régiós keretek között lehet formálni. kossuth megítélése nyilván sohasem lesz teljesen azonos az osztrák és a magyar történetírásban. szövetségi keretek között köthető valamilyen kompromisszum. de ettől el is lehet térni némiképp. vagy mondjuk csokonai lehet, hogy sose kerülne be egy középeurópai tantervbe. mert nem volt akkora költő. de debrecenben, vagy sárospatakon mégis csak az egekbe kell magasztalni. térségi keretek között az alaptantervtől el kell térni.

föderális keretek között kimondjuk a főszabályt. nemzetiségi és térségi keretek között adott esetben kivételeket teszünk. úgy, hogy alapvető normákat és alkotmányos elveket mindenki betartja.

és szerintem ettől az egésztől nem lenne az unió gyengébb. sőt akkor lehetne igazán erős ha nagyobb föderációkból állna össze európa.

mitteleuropa körül lehetne egy skandináv, egy brit, egy atlanti, egy mediterrán államszövetség, és a keleti partnerség. amivel a transzatlanti mellett létrehozható az eurázsiai katonai együttműködés.

egy új középeurópai kezdeményezés kellene. amit egyébként szavakban bemondhat orbán is. akár ma berlinben. és utána járhatja tovább a pávatáncot. de beszélhet erről bajnai pesten.
és akkor a lengyel példával a kérdés, hogy tusk vagy kaczynski.

ezt akár bajnai is a zászlajára tűzhetné. azért, mert ez az óriás projekt valószínűleg nem sértené a mögötte álló üzleti körök érdekeit sem. a németeknek ez kifejezetten előnyös lenne. mert bár pénzt kellene betolni a magyar oktatásba és a magyarországi infrastruktúrába. szövetségi keretek között biztosítható a megtérülés. mert ez azt jelentené, hogy magyarország német védnökség alá kerülne. nagy-német gyarmat lenne.

de ez rendkívül előnyös lehet középtávon távon. aztán az megint egy másik kérdés, hogy ez úgyis előhívja majd a rebellis gondolkodást. de akkor a magyarok a szlovák, a horvát és erdélyi fiatalokkal együtt gondolkodhatnak a kárpát-medencei önállóságban.

de most kifejezetten labancpolitikát kell folytatni. mert különben az ország könnyen a balkánon találja magát. ha politikus lennék, akkor ezt írnám fel a zászlóra: középeurópa vagy balkán. föderalizmus vagy feudalizmus.
Lehet, hogy van jobb Bajnainál, de ő most az egyetlen aki a színpad mellett áll és egyben rutinja is van már a kormányzás terén.
@dr kíváncsivagyok: Náci az eszed tokja. Az olyanoknak mint te, minden náci, ami az elmúlt 20 év liberális zsidó és cigány ajnározásától egy kicsit is jobbra van.
Számos valós problémával kapcsolatban a Jobbik az egyetlen, aki egyáltalán beszél róla, néven nevezi azt.
@Hümmögő:
„Bajnai az egyetlen hazai szakember, akinek programja van ennek a rémes katyvasznak a felszámolására, amiben csücsülünk.”
Konkrétan:?:)
Mi a programja annak a felszámolására, amit ő maga teremtett, mint az NFÜ-vezére?
@I_Isti: mert az MSZP nem csapta be a választókat 2006ban, mi te idióta? áfát meg szját csökkentettek előtte 2005-ben meg hamis adatokat küldtek az EU-nak.
Meg lehet nézni az Index címoldalán(naná) hogy kiknek a társaságában lép fel (újra) a libaszakértő..:D

A kurvaanyázós kriptajelölt, a már csak akasztott embernek nem fellépő egykori szdszes anarchista megmondóember, a bohócforradalmárok...

szóval olyan ez az egész csürhe mint egy Dohány utcai lakodalmas kutyahányás...:D
Gratulálok a bejegyzéshez. Gyakorlatilag semmit sem mondtál.
a hajdú- bét után még van arca politizálni? háp ha ez a ( ál)baloldali alternatíva ( még egy " gondoskodó" milliárdos) akkor ov már dörzsölheti a mancsát.:(((
@sussudio: hm... inkább Phil Collinst hallgasd! Értelmesebb elfoglaltság. ;-)
@dr kíváncsivagyok: Megmondta, hogy csak a választásokig hátralévő egy évet vállalja, mert pontosan tudta, hogy a nép részéről semmilyen támogatást nem élvező politikájával, az IMF szolgai kiszolgálásával és az ország tönkretételével a háta mögött a semminél is kevesebb esélye lenne választást nyerni. Bajnai olyan bukott miniszterelnök, aki ringbe sem mert szállni, elszaladt az ellenfele elől. Nemcsak alkalmatlan tehát, hanem gyáva is.
@Andal:
Orbán is kinevezéssel lett miniszterelnök, nem választással.
Nem zavar?
ez a poszt hülyeség, már bocs.

már a cím-alcím retorikája is: "messiás" és "vezérkultusz". Mivan?

Bajnai mint vezér? Hát egész habitusával pontosan ezt utasítja el leginkább!

Ember, ez a grup nem a fidesz!
@MACISAJT: hát igen... a nemnáci macika (nukugerinc az indián neve) nem tud kihagyni egy kis zsidózást még itt sem. :D
@online távmunkás:
bajnainak akkor lehetne többsége ha a jobboldalon mellőzött közgazdász fazonok (róna, mellár, chikán) létrehoznának valamilyen felvilágosult latinkeresztény uniópártot. ami a kdnp helyett egy cdu szerű párt.

és mellette lenne egy kárpát-medencei zöld párt. tehát nem egy belvárosi zöld mozgalom (amilyen az lmp), hanem többnemzetiségű föderális formáció. aminek vidéken és "határon kívülről" is jelentős szavazóbázisa lenne. ez léphetne a régi fkgp helyébe.

kellene még egy fdp szerű liberális párt. mondjuk fodor vezetésével. ennek a bázisát adhatná a "milla". kifejezetten egy urbánus formáció.

és mellette felsorakozna egy új szociáldemokrata párt: a societas, szolidaritás, mszp, dk és tisztelet társasága. ami egy direkt marketingre épülő prolipárt. de nélkülük nincs demokrácia.

ha ezeket bajnai gordon mind egyesíteni tudná, akkor a civilizált közéletből nem is hiányozna más csak egy szélsőjobboldali liberális "volksunion". ami azt mondja, hogy egyáltalán nem kell félteni itt a "kis-cigányokat". és nem kell azt gondolni, hogy a nyugati dominanciából egyenesen következik a jó. és abban sem, hogy mindenben az európai tradíciókat kell követni. és akkor kelet kutatókból állna a jobbik.

ez lenne az ideális felállás. kérdés, hogy ebből mi valósulhat meg.
Elég zavaros írás.
Az nyilvánvaló, hogy az ország tragédiája lenne, ha Bajnai és az általa képviselt internacionalista szellemiség visszatérne.
Ráadásul nem is értem, mit akar itt bárki Bajnaival, egy bukott emberrel. Bajnai GAZDASÁGI miniszter volt a Gyurcsány kormányban. Abban a kormányban, amely BÉKEIDŐBEN, pénzbőség idején produkált akkora gazdasági zuhanást, amit azóta is tanítanak elkerülendő példaként. És persze az is nyilvánvaló, hogy ő nem a Gyurcsánnyal való liezonjával került be a politikába, hanem háttéremberként már ezt megelőzően is jelen volt a SZADESZMP ámokfutásában, azaz legalább 10 éve ott van a felelősök között. Neve különböző korrupciós ügyekkel is egybeforrt, a több ezer milliárdos korrupciós zabrálás hivatali ideje alatt is változatlan erővel folyt tovább. Gazdaságilag tehát ez az ember alkalmatlan.
Politikailag pedig soha sem határolódott el Gyurcsánytól és a SZADESZMP-től. Soha sem kért bocsánatot, amiért a Gyurcsány kormány tgaja volt.
Tehát teljes egészében, mind gazdaságilag, mind politikailag, mind erkölcsileg alkalmatlan bármilyen köztisztség betöltésére. Szóval Bajnairól ennyit, szó sem lehet róla.

Ami viszont zavaros nekem az írásban, hogy mitől van az néhány embernek, hogy vezérkultuszról, meg hasonlókról beszélnek folyton.
Nyilvánvaló, hogy egy pártnak, mozgalomnak van egy első számú vezetője. Ez miért lenne már kultusz?
Én jobboldaliként soha életemben nem gondolkodtam úgy, hogy akár Orbán Viktor, akár Gyurcsány, akár Mesterházy, vagy bárki más megkérdőjelezhetelen lenne. Mármint saját közösségében vezetőként.
Szóval mitől is van ez egyeseknek?
@P.mester: ne kérj bocsánatot! Ezek a kretének mintha balosnak hazudnák magukat, ugyanakkor "antifasizmus sucks" a jelmondatuk... NOOOOOORMÁLIS? :D
@finom szaftos oldalas:
" Az olyanoknak mint te, minden náci, ami az elmúlt 20 év liberális zsidó és cigány ajnározásától egy kicsit is jobbra van."

Kicsit jobbra ? Kicsit legyilkolunk pármillió embert ? Kicsit megalázzuk ? Kicsit félelemben tartjuk ?
Mondom hogy náci ...
@troll ellenpólus:
nehéz azt mondani, hogy ringbe se mer szállni. épp azért beszélünk róla, mert ezt készül bejelenteni.
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Igy van, a bankrendszernek tobb, mint kituno valasztas. (Bar idaig sem volt olyan kormany, ami nem kituntetten kezelte volna oket.)
A nep meg idaig is mellekes volt, de legalabb izgulhat, hogy ki fogja kizsigerelni...
Azert a kituno valasztas egyetlen sikeres intezkedese az volt, hogy hitelt vett fel az IMF-tol. Utana egybol vittek New Yorkban bankarnak tanulni, most meg hazater...
Valahogy ez a story ismeros a gorogoktol, meg az olaszoktol. Wall St mar kis hazankban is kepviselteti magat, sot diktalni is fog.
Ennek kellene annyira orulni? Vagy minek?
@troll ellenpólus:
" az ország tönkretételével a háta mögött "
Te elmebeteg troll,....még a vezéred , Orbván is elismerte Bajnai munkásságát ! Vagy akkor az egyszer életében-..hazudott ?
Sólyom? Na ne vicceljünk. Arra a parikajancsira akkor se szavaznék, ha Hitler és Sztálin szerelemgyereke lenne a kihívója. Bajnai meg nem bukott meg.
@Hümmögő: Az szeretem, amikor egy számadat alapján ítélünk meg mindent :)

"Egyéves regnálása alatt 260 körülre erősödött a forint"
Hátőőő izé...:
www.portfolio.hu/chart.php?h=2&i=2&s=5&d=7&t=eurhufcomp

De nem is baj, hogy felhoztad az államadósságot:
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&idim=country:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu&ind=false

"Aki továbbra is mumust lát az IMF-ben, azt kérném szépen, hogy fizesse helyettem is megszorítások és infláció formájában a drága (mellesleg politikailag is húzós áru, ld. baltás kiadatása) piaci finanszírozású hitelek kamatterheit."

Miért, ha lenne IMF hitel, akkor nem/nem ekkora megszorítások lennének? Bajnaiék alatt volt megállapodás, és mégis elvettek egy havi fizut/nyugdíjat, kafetériát, stb...
@nyyn:

„Bajnai az egyetlen hazai szakember, akinek programja van ennek a rémes katyvasznak a felszámolására, amiben csücsülünk.”
Konkrétan:?:)
Mi a programja annak a felszámolására, amit ő maga teremtett, mint az NFÜ-vezére?

Végre már valaki!
Talán csak annyit, hogy Bajnai nem csak ebben a minőségében, hanem gazdasági miniszterként, és korábban az árnyékhatalom tagjaként, a SZADESZMP háttérembereként is elévülhetetlen felelősséget visel.
@MACISAJT: "szóval olyan ez az egész csürhe mint egy Dohány utcai lakodalmas kutyahányás...:D "

Mondom hogy náci vagy,...mégpedig a "javából"...
@dr kíváncsivagyok: "Kicsit jobbra ? Kicsit legyilkolunk pármillió embert ? Kicsit megalázzuk ? Kicsit félelemben tartjuk ?
Mondom hogy náci ... "

Ezekben a dolgokban a baloldal sokkal sikeresebb volt mint a jobb. Az írásjelek elé meg nem szokás szóközt tenni, nagyon mutatja, hogy nem nagyon olvasol. :)
@romkocsmában merengő félázsiai származék:

Gyurcsány és Bajnai ugyanaz, csak az utóbbi kicsit egyszerűbb cspomagolást kapott a kármentés során.
@Hohó60: "Mi a programja annak a felszámolására, amit ő maga teremtett, mint az NFÜ-vezére? "

Mit teremtett Bajnai ? Te nagyon hülye ! Ezt a két és fél évet is az Ő rovására írod ? Seggarc....
@Pipas: "Ezekben a dolgokban a baloldal sokkal sikeresebb volt mint a jobb. "

Tipikus náci ideológia " mi kicsit kevesebbet gyilkolunk , mint a másik mocsok népség " ...és már legitimizáltuk magunkat ?!
Grétsy tanár úr....
@Pipas: Megbaszod Te a jó kurva Anyádat !

( Remélem nem találsz benne helyesírási hibát ? )
Hátööö.
Biztos leírták már páran, de Bajnai miért bukott? Még csak MSZP-s politikusnak se mondanám, egyszerűen kisegítette a töketlen kormányt, hogy ne legyen államcsőd és polgárháború.

"Tényleg nincs jobb nála?"
Visszakérdeznék, miért, van? Orbán és úgy en bloc az egész fidesz, aki már a látszatra se ad, hogy finoman hazudjon? A töketlen LMP? A náci Vona? A gyurcsányista DK? A siralmasat bukott MSZP?
Szóval ja, nincs.

Amúgy ha annyira szar lett volna, nem vitte volna tovább a Fidesz az intézkedéseinek nagy százalékát...
bajnai azért bukott már, mert egyrészt kóka nagy haverja, benne volt jó kis mutyikban a 2000-res évek elején. MSZP-s miniszter volt a nagy elkúrások idején, miniszterelnöksége idején semmit sem csinált, teljesítette az imf parancsait, a pártja mutyijaihoz viszont semmit sem nyúlt.
@Xfce: persze arrol a problemarol, hogy miert kell hitel nagy csond van...
Bankihitel Magyarorszagnak egy vicc: egy orszag, ami husz ev alatt nem tudott pozitiv szaldot felmutatni, hanem mindig csak hitelbol tomte be a lyukat, miert tudna fizetni?
Azert mert mindig van uj balek, aki atveszi az adossagot. Ezeknek a befektetoknek nincs kockazatelemzo osztalya, vagy esetleg tudnak valamit, amit mi nem?
A hiteltorlesztesi menetrendek atalakitasa miert nem merul fel, mint opcio? Errol miert van ilyen nagy csond?
@dr kíváncsivagyok:
Annyira már nem vagy kiváncsi, hogy az egymást követő fejlesztési tervek ostobaságaival megismerkedjek, mert akkor persze az imádott szöszke herceged már kevésbé tündökölhetne a szakértő álcájában:) Gondolom először értesülsz arról, hogy igen jelentős mértékben olyasmire ment el az ország pénze (hitelből!), ami agyrém. Az is korrupt módon. Arról nem beszélve, hogy az NFÜ belső működése nagyjából a disznóól színvonalát képviselte.
@dr kíváncsivagyok: Azért két év alatt nem lehet elrontani egy olyan valamit, ami addig tökéletesen működött (a szociknak is kellett 4 év, amire kezdett szarba lenni az ország). A mostani helyzetben bizony kőkeményen benne van a magas államadósság, a szegénység, az ipari termelés szinte leállása, stb stb.
....nem kell idegesnek lennie senkinek,nem egy -kétségtelenül fontos-lépés vagy egy személy áll az események centrumában. A kulcs a 3. pólus létrejötte és annak tartalma körül kereshető. A teljes politikai osztály !! (és a tevékenységét 2 évtizeden keresztűl hitelesítő értelmiségi elit!) tevékenységét, morális-és etikai minta adó képességet tekintve kétségtelenül megbukott...ez ténykérdés.Orbán mindenesetre menteni kívánja-nem csak a fideszt-hanem azt hatalmi struktúrát is, mely aktív állampolgári részvétel hiányában, politikai paktumok mentén a jelenlegi közállapotokhoz vezette hazánkat. Azt is látni kell, hogy a jelenlegi hatalmi elit,készen áll arra, hogy BÁRMILYEN eszközzel az országnak olyan új irányt szabjon, amellyel fenntartja irányítói-hatalmi szerepét és privilégiumait.....ahelyett,hogy a kontraszelekció következtében előállott kontraprodukció károkozásával szembe nézve vonná le a tanulságait.....a nép szebesíthet,ha tud...ez a mérkőzés valódi tétje.Bajnai szerepe fontos,ám fontosabb az hogy a 3.pólus kormányzóképességét hitelesíti...és biztosítja, ha ez lesz a kölcsönös alku eredménye. Az sem biztos,hogy Bajnainak miniszterelnök aspiránsként kell visszatérnie..kormány tagként (gazdasági-fejlesztési tárca)is lehet teljesítményt biztosító személy!
Az pedig a Millának üzenet,hogy a nép a királycsináló s ha ezt elvétik gyorsabb az út lefele mint felfele....próbáljunk bízni(tudom nehéz) DE járjunk nyitott elmével:)
Véleményem,hogy a 3.pólusnak sikeres miniszterelnököt MOST az egyszerű népből kell (kvalításokkal persze)választania (most nevetni fogsz..de újsághirdetésben IS keresve akár..miért is ne?)mert a legfőbb feladata,hogy az általános közbizalom helyreálljon s az ország pártpolitikai játszmák nélküli szemléletváltozáson menjen keresztül....szellemi (nem értelmiségi)vezető és mintaadó szükséges ahhoz hogy érdemben változzanak társadalmi és gazdasági viszonyaink..atöbbi szakpolitikusok és szakemberek dolga...egyszerűen szakma,amiről az eredményeket látva kiállítható a bizonyítvány...marad, vagy cserélni kell....izgalmas idők előtt állunk s e sorok olvasójának ,hogy a visszaszerzendő plebejus jogainkra, állampolgári aktivításunkra kincsként vigyázzunk a TOVÁBBIAKBAN
@Crescendo: minek kellene örülni?
Hát lássukcsak:
- nem elmebeteg (ellentétben viktorral)
- nem láttam olyan törekvést, hogy kirabolja az állampolgárokat (ellentétben viktorral - lásd manyup pénzek!)
- nincsenek hajlamai személyi kultusz kiépítésére (v.ö. viktor!)
- nem emlékszem, hogy akár az ő kormánya, akár a korábbi maszop kormányok alatt megpróbálták volna felszámolni a demokráciát (bezzeg viktor!)
- nem akar horthysta rendszert építeni! (lásd viktorék! Belváros szétbarmolása, Károlyi szobor, közterület átnevezésekre elszórt milliók, esetleg milliárdok!)
Sorolhatnám még, de minek? Egy csökött fideszes akkor is tapsikol, ha viktor személyesen bassza végig a családját a szeme láttára...
@dr kíváncsivagyok: Hol olvastad a több millió ember legyilkolásának szándékát? Érdekes, én nem félek tőlük. Ti sosem gondoltok azokkal, akiket azok tartanak valódi félelemben, akiket a a Jobbik állítólag félelemben tart.... Ha érted mire gondolok. De ezt már ezer helyen ezerszer leírták sokan. Tudom dr. rózsadombi akárkiket úgysem lehet meggyőzni, ezért részemről a náci, nem náci vita le van csukva...
A Jobbik "nácizmusára" igény van, mégpedig okkal. Ha azt akarják valakik, hogy ne legyen rá igény, akkor szíveskedjenek tenni az igényt kiváltó okok ellen. Valamiért ez nem megy...
@Andal: Ha azt se sikerül felfogni, hogy mit jelent a százalék, inkább ne menj szavazni hülyegyerek.
@nyyn:
"Az utóbbi 22 évben mindig ezt mondtuk, csak más nevekkel:)"

