Amikor a Puzsér mélyprolizik

2014.01.05. 16:45 Döry L.

Screen shot 2011-05-25 at 5_04_14 AM.png

A nép sértegetésének, becsmérlésének és lenézésének semmilyen pedagógia haszna nincsen.

„A politika és a gazdaság szoros szövetsége emellett minden esetben kiegészül a lelki és szellemi értelemben is elzüllött választók millióival. Ezt az agresszív, önző és saját érdekeit végiggondolni képtelen tömegemberekből álló mélyproli masszát a hatalmi kaszt tudatosan mérgezi hol politikai fanatizmussal, hol fogyasztói közönnyel. A szellemi közép képviseli a kulturális progressziót. …Hiába tudják leszavaztatni Bereményi Gézát és Pintér Bélát két Szalacsival meg három Polgár Jenővel, ez a fölény kizárólag a szavazófülkékben realizálható.”  osztotta meg gondolatait az Átlátszó olvasóival Puzsér Róbert

Kihez beszél Puzsér?

Vajon a „gondolkodásra képtelen mélyproli massza” a feddést követően szívéhez kap és a Puzsér által elvárt öntudatos választóvá táltosodik? Alig valószínű, hogy a sértegetésnek ilyen pedagógiai hasznai lennének. De a fenti sorokból láthatóan  Puzsér nem is hozzájuk, hanem kiábrándult és frusztrált pesti értelmiségi barátaihoz szól. Ez a réteg ambíciójához képes kevés beleszólást kap a világ dolgainak intézésébe, ezért többek között a buta, éretlen, proli stb. tömeget is megtalálja bűnbaknak. Az elitista, ortegai néputálat póza, úgy látszik, különböző hangokon tud megszólalni: a régi SZDSZ-es sértett, agresszív gőgtől egészen az ezt a modort egyébként helyesen kritizáló Puzsérig.

Érdemes-e így beszélni?

Eleve nem az az értelmiség (ha van ilyen) hivatása, hogy a társadalmi helyzetét vagy privát érzelmeit általánosítsa ki társadalmi programmá - miközben persze ezt a hibát követi el a leggyakrabban. Hanem például belátja, hogy az a kiváltságos helyzete, hogy míg mások a napi robotban és a hatalmi gépezettől alányomva nem láthatnak maguk előtt társadalmi célokat, és maguktól ezekre nem is tudnak megszerveződni, addig őneki lehetősége van a gondolkodás luxusára. Lehetősége van társadalmi programot adnia azoknak, akiknek a legmélyebb elnyomottsága éppen az, hogy szándékosan megfosztják attól, hogy magának programot adhasson - kiszorítva olyan kulturális javakból, mint például az oktatás.

Őhozzájuk szólni kell és nem - saját osztályunkkal bennfenteskedve - őket szidalmazni.

Igaza van-e Puzsérnak?

Annyiban persze, hogy azok a társadalmi osztályok, akikre ez a hatalmi működés számít, valóban nem a puzséri demokráciaideál emberképe szerint cselekszenek. De ez annak az eredménye, ahogyan a hatalmi működés aláveti és elnyomja őket. Ennek az elnyomásnak szerves része a kulturális javakból való kiszorítás és a médiában széltében folyó megbélyegzése többek között zenei ízlésnek, ruházkodásnak, vagy különösen ízléstelen módon az anyagi helyzetnek.

(Égett is a pofám, hogy milyen rossz a humorérzékem, amikor a Litera.hu előszilveszteri mulatságán a Trafóban az általam rajongott Garaczi László a mindennapi anyagi biztonságot élvező úri közönséget „Devizahiteles Jancsi” primitívre festett karikatúrafigurájával szórakoztatta, és a máskor állítólag könnyen érzékenyíthető közönség most nem szégyellte öblös hahotával jutalmazni szerencsétlen sorsú emberek nyilvánvaló megbélyegzését és lealacsonyítását.)

