Szimpátiatüntést a román nép mellett!

2010.05.29. 08:00 volankombi

Pár napja megy itt a morfondírás, hogy milyen szerencsétlen az időzítése a kettős állampolgárság-törvénynek a szlovákiai választások miatt, miközben sokaknak nem tűnik fel, hogy semelyik másik ősi ellenség nem ugrál - ki ezért, ki azért. A románok
például azért nem, mondják az okosok, mert Moldávia miatt ugyanabban a helyzetben vannak, mint mi. Pedig nem csak ezért. Ettől még valami Nagy-Románia Pártos biztos elkezdett volna uszítani, hogy deazmás.

Hanem azért is, mert Romániában éppen kurva nagy gáz van. A román népet éppen kizsigerelik.

A gazdasági válság a görögországi helyzet szélére sodorta Romániát is, aminek révén a kormányzatnak sikerült olyan megállapodást kötnie az IMF-fel a kölcsönük második részletének a lehívásáért, amely tartalmazza az állami fizetések 25%-os és a nyugdíjak 15%-os csökkentését, emellett az (egysávos) adó 17-ről 20 százalékra való növelését is. Oké, nyilván elkezd forrongani a nép, erre szőrösszívűbb index-olvasók még legyintenek is. De ez semmi.

Az IMF vezetője, Dominique Strauss-Kahn ugyanis tegnapelőtt a France 2 csatornán kijelentette, hogy ők nem ezt kérték. Ők azt mondták, hogy a gazdagokat kéne jobban megadóztatni, csakhogy a román kormány ebbe nem ment bele.
Na, erre aztán tényleg elkezdett forrongani a nép.

A román kormány rögtön belekezdett mindenféle homályos magyarázatokba: hogy aszondja, meg nem is úgy volt. Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter azt állítja, hogy minden változatban benne volt a fizetés- és nyugdíjcsökkentés; a korábbi miniszterelnök, Theodor Stolojan szerint megszokott, hogy ilyen magasszintű vezetőket (mint az IMF vezetője), félreinformáljanak; a korábbi pénzügyminiszter, Daniel Daianunak pedig van pofája azt mondani, hogy Strauss-Kahn felvetése egyenlő az egysávos adó feladásával, ami sokkal bonyolultabb, mint csökkenteni a kifizetéseket.

Szegény gazdagoknak sem tetszik, amit az IMF mond: Daniel Carabulea, a Forbes listáján Románia 22. leggazdagabb embere így kommentálta az eseményeket: "A gazdagoknak nem pénzük van, hanem tartozásaik (..) Nem érdekes, hogy milyen arányok lennének, nem kellene diszkriminálni. Ne feledjük, hogy a gazdagok viszik előre az ország gazdaságát." Egyes, leülhetsz. Hova vitted?

Eközben a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége, az egyik koalíciós partner (!) leszögezte, hogy nem ért egyet az intézkedéscsomaggal, és az EU elé terjesztette a készülő intézkedéseket azzal, hogy akadályozzák meg, mert csorbítja az elidegeníthetlen jogot a nyugdíjhoz.

Még kér a nép, most adjatok neki!

A román elnök, Traian Băsescu még az MTI-ig is eljutott azzal a deklarációval, amelyben kiáll a reformok mellett. Korábban megelégedett azzal is, hogy megvádolta a nyugdíjasokat, hogy erőszakos elemekkel közösködnek, és bejelentette, hogy nem fogja hagyni, hogy "görög kapcsolatok uralják az országot".

Csakhogy ez már nem játék. Május 31-én általános sztrájk lesz az országban - emlékezzünk vissza a mi idilli kis BKV-sztrájkunkra, aztán képzeljük el, milyen az, amikor

  • nincs tömegközlekedés
  • harmadgőzön működnek a kórházak
  • nincs vasút
  • nincs oktatás (érettségi sem)
  • nem működnek a hivatalok
  • és még a börtönőrök sem dolgoznak.

Mindezt egyszerre, határozatlan időre. A szakszervezeti vezetők nyilatkozataiból finoman szólva is aggodalom szűrödik ki afelől, hogy tudják-e kezelni a helyzetet: "Nem a felkelés- vagy forradalomszítás a cél: a tiltakozási naptárat ismertettük csupán. A tiltakozások törvényesek – szögezte le Dumitru Costin, a BNS elnöke." "Mi vagyunk az egyetlen lehetőség, hogy ezek az érzések demokratikusan fejeződjenek ki. Isten ne adja, hogy más formákat vegyen fel."

Ha szimpátiatüntetünk a tibetiekért, ha megsegítjük a cunamisújtotta ázsiaiakat és a földrengéssújtotta haitikat (Isauráról nem is beszélve), akkor álljunk ki a szomszédainkért is, ahol ráadásul a jövendőbeli kettős állampolgárok jelentős hányada él.

Szimpátiatüntetést május 31-én a román nagykövetség előtt! Igazságot Romániának!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr212036447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A román népet éppen kizsigerelik."

Szarok rá.

Itt élek huszonéve, eddig is jól elvoltam, ezután is jól elleszek. Ha egy-két románnak rosszabbul fog menni ezután, akkor biza így járt. Menjen "köpsunárnak", vagy betörőnek nyugatra.

A börtönőrös duma meg faszául, bulvárosan le van írva :)
A kancigányok nem fognak kijönni börtönből csak azért mert a jetiknél sztrájk van. Izirájder..
Emlékszem, nem is olyan régen mekkora duma volt errefelé, hogy "még a románok is elhúztak mellettünk mint a vadlibák". Meg hogy Mo-ról járnak majd át Ro-ba munkát vállalni...
hmm pedig van benne valami.
emeberunk elkezd valamit gyartani/ szellemi termeket csianlni eloszor kicsiben...
aztan dolgozik mint allat egyre nagyobb lezs a ceg tobb munkas vegul milliardos. es kozben hasznos ( tarsadalmilag/ gazdasagilag) dologgal toltotte az eletet.
khmm en ismerek ilyen nem egyet...
túl sok hiba van a bejegyzésben.. az egysávos adókulcs jelenleg 16%, és még nincs szó az emeléséről.. esetleg ősszel, ha a mostani intézkedések nem hoznak javulást
belülről úgy látom, hogy az állami alkalmazottak esetén nem fizetést kellene csökkentenünk, hanem a béralapot a köztisztviselők számának 20-30%-os csökkentésével (viszont ez a csoport annyira elszokott a munkától, hogy elbocsátva is rengeteg pénzébe kerülne a szociális rendszernek)
@lamed: A partiumot magyarországi melósok építik.
@amorph: eccsém:))) köpsunár:))) ez tisztára olyan mint a bikicsunáj...
Az IMF kinek gyűjt? Van valaki, akinek elszámol, ismertek a mérlegfőösszegei, stb.? Mindjárt elolvasom.
jön a nagy, globális gazdasági válság, ahol összeomlik a világgazdaság
@www.Bisex.hu: na persze... meg a világvége 2012-ben. Ülj le, egyes:)
Mi ezzel a gond? Nyugdíjakból meg állami fizetésekből nem lesz ismét gazdasági növekedés, meg állami bevétel. Ha igazán tökösek épp a gazdagok adóját csökkentik gazdaságélénkítés címén.

Amúgy ennyit a neoliberális IMF-ről.
Járok Romániába üzleti ügyek miatt, és kb. olyan most Románia, mint kishazánk volt 1995-2000 között: nincs még kifejlett üzleti kultura, gyenge az apeh, meg a közigazgatás, úgy általában. Ennek mondjuk a legfőbb oka, hogy minden megye kis ország ott kint.

Egyébként tényleg nagyon sok magyar dolgozik kint a Partiumban, főleg Szatmárnémetiben, meg Nagyváradon találkoztam sok magyar vállalkozóval (magyországi magyarokkal), és ők általában magyarokkal dolgoztatnak. Nem meglepő módon, ha építkezések stb. van, akkor persze helyi tervezők csinálják a dolgokat, hiszen a jogszabályok ismerete nem árt.