Tévedsz. Egyetlen miniszterelnök volt az eddigi hétből, aki személyes haszonszerzésre és saját meggazdagodására használta fel a pozícióját, sőt mi több, az egész hatalomszerzés és kormányzásosdi kizárólag ezt a célt szolgálja.
@ananda123: "Mi az elképzelése a fiatal diplomás munkanélküliek számának csökkentésére?"

Hát Orbáné nem tudom mi lehet, üldözzük külföldre őket, és akkor nem jelentkeznek a statisztikában?
@Kozi73:

"Nem tudom, a poszter hol élt 2006-2010 között, de még most sem késő megtudni, hogy nem Bajnai bukott, hanem a szocik."

Nem csak a szocik buktak, hanem a SZADESZMP bukott. Bajnaivalés Gyurcsánnyal az élen, akik ennek fő alakjai voltak. (Az utóbbi az időszak nagyobb részében a háttérből.)
Meg az összes úgynevezett "baloldali szakember" bukott v. Mint Vértes,Petschnig MZ,Békesi és társaiik.
Ha tévedek ezek megítélésében, akkor hogyan lehet az, hogy hazánk 2002 és 2010 között, amikor e "szakértők" által támogatott kormány volt hatalmon, akkora gazdasági zuhanást produkált, hogy "betegséget fognak elnevezni" róla.
Akkor ezek milyen tanácsokat adtak a saját kormányuknak?
És ha akkor hülye tanácsokat adtak, akkor miért is kéne mostani elméleteiket figyelembe venni, ami pedig ömlik ránk minden létező fórumon?
Szóval, ennyit az ún. balliberális szakértők bukásáról.
Amúgy már az elég meggyőző hogy Gyurcsány mennyire be van szarva, hogy nem melléjük áll. Már ezért simán megéri, két legyet üt egy csapásra.
Ha valaki tud a szocik belső sunyi dolgairól, akkor ő biztosan... és ez jó lesz arra, hogy az MSZP-t és maradványait is végleg a földdel tegye egyenlővé.
Mondjuk a fidesz kemény dió lesz, de remélhetőleg őket meg a saját választási törvényük fogja megszopatni.

Innentől lesznek érdekesek a dolgok 2014 tavaszáig...
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Te mindent Viktorhoz hasonlítasz? OV neked valami kitörölhetetlen referenciapont? Kötődsz hozzá, csak nem vallod be? :)

Azt gondolod, hogy attól, hogy megpróbálod bebizonyítani (már ha ezt a szánalmas konkrétumok nélküli valamit annak lehet nevezni), hogy az Orbán még rosszabb, attól szerinted bárkinek is pozitívabb lesz Bajnai? De most komolyan?

Ha valaki kirabol az utcán, gondolom azt is jónak tartod, meraviktormegamanyuppénzeket, ami még durvább... ?
bukott miniszterelnök? eddig olvastam. idióta
@Kozi73:

"Nem tudom, a poszter hol élt 2006-2010 között, de még most sem késő megtudni, hogy nem Bajnai bukott, hanem a szocik."

Nem csak a szocik buktak, hanem a SZADESZMP bukott. Bajnaival és Gyurcsánnyal az élen, akik ennek fő alakjai voltak. (Az előbbi az időszak nagyobb részében a háttérből.)
Meg az összes úgynevezett balliberális "szakember" bukott velük együtt. Mint Vértes,Petschnig MZ,Békesi és társaiik.
Ha tévedek ezek megítélésében, akkor hogyan lehet az, hogy hazánk 2002 és 2010 között, amikor e "szakértők" által támogatott kormány volt hatalmon, akkora gazdasági zuhanást produkált, hogy "betegséget fognak elnevezni" róla.
Akkor ezek milyen tanácsokat adtak a saját kormányuknak?
És ha akkor hülye tanácsokat adtak, akkor miért is kéne mostani elméleteiket figyelembe venni, ami pedig aztán ömlik ránk bőven minden létező fórumon?
Szóval, ennyit az ún. balliberális szakértők bukásáról. Nem kérjük őket soha többé.
@metacinum: Nem, ma matolcsi unortodox szerencsétlenkedése, orbán sleppjének kapzsisága és orbán hatalommániája miatt szopunk.
@Dr. jenőke (jenőke): Mellébeszélsz, Orbán mint a fidesz miniszterelnök-jelöltje indult el több választáson, aztán vagy bejött vagy nem, Bajnai viszont nem indult el semmilyen választáson, a legtragikomikusabb "miniszterelnök kerestetik" ballib töketlenkedés után tették meg vezetőnek. Nem volt előrehozott országgyűlési választás, nem mérette meg magát, csak kellett egy balek, akinek a segítségével még egy évig hatalmon maradhattak.
@becsoccsent: Azt hiszem te nem vagy tisztában amit írogatsz...Még hogy félnek a Bajnaitól? Ez öröm a fidesz számára, hogy az ellenzék egy ilyen abszolut politikai, szakmai szerencséttlenben látja a megváltót, és nem talál egy igazán karizmatikus embert, akivel esetleg nyerési lehetősége lehetne...Mert Bajnaival a nyerési esélyük nulla....
Nagyon "fékcsík a gatyában"-t sejtet ez a poszt. Be teccenek szarva lenni Bajnaitól? :-))
@A fidesz a betegek kiirtására készül: "nem láttam olyan törekvést, hogy kirabolja az állampolgárokat "

persze mert átlag buta választó vagy, hiszel, de nem tudsz. Guglizzál utána bajnai és kóka ügyeinek, és a dataplexes wallisos ügyeknek.
nincs jobb nála.
ez nem azt jelenti, hogy ő nagyon jó, se nem, hogy messiás lenne.
nekünk ilyenek jutottak.
de még mindig szavazok egy Bajnait indító formációra, mint bármi másra, ami jelenleg választható.
@peti6: Gyurcsányra is azt mondták hogy lottóötös a Fidesznek, aztán mégis nyert. :-))
@sanyix: Gugliztam.
mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-422201

"Helyreigazítás
MN

2007. november 29., csütörtök 00:00

Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával. "
@sanyix: butuskóm! A politikájáról van szó, de az egyéb, általad emlegetett ügyek is... hát finoman szólva is kétséges, hogy bizonyítani tudnád. Eltérően az elvtársaid szabadrablásától, amivel milliárdokat raboltak, visszaélve a politikai hatalmukkal!
@belekotty: most komolyan. Képes vagy foglalkozni ezzel a kretén nyilaspalántával? ;-)
Már biztos hogy jó lesz Bajnai, mert óriási a rémület a fideszesek körében. :-))
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Egy kis unott pöckölgetésre azért jó. :-))
@Xfce: mi másról szól a fideszed, mint a viktátorról? Lehet, hogy neked még nem tűnt fel, mert hatásos volt az agymosás, de a fideszed kb. egyenlő a viktoroddal. Ha végre sittre kerülne, ahogy megérdemli (vagy zártosztályra), akkor a maradék gárda szétesne.
@belekotty: ha nem ismernéd, még értenélek, de így... :-))
általánosítás, kollektív bűnösség elve... gondolkodó emberek sajátjai ezek valóban. (not)
attól, hogy elegem van a fidesz jelenlegi ámokfutásából, még simán el birom képzelni, hogy van számos ember abban a pártban, akik amúgy józan gondolkodású, értelmes emberek, és alkalmasint ha saját pártba vágnák a fejszéjüket, érdemes lenne megnézni, mi lesz belőle. (például ugye: Ángyán)

szóval szerintem úgy reagálni Bajnaira hogy "az emeszpében volt -> tehát bűnös" nem egy olyan szólam, aminek helye van egy megfontolt társalgásban.
@belekotty: igen, és ennek mi köze köze van a kókás dataplexes későbbi wallisos mutyikhoz?
@Cervisia: Nem értem mit személyeskedsz és mi a problémád?
@dr kíváncsivagyok:

Szerintem Te nem vagy kíváncsi.
Úgy hogy nem válaszolok. Lehet itt gyökérteleníteni valahol az ilyen módon megnyilvánulókat?
@A fidesz a betegek kiirtására készül: "hát finoman szólva is kétséges, hogy bizonyítani tudnád"

vs.

"Eltérően az elvtársaid szabadrablásától, amivel milliárdokat raboltak, visszaélve a politikai hatalmukkal! "

Ez deédes... Mint egy kisgyerek :)

Kedvenceid által "elkövetett" dolgokat csak akkor fogadod el bűnnek, ha kétséget kizáró módon be lehet azokat bizonyítani. Jó, legyen.

De a következő mondatodban már vádaskodsz. Persze ugyanúgy bizonyítékok nélkül, amin előbb még fel voltál háborodva.

gyk: az ilyen "mindenki látja" jellegű bizonyíték nem bizonyíték. A jobboldal szerint éppen a Bajnairól/Gyurcsányról, akárkiről látja mindenki, a baloldal szerint meg Orbánról...
@peti6: Nem is beszélve a szétszabdalt balosokról. Ilyen kis darabkákban úgyse fognak össze, marad a Viktor,
Be kell vallanom, nem tudtam mindent elolvasni. Mondjuk a posztot is csak nagyjából, de ennyi is elég volt. Ha valóban változást szeretnék, márpedig azt szeretnénk... , gondolom... akkor tényleg nincs más lehetőség, mint Bajnai Gordon! Legalább Ő tett valamit azért, hogy az ország egy kissé jobb állapotban legyen. Úgy tudom, a Fidesz-nek tűrhető állapotban tudta átadni a dolgokat. Az, hogy a Fidesz, ill. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel hogyan élt, az nem Bajnai bűne.Az egykezes kormányzás demokráciában elfogadhatatlan. Ellenzék -ként a Fidesz minden olyan lehetőséget, amivel talán valamicskét fellendülhetett volna kis hazánk, ilyen-olyan eszközökkel megakadályozott. Most pedig már nem is duplán, hanem ötszörösére is felemelve törvénykezik arról, amit annó, tüntesékkel, kordonbontással, utcai megmozdulásokkal, gyújtogatásokkal... stb megakadályozott. Szerintem Bajnai Gordon a hozzáértésével, nyugodtságával, a nemzetközi elfogadottságával megfelelő ember ma.
MILYEN MILLÁSOK ??? AKIKET SOROS PÉNZEL ???? ÉS MILYEN NEO-LIBERÁLIS....."KLOROFORMISTA" A MILLIÁRDOS BAJ----NAI???!
ÚJ EMBEREK KELLENEK A PARLAMENTBE, MERT EZEK MÁR ANNYIT SIKKASZTOTTAK, HARÁCSOLTAK, HOGY LASSAN BELEHAL AZ ÉHEZÉSBE A ZORSZÁG NÉPE !
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Mi ez az ideges és meggondolatlan vagdalkozás, védeni az álláspontodat?

De éppen ez bizonyítja azt, amit írtam: bármilyen engem ért kritikára azzal reagálok, hogy az Orbán az milyen? Hogy klasszikust idézzek: "Nóóómális ????!!!"
@A fidesz a betegek kiirtására készül: benézted faszfejkém, persze tudom hogy nálatok úgy van hogy "ahol nem mi vagyunk ott az ellenség" de nekem nincsenek elvtársaim, éppen az összes "elvtárs" eltávolításának (including maszop, fityisz, dk) drukkolok, de tudom hogy csökkent értelmi képességeidnek ez nem felfogható.

Sajnos a szar folytatódni fog, köszönhetően az ilyen seggbuta választóknak mint ti vagytok, akik mindig hisznek valamiben, vakon, de nem néznek. Régebben a maszopban hittetetek, nem rég a fityiszben, most a bajnai a messiás, és a szar ugyanúgy ömlik 20 éve. (és persze aki ellentmond nektek az mindig csak az aktuális főellenség támogatója lehet ugye :D).

De nem baj, én már elkezdtem németül tanulni :)
@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Nem vitatva a többi pontod igazát, de ennek igazsága erősen megkérdőjelezhető:
„- nem emlékszem, hogy akár az ő kormánya, akár a korábbi maszop kormányok alatt megpróbálták volna felszámolni a demokráciát (bezzeg viktor!)”
Tényleg nem akarat, csak kiherélte. Azt valahogy kifelejted, hogy a Gyurcsány vezette be azt, hogy fontos törvényeket képviselői indítvánnyal terjesztenek be. A pénteken délután hétfő reggeli határidővel konzultáció megküldött fontos törvény is Gyurcsányék újítása volt. A törvényelőkészítés összpontosítása a Miniszterelnöki Hivatalba (nincs társadalmi konzultáció!) detto. Az egyébként mennyiben tekinthető a demokrácia diadalának, hogy azt mondjuk a választóknak, hogy szavazzatok ránk mert, mi A-t fogunk csinálni. Majd a választás után bejelentjük, hogy inkább nem-A! Olyan ez, mintha az országnak mindig csak két bárcás kurva között lehetne választania, és az egyetlen különbség, hogy az a gazember banda, amelyik éppen nincs hatalmon, az kevésbé volt bárcás, amikor hatalmon volt. Mi viszont egy tisztességes emberre vágyunk!
@MACISAJT: "Felveszek 13 milliárdot, egy év alatt eltapsolok nyomtalanul 9,5 milliárdot, nagylelkűen "meghagyok", 3,5 milliárdot utódomnak(no meg a teljes visszafizetés terhét), bevezetek néhány népnyúzó intézkedést á lá IMF..."
- Ez hazugság. Randa, mocskos hazugság. Az IMF hitellel a lejáró adósságokat fizették ki. A 9.5 milliárd sehol nincs az adósság növekedésben. Mocskos módon hazudsz. Mutasd meg hol növekedett ennyivel az adósság!
Hazudós paraszt vagy!

www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

Az adósság 2008 január 1-től 2010 májusáig csak 3800 milliárddal nőt, ami viszont az MNB tartalékban van.