Puzsérnak igaza van abban, hogy Magyarországon a szocializmus által egykor létrehozott proletariátus utódosztályai ennek a szánalmas demokráciajátéknak kedvelt eszközei. Ahogyan a cigányság vagy a nyugdíjasok is stb. De éppen ebben áll alávetettségük. Őket masszázni, tömegemberezni, az írástudó változatos fegyvertárát is felhasználva: bunkóság és elméleti tévedés. Az értelmiség, ha úgy érzi, hogy dolga van velük, akkor emancipáljon, legelőször is, adja meg nekik a méltóságot.

Az újévi beszéd "érdemi" részével - úgymint civil kontroll a hatalom felett - most nem foglalkozunk, helyette ezt a régebbi posztunkat linkeljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr855721843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A poszt szerzője ott téved, hogy Puzsér még véletlenül sem szól értelmiségiekhez ( sem barátaihoz, sem ellenségeihez, sem frusztráltakhoz, sem nem frusztráltakhoz), mert tökéletesen tisztában van vele, hogy az értelmiségiek őt egy egyszerű médiaripacsnak tartják, és értelmiségi körökben a szavának kb. nulla a súlya.
Puzsér egy ordibáló, agresszív paraszt, és innentől tökmindegy, hogy mit magyaráz.
Puzsérnak igaza van: lsd közvéleménykutatások adatai: a fideSS még mindig a legnépszerűbb párt, a választók fele meg le se sz@rja a politikát, a saját életét.
Remélem az utolsó kommentelőnek nincs igaza
A Fidesz mindenkinek népszerű, aki érintett, vagyis akik jobb állásokba kerültek a pártállásuk folytán, azok nyilvánvaló, hogy kire szavaznak. És követi őket a család összes tagja; mert nem szeretnének elkerülni a zsírosbödön mellől. Aztán szavaznak még a megtévesztettek, mit ne mondjak, ők is sokan vannak.
Ifjúságunk a panelek kora,

