A Rómain mindenki katasztrófaturista?

2013.09.06. 08:00 er13a18

A Maradjanak a FÁK a Rómain civil koalíció és Facebook-csoport célja, hogy a Római-part megújítása közös értékek mentén, a hely minden jelenlegi és lehetséges jövőbeni használójának az érdekeit szolgálva valósuljon meg. A csoport tagjai nem az árvízvédelem ellen, hanem a Római-part mellett kampányolnak. Azt szeretnék, hogy a part természeti kincsei ne kerüljenek veszélybe: Maradjanak meg az árnyékot adó fák! Maradjon meg a természetes, kavicsos part! A jelenleg rendelkezésre álló tervek közül egy, a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon vezetett fővédvonalat tartanak kívánatosnak - ami "nyúlgát" néven most is itt található, de rendkívül rossz állapotban van -, kiegészítve az ártérben legálisan épült ingatlanoknak lokális védelmet nyújtó megoldásokkal. A túlzott természeti rombolással járó, part mentén vezetett védmű, más néven "mobilgát" megépítését elfogadhatatlannak tartják. Ennek megszavazásával a Fővárosi Önkormányzat 2013 tavaszán egy olyan folyamatot indított be, ami, ha megvalósul, az egész Római-part képét gyökeresen, sőt mi több, visszafordíthatatlanul megváltoztatná.

katasztrófaturista_menjhaza.jpg

A civil koalíciót életre keltő február végi fővárosi döntés motivációjáról - legalábbis esetleges lobbimotorjáról - mi is cikkeztünk már, azóta a témában több írás is megjelent az Indexen és az atlatszo.hu-n, de a nyári időszakra jellemző uborkaszezon alatt sem állt le a Római-part ügye, a civilek Én és a Római címmel fotópályázatot hirdettek, amiből ősszel kiállítás nyílik. A tervezett kiállítás nem titkolt célja, hogy az árvízvédelmi védmű kiépítése kapcsán a Római-part értékinek megóvása mellett kampányoljon, eljuttatva ezzel az üzenetet az ügy mellett eddig még el nem kötelezettek minél szélesebb köréhez. A másik, nyáron indított, és mostanra beért kezdeményezés egy kérdőív összeállítása volt - mi is arra ösztönzünk mindenkit, hogy töltse ki -, ami láthatóan egy párbeszéd megalapozása helyett ismételten csak támadási felületként szolgált a főváros számára. A továbbiakban a Maradjanak a FÁK a Rómain civil koalíció erre vonatkozó írását közöljük:
 
"Úgy tűnik - sajnos ahogyan vártuk -, hogy Tarlós István keddi sajtótájékoztatóján megpróbálta ügyes csúsztatásokkal tovább relativizálni a Római part jövőjével kapcsolatos közvélemény-kutatásunkat. A főpolgármester - visszaélve a médiafölényével - egyszerűen lekatasztrófaturistázta a kérdőívet kitöltőket. Nagy örömünkre szolgálna, ha a mi véleményünk is megjelenne erről a történetről és nem csak az igen egyoldalú főpolgármesteri véleményeket olvashatnánk, ezért a Maradjanak a Fák a Rómain civil koalíció ezúton reagál arra, amit a főpolgármester mondott.

A közvélemény-kutatás mindenki számára nyílt kitöltési lehetőséget biztosított és biztosít a mai napig anonim módon. Ennek bevezetőjében kifejezetten deklaráltuk, hogy minden véleményt szívesen fogadunk, a kérdéseket és a válaszokat pedig szociológus segítségével úgy alakítottuk ki, hogy az pártatlan legyen, és bárki megtalálja benne a saját maga véleményének megfelelő válaszokat. A kérdőívet eddig több mint 2500-an (!) töltötték ki augusztus 24-e óta, miután számos tőlünk független online sajtóorgánum és blog beszámolt róla és felhívta rá a figyelmet. Mivel rákérdeztünk a válaszadóktól arra is, hogy hol laknak és milyen rendszeresen használják a Római partot, ezért elég pontos képünk van arról, hogy milyen célcsoport töltötte ki a kérdőívet. A válaszadók 39%-a III. kerületi, 40%-a kerületen kívüli budapesti, 14%-a az agglomerációban, de a Rómaitól legfeljebb 20 km-es távolságban lakik. A válaszadók 51%-a több évtizede, 22%-a legalább 10 éve, 19%-a néhány éve ismeri és használja a partot. Ezért úgy gondoljuk, hogy a katasztrófaturizmus vádja meglehetősen sértő és lenéző azokra az állampolgárokra nézve, akik abban a reményben töltötték ki a kérdőívet, hogy véleményüket esetlegesen a választott polgármesterük is figyelembe fogja venni. A válaszadók elsöprő többsége tett hitet amellett, hogy bár a III. kerület árvízvédelmét meg kell oldani, ennek ideális helye nem a Római parton, hanem az I. rendű védvonalnál, a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon van. A válaszokból az is kiderül, hogy a válaszadók elsődleges problémája a Római part hullámterével nem az, hogy azt időnként elönti a víz, hanem hogy nincs megfelelően fenntartva - holott az itt befolyó adóbevétel egyébként jelentős.