HAZUDSZ! HAZUDSZ! HAZUDSZ!
@Hohó60: Ha lehetne, te már régen kiszáradtál volna. :-))
@sanyix: Az hogy abból még egy sor sem bizonyított. Olyanról beszélj amiről van jogerős ítélet!
@Xfce: Sztem az adatok engem igazolnak. eurhuf.hu/2010/3, eurhuf.hu/2010/4 Ne feledd, 2009 a kilábalás kezdete volt a 2008-as nagy pénzügyi válságból, aminek a terhét részben a költségvetések szívták meg. Bajnai kormánya (2009 áprilisától hivatalban) konszolidációt hozott a zuhanórepülésből. Az unorthodox megszorítások bizony sokszor közvetettek, és a gazdaságra nézve károsak. Megszorítás persze van és lesz, de nem mindegy, hogy a növekedést segíti elő vagy csak újabb megszorításokat generál. Jelenleg ez utóbbi negatív spirálban pörgünk. Jobb lenne viszont, ha a növekedést nem fékező lépések történnének, mert akkor előbb-utóbb végre mégiscsak jobban élhetnénk.
@Hohó60: Úgy lehet ahogy mostani kormány recesszióba taszította az országot pedig ott vannak a jobber szakértők mint Mellár, Bod Péter, Chikán, Csaba, Heim etc.

Jó lenne már megérteni: a szakértő tanácsot ad, javasol amit vagy megfogadnak vagy nem de a szakértő nem kormányoz, nincs döntési helyzetben. A politikus van abban. Itt egyetlen program ment szakember nevén az pedig a Bokros csomag. Nem véletlen, hogy az összes többinek nem volt gazdája mert nyilván köze nem volt ahhoz amit a szakértő benyújtott.

Vagyis tévedsz, a szakértők nem buktak meg. A magukat szakértőknek hazudók mint Matolcsy viszont igen. Meg a politikusok.
@belekotty: hát akkor ezek szerint az elmúlt 20 év kormányzása tökéletes volt (viktoré is) nem volt mutyi, sem korrupció, hiszen semmit sem bizonyítottak :D kb csak a zuschlag ügynél.
Ez a poszt egy kalap szar.

Bukott miniszterelnök?

Te húgyagyú vagy, nem bukott, mert lejárt a mandátuma és fel sem merült, hogy újra miniszterelnök legyen ezután.

Az ellenzék pontosan az a társaság, ahol nem várnak messiásra, ezt csak a csököttagyú idióták gondolják. Ezeknél egy bukott választás után simán cserélik a vezetőt.

Elég szánalmas próbálkozás a fidesz egyik legszánalmasabb attitűdjét (a szeretett vezér feltétlen imádatát) rátolni az ellenzékre.
@dr Kangörény: Miből gondolod, hogyha valaki utálja Orbánt, Gyurcsányt, szeretni fogja Bajnait?

Attól, hogy ő következik a rendszer névsorában még nem kötelező megválasztani. Nem is szabad!
Van Bajnainak egy nagy előnye Orbánhoz képest.
Sokkal szerényebb, és visszafogottabb. Nem nyilatkozik össze-vissza nagymellénnyel, hogy pl. kipateroltuk az IMF-et, utána meg visszakuncsorgunk. Nem állít valótlanságokat pl. IMF lista, meg hogy: ne azt figyeljék amit a kampányban mondok, stb.
Ezáltal sztem sokkal hitelesebb. ÉS! Az alatt az egy év alatt azt csinálta amit előre bejelentett. Se többet, se kevesebbet.
Nekem ő volt az eddigi legszimpatikusabb miniszterelnök.
@belekotty:
Nem lehetsz ennyire ostoba! Ezt írod:
„Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával. "”
Ebből az következik, hogy:
A Hajdú-Bét, felszámolásakor, a Bajnai vezette Wallis tulajdonában volt.
Olvastad te valahol annak cáfolatát, hogy a haldokló Hajdu-Bétből az utolsó pillanatban a Wallis kivont vagy fél milliárdot (jogilag legálisan), miközben a Hajdú-Bét nem fizetett a szerencsétlen beszállítóinak (jobbára kisemberek) ?
"a Helyi Téma Online-nak adott interjúban kapott nyilvánosságot Pesty Lászlónak a büntetőperben vitatott állítása az akkor hivatalban lévő, 2009 tavaszán miniszterelnökké választott Bajnai Gordonról a Wallis Rt.-vel, illetve a Hajdú-Bét Rt.-vel kapcsolatban.

Pesty László a perben korábban kifejtette, akkoriban egy dokumentumfilmben dolgozta fel a Hajdú-Bét esetét: a cég 2003-2004-ben nem fizette ki beszállítóit, és emiatt több száz baromfitenyésztő ment tönkre, többen közülük öngyilkosok lettek."

kinek kell ez a gyilkos minelnöknek ???!
@guti.haz14: Örülök, hogy szimpátia alapján megválasztanál egy hazug tolvajt. De mi lenne, ha inkább nem tennéd? Mindenkinek jobb lenne.
@nyyn: Az Elender és a Sulitenes mutyiról is tudsz felmentő sorokat bemásolni? Jajj.. valahogy ezek a politikusok mindig milliárdosok lesznek valahogy, Gyurcsány, Orbán, Kóka stb.. valahogy mindig tolvaj kell nekünk vezérnek. Lehet ezért is hívnak már minket az egész EU-ban cigány nemzetnek. De aki ezt akarja erősíteni nyugodtan szavazzon Bajnaira.
Ez egy bértollnok. Nem is érdemes foglalkozni vele. A PÁRT reménytelen internetes kísérlete.
@kvadrillio: Helyi Téma? Hahahahahahah! :DDDDDD

Amúgy Orbán miatt naponta lesznek öngyilkosok az emberek.... Szóval takarodjon!
Megáll az ész !

A fél ország munkanélküli, az 1 % csalásból, sikkasztásból, ügyeskedésből gazdagodott meg, az ország majdnem másik fele szürke-fekete gazdaságban vegetál, így nyugdíja sose lesz ! emberek százezreit itélte a kormány éhhalálra !

ÉS AZ ISTENNEK SEM AKARNAK FELÁLLNI A SZÉKEIKBŐL, ÚJRA MEG ÚJRA OTT AKARNAK ROMBOLNI A MAGYAR TÁRSADALOMBAN !!!
@Arbet:
Amit én bemásoltam annak a lényege, éppen nem a felmentés (mi az, amit NEM cáfol)! Söpredékkel van tele a magyar elit, az országos szinttől a helyiig.
@Crescendo: Nagyon jó meglátás!! Mármint az , hogy " rögtön vitték New Yorkba bankárnak tanulni..." . Csak én ezt inkább úgy mondanám, hogy inkább jutalomállásba vitték őt New Yorkba... Mint ahogy Németh Miklóstól elkezdve Bod Péter Ákoson keresztül az elmúlt 20 év számos prominensét is. Itthon mindegyik elvégezte a "kötelességét", majd megpihent London, New York valamelyik kényelmes székében pár évet. Júdás volt mind, nem azért kerültek oda, mert éppen az ő nagy eszükre volt ott szükség...
@kvadrillio: "ÚJRA MEG ÚJRA OTT AKARNAK ROMBOLNI A MAGYAR TÁRSADALOMBAN !!!"

Ez az! Ezért takarodjon Orbán és a gittegylete!
azért egy nagyon jó dolog van bajnaiban, ez:

index.hu/belfold/2012/10/11/gyurcsany_bjania_vegzetes_hibat_kovet_el/

A féreg tetű hogy parázik :D
@genyamagyar: meg a maszop és a gyurcsányék is!
@genyamagyar:
„Ez az! Ezért takarodjon Orbán és a gittegylete!” Helyes! Csak tedd, hozzá, hogy „is”.
Orbánhoz meg hadd gratuláljak én.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:
A felsorolt pontokon nem vitatkozom veled, egy elmebetegtol nem var tobbet az ember, mint, amit felsoroltal. Keptelen barmi konstruktivat csinalni, csak pusztitani.
De a masik "valasztas" ugyan ilyen rossz, sot az egyeb alternativak.
Bajnai ugyan annyi pusztitast okozott, mint az Orban, csak sokkal jobb sajtoval...
szerintem pont hogy Bajnaira nem érvényes a vezérkultusz...
Ez csúcs. Egy Bajnai témában sem jön más a liberátorok szájából, mint Orbán. Ti betegek vagytok, srácok.
@J.László: kicsi szarjankó! Momentán arról van szó, hogy Bajnai lehet egy köv. kormány miniszterelnöke. Vajon miért is kerül szóba ennek kapcsán az elmebeteg viktátorod? Ja! Most ő ül abban a székben!

Egyébként emlékeztetnélek: még mindig gyurcsányozik a fajtád, holott azóta eltelt jópár év! :-DDD
Pedig ebben nem Bajnai a gáz, hanem a Milla.
Döry L. megkapja a hónap modorosa címet. Ilyen émelyítő, gejl ocsmányságot (teljesen függetlenül a tartalmától) már régen olvastam.
Úgy gyűlt a nyál a számban olvasás közben, mit a hajnali 4-kor betolt tizedik meleg jéger által okozott öklendezés közben.
@unionista: Az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolga Bajnainak még Oszkóval együtt sem. 2014-re az ország még romosabb állapotban lesz. Egy biztos, hogy velük visszatérhet a befektetők bizalma, és talán a tőkebeáramlás is megindul. Az EU is megbékél az országgal. Azér senki bízzon gyors sikerben. Úgy egy-két évnek el kell telnie, hogy a gazdasági növekedés is beinduljon, és a munkanélküliség valamelyest csökkenjen.
Reméljük, hogy győz a demokratikus oldal. Azért nem írom, hogy baloldal, mert lehet, hogy ebbe valamely jobboldali párt vagy szövetség is részt vesz. Különben, ha Orbánék maradnak hatalmon az elkövetkezendő négy évben, akkor az országra nagyon sötét korszak köszönt be.
@belekotty:

Te a kollégád magyarhangja vagy?
Tudod, én vitatkozom, leírom az álláspontomat. De tőlem nem láttad még soha, hogy személyében mocskoltam volna bármelyikőtöket is, pedig számomra hajmeresztő dolgokat írtok.
Persze Te arra gondolsz, hogy engem azért kellene kitiltani, mert más a véleményem, mint amit az internacionalista kánon harsog. Nem vagyok meglepve, mindig is ezt csináltátok, ezért is nem közétek tartozom.
Én pedig azokat tiltanám ki, akik a vitapartnerekkel tisztességtelenül értekeznek.
Hát ez a különbség egy jobboldali, és egy állítólagos liberális között.
@troll ellenpólus: Még Bajnai besem jelentette, hogy indul a válsztásokon de a jobboldali Troll-ok már libáznak meg mindenféle eszemt dolgokat mondanak. Nagy lehet a baj ha egy általad bukottnak mondott ember is veszélyes lehet. Szerintem meg ha Orbánt szereted akkor vidd magaddal de sürgősen. De jó messzire ha lehet a Mars-ra mert előbb vagy utóbb lámpavason végzi.
Bajnai és a vezérkultusz, mi ez belemagyarázós gyurcsányista blog?

Bajnai szakértelméről már írtunk sokan sokat, de egy nagyon jó dolog van még benne, ami végképp alkalmassá teszi a bizonytalanok megnyerésére: Gyurcsány is, Orbán is, a Fidesz is meg az MSZP is a háta közepére kívánja! Érthető. Mi lesz így a jól bejáratott közös mutyizásokkal?
A két izgága (Feri és Viki) meg csapkodhatja majd egymás fejét ellenzékben, vagy valamelyik szanatóriumban.

Egyre szimpatikusabb ez a Bajnai, hajrá előre! :)
Nekünk ez jutott. Orbán marad vagy Bajnai lesz? Ez a kérdés, válasszatok.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3122_nincs_mas._valasztas_2014
@guti.haz14:

"Van Bajnainak egy nagy előnye Orbánhoz képest.
Sokkal szerényebb, és visszafogottabb. Nem nyilatkozik össze-vissza nagymellénnyel, hogy pl. kipateroltuk az IMF-et, utána meg visszakuncsorgunk."

Ebben egyetértek, sokkal taktikusabb.

"Nem állít valótlanságokat"

Ebben meg nem. Vagyis talán. Mármint ha úgy értjük, hogy a valóság elhallgatása, illetve meg nem történtként való beállítása annak számít, hogy nem állít valótlanságokat.
értelmi korlátaid megvillantak
@Pékszakállú Henceg:
„Mi lesz így a jól bejáratott közös mutyizásokkal?”
Azokat felváltja a Bajnai-féle mutyizás. Kivéve a mezőgazdaságot, ahol sok év óta pártsemleges alapon folyik a korrupció - és folyt Bajnai uralkodása alatt is.
Matolcsy, illetve bocsánat Bajnai, 2008. június 26-án, gazdasági miniszterként:
Június 26-án kijelentette: "nincs gazdasági válság, hiszen az OECD prognózisa szerint jövőre már meghaladja a 3 százalékot a növekedés, az államháztartás közeledik egy egyensúlyi helyzethez és a forint erős árfolyama sem azt mutatja, hogy bizalomvesztés tapasztalható a magyar gazdaság iránt." Bajnai optimista jóslatára rácáfoltak az események: októberben összeomlott a forint árfolyam, és az év végére a gazdasági növekedés is negatívba fordult.
www.origo.hu/itthon/20090402-bajnai-gordon-tevekenysege-miniszteri-hivatali-ideje-alatt.html
A fenti címen a sikerei és kudarcai összeszedve.
@Pékszakállú Henceg: Bajnai szakértelme micsoda? Állami tendereket kiíratni a saját cégre, majd jól meggazdagodni az adófizetők pénzén? Ez nem szakértelem, hanem rablás.
Cikkíró..neked ebben a témában nem kéne értekezni. Némelyik kijelentésed az abszolút nonszensz kategória.
Menj el politikusnak, azok pont így nyilatkoznak mindenről, amihez nem értenek.

Aki meg a Jobbikot hiteles pártnak titulálja kedves kommentelők..annak csak annyit, hogy remélem nem vagytok túl sokan ennyire vakok ebben az országban. Ja...de.
Úristen.
egyébként ez megy 20 éve: "de ő legalább nem olyan szar mint a mostani" aztán megválasztják, és 2 év után mindig kiderül, hogy DE :)
@Arbet: olyanról nyilatkozni, amiről valójában halvány gőzöd nincs, és a jófajta Fidesz szlogeneket és a nép agyába gyömködött demagóg dumákat nyomatni micsoda? Tán szakértelem?
Egyszer beszélj valakivel, akinek van némi fogalma Bajnairól és az ő szaktudásáról..és nem csak "jujjőislooptthazudittmertpályázatotiratottkimagánakfujjszemét" mondatokat hajtogatja.

A hozzáértők országa, a mindenttudók paradicsoma.
@randomburvi:
„Egyszer beszélj valakivel, akinek van némi fogalma Bajnairól és az ő szaktudásáról..és nem csak "jujjőislooptthazudittmertpályázatotiratottkimagánakfujjszemét" ”
Valami azt súgja, hogy nem az ÁSZ-ra gondoltál:
„Mindvégig Bajnai felelt az uniós fejlesztési támogatások elosztásáért, és emiatt érte a legtöbb támadás is. A kritikák egy része nem volt alaptalan: az elosztást végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkájában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008-as vizsgálata komoly hiányosságokat tárt fel. Elhúzódó döntéseket, késő kifizetéseket, rossz kommunikációt róttak fel a számvevők az intézménynek.”
Orbánnál jobb.
Fényévekkel.
Bármiben.
@randomburvi: Jajjistenemdehülyevagy. Ismered személyesen? Beszéltél már vele? Tudod hogy lett milliárdos? Tudod mennyit mutyizott el a közpénzekből? Gyurcsány és Kóka haverjának te hiszel?