Ifjúságunk a panelek kora
Mindennek volt sablonja!
Hazugságok végtelen sora!
Amit újság formába öntöttek!
Hülyítésére „dolgozó tömegeknek!”
Panelből volt a betonfal
Mely mindent eltakar!
Paneleket egymásra rakták!
Nőttek, mint titkos akták!
Paneltornyok, toronydaru,
Elvtársnő a panelfarú!
Közte vígan éltek,
Elbolondított panel lények!
Gyártották szorgos pártemberek!
Téveszme szédültek!
Akik ebből jól éltek!
Kivágni való kiváltságosok!
Önérdekű, önelégült hazugok!
Virítottak a vártán!
Hazugsággal a száján
Igazságot vár tán!
Alul az elbambult tömeg,
Ezt nem érdemli meg!
2014-01-06
@Chang Beer: Aztán mit szólnál hozzá, ha anyád és egy éltes-testes mocskos kurva közt olyan párhuzamot vonnék, mint te a Fidesz és az SS közt?! Milyen erkölcsi-szellemi alapon beszélsz te "FideSS"-ről? Egyáltalán hogy gondolod, hogy belépsz egy fórumra, ahol viselkedés, kultúra, értelmes gondolatok helyett nyilvánosan böfögsz-szarsz-fingasz? És még mindig nem fogod fel, hogy a sértegető primitív gyűlöletedért cserébe még nagyobb gyűlöletet fogsz gerjeszteni, és sokan a lelkük mélyén már valóban az SS visszatérését kívánják, hogy végre eltakarodjanak a porondról az olyan mocsadék férgek, mint te és a hozzád hasonló "tömegemberek", ugyanis te is az vagy, nem vagy önálló szellemi értelemmel rendelkező ember. Csak egy gyűlölködő, rikácsoló-utánzó majom és papagáj vagy, az "agresszív, önző és saját érdekeit végiggondolni képtelen tömegemberekből álló mélyproli masszából". Önmagad torzójának paródiája.
@Hohenstaufen: Értelmiség? Ilyen stílusban? Ajjaj.....
@Hohenstaufen: Muhahahahah.... Szegény Fideszt meg kell védeni a gyűlölettől, a kirekesztéstől, a primitív sértegetéstől, a hazugságoktól... Mintha nem ők hozták volna be ezeket az életünkbe. Ott tarunk, hogy aki nem fideszes, az már nem is magyar, ott tartunk, hogy a proli, vagy a tömegember, már szitok szó lett, a fideszes szóhasználatban. Pedig ők azok akik dolgoznak(nának), adót fizetnek(nének), és még is ők az átlag fideszes szemében az ellenség! A fidesz munkát nem tud adni, az osztogatások meg csak felsőbb szinteken működnek, így a tömegemberek inkább az ellenzékhez tartoznak, ezért a kirekesztés. Tetszik ahogy felveted az SS visszatérését! Teljesen rátok vall ez a gondolkodás! Mennyivel egyszerűbb lenne internálni az ellenzékieket! Végül ajánlom olvasd el a saját írásodat. Minden benne van ami ellen írtál: Gyűlölet, kirekesztés,rikácsolás. :)
" Önmagad torzójának paródiája." Ejjj! Ez kimaradt! :)
Hohenstufen, majd ha az elégedetlen és a megsértett 4 millós tömeg elindul és "levadássza" a FideSS banditákat és seggnyalóit..fizetett alattvalóit
AZ ELCSALT 2014 ES VÁLASZTÁS UTÁN...ÉS KITÖR a Lázadás..és még a FIDEss szar -vagy szó-vivők is a lámpavason fognak lógni..akkor ÁLL VISSZA A REND MAGYARORSZÁGON.
@Venyigeszu: Az, hogy te a komplett értelmiség nevében mersz megfogalmazni ilyen roppant határozott kijelentéseket, napnál is világosabban mutatja, hogy kívülállóként beszélsz. :)
Vajon ki sérti meg jobban a tömegeket? Puzsér, aki "mélyproli masszának" nevezve osotorozza őket, rávilágítva arra a mocskos játékra, amit folyamatosan űz velük a politika, a média és a politikai média, vagy a szerző, aki szerint a gondolkodás luxus (Anyám, borogass!), a tömegeket pedig fel kell emelni és előrágott programot kell a szájukba adni, mert ők maguk olyan sötétek, hogy még a lecsorgó nyálukat sem tudják egyedül letörölni az állukról?
@Önkéntes Véradó: @Venyigeszu:

Famously, he stated that all men are intellectuals, in that all have intellectual and rational faculties, but not all men have the social function of intellectuals...

..."organic" intellectuals do not simply describe social life in accordance with scientific rules, but instead articulate, through the language of culture, the feelings and experiences which the masses could not express for themselves. The need to create a working-class culture relates to Gramsci's call for a kind of education that could develop working-class intellectuals, whose task was not to introduce Marxist ideology from without the proletariat, but to renovate and make critical of the status quo the already existing intellectual activity of the masses. His ideas about an education system for this purpose correspond with the notion of critical pedagogy and popular education as theorized and practised in later decades by Paulo Freire in Brazil, and have much in common with the thought of Frantz Fanon. For this reason, partisans of adult and popular education consider Gramsci an important voice to this day.

en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Gramsci#Intellectuals_and_education
De hát lássunk már be valamit, a demokrácia egy ember - egy szavazat elve mindig azt a csoportot hozza előnybe, akik többen vannak. Ezt ti, baloldaliak, liberálisok, is jól tudjátok, ezért akarjátok folyton a kisebbségeket védeni, cigányokat, melegeket, mert pontosan tudjátok, hogy túl könnyű lenne őket leszavazni, túl könnyű lenne ellenük "elnyomó" intézkedéseket megszavazni, akár népszavazással is. Eddig egyetértünk?