A főpolgármester az MTI közleményben azt írja, hogy sokat számítanak neki a környezetvédelmi szempontok, ugyanakkor elbagatellizálva a kérdést olyan ügyet vett elő és nagyított fel - ki tudja, honnan idézve -, mint a fényviszonyok megváltozásának hatása a halakra nézve, ami sem a kérdőívnek, sem pedig a Római part mérnöksivataggá változtatása ellen küzdőknek nem szempont. A Római partot állítólag jól ismerő polgármester korábban kimondta, hogy szerinte a parton pusztán csuklóvastagságú gyomfákat érintene ez a nagyszerű beruházás, ugyanakkor a válaszadók elsöprő többsége azt nyilatkozta, hogy a partra elsősorban az árnyat adó fák, a víz megközelíthetősége miatt jár ki, a partot ezért kedveli. Tarlós István emellett nagyvonalúan átsiklik olyan tényeken, hogy az MTA szakvéleménye kéri a városházától az EU Vízkeretirányelv betartását - azaz azt az árvízvédelmi változatot, amely a legkisebb környezetpusztítással jár -, a part természetes állapotainak és ökoszisztémájának minél szélesebb körű megőrzését, valamint annak kidolgozását, hogy miként járuljanak hozzá anyagilag a védekezés kiépítéséhez az érintett telektulajdonosok. Korábban ígérte azt is, hogy külön közleményben foglalkozik majd azzal, hogy a közvélemény-kutatás hol egyoldalú vagy tendenciózus, de ez a keddi sajtóközleményből kimaradt; vélhetően azért, mert a kérdőívben nem talált ilyen kérdéseket: bárki megtalálhatja ugyanis a lehetséges válaszok közül a neki tetszőt.

A keddi közlemény szól a parti sportlétesítmények védelméről is. A sportlétesítmények védelme a civil koalíciónak is fontos, ezért úgy gondoljuk, hogy amennyiben azt a forrást, amit most arra akarnak költeni, hogy a Dunába szórjanak 150 ezer köbméter földet, mert egyesek szerint ott csak értéktelen, "csuklóvastag" fák vannak, költhetnék arra is, hogy a sportlétesítményeket rendbe szedik, lábakra állítják, jobban menedzselik, ahogyan az attól a közel kétmilliós európai metropolisztól elvárható lenne, amely szeretne a lakosai egészségmegőrzésére költeni. Semmi esetre sem azzal kellene "megvédeni a sportlétesítményeket", hogy az öt, még működő csónakház egyikét kipakoltatják annak érdekében, hogy majd ott tárolják a tervezett mobilgát alumínium elemeit.

Világosan kell látni, hogy a mobilgát építése nem azért húzódik, mert a "fejlődést" egyes "katasztrófaturista sötétzöldek" minden eszközzel gátolni igyekeznek, hanem azért, mert a terv első körben sem a műszaki, sem pedig a környezetvédelmi szűrőkön nem ment át - maga a III. kerület is megtámadta, nem adott rá fakivágási engedélyt. mert helyileg védett fák is áldozatul estek volna. Az idei rekordárvíz miatt már a tervezés időszakában megdőlt az a feltételezés, hogy elegendő lesz egy, a kiválasztott paraméterekkel épülő gát az árvízvédelemre. A civilek érdekeltek abban, hogy jó árvízvédelme legyen Óbudának, de a terepadottságok és a jelentős áramló talajvizek miatt számos nyilatkozni nem merő független árvízvédelmi szakember szerint is optimálisabban képzelhető el Óbuda árvízvédelme a Nánási út - Királyok útján, mint a parton, ahol ez sokkal nagyobb műszaki és biztonsági kockázattal és magasabb gáttal lehetséges csak - a nyilvánvaló környezetpusztítás ténye mellett. A főpolgármester egyáltalán nem beszél arról, hogy az áttervezés és magasítás a parton nagyon jelentősen meg fogja dobni a tervezett mobilgát költségeit, amely már most 5 milliárdnál tart, de nem hivatalosan maga a tervezői csoport állította az MTA bizottsági meghallgatásán, hogy nincs olyan kivitelező, aki mai árakon ezt 6-7 milliárd alatt elvállalná. A további költségnövekedés pedig igencsak reális alternatívává teszi az erősen megnyomott ceruzával előzetesen 8 milliárdra becsült Nánási út - Királyok útja védvonal fejlesztését. A főpolgármester arról is nagyvonalúan hallgat, hogy az árvíz után megígérte a Nánási út - Királyok útja nyári gát megerősítését, azaz a Római parton gyakorlatilag duplán akar majd a főváros védekezni csak azért, hogy egy olyan hullámteret védjen meg, aminek a 34%-a ma üres telek, jelentős része pedig - az új lakóparkok - magas partra épült, tehát nem kell bevédeni. Keressük a városháza ezen törekvései mögött a közjót is szolgáló rációt, de egyelőre nem találtuk meg.