Szerintem te Bajnait csak a médián keresztül ismered. Az meg hazudik, mint ahogy Orbán meg Bajnai is hazudik, hogy a mutyi mehessen.
@Vandál Vendel: Nem jobb.. ugyan az a brancs, ugyan az a mutyi. Az, hogy az adót másképp növeli, az országot másmódon teszi tönkre, az nem teszi jobbá.
@randomburvi: gondolom aki ért hozzá az te vagy meg a többi hívő. Megmondták a tévében hogy szagértő és akkor ő az. Mint ahogy orbán a nemzet megmentője :DD
Egyébként olyan szépen össze fog borulni a milla, dk, mszp, és talán az lmp-is, hogy ihaj. És a dk mszp biztos meg fogja kérni a támogatásuk árát (remélem érthető hogy mire gondolok), bár bajnai múltját ismerve, nem lesz nagyon ellenére :D
@sanyix: Már rég összeborultak. Idézve a kilencvenes éveket:

Bizottságának elnökeként együtt dolgozott többek között Stumpf Istvánnal is. Négy évig vezette a középiskolás fiatalok érettségire való felkészítésével foglalkozó Studium Generale történelem szekcióját. Bajnai részt vett a rövid életű Új Nemzedék Mozgalom nevű ifjúsági szervezet létrehozásában – Schiffer Andrással együtt –, amelyet Gyurcsány Ferenc a KISZ-utód Demiszből való távozása után alapított.
a BETEG BOLOND NEMZETI GONOSZ TÖRPÉNÉL MÉG EGY KECSKE IS JOBB:))))
Messiás rohadtul nincs, csak legjobbak a legrosszabból. Kinek Sólyom, kinek Bajnai.
@felcsutisuttyo: Inkább ma egy kecske, mint holnap egy Bajnai.
Hát, Bajnai messze van a tökéletestől. Nagyon messze. Szerencséjére csak Orbán Viktornál kell jobbnak lennie, annyit meg már bizonyított.
Nos én két dolgot tudok biztosan Bajnairól. Amikor kellett meglépte e megfelelő intézkedéseket és nem kezdett ad hoc lavírozásba kiszámíthatatlanná téve a gazdasági környezetet... valamint arra sem emlékszem, hogy belekezdett volna demokráciában evidens dolgok lebontásába, korlátozásába.
@finom szaftos oldalas: de az ez elottiek nem kerultek vissza a politikaba...
a mostani meg igen es ha megnezed a gorog miniszerelnokot, az olasz miniszterelnokot (mindegyik amerikai bankhazaktol kerult a kormany elere) nagyon erdekes a minta...
Judaspenz? az, de ugy latszik bajnainak nem volt eleg es jon meg tobbert. :(
@danesdzsu2: Orbánnak meg csak Gyurcsánynál kellett jobbnak lennie... most szívhatod, hogy ez a logika hova vezetett. Tanuljunk a múlt hibáiból.
Szerintem halálra fogom röhögni magam 2014-ben. Túl sok a hűhó, elvtársak.
Ja ja, szerintem is maradjon ovi még vagy 20-30 évre, hogy a tízparancsolatot rendesen felküldje a turulsarjaknak! Éljen a Forradalmi Békemenet!;)
@Cinkes: Én több dolgot is tudok Bajnairól. Nekem épp elég, hogy Gyurcsány puszipajtása. Ennél több nem is kell.
@Roy:
ha külső konjunktúra jön, akkor a bajnai kormány sikeres lesz. de ha nem, akkor az európai unió és a kapitalizmus a 20. századi formájában megbukik. tulajdonképpen ennek az alternatíváját keresi mindenki.

a jelenlegi kormány is. az egy másik kérdés, hogy ez működésképtelen koncepció. ezzel együtt orbán egy feudális restaurációs projektet visz.

ez a sztori teológiai értelemben is érdekes. orbán viktor egy a pápaságot elismerő autokefál keleti-keresztény egyházat épített fel gyakorlatilag. úgy, hogy létezik egy hűbéri rendszer. őt támogató feudális urakkal és nem kevés cseléddel. ez egy egyház. ha én cigány volnék, akkor azt gondolnám, hogy egy ilyen maszkulin cigány egyház, és egy feminin krisnás. mert az még mindig jobb, mint gettóban és a putriban gondolkodás.

de a magyarok többsége nem kér abból, hogy a turul madár tojt ki bennünket. nem kér ebből a basáskodásra és cárságra hasonlító országos vajdaságból.

persze van a feudális magyar jobboldalnak egy világi vonulata. az értelmiség azt mondja, hogy orbán szóképei alapvetően ostobák ugyan. az álmoskönyvből, a kincses kalendáriumból, a mondák könyvéből, a nagy indián könyvéből és a hahota magazinból ollózza össze a beszédeket.

ezzel együtt a polgárságnak ezzel a feudális elittel össze kell fognia. azért, mert az alsó néprétegek (a munkások és a parasztok) követelései kielégíthetetlenek. vissza kell menni az időben, létre kell hozni a "burzsoáziát". de ezek után nem egy liberális polgári, és nem munkásmozgalmi fordulatnak kell következni. hanem új típusú feudális nemzetállamok jönnek létre. a pápaságot elismerő unortodox népnemzeti (keleti) keresztény egyházzal. legyőzve a "dekadens" nyugatos baloldalt, és az újpogány szélsőjobbot.

ez nem egy működőképes koncepció. ezzel az ország a balkánra sodródott. ahonnan újabban még a szerbek is menekülnek.

valódi alternatívát bajnai sem mond. nagyjából azt, hogy a polgárságnak a globális kapitalista elittel kell összefonódnia.

imho magyarország sorsát nem is annyira nyugattal, hanem középeurópával (az osztrákokkal és a németekkel) kellene össze kötni. és a monarchiánál jobb középeurópai föderális államrendet építeni.

ehhez valószínűleg le kell váltani bajnait. de előtte le kell váltani orbán viktort.
@nyyn: ezt mondja domokos? miért nem kósát vagy szíjjártót kérdezed?
Bajnai nem bukott, hanem a választásokig akarta vezetni az országot. Mivel nem indult, így nem is bukott.
@Cinkes: meglepte? tenyleg megtette. Amikor egy hitelatutemezest kerhettunk volna, hirtelen hitelfelvetel lett belole es kifizettuk a profitot a hitelezoknek. Azota is a koltsegvetes 20-30% megy adossagszolgalatra, mikozben lehetoseg lett volna legalabb lelegzetvetelnyi idore. Plusz a gorogoknel ugyan igy hiteleztek es a vegen meg is csak adossagleiras lett belole...
Ahhoz meg hogy el tudja kezdeni lebontani a demokraciat nem volt eleget a pozicioban.
Egyebkent is unfair egy sulyosan beteg es gyogykezeles alatt allo emberhez hasonlitani a teljesitmenyet.
@ob.szerver: ja, csak egyesek szerint az az egy az egyik volt, mások szerint meg a másik. ez egy jó dodonai mondat volt.
"Gyurcsány Ferencet Bajnai neve közös focizásokra, sörözésekre és hosszú esti beszélgetésekre emlékezteti az 1980-as évek végén"

"Bajnai részt vett a rövid életű Új Nemzedék Mozgalom nevű ifjúsági szervezet létrehozásában – Schiffer Andrással együtt –, amelyet Gyurcsány Ferenc a KISZ-utód Demiszből való távozása után alapított."

"Miután megszerezte diplomáját, a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa lett. A Creditumnál és az Eurocorpnál is együtt dolgozott Gyurcsány Ferenccel."
@poszt: természetesen baromságoktól hemzseg a poszt, most csak egyet: társadalompolitikában pontosan ugyanazt képviselik mindannyian, gazdaságpolitikában vannak homlokegyenest eltérő nézeteik (szocializmus vs. kapitalizmus).
Sok faszságot összeírkáltál, postolo ember. Nem köllött vóna. Bajnaira azért szavazunk, mert vele valószínűleg vége lesz a balfaszkodásnak. Legalábbis reméljük. Államtitkárként szart sem ért, ez teljesen világos, mert volt egy elmeháborodott főnöke. (Az, aki most hibának tartja a színre lépését, nyilván nem véletlenül.) Ez (balfasz főnök) gondolom nem ismeretlen szituáció, ott van például navracsics és martonyi, akik jobb sorsra érdemesebb politikusként szintén inkább egy elmebeteg feltétel nélküli szolgálatát választották. Bajnai abban az egy évben, amikor kiszabadult a rabságból, értékelhető és jó teljesítményt nyújtott. Ezzel racionális ember nem vitatkozik, ez tény. Más nincsen a láthatáron, aki hajlandó lenne ezt a katyvaszt rendbe tenni, tehát a képlet egyszerű. Bajnai az egyenlet egyetlen valós gyöke.
@Arbet: ez tényleg valami pártközpontos utasítás lehet. mennyi az órabér?
@s: hát én nem mondanám, hogy államtikárként szart sem ért. alatta le tudtuk hívni az EU-s pénzeket, amiket a kormányváltás óta nem tudunk. miért is érne szart ez a teljesítmény?
@Arbet: mihez nem kell? képzeld Áder meg Orbán puszipajtása, aztán én tudok a két ember között különbséget tenni. neked nem megy, ugye, te inkább egy nagy paraszt vagy?
@fvipera:
Szánalmas vagy! A jelentés 2008-as:) Általános tapasztalat volt ez, de Te gondosan vigyázz, hogy kiket olvasol:)
@Crescendo:
Észnél vagy?
Átütemezést? Kitől? Csődközeli helyzet volt. Nem az volt a kérdés, hogy fizetjük-e a törlesztést, hanem, hogy tudjuk-e tovább működtetni az államot.
Ha az állam nem tud új kötvényt kibocsájtani, akkor az állam beszarik. Nem tudott. Persze, csinálhatta volna azt, mint a görögök, hogy 17%-os kamattal értékesíti. Ehelyett 5%-ra vett fel az IMF-től.

Kérdezd már meg a görögöket, hogy mit is jelent az, hogy "átütemezés", meg "adósságleírás". Nem fog menni, mert mind az utcán tüntet.

A valóság pedig, hogy adósságszolgálatra évente kb.1100 milliárd megy, ami a teljes költségvetés kevesebb,mint 10 %-a. Persze az is baromi sok, de nem 20-30.
@is: Nem az EU-s pénzekkel volt ott a baj, az rendben volt. Nem tudta kicsit sem tompítani a gyurcsány vezette mszp gazdasági ámokfutását, ami kb. annyira volt trsgikus, mint most a matolcsyé. (Jó, nem annyira, de azért közel annyira.)
@nyyn: az ÁSZ-nak csak és kizárólag ilyen jelentése van az elmúlt 20 évből. Semmi sem elég gyors, semmi sem elég hatékony. Igazuk is van, mindent lehet még jobban, gyorsabban, hatékonyabban is csinálni.

Csak éppen ezért egyetlen ÁSZ jelentéssel sincs mit kezdeni, mert azt persze le nem írják, hogy még ennek ellenére is ez az utóbbi 10-20 év legjobb helyzete, és egyébként gratulálunk.
@is: . Elhúzódó döntéseket, késő kifizetéseket, rossz kommunikációt róttak fel a számvevők az intézménynek.
Valamint tedd hozzá a hülyeségekre költött milliárdokat. Kezdetnek azt a halom pénzt, amit uniós pályázatból Gerő és a Terror Intézet macája kapott kutatásokr.
Attól, hogy a rákövetkező bagázs még rosszabb, nem lesz a már bizonyított tehetségtelenség kívánatosabb.
@s: már bocs, azt írtad, hogy _államtitkárként_ szart sem ért. most meg megegyezünk, hogy _államtitkárként_ is megcsinálta, amit neki kellett. bátran Gyurcsányozzál, ha akarsz, bármilyen téma mellé, csak azért figyelj, hogy miket írsz le nagy vehemenciádban.
@nyyn: már megkaptad a választ @is: itt
@is: Ohohó! Itt arról van szó, hogy a Szép Szőke Herceg hatékonyan dolgozott-e vagy sem! Hagyjuk a mesét, meg amit, amit látni szeretnél!
Bajnai egy szerencsétlen idióta, akivel a balliberális körök sikeresen elhitették, hogy államférfiúi képességekkel rendelkezik. Pedig csak egy szürke, sótlan, színtelen, szagtalan vállalatvezető-típusú ember. Nekem meggyőződésem, hogy ő nem akar ártani, sőt kifejezetten jó szándék vezérli, de azt sajnos képtelen felismerni, hogy a háttérben megbújó balliberális körök csak arra használják őt, hogy a hátára kapaszkodva vissza másszanak a hatalomba.
„ most meg megegyezünk, hogy _államtitkárként_ is megcsinálta, amit neki kellett. ”
Aha! Azt ki írta elő neki, hogy a számlákat nyolc hónapig ne fizessék ki, és nem azért mert nem volt rá pénz, hanem a végtelen trehányság miatt? Mind a horthysták, mind a liberálisok abban bíznak, hogy az ország amnéziás!
NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS!!!

NEM ENGEDÜNK SEMMIT A GONOSZ TÖRPÉNEK!

MEGVÉDJÜK MAGYARORSZÁGOT A KORRUPT
HAZUG OLIGARHÁKTÓL, KUSZASZEMTŐL ÉS
A FIDESZ MAFFIÁTÓL !!!!
"A Facebookon már megindult a kampány Bajnai Gordonért, hamarosan megindul majd mindenhol. Ha a nép úgy dönt, hogy neki Bajnai kell, akkor a pártoknak sem lesz más választásuk, mint ezt elfogadni."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3122_nincs_mas._valasztas_2014
Képzeljük magunk elé Bajnait 2016-ban az előrehozott választások kiírása után:
- Hát, nem értettünk hozzá...
@nyyn: akkor tévedtem. mit értesz az alatt, hogy szánalmas vagyok?
@is: Bocs, azt gondolom, hogy te Bajnai 2006-2007 közötti pozíciójáról beszélsz, és ebben igazat is adok neked, hogy ott nem voltak gondok. Én pedig a 2008-2009-esről mondtam véleményt. Egyébként nincs nagy vitánk, azt leszámítva, hogy gyurcsány ámokfutását egy tökös gyerek vagy megállítja, vagy kilép a kormányából. Ezt az egy hibát róttam csak fel Bajnainak.
@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: "Bajnai egy szerencsétlen idióta, akivel a balliberális körök sikeresen elhitették, hogy államférfiúi képességekkel rendelkezik."

orbán egy szerencsétlen idióta, aki elhitte magáról, hogy államférfiúi képességekkel rendelkezik.

Ez hogy tetszik? Szerintem igazabb, mint amit te írtál.
@Lord_Valdez: kerdezd az izlandiakat is, hogy tenyszeruek maradjunk... ne csak a gorogok peldajat vedd.
Mellesleg egy hitelszerzodes, ahogy a neve is mutatja szerzodes. A hitelezok pontosan tisztaban vannak a kockazatokkal, ezert is szednek erte kamatot. Derivativ termekekkel alaposan bebiztositottak magukat a kockazatra is.
Akkor mirol beszelunk?
Miert van az, hogy a nyugdijrendszert (ahol eppenseggel nincs szerzodes) nyugodtan felaldozzak a banki szfera vedelmere?
Csodhelyzet? Mit jelent az? A hitelezok nem kapjak meg a penzuket idoben? Ettol miert nekunk lett volna annyira rossz? Szerintem ez a csod puszta panikkeltes, a nepesseg megfelelmlitesere.
@is: Nem csak Áder, hanem Bajnai puszipajtása is.. nekem ne gyere itt a fideszes tolvaj sleppel. Egyik sem jobb.

De azért mert az egyik tolvaj nem fogok a másik tolvajra szavazni, mert ebbe a szarba már beleléptünk párszor.
Vicces, hogy a tüntetésen Bajnai előtt TGM is fel fog szólalni. Szeretném tudni, hogy van-e bármi is, amiben ők ketten egyetértenek?
@Lord_Valdez:
"Kérdezd már meg a görögöket, hogy mit is jelent az, hogy "átütemezés", meg "adósságleírás". Nem fog menni, mert mind az utcán tüntet."

Hadd ne sajnáljam már a görög tanárokat, akik a korábbi 1-1,5 millió Forintos fizetésük (átszámítva) helyett most csak havi 600 ezret kapnak átszámítva!
@unionista:

"a pápaságot elismerő autokefál keleti-keresztény egyházat"

Ez nem lett jó példa...

Ha elismeri a római pápát, akkor nem lehet autokefál. Ha meg autokefál, akkor meg nem ismerheti el a római pápát.
@nyyn:
"Matolcsy, illetve bocsánat Bajnai, 2008. június 26-án, gazdasági miniszterként:
Június 26-án kijelentette: "nincs gazdasági válság, hiszen az OECD prognózisa szerint jövőre már meghaladja a 3 százalékot a növekedés, az államháztartás közeledik egy egyensúlyi helyzethez és a forint erős árfolyama sem azt mutatja, hogy bizalomvesztés tapasztalható a magyar gazdaság iránt." Bajnai optimista jóslatára rácáfoltak az események: októberben összeomlott a forint árfolyam, és az év végére a gazdasági növekedés is negatívba fordult.
http://www.origo.hu/itthon/20090402-bajnai-gordon-tevekenysege-miniszteri-hivatali-ideje-alatt.html"

Bajnai a jós :-) Ez nagyon ott van!
@nyyn: Mondd te faszfej! Tudod hogy egy felszámolásnál mi a követelések kielégítésének sorrendje? Tudod?
@s: "Bajnai abban az egy évben, amikor kiszabadult a rabságból, értékelhető és jó teljesítményt nyújtott. Ezzel racionális ember nem vitatkozik, ez tény."

De, én ezzel, mint értelmes ember vitatkozom. Nem a min. elnöki teljesítményével, hanem ezzel a rabsággal. Röhejes azt feltételezni, hogy Bajnai a Gyurcsány-kormányt holmi rabságként élte át - pláne GAZDASÁGI miniszterként, amiről ti, bajnaifanok annyira szívesen hallgattok. Bármikor kiléphetett volna Bajnai a kormányból, mondva: - Főnök, én ezzel-azzal nem értek egyet, további kormányzati munkámat a kormány, ill. személy szerint a Te politikád miatt vállalhatatlannak érzem: lemondok. Ahogyan azt általában szokás.

Nem tette. Meg sem fordult a fejében! De ezt nem negatív éllel mondom. Nem is kellett volna anno távoznia. Tette a dolgát a kormányban, a "nagyonelkúrósrohadtgyurcsány" alatt Kóka J. távozásával az egyik legfontosabb kormányzati poszt viselőjeként.