Egy nagy különbség van az említett magyar korszakhoz képest: vannak EU-s pénzek. És bizony hordják el rendesen. A kinti "pályázatírók" pofátlanul sokat kérnek, magyarországiaktól +50-60%-ot még elkérnek, németek-angolok-törököktől +200-300%-ot.

Érdekes és szép ország, nagyon sok lehetőséggel, kihasználatlan erőforrással. Kár lenne érte, ha visszazuhanna még 10 évet.
Nem a posztírót akarom bántani azzal amit most írok, hanem az Index egyes újságíróit. Nem is olyan régen (május 8-án) valaki írt egyí cikket, miszerint fát lehet aprítani a románok hátán, olyan fegyelmezetten tűrik a megszorításokat. Én már akkor is röhögtem a cikken, hiszen egyértelmű volt hogy lesz ilyen hatása is.

A "hajóskapitány" meg nem figyelt a nagy hajójára. Van ez így...

index.hu/kulfold/2010/05/08/fat_lehet_vagni_a_romanok_hatan/
Még egy komcsi blog!

Nem jöttetek rá még, hogy a "gazdag" azonos adókulcsokkal is sokkal több adót fizet mint egy szegényebb? A szegény fizet 5000 eurós éves jövedelme után 1000 eurót, a gazdagabb az 50 ezer után 10 ezret! És ti úgy gondoljátok, hogy a másodikra vessünk ki még több adót, hogy ne 10x hanem 20x annyit fizessen.
Az adokat nem nagyon emelhetik, mert most legalabb nagyjabol mindenki fizet adot (talan kiveve a leggazdagabbakat), de ha megemelik, akkor divatba fog jonni az elkerulese.
A kozszfera valoban tulmeretezett, es le kellene epiteni, ez is stimmel.
A nyugdijakbol is le lehetne epiteni, de legtobb sporlas nem a munkasok meg tanarok, hanem a volt partallami hivatalnokok nyugdijanak lefaragasabol jonne.

Termeszetesen az allamot kellene inkabb leepiteni, de a kepviselok hulyek lesznek maguk alatt vagni a fat. Az a baj, hogy a jovoben sem lesz ki atvegye es rendet csinaljon, mert az oda vezeto uton ugyanugy korrumpalodik.

Ez van. Akar igy, akar ugy, a nepet ki fogjak zsigerelni, es nemcsak ott. Ki kellene lepni ebbol a kolcson-adossag-novekedes lufibol. Csak hat aki hatalomban van, nem fogja visszafogni magat.
@kispista:
Ezt hívják progresszív adórendszernek, a szubjektív lehetőségekhez igazított közteherviselésnek. Még kiforrottabbá kéne tenni hazánkban is!

Mellesleg ha már tüntetünk a románokért, pofán köpjük magunkat amiért eltűrtük az utóbbi négy évet mindenféle zokszó nélkül.
Ha már protestálunk, tegyük ezt a magyarságért, szerintem (és az IMF ellen!:-).
A románokkal szolidaritás? Ugye, ez csak egy vicc?

Amiket leműveltek a székelyekkel, azután semmilyen fokú szolidaritást nem vállalok velük! Majd ha adnak is valamit, pl. legalább egy korlátozott autonómiát Székelyföldnek, akkor majd elgondolkodok a szolidaritáson...
@Bicsak:
"A kancigányok nem fognak kijönni börtönből csak azért mert a jetiknél sztrájk van. "
A jeti az olyan mint a móc?
A romániai magyarokat, székelyet, csángókat sajnálom. A többi elmehet a sunyiba.
@amorph: folytatva gondolataidat:
a poszt valótlanságokat állít. Pont az a lényege a román megszorításoknak, hogy nem adót emelnek, hanem áll. kiadásokat csökkentenek. Nem az állami fizetéseket csökkentik 25%-kal, hanem a bértömeget, tehát leépítésekkel is el lehet érni a célt.
Ez egy jobboldali egyensúlyteremtés. Az adóemelés baloldali lenne. Ez utóbbit szorgalmazza valamilyen különös ok miatt az IMF mindenhol; tavaly a baltiakat is rá akarták kényszeríteni az egykulcsos adó feladására.

A gazdagokkal való példálózás ostobaság. Az igazán gazdagok amúgy sem fizetnek szja-t; ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy mekkora az adókulcs. A baloldal a középréteget nevezi gazdagnak, és őellenük uszítja az alsóbb rétegeket, nem a milliárdosok ellen. Vajon miért?
Lehet, hogy a baloldal mögött a milliárdosok állnak?
@Tremere: Ez okos volt, a romániai magyarokat szerinted a fenti intézkedések ki fogják kerülni? Az évenként esedékes Korondozáson, Csíksomlyózáson stb. kívül még egyebet szoktál arrafelé csinálni? Vagy gondolkozni néha?
@lamed: Magyarországnak konkrétan az a 22év előnye van meg romániával szemben, ami a 68 új gazdasági mechanizmus fellendüléséből fdatálódik. Miközben románéknál 70es évek elejétől kezdett el tombolni a ceausescu-kor. 90ben a románoknak kb 0(értsd nulla) dollár államadósságuk volt,miközben a jónépnek jegyre adták a budipapírt, Magyarországon meg GMK volt, és maszekelés, aki jól forgott, kisemberként is házat épített és két autót vett. És persze qrvára elhúzott az életszínvonal románokhoz képest. 90 től Magyarország szép lassan szétb.szta az előnyét, és még halmozott kissé az adósságain.Romániának, IMF hitellel együtt, az államadóssága GDP arányosan 28 %, magyarországé 85. Csak szar az életsznvonal, a fenntemlített dolgok miatt. Úgyhogy, ha ez a trend folytatódott volna Magyarországon is, meg Romániában is, akkor igen, onnan jöttek volna ide dolgozni. Keletmagyarországon pl házat vásárolni járnak át váradiak, mert feleannyi egy ottani ház,mint egy váradi lakás. Úgyhogy van abban valami,hogy ha nem kapjuk össze magunkat, a románok elhúzhattak volna mellettünk.Aztán persze jött aválság,és változtak az arányok.
jelenleg ugye a poszt arról szól, hogy a román vezetés suttyó módon nem az IMF szerződése mentén adóztatta meg a qrvagazdagokat(akik, megjegyzem, a magyarországi gazdagoknál sokkal gazdagabbak mint a magyarok. 2004ben 50mld forint volt a magyar top. A román 2,5mld euró,ami testvérek közt is 687 mld forint. csak a miheztartás, és a "holvanrománia magyarországhozképest" végett),és vett el kicsit vagyonadó címen a vagyonukból, hanem a nyugdíjasnak a 40-50ezer forintjának veszi el a 15 százalékát, a közalkalmazott 80-100ezer forintjának veszi el a 25%át.és mikor ez kiderült, ettől háborodtak fel a csávók románéknál.
Miért kellett a románoknak most megszorítani? Ráadásul ilyen mértékben? A számaik közel sincsenek a görögökéhez, nem beszélve arról, hogy utóbbiak mennyivel jobban élnek. Na, talán innentől fogva kicsit rosszabbul fognak, de még mindig sokkal jobban, mint a románok.
Amúgy ezt a hitelválság lufit egyszerűen ki lehetne lyukasztani, az összes adóságot el kellene felejteni és kezdeni az egész világnak előről. Kicsit igazságosabban, a javakot, erőforrásokat jobban elosztva, azokra jobban odafigyelve.
Tudom, utópia.
A románok is felpattantak a szopórollerre. Végre. :D
Most mit vársz? A magyarok még saját magukért sem tudnak kiállni. :(
na, latszik hogy az egysavos ado hova vezet

foleg a jovedelemadonal kell megtartani a savokat

errol jut eszembe, amikor a regioban ment az egysavos ado mizeria, melyik part is pofazott az egysavos adoert?....

hulye fidesznyikok
@Senkifia: nem onnan ide,hanem innen oda :) összevissza írok :) de legalább van önkritikám. Azért gondolom érthető.
Megvan a megoldás! Hadtestet kell szervezni magyar bloggerekből és fel kell szabadítani Romániát a kizsiger alól. Amíg a román kizsigerrel foglalatoskodnak, legalább addig nem írnak ilyesmiket.
@kispista: "Még egy komcsi blog!