Na hát akkor miért ne lehetne elfogadni, hogy a művelt ember, a tehetős ember, a jó ízlésű ember, a felső osztálybeli ember is kisebbség, akinek ugyanúgy problémát jelent a többségi elv, mint a cigánynak vagy a melegnek?

Hogy a túróban "emancipálja" a kisebbség a többséget? Az a tény, hogy bizonyos dolgokben a művelt és tehetős kisebbség van felül, még nem ad neki annyi hatalmat, hogy ő emancipáljon, és ne őt emancipálják. Élvez bizonyos előnyöket, de ezt pontosan a demokrácia és a tömegfogyasztás és tömegkultúra írja felül, a számok erősebbek, mint a felső rétegek más előnyei.

És ez nem csak politikai kérdés.

Például pontosan tudjuk, hogy több pénzt lehet keresni prolizene, mint minőségi rétegzene eladásával, akkor is, ha utóbbiért esetleg lennének nem kevesen, akik kétszer-háromszor annyit fizetnének.

Tökéletes abszurd, hogy demokráciában a felső kisebbség - a műveltek, a tehetősek, a jó ízlésűek - "emancipálják" a prolikat, MERT MÁR RÉG MEGTETTÉK: a választásokon a vagyoni stb. cenzus eltörlésével, a kultúrában a tömegkultúra szabadjára engedéséve, pl. a médiában a kereskedelmi és közszolgálati tartalom arányának igen lazának mondható szabályozásával stb. stb.

Jelenleg a tömeg és az elit tömeget irányító része (politika, média, tömgekultúra) van hatalmi helyzetben a felsőbb rétegekkel szemben.
Kedvelem Puzsért. Az összes YT-on lévő videoját megnéztem. A tömegeknek őt kéne nézni, hallgatni nem azt nyálgép Balázst meg a többi celebet.
@Hohenstaufen: Ilyen névvel hogy Hohenstaufen reklamálsz hogy milyen alapon von bárki párhuzamot a Fidesz és az SS közt??Több mint poén :D
Ráadásul a stílusod is elég prosztó és meglehetősen összefüggéstelen és persze ellentmondásos.
@Shenpen: "Na hát akkor miért ne lehetne elfogadni, hogy a művelt ember, a tehetős ember, a jó ízlésű ember, a felső osztálybeli ember is kisebbség, akinek ugyanúgy problémát jelent a többségi elv, mint a cigánynak vagy a melegnek?"

Várj én ebből azt olvasom ki hogy valamiféle egyenlőségi elvről beszélsz.Minden ember egyenlő tehát a tetehtős ember is ugyanolyan kissebbségi és jajj érezzen vele együtt az aki valódi kissebbségi mint pl cigány.
Valóban így lenne???nézzük a hátrányait
mindkettőnek.A tehetős ember mint kissebbségi milyen atrocitásokkal küzd.Gyakorlatilag semmivel.Be kell mennie ugyanabba a boltba ahova prolik is járnak.Fujjj...megszakad a szívem.

Milyennel küzd egy valódi kissebségi.
Börtönbe megy olyan bűnökért amit nem is ő követett el mert a színe szaga megbélyegzettsége miatt ráfogtak.Megverik ok nélkül megállókban.Soroljam még???

Egyesek úgy gondolják és ezért hibás is a megnevezés hogy kissebségi hogy ez valami számtani elvre utal.Tehát attól kissebbségi hogy kevesebben vannak.De ennek mélyebb értelme van.A kissebbségi egy pejoratív megbélyegző jelző.Azt jelenzi valójában hogy fujj, undorító, idegen, rakás szar ,utálni, megölni sárbatiporni.Ha így nézed és nem a számtan alapján máris más megvilágításba kerül az hogy valójában tök egyenlő a tehetős ember és a kissebségi.
süti beállítások módosítása