A kormányzati felelősségben pedig masszívan osztozik Gyurcsánnyal, bármennyire is próbáljátok most kivonni Bajnait az akkori kormányzásból, ill. eljelentékteleníteni a szerepét.
@Lord_Valdez: "A valóság pedig, hogy adósságszolgálatra évente kb.1100 milliárd megy, ami a teljes költségvetés kevesebb,mint 10 %-a. Persze az is baromi sok, de nem 20-30. "

Pár éves fáziskésésben vagy, idén több mint 4ezer mrd, jövőre és 2 év múlva 3-3 ezer mrd feletti összeg megy el adósságszolgálatra.
@Crescendo:
Izland segítséget kapott Svédországtól. Ha nekünk is tudsz szerezni semmi gond, csak tudod nem ugyanannyiba kerül egy 200 ezres országot kimenteni, mint egy 10 millióst.

Kötvényekről van szó. Az állam addig tud működni, amíg tud újabb kötvényt eladni.
Ha közli, hogy nem fizeti a lejáró kötvényeket, akkor nem tud újabb kötvényt eladni. Azaz ő maga sem tud tovább működni.
Ezt jelenti az állam finanszírozási igénye.
Éppen ezért a csődhelyzet azt is jelenti, hogy az állam nem tud fizetni a tanároknak, tűzoltóknak, rendőröknek stb. Ezért is van, hogy minden állam igyekszik a csődöt elkerülni. Ha csak annyit jelentene, hogy beint a hitelezőknek, akkor mindenki csinálná.

A banki szféra a gazdaság gerince. Ha az összeomlik, minden veleomlik. Ezért az államok bármilyen áron igyekeznek megmenteni.

@VT Man: Oké, de a vicc kedvéért képzeld el a magyar tanárokat is 1/3 fizetéssel.
@kvadrillio:

"kinek kell ez a gyilkos minelnöknek ???!

Tegyük ezt helyre, ha kérhetem. Lásd a csillag alatt.

*****
" A Hajdú Bét-ben 98- ban mikor 15% volt a Wallis részesedés, 6mrd volt a veszteség.
Évek során halmozódott a veszteség a HB rossz vezetése miatt.
Azért maradt fizetőképes a cég, mert halmozta a veszteségeket. Ebből maradtak talpon.
Érdekes, akkor senki nem akart öngyilkos lenni!!!
Aztán az OTP meg a Wallis tőkeinjekciójával, és átgondoltabb cégvezetéssel 2001-re 3,3 mrd nyereséget tudtak produkálni.
Szép volt a tenyésztők részesedése is. Még ekkor sem akart öngyilkos lenni senki!!!
Aztán a Wallis megvette az OTP részét, maradt egyedüli befektető.
2003-ra a HB egyrészt rossz gazdálkodás, másrészt a piaci helyzet alakulása miatt fizetésképtelen lett.
Nagyon sajnálatos, hogy a felszámolás során a tenyésztőket nem tudták kifizetni.
Az viszont egyértelmű, hogy nem Bajnai vezette a HB-t, nem ő vezényelte le a felszámolást.
Ezért állapította meg immáron nem először a független magyar bíróság, hogy köze nem volt az eseményekhez.

Természetesen vannak olyanok, akinek érdekében állna Bajnai lejáratása, ezért nagyon szeretnék elhitetni a közvéleménnyel a felelősségét. De ez a próbálkozás eddig csak azok irányába volt sikeres, akik csupán a jobboldali médiákból merítik egyoldalú ismeretanyagukat.

A Magyar Nemzet helyreigazítása a bírósági végzés után (szóról-szóra):

Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával. " ///

Maradjunk ennyiben. Fröcsögni pedig könnyű, ahhoz ugyanis nem kell ész.
@belekotty:
"Gyurcsányra is azt mondták hogy lottóötös a Fidesznek, aztán mégis nyert. :-)) "

Aztán mégis lottó ötös lett belőle, döntően ő hozta a fidesznek a 2/3-ot 2010-ben.

A baloldalon az emlékek hozták meg az igényt Bajnaira. Még emlékeznek, amikor a miszmusz Medgyessy megfirkálta a határozott Orbánt.
Azt azonban elfelejtik, hogy már Medgyessy meg Bajnai neve sem cseng olyan fényesen.

Az ilyen valós alapot nélkülöző dumák, hogy Orbán diktatúra, meg demokrácia megcsonkítása nem fognak sokat jelenteni a szélesebb választói rétegeknek szerintem. Ilyen hülye dumák pl. hogy döntsük meg zOrbán diktatúrát, eleve baromság, mert hogy lehet egy diktatúrát, annak keretén belül, demokratikus választáson megverni ? Egyáltalán egy diktatúra mitől diktatúra? Nyilván attól, hogy nincsenek választások, vagy ha vannak, azokon nem érdemes ellenzékiként indulni. És egyébként, egy Uniós tagállam hogy lehet diktatúra ?
Azért az emberek intelligenciája meghaladja azt a küszöböt, amely felett már ezzel a szöveggel hiteltelenné válik az ellenzék többi vádpontja is.
A valós eredmények annál inkább számítani fognak, pl. gazdasági növekedés beindítása és, vagy, államadósság csökkentése, ezeket ugyanis le lehet tenni az asztalra, szembe állítva kontrasztként a nyolcéves Ballib ciklussal.
@no successful: gazdasági növekedés beindítása = egyre erősebben hízó fideszes bankszámlák, mellette nagyságrendekkel növekszik a munkanélküliség és az éhezők száma.
És ne felejtsük el a fideszeteknek azt sem, hogy törvényesítették a rabszolgatartást.
Lásd még segélyért kötelező közmunka, amivel munkára kötelezett embereket fosztanak meg a munkavállalói jogaiktól, a tisztességes munkabértől, plusz elveszik még a lehetőségét is, hogy az adott területeken ne rabszolgákat dolgoztassanak. De említhetem a munkavállalói jogok szinte teljes eltörlését, pl. túlóra, végkielégítés stb., esetleg a minden eddiginél jobban szétbaszott egészségügyet, oktatási rendszert stb. stb. stb.
Szóval két év alatt a fideszes söpredéketek többet ártott az országban élőknek, mint az előző bagázs nyolc év alatt. Hogy döglene éhen az összes fideszes, függetlenül attól, hogy vezető, tag vagy csak szimpatizáns!
@Andal:
Igazad van, elcsesztem. Bár a 30% akkor se kóser, mert ez a 4 ezer nem a költségvetésből megy, hanem nagy része új kötvénykibocsájtásból.
Most viszont visszatérek a melóhoz, mert sose végzünk.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Íme egy józanul gondolkozó, kulturált, européer demokrata.
@no successful:

"A valós eredmények annál inkább számítani fognak, pl. gazdasági növekedés beindítása és, vagy, államadósság csökkentése, ezeket ugyanis le lehet tenni az asztalra"

Két megközelítésedre szeretnék reagálni, tisztelettel.

Gazdasági növekedés?

Inkább GDP csökkenés van és 6,6% os infláció, és jövőre is maximum stagnáló gazdaság prognosztizált (de ez irtó optimista szcenárió).

Orbán is épp azon imádkozik, hogy a németeknek jól menjen, különben nekünk annyi.

Amit le lehet tenni az asztalra?

Bajnai tett az asztalra, maga OV ismerte el.

"Orbán a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén (azaz ezzel elismerte a Bajnai-csomag szükségességet és nagyszerűségét)."

2010-ből egy nem éppen balos médiából:
szentkoronaradio.com/belfold/2010_07_21_merkel-befenyitette-orbant-aki-bajnait-meltatta

Maradjunk ennyiben.
Elvétettem valahol, ha lehetne egy linket arról, Bajnai jelölteti magát?
Zárójelben, ha igen, akkor nagyot hibázik. Az itt fröcsögőknek építse az országát OV vagy Vona, nagyon megy a fejlődés, kb. erre jó ez a magyar társadalom. 44? Védjük Budapest erődöt az utolsó töltényig, nyilas testvéreim. 56? Lövessük szét Pestet, pesti srácok.

no successful 2012.10.11. 15:19:11
És a kontraszelektív nyolcéves ellenzék? A száznapossal mennyire ment szembe a Fidesz? Miért volt jó neked öt évre elnapolni a Molnár Lajos féle reformot? A hülyeség, az megy, ugye? Ezekkel nem kell az EU, csak Orbánnal? A valós eredmények számítanak neked, a gazasági növekedés beindítása?! Meddig akarsz várni rá, míg a szakállad a földet sepri?!
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

"De említhetem a munkavállalói jogok szinte teljes eltörlését, pl. túlóra, végkielégítés stb., esetleg a minden eddiginél jobban szétbaszott egészségügyet, oktatási rendszert stb. stb. stb."

Ok fordítsuk meg a dolgot, tegyük fel, a fidesz pont ellenkezőleg cselekszik, tágítja a munkavállalók jogait a munkáltatókkal szemben, túlórapénz mesés végkielégítés, háváj, dídzséj, minden.
Mit gondolsz te szerencsétlen, hány munkahely maradna azután itt Magyarországon ? Fognák a külföldi befektetők a cókmókjukat pénzüket, aztán húznának kínába.
Vedd már észre a munkaerő piacon nem kereslet van a munkaerőre, hanem kínálat, globális méretekben. Semeddig nem tart egy vállalkozásnak a termelői kapacitását áttelepíteni egyik helyről a másikra.
Itt a külföldi tőke bevonása a cél, és még egy szar munkahely is jobb, mint a semmilyen.
@csabakirályfi:

"A száznapossal mennyire ment szembe a Fidesz?"

Mert is volna szembe menni, politikai öngyilkosság lett volna, ezt te is tudod.
Ezért is előre mutató dolog pl. a költségvetési hiány plafon bevezetése.
@finom szaftos oldalas: Én a Jobbikban bíztam mikor indultak. Aztán elolvastam a pártprogramjukat és láttam hogy gazdaságilag katasztrófa amit csinálnának(az évi 3-400 milliárdos plusz katonai költségvetés és az azonnali 1000 milliárdos fejlesztési pénz már eleve vagy képtelenség vagy belerokkan az ország azonnal, és ilyen veszélyes lépésből van egy pár a programjukban). De reméltem hogy talán ennyire nem mennének el. Aztán láttam hogy több vezető Jobbikosnak(akinek kiderült) akkora villája van amekkora normál fizetésből senkinek nem lehet! Nekem a gazdasági program az elsődleges döntő érv egy párt mellett. Ezt sajnos ők nem hozzák.
Ha azt látom hogy gazdaságilag elfogadható ötleteket hoznak és legalább részben megvalósíthatóak akkor lehet hogy elgondolkozok rajtuk. Addig nem!

Viszont úgy gondolom botorság nem szavazni. Inkább a "kevésbé rosszra" szavaznék mint hogy senkire.
Bajnai tevékenységét ismerem és bár nem értek egyet teljesen minden tettével de részemről még ő az aki elfogadható.
Megértem hogy egy jobbikos élből elutasít mindent ami balos vagy liberális(pedig a Jobbik programja a legbalosabb és hemzseg a liberális lépésektől!!!) de én nem ez alapján ítélek. A lényeg a megvalósíthatóság és értelmesség.
Komolyan van e hazában olyan ember aki elhiszi, hogy 2014-ben Orbánt le lehet váltani? Ennyire hülye nem lehet egy magyar sem. Elmondom a frankót, de aztán nehogy valaki harakirit kövessen el! 2014 elején a parlamentáris rendszert átalakítják prezidenciális ( elnöki vezetésű, mint amilyen az USA-ban vagy Oroszországban van) rendszerré. Nem tart ez semeddig a fideszes 2/3-nak. Áder már másnap lemond, s harmadnapon megválasztják I. Orbán Viktor köztársasági elnököt. Keménykezű diktátor lesz a rákövetkező 5 évben, ha véletlenül mégsem a Fidesz nyerne 2014-ben. Meg fogja oldani, hogy az elnöki ciklusának lejárta előtt egy évvel ( 2018-ban) tartandó választásokon mindenképpen a Fidesz nyerjen, mert akkor 2019-ben őt újraválasztja a parlament köztársasági elnöknek. 2024-ig ne elmélkedjen senki Orbán hatalomból való kiebrudalásáról! Akinek nem tetszik, menjen Szlovákiába. Fico még nem diktátor, s nem is igen lesz az, mert náluk már euró van, s pénzügyileg meg tudják szorongatni a tökét. De nálunk 2024-ig nem lesz euró. Lesz helyette Orbán vezér. Éljen aviktor, Éljen aviktor, Éljen aviktor, Éljen aviktor!
@dunaparti: Maradjunk annyiban, hogy kihúzta a másfél évet azzal, hogy tudta, úgyis váltás jön és nem kellett tennie semmi maradandót. Mit tett? Tudsz mondani akárcsak egyet is?
Ha neki kellett volna vezetni most az országot, a legnagyobb válság idején, ő is ugyanezeket tette volna, mint Orbán. Talán a bankok és a multik megadóztatása helyett az embereket adóztatta volna meg. Hiszen üzletember (volt)! Senki nem piszkít a saját fészkébe!
@Lord_Valdez:
"A valóság pedig, hogy adósságszolgálatra évente kb.1100 milliárd megy, ami a teljes költségvetés kevesebb,mint 10 %-a. Persze az is baromi sok, de nem 20-30."
A valóság az, hogy pl. idén a nemzeti jövedelem 17%-a megy adósságszolgálatra. Az kb. 4 ezer milliárd Ft.
Most nincs időm nagyon vitatkozni, csak pár dolgot akarok megjegyezni, aztán majd visszanézek később:

Azért kell arc, mert a pártok hiteltelenek. Pártot építeni másfél év alatt nem lehet, Bajnaitól viszont tudjuk mit várhatunk.

Más részt itt elsősorban - számomra úgy tűnik legalábbis - inkább konszolidáció kell (na nem a fidesz féle, azt már láttuk). Ezt egyszer már megcsinálta, nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy úgy gondoljuk: másodjára is menni fog, bár én remélem most nem kellenek majd hitelek hozzá.

Amúgy meg én neoliberális technokrata vagyok. Miért tesz úgy mindenki, mint ha ezt már próbáltuk volna de nem működött volna? Sosem próbáltuk.
@Pj: Nem azt nézem, hogy mit csinált volna akkor Orbán, hanem azt, hogy szétdúlta az országot a 2,5 év alatt.
Ezt a Bajnai a messiás hozzáállást nem értem. Mit csinált ő? Az mszp 7 éves ámokfutása után nem hagyta csődbemenni az országot, de előtte még teljes mellszélességgel asszisztált hozzá miniszterként. A válságkezelés nem az ő teljesítménye, hanem nagyrészt az imf-é, ami megmondta, hogy mit kell csinálni. Aláíratta az mszp-vel, hogy bármit, amit mond, megszavaznak. Ez nem a demokrácia megcsúfolása? Mellesleg egyetértek vele, mert csak így lehet válságkezelni.
Ha olyan tökös legény lett volna, akkor meghoz olyan drasztikus döntéseket, amelyeket egyik kormány sem mert meghozni, mert tudta, hogy nagyjából bármit csinál, itt fidesz 2/3 jön. Persze a 2/3-dal bármit vissza lehetett volna vonni, de akkor lehetett volna érvelni, hogy igen, az országot elindították kifelé a gödörből, de a szemét fidesz lerombolta a vívmányokat. Ehelyett mit csináltak? Küldtek egy sms-t a fidesznek, hogy srácok, mit csináljunk, hogy nektek is jó legyen? (lásd malév)
@VT Man:
Ha egy balliba közli, hogy nincs gazdasági válság, onnan lehet tudni, hogy van.
Fentebb azt olvastam, hogy hiba a jobbosok részéről ennyi év elteltével is Gyurcsányozni. Aztán a balosok részéről meg hiba egy Bajnairól szóló vitában Orbánozni.
Megpróbálok éppen ezért most nem Gyurcsányozni, meg Bajnaizni, meg Orbánozni - csak halk, amolyan "Gordonos kimértséggel" jelzem, hogy 2013-ban, GDP-arányosan a VILÁGON!!! Magyarországnak kell a legtöbbet hiteltörlesztésre költenie.
Jó valamiben elsőnek lenni! Ugye!

És hogy az utánam következő kommentekben megkapjam a "görény jobbos" meg az "orbánista" bértollnok jelzőket, jelzem, hogy ebben a pillanatban a jelenlegi kurzus egy fillér hitelt sem vett fel senkitől!

A vitában - már ha erre reagál majd valaki - kéretik azt megválaszolni, hogy hogyan lehetünk mi ebben a hiteltörlesztési "versenyben" éllovasok???

Jelige: Közgazdászok előnyben!
Ő az egyetlen, aki nem bukott.

Idáig olvastam a posztot, mert a többi hazugság már nem érdekel.
@Gondolkodni Próbáló Birca:
nem klasszikus keleti keresztény egyházat akar ez lenni. hanem egy olyan újkeleti "unortodox" patriárkátus, amelyik elismeri a pápa primátusát.

de ezt ő nem direkt politikai számításból találta ki. hanem azért, mert orbán viktor konföderációvá akarja alakítani európát. nagyjából azt képviseli, amit az amerikai polgárháborúban a déliek. minden állam maradjon teljesen önálló. mert ő az önálló nemzetállamokban hisz. mert rájött, hogy ő egy országot képes behülyíteni. de ez már kifelé nem működik. viszont ha minden magyarok vallási vezetője, akkor a hatalma garantált.