Nem jöttetek rá még, hogy a "gazdag" azonos adókulcsokkal is sokkal több adót fizet mint egy szegényebb? A szegény fizet 5000 eurós éves jövedelme után 1000 eurót, a gazdagabb az 50 ezer után 10 ezret! És ti úgy gondoljátok, hogy a másodikra vessünk ki még több adót, hogy ne 10x hanem 20x annyit fizessen."

szerinted SZECHENYI is komcsi volt, mi?
hulye paraszt
@Senkifia: "És persze qrvára elhúzott az életszínvonal románokhoz képest."

Hát lehet a románhoz képest elhúzott, főleg a forradalom idején, de már akkor is a nyugatihoz képest a béka segge alatt volt.
Ámítottuk itt magunkat a "világszínvonalú" oktatással + még ki tudja mivel. Csakhát ez mind önámítás volt.
A '90-es években meg úgy általában elhúzott az életszínvonala azoknak nálunk akik ellopták a közvagyont. Még most is meg lehet mondani kik azok! Ezt sem kéne elfelejteni.
@kovi1970: Egyiket mintha ma "koronáznák". :(((
@Tremere: "A románokkal szolidaritás? Ugye, ez csak egy vicc? Amiket leműveltek a székelyekkel, azután semmilyen fokú szolidaritást nem vállalok velük! Majd ha adnak is valamit, pl. legalább egy korlátozott autonómiát Székelyföldnek, akkor majd elgondolkodok a szolidaritáson... "

Ez az a hozzáállás, ami örök gyűlölködéshez vezet. Meg kell törni a kört!

(és ezt ne keverjétek össze Fico falloszának gyurcsányi polírozásával)
@gramercy: A többsávos adó és a "gazdagok" megsarcolása oda vezet, hogy kiviszik a pénzt az országból. Tudják ám ezt a románok is és tudja az IMF is.

Van ám több magyar közmondás. Pl. arról aki a kicsit nem becsüli. Meg arról aki sokat akar markolni.
Az IMF-ről pedig valahogy a pokolba vezető út jut az eszembe. Nem kell mindent elhinni az IMF-nek. Nem a mi és a románok érdekeit, hanem az őket pénzelő bankokét képviselik.
Alapvető érdekük, hogy egy országot a padlóra küldjenek, aztán olcsón be lehet vásárolni. Azt is megkockáztatom, hogy az IMF a Föld lakásmaffiája.
@kovi1970: ...és neked is igazad van... nem kéne elfelejteni,valóban. reméljük,hogy a lendület nem áll meg hagyóéknál.
@kovi1970: Na jó, a lakásmaffia egy kicsit túlzás. Egyszerűen csak nemzetközi bankmaffia.
@Senkifia: Ez meg a kecske és a káposzta esete. Sajnos nem lesz itt (komolyabb) elszámoltatás. Most borítékolom. De 1 év múlva visszatérhetünk a kérdésre. :(((
@gramercy:

Széchenyi érdekes arcot vágott volna a külön bőven kétszámjegyű, univerzális jövedelem és forgalmi adó gondolatára.
hülye. kb. ennyit a posztolóról.
@gramercy: rosszul emlékszel. Az egykulcsos adót egyértelműen az SZDSZ szorgalmazta, meg egy ideig lehet, hogy az MDF is.
A Fidesz legnagyobb sajnálatomra nem volt egyértelmű ebben a kérdésben.

Arra nem gondoltál még, mi lehet az oka annak, hogy a posztszovjet térségben szinte minden ország bevezette már az egykulcsost?
Vagy azt gondolod, hogy te és a bp-i szürkeállomány okosabb, mint a többi ország együttvéve?
Ez a bp-i önhittség viszi vakvágányra Mo-ot szerintem.
De az internetnek köszönhetően ennek a féltudású elitnek a hatalma csökken felettünk. Így kezdünk magunkhoz térni, azt hiszem.
Te kretén proli, éppen azt készülnek megtenni, amit a hitvány magyar politikusok nem mernek, MEGPRÓBÁLJÁK NEM FELZABÁLNI A JÖVŐJÜKET.
@gramercy: A progresszív adózást a hajadra kenheted. Az országot azok viszik előre akik sokat keresnek. Na jó, most az MSZP-közeli lenyúlós vállalkozásokat hagyjuk ki, a normál gazdaságról beszélek. Na most, ha ezek az emberek a túladóztatás miatt nem tudnak helyben boldogulni, akkor szépen kimennek az országból. A 2 diplomás mérnök/orvos/informatikus ki tud menni, a tudása kinn is sokat ér. A vállakozó is, aki itt vállakozni tud és megél belőle, az bárhol megél. A tescós árufeltöltő, a takarítónéni, a nyugdíjas, stb. viszont marad.
Első körben persze először elkerüli az ember az adót, ha lehet. De aztán második körben, ha azt látja hogy nem lehet boldogulni, akkor az el lehet menni más országba program indul be.

Azaz minél progresszívebb az adózásod, annál kevesebb értékes ember tevékenykedik legálisan az országban. Ezzel pedig egyre kevesebb lesz az újraelosztható jövedelmed.
@kovi1970: Kovi, az IMF csak a pénzéhez akar jutni. Az eredendő bűnt a politikusok követték el, amikor bedőltek a szélhámos Keynes-nek és elhitték, hogy az országukat hitelből fel lehet virágoztatni. Kolosszális adósságba hajtották országaikat, a nemzetközi nagytőke meg szélesen mosolygott a hülyeségükön. Keynos.
SZIMPÁTIATÜNTETÉS MAGYARORSZÁGON??!
Kit érdekelnek a t... b... r...?

Bruhahaha:-)
"Van nekem egy régi mániám,
Tankkal végigmenni Románián"

Azért sajnálom a románokat is, mármint a hétköznapi kisembereket, de nem hiszem, éppen nincs jobb dolgunk, mint szimpátiatüntetést szervezni nekik. Talán előbb itthon kéne tüntetni szimpátiából a magyarországi helyzetért.
Bár az biztos, hogy baráti gesztusként nem rossz ötlet, ilyen dolgokkal kéne erősíteni a barátságot, csökkenteni a gyűlőlködést, nem az elmúlt 20 év szar külpolitikai módszereivel. Nem a politikusoknak kell szeretni egymást, hanem az embereknek, és akkor a politika meg bekaphatja.
Egy érdekes adalék a történethez: Romániában jelenleg a közszféra összes bértömegének 36%-át fizetik ki a hadsereg, a rendőrség, csendőrség és a titkosszolgálatok számra. A javasolt bércsökkentést kizárólag ebben a szférában meg lehetne oldani, mivel igen jelentősen túlméretezett, és semmire se jó.

A fegyveres testületek egy része a magyarfóbiából él. A Székelyföldön minden faluban van 4-5 rendőr, túlméretezett csendőrség, semire se jó Erdélyi Hadsereg-főparancsnokság Csíkszeredában, és még 50% veszélyességi pótlékot is kapnak az ingyen lakáshoz a rendőrök, minek?

A legérdekesebbek a titkosszolgálatok: meg se lehet kérdezni, kik, mennyit keresnek ott, mert államtitok. Persze minden politikus ott eteti a saját nyámját, ezért nem akarnak hozzájuk nyúlni.
@Mr. Rustical:

Ráadásul, mint a Nobel-díjas Herta Müller is kérlelhetetlen hangon felhívta rá a figyelmet a mai napig hemzseg a közsszféra a Securitate embereitől, mind a beszervezők, mind a beszervezettek részéről. Ami ugye sokmindent megmagyaráz. (Mint ahogy nálunk sem tűnt el egyik napról a másikra a brutál belügyis penetráció...)
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:
" Amúgy ezt a hitelválság lufit egyszerűen ki lehetne lyukasztani, az összes adóságot el kellene felejteni és kezdeni az egész világnak előről. Kicsit igazságosabban, a javakot, erőforrásokat jobban elosztva, azokra jobban odafigyelve.
Tudom, utópia. "

Persze. Kezdhetnénk mondjuk rögtön azzal, hogy a betétesek nem kérik vissza a betétjüket, a dolgozók pedig lemondanak az évek alatt összespórolt nyugdíj megtakarításaikról.