Maradjanak a FÁK a Rómain civil koalíció

UPDATE: HELYREIGAZÍTÁSI KÉRELEM A KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONTTÓL

"A Kortárs Építészeti Központ képviseletében helyreigazítást kérünk a fenteslent.blog.hu oldalon 2013.09.06-án 8:00-kor megjelent, A Rómain mindenki katasztrófaturista? című közleménnyel kapcsolatban.

A közlemény végén a Kortárs Építészeti Központ a Maradjanak a FÁK a Rómain civil koalíció részeként, aláíróként szerepel. A Kortárs Építészeti Központnak nem volt tudomása a közleményről, nem adta hozzájárulását annak megjelenéséhez és elhatárolódik az írás szakmaiatlan tartalmától.

Kérjük a közlemény szerzőit, illetve megjelentetőit – jelen esetben a Fent és Lent és Blogot -, hogy a Kortárs Építészeti Központot, mint a Koalíció részeként a közleményt aláíró szervezetet, távolítsák el, illetve jelen helyreigazítási közleményünket változatlan tartalommal közöljék le."

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr505497026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egy ingatlanspekuláns-katasztrófaturista meccs?
Judapest vezetésében az égvilágon semmilyen változás nem történt! Az egyik szdsz-es féregtől a másik szdsz-es féreg vette át a kincstár kulcsát! A rablás változatlan ütemmel folyik tovább!
Mondjuk az mindig gyanús, ha a témában egy adott véleményt támogató szervezet maga végez egy "közvélemény-kutatást", és pont az jön ki, amit ők akarnak. Másik kérdés, hogy bárhol, bármikor össze lehet gyűjteni tetszőleges számú aláírást bármilyen fák védelmében, az egyszerű átlagpolgár kb. mindig a fák mellé áll. Mivel általában fogalma sincs se árvízvédelemről, se semmilyen más szakkérdésről, de a fát mindenki ismeri, és hát ugye azokat kell védeni, így vannak szocializálva.
Tarlós helyretette a mindenbe beleugató, és mindenből politikát csináló liberókat. Láthatóan nem tetszik nekik :)

Tényleg elég már, hogy ezek mindig mindenhol ott vannak, és úgy nyomatják a saját véleményüket, mintha az az ott élő emberek vagy az ország lakósságának általános közvélekedése lenne.

Azon pedig már csak röhögni tudok, hogy ezek a derék emberek mindig a másról hablatyolnak: amikor volt az árvíz, akkor milyen szemét a Tarlós, hogy cserben hagyja a polgárait, ezeket a terveket már valamire való demokráciában rég megvalósították volna.Most, amikor meg akarja valósítani, akkor meg milyen szemét, mert... És aztán csodálkoznak, ha az emberek kiröhögik őket, és még azt sem hiszik már el nekik, ami véletlenül éppen igaz :D
Jó sok baromságot összehordanak. A fák a Rómain szinte egy kalap szart nem érnek, mi az, hogy védett? Ez egy növény, amit fel lehet áldozni, mert újranő.

Ez csak egy indok, hogy ne lehessen megépíteni a gátat. Politikai harc Tarlósék ellen.

Ha annyira féltik a Rómait, miért hagyták, hogy ennyire el legyen hanyagolva?

Viszont a gátat szerintem is a Nánásin van értelme megépíteni. Igen, a felső területekből ki kell sajátítani.
Logikus, hogy az ott lakók szavazzanak, ne azok akik oda járnak hekkezni, meg fröccsözni.