ő egy fordított oroszországot szeretne. ahol nem az világi, hanem a vallási vezetőnek van gyakorlatilag teljhatalma. és az elnök őt csak kiszolgálja. korábban ehhez kellett schmitt pál. aki a talpasa volt. modern kori basáskodás ez, vagy cárizmus. úgy, hogy a sztorit a pápaságtól eredezteti.
@jet set:
"Ezt a Bajnai a messiás hozzáállást nem értem. Mit csinált ő?"

A Haza és Haladás cikkein keresztül azt a képet alakította ki, hogy ténylegesen ért a gazdasághoz és stabil, felkészült szakértői gárdája van. Fideszre vagy MSZP-re illik ez? LMP-re?

Értem én, hogy a puding próbája az evés, de ha csak olyat választunk, aki már "bizonyított" (haha), akkor marad a mostani, elég gyenge minőségű politikai elit.
@Hókarón a nyuszika:
"ebben a pillanatban a jelenlegi kurzus egy fillér hitelt sem vett fel senkitől! "

Ez baromság, majdnem 3% az államháztartási deficitünk, szerinted az a plusz pénz az égből potyog? Omg.
@pástétom: Volt egy faszkalap főnöke, akit nem vizelhetett szemközt, ennyire volt csak rab. Tehát mint navra, meg martonyi most. Viszont akkor, amikor fletó lelépett, ő még tudott értelmeset húzni. Ennyi. Most meg nagyjából nics senki más, akire rá lehetne bízni a dolgokat, és még el is vállalja. Ebből kell dönteni, más nincs. Vagy esetleg egy fidesz 2/3 megint a meg nem nevezett programra, folytatva eszelős, át nem gondolt ötletelésekkel? Azt inkább köszi nem.
@Joaquin: Az értékesített állampapírokat beleszámoltad?
@Hókarón a nyuszika:
"A vitában - már ha erre reagál majd valaki - kéretik azt megválaszolni, hogy hogyan lehetünk mi ebben a hiteltörlesztési "versenyben" éllovasok??? "

1.) Forrás? Azért nem hiszem, hogy így lenne.
2.) Úgy, hogy jelenleg iszonyat magas kamattal veszünk fel hiteleket, mert nem nagyon bíznak a gazdaságunk fellendülésében.
@Joaquin: A Haza és Haladás tanulmányokban semmi utalás nincsen arra, hogy hogyan fizessük vissza azt a hitelt, amelyből Ő "válság kezelt" (hozzá téve, hogy nem Ő vette fel a pénzt, legfeljebb csak lehívta) amely kérész politikai regnálás után, most azt mondjuk: Ő az Ember! Ő már bizonyította, hogy ért hozzá!
Hol volt ez a szakértelem, amikor az MSZP kormányok szakminisztere volt.

Báááár! Gyorsan hozzáteszem, hogy lehet, hogy jó üzletember (értsd: nem lelkizős), ugyanakkor Kóka János óta tudjuk, hogy ezt az országot nem lehet részvénytársaság módjára irányítani. Sőőőt! Más országot sem lehet.
@s: Ja az nem hitel? Ja bocs.
@no successful: Es mennek is. Szerinted meddig turik a bankok, az elelmiszeripar es a tavkozles az "ideiglenes" allando extra adokat? A dohanygarakbol hanyezer embert rugtak/nak ki? Hany ezer embernek szunt meg a munkahelye a heten a jatekgeptorveny kapcsan? Hanynak a Nokiaval es a tobbiekkel? Azok hova mentek, mit gondolsz?
@J.László:
az összes adósságszolgálat. amit a kormányzat (az önkormányzatokkal), a háztartás és a vállalkozások a pénzük jelentős részét a bankokba hordják. kérdés, hogy ezt imf csomagokkal el lehet-e simítani.

szerintem 2010-ben ez még ment volna. mert ha akkor a stand by megállapodásról az ország készenlétire vált, és nem vezetik be az egykulcsos adót, akkor nem ugrik meg az infláció (nem kellett volna áfát és egyéb fogyasztás terhelő különadót emelni), és stabil maradt volna az árfolyam. mert ott lett volna a nemzeti bankban az ingyenes (!) hitelkeret. ez az, ami működött volna. jelzem ezt várta a piac is. orbán viktor belecsapott a lecsóba. és az ország brutálisan beszopta. de ezért nem gyurcsány a hibás.
@Hókarón a nyuszika: Nem, de arról van szó, hogyan lehet a gazdasági helyzetet javítani, ami után pedig a hitelt is könnyebb lenne visszafizetni. Mit vársz mégis, államosítson ő is valamit vagy mi?
sajnos nem volt időm végig olvasni a kommteket.Amit olvastam,szemelgetve némelyik felháborított, némelyikkel egyetértettem. A legtöbb azonban klisékből ír.De a lényeg a blog.Nem értem, hogy is van ez, nem kell vezér,hanem mondjuk egy százfejű hydra áll le tv vitázni OV-val, vagy mi van? Ez töktiszta ősközösség,vagy kommunizmus vagy a frász tudja mi( mint Fukuyama is írta : nem lehet megfogalmazni mi lesz most a történelemmel, mert elképzelésünk sincs róla).Azért sz ősközösségben is volt valami varázsló vagy valaki aki leállt az erdő ( tetszőlegesen bármi) szellemével traccsolni, persze vitte magával a népet a demokrácia jegyében.
@Hókarón a nyuszika: Nem vettunk fel hitelt, ami igencsak sokba kerult az orszagnak eddig. A manyup ezermilliardjai a sullyesztoben, a kamatfelarak az egekben, mert piacrol finanszirozunk, amikor befekteto a lathataron sincs, mert ilyen fasz kiszamithatatlan gazdasagi helyzetben senki nem jon.

Hogy nem lehet reszvenytarsasag modjara iranyitani? Nem is, mert egy reszvenytarsasagnal ha ennyit lopnak, csodbe megy, es ha ennyi kreten dolgozna ott, az emberek 2/3-at ki kene rugni a picsaba.
Orsósvikit nehéz alulmúlni... Nála már egy közepesen értelmes csimpánz is jobb.
@Joaquin: Keresem a forrást. Múlt hét pénteki - azt hiszem - londoni hír.
A cikk bevezetője szerint a világon első 10ben vagyunk lakosságarány - adósságarány tekintetében, GDP arányosan pedig jövőre ránk vár a legnagyobb törlesztési kötelezettség.
@Hókarón a nyuszika:
egyszerűen tévedésben vagy. amikor az ország az imf csomag mellett döntött, akkor azt a pénzt nem a piaci hitel mellett vette fel, hanem helyette. csak ez úgy van kitalálva, hogy egy ilyen stand by pakettet egy kedvezőbb feltételű elővigyázatossági csomaggal lehet kifuttatni. ez az, amit magyarország a kormányváltáskor kérhetett volna. de akkor kipateroltuk a hárombetűs intézményt. és most majd két stand by csomag árát kell visszafizetni. vagy a valutatartalékot kell felélni.

magyarország problémája régen nem az, hogy el van adósodva. hanem, hogy normális feltételek között nem kap hitelt. a németeknek gdp arányosan ugyannyi az adósságuk. csak a német gazdaságpolitika hiteles. a magyar meg nem. ez a probléma.
@unionista:
Ez jópofa okfejtés a református Orbánról.
@Hókarón a nyuszika: Ez lehet simán annak a következménye, hogy éppen lejár valamelyik IMF hitelünk, ami azt jelenti, hogy egybe kell sokat visszafizetnünk (bár még mindig bőven piaci kamat alatt).
"Ezért nem is értem a baloldali árvagyerekeknek ezt az apakomplexusát, ezt a virtigli jobboldali Führerprinzip-et. Miért pont a Vezér hiányzik nekik ebből az egész katyvaszból,"

A posztíró kissé el van tévedve: lehet, hogy a jobboldalnak Vezér és messiás kell, a baloldalnak azonban vezető.
Fogalmi zavarok, na.

A poszt is egy szánalmas kísérlet a mai magyar politikai paletta egyetlen hiteles személyiségének lejáratására.
Nem sikerült. Nem is fog.

Ha neked nem teszik, tisztelt posztíró, akkor maradjon a te megváltód OVi bácsi.
@Joaquin: "A Haza és Haladás cikkein keresztül azt a képet alakította ki, hogy ténylegesen ért a gazdasághoz "

Ööö, ez melyik cikkből is derült ki? Ő évekig volt miniszter a Gyurcsány kormányban, majd kb egy évig kormányfő, ezalatt meg lehet nézni, mi történt a gazdasággal (rekord munkanélküliség, 6%-os visszaesés, államdósság egekbe szökése fűződik ehhez a korszakhoz.) És a bajok nem a nemzetközi válsággal kezdődtek, hanem már előtte kifulladt a növekedés, nőtt az eladósodás stb.

Most akkor pár harmadrangú akárki által írt cikk miatt ezeket feledjük el?
Eddig olvastam: "bukott miniszterelnök". Mármint Bajnai? Te az elmúlt néhány évet a saját s*ggednen töltötted?
Uramatyám! Ekkora ostoba bunkó hogy találta meg egyáltalán a billentyűzetet?
@Blogger Géza: "És a bajok nem a nemzetközi válsággal kezdődtek, hanem már előtte kifulladt a növekedés, nőtt az eladósodás stb."

Csak emlékeztető: Bajnai 2009-ben lett miniszterelnök, akkor már javában volt válság.

Az, hogy az MSZP-ben nem sok vizet zavart, jogos, bár ott nem az övé volt az igazi hatalom, amikor mégis az övé lett, javult a helyzet.

A harmadrangú akárki (lol) pedig remélhetően a szakértői gárdájának része lesz (miért ne lenne?), tehát igen, számít.
@Hókarón a nyuszika: Ez lehet hogy igaz, de azt is nézni kell, mekkora a tartalékunk, illetve mekkora külker többleteket produkálunk. Ezek alapján a helyzetünk sokkal jobb számos más országénál. Nem véletlen, hogy hónapok óta esik a CDS árazásunk és az állampapírpiaci kamatlábak is. Kb a békemenet óta elhalkultak a politikai jellegű hisztikampányok is, ezért már senki nem spekulál arra, hogy most majd hirtelen - idő előtt - ki lehet ütni a hatalomból Orbán Viktort. Ezért a piacok is lenyugodtak. Mert a piacok nem szeretik a káoszt...
Egy technokrata teljesen jó lesz.
Legalább nem álmodik. Nem szeretni akarom én, hanem azt hogy csinálja a dolgát aztán hagyjon békén.
És tüntesse el azt a rohadt sok fideszes zombit akik 2010 után előmásztak a földből - nulla végzettséggel nulla szakértelemmel és nulla gyakorlattal rátelepedtek mindenre és csak vannak mint hűbéresek.
@unionista: El is érkeztünk arra a neuralgikus pontra, hogy miért kapjuk mi drágán a hitelt. Ki adott (korábban) felhatalmazást az úgynevezett hitelminősítő intézeteknek, hogy egy magáncégként, besorolásával így dönthessen egy ország gazdasága felett. Mert ne ámítsuk magunkat. Ezen cégek véleménye meg "kódjai" alapján áraznak be minket, holott az egész rendszer álságos. Szerintem: a tartós hozamemelkedést a hitelminősítők felgyorsították, ugyanis a kormány a folyamatos leminősítés nyomán egyre és egyre magasabb kamatok mellett tudta csak finanszírozni az adóságot. Az az egyszerű összefüggés, hogy ha leminősítenek egy országot akkor az feljebb tolja a kamatot és nehezíti az ország helyzetét. Vagyis ebből következik, hogy a leminősítésben nincs nagy kockázat a hitelminősítő számára hiszen a lépés úgyis az általa előre jelzett következményekhez vezet. Ha nem is a leminősítés pillanatában, de később úgyis eljut az ország arra a szintre amit ő jósolt. Csak hogy éppen a hitelminősítő hathatós "segítségének köszönhetően". Hát ezért ennyire drágák azok a hitelek... Nem hiszem, hogy éppen miattunk...
@Blogger Géza: " Nem véletlen, hogy hónapok óta esik a CDS árazásunk és az állampapírpiaci kamatlábak is."

Remélem sikernek tekinted, hogy a 2008-as válságbeli CDS szintet már el tudtuk érni... "Érdekesség": kormányváltáskor természetesen alacsonyabb volt mind a kettő.
Egyébként CDS hatalmas öngól a szempontodból, Géza, Bajnaiig jelentősen nőtt, miniszterelnöksége alatt majd 20%-ot csökkent (volt honnan, tegyük hozzá + kifutott a válság), majd újra nőni kezdett a fidesz alatt.
@Joaquin: Bocsánat ez Neked akart menni!!!
El is érkeztünk arra a neuralgikus pontra, hogy miért kapjuk mi drágán a hitelt. Ki adott (korábban) felhatalmazást az úgynevezett hitelminősítő intézeteknek, hogy egy magáncégként, besorolásával így dönthessen egy ország gazdasága felett. Mert ne ámítsuk magunkat. Ezen cégek véleménye meg "kódjai" alapján áraznak be minket, holott az egész rendszer álságos. Szerintem: a tartós hozamemelkedést a hitelminősítők felgyorsították, ugyanis a kormány a folyamatos leminősítés nyomán egyre és egyre magasabb kamatok mellett tudta csak finanszírozni az adóságot. Az az egyszerű összefüggés, hogy ha leminősítenek egy országot akkor az feljebb tolja a kamatot és nehezíti az ország helyzetét. Vagyis ebből következik, hogy a leminősítésben nincs nagy kockázat a hitelminősítő számára hiszen a lépés úgyis az általa előre jelzett következményekhez vezet. Ha nem is a leminősítés pillanatában, de később úgyis eljut az ország arra a szintre amit ő jósolt. Csak hogy éppen a hitelminősítő hathatós "segítségének köszönhetően". Hát ezért ennyire drágák azok a hitelek... Nem hiszem, hogy éppen miattunk...
Bajnai? Bajnai? Ki is az a Bajnai?

Ja, megvan! Aki 10. helyen futott be még az MSZP-nek is miniszterelnöknek 2009 tavaszán.

És most ő a legalkalmasabb baloldali jelölt. :)
bajnai nem politikus, de nem is szakember. üzletember. ennyi. jah, meg báb. aki úgy mozog ahogy mozgatják. ha fletó hozza meg azokat az intézkedéseket amiket ő akkor a maszop be sem jutott volna a patkóba.
Ti tényleg hisztek a mesékben még? erről kell szóljon 23-a? rohadék komcsik ezek!
@Joaquin: ami most megint csökken. fidesz alatt.
@Joaquin:
"Nem véletlen, hogy hónapok óta esik a CDS árazásunk és az állampapírpiaci kamatlábak is. Remélem sikernek tekinted, hogy a 2008-as válságbeli CDS szintet már el tudtuk érni... "Érdekesség": kormányváltáskor természetesen alacsonyabb volt mind a kettő."

2010 tavaszán épp recsesszió sem volt Európában. Azzal nem érdemes összehasonlítani a mostani helyzetet.

Vagy ha igen, akkor nézzük meg a 2006-os 2007-s magyar teljesítményt is a válság előtt, amikor Bajnai volt a előbb az EU-s pénzek és a fejlesztésérért felelő, majd gazdasági miniszter. Az eredmény masszív 0. (Mennyi is volt akkor Szlovákia fejlődése? Kb. 6%)
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

"Hany ezer embernek szunt meg a munkahelye a heten a jatekgeptorveny kapcsan? "

És hányezer család ússza meg anyagi csőd nélkül, mert a hülyegyerek férj (vagy feleség, mert ilyenről is hallottam) beletolja az automatába a pénzt ?