Igazságosságról beszélsz?

Az az igazságos szerinted, hogy valaki tücsök módra hitelből fogyasztott, vett házat, kocsit, meg plazmatévét, vagy állami szinten fizette a 13. és 14. havi nyugdíjakat, annak most egy csapásra engedjük el a tartozását?

Aki meg takarékoskodott, mint a szorgos németek, vagy bárki, aki nyugdíjpénztárba, lekötött betétbe, életbiztosításba tette a pénzét rosszabb időkre, attól meg vegyük el? Mert ha elengeded a tartozást, akkor azt valakinek meg is kell ám fizetnie.

Gondolkodni szoktál amúgy, mielőtt "igazságosságról" kezdesz el hablatyolni???
A posztírónak meg annyit, hogy menjen nyugodtan "szimpátiatüntetni". Csak abba is gondoljon bele, hogy ha valaki - legyen az magánszemély, vagy akár egy állam - tartósan többet költ el, mint amennyi a bevétele (értsd: hiánya van), az előbb-utóbb csődbe megy. (értsd: fizetésképtelenné válik. Azaz nem csak 13. havi nyugdíj nem lesz, hanem 12. 11. és 10. havi sem...)

Ilyen helyzetben egy háziasszony is ugyanazt teheti, mint egy állam: vagy kevesebbet költ (kiadást csökkent), vagy több bevételt keres (pl. adót emel).

És ha már igazságosságról beszélünk, akkor a kiadáscsökkentés és az adóemelés között bizony kőkemény igazságosságbeli különbség van.

Az adóemelés ugyanis azoktól vesz el, akik megtermelik a jövedelmet, azoktól, akik dolgoznak, alkotnak, teremtő tevékenységet folytatnak.

A kiadáscsökkentés meg azoktól vesz el, akik inproduktívak, akik másokon, a termelőkön élősködnek.

Ugyan miért fizessék én több adót azért, hogy a nyugdíjas, vagy a mihaszna közhivatalnok verhesse a nyálát?

Nem ártana abba is belegondolni a jó képességű posztírónak, hogy egy válság során az aktív népesség összjövedelme csökken (hiszen egyesek elveszítik a munkájukat), de mindeközben a nyugdíjkifizetések összértéke változatlan. (hiszen a kényelmes nyugdíjaslétből nem "bocsátják el" az embert.)

Azaz a válság árát az aktív népesség bizony megérzi, de a közteherviseléből a nyugdíjasok nem veszik ki a részüket.

Amit a román kormány tesz, az nem más, mint a versenyszférában már végbement jövedelemcsökkenés (elbocsátások és bércsökkentés által) tükörképe a nyugdíjasok és a közszféra berkein belül.

Milyen érdekes, hogy a sok "társadalmi igazságosságért" ugató értelmiségi, soha egyetlen könycseppet nem hullat a versenyszféra (egyébként éltalam nagyon is igazságosnak tartott) mechanizmusai láttán (értsd: akkor, amikor egy vállalatnál van leépítés, vagy bércsökkentés), ám mindig felszisszennek, ha a nyugdíjasok, vagy a semmirekellő közalkalmzottak kerülnek a kés alá.
Ja, csak hogy mindenki értse: a posztíró gyakorlatilag kommunista.

Vegyünk el a gazdagoktól, ne nyúljunk a "dolgozó néphez" és a nyugdíjasokhoz, stb.

Egyessel inkább neked kellene leülnöd, hiszen a "gazdag" attól gazdagabb, mint te, mert vállalkozott, kockáztatta a saját és családja vagyonát, amivel végül sikert ért el. Sokan megtették ugyanezt, ám ők gyenge képességűek lévén, nem jártak sikerrel, és nem gazdagok lettek, hanem csődbe mentek és szegények maradtak.

Azaz amikor te és baloldali elvtársaid a gazdagoktól akarsz többet elvenni, akkor a tehetségeseket, a kockázatvállalásra hajlandókat, azaz a társadalom legkiválóbbjait akarod büntetni. Egyszer már volt ilyen a történelemben, a kommunisták már államosítottak orrba-szájba, és hát valahogy nem sikerült nekik növelni a "köz jólétét".

Sőt, abba is belegondolhatnál, hogy azok, akiket te nemes egyszerűséggel (vagy inkább primitív irigység miatt) "gazdagoknak" hívsz, azok adnak munkát a társadalom többségének.

Akinek van egy kis panziója, vagy péksége, vagy hentesüzlete, vagy egy agrárvállalkozása, az gazdag lesz a te fogalmaid szerint. Miközben dolgozók tucatjait, vagy százait alkalmazza, juttatja jövedelemhez nap, mint nap.

Le lehet persze vágni ezt a "társadalmi osztályt", lehet bűnösnek titulálni a "kulákokat", meg az "önző burzsoáziát", csak akkor abba is gondolj bele pajtikám, hogy ki ad majd munkát az alkalmazottak milliós seregének...

Szép dolog ez az internet, ahol minden hülyegyerek "újságíró" lehet...

Na mindenkinek a legjobbakat, a posztírónak meg "előre, mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!"
Nekem te ne oszd az észtetet... Köszi.
Ha mindenkinek elengedjük a tartozását, akkor senkinek se kell fizetni. Ennyi. A betétesek pénze hogy jön ide?
Ha annyira ott vagy a szeren, és tudod a megoldást, hívd Obamat, Merkelt, vagy bárkit, aki döntési pozícióban van és mond meg nekik a frankót. Mert úgy látszik senki se tudja, főleg nem a nagyarcú pénzügyi mágusok, hogy mi legyen. Odáig terjedt a tudományuk, hogy nem létező pénzekről indítottak számháborút, amit már a számítógépek vívnak és senki se találja a reset gombot. Egyetlen stratégia maradt, mindenki szorítson meg, mindenki éljen nyomorban, azért, hogy a kib@szott, sose volt lóvéjuk papíron megkerüljön. Mert az emberek jó része nem azért van szarban, mert plazmatévén hegedült, hanem mert a pénzemberek ide jutttták a világot, ahova.
Na nekem ezzel nagyon tele van a f@szom.
Surko:

Egyessel inkább neked kellene leülnöd, hiszen a "gazdag" attól gazdagabb, mint te, mert vállalkozott, kockáztatta a saját és családja vagyonát, amivel végül sikert ért el. Sokan megtették ugyanezt, ám ők gyenge képességűek lévén, nem jártak sikerrel, és nem gazdagok lettek, hanem csődbe mentek és szegények maradtak.

Muhahaha, különösen igaz ez a magyarországi elitre, akik a privatizáció során sz@rért-húgyért jutottak vagyonhoz, amiből aztán kiba gazdagok lettek. Ezek aztán a vállalkozók, akikre fel kell nézni, akiktől nem szabad elvenni.