Ha az én házam elé autópályát akarnak építeni, akkor engem kérdeznek meg és nem azokat akik majd mennének az úton...
A sportlétesítmények védelmének megoldása erősen elnagyoltnak tűnik ebben az anyagban.
Batyu, ....
Újranő cseszd meg 30 év alatt
Ha csak ekkora hülyeséget bírsz írni, tényleg inkább hagyd

Csavari meg fuggetlenbaloldali: a fóbiáitokat kezeltessétek
@Shopping: Úgy gondolom azok szavazzanak, akiknek a pénzét akarják ott elherdálni. A Rómait minden évben elöntötte a víz, mindenki tudomásul vette. Nem kellett volna engedni olyan épületeket építeni amik ezt nem veszik figyelembe. Nézd meg a Lupát, ott csak a hülyék nem lábra építették a házukat. De legalább nem akarnak adó forintokat a saját hülyeségük kompenzálására költeni.
Én ugye ott lakom (Csillaghegy dunai oldal) és nem győzöm minden fórumon hangsúlyozni, hogy
-mennyire szeretném, ha a part szedett-vedett, járhatatlan fostengerből egy szép sétánnyá alakulna
-mennyire egy kalap szart se ér az a kis nyomorék ártéri "erdő" a valóságban
-milyen baromi sok ősöreg, rossz állapotú fa van a parton, amiket előbb-utóbb úgyis kivágnak
-mennyire nem lenne semmivel sem jobb, ha a Nánásit-Királyok útját vágnák tarra, plusz kúrnák szét a környék közlekedését egy-két évre a gátépítés miatti teljes szétverésével
-mennyire idegesít, hogy egy szar földhányás védi a környéket a Dunától

Ez egy kibaszott város, nem a természet, azt pár kilométerrel északabbra kell keresni.
@has: Téged meghívtak bármiféle szavazásra amikor felújították a 85 ös út Csornát elkerülő szakaszát, vagy hidat építettek Zalalövőn?

Nem.
Nem is tudtál ezekről.
Pedig azt is a te pénzedből építették, csakúgy mint a 4 es Metrót.

Röviden: hiába laksz Miskolcon, a 4es Metrót akkor is fizeted!
@Gera: ja, előbb volt a város, és utána az ártér, igaz?

Nem kell ártérre építkezni, és utána pampogni.

Senki nem a Római rendezése ellen van, ezt kellene felfogni a Tarlós Pista cinikus és buta demagógiájára vevőknek is. Mobilgátat sem tilos építeni, aki veszélyben érzi a saját kertjét-házát már ma elkezdheti.

Négy és félmilliárd közpénzt elbaszni viszont egy olyan beruházásra, ahol a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik, óriási felelőtlenség. Persze nyilván ezt könnyen mondom én, mert a beruházó nem körülöttem legyeskedik, így tuti, hogy nekem semmi hasznom nem lesz belőle.
@Függetlenbaloldali: ja, baszod, ha nem az a népszavazás eredménye, mait a PÁRT akar, akkor le van szarva.
Nem kellett volna a köcsög taplósnak kiadni az építési engedélyt anno arra terültre, és akkor most nem lenn ekkora hiszti.
Aki ártérbe építkezik, az tanuljon meg úszni.

@♔bаtyu♔: Te ezzel a mentalitással hogy hogy nem vagy a lagziba?
@anyadmajma: Most mi a gond? Az, hogy képes vagyok elfogulatlanul és távlatokban gondolkodni?

A Római egy igen jó adottságokkal rendelkező kulturált part helyett most egy sártengerbe fulladó poros moslék.

Mi abban a gond, ha Tarlósék végre rendbe teszik? Nézd meg a látványterveket, fent van a budapest.hu-n.
@gwr: Engem tökre nem érdekelnek az ártérre építkezők meg Tarlós se, érted ezt? Én azt szeretném, hogy
-legyen gát
-a mostani egyediülálló hangulatú rakás szarból csináljanak egy normális parti sétányt, ahol tök jó lesz sétálni, ha már itt lakom öt percre

A kettő együtt a parti mobilgátnál valósul meg, így ezt támogatom. És szarok a húszméteres ártéri "erdőre" (egy vicc ez b+) meg alapvetően a parti fák többségére is, nyilván van jó pár szép példány, azokat lehetőség szerint próbálják meg megőrizni szerintem is. Ez ilyen, egy ilyen város, vagy mifene. A természethez köze nincs, épített környezet az egész, a fák is meg minden. Ami most van, az nagyjából úgy alakult ki, mint egy horgásztó partja a semmi közepén, úgy is néz ki kb, de azóta vastagon körbenőtte Budapest, a város része lett, ez van.
süti beállítások módosítása