Konkrétan én ismertem egy két fazont, akik játékgépet üzemeltettek itt, ott.
Alkalmazottjuk nem volt, ürítgették a gépeket. Na, ők éhen dögleni nem fognak ez után sem pl.
Ez egy olyan iparág volt, ami abból élt, hogy családok kasszája ürült ki. Ezt siratjátok ti. És ne gyertek azzal, hogy majd ez után az interneten folytatják, mert már nincs nekik, mert régóta nem tudják fizetni.
A dolog úgy működött, hogy lement a fickó a közeli krimóba, ivott két sört, aztán adott esetben a havi fizuját beletolta a gépbe, ami persze úgy volt állítva, hogy statisztikailag többet szedett be, mint kiadott.
Akkor inkább már a póker.
Igazából megnyugtató, hogy Bajnai a legjobb, akit az USA (egyes körei, egyes hatalmi érdekcsoportjai) ki tudtak választani Orbán ellen.
Más kérdés, hogy ha ennyire ócska nulla az ellenzék, akkor a Fidesznek sem kell jobbnak lennie. Na ez baj, mert koránt sem olyan jók, hogy hátradőlhetnének. De így nem lesznek megizzasztva sem.
@Hókarón a nyuszika: A hitelminositok nelkul is bearazza a piac, hogy mennyit er egy allam penzugyi szempontbol. Felesleges bunbakot keresni. Ha nincs hitelminosito, akkor osszefogja az egyeni velemenyeket mas. Ennyi.
A fikcióként bedobott Sólyom László viszont ugyanolyan retro pasas, mint mondjuk Kiss Péter. Sólyom büszke egy olyan alkotmányra, aminek segítségével - mellesleg - az elmúlt 20 évben konkrétan tönkre tették ezt az országot. Naná, hogy büszke rá, hiszen javarészt az ő gyermeke volt az az alkotmány. Orbánéknak abban tökéletesen igazuk van és volt, hogy itt újra kell rajzolni a pályát, mert az mégsem járja, hogy az országot rombadöntő kommunista elit minden értelemben sértetlenül ússzon meg egy állítólagos rendszerváltást. Más kérdés, hogy az az új pálya, amit Orbánék felrajzolnak messze nem elég jó, mivel az emberek, akik rajzolják messze nem elég jók. Szóval Sólyom épp olyan zsákutca, mint Bajnai.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Kimondtad az igazságot. Az egyéni vélemények alapján. Szóval egy ország gazdasági helyzetét a pénzpiacok vélemények alapján árazzák. Talán így érthető a szocialisták panaszkodó kilincselése Brüsszelben és az USA-ban. Hogy lehet egy ország gazdasági potenciáját megítélni objektív ismeretek nélkül? És kik a Te egyéni véleményformálóid?
@Cinkes: Teljesen egyetértek az összes többi rémhírt róla maximumban a Blikkben kéne megjelentetni, mert annyira átlátszóak.
@Vén Csataló: " Orbánéknak abban tökéletesen igazuk van és volt, hogy itt újra kell rajzolni a pályát, mert az mégsem járja, hogy az országot rombadöntő kommunista elit minden értelemben sértetlenül ússzon meg egy állítólagos rendszerváltást."

Feltéve, hogy az "Orbánék" pártjában levő kommunista elit nem az a kommunista elit, mint a többiben :-)) Na ez a "zsákutca".
Kár ilyen sokak által olvasott fórumon, mint az Index blogketrece, Bajnait, az egyetlen lehetséges jelenlegi ellfenfélt szapulni, különben marad a Fidesz világ, ez az elmebeteg antidemokratikus rendszer, ahol csak néhányan élnek jól, és ami ezekben a percekben is megy, ahhoz képest Szalayné Eleonóra meg Hagyó kutya f*sza volt.
Megzakkantatok?
Bajnai egy tehetségtelen, sunyi kis pöcs!
Nehogymá'..!
@J.László:
magyarországon a keresztyén leginkább az ellenreformált szinonimája. a magyar református egyháznak nem sok köze van a helvét protestantizmushoz. debrecennek (ami elvben a "kálvinista róma") semmilyen kulturális kapcsolat nincs genffel.

magyarországon eleve nem kellene reformált egyházakról beszélni, legfeljebb ellenreformáltakról. volt szerencsém látni a tiszántúli és az erdélyi református egyház egyesülését. soha annyi oláhcigány nem volt a piac utcán. nem is erőltetik ezt a dolgot. egy vicc volt az egész. néhány behülyített refisen kívül nincsenek hívek. érdekből jöttek a cigányok. hogy mégis mit lehet ezzel nyerni. aztán el kellett nekik magyarázni, hogy ez egy pártpolitikai dzsembori. és a cigányoknak nem osztanak lapot. mert ez az egész magyarok szupremáciájáról szólt volna.

szerintem a magyar közkultúra alapvető problémája, hogy nincsenek komolyan vehető felekezetek. politikai katolicizmus van, és ennek a legkülönfélébb elvtelen leágazásai. de orbán mindig is hívőket akart maga köré gyűjteni. a libertárius gondolkodással próbálkozott. csak rájött, hogy abban túl sok az okoskodó értelmiség.

most azt mondja, hogy mindannyian a turulba születünk bele, és akkor attól leszünk magyarok. a sas kitojja a magyar birkát. nyilván bele a gyorsnaszádba. ő a jó pásztor kimenti mint noé bárkával. ő a kapitány, aki a kikötőbe vezet bennünket. időnként pávává változik és úgy táncol. a geci pedagógusok meg rendelik a sok konyakot.

a viccet félre téve. orbán egy dolgot ért. hogy ez a válság nem gazdasági, hanem kulturális eredetű.

a gond ott kezdődik, hogy az európai vallás kontinensen sem egységes. van egy skandináv evangelikus tömb, egy atlanti libertárius, egy déli katolikus, egy keleti ortodox formáció. középeurópa pedig ezek keveréke. ezen kívül van a népnemzeti balkán. ahová magyarországot ma egyértelműen besorolják. románia, bulgária, szerbia közé. de a vicc, hogy szuverén népnemzeteket csak a magyarok akarnak. igazi balkáni ország csak az erendően latinkeresztény magyarország.

a görögöknél is ez az egész egy kulturális kérdés. mert egyszerűen létre kellene hozni a dél-európai (ibériai, római, görög) katolikus régiót. és egyszerűen kereskedni a tenger másik oldalán lakó moszlimokkal. zsidók is rögtön benne lennének a dologban. nem lenne válság. ez az egész nem egy gazdasági, hanem egy kulturális probléma.

ebben a mezőnyben egyedül orbán viktor az, aki ezt pontosan érzi. csak ő egy nyilvánvalóan rossz választ ezekre.
@Joaquin: Nem a válságbeli CDS árszintet értük el, hanem kb a felénél vagyunk. (most: 320, 2009 március: 620 - ekkor Bajnai már évek óta miniszter mellesleg) Nem mindegy. A kormányváltáskori és közvetlenül azelőtti érétekben a piac már beárazta, hogy az adósságnövelő MSZP helyett a Fidesz fog nyerni, és másfajta politikát fog folytatni.
Ideje távozni a kis hazug felcsútinak és a pereputtyának! Hajrá Bajnai és Oszkó!
@no successful: Egy éppen elvesztett választás után? Vicc? És miként értelmezed azt, hogy Járai Zsiga, aki olyan keményen harcolt az infláció ellen és az erős forintért, most hirtelenjében úgy véli, a nagyobb infláció nem is az ördögtöl való?! Szóval amit lehet, azt igyekeztek bedönteni nyolc éven át. Mert addig nyomták, hogy a csodás négy évük nem Bokros érdeme volt, hogy maguk is elhitték. Így aztán nem fogták fel, hogy nem csak a ballib, hanem maguk alatt is vágták a fát, nem beszélve az országról. Azt pedig, hogy ez egy nemzetikereszténypolgári párttól elfogadható-e, mindenki döntse el maga.
@Hókarón a nyuszika:
a devizahitelek azért drágák, mert az adós a banki költségeken túl egyszerre viseli a kamat, az árfolyam és a csődkockázatot.

erre mondom azt, hogy többek között erre a problémára, és még számtalan egyéb kérdés rendezésére osztrák-német-svájci egy középeurópai államszövetséget kellene létrehozni. legalább egy nagyon laza konföderációt. és akkor ezekről lehetne tárgyalni.

de nem egyszerűen azt mondani, hogy engedjék el az adósságot, vagy ütemezzék át. mert mi magyarok vagyunk. ez ugyanis abszurd. ez legfeljebb izlandnak ment. de az egy 300 ezer lakosú sziget majdnem a sarkkörön.

itt egy kölcsönösen előnyös megállapodást kellene kötni a osztrák-német-svájci tőkésekkel. azért, hogy a nép ne hordja a pénzét a bankokba. hanem azt előtte forgassuk meg a reálgazdaságban. és így nem fog csődbe menni senki. közép-európai szövetségi keretek között kell kiegyezni. vagyis kifejezetten "labancpolitikát" kell folytatni. aztán majd utána lehet rebellisnek lenni.
@Joaquin: :-D

Hát . . . Van aki szerint nem.
@Vén Csataló:
az új alkotmány is csődközelbe vitte az országot. az orbán-féle is.
Bajnai egy báb, csak meg kell nézni ki finanszírozza az alapítványát.
@unionista: Eddig csak a fidesznek sikerült a 3% alatt tartani az államháztartási hiányt, de a tények ne zavarjanak.
@no successful: Ugyan már. Egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Pont a játékgép az ami a család elszegényedését okozza. A Fidesz első ténykedése többek között a szabad pálinka főzés. Gondolom nem kell bizonygatni, hogy mit jelent az alkohol, - öl- butit- nyomorba dönt. Kezdtük elfelejteni ezt a szlogent, erre tessék a Fidesz feléleszti. Más oka lehet ennek játékgép megszüntetésnek. Például a nyugati határszélen létesülő szórakoztató komplexus is közrejátszhat.
Ugye, az Orbán hívőknek az a jellemzője, hogy bármit talál ki a vezér azt fenntartások nélkül helyeslik. Én nagyon kevés dologban értek egyet Orbánnal. Az egyik az, amikor Ny-Európában példaértékűnek nevezte Bajnai válságkezekését. Kérdezem a trollokat, hát hazudott a főnök?
@unionista: Nos, ez nem igaz. Az ország 2008-2009 óta folyamatosan csődközelben van. Sőt, már Gyurcsány 2006-os öszödi beszéde is arról szólt, hogy csődközelben van az ország akkor éppen 4 év MSZP-SZDSZ vezetés és kreatív könyvelés után. Nyilván nem emlékszel erre sem, ezért idézem: "Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.")
Egy akkora 80% fölötti költségvetési determinációval, amit örökül hagyott Bajnai Gordon (és Gyurcsány Ferenc), csak rendkívül pocsék memóriával lehet azt állítani, hogy az új alaptörvény vitte csődközelbe az országot.
@micsoda?: amit az alkoholról írsz, nettó hülyeség.Ilyen alapon minden háztartás tele van gyilkolásra alkalmas késekkel...
De egy-két pohár bor melletti beszélgetést ne vesd össze a játékgépekkel, ennek egyszerüen nincs semmilyen kultúrális pozitivuma. Ilyen alapon talán a kártyázás lenne jobb analógia
@luis5: Nem általánosságban mondom az alkoholt, hanem arra gondolok,hogy a Fidesz ösztönözte - szabad pálinka főzéssel - , a fogyasztást. A házi kotyvasztást akkor még nem is említem. - A csizma/kés hogy kerül az asztalra/ide? -
@Arbet: "Nem jobb.. ugyan az a brancs, ugyan az a mutyi. Az, hogy az adót másképp növeli, az országot másmódon teszi tönkre, az nem teszi jobbá."

Ja, értem, mert szerinted nagyarányú adócsökkentés kell, és fellendül a gazdaság? De, képzeld el, hogy nem mindegy, hogyan növeli az adókat. Betette Oszkót pénzügyminiszternek, stabilizálták a helyzetet, és visszaállították az ország hitelét, 1 Ft-ért vállalta a munkát, miniszterelnöksége idején nem írt ki haveroknak szóló pályázatokat, továbbá létrehozták a Haza és Haladás nevű "intézményt", ami mai napig követi és esetlegesen tanácsokat is kidolgoz, mit kellett volna tenniük. Kértek és kaptak IMF hitelt, AMIT NEM HASZNÁLTAK FEL TELJESEN, ANNAK ELLENÉRE, HOGY MEGTEHETTÉK VOLNA!!! Oszkó egyébként részletes cikksorozatot írt arról is, hogyan adták át a Malévet és milyen lehetséges forgatókönyveket dolgoztak ki, amit persze a Fidesz elkúrt, nem kicsit, nagyon.

Leszarom, honnan van a pénze, messze jobban ért az egészhez, mint a Matolcsy - Orbán tengely. És nem csak a média alapján, hanem mert láttam már Oszkó előadást élőben, és Matolcsy előadást videón, már e kettő fényévekre van egymástól.

De mondhatsz alternatívát (ha már írtad, akkor légyszi ismételd, mert nem olvastam), hogy akkor szerinted ki? Reálisat! Tehát a "dutyiba az egész parlamenttel, minden korábbi vezetőt lógassunk fel és induljon 10 évnyi nyomozás az elmúlt 20 év ügyei miatt, majd kérjük csatlakozásunkat Kínához"-t ne.
@Andal:
Bajnainak nem kellett semmilyen választáson indulnia. Párt tagjának sem kell lennie.

Viszont abban tévedtem, hogy a miniszterelnököt kinevezik. Az Alkotmány szerint választja az Országgyűlés.
Ezért elnézést.

Az Alaptörvény szerint az Országgyűlés megválasztja a miniszterelnököt, dönt a Kormánnyal kapcsolatos bizalmi kérdésről. E szerint még nem került sor választásra.

További szép napot!
Alapvető agymosási tévedés van. Asszem.
Bajnai nem politikus. Gazdasági szakember, aki nem akar többnek, másnak mutatkozni, mint amihez ért. Csak ennyi. Nem akarta megreformálni unortodox módon a demokráciát, még ezt a kicsit ződ, kicsit savnya magyart se. A matekot is ortodoxan érti a szerencsétlen. Mindennek okán hazudoznia sem kellett röpke kormányzása alatt, hogy mi nem az, mint aminek látszik. A gazdasággal törődött mindössze, azt egy év alatt elég jól csinálta. Megmondta, mit miért kell úgy, ahogy. Megtette és senki nem süllyedt arra az életszínvonalra, ahol ma tart.
Nem akart istennek, félistennek látszani, mint Orbán és pláne nem hazudott, hogy ezt mé gis elhhitesse bárkivel. Ennyi a különbség. És azt gondolom, a 2010-es választáson Orbán sem azzal kampányolt, hogy "itt vagyok, én az isten, válasszatok meg!". Nem. Ígért 29 racionális dolgot, ami sok tekintetben hasonlított Bajnai programjára, s amiből aztán semmit nem valósított meg, ellenben azóta is hazudozik arról, hogy meglett mindaz, csak mi nem látjuk a plebsz rövidlátó szemével. Ez két év óta így megy, sőt, egyre több a hazugság, miközben a teljesítmény egyre gyatrább.
És még mindig bárki más hülye, meg hazug? Na, ne röhögtessél már, mert ha kórházba visznek a kacagó vakbelem miatt, esetleg nem élem túl a jelenlegi - Orbán kormány által magas szintre emelt - egészségügyi ellátás mellett.
Ébredjünk már fel. Szar dolog arra ébredni a tv előtt, hogy bilibe lóg a kezünk, de arra még szarabb, hogy bele is fulladtunk a pisibe álmodozás közben.
@Vén Csataló:
és most nincs csődközeli állapot. miközben mindenki arról beszél, hogy ha az ország a valutalappal nem állapodik meg, akkor majd a valutatartalékot költjük el. annak a felélése jelenti a csődöt. ha azon a ponton nincs piaci konjunktúra és nincs jelentős többlet, akkor összeomlanak a közszolgáltatások. magyarország konkrétan ezt kockáztatja.

itt annyit kellett volna csinálni, hogy az új kormány a stand by hitelmegállapodás visszafizetését egy ingyenes (!) készenléti kerettel kivezeti. bajnai hogy tudta fizetni a nyugdíjakat? hogy volt adójóváírás? miért nem kellett áfát emelnie? miért nem kellett különadót kivetni? persze elvették az extra nyugdíjat, az extra bért. de ezzel egyensúly közelben volt az ország. és csekély növekedéssel (!) adták át az államkincstárt.

csak sok esetben 8 éven át a pénzükre váró igen mohó embereknek kellett a pénz. szerinted miért adósodott el debrecen, hódmezővásárhely, esztergom. mert véletlen se finanszírozták a fideszt. ilyenről nem is hallottam.

itt nem arról van szó, hogy gyurcsány nem kúrta el. valójában persze az egész elit. és még csak nem is arról van szó, hogy bajnai egy szuper ász.

hanem arról, hogy amit orbán-matolcsy páros nem vezet sehová. jobb oldalról mást most nem lehet odatenni. és akkor balról kell kiválasztani a még éppen elfogadhatót. a bajnai-oszkó tandem tűnik annak. nem azért, mert az olyan jó. hanem mert, nincs jobb.
@Lev Menachem:
ehhez képest magyarország még ma is túlzott deficit eljárás alatt áll. azért, mert a hiánycél teljesülését nem fogadja el senki. azt ugyanis egyszeri tételekkel sikerült elérni. magánpénztári vagyon felélése, stb.
@Mr. Waszabi:
na, de akkor tegyük hozzá (amit az ellentárbor jogosan mond), hogy bajani minisztersége és miniszterelnöksége alatt magyarország ezeket a növekedési adatokat produkálta: 0.1+0.9−6.8+1.3=-4.5%

összehasonlításként szlovákia: 10.5+5.8+−4.9+4.2=15,6% lengyelország: 6.8+5.1+1.6+3.9=17,4%. több, mint 20%-os lemaradás.

most értem, hogy ez az összehasonlítás sok okból nem teljesen fair. de azt nem lehet mondani, hogy bajnai a szuper ász.