A stílusod alapján te is egy afféle "pénzügyi elemző" lehetsz, aki kurva sok okosat olvasott tankönyvekből, de a való világgal, emberekkel, sorsokkal köszönő viszonyba sincs, és tul.képpen le is sz@rja. Mert a PÉNZ számít neki, a PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ.
Nem adtál el véletlenül Lehman kötvényt 2008-ban, okoska?
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: ha csak tizede annyi időt szánnál a gondolkozásra, mint az írásra, akkor magadtól is megtalálnád a megoldást... nem tudom eldönteni, hogy teljesen komolyan kérdezed, hogy a betétesek pénze hogyan kerül képbe vagy csak ironizálsz... gondolom, akkor a költségvetést is valami olyasminek képzeled el, amit nem mi dobunk össze, hanem évente az úristen átutalja minden országnak
jóvanjóvan menjünk tüntetni,nosza teremtsünk meg az összefogást és a világbékét megminden,de azért remélem,hogy a románok is fognak egyszer a magyarok mellett tüntetni...
őszintén ki nem szarja le van abban a putriországban, a munkám során romániába kell mennem...azt se értem hogy vették fel ezt az országot az EU-ba
mi se voltunk egy nagy durranás 2004-ben, meg még most se, de románia nyugati fele mint egy putri úgy néz ki
ezek 10 év múlva se lesznek ott ahol mi 1990-95-ben voltunk

egyébként a 2 réteg alakult ott ki: kurvagazdag millióskocsis és kurvacsóró szakadt dácia-s
@kovi1970: Maradjál már le erről! Komolyan ez a bajod? grat...
10 év múlva eszünk ágában sem lesz szolidarítani a románokkal, hanem majd nagy bociszemekkel nézzük, ahogy elhúznak mellettünk.

Irigylem őket, őszintén, bár itt is lenne akkora bátorsága a politikusoknak, hogy végre nekimenjenek az országot megbéklyózó nyuggeruralomnak.

A sok bödös nyugger, segélyes, államon élősködő dönti romba magyarországot. Romániában most végre leszámolnak ezzel a rendszerrel. Gratula nekik!
@Surko: Például azért fizessél (te is meg én is) több adót, mert te is leszel egyszer nyugdíjas (illetve ha nem, attól még remélem, ne deportálnád az összes tanárt, orvost, nővért, stb, akik nem vállalkoznak, nem kockáztatnak semmit soha az életükben, így majd nyugdíjból fognak élni életük végéig.), és elékpzelhető, hogy utánli fogod az olyanokat, akik azt verik az arcodba, hogy ne verd a nyálad, nyugdíjas...

Pályakezdőként értem, mi a bajod, de igazságtalan vagy szerintem. A mostani nyugdkíasok (túlnyomó része) is megdolgozott életében a nyugdíjáért, csakúgy, mint ahogy te is megdolgozol érte. A nyugdjíat kiérdemelték. Az a gáz, hogy a te járulékodból fizetik ki az ő nyugdíját. De hát sajnálom, tetszett volna nyugdíjrendszer-forradalmat csinálni pl a 60-as években. olyat, amivel most te is elégedett lennél.
@Din Serpahis: OMG

Szóval nem az inaktív dolgozó korú réteg a probléma, aki nem fizet járulékot, hanem az, aki egész életében dolgozott, és fizette.
@volánrulz: "egyébként a 2 réteg alakult ott ki: kurvagazdag millióskocsis és kurvacsóró szakadt dácia-s"

Ezzel egyetértek. A putriországozással nem. Szatmárnémeti kimondottan szép, Nagyváradot kívülről láttam csak. A belső területek, pl. Marosvásárhely, nagyon tetszett, Bukarest meg azon kívül, hogy gyakorlatilag nincs közlekedési kultúra egész elviselhető lenne, ha nem lenne olyan rohadt meleg és állott a levegő. Ez mondjuk éghajlati, nem gazdasági kérdés...

Egyébként 28% eladósodottságukat 85%-ra növelnék PONT ott lennének, ahol mi vagyunk. Egyelőre megpróbálja az ország kigazdálkodni az autópályát, és inkább lassítja a belső fogyasztást, mint hogy külső hitellek turbózza fel azt.
a valosag a mostani roman helyzetrol:

ami a politikat illeti:
1. adva van egy elnoki erejet szinte diktatori modon megerositeni akaro, tengeresz multal rendelkezo, elnok aki azt csinalja a politikaban amit tengeresz osztone diktal : iszik, verekszik es dug - atvitt ertelemben is es sajnos gyakran a szo szoros ertelmeben is.
2. az elnok nagymertekben tamaszkodik a titkoszolgalatokra (sok van beloluk) es az igy szerzett informaciokkal zsarolja sajat partjat, az ellenzeket, a civil tarsadalom vezeregyenisegeit es termeszetesen a szakszervezeteket...mivel szinte minenki valamilyen szinten valamiben "saros" ezert az elnoki zsarolasnak sikere van.
3. szavazat vasarlassal, ellenzeki parlamenterek atcsabitasaval es sajat partjanak zsarolasaval / fegyelmezesevel egy monolit szavazo gepet juttatott a parlamentben es szinte barmit megszavaztat (legalabbis egyelore)
4. Tervezi, alkotmany modositas reven, a parlament erejenek es letszamanak a csokkenteset, az elnoki hatalom erositeset es a "Putyin -trukkot" amely szerint amikor mar nem lehet elnok atmenti hatalmat (es szemelyet) mint miniszter-elnok
5. a jelenlegi kormany & miniszterelnok, a fentieknek megfeleloen, egy kalap sz@rt sem er hisz fingani sem mernek ha a "Kapitany" vagy ahogy a segnyalok hivjak, "Zeusz" nem ad ra engedelyt.

es vegul egy igazi roman "egzotikum" : hogy hozza tudjanak nyulni a nyugdiakhoz ( elvenni 15%-at)es ne zuditsak magukra gyugdiasok altal elinditott perek szazezreit a bab-kormany, termeszetesen az elnok sugallatara, a gazdasagi valsagot orszagot veszelyezteto kulonleges helyzetnek nyilvanitotta amikor is a kormany kulonleges intezkedeseket hozhat es a polgar pedig el azokat fogadja, szo nelkul.
Szimpátiatüntetést május 31-én a román nagykövetség előtt!??? Igazságot Romániának!??Becarok rajtatok..Na ehhez tutira nem adnám a nevem. És hol van a MAGYAR igazság..?A Románokkal kapcsolatban:Már a nevük is szitok szó a köznyelvben,és talán inkább a Székely autonómia kérdését kellene ilyen vadul feszegetni.
És?
Az egész nagy bolygón(globális)szinten ez van.És borítékolható,hogy fokozódik.
Mindenhol megszorítás,megvonás,adóemelés,csökkenő életszínvonal...
Tömegeknél.
Románia talán csak azért izgalmasabb kicsit a többinél,mert ők már megmutatták egyszer,hogy lehet nem demokratikus módon is "helyrehozni"a rendszerhibát...Meg mert ugye közel is van.
Az IMF meg addig játszik,míg túlfeszíti a húrt.
Mikor be-generálták ezt a banki válságot,szerintem nem nagyon gondolták át,hova is vezethet...
most kellene sorossal visszavásároltatni Erdélyt:)
Ha már magyarnak vallja magát tegyen érte:))
a valosag a mostani roman helyzetrol 2 :

ami a gazdasagot illeti:
Romanianak NINCS eletkepes gazdasaga mivel:
1. a nagy magan cegek, politikai kapcsolataik jovoltabol NEM , vagy csak reszlegesen es " Uri kedvuk" szerint, adoznak.Ezert az allam (ado formajaban) es a kis uzlet partnerek (kifizetesek formajaban) szinte semmit sem latnak a jogos penzukbol.
2. a kis es kozepes maganvallalatok nagyresze, politikai kapcsolatok hianyaban, nemzeti sportkent uzi az adocsalast ( bizonyos mertekben ertheto hisz az adok formajaban befizetett penzek eltunnek )
4. az allami szfera, a koztisztviselok, kb 500 000 - 700 000 emberrel vannak tobben mint amit az orszag valojaban elbir.
Ezeket probaljak most ritkitani, az IMF nyomasara, de a roman kozalkalmazott "ugyessegenek" es a politikai erok tehetelensegenek hala ez nem igazan sikerul...maskulonben a Romaniai strajkokat foleg ez a semmirekello koztisztviseloi "kaszt" szorgalmazza.

Erdemes megjegyezni hogy Romania tobb tizmiliard euronyi kolcsont vett fel hogy allami alkalmazottaknak es valodi + kamu nyugdiasoknak fizessen bert es nyugdiat...a maganszferanak meg szinte semmilyen segitseget nem ad
@Bozdurgán:

Ne légy kegyetlen! :))) Bizonyos körökben már az is épp elég zavart okozott a fejekben, hogya Mazsihisz meg Izrael üdvözölte a kettős állampolgárságot. :))
@immortalis:
Na nem egészen cimbora... Élnek ott magyarok is. Magyart, székelyt, románt egyaránt sajnálok, de előbbi kettőt, bocs', kicsit jobban.
@snakekiller23:
Így van, de nem valószínű, hogy izraeli zsidók hosszú tömött sorokban kérvényeznek magyar állampolgárságot, mikor röhögve kérhetnek amerikait, németet, svájcit és így tovább.
@anyadamedve meg a többiek: amiről nincs szó, hogy itt csak az állami kiadásokat csökkentik, miközben megpróbálják megvédeni az adózó polgárt az adócsökkentéstől. A közalkalmazottak és a nyugdíjasok elveszítik, amit 2008 folyamán nyertek (akkor fenomenális fizetés- és nyugdíjemelést csinált a liberális kormány, választási év volt...)

Tehát a posztra visszatérve: itt épp a kisember készül győzni a túl nagyra nőtt bürokrácia ellen, hogy az ország nehogy Magyarország sorsára jusson.
@admiral Yamamoto: szo nincs rola...a tul nagy letszamu koztisztviseloi kaszt kapallozik a maskulonben jogos es esszeru ritkitas ellen. Tovabba a majdnem 5 millio nyugdiasbol az a kb. 3.5 millio aki reszben vagy teljesen kamu nyugdiat kap
@Rogerius:

A "kamu nyugdíjas" az milyen műfaj? Mint nálunk a rokkant, meg a korengedményes?
@snakekiller23:
1. 100-200 euroert "betegnyugdiazott" eleteros ferfi&no (35-50 evesek nagyreszt) - vannak egesz falvak amelyek "betegek". Persze a betegnyugdiasok nagyresze kulfoldon dolgozik mar reg.
2.korkedvezmenyes nyugdias. (termeszetesen nem minden korkedvezmenyes kamu)
3."kulonleges" nyugdijas - akik politikai kapcsolataik reven kulonleges nyugdijpotlekot kapnak ( atlagosan 2-4000 euro-t)
ha valakit érdekel, én összerakom ezt számokkal:

- a németeknél, hollandoknál az SZJA 30%. nem a gazadagoknak, hanem ez a legalsó kulcs, a magsabb jövedelemre akár 50% is.
- a foglalkoztatottsági ráta 65% körül.
- emellett mennek 65 évesen nyugdíjba, amit most emelnek 67-re. a nyugdíj a fizetés 65-70%-a.

görög köztisztviselők meg 55 évesen 100%-os nyugdíjjal mennek nyugdíjba, miközben életükben végig adót csaltak. a románok csak kicsit jobbak: eddig (59% foglalkoztatottság mellett) az volt a terv, hogy a nők 60, a férfiak 65 évesen mennek MAJD nyugdíjba, most ez 63 év 65, de csak 2014-től.

lehet a gazdagokat szidni az ilyen luxusrendszer helyett, de akkor miért nem Demján, meg Csányi ellen mész tüntetni? nekik is van vagy 150 milliárdjuk fejenként, miközben 20 éve egyiküknek sem volt semmijük. év 7,5 milliárd? és mennyi adót fizetett belőle? 10%-ot sem? ja, hogy Demján meg Csányi Orbán haverja? hogy is van ez az oligarcha-kormány?
Az egész kapitalista rendszert el kellene felejteni, amelyben minden egyes forint/euró/dollár nem valódi értéket képvisel, hanem tartozást. Ezt 200 éve tudják, ahogy azt is, hogy a rendszer csak és kizárólag exponenciális fejlődési görbén fenntartható, amely persze képtelenség, és a globális adósságspirál csak nő és nő és nő ebbe fog beledögleni az emeberiség, mert közben szükségszerű (!), hogy tönkretegyük a környezetünket és mi sem természetesebb annál, hogy a világ összvagyonának 99%-a az emberek 1%-ának kezébe kerül, de valójában még ők sem szabad emberek, senki sem szabad ebben a rendszerben. Mégis meddig mehet ez így tovább? Az egész rendszer az emberi természet legmocskosabb, leghitványabb, legalantasabb ösztöneire épül: az önző kabzsiságra, a bűnözésre, csalásra, lopásra, átverésre, hazugságra és elhallgatásra, valamint arra az ostoba, vak hitre, amelyet még a legkiszolgáltatottabb, legelnyomottabb provinciális társadalmakban élők is elhisznek és emiatt körmükszakadtáig képesek megvédeni ezt a beteg rendszert, miszerint egyszer nekik is sikerülhet. Hát, be kellene látni, hogy nem, nem sikerülhet, ez eleve kizárt.

Észrevettétek, hogy egyetlen országban sem tanítanak SEMMIT a pénzről, mint olyanról és a gazdaság lényegéről az iskolákban? Petőfi seggén a pattanásokat 12 éven át emelt óraszámban számolgatják, de képtelenek arra a kérdésre válaszolni, hogy honnan származik a pénz és mit testesít meg valójában! Egyetemet végzett közgazdászaink sincsenek sokszor alapfogalmakkal sem tisztában. Gondoljátok, hogy ez véletlen?
@Bukowszky:

Ajjaj, Zeitgeist-Drábik-Bogár-alert!
@Rogerius:

Akkor úgy látszik lehetnek még a magyarnál is észbontóbb állapotok nyugdíjfronton. :\
@snakekiller23: :) lehet, de nem megmosolyogtató, hogy itt ülünk a fortyogó szar kellős közepén teljes kilátástalanságban, és te érvként annyit nyögsz be, hogy akik kimondják, hogy a rendszer alapjaiban romlott, holdkóros idióták? ettől mi lesz jobb?
@Din Serpahis: A nyuggeruralomnak végetvetése egyrészről és a közrendnek és közbiztonságnak a megteremtése másrészről össze is kapcsolható, Din: elő kell írni a rendőröknek, hogy mérlegelési lehetőség nélkül lőjenek le minden nyuggert, aki piroson csámborog a gyalogátkelőn, vagy eleve nem is ott kel át, vagy rálép a fűre.

És nem, Din, a mérlegelési lehetőségre nem ráállni kell...
Senkifia: Itt van például Gigi Becali, a tipikus román milliárdos. Kanászból lett milliárdos, politikus, de ugyanolyan primitív tapló maradt, mint amilyen volt. Szó sincs róla, hogy bármit is gyártott, fejlesztett vagy kitalált volna, egyszerűen a kapcsolatait felhasználva telekspekulációkkal szerzett nagy vagyont. És ez nem egyedi jelenség! Rengeteg gyökér milliárdos alak jár luxusautóval, akik soha életükben semmi hasznot nem jelentettek a társadalomnak, soha egy fillér adót nem fizettek.

auto.indavideo.hu/video/Maybach-kendacs_feszitovassal

Ez az utolsó tapló vinné előre Romániát? Ezeket kellene még támogatni? Semmi problémát nem jelentene, ha egyszerűen elkoboznák a vagyonukat, örüljenek, hogy ép bőrrel megúszták. Ezek értéktelen emberek.

Ki érdekel, hogy a leggazdagabb milliárdosoknak mennyi pénzük van? Nehogymár ettől legyen jó hely egy ország! Az én értékrendem szerint csak és KIZÁRÓLAG attól lesz egy ország élhető és jó hely, ha a széles tömegek jól élnek. Az a pár (vagy pár száz) milliárdos nem számít bele az életszínvonalba. Romániában rengetegen élnek nyomorszinten, és van pár szupergazdag, ez csak a társadalom szétszakadását jelzi, semmi mást, és az ilyen ország egy trágyadombbal azonos az én szememben.