mi lenne ha mindenki levenné a szemellenzőjét.
@unionista: jelenleg a pénz a gond. Máskor is csak az volt, csak ez most húsba vágó kérdés lett államnak, vállalkozásoknak, polgárnak egyaránt. És ez az egy dolog, amihez Orbánék kibaszottul nem értenek. Ez tény. A költségvetés az nem egyenlő a magyar gazdasággal, amelyen alapul. Aki ezzel nincs tisztában, az egyszerűen hülye. A költségvetés a gazdaság teljesítményén alapul, mivel annak adóiból tartja fenn magát. Aki ennek ellenére elhiszi, hogy az állam önmagában pénzforrás, nos, az szintén hülye. A gazdaság politika nem egyenlő a befolyt - s pláne nem az elképzelt - adóbevételek elköltésével. Márpedig jelen kormány ehhez ért csak, ami valljuk be, semmire nem elég.
Ellenben fasorba tették az összes valamire való szakértőjüket, akik valóban letettek valamit az asztalra ez ügyben, mind ott sorakoznak a c vágányon, egész szerelvényt alkotnak. És közben pár idióta, dilettáns fasz ötleteli a gazdaságpolitikát, naponta 3x, így 2 év után is. Ebből sok minden lehet, de felemelkedés, az biztosan nem lesz. Bukta, az annál hamarabb. De kevés vigasz lesz ez 9981000 másik magyar polgárnak, hogy az a pár faszkalap visszavonul a birtokaira jól megérdemelt pihenését tölteni az "áldozatos kormányzati munka után". Mert a romokat a népnek kell eltakarítania ezúttal is.
Merjem-e mondani, hogy ez lesz az valóban áldozatos munka, nem az, amiben a kormány dicsérni szokta magát? Igazán nem venném a lelkemre, ha összeomlanának pszichikailag a megrázkódtatástól, tényleg.
Nagyon nagy a zűrzavar.Egyetlen kérdésre sem adtok természetesen választ. Így és eddig a Fidesz a nyerő.
Egy vadkenderes, egy kétcsaládos, izé kiscsaládos, egy volt katonai békeharcos, egy grafomán a facebookon, egy ....
Na, nem is folytatom.
Szóljatok, ha valamit tudtok majd pl. a mezőgazdaságban. Csak példaként. :)))
@unionista: a kettő között a különbség az, hogy Bajnainak egy valódi válság és saját elbaszott elődei után egy év alatt sikerült fordítania a perspektíván. Orbán meg mindössze az állami költségvetést hozta rendbe, de minden mást lenullázott. Menekülnek a cégek az országból. Értem ezalatt, hogy bezárnak és viszik a tőkét is. Nem fizetnek adót, többet, a munkásokat szélnek eresztik. Ergo se a cég, se amunkás nem fizet se semmilyen adót. Nem is fogyaszt, ergo más vállalkozások bevételét is csökkentik ezzel. Dereng már?
Ha elfogynak az adófizetők, akkor Orbán akár mindkét kezét a seggébe dughatja, akkor sem lesz elég adóbevétele. Kit fog megadóztatni, ha elhúznak, bezárnak a vállalkozások? Matolcsí honnan fog áfát beszedni, meg jövedéki adót, ha az emberek nélkülöznek és ezért nem fogyasztanak vagy jelentősen kevesebbet? Mert itt tartunk már most. Látni kéne, hogy a szerencsétlennek ezért kell havonta kiigazítania a költségvetés irányszámait, mert amit terveztek, azt a valóság nem igazolja. 2 év óta ez megy.
Gondolkodni kéne. Előjel nélkül. Az emberi logika nem ortodox vagy unortodox, csupán józan, pariban van a valósággal. Hát az Orbán kormány meg nincsen.
Bajnainak nem voltak ilyen problémái, mert nem képzelgett a valóságról. Nem megváltó ő, viszont egyszer már bizonyított egy nehéz helyzetben, amit ez a kormány nem tett meg. Nem kell tévedésbe esni, nem az EU-nak, vagy bármely más országnak fog fájni, amikor itt is eléri az infláció a 25%-ot. Nem, az nekünk fog fájni, akik itt élünk. Amazok csak megmondják, hogy mi lesz, ha ezt vagy azt nem jól csináljuk. Ha ennek ellenében még mindig a hazugságnak hisz a nép, akkor majd rájön a maga bőrén, hogy mire kellett volna nézni. Ez az, ami biztos. Gondolkodni kéne vagdalkozás helyett. Nincs politika, nincsenek érzelmek, ez egyszerűen a pénzről szól. A kisember szemszögéből nézve a megélhetéséről.
@unionista: figyi, egy dolgot biztosan tudok. Amikor egy országban a pénzügyi szektor komoly hiányokkal küzd, amikor a vállalati pénzforgalom, azaz a befektetés, beruházás, fejlesztés megáll és véletlenül az állam sem olaj-, gyémánt- vagy egyéb ásványi kincsek korlátlan birtokosa, hanem a gazdasága a hazai és nemzetközi piacon verseng a bevételért, nos, akkor az az állam a gazdaság által megtermelt produktum után befizetett adókból él. És ez esetben, a gazdasággal együtt az állam is összeomlik. Egyszerű képlet ez. Erről lehet hazudozni, ortodoxan, unortodoxan, ellenben a pénz beszél, a kutyák ugatnak. Még egy politikus se volt a történelemben, akinek ez valóra is vált volna. Jelzem, hogy diktátori elképzelések mentén számos olyan politikus is talajra tette országát, akiknek a segge alatt volt elegendő ásványi kincs a sikerhez, mégse tudta megvalósítani, megbuktak, a lehetőségeikhez képest. Sztalin, Kadhafi, Chavez, Ahmedinezsád és még van egy pár belőlük. Orbánnak mije is van hozzájuk képest? Csak szava, de pénze egy szál se. Ezért marhaság, amikor a gazdaság felemelkedéséről ábrándozik, miközben kigolyózza azt maga alól. Mit lehet egy emberrel kezdeni, ha elhiszi az örökmozgót, ami energiabefektetés nélkül végtelenségig működik? Mert Orbánék ezt hirdetik az államról, nagyjából. Jogásszal nem érdemes matekról vitatkozni, nem kenyere neki, ez látszik.
@Mr. Waszabi:
ha azt mondod, hogy leginkább bajnaival kerülhető el a csőd, akkor egyet értünk. de a magyarok döntő többsége felemelkedést, felzárkózást akar.

abban is egyet értünk, hogy orbán viktorral ez nem fog sikerülni. de világgazdasági konjunktúra nélkül bajnai gordonnal sem. egész egyszerűen azért, mert ő egy globális kapitalista. ami azt jelenti, hogy ha a világban 5% a növekedés, akkor jó eséllyel nálunk is annyi lesz. feltéve, hogy nincs fölé rendelve egy párttitkár. ő papírforma szerint hozni fogja az átlagot. semmi kilengés. se felfelé, se lefelé.
@unionista: Növekedés. Orbán a nagy gazdasági szabadságharc jegyében mit vágott agyon először? A magyarországi bankokat és külföldi többségi tulajdonú nagy vállalatokat. Gondolván, hogy azok veszteségeit majd a külföldi anyavállalatok fogják viselni. Az ám, csak hogy a magyarországi bankok pont ennek okán nem a külföldi cégeket finanszírozták itt, hisz azok vagy az anyavállalattól kaptak tőkét fejlesztéseikhez vagy otthoni pénzintézetektől vettek fel hitelt ejróban, dollárban, pár százalékért. Nem 8 %-ra forintban, ugye. Mert otthon 4%-ért kapják, azért.
Tehát Orbán azokat a pénzintézeteket intézte el elsőre, akik a magyar vállalkozásokat és persze a lakosságot is finanszírozták. Azokat a magyar vállalkozásokat is, akik a fent említett külföldi cégek beszállítói vagy épp önállóan exportra dolgozók voltak. Ti. hazai építkezésekhez, bővítésekhez ők sem ejróban vettek fel hitelt, mert minek? Nos, satuba tette őket, pedig ott lenne a megrendelés, a lehetőség a növekedésre, de ugye most nincs pénzük fejleszteni, bővülni - azaz növekedni. MOndjam mi ennek a következménye vagy egyértelmű? Vagy elhúz a magyar vállalkozás is külföldre, jobb , kiszámíthatóbb körülmények közé, vagy lassan kiesik a versenyből.
No, ez az, amit pl. Bajnai nem csinált. Miért nem? Mert maga is benne dolgozott mindebben és begombázott állapotban se jutott volna eszébe ilyen hülyeség. Hát ez elég lényeges, hosszútávra kiható különbség a két emberke gondolkodásmódjában, ismereteiben,tudásában.
Megjegyzem, Orbán mindenkivel harcol, ám külföldi "ellenségei" meglehetősen higgadtan és objektíven viszonyulnak viselkedéséhez. Pont azért, mert ők is tudják mindazt, amit leírtam, miszerint a gazdaság csinálja a politikát és nem fordítva. Ha nincs gazdaság, nincs politika sem, mert della nélkül ugye...
Legyen gyanús, amikor a rádió bemondja, hogy egy őrült az autópályán a forgalommal szemben halad. Legyen gyanús, hogy nem az őrültnek van igaza, amikor erre az a reakciója, hogy nem egy őrült jön szembe, hanem mindenki. Jelen pillanatban Orbán az az ember, aki a világgazdasági autópályán forgalommal szemben hajt. Hogy sejted, megúszhatja? Nem volt még hasonlóra precedens.
A növekedési mutatókat nem elég összehasonlítani egyoldalúan, mert az mihez képest. Nem egzakt gazdasági állapot mutatója, nem vagyoné, nem életszínvonalé, hanem csak a folyamaté, az igéretes vagy taszító tendenciát mutatja, hova érdemes befektetni, hol van remény a megtérülésre. Vagyon majd a megtérülés során keletkezik. Ergo, ha már a befektetést elriasztja a politikus, akkor nem lesz megtérülés sem. Ehhez kiszámítható jogi környezet kell először is. Argentína is prezentál növekedést, ám a jogi környezet kiszámíthattalansága, megbízhattalansága miatt már 14 éve szopóágon vannak egy kísértetiesen hasonló szabadságharc miatt. És ma sem cserélnél velük, mert nálunk ma még is sokkal jobb a helyzet, mint ott. Nagyjából ez a perspektívája az Orbáni gazdaság politikának, és még csak 2 év telt el.
Ehhez képest Bajnai az ortodox beállítottságával nem a gazdaságot, hanem az államigazgatást, a vízfejet faragná, pont azt, amit Orbán nem tett meg. Nem mindegy ugyanis, hogy a munkanélküliek a produktív vagy az improduktív szektorokból kerülnek-e ki.
Mert ha van termelés, akkor azok esetleg eltarthatják az állami alkalmazottakat adóikkal, ám fordítva lehetetlen.
A 640 ezresnek hazudott állami klientúrából, jól fizetett, diplomás köztisztviselői, közalkalmazotti karból 20 ezret leépíteni, nos, az nagyjából semmi. (A 30 ezer orvost, ki tudja hány nővért és tanárt nem számolom ide, de úgy saccolom, hogy 200 ezernél kevesebben vannak. Persze, lehet, hogy tévedek, de nem találtam ilyen adatokat, ezért csak saccolni tudok most.)
Nos, a gazdasági szektorban az elmúlt 2 évben 20 ezernél jóval több embert építettek le.
Jelzem, hogy mára, 2012 második félévére Orbán hazavágta a bank, biztosítás,befektetési és velük a tőzsdei ágazatokat. És mindazokat, akik függtek ezektől, pl az építőipart. Az Audi termeli s a magyar GDP negyedét? Hol élünk? Hol a többi sokszázezer vállalkozás produktuma?
Mit lehet még tönkretenni?
Orbánnak azért ellensége az IMF, mert az pont a pazarló államot karcsúsítaná, emez meg ebben látja hatalma dicsőségét. Ha megnézed, mindenütt faragtak a kiadásokon, csak az állam dologi kiadásain, beruházásain nem. Pedig ezt kellett volna legelőször. Jelzem, hogy 20 ezret már Gyurcsány is lefaragott a létszámból, pedig nem volt ennyire szar a helyzet. Szóval, ez a szabadságharc reménytelen. És még hülyeség is, nem kicsit.
A poszt írója gyakorolta alkotmányos jogát...Lehet valami köze az Ezüsthajóhoz.
@Arbet: A mi hagyományunk! „Mindinkább meggygyőzödöm, hogy az ország helyzete reménytelen, ez az ország nem képes magát megvédeni, mert nincsenek az állam kormányzatában becsületes emberek! (A pápai követ írja Rómának, 1526-ban!)
„…el nem tagadhatjuk, és nem szépíthetjük azt a példátlan önzést, amelynek durva konfliktusaiból áll e korszak úgynevezett politikai története. Keserű arra gondolni, hogy ez ország politikai vezetői méltatlan, alacsony lelkű, legjobb esetben tehetségtelen emberek voltak”
Szekfű Gyula Tomori című tanulmányából. Nincs új a nap alatt!
Jól teszik itt sokan, hogy várják Bajnait, mint a Messiást. Annál nagyobb lesz a blama, mikor alaposan pofáraesnek majd vele. :)
@Mr. Waszabi:
orbán terve az volt, hogy a svájci bankárt lecseréli az arab pénzváltóra. a német iparost kínai fűszeresre. a labancok gazdasági pozícióit visszaszerzik a "nemzeti nagytőkések". a körülötte összegyűlt tökfejek.

és ez terve nem jött be. vagy csak részben. a magyarok többsége szopóágon maradt, vagy még többen kerültek oda. nem orbán ekézésében van vitánk.

hanem abban, hogy nekem erős kétségeim vannak a 20. századi globális kapitalizmus jelenkori működését illetően. szerintem az ortodox liberalizmus ugyanúgy tarthatatlan lesz, mint az "unortodox" nacionalizmus.
@Blogger Géza: Bocs tegnap nem értem rá forrásokat keresni. Meg tudnád mondani ezt hol találtad? Lehet benéztem vmit. Ha sietek előfordul.
@Blogger Géza:

Jogos, valóban benéztem.

2010 áprilisában mondjuk 170 volt... de ez sem sokat mond.
Ha lesz kedvem összehasonlítom a környékbeli államokéval, de nem ígérek semmit, sajnos nem fizet ezért nekem senki.
@unionista: nézd, ez már nem az elvekről szól itt. Már legalább egy éve nem. Csak a túlélésről. Jelenleg az életben maradni, a megélhetés, a túlélés a tét. Ez puszta gazdaság, pénz kérdése.
A politikai elvek pedig? Ha az évtizedeken (esetleg egy-két évszázadon)át megszokott megszokott értékrendek szerint kialakított rendszerek összeomlottak (ortodox nacionalizmus, liberalizmus), akkor az alapelvek is velük együtt csődöt mondtak.
Tehát nincs értelme azokhoz hasonlítani a valóságot, amelyet ezek mentén teremtettünk, mert a valóságot kell megoldani. Azt gondolom, hogy ezért nem egy 8-bites csip az ember, hanem sokkal kifinomultabb szerkezet. Megvan rá benne a képesség bármilyen probléma megoldásához, csak el kéne felejtenie hozzá a megszokott, kényelmes sablonokat, amelyek mentén nem jutott egyről a kettőre. Sajnálom, ha egyes emberek nem tudnak önállóan gondolkodni és ezért nem képesek sablonokon túl valóban új utakat találni, de ez az ő korlátjuk.
Ilyen értelemben tartom Bajnait vészkijáratnak, mert azzal foglalkozik, azt oldja meg, amit kell, miközben nem feledkezik meg az emberekről sem. Nem köti egyik politikai elvrednszer sem a kezét. Nem ez a normális egy embertől? Szerintem de.
Sajnos, az amit Orbán épít, az a kádári kommunizmus koppintása. Pszichológia ez. Mintakövető magatartásnak hívják, és akkor nyúl hozzá az ember automatikusan, amikor fogalma sincs, hogy mit kéne csinálnia egy helyzetben. Ilyenkor a gyerekkorban beléültetett mintát veszi elő önkéntelenül bárki.
Mivel magam is Orbán kortársa vagyok, hát kösz, ebből inkább nem kérnék, azt a pályát már ismerem. Ha már államkommunizmust kell csinálni, akkor jó a kínai, csakhogy az a gazdaság kapitalista hatékonyságán alapul, nemkeverik bele a kommunizmust, meg népnemzeti mókusvakítást, mint az itthoni jobboldal. Ha megy agazdaság, akkor bármilyen rendszerben lehet bohóckodni, ezt fedezték fel a kínaiak. Sőt, tulajdonképpen Kádárék is felfedezték a 60-as években, csak ugye a szovjetek nem engedték megvalósítani.
Nos, Orbán nem a jó végén fogta meg ezt az építsünk kinai modell szerint, mert a lényeget hagyta ki pont. Tudod, az számít, amit tesz, nem az, amit mond - hogy a saját szavait idézzem. Hát mostanra már látszik, hogy mit képes megtenni, megvalósítani abból, amit mond. De, szerintem ehhez 9981990 magyar polgár, mint kísérleti alany, nos, kissé drága mulatság.
süti beállítások módosítása