Remélem, hogy az IMF és az EU nem sokáig fogja tűrni, hogy román politikusok packázzanak velük.
@lamed: "ugyanolyan primitív tapló maradt, mint amilyen volt. Szó sincs róla, hogy bármit is gyártott, fejlesztett vagy kitalált volna, egyszerűen a kapcsolatait felhasználva telekspekulációkkal szerzett nagy vagyont."

hajajj, hány ilyet tudnék kapásból mondani itthonról is! :((((.. hm.. egyszerűbb lenne talán a kivételeket mondani derék hazai vállalkozóink közül :)
@is: Honnan tudod te mindezt ilyen pontosan?Persze nem baj,de engedd meg,hogy kételkedjek az adataid pontosságában.Már csak abból kiindulva,hogy Demján Sándornak a legfrissebb adatok szerint 300 milliárd feletti a vagyona? 1973-ban alapította a Skála áruházláncot,1986-ban pedig a Magyar Hitelbankot.Vagyis tévesen állítod,hogy 20 éve még nem volt semmije.Hogy mennyi adót fizetett az évek során,arról sem lehet fogalmad.
Nem Demján Sándorné írogat itt neked álnéven;csak azért szólok,hogy gondolkozzál,mielőtt ilyen sok zagyvaságot írsz.
@Bukowszky:

Valahogy az efféle elméleteket háromféle körben zabálják:

- A fejlettebb országok egyetemein ahol még nagyon menő dolognak látszik félművelt okoskodással kapitalizmust buktatni, miközben moccacinot szürcsölgetünk a Starbucksban és tapizzuk az iPhone-unkat.
- A feltörkevő, posztszoc. országok frusztált, sikertelen középrétegeiben, ahol becsapva érzik magukat, mert még nem élnek úgy mint az amcsi meg német filmekben látták fiatalon, ezért inkább megmagyarázzák, hogy a rendszer a szar, no nem baj úgyis ránkomlik majd az egész, de azért felkészülünk ám, a levesbe való répa már megterem a családi kiskertben!
- Dél-Amerikában mindenféle ultrapopulista népvezérek zászlaja alatt. Hát, szerintem Chile jobban járt e téren.

A sikeresebb országok felnőttjei meg inkább dolgoznak a lelkizés helyett ebben a fújdeszar rendszerben tovább.

Drábik holdkóros idióta, az elég világos nem közgazdasági jellegű munkásságából is. Bogár klasszik radikál-antiglob ideológus némi káeurópai bukéval és MSZMP-s pedigrével; nem bolond csak komolytalan figura.
És szeinted mi nem vagyunk szarban??
Ilyen közellátásra vágytál?? meg oktatásra??
New Yorkban olcsobban éltem mint most itthon.

Ugyan az az IMF digtál itt is, mint Europában mindenhol.

Sajnos nem könnyü ezektöl a vérszopóktol megszabadulni, de nem is lehetetlen. Országokat tesznek tönkre, söt már az egész EU létét veszélyeztetti a hülye kis hatalmi és pénz éhes játékával.
Mintha nem lenne elég vagyonuk.
@egy maréknyi dollár:

Már bocs, de egy efféle életút még több homlokráncolásra adhat okot, mint ha szimplán a rendszerváltáskor szedte volna meg magát. Jobb azt nem tudni mivel járt az átkosban az efféle burzsujság.
@Lone Star: AZ IMF pénzét gazdag országok (pl Usa, német, brit) adják össze acélból hogy a szegények kártyavára nem omoljon rájuk.
Amúgy hasznosak, mert ha hagynák bedőlni az országokat, az forradalommal, jó sok halottal és eltűnt bankbetétek százmilliárdjaival járna. Ja meg elvesztené mindenki az állását és éhen döglene.
AZ IMF egyfajta kontroll a populista igérgető politikusokkal (és a nekik bedőlő ostobákkal) szemben.

@anyadamedve: @gramercy:
Annak rossz a mostani rendszer, illetve az egykulcsos adó, aki béna ahhoz hogy érvényesüljön a munkaerőpiacon. Ha havi egymilliót keresek és 19% az adó akkor így is tízszer annyit fizetek adóba mint te aki 100 ezret. Fasznak van kedve eltartani a sok munkakerülő ingyenélőt.

Magyarorszgnak is olyan megszorítás kéne mint romániának. SOk kamarokkantnyugdíjas dögöljön éhen, közamalmazottakat kirúgni, de aki dolgozik az fizessen kevesebb adót. A munkának legyen becsülete ne a tüntetsnek meg az adókerülésnek.
Szerinted a Demján honnan kapta a pénzt a Skálára??
Gondolod a konzerv gyárban dolgozott és gyüjtött az álmai áruházára?? hagyjuk már??
Az államtól vagyis a mi pénzükböl!!
Azért kapta hogy nekünk is legyen nagy áruházunk mint nyugaton,hogy megmutasuk a ruszkiknak..........

Ha valaki hozám vágna pár millát, talán nekem is sikerülne összehozni valamit.
Ez komoly? Szimpátiatüntetés... Nincs elég bajunk itthon??
@Din Serpahis: Anyádat, apádat, nagyanyádat, nagyapádat (megfelelő rész aláhúzandó, több is választható) is büdös, államon élősködő nyuggernek nevezed?
Az alapvető probléma nem a gazdagokkal (gazdagsággal), nem a szegényekkel (szegénységgel) van, hanem azzal, hogy ha vagy az egyik, vagy a másik "fél" (gazdag-szegény, magyar-román, cigány-magyar, fekete-fehér, stb) teljesen hülyének nézi a másikat, megalázza, kihasználja, semmibe veszi, visszaél, csal, lop, hazudik, stb. Véleményem szerint, ez a mai Világ pedig a fenti jelzőkkel - és még egy sor más negatív jelzővel kiegészítve - rohan, ebbe az egyre rosszabb, szélsőségesebb irányba.
@BPBP: Az konkrét események, megnyilvánulások, pedig csak a fenti gondolatmenet tünetei.
@kaboca36: hát csoda, hogy itthon vevők a diplomás, képzett, nyelveket beszélő, de teljesen reménytelen helyzetben lévő fiatalok az efféle ideológiákra? persze, naná, hogy gyorsan elfelejtik ezeket a dolgokat a "nyugati" egyetemisták, amint megkapják az első fizetésüket, amelyből gyakorlatilag azonnal vehetnek például egy autót. naná, hogy vastagon leszarják, hogy szar a rendszer.

csak hát ez itthon nem így működik.. lassan ott tartunk, hogy egy magyar orvos kevesebbet keres, mint egy kínai gyári munkás. pedig ők aztán arról híresek, hogy olyan baromi sokat keresnek. hát csoda, hogy nem igazán hiszek a rendszer működőképességéről papoló közgazdászoknak, akiktől amúgy bármikor próbáltam, a legalapvetőbb kérdésekre sem kaptam választ?
@Bukowszky: és épp itt kanyarodok vissza az eredeti témához: ki kellene mondani, hogy szar a rendszer, és a közép- és keleteurópai országoknak közösen, összefogva kellene kiállni az érdekeinkért, azért, hogy végre ne szánalmas provinciaként bánjanak velünk. mindez persze lehetetlen egy ilyen betegesen soviniszta szlovákiával persze. a románokkal talán szót lehetne érteni.

csak az a gáz, hogy ha romániában is egyre rosszabb lesz a helyzet, biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz semmiféle román-magyar barátság.. biztosan lesznek legalja politikusok, akik ismét a magyarokra mutogatnak majd és naná, hogy erre vevő lesz a román nép.
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered:
" A stílusod alapján te is egy afféle "pénzügyi elemző" lehetsz, aki kurva sok okosat olvasott tankönyvekből, de a való világgal, emberekkel, sorsokkal köszönő viszonyba sincs, és tul.képpen le is sz@rja. Mert a PÉNZ számít neki, a PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ.
Nem adtál el véletlenül Lehman kötvényt 2008-ban, okoska? "

Kurvára elegem van a hozzád hasonló moralizáló faszkalapokból. Igen, ítéljük el a pénzt, mindenki erkölcstelen, aki haszonra törekszik? Igen?

Miért te talán nem erre hajtasz? Te talán nem szeretnél saját lakást, nagyobb autót, több fizetést, plazmatévét, maldív szigeteki nyaralást, stb???

Álszent és undorító, aki a "profitot" kárhoztatja, miközben saját maga ugyanerre törekszik. Mert miért is törekedne másra?

Te talán azért élsz és dolgozol, hogy a te munkádból ne a saját hasznod, és nyereséged származzon? Te talán azért dolgozol nap, mint nap, hogy veszteséged legyen? Azért dolgozol, hogy a munkád gyümölcsét másnak add emberbaráti szeretetből? Te talán ezt teszed? Ha nem, akkor milyen jogon várod el ezt az általad nemes egyszerűséggel "gazdagoknak" nevezett tehetségesektől?

Te talán nem várod el, hogy a megtakarított pénzed (már ha van, és el nem verted fogyasztásra...) jövedelmet termeljen?

Vegyük már észre, hogy a pénz nem más, mint az emberek munkájának és alkotókészségének a mérőeszköze. Nem öncél, hanem ár, amit az élet, a fogyasztók, a vevők, a társadalom fizet valakiknek (sőt, mindenkinek, csak kinek többet, kinek kevesebbet) azért, amit a képességei alapján elér.

Csak egy szar csicska tehetségtelen semmirekellőnek jut eszébe az, hogy a "gazdagoknak csak a pénz számít". Ha tehetséges lennél, akkor ugyanis rájönnél, hogy a gazdagság, csak következménye a tehetségnek, az alkotómunkának, a képzeletnek, a bátorságnak. Az élet gazdagsággal, azaz pénzzel azt értékeli, aki életét nem siránkozással tölti, hanem alkot és kockázatot vállal.

Akiket te gazdagnak tartasz, azok nem a "pénzért" dolgoznak és tevékenykednek, hanem az alkotásért, önmaguk és álmaik megvalósításáért. Csak úgy, mint minden ember. Csak ennek az alkotásnak az értékét az élet a gazdaságban pénz formájában értékeli és fejezi ki.

Egy festő például fest egy szép képet, amiért a vevők hajlandók milliókat fizetni. Akkor ez a művész erkölcstelen csak azért, mert sikeres, csak azért, mert a világ anyagilag elismeri a tehetségét???

Mert ugyan miben különbözik egy sikeres pék, hentes, agrárgazdálkodó, autószerelő műhely tulajdonos, vagy akár az Orangeways busztársaság tulajdonosa ettől a festőtől? A hétköznapi gazdasági tevékenységben elért siker ugyan mitől lenne erkölcstelen?

Te papolsz az erkölcsről? Fogalmad sincs arról, hogy mi az erkölcs, ha a munkát, és a munka értékét kifejező pénzt erkölcstelennek tartod.

Ugyan mi lenne erkölcstelen abban, hogy munkád, tehetséged gyümölcsét a szabad piacon áruba bocsátod, amiért a vevők szabad akaratukból megfizetnek egy árat?
Ha ez az ár, amit fizetni hajlandók magas, az nem annak a jele, hogy erkölcstelen, mohó, kapzsi és önző valaki, hanem annak a jele, hogy kiválóbb a többieknél, jobb, ügyesebb, találékonyabb, hatékonyabb.

Ugyan mi az erkölcstelen abban, ha valaki tehetségesebb a többieknél?

A gazdagság annak a jele és elismerése, hogy valaki tehetséges. Aki a gazdagságot kárhoztatja, az valójában önnön tehetségtelenségéről állít ki bizonyítványt.
@áDám: " Például azért fizessél (te is meg én is) több adót, mert te is leszel egyszer nyugdíjas "

Miért ne fizessek akkor inkább a saját nyugdíjpénztáramba? A sjaát megtakarításom legyen csak és kizárólag az én munkámtról és jövedelmemtől-befizetéseimtől függő dolog.

Ha rajtam múlna, akkor az állami nyugdíjat szép lassan teljesen felszámolnám, és áttérnék a tisztán saját számlás magánnyugdíj rendszerre. Ott akkor már nem ugathat bele az állam abba, hogy mennyi legyen a nyugdíjam. A saját megtakarításaimat kapom vissza, amit még örökölhetnek is az utódaim.

Innentől nem lennék kiszolgáltatva a mindenkori hatalom szavazatvásárló, majd megszorató machinációinak. Ez az egész nyugdíjmizéria ugyanis leginkább a nyugdíjasoknak rossz. Nem azt érdemlik, hogy politikai játszadozások szenvedő alanyai legyenek.

Magánnyugdíjat most!
@Surko: "Kurvára elegem van a hozzád hasonló moralizáló faszkalapokból. Igen, ítéljük el a pénzt, mindenki erkölcstelen, aki haszonra törekszik? Igen?"

igen.

"Miért te talán nem erre hajtasz? Te talán nem szeretnél saját lakást, nagyobb autót, több fizetést, plazmatévét, maldív szigeteki nyaralást, stb???"

nem, én nem.

"Álszent és undorító, aki a "profitot" kárhoztatja, miközben saját maga ugyanerre törekszik. Mert miért is törekedne másra?"

talán mert erkölcstelen és lélekölő?

Én ráírtam egy tízezresre vastag fekete alkoholos filccel, hogy "NEM EZÉRT ÉLSZ". Bekereteztem és kitettem az íróasztalom fölé. Nehogy elfelejtsem.

Őszinte részvétem azoknak, akik képtelenek értelmes és emberhez méltó tevékenységet találni maguknak az életben.
@Surko: "Te talán azért élsz és dolgozol, hogy a te munkádból ne a saját hasznod, és nyereséged származzon?"

amennyiben a nyereséget pénz mértékegységben érted, akkor a leghatározottabban IGEN a válaszom.

"Azért dolgozol, hogy a munkád gyümölcsét másnak add emberbaráti szeretetből?"

Igen, valami olyasmi.

"milyen jogon várod el ezt az általad nemes egyszerűséggel "gazdagoknak" nevezett tehetségesektől?"

megengeded, hogy hányingerem legyen tőled?
@amorph: Nem fogják kikerülni őket sajnos, de könyörgöm, ne várjon el már a poszt szerzője szolidaritást, egy olyan néppel szemben, amely folytonosan megalázza a határon túl élő nemzettestvéreinket.

S mellesleg, ha az lett volna a bejegyzés címe, hogy "szolidaritást a romániai magyarokkal", akkor mindjárt más lett volna.

Nem vagyok radikális, de a romániai magyarokat, könnyedén külön lehet választani a románoktól, s külön segíteni őket.

Annyit erről "gondolkodó" barátom!
@Surko: „Ha rajtam múlna, akkor az állami nyugdíjat szép lassan teljesen felszámolnám, és áttérnék a tisztán saját számlás magánnyugdíj rendszerre. Ott akkor már nem ugathat bele az állam abba, hogy mennyi legyen a nyugdíjam. A saját megtakarításaimat kapom vissza, amit még örökölhetnek is az utódaim.”

A bankrendszer esetében miért nem vagy ilyen szabadpiacpárti?

Ott miért nem kell 100%-ban érvényesíteni a könyörtelen szabadpiacot?
@Valaki Aki: Rendben törjük meg a kört, küldjünk pénzt a románoknak (de csak elméletileg, mert nekünk sincs sok), csináljunk szimpátia tüntetést, s szerinted megfogják hálálni valamivel is?

Naiv vagy, nem azt mondom, hogy röhögjünk rajtuk, de nem fogok semmilyen szolidaritást vállalni velük!

Egyfajta közömbösség a hozzáállásom, nem vagyok kárörvendő, de nem is érdekel, főleg a társadalmi-politikai-nyelvi ügyek fényében/előzményében!
süti beállítások módosítása